(2398) Guy McPherson gondolatai

Tibor bá’ online

 

Bizonyára emlékeztek rá, hogy Guy McPherson 2016-ban azt állította, hogy az emberiségnek még 10 éve van hátra. Ezzel a gondolattal nincs egyedül, csak ő volt a leghangosabb. Azonos véleményen van vele Sam Carana, valamint többé-kevésbé a következők: Peter Wadhams, Mark Jacobson, Stephen Salter, Malcolm Light, Paul Beckwith, Patrick Malone, Peter Carter, Veli Albert Kallio, Harold Hensel, Leonid Yurganov, Gary Houser, Jim Pettit, Renaud de Richter, Oliver Tickell, Douglas Spence, John Nissen, John Davies, Bru Pearce, Patrick McNulty, Jennifer Hynes, David Spratt, Dorsi Diaz, Andrew Glikson, Aaron Franklin, Nathan Currier, Omar Cabrera, Jennifer Francis.

McPherson azóta is járja a világot, és tartja az előadásokat. Ma még nincs jele a hirtelen felmelegedésnek, én legalábbis nem találkoztam ilyennel. Sőt az idei év kevésbé meleg, mint a múlt év, ami megmagyarázható azzal, hogy tavaly El Nino év volt, az idei pedig La Nina.

Ennél is meglepőbb, hogy McPherson néhány napja azzal állt elő, hogy legtöbbünk 3 év múlva már nem él. Egész pontosan ez olvasható a honlapján: “I doubt many people reading these words have 3 years to live. Habitat for humans on Earth will disappear shortly after the Arctic ice is gone next summer or the summer of 2019. Three decades is a pipe dream to be experienced by no humans on Earth.”

Ez magyarul valahogy így hangzik: Kétlem, hogy sokaknak, akik ezeket a szavakat olvassák, lenne még 3 évük. A Földön az emberek élettere hamarosan meg fog szűnni azt követve, hogy a sarki jég elolvad a jövő nyáron vagy 2019 nyarán. A három évtized csak egy vágyálom, amiben a Földön embernek nem lesz része.

Kegyetlen szavak, főleg így karácsony táján, de a lényeg, hogy igaz-e? Erre egyértelmű válasz nem létezik. Egy biztos McPherson (és sokan mások) nem laikusok. De van más megfontolandó is! 2-3 év nagyon rövid idő, hamarosan a végére érünk, és ha nem válik be McPherson előre jelzése, akkor ő maga simán nevetségessé válik. Felvállalja ezt? Úgy látszik igen. Nagyon biztos lehet a dolgában.

Azt be lehet látni, hogy jég nélkül valóban meglendül a melegedés. Az is biztos, hogy eddig az érkező plusz hőt éppen az óceánok nyelték el. A kérdés mi lesz azzal a plusz hővel, ami eddig a jeget olvasztotta? Elnyelik ezt is az óceánok, vagy ránk szabadul. Magam se tudom, hogy mit lehet elfogadni, a  hír minden esetre félelmetes.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

161 gondolat erről: „(2398) Guy McPherson gondolatai

  1. Nemtom hogyan számolt Guy McPherson. Én 6-7 évet saccoltam.
    Nem vezetem le.
    Viszont a tények makacs dolgok, vitázni velük nem lehet, így nem is illenek a vitafórumra.
    Bocsánatot kérek a tények linkeléséért!

    Tél 1944-1945:
    http://users.atw.hu/priskos/kelet/kepek/Magyarorszag/Budapest/tablo5kep1.jpg

    Most:
    https://444.hu/2017/12/25/kedden-meg-melegebb-lesz

    A sarkokon óriási az ingadozás. Mintha gyors melegedés kezdődne.

    ocean.dmi.dk/arctic/plots/icecover/small_osisaf_nh_iceextent_daily_5years_en.png

    http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_stddev_timeseries.png

  2. 01 – n/a:
    Való igaz 1945 januárjában, és februárjában az emberek Pest és Buda között a felrobbantott hidak miatt a Duna jegén mászkáltak át. A befagyott Duna valóban nem volt ritkaság. Nem is az a meglepő, hogy melegszünk, hanem a gyorsulása. Azzal egyetértek, hogy jég nélkül piszok meleg lesz itt is nyáron. Nade 1-2 éven belül.

  3. Azt megértem, hogy McPherson az idén november végén, december elején az északi sarkkörön tomboló hőmérsékleti anomáliából nem sok jóra következtet. Én sem teszem, hiszen hetekig 20-30C°-al volt melegebb a megszokottnál az északi sarkkör egyes régióiban, amely komoly agodalmakra ad okot!
    De ez a 3 év..?! Inkább teszem a komolyabb és az emberiségre katasztrófális hatású változásokat a 2020-as, 2030-as évekre. Mindenesetre a klimatikus tendenciák nagyon nem jó irányba mutatnak, az biztos. 🙁

  4. Üdv Tibor ‘bá, McPherson szerint milyen jelenségek kísérik majd a klíma megfutását? Óriási hőhullámok, decemberi 30 fok, még erősebben tomboló viharok? Mi várható? Mondjuk Európában?

  5. Tibor bá’!

    Csatlakozom 04 Imy66 szavaihoz.
    Örülnék, ha McPherson szavait
    „Ennél is meglepőbb, hogy McPherson néhány napja azzal állt elő…”
    tovább fordítanád nekünk.

    Túlságosan finoman fogalmaz. Nehéz így érteni. Próbálom értelmezni a szavait.
    Lássuk:

    „Kétlem, hogy sokaknak, akik ezeket a szavakat olvassák, lenne még 3 évük.”
    „…akik ezeket a szavakat olvassák…”

    Akik ezt olvassák, tudnak olvasni, rendelkeznek számítógéppel (hasonlóval), internettel, és az érdeklődésük nem merül ki a pornó oldalak látogatásánál.
    Ezek kb. minimum érettségizettek. Arányuk Mo.-on a teljes lakossághoz képest ~50%
    http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_teruleti_00
    A túléléshez szükséges a tudás/intelligencia. Ezzel a felkészülés sikeres lehet, és a váratlan akadályok elháríthatóak.
    Ezzel együtt nekik kevesebb mint három évük van. Az alacsonyabb iskolázottságúakról már beszélni sem érdemes.

    „ A Földön az emberek élettere hamarosan meg fog szűnni azt követve, hogy a sarki jég elolvad a jövő nyáron vagy 2019 nyarán”
    Tehát 2019 őszén mindenkinek annyi? Ez másfél év.

    „A három évtized csak egy vágyálom, amiben a Földön embernek nem lesz része.”
    Egynek sem? Mindenki megy a levesbe? Még a bunkerekben is?

    Tehát örülnék, ha McPherson szavait tovább fordítanád nekünk.
    ( Vatikáni valutával fizetnék ezért. 🙂 )

  6. n/a,

    Itt elolvashatod magad:

    https://guymcpherson.com/2017/12/seven-threes/

    Igaz a kérdéseidre nincs válasz, vagyis lényegében nincs tovább, a cikk lényege, amit Tibor bá közzétett, hogy a napjaink meg vannak számlálva. Hogy hogyan, mimódon szabadul el a pokol, ki tudja.

    A Fülöp szigeteken átsöpört egy tájfun, több százan meghaltak. Kaliforniában hetekig fékezhetetlenül tombolt a tűz, sokan meghaltak, ezreknek odalett életük munkája,(az életterük) a házuk, a szőlőbírtok, pince, kisüzem, mely eddig a megélhetést biztosította számukra és évtizedek óta, generációk óta építgették, fejlesztették. Most már nincs és már nem is lesz. Némi ízelítő..

  7. 06 Gyarmathy
    Köszönöm.

    Tibor bá’!
    Visszavonom a kérésemet.
    Ez az ember csak játszik a szavakkal, pontosabban a 3-a számmal.
    Amikor eljut a három évig, megáll és elmondja a világvége vízióját…és ennyi.
    És még magyarul sem tud.

  8. McPherson nem hozzátesz az eddig vallott, 10 év és az emberiség végét hozza el az összeomló klíma megállapításához, hanem hat évet még el is vesz hátralévő időnkből. Száz százalék, hogy mindannyiunknál sokkal több folyamatra van rálátása.
    Csak a szakmai véna mozgatja a száját, vagy a politika is formálja mondandóját? Hamarosan kiderül.
    Az érdekelne, milyen adatok változtak, ami megfelezte szerinte a túlélési időnket. Nem mintha sokat segítene, ha igaza van.

  9. Talán más oldalról próbálom megközelíteni a válaszadást.
    Hamarosan a világ valószínűleg visszatár a hitelpénzről az értékpénzre.
    Nem tartom valószínűnek, hogy azután tudnának majd annyi pénzt nyomni – ha őszintén betartják a jegybankok a pénzteremtési korlátokat, amennyi az addig kialakult társadalom fenntartásához szükséges volna. Márpedig a fedezetlen hitelpénznyomás szükséges volt ahhoz, hogy mára a társadalom annyi embert eltarthasson, amennyit ma eltart.

  10. @7: Szerintem nem játszik a számokkal, hanem úgy gondolja, hogy kb. 2 év múlva jégmentessé válik nyáron a sarkvidék, s ez okoz rendkívül gyors ( katasztrofális ) változásokat globálisan. Van egy példa is ennek szemléltetésére, egy kályha rajta egy edény tele jéggel benne egy hőmérő, amíg csak fogy a jég az olvadékvíz hőmérséklete csak kis mértékben tud nőni, de amint elolvad, a víz már rohamosan melegszik.
    S mint már sokszor le lett írva itt is, a sarkvidék tengereinek gyors melegedése nagymérvű metán kibocsátással jár, ami élhetetlenné teszi a bolygót ( Legalábbis a fenn felsorolt Tudósok szerint ).

  11. 08: Szerintem Dr. McPherson-t ha nem is politikai, de mindenképp etikai okok vezérlik az egyre nagyobb, az emberiséget érintő tragédiát vázoló mondandójában. Mert összehoztunk egy Párizsi Klímaegyezményt ami már alapból nem elégséges, de az USA kilépésével csak egy újabb hangzatos papírfecni, semmi több! És az eddig is szókimondó stílusa mellé felvette a sokkolva hívjuk fel közelgő nagy veszélyre attitűdöt. Amivel mellesleg körbe is tudja „haknizni” az angolszász világot. Nekem ezek a meglátásaim, igaz hozzám Dr. James Hansen tézisei mindig közelebb álltak, valószínű ezért elég szubjektív a most leírt véleményem.

  12. Bazs, milyen az az értékpénz?

    Egyébként a pénz lesz a legkisebb gond valszeg.

    Elolvad a sarki jég és 8-10 fokkal melegebb lesz Európa szerte, a gabonatermesztés lehetetlenné válik, a vizek túlmelegszenek és kipusztul belőlük a hal, a vadvilág is szenved, az apróbb és nagyobb vadak is hullanak mint a legyek. Az állattenyésztés összeomlik, a magasabban fekvő hegyekben marad némi állatállomány csupán, ami élelmül szolgálhat.
    Az élelmiszer ára először az egekbe megy, majd az ellátás akadozik és hamarosan meg is szűnik.

    Hőguta és éhezés pusztít egyszerre, gyógyszer és egészségügyi ellátás összeomlása miatt a krónikus betegek tömegesen pusztulnak, továbbá a sok bomló test miatt(emberi és állati tetemek) járványok pusztítanak, valamint a megszűnő állam és rendfenntartás miatt az erőszak is tombol.

    NIncs elérhető élelmiszer, gyógyszer, tiszta víz. Hitelpénz vagy akármilyen? Teljesen mellékes már.

  13. Miért gondoljátok, hogy szél vagy forróság kell ahhoz hogy kipusztuljon a népesség nagyobbik fele?

    Gyarmathynál a pont.

    Maximum egy évre való élelmiszer tartaléka van a világnak, de inkább kevesebb.
    Az hogy az eloszlása milyen azt most hagyjuk.

    Ha két egymást követő évben a termés nagy termőterületeken megsemmisül valami miatt, ami lehet csak pár fokos hőemelkedés (pl a rizsnél ami miatt nem termékenyül meg a növény és ezért nincs termés), vagy a már megszokott pár napos özönvíz (mondjuk búza termő területeken).
    Akkor máris armageddon van, mert kaja nélkül senki nem fog csendben éhendögleni.
    Ha ez globálisan összejön akkor mindenki a saját népével lesz kenyérharcban.

    Szó sincs arról hogy 50 fokok lesznek a kárpát medencében 3 év múlva vagy hogy szupercellák fognak hetente lecsapni minden nagyvárosra.

    Prózai egyszerű módon fog megpusztulni az aki nem tudja megoldani hogy legyen mit ennie, innia.
    Gyógyszerhiány, klimatikus hatások, népvándorlás, stb. Ezek mind csak az első hullámos éhen döglés után lesznek. Első a kaja meg a szomszéd.

  14. 14 Gibbonfióka

    „Maximum egy évre való élelmiszer tartaléka van a világnak, de inkább kevesebb.”
    Inkább kevesebb, kb. nulla.

    Talán Katarnak van egy évi búzája, de általában a „semmi” az igazság.

    http://www.origo.hu/nagyvilag/20170607-egy-evre-elegendo-elelmiszer-tartaleka-van-katarnak.html

    https://index.hu/kulfold/2016/08/24/nemetorszag_katasztrofavedelem_felhalmozas_veszelyhelyzet_esetere/

    https://index.hu/belfold/2016/09/07/tenyleg_nem_tartalekol_mar_nekunk_elelmiszert_az_allam/

  15. Egyébként McPherson nem elsősorban a klíma miatt mondta most be a 3 évet, hanem
    a gazdasági lufik miatt.
    Hitelbuborékok és tsai.
    Amilyen elb@szott egy Világ ez, már azok kipukkadása is globális katasztrófához vezet- nemcsak az Élőhely gyorsuló ütemű elvesztése.

  16. Három év múlva mind meghalunk, de azért a cikk alján ott van a lényeg. Könyv, pólók, bögrék, párnák, kulcstartók kaphatók. Vegyétek, vigyétek, nincs már sok hátra! 😀
    A világvége várás, túlélésre felkészülés manapság egy iparág lett, nem is jövedelmez rosszul. Az egyház is tudta évszázadokon át, hogy a félelemből lehet a leginkább megélni. Ez kicsit hitelteleníti a mondanivalót, nem eszik olyan forrón a kását.

  17. 16 – Pugacsov elvtárs:
    Igazad van, ha McPhersonnak csak 3 éve van hátra, akkor minek gyűjti a pénzt?

  18. 18: „Igazad van, ha McPhersonnak csak 3 éve van hátra, akkor minek gyűjti a pénzt?”
    Hát nyilván azért hogy minél több kaját és egyéb az élethez szükséges dolgot tudjon felhalmozni a befolyt pénzből. 🙂

  19. Vagy csak egyszerűen jól akar még élni 3 évig, ha meg tovább is van akkor tovább is.

  20. Guy McPherson végül is képben van az éghajlatváltozás összetettségével. Én mindenesetre nem látom ilyen szkeptikusan a dolgot. Amivel hasonlítgatja, az a 240 millió évvel ezelőtti Perm végi kihalás, amit meteorbecsapódás és intenzív vulkanizmus (Angara-plató, Szibéria) váltott ki. De ott főleg a tengeri fajok kihalása volt jelentős. Ugyanis a tengeri fajok kevésbé alkalmazkodóképesek, mert a vízi környezet sokkal kiegyenlítettebb mint a szárazföldi. Szóval van alkalmazkodóképessége a fajoknak a szárazföldön. Na meg pl Kanadában vagy Szibériában kedvezőbb lesz a klíma, de Nyugat-Európa meg le fog hűlni, mert gyengül a Golf-áramlat. Szóval ez összetett folyamat.
    Még annyi, hogy a hidrológiai ciklus intenzifikálódásával (hatékonyabbá tételével) a mállás is intenzívebb lesz, ami viszont CO2 felvételt jelent, csökkenti a légköri CO2 koncentrációt és az üveggázhatást is.
    Érdemes még megnézni az icehouse, hothouse és snowball Earth elméleteket is. Ezek alapján volt a Földön -50°C-os és +50°C-os átlaghőmérséklet is, az élet mégis fennmaradt. (Persze ez nem azt jelenti, hogy az emberi élet marad fenn, hanem az élet maga.)

  21. 21:

    Az élet valszeg fennmarad- de mondjuk 450 atomreaktor + 1400 pihentetőmedence és ugye kb 15.000 nukleáris robbanófej is benne van most a képletben.
    Szóval- én már azért abban se vagyok olyan biztos.

    Ezt mi éli túl:

    https://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=90952

    Max. gombák, baktériumok. És itt ugye nem volt atomreaktor, se atomháború.

  22. Egyre többen menekülnek a szárazság miatt

    Ez a helyzet évtizedek alatt alakult ki, de ha oda lesz a sarki jég, akkor egy év alatt többet rosszabbodhat a helyzet, mint az előző 50 évben összesen.

    Az utolsó mondat meg ne tévesszen meg senkit.

    vaskalap,

    Alkalmazkodóképesség! Az időtényező az, ami érdekes itt. Ha oda a jég, akkor a mezőgazdasági ciklusban (tavasz-nyár) több fokkal azonnal melegebb lesz, ami a termést töredékére veti vissza akár 1 éven belül (ha lehet egyáltalán termelni). Nem lesz idő alkalmazkodni.
    Ha évtizedek alatt játszódna le a folyamat, az másképp hatna.

    Északon biztosan maradnak területek, ahol nem sül ki minden és az extrém viharok sem pusztítanak el mindent, de a sűrűn lakott európai térség lakói oda nem jutnak el, legfeljebb 1-2 %.

    Ouse M.D.
    Döbbenetes képek. Egy extrém vihar és odavan minden. Ha nem kapnának kívűlről segítséget, hányan élnének még ezeken a szigeteken?
    Ha világszerte csak mondjuk 20-30% -os termésvisszaesés lesz, az országok tucatjait azonnal halálra ítéli, mivel az eddigi exportőrök egy grammot sem fognak eladni senkinek, márpedig jelenleg is 100 milliók azért tudnak enni, mert még vannak exportőrök, akiktől lehet venni.

  23. Pugacsov elvtárs,

    Miért gyűjti még a pénzt? Lehet, hogy a jövő évi termésből alaposabban be akar vásárolni. Meg a lóvéból épít valami jobb helyet is, ahol tudja tárolni a cuccot, ahová el tud vonulni, ha elindul az igazán rázós időszak.

    De lehet nincs igaza a 3 évvel, van még 5 vagy 8 év is, meg lehet legyinteni is egyet, sőt talán jobb lenne a boldog tudatlanság.

  24. 22. Ouse M.D.

    ” 450 atomreaktor + 1400 pihentetőmedence és ugye kb 15.000 nukleáris robbanófej”

    A következő fajok ezt is túlélhetik:
    – Ginkgo biloba,
    – cockroaches (keleti csótányok),
    – ants (egyes hangyafajok),
    – lingulata,
    – néhány halfajta,
    – tardigrada,
    – skorpiók,
    – férgek (worms),
    – Escherichia coli (E. coli) baktérium,
    – parazita darázs (parasitic wasp),
    – Bizonyos rovarcsaládok, amelyek más állatokon rakják a tojásaikat. A nukleáris háború után a kihívás nem az lenne, hogy túlélje a sugárzást, hanem hogy megtalálja az állatokat, amelyeken tojást rakna!
    – amőba
    – gyümölcslégy ( fruit fly, Drosophila)
    – fenyőfa (Pine tree)
    – Deinococcus radiodurans baktérium ( ez a baktérium képes túlélni egy 50 000-es sievert-dózist)
    – patkányok, de csak a föld alatt

    https://www.msn.com/en-in/health/medical/20-life-forms-that-would-survive-a-nuclear-war/ss-AAlrclJ

  25. Az a baj, hogy digitálisan gondolkodtok.
    Van geddon, nincs geddon, és ennyi.
    Az események zajlanak folymatosan, csak észre kell venni és értelmezni.

    Lássuk, teljesség igénye nélkül:

    -Nincs elérhető élelmiszer
    A világon egyre többen éheznek, de mi Eu-ban is ipari szemetet eszünk.

    -Nincs gyógyszer
    Az időszakos gyógyszerhiány már nálunk is tapasztalható. Az időszak egyre hosszabb lesz.
    A várólistákat felfoghatjuk valamiféle jegyrendszernek, a szolgáltatás korlátozásának.
    Már halnak meg emberek a korlátozás miatt és ez fokozódik.

    -Nincs tiszta víz.
    Hát… Olvassátok el a magyar híreket. Szennyes, büdös víz folyik a csapból.

    -Klimatikus hatások
    Ez érzékelhető, kimutatható.

    -Népvándorlás
    Ezt is érzékeljük.

    Megszűnő állam és rendfenntartás
    Trump döntött: felrúgja a történelmi klímaegyezményt. Bedobja a lovak közé a gyeplőt.
    Itthon engedélymentessé akarják tenni a kútfúrást 80 méterig. Így az ivóvízbázisnak (majdnem) annyi. Kormányunk is bedobja a lovak közé a gyeplőt.

    Rendőreink a határnál, rendőrőrsök szűnnek meg a településeken.
    Nogo zónák alakulnak (egyelőre inkább külföldön), szaporodnak, gyarapodnak.

    Csak látni kell a FOLYAMATOKAT. Igen/Nem már kevés az értékeléshez.

  26. 27:

    Remek összegzés.

    Növekszik az entrópia, de megy a mesterséges zavarkeltés (gender- WC- k, #metoo, vallási érzékenység, stb, stb) is rendesen.

  27. n/a,

    Ez igaz és ha így is maradna, akkor a lassú leépüléshez hozzá lehetne szokni valamilyen szinten.
    Éhenhalnak évente pár tízezren, gyógyszerhiány és ellátatlanság miatt meghalnak évente néhány tízezren, ezt a többség alig veszi észre.

    Ha viszont elolvad a jég és hírtelen emelkedik a hőmérséklet akár csak 2-3 fokot egy év alatt, na akkor kezdődik az igazán nagy gáz.

    Minden attól függ, mennyire lesz gyors és intenzív a felmelegedési folyamat. Ha az első jégmentes évben csak 30-40 % termésvisszaesés lesz és marad elérhető (megvásárolható) élelmiszer, de mondjuk 3-4-szeres áron, már ekkor is a népesség 10-20 %-a éhenhal egy éven belül (főleg kis Hazánkban, ahol a népesség egyharmada már jelenleg is azzal küzd, hogy holnap hogyan vegyen élelmet), vidéken és a kisebb városokban a rend fenntarthatatlanná válik.

    Venezuela egy jó példa. Egy kiló kenyérért megöltek embereket, ha tudnak élelmiszert szerezni, a legnagyobb gond, hogy hogyan vigyék haza.

    A vízről: Egy jó tanács (bár már sokszor felmerült korábban, de nem árt ismételni). Egy családi szintű és ezenkívűl családtagonként egy személyes vízszűrő alap szerintem, olyan fajta, amellyel akár pocsolyából is lehet ivóvizet előállítani, illetve azonnal lehet velük inni.
    Ha felhőszakadások lesznek, viharok, a vezetékes víz leáll vagy beszennyeződik, ezek a vízszűrők életet menthetnek. Talajvízből, pocsolyából, szennyezett folyókból, tavakból, akármiből lehet velük inni hosszú időn keresztül. Akinek még nincs ilyesmi, ideje lenne beszerezni.

  28. 29 Gyarmathy

    „Ez igaz és ha így is maradna, akkor a lassú leépüléshez hozzá lehetne szokni valamilyen szinten.”
    Nem mondtam, hogy lassú lesz!
    01-ben 6-7 évet saccoltam (99.9% összeomlásig)

  29. Az lehet ,hogy a megszokott biztonságos nyugati életformának két évtízeden belül vége és olyan állapotok fognak uralkodni az Euban ,mint a 9o-évek Szomáliájában,de ettől fügetlenül Oroszország a temérdek gazdasági kincsével ,kolossziális területével , melynek mindig lesznek kedvező klimatikus övezetei még nagyon hosszú ideig rekompenzálni tudja a klimaváltozás okozta veszteséget és képes lesz ellátni ”csekély”15o millió hazafias érzelmű lakóját,aki méghozzá nem is annyira igényes ,mint az átlageuropai,aki ildomtalanul nagylábon él kis helyen
    mérvadó természeti kincsek és erőforrások hiányában.

  30. 31. Két évtized? Micsoda optimizmus. 🙂

    Hát igen, az oroszok nagy előnyben vannak egy durva klímaváltozás esetén, akár pl. a skandinávok vagy kanadaiak.

    kalotaszegi,
    egyébként érdekes nálad a változás. Pár hete úgy vélted a féktelen szaporodás a túlélés záloga, most pedig nagy terület(északi részekkel) és ahhoz viszonyított kevés népesség. Bár lehet csak én látok ellentmondást, mert ki tudja, lehet 50 vagy 100 millió kínai benyomul és birtokba veszi Oroszország távolkeleti élhető(vé váló) északi részeit.

  31. 29,30,31 És ha felolvad a szibériai föld, és a levegőbe kerül az a sok metán?

  32. 27
    n/a
    Adott helyeken a túlnépesedés miatt van éhínség a világon, nem a klimaváltozás miatt.
    Az Euban nem kényszerit rá senki ,hogy ipari szemetet egyél, te is megtermesztheted magad,vagy megveheted -persze sokkal drágábban , de elég pofátlanság azt várni mástól,hogy minőségi kaját áruljon és disznót neveljen jó olcson,amiért meggürcöl,mert a másik uraskodik .Azért mondom,hogy uraskodik,mert az igazi úr megfizeti szebbrebbenés nélkül az árát,mert nincs tele hitellel és soha nem mond olyat ,hogy csak ipari szemetet lehet kapni az euban. Az uraskodó számára ott az ipari szemét a hitele mellé , vagy ha nem akarja termeszt magának külömbet.
    Nincs gyógyszerhiány, egyetlen alapanyag sem fogyott el a világon , a technologia és a szakemberek is léteznek ,csakhogy úgy kezdett el a nyugat üzletelni ezzel is ,ahogy a cigány az arannyal.
    A kárpátmedence igencsak bővelkedik tiszta ívóvizzel. Ekkora marhaságot nem hallottam rég.A csővek ,azok a hibásak ,meg a szűrők.Meg a korrupt bagázs,aki luxusvillát és luxuskocsit vesz magának ezekből a pénzekből.
    Népvándorlás. Volt mindig,van és lesz is örökké.
    Ami ma folyik annak 90 százaléka konfliktus és gazdasági népvándorlás Gondolom,hogy az a rengeteg magyar és keleteuropai nem a klimaváltozás miatt ment nyugatra,és nem is azért mert kellett éheznie itthon. Na, a fosbarnák sem azért jönnek ide.

  33. 32.
    Gyarmathy
    Persze,etnikai kérdésekben ,akkor arról volt szó.

    Mcperson apokalipszise pont olyan ,mint Hetesi Peak Oil-ja 2008 ra, nagyon racionális,tényszerű,matematikai egzaktitású ,egész geddonist kultuszt szült ,csak éppen azóta sem következett be és nem is látszik ,hogy bekövetkezne 2o4o elött 🙂

  34. 34 kalotaszegi

    Én nem állítottam, hogy csak a klíma miatt annyi. De ez is benne van a pakliban.

    „A kárpátmedence igencsak bővelkedik tiszta ívóvizzel. Ekkora marhaságot nem hallottam rég.”

    Tudnál visszafogottabb lenni?

    „Nincs gyógyszerhiány…”
    https://www.ogyei.gov.hu/_atmeneti-termekhiany_

    https://mno.hu/belfold/milliardos-fejlesztes-utan-is-ihatatlan-a-viz-mako-kornyeken-2398911
    Előtte sem volt igazán jó (arzén), utána pedig mi történt?

    „Az Euban nem kényszerit rá senki ,hogy ipari szemetet egyél, te is megtermesztheted magad…”
    Itt minden bizonnyal nem csak engem értettél, hanem minden magyart.

    Levezethetnéd, hogyan tudna az átlagos magyar az átlagos fizetéséből
    -vegyszermentes búzát termeszteni, azt megőrölni, kisütni vagy ezt a minőséget megvenni?
    -Nem antibiotikummal etetett állat húsát megvenni?
    -Nem radioaktív, fenollal és/vagy műanyaggal szennyezett halat venni?
    ???

    Nem is folytatom.

  35. 32. Gyarmathy
    Nem arról volt szó, hogy a túlszaporodás lenne a túlélés záloga. Arról volt szó, hogy nem igazán értjük és nem is akarjuk érteni az élő rendszerek működését. A nagy csecsemőhalandóság és a betegségek létszámot szabályoznak és minőségre is szelektálnak. Ezzel szemben ma minden „szemét” megmentésre kerül.
    Itt nem az a lényeg, hogy mennyire vagyunk humanisták, vagy antihumanisták. Az a lényeg, hogy amely terheket korábban a természet levett a vállunkról, azokat most mind mi akarjuk megoldani okoskodva és hozzá nem értve. Meg is lett a következménye.

  36. Pugacsov elvtárs,

    „A nagy csecsemőhalandóság és a betegségek létszámot szabályoznak és minőségre is szelektálnak. ”

    A betegségek nagy részét el lehet kerülni, pl. tisztasággal, fertőtlenítéssel, odafigyeléssel.
    A tudás előrehaladása lehetővé tette, hogy a terhes nő mindenfajta vizsgálatokat végeztessen és ha nem lesz egészséges a csecsemő, akkor megszakítsa a terhességet.

    Egyébként hány éves vagy? Tudsz gyerekeket nemzeni? Ha igen, akkor hajrá. Beköltözöl a cigányok közé és csinálsz 10-20 gyereket, aztán legfeljebb nézed, hogy fagynak meg télen vagy hogy halnak éhen, esetleg mivel nem tudsz megfelelő körülményeket teremteni számukra, majd a fele valamilyen fertőzést kap, amit vagy túlél vagy nem. Lehet itt száj vagy billentyűkaratézni, de saját szemeddel látni, a szeretett feleség fájdalmát látni vagy a gyermekeid nélkülözését, szenvedését, az már picit más.

    Nekem van gyerekem, de csak annyi, amennyit normálisan el tudok látni és fel tudok nevelni. Így aztán elég sok kotont is elhasználtam már eddig is és továbbra is úgy gondolom, hogy így volt helyes.

    Ha te nem így gondolod, akkor hajrá a nyakló nélküli nemzés felé. Ha jól emlékszem, azt írtad, hogy a cigányoké a jövő, mivel szaporodnak, mint a nyulak. Akkor van egy jó hírem számodra. A cigányság (mint életmód) szabadon választható és a lehetőség előtted is nyitva áll. 🙂

  37. 39 – Gyarmathy:
    Azt hiszem Pugacsov elvtársat félreértetted. Arról van szó, hogy az európai ember elpuhult. A TV hírekben rendszeresen lehet látni, nyomorék, magatehetetlen gyerek roncsot, akit az anyja pátyolgat. Soha nem lesz belőle ember, fekszik az ágyon és vonaglik mert se mozogni, se beszélni nem tud. Orvosilag segíteni rajta nem lehet. De van egy svájci (kanadai, olasz, stb.) klinika ahol hatalmas pénzért műtik. A műtét után az állapota semmivel se lesz jobb, de a TV mégis gyűjtést rendez, hogy összejöjjön a 11 millió. És ami a legszomorúbb, összedobják a 11 milliót, vagyis a hatalmas többség ezt helyesli. A társadalom egy életre eltartja az anyát és torz magzatát. Minek? A nyuggerektől meg sajnálják a pénzt, akik azért tettek már valamit a társadalomért.

  38. 39. Gyarmathy
    Nincs nagy különbség kettőnk között, mindketten abnormális életet élünk, csak én legalább magamnak nem akarok hazudni. De valóban, ettől lényegileg semmi nem változik. Ha változna is, egy fecske nem csinálna nyarat.
    A rákos szervezet analógiájára nagy szarban vagyunk összességében, valószínűleg végstádiumban. A megoldás nem érkezhet belülről, ezért a rendszer törvényszerűségei fogják kikényszeríteni azt, ami a végső megsemmisülés lesz, ha nem is három éven belül.
    Egyébként az élő rendszerek működését szemléltetve hadd idézzek ide pár sort egy mamutfenyő életéről, mert láthatólag nem érted, vagy inkább nem akarod érteni.
    A természet a kevesebb több elvét alkalmazza. Ezt egy kertészeti témájú oldalon találtam, a kertészek ugyebár a legnagyobb kapitalisták. 🙂
    „Egy mamutfenyő az alatta lévő pár száz köbméternyi földtömegből táplálkozik 2000 év óta. 2000 éve nem ültették át, nem műtrágyázták, és mégis ragyogóan megvan. A talajszemcsék lassú lebomlásából és a talajra hulló levelei korhadásából szerzi be az összes létfontosságú tápelemet. Ez azt is jelenti, hogy ez a kis mennyiségű talajtömb, a benne képződő kevéske ásványi tápelem, a rajta fejlődő hatalmas növény, a lehulló csapadék egy egyensúlyi állapotban van, méghozzá egy fenntartható egyensúlyban.
    Ha valaki megsajnálná ezt a mamutfenyőt és elkezdené műtrágyázni, akkor minden bizonnyal jobban fejlődne a növény. Dúsabb ágak fejlődnének rajta, nagyobb élénkebb zöld leveleket hozna, gyorsabban nőne, talán még sarjhajtásokat is hozna a tövénél. A kísérletező kedvű ember, ha kitartó és lelkiismeretes 20-50 évig is gondoskodhatna ily módon védencéről, örökzöld emléket állítva kertészeti ismereteinek. Aztán sírba szállna.
    A társainál sokkal dúsabban zöldellő mamutfenyő életében ez a 20-50 év egy nap volt mindössze, a dúskálás egy napja. Ezután ismét ott él az eredeti tápanyagkészletekkel, de egy sokkal nagyobb eltartásra váró és most már éhező zöldtömeggel. Ráadásul szövetei a rendszeres tápanyagbőségtől elvesztették szívós ellenálló képességüket. A nagy zöldtömeg az első nagyobb szárazságkor vészesen kimeríti a növény vízkészleteit, az éhező növény legyengül, száradni kezd. Az évezredeken át büszkén álló óriásról hatalmas száraz ágak törnek le, és nagy foltokban sárgulnak meg az élő részek is, mert a laza, legyengült szövetekbe most már könnyedén behatolnak a mindig lesben álló gombák…”

  39. Tibor bá,

    Ha így van, akkor bocs Pugacsovtól, de egy kb. két héttel ezelőtti vitát folytattunk ma egy picit, ahol arról írt, hogy a fogamzásgátlás minden rossznak az előidőzője és azoké a jövő, akik szaporodnak úgy, ahogy a természet engedi.

    Egyébként amit írsz, azzal maximálisan egyetértek.

  40. 36
    Nem én kell visszafogjam magam,hanem a társadalom a zabálást és a felesleges költekezést felesleges dolgokra és máris jut pénz biókajára, ha nincs belföldön,majd visznek onnan ,ahol termesztik . Rádióaktiv hal? A tengeri hal és oceáni herkentyű soha sem volt a magyar átlagember táplálék listáján,ez csak egy felesleges élelemkiegészités,semmi értelme erre hivatkozni,főleg ha az adott ország tengerrel sem rendelkezik.
    Egy bió- tyúkot(milyen hülyén hangzik) egy héten bármelyik átlag magyar család megengedhet magának és nincs is szűksége több húsra egy héten , biztosan állitom ,mert sem én ,sem a testvéreim nem lettünk alultápláltak ettől.
    Az ipari szemét a csipszekben,gyorséttermi ételekben,édességekben ,tejtermékben ,ízesítőkben van a legnagyobb mértékben jelen, a kenyérben elenyésző ,a génmodositott búza pedig teljesen ártalmatlan.
    Sokszor az jut eszembe ,hogy az emberek ma hülyébbek ,mint a Viktoriánus korban,amikor aluminium szulfátot kevertek a kenyérbe és felhasználták a boszorkánykonyha összes receptjét a nagyobb profit érdekében. Tehát ez régi nóta,nem a szűkségesség kényszeriti ma sem az ipari mérgeket az élelmiszerekbe,hanem a telhetetlen profitvágy,amit a mértéktelen fogyasztással gerjeszt a társadalom – de ha a társadalom fogyasztani akar,nincs mit tenni -kell gyártani tovább a finomabbnál finomabb mérgeket.

    Nem azt mondtam,hogy minden négyzetméteren kiváló minőségű ívóíz van Magyaországon,hanem azt,hogy nem lesz ívóvízhiány belátható időn belül a Kárpátmedencében. Makón pl pont nincs nincs,de 1oo négyzetkilométeren belül csak található. 🙂

  41. 42. Gyarmathy
    Azt is tegyük hozzá, hogyha a tied vagy az enyém lenne az a beteg, ágyban fekvő gyerek, akkor járnánk az orvosokat és gyűjtéseket szerveznénk, hogy megmentsük az életét(pláne ha egyetlen gyerek). A rendszer, amiben élünk, erre ösztönöz, ezt tartja helyesnek, ellenkező esetben meg is bélyegez.
    Ha nem lenne semmiféle lehetőség(kétszáz évvel ezelőtt), a gyerek meghalna, a szülő megsiratná és az élet menne tovább. Most akkor döntsük el mi a helyes. Nyilván nem csak az egyén hibás, a rendszer is beteg, amiben élünk.

  42. Pugacsov elvtárs,

    Értem én, amit mondasz, csak ha megnézel olyan országokat, ahol alig van civilizáció, nincs orvosi ellátás, de fogamzásgátlás sincs, mégsem költöznél te sem oda, mert túlszaporodás van, a környezet lepusztulása, felélése stb.
    Folyamatosan nyomor és szenvedés. Időnként egy egy járvány, mely elviszi a lakosság egy jelentősebb részét.

    Én meg azt mondom, hogy azért kaptunk értelmet, hogy használjuk.

    Azt is mondom, hogy az emberiség bajainak forrása a kapzsiság és nem a humanizmus.
    Nem tartottuk féken a természetet. Az emberi természetet, ami mindent meg akar szerezni magának és uralkodni akar másokon.
    Ez a háborúk és szinte minden baj forrása és nem a humanizmus.

    Ráfogni a néhány százalék életben tartott beteg egyedre az emberiség baját és állapotát hatalmas tévedés.

  43. 45. Gyarmathy
    Ha semmit nem akarsz elfogadni az elmondottakból, csak nézz meg egy most hajón, Afrikából érkező négert és vesd össze egy átlag európaival. Keresztben lenyel reggelire. És olyan országból érkezik, ahol ahogy írtad, szinte nincs semmi.
    De ha összehasonlítasz egy átlag cigányt egy átlag magyarral, a cigány is vitálisabb, még úgy is, hogy az átlagéletkor náluk alacsonyabb.
    A beteg gyerek példa nem a bajok oka, az csak egy jelenség és a jéghegy csúcsa.
    Ha meg akarnánk találni a normális szerepünket a világban , talán a természeti népeket kéne tanulmányozni, de ahhoz már rég elkéstünk. Persze a mi történelmünkben is ott van a természetközeliség, nem is akárhogy.

  44. „Ha semmit nem akarsz elfogadni az elmondottakból, csak nézz meg egy most hajón, Afrikából érkező négert és vesd össze egy átlag európaival.”

    Én sok éve olyan helyeken élek, ahol vannak átlag négerek és átlag őshonosok, (angolok, skótok, franciák stb). Szerintem az átlag néger semmivel sem vitálisabb, mint az átlag fehér.
    Aki a hajóról leszáll, az valszeg több ezer km-t gyalogolt útközben és megedződött, de ettől eltekintve semmivel sem jobb, sem erősebb.
    Az átlag cigány esetében sem látok minőségi különbséget a cigány javára.

    Azt sem gondolom, hogy az lenne a jó és természetes, ha Magyarország cigányországgá válna és úgy nézne ki, mint egy cigánytelep jelenleg. És azt sem szeretném és nem gondolom, hogy a kiút az lenne, ha Európából is egy dél afrikai köztársaság, vagy Szudán lenne.

  45. 13. Ouse M.D.

    Míg az általad belinkelt oldalon mindegyik „előtte – utána” műhold felvételnél szembeötlő a burjánzó zöld szigeteket körülvevő sötét lila tengeri háttér, szintén eléggé sötétre sikeredett felhőárnyék háttérrel, addig az összes letarolt területnél indigókék a tenger, a hófehér felhők pedig kontrasztos árnyékot vetnek a felszínre. Ráadásul Virgin Gorda alatt olyan szigetcsoportok jelennek meg, amik Irma látogatása előtt nem voltak ott.
    Összességében megállapítható, hogy olyannyira b@lfasz módon használták a grafikai programot a képek kozmetikázására, hogy a szigetek körvonalainál jól kivehetően ottmaradt némi tétova zöld…:-)
    Értem és érzem én hogy kurva nagy gebasz van – ma is ingujjban ugrottam le a Spar-ba – de ha erről meg is akarnak győzni, azt tegyék úriemberhez méltóan.

  46. Szívesen megosztanám a facebook-on, de a meztelen nő a képen, komolytalanná teszi az egészet. Le tudnád venni azt a képet Tibor Bá ?

  47. 50 – Néni:
    Sajnos nem. Állítólag a rendszer teszi fel randomizált alapon, ami egy nonszensz. Több száz kép van a honlapon, van ennél szörnyűbb is, de egyiknek sincs köze a szöveghez. Ezt az akt képet levettem, de itt azért megmaradt. Nyilván már önálló életet él.

  48. Nincs egy botcsinálta programozó a közeledben, Tibor bá’?
    Simán orvosolható a pucér, minimalista kódturkával.

    Addig meg esetleg próbáld meg valamelyiket:
    https://beginnersbook.com/2013/10/5-free-plugins-adding-facebook-open-graph-meta-tags-wordpress/

    az a baj, hiába veszed le, ezek nem valós időben működnek, ezért mondják, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az ott marad örökre 🙂 de ha definiálod, melyik képet akarod, akkor azt teszi be, nem ő próbál relevánsat keresni.

  49. 47. Gyarmathy

    Rengeteg négert láttam.
    Akik generációk óta elpuhult környezetben élnek valóban kevésbé vitálisak, (de azért az USA élsportolóinak mégis a java része néger) mint a valódi afrikaiak, akiknek még ma is sokat kell gyalogolni, fára mászni stb.
    Echte négerek Calaisban úgy másszák a kamionokat, 6 méter magas kerítéseket, mint a majmok….. 🙂

  50. bogozy,

    „de azért az USA élsportolóinak mégis a java része néger”

    Itt a 2016-os USA olimpiai csapat. Én valahogy nem úgy látom, ahogy állítod.

    https://youtu.be/N_qXm9HY9Ro?t=1h43m45s

    Sokkal, sokkal több köztük a fehér sportoló. A sportban is a legsikeresebb a fehér faj, hidd el nekem.
    A fekete faj évszázadok óta a fehér ember szolgája, a fehér faj igázta le Afrikát és hordta millió számra el a feketéket rabszolgának és nem fordítva. MInd a mai napig egy csomó fekete ország európai országok gyarmata.

    A Dél Afrikai köztársaság addig volt modern ország, amíg a fehérek uralkodtak és vezették, most hogy a feketék megkapták a hatalmat, rohamosan pusztul lefelé az egész.

    „Calaisban úgy másszák a kamionokat… ” 😀 Ezen marha jót nevettem. Ez aztán az egzakt érvelés.
    Gondolod erősebbek a feketék és ezért jobban tudnak mászni? 🙂 Kétlem, de mindenesetre ezzel az állítással nincs bebizonyítva.

  51. 54. Gyarmathy

    Megint eljutunk oda, hogy a fehérek értelmesebbek a négereknél. 😀
    Én inkább úgy látom, hogy az intelligencia és vitalitás között fordított arányosság van.
    Az intelligencia folyton könnyít a nehézségeken, amely nehézségek szelektáló hatásúak.

  52. Szerintem te félsz a feketéktől, tartasz az ismeretlen, sötét arcvonásaiktól, ezért keményebbnek látod őket, de ennek semmi alapja.

    Egyébként meg többet ésszel, mint erővel. 🙂

  53. 53. Gyarmathy

    A 2016 Olimpia felvonuló amerikai csapata nem volt teljes. Nem láttam a kosarasokat, az atlétákat. Mellesleg USA népességének cca 10% az afroamerikai néger. Viszont az élsportolók közt 10%-nál nagyobb arányban fordulnak elő.

    A kamion és kerítés mászáshoz nemcsak erő, de ügyesség is szükséges. Próbáld ki…. 🙂

  54. 57: dajtás
    Nem csak a csillagászatban, de egyre több szakterületen is verik a vészharangot. Ahogy haladunk előre-hátra egyre újabb eddig ismeretlen jelenségeket kezdünk feltérképezni – és ennek következtében egyre inkább TÁVOLODUNK a komplex világlátástól. Ahogy szaporodnak a szakértők úgy szaporodnak a tanulmányok és publikáció-hegyek is. Még lehet fokozni a hangerőt és a vitát hogy majd az invazív fajok elszaporodása, vagy éppen bizonyos haszonállatok-rovarok-méhek pusztulása okozza-e az ökoszisztéma borulását. A természeten ez nem segít. A szkeptikusok meg arra vannak hogy mindebbe belekössenek. De az is tény hogy bármelyik szakterület legjobb szakértői (külön-külön és együtt) se képesek globálice átlátni hogy mikor és honnan jön az a bizonyos pofon – csak az biztos hogy mindenképp meglepetés lesz. Mint ama bizonyos Fülig Jimmy-féle pofon esetében… (ahol persze mi vagyunk ama legyőzhetetlen maláj-hindu erőművész)
    Addig meg:
    „Könyv, pólók, bögrék, párnák, kulcstartók kaphatók. Vegyétek, vigyétek, nincs már sok hátra! ? ” ahogy Pugacsov elvtárs mondta volt…

  55. 58 – bogozy:
    Bizonyára ismered a megsüketült bolha esetét. A következtetésekkel nagyon kell vigyázni. Az USA élsportolók közötti nagyobb arány oka pontosan az, ami a mi aranycsapatunknak volt a motivációja. Nyomorba született gyerekeknek egyetlen kiugrási lehetősége a sport. Ezért hülye Orbán sport politikája. Attól nem lesz egy focista világszínvonalú, ha teljesítmény nélkül hülyére tömik pénzzel.

  56. 57 dajtás
    Az első link a melegedésről szól, a másik a felrobbanó csillagokat okolja ezért.
    A kettő együtt értelmezve azt jelentheti, hogy a csillagok robbanása mostanában megszaporodott. esetleg még fokozódik is, így nem csak az emberiség, de a világmindenség is elpusztul emberi mértékű idő alatt.
    Jól értem a szavaidat?

  57. bogozy,

    „de azért az USA élsportolóinak mégis a java része néger”

    Ez volt a tegnapi állítás, ami nem igaz.

    A mai: „Viszont az élsportolók közt 10%-nál nagyobb arányban fordulnak elő.”

    Csak érdeklődnék, hogy ezt honnan vetted? A tegnapi állításodat meg sem próbáltad megvédeni, bizonyítani, hanem jöttél újjal, ami szintén nincs alátámasztva, csak mondtál valamit.
    Ez utóbbi igaz is lehet(vak tyúk is találhat szeget), ebben az esetben lásd Tibor bá válaszát.

    A kamionmászást meg sok éve művelem, sőt vezetem is a rohadt dögöket. 🙂

  58. Re:61
    Csak annyit akarok mondani, hogy beleköphet a GW levesébe egy nem várt csillagászati esemény, vagy egy rendellenes Naptevékenység… Közel se egyértelmű a GW általi rakásradöglés, inkább tartok a kaotikus politikától, és az eszetlen erőforrás feléléstől…

  59. 63.
    Pedig a felmelegedés nagy potenciális veszélyforrás, akár ember által okozott, akár természetes eredetű.
    Ezt csak kiegészíti a politika, amely részben ennek a jelenségnek a visszatükröződése politikai téren, az erőforrások fogyása meg csökkenti az esélyt, hogy reagálni tudjon az emberiség a negatív hatásaira.
    A kozmikus sugárzás hatásaira visszatérve meg nem tudom, vannak-e hiteles mérési eredmények arra, hogy ez a fajta sugárzás növekvőben van-e. Hiszen ma már annyi mindent mérnek a műholdak, hogy ennek sem kell titoknak lenni.
    Habár fizikailag nem tartom kizártnak, hogy ilyen szempontból nem homogén és állandó a kozmikus tér, hiszen a kozmikus térségek anyagfejlődése nem folyamatos, vannak térségek, amelyek lenyugodottabbak, és vannak, ahol jelenleg folyik a csillagképződés, majd ezt követően robbanások.
    Szóval nem tartom kizártnak, hogy bizonyos térségekben lehetséges a nagyenergiájú kozmikus sugárzás időbeli erősödése, vagy csökkenése, de ha erre nincsenek mérési eredmények, akkor ez csak találgatás…

  60. A föld történetben, bizonyítottan váltakozva fordulnak elő jegesedések és erős felmelegedések, külső erők hatására.
    Az emberi tevékenységet okolni az utóbbi nagyon rövid időtartamú megfigyelések során észlelt időjárás kilengések miatt, az emberiség erős önbizalmára vall.

  61. 65 – bogozy:
    Azért ezt a finoman megfogalmazott hülyeséget át kellene gondolnod.

  62. Szerintem ne gondolgassa, mert abból még nagyobb hülyeség lehet.
    Legjobb ha csendben elfelejti.

  63. Mindezt akkor amikor megint rekord alacsony az északi sarki jég kiterjedése.

  64. 65 Bogozy
    A földi körülmények alakításában nagy szerepe volt a bioszféra aktuális részvevőinek.
    Nálunk sokkal kevésbé fejlett lények is alapvetően képesek voltak megváltoztatni a földi körülményeket.
    Erre a legjobb példa a fotoszintézist „feltaláló” szervezetek kialakulása, amelyek képesek voltak az oxigénmentes földi légkört oxigénnel, az akkor élővilág számára halálos méreggel, mint anyagcsere végtermékkel feltölteni, ami egyúttal az evolúció új irányát is megszabta.
    Ha úgy tetszik, ők is teleszarták a világot a saját anyagcsere végtermékeikkel, ezzel halálra ítélve azokat a fajokat, akik nem tudtak átállni az oxigénes környezet elviselésére, sőt később ebből éppen előnyt kovácsoló újfajta anyagcsere kialakítására.
    És ebben a folyamatban valószínűleg sok olyan faj is kipusztult, amely maga is okozója volt a folyamatnak, csak nem volt képes alkalmazkodni az új helyzethez, tehát belepusztult saját végtermékébe, mint az élesztőgombák az erjesztett anyagba.
    Félő, hogy most is hasonló folyamat zajlik, és mi is áldozatává válhatunk az általunk gerjesztett folyamatnak, és nem mi leszünk, aki az új feltételek között is élni, és virulni fog a jövőben.

  65. 63 dajtás

    „Közel se egyértelmű a GW általi rakásradöglés,…”
    Elfogadom, hogy ez változhat. GYORSULHAT.

    Vegyük sorra.
    Tibor bá’ leírta Guy McPherson újabb gondolatait, amelyet Gyarmathy szerint innen vett át: https://guymcpherson.com/2017/12/seven-threes
    Itt viszont csak ennyi van, a 3év, de azért Tibor bá’ elrejtette Guy McPherson szavinak indokolását is.

    Ez a blog weblap.
    Nem kettő dimenziós papírlap (szélesség, magasság), itt több dimenzióban kell olvasni.
    A posztban sok név van felsorolva, akik egyetértenek Guy McPhersonnal.
    A nevek alatt – mélységben – hivatkozás van, ez: http://arctic-news.blogspot.com
    Itt újabb link a megfutásra figyelmeztet.
    https://arctic-news.blogspot.fr/2017/05/abrupt-warming-how-much-and-how-fast.html
    És itt a grafikon, amely alapul szolgál a jóslatnak.
    https://3.bp.blogspot.com/-yxhgHf8sr74/WRbfycWS8gI/AAAAAAAAXTw/OYfiBb_WvJwo43tXp1wqyTMerQgdMuD6gCLcB/s1600/2013-2019.png
    Ezek szerint 3 éven belül a hőmérséklet 10 fokkal emelkedik, és akkor nekünk „annyi”.

    Nézzük ezt a grafikont: https://2.bp.blogspot.com/–BDSFg0Osfg/WM0Wt1YA3kI/AAAAAAAAW-c/EQ6i6jEVlq0yNeevlPZy0Hs7gqxDDRfawCLcB/s1600/Feb-2017.png
    NASA adatait tették rá és kettő vonalat, úgy hogy azok az adatokhoz legközelebb legyenek.
    Az egyenes szemmel (is) láthatóan rosszul illeszkedik a pontokhoz, a görbe viszont jól.

    A jóslat cáfolásához a NASA adatait és/vagy a vonalak rajzolásának matematikáját kell érdemben támadni.

    Itt a tavasz is. Olvad a sarki jég.
    https://ads.nipr.ac.jp/vishop.ver1/data/graph/plot_extent_n_v2.csv

  66. ÚJ JÉGKORSZAK KÖZELÍT?
    Júniusban eltűntek a napfoltok, amely aggodalmat váltott ki egyes tudósok körében. A folttalan nap a naptevékenység visszazuhanását jelzi. Abban az esetben, ha ez gyakran előfordul, akkor elérhetjük a a szoláris minimumot, vagyis a minimális naptevékenységet. Szerencsére ez nem évszázadokig tartó lehűlést okoz, csupán néhány kiugróan hideg évet. Mivel Paul Dorian meteorológus szerint már második alkalommal fordult elő a napfoltok eltűnése júniusban, ezért várhatóan növekedni fog a folttalan napok száma. Dorian úgy véli, hogy a jelenség kezdetben csak napokig, később hetekig, a napfoltciklus végén akár hónapokig is eltarthat. Számításai szerint 2019-2020 körül érhetjük el a kvetkező szoláris minimumot. A napfolttevékenység minimumra történő csökkenése esetén felléphet a Maunder-minimum-fázis. A tapasztalatok alapján ezt rendkívül kemény telek kísérik. Agyenge naptevékenység hosszabb ideig történő elhúzódása, olyan globális lehűléshez vezethet, amely hatással lehet az életünkre.

    Eltűntek a napfoltok, újabb jégkorszak közelít?
    http://www.eletstilusmagazin.hu/online-archivum/erdekessegek/eltuntek-napfoltok-ujabb-jegkorszak-kozelit

  67. 71 ls

    Ez több mint egy éves cikk.
    Állítasz vele valamit?

    A hideg lenne jobb.

  68. 72. n/a
    Ez több mint egy éves cikk.
    Állítasz vele valamit?

    κοντός ψαλμός αλληλούια
    rövid Zsoltár : Alleluja
    Hamarosan az eredmények mutatják meg,hogy kinek volt igaza.
    McPherson néhány napja azzal állt elő, hogy legtöbbünk 3 év múlva már nem él.
    Paul Dorian meteorológus számításai szerint 2019-2020 körül érhetjük el a következő szoláris minimumot.

  69. 73 L.S.

    Ezt már elmondtad szeptemberben.
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=22462 (05)

    „Paul Dorian meteorológus számításai szerint 2019-2020 körül érhetjük el a következő szoláris minimumot.”
    Ismertette veled a számításait? Megosztanád velünk?

  70. 73 – L.S.
    Most azt sikerült elérned, hogy kiderüljön, fingod sincs az egészről. Javaslom, alaposan nézz utána, és csak akkor linkeljél be akármit, amikor tudod mi újság.

  71. Nem tudom hogy sikerült átmenni rasszistába. Néger kérdés: Amíg Európában a nagyhatalmak gazdaságát és meggazdagodását a végletekig kihasználható, gyermekek életét tönkretevő rabszolgamunka adta a vallási alapokon nyugvó gyarmatszerzés, és ezen gyarmatok szándékos fejlődéstől való elzárása útján, addig az európai ember fogja be a pofáját. És pont. Egyébként pedig a három éves jóslat nem a teljes emberiségre vonatkozik, csak egy bizonyos részére.

  72. Dan,

    valamit félreérthettél. Én nem vagyok rasszista, csak a fekete faj kiválósága ellen érveltem tények közlésével.

    Te valami egészen másról kezdtél el beszélni, amiben egyébként nagyjából egyet is értünk.

  73. Nem tudom az Indiai feketének számít e( angol rabszolgagyarmat volt), de több köztük a szoftverfejlesztő mint az európaiak közt. „Többet ésszel, mint ész nélkül”.

  74. Ha így van, emelem kalapom. A feketék is jobbak néhány dologban, pl. hosszútávfutásban.
    Egy kutatás kiderítette, hogy (főleg a kenyai) feketéknek a lábuk szerkezete olyan, ami miatt kevesebb energiabefektetéssel tudnak futni.

    Ettől eltekintve a fehér faj dominál – ha úgy tetszik, uralkodik – az egész világon évszázadok óta. És ez tény.

  75. 78 – Dan:
    Mit értesz rabszolgagyarmat alatt?

  76. 🙂 Az emberi test önmagában a futásra van kitalálva. Csak némely fajtája feladta ezt.

    Amely nemzet saját kultúrával és több ezeréves történelemmel kénytelen földi , szellemi és fizikai javait egy hódító nemzetnek alárendelni évszázadokon keresztül.

  77. 69. Hubab

    Egyetértek veled, és köszönöm a leírtakat.
    Az életkörülmények változása, az élőlények okozta hatások miatt, nyilvánvaló.
    Ettől függetlenül, a naprendszerünk csillagközi utazása során változó hatások könnyen indokolhatják a nagy klíma változásokat.
    Például az teljesen elfogadott, hogy föld forgástengelyének dőlése okozza az évszakok változását, de az már kétséges, hogy milyen következménye van annak, hogy a naprendszerünk forgástengelyének helyzete, a galaktika tömegközpontjához viszonyítva, milyen éghajlati hatásokat okoz, nagyobb időléptékben számítva.

    Sajnos, úgy látszik, hatalommal bíró tekintélyes emberek elképzeléseinek ketreceiben vergődik a tudomány.

  78. 82. bogozy
    Nem ugyanazt a következtetést vontuk le az előbbiekből.
    Én azt mondom, hogy egy ilyen megközelítés is kaphatna zöld utat, ha alá lehetne támasztani konkrét mérési eredményekkel, amelyek igazolják, hogy a földet időben növekvő intenzitású külső sugárzás éri.
    De ha ezt mérések nem igazolják, akkor ez bizonyíthatatlan, tehát nem lehet alapul venni…

  79. 81 – Dan:
    Nézd át India történetét és utána alakítsd ki a véleményes. Angolok nélkül Indiának nem lenne vasúthálózata, egyetemeik, nem beszélnének angolul, és nem lenne, akik programoznak. Sőt még fejlett textil iparuk se lenne.

  80. Re:83
    Van rá bizonyíték…
    Ritka izotópok koncentráció arányából lehet következtetni a külső kozmikus sugárzás nagyságára. Telefonról nyögvenyelősen tudok rákeresni konkrét cikkekre, de ezen infó mentén megtalálható minden.

  81. Re:84
    Volt viszont olyan kézi szőttesük, hogy a fél világ innen vette a prémium kelméket.
    Ugyan ezt csinálták az angolok velük, mint nálunk a cukoriparral a Nyugat.
    Lett volna ott fejlett textil ipar magától is, csak később…

  82. 86: „csak később…”

    Későn érnek. 😉

    Az indiai kultúra néhány ezer évvel régebbi, mint az európai. Bőven lett volna lehetőségük, hogy beelőzzék Európát…

  83. 83. Dajtás.

    Igen. Csak ez nem illeszkedik a jelenlegi tekintélyesek klíma elméletébe

  84. Re:Observer
    Utóbbi pár száz évben hagyta csak el a Nyugat a Keletet, de újra kezd visszarendeződni minden, ha nem tűnt volna fel… 😉
    Pl a maják, mikor meglátták a spanyol hódítókat, tudod mit mondtak róluk?
    Koszos, büdös szájú,rohadó fogú, sárga fémért sóvárgó agresszív népség. Ennyire volt fejlett a Nyugat sokáig…

  85. Re:88
    Volt már rá példa, nem is túl régen, hogy a francia hadak belefagytak az orosz sztyeppébe egy hosszantattó napfoltmunimum ciklus miatt…
    Ezért botor dolog a Napot konstans energia áramnak venni, mert emberi léptékben is bekövetkezhet változás. Persze le lehet hurrogni, hogy az anti GW szekerét tolom, ami a valóságtól ez áll a legtávolabb, de fölöttébb zavaró az, ha valaki 3 évvel dobálózik bármilyen szaktekintéj is.
    Itt jön képbe, hogy ki milyen jövőt akar, és mit teremt magának. Én más milyen jövőt akarok teremteni, nem a földi poklot…
    Nem sápítozni kell, hanem aktívan tenni.
    Jelenlegi munkámmal pl azon dolgozom, hogy a megújulókat akár évszakosan is lehessen tárolni…

  86. 70. n/a Artic news cikkében 2021_ re 10 celsius emelkedést vizionál ezt az emberiség nem éli túl,de 4 celsius is végzetes ezért írhata McPherson,hogy nincs 3 évünk.2018 19 emberiségnek annyi ezen forgató alapján?

  87. 90 dajtás

    Elszakadtatok a korrekt vitától.
    „…de fölöttébb zavaró az, ha valaki 3 évvel dobálózik bármilyen szaktekintéj is.”
    Ez nem érv!

    70-ben írtam: „A jóslat cáfolásához a NASA adatait és/vagy a vonalak rajzolásának matematikáját kell érdemben támadni.”
    Örülnék, ha nem lenne igaza Guy McPherson-nak.
    Tavasszal szőlőt akarok ültetni és szeretném élvezni a termését is 4-5 év múlva.

  88. 92 – n/a:
    Szerintem 50 % annak az esélye, hogy McPherson bejön. Ennek ellenére most ősszel málnát ültettem, ami első évben nem terem, tehát 2018-ban, majd csak 2019-ben, ha nem ég ki. 😀

    Azoknak, akik a Napfolt tevékenységgel, meg Napóleon hadaival hülyéskednek!
    A Nap által lesugárzott energia természetesen nem konstans, de az ingadozás mértéke jelentéktelen. Napóleonnak és Hitlernek peche volt. Vannak sokkal enyhébb orosz telek is. A klíma és az időjárás nem ugyanaz. Ezt nagyon sokan nem értik. A mi, mai telünk semmit nem jelent, Észak Amerikában másfél méteres hó van.


    A tegnapi napon (2017.12.30.) Az északi sarkon 11.810.000 km2 jég volt. Az eddig legmelegebb évben 2016-ban ezen a napon 280.000 km2-el több jéggel borított terület volt, vagyis 12.090.000 km2. Ha ez így folytatódik, McPhersont senki se fogja lehülyézni.

  89. „A klíma és az időjárás nem ugyanaz. Ezt nagyon sokan nem értik.”

    Még az jó öreg világ tetején ülő Trumph se, aki tegnap(vagy tegnapelőtt) azt nyilatkozta az Amerika bizonyos részeit érintő kemény tél kapcsán nem kevés iróniával, hogy milyen jól jönne most valamennyi az állítólagos melegedésből.

    Hahaha.. a félig leégett Kalifornia, meg a hurrikánok okozta pusztítás délen valahogy nem jutott éppen az eszébe, ami nem egyszeri és múló jelenség, hanem évről évre nagyobb és nagyobb a baj.

    Egyébként meg optimista emberek vagytok. Én már csak egynyári növényt ültetek.

  90. Re:Tibor bá’
    Ha alacsony a Naptevékenység, akkor a helioszféra mérete csökken, és ezzel együtt a csillagközi térből jövő kozmikus sugárzás nő, aminek felhőképző hatása van. Ha több a felhő, csökken a földre eső energia mennyiség, miközben a napból érkező energia áram nem változott… Végül is nincs klimatikus hatása… 😉
    Hozzáteszem volt már melegebbb periódus valamikor 1000 körül, vikingek Grönlandon keresztül eljuttatom Észak-Amerikába is. Ahogy a Grönland neve is mondja zöld volt, állattartásra alkalmas területtel, faanyaggal hajóépítéshez, ami csak azért szakadt meg, mert jött egy eljegesedő időszak, és lakhatatlanná vált a terület…

    Hozzáteszem az északi jégtakaróra oly veszélyes mikrokoromról szó se esik, aminek a forrása a légi közlekedés. Nyilván nem fogják betiltani az északi sarkörön túl repülő transzatlanti járatokat, mert rövidebb az út, de ez az egyik pozitív visszacsatoló elem az olvadásban, amivel nem számolnak annyira… Érdekes módon Déli sarkon nem olvad rohamokat a jég, nem is repülnek arra légi járatok…

  91. dajtás

    A naptevékenység és a csillagközi térből jövő kozmikus sugárzás vizsgálata a grafikon szempontjából érdektelen.
    A grafikonon NASA hőmérsékleti értékei vannak. Ebben az értékben benne van minden hatás, és nincs lebontva részhatásokra.
    Miért melegedett a Föld, napsugárzól, kozmikus sugártól, indiánok tábortüzétől, az most nem számít.
    Amibe bele lehet kapaszkodni, az az adatok pontossága, és a görbéhez szolgáló mintavétel.
    Mely időtartamokat vettek alapul a jövőbe mutató görbéhez?

    Itt egy kicsit másképp számoltak:
    http://arctic-news.blogspot.hu/p/extinction.html

    Akárhonnan nézzük, nagy a baj!

  92. McPerson 3 éves jóslata egyébként eléggé közel van Jövőnk által vízioált és előadott 2020 körüli atomháborúval.

    Befejezem mára, mert gyanítom hamar ki leszek tiltva, mert rá merészelek mutatni Tibor bá’ érveléseinek gyenge pontjaira. Bosszúposzt már megvan mára a hívők ellen 🙂

    Mindenkinek Buék! 🙂

  93. 98 – Gibbonfióka:
    Hol mutattál rá? Szeretném elolvasni.

  94. Re:97
    Nem hiszem hogy csalnának a Nasa-sok, de én historikus adatokról beszélek. Vikingek korábban voltak, mint az első ipari forradalom, még is élvezték a melegedő klíma hatását, majd szívtak is egy nagyot, mert visszajegesedett az életterük.

  95. 12,23 ,29 Gyarmathy, 14 Gibbonfóka, 16 Ouse
    Mindezek értékes hozzászólások. Mert még mi akik olvassuk a blogot mi sem gondoljuk hogy 3 év múlva hirtelen annyi lenne. De a fenti hozzászólások jó magyarázatot adnak arra hogy gyorsan is bekövetkezhet a baj.
    Nyilván még nincs a lakhelyünkön a közvetlen környezetünkben baj (pl arra gondolok hogy a városban mindenkinek levitte a tetőt a szél, vagy havi 50eft helyett 120eft menne el kajára a drágulás miatt stb..) addig még nehezen fogadjuk el a tényt hogy nagy baj lehet rövid időn belül. Tavaly (2017) a termésátlag globálisan az előző évekhez képest nem esett vissza szerintem.

    Más: Gazdaság- Egyik helyen olvastam azt hogy aki most a 20-as éveiben van az olyan nagy válságot fog megélni mint még soha életében (talán a 29-es válsághoz hasonlót) Az hogy mesterségesen generált lesz vagy nem azt nem tudjuk, illetve hogy hogyan omlanak össze az egyes szálak.De még az időpont is kérdéses (1-5-10 év?)

    31 kalotaszegi
    „Az lehet ,hogy a megszokott biztonságos nyugati életformának két évtízeden belül vége és olyan állapotok fognak uralkodni az Euban ,mint a 9o-évek Szomáliájában,”
    Elképzelhető, én arra lennék kíváncsi hogy 5-10-20 év múlva megmaradnak e a termelő multi vállalatok, azaz lesz e még munka ott? Mert ma az olcsó olaj tartja fenn a multik termelését.Viszont a mára geddonisták körében is kidobott olajcsúcs valós veszély lesz.
    Kína stb… energiaigénye növekszik , és lesz ebből baj még( tessék megnézni az olaj alkonyát a youtube-on, nem idejétmúlt a videó ) Ha nem lesz olaj vagy drága lesz( amerika is az utólsó kártyához nyúlt hozzá az olajpalához/homokhoz) az autóiparnak annyi lesz világszinten, ami által munkahelyek tízmilliói fognak megszűnni, és ez csak a spirál eleje, mert ott lesz a robotizáció, blockchain stb…. Franciák 2040-re teljesen olajmentes gazdaságra akarnak átállni.(Vajon sikerülni fog?)
    Ma már 3 millió eladott elektromos autó van ha jól emlékszem.Na és mi ez az 1 milliárd belsőégésűhöz képest? 3 milliót globálisan még lehet etetni a jelenlegi áramhálózatról, de egy idő után újabb erőművek kellenének. Hallani Kínai és szaudi giganapalem parkokról is.Igen de a giga nem azt jelenti hogy 1 milliárd embert ellát max. 100 ezret ami édeskevés.
    Na itt az is kérdés lesz hogy mikor jön el az a pont amikor nem lesz munka (oké hogy most munkaerőhiány van, de nem tart örökké…) vagy pedig ha lesz is érdemes lesz kilépni a munkából és állatokat tartani , növényeket termelni.Vajon visszajön e még ez a világ?
    Hisz nemrégen 2000 előtt még teljesen más világ volt , a fogyasztói társadalom még csak kibontakozóban volt , az elmúlt 15 évben többet változott minden mint 200 év alatt, de amilyen gyors volt a felívelés olyan gyors lehet a lefutás , hisz ez nem egy természetes állapota az emberiségnek….
    Amúgy BUÉK mindenkinek 😀

  96. 84-re: Tibor, erről a Brian élete című Monthy Phiton egész estés film jut az eszembe, mikor az üres színházi lelátón kitárgyalják a zsidó „szekta tagjai” a rómaiakat. Mit köszönhetünk a rómaiaknak: A felsorolásuk szerintem fent van a youtobon is. De a filmet teljes egészében érdemes megnézni.

  97. Csak egy gondolat: Kínának miért ilyen „fasza” a gazdasága, és az ütőképessége mindenféle korábbi elnyomó hatalom nélkül? Ahová soha a büdös életbe sem tette be a lábát európai hatalom. Olyannyira, hogy igazából egyet finganak és az U.S.A. abba a fingba beleroppan egyszer és mindenkorra?

  98. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) minden évben kiadja egy jelentésben a világ klímájával kapcsolatos adatokat. Ez idén sem volt másként, december 22-én meg is jelent, és tele van aggasztó dolgokkal.
    A rengeteg borzasztó adat között azonban az egyik legszembetűnőbb az, ahogy az Északi-Sarkról írnak. “Nincs semmilyen arra utaló jel, hogy az Északi-Sark a korábbi évtizedekben megfigyelt formájában fagyjon újra.” Ez azt jelenti, hogy az Északi-Sark, ami kutatók és felfedezők tömegét vonzották a hatalmas fehérségével már nincs többé, és a mi életünkben nem fog visszatérni olyan formába, mint amilyennek a legtöbbünk emlékszik rá. Sőt a gyermekeink és az ő gyermekeik életében sem. A NOAA újra is nevezte a területet “Új Sarkvidéknek”.
    http://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2017/12/31/megszuletett-az-uj-sarkvidek-de-ez-semmi-jot-nem-jelent

  99. Oroszországban +20 C° -os hőmérsékleti anomália. Rekord enyhe az idő Ázsia nagy részén, és Oroszországban is, nagy területen +20 C° -os anomália van jelen, ami igen szokatlan ekkora területen, és pláne télen. Elmondható a Föld legnagyobb részéről, hogy átlag körüli vagy annál enyhébb az idő. Rekord enyhe az idő Európában is, itt is sok helyen előfordul +10 C° -os anomália. Egyedül Észak-Amerikában van igazi, kemény téli idő nagy területen, -20 C° -os anomália is előfordul.
    http://blogs.discovermagazine.com/imageo/files/2017/12/gfs_world-ced2_t2anom_1-day.png

    https://pbs.twimg.com/media/DSKVQlzWAAA0Q-V.jpg

    http://pamola.um.maine.edu/wx_frames/gfs/ds/gfs_world-ced_t2anom_1-day.png

  100. 4,5

    Akkor alakul ez szépen.Kár hogy a cikk nem említi hogy mennyi ideig van +20 fokkal melegebb,

    Mindenesetre még nagy hangja nincs a médiában ezeknek a dolgoknak és az egyént ért kár is még nem látványos ( 1-2 tornádótól , és nagy esőzéstől eltekintve, de ez még nem szignifikáns kiugrás)

    Ha itt ismerőseimnek említeném hogy még lehet hogy 5-10 évünk van hátra szerintem hülyének néznének.Csak azt akarom mondani hogy az átlagemberek körében még nem elfogdott a kihalás.

    Ez majd csak akkor tudatosul sok embernél ha saját bőrén megérzi például, leviszi a szél a tetőjét, életszínvonala lefeleződik a magas kajaár miatt , vagy méhek kipusztulnak, vagy stb….Vagy kormányzati szinten lesznek korlátozások pl. benzinjegy, kajajegy stb… persze most mondhatjátok hogy ezzel már elkéstünk, hiába korlátoznak bármit is , de amilyen idióta és lassú az állami szerv ugyis először korlátozások lehetnek.

    Szóval én várom az első nagyobb jeleket hogy vajon mikor jelennek meg, lehet már csak 1-2 évet kell várni rá:D

  101. 103 dan: Kína történelméből nem vagy túl erős, igaz?
    Ópiumháborúk, boxerlázadás… dereng valami?
    Kína igencsak be volt csicskulva az európaiaknak…

    Fingani meg mostanában nem mernek, mert már így is olyan szmog van náluk a nagyvárosokban, hogy belefulladnak.
    Van egy olyan érzésem, hogy túlbecsülöd Kína erejét.

  102. Egyre inkább úgy gondolom, hogy Guy McPherson 3 éves gondolata nem valós probléma.
    A poszt megjelenése óta kevesen jelezték, hogy elfogadják igaznak. De a cselekedeteik „beszédével” ők is inkább elutasítják.
    Pl. 106 Andrew szinte várja a nagyobb jeleket.

    Szóval nem lesz itt semmi.
    Ha igaz lenne a három év, akkor már ez év végén globálisan az emberiség kb. 10%-a meghalna.
    Ez Mo.-on 1 millió embert jelentene, a többiek életminősége pedig rohamosan romlana, azért hogy újabb fél év múlva meglegyen az 50% halálozás.

    Ezért ez biztosan nem igaz, akkor sem ha ez nem jó érv, nem jó cáfolat.

  103. 108 n/a

    Nézd ma az átlag emberek 99%-a még nem hisz a súlyos hirtelen klímaváltozásban.Talán 1% az aki befogadóképes erre az információra és az az 1% például az olvasóközönség.
    Ennek az egy 1%-nak talán az 1 %-a aki azt mondja/elfogadja hogy 3 év múlva nekünk annyi.A többi még kételkedik mert nincsenek (még) egyértelmű jelek. Még én is nehezen vizualizálom hogy mondjuk 2019-ben télen gigászi nyári viharok legyenek Mo-on , vagy tartós 50 fok nyáron vagy hogy azt lássuk a hírekben hogy nem évi 200 tetőt rongál meg a szél hanem több 10ezret letép gerendástul.
    Látjuk azt hogy karácsonykor ,szilveszterkor már nincs fagy sem általában a régi csípős hidegek helyett,azaz elindult valami, de ez a 3 év korainak tűnik pl. hogy a termésátlag 2017-ben 100 egység , 2018-ban 80 egység 2019-ben pedig mondjuk csak 50 egységre essen vissza. Nem mondom hogy megfutás esetén nem lehetséges.

  104. Avatar, te pedig az U.S.A.-VAL VAGY ELFOGULT. Egy rakás szart nem ér, csak te azt nem tudod, vagy igyekszel elhessegetni.. Bármikor megeszik akár az oroszok, akár a kínaiak. De szerintem még az észak koreaiak is. Bármilyen hihetetlen az U.S.A. IZRAELNEK KÖSZÖNHETI A MÉG FENNTARTOTT STÁTUSZÁT, és az izraeli titkosszolgálatnak.

  105. A szűkös határidő miatt felvetődött a kérdés, ki tud e halni akár 1 éven belül, a fejlett technológiát napi szinten használó országokban élő ember?
    Ha olyan szintű időjárási anomália lesz, ami Európa szerte megsemmisíti az étkezési búzát, a szálas takarmányt, akkor hónapokon belül meghal az emberek nagy része. Ki így, ki úgy, de meghal. Minden nap kell inni és legalább minden másnap enni.

    Tavaly a fagyosszentek után ültettem hat facsemetét. Pár napra rá hóvihar és -1c° lett. A csemeték fele elpusztult. Mindez, Bonifác után. Ha júniusban betör egy hidegfront Európába, majd pár nap múlva rekkenő hőség lesz, ha a világ élelmiszer termelő helyeinek jórészén hasonló termésgyilkos időjárás kerekedik a jégmező eltünéséből következően, nagy termésátlagra nem számítanék.
    Tehát elég egyetlen globálisan megzavarodott néhány nap, esetleg néhány hét időjárás, hogy a 3 év igaz legyen.
    Ennyire gyorsan következik be a vég, ha globálisan az élelemforrás fele, harmada megszűnik egyik hónapról a másikra.
    Ez nem háború, ahol azt mondhatja a városlakó, majd a vidéki rokontól, vagy a parasztoktól aranyért veszünk kaját. Nem tud venni, mert neki sem lesz mit eladnia. Épp ezért nem is lesznek idegen hordák, de még saját sem nagyon. Az élelemhiány, napok alatt legyengíti az embert.

  106. 110: „Egy rakás szart nem ér”

    Én éltem az USA-ban egy ideig, és nem merném azt állítani, hogy egy rakás szar lenne. Vannak ott tartalékok, ne féltsd őket.
    Ha szar a helyzet, azok önmaguktól összefognak, míg a oroszokat korbáccsal kell irányba állítani…

  107. Kaja lesz, rengeteg mászkál két lábon, meg azért vannak mindenféle raktárak is tele konzervekkel.

    El nem tudjuk képzelni, hogy mi mindent meg lehet enni ha az ember kényszerhelyzetben van. Persze európai gyomornak ez nem guszta, de lesznek akik mindenáron életben akarnak majd maradni.

    Egyre nagyobb kört járnak be a zsákmányért és egyre erőszakosabbak is lesznek ahogy múlik az idő.

    Aki abban bízik hogy majd ellesz a raktárkészletével az hamar bajban lesz.

  108. 111. Károly
    „Ha olyan szintű időjárási anomália lesz, ami Európa szerte megsemmisíti az étkezési búzát, a szálas takarmányt, akkor hónapokon belül meghal az emberek nagy része”
    113 Zsolt”El nem tudjuk képzelni, hogy mi mindent meg lehet enni ha az ember kényszerhelyzetben van.”

    Jelenleg szerintem több időjárási szélsőség van mint régen ami lokálisan pusztít ugyan , de olyan még nem volt hogy mondjuk egész Mo-i búza vagy gyümölcstermés lett volna oda szélsőség miatt, max. tarolt 1-2 megyében.
    És akkor élelemtermelés fokozásra ha kevesebb lenne mindenből a szélsőségek miatt akkor ott lennének a ma üresen álló kiskertek– ma senki sem veti be őket.
    pl. Mondjuk nem 10 bokor paradicsomot kellene ültetni egy család ellátásához hanem 20-at, szóval van még tartalék a rendszerben.

  109. n/a,

    1912 egy áprilisi éjszakája valahol az óceánon. Az őrszemek ordítják az üzenetet a hídnak, hogy JÉGHEGY, JÉGHEGY. Ekkor talán 4-5-en tudják, hogy nagy baj van.

    Aztán kb. 2-3 percen belül a hajó nekimegy a jéghegynek, ami végighasítja az oldalát. Elkezd beömleni a jéghideg tengervíz, páran meghalnak a gépházban és hamarosan a hajó tervezője rájön, hogy maximum másfél, két órájuk van hátra. Az elsüllyeszthetetlennek reklámozott hatalmas óceánjáró menthetetlenül el fog süllyedni.
    A hajón több mint két ezren vannak, de ebből csupán néhányan tudják, hogy a többség meg fog halni 2 órán belül.

    Az egyik tiszt épp meghallja, ahogy a tervező közli a szörnyű hírt a kapitánnyal. Majd ez a tiszt sétál egyet a hajófedélzeten, ahol nyugalom van. Sétál egyet a kabinok folyósóin, ahol szintén nem tapasztal semmi különösebbet, a kabinokban sokan még békésen alszanak.
    És ettől megnyugszik. Nem lesz itt semmi, nem lesz semmi baj, hiszen mindenki olyan nyugodt.

    Mit szólsz a meséhez?

  110. 115 Gyarmathy
    „Mit szólsz a meséhez?”
    Olvastam, de filmen is megnéztem. Tanulságos.

    De ha jól értem, nem esztétikai okokból meséltél.

    Példának rossz.
    A hajón parancsuralmi rendszer van, itt meg csak az ösztönlények masszája létezik.
    Hivatkozok most Tibor bá’ esernyős példájára.
    Ott az egymásrautaltság és a veszély közvetlensége miatt erős összetartás van, itt irigység a legkisebb különbségek miatt is.
    Ott a kapitány utolsónak hagyja el a hajót, itt elsőnek.

    Tehát ez nem jó példa.

    Nem nyílnak az esernyők, nem jön az eső.

  111. 113 +1
    Hja, a védelem, amelyről oly sokszor beszélek… s mégsem látok senkit a lőtéren.

  112. A globális felmelegedésnek váratlan következményei vannak: a Föld jégtakarójának olvadásából keletkező víz nehezebbé teszi az óceánokat, annyira, hogy a tengerfenék süllyedni kezd. Ez a folyamat pedig megzavarhatja a globális tengerszint emelkedésének az eddigi mérési eredményeit.
    A globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedéssel egyidejűleg a tengerfenék is süllyed, most végre kiderült, mennyivel – állítja Thomas Frederikse, a hollandiai Delft műszaki egyetemének geográfusa. Az általa vezetett kutatócsoport szerint a süllyedés olyan jelentős mértékű, hogy az azt vizsgáló műholdas magasságmérők alulbecsülhették, hiszen ezek az eszközök nem tudják észlelni, mi történik a tengerfenéken.
    https://index.hu/tudomany/2018/01/02/sullyed_a_tengerfenek/

  113. 73. L.S.
    McPherson néhány napja azzal állt elő, hogy legtöbbünk 3 év múlva már nem él.
    Paul Dorian meteorológus számításai szerint 2019-2020 körül érhetjük el a következő szoláris minimumot.

    92. n/a
    Tavasszal szőlőt akarok ültetni és szeretném élvezni a termését is 4-5 év múlva.

    Tisztelt n/a

    Nem szeretnék kellemes lenni, hanem hasznos.
    Ha a véleményem érdekel én McPherson úrat és Paul Dorian úrat gyanakodva olvasom.Ők és sok más „nagy tekintélyü” tudósok mind a RENDSZER kisebb-nagyobb fogaskerekei.A nagyon jól megfizetett állásukat melyikük áldózná fel, hogy őszinte legyen? Amig gazdasági függöségben vannak addig a munkályuk eredménye is kétséges, szerintem. A következő évszázadokban kétlem ha valaki is emlékezni fog Rályuk.
    A NASA hitelességére sem teszem a kezemet a tüzbe, mivel az is a RENDSZER egyik nagyobb alkatrésze.
    Céljük az Emberiség Örök Félelemben és örök aggodalomban tartásuk, és ennek következtében az Emberiség jóbban kezelhetö és jóbban irányitható.
    Tisztelt n/a
    Mindezek ellenére örülök annak , hogy tudat alatt vagy tudatosan szőlőst akarsz ültetni és biztos vagyok benne, hogy fáradságod gyümölcseid sokáig élvezni fogod nemcsak Te, hanem unokáid is.

  114. 82. bogozy
    „Sajnos, úgy látszik, hatalommal bíró tekintélyes emberek elképzeléseinek ketreceiben vergődik a tudomány.”

    Teljesen egyetértek Veled.

  115. 119 – L.S.:
    McPherson már nincs alkalmazásban. Senkinek se kell megfelelnie. Belízbe szándékozik visszavonulni a hátralévő időre.
    Ma már szerencsére látványos jelei is vannak a globális felmelegedésnek, felesleges a szakértők munkáit lapozgatni.

  116. 119 L.S.

    Gondolataid szerteágazóak. Nem követem.

    Paul Dorian urat nem ismerem. A számadatait sem.
    Guy McPherson-t is csak a hírekből.
    Itt Tibor bá’ hívta fel a figyelmünket a 3 éves gondolatára.
    Ez a gondolat önmagában nem jelent semmit. Ilyet bárki mondhat ha hirtelen felébresztik, vagy ha jó anyagot szív.
    Az aggodalmat az adja, hogy a szavai megalapozottak, és ezt az alapot a NASA adja az adataival, és hogy arctic-news.blogspot
    munkatársai ezekre az adatokra ráillesztettek egy polinomot, valszeg regresszióval.
    Ha ez így igaz, akkor nagy a baj. Az adatokat kellene cáfolni, de szinte reménytelen. A matek pedig mindig matek marad.
    Annyi reményt látok, hogy valamit nem vettek észre és tévesen fogalmazták meg a görbét.
    Volt már ilyen, pl. a Hubbert-féle csúcselmélet ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Olajhozamcs%C3%BAcs )
    amely komoly adatokat és rendíthetetlen matematikát használt, mégsem úgy valósult meg, az élet módosította.

    Itt most a hangulatkeltés nem segít. Ennél több kell(ene).

  117. 123.n/a
    visszatérve az olajhoz
    „Annyi reményt látok, hogy valamit nem vettek észre és tévesen fogalmazták meg a görbét.Volt már ilyen, pl. a Hubbert-féle csúcselmélet”

    Igen Hubbert akkor még nem látta előre hogy meg fog jelenni az olajpala, de a görbéje a konvencionális olajra pontos.Amit mellékeltél linket jól látszódik hogy 2010-től egy óriási tüske van felfelé a kitermelésben az olajpala miatt.
    Az olajpalában talán annyi a szerencse hogy „sok” van belőle, és egyidőben pl. nem csak 50km2-en lehet kitermelni hanem párhuzamosan folyhat a kitermelés 200km2-en is. Talán emiatt az a nagy spike(tüske) ami felment nem zuhan be olyan gyorsan(talán).
    De a link is írja : „A tapasztalatok szerint amikor a vízhányad eléri a 70-80%-ot, a mező összeomlik.a világ kőolajigényének folyamatos biztosításához három új Ghawar felfedezésére van szükség az elkövetkező 10-15 év során.”
    A ghawari mezőnek pár év múlva vége.Olajpala még van sok elvileg, de hogy az a kieső hagyományos olajat tudja e pótolni vajon(és itt pénzüyi kérdések is vannak, mert nem tudni ki mikor hogyan megy csődbe , ez bonyolult dolog…..)
    3 új Ghawari mező már nem lesz , pár év múlva vége az olcsó olajnak, az autóipar nagyrészének és a még fennmaradt pár „jóléti” államnak(usa, német ,angol…) is .Lesz elektromos autó talán 5,10,30 millió de a lakoság nagy része majd a 70 évek életszínvonalán fog majd élni.
    bocs az offért de ezt idén is át kell beszélni:D

  118. 123 Andrew
    „visszatérve az olajhoz”
    Ezek szerint Te sem hiszed el Guy McPherson szavait.

  119. 123. Andrew

    Miért kapaszkodnak az emberek annyira a kőolajba?
    Mi van akkor ha fokozatosan kifogyunk belőle?

    Szénből simán lehet benzint készíteni.
    Fagenerátorokkal is lehet járműveket hajtani.
    Gőzgépek fejlesztését abbahagyták, szükség esetén nagy távlatok vannak benne.
    Nap, szél, vizienergia, geotermikus tiszta energiaforrás nagy mennyiségben rendelkezésre áll.
    A nukleáris erőművek, különös tekintettel a majd teljesen tiszta Tórium üzemanyagúakra, és a fúziós energiát hasznosítókra, óriási energia bőséget tud biztosítani.

    Tehát, jól látszik, hogy az olajválsággal való fenyegetés, inkább üzleti érdekekből ered.
    Emlékszünk az olajárak felverésére? Jaj, mert holnapra kifogyunk?
    Aztán nemrégen összedőlt az olajár. (igaz inkább az oroszt akarták vele leverni, mint a profitjukat nyírni)
    Egy okos ember mondta, olcsó olaj kifogyott, de a drága olajból bármekkora mennyiség rendelkezésre áll 🙂

  120. Egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya 27 globális klímamodell előrejelzései alapján határozta meg azokat a térségeket, ahol a szárazság jelentősen nőni fog, amikor a globális felmelegedés eléri az 1,5 vagy a 2 Celsius-fokot – nem a nulláról indulunk, az átlaghőmérséklet mára már 1 Celsius-fokkal növekedett. Kimutatták, hogy 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén – ami 2052-2070 között következhet be – a földfelszín 24-32 százaléka fog nagyon kiszáradni, 1,5 Celsius-fok esetén ez csupán 8-10 százalék. A szárazság már ma is súlyos probléma a Földközi-tenger térségében, Dél-Afrikában és Ausztrália keleti partvidékein. Mexikó, Brazília, Dél-Afrika és Ausztrália egyes térségeiben pedig sivatagosodás megy végbe a globális felmelegedés hatására.
    https://24.hu/tudomany/2018/01/03/ket-fok-kell-a-durva-szarazsaghoz/

  121. 126 Python

    „Egy nemzetközi kutatócsoport…”
    Tovább nem érdemes olvasni.

  122. Amúgy csak mondom: Karácsony előtt pár nappal már virágzott az illatos hunyor – februárban kellene ennek bekövetkeznie.
    Most meg beindult a repce virágzása is a délebbi országrészeken…! No comment!!! 🙁

  123. 126 – Python:
    Ha egy ismertetésben ezt olvasom: „Kimutatták, hogy 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén – ami 2052-2070 között következhet be” azt már nem is olvasom tovább. Az pedig elképesztő, hogy ilyet bemásolsz.

  124. 128 Phyton

    Illatos hunyor és repce virágzása január elején nem a klímaváltozást mutatja.

    Egészen egyszerűen, a pillanatnyi időjárási helyzet alkalmas, és ez automatikusan beindítja a növények növekedését.

    Ha nagyobb intelligencia és hozzávaló memória lenne a növényekbe építve, azt mondanák, ok most meleg van, de a hideg évszaknak még nincs vége biztosan, szóval várjunk még a sarjadással. 🙂

  125. Kihalás
    Zsolt, Andrew
    Több hozzászóló is említette, nehéz elképzelnie egy 3 éven belüli kihalásos összeomlást.
    Erre írtam, Ha…ez az Arktisz-i jégeltűnés valóban megtörténik, akkor következhet be, amire számítani lehet, egy gyors kihalás, nagy területet érintő rendkívüli időjárás miatt.
    Mi történik a gyakorlatban, amikor az időjárás következtében a gabonának, a szálas takarmánynak csak a fele, harmada a földeken megsemmisül.
    Mivel az említett ágazatban a haszonkulcs igen alacsony, 10-30%-nál nem nagyobb, de ide vehetjük az állattartást is, ez azzal jár, hogy ilyen esetben érdemesebb hagyni ott rohadjon a földeken vagy beszántani, mint learatni, ill. begyűjteni, raktározni a termést. Ez az esemény késő nyáron, ősszel történik. Tehát nem kell, hogy elpusztuljon a termés 100%-a, elég, ha 20-40% a pusztulás mértéke. Ez időben épp akkor történi, mikor a raktárak nagyrészt kiürültek. Fogadnák az új terményt.
    Ha most háromezer forint egy körbála, az állattartó nem veszi meg többszörös pénzért. Mert még nem látja azt a felvevő piacot, ami ötezret ad majd egy csirkéért. Inkább kényszervágást csinál. De ezzel nem lesz egyedül, sok-sok gazdaság sorban fog állni a vágóhidaknál. /Emlékezzünk a néhány éve történt csirkeállomány pusztulásra. Néhány extra meleg nap miatt milliószámra pusztultak a csirkék, ill. ölték le azokat. Ezek a haszonállatok genetikailag optimalizálva vannak a haszontermelésre. Egy kis kilengés és pusztul mind./ Teli leszünk hússal. Az összeomlás előtt még lejjebb is megy a hús ára. De ez azért van, mert kivágják a törzsállományt is. Az ok, hogy nincs takarmány, mert beszántották, ha beszántják egyáltalán, azért mert 20-40% terméskiesésnél a beszántás jár a legkisebb veszteséggel. Ami termény mégis betakarításra kerül az nem drága lesz, hanem elérhetetlen.
    Ha arra számít valaki, hogy sok pénzért fog kapni élelmiszert, az nagyon téved. Hivatkoznak a régi nehéz időkre, amikor drágán, de hozzá lehetett jutni élelemhez. Igen, mert a vidéken a nem is olyan kicsi kertek művelve voltak és majd minden portán volt szárnyas, lábas jószág.
    Ahhoz, hogy egy őszi- téli élelmiszerhiányból fakadó összeomlást túléljünk, a következő évi termésig ki kell húznunk valahogy. Kizárt, hogy legyen a rendszerben akkora tartalék, hogy egy év terméskiesését átvészeljük.
    Itt jön a képbe, hogy az éhség nagy úr. Hiába a felmelegedés, azért a téli napok azzal járnak, hogy a hosszú fagyos éjszaka, és a rövid, hideg, hűvös nappalok megviselik az éhes embert.
    Ebben a ránk szakadó nyomorúságos időszakban rendkívül gyorsan elérkezünk egy civilizáció mentes világba. /Jól eszembe véstem egy emberi viselkedést kutató vizsgálati eredményt. A lényege, hogy büntetlenséget és sok pénzt kaphatott az, aki az üvegfal túloldalán lévő embert megöli. Tízből hét ember megölte a másikat, hogy több pénze legyen. Világos, mit fog csinálni, ha éhezik./
    Nem osztom azt a nézetet, hogy jellemzően hordákba verődve egyre távolabb portyázva szerzik majd meg az élelmet.
    Nyilván azért menne távolabb, mert a közelben már nincs megszerezhető élelemforrás. Ha nincs kaja a közelben, akkor élő ember sincs, a helyi öldöklések lezajlottak. Mikor távolabbra menne a horda, akkor vagy viszik a teljes pereputtyot vagy az otthon maradottakra hátrahagyott fegyveresek vigyáznak, megosztva erejüket. Minél messzebb mennek, annál nagyobb a veszélye, hogy egy másik hordába botlanak. Itt megint jön egy gyakorlatias kérdés. Mivel közlekednek? Gondolhatnánk, hogy ott lesz az a sok magára hagyott autó, meg a sok ingyen üzemanyag, értelemszerűen gépjárművekkel. Szerintem nem lesznek járhatóak az utak. Az úton veszteglő, kifosztott autósok járművei épp úgy akadály lesz, mint a magukra hagyott karambolos járművek. A falunkhoz vezető utak mentén most nézem ki azokat a százéves tölgy, bükk fákat, amiket úgy vágok ki szükség esetén, hogy az útra dőljenek. A helybéliek ismerik a dűlő utakat. Ha nagyon muszáj, akkor ezeken lehet közlekedni. Jobban tartok falun azoktól, akik egy morzsányit sem készülnek egy nehezebb időkre, de, ha bekövetkezik az összeomlás elsők lesznek akik fegyvert fognak a szomszédjukra. Egy falu közössége vagy bead mindent a közösbe, vagy arra számíthat, az élelemből kifogyók mindent megtesznek, hogy egyenek. Mindent. Ahogy itt írtátok, ma már a falvakban lakók is nagyrészt városi életet élnek. Nekik sincs tartalékjuk.

  126. 131 Károly

    „Több hozzászóló is említette, nehéz elképzelnie egy 3 éven belüli kihalásos összeomlást.”
    Egyszerűen nem hiszik el, és a szavaidból ítélve Te sem érted mit mondott Guy McPherson.

    2016-11-28-án Tibor bá’ írt egy VIP posztot, mely tíz évről szólt.
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=20381
    2017-12-26-n pedig egy újabbat, ezt.
    Vagyis egy év alatt annyit változott a klíma, hogy már csak három évet látnak.
    2016-ban ezt a hőmérsékleti jóslatot adták: https://3.bp.blogspot.com/-Ox8JWUBkkpo/WG7fBjPBIHI/AAAAAAAAWfs/di0cLj_W0dg4zAVo8zgzr7IGi7BzNQn0wCLcB/s1600/extinction-2.png
    Ehhez a grafikonhoz készítettek egy kihalási (rakásradöglési) becslést: https://2.bp.blogspot.com/-KX_AFO15j1M/WDlEN26m42I/AAAAAAAAWJw/-Tz-IEknWFc2Jv1WKCyuXuXrs1C5oVB1gCLcB/s1600/prognosis-3.png
    Az utolsó, a három évi hőmérsékleti jóslathoz (még) nem mellékeltek (nem tudok róla) kihalási becslést, de ha a tízéves becslést korrigálod, vagyis az évszámokból elveszel öt évet, akkor „képben leszel”.
    Vagyis Guy McPherson szerint még az idén „Mad Max” világ lesz.
    Ilyen rövid idő alatt nem lehet felkészülni semmire. Nincs idő tartalékolni, fegyverkezni…
    Mindazt amit hosszan leírtál elfelejtheted (ha hiszel Guy McPhersonnak).

  127. 131 Károly,

    Jó gondolatok, ebben a formában még nem láttam ilyet senkitől.Talán ha csak 30%-ot lehet majd betakarítani és globálisan lesz baj akkor nem beszántják hanem betakarítják. (de nem vagyok szakértő) Mert gondolom a beszántás az eddig csak lokásisan működött , ha elvitt egy pár hektárt az idő pl egy településen.

    Mindenesetre arra kíváncsi vagyok hogy ha elindul a leolvadás igazán, akkor konkrétan mi lesz majd? Mondjuk 50 fok 1 hónapig, vagy exrta viharok?

    Vannak már kísérletek a sivatagi termesztésre ,persze egy iyen forgatóköny esetén nem tudni lesz e ennek létjogosultsága.Vagy hogy a maradék búzát nem az állatoknak adjuk hanem az emberek eszik meg.

    Az szerintem is igaz lesz hogy telente esténként megmaradnak a csípős hidegek , legfeljebb nem -10 fok lesz henem csak 0, de az is lehet hogy 15 fok alá nem megy :D.

    Mindenesetre kíváncsi leszek mi lesz 3 év múlva.

    132 n/a

    Én nem mondom hogy nem hiszem el a 3 éves elméletet, nem tagadom meg , nem tiltakozom ellene hogy hülyeség. Csak úgy írtam hogy

    nehezen képzelem el.De ez régi csont , minden azon múlik hogy leolvad e .Az is lehet hogy 3 év múlva csak benyal 7 millió km2 alá.

    Na az viszot nekem durva hogy egy évet írsz. Meglátjuk, mert arra már csak pár hónap van hogy bekössön, kikelejn a búza, de majd meglátod hogy lesz idén búza.

    Lassan már oda jut a dolog hogy 2017-ben volt búza, 2018-ban meg 0 lesz , ez így hülyeség szerintem te is belátod.

    Én mindenre nyitott vagyok, arra is adok esélyt hogy még 2050-ben sem lesz gond és élünk csak melegebbek lesznek,mégegyszer adok esélyt csak ez nyilván pár %.

    Az meg mindenki egyéni dolga hogy melyik forgatókönyvnek mennyi esélyt ad, de azt látom a tagadók és hívők között hogy mindegyik csak a saját álláspontját szajkózza,

    nem ad %-osan még egy kis esélyt sem az ellentettjére.

  128. 131 Károly
    +1
    A gazdaságosság mellett az is játszik, hogy az enyhe időben áttelelő kórokozók felgradálnak, -10% ha kontrollálható, ha bármi miatt akad a 90%-ban import vegyszer, műtrágya ellátás, akkor a kiesés 40-50% minimum. Ezek modern fajták, nem a 3-400 évesek: ha nincs mindenre optimalizálva, cseszik teremni.
    Búza, ha már ez volt a példa: hideg nélkül nincs jarovizáció, hó nélküli minuszokban kifagy. Nem ezekre az ingadozásokra lett nemesítve semmi, parlagi fajtáink meg nincsenek termesztésben.

  129. Andrew:

    Be fogják szántani, mert ez a gyakorlat.
    Ilyenkor még nem összesítik az adatokat és ezért nem is kezdenek globális vészterveket megvalósítani.
    Amikorra meg baj van addigra kipereg a szem a lábon hagyott gabonából.

    Amivel nem számol Károly, hogy hamar működni fog az emberevés, főleg városban.
    Ember meg lesz, mert ha nem is nagyon van mit enni, azért lesznek lerabolt boltok, raktárak, ügyeskedők, stb. így lehet élelemhez jutni, fosztogatók is lesznek akik sorra mennek be a lakatlan házakba, lakásokba.
    Egy konyhaszekrényben ma is minden háztartásban előfordul pár kiló liszt, cukor, olaj, kechup, konzervek, száraz kenyér, tészta.
    Ezt a legtöbb helyen felélik, de pl. nyaralókba nem mennek ki ahol kisebb arányban de ugyanez előfordul.

    A közlekedés európában, azért megoldott. Gyalogszerrel is 2-3 óra alatt több település is elérhető, akár órán belül is a szomszéd faluban vagy.
    Figyelőszolgálat megszervezése létfontosságú, mert ha nagyobb csapat jön akkor csak összefogással lehet védekezni.
    A népesség zöme csak az aszfaltutakat ismeri, de azt biztosan tudja hogy ha azon gyalogol akkor valahova elér. Magyarul ahova aszfaltút vezet arra érdemes menni akkor is ha tölgyfa fekszik keresztbe.

  130. Egy nagy jenga játék résztvevői lettünk. Sok téglatestet már kihúztunk a helyéről, bármikor sorra kerülhet az a téglatest is, aminek hiánya a rendszer hirtelen összeomlásához vezet.
    „hamar működni fog az emberevés”
    „raktárak, ügyeskedők, stb. így lehet élelemhez jutni”
    „Gyalogszerrel is 2-3 óra alatt több település is elérhető”
    Kitömött puttonnyal a hátadon, országúton poroszkálva falvakon keresztül? Ez az ország egy részén már ma sem lenne életbiztosítás.

  131. Ki beszélt kitömött puttonyról?

    Az éhezők kezükben egy konyhakéssel is menni fognak, hogy egyenek _akármit_ ami szembejön.
    Pontosan úgy ahogy a zombik.

    Zombik ellen az útra döntött fa kb. szépségtapasz.

  132. Zsolt,

    és ha két zombi találkozik, akkor mi lesz? Az erősebb megkajálja a másikat? Egyébként meg azt gondolom, hogy ha zombiskodni akarsz majd, akkor az első áldozatok között leszel.

    Azért a dolog nem törvényszerűen úgy működik, ahogy lefested. Számos országban éheznek és éhen döglenek emberevés nélkül. De az is lehet, hogy igazad lesz, legalább is részben, azaz lesznek olyanok, akik az általad lefestett dolgokra is vetemednek majd.

    Számomra Venezuela most egy jó példa.
    Akinek 1-2 évre való alapkészlete volt ott, az bizony nagy eséllyel jól járt. Sokkal, de sokkal nagyobb előnnyel indult, mint azok, akik nem gondolkodtak előre.

    Szóval nem hülyeség legalább fél – egy évnyi készletet tartani(de akár többet is, ha módod van rá) tartós élelmiszert, víztisztítót, gyógyszert és hasonló dolgokat, amivel egy ideig gondoskodhatsz magadról és családodról.

  133. Egyre kiszámíthatatlanabb lesz időjárásunk. Viszont azt nem lehet előrejelezni, hogy bizonyos szélsőségek mikor és hogyan következnek be.
    Juhász Árpád emellett fontosnak nevezte azt is, hogy már olyan dolgokat is tudnak mérni a szakemberek, amit korábban nem sikerült. Így derülhetett ki, hogy az Északi-sarkon a közelmúltban több alkalommal is abban az időszakban, amikor mínusz 30-40 Celsius-foknak kellett volna lennie, plusz 1 Celsius-fokot mértek. A geológus arra is rámutatott, hogy ez már bizony a klímaváltozás jele.
    https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/zold/cikk/2018/01/08/a-globalis-felmelegedes-miatt-a-szelsoseges-idojarasi-jelensegek-is-fel-fognak-erosodni-video-megy-meg-bele

  134. 139 – Python:
    Juhász Árpád hirtelen feltalálta a spanyol viaszt. Én emlékszem rá, amikor egészen másképp nyilatkozott. Különben, amiket mond, az már mind olvasható a megfelelő (angol nyelvű) fórumokon-

  135. Ha minden így marad, a mai generáció nemcsak az időjárás-változást fogja megtapasztalni, de fajok kiha­lásának, a hagyományos értelemben vett mezőgazdálkodás végének és annak is szemtanúja lesz, hogy emberek százmillióinak kell elhagyniuk a jelenlegi lakóhelyüket.
    Hetesi Zsolt fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint hamarabb összeomolhat az emberi civilizáció, mint gondolnánk.
    https://www.teol.hu/eletstilus/hetesi-zsolt-osszeomolhat-az-emberi-civilizacio-963271/

  136. 6,7 milliárd hordónyi mennyiség a feltárás egy év alatt? Ez a jelenlegi fogyasztás mellett kb. 75 napra elegendő. Ha csak nem történik valami csodaszámba menő feltárás, akkor 1-2 év alatt érdekes dolgok várhatóak, mivel a meglévő mezők is apadnak.

    Csak azt nem értem, hogy lehet még mindig csak 62 dollár egy hordó olaj. (A Brent is csak 68 dollár jelenleg). Mondjuk szeptember eleje óta elég masszívan emelkedik.

    Borzalmasak ezek a fáklyák, ki tudja világszerte hány tízezer ilyen okádja éjjel-nappal a széndioxidot, szénmonoxidot és a kormot a levegőbe. Hihetetlen, hogy évtizedek óta nem sikerült megoldani, hogy a finomítótornyok tetején ne legyenek elégetve a keletkező gázok.

  137. 144.
    ” Csak azt nem értem, hogy lehet még mindig csak 62 dollár egy hordó olaj.”
    Ugye viccelsz?! ..
    Orosz olaj kivitel?.. Mond valamit?..

  138. 137
    Soha nem fajulhat odáig a helyzet ,hogy a békés polgárok zombiként mészárolhassák le egymást egy kis kajáért,ez hálivudi agyfosás. Minden épkézláb ember a frontokon fog harcolni regurális hadseregben ,olyan elszántsággal és kegyetlenül , ahogy a japánok és az amerikaiak Ivo Dzsimán.
    A többi gyerekábránd. 🙂
    Hogy utánna mi lesz az nem érdekes ,mert 99 százaléka a csatamezőkőn végzi.
    A Hetesi is egy lővészárokból fog beszélni a peakoilról,nem a tv studióban.

  139. 127 – kalotaszegi:
    Ez alkalommal tévedsz. Az ellenkezőjére van történelmi példa.

  140. 141: Igen, kb. 5-6 év alatt elég jól megváltozott az álláspontja a korábbiakban képviselt optimista nézőpontjához képest. De fejlődni és korrigálni sosem késő! 😉 🙂

  141. 146 n/a

    Szerintem a baj nagy lesz , mert a mai technika arra jó hogy minél gyorsabban kiszivattyúzza az olajat , és minél gyorsabban összeomoljon egy kút.

    És mindig nagyobb készletet vallonak be a kitermelők, mert a bevallott készlet alapján határozzák meg a kitermelhető mennyiséget(minél nagyobb annál többet) .És ugye itt csak a pillanatnyi profit számít mindenkinek.

    Még nincs fennakadás , de szerintem 1-2-3 éven belül lesz . A ghawari mezőt vizezik, a palaolajat sem azért termelik ki mert van még rengeteg hagyományos olaj. És pl. az ausztriai shell kút 95%-a víz , nyilván ha lenne bőven nem kínlódna ezzel .
    Mikor bejelentik hogy találtak pl. egy nagy mezőt a horvátoknál, akkor a nagyot úgy kell érteni hogy az a világazdaságnak önmagában kb. 1-3 havi mennyiséget jelent.

    Mindemellett főleg Kína és India olaj kereslete aggasztó. 2025-30 körülre napi 200 millió hordót kellene kitermelni (ebből lejön a kitermelésre fordított energia) hogy tudják tartani az igényeket. Ez lehetetlen lesz . Az olló hamarosan zárulni fog.Sokan vagyunk a földön.

    Az elektromos autó gyártás is csak egy pillanatnyi profitot jelent , az nem azt jelenti hogy elérhető lesz milliárdok száméra, hanem csak azt hogy pillanatnyilag van profit 1-2-3 millió elektromos autó legyártásán.

    Venezuela jó esettanulmány lehet.Nem tudom mikor számíthatunk olyan állapotkora itt Mo-on mint ott.

  142. „Venezuela jó esettanulmány lehet.Nem tudom mikor számíthatunk olyan állapotkora itt Mo-on mint ott.”

    Jó kérdés, szerintem akár nagyon hamar. Ha feljebb megy az olaj ára, Venezuela helyzete megjavulhat, vagy legalább elviselhető szintre emelkedhet, mivel olajuk van bőven.
    Magyarországnak viszont olaja nincs, saját élelmiszer termelés kevés, és az is csányi és hasonló oligarchák kezében van, akik simán el fogják adni külföldre, mivel a magyar tömegek nem fognak tudni fizetni érte.
    Természeti csapások a klímaváltozás miatt, vagy politikai bizonytalanság(pl. kizárnak minket az únióból vagy orbán kilép), világgazdaság recessziója, ami miatt majd nem kell a magyar rabszolgamunka tovább, ezek egyenként is elégendőek, hogy nagyon nagy baj legyen és előálljon kis Házánkban egy venezuelai állapot, ami talán soha nem javul már meg.

    Orbán szerintem végzetes hibát követett el azzal, hogy a rendelkezésekre álló hatalmas forrrásokat nem az ország nehezebb időkre való felkészítésére, kisgazdaságok kiépítésére, biogazdálkodás fejlesztésére és oktatására, megújuló energiatermelő eszközökre, az ország szabad területeinek beerdősítésére és hasonlókra használta, hanem gyakorlatilag elherdálta. Iszonyatosan meg fogjuk inni ennek a levét.

  143. 152. Gyarmathy
    2000%-os éves infláció nincs nálunk. Viszont tavaly volt egy 15-20%-os fizetésemelés országszerte, idén pedig várható 10-20% átlagban.Ha a kettőt összegzed kamatos kamattal az 50% két év alatt.Azért ez is elég gáz , mert hosszútávon még súlyosabb a helyzet.Persze még itt lehet kapni pénzért mindent, de ha a pénz így értéktelenedik akkor ez gáz. Nem is beszélve arról ha valaki nyugdíjcélból takarított, meg, annak szépen olvad a pénze. 20-30 éves távon még brutálisabban dolgozik az infláció.

  144. Andrew,

    A lassú pénzhígulás még úgy, ahogy elviselhető. Én emlékszem az egyforintos fagyira, háromhatvanas kenyérre, ami bár elég rég volt már, de még messze nem 50 éve. Most a fene tudja hány száz forint már 5 dkg fagyi, meg 1 kiló kenyér, mégis legalább úgy élünk, mint akkor, persze csak ha van munkád (nem közmunka). (Tudom ez sem pontosan igaz, mert nagyon sokak helyzete sokkal rosszabb, kilátástalanabb, mint akkoriban).

    Jobban kell azonban tartani egy gyors rosszirányú változástól.
    Venezuelában sem volt baj nagyjából 5 évvel ezelőttig. Jól elvoltak, éltek az olajbevételekből, mint Marci hevesen. Aztán az olaj ára lement, Venezuela gyakorlatilag összeomlott. Nem csak hogy pénzük szart sem ér már, de áru sincs, amit meg lehetne venni. Egy országnak minél jobban törekedni kell arra, hogy legalább alapszinten, élelmiszerből, energiából, a legszükségesebb dolgokból belső termelésből tudja ellátni magát.

    Sokan lesajnálják most Venezuelát, pedig meggyőződésem, hogy a mi helyzetünk sokkal rosszabb és kilátástalanabb már akár rövid távon is. Egy hajszál választ el bennünket a katasztrófától.

  145. 153:,154:
    Hasonló árakra én is emlékszem és most kezd csak egy durva hígulás (pontosabban gazdasági kényszerből: higitás) előállni pénzmag fronton. Van (lesz) egy olyan vonzata, hogy az elmúlt két év kumulált inflációja tényleg közelít az 50%-hoz – egy széles néptömeg számára – , mert nem csak a MÉG nyugdíjra félretevőket érinti durván, hanem a MÁR nyögdíon lévőket! Ez a sokmilliós tábor semmit sem tud tenni amikor megtakarítása (nyugdíja) elértéktelenedik. Most lesz csak a megugrás, amikor kifut a lakásépítésbe (kétségbeesetten) belepumpált könnyü pénz, és a devizahitel gondjaira rárakódik a csok okozta hatás. Persze ha azt nézzük hogy amíg vannak külföldiek, akiknek itt még semmi sem drága, addig megy a biznisz, folyik a lakosságcsere. Csak ki fogja azt eltartani-fenntartani hazai ipar nélkül ami így kialakul ?? A turizmus?

  146. 156 n/a

    Ami meglepő hogy fel akarják számolni az összes atomerőművet, a precíz németek akik mindenhez értenek.
    Gondolom a németek kiszámolták az energiaigényüket, tudják hogy mennyit tudnak venni külföldről , mennyit tudnak előállítani megújulóból és a végén az jött ki hogy meg kell nyitni a szénbányát.
    Egyébként ha fel akarja számolni az atomerőműveit , akkkor miből lesz majd energia a lakosságnak és az elektromos autókank?Részben szénerőművekből?Vagy felviszi a megújulók arányát 90%-ra? Azt is hozzá kell tenni hogy a megújuló „csoda” most az olajkorszakban van legyártva.
    Azt nem veszik bele hogy mennyi energia fogy el addig amíg le nem gyártódik egy szélerőmű vagy napelem (aél előállítás stb….) mert valahol olvastam hogy ez is csak úgy fest szépen hogy az előállítása az olajalapú társadalomra alapoz.
    Ausztrália is beindította ugye a szénbányát,Én nem tudok a lapok között teljes mértékben olvasni, de lehet ezek baljós előjelek,

  147. 157 Andrew
    „Én nem tudok a lapok között teljes mértékben olvasni,…”
    Most nem is kell. Tisztán látható minden.
    153,154,155-ben az inflációról beszélnek. Ez nem jó indikátor, ez zsákutca. A fedezetlen pénz. kb olyan mint a kártya. Annyit ér amennyit belegondolok.
    A konkrét tényeket kell észrevenni, és helyretenni.
    Az ipari forradalomban volt a történelemben olyan, hogy szén adta az iparnak az energiát?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ipari_forradalom
    Most abba az irányba megyünk, úgy hogy most CSÖKKEN a szén felhasználása.
    Mo.on is a szénbányákat gazdaságtalanságuk miatt bezárták az olaj megjelenésekor. Most már egyre inkább újranyitják. Ez retrográd élet. 🙁
    Most az ipari forradalomnál tartunk a (vissza)fejlődésben?
    Ezen a blogon sokmindent kitárgyaltunk. Érdemes visszaolvasni a régebbi posztokat.
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=20624

    Persze ha Guy McPhersonnak igaza van, akkor…

  148. @157 Andrew:
    … és akkor még ez is:
    „Lebontják Kerpenben a Michael Schumacher nevét viselő gokartpályát, hogy a helyén bánya működhessen, írja a Pitpass.com a kölni Express nyomán. A pályát, ahonnan Michael és Ralf Schumacher, Heinz-Harald Frentzen és Sebastian Vettel is indult, nem építik újjá sehol, mondta el Ralf Shumcher a német lapnak, ugyanis nem találtak megfelelő helyszínt az átköltöztetésre.
    A gokartklub elnöke Gerhard Noack, azt mondta, hogy az RWE energiacég felajánlott nekik kártérítést, de Noack szerint pálya nélkül megszűnik a klub is, arra lenne szükségük, nem kártérítésre.
    Észak-Rajna-Vesztfáliában a közelmúltban új erőre kapott a bányászat, Immerathban a St. Lambertus katolikus templomot dózerolták le, hogy lignitbánya nyíljon a helyén.”

  149. Érdekes az új szénbányák, és a régiek újra művelésbe vonása miatt nincs nagy tiltakozás a „környezet védők” részéről.
    Szenes erőművek a széndioxid és más, környezetszennyező gázok millió tonnáit bocsátják ki évente, per erőmű.
    Az urán alapú veszélyes technológiájú atomerőműveket ki lehetne váltani, biztonságos Tórium üzemanyagúakra, kevés fejlesztő munkával. Nem teszik.
    A megújulók létesítése jó elgondolás, de a valóságos fogyasztási igény fedezése megújulókból, óriási beruházást igényel, hiszen nemcsak termelő, hanem puffer tároló kapacitásokat is kell építeni.
    Ezügyben félrevezető hazudozások vannak, mert Ausztráliában felépített, és agyonreklámozott Musk féle akksitelep, 80 perc alatt kiadja a betáplált energiát. Míg egy sötét éjszaka 10-12 óráig tart.

    Jól érzékelhető, hogy üzleti érdekek mentén folyik az energia ipar fejlesztése.
    Az emberiség és a környezetvédelem igényei nem sokat számítanak.

  150. 160 bogozy

    „A megújulók létesítése jó elgondolás…”
    Mire jó?
    „…de a valóságos fogyasztási igény fedezése megújulókból…”
    Erre biztosan nem. Ez „parasztvakítás”, úgy mint az elektromos autó is!

    153,154,155
    Az arany (és nyersanyagok) árát érdemes figyelni. Ha tartósan emelkedik, az „lavina riasztást” jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük