(2936) 2019. Júliusa

Tibor bá’ online

Egészen biztos már olvastad, de nem árt részletezni. 2019 júliusa volt minden idők legmelegebb hónapja, az 1880 óta végzett mérések szerint. Az 1951-1980 átlaghoz képest 0,93°C-al volt melegebb, az 1880-1920 átlaghoz képest pedig 1,17°C-al melegebb. Korábban a legmelegebb hónap 2016 augusztusa volt. Megjegyzendő, hogy 2016 erős El Nino év volt, míg a jelenlegi év El Nino semleges. Ennek ellenére nem valószínű, hogy 2019 teljes év melegebb lesz, mint 2016. Figyelem, az alábbi ábra nem az abszolút hőmérsékletet mutatja, hanem az anomáliát, vagyis az eltérést.

Viszont az már most megállapítható, hogy a sarki jég kiterjedése szeptember közepén (a várható minimum értéknél)nem lesz kevesebb, mint a 2012-es rekord év. Csak ebből ítélkezve McPherson „jóslatának” bekövetkezése erősen kétséges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(2936) 2019. Júliusa

  1. Ami nagy kérdés számomra, hogy igaz-e az a hírekben elhangzott állítás, hogy a dél-amerikai erdő tüzek ugyan idén a legkiterjedtebbek, de jellemzőn minden évben hasonló módon nyernek ott területeket a „gazdálkodni” vágyó földművelők ? Szóval az idei szibériai és dél-amerikai tözek korom – szálló por kibocsájtása hűti-e a klímát, és ez törte-e meg a melegedés menetét ? Ha igen, és leégett az összes erdő (szibériaira azt olvastam, hogy 75 -100 év a regenerálódása), akkor mi fogja hűteni a bolygónkat ?

  2. Szerintem ez az a kategória amit a tudósok is nehezen tudnak kiszámolni hogy a most elégett edőkből mennyi korom képződött és meddig marad a levegőben.
    Meglátjuk még hogy alakul a jég kiterjedése, és kiíváncsi leszek hogy mit mondonak majd Sam Carnaráék és Phersonék majd szeptember végén vagy hogy mondonak e valamit.
    Kár hogy még nem csináltak vizuális megjelenítést arról hogy mennyi erdő ment el idén szibériában,amazonasz mentén stb…mert így hogy a média dobálódzik a
    számokkal nem igazán lehet elképzelni a vizuális megjelenítés mégiscsak jobb lenne.

  3. Szabolcs, a tüzek kiterjedése tényleg átlagosnak tűnik. Csak van ez a média össztűz most a Bolsonaro ellen.

    A brazil tüzek jelentős része nem erdő felégetése, hanem már korábban legelővé alakított területek felégetése, hogy újra tudjon nőni a fű. Ilyen égetéses legelőgazdálkodást Európában is alkalmaztak régebben.

  4. Re:2
    Amikor dobálóztak a millió hektárokkal, akkor számoltam kicsit, hogy kb mennyi lehet, és a mi megyéink területével összemérhető méretek jöttek ki.
    Ami nagyon nagy, de közel sem olyan óriási terület, mint ahogy azt a média beállítja.
    Mondjuk ettől függetlenül az erdőirtás, és feltüzelés barbár tett a környezettel szemben.
    Nem is igazán értem, hogy hogyan lehetnek ennyire rövidlátóak, és mit gondolnak arról, hogy 20 év múlva mi lesz ott, ha ma így állnak hozzá.
    (Latin népeket a keleti népek sáskáknak hívták régebben, találó volt a megnevezés…)

  5. Tibor bá. Te is reménykedsz.
    Van gleccser aminek eléktáblát emeltek.
    Nem a sarkvidék a legfontosabb jég szempontjából.
    Te sem veszed észre mi folyik körülötted?
    Horányban NINCS veréb. Helyette szajkó van, rengeteg . Cinke elvétve.
    Mókus kenyeret eszik szinte kézből.
    Száradnak a lombhullató erdők. Gesztenye itt már javában hullajtja a leveleit. Meggyfa is. Vaddisznó már nem csak télen, most is bejön ide. Feltur mindent itt zugligeten. Lassan mindennapos hajnalban. De Te ember vagy, majd Te megmutatod.

  6. Ír o1. Menj a francba. Egész Európában nincs akkora erdö összességében, mint az Amazonas mentén. Persze van ipari oxixén, meg oxigénmaszk.

  7. Cinkék nyárom kimennek valahová, télen rengeteg repked az erkélyre fekete apró napraforgó magot teszek ki nekik meg kötök a rácsra faggyúgolyót…10 ével jönnek enni rajban. Pár fenyörigó és veréb…de eggyütt a cinkék más madarakkal nem esznek…ugyhogy innen látni a természetben is az azonos genetikájuak keresik csak egymás társaságát.
    És Bp külterületen vagyunk.

  8. Az emberiség még soha nem élt ennyire forró bolygón, és teljesen felkészületlenek vagyunk a ránk váró jövőre. A valódi kérdés nem az, hogy a túlhevített városok fenntarthatóak-e? Hisz elegendő pénzel és mérnöki ismeretekkel képesek vagyunk fenntartani az életet a Marson is. Az igazi kérdés az, kiknek fenntarthatóak?

    Túlélhetjük-e a szélsőséges hőt?
    https://www.rollingstone.com/culture/culture-features/climate-crisis-goodell-survive-extreme-heat-875198/

    „A hőhullámokat nemcsak a növekvő hőmérséklet, hanem a Föld éghajlati rendszerének megváltozó dinamikája is vezérli. A légkör felmelegedésével a pólusok és a szubtrópusok közötti hőmérsékletkülönbség csökken, ami megváltoztatja a Jet Stream szeleket, a 35.000 láb magasan futó szélfolyó útját, amely meghajtja az időjárási rendszert. A Jet Stream szél útját a Rossby-hullámoknak nevezett légköri hullámok formálják, amelyek természetesen a Föld forgása közben jönnek létre. Mann elmagyarázza, hogy amint a Föld hőmérsékleti grádiense ellaposodik, a Rossby-hullámok hajlamosak elhajlani, így egy kanyargós sugárfolyamot eredményeznek, amelyek valószínűleg „elakadnak”, és csapdába ejtik az időjárási rendszereket, és létrehozzák, a Mann által „hatalmas hőkupolának” hívott jelenséget.”

  9. A fönti cikkből:

    „Az Egyesült Államok katonasága már az elmúlt évtizedben is egymilliárd dollárt költött az elveszített munkaerő átképzésére és orvosi ellátására, amelyet a hőmérséklet emelkedés egészségre gyakorolt ​​hatása okozott. A bolygó felmelegedése „befolyásolja a Védelmi Minisztérium nemzetvédelmi képességét, és azonnali kockázatot jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára is” – nyilatkozta a DOD nemrégiben készült jelentése. Az erdők és a talaj kiszáradása, hozzájárul a természeti környezet tűzveszélyességének növekedéséhez, és a korábban soha nem látott tűzvészek kialakulásához is. A növény-, és állatvilág szokásos élőzónái megváltoznak, arra kényszerítve őket, hogy alkalmazkodjanak a melegedő világunkhoz, vagy kihaljanak. Az ENSZ jelentése szerint az elkövetkező évtizedekben 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye. Az MIT kutatói által készített másik tanulmány szerint az emelkedő hőmérséklet és páratartalom Dél-Ázsia nagy területeit, beleértve India és Pakisztán részeit, teheti túl forróvá az emberi élet számára a század végére. Ahogyan Peter Gleick, a kaliforniai Csendes-óceáni Intézet társalapítója fogalmazott: „Sokkoló, be nem jelentett alapvető változások következnek be a bolygó sok részén, többek között az Egyesült Államok életképességében is.””

    És még sok más érdekes megállapítás van benne leírva.
    A lényeg, ha szegény, beteg, idős, latino, afroamerikai, agrármunkás, stb. vagy és nem tartozol min. a középosztályba, hogy állandóan tudj légkondicionálni, és kifizetni a megemelkedett áramszámlát, akkor nagy eséllyel végez veled a hőhullám, vagy annak közvetett hatása.

  10. Emberek, kezdjünk megbékélni a gondolattal:
    Az Ember földi léte valszeg véget ér.
    Esetleg van még néhány évtizednyi agónia, de ennyi.

  11. A jèg àllapota nagyon szar . Jó esèly van a szeptember vègi teljes olvadàsra . Nemtudom ki terjeszti ezeket a „rèmhíreket” hogy minden ok a jègàllomannyal .Maga a cfg gàzok ozonromboló hatàsat felfedezõ tudós is megmondta a minap hogy matematikai bizonyossàg hogy 2022 ig legkèsõbb elolvad Amúgy afrikàban több erdõ èg most mint az amazonasban az amazonas oxigèntermelèse csak 6% ami nem igazàn szàmottevõ viszont a szènraktarozókèpessège a kritikus ami 20% (minden èrtèk vilàgraszóló) ha màrcsak 5% ot esik a faàllomànya ez az ökologiai rendszer felborul ès fuccs a szènraktàrozàsi kèpessègnek .ezek mellett ugye ègett idèn szibèria is jócskàn . Amik most mennek ezek bevezetõ mozzanatok un prelude ok amíg aztàn ..BUMM!! ! Mindegy addig lehet mèg dumalni

  12. Re:11
    Ne temesd Gaiát, és vele az emberiséget, mert pont most vagyunk abban a kritikus pontban, ami eldönti a sorsunkat.
    Van kiút, meg is érheted még, de nem lesz egyszerű, mert minden tekintetben korszellemet kell váltani hozzá.

  13. Gaia Gajon van ! Lehet temetni kell hamarosan

  14. Dan:

    Nekem a cseresznye, a dió és egyes almafák levele is hullik már, sőt a paradicsom is nagyon hamar lement. De ez idei jelenség, semmi tendencia nem mutatkozik, előző években semmi nem utalt erre, tehát valami idei kivételes időjárási hatás ez, különösebben meleg sem volt.
    Szajkó is van, de itt volt korábban is, lehet most kicsit több, a vadak eddig is bejöttek. Madarakat mindenfélét látok szerencsére, egyedül a meggyvágó tűnt el, de az korábban sem volt rendszeresen minden évben.

    12:

    Elég sok butaságot összehordtál.
    Semmi esély sincs a szeptember végi teljes olvadásra. A kiterjedést tekintve lassan visszatér az elmúlt 10 év szintjére, 2012-ben sokkal rosszabbul állt ilyenkor. Térfogatban kicsit rosszabb a helyzet, mert az még kb. együtt mozog 2012-vel, de messze nincs esély teljes olvadásra, ahhoz rengeteg plusz energia kellene.
    10-15 éve mindig van aki tutira mondja, hogy 1-2-3 éven belül elolvad.
    Az amazonasi erdők mind oxigén, mind CO2 kapcsán kb. nullszaldósak. Persze amikor eltüzelnek belőle egy nagyobb részt, akkor CO2 szabadul fel, de olyan, amit korábban megkötött. Vagyis az ökológiai rendszert ilyen formán nem befolyásolja. Viszont olyan értelemben nagy hatása van a klímára, hogy meghatározója az időjárásnak, még az USA tekintetében is, komoly szerepe van a felhőképződésben.

  15. Harvard tudós Anderson (Nem Andersen )
    https://www.sciencetimes.com/articles/23104/20190703/only-5-years-to-save-the-world-from-climate-change-warns-harvard-scientist.htm
    Recovery is all but IMPOSSIBLE !!!!
    Azaz hogy a jèg el ne olvadjon belàtható idõn belül egy LEHETETLENSÉG ezt max 2022 re teszi figyelembevève azt hogy a jèg 75-80%a az utilsó 30 èvben elolvadt màr .
    Mondja az az ember aki a CFC gazok klímaromboló hatàsat felfedezvèn màr egyszer megmentette a vilàgot a kipusztulastól … Ismètlem
    „RECOVERY ALL BUT IMPOSSIBLE ” A beteg nem fog felèpülni .! Nem èn mondom Anderson mondja ! A tudós aki màr egyszer megmentette a vilagot . Azt mondja Vège nincs röpködès tovàbb . Nem èn „hordtam össze elèg sok butasàgot ” a Harvard tudós aki màr megmentette a vilagot egyszer. Anderson aki nem Andersen !!! Kapish ?!

  16. 16:
    A Föld már menthetetlen, bármit is tennénk ma, és semmit se fogunk.

  17. Nakèrem akkor beszèljünk arròl hogy milyen jól NEM áll a jèg . Vegyük az alacsonyabb èrtèket 30 èv alatt 75% jègvesztès azaz mára max 25%maradt az 10 èv alatti jègvesztèst kèpvisel ok mondjuk azt hogy nincsenek visszacsatlakozó erōsítèsek holnaptól nem fog ègni az amazon se angola se mozambik se szibèria senki nem autózik minden erōmű lekapcs akkor van mèg 10 èv de ha nem ès garantalom senki nem fog lefeküdni bèkèsen meghallni èhen szomjan akkor van 5 de lehet inkább kettō .. I rest my case .

  18. 15. re. Kispista. Zugligeten élek 15 éve. A gesztenyefák dús lombuak voltak. KB két éve nem győzik levágni az ágakat mert lassan elszáradnak. Ma ott tartunk hogy szinte nincs olyan gesztenyefa, amelyik teljes lenne. A vaddisznók meg hajnali ötkor még vadul turnak, kutyát lassan nem lehet hajnalban sétáltatni, mert a vaddisznó nekünkjön. Ezek szerint nagy gond van a tápláléklánccal, illetve az etetőhelyekkel sem foglalkozik senki. Idén cserebogár egyáltalán nem volt. Ami nagyobb baj, egy kezemen megszámolom hány szarvasbogárt láttam idén. Tehát a tölgyesekkel is gond van. Ez az erdő tölgyerdő, néhány bükkfával. A madarak várnák a cserebogár rajzást. Béka idén egy se. Tavaj is csak pár darab. Már varjat sem látni. Bagoly rengeteg volt, most semmi. Denevérről ne is beszéljünk.

  19. 18:
    A két év valószínűnek látszik, de az 5 év holt biztos.

  20. 19: A korai csemegeszőlőket a darazsak évről évre megdézsmálták, ezek ellen csapdát állítva kellett védekezni. Idén eltűntek. Ettől függetlenül ezen a környéken(Mátra) a klímaváltozás minden gyümölcs termésre rányomta a bélyegét.

  21. Etyere petyere:

    Nem volt négyszer ennyi jég 30 évvel ezelőtt. a szeptemberi minimumok csökkentek le 65-70%,-kal, de ugyanez a csökkenés a maximumoknál mindössze 20%-ot jelent.

    Dan:

    Érdekes, az élővilág mifelénk jellemzően erősödött, a vadak is ahogy írod, mert el vannak szaporodva. Szarvasbogarat korábban kb. 15 évig nem láttam, mostanában már látni néhányat, sőt most mintha fecske és gólya is több lenne.
    Nem lehet hogy azok a gesztenye fák korukból adódóan a végüket járják?

    malt71:

    Nekem pont az a gondom, hogy a csemegeszőlő harmadát hagyták meg nekem kb. a darazsak, de mások is csapdáznak (illetve nem is, mert én nem tettem).

  22. 18.

    Ugyan már!
    Semmi de semmi nem támasztja alá ezt a halálvárást.

    Ha nagyobb mértékű lesz az olvadás jövőre akkor, kevesebb jég lesz, bemegy 2012 minimuma alá, de a 2012 minimum és a nulla között nagyon sok jég van még.
    Ahogy idén sem olvadt el, jövőre sem fog.

    Az erdőtüzek mértéke nem nagyobb mint a korábbi években, csak a média ezt nyomja folyamatosan. Oda akarnak pörkölni a brazil kormánynak.
    Csökken az amazonasi esőerdő mérete évről évre, de nem most ugrik meg a csökkenés.

    Az esőerdő co2 és 02 semleges, magyarul annyit bocsát ki co2-t amennyit termel, o2 termelése meg szintén nem jellemző, mert az élővilág fel is használja azt.
    Ökológiailag nagy kár ha eltűnik, de egyébként az ember nem fogja megérezni az esőerdő hiányát.

    Nincs vita abban, hogy a vége az csúnya lesz, és hogy lesz vége.
    De 2 éven, meg 5 éven belül még bőven itt fogjuk verni a klaviatúrát.

  23. Lassan, de biztosan és feltartóztathatlanul jelennek meg az első kis repedések a mindennapokban:
    Mai apró kishir a rádió déli adásában : a k0zeljövőben többszáz embert bocsjt el az izraeli konzervipar NYERSANYAGHIÁNY miattt!!!! A magyarázat teljesen fölösleges.
    Néhány napos hirecske, de csak most esett le a tantusz: az illetékes minisztérium engedélyezi jövö hónaptól a zöldség-gyümölcs 100%-os – NEM ELIRÁS – áremelését!!!
    A megokolás: vizhiány és az ebből adódó termékiesés!
    Isten megőrizzen, hogy ez lassanként hozzátok is begyürüzne.

  24. 24 – bálint:
    Azt már évekkel ezelőtt megírtam, hogy először a szegények fognak elpakolni üres gyomorral.

  25. 25.Tibor bá
    Igy igaz! A Titanic a legjobb példa erre. A katasztrófa első 5 percében elpusztul a kazánház teljes személyzete, de ugyanakkor fent az első osztály éttermében még javában szól a zene!
    Igy igaz!

  26. 25. Tibor bá’

    a szegények már pár éve is elpatkoltak amikor a rizs ára emelkedett (Bangladesben, mi csupán bosszankodtunk )

  27. Nem is csak az a lényeg szerintem hogy mikor olvad le a jég teljesen, hanem az is hogy ha leolvad nyáron 1 hónapig akkor mennyi metán szabadul fel? Mert pl . amikor szibéria millió hektárszámra égett akkor sem szabadult fel a metán.Mondhatjuk hogy mélyebben van befagyva.De ugyanakkor a sarki jégre is mondhatjuk , hogy mélyebben van befagyva és 1 hónapos kiolvadás még lehet nem jár jelentős metánkiszabadulással.
    Persze lehet hogy a fényvisszaverő hatás megszűnése sem kis hatást okoz majd. Vagy beindulnak egyéb visszacsatolások.
    Tiborbá egy vendégposztban kellene felkérned Mc. Phersont hogy fejtse ki a véleményét, az nagy szám lenne 😀
    Mindenesetre izgalmas a dolog.

  28. 28 – Andrew:
    Drága és kényes, valamint elég rossz természete van. Ötlet elvetve.

  29. A Földet éltető óceánok lehetnek az emberiség legnagyobb ellenségei globális szinten, ha semmi nem történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében – figyelmeztetett az ENSZ egy friss jelentésében, amely az AFP francia hírügynökség kizárólagos birtokába került.
    Várhatóan csökken a halállomány, sokasodnak a ciklonok okozta károk, és 280 millió ember válik belső menekültté a tengerek vízszintjének emelkedése miatt – áll az Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek (IPCC) az óceánokról és a krioszféráról (a Földön található nagy tömegű hóról és jégmezőkről) szóló jelentésében, amelyet hivatalosan szeptember 25-én mutatnak be Monacóban.
    A 900 oldalas dokumentum az ENSZ által nem egészen egy év alatt kiadott negyedik különjelentés. Az előző – szintén figyelmeztető – jelentések az általános felmelegedés 1,5 Celsius-fokos szintre történő korlátozásával számoltak, és ennek a biológiai sokszínűségre, a földekre és az élelmezési világrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták.
    A mostani jelentés szerint, amely létező tudományos adatok alapján kalkukál, és referenciának tekinthető, az óceánok vízszintemelkedésének következtében idővel világszerte 280 millió ember kényszerülhet otthona elhagyására, ráadásul akkor, ha sikerül tartani azt a célkitűzést, hogy a klímaváltozás mértéke ne haladja meg az iparosodás előtti korszakhoz képest a 2 Celsius-fokot.

    Itt a figyelmeztetés: Városok, szigetek pusztulnak el és százmilliók válhatnak menekültté
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/itt-a-figyelmeztetes-varosok-szigetek-pusztulnak-el-es-szazmilliok-valhatnak-menekultte.335729.html

  30. Nálunk az élővilág erősödött. Viszont a fák furcsán hullajtják idejekorán a leveleiket.
    Ezekből messzemenő következtetést levonni nem lehet.

    Az amazonasi esőerdő pusztulása óriási gond, hiába beszéltek a kis szerepéről co2 megkötő képesség tekintetében.
    Ez csak szimplán nem ilyen egyszerű.

    Valaki kiröhögte a Gaia elnevezést. Szimplán nem érti, hogy mikor megszemélyesítik miről van szó. Az indiánok is azért személyesítették meg mert így könnyebb személyes kapcsolatot érezni és kialakítani vele, így nem érzik maguktól annyira elkülönültnek,így harmonikusabban tudnak vele, benne létezni. Nem leigázni és kizsákmányolni akarják.

    Ő a fenntartó rendszerünk és nem csak az ökoszisztéma és egyéb klimatikus megnyilvánulások a nyelve(amit szintén nem beszélünk, csak konyhanyelven böffögjük).

    Ha valakinek a földanyáról egy bolygó méretű anyuka jut az eszébe, amit a kis babonás hülyegyerekek fetisizálnak, akkor nem különb mint a tényleges ezotéria agybajban levők.

    Elég az Avatar című film Ethuájára(ha így írják egyáltalán) gondolni mely a szellem felsőbb(nálunk)szintű létezője. Információs mátrixában ott van a lehetőség a regenerációra is, és persze minden egyébre.
    Azonban mint uralkodó- úgy szellemileg, mint számszerűleg -faj jelentős befolyásolási erővel bírunk.
    Ha nem változtatunk, nem adunk előremutató gondolkodásbeli változásról tanúbizonyságot, megyünk a lecsóba. A rendszer érzékeli a beérkező impulzusokat.
    Főleg, ha egységesek. Ha sokrétűek, akkor inkább zajként detektálható.

    Könnyen lehet, hogy mostanra már átléptük a billenőpontot, mert a klímatikus folyamatok akárcsak a többi természeti folyamatok(pl.evolúció)részben önműködőek, és csak részben menedzseltek.

    Tehát statikus ilyen-olyan emberi természetről beszélni információhiányra utal.
    A rendszer dinamikus, az egyes létezők az önreflexiótlan léttől rengeteg állomáson keresztül a ponthegyűségig terjedhet.
    Vagyis az emberi tudat képes változtatni, fejleszteni(jobban megismerni eredetét) önmagát.
    A tudatkutatás legújabb fejleményei is errefele mutatnak.
    Tehat lehet és érdemes Gaiához imádkozni, lehetőleg minél többen egyidejűleg.

  31. 32 – Balázs:
    Megint képtelen voltál uralkodni magadon, és id sikerítettél egy rakás zagyvaságot.

  32. Re:32
    Én tökéletesen értem az elvont gondolatmenetedet, és egyben emelem a süvegemet, mert magadtól rájöttél arra, hogy a tudati mezők nagyban befolyásolják a fizikai világot. Avagy azon emberek, akik szellemi sivárságban tengődnek a környezetük is hasonlóan viselkedik, és vica versa. Másként fogalmazva a vizsgáló személye befolyásolja a mérést, ami tömeges populációnál makro szinten is eredményt produkál(sokat köpködött morfogenetikus tér elmélet erről is szól).
    Ez a kulcs, és semmi más nem kell hozzá.

  33. Üdv Mindenkinek!

    Sikerült olyan helyre költöznöm ahol a vezetékes víz nem iható, nem szolgáltató adja, helyi cég kútjából jön a lakásomba is a víz.
    De az néha sárga, büdös stb.
    Tudom nitrátok meg arzén nem megy ki nade a baktériumok ellen mennyi idő kellene?

    Vízforraló pl 95-100 fok elérésekor azonnal lekapcsol. Tehát elkezd bugyogni a víz már old is le.
    De ha gáztűzhelyen forralom akkor sem biztos hogy a víz teljes felületen 100 fok lesz, a vízforralóban mintha jobban bugyogna.

    Mert elektromos vízforralóval csinálom idáig, mondván több mint a semmi. De mintha lett volna erről egy tanulmány hogy az édeskevés a vízforraló.

    Nade 5 percig forralni extrém energiaigényes dolog.

    Ti erre mit javasoltok?

  34. Ez a Gaia dolog sem egyéb, mint a vallások.
    Nincs mögötte semmi objektív, ettől függetlenül hatása lehetne a világ működésére, ahogyan a vallásoknak is volt és van, de csak azáltal, hogy egységes szemléletet tud generálni nagyszámú embertömeg számára, ez pedig tettekre, cselekvési programokra váltható.
    Viszont igényli a benne való hitet, különben nem működik, tehát nem szabad kapargatni objektív létének kérdését, ha kezdeni akarunk vele valamit.
    A szkepticizmus, a túlzott tudományos vizsgálgatás szigorúan mellőzendő, kellő áhítat, átszellemültség, és misztika kéretik, úgy hogy abba is hagyom…

  35. Re:35
    Csak egy apró észrevétel.
    Amit ma ezotériának, és materialista tudománynak hívünk, az a jövőben kéz a kézben fog járni, és nem egymás létét fogják tagadni, hanem egymás segítségre lesznek.
    Szokatlan?
    Mai szemmel nagyon is.
    De a jövő korszelleme ebbe az irányba vezet.

  36. 36. Valóban, az általános emberi elbutulás ebbe az irányba vezet, egyre többen vannak, akiknél már most is kéz a kézben jár.

  37. 35 – Busz:
    Én azt javaslom, hogy nézd át a hőtant. 😀

  38. Re:38
    Sokan azért fordulnak ma az ezotéria felé, mert egyszerűen csalatkoztak a materialista szemlélettel, és valljuk be maga a materialista ideológia bár sok kérdést meg tudott oldani, de annál több kérdést hagyott nyitva. Keményvonalas álláspontok szerint egyenesen a materialista ideológia sodorta idáig az emberiséget, ami bár extrém álláspont van benne egyfajta logika.
    Egyébként vannak ma is már olyan fizikusok, akik nem restek inspirációt szerezni a keleti filozófiából/ezotériából, pl Dienes István tipikusan ilyen fickó. Nem egyedüli fehér holló, jellemzően kelet felé haladva a természettudósok jelentős része sokkal nyitottabb az ezotéria irányában, és ebbe már az oroszok is beletartoznak.

    Amit te látsz általános butulásként, amivel én is egyetértek, az nem az ezotéria, hanem a szisztematikus butítás eredménye. Rabszolga nép neveléshez nem kell magasan kvalifikált lakosság, mert a végén még fellázad urai ellen…

  39. Re:38
    Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az első működő atombomba neve Szentháromság volt, és Oppenheimer a Bhagavad-gíta egyik mondatát idézte: „Szólt a Magasztos Úr: Most én vagyok a Halál, világok pusztítója”
    Nem egy klasszikus gyerekmese, amiből idézett…

  40. Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, egyetemi professzor az InfoRádió Aréna című műsorában 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük