(1882) A CO2 lemaradás

Tibor bá’ online

~p001A klímaszkeptikusok leghatásosabb fegyvere a légbuborékok analízise, ami szerint, a jégkorszakok közötti felmelegedést a CO2 koncentráció kábé 800 év késéssel követett. Hogy okozhatja a CO2 a globális felmelegedést – teszik fel a kérdést – ha a koncentrációjának a növekedése a felmelegedés mögött kullog? A témát kevésbé ismerők körében a kérdés valóban meghökkentő, de nem megválaszolhatatlan. Soha, egyetlen klímakutató se állította, hogy a CO2 okozza a jégkorszakok megszűnését. „Mindössze” azt állítják, hogy a CO2-nek, mint üvegházhatású gáznak, a koncentráció növekedése a globális hőmérséklet növekedését okozza. A különbség óriási.

A kutya az albedóban, a Föld fényvisszaverő képességében van elásva. A Nap kisugárzó energiáját nagyjából állandóértékűnek tekinthetjük. Ha tehát a Föld „szabályosan” viselkedne, akkor a felszíni hőmérséklete mindörökké állandó értéken maradna. De a Föld ezt a szívességet nem teszi meg nekünk. Itt jön be a képbe a jó öreg Milankovitch, aki felhívta a figyelmünket a Föld Napkörüli pályájának 3 geometriai elemére. Ezek közül a legfontosabb a Föld forgástengelyének a dőlésszöge, ami 40.000 éves ciklusban 22,1 és 24,5 fok között változik (jelenleg 23,5 °). A dőlésszög növekedése azt jelenti, hogy a sarkokra a nyári időszakban több fény érkezik. Igen ám, de a sarkokon hó van, ami majd minden fényt visszaver. Ennek ellenére a 24,5 fokos dőléskor kevés jég el fog olvadni, ami miatt egy kicsivel kevesebb fényt fog a sarki hó visszaverni, egy picivel melegebb lesz a Föld. Következő évben megint egy kicsivel kevesebb lesz a jég és egy kicsivel több fényt fog elnyelni a sokkal sötétebb tenger (ezt hívják pozitív visszacsatolásnak). Ez kábé 800 év alatt olyan tenger felmelegedést okoz a sarkok körül, ami elkezdi a feloldott CO2-t kibocsátani. Ekkor indul be igazán a felmelegedés, mert most már a CO2 koncentrációnövekedés is besegít a melegedésbe, ami különben kábé 5000 évet vesz igénybe.

Most viszont az ember az egészet a feje tetejére állította. Elkezdte égetni a százmillió évek alatt összegyűlt fossziliákat és 250 éven át nyomta a CO2-t a légkörbe. Tehát nem az északi, hideg tengerekben oldott CO2 szabadult fel (most már az is), hanem mi, emberek állítottuk elő égetéssel.

Egy figyelmeztetés. A fentiekben leírtak kifejezetten az én teóriám. Hivatalosan a melegedés beindulásának a pontos oka ismeretlen. Az is az én teóriám, hogy a 280 ppm egy stabil klímaállapot volt, ami elhagyva nincs értelme izgulni, hogy mikor érjük el a tipping pontot, mert szerintem a 280 volt a tipping pont. Ezt elhagyva a melegedés öntörvényűvé vált és senki nem tudja megmondani, hogy hol lesz a következő egyensúlyi állapot. Ilyen szempontból nézve önbecsapás azt hinni, hogy bárminemű megszorítással a melegedés megállítható +2°C emelkedésnél, vagy akárhol. A visszacsatolások: albedo, permafroszt, gleccserek, óceánok, stb. már megállíthatatlanok. A globális felmelegedés ott áll meg, ahol akar.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

25 gondolat erről: „(1882) A CO2 lemaradás

 1. A felmelegedés kapcsán mindig a co2 szintet említik, ami a légkörben igen jellemző tényező. Engem egy másik kérdés is foglalkoztat különösen a zöldnek csúfolt atomerőművekkel kapcsolatban; működésük során hőt termelnek. És ez minden fosszilis energiát használó berendezésünkre igaz. Szerintem ez is jelentős tényező lehet. Mi a véleményetek?

 2. – Jó a mai poszt, sok mindenben egyetértek, (a cím magyarázatával is) de van olyan is amiben nem:
  Kezdjük alulról:
  „A globális felmelegedés ott áll meg, ahol akar.” – így van, semmi beleszólásunk nem lehet, a geoengineering csak rontana a helyzeten, mert belepiszkálnánk még jobban olyasmibe, amit nem értünk. Ezért is nevetségesek az olyan konferenciák mint a párizsi COP21, vagy a DiCaprio-féle megnyilvánulások.
  Mert ha mi basztuk el, akkor már baszhatjuk.
  Ebben egyetértünk, amiben nem az az, hogy valóban mi basztuk-e el.
  Mert továbbra is állítom, hogy nincs elég bizonyíték (az összes tényként kezelt bizonyíték sántít – ezekre próbáltam eddig is felhívni a figyelmet) arra, hogy a CO2-nak mekkora a klímára gyakorolt hatása. Nem tagadom, hogy a CO2 üveggázhatású gáz, azt se, hogy nagyon nagy ütemben nő a légkörben a koncentrációja.
  DE:
  – legyen a klíma érzékenysége (Celsius fokban mérve), a megduplázódó CO2-szintre: K.É.
  – vannak tudósok, akik szerint K.É. > 6 fok C, vannak akik szerint K.É.= 0 fok C és vannak a kettő között elhelyezkedők.
  – tanulmányoztam, mindegyik tábor eredményeit, én nem tudom eldönteni melyiknek van igaza (jó annak aki igen, én vagy buta vagyok, vagy túl perfekcionalista – amíg felmerül egy halvány kétely, addig nem fogadom el tényként)
  – bármelyik közvetett bizonyíték (hőmérséklet, vízszint, stb.) mérése és akár a 100 évvel ezelőtti adatokkal való összehasonlítása JÓVAL NAGYOBB HIBAHATÁRON belül mozog, mint amit a tudósok bevallanak. Ez a hibahatár akkora, hogy a természetes változásoktól nem lehet megkülönböztetni az ember okozta hatást.
  Mindenesetre melegedünk és a természetes tényezők mutatója is a melegedés feliraton állt. Azonban a következő évtizedekben a mutató átbillen a természetes hűlés feliratra. Tehát hamarosan kiderül a gyakorlatban is, hogy mekorra a K.É. És az én véleményem szerint lesz itt meglepetés. Ugyanakkor az 1000 %-os hívőkkel ellentétben, én fenntartom a tévedésem lehetőségét.
  Ha már szó volt a Milankovitch ciklusokról, nem árt tudni azt sem, hogy bizony hosszú távon jégkorszak felé közeledünk:
  – a 3 Milankovitch ciklus (a forgástengely hajlásszöge, excentricitás, precesszió) együttes kombinációjának eredménye a nagyjából 100.000 évente jelentkező jégkorszak. Ezen jégkorszakok között 10-12 ezer éves interglaciálisok vannak. A jelenlegi Holocén nevű interglaciális pedig már majdnem 12000 éve tart, több ideje mint a két előző. A Holocén klímaoptimumán már túl vagyunk (az utóbbi 10 ezer évben biza nagyjából végig nagyobb volt a hőmérséklet mint most):
  http://1.bp.blogspot.com/-K4te4hxbEZ0/Vi_tsWiVKLI/AAAAAAAABWc/KE9e2BtniY8/s640/NH%2B10k%2Byrs.png
  Szóval, mit hoz a jövő? Nehéz megmondani, de annak, aki azt mondja, hogy pár éven belül meghalunk, annak nem muszáj fenntartások nélkül hinni. (bocs Tibor bá! tisztelem tudásod és az élethez való hozzáállásod, én nem antipropagandát folytatok a nézeteid ellen, hanem kifejezem az eltérő véleményem, tiszteletben tartva a te véleményed is).
  A CO2 lemaradás elvét, elfogadom abban a formában, ahogy írtad. És ezt úgy értem, hogy nem tekintem cáfoló érvnek a szkeptikusok ezen érvét.

 3. 2:
  Semmi baj. Nem igaz a rémhír, miszerint aki velem nem ért egyet annak annyi. 😀

 4. 3: Tudom jól!
  Azért is bátorkodom néha ellentmondani. S ha olykor átlépem a határt, meg is szoktam kapni. 🙂

 5. 1. Tamás
  Az a helyzet, hogy az erőművek hőteljesítménye elenyészően kicsi a földre besugárzott összes napenergiához viszonyítva, a föld meg eddig normál hőmérséklet mellett is kisugározta az egészet a világűrbe.
  Persze ez a hő is bekerül a légkörbe, tehát elvileg ront a helyzeten, de sokkal nagyobb baj az, hogy a kibocsátott CO2 a földet melegen tartó hőszigetelő légkörpaplan hőszigetelőképességét növeli meg, így csapdába esik a nap által besugárzott hő és persze az erőmű hője is, és csak úgy tud kisugárzódni az űrbe, ha a föld jobban felmelegszik.

 6. Mielőtt Piton belinkelné, mind érdekességet, hogy az antropogén globális felmelegedés miatt eltűnt 5 csendes-óceáni sziget a Salamon-szigetek környékén (tele van a média ezzel), felhívnám a figyelmet erre a cikkre, amiben a tanulmány szerzője nyilatkozik arról, hogy a média mennyire eltorzította a tanulmány végkövetkeztetését:

  http://www.examiner.com/article/sinking-solomon-islands-and-climate-link-exaggerated-admits-study-s-author

  Angolul tudóknak érdemes elolvasni, mert tipikus példája annak, hogy hogyan tálalja a média elénk a tudományos munkák eredményeit.

  Angolul kevésbé tudóknak, most csak ennyit emelnék ki:

  – „the true cause is natural” – a valódi ok természetes

  – „completely misconstrues the actual science and what the study really says” – teljesen félremagyarázzák az aktuális (a tanulmányban levő) tudományt, és azt, amit valójában a tanulmány állít.

  Az én kiegészítésem még az, hogy itt is a „Yeti”-vel állunk szemben, azaz míg a világ világ, tűnnek el és jelennek meg új szigetek, azzal a különbséggel, hogy régebb a sziget lakosai, nem építettek hosszútávra és tartós építőanyagokból, hanem egyszerűen arrébb húzták fel kalyibájukat, vagy átköltöztek a szomszédos szigetre.
  Most, amikor a „fehér ember” kikupálta őket, hogy betonból építkezzenek és az eddigi természetes változás járja a megszokott útját, akkor ugyanaz az önhitt fehér ember jön és óbégat, hogy klímaváltozás, meg klímamenekültek és továbbra is próbál beleavatkozni az életükbe, és most sem a javukra.

  Pitontól, pedig elnézést kérek, hogy az ő nevével vezettem be e hozzászólást, semmi bajom vele, továbbra is szívesen olvasom linkeléseit, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szenzációs, tudományos média megnyilvánulások mögött, az esetek többségében, mi húzódik meg.

 7. World’s carbon dioxide concentration teetering on the point of no return
  Future in which global concentration of CO2 is permanently above 400 parts per million looms
  http://www.theguardian.com/environment/2016/may/11/worlds-carbon-dioxide-concentration-teetering-on-the-point-of-no-return

  A világ széndioxid koncentrációja billenéspont közeli, aminek átlépése után nincs visszatérési lehetőség. A jövőben a globális CO2 koncentráció tartósan 400 ppm fölötti lesz.

 8. 9:
  Köszönjük a belinkelést, de ez sok hűhó semmiért cikk. A CO2 koncentráció növekedését 1959 óta jelzik. Előre látható volt, hogy kb mikor fogja elérni a 400 ppm értéket. És….? Ez egy szép kerek szám, de az égvilágon semmit nem jelent. Ami jelent valamit, az, hogy ma már az évi gyarapodás 3 ppm, 60 évvel ezelőtt 0,5 ppm volt.

 9. 10. Az ábrák miatt linkeltem, nem volt kedvem külön, külön. 😉

 10. 7. Mszilárd

  A fehér ember majmolása természetközeli népek által, egy igen nagy probléma, különösen az építészet terén.
  Minden éghajlatra jellemző, az ott élő emberek építészetének evolúciója során kialakult, oda legjobban illő, praktikus háztípus.
  Pl trópusokon könnyűszerkezetes, szellős épület, amelyen keresztül fúj a hűsítő szellő, de az esővíz nem tud befolyni, rendkívül erős szélvihar okozta károk, könnyen, olcsón, gyorsan javíthatók.
  Északon a kisablakos, nagyon jól hőszigetelt föld és gerendaházak.
  A fehér ember építeszete messze eltávolodott a természettől Chambord gyönyörű architektikájú kastélya sosem volt egész évben lakható, mert annyira sok tüzelőre lenne szükség a hideg teleken. Hasonlóan a közemberek modern házai, lakásai. Most kezdenek észhez térni, apránként, hogy a világ összes olaja és földgáza sem elegendő a pazarlásra hosszútávon.

 11. 11. Malleusorbis

  Köszönöm a linket. Mellbevágó pörölycsapás volt olvasni, hogy 60-as években még jégkorszak eljövetelétől tartottak.

 12. 14:
  Az ember vágya nem tudja megváltoztatni a valóságot, csak ezt fel kell tudni fogni ésszel. 🙁

 13. 16:
  Egy darabig gondolkoztam, hogy válaszoljak-e, mert te is tudod, de nem mindenki. Ezért válaszolok. Amit belinkeltél az egy cartoon, vagyis paródia, de a valóságot tükrözi. Valóban az elmúlt 2000 évben lehettek ilyen meleg periódusok, sőt hűvösebbek is. Hogy mi okozta őket nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy nem az ember által kibocsátott CO2, hiszen ember volt, de kibocsátás nem. Jelenti-e ez azt, hogy most se az ember által kibocsátott CO2 okozza, hanem valami olyasmi, mint az ókorban, és akkor heje-huja-haj, meg vagyunk mentve, magától vissza fog fordulni? Sajnos NEM. A jelenlegi melegedést a CO2 koncentráció növekedése okozza. — Egy ügyetlen analógia: Éjjel valaki féltéglával betörte az ablakunkat. Az utcán hazafelé tartva egy értelmes társaság közölte, hogy cigányok voltak a tettesek. Erre egy cigánybarát társaság azt állítja, hogy ez nem így van, mert 3 hete a szélvihar tört be ablakokat, Két hónapja egy kisebb földrengés, tavaly egy 20 tonnás kamion zötyögött végig az utcában, az miatt tört be néhány ablak. Most se a cigányok törték be, hanem valami természetes (de pontosan nem ismert) dolog. Semmi baj, a cigányok hadd randalírozzanak nyugodtan, nem ők a tettesek. 😀

 14. 17:

  Asszem erre nem lesz válasz Mszilardtól…

 15. 17:
  „… a valóságot tükrözi…”

  – tehát te is elismered, hogy létezett a Roman Warming Period, illetve a Medieval Warming Period. És el is kell ismerni, mert több-száz paleo-klíma kutatás bizonyítja, hogy kb. 1000 évente van ilyen szintű felmelegedés, mint mostani.

  – hasonlatod nagyon jó, de kiegészítem egy kicsit:

  Az a 20 tonnás kamion kb. évente elmegy itt, és minden alakalommal törnek ki ablakok. Eddig cigányokat nem láttak a környéken. Tegnap éjszaka elment egy cigánybanda és betört az ablak. A kamionjárás óta is eltelt egy év, az éjszaka elmehetett a kamion is, de nem látta senki, nem tud róla senki semmit. Az eset vizsgálatára kiküldött fakabát főnöke megparancsolja, hogy a nyomozással sokat nem kell bajlódni, egyértelmű, hogy a cigányok voltak (hiszen labor-körülmények között is ezt csinálják) semmi más nem okozhatta. Nem kell foglalkozni azzal, hogy miért jár erre a kamion, ki küldi, stb. Minek? Hiszen van egy tökéletes gyanúsított…és le is csukják Lakatos Armandot. A börtönben egy 100 tagú orvoscsapat vizsgálja meg és kijelentik, hogy Armando egészséges, életerős, tehát semmi kétség, ő dobta a téglát. 3 orvos ugyan elismeri, hogy Armando félkezű (egyik kezét egy régebbi családi vita alatt vesztette el) a másik kezére béna már születésileg. Ezt a 3 orvost sarlatánsággal vádolják meg és gyorsan kizárják az orvosi kamarából, mert hiszen van alapja, annak amit megállapítottak, de ettől eltekintve, Armando kiváló egészségi állapotnak örvend és punktum.
  Na, valahogy így állunk a cigányokkal, Tibor bá!

 16. 19:
  Nem akarlak lebunkózni, de ez nem elég frappáns, izzadság szagú, és persze nem reális.

 17. 21:
  Én nem lepődtem meg, sőt szinte vártam. Ami most érdekes, hogy mennyi lesz a minimum jég az Északi-sarkon. — Különben a La Nina erősödik. Könnyen lehet egy jó kemény tél Európában.

 18. Most olvastam a napokban épp:

  Idézem:
  GLOBAL COOLING: 2017-2053
  CLIMATE CHANGE OF HISTORIC PROPORTIONS’

  by Theodore White, astrometeorologist. Sci.

  As the Sun prepares to enter its Grand Minimum, I have been warning and forecasting for years the coming of global cooling – a true danger to the Earth and its inhabitants.

  This, as the madness of those who claim such an impossible thing as ‘man-made global warming’ go on and on in their arrogance as they perpetuate the impossible as if it is a given with their silly statements that the ‘science is settled.’

  Total horse manure.

  Also, you will hear of yet another so-called ‘El Nino’ is underway from NOAA and other climate centers.

  Last year, in 2014, while the great majority of forecasters, including NOAA, predicted a ‘super El Nino,’ I forecasted that there would be no El Nino whatsoever.

  And El Nino did not arrive, as I forecasted it would not.

  But again, in 2015, we will hear from NOAA once again, stating that an El Nino is on the way, and again, I state that there will be no ENSO.

  ENSO is climate change in action, but is a decadal event.

  It does not happen every year and there is no such thing as ENSO-NEUTRAL.

  It simply does not exist.

  Much of the talk about El Nino is wishful thinking by conventional centers like NOAA and other climate forecasters.

  They wish to ‘predict’ something that they do not know how to forecast in the first place and have, in fact, never predicted an ENSO in advance.

  The current headlines on another coming of El Nino in 2015 will be mainly sparked by the wish to end California’s multi-year drought, which I forecasted years ago.

  Though El Nino will not appear, the multi-year drought in the western U.S. will continue.

  The drought has spread into parts of the Pacific Northwest, as I expected, and will continue to affect the western United States in 2015 and 2016.

  I also continue to state that there will be no ENSO until 2019-2020. We will see moderate El Nino conditions in 2019-2020, but the major oscillation will be that of La Nina by 2020-2022.

  It will be a powerful La Nina that will take place in the new climate regime of global cooling.

  What will happen is this:

  After the warmer-than-normal solar years of 2015 and 2016 pass with the final two years of solar-forced global warming, the pundits will act as if the trace gas known as carbon dioxide will cause the Earth to forever ‘warm’ and the oceans to rise with all their gloom and doom on the Earth ‘becoming a greenhouse’ – which is literally impossible according to the laws of physics that governs the Earth climate.

  It is the SUN that is the cause of global warming, global cooling and everything else in between.

  The Sun holds 99.8 percent of the entire mass of our solar system.

  So, for anyone to claim that the Sun is not the cause of global warming means that that person, or organization does not have both oars in the water or all 52 cards in their deck.

  The planets modulate the Sun’s many rays, and all the indications – every single last one of them that I have calculated – point to one thing and that is global cooling.

  ‘GLOBAL COOLING NEARS: 2017-2053′

  Global cooling is coming for certain and I have been warning everyone who will listen to the truth of the entire matter of climate change.

  As global cooling officially arrives in mid-December 2017, the years going into the early 2020s will see a major ENSO of the cold phase, called La Nina,’ which I have forecasted will arrive in the winter of 2021-2022, and which will be a MAJOR event in the northern hemisphere.

  The Earth has experienced global cooling, or ice ages before, and it has been the cause of the end of several civilizations over the Earth’s history.

  These ‘interglacial’ pauses are those that are called ‘global warming,’ which is good for the Earth.

  The coming pause in our present Interglacial Age will begin officially in mid-December 2017, and as the new climate regime of global cooling gets going into the early years of the 2020s, expect significant changes in the weather worldwide that will alter the course of destiny for many nations.

  The temperature changes under a climate regime of global cooling can be abrupt.

  People tend to forget that it gets colder far faster than it can warm, and as we go into the year 2020 the pundits will be at a total loss to explain how the cooler seasons and colder temperatures are happening so quickly.

  Remember that those pundits, those who have gone on and on for years blaming humanity for ‘global warming,’ will not be there to help you during the three decade long plus era of global cooling.

  Already the Antarctic is gearing up for global cooling, and in the Arctic, since 2010, the jet streams have begun their shift from a east/west flow to one that is becoming increasingly north to south.

  That is the reason for the polar vortices that are going to become ever more frequent and common as fierce cold temperatures plunges down into the mid-latitudes and further south.

  By the end of the first La Nina of the global cooling era, there will be far fewer loud mouths going on and on about how humans are ‘warming’ the planet as many people will pray for warmer temperatures, but that warmth will not arrive.

  Rather, it will get colder still and colder and colder – all during the 2020s, the 2030s and into the 2040s.

  By the late 2020s, when it will have become obvious to all, excepting the truly dense, that global cooling is indeed in effect, the world will be a different place than it is right now and you had better be prepared.

  ‘THE SUN’S HELIOSPHERE IS WEAKENING’

  More proof of the coming of global cooling is the fact that the Sun’s Heliosphere has weakened by 25 percent over the last decade.
  It is now lowest level than it was more than 50 years ago.

  Our entire solar system is made up of the Sun’s Heliosphere that is formed by the Sun’s winds.

  The Heliosphere is a protective bubble of sorts, with a combination of electrically charged particles and magnetic fields that move more than a million miles an hour from the Sun.

  The Sun’s charged winds meet up with cosmic, or intergalactic gas that fills the gaps in outer space between solar systems.

  At the boundary point where they meet; what is called a ‘shock wave’ is formed which deflects dangerous clouds of gas and dust that are the interstellar radiation around the solar system as it travels through the galaxy.

  These clouds of gas and dust between stars are also known as dark clouds, or cosmic radiation.

  These dark clouds can block the light coming from particular stars. They act as a kind of interstellar medium that surrounds our Sun’s Heliosphere.

  The Heliosphere of the Sun creates a bubble of protection from those fast travelling cosmic rays that are hazardous to the climates of planets, like our Earth.

  The Sun’s Heliosphere is dynamic and it is a major part of what I monitor as an astrometeorologist, including angular momentum of the outer planets in our solar system that alters the path of our Sun relative and impacts the Earth’s climate.

  The Sun’s heliosphere can enlarge or shrink according to the density of the interstellar medium or the dark clouds that surrounds it.

  These are the high-energy particles that travel throughout the universe at nearly the speed of light.

  Because highly-dense dark clouds can shrink the Sun’s Heliosphere, at the same time they also can weaken the Earth’s protective shield from cosmic rays and that impacts our climate.

  With the Sun’s reduced solar output, the result is global cooling and that has been my climate forecast for a long time.

  According to my calculations, global cooling will begin officially in mid-December 2017 and will last 36 years. It will affect everyone on Earth.

  As our Sun prepares to enter its Grand Minimum due to its coming hibernation state, that also means that the Sun’s heliosphere will weaken and this allows more cosmic rays into our solar system.

  Along with the Sun’s grand minimum, the weakening heliosphere allows the cosmic rays to affect the climates of all the planets in our solar system, including our Earth.

  With reduced solar output and heightened cosmic ray influx – that means more clouds that adds to the climate change to global cooling.

  ‘HOW TO PREPARE’

  The entire planet will be affected by the drop in temperatures as the Sun enters its Grand Minimum cycle.

  The seasons of fall, winter and spring will be colder and wetter in many regions, while drought will become more common in other regions that suffer from ground soil that remains colder and lacking in nutrients.

  The summer seasons will also be cooler, with more cloud cover and wetter days.

  Expect warmer temperatures to be pushed further into late August and September, rather than in June and July and early August.

  Blasting storms in winter and spring will mean much more snow and ice storms – this will make the winter seasons longer (six months) as opposed to the usual three months.

  Of course, this will affect crop yields and foodstuffs worldwide as the latitude lines for the growth of crops like canola, corn, soybeans and wheat will fall further south, and even in southern regions it will be cooler and cloudier than normal.

  Already, the world is witnessing declines in crop production from cold events:

  Russia buckwheat minus 18% & Winter Wheat minus 4%
  USA Durum & Soft Winter Red minus 8%
  Australia Wheat minus 5%.

  This is just the beginning of crop reductions due to the colder and wetter climate change that is the feature of global cooling.

  Cold is is deadlier to crops than is warmth.

  Preparing means that farmers will have to learn to grow crops indoors with large greenhouses, but that will not make up for the losses to outdoor crops.

  By the end of the 2020s, I expect that Canada and the United States will be forced to seriously cut back on their food exports to other countries and of course, that means very serious geopolitical problems.

  When people begin to starve, treaties go right out the window.

  Hunger will be a major issue in the 2020s and 2030s, as food stockpiles, affected by cold, flood and drought, decline precipitously under the climate change to global cooling.

  The use of energy, and this is where it gets really odd, will mean that those who are freezing will turn to burning as much carbon (coal, wood) as possible.

  You see, those loud months who said that „warm-is-bad” will indeed burn as much carbon as is possible to stay warm.

  You can see the hypocrisy of these people who claim that ‘warm-is-bad as they eat their food warm, drink their warm coffees and vacation in warm locales – all the while; going on and on about how ‘warm-is-bad.’

  These hypocrites will seek warmth whenever and wherever they can in the era of global cooling and you will meet them as they lower their freezing heads into their cold hands, as you wonder how they could be so dumb as dirt in claiming ‘man-made global warming.’

  Think of it, as the world temperatures fall between 3-5 degrees Celsius, those who claim that humanity can actually ‘warm’ the planet will have to then prove that very impossibility during the climate era of global cooling.

  You will ask them – „Then warm things up. It’s very cold out here.”

  See what happens.

  See if those who claim ‘man-made global warming’ will be able to raise the temperatures in a powerful climate regime of global cooling.

  In preparing for global cooling, it is wise, no matter where you may live, to prepare for this very serious climate change consciously right now:

  Energy, food, shelter and means of transportation will become more important so concentrate your efforts there.

  The increased cloudiness, lack of sunlight, the increasingly colder weeks and months will also mean that many people will not be able to handle not seeing the Sun as often as they would like and they will certainly miss the warmer temperatures.

  That’s a fact.

  Think about how to live and work in the cold.

  Think about how you will deal with the reduced sunlight, the darker and colder days and nights and the cooler seasons – including summers.

  It is not easy to deal with colder climates, but I have done this myself, as a boy scout learning to camp outside during winter seasons (I loved it) and then in Colorado as a journalist where I learned how to deal effectively with Rocky Mountain winters. I loved it too and thrived.

  It is possible to survive and thrive in a cold and wet climate – but you must be PREPARED in advance and know what you are doing.

  That is the key – preparation – and in this era of ‘man-made global warming’ madness, know that very many people are not prepared, but that will not stop them from trying to take from you your resources that you have built up in preparing yourself for a climate of global cooling.

  Be ready for those kinds of people, because when people are hungry, cold and unprepared, they will do almost anything to stay warm.

  And that is what is coming for those who claim that pink-elephants-can fly, that is, those who claim the impossibility of ‘man-made global warming.’

  Expect the next 36 years, counting from solar year 2017, as the era of global cooling.

  So much time has been wasted on the lie of ‘man-made global warming,’ that is too late for many to prepare for it on the scale of making a difference.

  Far too much valuable time has been thrown away on the outright lie of ‘man-made global warming.’

  That means, of course, that it is up to individuals, small groups, communities and organizations to begin to make preparations.

  Those who laugh at your preparation now will be the very same ones crying very cold and icy tears as global cooling rages on worldwide.

  Forewarned is foretold.

  ~ Theodore White, astrometeorologist.sci

 19. 23:
  El is olvastad, meg is értetted, vagy csak belinkelted, mert annyit azért megértettél, hogy „GLOBAL COOLING: 2017-2053.” — A bejegyzés hülyeség, múlt évi, messze túlhaladott, és sajnos bejött az El Nino.

 20. A melegedő óceánvíz az elsődleges oka az Antarktiszi-félsziget nyugati felén lévő gleccserek visszahúzódásának – állapították meg a világon elsőként brit kutatók, akik szerint mivel a félsziget az egyik legnagyobb közreműködője a globális tengerszint-emelkedésnek, ezért az új eredmények segíteni fognak a térség jégveszteségére vonatkozó pontosabb előrejelzések elkészítésében.
  http://www.origo.hu/kornyezet/20160716-antarktisz-gleccser-melegedo-tengerviz-kornyezet.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük