(2942) A FED képtelen tovább késleltetni a gazdasági összeomlást

Tibor bá’ online

 

Peter Schiff szerint ahhoz semmi kétség nem fér, hogy a világgazdaság recesszió felé araszol. Ki ez Peter Schiff? A pasas az Euro Pacific Capial stratégistája, aki annak idején megjósolta a 2008-as gazdasági válságot. Most állítja, „óriási” hiba volt, hogy a FED a múlt hónapban csökkentette a kamatlábakat. Ezt megtoldotta azzal, hogy nem lett volna szabad 2008-ban nullára csökkenteni a kamatokat, és ott tartani 7 éven át. „A nulla kamat és a quantitative easing (mennyiségi könnyítés) olyan problémákat élesztett fel a gazdaságban, aminek a helyreállításához generációk kellenek majd. Azonban a kilábalás sose fog elkezdődni, ha a FED visszamegy nulla kamatlábhoz (ami pillanatnyilag éppen történik – és Trump naponta követeli).

Schiff véleménye szerint egészséges gazdaságot nem lehet létrehozni mesterségesen alacsonyan tartott kamatokkal. Ez a módszer össze-vissza annyit tesz, hogy felnyomja a vagyontárgyak árát, buborékokat hoz létre, és olyan rossz befektetéseket, amelyek károsak a gazdaságra.

A fenntartható gazdasági növekedés záloga a piac által beállított kamatláb. Schiff szerint a FED nem okoz recessziót, pusztán nem képesek tovább késleltetni.

Éveken keresztül a növekedést a mesterségesen alacsonyan tartott kamat biztosította, de az elszabadult állami kölcsön felvétel, és Trump védővámja végül belök minket az elkerülhetetlen recesszióba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

109 gondolat erről: „(2942) A FED képtelen tovább késleltetni a gazdasági összeomlást

  1. Egy gazdasági recesszió ugyan nagyon kellemetlen, mégis még mindig sokkal elviselhetőbb, mint a civilizációs összeomlás. Nem mintha választás kérdése lenne, és az összeomlást elkerülhetnénk egy kis recesszió árán.

  2. Én 2021-re várom a következő összeomlást, amely minden eddiginél nagyobb és pusztítóbb lesz.

  3. A piacgazdaság velejárója a recesszió / növekedés közötti folyamatos billegés. „A fák sem nőnek az égig.” Ez természetes és normális folyamat a piacgazdasában, nem kell tőle félni, fel kell rá készülni és tudatában kell lenni hogy ez így megy. Hogy pusztítóbb lesz-e vagy nem, az sokmindentől függ, érzésre sem lehet megmondani. Lehet rajta szépen keresni, shortolni, félterenni, megtakarítani változatos eszközökben, stb. Igazából a probléma ott van hogy az ember agya nehezen fogadja el hogy ilyesmi is van, és félelemmel tölti el, mindenki be van csokizva. Nem kell. Tanulni kell.

  4. Itt megint a mérték lesz a kérdés hogy nagyobb lesz e mint a 2008-as?
    Én azt mondom hogy vannak ezek az alapigazságok amiket mondonak hogy pl. ha nő a banki alapkamat akkor nem ingatlanba teszik a pénzt hanem bankba, így csökkennek az ingatlanárak.
    Itt sokan nagy kamatelmelést várnak majd.Szerintem az hogy hogyan működött a gazdaság 20-40 éve az ma már más. Miért ne lehetne 0 % körüli alapkamat
    éveken keresztül?
    Én ezeken a közgazdász szabályokra már azt mondom, hogy az számít hog mi van a valós gazdaság mögött.Hagyjuk a számokat, gdp, kamatláb stb…
    Mi van a valós gazdaság mögött? A farmer elülteti a búzát, a cnc-s legyártja a tengelyt,stb….addig működik.
    Persze ha kivonják a pénzt akkor vállalkozások sázezrei mehetnek csőd szélére és emberek milliói lehetnek munkanélküliek, de mindez csupán technikai spekuláció, nyersanyag és energia még van.
    Azt mondják hogy buborék van. Egyik 85 éves ismerősöm mondta hogy 1000Ft volt a fizetése kb. 50 évvel ezelőtt.Ma az átlag már majdnem 300eft. 1980-ban budán egy ingatlan 400eft volt
    , ma 40 évvel később 40-60millió, kb. százszorozódott az ára. Az árak mindig elhagynak egy szintet és már nem mennek vissza oda. Amikor 1980-ban 400eft-ról 600eft-ra ment fel az ár akkor is azt mndták hogy buborék van.Sok áremelkedés volt(százszoros 40 év alatt!!) , mindegyik emelkedésre mundhattuk hogy buborék de mindig túlszárnyalta az ár a régi árat.
    Ugyanúgy a kenyér is volt 1ft,10ft,50ft,200Ft, 300Ft és lesz majd 1000ft,5000Ft……

  5. Én annyit tudok róla, hogy hallgatok elemzéseket, stb.. Mindenki azt hajtogatja, hogy jön a recesszió, és a válság. Ami nagyobb lesz mint a 2008-as, mert a FED, és a többi központi bank már akkor ” ellőtte a puskaport”, tehát már nem állak a rendelkezésükre azok az eszközök, és pénzek amik akkor még a rendelkezésükre álltak a válság kezelésére. Továbbá a világ gazdaság is sokkal rosszabb helyzetben van most mint akkor volt! „Ezért a válság is sokkal mélyebb, és elhúzódóbb lesz” Ezzel én is egyetértek, de milyen szemérmesek, ezt úgy is mondhatjuk, hogy összeomlás.. Amiből véleményem szerint már nem lesz kilábalás, mert mire hosszú évek múlva beindulna a gazdaság, akkora már a klímaválság fogja ránk rúgni az ajtót! De tokostul!
    És már nincs sok időnk talán hónapok, esetleg egy év a válságig. Amit én arra alapozok hogy figyelem az Arany árfolyamát. Mert az egy jó bizalom indikátor a gazdaságban, mert az Arany egy „Mentőcsónak” a spekulánsoknak!
    2009-ben, a Válság alatt felment 1800Dollár/unciára. Utána ahogy konszolidálódott a helyzet szépen vissza süllyedt egészen 1100 Dollárra, sőt volt már ezer közelében is! Utána az elmúlt 8 évben olyan 1200-1300 környékén mozgott. Mindezt úgy hogy a jegybankok, és államok nagy tételben vásároltak aranyat, és felhalmoztak. (Magyarország is vett tavaly kb.30 tonnát) Tehát volt rá igény, és kereslet, de az árfolyam nem mozdult az 1200-1300-as sávból.
    De most valami történt! Mert az elmúlt néhány hónapban kilőtt az árfolyam mint a rakéta és már masszívan 1500 felett van, és tovább emelkedik!
    Hogy miért van ez? Azért mert a tőzsdei nagybefektetők „A guruk” elkezdték kimenteni a virtuális pénzeiket, (eladják a részvényeiket) és valódi kézzelfogható dolgokra átváltani.
    Tipikusan ingatlanra és Aranyra (fizikai aranyra, nem arany jegyre!)
    És mindezt azért teszik mert ők már „érzik a vihar szelét” és menekítik a vagyont!
    Én úgy gondolom ezek alapján, hogy valami készül a világ gazdaságban….

  6. 5. Unikornis
    Igen, megindultak a nemesfémek felfelé, és az arany úgy fest hogy beállt az 1500 dolláros sávra. Hogy ezt meddig tudja tartani , az a nagy kérdés, megindul e feljebb a közeljövôben? Visszafelé-lefelé szerintem már nem fog menni, esetleg egy -egy lélegzetvételnyi idôre beköszön 1400 ig.
    Sokak szerint akár 5000 dollár per unciáig is kilôhet az arany-de várjuk ki a végét.

  7. 4 – Andrew:
    1946 őszén 1 kg szilva 48 fillér volt. 1950-ben egy svábhegyi 600 négszögőles telek apró családi házal 60.000 forint volt. Egy Balaton parti csupasz telek 6000 forint, és egy Leica 3C fényképezőgép is 6000 Ft. Az én első fizetésem 1952-ben 860 (mínusz békekölcsön kötvény)Ft. volt. 1 $ kevesebb mint 13 forintot ért (a bankban, kötelező beváltás mellett), és ugyanennyi volt 1 g ékszer arany is. Egy zónapörkölt álló büfében 4 Ft. Zsömle 40 fillér. Budapesti albérlet havi díja 80 Ft. Egy telefon beszélgetés 60 fillér, idő korlátozás nélkül.

  8. Egy szót sem ejtettetek arról, hogy a problémák oka esetleg abban keresendő, hogy a 80-as évektől kezdve a nyugati ipar kezdett lassanként, szinte észrevétlenúl kivándorolni Kinába.
    Nem vagyok közgazdász, de nehezen lehet elhitetni velem, hogy fenntartható NORMÁLIS államgazdaság SEMMI ipar nélkúl!!! Már elnézést az esetleges naivságomért, vagy legyek akár begyepesedett, primitiv paraszt, de tessék megmagyarázni nekem, miért nem volt anno, mikor még a nyugat ipara teljes gőzzel múködött, az 50-60-70 években , semmiféle ilyes recesszió, az országok szárnyaltak, a nyugati ember tobzódott a jólétben, mig valami sötét hatalom kezdte kisibolni az ipart Kinába.
    Na, miért?

  9. Bálint, ebben van valami, de voltak válságok akkor is. Pl a két olajválság a 70 es években. Amúgy nem minden ipar lépett le kínába..a hadiipar ott maradt ahol volt. S szerintem ez lesz a kulcsa a nehézipar visszatérésének. Persze lehet hogy tévedek, meglátjuk.

  10. Ahogy a pénz és az ingatlanbuborék van, úgy van elszállóban az egész emberiség. Elszakadtunk a természettől, és létrehoztunk egy törékeny művilágot, ebből következően egyenes arányban jön a válság a természeti csapásokkal, amit mi teremtettünk környezetünk tönkretételével. Lehet spekulálni, shortolni, tőzsdézni, de egy komolyabb földrengés, cunami, vagy bármilyen kontinentális méretű katasztrófa esetén úgy borul minden, mint a kártyavár.

  11. 8: Nem minden ipar ment ki. Én 2006 óta dolgozom, mindig iparban. Az igaz, hogy Kína mindig is fontos vevőnk volt, de ott van mellette Németország, egyéb erópai országok, még Izrael is.

    Na meg még egy rakás más ázsiai.

    Az szerintem nem baj, hogy a gazdaság egyre nagyobb részét adják a szolgáltatások. Nem szennyez annyit, mint a termelés és a fogyasztás, de a gazdaság ugyanúgy nő tőle. A baj az, hogy minden erőfooorrrást elhasználnk lassan.

  12. A válság már idén várható.

    Autóipari beruházásokat már fogják vissza, ami intő jel.
    Az ingatlanpiaci boom is az.

    A pénz már nem találja a helyét, és abból nem szokott jó kisülni.

    Maga a válság nem rossz, a kapitalizmus velejárója.
    Ilyenkor derül ki, hogy melyik vállalkozás életképes, és amelyik nem az becsuk.

    Könnyű lenne úgy működni, hogy mindig csak felfelé megy minden, és a válságok ellenére ha 10 éves távlatokat nézünk szinte minden felfelé meg.
    Ez a fenntarthatatlan növekedésünk ami nem a válságól fog dőlni, hanem az összeomlástól.

  13. 11.Ábel
    ….: „Nem minden ipar ment ki. Én 2006 óta dolgozom, mindig iparban….”
    Igen?
    Áruld el nekem, mit gyártasz, amit Kina nem ver le egytized áron? Hacsak nem repúlőgépeket, illetve orvosságot, ugyanis nagyjából ennyi maradt neked, kedve Ábel.

  14. 9.Sárkányka
    …”Bálint, ebben van valami, de voltak válságok akkor is. Pl a két olajválság a 70 es években….”
    Sárkányka, rossz a példa. IDEIGLENESEN nem volt olajam…
    De megvolt a hatalmas ipari potenciálom, kenyerem, fejlődésem, jólétem forrása!!!!!!
    Azután lett ismét olaj és én, országom, iparom továbbra is virágzott!!!!
    Most??!! Hogy néz ki egy ország ipar nélkül?
    Voltál esetleg néha régi, elhagyott ipari zónában, a régi nagy územek, gyárépületek elhagyott , romladozó falai tővében, a közöttük futó rozsdás sinpárok között? Amelyeken valamikor teherszerelvények vitték ki a termékeket, melyekért azután aranyat kaptál?
    Nem volt olyan érzésed, mintha most egy temetőben járnál?

  15. Egon!
    Ez így van, de a mély és tartós válság egy „halálspirálba” taszíthatja a gazdaságot, és a társadalmat, mert minden összefügg mindennel! Amit lehet összeomlásnak is nevezni.
    Főleg ha az egyenletbe bekerül egy újabb” változó” pl. klíma, vagy európai muszlim tömegek, stb..Csak ezzel kevesen mernek szembenézni, pláne a közgazdászok nem.

  16. 13: Nem ide tartozik, de ha már kérdezed, elárulom: 2006-2011-ig egy mérőgépeket gyártó cégnek dolgoztam, azóta teljesítményelektronikát gyártunk.
    Mindkettőt a napelemipar húzza.

    Azt látom, hogy az európai ipar nem halott, csak bizonyos ágazatok mentek ki. Nekünk leginkább a magas hozzáadott értékű, illetve a kisebb volumenű gyártás maradt. Ami nem is lenne baj, amíg működik a világgazdaság.

    Na de ha egyszer csak nem jön több áru Kínából, akkor bajban leszünk. Nem lehet hirtelen a nulláról elkezdeni ruhát gyártani. Akkor megint elfogadott lesz, hogy az ember szakadt, stoppolt ruhákban járjon.

  17. Re:16
    Netalántán a Semilabnál koptattad a padlót?

  18. 16:

    Azért nem leszünk bajban, mert aki eladna az nagyobb bajban lesz.

    Kína éhen hal, ha nincs miből élelmiszert vásárolni.
    A ruhákat már gyártják Indiában és egyéb helyeken is, nincs monopólium ezen a téren sem.

    Ha megéri akkor Európában, Usában is menni fog a textilipar. fél-egy éven belül lesz gyártás.

    Ezért nem lesznek igazi elmélyülő válságok, befordulhat a dolog deflációba is, az a kártya még nincs kidobva (csak félnek tőle mint a tűztől).

  19. Semilab? 🙂 Őket ismerem, sokáig beszállítottam nekik. Kicsi a világ…

  20. Ezért ment fel az arany ára is a dollárhoz viszonyítva 54,5 % -al az utóbbi 10 évben, valamint 27,5%-al az utóbbi 1 évben !!!

  21. Re:19
    Akkor Lébá=Ábel? 🙂
    Volt némi bejárásom oda, ismertem pár fizikust, de az már sok sok éve volt, durván 8-9 éve. Napelemek miatt ismertem őket, anno érdekelt(most is) a szilárdtestfizika, és ott halmozottan rendelkezésre állt ez a fajta tudás.
    Anno bent voltak a top500 export cégben, ma nem tudom hogyan állnak.

  22. 16.Leba
    Önmagadnak mondasz ellent, csak nem veszed észre!
    Szóval mégis GYÁRTASZ valamit, – amit MÉG nem koppintott le Kina, ezer okból – kézzelfogható, eladható ipari terméket, és nem csak szolgáltatásból élsz meg!
    De:
    Mit csináljon az az ipari munkás, akinek nem volt ilyen szerencséje egy ilyes kis ipari búvóhelyhez, mint neked?Mert búvóhely a tied, szerény kis búvóhely, csak reméld, hogy nem ideiglenes.!!
    De hagyjuk, nincs energiám gyözködni.

  23. 26: Nem látom az önellentmondást, rámutatnál, kérlek?

    Nem tudok személyes karriertanácsadást tartani minden ipari munkásnak, de nagy vonalakban vannak ötleteim. El lehet végezni kismillió szakmát felnőttképzésben is, amikkel lehet egyéni vállakozni. Van egy rakás apróság, amikkel szintén lehet pénzeket keresni. Lehet csatlakozni segédnek valakihez, aki ilyesmibe belevágott, és munkáskézre van szüksége.

    Lehet kisebb területen intenzív növénytermesztéssel (vagy állattartással) foglalkozni, majd késztermékként eladni.

    A triviálisról, hogy elmegyünk egy céghez dolgozni, nem beszélve, ami most ugyan sok helyen elérhető, de nem mindenhol, és ha jön a recesszió, akkor ezek a lehetőségek hamar beszűkülnek.

  24. Ábel, NEM. De ne barkochbázunk itt egy nyílt fórumon. Nem mintha titok lenne, de azért nem mindenkire tartozik.
    Már szinte mindent ami nagyobb széria azt Kína gyárt. Letarolnak mindent, és a minőségük is egyre jobb!
    Nekem az a szerencsém, hogy kis darabszámú, és speciális alkatrészeket készítek, ahol a Kínai nem tud labdába rúgni. De én különleges, szerencsés eset vagyok.

  25. 28: Ezt mondom én is. Nagy hozzáadott érték, kis volumen. Megy, mint a rakéta.

    Ha Kína tényleg mindent letarolt volna már, akkor Németország se hívná be az olcsó munkaerőt, akkor már hazaküldték volna a törököket.

  26. Az emberek az elmúlt 50 évben a falvakból bementek a városba.Pl. még az 50-es években a metrót is (ha jól emlékszem régi képekre-pl. budapest régi képeken csoport)
    kb. lapáttal ásták szinte gépek nélkül. Ezzel szemben ma a városiasodás a világon elképesztő méreteket öltött, és működik is addig amíg működik a gazdaság és van megrendelés.
    Példánál maradva az alagutat már nem lapáttal ássák hanem caterpilarral, így az emberek nem lapátolnak hanem a caterpilarban dolgoznak,hegesztenek,logisztikáznak,gépet legyártonak.
    Maga az összhatékonyságunk nem változott , mert régen pl. 1000 ember ásta az alagutat, ma pedig 1000 ember dolgozik nem közvetve az alagútépítésen( markolót gyárt ,a markológyárhoz épületet épít,utat épít, logisztika, pénzügy, olaj ,zsírzás,vegyipar, markolót be kell olvasztani a kohóba ha elöregszik ,stb.. a sort lehetne folytatatni az oktatással , oktatási intézmények építésével, stb… órákig…tehát ha mindent összeadunk akkor az összhatékonyság semmivel sem lett nagyobb mint amikor 1000 ember ásta az alagutat mert ott csak 1000 lapátot kellett legyártani.Itt meg több tízezer dologot ha minden hozzá kapcsolódó dolgot nézünk.
    Ez csak egy példa volt ezt mindenre lehetne vonatkoztatni. És itt jön képbe a sérülékenység. Ha mindezek nem kellenek akkor nem lesz munka>nem lesz pénz>nem lesz fogyazstás.
    A kertészetbe sem tud már senki visszamenni mert 1000 hektárt már megművel 1 traktoros.
    Úgyhogy elég nagy szopóágra futhatunk.Hogy ez csak 1-2 éves recesszió lesz vagy végső osszeomlás azt nem tudni. Ha beüt a klíma és drága lesz az élelem akkor nem marad pénz fogyasztási cikkekre. Jelenleg a fogyasztás tartja fenn a munkahelyeket. veszek egy új autót mert az vagány, veszek iphonet stb….
    De a világtörténelemben most ez a legsérülékenyebb mert sosem függött ennyi milliárd ember a munkától.És annak ellenére hogy mindenhol pörög a gazdaság(usa,német stb..) az átlagember nehezen vagy egyátalán nem tud megvenni egy lakást , adósságban él hónapról hónapra.És ez most a fejlett világ.Az emberek épphogy a felszínen tudnak maradni. Mi lesz ha tényleg összeszakad minden?

  27. Köszönöm Pythonnak az általa megosztott videót a „(2936) 2019. Júliusa” poszt 42. hozzászólásában. Ugyan ennek a videónak a 2. része részben foglalkozik a gazdasági rendszerünk hibáival. Nem a klímát kell(ene) „megjavítani” mert most ez történik(csak ez nem fog menni), hanem a föld gazdasági- pénz- és politikai rendszerét kell lecserélni teljesen másra. Azt mondja Ürge-Vorsatz Diana, hogy még senki nem találta ki milyen legyen az új gazdasági rendszer ami jobb lenne.
    Erre mutatnék egy példát(a video több mint 7 éves!): https://youtu.be/KphWsnhZ4Ag
    A videó angol nyelvű, de magyarul feliratozott.

  28. 31.
    Jó terv. A megvalósítás problémája abban áll, hogy az erőforrást birtokló emberek, csoportok, nemzetek miért mondanánk le erről önként?

  29. 31: Dehogy jó terv! Azt mondja, hogy mindenkinek elérhető lenne minden, amire csak szüksége van, ingyen.
    Egyrészt nem igaz, hogy erre van elég erőforrás. Ha minden anyagi javat elosztanánk mindenki között, mindenki nyomorogna.
    Másrészt, ha valami csoda folytán lenne is elég erőforrás mindenkinek minden igényének a kielégítésére, az hatalmas pazarláshoz vezetne. Így is túl sokat fogyasztunk, akkor még többet fogyasztanánk.
    Negyedrészt abban talán igaza van, hogy a legtöbben továbbra is végeznének kreatív, érdekes munkákat, de mégis ki végezné el azt a sok unalmas, fárasztó, undorító, veszélyes melót, amire továbbra is szükség van?

    Semmivel se megvalósíthatóbb, mint Morus Tamás utópiája. Marxnál is csak annyival jobb, hogy nem beszél proletárdiktatúrától és erőszakról.

  30. Én is megjósoltam a 2008-as válságot, de attól még nem biztos, hogy amit írok az helytálló. Az egy vélemény csak.
    Már 2013 tájékán le kellett volna állítani a mennyiségi lazítást, ehelyett Japán és Európa még mindig tolja. Rögtön utána el kellett volna kezdeni a kamatokat emelni óvatosan. Nem állítom, hogy a világgazdaság mindkettőt biztosan kibírta volna, de jobb leesni a fa legalsó ágáról, mint feljebbről.
    De ezt a FED nem tette meg. Általános tévedés, hogy a gazdaságot akarták erősíteni és ezért történt minden úgy, ahogy. A jegybankok a deflációtól rettegtek és rettegnek most is. Ehhez minden alapjuk meg van. Az a tény, hogy már 30 éves német államkötvényt is lehet már negatív hozammal kibocsátani nem azért rémisztő, mert egy közgazdasági paradoxon, hanem amiatt, ami kiváltja. Korábban is volt már, hogy a tőkések negatív reálhozammal odaadták a pénzüket egy-egy államnak, ha a biztonság előtérbe került. Most azonban ez nominálisan is megvalósult. Ennek oka, hogy az infláció és a kamatkörnyezet olyan alacsony, hogy nominálisan nincs tere a negatív reálhozamnak. Ezért átcsúszott a negatív tartományba. Soha korábban még nem volt olyan hogy gazdasági fellendülési ciklus csúcsán ilyen szinten alacsony legyen a kamatkörnyezet! És ettől vannak berezelve. Ha most beüt a krach, akkor garantált a deflációs spirál.
    Emiatt valószínűnek tartom, hogy a legkisebb jelre a FED még tovább fogja vágni a kamatot és a csodafegyver QE-t is újra fogja indítani. Képzeletbeli fánkon még magasabbra mászunk. Itt már igen vékonyak az ágak Aztán eljutunk majd oda, hogy már ez sem fog segíteni és a jegybankok felé történő eladósodottság sem lesz már fokozható, finanszírozható. Nem lesz hová menni, mert már most is járatlan úton járnak a jegybankok, a gazdaságok. A világgazdaság legnagyobb válsága emiatt még előttünk van. Időpontot nehéz jósolni, mert függ a jegybankok reakciójától. Elképzelhető, hogy hagyják a következő egy-két évben bekövetkező recessziót kiteljesedni, de nagyobb esélyt látok arra, hogy elmennek a falig. Ebben is…

    Korábban már több fellendülést és kipukkanást megjátszottam a tőzsdén sikeresen, de ami most folyik ott, az ijesztő. Én öt éve kereskedtem utoljára indexxel, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni. Nincs meg a korábbiakra jellemző egészséges karaktere, dinamikája a ciklusnak. Az sem érdekel, hogy azóta mennyit lehetett volna nyerni. Lényegtelen. Volt azért más, bár kisebb lehetőség devizában, nyersanyagban. 2 éve pedig házat építettem és minden pénzt arra költöttem. Ebből a pénzügyi katyvaszból szeretnék kimaradni. 25 év óta először nem vagyok ott a piacon.

  31. A fenti véleményemet a FED várható viselkedéséről és újbóli mennyiségi lazításról támasztja alá az is, hogy terjedni kezdett egy új elmélet. Ez pedig a minimális megtorpanásokkal tarkított végtelen gazdasági, tőzsdei fellendülés. Ha ezt egy laikusnak levezeted, azt fogja mondani, hogy Te hülye vagy. Gazdasági szakemberek, jegybankárok százai pedig elkezdték átvenni és hinni benne. Már nevet is adtak neki. Van a világgazdaságnak is egy „fizikája”, amit nem lehet meghazudtolni, megkerülni legfeljebb csak ideig- óráig.

  32. 34. Teljesen igazad van. Én csak a legfőbb aggályomat írtam le, mert nem akartam mélyebben belemenni. Te megtetted helyettem. A jó terv kicsit szarkasztikus volt a részemről.:)

  33. Fokozódik a helyzet, fokozódik, megint valakik szart dobálnak a ventillátorba:
    Yemeni felkelők 10 robotrepülővel támadtak Saud -Arábia két fontos olajipari létesitményére péntek éjjel. Az egyik lerombolt létesitmény, az Aramco tulajdonában levő , a világ legnagyobb ilyes létesitménye, a világszükséglet 5% -át fedezte, mig létezett.
    A megtámadott létesitménvben naponta 5 millió hordónyi olaj ég el, és máris jön az ostorcsapás: Szaudia bejelenti, hogy az események okán 50%-al csökkenti olajtermelését!!!!!!, valamint nyomorult, hülye Amerika , habár elugatja magát, miszerint szent meggyözödésük , hogy Irán áll a támadások mögött – mintha bárki elött ez nem lenne világos – de nem csörtet kardot ellenük, ehhez tül gyenge és gyáva, viszont nagylelküen meghirdeti, hogy hajlandó, a kiesést pótlandó, bedobni vészhelyzeti olajtartalékait, ami rövid ideig enyhitené a várható olajhiányt.
    Szóval, ami késett, nem múlik, Irán nagyon ügyesen, türelmesen, szépen időzitve válaszcsapásait a múltbeli sértegetések mián, a közelgő ősz és télidő kuszöbén betesz a Nyugatnak. Elegánsan.
    Nálunk ma reggeltől drágult a benzin csekély 4 agorával- kb. 3 egynéhány forint a ti pénzetekben -de ez csak az eleje.
    Sejteni lehetett , hogy nem jó ujjat húzni Iránnal. Kurva jó sakkbajnokaik vannak!

  34. 40 balint

    „Szaudia bejelenti, hogy az események okán 50%-al csökkenti olajtermelését!!!!!!”
    Ez így nem tűnik kereknek.
    Szaúd-Arábianak (is) szüksége van az olajbevételre. Nem a pénzre, hanem az árucikkekre.
    Ez így „öntökönrúgásnak” tekinthető.
    A világnak pedig kell az olaj a termeléshez. Enélkül éhezés kezdődik.
    Nézhetnek a népek haragosan egymásra, de az egymásrautaltság NAGYON EGYÉRTELMŰ.
    Ha valóban csökkentik a kitermelést, akkor annak kivédhetetlen oka lehet.
    Elfogyott az olaj a földből.

    Legalábbis ez a véleményem.

  35. 41 – n/a:
    Félre értetted. Nem arról van szó, hogy nem akar többet kitermelni, hanem arról, hogy nem képes. A hiányt tartalékokból kívánják fedezni.

  36. deja vu …
    197valahány?

    nemsokára jöhet egy újabb nagy kaszálás

  37. Hát bekövetkezett! Irán felgyújtotta a szaúdi olajtermelés jó részét, ezzel a nyugati világ legnagyobb olajforrását szabotálja.

    Nem találok, csak pénteki olajárakat. Kíváncsi vagyok mi történik holnap az olajpiacon, mert napi 5-6 millió hordó kiesés (8 milliót is olvastam) az nagyon durvának tűnik. (Nem beszélve arról, hogy lehetséges, ez még csak a kezdet).
    Ma megtankolom az autókat, meg az üres kannákat.

  38. BREAKING, BREAKING:
    A déli hirek azóta-nálunk már alkonyat van – meredekebb fordulatot vettek:
    A mostani hirek Iraq területéről kilöttt iráni rakétákról beszélnek, melyeket röviddel a becsapódás elött yemeni drónok vezettek célba méternyi pontossággal!!!
    Kevéssel ezelött Irán bejelenti:
    ” Készen állunk, sőt VÁRJUK az Amerikával való FEGYVERES KONFRONTÁCIÓT!!!!!!!!!!!!!!!!
    AZ első amerikai hajó, melynek árboc csúcsa megjelenik a Perzsa -öböl bejárata elött, ELSŐNEK süllyed a mélybe!!!!” Irán nem hátrál tovább!”
    Igy. Nyiltan ,és foghegyről. Amerika? Meg sem mukkant a délután folyamán!

  39. 46.
    „Amerika? Meg sem mukkant a délután folyamán!”

    Talán azért, mert egy nagy kamu az egész. False flagos szemfényvesztés.

    De ha nem, és Irán vette a bátorságot a szaúdi olajtermelés megtorpedózásához, akkor nagyon nehéz helyzet állt elő Amerika számára, mert valamit lépnie kell, de bármit is tesz, annak nagyon súlyos következményei lesznek.

  40. 47.Gyarmathy
    Bocsi, Amerika megmukkant a végén!
    A Fehér-Ház most-most jelenti be, hogy a történtek ellenére az ameriaki elnök továbbra is fenntartja a találkozás lehetőségét az iráni elnökkel!!!
    Tessék erre gombot varrni!

  41. 48 – bálint:
    Irán csak akkor tárgyal, ha Amerika felfüggeszti a szankciókat, amire Trump nem hajlandó. Irán határozottsága érthető. Jelenleg a korábbi mennyiség negyedét se tudja exportálni. Ez így nem maradhat, az nyilvánvaló. Washington ugyanúgy kergette Iránt a harcba, ahogy 1941-ben a Japánokat. Csak van egy hatalmas különbség. 70 évvel ezelőtt a támadó és a védekező fegyverek azonos értékűek voltak. Manapság a védekezés többszörösen felülmúlja a támadást. Irán nagyon jó pozícióban van ott ahol van.

  42. 49.Tibor bá
    Irán nem csak, hogy jó pozicióban van, hanem hatalmas pofont kent le Amerika leghűbb csatlósának! Amint kiderült, nem egy, hanem két helyt támadott, a finomitón kivül egy olajmezőt is, elfelejtettem a nevét, de szintén az Aramco tulajdonában van.
    És a másik, nagyon fontos dolog: kiderült, hogy szart sem érnek a létesitményeket védő
    amerikai rakétaelháritó berendezések!

  43. És igen, valamit kifelejtettem:
    Az Aramco, mint nevében is benne van, részben AMERIKAI társaság!
    Azaz tulajdonképpen Irán amerikai cégen keresztül Amerikát is támadta!
    Trump még ezek után sem „zárkozik el az iráni elnökkel való találkozástól” a Frhér-Ház ma délutáni közleménye szerint!
    Mit ér ezek után Trump?
    Mit ér ezek után Amerika??
    Kiderült ki is az erösebb kutya a környéken, és kiderült, Amerika legnagyobb szerencsétlenségére, hogy mit is érnek ők manapság.
    Komkluzió, szerintem: Amerika súlyos, sorsdöntő hibát követett el azzal, hogy Irán bajuszát cibálta, túl gyakran és túl ostoba módon!
    Mert ha nem vagy eléggé erős az Iránnal való háborúra, eleve ne kezd ki egy ekkora hatalmas ellenféllel, mert a vége az lesz, mint akármelyik Köbánya – Külső pincekorcsmájában: pofáncsesznek és az egész kocsma rajtad rögög majd.

  44. Re:51
    Nekem ez az egész jemeni lázadók történet bűzlik…
    Nem lepődnék meg, ha ezzel az akcióval próbálnák meg a szaudiak elkenni a beszakadó olajtermelésüket, avagy most omlott össze a főbb olajtermelő mezőik.
    Plusz azt írják, hogy ideiglenesen esett ki a kapacitás, ami vagy a helyzet komolyságát hivatott elkendőzni, vagy csak nagyobb a füstje, mint a lángja az egésznek.

  45. 50-51.
    Bálint,
    Én is így gondoltam, hogy Irán betámadta a szaudiakat(+amerikaiakat).

    De van itt némi bökkenő,

    1. Amerika nem reagált az (állítólagos) durva támadásra, csak némi retorikai szinten.
    2. Nem sérült meg senki, ami elképzelhetetlen ekkora támadás esetén
    3. Irán tagadja, hogy ő lenne a támadás hátterében

    Úgyhogy egyre inkább úgy néz ki, hogy ez egy kamu. VAgy egy false flag próbálkozás az amerikai és nyugati közvélemény Irán elleni hangolásához, vagy dts-nek van igaza, vagy valami ilyesmi.

    Ha tényleg kiesik 5 – 6 millió hordó olaj naponta, annak az olajárban holnaptól egyértelműen látszania kell.

    Az a durva, hogy információs társadalom meg minden, látunk képeket, videókat, híradásokat, mégsem lehet tudni, mi történik valójában.

  46. Én még elsőnek Boltonra gyanakodtam, hogy így akar bosszút állni, hogy kirugták a Fehér Házból. De viszont, hogyha tényleg a Houtik voltak (Iráni segítséggel), akkor ez nagy arcul csapás az usának. Most lépni-e kell, ha nem bünteti meg Iránt, akkor SzA-a az oroszok felé fordulhat és tölük vehet fegyvereket(pantsir-s2-t), és ezzel az amerikai iparnak okoz kárt. Ha viszont nekimegy Iránnak, akkor felmegy az olaj árra és ezzel megint az oroszok járnak jól, és bedölhet a dollár is.
    Most 60,12 dollár a kőolaj ára, reggel várhatóan 5-10 dollárt fog emelkedni rövid távon, ami egy darabig jó amerikának is, mivel így ő is tud exportálni. Viszont a kőolaj tartalékai neki is végesek (jelenleg 410 millió hordó).

  47. Azért, ha Hercule Poirot szemével vizsgáljuk a dolgot, más is felmerül ám.

    Az USA deficit az egekbe tört. Trump ténykedése pedig leginkább az usa gazdaságának mindenáron való támaszaként jelent meg a politika porondján, ezt jelenti a Kínával való kardozás, az usa fegyverek megvásárlásának ráeröltetése a csatlós államokra – ebben kis hazán se kivétel.
    Az olajkitermeló országok pedig akkor kezdenek el betegeskedni – venezuela megtérdel, az orosz vezetékekbe klór kerül, Irán esetén szankciók gondoskodnak arról, hogy ne tudjon olajat kellő mértékben értékesíteni, Szaud Arábia kitermelése meg hopp , egy ilyen esemény után megbicsaklik….

    …s láss csodát, az USA kitermelése a csúcson, és ő gond nélkül értékesít!
    Persze, arra gondosan ügyelnek, hogy az olajár ne szaladjon el nagyon – hiszen az
    meg az oroszoknak jönne jól.
    Ráadásul az usa gazdasága a petrodolláron nyugszik….Így aztán egy olyan játszma szemtanúi vagyunk, ahol az USA olajkitermelő konkurenciája épp egymást gyengíti, vagy válságba van taszítva. De nincs semmi baj kérem, a derék USA segít a világnak és a tartalékból szépen – jó áron persze – Elad.
    VAn extra bevétel, de az olajár is kezelhető marad.
    Naná, hogy nem fog háborúzni a perzsa öbölben, hiszen akkor az olajár elszáll, a szaudiak minimum megtérdelnek, az oroszok pedig kérnek még egy kv-t…..

  48. Fiúk!
    Lehet, hogy mindannyiunknak igaza van, vagy sem!
    A közeli napokban majd eldől.

  49. Felmerül a kérdés, hogy az amerikai elhárító rendszerekkel csurig feltöltött szaudiak hogy a csudába tudtak ekkora károkat szenvedni.
    Ha komoly a kár, akkor az elhárító rendszer fabatkát sem ér->amerikaiaknak totális lebőgés.
    B verzió hogy a jemeniek valóban küldtek drónokat, de azokat leszedték, és egy jó kis hamis zászlós művelettel kicsit felgyújtották az infrastruktúrát, de nem annyira, hogy komoly baj legyen.
    Utóbbi se sokkal jobb, mert itt is felmerül a közvélemény számára az a kérdés, hogy az amerikai csoda elhárító rendszer egy drága béna kacsa?
    Valami bűzlik arábiában, az egyszer biztos.

  50. 53.Gyarmathy
    58.djts
    Elgondolkoztató amit irtok, el lehet töprengeni rajta…
    Tényleg, hol voltak a z elháritó berendezések??? Mellettük, mint megtudtuk, amerikai, illetve szaudi személyzet szolgált.Ha a szaudiaiak elcseszték a munkát, és róluk el is hiszem, hogyan nem sikerült az amcsiknak sem???TÉNYLEG ennyire szar volna a méregdrága amerikai elháritó, vagy szándékos elbaltázás volt-e?
    Tovább: a világ legnagyobb ilyesféle létesitményéről van szó, területe óriási. Az éjjel-nappal müködő berendezésben a nap minden órájában tucatnyi, de inkább szerintem száznál is több ilyen-olyan sőt még amolyan mérnök, technikus, szerelő, terepfelügyelő teljesit szolgálatot, akik azon sorsdöntő, szörnyű éjszakán BENT VOLTAK!!!!! Olyan nincs, hogy ne lettek volna szolgálatban! MI lettt velük?
    Irdatlan terjedelmű OLAJFINOMITÓ létesitményről van szó, nem Józsi bácsi házi kolbászfüstölőjeről az udvar végében! Láttuk mindannyian a szörnyű felvételeket: a létesitmény úgy égett, mint a zsir, egy másodperc töredéke alatt lángbaboruló OLAJFINOMITÓRÓL van szó, ahol hatalmas lángokkal égett még a homok is-az idővel itt-ott lecsepegett olaj mián, onnan kimenekülni lehetetlenség!!!!
    És tessék, valakik mintha megismételnék a tornyok együgyű, átlátszó meséjét az épen maradt útlevélről ott, ahol az acél is megolvadt!!!!
    Van min elmélkedni, bizony, de mennyire!

  51. WTC-s szerű svindlit ma már nem ennénk meg.
    Internettel és az okostelefonokkal kinyitották a Pandóra szelencéjét.

    Ha a létesítmény egy karbantartás alatt lévő részét robbantották fel szabotázzsal, akkor technikailag maga a létesítmény ép lehet, de cserébe kellően látványosan ég, hogy mindenki beszarjon tőle. Egy ilyen létesítmény többszörösen redundáns minden tekintetben, ezért porig kellene rombolni, hogy valóban kiessen a kapacitás.
    Eleve ha kis gyösz drón repült be, akkor nagy kárt nem okozhatott, mert kevés robbanó anyag fért föl rá, erre nincsen felkészülve az elhárítás, cserébe túl nagy kárt nem okozhatott, viszont ha rakátával lőtték, akkor az nem drón, és az amerikai védelmi rendszer kalap szamócát sem ér.

    A ti vaskupolátok leszedi a sufnituning palesztin rakétákat is, nehogy már egy fejlett amerikai rendszer nem tudna leszedni pár jemeni „drónt”…
    Jól látszik, hogy olajpiaci spekuláció is van a történet mögött, lehet hogy így próbálják tartósan felsrófolni az olajárakat, és úgy voltak vele, hogy Iránra ezt is jól ráfogják, és majd „jogalap” lesz egy kis csihipuhira.
    Egyébként ez egy alkalmas trigger lenne a világgazdaság bedöntésére, meglátjuk, hogy mennyire forrón eszik a kását…

  52. Azt olvastam, drónok vezették a célra a rakétákat. Ezért voltak rendkívül pontosak a találatok.
    10 db. rakétáról van szó.

  53. Tények.

    Amikor az usa olajat ad el, akkor : hopp, magas áron tud eladni. Majd amikor ismét meg kell tölteni a tározókat: hopp, befigyel majd az olajár 55 usd alá.

    Tőzsdei műveletek nyomán a long pozíciók ma milliárdokat hoztak.

    A szaudiak rovásán az usa szemében több dolog is van. Látványosan rongálták az usa imidzsét a törökországi újságíró gyilkossággal.
    Orosz fegyvereket vásárolnak.

    Kiszámíthatatlan időnként a szaudi irány: köszönhető az öreg király utódjának szánt kretén herceg tetteinek.

    Ma pedig Putyin, Erdogán és az iráni vezető bájolgott édes-hármasban a térség helyzetéről.

  54. Egy érdekes cikk a dróntámadás óriási lélektani potenciáljáról, ami sokmindent megváltoztathat a világban:
    https://www.zerohedge.com/markets/black-swan-drone
    Az angolul nem tudóknak, a lényeg az, hogy innen kezdve a potenciális támadók számára nyilvánvalóan létezik eszköz arra, hogy minimális költséggel óriási kárt lehet okozni kivédhetetlenül, és ez már egy olyan tényező, amely az egész világgazdaságra is kihatással lehet.
    És mivel már tudják, hogy megcsinálható, meg is fogják csinálni…
    Az megállapíthatatlan, hogy egy drón postai szállítmányt, vagy robbanóanyagot visz.

  55. Aramco elleni támadás pontos lefutását
    csak az orosz, és a kínai tudja a szatelit felvételek vizsgálata alapján.
    Amikor a szaúdi olajkomplexumot újra és újra eltalálják
    Jemen ezt megtette volna és megtámadja a világ legnagyobb olajfinomítóját,
    amely szinte a világ legjobb légvédelmével rendelkezik?
    Nehezen lehet elhinni.
    Az a valószínű urak, hogy a kép árnyaltabb ennél.
    Saúd látható, hogy a hightec us fegyverek ellenére veszti a háborút
    a védtelen kis Jemennel.
    Most békét keresett Jemennel,
    ami katasztrófa az izraeli regionális politikához,
    amely (Yahu)szerint:
    hamis terror eseményekkel minden eddigi háborút folytatni kell.

    Nyahu 2019. szeptemberi moszkvai látogatása után a lába között farkával futott haza,
    minden jelentés azt mutatja, hogy Putyin leordította a fejéről a hajat.
    Ne merészelje megtámadni Libanont, Szíriát,
    és felejtse el Cisz-Jordánia anexióját,etnikai tisztogatás stb.
    Erre fel másnap kirúgják John Boltont,
    aki Trump mellett egy háborús uszító féreg volt.
    Ezt az embert a legtöbb amerikai a mindenkori legrosszabb elnöki tanácsadónak tartja.

    Izraelben hamarosan választások lesznek.
    A választás tétje nem kisebb, mint Nyahu végleg elbukik,
    szégyenletes börtönbe kell vonuljon stb.
    A likud az izraeli félrevezetett lakosságnak azt próbálta bemutatni,
    hogy az erőteljes IDF uralja a közel-kelet minden szegletét.
    De hát ez nem így van.
    A MS médiákban a katonai cenzúra nem engedi ki a valós híreket.
    A hamas rakétái simán átjutnak az IDF védelmen, és zsidó életet oltanak ki.
    Izrael a biztonság látszatát a valóságban
    a hamásszal történő folyamatos titkos alkukkal tartja fenn.

    Minden bizonnyal a Likud és Yahu
    az amely legtöbbet nyerhet ebből a sajnálatos tűzesetből.
    A következő előnyök:
    Izrael a háború folyamatos fenyegetésében marad, a Likud megőrzi hatalmát.
    Iránra mutogathat, ami már másnap amerikából be is jött.
    Izraeli fejlett, és irtó drága fegyverek eladása Saudnak további megtorlásra, háborúzásra.

    Iránnak nem volt oka támadni.
    Valaki tényleg azt akarja, hogy az us. háborút indítson Irán ellen.
    Irán természetesen soha nem akar ilyen háborút.
    Tény, hogy Szaúd-Arábia teljes keleti oldalán síták élnek
    akiket a szaúd igazán kegyetlenül elnyom.
    A perzsák azonban amint Bálinttól tudjuk erősek a sakkban.
    Addig biztosan nem támadnak a Saudi terrorállamra,
    amíg azt a háborút nem képesek a levegőben is megnyerni.

  56. Ezt a támadást csak Izrael tudta volna végrehajtani, vagy bárki más iráni fegyverekkel. Más nem. Amit nem értek, Putyin tudja az igazságot, miért nem szólal meg? A tét nem csekély, termonukleáris világháború.

  57. Akárki csinálta, mission completed.
    Jemen büszkén húzzaki magát,
    de egy értelmes katonai szakértő,
    hogy ezt a komplex támadást a fejlett Jemen tette volna nem hiszi el.
    Nekem az jött le, ha Irán valóban megtámadja az Aramco finomítóit,
    ott nincs a tűzoltók amit keressenek.
    Ki rendelkezik F35! ez akérdésem.

  58. 65. Tibor bá’!

    „A tét nem csekély, termonukleáris világháború.”
    Valóban ennyire komoly a helyzet?

  59. 69:

    Szaúd Arábia adja a könnyen kitermelhető kőolajtartalékok 25%- át. Egymaga. 25%- ot.

    Ha őket bedöntik, akkor a Világgazdaságnak kb 3 héten belül reszeltek- az pedig, tudjuk mit jelent.

  60. Azt elképzelhetőnek tartjátok, hogy esetleg aknavetős támadás történhetett?
    Én ezen töröm most 1 napja a fejem.
    Egy jól képzett csapat könnyen mozogva, 5 km távolságról egy perc alatt 10-15 lövedéket is ki tud lőni egy ekkora létesítményre.

  61. 68 – Gyurma:
    Az USA szerződésileg védi Szaud Arábiát. Jemen ellen nem, mert azzal hadban áll, de Iránnal szemben meg kell védenie, legalább egy válasz csapás erejéig. Nade, Irán egy válaszcsapásra rakétákat indít (többek között) Izrael ellen is. Erre Izrael atomot vet be Irán ellen. Mondjam tovább?

  62. 68.
    Kína és Irán viharos sebességgel váltak barátokká.
    Miért is?
    Trump egy idióta marionet.
    Most persze vadul pofázik az interneten,
    ha meg meri támadni Iránt, TelAviv helyén garantáltan egy mély lyuk lesz.
    A valóságban a neokon tanácsadói, Kusner, és Pompeo
    ezek intézik a döntéseit.
    Kína finanszírozza Iránt (és az IRGC-t) az amerikai szankciók ellen.
    Kína 650 napos olajtartalékot halmozott fel és Folyamatosan készletez.
    Ők a Saudi olaj legnagyobb vásárlói, akik a napi termelés 25% -át viszik.
    a ZOG-Cabal számára irtó hamar összeállt a orosz-kína és -irán
    egymást védelmező horrorkoalíció.

  63. 72. Tibor bá’

    Oly sok esetben behúzta már az USA fülét-farkát. Fenyegetni fenyegetett, de lépni, egyik esetben sem mert. Jelenlegi esetben most mitől venné a bátorságot, hogy megtámadja Iránt?

  64. 72- 73:

    Oroszország pedig
    2014. 1.27- es sz. védelmi doktrínája alapján
    egy Irán elleni nukleáris és/vagy egyéb WMD- támadásra is nukleáris csapással válaszol.

  65. Egyelőre nem lesz amerikai katonai támadás Irán ellen, ugyanúgy, ahogy Észak-Korea ellen sem csinált semmit az USA, tök mindegy volt, hogy épp egy dél-koreai naszád süllyedt el éppen, vagy csak beleágyúztak az északiak valamelyik kis déli szigetbe. Sőt, ha Észak újabb rakétakísérletet hajt végre, Washington valójában örül: a balfék helyi „szövetségesei” már készíthetik is elő a perselyüket.

    Irán léte nagyon is jó – mint már írtam – mind Izraelnek, mind az USA-nak. Amíg Irán „fenyegeti” a szunnita arab világ vezető elitjét, addig sem állandóan Izrael a téma. Amíg Irán körül forró a helyzet, az USA eladhat egy csomó jó és vacak fegyvert nagy tételben és felárasan a közel-keleti „barátainak”.

    Egy háború Irán ellen sokkal nagyobb rizikó minden szempontból az USA-nak, mint a jelenlegi hideg béke. Egyébként nem véletlenül repült Bolton a Fehér Házból, ő volt a legvéresebb szájú háborús héja Iránnal szemben.

    Trump meg akarja nyerni a következő amerikai elnökválasztást, esze ágában sincs semmiféle háborút indítani Irán ellen sem. Eddig egyébként egyet sem indított, a számlájára mindössze egy röhejes kivitelezésű szíriai cirkálórakétás mozi írható, aminek a katonai hatása egyébként zéró volt, ráadásul az egy Obamától megörökölt balhé volt, nem Trump indította.
    Azóta sem nagyon töri össze magát azon, hogy „Aszadnak mennie kelljen…”, ugye…

    Egy Irán elleni katonai csapás/háború esetén Kínával nagyon eldurvulna a helyzet, az oroszok szája a fülükig érne a brutál elszálló olajárak miatt és mivel ebben az esetben Szaúd-Arábia kapna még pluszban a pofázmányára, így az olajár emelkedés secperc alatt bedönthetné minimum a fél Nyugati világot, ha nem kapásból az egészet. Mindezeken túl az Egyesült Államok jelenlegi valós ereje, állapota és potenciálja nem engedi meg ezt az orbitális stratégiai tévedést!
    (Félreértés ne legyen: van atomháborús veszély és bizony több globális ok is ebbe az irányba mutat, de egyelőre időhúzásra játszik mindenki.)

    Izrael hiába atomhatalom, nem indíthat csak úgy atomháborút senki ellen (pláne nem Irán ellen), ugyanis az oroszok és az amerikaiak valójában 5 perc alatt képesek Izraelt fizikailag 100%-ban megsemmisíteni, ha kell.
    A földközi-tengerről indított amerikai vagy orosz atomtöltetű cirkálórakéták hamarabb robbannának fel az izraeli célpontok felett, mint ahogy az izraeli rakéták célba érnének Iránban!

    Vannak néhányan az USA-ban és Iránban, akik nem igazán örülnek annak, hogy Trump tárgyalni akar a perzsákkal, ezek mindkét oldalon abban érdekeltek, hogy a feszkó fennmaradjon – van a háttérben iráni-amerikai közös érdek a helyzet fenntartására bizonyos körökben, ezek egymás szövetségesei abban, hogy nehogy túl nagy béke legyen. Ráadásul nem is titkolják ebbéli véleményüket egyik oldalon sem, így ez eléggé konkrét dolog!

    Putyin Oroszországa nem a világ, hanem Oroszország nagyhatalmi érdekei mentén politizál, ezt ne feledjük! Putyinnak nem az az elsődleges feladata, hogy a világot megmentse, hanem az, hogy Oroszországot minél jobb stratégiai helyzetbe tornázza – ebbe belefér a török SZ-400 üzlet, (sőt, akár közös orosz-török SU-57 gyártás is), belefér a Netanjahuval folytatott jópofizás, sőt, még az is, hogy Trumpnak felajánlja az orosz hiperszonikus rakétatechnológia eladását/átadását is, de még folytathatnám a sort.

    A lényeg: Irán hihetetlenül fontos helyen fekszik, rendkívül jól taktikázik, meglepően erős és hatékony az évtizedes szankciók ellenére, iszonyúan fiatal a társadalma és végezetül:
    … továbbra is fenntartom a véleményemet azzal kapcsolatban, hogy Izrael és Irán között a színfalak mögött távolról sem olyan rossz a viszony, mint amit a színfalak előtt a publikumnak nyomnak!

    Erre igen sok közvetett jel utal és mint korábban írtam: a közel-keleten (is) rengeteg hülye és idióta él, de két csapat garantáltan nem közéjük tartozik – a zsidó és a perzsa.

  66. 76:

    É- Korea azért más. Azok garantáltan atommal szórnák meg az USA- szárazföldet.
    Míg Irán max. ISISraelt és a többi amerikai támaszpontot fenyegeti a régióban.
    Tény, hogy én is egyelőre úgy látom, a Trampli orrba- szájba nyomja a fegyvereladásokat, szankciókat, vámokat- hogy minél tovább menjen az amerikai pénznyomtatás.

    Viszont, mivel Tramp ezzel is egy globális (északi- féltekei) MAD alapjait teszi le (gyakorlatilag újabb és újabb célpontokat jelöl ki az orosz/ kínai/ é- koreai/ iráni rakétáknak a fegyverrendszer- telepítésekkel), engedik egy darabig játszadozni a Gazdái.
    De a végeredmény ugyanaz lesz, legvégül.

  67. 77 Alzi:

    Valóban, Észak-Korea és Irán két külön történet, amiben viszont hasonlóak az annyi, hogy rávilágítanak arra, hogy az USA távolról sem egy korlátlan lehetőségekkel és potenciállal rendelkező szuperhatalom.
    További hasonlóságuk még az, hogy mindkét állam képes lenne egy világméretű háború kirobbantására, ha nagyon akarnák.

    Érintőlegesen a konkrét témához:

    A magam részéről Trumpot nem tartom idiótának, az egy más kérdés, hogy a fickó kissé nárcisztikus és full szociopata, de védelmére mondjam: nem ő az egyetlen a jelenlegi globális világelitben.

    Szemben állva a korábbi nagy tételekkel – miszerint akkor lesz harmadik világháborús veszély, ha Kína és Oroszország egy oldalra kerül – én pont fordítva gondolom!
    Ha az USA és Oroszország túl közel kerül egymáshoz és túl nagy lesz a barátság – na ekkor érkezik el a harmadik világégés! (Az első kettőben is hasonló volt a felállás!)

    A hosszabb távú globális katonai stabilitás és egy világháború kitörésének legbiztosabb ellenszere egy erős orosz-kínai katonai szövetség lehet, amely amellett, hogy képes ellensúlyozni a teljes Nyugati világ katonai és gazdasági erejét, egymást is kontroll alatt tudják tartani, ami létszükséglet! Ha Oroszországnak tartania kell Kína erejétől és megijed, ez gyorsan az USA felé fordíthatja, aminek egyenes következménye lesz az, hogy az USA előbb-utóbb „egymásra vezeti” az orosz és a kínai impériumot, így ezt mindenféleképpen el kell kerülni.

    Egy orosz-kínai szövetség, amihez természetes módon Európa, a Távol-Kelet és a Közel-Kelet egy jelentős része is „közelebb kerül” eleve kihúzza a szőnyeget az amerikai elit világhegemón álmai alól, ugyanis egy ilyen keleti szövetség a „peremek” mentén is stabilitást eredményezhet. Márpedig ha nő a stabilitás, az jelentősen csökkenti az amerikai háborús terveket és kedvet, sőt, előbb-utóbb a katonai lehetőségeket is.

    Az amerikai fegyverrendszer telepítések távolról sem hoznak annyit a konyhára, mint amibe kerülnek – hiába pakolják körbe az oroszokat és Kínát közép-hatótávolságú fegyverekkel, attól még a keleti hatalmak ICBM-jei továbbra is az amerikai szárazföldi célpontokra vannak beirányozva, sőt, az INF felmondásával az USA azt is elérte, hogy az oroszok immár „legálisan” fél kézzel katonai erőegyensúlyt vagy akár fölényt érjenek el a NATO illetve Kína hagyományos katonai erőivel szemben!
    Gondoljunk csak bele: /közép-hatótávolságú/ rakétatechnológia és atomtechnológia – na ezen a két területen az oroszok hagyományosan jók, erőlködés nélkül igen jelentős rövid- és közép-hatótávolságú atomarzenált tudnak relatíve rövid idő alatt kiépíteni és telepíteni, ezzel pedig kapásból zárójelbe tudják tenni a potenciális ellenfelek konvencionális haderőit.
    Érdekességképpen: az USA és a SZU reykjavíki megállapodása után az USA kb. 400 db, a SZU több mint 1600 db közép-hatótávolságú hordozót szerelt le az 1980-as évek végén Európából! Ergo van rutinjuk a témában.

    Visszatérve Irán kérdésére:
    Amerika nem tudja valójában úgy „bántani” Iránt, hogy az ne fájjon nekik is nagyon és közben ne hozza igen kedvező helyzetbe Moszkvát – emiatt nem hiszek a nagy hangú amerikai fenyegetésekben, illetve mostanában ez halkulni is látszik.

    Természetesen azt nem tudom megígérni, hogy nem tör ki „váratlanul” egy világháború, csak annyit mondhatok, hogy per pillanat ez annyira hiányzik bármelyik államnak (beleértve az USA-t is), mint üveges tótnak a hanyatt esés.

    Bizonyos érdekcsoportok szempontjai persze már egy más kérdés.

  68. 78:

    Igen, az utolsó mondat a kulcs:

    bizonyos érdekcsoportok szempontjai…
    Felőlük aztán az USA pusztulhat- sőt, ez az egyik fő cél, elnézve az ottani kvázi polgárháborús állapotokat- Európa dettó, Oroszország és Kína stabilan áll- látszólag; de ha ott is leesik a zembereknek, hogy GÉM ÓVER- akkor aztán lesz haddelhadd…

  69. 78 – ManagaM:
    Véleményem szerint nem kitalálható, hogy mi lesz. Nagy valószínűséggel egy banális véletlenen fog múlni a háború kitörése, olyan véletlenen, amire senki se számít.

  70. Az összes eddigi hsz-t figyelmesen végigolvasva, egy apró kis kavicsot tennék az felhalmozódott vélemények aljára:
    Adva van egy randomálisan kialakult világrend, rendszer, életforma, amit akartok, melynek jellemzője a kapitalizmus, annak minden jó vagy rossz hozadékával. Köztudomású, hogy eme izmus egyetlen dolog, a profit, a piac körül forog, ezzel kel, ezzel fekszik, ez a lételeme. Sok szempontból , de akár minden szempontból nézve lényege bizony rossz, ember, társadalom és ekológia számára káros, romboló, de ez van és fogadjuk el, mert amúgy is benne vagyunk.
    Hol a kapitalizmus központja, fenntartója, fellegvára, melegágya?Na ugyebár, még válaszolni sem kell.
    Több, mint évszázada terjeszti Amerika, a legtöbbször fegyvereivel, persze, ezen rendszert, mindeddig sikerrel, és nem amiatt, hogy annyira verhetetlen lett volna, hanem mert olyasmit kinál, olyasmit árul, amit a komunizmussal ellentétben , egyáltalán nem kell terrorral lenyomni az emberek torkán, hanem ami után MINDEN ember vágyakozik, a kapitalizmus által megcsillantott jó élet csalfa ábrándját.
    Minden rendben volt, mig két ország valahogy elkezd saját utjain járni, kilép az Amerika által vezényelt világzenekarból, és ne adj Isten, NEM dülnek össze!!!
    A blamázs Amerikára nézve óriási, nem mer és már nem is képes katonailag lépni, a világ ezt látja, érti és érzékeli, hogy Amerikának bizony leáldozott.
    Még mindig valahogy , öreg szinészként, érdemei elismerése mellet-ahogy nálatok volt szokás ilyenkor mondani – leléphetett volna a világ szinpadáról, Angliához hasonló vén oroszlánként, és nem lett volna semmi baja.
    De, mint Tibor bá ezt rég megállapitotta, az emberi hülyeség feneketlen, és egyszerismind gyógyithatalan, minekokán Amerika egyik végtelenül lejárató, imázsrontó tévedést a másik után követi el, É.K. ellen csörteti a szókardot fülsiketitő zajjal, majd EGYETLEN talákozás után puszipajtása a tegnapi ” kis rakétás fiszfasznak” , majd rövidel utána kikezd a világ egyik igazi nagyfiújával, akik igazi nagyhatalmi hűvös eleganciával válaszolnak, az ő szájukból soha ostoba. parlagi kifejezések nem hangzottak el, azok, Trump-al ellentétben, igenis kijárták a diplomata iskolát, és Amerika itt áll megfürödve, minden pöre gyengeségét világ elé tárva, ” szeretnék, de nincs hozzá erőm ” alapon.
    Hát nem lett volna okosabb hallgatni?
    Izrael detto. Mintha a kis sün orditva, habzó szájjal követelné : fogjatok le, fogjatok le, mielött nekirontok a gorillának!
    Egy pillantás a térképre a valós nagyságrendek mián, és az ember szétesik a röhejtől, atom ide vagy oda.

  71. 79. Alzi

    Így van.
    A probléma csak annyi, hogy amíg egy adott nemzet/állam stratégiai érdekei nagyjából kisakkozhatóak, addig egy ilyen csoport esetén olyan kevés a valós infó, hogy jobbára csak spekulálni lehet és a végén még összeesküvés-elméletek terjesztésének a vádja érne – ami egyébként nem is áll mindig távol a valóságtól. 😀
    Egy elméletről könnyen kiderülhet, hogy nem is csak elmélet.

    80. Tibor bá’

    Sajnos igazad lehet majd, hiszen olyan szinten felkészült már mindenki egy háborúra, hogy kvázi „véletlen” események is elindíthatják. A szükséges katonai infrastruktúra és potenciál készen áll, csak parancs kell hozzá.

    De a „véletlennel” nehéz mit kezdeni, agyalni csak addig tudunk, amíg valamilyen logikai vezérfonal mentén haladunk, a nem várt fejlemények/események/félreértés bár benne van a pakliban, de nem illeszthető be egyetlen levezetésbe sem, hiszen ez bárhol és bármikor bekövetkezhet szándékoktól függetlenül.

    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190912-a-nuklearis-haboru-veletlen-kitoresenek-veszelyere-figyelmeztet-oroszorszag

    Persze ez a véletlen sem teljesen lesz véletlen, hiszen nem mindegy, hogy a nagyhatalmak milyen készültségben állnak – jelen idő szerint ez nagyon magas fokú készültséget jelent, azaz egy támadási parancs kiadásától számítva igen rövid időablak marad a korrigálásra vagy visszavonásra, ha eleve téves volt az alapok.

  72. 80.
    nem hiszek a véletlenekben. Sok dolog véletlennek tűnik, de egyáltalán nem az. Ha a helyzet még nem érett meg, akkor nagyon komoly dolgok esetén is „lenyelik a békát”, ám ha nagyon kell, a hajánál fogva is képesek előrángatni bármilyen jelentéktelen eseményt. A történelem ezt már megmutatta, mindig így van.
    Ha pedig elindul a lavina, az okkal, és szándékosan történik majd. Az egyetlen ami sokszor nem világos az adott pillanatban, hogy kinek a szándékai szerint …

  73. 76.MangaM
    „… továbbra is fenntartom a véleményemet azzal kapcsolatban, hogy Izrael és Irán között a színfalak mögött távolról sem olyan rossz a viszony, mint amit a színfalak előtt a publikumnak nyomnak!…”
    Ebben sajnos tévedsz. A két ország közötti viszony kulisszáktól függetlenül nagyon rossz.
    Valahol egy másik topicban irtam volt az ellenségeskedés gyökeréről, ami anno, Ajatollah Homeini hatalomrakerülése szinte másnapján kezdödött , és mint köztudott, minden nemzetközi feszültségnek anyagi háttere van- a háborúk igazi okairól már nem is beszélve -nos, ez a feszültség a két ország között sem fog megoldásra kerülni.
    Mert pénz van a háttérben, sok pénz!

  74. 84.
    pont ez,
    Erdogan fúróhajókkal lopja ciprusi görögök területén lévő
    nagy mennyiségre becsült gázt.
    Palesztína, Szíria, Libanon területi részét pedig évek óta más fosztja ki.(Royal Shell)
    Amíg a világ médiái Iránon és ezen a a szaudi gyujtogatáson rugóznak
    addig se téma a palesztínok gázvagyonának eltulajdonlása.
    http://lebanongasnews.com/wp/wp-content/uploads/2016/03/East-Med-gas-fields.jpg
    Nyahu politikai számláit amerikában
    mindeddig Sheldon Adelson gereblyézte el.
    Nincs tovább.
    Miriam Adelson aki mellékesen pszichológus megvizsgálta
    és megállapította, hogy debil.
    Nyahu azért, hogy mentse az irháját korrupciós vádak miatt pár év börtöntől
    képes a közel keletet, a világot mint a jelenkor Nérója lángba borítani.

  75. 84. Bálint

    Természetesen simán tévedhetek is, ez nem kérdés. Sőt, az, hogy nálam jobb rálátásod van a helyi viszonyokra, az teljesen egyértelmű.

    Ugyanakkor korábban már kifejtettem azt a két okot, ami miatt korántsem biztos, hogy mindig minden úgy zajlik a valóságban, ahogyan tálalja az aktuálpolitika és a média a két állam esetében. Irán és Izrael esetleges titkos háttér összejátszásának ugyanis van némi létjogosultsága és logikája is, legalábbis elméleti szinten mindenképpen.
    Ezzel párhuzamosan mindkét oldalon vannak olyanok, akiknek kimondottan jól jön – a saját belső hatalmi status quo érdekében is – az, ha Izrael és Irán között folyamatos a feszültség fennmaradása.

    Hogy vannak forrófejű háborús héják izraeli és iráni oldalon is? Naná, mindenhol vannak ilyenek, akiket általában akkor engednek a tűz közelébe, ha annak egyéb politikai célja is van.

    Persze mindegy, hogy én mit okoskodok innen a monitor mögül a nagyvilágról, ez csak spekuláció és korántsem biztos, hogy igazam van. De lehet, hogy néhány dologban van részigazságom, ami egyes esetekben nem feltétlenül rossz hír a világnak.

    Az biztos, hogy a jelenlegi világhelyzet, vagy pontosabban fogalmazva az egyre minősíthetetlenebb világkáosz nem ragad be a jelenlegi formájában az idők végezetéig, tehát így vagy úgy, de további elmozdulás/változás jön, mert az instabilitás egyre nagyobb. Hogy azután mikor, miért és pontosan merre dőlnek majd a dominók…???

  76. 84. 86.

    szerintem MangaM verziója reális.

    bálint, emlékez csak vissza, a II. világháború után valakik képesek voltak elintézni, hogy a zsidók ne térhessenek haza, és kénytelenek legyenek Izraelt választani. Pont itt veséztük ki, számomra ez már tény.

    Teljesen elképzelhetö, hogy vannak háttéralkuk. Söt, kell hogy legyenek ilyen alkuk.

  77. 86.MangaM
    87.sleeper
    Persze, hogy vannak, mindig is voltak rejtett háttér kapcsolatok, érdekösszefonódások a legnagyobb ellenségek között is, hiszen minden történés , esemény gazdasági alapokon nyugszik.
    Abban is igazatok van, hogy soha senki köznép a valós, igazi tényekkel soha tisztában nem lesz, az érdekeltek ugy és annyi zöldséget, féligazságokat, ferditéseket adnak el a közönségnek, amennyit csak nem szégyenlenek, ugyhogy okosak mi, sima polgárok, soha nem leszünk.
    Azon elmélkedhetünk,mindannyian, és benne van Tibor bá is, amit megtudunk a hirekből, amit valakik már bizony átszürtek, okoskodhatunk igy és amúgy, az igazságot, a valós tényeket szerintem mi nem fogjuk megtudni soha, a hirek ugy lesznek feltálalva, ahogy valakik akarják.Az egész világ-ebből a szempontból – egy üzemi konyha, ahol kicsi, zártkörű szakácsbrigád főz!

  78. Bálint, Sleeper:

    Nos, azt gondolom, hogy a világot érintő folyamatokról és lehetséges forgatókönyvekről kétféleképpen lehet gondolkodni. Az első, hogy figyelembe vesszük a nem kiszámítható (azaz véletlenszerűnek nevezett) események bekövetkeztét, de itt akkor meg is állhatunk azonnal, mert nincs is min tovább agyalni.

    Bekövetkezhet egy téves helyzetértékelés miatt eszkalálódó atomháború, becsapódhat egy hatalmas meteorit, kitörhet egy előre nem kalkulált világjárvány, illetve még sok egyéb számtalan dolog történhet, de mint korábban jeleztem, ezzel nincs mit tovább kalkulálni, hiszen ez teljeséggel kiszámíthatatlan. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem következhet be, sőt! Csak azt jelenti, hogy ezekkel az eseményekkel lehetetlen úgy kalkulálni, hogy abból értelmes levezetés/modell jöjjön ki.

    Mondok egy hülye példát: épület tervezése. A tervezés során figyelembe vesszük a szerkezetek önsúlyát, a szerkezeteket érő hasznos terheléseket és meteorológiai terheket (szélteher, hóteher), újabban az Eurocode szabvány előírja a földrengések várható hatásait is (na ebben annyira nem hiszek egyébként), de nem méretezzük az épületeket egy sor olyan dologra, ami egyébként – elvileg és akár gyakorlatilag is – bekövetkezhet. Rázuhanhat a házra egy Boeing, belerongyolhat egy kamion, telibe verheti a tetőt egy meteorit és így tovább és így tovább…

    Ugyanez a helyzet jelen esetben is, azaz kénytelenek vagyunk valamilyen elméleti korlátok közé tenni azt a modellt, amit vizsgálunk és amivel kapcsolatban végső soron jósolni próbáljuk a lehetséges jövőt.

    A geopolitikai helyzetet vizsgálva és értékelve eleve olyan sok ismert szempont létezik, hogy azok egyidejű figyelembevétele és modellezése szerintem a világ legjobb szuperszámítógépét is próbára tenné, nemhogy az én agyamat és akkor még nem beszéltünk a nem ismert, csak sejtett egyéb tényezőkről.

    Innentől kezdve én le szoktam redukálni a fejemben a dolgokat és még így is kapásból két, egymással párhuzamosan is simán megférő modell létezhet: az egyik az, amikor a klasszikusnak nevezhető modellt nézem, azaz államok/nemzetállamok szintjén gondolkodunk. A másik, amikor ezen is túllépve különböző, államoktól független de jelentős hatalommal és befolyással rendelkező ismert, vagy csak sejtett érdekcsoportok hatásait is figyelembe veszem és ebből próbálok kiokoskodni valamit. A két modell egymással párhuzamosan létezhet és ami igazán gáz a történetben az annyi, hogy a két modell végül teljesen ellentétes végeredményt is produkálhat.

    Elnézve a jelenlegi aktuális állapotokat a nagyvilágban, azt gondolom, hogy az igazság itt van valahol félúton a kettő között, legalábbis sok esemény erre enged következtetni.

    Háttéralkuk vannak-e?
    Csak azok vannak és eddigi meglátásom szerint minden nyílt szerződés és megállapodás mindig tartalmaz egy apróbetűs részt vagy záradékot, ami természetesen nem publikus – kicsiben és nagyban is.

    A fentiek miatt számomra az összeesküvés elméleteknek titulált/degradált lehetőségek is adott esetben pont annyira reálisak, mint amit a történelemkönyvek és a napi sajtó megír.
    Ja, hogy a történelmet is folyamatosan átírják, illetve a média is sokat hazudik…, hát ez egy ilyen műfaj.
    A lényeg, hogy a józan eszünket is lehet néha használni, de hibás és felesleges lehet adott kérdésben a végletekig ragaszkodni akár a saját dogmáinkhoz, mert ez önmagunk félrevezetése is lehet végül.

  79. 88 & 89:
    Korábban letettem a voksot a véletlen mellé. Akkor most kifejetem. A világon mindenütt vannak hírszerzők, akiknek a jelentéseit kiértékelő tisztek összefoglalják és jelentéseiket leteszik annak az asztalára, aki piros gomb mellett ül. Tegyük fel, hogy az orosz kiértékelők azt állítják, hogy az USA megelőző csapásra készül. A véletlenen múlik, hogy ki ül a piros gomb mellett, és milyen lelki állapotban van az illető. Ugyanis, hogy megmnyomja-e a gombot ezektől függ. Ha az USA valóban készül rá, akkor logikus, hogy előbb kell megnyomni, mint ők. Hezitál? Egészen biztos! Ha a gomb mellett egy öreg faszi ül (mondjuk Putyin utóda, olyan Brezsnyev féle), akinek már úgyis minden mindegy, vagy ha fiatal, erőteljes, de tegnap tudta meg, hogy a felesége megcsalja a titkárával, akkor sokkal nagyobb a valószhínűsége, hogy megnyomja, és már nem tud kiderülni, hogy a hírszerzők kiértékelése hibás volt. szerintem itt egy fél tucat véletlen is van.

  80. MangaM

    gyerekkorom óta szerettem volna megérteni hogyan működik a világ. Azt sem bírtam felfogni ( még később sem, sokáig ), hogy hogyan keletkezik egy tévé, vagy akár egy autó. A háborúkról és országokról ugyanazt gondoltam mint sokan mások: a kézzelfogható dolgokból kiindulva voltak elképzeléseim, amik köszönőviszonyban sem voltak a valósággal.
    De azt gondoltam, hogy értem, csupán egy kis rész hiányzik a teljes képhez, hogy megértsem a világ működését.
    Tapasztalatokat szereztem gyártásban, végre már fogalmat alkothattam arról, hogy hogyan keletkeznek azok a dolgok amik körülvesznek minket. Ha komplex módon nézzük a gyártási/ipari folyamatokat, láthatunk olyan erőket ( kínálat, kereslet ), amelyek nagyban befolyásolják nemcsak a folyamatokat, de a célokat is. Akár a gyártáson belül is.
    Amikor viszont belekóstoltam a vállalati bürokráciába és a pénzügyekbe, kiderült, hogy ezek magasabb szinten vannak, és a pénzügyi szempontok azok, amelyek meghatározzák a működési keretrendszert. Ez már egy olyan szint volt, ahol a hétköznapi emberek már kezdenek lemaradni tudásban: aki nem foglalkozott vele soha, az nem biztos, hogy megérti, hogy mondjuk egy adózási rendszer milyen befolyással bír a folyamatokra, vagy az eszközök amortizációja, amit leírásnak is nevezünk, mennyire fontos dolog. Vagy hogy pontosan mit könyvelhetünk el előállítási költségként, és miért ( mindezek nem csak a gyártásra, a szolgáltatási szektorra is vonatkoznak ).

    Eddig a szintig az ismeretek többé-kevésbé koherensek voltak, az ok-okozati összefüggések – bár néha nagyon komplikáltak, és nehezen követhetőek, – egyértelműek.

    Amikor elkezdtem foglalkozni a magasabb szintű pénzügyekkel, anomáliák merültek fel. Nem azonnal, és nem egyértelműen, de anomáliák. Lépésről lépésre haladva a kockák ugyan passzoltak egymáshoz, főleg amíg a hivatalos doktrína szerint haladtam, de józan ésszel belegondolva már nem volt minden teljesen tiszta.

    Hosszú évek alatt eljutottam egy olyan szintre, hogy számomra nem kérdés némely összeesküvés elmélet helyessége, mert én a rendszert vizsgálva LÁTOM, hogy a mai életünk egy olyan keretrendszerben létezik, amelyet emberek terveztek meg, emberek hoztak létre ( nagyon fontos: ezek nem természeti törvények! ), mégpedig olyan módon, hogy mindez bizonyos érdekeket szolgáljon ( ezek a bizonyos „anomáliák” a logikus szerkezethez képest ).

    Ezért én ki merem jelenteni, hogy mi világunk egy pénzügyi keretrendszer mentén működik ( monetáris és financiális szinten is ), bizonyos érdekek mentén. Kik alkotják azt a csoportot amely érdekeit szolgálja, nem tudom, de működésnek kézzelfogható jelei vannak, ezért létezésük számomra tény.
    Ez a rendszer globális, ne tévesszen meg senkit az egyes rendszerek látszólagos különbözősége, mint a kapitalista és szocialistának nevezett, ezek alapjaikban ugyanazok.

    És hogy hogy jön ez az egész a háborúkhoz? A történelemkönyvek a háborúkat eseményként, történésként írják le, minimális gazdasági háttér információval., pedig a háborúk mindig gazdasági célokért vannak. Gyűlöletből sosem volt, és sosem lesz háború. Gyűlöletet/embereket fel lehet használni háborús célokra, de amint a gazdasági érdek okafogyottá válik, a tényleges háborúnak vége.

    Visszatérve a pénzügyekre, azt mindenki tudja, hogy Magyarországnak háború jóvátételt kellett fizetnie. De ki tudja azt, hogy a II. világháborúban Nagy Britanniába menekült és ott külön zászlóaljba tömörült lengyel pilóták harcát a britek az utolsó penny-ig kiszámlázták Lengyelországnak? Az utolsó bakancstól a cipőfűzőig, beleértve a repülőket és az üzemanyagot?
    Minden pénzbe kerül, és mindennek megfizeti valaki az árát. Ezek a pénzügyek nem teljesen nyilvánosak, és hajlandóak vagyunk elfeledkezni róluk. Pedig ha elfogy a pénz, nincs semmi, háború sincs.
    Közhelynek számít, hogy néha nem a nyereség a fontos, hanem a pozíció. Alaszka megvétele pénzbe került, de utána terülj asztalkám volt a természeti kincsek terén. De a pozíciót ki is kell tudni használni. A 89-ben és utána a Nyugat pozícióba került. De a politikusokat le kellett fizetni, ehhez pénz kellett. A nyereséghez képest elenyésző mennyiség, és sokszor a tranzakció „önfinanszírozó” volt, de mégis kellett az is hogy ki tudják használni a pozíciójukat.
    Egy mai repülőgép anyahajó igaz hogy csak agyaggalamb egy ballisztikus ( főleg ha manőverező ) rakéta számára, de tény az is, hogy ilyen rakétája nincs mindenkinek.

    Ezeket a fent leírt sajátosságokat szem előtt tartva, szerintem néha az egyes államok érdekei a döntőek, máskor viszont el kell szakadni a megszokott sémáktól, és érdekek/érdekcsoportok mentén kell gondolkodni.

    Azt se felejtsük el pl., hogy Iránban is élnek zsidók. Sőt, nagyon fontos és híres kegyhelyek is vannak ott, mint pl. Eszter és Mordeháj sírja Hamadanban, vagy Dániel próféta sírja Szuzában.

  81. 90. Tibor bá’

    Teljesen igazad van a véletlennel kapcsolatban, nem is cáfolom ezeket. Csak ezek figyelembe vételével lehetetlenné válik bármiféle épkézláb modellt felállítani.

    91. Sleeper

    Jókat írsz. Így van, minden háború mögött áll valamilyen gazdasági érdek, l’art pour l’art ritkán állnak neki hadseregek háborúzni a háború öröméért.

    Az persze megint egy külön történet, amikor a háború valódi célja maga a háború, mint profittermelő projekt és tök mindegy, hogy végül melyik oldal nyer, hiszen a háborún gazdagodók addig nyerészkednek, amíg a háború tart. Nyilvánvaló, hogy az ilyen háborút is meg kell indokolni valamivel és kell hozzá elhivatott és behülyített tömeg is, mert ellenkező esetben senki sem megy gyilkolni és megöletni magát passzióból.

  82. 93.Gyurma
    Izrael azzonnal, az első forduló első percében elsőnek kapná az első csapást Irántól.
    Ez napnál világosabb.
    Atom ide, atom oda.

  83. 94:

    Mi a helyzet Nyaúval? A hülyegyerek azzal bírt kampányolni, hogy kezet fog a plakátokon a Világ vezetőivel (Trump, Putyin, Modi, Xi); mintha Izrael már nem lenne rég hozzá szokva, hogy ők dirigálnak a Világnak.
    Ezek szerint belpolitikában nagyon nem csinál valamit jól.
    Mert azt kétlem, hogy a palesztinok, Libanon, Szíria stb elleni harcias fellépés miatt nem volt képes többséget szerezni.

    Lassan már rekorderek leszünk, hogy a mi kormányunk rendre 50% felett kap, egyedül, koalasmacizás nélkül.

    https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/europai-oskaosz-7308959/

  84. 95 Alzi:
    A Kneszet 120 fős. Ebből Bibi csak 32-öt kapott. Ez alig több, mint 25 %. Most folynak a koalíciós kísérletek. Különben Bibi pofára esett,de majd meglátjuk. Azért az még demokrácia.

  85. 95.Alzi
    Sem Izrael, sem Natanyahu messze nem dirigál a világnak, hanem ügyeskedik, alkudozik, igyekszik sürögni-forogni, hogy már hadd ne vennék észre a nagyok mennyire kicsik vagyunk tulajdonképpen.
    Egy szomorú példa akár a lnéhány nappal ezelötti malör: Putyin két teljes órát késett a megbeszélt találkozásról. Trump nem tágit az iráni elnökkel való találkozás ötletétől. Macron 15 milliárdos keretet hozna létre Irán megsegitése céljából, nrm tudom pontosan, milyen alapon gondolja, de ime, szóbakerült. Mindezek bizony nagyon megkeseritik ennek a szerencsétlennek az életét politikailag.

  86. 96,Tibor bá
    Igazad van abban, hogy Bibi barátunk rettenetesen elcsúszott a választásokon, kormányt alakitani nem lesz képes, mert a legtöbb politikai partner vagy hirtelen nagyon becsületes lett, vagy szégyenlik és nem mernek vele közösködni, mert amúgy is lesittelik nemdokára, ergo senki még hallani sem akar a vele való akármilyen közös buliról.
    Hogy mi lesz , majd meglátjuk.

  87. 98 – bálint:
    Úgy tudom, hogy Gantz-nak 33 mandátuma van a bibi 31-el szemben, és nem hajlandó találkozni bibivel. Nélküle akar kormányt alakítani. Bibire börtön vár. Nem bánnám, ha Orbánra is az várna.

  88. 99:

    Magyar nemzetbiztonsági szempontból mindkettő elég nagy baj lenne.
    1) Orbán helyett jönne a langley- i ellenzék- vagy a kormánybuktató román, macedón, osztrák, olasz CIA- forgatókönyvének egyike
    2) Nyau rendesen segített fellépni Soros CIA- fedőszervei ellen és az Arab Invázióval szemben- nem tudjuk Ganz mit tenne.
    Ilyen szempontból lesz*rom, mennyire korrupt Nyau, minden politikus az.

  89. 99.Tibor bá
    Ugy van, ahogy irtad, Gantz nem hajlandó együtt koalicióba lépni Natanyahuval, mások sem hajlandóak, ugyhogy nagy a felfordulás nálunk, mindez köszönhető a helytelen, nem kis országnak való választási rendszerrel.
    A második forduló eredmények láttán -alig 5 hónap multán és valami közel 3 milliárd shekel kidobása után – nálunk is hirtelen kezdenek észbekapni, mondván, ha a hatalmas Amerikának és a nem kevésbé hatalmas Britanniának elég KÉT párt, akkor szaros kis Izrael minek forgácsolódik szét tucatnyi szir-szar pártocska között?
    Csak kiváncsiságból, nálatok hány párt indul általában ?

  90. 101: Mi az elmúlt 30 évben végigmentünk különböző stációkon: 6 kisebb, egymással versenyképes pártocska, aztán két nagy váltógazdasága egy-egy szatelittel, aztán egy, aki labdába rúghat és egy fél tucat apró, akik versenyeznek hogy egymást vagy saját magukat gáncsolják el.

    Nekem az első verzió tetszett a legjobban, ahol minenki kifejthette az értékrendjét és nézeteit, és megmutathatta mit tud, és bármelyikből lehetett kormány, akit a nép értékelt. A kétpártrendszerben mindkettő akármekkora disznóságokat elkövethetett már, amíg a saját táborának el tudta adni, hogy a másik még sokkal rosszabb.

  91. 101. A kormányon lévő fidesz, illetve Orbán megfogta az isten lábát a migráns kérdéssel, mert ellenzékbe helyezte magát az európai politikai vonallal szemben, amivel az ellenzék rákényszerült, hogy az európai fővonalhoz kötődjön, hiszen onnan várhat külső támogatást, ha nem akarja, hogy az Európától elszigetelődő kormány mellett még egy elszigetelődő ellenzék is legyen.
    Viszont a migrációbarát Európa nem tetszik a magyar szavazótábornak, amit Orbán mesterien fel is korbácsol, így csapdába estek, vergődnek, osztódnak jelentéktelenné váló töredék pártokká.

  92. Gyirán István mérnök felfigyelt egy érdekes párhuzamra.
    A demokráciának nevezett hazugság rejtett oldaláról.
    Hogy mozgatják itt a kártyát, a politikusnak nevezett senkiházi tolvajokat
    számunkra látszólag érthetetlen okból
    miért helyezik pozicióba, avagy ejtik egy időre.
    A megoldást a 2002 „választás”
    Orbán furcsa jegelése, a középszerű beszédhibás Medgyó
    hirtelen kelt népszerűsége, leváltása
    a senki által megválasztott Gyurcsán& Co hatalomba emelése adta meg.
    Az írás egy egész
    nem érdemes kiemelni részeket, mert érthetetlen lesz.
    Azaz a lényeges részeket ki lehetne hozni,
    az esetben hivatkozni kell a szerzőre.

    https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjksNfvqeHkAhVloosKHUJ0A9AQFjABegQIAhAC&url=https%3A%2F%2Fapi.ning.com%2Ffiles%2F4k4zHJXi41spFVY733BUCiXCvOP54xRICqq5sFYLM6Bb77QEFpqATIEwRyFEAOVIte4*4j*H*8uvQMylyAImb2MLvJml6R8G%2F2018.02.21.GyirnIstvntlMagyarorszgdbbenetesjvje.pdf&usg=AOvVaw0OW0LWdQZHw4KBC5BGV9t_

  93. 104:Xander
    Nem világos a koncepcióban az, hogy a kost áldozónak a két fia (születési sorrendben) Izmael és Izsák volt, tehát a kánon szerint innen eredeztethető konfliktus az iszlám és a judaizmus között lett kifeszítve. Ezért zavaros hogy melyik is az a két „frakció” amik itt dolgoznak a háttérben??

    Nem kissebbítve mérnök úr meglátásait, ma már célszerű továbblépni a judeo-keresztény dimenzión (ami Róma két bukása közötti érában valóban világtörténelmi jelentőséggel bírt – igen így múlt időben!), és kitágítani a látómezőt… Ma már ez csak egy egyre csökkenő befolyású érdekszféra (főleg önmagával is vetekedve), időközben a „sárkány” igencsak megerősödött, annyira hogy már szerte a világban (és kis hazánkban is!) kinőtt egy-egy „feje”, és sok más nagyságrend is megváltozott – leginkább a növekedés falba ütközése, körítve a klímakérdéssel…

  94. Vaszil, 101. Bálint kérdezett egyet
    a MO. úgymond választásokról.
    Erre egy megoldás, egy lehetőség a fenti gondolatmenet.
    Nem értettem meg soha a magyar politikát,
    mert kivétel nélkül tolvaj és hazug társulat
    mindegyik egy szerepet alakít.
    Jóslatokat a végén én kihagytam volna,
    az úgy marhaság ahogy van, ezoterikus ökörség.
    Örök élet sincs…
    Az információ a lényeg nem az, hogy a neten épp hol van.
    http://orokelet.van.hu/keret.cgi?/Irasok/Hetkoznapi_botranyaink_2.htm
    Jó hogy van olyan tanult személy aki helyettünk tükröt tud mutatni
    a kanásznak és a paprikajancsiknak.

  95. Re:106
    Ezoterikus marhaságok, miközben a nyírkai jóslatból idézel… 😉

  96. Re:108
    Másik idővonalon vagyunk már pár éve, ebből fakadóan minden régebbi jóslat vagy nem igaz, vagy nem úgy igaz már…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük