(2908) Trump nukleáris háborún töri a hülye fejét

Tibor bá’ online

 

18.-án, hétfőn, egy sajtótájékoztatón, ahol Donald Trump amerikai elnököt és Imran Khan, pakisztáni miniszterelnököt lehetett kérdezni, Trump alaposan kitett magáért. Idézem az eredeti angol mondatokat, azok pontos fordítását, és kötőjel után a megjegyzésemet.

“I could win that war in a week. I just don’t want to kill 10 million people,” Megnyerném azt a háborút (mármint Pakisztánit) egy hét alatt, csak nem akarok 10 millió embert megölni. – Aztán ezt a mondatát pontosítja, ha nem lenne elég világos.

“I have plans on Afghanistan that if I wanted to win that war, Afghanistan would be wiped off the face of the earth, it would be gone. It would be over in, literally, in 10 days. And I don’t want to go that route.” Vannak terveim Afganisztánnal kapcsolatban, ha meg akarnám nyerni azt a háborút, de Afganisztán le lenne söpörve a Földről, eltűnne. Szó szerint 10 nap alatt vége lenne, de nem akarom ezt az utat választani.

Iránnal kapcsolatban: “We’re ready for the absolute worst.” Készek vagyunk a lehető legrosszabbra. – Nyilvánvalóan az abszolút legrosszabb egyenlő az atom bevetésével.

Egy iráni háborúval kapcsolatban: “wouldn’t last very long, I can tell you that. It would not last very long. I’m not talking boots on ground…or sending a million soldiers.” Nem tartana sokáig, erről biztosíthatlak. Nem tartana nagyon sokáig. Nem gyalogosokról beszélek…. (vagy) Elküldeni egy millió katonát.

“Any attack by Iran on anything American will be met with great and overwhelming force. In some areas, overwhelming will mean obliteration.” Bármilyen támadás bármi ellen, ami amerikai, nagy és mindent elsöprő erőt fog kiváltani. Egyes esetekben a „mindent elsöprő” megsemmisítőt jelent. – Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy az ember kitalálja Trump atomfegyverek bevetéséről beszél.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(2908) Trump nukleáris háborún töri a hülye fejét

  1. Miért kell az atomcsapashoz 1 hét vagy 10 nap? 🙂

  2. 1. Kérdezd meg Trumptól…
    Valószínűleg arra utal, hogy egy atomcsapás után tíz napon belül nem lenne ember aki képes lenne fegyvert fogni még akkor sem, ha nem pusztult el rögtön a csapások során.

  3. Ha már a posztban szóba került Imran Khan, nem tudom kihagyni az alábbiakat:
    Pár éve lelkesen végignéztem Michael Palin, a Monty Pithon egykori tagjának kiváló úti sorozatát, többek között a Himalájai útját is.
    Mikor Pakisztánban járt, látogatást tett az akkor még elég fiatal, ambiciózus, szimpatikus Imran Khan-nál, aki akkor egy ellenzéki politikus volt, aki Oxfordban végzett, sikeres nemzetközi krikett karrieren volt túl.
    Érdemes megnézni a vele való beszélgetést politikáról, sportról és magánéletről, elég vagány személynek nézett ki. Tetszett a magánéletére vonatkozó „szelektív amnézia” megjegyzése.
    Ott sem csak vallási fanatikusok élnek. 🙂
    Ki gondolta volna, hogy egyszer Pakisztán miniszterelnöke lesz…
    A látogatás 2.50-nél kezdődik.

  4. „Megnyerném azt a háborút (mármint PAKISZTÁNIT) egy hét alatt, csak nem akarok 10 millió embert megölni.”

    Αfganisztán, az ország lakossága több mint 3O millió.
    Pakisztán, az ország lakossága majdnem 3OO millió.

    A két ország között az USA melyikben viv háborut?

    Tibor bá’ sietett, hogy befejezze az irását?

    3. hubab
    „Ha már a posztban szóba került Imran Khan, nem tudom kihagyni az alábbiakat:….”

    Leleplezés 8 évvel Bin Laden meggyilkolása után:

    A pakisztáni miniszterelnök, Imran Khan, aki hétfőn meglátogatta az Egyesült Államokat, a Fox News interjújában felfedte az újságíróknak:
    A pakisztáni hírszerző szolgálat tájékoztatást adott a CIA-nak, amely lehetővé tette az al-Qa’ida alapítójának és vezetőjének, Osama bin Laden, megtalálását és megsemmisítését.
    Egészen tegnapig a pakisztáni kormány cáfolta, hogy a
    legcsekélyebb információt is adott volna az amerikaiaknak, az al-Kaida alapítója és vezetője tekintetében.

    https://www.kathimerini.gr/1035116/article/epikairothta/kosmos/h-pakistanikh-yphresia-plhroforiwn-voh8hse-th-cia-na-vrei-ton-osama-mpin-lanten

  5. 4 – L.S.:
    Tibor bá’ akár siet, akár nem, iparkodik pontosan fogalmazni, ami ellenőrizhető, hiszen fontos esetben közlöm az eredeti angolt is. Akkor panaszkodj, ha én tévedek, Trump tévedéséért nem vállalom a felelősséget.

  6. Már az atomblöffnél tartunk. Ez az USA gyengeségének egyértelmű jele. Mi lesz, ha már majd ez sem használ?

  7. 6 – L.S.:
    Akkor fordítsd ezt le te magyarra: „Any attack by Iran on anything American will be met with great and overwhelming force.” Hátha az értelmesebb lesz.

  8. „Bármilyen támadás bármi ellen, ami amerikai, nagy és mindent elsöprő erőt fog kiváltani. ”

    Tibor bá’
    Hát én nem lennék annyira biztos, hogy ez a figyelmeztetése csak nekik szól.

  9. 9 – L.S.:
    A figyelmeztetés egyértelműen mindenkinek szól mind magyarul, mind pedig angolul: bármilyen illetve any.

  10. „Any attack by Iran on anything American” – Ez azt jelenti, amit írtál, csak kihagytad, hogy „Irán által”. Vagyis „Irán bármely támadása bármi ellen, ami amerikai…”

    Nem mondom, hogy ha bárki más támadná meg Amerikát, akkor nem torolnák meg, de itt Iránról beszél, Irán megtámadására keresik most az indokot.

    Az, hogy ez a félmondat Pakisztánra vonatkozik, azt honnan vetted? Nekem inkább az jön le, hogy Afganisztánról mondja, de nem láttam a teljes beszédet: “I could win that war in a week. I just don’t want to kill 10 million people,”

  11. Hihetetlen slamasztikába keverte a világot az amerikai elnök, és ostoba csatlósa, Anglia!
    Valami 22 órával ezelött került fel az internetre az iráni parti őrség egyik naszádja fedélzetéről készült videó( elérhetősége: ali javid@YouTube ), remélem, jól másoltam be, amelyen látható élőben , amint a parti őrség gyorsnaszádjai üldözőbe vesznek és megfutamitják a brit HMS.DUNCAN hadihajót!!!!!!!!!!!
    Szomorú és tragikomikus látvány volt a kisebb naszádok elől teljes erejéből menekülő hajó , EZ SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT Anglia számára!
    Mire volt jó akkor egyáltalán kikizdeni az irániakkal, idióta Anglia????
    Hogy EZT megérjed????

  12. 12 – bálint:
    Ha be akarsz linkelni egy videót, akkor a kép jobb felső sarkában, vagy a kép alatt van egy jel(egy görbülő nyíl) – megosztás. Ha erre rákattintasz, akkor kijön a videó URL-je, ezt a vágólapra teszed, ahonnan bemásolod a hozzászólásodra. Ezek kb. így néznek ki: https://youtu.be/qHIH_LBX-Ng

  13. 13.Tibor bá
    Köszönöm.
    Igyekszem megtanulni.

  14. 16 balint

    Nem akarok erre nagyon elmenni. Ez súlyos állapotra mutat.
    Erőviszonyok, emberi tartás…

    Köszi a linket!

  15. Alig néhány napja, hogy az iráni naszádok szégyenteljes menekülésre kényszeritették az angol hadihajót, Anglia alázatosan szabadon engedi az iráni Tankerhajót gibraltári fogságából, mire fel idióta Amerika siet bejelenteni, hogy szándékában elkobozni a hajót, illetve rakományát, a hatalmas mennyiségű kőolajat.
    Csak az a kérdés, hogyan akarja ezt végrehajtani, hiszen a nemzetközi hajózási jog szerint ez KÖZÖNSÉGES KALÓZKÓDÁS lenne, azonnali cassus belli Irán számára.
    Kiváncsi vagyok mi történik a legközelebbi napokban, amikor a hajó útnakindulva egyedül marad a végtelen viztükrön.
    Ha isten őrizz, netán valami „sajnálatos baleset ” történik vele, csak az isten a megmondhatója, mi kerekedik ki belőle iráni részről.
    A tüzzel játszik ez az állat elnők, csak nincs , aki megmagyarázná neki, hogy Irán nem Szomália, nem Vietnam, vagy Mexikó!!!
    Valamint nagyon jól sakkoznak!

  16. 18. balint

    olvastam róla kb. 2 napja, de abból a cikkből nem volt világos, hogy megkérték az angolokat, hogy tartsák vissza, vagy saját maguk akarják lefoglalni.

  17. 19.sleeper
    Nekem sem világos. A hir arról szólt, hogy Amerikai biróság elkobzásra itélte a hajót, a végrehajtás módozatai nem világosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük