A Birodalom visszavág:Moszkva is elkezdi lefoglalni a külföldi vagyont, főleg amerikait.

Vlagyimir Putyin aláírja a rendeletet
Írta: Ferenc SzéF

 

A külföldön lefoglalt orosz vagyontárgyak elkobzására válaszul Moszkva az Oroszországban ragadt nyugati vagyontárgyakat rekvirálja. A csütörtökön aláírt elnöki rendelet szerint a foglalások főként amerikai vagyontárgyakat érintenek, de más „ellenséges országok” javait is fenyegeti veszély.

Oroszország a „valamit valami miatt” elvet alkalmazza, vagyis megtorlást, ha orosz tulajdonosoktól külföldön lefoglalnak v agy elkoboznak valamit. Az orosz állam kárpótlást kínál hazai kárvallottaknak az Oroszországban rekedt nyugati vagyonból.

A csütörtöki rendelet utasítja a külföldi befektetéseket felügyelő orosz állami bizottságot, hogy határozza meg, milyen típusú amerikai tulajdont kérhet az orosz jogtulajdonos a bíróságon keresztül az Egyesült Államokban befagyasztott vagyon „kártalanításaként”.

A parancs ingatlanokat, személyes vagyontárgyakat, értékpapírokat, részvényeket és tulajdonjogokat sorolt ​​fel az Egyesült Államok tulajdonában lévő és potenciálisan lefoglalható vagyontárgyak között. Az orosz kormányt arra utasították, hogy szeptember végéig hajtsa végre a szükséges jogi változtatásokat, amelyek lehetővé teszik az amerikai tulajdonok lefoglalását.

Már vannak áldozatok

Egy hete döntött úgy az orosz bíróság, hogy le kell foglalni a Deutsche Bank és az UniCredit oroszországi vagyonát.

Au UniCredit egyik moszkvai fiókja
Au UniCredit egyik moszkvai fiókjaTASS

Az európai bankok nagyrészt már kivonultak Oroszországból, miután Moszkva 2022-ben offenzívát indított Kijev ellen. A szentpétervári bíróság most 239 millió euró (260 millió dollár) lefoglalása mellett döntött a Deutsche Banktól is. Ugyanezen a napon elrendelte az olasz UniCredit mintegy 463 millió euró (504 millió dollár) értékű eszközeinek lefoglalását.

Mindkét határozatot egy orosz nagyvállalat, a RusKhimAlians kérésére adták ki, amely gázfeldolgozó és cseppfolyósító üzem építését tervezi a lefoglalt vagyonból. Az orosz vállalat arra hivatozva tenné rá a kezét a két bank értékeire, mert azok voltak a kezesei a német Linde vállalatnak, amellyel az oroszok együttműködtek, de a háború miatt a Linde kivonult az országból.

Putyin tavaly már zöld utat adott a német Uniper energiaóriás orosz részlegének és a finn Fortum értékelemeinek állami átvételére válaszul az „barátságtalan amerikai akciókra”.

Egyszemélyi rendelkezések a gazdaság felett
Egyszemélyi rendelkezések a gazdaság felettAP Photo

A csütörtöki rendelet egy hónappal azután született, hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta a törvényt az Ukrajnának nyújtott kritikus katonai segélyről, amely azt is tartalmazta, hogy Washington eladja az elkobzott orosz vagyont, és a bevételt átadja Kijevnek a háború utáni újjáépítési erőfeszítésekhez.

Az ellenlépést Moszkva kompenzációnak nevezi, és főként azokat az országokat célozza meg, amelyek Oroszországgal „barátságtalan vagy ellenséges” álláspontot képviselnek. A különbség a két logika között az, hogy az egyik oldal agresszor, amely kárt okoz a világgazdaságnak és egy másik nemzetnek; a Nyugaton lefoglalt vagyontárgyak tulajdonosai közvetlenül kapcsolatba hozhatók a háború finanszírozásával – a másik fél esetében viszont egyszerű piaci szereplőkről van szó, aki törvényes üzleti tevékenységet folytattak Oroszország területén.

Washington és európai szövetségesei mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz pénzügyi eszközt foglaltak le vagy zároltak le röviddel Ukrajna teljes körű inváziója után. Azóta ez a kör szélesedett.

A büntetőintézkedésekre válaszul Moszkva több külföldi befektető vagyonát speciális számlákra helyezte át, amelyeket a Kreml jóváhagyása nélkül nem lehet Oroszországon kívülre vinni.

(Euronews)

9 gondolat erről: „A Birodalom visszavág:Moszkva is elkezdi lefoglalni a külföldi vagyont, főleg amerikait.

 1. Május 27.-én a bulgár parlamentben fontos megbeszélések zajlottak.

  A nem résztvevő Magyarország, kórházbázis lesz? A gyógyszergyártás fokozását is megbeszélték a szakemberek Szófiában?

  Forrás: parliament.bg

 2. 2. János
  Még semleges Magyarország.Nem tudom nincs időm beleásni magam a dologba de nem lehet hogy Magyar Pétert azért fizetik hogy majd ő bevállalja a háborút?
  Csak van egy olyan gondolatom hogy előjön a Péter ezzel a karizmatikus dumával hogy visszavesszük ami a miénk meg bla, bla bla, duma van bőven.Ugye lehet sok ember benyeli majd fiatal lányok meg azért szavaznak rá mert jóképű stb…Utána meg ha úgy alakul akkor innen is mennek majd a katonák a háborúba…..Persze ez csak feltételezés de lehet ez van mögötte.

  A francia katonák már elindultak ukrajnába. A helyzet fokozódik.
  A szétlőtt orosz radarállomásra vajon mi lesz a válaszreakció? Az orosz esetleg Ukrán területen kívül is támad majd?

 3. 3.János
  Igen ez Jönönk honlapja.Bár amit belinkeltél az a 2014-es állapot.
  Ott abban az időben még az olajadatokra volt alapozva a globális konfliktus (márminthogy ki fog fogyni és komoly hiány lesz ami globális konfliktushoz vezet majd atomháborúhoz, de egyébként még abból is lehet valami mert ugye akár 2 év múlva lehetnek gondok az olajból ).Talán ez az olajadatos dolog még megvan a gépemen lementve, mert akkor érdekesnek találtam de amit belinkeltél abban ott van.
  Utána váltott a honlap témája talán 2020 körül és nem az olajhiányra alapozta Jövőnk a globális konfliktust hanem pl. a felmelegedésre.Talán a waybackon vissza lehet nézni azt is de múltkor próbáltam és csak screenshotokat hozott fel .

 4. 4. andrew

  Péter nem fog semmilyen háborút felkarolni, mert nem fog választást nyerni. OV. megint jól felépítette a kampányt a háború témája köré. A nép jól meg lett ijesztve, így esélye sincs, főleg, hogy nem foglal egyértelműen állást a háború ellen!
  Túlontúl sok idő őt hatalomra juttatni. Ennyit nem tudnak várni az atlantisták. Az ukránok ahogy állnak, még három hónap és leteszik a lantot!

 5. 2. János

  Ha csak ennyi lesz a feladatunk, azaz a sebesültek ellátása és a gyógyszer utánpótlás, hát akkor nincs nagy baj. Vállalható.
  Ha esetleg ide érne a medve, elmondhatjuk, hogy ezt csakis a szenvedőkért tettük és nem ellene. Szerintem hihető, jelen körülmények között, vagyis, hogy NATO tagok vagyunk, így csak kellett valamit tennünk. A NATO pedig úgy járna velünk, mint Mátyás király az egyszeri lánnyal, aki hozott is valamit neki meg nem is, volt is ruha rajta meg nem is.
  Szóval ezzel még nem tudnak belerángatni a háború sürűjébe.

  Egyébként ezzel a hírrel az a baj, hogy rámutat, hogy az atlantisták azon mesterkednek, hogy tényleg tengelyt akasszanak a medvével!

 6. Bendegúz.

  Kállai Miklós politizálására emlékeztet a jelenlegi helyzet és még nyitva van Orbánfőni család megzsarolása, aminek a levét a tájékozatlan magyar lakosság hörpinti fel.

  Beszéltem a napokban pár korombeli ismerősömmel (40-50 év), nagyon fel vannak háborodva, hogy már sok hónap óta megcsinálták a nyolchetes EAP programot, de azóta semmi!! Munkahelyük mellett örömmel vállalnák a havi – kéthavi, hosszú hétvégés behívást (kb. péntek reggeltől – hétfő délutánig), de csak a lakóhelyükön ill. a megyében. Távolabbra nem tudják vállalni a kiképzés folytatását, ez teljesen érthető.

  Továbbá az sem világos nekem se, hogy az ún. görgetett költségvetési hiány állapotban, hogy lesz félretéve pénz, (ipari nyersanyag, üzemanyag stb…) a területvédelemre, a katasztrófavédelemre, a nagyon egyszerű fegyverek gyártására ill. a háború kiváltására több millió – billió dollárral?

  Ja meg a lakossági megtakarítás témakör, azzal hogyan érdemes számolni? Vagy inkább a tűrőképesség fokozására már most kóstoljuk végig az összes konzervet?

  Körülöttünk mindenütt rombolás (TASKENT-i repülőtéren Vladimir Putin elnök úr nyilatkozott a Nato bátor fellépésének következményeiről, 2024. május 28.-án), itt meg vidám túlélő táboroztatás lesz, amint el leszünk vágva az Adriától, Bulgáriától, Szerbiától és Oroszországtól??
  One Road, one Belt, több tízezer tonnás vasúti szerelvényei sem fognak jönni?

  Már csak pár napot kell várni a Magyar Közlönyben megjelenő új rendeletre, ami a Honvédeket szabályozza. Arra nagyon kíváncsi vagyok.

  (Már megint lemaradtunk a Turán harckocsi fejlesztéséről és gyártásáról. A történelem ismétli önmagát.)

 7. 8. János

  Az a baj, hogy a jelen és múltbeli politikai garnitúra (mindkét oldal) betegesen retteg a fegyverektől vagy utálja azokat, beleértve ebbe a hadsereget is. Úgy hiányzott nekik ez a balhé, mint sárgaláz a lepratelepre. Ahelyett, hogy békén tömhetnék magukat, most a kevéske anyagi forrást felkészülésre kellene költeni. Ezért szívják a fogukat. Nem véletlen, hogy 25 évig nem foglalkoztak a honvédelemmel. A NATO is azért kellett, hogy ne kelljen hadsereget csinálni, mert az megvéd. Hát persze, ahogy elképzelték éppen úgy nem lett. Szóval kellene valami hadsereg forma dolog, de sem pénz, sem emberanyag, sem szándék sem idő nincs már rá. Jól írtad, hogy úgy jártunk mint anno a Turán harckocsival.

  Egyébként a másik nagy baj, hogy a magyar társdalom OV-nek is hála olyan fokon van demilitarizálva (agyilag is!), hogy ezen már majdnem lehetetlen változtatni. Nyulak társadalom,a lettünk. A többség, mit a menekülő állatfajták (ló, nyúl, őz, stb.) csak a menekülésen töri a fejét. Nagyon kevesen vannak akiket érdemben lehetne használni honvédelemre. De hát ez van, ha fentről folyton az hallatszik, hogy pfujj fegyver, pfujj önvédelmi fegyver engedélyezése, pfujj hadsereg, pfujj sorkötelezettség. Na itt van az eredmény. Egyék meg amit főztek.

  Egyébként fordul a világ. Igaza van Woke-nek, hogy már az értékek is az ellentét jelentik mint régen. Ennek tükrában a régi mondás úgy hangzana, hogy „Gyáva népnek van hazája”, ti. a bátrakat le fogják darálni, aztán mi mehetünk hullát rabolni, ahogy anno ide jöttek a győztes gyáva népek területet foglalni. Mindennek van jó oldala.
  A hazáért nem meghalni kell, hanem élni.

  Nem mellékesen a mostani kampányban is maximumra hajtott pacifista irányvonal (háború párti, nem háború párt) azt eredményezi, hogy ha akarna sem tudná a magyar állampolgárokat (szándékosan írtam így!) behajtani Ukrajnába. Annyira be vannak szaratva, hogy nincs az a média ami ezt a hangulatot kinevelné belőlük. Ide a változáshoz generációk kellenének. Magyarország legfeljebb felvonulási terület lehetne, de igazán arra sem jó, mert a Kárpátokon egy út visz át, ami simán elintézhető – ezzel szemben, kivételes szerencsénkre, ott a nagy Lengyel és Román síkság. Ha erre nem akkor sebesült-ellátó és hullaosztályozó központ lehetünk. Mocskos meló, de legalább nem lőnek. A szagot meg lehet szokni.

  Kivételesen ezért az első ránézésre hazaárulásnak látszó Magyar Honvédség tönkretételéért még hálásak leszünk az ezt végbevivő politikai garnitúráknak. Még ha ők ezt nem is ezért tették, hanem inkább, hogy egy jövőbeli konfliktus során ki legyünk szolgáltatva és ne is legyünk olyan állapotba, hogy a „szövetségeseinknek” ellent mondjunk. Azzal, hogy elintézték, hogy ne legyen katonaságunk abba a szerencsés helyzetbe hoztak, hogy nincs amit és akit küldeni. Még akkor sem, ha akarnánk. Ha ezt ezek az SzDSz-es és MSzP-s elvtársak előre látják, tuti, hogy – még ha fogcsikorgatva is, DE -, meghagyták volna a hadseregünket. Hadd vigyék a magyart a „Don kanyarba”. Most bezzeg nem lenne nekik gond Ukrajnába menni, úgy, hogy előtte 70 évig azt sivalkodták a magyar nép fülébe, hogy milyen bűnős, mert lám a Donnál védte a hazát. Most ez OK lenne, szerintük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük