A közelgő atomháború III.

VIP. (free)

 

Víz alól indított rakéták, űrből indított rakéták, számítógéppel indított rakéták: egy új hidegháború veszélyei.

 

Technikai oldalról nézve meg tudjuk mondani, mit jelentene egy új Hidegháború – még több helyi háborút, még több tömegpusztító fegyvert, és egy újra felállított vasfüggönyt. Ez viszont növelné a kockázatot, mert Oroszország részéről nagyfokú nukleáris felkészülést jelentene. Cinikusan fogalmazva még több vörös gombot, amit azonnal meg kellene nyomni, ahogy megszólal a vészjelzés, mivel az amerikai rakéták nem az óceán másik oldalán vannak telepítve, hanem közvetlenül az orosz határ mellé.

Az ok roppant egyszerű. Putyin nem szűkölködik olyan szakértőkben, akiknek a véleménye szerint, Oroszország önként és egyoldalúan hiába csökkentette atomtölteteinek a számát, ez nem győzte meg az USA/NATO vezetőit, hogy hasonló lépésekre szánják el magukat. Ezért Moszkvának vissza kell térni oda, ahol korábban volt, mert az hatékony volt. Szó szerint, kényszert-helyzetet kell fenntartani. És mivel hagyományos fegyverekkel az USA haderejének a nyomába se lehet lépni, Moszkvának újjá kell építeni a Kölcsönösen Biztosított megsemmisítés (MED) doktrínáját. Az oroszok ezt már építik. Mivel Washington 2002-ben egyoldalúan felmondta az ABM szerződést, az oroszok kénytelenek voltak kiépíteni a nukleáris rakéták automatikus indítását is.

A szakértők egy részének az a véleménye, hogy ez nem csak egy ügyes geopolitikai lépés, de szükséges elrendezés a túlélés érdekében. Kizárólag az újrafegyverkezés az egyetlen módja annak, hogy egy gyors nukleáris csapással ne lehessen Oroszországot térdre kényszeríteni, és ez a feltételezés nem alaptalan.

A IV. rész témája: Ebből az átfogó analízisből egyetlen egy dolog hiányzik, annak az embernek a mentalitása, ha úgy tetszik, a gondolkodási módja, akinek a keze rajta van a piros gombon.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

11 gondolat erről: „A közelgő atomháború III.

 1. SLBM (és nincs benne semmi új)
  A piszkos bombának semmi értelme, a hivatkozott cikk egy nagy blabla fear mongering shit. 😀

  Tibor bá’ tisztellek, szeretem a cikkeket, de ez elég gyenge eresztés volt. 🙂 😉

  De a lényeg: (atom)fegyverkeznek, de azt nagyon (+ Kína és India).

 2. 1:
  Nem értem mi a bajod. Ez egy helyzet analízis és eléggé hihető. Persze, ha nem olvastad az előzményeket, akkor nem lehet róla átfogó képed. De ettől függetlenül neked van egy elképzelésed, másoknak is van elképzelésük. Nem feltétlenül hülyeség az, amivel nem értesz egyet. Az pedig nagyon rossz argumentum, hogy valaminek semmi értelme. Rengeteg olyan dolog van egy háborúban, aminek semmi értelme. Például, mi értelme volt ledobni az első két atombombát Hirosimára és Nagaszakira? Gondolom az, hogy még 70 évvel később is meg lehessen emlékezni a 70.000 halottról. 🙁

  Máskülönben van 3 belinkelés. Azokat elolvastad? Nem kiskaliberű szöveg.

 3. 2.
  Természetesen olvastam.

  (Attól függetlenül, hogy személy szerint Hirosima és Nagaszaki miatt is rühellem úgy az USA-t, volt értelme; amerikai szemszögből. Ettől még a „kobalt” bombának viszont nincs értelme és a linkelt cikk egy baromság. Nekem nincs elképzelésem, hanem tények vannak. Mások pedig az elképzeléseiket állítják be tényként; nem Rád utalok.)

  Munkádat, kitartásodat, világnézetedet, tapasztalatodat és tudásodat ettől még elismerem és tisztelem!

 4. Jövőnk
  Ide is beírom, ha esetleg a régi posztok hozzászólásait nem olvasnád.

  139. Jövőnk
  “Például mennyire ismerik ott a “Death 2 India” zombi filmet, vagy a “geddonos” sorozatokat, mint Walking Dead, The 100, The Last Ship stb.”
  Megkérdeztem Muzaffart és két barátját, ők nem hallottak ezekről. Majd Goán is megkérdezek néhány srácot, ott a legesélyesebb, hogy valaki látott ezek közül valamit.

 5. 3:
  Nem hiszem, hogy okos dolog olyan cikkeket lesöpörni az asztalról, ami – például – a NewScientist-ben jelenik meg.

 6. 5

  Először is forrás kritika. Jelen esetben különösen, mert intenzív propaganda háború és dezinformálás zajlik.

  Másodszor, nem hiszem, hogy ebben a témában okos dolog engem lesöpörni az asztalról, ilyen érvekkel. 😉

  4. Jani, köszönöm, de már ott olvastam.

 7. 6:
  Elnézést, de milyen érveket hoztam fel ellened? U.i. nem tudok róla.

 8. 7 😀 jogos, valóban nem tetted Tibor bá’.

  „Nem hiszem, hogy okos dolog olyan cikkeket lesöpörni az asztalról, ami – például – a NewScientist-ben jelenik meg.” Ezt értelmeztem úgy. Anyway. 🙂

 9. System Perimeter: Judgement Day machine or the dead hand of Moscow [english subtitles]

 10. „Továbbra sem nyugszanak a kedélyek az olaj ára körül: a Standard Chartered szerint akár 10 dollár alá is eshet a nyersolaj hordónkénti ára, míg egy amerikai olajtermelő szerint a szaúdiak meg fogják bánni, hogy tönkre akarják tenni az amerikai cégeket. Egyesek szerint ugyanakkor ezt sikerrel teszik, hiszen az USA olajcégeinek harmada is bedőlhet. ”

  Szerintem ebből majd akár nagyobb eséllyel lehet gebasz ha az irány megfordul.Bár a GKI azt mondta hogy évekig ilyen olcsó lehet az olaj.Elvileg most értük el az olajcsúcsot ,azért is furcsa és gyanús ez.Jelenleg még az olcsó olaj tartja a gazdaságot, ha ez magszűnik akkor indul a szívás.Bár ami ellentmond annak hogy felmenjen az az hogy extraprofitra tennének szert az olajtermelők. Most indítja Irán is a többletkitermelést….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük