(2739) Nem értem.

Tibor bá’ online

 

Tudom, hogy az emberi butaság felső határa a csillagos ég, de ez nem igazolhatja azt, hogy egy népet nyúzó, a végtelenségig kihasználó rezsimet háromszor szavazzanak be a hatalomba kétharmados többséggel, ami biztosítja számukra a szabad rablást, és a rablás nyomainak a tökéletes eltüntetését. Amikor erről szó van, a válasz mindig az, hogy a rezsim tökéletesen birtokolja a médiát, és a nagy tömegek csak azt olvassák, csak azt hallják és látják. De ez nem igaz. Ott a Klub rádió, és a ATV, ahonnan meg lehet tudni az igazságot, miért ne nézik, hallgatják ezeket. Ez az, amit nem értek. Miért?

A Rákosi uralom alatt minden sajtótermék, és a Kossuth, valamint a Petőfi rádió a hatalom szolgálatában volt. Sőt, mindent megtettek, hogy csak ez ezekhez forduljanak. Olyan rádiókat gyártottak, amelyek olcsó vételárért csak a Kossuth és Petőfik rádiók fogására volt alkalmas. Nem volt Klub rádió és nem volt ATV, de létezett Amerika hangja, BBC magyar adása, és a Szabad Európa Rádió, és az emberek ezeket hallgatták, pedig meg volt tiltva. Ráadásul olyan vevőkészülékkel kellett rendelkezni, amelyik fogta a rövidhullámú adásokat. A széles tömegek akarták tudni az igazságot, a valóságot, és ezért hoztak áldozatokat is.

Akkor is nyomták a szöveget, hogy milyen csodálatosan fejlődünk, hogy minden a legnagyobb rendben, de az emberek tudni akarták a másik oldal véleményé is, és tettek azért, hogy meg ismerhessék. Amit hallottak, azt tovább adták. Tudni szeretném, hogy ez most miért nincs így? Ilyen rövid idő alatt birkává tudott válni közel 10 millió?

Ha van valakinek valami használható ötlete, álljon vele elő!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

65 gondolat erről: „(2739) Nem értem.

  1. Kérdés: Amerika hangja, Szabad Európa, stb. – ezek akkor igazat mondtak, vagy inkább részigazságokat ? ( abban nem kételkedek, hogy volt igazság abban amit mondtak )
    Utólag gondolom azért meg lehet állapítani.

  2. Azt ki dönti el, hogy az ATV, Klub rádió igazat mond és nem csak a ballib oldal szócsöve éppúgy mint a TV2, M1, Kossuth stb a Fideszé?

  3. Ha megtiltanák a Klub rádió hallgatását, másnaptól mindenki azt hallgatná. Így viszont csak egy a sok között, eltűnik a zajban. A tiltásnál, elrejtésnél sokkal hatékonyabb megszórni az információ forrásokat (TV, rádió, internet, stb.) óriási mennyiségű, de haszontalan információval. Az agyat túlterhelve megszüntethető a kritikus gondolkodás és az új információk tudatos keresése.

  4. Nincs ott a Klubrádió
    Csak Budapesten és közvetlen környezetében fogható, a lakosság 25% éri el. Érdekes, pont ott jobban is szerepel az ellenzék
    Nagyszüleim falujában a kábelszolgáltató kivette a HírTV-t, amikor Simicska a Fidesz ellen fordult, ATV nem tudom, van-e egyáltalán.
    Nagyon sok, jellemzően idős vidékinek a közmédia híradója a mérték. Amit ott mondanak, az a lényeg, az az igaz, ő azt fogadja el. A többi tévé híradója, ha látja egyáltalán, az csak valami érdekesség, de ha ellentétben van a közmédiával, akkor az állami híradó a lényeg.
    Nem mindenki ám tanult, világot látott, olvasott ember, mint a bloggazda.
    Habonyék pont arra éreztek rá, hogy nekik nem kell meggyőzni, megnyerni az egész országot. Nekik elég, ha van ez a közel három millió szavazójuk, amíg az ellenzék megosztottsága nekik dolgozik. És ezt el is érik

  5. 1 & 2:
    Senki se adja át az abszolút igazságot, de az ellenzék megmutatja az alternatívát, kinyitja a csukott szemeket, megvilágít, felvilágosít. De nem ez a poszt témája, hanem az, hogy manapság az emberek millióit miért nem érdekli a propaganda nélküli valóság? Miért fogadja el zokszó nélkül a hamisat?

  6. Nekem van néhány tippem:
    1. Információsan túlterheltek vagyunk, elveszik a lényeges infó( régi információelmeleti trükk…) Anno nem volt így, jobban odafigyeltek az emberek a dolgokra,mert töredék infó érte őket…
    2. Nincs erkölcsi iránytű, mindkét fél hazug.
    3. Másik fél ugyan úgy lop csal hazudik, amit csak azért nem tesz meg, mert nincs hatalmon.
    4.Ugyan olyan torz, és hamis az ellenzéki média, mint a kormányoldali megfelelője.
    5. Generálisan elfásultak az emberek, csak a szűk mikroviláguk érdekli őket.
    6. Az emberek csak élni akarnak, lehetőleg jól, és baromira mindegy nekik hogy hogyan oldja meg a kormány.(Gazdag diktatúrákban is vígan elvannak önként az emberek)
    7. Ez a pont kicsit szokatlan lesz, de a mai korszellem nincs rögzítve, ami miatt minden „lebeg”, túlélésre játszanak az emberek, és csak sodródnak. Avagy apatikusan tűrik a mindennapi pofonokat, mint itt sokan tűrik a jósolt világvégét.

    Több pont is van, de hirtelen ez jutott eszembe. ?

  7. Mert az ötvenes évekkel ellentétben megvan a tömeg igényszintje.
    Megkapja a rendszertől.

    Ez pedig nem túl magas: Mónika show, hurka-kolbász, és kőbányai.

    A rendszer a buta tömegemberek masszájára épül. Aki többet szeretne,( fiatalok közül ) már el is ment az országból, vagy épp készül elmenni.

    A jelszó:

    „jóvanazuggy”!

    A Fidesz uradalom kapcsán is.

  8. A magyar nép mindig is bírka volt. „Genetikusan alattvaló, dagonyázó, röfögő, moslékot zabáló.” Mondta ezeket pár éve egy Kossuth díjas írónk.
    És hogy hörögtek ellene fidesz oldaltól kezdve a baloldalon át a jobbikig. Pedig nagyon is igaza volt és van, sőt egyre jobban igaza van.

    Persze nem tízmillió,(ahogy írod Tibor bá) csak mondjuk 3-4 millió, de az pont elég a jelenlegi helyzethez. A többi apolitikus, vagy megosztott, esetleg már lelépett az országból.

  9. Re:8
    Nevezzük nevén eme „szép szavakat” író Kossuth díjas írónkat, Kertész Ákost.
    Ilyen kaliberű figurákkal sorsközösséget vállaló emberekkel nehéz a szemeket felnyitni…
    Annyi politikában csalódott ember van, hogy egy jól szervezett kisebbséggel is lehet kormányozni…

  10. 9.
    „egy jól szervezett kisebbséggel is lehet kormányozni…”

    Számomra az a kérdés, hogy hová vezet ez a kormányzás. Az első 4 éves ciklusban ellopták, megszállták az államot és a médiát, a másodikban ellopták az úniós forrásokat. És mi lesz most a harmadik 4 évben? Ha ez utóbbinak, vagyis az EU-s pénzeknek vége vagy beszűkülnek, akkor már csak a lakosság totális kifosztására törekvő lépések maradnak.

  11. Soha nem volt két harmad. A választási informatikai rendszert egy a kormánynak dolgozó IT csapat fejlesztette ki /TEK?/. A számok a rendszerben már Vasárnap délelött kész voltak. Csakhogy történt egy kis baki. Túltolták. Olyan túlzóan magas győzelmet kreáltak maguknak, hogyha azt hozzák nyilvánosságra, az mindenkinek gyanús lett volna. Megijedtek. Ezért korrigálniuk kellett. Meg is tették. Ezért „fagyott le” a rendszer Vasárnap délután két órára /ez tényleg senkinek sem szúrt szemet aznap?/.
    Végül is nincs már jelentősége, reménytelen a helyzet.

  12. Sokkal, de sokkal sötétebbek az emberek, mint Rákosi alatt. Orbán pontosan erre jött rá és ezért is eteti őket ezzel a maszlaggal, gyakorlatilag bármit be lehetne nekik adni. Ennél sokkal súlyosabb dolgokat is. Vidéken még mindig ott tartanak, hogy az arabok jönnek és megerőszakolják még a vénasszonyokat is és ott van az a Soros vki, aki miatt nem jut az ország egyről a kettőre, meg aki miatt Brukselesz folyton haragszik ránk, de hála a magasságosnak itt van a Viktorunk, na majd ő odasóz nekik. Elég csak kicsit figyelni/hallgatni az embereket az utcán, a munkahelyen stb, elképesztő sötétség uralkodik a fejükben és most ne ezt a fórumot vegyétek alapul, ahol nagyjából képben vannak az emberek. Fingjuk sincs a legalapvetőbb dolgokról. 20 éve is rémes volt a helyzet, de Orbán alatt már már drámai az elbutulás, persze ugye Viktornak pontosan ez a célja.

  13. Re:10
    Nem azt akartam mondani hogy tökéletesen, hanem azt hogy valahogyan, de kormányoznak a jól szervezett kisebbség által…

    Re:12
    Amit te látsz, az már a sok sok évtized eredménye. Utolsó szöget a Bolognai rendszer verte be a koporsóba, de a folyamat már jóval előtte elindult. Általános jelenség nyugaton a hülyülés, mi csak némi faziskéséssel követjük az eseményeket, pedig ott nem Orbán kormányoz…A NER-nak abban van felelőssége, hogy ezt a trendet nem fordította meg. Nagyon kevés országnak van jó oktatáspolitikája, jelentős részük meg hírből sem demokratikusak…

  14. A magyar dolgozó emberek örülnek, hogy juk van a seggükön. Hajnalban kelnek, reggel hétre mennek dolgozni, este hét fél nyolckor érnek haza. És mindegyikük figyelmét a napi gondjaik kötik le. Azért hogy pluszban idegesítsék magukat, amin egymaguk nem tudnak változtatni, inkább nem is akarnak tudni semmiről. Van egy réteg akik, teljesen mindegy milyen a hatalom, megtehetik hogy leszarják. A többséget, tanulatlanokat, pedig könnyű megvezetni pár ezer forint támogatással.

  15. Re:14
    Erre klasszikus példa a cigányság megvásárlása gombokért, függetlenül a politikai oldaltól…

  16. Azért tényleg ismerjük már fel, hogy ez az érv nem ül:

    „3. Másik fél ugyan úgy lop csal hazudik, amit csak azért nem tesz meg, mert nincs hatalmon.”

    A Fidesz állampárt (definiálva: az államhatalmat birtokló s az államot a maga szervein keresztül közvetlenül irányító, az állampolgárok életmódját befolyásoló egyetlen párt) rátelepedett az országra, a többi pártról sok rossz elmondható, de ez nem, bármelyik kormányzott, az demokratikus keretek közt tette, tehát ha kormányzott is, nem tette meg ugyanezeket, és nem tenné meg. A Fidesz korábban elképzelhetetlen dolgok sorozatát tette és teszi folyamatosan, amelyet egyik másik párt se tenne.

  17. További adalék, hogy a munkaképes lakosság és a fiatalok döntő többsége okostelefonozik, a fészbukon lóg, és egyfolytában azt lesi. Egy ideje figyelem, hogy a buszon gyk. egyedül vagyok, akár napokon keresztül is, aki KÖNYVET olvas, és nem maszirozza a telót. Ki kell mondani, hogy ezek az emberek FÜGGŐVÉ váltak, és sokkal jobban érdekli őket ki mit posztol meg hány lájk van, mint hogy ki nyeri a választást. Minden mást leszarnak, semmi sem fontos, csak a pillanat, és iszonyodva félnek, hogy lemaradnak valamiről, ha nincsenek folyamatosan ONLINE….
    Döbbenetes ezt kívülről látni. Nekem nincs okostelefonom, de mikor belépek gépről a fészre, engem is ugyanúgy beszippant 🙂 Szóval iszonyatosan jól ki van ez találva, gyerekek. Ez a „kenyeret és cirkuszt” legmodernebb verziója.

  18. Nagyon jó kérdés ! Mert tényleg nehéz erre válaszolni !
    Valószínű, hogy nagy szerepe van a televíziónak, egyéb médiáknak és annak, hogy igazándiból nagyon kevesen tudjuk, hogy mi a pontos érdeke a mostani és a korábbi politikai érdekcsoportoknak. Vannak részigazságok és ezek között lehet olyan amelyik erősebb . Nem tudom. Nekem is csak tippem van.
    Bizonyos, hogy a földrajzi – geopolitikai – helyzetünk is meghatározó. Korábbi – 28 év előtti – történelmünk. Nem volt nagy hagyománya a demokráciának. A legutóbbi proletár diktatúra volt, igaz enyhébb formája. Ezek részben még most is hatnak.
    Idővel minden embernek kialakul valami evidens véleménye. „Minden politikus lop amiből az következik, hogy a tolvajokból azt kell meghagyni, aki nekünk is hagy valamit ” . De mitől lesznek elégedettek az emberek, mikor sok okuk nem lenne hozzá? Talán jók a színpadi díszletek ? Például: Van okos telefonom, márkás televízióm , márkás autóm, vagyis „márkás” . Órákig lehet lógni a facebookon, megírhatom a véleményem. Informálódhatok és pletykálhatok, büszkélkedhetek és nagyon elégedett vagyok a tavalyi 7000 tetszik (lájkkal ( <3) ) . Politizálhatok, véleményt mondhatok. "Rajtam kívül mindenki hülye " , beszólhatok, nem kell érvelni !
    De mi van az értelmiséggel az "írástudók felelősségével". Nagyokat hallgatnak. Ha megszólalnak akkor csupán az érti aki be"járatos". Vannak és mindig voltak ügyeletes "ideológia gyártók" ! Ki tudja megmondani , voltaképpen mi az "illiberalizmus ". Talán a haza és haladás ? vagy "Isten, nemzet, haza " ? Nem tudom. És hány szavazó tudja ?
    Annyit sejtek, hogy a demokrácia ott működik viszonylag jól, ahol az emberek nagy többsége jól él.
    Szóval nem tudok jó választ, erre a jó kérdésre !

  19. „Ilyen rövid idő alatt birkává tudott válni közel 10 millió?”

    Nem olyan bonyolult ez.

    Azt hiszem ez a kulcs.
    Az a 10 millió a birka, aki „nem érti” a valóságnak egy nagyon szűk kissebbség szerinti tolmácsolását.

    A „birkák” szerint két választás van: Gyurcsány (és a vele szövetkező ellenzék tokkal, vonóval) IMF hitel, milliós munkanélküliség, megszorítások, csőd szélén tántorgás, viszont sűrű brüsszeli vállonveregetés, valamint a „lopós” Orbán, évi 10%-os fizetésemelések, 3%-os munkanélküliség, családtámogatás, tele üzletek, Brüsszel folyamatos zsörtölődésével.
    Ja igen… És a különböző hozzáállás a migrációhoz…. Meg a közbeszéd.

    Lehet, hogy ahhoz Mensa-szintű IQ bajnoknak kellene lenni, hogy az ember felismerje, hogy BÁRKI jobb lenne mint Orbán, de hát a birkaság definíciójából ez nagyon kilóg.
    A BÁRKI gyakorlatilag Gyurcsányt jelenti, akkor is ha nem ő lesz a góré a felszínen, mert akárki lesz is, ugyanazt a vonalat fogja követni amit Gyurcsányék, mert belső támogatottság híjján külső erők fogják átvenni a valós irányítást.
    Őszintén… A földön fetrengő meg ajtóról lepattanó társaságra rá mernéd bízni a kutyáidat ?

    Szóval a rövid válasz az, hogy addig itt nem lesz kormányváltás, ameddig nem kerül elő egy olyan alternatíva, ami diagonálisan messzebb van a Gyurcsány féle vonaltól, mint Orbántól.

    A másik, meg hogy nem az a baj, hogy az ellenzék hangja nem jut el a széles tömegekhez, hanem hogy eljut, és ebben a formában NEM kérnek belőlük.
    Már nincs olyan ember, aki ne hallotta volna hogy O1G, meg hogy lopafidesz, meg a vej meg kisvasút.
    De addig magasról és vastagon leszarja, amíg látványosan jobban él, mint 10 éve.
    És minnél aggresszívabban akarja az ellenzéki sajtó rávenni őket, hogy ne a saját szemüknek higgyenek, hanem nekik, annál hiteltelenebbek lesznek.

    Ezt támasztja alá hogy még a Fidesz ellenes Budapesten se jön össze egy maroknyinál több érdeklődő… Pedig ott nincs kifogás, hogy a többség fidesz-birka, meg nem jut el hozzájuk az „igazság”…

  20. Szerintem meg:

    közmunka
    egykulcsos adó (15%)
    gyerek utáni adókedvezmény
    CSOK

    majdnem minden réteg kapott valamit

  21. 20 – Attila:
    Többen félreértettek, de legfőképpen te. Nem azt nem értem, hogy mikért nem Gyurcsány a miniszterelnök Orbán helyett 😀 , hanem ezt nem értem, hogy a tömegek miért nem érdeklődnek az alternatív hírek után, úgy ahogy a Rákosi években tették.

  22. Re:16
    Ne legyünk már naivak, hogy az exMSZMP tagok maguk a megtestesült szentek…
    Egy dologra figyeltek, hogy ne legyen annyira látványosan nyílt, hagytak némi koncot az ellen oldalnak gazdaságilag, de mélyben ugyan úgy kilapátolták a nemzeti vagyont.
    Mennyi kölcsönt is vett fel Medgyessy a 100 napos programért? Mennyibe is került ez kamatostul? Privatizációról nem is beszélve(mondjuk ott mindenki lopott)…
    A te szemedet az csípi, hogy most nyíltan, pökhendi módon csinálják, hozzáteszem törvényesen, hisz ők hozzák a törvényeket… 🙂 Szocik, és a holdudvaruk legalább suttyomban csinálták, lehet ez szépíti az emlékeidet… 😉
    (EU-s pályázati lenyúlások ugyan úgy voltak a Gyurcsány/Bajnai érában is, de annyira suták voltak, hogy nem tudtak elég gyorsan lopni)

    Re:22
    Embereknek nincs jövőképük, hisz úgy is mindjárt itt a világvége… 🙂
    Ezek után érdekli az embereket bármi is?
    Nem, mélyen ülnek az apátiában…

  23. 22.

    nekem erre van egy elméletem, amit korábban itt már kifejtettem. Nem tudom bizonyitani, mert nem éltem a század elején, közepén, és olyan távoli dolgok összekötésén alapul, amin mások csak mosolyognak. Van némi személyes tapasztalat is persze, de sokak szerint ez nem lényegi tapasztalat.

    A múlt század közepéig, talán kicsit tovább is, az emberek viszonylag földhözragadtak voltak. Nem rossz értelembem, egyszerűen a tapasztalaok nagyobb része személyes, vagy közvetlen tapasztalat volt. Közvetlenebb volt a kapcsolat a földdel (mezőgazdaság), többé kevésbé éltek a hagyományok, és ezek, valamint a tudás átadása egyenes úton történt.
    Könyvek, főleg szépirodalmi művek olvasása során tűnt fel (persze ehhez kellet az a bizonyos „kritikus tömeg” is), hogy az ötvenes – hatvanas évek során valami megváltozott, a hozzáállás és a gondolkodás módja is „indirekt” lett, ami azelőtt természetes volt, kezdett először csak kimenni a „divatból”, majd kifejezetten ciki lett. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hanem például olyan teljesen érdektelen dologra, mint például a vadászat, vagy az állatok megnyúzása a szőrme kedvéért, stb. Ezek látszólag jelentéktelen dolgok, de jól jelzik a változást. Tudom , nem mindenki ért most velem egyet, de a lényeg, hogy addig az egész emberiség számára világos volt, hogy a természet milyen fontos – egy mai ember meg már fel sem kapja a fejét , ha a rizstermés problémáiról olvas. Legalábbis a világ nyugati felén – met közben Bangladesben azért emiatt már akár éhen halnak egyesek.
    A mai ember erre megvonja a vállát, és azt mondja, hogy akkor ezentúl búzakenyeret fognak enni, no és? A mai ember meg van ahhoz szokva, hogy ha nem termel meg valamit, akkor majd megveszi az üzletben, és nem gondolkodik el azon, hogyan és főleg honnét jut el a termék az üzletbe.
    A lényeg, hogy el vagyunk vágva a valóságtól, és a jeleket már nem tudjuk helyesen értelmezni, mindig azt hisszük van alternativa. Ez persze van, de egyszer csak majd nem lesz.
    A másik dolog, hogy amig küzdeni kell valamiért, azt megbecsüljük, de amink már megvan azt kevésbé (csak ha elveszitjük – na az nagyon tud fájni).

    A másik dolog, hogy ma már egyre több ember mondja az én környezetemben is,hogy minek a szabadság? A szabadság egyáltalán nem érdekes, hiszen mindenem megvan, a szabadság számomra nem fontos.

    Továbi dolog, hogy ma már nincsenek célok. Az ember nem csak kenyéren él, a „lelki” táplálék is kell neki. Amikor nincsenek magasabb erkölcsű célok, akkor ez emberek kiábrándulnak, terjed a vallásosság, a különböző szekták – ezt azért látjuk , ugye?

    A mai ember gyökértelenül lóg a levegőben, el van vágva a természettől, nincsenek céljai, nem érdekli igazából a világ sorsa, és a múltjától és a hagyományaitól – amiből erőt merithetne, – sikeresen el van vágva.

    Rákosi idejében csupán alig 10 éve ért véget a háború, amely mindenkit kijózanitott, majd olyan felfordulás jött az országban, hogy senkinek sem volt mindegy.
    Ma más a helyzet. Nincs olyan generáció, aki a saját bőrén élte meg a kemény dolgokat, ha van is, már idős, és a mai társadalom az időseket nem becsüli, öregek otthonába küldi inkább ( régen az idősek a tudás és a tapasztalat hordozói, átadói voltak )

    Burokban élünk, és ebből csak óriási lelkiérővel lehet kitörni – de ebből van a ma emberének a legkevesebb.

  24. Mai magyar belpolitika lopósok, hazugok propaganda háborúja. Ebben vitya és bandája sokkal jobban teljesít. Ellenzék eladja a pártsajtót és vinnyog az egyoldalú tájékoztatás miatt? Igen. Hova tünik az állami Pártfinanszírozás százmilliós összegei? Ráadásul a leggyűlöltebb figura folyamatosan ott virít az ellenzék első sorában. Érdekes, de a jelen ellenzék szimpatizánsai vannak legjobban kötődve a „saját” médeához. Mást nem is olvasnak.

  25. 22.sleeper
    Fogadd öszinte elismerésemet a remek összefoglalódért.
    Ha én igy tudnék fogalmazni…
    Nagyon helytálló, pontos bejegyzésedhez csak annyit tennék hozzá, hogy a mai emberfajta köszönőviszonyban sincs azon réges-régi generációhoz, melynek utolsó példányai kedves Tibor bá, én, és esetleg még néhányan még itt lézengók vagyunk, mig azután mi is eltünvén, velünk eggyütt eltünik az a régi világ, és életszemlélet, viselkedési normák , erkölcsi értékek , melyeket az akkori fiatalok ugymond a levegővel eggyütt szivtak magukba.
    Nem tudok oly kifejezően irni, mint te, de ha tudnák, akkor sem lehetne szavakban visszaadni azon idők realitáását, korabeli közéleti gondolkodást és tömegmentalitást, a lélek-és emberformáló hétköznapokat.
    A mai gyerekek ugy cseperednek fel, hogy életükben nem láttak egy élő haszonállatot, nem voltak falun, ahol ilyenkor füstöltek a házak kéményei, trágya és istállószag terjengett, a frissen sülő házikenyér illatával elkeveredve.
    Én még részesültem ebben, a mai gyerek nem, és itt van a nagy, alapvető különbség a régi, illetve a mai társadalmak között.
    Valahogyan nehezebb volt megvezetni azon régi embereket.

  26. Re:26
    Ne gondold azt, hogy mindennek vége…
    Csírájában nagyon is jelen van, sőt egyre erősebb az az igény hogy ne így legyen.
    Mondok pár példát: Fiam, mikor született, „bolondnak” néztek, hogy miért született otthon. Bábánk praxisa döcögve, de ment, nem túl sok nő akart így szülni akkoriban. Mi van ma?
    3× annyi bábával dolgozik, mint 5 évvel ezelőtt, és nem kezdőkkel dolgozik, hanem több 10 éves gyakorlattal rendelkező szülésznőkkel, akik megcsömörlöttek a feudalista embertelen egészségügytől. Ma már sok nőnek elege van az „orvosbárókból”, és a kutyának néző ápolókból. Ők csak békésen akarnak szülni, úgy ahogy nagyanyáink. Nem vicc, de egy mai szülész orvos, nem tudja milyen az önmagától szülő nő, mert a kórházban minden áron bele akarnak nyúlni a folyamatban, mert ez a protokoll, nem is beszélve arról, hogy futószalagon szülő nők több jattot adnak, ami ma kb ~200eFt egy gyerekre nézve…
    Összegezve a nők vissza akarnak térni a régi szülési módszerekhez, mert érzik, hogy a kórház a betegségeké, és ők nem betegek…

    Másik példa. Fiam ovijába a szülők sütik a kenyeret reggelire, többek közt én is…
    Látnád azokat a csöppségeket, amikor eszik a langyos kenyeret… 🙂
    Szóval van olyan gyerek most is, aki látott dagadó tésztát, és gyúrt már maga is.
    Legutóbb tojásos főzni való metéltet csináltam a fiammal.
    Olyan tepsiben sütött csuszát csináltam belőle, hogy nagyanyám se főzne jobbat(Isten nyugosztalja)

    Sorolhatnám még a történeteket, de ebből is látszik, hogy van egy réteg, aki nem konzumidióta, és nem az neki a szórakozás, hogy egy sörrel a kezében röfögve nézze a focimeccset. Van kapcsolata a természettel, és látott élő állatot is, sőt, ha kell el is vágja a torkát, hogy érezze milyen más élőlénynek elvenni az életét.(Nem is ennénk annyi húst, ha magunk ölnénk le a kedvenc malacunkat/csirkénket/bárányunkat…)

  27. „Nem értem.”
    Dehogynem. Csak provokálsz. 🙂

    „…de az emberek tudni akarták a másik oldal véleményé is, és tettek azért, hogy meg ismerhessék. ”
    Bizony. A néprádiókat átalakították az „ellenséges adások” hallgatására.
    https://www.szabadfold.hu/cikk?13650
    „A Magyar Dolgozók Pártja vezetését már 1948 nyarától foglalkoztatta, hogy miként lehetne megállítani a határon a nyugati országok rádióközvetítéseit. Ennek egyik lehetőségét a néprádió nyújtotta, amellyel csak a középhullámot lehetett fogni, s azt is „lekorlátozták” Budapest I-re és II-re. Sajnálatos módon azonban a Magyar Posta időközben megrendelt 20 000 darab Európa-vevő népszuper rádiót, amelyeken hallgatni lehetett a „külföldi ellenséges rádióállomásokat is”. Erre a problémára is választ talált a hatalom: „Az Európa-vevő készülék nem kerülhet szabad forgalomba, hanem a politikailag megbízható funkcionáriusaink, ill. közületek részére kell szétosztani.” És választ találtak persze a valós hírekre éhesek is: egész iparág jött létre, hogy forgókondenzátort építsenek a rádiókba, hallgathassák a kíváncsiak a Szabad Európát meg az Amerika Hangját. Nagyapám saját maga buherálta meg a néprádiónkat, magára tekert antennával forgott a konyhában, mint a motolla, egy pisszenést sem volt szabad szólnunk, de szépen és érthetően hallatszott az Amerika Hangja.”

    Itt egy átalakított darab:
    http://www.oldradio.hu/Pics/Orion/o_mod115a_01.jpg

    „Amit hallottak, azt tovább adták. Tudni szeretném, hogy ez most miért nincs így?”
    De így van. Talán keveset jársz a kocsmába. Ott mindent megtudhatsz. 🙂
    Persze vannak más információs források is, de azokról viszont nem beszélnek.
    Akkor régen az átalakított néprádiókról is hallgattak.

  28. 27.dajtás
    …Másik példa. Fiam ovijába a szülők sütik a kenyeret reggelire, többek közt én is…”
    Dajtás kedves, sajna, de drága óvis kisfiad óvódája egyedülálló példa, gondolom én.
    Hány ilyen óvi van még szerinted?
    Vagy csak most kezd0dik ez a trend?

  29. Felteszem, hogy a kérdés nem retorikai, és tényleg kíváncsi vagy válaszokra. Nos, ide teszem a magamét:

    Nem nézek tévét (nincs is), és nem hallgatok rádiót. Online tartalmat fogyasztok, elolvasom a 444-et, a 888-at, a 777-et, az Indexet és az Origót, a 24-et és a Mandinert. Mindegyikről megvan a véleményem, de ezek közül csak a 777-el és a Mandinerrel tudok 90%-ban azonosulni.

    Az ismerőseim java része, hozzám hasonlóan vallásos (többnyire katolikus), értelmiségi, nagycsaládos, vidéken él, állatot tart, veteménye van, kenyeret süt, stb. És túlnyomórészt Fidesz-KDNP szavazó. Nem azért, mintha nem látnánk a felháborító szarságokat, hanem azért, mert még mindig ez az egyetlen formáció, amelyik a mi értékrendünket képviseli. Ha nem is makulátlanul, de a számunkra kulcsfontosságú kérdésekben következetesen. Mik ezek?
    -LGBT lobby
    -keresztényüldözés
    -muszlim migránsok
    -családpolitika
    Egy bánatom van, hogy az abortuszt még mindig nem tiltották be, de amíg a társadalom nagyrésze ilyen agymosott, nem is érdemes.

  30. Re:29
    Nem annyira, jellemző a Waldorf intézményekre, hogy nagyon sok mindent maguk oldanak meg, mert mindig van egy apuka/anyuka, aki valamiben kompetens.
    Pl nyár végi program az oviban, hogy a tökmagoknak szilvalekvárt főzünk, amit esznek majd egész évben. Történetesen pont ezt én szoktam hozni, mert a keresztanyáméknak szilvása van Csongrád megyében, de más másért felelős, pl van egy család, aki a lisztet szerzi be, vagy más a zöldségeket,stb,stb.
    Csak miheztartás végett a gyerekek reggeli programja az, hogy aki akar, pucolhatja a zöldségeket az ebédhez való leveshez, és minden pénteken egész nap kint vannak az erdőben, ha fúj,ha esik, mínusz tíz fokban is…
    Annak ellenére hogy magán intézmény, nem sokkal drágább az államinál, ami papíron ingyenes, de annyi mindenért kuncsorog az intézmény az alulfinanszírozottság okán, hogy majdnem ugyan annyiba kerül…

  31. 30.Lebá
    Megértelek, te éled saját EGYÉNI életedet, ezzel nincs semmi baj.
    Sajnos, ugy te, mint kedves jó Dajtás barátunk, én idehaza Izraelben, Tibor bá és valamennyien ugyanazon Titanic fedélzetén vagyunk.
    És a fedélzet kezd egyre meredekkebbé válni.
    Pontosan , mint azon sorsdöntő , rettenetes áprilisi éjszakán anno.
    Sokan, akik birták erővel, egyre feljebb húzódtak a fedélzeten.. de a végén?!

  32. 31.dajás
    Emelem kalapomat a Waldorf-intézmények elött, a lehető legjobb irányban nevelik a kis emberpalántákat.
    Csak remélem, hogy felcseperedve megmarad náluk-nekik a gyermekkori élmény, és nem koptatja el a mai életforma.

  33. „Akkor is nyomták a szöveget, hogy milyen csodálatosan fejlődünk, hogy minden a legnagyobb rendben, de az emberek tudni akarták a másik oldal véleményé is, és tettek azért, hogy meg ismerhessék. Amit hallottak, azt tovább adták. Tudni szeretném, hogy ez most miért nincs így? Ilyen rövid idő alatt birkává tudott válni közel 10 millió?”

    Lehet meglepő, de szó sincs birkává válásról, sőt! Véleményem szerint a dumákból lett elege mindenkinek – telitődnek az agyak mint a mágnesezés a vasban! Hiába növeled egy idő után a térerőt már nem lehet tovább… Minél tökéletesebb a propagandagépezet és a meggyőzéstechnika, annál hamarabb jön ez el – keleten épp úgy mint nyugaton. Jobbról-balról megszivatták már a népeket elégszer, hogy elege legyen a „felvillanyozásból”. Nemsokára nem megy senki és semmi után, amikorra megcsömörlik az okostelóktól is – no akkor lesz egy érdekes helyzet.

    Ideológiai patthelyzet felé közeledünk – aki bújt, aki nem (költők látnokok ezt előre jelezték), eljön az, amikor „A lét dadog, csak a törvény a tiszta beszéd” – duma itt már nem használ. Hogy milyen törvény, azon lehet addig meditálni…

    Amikor ez eléri a „kritikus tömeget” akkor jön…. a „Kollektív megvilágosodás”? Vagy mi?

  34. 34: “Kollektív megvilágosodás”? – Úgy érted, hogy a tömeges kihalás? Mert az az egy, ami biztos eljön.

  35. 22. Tibor bá ‘

    „hanem ezt nem értem, hogy a tömegek miért nem érdeklődnek az alternatív hírek után, úgy ahogy a Rákosi években tették.”

    Érdeklődnek.
    Az összes ellenzéki (független??) médiának sokkal nagyobb a nézettsége, látogatottsága, olvasottsága, mint a kormánypártinak.
    Az összes nyugdíjjas az RTL-en lóg, mert ott mennek a szappanoperák.
    Én is az Indexen kezdem a hírek olvasását.
    Tényleg profibb a tálalás, mint az Origó vagy a Magyar Idők.
    De attól, hogy valami profibb, nem jelenti azt, hogy az az egyetlen igazság.
    Az Indexen most jelent meg egy cikk, hogy aki Harry Pottert olvasott, az jobb felnőtt lesz… elég szarul álcázott liberális nyomulás, ami tökéletesen jellemzi ezt az oldalt.
    A kevésbé intellektuális népeknek akkor is felfordul az ilyesmitől a gyomra, ha történetesen olvasták Harry Pottert.
    Az ember elolvassa, az infót megtartja, a belemagyarázást meg kiszórja.

    És a tömegek olvassák a migrációs maszatolást az ellenzéki médiákban, meg a „másság” dicséretét, meg egy csomó hasonló dolgot, amitől herótjuk van.
    És eközé van keverve az O1G… Csoda, hogy ugyanúgy kezelik?

    Persze olvassák a kisvasutat, meg lopások listáját is…
    De ha úgy érzik, hogy „ez az ára” annak, hogy most alapvetően jobban élnek, akkor a többség szerint ez még „belefér”.

    Neked az a bajod, hogy NEM ÚGY ÉRTELMEZIK ezeket a híreket a népek, ahogy te.
    Ez pedig azért van, mert valóban 120 feletti IQ-nak készültek, mert az ellenzéki újságírók, véleményformálók SOHA nem vették a fáradtságot, hogy „lemenjenek” a bőgatyás nép szintjére, mindig csak megmondták nekik a tutit, ami az átkosban még működött is.
    Most, kialakult az a helyzet, hogy a liberalista média mellett megjelent a konzervatív média, a tömegek számára közérthetőbb nyelvezettel, ezért nagyobb hatékonysággal.

    Ez viszont még mindig nem magyarázza meg, hogy Budapesten miért nincs tömegtámogatása a kormánybuktató tüntetéseknek.
    A magyarázat az lehet, hogy még a vidéki suttyóknál jelentősen magasabb IQ-val se látszik olyan jó ötletnek ezt az ellenzéket a hatalom közelébe engedni.
    Pedig ezekhez eljut az összes ellenzéki média…

    Arra pedig megint más magyarázat szükségeltetik, hogy egy-egy kormánybuktató rendezvényen miért jelennek meg 30-an, amikor a Facebookon több ezren jelzik hogy el fognak menni…

    Talán az, hogy az ellenzékiség mára ELSŐSORBAN intellektuális foglalozás, tökéletesen elszakadt gyakorlati formáitól.

  36. Re 34:
    Valami, ami annyira szokatlan, hogy kizökkenti az embereket az apátiából.

    Re:35
    A minket körülölelő világ minket tükröz vissza.
    Ha rend lesz a lelkekben, a világ is meg fog változni…

  37. 35: Lebá

    Nem, nem arra gondolok. A tömeges kihalás MÁR folyamatban van az élővilágban (mi is csak annak része vagyunk). Tudati változásra gondolok, ami olyan mint a sarki jég olvadása – sokáig nem venni észre, azután egyszercsak új helyzet áll elő (a mennyiség átcsap minőségbe) De ki tudja ma megmondani hogy milyen lesz ha még soha nem tapasztaltuk?

    (Valamiért elszállt a kommentem, ilyesmit írtam 16:4 körül)

  38. 30.
    Gondolkodtam mit reagáljak, mit kérdezzek, esetleg érveljek, opponáljak. Lehetőleg úgy, hogy ne bántsak, ne legyek túl kemény..

    De nem jutottam el idáig, mert egyszerűen „nem értem”, tényleg nem értem.

    EGy gigatolvaj, vérben gázoló, egy sorosnevű – most már bizonyítottan – hazugság/gyűlöletkampányra építő és erre százmilliárdokat közpénzből költő, demokráciát és az országot szétverő banda az „értékrendet” képvisel? Ráadásul keresztény értékrendet?

    Teljesen meghülyült a magyar társadalom tekintélyes része? Vagy én hülyültem meg, esetleg végzetesen lemaradtam valahol? Nem értem! Segítség, segítsen valaki!

  39. 37. Kérdezzük meg Arma Gedeont, talán tudja választ 🙂

  40. 38 -Zsuzsa:
    Én téged kérdezlek, miért spórolod le a névelőt?

  41. Sűrű ez a poszt.

    39 Tibor bá’
    Rátapintottál egy fontos dologra.
    Hiányzik az „a” betű. Ezt talán az írója sem vette észre, talán mások sem.
    Hiányos a mondat, így nehezen érhető, ezért az agyunk automatikusan kiegészíti, odateszi a hiányzó részt.

    1 sleeper
    „Kérdés: Amerika hangja, Szabad Európa, stb. – ezek akkor igazat mondtak, vagy inkább részigazságokat ?”
    Egyiket sem. Úgy ahogy a 38-ban és 39-ben le van írva.
    SZER mondta azt, hogy „á” és ezzel befejezték a beszédüket. Ez a mondat így befejezetlenül hiányérzetet generál, és ezért a hallgató kiegészíti egy „b”-vel.
    Ez csapda, mert a hallgató már ezt a kiegészített jelentést tekinti úgy, minha azt is az „a”-val mondták volna.
    Nem a SZER hazudott, hanem a hallgatók csapták be magukat, persze nem szándékosan. Így működik az agyunk. A SZER szerkesztői ügyes emberek voltak.
    A SZER adásait visszahallgathatod, így meggyőződhetsz az „ártatlanságukról”.

    37 Gyarmathy
    „Nem értem! Segítség, segítsen valaki!”
    Egy hívő ember hozzászólását olvastad. Ezt nem megérteni, hanem elhinni kell.

    Sűrű. Többet majd később…

  42. 40 – n/a:
    Nem az számít, mit mondott a SZER, hanem, hogy az emberek mit értettek ki belőle. Ami az volt, hogy „tartsatok ki, jövünk.” Pl. Ha a barátom kölcsönkér 100.000 forintot és én azt válaszolom, „majd meglátjuk a hónap végén”. Akkor nem azt fogja hinni, hogy nem, hanem azt, hogy IGEM.

  43. 41 Tibor bá’
    Úgy vélem, hogy ebben nem jutunk közös nevezőre.
    Nem hibáztathatja senki a SZER-t azért amit nem mondott ki.
    Nem hibáztathatja senki a SZER-t azért amit mások értettek ki a szavaiból.

    Úgy vélem, hogy értelek Téged.

  44. 43 – n/a:
    Az emberek bármikor félreérthetnek bárkit. Ez nyilvánvaló. De ha valaki szándékosan úgy fogalmaz, hogy félreérthető legyen, azt nem lehet felmenteni a felelősség alól.

  45. Én meg azt nem értem, hogy hogyan lehetséges, hogy a fészbukra fellépve minden 3 hozzászólásból kettő a kormányt szidja a legszélesebb skálájú hangnemben, a többi magánjellegű, kormánypárti hozzászólás meg csak imitt-amott akad, azt is lehurrogják.
    Ennyire lapít a „kétharmad” szimpatizánsi köre a médián kívül?
    Nem vall jó lelkiismeretre…
    Félreértés ne essék, a FB. részemről az ott lévő nyelvi- és egyéb önképző-hobbi csoportok miatt látogatott, de látom, amit látok. 🙂

  46. Nem volt ott semmi félreértés, csak ügyesen variáltak a szintekkel. Az 55-ös ausztriai „visszafüggetlenitési tárgyalásokkal kezdödött az egész. A magyarországi szovjet megszállókat azzal indokolták, hogy nekik kell majd fedezni az ausztriai szovjet csapatok visszavonulását, de a magyarországi zsidó szervezetek azonnal rákezdték, hogyha elmennek a szovjet csapatok, akkor nekik annyi … addigra már a kis dörzsölt zsidó Hruscsovék is tudták, hogy kell valami példát stuálni, hogy a „béketábor rendjét” megörizhessék, s erre Magyarország igérkezett a legcélszerübbnek. Már a nyáron kezdték a szervezést, Petöfi-kör, értelmiségi gubancok, Fennmaradt több alkalommal is, hogy pl Kádár többeket figyelmeztetett, hogy majd októberben nem belekeveredni …

    23-án már jóval a Gerö-beszéd elött elindult a székesfehérvári szovjet páncélos-hadosztály, hogy Budapesten leverjék az ellenforradalmat. Este a tökrészeg Nagy Imre, akit egy balatoni szüreti buliról szállítottak haza, s belöktek a parlamenti balkonra, csak pár semmitmondó frázist makogott össze, majd utána, ezt már feltehetöen az elöírtak szerint, átballagott az Akademia-utcai pártközpontba, s beült a régi megszokott helyére, s ott ezt senki nem furcsállotta, bár ekkor annyira meg volt fosztva minden tisztségtöl, hogy csoda, ha buszbérlete volt…

    Ezidö alatt Hruscsov már tervezte a szoc-országok meglátogatását, Csau azonnal jelentkezett, hogy ö román csapatokat is küld, de köszönettel leintették. Tito nagyban segített a tervezésnél, s a végén a diplomáciai trükközésnél is. Ami a SZERt illeti, fennmaradt a dokumentek között, hogy nov 24-én Moszkvában a török követség ünnepélyes fogadásán szivárogtatta ki az USA, hogy hozzájárult Magyarország most már végleges megszállásához.

  47. 45.
    Pedig tuti, hogy több száz bérkommentelőjük van munkában, csak hát nem győzik a melót, meg egyre jobban és biztosabban ismerik fel a fidesztrollt az emberek és lehurrogják.
    Meg egyébként is kétharmad? Kevesebb, mint a fele az, akik jó része minimum funkcionális analfabéta.
    Aki meg a fideszre szavazott és van még benne némi tisztesség, az inkább hallgat, mint védje a védhetetlent.

    A gyűlölet is egyre nő. A hatalom tulajdonosainak pofátlansága, arroganciája, valamint a médiáikból ömlő hazugság és szenny egyre jobban flusztrálja, hergeli az embereket.
    Én ezért nem nézek m1-et, echo tv-t, és társait és nem olvasok origót, prostisrácokat és hasonlókat, mert nagyon rossz érzéseket kelt. A mocskos hazudozás hatására felforduló gyomor még hagyján, de követi a düh és egyre mélyebb gyűlölet.
    A rokonságban van néhány fidesz szavazó, velük meg tudatosan kerülöm a politikai témákban a beszélgetést, mert nem akarok feszültséget, nem akarom meggyűlölni sem őket.

  48. Re:45
    Ezen ne lepődj meg, mert a facebook profilod egy információs buborékot fújt köréd.
    Ebből fakadóan ha fidesz fan lennél, akkor csak fidesz fan dolgokat olvasnál, ha viszont ellenzéki, akkor ellenzéki dolgokat. Google pepitában ugyan az, profilt épít, és ennek függvényében ad találatot a kereséseidre.
    Engem ez pl kifejezetten zavar, ezért blokkolom a trackereket, mert oldaltól függetlenül elolvasok mindent, és nem építek magam köré önként egy tudatszűrőt.
    (Ez az egyik oka annak, hogy miért türelmetlenek egymással az emberek, és ezért távolodik egymástól a két szekértábor, pedig lenne bőven közös nevező…)

    Oszd meg és uralkodj, és itt már nem a NER-ről, vagy az ellenzékről van szó, hanem egy fokkal magasabb hierarchiáról van szó…

  49. 48.
    Sajnos nekem nem vesz be mindent a gyomrom. Legutóbb a Puzsért lejáratni próbáló hírtv-s műsorba futottam bele. Gondoltam, ezt meg kell nézni, de két vagy három perc után nem bírtam tovább és kinyomtam.

    A kommentfolyamot viszont elolvastam, az említett tv saját youtube csatornája alatt is és úgy gondolom, kontraproduktív lett a lejáratási próbálkozás.

    Ehhez mit szólnak az otthon élő olvasók, blogtársak?

    https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/marko_peter_fidesz_megyei_kozgyules_tuntetes_interju?fbclid=IwAR2IhDzNaCH-ivaFmMGcSHTIq_Vn9eOsqSgGAPdj31ZgR_44rls775NH350

    Talán az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy elkerüljünk egy polgárháborút. Én így érzem. Ne legyek jó jós. A politikai tapasztalatom és a társadalomtudományi ismereteim mondatják velem, hogy iszonyú nagy a veszély. A Kádár-rendszer összehullott, mert olyan volt a környezet, s a világ is segített. És az akkor hatalmon lévők sokat nem veszíthettek, csak a hatalmukat, presztízsük már nem volt. És nem volt pénzük, tulajdonuk, amit elveszthettek. Most viszont a Fidesz politikusainál iszonyú sok pénz van, amit nem akarnak elveszíteni.

    A másik elem a harag és a gyűlölet, amit beépítettek az emberekbe. Ilyen nem volt a Kádár-rendszer végén, most azonban olyan feszültség van az emberekben, ami nagyon veszélyes. A beszédem után jelentkeztek nálam más megyékben élő egykori vezetők, akik félresodródtak, és hasonlóan látják a veszélyt.”

  50. A magyarok enervátak lettek. Egypártrendszer, ez kell nekik, ez ad biztonság érzetet, ebben szocializálódtak. Kicsinyesek, és az átlag roppant csóró. Sz.tem rosszabb az élrtszínvonal mint az előzőben.

  51. 48 dajtás
    Mondjuk erre gondoltam én is, főleg mivel amúgy is balos beállítottságú, bányász múltú vidéken élek.
    De ez is kontraproduktív, olyan gyűlölethullám hömpölyög, amely már zsigeri, és nem is tényekkel dolgozik, hanem szlogenekkel, szóviccekkel, személyes sértegetésekkel, vastag trágársággal, amolyan Bayer Zsóti a négyzeten stílusban.
    Amikor már nem érdemi információk jönnek, csak tömény hörgés az egyik oldalon, ordas hazugságok a másik oldalon, akkor csak azt érezni, hogy nő a feszültség…

  52. Re:49
    Pedig jó edzés a politikai toleranciára… ?
    Ha képes vagy fél órát hallgatni a Karc FM Paláver műsorát, és egyszerre a Bolgár György féle Megbeszéljüket idegroham nélkül, akkor olyan kötél idegeid lesznek, mint a legjobb fakíroknak. ?

    „Ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe…”

    Re:51
    Szerintem amit olvasol az az elkeseredettség.
    Túlgyőzte magát a NER, és ez sokakat nagyon bosszant.
    Hogy hogyan eresztik le a gőzt, majd kiderül, de nem bölcs dolog a kuktát lefojtani.

  53. 48: Arra lennék kíváncsi, hogy az osztrákok hogy érték el, hogy tőlük kivonuljanak az oroszok.

  54. Ezt muszály bemásolnom, annyira ül. Egy nyelvésszel beszélgetnek a trágárságról:

    ” Aztán beszél az O1G-ről, Nagy Blankáról, majd az utolsó válaszában úgy fogalmaz:

    Amikor fideszes tisztségviselők nem hajlandók válaszolni alapvető kérdésekre, vagy nem arra válaszolnak, amit kérdeznek tőlük, agressziót követnek el. Akkor is, ha egyébként szalonképesen fogalmaznak. (…) A csendes agresszió pusztítóbb a trágárságnál. „

  55. Mert csak rosszabb van.
    Ha lesz jobb majd arra szavaznak.
    Addig marad a fidesz.

  56. Az Andy Vajna halála kapcsán kitört gyűlölet általában a védtelenebbnek tűnő figurák ellen irányul – mondja Dr. Síklaki István szociálpszichológus. Szerinte a külsőségek, amik a producert és feleségét övezték, csupán arra alkalmasak, hogy levezessék a megalázottságból és kiszolgáltatottságból fakadó, a társadalomban eleve meglévő, a kormány által időről-időre emelt feszültséget. Az állandó uszítás hatására a verbális agresszió könnyen átcsaphat fizikai agresszióba, ugyanakkor az is a rendszer összeomlásához vezetne, ha a kormány egy egészen kicsit is változtatna ezen a mentalitáson. Minden diktatúrának ez az örök dilemmája – figyelmeztet a szakember. Szerinte előbb vagy utóbb elszabadul a pokol, de az megjósolhatatlan, hogy mi lesz az utolsó csepp a pohárban.

    Ahol a hatalom a feszültség fenntartására épül, ott elkerülhetetlen az összeomlás

  57. 55.
    Nagyapám 56-ban emigrált, Ausztriába.
    Ő mesélte, hogy az osztrák állampolgárok csendes ellenállást alkalmaztak.

    Ha egy orosz katona felszállt pl.a villamosra, akkor mindenki leszállt. De mindenki. Mindegy hova ment, mit csinált. Ha oroszok bementek egy étterembe, mindenki felállt és …. ugye sejtjük.

    Ilyen és ehhez hasonlókat csináltak. Ez a csendes bojkot elérte, hogy nem szívesen kérték magukat oda. Vagy igyekeztek el onnan. Persze a parancs az parancs, maradtak. De belül már el akartak menni, mert rosszul érezték magukat ilyen elutasító közegben. És ugye ami belül megjelenik, az idővel meg is valósul.

    Hogy ez a fajta ellenállás elég volt-e? Kétlem.
    De bizonyára hozzájárult.

  58. 56: Amikor politikusok következetesen és tudatosan nem arra válaszolnak, amit kérdeztek tőlük, az rendkívül bosszantó, de sajnos teljesen általánosan elterjedt szokás. Legutóbb élőben Hadházy részéről tapasztaltam ezt, röviddel azután, hogy átnyergelt az LMP-hez.

  59. 59 – Balázs:
    Az oroszok azért mentek ki Ausztriából, mert Jaltában az egyezmény szerint nem csatolták az Orosz érdekszférához.

  60. 59.
    ha az oroszok ott akartak/tudtak volna maradni – értsd: ha erről egyeztek volna meg, – akkor ott maradnak. Akár leszáll mindenki a villamosról, akár nem.

  61. 61-62.
    Persze. De azért érdekes. Itt meg beindult a mutyigyár. Az alkohol meg benzinmutyi.

    Churchill könyvében (2. Világháború két vaskos kötet, azt hiszem irodalmi nobeldíjat kapott érte)részletesen kitárgyalja miért és hol húzodtak az érdekszférák Sztálin és a Nyugat között.Lengyelországot persze beáldozta, a kis hamis.
    Az is megérthető belőle miért alakult ki a hidegháború. A levelelezések Szálinnal , sok-sok találkozó Molotovval.
    Hogyan vonódott be Roosevelt, lett tolókocsis, majd halt meg a háború vége előtt.
    Ebből megérthető az angolszász felsőbbrendűség stb.

  62. Hoppácska, az Audi mégiscsak tudott fizetni. Nyertek a melósok. További szakszervezetek terveznek hasonló akciókat.
    Jujjj, az orbán rabszolgatartó banda aggódhat, romlik az országról kialakult „kép”, hogy ez egy kiszolgáltatott, szakszervezetmentes, érdekérvényesítő képesség nélküli, totálisan kihasználható övezet.

    Jajjjjjajjj, mi lesz így? Nem jönnek majd a rabszolgatartók, a már az országban levők meg megorrolnak és nem támogatják az új fideszarisztokráciát. Kevesebb lesz a júdáspénz, a melósok meg még a végén tudatosodnak, rájönnek, hogy ha összefognak, akkor van erejük. Hát ez borzasztó.

  63. 58.
    Nagyon érdekes beszélgetés. Orbán és rendszere kényszerpályán mozog már ezidő szerint. Túl mentek egy határon, ahonnan már nincs jó megoldás számukra. Ha engednének, lazítanának, akkor az hirtelen ellenállást, összeomlást és számonkérést váltana ki, de ha továbbmennek ezen az úton, akkor egyre mélyebbre kell süllyedniük a diktatúrában és annak sem lesz jó vége.

    Aki szelet vet, vihart arat, és ők a szelet már elvetették.
    Kevés diktátornak lett jó vége, vagy csendes nyugodt öreg napjai, szerintem neki és közeli elvbarátainak sem lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük