(2029) Már nincs tíz évünk se

VIP.203.

 

Guy McPherson (University of Arizona) Új-Zélandon előadó körúton van, amit az új-zélandiak komolyan vesznek (videón végignéztem egy TV interjút). Az interjú főbb mondanivalója a következő volt:

http://www.newshub.co.nz/world/humans-dont-have-10-years-left-thanks-to-climate-change—scientist-2016112408

There’s no point trying to fight climate change – we’ll all be dead in the next decade and there’s nothing we can do to stop it.

Fordítás: Nincs értelme harcolni a klímaváltozás ellen, valamennyien meghalunk az előttünk álló évtized alatt, és semmit nem tudunk tenni, hogy a folyamatot leállítsuk.

_________________________________________________________
A teljes fordítást a VIP előfizetők kapják meg. Ez ügyben kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu.

_________________________________________________________

There’s no point trying to fight climate change – we’ll all be dead in the next decade and there’s nothing we can do to stop it, a visiting scientist claims.

Guy McPherson, a biology professor at the University of Arizona, says the human destruction of our own habitat is leading towards the world’s sixth mass extinction.

Instead of fighting, he says we should just embrace it and live life while we can.

„It’s locked down, it’s been locked in for a long time – we’re in the midst of our sixth mass extinction,” he told Paul Henry on Thursday.

But Professor James Renwick, a climate scientist at Victoria University, says people should not use his words more as an excuse to give up.

Govt appoints experts to tackle NZ’s climate change problems

While he agrees that climate change is possibly the „biggest issue humanity has ever faced”, he says „giving up is not really helpful”.

Instead, Prof Renwick says he hopes Prof McPherson’s 10-year claim will encourage people to take action.

„This is a really big issue and the consequences could be catastrophic,” Prof Renwick says. „Though certainly [humans won’t all die off] in 10 years or even 1000 years.”

The effects of climate change were first noticed 30 years ago and Prof Renwick says the sooner we get onto working against it, the less there will be to do.

„I’d love to see [people] take it on board as it is a very serious issue.”

Prof McPherson’s comments come just days after Climate Change Issues Minister Paula Bennett appointed a 10-strong team to advise the Government on how New Zealand can adapt to climate change.

National Geographic exhibition displays global climate change

But if the visiting professor is right, it could all be a waste of time.

„I can’t imagine there will be a human on the planet in 10 years,” he says.

„We don’t have 10 years. The problem is when I give a number like that, people think it’s going to be business as usual until nine years [and] 364 days.”

He says part of the reason he’s given up while other scientists fight on is because they’re looking at individual parts, such as methane emissions and the melting ice in the Arctic, instead of the entire picture.

„We’re heading for a temperature within that span that is at or near the highest temperature experienced on Earth in the last 2 billion years.”

Instead of trying to fix the climate, Prof McPherson says we should focus on living while we can.

„I think hope is a horrible idea. Hope is wishful thinking. Hope is a bad idea – let’s abandon that and get on with reality instead. Let’s get on with living instead of wishing for the future that never comes.

NZ takes home ‘Fossil of the Day’ awards at Marrakech climate conference

„I encourage people to pursue excellence, to pursue love, to pursue what they love to do. I don’t think these are crazy ideas, actually – and I also encourage people to remain calm because nothing is under control, certainly not under our control anyway.”

New Zealand has been criticised by the international community for not doing enough to fight climate change – this month being awarded two Fossil of the Day awards at the UN Climate Change Conference in Marrakech.

The awards are for the country’s failure to live up to climate promises and the continued use of „dodgy” carbon credits.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

247 gondolat erről: „(2029) Már nincs tíz évünk se

  1. Néhány éve írtad egy újévi blogban hogy 10 12 éves gyerekek nem azon fognak gondolkodni hogy hová menjenek tovább tanulni érettségi után hanem hogy hol találnak még élhető területet. Akkor távolinak tűnt de folyamatok annyira gyorsan változtak hogy rémísztő valóság lett az egész.

  2. Legrosszabb eset a klíma lehűtésére az átlageber szempontjából a Jövőnk által felvázolt atomháború. (Bár elvileg Trumpnak és Putyinnak fogalma sincs a klímaváltozásról)

    Namármost ha nem lesz atom akkor miben látjátok a folyamatok romlását konkrétan?
    Az itteni nyarak még élhetőek.Golbálisan vannak bajok, árvizek stb… de még nem szól bele jelentősen a termésátlagba a klíma.
    A közlekedésen kívül a tüzelés az ami nagyban hozzájárul a kibocsájtáshoz (egy átlag heti kb. 5 liter üzemanyagot pufog el, míg eltüzelni napi 1 mázsa tüzelőt is eltüzel és ez egy jelentős mennyiség több mrd ember esetén.)

    Ti mire számítototok? Terméskiesés a jövőben? Vagy államilag valamilyen korlátozás tüzelésre ,közlekedésre stb.. vonatkozólag a jövőben?

    Vasárnap lesz a Nationalon este egy Leonardo di cabriohoz hasonló film-Vészes jelen a címe ha jól emlékszem.

    Tiborbá jöhetne egy vasárnapi poszt a vissza a múltba sorozatban, arról hogy milyenek voltak régen a telek:D. Emlékszem 15 éve még disznótorkor szinte mindig volt hó.

  3. 1:
    Szerintem Budapesten az első igazi kellemetlenség az lesz, hogy júliusban a klimatizálók túl fogják terhelni a hálózatot és áramkiesés lesz. Néhány hét után az idősek, szívbetegek tömegesen fognak meghalni. A következő pedig a vízkorlátozás lesz, majd az általános pánik.
    2:
    Jövő vasárnapra meglesz.

  4. 1: A klíma melegedése miatt a nagyvárosok élhetetlenné válnak középtávon, és emiatt egy fordított irányú belső migrációs folyamat keretében embertömegek költöznek majd vidékre.

  5. „Nincs értelme harcolni a klímaváltozás ellen, valamennyien meghalunk az előttünk álló évtized alatt, és semmit nem tudunk tenni, hogy a folyamatot leállítsuk.” – Ez az az álláspont, ami szerintem pontosan olyan kártékony, mint az, hogy „ember által okozott klímaváltozás nincs is, probléma egy szál se, ami mégis lenne, azt megoldja a technika, nyugodtan haladjon minden az eddigi mederben.”

    Sőt, rosszabb, mert az utóbbi azért ad némi teret annak, hogy talán érdemes legalább a környezetpusztítás egyéb formáit visszafogni.

  6. 5:
    McPherson álláspontja szerintem világos és logikus. Ő meg van győződve arról, hogy legfeljebb 10 évünk van, amit a legtöbb klímakutató azért nem vesz észre, mert csak egy apró szegmensét kutatja a témának, ő viszont összeszedett több mint 50 pozitív visszacsatolást és az exponenciális melegedést tényként elfogadja. Ha elfogadjuk a McPhersonféle 10 évet, akkor logikus, hogy az idejét nem azzal tölti, hogy éjjel-nappal harcol egy megnyerhetetlen háborúban, hanem élvezi az életet, amíg ez lehetséges. — Miért megnyerhetetlen? Azért mert van egy kb. 30 éves tehetetlenség. Ma az 1985-ös bűneink hatását élvezhetjük. A folyamat pedig leállíthatatlan.

  7. Azért elég sokra vittük nem? Micsoda élete volt az emberiségnek. Csupa kaland, harc és szenvedély.

  8. 6: Tibor bá’
    1985-ben én még nagyon-nagyon fiatal voltam, tehát nem az én hibám 🙂
    Akkor ez Tiborb bá’ hibája. 🙂
    Nemám komolyan venni, mert csak a feszültséget oldom.

  9. 6: Én is megértem. Én is gyakran működöm úgy, hogy amikor a küzdelem túl nehéznek és kilátástalannak tűnik, inkább jóelőre feladom, és inkább elfogadom a pozíciót, ami ezzel jár.

    De ez nem jelenti azt, hogy el tudnám fogadni McPharson állításait. Biztos vannak logikus gondolatmenetek, amik ezt alátámasztják, de abban is biztos vagyok, hogy az ő forgatókönyvének megvalósulása messze nem 100%-os valószínűségű.

    Ha a klíma nagyot változik is, és ennek hatására a Föld eltartóképessége tizedére-tízezredére csökken, és az emberiség túlnyomó többsége kihal, azt nehezen tudom elképzelni, hogy egyáltalán ne maradjon élhető terület és élő ember.

    Ha erre, vagy ennél jobb kimenetelre csak 1% esély van (nem 90%, ahogy tippelem), akkor is felelőtlen aljasság McPherson nézeteit terjeszteni.

    Függetlenül attól, hogy ezzel egyetértek:
    “I encourage people to pursue excellence, to pursue love, to pursue what they love to do. I don’t think these are crazy ideas, actually – and I also encourage people to remain calm because nothing is under control, certainly not under our control anyway.”
    – De ehhez nem kell kihalnia az emberiségnek.

  10. „Nem tudom elképzelni, hogy 10 év múlva legyen akár egyetlen ember is a Földön.”
    Nagyon konkrét és nagyon durva, amit Guy McPherson közöl.
    Ha ez így van, akkor nagy túlélősdi veszi kezdetét hamarosan.
    Az egy nagy pillanat lesz, amikor tömegek eszmélnek rá, ennyi volt.

  11. Atomháború (az egyetlen lehetséges megoldás, ami egyáltalán nem garantálja a „sikert”).

    Ahogy Tibor bá’ írtad „nem csak egy szegmensét vizsgálja”… hidd el, mi sem, én sem.

    Isten irgalmazzon nekünk, ha nem az atomháború jön, hanem a lassú (nem is lesz az oly lassú), „klímahalál”, mert az sokkal rosszabb lesz. Mert míg az előbbi esetében legalább a prepperek (ideális esetben állami irányítással) próbálkozhatnak a túléléssel, azon belül védekezhetnek, addig az utóbbi esetében nem, vagyis a totális káoszban még az egyre gyengülő hatalmi struktúrák is a preppereken statuálnak majd példát és nem a milliós menekülteken, vagy az elfajuló bűnbandákon.

    Egyébként – ha már sok szempont – tessenek már megérteni, hogy nagyjából MINDEN globális f@szságra és gebaszra atomháború lesz a végső válasz, lett légyen az klíma, olaj/energia, élelem hiány, vízhiány, menekült horda (50-100 milliós), gazdasági-pénzügyi összeomlás, geopolitikai hegemónia hanyatlás (USA vs Kína stb.), mert az amerikai és az orosz, s rövidesen a kínai, utána meg az indiai nukleáris erők (triád legtöbbjüknél), HIGH ALERT LAUNCH READY státuszban van, azaz állandó készültségben, valamint LoW (LAUNCH ON WARNING), azaz tüzelés riasztás esetén üzemmódban, továbbá szuperhatalmak nem tudják konvencionális mederben tartani a konfliktusukat, már csak azért sem, mert a haditengerészetek esetében iszonyatos aszimetria van az amerikai és orosz(/kímai) erők között, amiért utóbbi(ak) nukleáris csapásokkal operálnnak, ami indítaná is a LoW-ot.
    Ceterum censeo: szinergia; én sem csak egy dolgon lovagolok állandóan, hanem igen sok szempontból vizsgáljuk a témát.

    Gondolatébresztőnek, s nem vitaindítónak szántam. Egyébként mind Tibor bá’-val, mind Ábel véleményével egyetértek; még ha ez paradoxnak is tűnik. 🙂

    7 N 🙂 egyébként igazad van, milyen szépek is voltunk… s valóban, milyen szép is volt például a Forma 1 a hetvenes és nyolcvanas években, vagy mennyi csodálatos könyv és egyéb műalkotás, meg persze állandóan a háborúskodás, de mégis csodálattal tölt el sokakat – engem is – Spárta, vagy Róma (elvi szinten utóbbi), vagy akár az a teljesítmény, amit a szovjet hadiipar létrehozott, miközben forrt bennem mindig a düh, hogy közben gyerekek halnak éhen, illetve betegségekben.
    De igazad van, milyen sok jó is volt itten évezredeken keresztül, jó kérdés lenne, hogy százalékosan a jó vagy a rossz van-é előnyben. 🙂

  12. A legfontosabb mondat az interjúból:

    „A Föld (légköri) átlaghőmérséklete olyan mértékben és olyan szintre növekszik az elkövetkező 10 évben, amire 2 milliárd éve nem volt példa.”

    Ezt az időutazást egysejtűeken kívül más nem nagyon fogja túlélni.
    Már az IPCC is belátja, hogy a párizsi +1,5 C egy vicc- csak a CO2- érzékenység a paleoklimatológiai adatok alapján + 6- 7 C.

    Ehhez hozzá jön még a metán, albedo- vesztés- és máris + 20 C körül vagyunk. Méghozzá kb egy évtized alatt átbillenve.

    GAME OVER

  13. 12 6-7-8 fok van a rendszerben? Na pont ennyit hűt egy atomháború. Ha várunk 10 évet 20 fok lesz a rendszerben? Annyit nem hűt már, nem is tud. Ergo: „ujjak a gombok felett” a következő max 2-5 évben jönnek a petárdák.

    GAME OVER… for most of us, but not for all of us… nagy különbség. 😉 Te különben is hallgass 😀 ott jó helyen vagy.

  14. 11: Hogyan oldja meg az atomháború a következőket: olaj/energia, élelem hiány, vízhiány, gazdasági-pénzügyi összeomlás?

  15. 9 & 10:
    Már egyszer-kétszer megírtam, de a tudás atyja az ismétlés.

    Ha minimu 37°C a levegő hőmérséklete, és a relatív légnedvesség közelít a 100%-hoz (trópusi klíma) akkor az embernek nulla az esélye az életben maradáshoz, kivéve, ha klimatizált szobában van. Márpedig a 37°/100% bőven benne van a pakliban. Az emberi testet hűteni kell, mert az életben maradás hőképződéssel jár. Az elégetett 1600/2000 kalória/nap hőmennyiséget le kell adni, különben hőguta. Ez egyébként, normál körülmények között nem probléma, sőt ruha viseléssel még lassítjuk is a hőleadást, mert különben kihűlnénk, de 37°/100% sose volt, vagy csak egy-két helyen ideig-óráig. Szóval ez az, amit csak nagyon kevesen értenek meg. A 37°/100%-ot nem lehet kivédeni! Ez azt jelenti, hogy teljesen felesleges termésátlag növelés, vízhiány kivédés és hasonlókon törni a fejünket. A szabad ég alatt csak percekig lehet majd kibírni.

  16. 15: De mért lenne a Föld minden pontján min 37 fok és 100 % páratartalom huzamosabb ideig?

    A levegőnek mindig lesznek hűlő-melegedő ciklusai, és mindig vándorolni fog. Ezért rendkívül ritka eset, hogy a páratartalom 100%-os legyen, és nem látom okát, hogy ez lényegesen megváltozzon.

    Ha pedig csak időnként és rövid ideig jelenik meg a vázolt helyzet, még ha elterjedtebb is lesz mint most, ezeket az időszakokat át lehet vészelni vályogházban, veremben, vízzel, ahogy a trópusi esőerdőkben is van élet.

  17. 15 Ismét KÖSZÖNÖM! Ez is egy fontos adat, amit unosuntalan az emberek fejébe kell „verni”.

    +1

  18. 16 Ábel és a vályogházadban hogyan szeretnél életben maradni? Mert pár AKs „állat”, igen hamar kipenderít onnan, s lőszert nem pazarolva, késsel fog véget vetni a dolognak.

    NEM KÖTÖZKÖDÉS!!! Csak próbálok rávilágítani, hogy sokan állandóan ugyanabba a hibába esve, egy vagy pár szemszögből vizsgálnak egy dolgot és nem teljes egészében, s így fától az erdőt avagy erdőtől a fát csapdába esnek.

  19. 18: Ha az AK-s állatok megölnek, akkor nekem már tökmindegy, hogy hány éven belül mennyi lesz a hőmérséklet.

    Ha életben hagynak, akkor viszont még mindig áll a kérdés: mért lenne, hogyan lehetne a Föld minden pontján huzamosabb ideig 100 % a páratartalom, min 37 fok mellett?

    Ha menekülésben vagyunk, rendes vályogkunyhót ugyan pár hónapba is beletelhet felhúzni, de egy pár négyzetméteres verem tetővel néhány óra alatt kiásható, összetákolható. Amúgy az sem elhanyagolható, hogy akárhová is megyünk, jó eséllyel találhatunk elhagyott házat, épületet, vagy jobb esetben erdőt, ahol több fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mit egy betondzsungelben.

  20. Tibor bá’!

    Nem feledkeztél meg rólam? Már nagyon szeretném elolvasni a fordítást.

    Köszönöm.

  21. Csak azt nem értem, hogy Kanadában meg Szibériában miért nem mennek felfelé az ingatlanárak….

  22. Ouse.
    „Már az IPCC is belátja, hogy a párizsi +1,5 C egy vicc- csak a CO2- érzékenység a paleoklimatológiai adatok alapján + 6- 7 C”
    Ezt hol olvastad konkrétan, mert vannak előrejelzéseik, de azokban igen nagy a tól-ig tartomány?

    Kíváncsi lennék M.Szilárd véleményére, mert ő még a lehűlést is lehetségesnek tartja.

  23. 16:
    Kapsz egy olyan esőzést, mint ami most Olaszországban van, máris megvan a 37°/100% néhány napra, amit egyszerűen nem élsz túl. Voltál már gőzfürdőben? Meddig bírtad? El tudnál ott tölteni 3 napot? és egy egész életet? Ezen gondolkozzál el. – Hogy Kanada és Szibéria északi része? Hát persze, még lenne 10 éved, és ott fog összezsúfolódni 8 milliárd? És mit fognak enni? Nem kellene felébredni az álomból? Nézd meg a videót, még akkor is ha nem érted. McPherson olyan pasinak tűnik, aki nem biztos a dolgában. Az okoskodókat simán lemosolyogja.

  24. 100%-ra azt állítani, hogy semmi remény, elég meredek az atomháborút követelni meg már vöry primitív kategória. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem nagy a baj, de ha valaki a rendszerelméletekbe csak egy kicsit is beleásta magát, tudhatja a többszörösen összetett rendszerek kiszámíthatatlanok. Ilyen pl az időjárás is, hiába a sok milliárdos technika mégis rengeteg a tévedés.

  25. Érdekes, ahogy az értelmes emberek vitafórumán egyesek „véleményekre” kíváncsiak…

    A jég olvadáshője tény, a víz fajhője szintén; a Permafrosztban és a sarki régiókban lévő szervesanyag mennyisége is.

    Aki a jelenlegi trendekből lehűlést prognosztizál, az inkább menjen el kuruzslónak.

    Aki meg nem érti a fentebbi adatsort, az maradjon az imádkozásnál- hátha segít 😀

  26. 25:
    Valóban kiszámíthatatlan. Valóban McPherson nem is adott pontos dátumot, azt mondta 10 éven belül. Az is benne van a pakliban, hogy kurva nagyot téved, és 10 helyett 12 lesz. Ha téged ez kielégít.

  27. 25 Istenem, nem értesz semmihez, de böfögöd a vöry primitív szöveget… ez a gáz. Nekem aztán mindegy, te mész a levesbe és ennyi. „követelni…” vazze, legalább ne adj másnak olyat a szájába, amit nem mondott. Komolyan… élőben úgy szájba rúgnám az ilyen típusú embert, hogy az összes fogát kiköpné… elegem van ezekből. Ráadásul még böfögöd a rendszerelméletekbe beleástad magadat szöveget. Képzeld vazze, mi is. Na pá; részemről.

  28. Hát ekkora pesszimizmust egy tömegben még nem láttam!

    „Ha minimum 37°C a levegő hőmérséklete, és a relatív légnedvesség közelít a 100%-hoz (trópusi klíma) akkor az embernek nulla az esélye az életben maradáshoz”

    Indokínában most is már több a hőmérséklet nyáron, a páratartalom nem mindig. Mégis élnek ott boldog emberek és nagyon sokan elég jól el vannak.

    Az is igaz, hogy az életesély és életminőség egyenesen javul az illető anyagi helyzetével. És ez az Egyenlítő vidéke.

    Az is igaz, hogy Indiában az 50 celsius fok feletti hőmérséklettel már sokaknak bajuk volt.
    Itt Magyarországon ezek az emberek még az irhakabátot is felvennék nyáron.

    Másrészt a Föld nagyon gyorsan képes reagálni és regenerálódni bizonyos esetekben.
    Legfeljebb kis nukleáris rásegítés szükségeltetik. Ez sem lenne új az emberiség történetében, mert nukleáris behatás nyomát régebbi emberléptékű időkből a Közel-Keleten és Indiában is már megtaláltak.

    Szóval azokról a földalatti felkészült bunkerekről szóló híradások az a bolygó gazdagabb lakosai körében tényleg nagyban javíthatja a túlélési esélyüket a csóri meg alul marad.

    Attilának és Ábelnek: mindig szól a felhívásom, ha a napi magyar gazdaság állapotát sem sikerül reálisan megítélni és józan értékrenddel felmérni,
    akkor jövőbeni eseményekre mekkora esélyünk van jóslatot mondani?

  29. 30:

    „Bizonyos esetekben”:
    amikor pölö a Bolygó szárazföldi felszínének 70%- t szántófölddé, legelővé meg várossá alakítottuk- ott mekkora a biodiverzitás meg a reziliencia?
    A (szárazföldi) biomasszát meg 97%- ban ember meg háziállatai teszik ki.

    Remek esélyekkel indulunk egy kb 2 milliárd éve nem látott klímaváltozásba.
    Az atomreaktorokkal, atomfegyverekkel és a bedőlő ipar által hagyott kémiai- fizikai szennyezésről nem is beszélve.
    Ja meg kb 7 milliárd zombival, akinek fogalma sincs semmiről.

  30. 31
    Igen 7 milliárd zombi, akiknek a számát gyorsan lehet csökkenteni ( Hazánk ebben is sikeres)ezt a kérdést egy biológia vagy valamilyen sugár-kémiai fegyverrel, szennyeződéssel pillanatok alatt elintézhető kérdés, meglehet éppen most is „dolgoznak” rajta.

    A Földnek kevesebb , mint 70%-a, mert csak nálunk, akik rosszul állunk erdővel, már 26%-nál is több csak az erdő aránya.

    A biomassza nagy részét még mindig a természet adja, ebben ne essünk túlzásba ( csak a mindenféle hangyák tömege többszöröse az emberi populáció tömegének.)

    Erre a 2milliárd évre csak azt tudom megjegyezni, hogy vannak tudósok, akik az 5776 évhez mereven-hitbeli meggyőződéssel ragaszkodnak,
    míg más kutatók közelharcot vívnak egymással pár ezer éves múltbeli esemény-lelet meghatározása körüli pár 100 éves eltérési vitájukban.
    Hát már csak azért is higgyem el nekik a 2 milliárd évet. Nem?

    Szóval a depressziónak is van gyógyszere, de a legbiztosabb terápia az értelmes munkálkodás……….

  31. Akkor gondolkozz el a jég olvadáshőjének és a víz fajfőjének viszonyáról (1/ 80- hoz) meg az albedo- csökkenésből adódó hőelnyelés- növekedésről (kb 9,4- szeres), amint eltűnik az északi- sarki jég-
    mert el fog tűnni- hogy ezek a számok mit is jelentenek…

    A telepített fenyőerdőket ne vegyük már természetesnek.

    Az emberiség- és a Föld egyirányú utcában van- és a 7 milliárd zombit irányító politika reakciója minderre: nyomjuk még jobban a gázt, hogy minél gyorsabban pusztítsuk el az Élő Bolygót.

    Evolúciós szinten:
    a kihalás a szabály- a túlélés bizony csak a kivétel-
    3,5 milliárd évet elnézve.
    Ez ellen akarnak itt egyesek harcolni- sok sikert…

    Ja tudom, majd az UFO-k vagy majd Isten segít 😀

  32. Ez a 37°C és 100% páratartalom baromira jó hangzik.

    Mostanában van ilyen hely a világon? Nem jellemző.
    Annak ellenére hogy vannak helyek ahol 50 fok feletti hőmérsékletek vannak.

    Ha az átlag megnövekszik 6-7°C-szal akkor mitől lenne a páratartalom 100%?
    Eddig se volt 100%-os páratartalom az 50-55°C-os területeken, aztán meg egyből 100%-os páratartalom lesz ott ahol mondjuk csak 40°C fordult elő néha (nem 100%-os páratartalommal)?

    Ez egy nagyon logikusan felépített, de téves vízió.
    Az abból levont következtetés nagyon ütős, mert mindenki belehal. Hatásvadász és lehengerlő duma, apró bökkenő, hogy nagyon valószínűen nem lesz ilyen.

    Az emberiség nem fogja kibírni a +4, +6-7°C-ot, de azért mert a mezőgazdasági termelés jelenlegi módja nem fog működni.

    Ettől viszont kihalni em fog az ember, csak jelentősen visszaveri a természet a létszámot, ahogy azt az alkoholtermelő bacikkal is teszi a túltelített cefre.

    Elfogadom, ha mégis lesz 37°C 100%-os páratartalommal, de azt le kellene vezetni hogy mitől lesz így, mert az baromira nincs alátámasztva.

  33. 29:
    Kérhetném, hogy egy kicsit fog vissza magad?
    30:
    Egyszerűbb lett volna bevallani, hogy lövésed sincs, mint jelent 37°C/100% légnedvesség. Ez esetben elmagyaráztam volna.
    34:
    Kérlek szépen. Minél melegebb van, annál többet párolognak az óceánok, annál több felhő keletkezik. Minél több a felhő annál gyakrabban vannak özönvíz szerű, napokig tartó esőzések, mint például ebben a pillanatban Olaszországban. Ilyen hatalmas esőzések telítik a levegőt vízgőzzel, a napikig tartó, közel 100% relatív légnedvesség garantált. A magas hőfok pedig adott lesz.

  34. 32:
    Merészen szövegelsz, de teli vagy hibával. Neked fogalmad sincs mekkora problémát jelent 7 milliárd hulla eltüntetése, vagy ezekkel együtt élni eltüntetés helyett. Ennyi ember elpusztítása se kis feladat, de utána…. Kérdezd meg az SS még élő tagjait.

  35. 37:

    Így van-
    a II. világháború, Nagaszaki- Hiroshimástul, Auschwitz- ostul, Katyn- ostul, Malmédy- stől vasárnapi teadélután ahhoz képest, ami még az emberiségre vár.

    Az állatokkal, növényekkel már kb 10.000 éve műveljük azt, amit most szépen visszakapunk.

  36. 37: Azért a földmunkagépek ebben sokat segíthetnek. 10 éven belül tán még nem fogy el az olaj, be lehet még majd üzemelni őket, ha kell.

  37. 35:

    Értem, ezt a többet párolog, ezért több felhőből több eső esik gondolatot; rendben van.
    Ez van manapság a trópusokon, meg a monszun területeken időszakosan.

    Még sincs sehol olyan pont a Földön jelenleg ahol tutifix (nem közel 100%-os ami kb 90+%-ot jelent) 100%-os páratartalom lenne magas hőmérséklet mellett.

    Miért is lesz akkor ha kicsit melegebb lesz?
    Itt a hézag az okfejtésben, és ez a lépcsőfok hiányzik a logikai láncból.

  38. 35

    Tényleg nem, mert másképp értelmezem a légnedvességet, mert adott hőfokhoz tartozó telített vízgőz mennyiség arányát, azaz a relatív páratartalommal vagyok csak tisztában.
    Azért írtam Indokínát, mert azt ismerem, aztán a Szahara egyébként is más tészta.

    37. Asszem értem a feladat nagyságát, mivel a 7 milliárd ember így is -úgy is humusz lesz egyszer.
    Itt csak az idő tényező az, ami változhat.

    A szerves anyagok lebontásában igazából a baktériumokra hárul a munka oroszlánrésze; eddig is sikeresen megbírkóztak vele.

    Az együtt élés 7 milliárddal, kétségtelen, sokkal nagyobb kihívás.

    A töri mindig is érdekelt és sajnos azt láttam, mi történt a múltban.
    Azt is, hogy nem az ismertetett módszerek voltak a leg „hatékonyabbak”; az emberi képességek felül képesek múlni az SS-t is; pl. biológiai mint az AIDS, bakterológiai, virológiai fegyverek, veszélyes szennyeződések, sugárzás és most nem csak Csernobilra gondolok és a jódtabletták megvonása (ugyanis 86-ban összeszedték a patikákból – forrás: gyógyszerészek- akkoriban és Magyarország exportálta; azóta az UNIÓ be is tiltotta már a jódot, meg a szódabikarbónát, meg a hypermangánt, stb.), de sómizéria + kálium klorid, HARP, életvitelszerű szennyezésből adódó sterilizációs technikák, orvosi műhibák, gyógyszer mellékhatások stb.

    És ez nem is háborús körülmények között, mégis több százmillió halállal járó nagyságrend.
    Ja és ki ne felejtsük a hazait: évi 3,5 %-al csökken az országunk népessége (bevándorlás mellett).

    33.
    „A telepített fenyőerdőket ne vegyük már természetesnek.”
    nem is veszem természetesnek nálunk, de nem is a fenyőtelepítés jellemző hazai erdeinkre.
    Viszont azért csak több köze van az élhető környezethez, mint ugyanakkora tömeg eldobott neylonzacskónak!

  39. 35: Ha melegebb van, többet párolog, emiatt nagyobb lesz az abszolút páratartalom, de mivel a melegebb levegőnek nagyobb a páramegtartó képessége, a jellemző relatív páratartalom nem változik.

    Tipikusan a napi hőingás alatt, amikor felmelegszik a levegő, a relatív páratartalom lecsökken, és amikor lehűl az idő, akkor tud a páratartalom megnőni, akár 100 % -ig. Vagyis nem jellemző az extrém meleghez párosuló magas páratartalom.

    Ha front jön, akkor pedig tipikusan a meleg réteg kerül föntre, a hideg pedig alulra, ahol mi is vagyunk.

    Alapvetően a relatív páratartalom és a hőmérséklet között negatív korreláció van.

    Nem mondom, hogy egy drasztikus klímaváltozás után nem lesznek régiók a Földön, ahol előfordulhatnak akár tömeges halálesetek a 37fok/100% pára kombinációtól, még az is lehet, hogy ez Magyarországon is előfordulhat, bár ebben azért kételkedem. De hogy az egész Földön lehetetlenné válna az emberi élet emiatt, azt nem tudom elképzelni.

    Mindenféle szörnyűséget el lehet képzelni, de ezek mindegyike olyan, hogy azért legalább néhány százalék túlélő marad. Mivel az emberiség a Föld gyakorlatilag minden szegletét beborítja, akárhol is maradnak majd élhető régiók, lesznek ott emberek, akik azokat benépesítsék. Biztos lesz harc is, de a harcoknak is szoktak lenni túlélőik.

    Nem akarom itt a saját túlélési esélyeimet latolgatni, de hogy az emberiség az utolsó szálig kihaljon, arra minimális esélyt látok.

  40. 40.

    Párából -szerintem, de helyesbítést kérek- csak akkor lesz eső, ha a levegő páratartalma magasabb a hőmérsékletéhez tartozó max. relatív páratartalomnál, vagy a kicsapódást valamilyen egyéb kémiai-fizikai szennyeződés okozza .

    Igen, a felhősödés megváltoztatja a nap földet elérő sugárzási és diffúziós, reflexiós viszonyokat.

    Ha minden jég elolvadna, akkor is biztosan lesz valahogy, bár kétségtelen nagy lesz a katyvasz.
    Volt már folyékony magmaköpeny is, meg jégkorszak is -állítólag.

    És állítólag már ért földi kultúra mélyen a föld alatt is.

    Aztán nagyon tetszik a földet meteorban elérő utazó baktériumok, mint a földi élet csírája elmélet is.

  41. 41: Betiltották a szódabikarbónát? Ezek szerint illegális cuccokat rendelünk a netről, meg veszünk a sarki kisközértből? De durva, vaze! :O

    Bocs, amúgy ezúttal nagyjából egyetértünk, csak szerintem itt picit elszaladt veled a ló…

  42. 44.
    Lehet néha sarkítok, de csak figyelemfelkeltésképp.

    Volt régen olyan, hogy betért az ember a patikába egy kis nagy tisztaságú szódabikarbónáért.
    Nálunk -gyógyszerész ismerősöm mondja- most már csak receptre adhatja (nem belsőleg), amit az interneten rendelünk, az nem minden esetben az, sőt sokszor más felhasználásra ajánlják.
    A gyógyászatban klinikailag kimondottan tiltott szer.

    Az a vöröses-barnás jódtinktúrát pedig, amit valamikor minden autós eü doboz tartalmazott már nincs az Unió területén, sőt műtéteknél is másfajta fertőtlenítőt használnak. Az általános jódtablettát is száműzték nálunk, inkább a hormonális „ráhatást” és egyéb kezeléseket preferálják.

    A kálium-peroxidra pedig ráfogták, hogy robbanószer, ezért húzták ki a listáról.

    De folyik más területen is a tiltás az UNIÓban; pl. az a viszonylag semleges permetezőszer, az évszázados rézgálic(kékkő) is mostohagyerek, de van helyette más chemikália , ami -előírás szerint- csak vegyvédelmi öltözetben használható.
    Szép új világ!

  43. 28-ra
    Engem az elégitene ki ha abban a szellemben nyilvánulnál, mint mikor a díófás idézeted ott volt a fejlécben, -ha havi 50 ezres „látogatótáborod van akkor morális felelősséged is.- mert ha bukom is ezt a szócsatát és be talál a tíz év, nosza szarjunk bele 600 már most négyeljük fel egymást ki akit ér, vagy ültessünk erdőt, mert erdőben 6-10 fokkal hűvösebb van? Lehet, mint halottnak a puszi, de két év egy tíz évesnél 20%. S az sem mindegy mikor érünk a billenésponthoz.

    Jövőnk, ha azzal a lendülettel amit a 29-ben írtál felkeresnél egy pszichológust akkor mindketten jól járnánk: nekem megmaradna a fogazatom, te meg megélnéd a tíz év múlva bekövetkező világvégét, mert ilyen labilis idegzettel ez teljesen kizárt.

  44. Nem lovaltátok bele magatokat túlságosan a végítélet minél sötétebbre festésébe?

    Amikor ilyeneket olvasok, az az érzésem, mintha néhányan átestetek volna a ló túloldalára:

    “A Föld (légköri) átlaghőmérséklete olyan mértékben és olyan szintre növekszik az elkövetkező 10 évben, amire 2 milliárd éve nem volt példa.”
    (Kizárt, hogy igaz legyen)

    „Ehhez hozzá jön még a metán, albedo- vesztés- és máris + 20 C körül vagyunk.”
    (Maradjunk annyiban, hogy erős túlzás)

    „Márpedig a 37°/100% bőven benne van a pakliban.”
    (Esetleg időszakosan, és helyenként. De hogy a Szaharában, a Kárpát-medencében, Észak-Európában, és sorolhatnám napestig – vagyis a földfelszín túlnyomó részén esélytelen, az biztos)

    „A (szárazföldi) biomasszát meg 97%- ban ember meg háziállatai teszik ki.”
    (Sokkal közelebb járnál a valósághoz, ha 3%-ot írtál volna, de még az is nagyon meredek)

    „Atomháború (az egyetlen lehetséges megoldás, ami egyáltalán nem garantálja a “sikert”).”
    (Engem ez Mekk Elek cserépkályhájára emlékeztet. Nagyszerűen működik, jó meleget ad a kályha, de elhasználta hozzá a tetőről a cserepeket, így kimegy a meleg és beesik a medvék kunyhójába a hó. Nem is jár érte köszönet.)

  45. Ouse egyszer talált valami grafikont, miszerint a szárazföldi gerinces biomassza 97%-át teszi ki az ember és háziállatai. Ezen jót vitatkoztunk, de ez így nem biztos, hogy téves: végülis rajtunk kívül a nagylétszámú gerincesek aprók (pl. egér), a nagyok meg kevesen vannak hozzánk és haszonállatainkhoz képest (pl. erdei vadak).

    De a szárazföldi biomassza összességében elég nyilvánvalóan nagyságrendileg nagyobb mint mi, az tartalmazza nemcsak a rovarokat és egyéb férgeket, hanem az összes növényt, fástul, füvestül, és még a mikroorganizmusokat is, amik a talaj pár %-át adják a mezőgazdaság által kevéssé súlytott területeken.

  46. Szóval- szárazföldi gerinces biomassza 97%-a.

    A 2 milliárd év is stimmel- csak a beszari IPCC és a mindent mozgató pénzrendszer nem fogja a képetekbe tolni.

    De, ok, akkor legyen „csak” 55 millió éve mért legmagasabb hőmérséklet- Paleocén- Eocén Hőmaximum- a CO2- szenzitivitás alapján (egyéb visszacsatolások nem számítva)

    Akár egy egy ekkora időutazást is ki fog túlélni- egysejtűeket kivéve?

    Már most +20 C anomáliák vannak az északi- sarkon a 80 -tól északra- azért az elég nagy terület- és még be se indult a metán, tél van (sötétég 24 órán át)- mi lesz, ha beindulnak a visszacsatolások? Minimum ez a + 20 C. És mivel a metán nem fog ottmaradni, hanem eloszlik globálisan- ezért a hőmérséklet is követni fogja.

    Minden más technológiai fantázia, sci- fi, hit- magyarul: tudománytalan hülyeség.

    Nem érdekelnek már az ostobaságok.
    Jönnek az „értelmes emberek”- hogy márpedig ők nem tudják elképzelni.

    Hát, öcséim, ez aztán tudományos cáfolat 😀
    Imádkozzatok inkább

  47. 48.

    „Ouse egyszer talált valami grafikont arról, miszerint a szárazföldi gerinces biomassza 97%-át teszi ki az ember és háziállatai.”

    Gondolom nem a fajok számát, vagy az egyedszámot kell összehasonlítani, hanem a tömeget.
    Vagyis a kétéltűek, hüllők, madarak, emlősök össztömegének 97%-a az ember és háziállataik tömege?
    Röviden: nem!

    Ez még úgy sem lehet igaz, hogy az emlősök össztömegének 97%-ával megegyezik az ember és háziállatainak össztömege.

  48. „….klíma, olaj/energia, élelem hiány, vízhiány, menekült horda (50-100 milliós)” Nem lesz azért túl nagy az akciórádiusza annak az 50-100 milliós „hordának”. 😀
    Tibor ‘bá, gondolom ez az utolsó postod a blogon? Mert a fentiek fényében, egyéb lényegtelen kérdésekkel senki nem akar már majd foglalkozni. Engem biztosan nem érdekel innentől, hogy kit dugtál meg ’73-ban, vagy mik a sirámaik a leszbikus feministáknak. De sajna az is lényegtelen már pl., hogy vermeljük el a krumplit télire. (Hisz el fog úgyis párologni….)Igaz? 😛

  49. 46 Feco OFF Tibor bá’ jogosan szólt rám. Így részben elfogadom a megnyilvánulásodat. Ez az ő háza. Máshol nem tenném. Az idegrendszerem és lelki állapotom köszöni szépen jól van, egy év alatt két pszichológiai vizsgálaton is túl vagyok. Konfliktus kezelés amúgy, igaz a türelmi ingerküszöböm csökkent fél év alatt, amit a doktornő letudott azzal, hogy amennyi hülye ember van, ez nem is csoda, ellenben a konfliktusok békés kezelése kimagaslóan jó értéket mutat. Csak úgy… offolásnak. ON Ha nem értesz dolgokhoz kérdezz és ne a véleményeddel érvelj, mintha az tény lenne.

  50. Léghőmérséklet (Celsius fok)

    -30

    -25

    -20

    -15

    -10

    -5

    0

    5

    10

    15

    20

    25

    30

    35

    40
    Víztartalom (g/m3)

    0,4

    0,7

    1,1

    1,6

    2,4

    3,4

    4,8

    6,8

    9,4

    12,8

    17,3

    23,1

    30,4

    39,6

    51,2

    Ezek szerint a 40 fokos levegő MAXIMUM 51,2 g/m3 nedvesség megtartására képes. Nem többre. A magasabb vízpára tartalom a tengerszinten, a hullámzás során kerül a levegőbe közvetlen a hullámok felett, ami fulladást okoz, mert több víz kerül a tüdőbe mint levegő.

  51. 37.
    „Ennyi ember elpusztítása se kis feladat, de utána…. Kérdezd meg az SS még élő tagjait. ”

    Idevágóan idézném egyik volt gépelem tanáromat:
    kb.:
    „……..be voltunk szarva, amikor anno az AVH felszólított egy univerzális aprító-zúzó-csonttörő gép megtervezésére.
    A próbaüzemet kimúlt disznótetemeken kellett volna prezentálnunk. Sajnos megvolt az elképzelésünk, mire kelhet.
    Szerencsénkre lefújták a megrendelést……”

    Azt hiszem, ilyetén találékonyságra az SS is csak szájtátva csettinthetett volna!

  52. 49. Ouse M.D.

    Azért nem kell a másik végletbe sem esni!
    A kétmilliárd éves helyzet képtelen visszaállni, hiszen az akkori légkör magas CO2 tartalmának óriási része mészkő, illetve fosszilis maradványok formájában a földkéregben halmozódott fel gigantikus mennyiségben, és ezeknek a visszakerülésére nincs esély. A fosszilis maradványok túlnyomó többsége is olyan felhígítva van a kísérő kőzetekben, hogy nem elképzelhető bányászatuk és elégetésük, csak kisebb töredékük használható fel az ember számára. A többsége ott marad a földkéregben.
    Az 55 millió év előtti helyzet meg nem lehetett olyan nagyon rossz, hiszen az emlősvilág akkoriban lendült igazi fejlődésbe, gazdag állatvilág volt, pedig a hőguta elsősorban az emlősöket veszélyeztethetné a hőtermelésük miatt.
    Szóval szó sincs róla, hogy azt csak az egysejtűek bírnák ki.
    Az igazi veszélyt abban látom, hogy az új körülmények ellehetetlenítik az élelmiszertermelés mai szintjét, és az emberiség nagy részének elkerülhetetlen éhhalálra ítélése már önmagában elég ahhoz, hogy megállíthatatlan háborús konfliktusokba torkolljon.
    Ha valami, akkor ez semmisítheti meg az emberiséget, hiába maradnának egyébként életre alkalmas klímájú területek…

  53. Márpedig lesz az + 20 C is globálisan.
    Csak extrapolálva a mostani arktiszi értékeket.

    Még egyszer:
    az 55 millió évvel ezelőtti Paleocén- Eocén Hőmaximum a
    „best case scenario”

    Nem véletlenül nem volt akkor ember a Földön.
    És nem is egy elpusztított Bioszférából indult atomreaktorokkal, atomfegyverekkel és globális ipari hulladékkal.

    Aki szerint ez túlélhető, az csinálja meg- és szóljon vissza az 5. dimenzión keresztül a jövőből ;D

  54. 54:
    A gépelem tanárod nagyokat lódított. De a hazugságokkal sosincs baj, ha a hallgatóság fantáziájával egybevág. A baj veletek az, hogy nem tudjátok értelmezni a nagy számokat. Próbáljuk ki! Egyen a másfél milliárd lelket számláló Kína minden egyes állampolgára évente csak egyetlen egy csirkével akar többet enni, mint korábban. Egy csirke felneveléséhez 6 kg kukorica kell. A kérdés, hogy Magyarország éves kukorica termelése elégséges lenne-e ennyi csirke felneveléséhez? — Aztán majd folytatom.

  55. Ezek szerint lehet hogy az utolsó olimpiát Magyarország rendezi? 🙂 Tudom a téma ettől sokkal komolyabb sajnos.

  56. csak 10 év???
    nagyon pesszimista jövőkép.
    akkor már jobbak az izraeli klimatológusok, kik jövendőlése szerint
    a világ nagy folyamai 50 éven belül -a duna is persze-teljesen kiszáradnak.
    de nem kell aggódni, mi nem fogjuk látni a hajdani medrekben fehérlő köveket, mert addigra nem lesz ember a földön.
    nem a vizhiány pusztit majd, hanem a kialakuló majdani háboruk.
    egy kis jövőbepillantás:
    a közelkeleten a hosszan elhuzódó száraz idüjárás miatt egyre fenyegetöbb a vizhiány.
    november végén vagyunk, és az utolsó esős nap nálunk áprilisban volt. AZÓTA az ország egy csepp esőt nem látott!!
    a meleg 30 fok körül van, izraelben még mindig harcolnak a hatalmas tüzvészekkel, melyek milliós károkat okoztak.
    esönek még hire sincs, a meteorológusok szerint a melegedési folyamat csak fokozódni fog a következő években.
    hogy mi vár az emberekre?
    háború és pusztitás, ime:
    néhány nappal ezelött néhány aknalövedék lett átlöve a szináj félszigetről vörös-tengeri kikötővárosunk, eilath irányába.
    nem a várost akarták, hanem a közeli hatalmas desalination plant létesitményeit.
    tudniillik, a város sótlanitott tengervizzel él.
    nem a világ legjobbja, de el lehet élni vele, ha nincs más.
    ha igy megy tovább, a vége háború lesz, és ahogy növekszik majd a szárazság, ugy fog kiterjedni európára is, fegyverrel, vagy inségmenekültek formájában.
    mit csinálhat európa , ha megindul feléje a közel-kelet szomjazó népessége?
    több tizmillió emberről van szó, kiknek országa lassanként teljesen kiszárad!

  57. 57.
    Igen, elégséges lenne Magyarország kukorica termelése. 2014-ben 9,1 millió tonna volt a kukoricatermésünk, ebből még marad is 100 millió kiló.

  58. 60:
    Idén csak 8 millióval számolnak, de lényegtelen, a lényeg a 7 milliárd ember érzékelése.

  59. 59 balint

    Na, ez egy butaság a szakértőktől, hogy kiszáradnak a föld nagy folyói.
    Biztos lesz olyan amelyik kiszárad, de ugyanakkor lesz olyan is, ahol meg nagyon megnő a korábbi vízhozam.
    A globális felmelegedés nem fogja csökkenteni a lehulló csapadékmennyiséget összességében, sőt, inkább növelheti. Csak az a baj, hogy egyes területek elsivatagosodnak, másokon meg az állandó csapadék, árvizek, földcsuszamlások miatt nem lehet élni normálisan.
    Igaz, az nagyon nem mindegy, hogy az ember éppen melyik területen fog élni ezek közül…

  60. 54.
    Nem akarom azt a játékot játszani, hogy kié a nagyobb.
    De messziről jött ember azt mond, amit akar.

    Az SS is csak kéjesen csettinthetne, hasonlat már csakis az én véleményem volt.

    Hogy mekkora az emberi agylágyulás, álljon példaképp -emlékezzünk vissza-; amikor asszem az 1990-es évek elején komoly, felnőtt emberek a Duna parton, csatornák nyílásánál hallgatództak, a titkosrendőrség által még akkoriban is a föld alatt fogvatartottnak hitt politikai rabok segélykiáltásaikat után kutatva!

    Vagy tessék elmenni a Terror Háza nevű műintézménybe, ahol sok „érdekes és borzalmas” kiállítási anyagot őriznek még azokból az időkből!
    Ott is megtekinthető pár „fantáziadús ötlet”, ha még az a kiállítási anyag, mint 15 éve volt.

    Én hittem megboldogult tanáromnak, mert tudására és emberségére, tapasztalatára felnéztünk. (Nem volt szokása a hazudozás, ellentétben sok mai nagy hatalmú, ámde annál gerinctelenebb politikuséval)

    Az idősebbek mindig szívesen mesélték el tapasztalataikat.
    Akkor szintén gépelem tanáromat idézve
    pl. várom a megoldást a talányra, hogyan oldották meg a nácik II.vh.-ús repülőgépeik teljesítmény növelését, amire akkoriban a szövetséges államok a csapágyak túlterhelése okán képtelenek voltak?
    Egyébként ez volt a modern termeléstechnológia egyik munkafázisának az előzménye. TMK a neve.

    Másrészt Kína, már megoldotta a túlnépesedési problémát, a maxhoz 200 millióval kevesebben vannak, azaz kb.1,3-1,4 MRD.
    Olyannyira jól sikeredett a program, hogy mára ott is az elöregedő társadalom rémképe jelent meg.

    Egy kiló csirkehús előállításához modern technológiával kb. 1,5 kg kevert (aminosavas, csontlisztes…) takarmány szükséges. Tisztán természetes gabonából kevertre ennél jóval többre, akár a 3 kg-mot meghaladó is lehet-szabad tartásban.
    Mivel egy húscsirke élő tömege ált. 2,5-3 kg. ezért hagyományos tartásban akár 6 kg-ot meghaladó takarmány is szükséges.

    Még szerencse, hogy nem nekünk kell a százszor nagyobb Kínát etetnünk.
    Az itthon megtermelt kb. 8-9 millió tonna kukorica csak cirka 1,5 miliárd csirke felneveléséhez lenne elegendő.

    Várom a folytatást.

  61. 62.hubab
    ne vesd el ilyen hamar a szakértők véleményét a folyókat illetően.
    gondolkozzunk logikusan, még ha nem is vagyunk hidrológiai szakértők:
    a folyók vizhozama, éertem ezalatt az ÁLLANDÓ vizmennyiséget, függ az illető folyam vizgyüjtő vidékén a hegységekben lhullt csapadék-főleg hó-mennyiségétől. az eső sem rossz, de a hó a legjobb, lassú, a nyárba mélyen belehúzódó olvadása biztositja az állandó vizháztartást a források számára.
    a többi már egyszerú logika kedves hubab.

  62. 64.

    Azért adott területen nem csak a csapadék menyisége és geológia hanem annak a területnek a növényi közössége is lényeges mind a víz lassabb áteresztésében, párolgásban és így a harmatképződésben, mind a mélyebb rétegekből a felszín felé vízáramban.

    Jó példa a spanyol:
    Az ország területén aránytalan a csapadék és a gyér növényzet miatt, az is gyorsan lerohan. Ezért a folyók egy része időszakos.

    Az uniós tagságukat azzal kezdték, hogy uniós segítséggel hatalmas hegyi víztározókat építettek az áradás felfogására, azóta már a kertészetük is virágzik.

    De ha sose esik, az tényleg baj.
    bár megjegyzem, az ősi legendák szerint Kánaán a tejjel mézzel (magyar nyelv szépsége és hagyománya) folyó bőség országa volt rég.
    És a klímáért aggódók figyelmébe; az ókor embere még nem olyan sokat tudott tenni az elsivatagosodásért, mint a ma embere.

  63. 65: “az ókor embere még nem olyan sokat tudott tenni az elsivatagosodásért, mint a ma embere.” – Te azt csak hiszed. Az ókor embere pusztította el a Libanon cédrusait, a termékeny félholdat és szorgos munkálkodással, például hadihajó építéssel tette kopárrá Kis-Ázsiát, növelte meg a Szaharát, de ezt sorolhatnám napestig… ?

    Soha ne becsüld le az ókori embert, az egymás, vagy a környezet pusztításával kapcsolatos tevékenységével és találékonyságával kapcsolatban! Az ember mindig ugyanolyan nyomorult féreg volt, mint napjainkban, tisztelet a kivételnek, de azokat, akik nem így viselkedtek gondosan kiírtották a pusztításra szakosodottak. Tudod ezt hívják a létért folytatott küzdelemnek és a természet feletti uralom megszerzésének…

  64. 66.

    A cédrusokat illetően igazad van;
    az ószövetségben is sok olvasható a „megrendelők” céljairól és személyiségéről.
    De most épp Kánaán földjét említettem, mint termékeny vidéket és nem biztos, hogy kimondottan a cédrusok jelentették annak a vidéknek az élhetőségét, túlélését mert a pára a tenger felől érkezett és érkezik manapság is.

    Épp olyan kutatói vélemények hangzanak el, ami szerint az elsivatagosodást az évezredek óta zajló klimatikus viszonyok megváltozása okozta a térségben és nem kimondottan a korabeli emberiség áldásos tevékenységének a terméke.

    A kecskelegeltetésre meg jogosan ráfoghatnánk a növényzet kiirtását, amiben csak az a bibi, hogy pl. Írországban nincs az az állattömeg, ami képes lenne kopárrá lelegelni az íreket, azaz a természetet csak ilyen ókori módszerekkel még manapság is nehéz két vállra fektetni.

    A kis ázsiai hajós népek jelentőségéről ( a közel-keleti főníciaikon kívül) eléggé keveset halottam eleddig, hacsak nem Noé-ra gondoltál.

    természet erőforrásai feletti uralom

    De a „termékeny félholdat” kapcsolatban értelmezési magyarázatot kérek!

  65. bocsánat az esetleges offolásért, de megkérdezném, hogy mi az isten folyik ott nálatok??
    a rádió 11 órai hireiben helyet kap egy r0vid,néhány mondatos kishir, miszerint nálatok , idézem a rádiót:” a magyar jobboldal egyik figurája angolnyelvü közleményben tudatta az iszlám vallásközösségekkel egy magyar település elöljárója iszlámellenes kijelentéseit”
    megvallom, a hirek után én másodpercekig bámultam hülyén a készüléket, olyasformán, hogy ” hallja ugyan , de nem hisz füleinek, látja ugyan, de nem hisz szemeinek”
    emberek, ti tudatában vagytok annak, hogy egyikötök mit is tett egy másik társatokkal???????
    ha igaz a hir, ti egymást itélitek HALÁLRA.
    MI VAN VELETEK, EMBEREK?

  66. 50: Tényleg sokkoló, első körben én sem akartam elhinni, de ha belegondolsz, nem irreális. Csak gondold végig, keress utána, Magyarországon mennyi vad, és mennyi ember és háziállat él. Nagyságrendileg stimmel.

    52: Ha ilyen kimagaslóan tudod kezelni a konfliktusokat, megtisztelnél minket is ezzel a képességeddel? Beleértve esetleg a hebrencs, tudatlan, felületes hozzászólásokat is? köszi

    57: Tibor bá, orákulumi képességeit megcsillogtatva tudja, hogy a meg sem nevezett tanár lódított, amikor olyasmiről beszélt, aminek a létezése történelmi tény.

    De mért kellene Kína összes csirkéjét mind egyedül Magyarországnak ellátni kukoricával?

    59: Köszönöm, Bálint, ismét fontos értesüléseidet. Csak azt nem értem, hogyan hozzák el a közel-keleti menekültek a szegénységen és a háborún túl a szárazságot is hozzánk?

  67. 68: Erről én nem hallottam, de sajnos hihető. Rossz szomszédság török átok, tartja a közmondás is. Azt mondják, egymás mószerolása jellemző a magyarra, ha a saját bőrömön még nem tapasztaltam is ezt a vádat.

  68. 68.

    Ez a hír csak az lehetett-szerintem- hogy Torockai László Ásotthalom polgármesterének a déli határnál személyes tapasztalata van a muszlim menekültek menekülési nyomaiban, amit Orosz Mihály Érpatak (szintén más kultúrális viszonyok közepette élők többségében) sikeres polgármesterének (érpataki modell) volt valami személyes afférja, -lehet csak kis feltűnési közszereplés a renomé helyreállítására-
    Ugye mindketten a jobbik színeiben.

    Egyébként a két település elég messze van egymástól. (Pár 100 Km.)

    Bővebben Torockai facebookján

    Bálint Eilatból?
    Nálatok van magyar nyelvű hírek is vagy hazait hallgatsz? Az ottani média mennyiben foglalkozik Magyarországgal?

  69. 70.ábel
    68:” Erről én nem hallottam”…..
    érdekes, ábel, hogy ez nálatok nem hiranyag.
    a dolog jelentöségét, horderejét tekintve, véleményem szerint ezzel kellene kezdődnie nálatok minden hirmüsor.
    amit egy magyar keresztény -KERESZTÉNY?- ember tett egy másik keresztény magyar emberrel, azt nálunkfelé testvérárulásnak nevezik.
    ti tényleg NEM TUDJÁTOK mi is az iszlám.

  70. 67: “A termékeny félhold a Közel-Kelet egy félhold alakú területe, ami eredetileg Mezopotámiát és Kánaánt foglalta magában, de később hozzáértették a Nílus-völgyet, azaz az ókori Egyiptomot is. A fogalmat az egyiptológus James Henry Breasted vezette be 1916-ban, mint a civilizáció bölcsőjét. A fogalom rendkívül találó volt a térképen felvett alakja és termékeny földje folytán.” (Wikipédia Termékeny félhold)

    “Az új-kőkorban az emberek a vadászó-gyűjtögető életmódról áttértek a nomád álattartásra, majd fokozatosan a növénytermesztésre. Így növekedett az előállított élelmiszer mennyisége, majd megjelent a magántulajdon fogalma is. Az élelmiszer-többlet előállításával a mezőgazdasági termelés teremtette meg az alapot egy jelentős társadalmi változáshoz. Az élelmiszer-többlet tette lehetővé, hogy a közösségekben kialakuljon a mezőgazdasági termelést nem-folytatók – a papság, a katonaság, a kézművesek – rétege. A hatalom és a gazdagság alapját az élelmiszer összegyűjtése és szétosztása jelentette. Mivel kisebb területen nagyobb mennyiségű terményt állítottak elő, megindulhatott a népesség növekedése.

    Elkezdtek nőni a települések. Először kis falvak alakultak ki, majd városok, végül város-államok. Jerikó fallal körülvett városa i.e. 6500-ban négy hektáron terült el, Uruk templomvárosának Mezopotámiában i.e. 3000-ben 50000 lakosa volt. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a franciaországi Toulouse városának majdnem 5000 évvel később, 1789-ben 55000 lakosa volt. A városok gyors ütemű növekedése vezetett el a környezetszennyezés korszakához.”

    „A jelenből vett klasszikus példa: az erdőirtások és a helytelen mezőgazdasági tevékenység következtében talaj és iszap mosódik be a természetes vizekbe; ez károsítja a folyók és a part menti területek élővilágát. A talaj sóssá válása is ebbe a kategóriába tartozik. Ez a környezeti probléma rombolta le a sumér civilizációt.

    Az i.e. 3500-tól 1800-ig terjedő 1700 éves periódus alatt a sumér mezőgazdaság hatékonysága egyre romlott és a gabonatermelés csökkent amiatt, hogy a talaj sóssá vált. Amikor egy sík területet öntöznek, ahogy ez Mezopotámia déli részének esetében is történt, a víz beszivárog a talajvízbe és megemeli annak szintjét, hacsak megfelelő csatornával nem vezetik el a fölösleges vizet. Ahogy a talaj átitatódik vízzel, a benne lévő sók kioldódnak. A talaj felső rétegéből elpárolog a víz, a só pedig a talaj felszínén marad és kérget alkot. A sumérok úgy írták le ezt a folyamatot, hogy “a föld fehérré változott”. ” (idézve a „kia.hu/konyvtar/szemle/205_f.htm” oldalról)

    Amúgy egy francia professzor előadásán hallottam először arról, milyen környezetrombolás zajlott már az ókorban is, úgy jártam, mint balint, nem akartam hinni a fülemnek és a szemeimnek…

  71. 68:
    A szélső jobboldali Toroczkay László egy apró falú polgármestere kitett a falú elejére egy kétnyelvű táblát (angol és magyar) miszerint a falúba muzulmán, burka, és buzi nem tehetik be a lábát. mellesleg ennek nem volt semmi esélye. – Bálint azt tudnod kellene, hogy a magyarországi zsidók a legjobb barátai a muszlim „menekülteknek”. Így ment át a hír hozzátok.
    69:
    Mi a történelmi tény?

  72. 71.dávidikon
    honnan veszed kedves barátom, hogy én eilaton lakom?
    izraeli vagyok, de messze eilat-tól , fent északon éledegélek.
    nincsenek magyar nyelvü hirek, a helyi rádiót hallgatom.
    a média keveset foglalkozik magyarországgal, kirivó esetek kellenek ahhoz, hogy országotok szóbakerüljön nálunk.
    mivel veletek ellentétben, mi nagyonis jól ismerjük az iszlámot, ergo ami nálatok történt,hogy egyik keresztény a másikat mószerolja be az iszlámnál, ezáltal halálra itélve őt, nos ez nálunk érdemesiti magyarországot egy pár mondatos hirtopik-ra.
    de hagyjuk ezt, mert meröben elüt a topik témájától, én is csak azért hoztam itt, mert annyira megdöbbentő, annyiora megrázó volt még csak hallani is erről a szörnyüségről, hogy muszáj volt kiirni magamból a megdöbbenést.

  73. 69.ábel
    a jövöben esetleg nekilóduló közel-keleti menekültek nem az itteni szárazságot viszik majd hozzátok, hanem szomjas embercsordáikat, akik egy korty vizért leölnek titeket, de EGYMÁST is.
    és ez a tendencia folytatódni fog mindaddig , mig KÉT ember lesz a földön EGY korty vizre.!
    még valami, a témát részemről befejezve
    ez a kis rádióhirecske rávilágit a magyar, vagy akár az egész európai népesség tragédiájára.
    ” az ember legnagyobb ellensége önnönmagában lakozik”

  74. 76: Nagy igazságot írtál le kedves balint, az a baj az ember kezdettől fogva ilyen elégedetlen és telhetetlen volt, akkor is amikor még szinte korlátlanul volt tiszta víz és bővelkedett az erőforrásokban, és ilyen is marad erre a kis időre, ami még hátra van… A miénk volt az élő bolygó, de többet akartunk, mindent akartunk és maradt a semmi… 🙁

  75. 75.

    Csak véletlenül beugrott egy , a városra való utalás korábbi hozzászólásból és ismerőssége okán felfigyeltem rá, de -elnézést- más hozzászólótól származott és meglehet nem is ezen a blogon.

  76. 75.

    Elnézést a feltételezésért, de egy hozzászólás okán rosszul emlékeztem, meglehet másik blogról.

    Egyébként ki és mennyiben keresztény; az itt is sokszor kérdéses; ne feledkezzünk el a volt szocializmus erősen materialista világnézetétől sem.
    Azt hiszem őket az iszlám közelsége még nem zavarja annyira….

  77. 73.

    Köszönöm az ismertetést.
    A sumér kultúrának vesztét okozó talajkilúgozódásról, szikesedésről én is hallottam, de az nem egy emberléptékű folyamat lehetett és vannak kutatások, ami ennek a civilizációt elpusztító tényét vitatják.
    Bár a korai népesség kirajzásra ok lehet, másfelől a területen nem szűnt meg az élet.

    Ha már Egyiptom és korai kultúra szóba került, de akár a sumér is;
    bátorkodom feltenni a kérdést, hogy több tízezer év alatt lezajló csillagászati körfolyamatok megfigyelését és a világűr maihoz hasonlatos ismeretanyagát ezen kultúrák miként jegyezhették le, ha a „tudomány ” szerint akkoriban a homo sapiens még csak gyűjtögetett, meg boldogan nyújtózkodott ki görnyedt testtartásából?

  78. 73.
    Köszönöm a leírást.

    A kilúgozódási folyamatról hallottam, bár annak vitatott kutatásáról is.

    ha már ősi kultúra, felvetném , honnan tudhattak több évtízezredes csillagászati folyamatok megfigyelésével, miközben a „tudomány szerint a homo sapiens még csak gyűjtögetett?

  79. 77. Pistusz

    ” A miénk volt az élő bolygó, de többet akartunk, mindent akartunk és maradt a semmi… ? ”

    Nem egészen.

    Az „emberek” általában ódzkodnak a komoly változásoktól.
    Nekik megfelelt amikor harmóniában éltek a természettel.

    Az áradásos gazdálkodás ról az öntözésesre való áttérés volt talán az első komoly változás, amit külső erők kényszerítettek a népekre. Ez volt az első lépés az árutermelés kialakítására… Ez nem a korabeli ember érdeke volt, hanem azoké, akik kevesebb munkából akartak megélni, mint az átlag.
    Innen egyenes út vezetett a munkamegosztáson keresztül a technikai civilizációig, de minden lépést erőszakkal kellett átverekedni… A középkor közepén erőszakkal kellett elkergetni a parasztokat a földjeikről, hogy nagyobb profitot lehessen elérni…

    Az átlagos tömeg a vezetőit követi… Ha jó irányba vezetik, akkor arra, de ha a vezetők kapzsiak, akkor ők is azok lesznek.

    Amikor templomokba meg körmenetekre küldték a tömegeket, akkor oda mentek. Most meg plázákba meg tüntetésekre.

    Szóval nem szeretném, ha összemosnánk a tömegek és a vezetőik felelősségét, ahogy most az elit teszi, mert érzi, hogy közeledik a baj.

  80. „áradásos gazdálkodás ról az öntözésesre való áttérés”

    melyik is volt előbb? Mert az egyiptomit nevezték klasszikus árasztásosnak.

  81. Sok szempontból igencsak borúsak a kilátás(talanság)ok. Nem is szeretnék bármilyen vitába bonyolódni, már az összes komment elolvasása is fárasztó, a linkek nélkül is.
    Kíváncsiságból inkább kicsit feje tetejére állítanám az egészet: milyen megfontolásból szándékoznak a kínaiak gyorsvasutat, az oroszok atomerőművet, stb.stb. hosszú távon meghitelezni?!? Ők nem tudják?

  82. 83: „Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree.” Luther Márton (és nem Einstein… 🙂 )

    A vonat robog a szakadék felé, a lezuhanást akkor sem kerülhetjük el, ha kétségbeesve húzzuk a vészféket, és akkor se, ha inkább iszunk egy kávét a büfékocsiban. A kávé meg mégis csak jobban esik…

  83. 79: Naná.

    80: Ahogy haladunk az időben egyre satnyulunk, a hagyomány elveszett, hanyatlik az erkölcs, nélkülük kétes értékű a felhalmozott bölcsességmentes tudás. Mindent elborít az elektronika káprázata, ezer féle úton próbálnak hülyíteni minket. Én is gondolkoztam már ezen a kérdésen, kevés a rálátásom a témára, van néhány könyvem, amit ha egyszer elovasok, talán majd megtudom a választ.

    82: Egyetértek a hozzászólásoddal, de azért megjegyzem, nem mosom össze a felelősséget, a tömegek boldogan elfogadják a vezet(get)ést, (ami lehet akár az orruknál fogva is), a könnyebb élet ígéretét, a csillogó üveggyöngyöket, az hogy mi lesz holnap, vagy holnap után nagyon keveseket izgat. A felelősség azért, ami történik a vezetőké és személy szerint az enyém és a többi emberé is egyen-egyenként!

    A Termékeny félhold most is termékeny lehetne, ha nem irtották volna ki az őserdőket, aminek a következménye a mikroklíma megváltozása és a folyamatos elsivatagosodás lett. Az áradásos földművelésről is valószínű, hogy ezért kellett áttérni az öntözéses földművelésre.

    Érdekes volt a jó nép kezelése, puhítása már abban az időben is, párnapra hagyták eluralkodni a káoszt, azután a nép boldog volt, ha visszatért a régi uralkodó és rendet vágott közöttük. Ez megy most is csak az eszközök fejlődtek sokat.

  84. 80 dávidicon

    „ha már ősi kultúra, felvetném , honnan tudhattak több évtízezredes csillagászati folyamatok megfigyelésével, miközben a “tudomány szerint a homo sapiens még csak gyűjtögetett?”

    A miszticizmusod igen egekbe szárnyaló. 🙁
    Nem tudom mire utalsz, de nagyon titokzatos…
    Ugyan miféle megfigyelésekről beszélsz, és szerinted akkor ezeket kik végezték?
    A Homo Sapiens már évtízezredek óta Homo Sapiens volt, hasonló képességekkel és agykapacitással, mint a mai ember, csak nem rendelkezett akkora kulturális eszköztárral. Megfigyelőképessége és logikai készsége már akkor is volt, találtak igen ősi, kőkorszaki kőbe vésett holdnaptárat is, ami arra utal, hogy sokminden megragadta a fantáziájukat, az más kérdés, hogy milyen magyarázatot fűzhettek hozzá.

  85. 84: Egyetértünk.

    És ezzel nyitvahagyod a lehetőségét annak, hogy mégsincs szakadék, vagy van híd.

    Olyan ez, mint a túl korai kerékcsere az F1-ben.

    Engedelmetekkel én azért még nem kezdek bele a harakiribe, de még csak nem is mondok fel.

  86. 85 Pistusz:

    „Az írás feltalálása éppen feledést fog oltani azok lelkébe, akik megtanulják, mert nem gyakorolják emlékező tehetségüket – az írásban bizakodva ugyanis kívülről, idegen jelek segítségével, nem pedig belülről, a maguk erejéből fognak visszaemlékezni… A tudásnak is csak a látszatát, nem pedig valóságát nyújtod tanítványaidnak, mert sok mindenről hallva igazi tanítás nélkül azt hiszik majd, hogy sokat tudnak, pedig a valóságban általában tudatlanok és nehéz felfogásúak, hiszen bölcsek helyett látszólagos bölcsek lettek.”

    mondá Szókratész.

    Ez az állandó nyavalygás az újabb generáció satnyaságáról már akkoriban is hülyeség volt.

  87. 84 & 87:
    Egyébként élni is így élünk. Én még nem találkoztam olyan öreg emberrel, aki (mondjuk) a 80. születésnapján azt mondta volna, hogy nekem már jóformán semmi sincs hátra, szarok mindenbe. Ehelyett úgy él 80 évesen is, mintha annyi lenne neki még hátra, mint a 10 éves unokájának. Tesz ezt-azt, tervezget, aztán egyszer csak nincs tovább.

  88. 85.
    Valamit félreérthetően ironizáltam;
    az ősi öntözéses sumír kultúra régebbi, mint az árasztásos egyiptomi. Akkor hogy van ez?

    86.
    éppen most konkrétan kérdeztem, de még konkrétabban:
    Pl.a precesszió jelensége 25920 évente ismétlődő a Földi dimenzióban. Extrapolálni lehetetlenség.
    Ezt a jelenséget az ókori egyiptomiak már leírták, miközben ismert kultúrájuk ideje csak tized akkora.

    De nagyon sok tudományos egyéb ténymegállapításuk is van.
    A piramisok legújabb kutatások szerint öntött kövekből vannak. És az amerikai indián kultúrákban is. (forrás: History TV)

    Közép Afrikában élnek olyan „kőkorszaki” szinten álló népek, akik ősei barlangrajzaikon naprendszerünket, a bolygókat – csak a legutóbbi évek pontosító kutatás feltárt ismeretében- ők már ábrázolták.

    És hosszú a sor, de ha csak ezt a pár apróságot a miszticizmus mellőzésével megválaszolod, minden tiszteletem.

  89. 90. dávidicon
    Az utolsóban gyanúm szerint a dogon teremtésmítoszra utalsz. Ez esetben javaslom, hogy olvasd el az alábbi linken folytatott eszmecserét, és ott tegyél hozzá, ha mélyebben tanulmányoztad a témát.
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=19709

    Szerintem is többet tudtak az ókorban és az írott történelem előtt, mint amit az iskolában tanítottak nekünk. Bár szerintem a kutatási eredmények néhány évtizedes késéssel nagyrészt bekerülnek a tananyagba, előfordul a paradigmaváltás.

    Ha az egyiptomiak öntötték a köveket, akkor volt egy eljárásuk, ami hasonló a beton készítéséhez. Ez mit bizonyít? A rómaiak betonépítményei részben még most is állnak. Aztán 1500 évre elfelejtődött a technológia.

  90. 90. Teljesen egyértelmű, hogy valaki(k) vagy szépen végignézték azt a cca. 26000 évet, vagy a pályaelemek ismeretében gyorsabban bejárták az utat. (Az is lehetséges, hogy amikor megkaptuk ezt az életteret, kaptunk hozzá egy részletes leírást, használati útmutatót. De ilyen zagyvaságokról itt nem illik beszélni, mert ez egy komoly tudományos és materiális fórum. Magabiztosan uralják a 4%-ot. 😀 ).

  91. Én azt nem értem, hogy a nagy olajipari cégek hogy tudnak előre, 2040-ig tervezni, és kiszámítani, hogy 20 %-kal fok növekedni az olaj iráni igény. Szaud Arábia be is jelentete, hogy neki 70 évre való tartaléka van, úgy hogy semi gond, uccu neki, teljes gázzal mehetünk a szakadékba.
    https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-11-28/from-peak-oil-to-peak-oil-demand-in-just-nine-years

    84. Ezek után tényleg Nyugodtan ihatjuk azt a kávét a büfékocsiban 🙂

  92. 91. Jani

    Köszönöm a kisegítést, de magából a „tudományos” filmből a dogonok kora őseik rajza ragadta meg a figyelmem, amikor azt állították, hogy a rajzokat naprendszerünkről a felfedezésukkor azért nem fogadták el, mert az akkori modern emberi ismeretek nem egyeztek meg azzal.
    Aztán a mai napokra kiderült, miután az emberiség csillagászai újabb megfigyeléseket tettek korszerűsített technikai eszközeikkel, hogy a naprendszerünk ábrázolásában az ősi dogonoknak volt igazuk! De mire kellett ez akkoriban nekik és hogyan jutottak ehhez a tudásismerethez-volt a megválaszolatlan kérdés. Semmi teremtés történet.

    Nem azt állítják, hogy az egyiptomiak öntötték a köveket, hanem az ókori egyiptomi időkben.
    Azt sem állították, hogy olyan mint a betonöntés, ugyanis gránitot még senki nem tudott önteni, a természeten kívül. Az óegyiptomi kultúra nem nyom nélkül tűnt el, annak folyamatos kulörökösei voltak, így 1500 évet elfelejteni érdekes lenne és mégegyszer a betonöntés teljesen más. A piramis köveinek öntését a még mai tecnológiai szint sem teszi lehetővé.

  93. 92.

    Szántait idézve: ” az első 26000 évben megfigyelték, a 2. és 3. 26000 évben észrevették, hogy ismétlődik és érdemes lesz ezért feljegyezni” És ripsz-ropsz már el is telt 100.000 év.
    Egyesek szerint akkor még az emberiség vígan a „fákon ugrándozott”.
    Mégegyszer: extrapolálni nem lehetett, csak észlelni.
    (én szívesen olvasnám azt a használati útmatatót, ha volna valami link hozzá)

  94. Kedves barátaim, nem akarok tulságosan eltérni a témától, de volna néhány észrevételem az ősi dolgokat érintőleg. Ha kiss; hosszú lesz, előre is bocsánatot kérek, de a dolog összetettebb, mintsem nyúlfaroknyi beirással megvilágitani lehetne.
    Nos engedelmetekkel:
    senki nem tudja, csak a beavatottak ( értsd a zsidó rabbik, de közölök is csakis az aszkéta, fél-vagy már teljesen megőrűlt, a „szent” irományok tanulmányozására életöket rászánó típusok ) miszerint a bibliának van egy hatalmas, de igazán hatalmas körirodalma, vagy mellékirodalma, nevezzük ahogy jólesik. A nagyközönség nem is sejti, hogy a tulajdonképpeni biblia csak egy parányi, apró, pici töredéke mindannak a hatalmas adathalmaznak, amiböl aztán nemtudomkik kiválogatták mindazt ami a mai biblia, a többi ott van eltemetve, örökre bezárva a nehéz, óveretű sumér, akkád, óhéber, arameus és mittudomén még hányféle régi szövegekbe. A legtöbb kutató felhagy idövel tanulmányozásukkal, látván, hogy nemigen halad velök. Nejem egyik távoli oldalági rokonságában leledző rabbi bácsi egyszer nagyon régen elmondta, hogy ezen fránya ókori nyelveket TUDNI kell olvasni, másklppen nem boldogulsz velök. Mai napig nem értem mire célzott, de nem is érdekelt.
    Nos, ezen szövegek, melyek kimaradtak a bibliából, olyan hajmeresztő információkat rejtegetnek, amitől tátva marad az ember szeme-szája. Ha nem egy igazán komoly, fölöttéb művelt rabbi mondta volna az alantiakat, csak rálehyintenék, de nem teszem, mert EZ a rabbi nem vallásos családból származik, sőt,fiatalkorában rendes világi nevelést kapott,a jeruzsálemi egyetem régészeti szakán diákoskodott, ott szeretett bele ugymond a régi izraelbe, történelmébe, onnan a rabbiságig már rövid volt az út.
    Igyekeztem röviditeni, de piszkul hosszúra sikeredett még az eleje is, és bizony már késő van.
    Holnap folytatnám, engedelmetekkel, feltéve, hogy tibor bá ki nem rúg, de úgy, hogy lábam sem éri a földet.

  95. 98: „tibor bá ki nem rúg”

    Se ki nem rúg, se be nem rúg, ebben biztos lehetsz. 😉

  96. 84. davidicon

    „melyik is volt előbb? Mert az egyiptomit nevezték klasszikus árasztásosnak.”

    Egyiptomban sokáig az árasztásos módszer volt „divatban”, de egy idő után elkezdték viszatartani a vizet csatornákkal, ami rövidtávon fejlődést okozott, de később a talaj elsilányult, és rohamosan csökkent a termés.

  97. Ha szabad belepofáznom az offtopicba, akkor hozzátenném, hogy olvastam már Danikentől pár könyvet és az egyik nagyon megfogott.
    A történet lényege az, hogy a nagy világkatasztrófát pár ember éli csak túl, akik a még meglévő tudásukat próbálták átadni, jó pár könyv lett a végeredmény.
    Néhány generációval később ezeket a könyveket már Bibliaként tisztelték és egyre rövidebb lett a kiadás, mivel a főpapok túl bonyolultnak és elképzelhetetlennek tartottak pár dolgot (fém madarak, amik az égen repültek és embereket szállítottak a gyomrukban stb.). Aki ellenkezni mert, azt eretneknek bélyegezték és üldözték.
    Ismerősnek hangzik.

  98. 98 balint

    „miszerint a bibliának van egy hatalmas, de igazán hatalmas körirodalma, vagy mellékirodalma…”

    Ezek egy részét apokrifoknak hívják…

    És ha jól megnézzük, a Biblia összeállításának pontosan az volt a célja, hogy a többi irodalmat ki lehessen seperni a látószögből.
    El is égettek utána egy pár kocsiderékra való szent írást.

    Nem véletlen, hogy új hozzáállással kezdik újra elővenni és tanulmányozni a mitológiát, legendákat, meséket meg énekeket…

  99. Tiborbá ha már nem sok van hátra,akkor rendezhetnénk egy blogtalálkozót nálad szilveszterkor.A melegedés miatt egy szál gatyában ülnél a teraszon egy 10 literes törley pezsgővel, és csak elégedetten kortyolgatnál mondogatva hogy na látjátok gyerekek igazam lett. Szilveszterkor is 20 fok meleg lenne. Ott lenne jövőnk is aki egy nukleáris rakétával pörkölne nekünk egy 2 mázsás disznót.Éjfélkor mini atombombával durrogtatnánk. Ouse meg részegen kiabálná hogy végünk lesz gyerekek:D:D:D:D Tere fere meg megállás nélkül nyomná az értelmetlen szöveget részegen.
    Na mindez csak egy vicc volt én 2 percig röhögtem magamban:D Aztán nehogy besértődjetek:D:D:D, de nem hagyhattam ki:D
    Kell egy kis vicc mielőtt tényleg rosszra fordulnak a dolgok:D

  100. 103:
    Mi az, hogy nem sok van hátra? A hátralévő 10 év a megítélésem szerint neked több mint sok. Még egy rohadt smájlit se vagy képes beírni. Csak nyomod a :D:D:D:D-ket ezek helyett: 😀 😀 😀 😀

  101. 100.

    Valahol igen is, meg nem is, mert az ókori „Egyiptom a hódító Róma éléskamrája”, ami inkább már a kései ókor időszaka.

    Azt is hallottuk, hogy Egyiptom élelmiszere a Nílus áradásától függött, elsősorban a szervesanyag utánpótlás miatt is.
    Azaz nem a klasszikus öntözés volt az alapvető.
    Egyébként még ma is a Nílus völgye csak az élhető, pedig már az áradásokat is tönkretették.

    A sumér városállamokra pedig kimondottan az öntözéses kultúrát társítják, az egyiptomi előtt pár ezer évre.

    Legalább is ezt állítja a -szerintem vastagon hiányos- tudomány.

    Azt hiszem mások nem kimondottan csak az apokrifra gondolnak, mert a Biblia csak könyvek gyűjteménye, amit tényleg lektoráltak,
    de nem tartalmazza más kultúrák írásbeli örökségét és azon örökségekről alkotott évezredes következtetéseket és magyarázatokat.

  102. 105. dávidicon
    Most nincs időm utánajárni, de nekem úgy rémlik, hogy öntöztek Egyiptomban. Amikor nem volt áradás, akkor jól jött az öntözés. Az áradáskor sem az ország nagy részén esett az eső, hanem a Nílus forrásvidékén. Az oázisokban is öntöztek. (az angol desert szó az egyiptomi desz-ret kifejezésből ered, ami vörös földet jelent)

    Az egyiptomi építőanyagok kapcsán elkezdtem olvasgatni, de még nem a konteós változatot néztem, hanem a hivatalost, miszerint Asszuánból hozták a belső kövek (gránit) jó részét. Egyelőre felfüggesztem a keresést, de egy csomó érdekes irányba lehet elkalandozni. Például rábukkantam a Turin papiruszra, ami IV. Ramszesz kőfejtő expedíciója számára készült Kr. e. 1160 környékén, és az első topográfiai térképként tartják számon, illetve origami körökben az első hajtogatott kiadványként.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Turin_Papyrus_Map

  103. 98: balint, ilyen apokrif irat például ENOKH könyve. Magyar fordításban itt is olvasható: http://churchofgod.hu/content.php?act=enok1
    Amúgy nekem is az a véleményem hogy sokkal több titok és elfeledett/eltemetett ősi tudás létezik a világon, mint amennyiről mai fejünkkel egyáltalán pontos ismeretekkel rendelkezünk.

  104. egy kis részlet a wikipédiából, vigasztalónak.
    lehet, hogy az emberiség is rátett egy nagy lapáttal, de nem csak mi vagyunk okai a melegedésnek:

    …”Az utolsó három eljegesedés korának antarktiszi hőmérsékleti adatai a Vosztok-jégfúrás alapján. Az Antarktisz szemmel láthatóan nem követi a globális periódusokat, valamint az elmúlt fél millió év során legalább háromszor jóval melegebb volt a mainál. Ezek a melegedések gyorsabbak voltak a mai „globális felmelegedésként” emlegetett állapotnál.
    A szakasz végének interglaciálisa erősebb felemelegedéssel járt, a hőmérséklet magasabb volt Európában a mai átlagnál, az erdőzóna felhúzódott egészen Skandináviáig.
    A 20. század és 21. században a globális felmelegedés egyre erősödik. Általában az emberi tevékenység eredményének (antropogén) tekintik, azonban a Föld klímája még nem érte el azt a hőmérsékletet és hőmérsékleti eloszlást, ami általában jellemző rá. Európa éghajlata még a kainozoikumi eljegesedés első két glaciálisa közti interglaciálisban is jóval melegebb volt a mainál, előtte pedig kifejezetten szubtropikus.”

  105. 108: „előtte pedig kifejezetten szubtropikus”

    A vita alapja elsősorban az, hogy a mai ipari civilizáció túléli-e az éghajlatváltozást.

    Azt én sem gondolom, hogy az emberiség teljesen kihalna a klímaváltozás miatt – főleg nem 10 éven belül -, de valójában az sem vigasztalna nagyon, ha a teljes kihalás helyett eldugott amazonaszi indiántörzsek szintjén maradnának csak fenn népcsoportok itt-ott a Földön. Mert minek…

    Persze ez szemlélet kérdése, százezer évekig elporoszkáltak az emberősök úgy, hogy valójában nem történt velük semmi, nem fejlődtek semmit. Aztán párezer évvel ezelőtt kinőttek ebből a semmiből a piramisok, később „megszületett” Mona Lisa, és még sorolhatunk rengeteg mindent, amit a kultúra terén hozott a civilizáció.

  106. 106. Jani

    Igen, voltak öntözési kiegészítési technikák, de a Nílus (az élet folyója) áradása határozta meg alapjában a termésmenyiséget

    Ott ahol víz van, folyó van , ott párolgás is van és a pára leszállása-kicsapódása biztosítja a növénykultúráknak szükséges vizet. Így „öntöztek” nálunk valamikor a Dunántúlon… a völgyekben a kis tavak biztosították a párát és a domboldalon az éjjeli lehűlés kicsapta a vízcseppeket a növényekre. Így nem lúgozódott ki a talaj és nem mosódott el a termőréteg. Ez működött évszázadokon át, mára „szerencsére” a bölcs emberek ezt a rendszert is tönkretették.

    Miután a hivatalos Egyiptomon túl vagy , ezt a filmet ajánlom figyelmedbe:
    https://www.youtube.com/watch?v=E4xOKt2bUGU

    Remélem mások is megnézik, mert én mindenki által feltárt információs anyagra kíváncsi vagyok és csak nem vagyok egyedül.

  107. 109. Observer

    „Aztán párezer évvel ezelőtt kinőttek ebből a semmiből a piramisok, később “megszületett” Mona Lisa”

    De azért differenciáljunk: A piramisok a sokezer éves stabilitást jelentették, a Mona Lisa pedig a lejtmenet kezdetét…
    Mert ugye annak a „felvilágosodásnak” a terméke, ami hagyományokról leszakítva a tudományt és a művészetet, megteremtette a mobiltelefont és a Való Világot.

  108. 92.
    Ezeket a kérdéseket én nagyon egyszerűen megválaszolom, minden miszticizmus nélkül: egyszerűen nem hiszem el őket. Az emberek egy részében olthatatlan vágy él arra, hogy valami fantasztikumot vigyen a száraz tények világába, amellyel megfűszerezik a valóságot, aztán élvezettel figyelik, hogy vannak is rá vevők, akik áhítattal csodálkoznak rá a feltárt „igazságokra”.
    Erre sok példa volt a történelem során, akiket később lelepleztek, és kiderültek a nagy szélhámosságok.
    Konkrétan hamisítottak leleteket, amivel a saját elméleteiket próbálták igazolni.
    Ugyanakkor teljesen logikátlannak tartom azt a feltételezést, hogy ha ilyen kritikus forradalmi leletek előkerülnének, akkor azt valamiféle ellenállhatatlan hatalom akarná eltüntetni.
    Ugyan miért? Mert akkor a jelen lételméletek mellé, amelyek részben vallásosak, részben materialisták, egy újabb társulhatna? És az miért lenne baj bárkinek is?
    Túl van ez konspirálva egyes emberek fejében… 🙂
    És könnyen dobálózol az emberelődökkel, azért egy kicsit utánaolvashatnál.
    100 000 éve az emberelődök nem a fákon ugráltak, akkor már rég létezett a Homo Sapiens párhuzamosan a neandervölgyivel, de már az sem a fákon ugrált régóta.
    Sőt, már a kétmillió éve élt Homo Habilis sem a fákon ugrált, hanem a földön kőszerszámokat készített, még ha elég sutákat is.
    Aki még ugrálhatott a fákon is, az legfeljebb valamelyik ausztalopitekusz faj lehetett úgy három millió éve körül, de már az is képes volt egyenesen járni a földön, a majmoktól eltérően.

  109. 112.

    Hát ez a válasz nem ért meg egy hangszórót.

    Még manapság is vannak embernek kinéző valamik, amik közelebb állnak a fán való ugráláshoz, mint a civilizációhoz………

    A tényeken túlmutat a valóság,; és a ma is álló piramisok, obelixek ( és ez még áll, meg meghamisítani sem sikerült őket) több száz tonnás köveit ma is csak kegyetlen ráfordítással tudná az emberiség megmozdítani ( de nem 800 km-t szállítani), de hát ezt az ókor embere egy hoppla-ra megtette a maga réz és fa eszközeivel?

    Asszem az a misztikum az, hogy efféle butaságra még manapság akadnak hiszékeny emberek. Tibor bá’: Megtennéd a kedvemért, hogy felhagysz ezzel az asszemmel, és szépen kiírod, hogy azt hiszem? Hálám nem fog elhagyni.

    Aztán, (bár tudom feleslegesen teszek fel kérdést, mert vagy bátortalanok válaszolni , vagy a válasz balga) a legkönnyebb mindenre a nem hiszemet mondani, de ha azt a MTA mondja az már valami,
    ha meg a miniszterelnök és környezete mondja a tutit az meg már isteni?

    Csak elmélkedésre,
    ha elhinnénk az emberi civilizáció folyamatos 2 millió éves spontán fejlődését nem a fán, hanem a földön, miért tartott csaknem
    2 millió éven át az első „civilizáltságot” mutató emberi társadalom fejlődése a maga kőbaltás zsákmányszerzés technikai szintjét megőrizve
    és csak egy mintegy 8.000 év kellett ahhoz, hogy miután letette a kőbaltát eljutott a holdra a sajátos technikai fejlődésével, vagy az okostelefonig, vagy a genetikai manipulációig?

    Nincs benne valami megmagyarázhatatlan aránytalanság?
    Egy kőbalta 2 millió éven át- és hipp-hopp kőbaltától a mikroprocesszorig 8.000 év?
    Na ez a misztikum.

  110. 113.
    A legutolsó jégkorszak nagyjából 10000 évvel ezelőtt enyhült annyira, hogy lehetővé vált a tömeges mezőgazdasági termelés és ezzel együtt a népesség rohamos növekedése. Mivel nem kellett annyira küzdeni a túlélésért több idő jutott olyanokra, amiket ma tudománynak nevezünk. Innentől kezdve az exponenciális függvény megtette a magáét. Nincs ebben semmi misztikum.

  111. 114: „a tömeges mezőgazdasági termelés”

    Alapjában véve igazad van, de ez nem ad arra magyarázatot, hogy miért nem történt meg ez az „utolsó” jégkorszakot megelőző időben?
    Vagy esetleg megtörtént – és pont ez magyarázná meg a „történelem előtti” régészeti leleteket? Majd a kialakuló jégkorszak(ok) letarolta(‘k) ezt (ezeket) a korábbi kultúrát(kultúrákat)? Sok nyitott kérdés van (lehet) ezzel kapcsolatban, még ha úgy is véljük, hogy a történelem tényleg úgy ‘történt’, ahogy tanultuk.

  112. 114.

    Lehet rosszul tudom, de a Föld történetében többször is voltak szélsőséges körülmények hideg is, meleg is , ha csak az elmúlt 2 millió évet nézzük.

    És ráadásul ritkán volt a klimatikus viszony a bolygó teljes felületén egységes, még ha csak kis közösségek is de az addig felhalmozott tudást a túlélő területeken megőrizhették, átmentették, mint életüket is , hogy a javuló környezeti viszonyok hatására időszakosan robbanhasson az emberi kultúra.
    És mégsem. Tudományosan -állítólag-.
    A fennálló „tudományos” nézet szerint egyszer sem jutott eszébe a korai embernek a kőbaltát letenni, hogy valami értelmesebbet csináljon a kezével 2 millió éven át.

    Nem, ők görcsösen szorongatták kőbaltájukat 2 millió éven át, elszalasztva többször is a fejlődési lehetőséget;
    mígnem eljött az utolsó nagy jégkorszak vége kb.10-14 ezer éve, valamiért megvilágosodtak és akkor egyből bedühödtek a 2millió éves kőbaltájukra és jó messze elhajították, hogy mindenféle fémöntésnek meg egyebeknek nekikezdhessenek és fellendítsék végre az emberi civilizációt.

    Hát ez tényleg életszerűbben hangzik.

  113. 116:
    Elkezdtem fogalmazni a választ erre az eszeveszett gondolatsorra, de felhagytam vele. Ilyen stílussal én nem állok szóba.

  114. 118. Akkor mindig áll a találós kérdésem a náci vadászgépek teljesítménye és a TMK közötti összefüggésre, ha már megboldogult nagy tudású egyetemi tanárt illettünk csúsztatással, valótlansággal.

  115. 118: „eszeveszett gondolatsorra”

    Fene tudja, hogy mennyire eszeveszett. „Adja magát” a kérdés, hogy miért nem indult be a jégkorszakot megelőző időben egy hasonló fejlődés, mint utána. A H. sapiens már ‘adott’ volt akkor is, csak nem akarózott neki kultúrát csinálni… 🙂

  116. 109.observer
    „A vita alapja elsősorban az, hogy a mai ipari civilizáció túléli-e az éghajlatváltozást.”
    erre a kérdésre a válasz egyértelmüen NEM !
    A viág a mai populációt, ipart, kimeritett ekoszisztémát tekintve nem birja majd átvészelni a közelgő éghajlatváltozást.
    lehetséges, hogy a többtizezer évekkel ezelött lezajlott felmelegedéseket sem tudta volna átvészelni, már ha egyáltalán létezett volna ember, de ime, a változást nem éltlk tul még az állatok sem .minden mulybeli klimaingadozás különféle állatfajok kipusztulását vonta maga után.
    és ehhez tegyük hozzá még azt is, hogy akkor még nem meredezett égnek egyetlen gyilkos gyárkémény sehol, hatalmas erdőségek terültek el mig szem ellátott, de ez semmit sem számitott, sajnos, nem szelték pér percenként az eget az oxigénzabáló óriásgépek, azaz iparilag nyugalom és béke vala…. és mégis!
    A világ ugymond többször” elpusztult ” az éghajlatváltozások miatt, aztán magához tért.
    Most is regenerálódik majd.
    Csak nélkülünk.

  117. 120.
    Lehet, hogy csinált kultúrát, akár még technikait is, de egy százezer éves jégkorszak képes bármit legyalulni a Föld felszínéről. Nem valószínű, hogy a mai kultúránkból százezer év múlva még bármi is lesz. És utódaink hasonlókon fognak elmélkedni.

  118. 122.

    Kérem a jégréteg konzervál egyik legjobban.
    Aztán az emberi fejlődés lábnyomait bizonyos fajtáit se tűz, se jég, se víz el, nem tünteti.

    Egyébként nem volt a teljes földfelületén összefüggő folyamatos , egyetemes jégkorszak az utólsó 100.000 évben -állítólag-;
    és ha túlélték emberek, akkor már csak unalmukban is alkothattak volna valamit védett barlanglakásukban.

    Azt elhiszem, hogy a több 10 millió évvel ezelőtt élő dinoszauruszok -szerintem se- nem csináltak eszközöket, meg nem építettek házakat, ezért tényleg csak a csontjuk fosszíliáit ásták ki.

    Na de az ember?
    Ő sem csinált semmit 2 millió év alatt?
    Legalább is a „tudomány” nem tud vagy akar erre bizonyítékul szolgálni?
    Most meg megtáltosodott?

  119. 121.

    Kedves Bálint!

    „erre a kérdésre a válasz egyértelmüen NEM !”

    Ha ennyire biztosan a jövőbe lát, kérhetném lediktálni a hétvégén kihúzandó ötös lottó nyerőszámait?

    Előre is köszönöm.

  120. 120.

    Hát éppen ez az!

    Vagy misztifikáljunk, vagy összeesküvéselméletet szőjünk, vagy higgyünk Isten közbelépésén,
    vagy töprengjünk el a kérdésen és gondolkozzunk.

  121. 121: „a válasz egyértelmüen NEM”

    Én is erre hajlok, de nem becsülném le a technológia és a tudás szerepét. Az ember messze jobb esélyekkel fut neki bármilyen problémának, mint bármely korábban kihalt állatfaj. A teljes Földön tényleg nem, de „szigetszerűen” elképzelhetőnek tartom egy további fejlődésre is képes technikai civilizáció fennmaradását. Hacsak rá nem erősítünk a természetre egy atom-, vagy biológiai háborúval, mert akkor tényleg game over.

  122. Akkor folytatva a témát, lássuk, miket rejt ezen hatalmas ex-biblikum irodalom, ami a rabbik számára csakis isten jelenlétének bizonyitéka, másoknak viszont teljesen mást mond.
    Rengeteg leirás maradt ki természetesen,, ami ha mind bekerült volna a bibliába, azon könyvet ember megemelni nem volna képes,és lapjai esetleg kis tulzással a holdig felérnének. Megtudatjuk a sok, meglehetösen homályos, arámi, nabateus, moabita, stb.nyelven fennmaradt szövegekből hogyan is nézett ki azon régi világ, legalábbis az irástudók szempontjából, ugyanis, amíg valamiféle „ „ csodát” látott pásztor találkozott volna egy irástudóval-kik ritka emberfaj valának akkoriban-kinek elmondhatta volt mit is látott, addigra sok idö is eltelhetett, előadása lehetett kissé pontatlan, az irástudó is lehetséges hogy valamit elvett, hozzátett, vagy akár megváltoztatott, de egy dolog biztos, mert unos-untalan visszatérő motivum: a NEFILIM lények jelenléte.
    A „ nefilim” egy óhéber, manapság csakis a bibliában előforduló kifejezés, jelentése „óriás, nagytermetú” minden esetben magas és hatalmas erejú, fentről érkező, de azon régi, primitiv szemek által mintegy leeső, lezuhanó alakokról szólnak, de melyek a földön is haladnak….” a szélvész gyorsaságával”…
    Itt jön a minden gondolkodó embert ámulatba ejtő folytatása a dolgok leirásának….” nefilim– kik soha sem haltak meg,…” t.i. a leesés után-okán.
    A nefilimek, a beszámólók szerint, nem egyformám viselkednek az utjokba kerülő emberekkel.
    Az általános benyomás, tapasztalat velük negativ, a nefilimek leftöbbje nem szereti az embereket, söt kimondottan ártalmas és veszélyes, de egyesek közölök igen, és …..” édes mennyei eledelt adnak és édes gyümölcsöket, melyek héja színes, de nem megehető”…
    Mi akar ez lenni? Mindenki gondoljon, amit akar, én semmit a leirtakhoz nem teszek hozzá, a régi szövegeket idézem, ahogy azok kis töredékét anno nekem is elmondták.
    A rabbi megjegyzi, hogy ekkor, eme stádiumban aléakul ki a késöbbi általánosan elfogadott jó-és rossz angyalok fogalma, ami aztán megjelenik minden vallás dogmatikájában.
    Azt se felejd bálint, mondja a rokon, hogy egyelöre MÉG NINCS VALLÁS, nincs pokol és nincs mennyország, az emberiség még tul fiatal az ilyesmihez, egyelöre csak ezek a titokzatos nefilimek, a jók és a rosszak, vannak.
    A rabbi tovább magyaráz:
    próbáljuk megfejteni a jó és a rossz, gonosz nefilimek rejtélyét, és minden a helyére kerül majd. Mikor mi annak idején a régészeti ásatásokon dolgoztunk, külön örszemélyzet kergette-hajkurászta el a közelönkben ögyelgő, bámészkodó beduinokat, kiknek igazán nem volt a sivatagban jobb dolguk, mint bámuldozni. Persze, hiszen közben a kecskéik békén legeltek, mi voltunk a szenzáció és a látnivaló. És bizony, akárhányszor az örök taszigálva, lökdösve, hangos ordibálással zargatták elfele a makascul visszatérő beduin népséget, akik, ahkárhányszor a nagy meleg miatt éjszaka dolgoztunk, éjszaka is megjelentek. Föleg a FÉNY vonzotta öket, a terepet bevilágitó hatalmas fényszórók vakitó fénye, ez nekik óriási élmny volt. csoda, ha a fáradt, dühös őrők ilyenkor törelmöket vesztve, jól megrugdosták öket?
    Akkor nézzük a korabeli feljegyzéseket, melyek szerint a nefilimek “tábora” éjszakánként olyan fényben ragyogott “ … és mely elvakitaná az ember szemét ki belenézne vala, mint ezer mécses világa nem ér fel vele….” „ ….és rádnéz a nefil az éjszakában az ő vakitó szemjével és a szélvész sebességével ott terem és kezében a lángpallos, kit azzal megérint, halálnak fia lészen”…. Idézi fejből a rabbi rokon, azon a régi családi összejövetelen, ahol remekül eltöltöttunk jó 3-4 órát ezzekel a dolgokkal, miknek akkor semmi fontosságot nem tulajdonotottam, csak mint kuriózumot, mondván, miket nem tudnak ezek a rabbik.
    nos, mindenki gondokjon mit akar, beállitottságátül függöen. holnap felhozom jónás esetét, föleg szegény flótás további sorsát ,ahogy ez a rabbi rokon elöadta és kommentálta.

  123. 126. Observer

    „nem becsülném le a technológia és a tudás szerepét.”

    Annak a tudásnak és technológiának, ami idáig tolt bennünket, pedig legalább a 70-es évekbeli Római Club jelentése óta tudjuk, hogy NAGY baj van?

    Meg… Estleg… Lehet, hogy a tudás még meglenne… De létezik-e az az erkölcs, ami ezt a tudást a KÖZjó és nem a MAGÁNprofit szolgálatába állítja?

    És akkor elérkezünk oda, hogy maga a probléma amivel szembenézünk, az nem is tudományos-technikai, hanem erkölcsi?

    NAGYON várjuk, hogy a felvilágosodás utáni tudomány kitermelje azt az erkölcsöt, ami hatékonyan védi meg az ember és a természet kapcsolatát…
    De már nincs sok idő…
    Lehet, hogy az imádkozás nem kevésbé hatékony, mint amit az összes tudós ki tud sütni?

    „Hacsak rá nem erősítünk a természetre egy atom-, vagy biológiai háborúval”….

    Még csak az kéne…
    Mint a sarlatán orvosok… Egyik gyógyszer mellékhatását egy másikkal orvosolják, azét, meg egy harmadikkal, negyedikkel, mert csak saccolnak…

    Az ilyen teóriák inkább abba az irányba terelik a gondolatot, hogy a klíma csak egy kifogás, és az atom/biológiai háborúval csak a Föld lakosságát akarják a kívánt 500 millióra csökkenteni…

  124. 126.

    Egy mai szintű technikai civilizáció fennmaradásához rengeteg emberre és jó szervezettségre van szükség. Kisebb csoportokban egyszerűen nem lesz annyi ember, amennyi képes a tudást fenntartani. És ha meg is lenne hosszabb távon a tudás, nem lesz a technikai eszközök előállításához szükséges termelési lánc.
    Néhány ember által fenntartott kis csoportokban max XVII-XVIII. századi technikai színvonal tartható fenn huzamosabban. Esetleg az elektroncső még belefér, mint csúcstechnológia, de a belső égésű motor már nem.

  125. 124.dávidikon
    nem látok a jövöbe, csak igyekszek LOGIKUSAN gondolkodni a tulélés esélyeiről, nem feledkezve meg a föld MAI állapotáról!
    ha esetleg mégis tisztán látnám a jövöt, a lottófönyereményt illetöen válaszom ismét egyértelmüen NEM!
    A pénz nekem is kell, sajnálom. 😀

  126. 120:
    A 2 millió év jól hangzik, de semmi értelme. A kérdés az, hogy mióta vannak hangszálaink, mióta tudunk egymással értelmesen kommunikálni? Mert igazi fejlődés csak azóta lett lehetséges.
    De vizsgáljuk az elmúlt 10.000 évet. A tudományos fejlődés mindig rossz irányt vett. Egyiptomban 10-20 tonnás (nem 100) kőtömböket mozgattak, ami szép teljesítmény, de csak arról van szó, hogy az egyszerű gépeket alkalmazták: ék, lejtő, stb. Ugyanakkor az emberek szájában elrohadtak a fogak, mert még a fogászatot, a lyukas fogak eltávolítására se voltak képesek. De nézzük a görögöket! A gondolkodáson kívül semmi másra nem voltak képesek. Nem is lépték túl az egyszerű geometrián. A kínaiak feltalálták a puskaport, de semmivel se jutottak tovább az udvarias hajlongáson. A Római birodalom se tudott közel 1000 év alatt túljutni a manufaktúrákon. A modern tudomány viszont néhány száz év alatt született meg, mondhatnánk, hogy „véletlenül”. Mi kellett hozzá? Sok nemzet tudósainak a versengése, kapcsolataik fenntartásának relatív könnyedsége (postakocsi hálózat). Egy közös nyelv (latin) létezése. A nyomtatás felfedezése. A kísérletezés (nem csak megfigyelés) kitalálása. Megfelelő klíma jelenléte (se ellustító meleg, se minden erőt elhasználó hideg). A felfedezések hasznosítása és a nemzetek közötti versengés. És végül a protestáns etika. Az egyedek hajlandósága, hogy a visszatartó erejű vallásos tiltáson át tudjanak lépni. Magyarul több fontos tényező véletlen egybeesése. Ez az egybeesés korábban nem jött létre. Lehetett volna ez 5000 évvel korábban is, de nem jött össze. Nem az a kérdés, hogy az ősember miért nem dobta el a kőbaltáját 2 millió (sic) éven át, hanem, hogy Mezopotámiában(stb.) miért nem léptek túl a búza (vagy kukorica) elvetésén az európai tudományos/ipari forradalom kb. 500 évének a többszöröse alatt?

  127. 129. gabiii

    „Egy mai szintű technikai civilizáció fennmaradásához rengeteg emberre és jó szervezettségre van szükség.”

    A szervezésben igazad van, de nem kell sok ember.

    A Föld összes lakójának anyagi igényeit kb 400 millió ember ki tudja elégíteni a mai átlagos technológiai szinten.
    De ha kizárólag a legfejlettebb technológiát használnák, akkor 50 millió is elég lenne.

  128. 131. Tibor bá’

    ” A modern tudomány viszont néhány száz év alatt született meg, mondhatnánk, hogy “véletlenül”.”

    Aztán seperc alatt tönkre is vágta a Földet…

    Analógiaként leginkább a rák jut az ember eszébe.
    Addig minden szép és jó, van „fejlődés” (sejtszaporodás), a rákos dagant „örül” hogy erősebb, fejlettebb, rátermetteb a körülötte lévő szöveteknél…. ameddig fel nem éli a gazdatestet…

    És valahogy a rák mégsem a pozitív, követendő dolgok közé sorolandó…

  129. 131. Tibor bá’

    „miért nem léptek túl a búza (vagy kukorica) elvetésén az európai tudományos/ipari forradalom kb. 500 évének a többszöröse alatt? ”

    Talán pont azért, amiért tiltották a kamatszedést.

    Talán mert nem vakította el őket a korlátlan növekedésből várható profit ábrándja.
    Talán mert a természettel való harmónia fontosabb volt, mint a közvetlen haszonszerzés.
    Talán mert akkor nem voltak ateista materialisták, nem volt az „egyszer élünk, aztán akkor most mindent bele” attitüd az élethez…

    Mert ha megnézzük művészetüket, csillagászati számításaikat, abból látszik, hogy az intelligenciájuk meg lett volna hozzá… csak a motiváció hiányzott.

  130. 123. Attila (PV)

    400 millió ember talán már elég sok (ahogy írtam: rengeteg), HA egy tömbben él, vagy HA elég szoros kapcsolatban van egymással. Viszont ha kisebb csoportokra, szigetekre töredezik az ezek közti kapcsolat nélkül, akkor szép lassan elveszíti a mai tudását, mivel egy csoporton belül nem lesz annyi értelmes és „ráérő” ember, akik összességében átlátnának mindent.

  131. 135. gabiii

    „Néhány ember által fenntartott kis csoportokban max XVII-XVIII. századi technikai színvonal tartható fenn huzamosabban.”

    A kulcs a „huzamosabban”.

    Ugyanis a mai pazarló szinten fenntarthahatlan.
    Lehet vitázni, hogy mi az a „technikai” szint, ami még fenntartható, de az zsákutca.

    A kérdés, hogy mi az a kényszerítő erő, ami a folyamatos növekedést erőlteti.
    Nézetem szerint a kamat.
    A kamat kitermelése miatt muszáj mindig többet termelni.

    Ha újra betiltanák a kamatot, akkor az élet újra beállna egy folyamatosan fenntartható szintre…

  132. 136.
    Összetéveszted a kamatot a profittal. Te is profitálsz a bolygó erőforrásaiból és minden ember a Földön ,akikből egyre több van és egyre jobban akar élni .A kamatnak semmi köze a fenntarthatatlansághoz,-az emberiség a bolygón élősködik, a bankok csak kihasználják az emberek mohóságát ,az ipar pedig kiszolgál minden beteges igényt.

  133. 113 dávidicon

    Mindig visszajutok ugyanoda, hogy ismetetanyagod arról a folyamatról, amiről súlyos véleményt alkotsz enyhén szólva is hiányos, és a laikus köztudatban szereplő igen hamis sablonokra épül.
    Nagyjából annak megfelelően, hogy valamikor régen eldöntötted, hogy az egész hamisítás, és nem is fogsz energiát fecsérelni arra, hogy a részleteknek utánanézz.
    Az ember nem csak úgy hipp-hopp kőbaltázgatott kétmillió éven át, hanem a kétmillió év alatt evolválódott szervezetileg és mellette kulturálisan sok, jól elkülöníthető időszakra bonthatóan.
    Ezalatt egyes homo fajok teljesen eltűntek, mások egymással párhuzamosan léteztek tartósan, tárgyi kultúrájuk pedig lépcsőzetesen fejlődött az egyszerű hasított kövektől a pattintott köveken át a csiszolt, és fúrt szerszámokig.
    Közben agytérfogatuk igen lassan növekedett a csimpánzétól alig nagyobb agytérfogatú ausztralopitekuszoktól a mai emberig, a köztes időszakokból pedig megtalálhatók a köztes agytérfogatú koponyamaradványok minden fokozata.
    Te meg elvárnád, hogy a kétmillió éves Habilis a mai agytérfogat felével, vagy még kevesebbel, és esetlen alkatával ugyanazt a teljesítményt nyújtsa, mint kései utódai?
    A Sapiens pedig ennek a folyamatnak a végén jelent meg, a fejlődés több mint 90%-a még nélküle zajlott, és ebből a kisebb időszakból is csak egy kis töredék volt, mikor már egyeduralkodó lett a földön, a neandervölgyi nélkül.
    És csak ekkoriban szabadult be Európába, ahol addig jégkorszak gátolta a terjeszkedését.
    Visszatérve az egyiptomiakra, nagyon egyszerű, de eredményes technikáik voltak a kőbányászatra, legyen az az óriás kőfejtőkben a keopsz melletti feltárt bányákban, ahol a primitív szerszámokat is megtalálták, mind a Nílus felső folyásán található gránitfejtőkben, ahol az óriási obeliszkek anyagát fejtették, és ahol ott vannak a félig kifejtett, vagy a fejtés közben megrepedt, ezért ott hagyott tömbök is.
    És ott vannak a piramisokhoz közeli kikötőkben a Nílus fenekén azok a kifejtett kövek, amelyek valamelyik balfácán csapat ügyetlenül próbált partra szállítani, ezért a vízben landoltak, örökre ott maradva. Szuperkultúra képviselői nem bajlódtak volna ilyen egyszerű módszerekkel, ezt egyszerű halandó és hibázó emberek csinálták…

  134. 131.
    Szerintem se sok értelme van a 2 millió évnek, de valakinek annyira tetszett, hogy felhozta, hát én is hivatkozok rá.
    Egyébként nem az agytérfogat határozza meg az értelmi képességet, hanem a neuronok kötési-kapcsolódásai és fejlettségi állapota és az agy barázdáltsága, stb. más tudósok véleménye szerint.

    Látom, a Janinak címzett kis film Egyiptomról másoknál nem talált érdeklődésre,
    mert biztosan nekik messzemenő személyes megtapasztalásuk és kutatási-régészeti anyaguk van Egyiptomról és ősi kultúrákról, ami miatt nem nagyon érdeklődnek mások 20év -egész életutukat betöltő régészkedésükre.

    Egyébként , ha a több száz tonnás egyiptomi kövek súlyát kétségbe vonjuk, tessék kimenni és megmérni, vagy meghallgatni olyan előadást, akik megtették.

    Vagy tessék megnézni a jóval későbbi, 1000-es évek közép-dél Amerikai indián kultúrák építészetét:Machu Picchu nagyméretű köveit sem volt egyszerű odacipelni.
    De ne csak köveket: a Nazca-vonalak, amelyeket a repülés történetéig nem is ismertek.

    Ez a klasszikus egyiptomi rabszolgatartó elavultság, igaz az én tankönyveimben is benne volt-tetszett is és gyerekfejjel elképzeltem, de a mostani régészeti ásatások már nem rabszolgamunkáról számolnak be (tessék a TV-ben tudományos műsorokat is nézni)hanem szakmesteriről.

    Még Mózes népe is azon lázadozott -a szolgaságot úgy említik-, hogy „miért is kellett otthagyni Egyiptom gazdag földjét, ahol a húsosfazékból ehettek és nem a sivatag nyomorában vándorolva a mannát”
    Ennyit a rabszolgamunkáról.

    „Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala……Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét….” és ez nem a latin volt.

    Jó példa a lyukas fog, mert abba Európában is belehalhattak még kevesebb, mint 200 éve, Ázsiában meg manapság is.
    Azért a mai magyar társadalom jó része szintén nem lehet büszke fogai állapotára.

    Az ókori görögök (akiket én inkább kultúra transzferálónak tartok) azért a filozófia és geometrián kívül pl. jelentőset alkottak mechanikában, mechanikai gépezetekben, hidraulikában, optikában, stb.

    A mai modern tudomány az ókori civilizációk eredményeit felhasználva lépett tovább, némely esetben újra felfedezte a több ezer évest .

    „Márpedig a történelemben véletlenek nincsenek” , de már elfelejtettem kié az idézet.
    Szóval a csillagok konstallációja biztosan szükséges némi erdményekhez- egyetértek.

    A vallásüldözésben viszont nem, mert a hitet (bármiben is) én nem tartom feltétlenül korlátozó tényezőnek, főleg úgy, ha letűnt népek hitéletét, tárgyát életmódját kultúráját nem is ismerjük, csak egy MTA tag gyengén sem alátámasztott axiómája alapján.

    „Mezopotámiában(stb.) miért nem léptek túl a búza, árpa, cirok, stb. elvetésén az európai tudományos/ipari forradalom kb. 500 évének a többszöröse alatt? ”
    Igen, ez az a kérdés, amin -szerintem- is érdemes elmélkedni.

    A talányhoz kis segítség: TMK = tervezett megelőző karmantartás

  135. 110. dávidicon
    Két részletben 38 percet tudtam eddig megnézni a filmből, amit ajánlottál. Eddig nem mondott újdonságot, viszont folyamatosan azt éreztetik, hogy ők találták fel a spanyolviaszt (ami a te hozzászólásaidban is jellemző). Bemutatnak egy csomó megmagyarázatlan dolgot, és a „hivatalos” tudomány egy olyan képviselőjét megkérdezik róla, aki képtelenséget állít róla.

    Aki az elmúlt évtizedekben nagyjából követte az eseményeket, az rengeteg mainstream forrásból is tájékozódhatott ezekről a témákról. Nem elnyomott téma, amiről ismeretterjesztő adókon (ennél színvonalasabban) értekeznek. Van rengeteg dolog, amit nem tudunk, nem véletlen, hogy állandóan jelennek meg új elképzelések a gízai piramisok építéséről. Nem tudjuk, hogyan építettek fel ősi építményeket szerte a világban, hogyan hoztak létre speciális tárgyakat, miért van ennyi hasonlóság világszerte az építményekben, teremtéstörténetekben.

    Valószínűnek tartom, hogy az írott történelem előtt létezett fejlett civilizáció, ami lefedte a bolygót. Ez lehetett egy egységes birodalom, ami legalább kirendeltségeket telepített szerteszét, vagy egymással kereskedelmi-, kulturális kapcsolatban álló országok.

    Jónéhány teremtéstörténet miatt az UFO vonalat sem lehet kizárni.

    Az említett film ettől még hatásvadász. Bemutatja például a repülős-helikopteres-léghajós-tankos képet, de a „hivatalos” magyarázatot nem részletezi, pedig az elég plauzibilis. II. Ramszesz (aki egyébként több elődjének az építményét lenyúlta) az apja által építtetett templomot íratta át a saját nevére. A cartouche-t (királyi névtábla) átíratta, ami azzal járt, hogy kitöltöttek véseteket, és még belevéstek új mintákat. Érdemes megnézni I. Szeti cartouche-át, és összehasonlítani a híres képpel. Ezenkívül a szövegek jelentéséről is értekeznek a hozzáértők, amit nyilván nem egyszerű ellenőrizni.

    Állandóan hasonló kifogások merültek fel bennem, de a film ugrott tovább a következő szenzációs dologra. Mindent vontatottan, szenzációhajhaszként adnak elő, a válaszaikat meg a végére tartogatják, de már az elején közölték, hogy nem kell egyet érteni a következtetéseikkel. Nem igazán értékelhető tudományosan. Jobb szeretem olvasni ezeket a dolgokat, akkor haladhatok a saját tempómban, lehetek módszeres, utánanézhetek az érdekes dolgoknak, átugorhatom az unásig ismert részeket, beidézhetek például ide szövegeket, amiket megvitathatunk, stb. Az sem árt, ha vannak hivatkozások. Most épp a Nazca vonalakhoz utazunk a filmmel, és erős a csábítás, hogy a végére ugorjak, vajon az UFO-kkal magyarázzák-e az egészet, vagy van egy új ötletük

  136. 130.

    Pedig én már reménykedtem,;
    ha valaki nem a lehetségest, hanem kerek-perec biztosat állít, akkor csak is jövendőmondó lehet ( bár még a jósok is lehetséges jövőt vizionálnak, ” mert a jövő megváltoztatható”)
    A logikus gondolkodás (nagyon dícsérendő), de még nem azonos a lehetséges jövővel.

    Lottó helyett a TOTO 13+1 is jól jönne!

  137. 139.

    Hát elszomorodtam.
    mert úgy látszik, csak engem nem érdekel, hogy ki mondja-műszaki szemléletemből- csak az, hogy mekkora a valóságtartama akár technikai-műszaki, akár társadalmi, stb. kutatásról is van szó.

    De azért van egy igazság a hozzászólásodban: még mindig
    ” Nem tudjuk, hogyan építettek fel ősi..”

    Mivel nem tudjuk, ezért ne is várjuk, hogy valaki a szánkba rágja a nem ismertről a tényt azaz a saját teóriáját. Ez így helyes.
    Tessék megküzdeni érte és gondolkodni!

    És a felvetett témáknak lehet utánakeresni, nem pedig karosszékből szotyizva lesve várni a filmsorozat folytatását, hogy valaki bejelentse a tutit.

    A korábbi földi civilizációra ne is térjünk ki, meg az UFO-kra, mert ki leszünk átkozva.

    Azért megjegyzem; tegnap a Spektrumon a földi élet keletkezéséről szóló kis tudományos filmről, hogy a meteorit darabkákat nézegető „tudós” megállapítja, hogy élet csírája, aminosavak, szerves karbonvegyületek, cukrok vannak abba a kőbe zárva; valahol a világűrben keletkezhettek és a földön fejlődött belőle ki az élet.
    Hát persze logikus; még véletlenül sem lehetséges az, hogy ott fejlődött, vagy fejlődik egy fajta élet ahonnan érkezett, hanem nálunk. Ez nem egoizmus?

  138. 133 – Attila:
    Én nem köteleztem el magam a „tudományos fejlődés” mellett. Egyszerűen vázoltam a tényeket. Te pedig minden lehetséges alkalmat megragadsz, hogy hirdesd ideológiádat és ezzel rendszerint megváltozik a topik. A szart az emberi természet hozta ránk, és baszd meg te is ember vagy.
    134:
    Ez nem válasz a felvetésemre. Ezt a sok hülyeséget azért hordtad össze, mert nem értetted meg, amit írtam.
    135:
    Szép ez a reprodukció, amit a római hajóban talált roncsokból csináltak. 😀 Jut eszemben a római szám rendszer annyira suta volt, hogy lehetetlenné tette a legegyszerűbb szorzást is. Érdekelne, hogy a viszonylag egyszerű, másodfokú egyenlet megoldási képletét, hogyan írnád le rómaiul.
    140:
    Nem tervezett, tervszerű megelőző karbantartás, de ne zavartasd magad. 😀

  139. 138.

    Attila biztosan a világban most sok helyen aktuális negatív kamatra gondolt.

  140. 143. dávidicon
    Én direkt belefektettem időt, energiát, hogy megválaszoljam bulváros-kötekedős hozzászólásodat. Még a filmedből is egy csomót néztem, pedig nem szoktam tévézni, ezeket a témákat már kamaszkoromból ismerem, de nem akartalak félvállról venni. Meg akartam adni az esélyt, hogy nem csak felszínes tudásanyaggal osztod az észt egyébként érdekes témákról. Nem mutatod viszont jelét annak, hogy tudományos igényességgel eszmecserét lehetne veled folytatni.

  141. 143 dávidicon

    „mert úgy látszik, csak engem nem érdekel, hogy ki mondja-műszaki szemléletemből- csak az, hogy mekkora a valóságtartama akár technikai-műszaki, akár társadalmi, stb. kutatásról is van szó.”
    Te ennek a mondatnak a szavait zsákból húztad ki, és úgy raktad egymás mellé? Merthogy értelme nincs, az biztos, legfeljebb a fejedben lévő összekötő szövegekkel… És nem az első a maga nemében.
    Ez már a tudatos trollkodás határaihoz van közel, amit itt művelsz. Próbáld már meg összerendezni a gondolataidat, mielőtt leírod őket.

  142. 146.

    Nem az én filmem, csak számomra érdekes.
    Nem akartam az idődet elrabolni, csak megelőző hozzászólásodra gondolva bátorkodtam remélni, hogy valaki hozzám hasonló érdeklődéssel, gondolkodással bír.
    Ez most nagy csalódás.
    Főleg az, hogy nem a kérdéskör érdekességét és az ismert hiányosságát látja meg benne, hanem csak felszínesen belekukucskál és ezen „alkalmi ” gondolatok alapján megítél.

    Lehet az én tudásom hiányosságaira, együgyüségemre utalhat, hogy ezt a filmet nagyon sokszor kellett megnéznem és utána a megismert információk után néznem, elmélyednem bennük; hónapokat vett igénybe. (Csak az aranymetszéssel napokat töltöttem, miközben geometriában és függvények-sorozatok analízisében is foglalkoztunk vele valamikor.)
    Nem vita kedvéért tettem , hanem mert érdekelt és máig megválaszolatlan kérdéskör.
    bocsánat; már megválaszolták „tudósok” és most kézzel-lábbal védik pozíciójukat, mert nyílt támadásnak érzik.

    Nem is mertem remélni, hogy olyanokkal akadok itt össze ezen a fórumon, akiknek minden a „kisujjukban” van ; ismeretlen fogalmakról, emberekről határozott kijelentést tesznek
    és (pl. akár gazdasági kérdésekben is bár keverik a profit, tőke, hozam, kamat fogalmakat), vagy bármiben, ha elkiáltja magát, hogy nagy volt (ember), akkor csak én vagyok olyan ostoba, hogy visszakérdezek , hogy a nevére, a szeme -magassága- himbilimbije méretére -stb. gondol az illető.
    Szóval a mértékegységre, vonatkoztatási rendszerre, dimenzió tisztázása és egyéb feltételek nélkül.

    Egyébként nem észt osztok, hanem kérdéseket vetek fel, vagy irónikusan-grotesztken szembesítek, bár gazdasági-pénzügyekben és némely műszaki-történelmi tartalmakban – meglehet alaptalanul- a helyesbítésre jogot formálok.

    A diskurzust fontosnak tartom és az érvelést , mert mindenki igaza a tényeken és érveken vérezhet el, az enyém is!
    De ahhoz némi közös alappal rendelkezni kell.

  143. 147.

    most jelen esetre nézve igazad van, az idézettből törölni kell a „csak az” szavakat és talán a gondolatjelbe beilleszteném az adódóan szót;
    egyébként érthető, teljesen szabályos, összetett magyar mondatról van szó.

  144. 149
    Ez olyan, mint a kőleves. Kell hozzá egy kis zsír, egy kis zöldség, só, paprika, meg egy darabka kolbász, aztán mindjárt egész jó lesz…

  145. 148. dávidicon
    A belinkelt film kismillió dolgot vet fel. Nem tudom, te mit állítasz. Ha belinkelsz egy filmet, és nem hívod fel a figyelmet arra, hogy mely részeivel nem értesz egyet, akkor a te véleményeddel egyezőnek kell feltételezni.

    Érdekel a téma, ezért is olvastam el sok könyvet róla, mielőtt az internetre tartalom került, azóta inkább azon keresztül tájékozódom. Épp azért, mert ezekről a témákról sok elméletet megismertem, szkeptikusabb vagyok a nagy szenzációk kapcsán, mert például ebben a filmben ún. „cherry picking”-et folytatnak, csak az ő elméletükbe passzoló információkat ismertetik, a „hivatalos” változat érveit meg nem.

    Ha csak kérdéseid vannak, azt lehet normálisabb hangnemben feltenni, nem úgy, mintha előtted soha másnak nem jutott volna még eszébe, pláne nem úgy, mintha tudnád is a választ a kérdéseidre.

    Ha vitázni akarsz, akkor próbálj egyértelmű mondanivalóval előállni, és a vitapartnerek érveire érdemben reagálni, nem leszólni azokat.

    A „hivatalos” történelmet nem ismerem igazán, mert az iskolában tanított változat nem tudott lekötni. Egyes témákat, leleteket, datálási módszereket, stb. szívesen megvitatok. A filmben például a datálási módszereket is lesöpörték azzal, hogy a kövekről nem lehet megmondani, mikoriak. Azt már nem említették, hogy az ókori egyiptomiak csillagászati megfigyelései miatt elég sok támpontunk van a dátumok meghatározására, és van még néhány kalibrációs segítség.

  146. 142.dávidikon
    nyegle hangvételű, afféle ” fentről leszólók” hsz-jaid az embert minösitik.
    a blognak az a szépsége, hogy vitára, eszmecserére ad alkalmat, ahol mindenki kifejtheti SAJÁT, érted dávidikon, saját magánvéleményét, amivel aztán vagy egyetértünk, vagy nem, de nem ” megyünk neki ” senkinek, csak mert vlámit másképp lát.
    egy kevés, icipici logikával te is beláthatod, megértheted, felfoghatod-nem kivánt törlendő- mi inditott engem arra, hogy kategorikus nemmel elvessem a jelenlegi világ tulélési esélyeit.
    azt is hozzátenném most, hogy szerény MAGÁNVÉLEMÉNYEM szerint a mai világ esetleg nem is érdemel kegyelmet.
    amit az emberiség az elmult évszázadban a természettel, a bolygó társtulajdonosaival, értsd az állatokkal-növényzettel csinált, az felér egy környezetbűn fogalmávak, ha létezne ilyen.
    igaz, hogy nem csak az emberiség a ludas, más tényezők és okok jáyszanak közre a felmelegedést illetúen, ámde ez nem mentség, és amennyiben az ember akár ötpercnyivel is sietette volt a folyamatot, már azért is megérdemli sorsát.
    egy maroknyi populáció, nagyon radikális paradigmaváltással az élet sok területén, esetleg tulélheti a közelgő katasztrófát, nemzeti eröforrásokat teljesen más irányba átcsoportositva, és persze teljesen más politikai figurák vezetése alatt.
    de ez véleményem szerint útópia.

  147. 151.

    Köszönöm véleményed.
    Azért linkeltem be, hogy legyen egy közös alap, amiről szerettem volna eszmét cserélni, de nem akartam a vezérfonalat átvenni, mert így is sokaknak sok vagyok.
    Szóval vártam, de hiába;
    Mert az értekezés-vita helyett csak az újabb, pesszimista világvége jóslatokat olvasom, mintha itt mindenki jövendőmondó lenne.

    Gondok mindig is voltak, különböző méretűek, de valahogy megvoltunk. Persze nem mindenkinek, mert sokan eltűntek a történelem színpadáról, de ettől még nem kell az apokalipszist a falra festeni.

    Mert úgy tartja a szólás,
    hogy amit sokan, sokszor ismételnek, az előbb-utóbb megvalósul és be fog következni.

    hozzáteszem, hogy ez a sok „tudományos hozzászólás” mindössze egy használható linket adott nekem, máshol ez az arány ennyi idő alatt többb tucat.
    Itt az embereket sem sikerül saját állításaikkal szembesíteni, mert mindenki kapaszkodik bele.
    A kimondottan szakmai-klimatikai részszakágak szakmai ilyen mélysége viszont meg engem nem köt le.

    Szóval van valami témafelvetésed? Hadd ne kezdeményezzek.

  148. 144. Tibor bá’

    „A szart az emberi természet hozta ránk, és baszd meg te is ember vagy.”

    Én azért finomítanék ezen: A szart az elit hozta ránk…

    Az emberiség többi részének NEM volt választása, amikor gyarmatosították őket, vagy elűzték őket a földjeikről, amikor gyárakba kényszerítették őket, amikor elveték hagyományaikat és felszínes hülyeségekkel helyettesítették azokat.

    Amikor az elit templomokba terelte őket, akkor oda jártak, és a problémák kezelhető szinten voltak.
    Amikor az elit plázákba tereli őket, akkor zombi módjára felélik a jövőt… És már 10 évünk sincsen.

    Az átlag „emeber”-nek nincs szabad választása hogy ne fogyasszon az eléöntött moslékból… Ráadásul az elit „ember” hatalmas vagyonokat és hatalmat gyűjt össze…

    Az átlag „ember” mindig is megpróbált ellenállni az őrült változásoknak, mindig szívesebben élt a hagyományai szerint, ezért kellett háborúkkal, forradalmakkal, meg népirtásokkal belekényszeríteni őket az új helyzetekbe.

  149. 131. Tibor bá’

    „Egyiptomban 10-20 tonnás (nem 100) kőtömböket mozgattak, ami szép teljesítmény, de csak arról van szó, hogy az egyszerű gépeket alkalmazták: ék, lejtő, stb. ”

    Sakuji Yoshimura szerette volna bebizonyítani, amit itt te is állítasz. (Egyébként 70 tonnás kövek is vannak a piramisban). 1978-ban egy mindössze 12 méter magas piramist akart ókori módszerekkel felépíteni. Távoli kőbányában bányászták és alakították méretre, fa szánokon vonszolták a helyszínre, majd egy ferde rámpán feltolva/felhúzva illesztették a rendeltetési helyükre a köveket.

    A rámpa 8 méterig működött, a kövek csiszolása rézszerszámmal, kézzel iszonyú lassú volt. Ezért később bevetették a modern technikát: csiszológépet, emelőt, teherautót és darut, de végül mégis kudarcba fulladt a kísérlet, mert gerendákkal kellett megtámasztani a kis piramist, hogy össze ne dőljön.

    A libanoni Baalbekben mellékesen 1500 tonnás kőtömböket mozgattak és szállítottak valakik 2 km távolságra…. (https://www.youtube.com/watch?v=jo-oEk8itlo&t=36s)

    127. Bálint

    A sumér nyelvet még ismerik néhányan. Samuel Noah Kramer igazi mestere volt ennek a tudománynak, aminek az uralkodó mainstream izraeli bibliai régészet nem nagyon örült. Parallel Bibliája sok mindenre magyarázatot adhatna, (ha hozzáférhető lenne) abból amiről az általad idézett rabbi beszélt. Hozzáférhetők viszont Zecharia Sitchin fordításai, aki szintén eredeti sumer agyagtáblákról fordított.

    Ami a Bibliát illeti, gondolom a rabbi még azt nem mesélte el neked, hogy a Tórát a babiloni fogságból visszatérő Ezsdrás diktálta le az irnokoknak. Tudását Babilonból hozta, valószínűleg ismerte a Asszurbanipál által létrehozott ninivei könyvtárat.

    Israel Finkelstein, a Tel Aviv-i Egyetem professzora bebizonyította, hogy a teljes Ószövetségi szentírás „politikai célokból megírt irodalmi mű”, magyarán történelemhamisító hazugság…..
    (Israel Finkelstein, Neil Asher Silberman – Biblia és régészet, Gold Book)

    Bocsánat Bálint, remélem vallásodban nem sértettelek meg, mert nem ez volt a szándékom, csak annyira irritáló, hogy nálatok mindent egy vallási tárgyú könyvből akarnak eredeztetni és a valódi hiteles és bizonyítható történelmet pedig elsüllyeszteni.

  150. 155.kyra
    minden soroddal és minden szavaddal egyetértek.
    nem sértettél meg vallásomben, lévén teljesen ateista, afféle pklolravaló hitetlen zsidó.
    a bibliát amugy csak mint a régi zsidó nép történelmi dokumentumát tekintem, a benne foglalt bugyuta mesékre én biztos nem vagyok vevő.

  151. 153. dávidicon
    Néhány téma:
    Mi a véleményed a repülős hieroglifáról? Mi a véleményed az óegyiptomi események datálásáról?

    143. dávidicon
    „Hát elszomorodtam.
    mert úgy látszik, csak engem nem érdekel, hogy ki mondja-műszaki szemléletemből- csak az, hogy mekkora a valóságtartama akár technikai-műszaki, akár társadalmi, stb. kutatásról is van szó. „
    Engem pont az érvek, leletek, hivatkozások érdekelnek, nem az, hogy ki mondta. Nem a tekintélynek hiszek, sőt képtelennek tartom magam a hitre, én meg akarom érteni, hogy mire alapozza valaki az állítását.

    „De azért van egy igazság a hozzászólásodban: még mindig
    ” Nem tudjuk, hogyan építettek fel ősi..””
    A hozzászólásom többi része ezek szerint nem igazság? Kérlek, cáfold.

    „A korábbi földi civilizációra ne is térjünk ki, meg az UFO-kra, mert ki leszünk átkozva.”
    Szerintem félreértelmezed az itteni házirendet. Nincsenek tabutémák, csak igényesen kell előadni.

    140. dávidicon
    „Ez a klasszikus egyiptomi rabszolgatartó elavultság, igaz az én tankönyveimben is benne volt-tetszett is és gyerekfejjel elképzeltem, de a mostani régészeti ásatások már nem rabszolgamunkáról számolnak be”
    Szerintem már senki nem állítja, hogy rabszolgák építették, csak a konteósok adják mások szájába.

  152. dávidicon!
    Parkoló pályára tettelek. Hozzászólásodat csak akkor engedem át, ha az nem kifogásolható. Kösd fel a gatyádat, az ámokfutásodnak vége.

  153. 154:
    Imádnám, ha egyszer megértenél engem. 😀 Az tökéletesen kimegy a fejedből, hogy ha a sors úgy hozza, bárkiből lehet elit. Ezt még soha senki nem utasította vissza.
    155:
    Az általában mindenkinek kimegy a fejéből, hogy az egyiptomiaknak korlátlan mennyiségű idő, és munkás állt a rendelkezésükre.

  154. 154 Attila (PV)
    Nekem is az a véleményem, mint Tibor bá’-nak.
    Szerintem a mindenható, és minden gonoszságra kész elit létrejöttéhez minden feltétel adott egy nagyméretű populációban, ha ehhez már kellően fejlett eszközökkel rendelkezik.
    1. Minden népességben található altruista, végtelenül önző réteg, és a kettő között minden fokozat.
    2. Az altruista, a kompromisszumkész, a közjóra tekintettel levő egyedek soha nem jutnak aránytalanul nagy hatalomra, hiszen ehhez motivációjuk sincs.
    3. A végtelenül önző, másokat legázolni képes, hatalomvágyó, azért bármiféle erkölcsi gátat átlépni hajlandó egyének, ha mellette kellően intelligensek is, hatalmas potenciált képviselnek olyan rendszer kiépítésében, amelyben hatalmuk megkérdőjelezhetetlen, történjen ez megvesztegetéssel, megfélemlítéssel, fizikai erőszakkal.
    4. Motivációjuk soha nem szűnik meg erre, egymással is hajlandók ésszerű szövetségeket kötni, amíg a közös érdek összeköti őket.
    5. A többi ember igazságérzete kevés fegyver és motiváció velük szemben, mert soha nem egységes, tele van gyenge láncszemekkel, mindig felmorzsolható, megbontható szervezkedésük.

    Szóval nagyon úgy néz ki, hogy az ember arra ítéltetett, hogy mindig a gátlástalan elit markában vergődjön, ha mégis valahogy ledobja a hátáról, akkor azonnal újratermelődik, meglehet a korábbi elnyomottakból, mert mindig rendelkezésre áll köztük is a nyersanyag. 🙁

  155. 159. Tibor bá’

    „Az tökéletesen kimegy a fejedből, hogy ha a sors úgy hozza, bárkiből lehet elit. ”

    Szerintem te kevered…

    Az „elit” a francia élu (angolul elected) szóból származik…
    Igaz, hogy a nép által bárki választható, de csak látványtechnikai célokra… Mint már korábban láttuk, már a középkori királyok sem voltak a hatalom csúcsai, ahogy a mai választott politikusok sem azok.

    A valódi elit nem a „választott” hanem a „kiválasztott” csoport.
    Abba 300 családba bajosan kerülhetsz bele, akik ma valóban meghatározzák a történéseket…
    Azaz… bekerülhetsz, ha hitelt érdemlően tudod bizonyítani, hogy az ő programjukat fogod megvalósítani… De így a többség akarata ugye már megint nincs képviselve.
    Az angol chosen szónak szintén élu a francia fordítása, tehát az „elit” jelenti a választottat és a kiválasztottat is.

    A „modern” demokrácia kialaulásának fő mozgatója az volt, hogy a középkori bankoknak elege volt, hogy az egyeduralkodó királyoknak kölcsönadott pénzeket nehéz volt behajtani (meghaltak, elherdárták, háborúban elvesztették, vagy csak simán megtagadták, stb).
    Így nem személyeknek adtak kölcsön, hanem a nép által választott vezetőknek, akiket aztán kötelezni lehetett, hogy akár adók kivetésével is biztosítsák a kölcsönök visszafizezétését. Ezekbe a kormányokba nyilván valóban bárki bekerülhet, de ezek is csak végrehajtók. Nem az „igazi” elit.

  156. 160. hubab

    „Szerintem a mindenható, és minden gonoszságra kész elit létrejöttéhez minden feltétel adott egy nagyméretű populációban, ha ehhez már kellően fejlett eszközökkel rendelkezik.”

    Igy van…
    De ugyan mitől nőtt a populáció nagyméretűvé, és kik hozták létre azokat a fejlett eszközöket?

    Azt már láttuk, hogy a fejlődés „magától” nagyon lassú, mivel az emberek többsége ragaszkodik a hagyományaihoz.
    Kell hogy legyen egy, igazán beilleszkedni képtelen réteg, akik mindig azon morfondíroznak, hogy hogyan kerülhetnek közelebb a tűzhöz.
    Mindig tele vannak ötletekkel, hogy eltart az a legelő 20 helyett 100 tehenet is, és tényleg, rövid távon igaz… amivel elnyerik az emberek bizalmát.
    És mire a hosszú távú negatív hatások érvényesülnek, ők már árkon-bokron túl vannak.
    Ezért van az, hogy amit rövid távon „fejlődésnek” hívunk, az legtöbbször hosszú távon katasztrófa, mint például az árasztásról való áttérés az öntözésre.

    Persze… ezekre aztán rászaporodott az emberiség, tovább növelve a learatható haszon mértékét. A nagyobb, felhígult tömegeket pedig már könnyebb volt manipulálni.

    Amikor a „fejlődés” kierőszakolásának a technológiája kifinomult, egy társaság kinevezte magát erre a legalkalmasabbnak, és azóta is a „fejlődés” élvonalában van…

    A fő kérdés, hogy most mit fog csinálni a túlzottan felszaporodott emberiséggel, és a magas technika negatív hatásaival.
    Mert ugye nem kérdés, hogy ebben se te nem döntesz, se én, de még Tibor bá’ sem…

  157. 160. hubab

    „Szóval nagyon úgy néz ki, hogy az ember arra ítéltetett, hogy mindig a gátlástalan elit markában vergődjön… ”

    Nem feltétlenül.
    Ameddig a paraszt a földet túrta, mondjuk 5-600 évvel ezelőtt, békeidőben viszonylag elvolt, független volt, amíg befizette az adót a földesurának, aki megvédte háború esetén meg a portyázóktól.

    Lehet, hogy nem volt iPhone-ja, de nem azon rágta a körmét, hogy éhen hal-e, az atom végez vele, vagy valami mesterséges betegség.

    Mivel nagyrészt csereberélt, pénzre nem volt szüksége, ezért a bankotól se függött, nem volt rákényszerítve, hogy minden éven többet termeljen, hogy a kölcsönt vissza tudja fizetni.
    És nem akart gazdag se lenni, mert nem tudta beleilleszteni a hagyományaiba.

    Szerintem először azt az erkölcsi rendszert kellene megalkotni, amiben el tudjuk képzelni az életet, és ehhez kellene igazítani a technológiai és tudományos környezetet és nem fordítva.
    Mert akkor ide jutunk: Te például elfogadod, hogy egy gonosz elit markában vergődünk. És annál elfogadhatóbb ez a vergődés, minnél jobban elfogadjuk ebbek az elitnek a filozófiáját, és legalább néhányan közülünk, a többieket letaposva, kicsit fejjebb kerülhet…

  158. 161-163:
    Attila, kezd veled teli lenni a tököm. Ne mond, hogy nem szóltam előre.

  159. 158.

    Tibor bá!

    Köszönöm, hogy megteszed, mert én sem látom azt a reményt, amiért 1,5 hónapja idekeveredtem. A tudományt és hozzá a logikus érvet.

    Azt azért látom, hogy a melankólikus „itt a világvége hangulatot” sikerült egy kicsit felkevernem és egyeseket gondolkodásra, netalán logikusan felépülő érvelésre sarkallnom.
    Úgy érzem senkit verbálisan meg nem bántottam, legföljebb egy kis iróniával szembesítettem.
    Nem menekülök, csak értelmét én sem látom; van nekem más feladatom.
    Sajnos a világ ettől még nem lesz jobb, de talán a közös gondolkodás egyszer megteremti a lehetőségét.
    Ebben a szellemben sarkallok mindenkit a cselekvésre.

    Búcsúzóul a talány, amit „meghazudtolt” professzorom emlékére hoztam fel;
    a németek rájöttek, hogy repülőgépeik motorja nagyobb teljesítményre képesek, csak a csapágyazási technikai-teherbíró szintje lemaradt a motorteljesítménytől. Ezért „csúcsra járatták a csapágy teherbíró képességét és kb.1000 üzemóránként kicserélték.
    Míg az angolszászok a háború kezdeti időszakában visszafogták a motorteljesítményt, hogy a repülőgép motorok csapágyai minél tovább bírják a németek a még épet is kidobták a kalkulált üzemóra után . ( szar is lett volna, ha a bevetésen ellenséges területen áll le a motor.
    Ebből nőtte ki magát mára (a kalkulált-betervezett kopás)az előre betervezett darabszám, vagy idő szerinti kötelező alkatrészcsere – hogy ne legyen leállás- előre tervezetten kicseréljük, azaz karbantartás.

    Ezzel adóztam a csúsztatással megvádolt „kis öregnek”, mert igaz és rendes ember volt.

    Ha gondolod közzéteszed, ha nem megtartod magadnak.

    A továbbiakra még sikeres alkotói tevékenységet kívánok, hogy az emberek szellemiségét és erkölcsét szolgálja.

  160. 151
    Pedig a hivatásos egyiptologus rendesen odavágott arra a kérdésre ,,hogyan épülhettek szerte a világon piramis szerű épitmények ha ezek a népek nem is tudtak egymásról ,, – mert a hódok sem tudnak egymásról mégis hasonlatos gátakat épitenek mindenhol a világon!!! 🙂

  161. 166. kalotaszegi.

    „mert a hódok sem tudnak egymásról mégis hasonlatos gátakat épitenek mindenhol a világon!!! ? ”

    Igaz.
    De azt azért tudjuk, hogy a hódok miért és hogyan építik a gátjaikat, de a piramisokról csak halvány saccolásaink vannak… (pedig a piramisépítők ugye közelebbi rokonok, mint a hódok)
    Meg aztán minden hód épít gátat, de piramist nem minden kultúra…

    Szóval az összehasonlítás megérdemel egy szmájlit, de csak azt… ( na jó… kettőt ! ? ? mert első látásra tényleg frappáns)

  162. Tibor bá’ ha csak a saját faszságaid vagy képes tolerálni (esetleg azokét akik ezeket szajkózzák), akkor minek van lehetőség kommentelni? A blogod értékét 75%-ban a hozzászólók adják. Évek óta figyelem, hogy rendre elmarod az értelmes, nem feltétlenül csak az uralkodó ún. „tudományos” közgondolkodást mantrázó embereket? Miért? Hidd el sokan megleszünk a Te baromságaid nélkül, ha csak az marad végül….. 🙁

  163. 168:
    Az egy általános emberi tulajdonság, hogy csak a saját faszságát képes tolerálni. Én viszont ilyennel a legjobb tudásom szerint nem rendelkezem. 😀
    Rátérve egyéb vádjaira. Én senkit se marok el, de bizonyos viselkedési minimumot megkövetelek mindenkitől. Magyarul rendet tartok, és ez a rend az, ami a blogom igazi értéke.
    A baromságaim nélkül, ha valóban meg tudtok lenne, akkor szíveskedjetek távol tartani magatokat. Ugyanis, én is meg vagyok nélkületek.

  164. 167
    Eiffel tornyot sem épit minden kultura ,pedig megtehetné ,de ilyen felesleges státuszszimbolumra nincs minden népnek szüksége és pénze …

    – Nem a hogyan és a miért a lényeg,hanem az,hogy azonos logikai mintázat mentén válasszák ki a folyóvizeket és fákat gátépitésre és alakitják át a környezetet mindenhol a világon . Az emberre ez méginkább igaz-hiszen inteligens lény-hogy azonos logikát fog követni bárminek a megépitésén akárhol a világon ha önereje és létbiztonsága azt megengedi- rabszolgákat is használhat erre a célra .Ez messze kivül esik a századik majomhatás elméletén.
    Nem minden kultura emelhetett megalomániás szimbolumokat az örökkévalóságnak ,mert nem volt ereje hozzá ,minden energiáját lekötötte a túlélés.HA ez mégis meg volt,akkor az ég felé épitkeztek és a piramisforma jött be a sok kisérletezgetés után a legstabilabbnak.
    Fogadok bármibe,hogy a piramisok elött sok ezer évvel probálkoztak égbenyúló pénisz alakú épitményekkel is,de a makk felhelyezése mindig felboritotta…
    🙂

  165. Tibor bá!

    Én azt elfogadom tőled, hogy korlátlan idejük volt a piramisépítőknek. Most már csak azzal a hazugsággal kiellene elszámolni az egyiptológusoknak, hogy 20 év alatt épült fel (2 percenként egy kőtömb) és hogy Kheopsz építtette fel a saját sírhelyéül (neki ehhez 23 éve volt)

  166. 171. Kyra
    Ha feltételezzük, hogy fejlett eszközeik, mérnöki tudásuk, szakembergárdájuk, több tízezer munkásuk volt, akkor el tudom képzelni a 2 percenként egy követ. Azért nem kőtömböt írok, mert gyanúm szerint az összes beépített kődarabról van szó, nem csak a többtonnás darabokról.

  167. 171. Nem vagyok sem építész, sem egyiptológus, így jobb híján a Wikipédián elolvastam, amit a Nagy Piramisról írnak. Többek között azt, hogy a köztudatban eltúlzott a pontossága a tájolást és a méreteit illetően. Olvastam már olyan cikket, ahol a kor technikai fejlettségével megmagyarázhatatlan pontosságot említettek, utalva földönkívülikre, vagy korábbi ismeretlen civilizációkra.
    Másrészt „Mark Lehner NOVA-projekt nevű piramisépítési kísérlete alapján …. összesen 3252 fő elegendő ahhoz, hogy 20 év alatt épüljön fel a nagy piramis”
    A Honfoglalás alig több mint 1100 éve volt, mégis vannak egymásnak ellenmondó tudományos nézetek. A Nagy Piramis 4,5 ezer évvel ezelőtt épült. Már soha nem fogjuk megtudni az építés részleteit, ha csak nem sikerül összeállítanunk egy időgépet 🙂

  168. “Mark Lehner NOVA-projekt nevű piramisépítési kísérlete alapján …. összesen 3252 fő elegendő ahhoz, hogy 20 év alatt épüljön fel a nagy piramis”

    Ha ez így van, akkor a 20 év minden napján /7300nap/, hogy a 2 millió db. faragott kőtömb időben elkészüljön, összesen 2739.7db/nap, 5-10 tonnás követ kellett kifaragnia a 2739.7 kőfaragó mesternek húsz éven keresztül. Ötszázembert kiszolgáló, kőmozgatónak véve. Ez emberfeletti teljesítmény.

  169. 155.kyra

    ” Parallel Bibliája sok mindenre magyarázatot adhatna, (ha hozzáférhető lenne) abból amiről az általad idézett rabbi beszélt.”
    kedves kyra,a problémát az okozza, hogy ezen régi arameus, sumér stb. nyelven leirt információt nagyon nehéz kibogozni, nehéz értelmet adni, éspedig azért, mert ugy ama pásztor ki látva valamit, alkalomadtán elmeséli az ő szegényes szókincsével, és maga az irástudó, ki leirta a dolgokat,technikai téren eléggé primitiv fogalomkörrel rendelkezett, ergo nagyon igaza volt a rabbi rokonnak, ki azt mondta, hofy ezen régi szövegeket TUDNI kell olvasni.
    ime,még kissé idézek előadásából:
    szegény jónás próféta nagyon megváltozott emberként kerül elő a „cethal” gyomrából!
    az azelötti átlagos, normális ember mogorva és szótlan valaki lesz, de a legnagyobb baj az hogy BETEG!
    volt barátai, cimborái, ismerősei lassanként kiközösitik, eltávolodnak, elhuzódnak tőle, mert azonkivül, hogy rosszkedvú és szótlan,nem lehet vele asztalnál ülni, mert gyakran HÁNYIK, azonkivül elkezd hullani a haja, mindez nagyon röviddel miután partratevé öt ama bizonyos „cethal”.
    nem is marad soká az emberek között, elhuzódik valamerre, majd viszonylag hamar meghal.
    fájdalmai vannak, nagyon rossz állapotban van szerencsétlen, ama kevés igaz jó barátoknak, kik néha kilátogatnak hozzá, azon siránkozik szegény, hogy nagy fájdalmaira bizton jó enyhülést hozna , ha ihatna ismét egyszer abból az isteni nedőből, ami a cethal gyomrában vala, és ami csodálatosan édes volt, és sárga volt és TÁNCOLT A SZÁDBAN! azaz pezsgett. szerintem egy mai üditőital, mondja a rabbi, no de igazidj el, bálint egy üditő ilyesféle körülirásán egy évezredekkel korábbi ember szavaival.
    egy akárki régebbi kutató, akár 150 évvvel ezelött, ki nem ismerné vala az üditőket, mit hozott volna ki csak ebből az apró adatból? semmit, vagy valamit ő is félremagyaráz, aszerint, hogy milyen a saját ismereti szintje.

  170. Ki kellene probalni a fold arnyekolasat a vilagurbol..!
    Olvtam errol valahol.!?.
    Annyi mindent lovoldoznek fel, hoogy vihetne magaval, mint anyithato napelemet……ez tuti hutene a klimat…….??

  171. 174. Zed

    „A Honfoglalás alig több mint 1100 éve volt, mégis vannak egymásnak ellenmondó tudományos nézetek.”

    Ha alaposan megnézed, ezek az ellentmondó tudományos nézetek politikai törésvonalak mentén mondanak egymásnak ellent.

    A történelem remek legitimáció egy terület vagy egy kultúra birtoklásához. És mivel a birtoklásért erkölcstől függően minden megengedett, egy kis történelemhamisítás simán belefér.

    Itt van mingyárt a „honfoglalás”… Ezt a Habsburgoktól kaptuk az 1800-as évek közepén, mert minden addigi magyar forrás „visszatérésnek” vagy „hazatérésnek” nevezi Árpádék bejövetelét egy olyan helyre, ahol az ittlakók már magyarul beszéltek, kitudja mióta… A tatárlaki agyaglapok alapján vagy 6000 éve.

  172. 176. Bálint

    Valóban így van, ahogy írod és Sitchin értelmezésével kapcsolatban ez a legnagyobb ellenkezés, mások másképp magyaráznak 1-2 agyagtáblát, vagy többet, viszont Samuel Noah Kramerről ezt nem olvastam. Ő túlságosan tekintélyes kutatója volt ennek a témának és tisztelték a tudását, csak azt nem, amit így nyilvánossá tett. Pedig végzett öncenzúrát. Feleségének azt mondta, hogy sokkal különösebb dolgokat is megtudott az emberiség eredetéről, mint amit volt bátorsága leírni.

    Remélem azért folytatod még, amit a rabbi ismerősödtől hallottál? Érdekes, hogy a „cethal” gyomrában eltöltött idő után Jónás olyan betegségben szenvedett, mintha sugárszennyezés érte volna… Más vallások szent könyveiben is többször felmerül sugárszennyezés, nem csak a Bibliában. Pl. a hinduknál is. Ez utóbbit már régészet is alátámasztotta.

    Az előző válaszodhoz: nekem semmi bajom a vallásos emberekkel, inkább vallásos legyen, mint nihilista. Persze az ártalmas és mások legyilkolására biztató vallásokra ez nem igaz.

    Az említett fájdalomcsillapító nedüvel kapcsolatban ismét Ezsdrás jutott eszembe, akivel ugyancsak megkóstoltatták ezt az italt. Ezsdrás, negyedik könyve 14 fejezetében olvassuk: A következő napon, íme, egy hang szólt hozzám, mondván: ”Ezsdrás, nyisd ki szájadat és idd meg, amit én adok neked inni.” Akkor kinyitottam a számat, és íme, egy teli poharat kínáltak nekem; olyasmivel volt tele, mint a víz, de a színe olyan volt, mint a tűznek. Elvettem és ittam; és amikor megittam, a szívem megtelt értelemmel, és mellkasomban megnövekedett a bölcsesség, mert szellemem visszanyerte emlékezetét; És megnyíltak ajkaim, és nem voltak többé bezárva. (38-41)

  173. 173. Jani

    Állítólag az én fantáziám túlságosan élénk… 😀
    Én mégis nehezen tudom elképzelni, főleg azután, hogy mi a modern technikánkkal (elektromos csiszoló, emelő daru, teherautó) sem voltunk képesek még egy 12 méter magas piramist sem felépíteni. Csak úgy képzelhető el, ha még a mi mai mérnöki tudásunknál és eszközeinél is fejlettebb volt az övék, de ezt tagadják. Van egy izgalmas film a Youtubon, amelyben egy szakember a laikus kérdésre, hogy voltak képesek egy óriási obeliszket rézvésőkkel kivágni, kiemelni, elszállítani és felállítani – cinikusan csak annyit volt képes mondani: „Meg tudták csinálni, hiszen ott van!”
    „Egyiptom titkainak leleplezése” https://www.youtube.com/watch?v=E4xOKt2bUGU
    Azt még bele sem számítottuk, hogy 4500 évvel ezelőtt a Nílus még nem ilyen szabályozottan folyt, több helyen volt zuhatag, azaz nem lehetett simán leúsztatni rajt az asszuáni gránit bányákból (1000 km.) a 2 percenként kibányászott kőtömbökkel…

  174. 176 & 180:
    Hát igen. Ezeket a primitíven megfogalmazott dolgokat az utókor úgy interpretálja, ahogy akarja. Így lesz minden idők legnagyobb orákuluma Nostradamus, a cethalból űrhajó, stb. Erich von Däniken ebből ragyogóan megélt.
    181:
    Gondolom ezt a 12 méter magas piramist nem gondoltad komolya, mert még én is meg tudom építeni. A mai technikával 600 méter magas épületeket húznak fel néhány év alatt. Egy tömör piramisnál semmiféle statikai számításra nincs szükség, mert a struktúra annyira stabil. Az 52 fokos lejtőn mindössze fel kell húzni a terhet egy jól rögzített csiga segítségével. Szerintem a legnagyobb problémát a kötél megfonása okozta.

  175. 182.
    Nekem is éppen ez jutott eszembe.
    Ha nem tudták megépíteni mai technikával azt a piramist, akkor azok kétbalkezes kontárok voltak.
    A mai építéstechnikákkal hatalmas épületeket húznak fel úgy, hogy a teherviselő elemek minimálisak a hasznos belső alapterületekhez, és légterekhez képest. A piramis meg egyetlen zárt teherviselő elem, kis üregecskékkel benne.
    Egyszerűen az emberek égnek a misztikumokért, és megesznek mindent, ami ezt kiszolgálja…
    Asszuánból meg miért kellett volna kétpercenként szállítani a gránittömböket? A gránit nem a piramisok építőanyaga volt, arra a helyi mészkő szolgált.
    A gránitot kiemelt helyeken és célokra használták, mint művészi kivitelű szobrok és obeliszkek.

  176. Tegyük fel, hogy a kövek mozgatását meg tudták oldani.
    Hogyan faragták ki, tökéletes alakzatba azokat a köveket? Ha jól tudom, akkor mai technikával lézerrel kéne vágni, hogy ilyen sima legyen.
    Honnan voltak azok az ismeretek, hogy a piramist betájolhassák, ami követi a csillagászati eseményeket?
    A közép-ameriai piramisok is nagyon hasonlóak, sőt az egyiknél a tavaszi napfordulókor egy fény-árnyék játék látható, amikor a piramisból „előkúszik” egy árnyék kígyó.

  177. Szerintem túl optimista az IPCC-s hölgyemény..!
    A klímaváltozás hatásai már Magyarországra is megérkeztek, csak nem figyelünk oda a jelekre. Trump elnöksége súlyos károkat okozhat a környezetvédelemnek és a világ kormányai részéről még komolyabb vállalásokra lenne szükség. De még ez sem elég: mindennapi szokásainkon, fogyasztási kultúránkon is változtatni kell ahhoz, hogy élhető maradjon számunkra a Föld.
    http://444.hu/2016/12/03/nincs-jogunk-ahhoz-hogy-teljes-orszagokat-elmossunk-a-fold-szinerol

  178. 184.
    A mi gondolkodásunk el van kényelmesedve az ókori emberéhez képest.
    Amit ők tudtak, az a saját koruk csúcstechnikája volt, amit a legértelmesebb, és legtapasztaltabb szakemberek műveltek. A kövek bányászata, szállítása megmunkálása sokezer éves tapasztalatokon nyugodott, sok generáció csiszolta ezeket tökélyre, sokszor saját hibáikból tanulva.
    Többek között az első piramisnál nem is találták el a megfelelő oldalszöget, ami a stabilitáshoz szükséges, le is omlott, sok munkás halálát okozva.
    Ilyent egy földöntúli szuperkultúra biztos nem követett volna el…
    A derékszög szerkesztése már akkor is ismert volt, sablont tudtak gyártani, a síkfelületek ellenőrzésére meg a legegyszerűbb eszköz akkoriban a vízszint, értsd a víz szintje volt volt.
    Ha a csiszolandó felületet beállították vízszintesbe, akkor csak egy vízhatlan peremmel kellett körbevenni, és felönteni vízzel, mindjárt megmutatta magát, hol van benne kiemelkedés, amit le kell csiszolni. Amennyi pontosságot ez ad, annál több nem kell a kövek illeszkedéséhez.
    És még ki tudja mennyi zseniális ember sok generációs ötlete állt össze a végén egy tömegesíthető technológiává, a többi már csak fegyelem és akarat kérdése…
    Mindenesetre tiszteletreméltó a tudásuk, teljesítményük, nekik sem volt kisebb IQ-juk, mint a mai zseniknek, csak más volt az eszköztáruk.

  179. 181. Kyra
    sok minden fennmaradt a Bibliát keretezö betiltott írások tonnáiban. Pl az idegenek (annunakik) néhány nagyobb rezervátumban kezdték felfejleszteni az embereket, hogy alkalmassá váljanak a bányászatra. Arany. Az idegenek azt is elpötyögték, hogy a saját bolygólyukon kilyukadt a légkör és arany-csillám-fóliákkal tervezték befoltozni… de természetesen befutottak más idegenek is, s öldöklö háboruskodásukba természetesen bevonták az embereket is. Jellegzetes biblikus sztory a Jób története, aki a Sodoma-Gomorra területi ügynöke volt az egyik csapatnak, s nagyon korrekt módon értesítették, hogy feladják azt a részt, (angyalokat küldtek) s családostól meneküljön. A kissé lemaradó feleség a szöveg szerint sóbálvánnyá vált … Itt az ösi nyelvészet világította mega kérdést, mivel a modern arámi-héberben az, hogy sóbálvánnyá vált, megegyezik a korabeli arámi- szumír kifejezéssel, hogy párává vált … az viszont már semmi meglepetést nem okoz annak, aki ismeri a Hiroshimában történteket. A döbbenetes poént az izraeli archeologusok adták, mivel ennyi idö után is 100-150 méteres mélységben Szodoma alatti vízhordozó kavicsréteg még mindig radióaktiv ….

  180. 187.
    Spontán maghasadás is létrejön a természetben -oklo jelenség .

  181. Ha itt a Földön idegenen voltak, megkérdezhetném a nézet támogatóitól, hogy honnan érkeztek?

  182. 189. Valahonnan a galaxisból?

    182.” Erich von Däniken ebből ragyogóan megélt.”
    Biztos ez az egyetlen mozgatórugója volt!?

    Hát ha mi vagyunk a teremtés vagy az evolúció csúcsa, akkor ez az egész handa-banda ül, ha nem hát akkor nem.
    Lesz itt még meglepetés mindannyiunknak- azt hiszem.
    Ahogy Bálint mondja, mindenki a saját ismereti szintje szerint véleményez. Ha babona hát babona, ha csőlátás hát csőlátás.
    Kérdés, hogy a babonás mit lát csőlátásnak és a csőlátó mit lát babonának.

  183. 189. Tibor bá’

    ” honnan érkeztek?”

    Van olyan elmélet is, hogy ők az előző civilizáció túlélői.
    Azokkal atechnikai eszközökkel, amit magukkal együtt átmentettek, sok ügyes trükkel meg tudtak győzni erre fogékony népeket, és Isteneknek állították be magukat, de voltak emberi szükségleteik.

    Mindenesetre érdekes, hogy Jehova nagyon is emberi dolgokat követelt Mózestől, aranyat, fát, vásznat és a legjobb minőségű élelmeket…

  184. 191.
    Ez az előző civilizáció sem egy valószínűsíthető történet.
    Jól hangzik, de elképzelhetetlennek tartom, hogy egy korábbi csúcscivilizáció ne hagyott volna olyan egyértelműen bizonyító erejű, és tömeges jeleket, amelyek kikerülhetetlenül mindenki elé tárulnának.
    Ugyanakkor, mikor a paleontológusok szinte végtelen időkkel ezelőtti állatfajok maradványait is feltárják tömegesen, és hátrahagyott életjeleiket, nyomokat és ürüléküket.
    És ebben eltűnne egy csúcscivilizáció, amely akkora technikai tudással rendelkezett?
    Hiszen a régészek tömegesen megtalálják régi nagy kultúrák hagyatékát is, pont ezt nem?
    Ők nem tudtak olyan kétséget kizáró, fejlett eszközeikhez kötődő tárgyi maradványt hátrahagyni, mint a többi nagy kultúra. De nem, abból az időből csak ókori eszköztár kerül elő, semmi, ami különlegesen fejlett eszközökre utalna.
    Ezt én kétlem.

  185. 190:
    Balázs tudod te mi az a galaxis? A mi galaxisunk a Tejút rendszer átmérője 100.000 fényév, és kb. 300 milliárd Nap van benne. „Valahonnan onnan” semmit nem mond. A galaxisunkon belül a távolságok iszonyatosan nagyok, az utazási idő 100 ezer, millió éveket vesz igénybe.
    191:
    Ha tényleg volt előttünk civilizáció a Földön, hol vannak a nyomok? Mi maradt belőle? Néhány ezer éve még voltak túlélők, de semmi nyom? Ez több mint vicc, ez dajkamese.

  186. … hogy egy korábbi csúcscivilizáció ne hagyott volna olyan egyértelműen bizonyító erejű, és tömeges jeleket, amelyek kikerülhetetlenül mindenki elé tárulnának….
    Kedves úr, hagytak. Tömegesen.
    Amikor a nagy feltárások kezdödtek Mezopotamiában, a világ minden sarkából jöttek a tudósok, kiásni az emlékeket. Megkezdödött a nagy vetélkedö a szemita és egyéb tudósok között. A legtöbb valamilyen tanári vagy nyelvész diplomával, kevés müszaki spec… na most csak képzeld el, 1850-ben odarobog a nagyhatalmú régész úrhoz egy beduin, s lelkesen mutatja, hogy talált egy zacskó USB-t. Elképzelheted, hogy lett volna udvariasan visszazavarva a mamájába … pedig ez csak 150 évvel haladja meg az ö szintjüket.

    Nem beszélve a tudatos rongálásokról. A második iraki háborúban szisztematikusan elpusztítottak romvárosokat, tudatosan megsemmisítve azokat. Bábel romjai fölött egy óriási harckocsitelepet vontak össze, hiába tiltakoztak a humanoid népségek.
    A legrondább volt a Sippar nevü város esete. Még a hetvenes években az egyik Daniken-film csúcsa volt egy hegytetön kialakított ürállomás, rengeteg épülettel nagyon szabályos rendben, középen egy 150 méteres körben (10 méter vastagon) megüvegesedett „leszállótérrel”… késöbbi évszázadokban ez lett a szumir és pártus egyházi központ, amit Jézus folyamatosan említett, hogy az eleink… na ezt az egészet szisztematikusan szétbombázták, azzal a sötét dumával, hogy igaz hogy enyhén, de sugárzott.
    A szumir agyagtáblákból több mint egymilliót NewYorkban parkiroznak, másnak elérhetetlenül.

    A kilencvenes években láttam egy BBC-filmet egy a 70es években Moszkva-mellett lezuhant UFO-rol, aminek filmrevette a KGB a megtalálását, és ezt a filmet kommentálta az angol csatorna. A képen egy katona lehajol, és fölemel egy érdekes, ovális fogaskereket, közben a narrátor mondja, hogy földi technológiával ez még mindig legyárthatatlan. Közben kiemelik egy zöld holttestnek a felsö részét, valószínütlenül hosszú kezekkel. Mondják, hogy végzös orvostanhalgatókkal boncoltatták föl, s a húsz évekkel késöbbi a tanuk sírnak, hogy azok mind eltüntek, s az összes katona is, (egy kivételével, aki megszökött Szibériába, és évtizedekig „gombászott” …) Az ürhajót csak kívülröl, s nagyon visszafogottan.

  187. Nagyon elment a téma az eredeti témától mese irányba. Pedig rémisztőbb, hogy tíz év és kampec. De úgy látszik ez senkit nem érdekel.

  188. 193.
    Kedves Tibor bátyám!
    Magad is láthatod milyen nagy. Szerinted csak itt van élet?Állítólag 800millió lakott bolygó van csak ebben a galaxisban. Sokféleségük egyértelmű, csak humanoid fajból több tucat létezhet.
    Rengeteg faj él benne és mint magad is láthatod nem a fény sebességével utazhatnak, hanem ismerik a tértechnológiát.
    Különben ha otthon hagynák a „rendkívül okos ember”-szótárukat akkor jó sokáig tartana hazamenni érte majd visszajönni.:-)

    Mivel ismerik a tértechnológiát, akkor ismerik az idő felépítését melyből maga a tér is keletkezik. Tehát nem marad más ha találkozni szeretnél velük csak ha felkeresed őket. Vagy vársz. Ha megtennék amire matematikailag kicsi az esély akkor ne vagánykodj nekik, mert valószínű, hogy ők az okosabbak ha egyszer elmentek hozzád.

    Én különben sem mondhatok semmit mert nem vagyok ezek birtokában csak annak, hogy ez nem dajkamese.
    Ha nagyon érdekel ne nekem írj ilyeneket mintha hülye lennék, hanem járj utána. Több mester is van Mo.-n is min. 1, akik attól mesterek pl., hogy ismerik az idő titkát. A kérdés, hogy egyáltalán el akarsz e jutni a tudáshoz?!vagy hajtogatod a magad igazát?!
    Nemcsak te, hanem az emberiség jelentős része, mondjuk majdnem mindannyiunk. A fél-állatoktól kezdve Jézusig mindenki megtalálható ezen kék bolygón.

  189. 197.Nem lesz kampec ígérem!
    Szerintem a 10 év és kampec a mese.

  190. 196.
    Nos, ezekből az alternatív elméletekből, és videókból eszméletlen mennyiségűt találhatsz a neten, az a baj, hogy semmi koherencia nincs köztük, egymásnak is ellentmondanak, egyetlen közös bennük, hogy tagadják a jelen uralkodó nézeteket.
    Ez nekem kevés…
    Az emberi faj születése a legősibb főemlősöktől (úgy ötven + millió éve) kezdve a mai emberig pedig olyan meggyőző sort alkot, hogy a maradványokat sorba rendezve kétsége sem lehet senkinek, hogy az ember ennek a sorozatnak szerves része, anatómiailag levakarhatatlan az emberről a főemlős származás millió ponton. A koponyák anatómiai jegyei is olyan hasonlóságot mutatnak, amit nem lehet cáfolni.
    Ezek után azt mondani, hogy az embernek semmi köze ehhez, a hasonlóságok teljesen véletlenszerűek, a valódi ősök valami földönkívüliek, akik az embertől teljesen függetlenül, egy másik világban fejlődtek ki, az abszurdum.
    Hibridek pedig csak egymáshoz igen közeli rokon fajok közt léteznek, egy másik evolúciós folyamatban kifejlődött lénnyel teljesen elképzelhetetlen.
    Azt meg végképp nem értem, hogy bárkinek is miért lenne érdeke, hogy az esetleges ilyen információkat megsemmisítse.
    Ma az ember megjelenésére két fő elmélet van, az egyik a vallásos, teremtés alapú, a másik meg az evolúciós, materialista. Ugyan mit változtatna a helyzeten, ha ez kiegészülne egy földönkívüli beavatkozás alapúval?
    Ez a korábbi kettő úgyis élethalálharcot vív egymással, mindegyiknek rengeteg híve van, mit zavarna egy újabb elmélet, miféle gyakorlati következményei lennének?

  191. 192. hubab

    „Ők nem tudtak olyan kétséget kizáró, fejlett eszközeikhez kötődő tárgyi maradványt hátrahagyni, mint a többi nagy kultúra.”

    Kérdés, hogy kinek a kétségét kell kizárni.

    Fentebb már írtam, hogy a történelem nagyon is politkai tudomány, és nem csoda, hogy egy áramlat igyekszik monopolizálni.
    És ami nem illik bele vetített képbe, azt eltörlik.
    Az alexandriai könyvtár felgyújtása, az amerikai indiánok szinte 100%-os írott hagyományai, a „felszántani és sóval behinteni” szokás sok egyéb mellett a „múltat végképp eltörölni” kívánó erők munkája.

    Fentebb már utaltak érdekes dolgokra, de találhatsz helikoptert meg vadászrepülőt az egyiptomi hieroglifák között, meg aranyból készített repülőgépmodelleket Dél Amerikában, meg volta elemeket Irakban, sok más érdekesség mellett.

    Szóval vannak tárgyi maradványok, de gondos kezek gondoskodnak arról, hogy egyre nehezebben lehessen hozzájuk férni, és arról is hogy legyenek kétségek bőven.

    És nyilván ők is legyártják a saját összeesküvés elméleteiket, amikről fennhangon bizonyítják, hogy hoax, és így megpróbálják az összeset a szőnyeg alá seperni…
    De azért itt-ott kilóg egy-egy sarok…

  192. Hogy a picsában lehet, de tényleg, Emberek! Hogy a picsában lehet, hogy tömegesen ide jártok éveken keresztül ilyen hülye nézetekkel??? Nagyon jól tudjátok, hogy az ilyen faszságokra köpök. Akkor mi a francnak jártok ide, amikor ilyen és ehhez hasonló hülyeségeket itt nem olvashattok, csak egymás hozzászólásait. Ekkora értelmetlenséggel bűn betolakodni értelmes vélemények közé. Aki nem tud értelmesen, logikusan, racionálisan gondolkodni, csak nyomja a hülye szöveget, az takarodjon innen. Engem az se érdekel, ha csak 3 olvasóm marad, de ilyen bődületes marhaságra nincs szükségem. Jogotok van elhinni minden marhaságot, ha már erre vagytok felhangolva, de akkor könyörgöm, valaki mást szórakoztassatok a hülyeséggel.

  193. 202: Tiborbá
    Már épp akartam jelezni, hogy mostanában elkurvult a blog 🙂
    Viszont pár napja láttam Csongort is hozzászólni! Örülök, hogy a régi geddonisták még itt vannak ha csak a háttérben is 🙂

  194. Nics tíz évünk sem a blog címe!!! Nem erről szólnak a hozzászólások tömege.

  195. Tibor bá’ – Gondolom nem vagyunk azonos hullámhosszon.
    Valaki még az elutasítás fázisában van, valaki már dühös, mások alkudoznak, majd depressziósok lesznek…

  196. 205:
    Kit ment az meg bármitől is, hogy x ezer évvel ezelőtt idegen égitestek lakói voltak itt és itt hagyták vadászgépeik aranyból kiöntött mását?
    Én átéltem a II. világháborút. Senki se tudta, hogy lesz-e neki holnapja. Egy millió magyar halt meg nem természetes halállal néhány éven belül. Nem tehettünk mást, szembe néztünk az eseményekkel és megpróbáltuk kikerülni a bajt. Minden józan ember erre törekszik ma is. Megpróbálja kikerülni a bajt. De ezek itt ábrándoznak. Ki fogja elkerülni a bajt azzal, ha elhiszi, hogy 5000 évvel ezelőtti építményre a mai technológia képtelen. Ez az elképesztő tudatlanság, és hülyeség engem halálra bosszant. Járjon ide tanulni, ne szétszórni a baromságokat.

  197. Tibor bá’ nem értem miért dühöngesz, hisz állítólag ez az értelmes emberek vitafóruma tehát az értelmes emberek ide járnak vitatkozni.
    Nem ez lenne a cél?
    Az, hogy közben a bloggazda meg még néhány kőfejű kommentelő többnyire hülyeségeket beszél láthatóan nem nagyon zavarja őket.
    🙂

  198. 207:
    Leköteleznél, ha az én „többnyire hülyeségeimből” néhányat megemlítenél. 😉

  199. 202.
    Oki-doki. Eltakarodok sokakkal együtt.
    Ez egy blog, ahova mindenki írogat. Egyben tájékoztató oldalnak is szántad. És tájékoztatsz is, igen részletesen, hozzáértően.
    Korrekt ember vagy, erről sokszor meggyőződtem, mivel többször találkoztunk személyesen is és több ügyletünk is volt. De makacsságod ezen szinten inkább már hátráltat mintsem segítene, vagyis magad ellen lapátolsz.

    Én nem azért írogatok(elég ritkán), mert nincs jobb dolgom.
    Hanem mert következetesen hülyeségeket mondok, de azt következetesen teszem. A tájékoztatás fontos és felelősségteljes dolog.

    Hozzászólásaim szinte mindegyike csak arra próbálja ráirányítani a figyelmet, hogy a mérlegelésnél hány féle szempont létezhet a sajátunkon kívül. Hogy a véleményeim mennyire megalapozottak az egyes témákban az sok mindentől függ. De soha nem az adott egyén tiszte dönteni magáról egy szintig(nevezhetjük ezt elfogultságnak önmagunkkal szemben szintig), egy szint fölött megteheti, de itt nem az a szint uralkodik.
    Ott már más, un. belső morális szempontok és tudás határozzák meg a korlátokat.
    A tudás itt egy alapinformációt, egy bizonyosságot, egy tapasztalatot takar lételméleti szempontból. Ha ez nincs akkor addig csak kaparászás van, nincsen iránytű az információk tengerében.
    Ha ez felfedeztetik individuális szinten akkor igenis koherensé válnak a dolgok, sőt feltűnően koherenssé az azt megelőzőekhez képest.

    Olyannyira, hogy új szemléletünk kezd kialakulni. Már beszélgetni is nehéz mert állandó fogalomegyeztetésekre van szükség. Az egyes emberek fogalomkészletei a szavak megegyező volta ellenére eltérőek(mint köztudott), így érdemes egyeztetni a megfelelő kommunikáció ellérése érdekében.
    Valakik ebbe -mondjuk mint Kedves Loránd- kicsit bele is zavarodhatnak, főleg a meg nem értettség miatt.
    Valakik meg hülyének titulálhatnak mindenkit akik az ő elgondolásukkal ellentétes véleményen vannak.
    ” Aki nem tud értelmesen, logikusan, racionálisan gondolkodni, csak nyomja a hülye szöveget, az takarodjon innen.”
    Mindannyian hülyék vagyunk, csak a szintje más. Én pl igen racionálisan gondolkodó embernek tartom magam, de talán itt mindenki hasonlóan vélekedik magáról. Amíg nulla, ismétlem nulla az önismeretünk akkor : 1. ne vegyük készpénznek a saját véleményünket2. ne alkossunk véleményt másokról.
    Mert egyáltalán nem biztos, hogy nálunk a verdikt joga.

    Pár hónapja mikor itt pár emberrel(Elfmage stb.) volt vita, valami olyasmit találtam mondani, hogy egyesek nem veszik észre magukat, csak fújják a mondókát.
    Te helyeseltél Tibor bátyám, de virágnyelven ez rád vonatkozott.
    Persze mondataim más jelentést kaptak értelmezésedben. Nem tartottam és most sem tartom érdekesnek ezen lovagolni.
    Ha valamit sokan mondanak azon mindig érdemes elgondolkodni. Persze a stílusra érdemes figyelni. Tételezzük fel, hogy mikor én ezt neked mondom(mármint érdemes változtatni némely dolgon) semmi, de semmi megbántódotság, sértetség nincsen bennem. Sőt tovább is mehetünk a feltételezésben, hogy jó szándékkal közlöm. Érdekem semmi sincs az ügyben, mert már régóta nem dédelgetek képet magamról. Úgyhogy letojom ki mit gondol rólam vagy a dumámról, vagy hozzászólhatok e itt a jövőben vagy sem. Csak egyszerűen egy ténymegállapítást teszek, nyilván az én tényeimét.

    Három linket mellékelek a témában, amik persze nem bizonyítanak semmit, kivéve ha tudjuk, hogy igazat mondanak.

    https://www.youtube.com/watch?v=SbyG6FO02JU

    https://www.youtube.com/watch?v=P5iqJLxXN-w

  200. 209:
    Balázs! Tegyünk különbséget két dolog között. Neked lehet kialakult véleményed egy témával kapcsolatban, amit tiszteletben tartok akkor is, ha nem értek vele egyet. Kettő: Másoktól hallott, olvasott, nézett hülyeséget bemásolhatsz, idézhetsz és lobbizhatsz mellette. Magyarul hirdetheted az igét, mint az egyedül igazit. Köszönöm, ebből nem kérek, és ezt közöltem veletek ingerült hangnemben. — Az én szerepem: A mai információs áradatban nehéz megtalálni az igazit. Ebben nyújtok segítséget. Én se vagyok tévedhetetlen, de a legtöbben azzal járnak jól, ha elfogadják azt, amit én nyújtok. Aki úgy érzi, hogy félrevezetem az nem tehet mást, mint veszi a kalapját, mert nem az a felállás, hogy te nekem megmagyarázd, hogyan kell megtalálnom magamban Jézust. A felállás az, hogy a hitedet megtartod magadnak, és titokban tartod, hogy te már megtaláltad.

  201. 209.
    A videók közül egyedül az elsőt tudom „komolyan venni”, mert nyilvánvaló szatíra.
    Medvegyevnek úgy látszik kiváló humorérzéke van. Faarccal előadja a dolgokat, majd a végén hozzáteszi, „ha többet akar tudni a dologról, akkor nézze meg a Men in Black c. filmet.
    Jót nevettem… 🙂

  202. 212:
    Hogy ezt a maszlagot beveszed, az a te magánügyed, de ne hirdesd! Vagy képtelen vagy megérteni, amit 210. alatt írtam, vagy szándékosan ellenkezel? OK, vettem a lapot.

  203. Ezt most azért linkelem, hogy visszatérjünk a klímaváltozás kérdésköréhez. 😉
    Az alábbi cikkben vannak jó meglátások, csak ugye egy optimista, nagy eséllyel IPCC adatokon alapuló forgatókönyvet veséznek ki benne. De attól még jó, hogy németről lefordították a lényeget magyarra, és mindezt a széles tömegeknek szóló köznyelven tették. 🙂 Aztán biztosan békések voltak az első megmozdulások, csak a kutya nem ment el rájuk, de némi külföldi titkosszolgálati ráhatásokkal eredmények érhetőek el. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a klímaváltozás, az abrupt klímaváltozás gőzerővel kopogtat az előszobában, vagy már be is lépett oda?!

    Migráció-Apokalipszis 2050
    A felmelegedés most az ipari forradalom előtthöz képest átlagosan +1˚C-nál tart, és már bele van sütve a rendszerbe a +1,5˚C. Ez nem az évezredes, vagy százezer éves csillagászati ciklusok természetes következménye, hanem mi csináljuk (hogy pontosan hogyan csináljuk, abba most ne menjünk bele, ez egy másik cikk témája lenne). Szóval, ebben hiszek, de azért leginkább a tudományban hiszek, amely egyöntetűen ezt állítja. Ez az 1-2˚C talán nem is hangzik olyan soknak, de hadd utaljak a régi sztorira a békáról, amely bent csücsül az egyre melegedő vízben, és csak akkor kapcsol, amikor már késő. Egyébként pedig természetesen összetettebb a helyzet, mint amit az 1-2˚C fokkal le lehetne írni. Sajnálatos, hogy tudományos, politikai és sajtós körökben ezt a leegyszerűsítést szokás alkalmazni, mert a számok mögötti jelenségek sokkal kézzelfoghatóbban el tudnák mesélni, hogy miért nagy a baj. Ráadásul nem is annyira bonyolult felfogni ezeket a jelenségeket. Ki is választottam gyorsan négy dolgot, ami közelebb hozhatja az 1-2 fok jelentőségét, de persze választhattam volna mást is, ilyenből bármennyi van.

    1, Az 1-2 fok földrajzi helytől függően lehet sokkal több is, ez csak egy átlag. A trópusi és szubtrópusi területek egy jelentős részét például fokozottan sújtja majd a meleg, és ahol eddig csak rohadt nagy forróság volt, ott záros határidőn belül elviselhetetlen éghajlat támad. De az Északi Sarkvidéket is sokkal erősebben érinti a felmelegedés, ami a jégsapka radikális eltűnésével fog járni, feltehetőleg sokkal hamarabb mint azt még nem is olyan régen gondoltuk. Az ugye megvan, hogy a fehér jobban visszaveri a napfényt mint a sötétebb színek? Na, ezt hívják pozitív visszacsatolásnak. Minél kisebb a jégtakaró, annál nagyobb a felmelegedés, és annál kisebb a jégtakaró, satöbbi.

    2, Amit kevesebben tudnak: az átlagos középhőmérséklet megemelkedése a hőmérséklet struktúrájában is meg fog mutatkozni. Vegyünk egy jó forró nyári napot az aszfaltdús Budapesten. Már alig várjuk, hogy leszálljon az este, és egy fröccs társaságában felüdülést nyerjünk a feltámadó hűs esti szellőben. Ez úgy fog megváltozni, hogy mondjuk napközben nem 35 fok lesz, hanem 37, és ami a lényeg, este nem fog lemenni 25-re, hanem marad a 30, és elmarad a fellélegzés. Ez emberhalálhoz fog vezetni, méghozzá nem is kevéshez, mert akinek például szívelégtelensége van, az ezt nehezen bírja. Idős, illetve keringési megbetegedésben szenvedő társaink isszák meg a levét. Vagy majd jól bekapcsoljuk a légkondit, ami persze egy újabb pozitív visszacsatolás (még több energiafogyasztás, még több kibocsátás, még nagyobb meleg, még több légkondi), kivéve persze ha megújuló energiával üzemeltetjük.

    3, Van ezen kívül az is, hogy miért lett divatjamúlt mostanában tudományos körökben globális felmelegedésnek nevezni beszélgetésünk mai tárgyát. Hát azért, mert nem csak a hőmérsékletről van szó, hanem a klíma eltorzulásáról is, amit angolosan climate weirding-nek szokás szólítani újabban. Például: nem az egy évre eső csapadék mennyisége változik meg, hanem az esőzések mintázata. A korábbi, egyenletesebb csapadékeloszlást egyre inkább hosszú, nagy szárazságok, és rövid, extrém esőzések és áradások váltják majd fel. A következmény könnyen kiszámolható: a termés gyakoribb elpusztulása, a talajerózió, valamint az áradásoknak kitett ingatlanokban keletkező egyre gyakoribb és szélsőségesebb károk.

    Mondok egy példát. Gondoltál-e már arra, hogy a szíriai konfliktus a klímaváltozás közvetett hatásának köszönhető? Nem? De miért nem? Csak azért mert elterelte a figyelmedet egy baltaarcú diktátor, aki sanyargatja a népét, meg egy, ezzel térben és időben egybeeső szélsőséges iszlámista társaság, akik mindenképpen kardozni akarnak? Na akkor figyelj. Volt a háborút megelőző négy évben Szíriában egy rettenetes aszály. Statisztikailag kimutatható, hogy a szárazság egyedülálló volt az elmúlt 150 évben, és azt is bizonyították, hogy ez a mozi nagyon nagy valószínűséggel nem jött volna létre, ha nincs a klímaváltozás. Az aszály következtében kb. másfélmillió vidéken élő embernek tönkrement a megélhetése, és ezek az emberek beszorultak a már eleve túlzsúfolt városokba. A kukta fedele alatt hirtelen megnövekedett a nyomás. Ehhez még hozzájárult a vidéki lakosság aránylag ellenségesebb viszonya az Asszád-rezsimmel szemben. A lázadó érzésű és gazdasági tönkre jutott vidékiek jól összetalálkoztak a városokban élő ellenzékiekkel. Ebből a találkozásból születtek azok az első békés megmozdulások, amelyek később, az elnyomó állam jóvoltából, erőszakhoz vezettek. Azt állíthatjuk tehát, hogy a klímaváltozás, szakszóval élve, kockázati szorzóként játszott szerepet a konfliktus berobbantásában. Ha nincs aszály, akkor lehet hogy nem, vagy csak később, vagy másképpen következik be a válság.
    http://kettosmerce.blog.hu/2016/12/03/migracio-apokalipszis

  204. 215:
    Amit belinkeltél az meglehetősen gyermekded, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy néhány évhez viszonyítva egyre többen döbbennek rá a valóságra, egyre többet mernek róla írni. Ez hamarosan hatalmas társadalmi változásokat fog okozni, mert az emberek törekvéseit meg fogja változtatni. Mire gondolok? Például beruházásaiknál figyelembe fogják venni, hogy a dolgok hamarosan és drasztikusan meg fognak változni. Nem ott, és nem olyan, valamint különleges szempontok szerint fognak lakást venni, házat építeni. Másképp fognak invesztálni, vagyont átmenteni. Víz mellé települni, vagy hegyekben, déli fekvés helyett északi fekvést preferálni, stb. Ha későn veszed észre, mik az új trendek, jelentős vesztesség érhet.

  205. 216: Egyetértek minden szavaddal Tibor bátyám.
    Igen, elég „dedós” a stílus, de sajna ez a realitás. Az átlagembernek kb. ebben a stílusban kell előadni, mert különben nem érti, nem fogja föl az adott probléma tényleges súját. Legyen itt szó bármiről, nem csak a klímaváltozásról. És sajna ez nem csak az iskolázatlan, vagy kevésbé tanult rétegekre igaz, a diplomások nagy részére is, akiknek pedig fogékony, nyitott, széles látókörű embereknek kellene lenniük. Itt tartunk jelenleg, nem csak hazánkban. Az elhülyülés világjelenség! 🙁

  206. 217: „nem fogja föl az adott probléma tényleges súlyát”

    Sajnos ez van. Tanítás közben óhatatlanul felmerül a probléma a növények kapcsán, a diákok meg néznek rám, mint a hülyére. Pedig esélyesebb, hogy az ő seggük ég rongyosra, nem az enyém. De nem érdekli őket, elvannak a mobiljukkal – amíg ‘net’ van, minden rendben van… 😉

  207. 211.hubab
    Ha nem hiszel valamiben, az nem jelenti azt, hogy az a valami nem létezik!

  208. 219
    De az sem ,ha valamiben hiszel az attól már létezik is !

  209. 219.

    Az emberiség sorsa sajnos rossz kezekben van, a sajátjában.
    Ez láthatóan semmi jóra nem vezet, rohanunk a végzetünk felé.
    Én elhiszem, hogy jó érzés lehet valami nálunk bölcsebb külső erőben bízni, (ez kinél a jóisten, kinél a földönkívüli) de ez csupán kellemes álom, önáltatás…
    Rajtunk kívül nincs más, aki beleszólna a végjátékba.
    Ha saját magunk nem tudunk irányt változtatni, más nem fog…

  210. a téma akkor siklott mellékvágányra, midön megjegyeztük, hogy az évmilliók folyamán voltak klimaingadozások, még nagyobbak a közelgőnél is, csak nem volt ki feljegyezte volna.
    innen már csak egy ugrás volt átevezni a régi, ilyen-olyan, valós avagy fantasztikus feljegyzések vizére.
    nos, a lényeget illetöen:
    itt lép a képbe két kedves blogtárs megjegyzése, ugymint 218.observer,”mig net van,minden rendben van” , valamint 221.hubab ” saját magunk nem tudunk irányt változtatni, más nem fog…”
    a rémisztő 10 évet ki lehet tolni, csak szemléletváltásra van szükség, ad absurdum akár diktatórikus eszközökkel, máaképp nem fog menni.
    ahogy a koszos kölyköt sem gyözheted meg demokratikus lelki dumával,kedves observer hogy a k9zeljövöben lesznel ezerszer fontosabb dolgok, amig ki nem rúgod a kezéböl a mobilt-amúgy atyailag, és ugy hogy 20 métert repüljön az a telefon-addig a gyerek nem adja fel szokását, mert a mai emberbe, és föleg a mai fiatalokban meg van az a fölöttébb káros ” ez jár nekem” mentalitás, ami aztán az idösebb, felnöttebb generációnál ” nekem jogaim vannak” cimű mantrára lényegül.
    ha saját magunk nem változtatunk szokásainkon, más sem fog-állitja hubab, és igaza van.
    én csak annyit tennék hozzá fenti észrevételhez, hogy amig egy eröskezú valaki nem hat majd oda, hogy mi igenis leszokjunk egyes dolgokról, és megszokjunk egy más, merőben eltérő életformát, de ami viszont lehetővé tenné az élet, a társadalom további fentartását, nos, addig minden megy a megszokott tempóban a szakadék felé.

  211. 221. hubab

    „Az emberiség sorsa sajnos rossz kezekben van, a sajátjában.”

    Nem egészen.
    Ha az egyszerű paraszton múlna, akkor még mindig ló vontatná az ekét.
    De egyeseknek nem volt elég a parasztáltal megtermelt haszon, és inkább trakrral úzatja az ekét, a növekvő profit legnagyobb dicsőségére.

    Az egyszerű ember mindig a változások UTÁN szembesül azzal, hogy egyrészt a változásokk elsősorban nem az ő érdekében történtek, másrészt rettentően károsak a környezetre és a jövőre nézve.

    Mindig volt egy profitéhes elit, aki mindenáron keresztülverte az anyagi hasznot hozó változásokat, és ráadásul elnevezte az egészet „fejlődésnek”… Most meg rákeni Gipsz Jakabra, hogy ő hedonizál, meg azért pusztul a Föld, mert neki iPhone-ja van.

    Azokon kellene elverni a port, akik a Wall Streeten eldöntik, hogy minek mennyi legyen az ára, és hogy jövőre milyen környezetszennyező kütyük miatt állnak majd sorba hajnali kettőkor a népek…

  212. 223 Atila (PV)
    Na itt van a különbség a nézeteink között.
    Nem lehet elválasztani az egyszerű parasztot, meg a gátlástalan elitet.
    A gátlástalan elit az emberi psziché rosszabbik oldalát képviselő, de minden nációban és társadalmi rétegben jelenlévő részét képviseli, miután beutazva a maga, sokszor több generációs útját elért a hatalom csúcsaira.
    De ugyanezt a harácsoló, másokat mindig letaposni kész, ravasz típust megtalálod mindenütt, csak legfeljebb nem kapott teret a játékához, mert a pálya már foglalt a nagyok által.
    Ez egy folyamatosan alulról felfelé ható nyomás, amely a legkisebb résen is befurakszik, feljutva viszont igyekszik minden lyukat betömni az utána igyekvőknek.
    Ne legyenek illúzióid, ha valakinek sikerülne lerobbantani a jelenlegi csúcsot, semmi idő alatt új épülne…

  213. 224: „sikerülne lerobbantani a jelenlegi csúcsot”

    Abban igazad van, hogy az „új elit” secperc alatt újratermelődne.
    Viszont szerintem Attila arra gondolt, hogy más a felelőssége annak, aki a dolgokat irányítja, és más annak, aki ezt „elszenvedi”. Értve ezalatt a ‘szenvedés’ alatt a mai konzumidióta életformát is. Ennek a szintnek is meg van a felelőssége, de sokkal kevesebb az ismerete a valós helyzetről, és sokkal kevesebb a beavatkozási lehetősége is. De persze azért nem nulla…

    222: Bálint, azt hiszed, nem vágnám őket pofán, ha tehetném? De egyenlőre az a polkorrekt álláspont, hogy minden rendben van a világgal. Kisebb módosítások majd egyszer a jövőben persze kellenek, de semmi lényeges, ami az életünkre komolyabban kihatna.
    Egyelőre ellenszélben pisálunk, az eredménye meg az, ami ilyenkor várható. 🙁

  214. 224:
    Ez az, amit évek óta próbálok megértetni Attilával, de nem megy. ő még mindig osztályokban gondolkodik.

  215. 224. hubab

    „Ne legyenek illúzióid, ha valakinek sikerülne lerobbantani a jelenlegi csúcsot, semmi idő alatt új épülne…”

    Nézd… ahhoz is kellett 3000 év, hogy idáig eljusson a dolog.

    Abban igazad van, hogy a gonoszság újratermelődik… De hát erre van (volt) kitalálva a vallás. Tulajdonképpen azóta gyorsultak fel a negatív folyamatok, mióta az erkölcs „magánüggyé” vált és a jog nem igazságot szolgáltat, hanem legitimációt.

    Szóval a csúcs lerobbantása mindenképpen adna időt, és az emberiség újragondolhatná, hogy hogya tovább…
    Mert én biztos vagyok benne, hogy a tömegeket könnyebb lenne értelmes irányba terelni, mint az elitet meggyőzni arról, hogy ne akarjanak már még több profitot és hatalmat.

  216. 227: „a csúcs lerobbantása mindenképpen adna időt”

    Ne reménykedj, amikor a feudalista „csúcs” helyét átvette a kapitalista „csúcs”, lényegében nem volt átmeneti idő (és a dolgok egy időre(?) még rosszabbra is fordultak, mint azt megelőzően).

    „a gonoszság újratermelődik… De hát erre van (volt) kitalálva a vallás” Melynek vezetői gonoszságban általában legyűrtek bárkit… 😉

  217. 227 Attila (PV)

    Shakespeare már mindent megírt…
    Mikor Macbeth jóslatot kap, hogy ő lesz a király, túl nagy a csábítás a király megölésére, az erkölcs felett győzedelmeskedik az érdek és hatalomvágy, óriási a csábítás, hiszen csak egyszer kell átlépni a határokat egy rövidke időre, aztán a hatalom birtokában már el is lehet felejteni az egészet…
    Ilyen emberek mindig is voltak, bármelyik kort nézed, és mindig ők voltak a csúcson. Mert az igazán erkölcsös ember mindig lépéshátrányban lesz velük szemben. 🙁

  218. 228. Observer

    „Ne reménykedj, amikor a feudalista “csúcs” helyét átvette a kapitalista “csúcs”, lényegében nem volt átmeneti idő…”

    Persze.
    A feudalizmus végére már le volt cserélve az európai arisztokrácia. Innen csak a színfalak változtak meg.
    Maga a kapitalizmus már csak a „népet” cserélte le hagyományőrző parasztról gyökértelen városi prolira.

    A feudalizmus túlnyomó részében azért kezelhető mértékű volt a pénzhatalom mohósága… Egy egészséges szervezet mindig elbír valamennyi parazitát.
    Úgy tűnik, napjainkra lettek a paraziták annyira pofátlanok, hogy az már az egész globális gazdasági rendszert fenyegeti.

    Ahogy az emberi szervezet is folyamatosan küzd kisebb-nagyobb vírusokkal, baktériumokkal, rákkal, az esetek többségében sikerrel… De ha ezek a betegségek túllépnek egy határt, akkor már nincs gyógyulás, hanem halál.

    Ezért nem túl erős érv, hogy mindig is voltak olyanok, akik törvénytelenül, erkölcstelenül akartak boldogulni…
    Alapvetően kissebbségben voltak.
    De mára már elfogadott filozófiává vált, hogy hát nem lopsz, csak ügyes vagy, sőt ügyesebb mint a másik, aki csak azért nem lop. mert nem elég intelligens hozzá.
    És miután a tömegeket valamilyen módon „bűnrészessé” tették, hogy a plázákba terelték őlet, meg a zsebükbe tették a mobiltelefont, szépen át lehet rájuk tolni a a felelősséget is…
    Na ez az, amivel nem nagyon értek egyet.

  219. 229. hubab

    ” Mert az igazán erkölcsös ember mindig lépéshátrányban lesz velük szemben. ? ”

    Hát ez az.
    Szóval az erkölcsösség vereségre van ítélve.
    De azt látni kell, hogy a világ addig forog, amíg van néhány ember, akik még hajlandók erkölcsösen élni.
    Ha majd MINDENKI feladja, akkor pillanatok alatt kinyírjuk egymást.

  220. 231 Attila (PV)

    Még az a szerencse, hogy ugyanúgy, ahogy elkerülhetetlenül kitermelődik a gátlástalan parazita réteg, ugyanúgy mindig lesznek erkölcsi alapon működők is, akiket nem rendít meg az a tény sem, hogy felül mindig a rosszak vannak.
    És nem adják fel, még ha nincs is esélyük ezen változtatni.
    És ez is az igazság része…

  221. 232:
    Csak azt ne higgyétek, hogy a „gátlástalan parazita réteg” (vagy akár csak a közöttünk élő hasonló egyének) jól érzik magukat. Az erkölcsös ember viszont jól érzi magát lelki nyugalmában.

  222. 231.attila
    „De azt látni kell, hogy a világ addig forog, amíg van néhány ember, akik még hajlandók erkölcsösen élni.”

    nem hinném, attila.
    véleményem szerint nincs megvesztegethetetlen ember, csak az összegtöl függ.
    mindenkinek ára van, hidd el.
    aki akkor sem lop, ha lehetösége van, ha poziciója, a körülmények aékalmat adnak rá, az szabadságolt lipótmezei ürge.
    ilyen szerintem a világ, és valszeg mindig ilyen is volt.

  223. 234. balint

    „véleményem szerint nincs megvesztegethetetlen ember, csak az összegtöl függ.”

    Persze… nem mindenki Jézus Krisztus…
    Viszont annyi pénz nincs, hogy MINDENKIT meg lehessen vesztegetni, (mert azzal erővel akár tisztességesen is el lehetne osztani a javakat) szóval azok, akiket nem környékeztek meg, azok legalább addig erkölcsösnek számítanak, ameddig meg nem kísérti őket valaki…
    Persze itt még lehet finomítani, hogy kisértésben mennyi zsarolás, csúsztatás és hazugság van.

    És az szerintem mindenképpen biztató, hogy az emberek nagy része nem „alapból” adja fel moralitását, hanem kissebb nagyobb kényszer vagy megvesztegetés hatására.

    Az igazság az, hogy ha mindenki elfogadná, hogy hát ez van ilyen a világ, minek ellenállni, dobjuk az erkölcsöket a sutba, akkor valószínűleg 15 percen belül összeomlana a világ.

    „Palimadarak” nélkül a szemfülesek se jutnának messzire…
    Olyan világ meg nincsen, hogy a tolvajok egymástól lopnak, mert valakinek termelni is kellene.

  224. 233. Tibor bá”

    „Csak azt ne higgyétek, hogy a “gátlástalan parazita réteg” (vagy akár csak a közöttünk élő hasonló egyének) jól érzik magukat.”

    Jó… Majd elmorzsolok értük is egy könnycseppet.

  225. 144.
    Szép ez a reprodukció, amit a római hajóban talált roncsokból csináltak. ? Jut eszemben a római szám rendszer annyira suta volt, hogy lehetetlenné tette a legegyszerűbb szorzást is. Érdekelne, hogy a viszonylag egyszerű, másodfokú egyenlet megoldási képletét, hogyan írnád le rómaiul.

    Nekem is olyan sutának néz ki logarléc a modern számitogépek mellett pedig csupán 4O év telt el azóta hogy azt utoljára használtam.

    A Római számokat a Görögök nem használták mert ők egypár évszázaddal előbb élték az aranykorukat.

  226. 237:
    És kit érdekel, hogy te mit látsz sutának, és mit nem? Úgy értem, mi köze ennek a topikhoz?

  227. térjünk vissza a blog témájához, és hadd jelentsem ki, hogy a fejlett országok képesek lesznek tulélni a közelgő nehéz esztendőket a megfelelő hozzáállással és a szükséges nemzetközi összefogással.
    A tuléléshez megvan a technikai adottság, ennélfogva a siker szerintem garantált.
    Nem igy áll a helyzet a fejletlen, az ún, harmadik világ országaival, a minden szempontból a béka segge alatti népekkel, akik viszont, a körülményektöl , az egyre rosszabb körülményektől egyáltalán nem zavartatva magukat, vigan szaporodtak / szaporodnak.
    Vegyük egy példát, amire nem is tudom hogy bukkantam rá a neten:a Csád Köztársaság Afrikában.
    Ezen nemes ország lakossága 1950-ben alig haladja meg a 2,5 millió lelket , mig a magyar nép ugyanazon esztendőben kevés hiján 9,4 milliót számlált.
    Ugorjunk át 2015-re, a magyarság lélekszáma 9,802 lélek, mig a kedves afrikaiak felszaporodnak 12,832,000 személyre.
    Az én szememben a szaporulat egy fölöttébb dicséretes dolog, feltéve ha van értelme, azaz válaszolunk egy mogorva kérdésre: MIRE FEL CSINÁLSZ GYEREKET?
    Magyarázatként hadd idézzek egy öreg magyar falusi bácsit: „…hatvan éve élünk eggyütt a z asszonnyal. akárhányszor, mielött bementem volna a hálószobába, elöbb utbaejtettem az éléskamrámat, megnézendő hány szál kolbász függ a rúdon.
    Házasságunk első esztendeiben három szálat számláltam meg, tehát lett három gyermekem, kiket aztán tisztességgel fel is neveltünk.
    Kölykezhetett volna Erzsikém 8-9-et is, mint a cigányok, de minek?”
    Ennyi az idézet ezen réges-régen megismert öreg magyar bácsi életfelfogásából, a többit, éspedig azt, hogy mit érdemel egy felelötlenül, mások nyakára szaporódó népesség katasztrófa idején, azt ragozzátok ti.

  228. 239: „a kedves afrikaiak felszaporodnak”

    Nem csak arról van szó, hogy szaporodnak (valószínűleg a nemi aktivitás korábban sem volt ellenükre 🙂 ), hanem a gyermekeik nagyobb arányban maradnak meg, mint korábban, illetve a növekvő átlagéletkor miatt több gyermeket is szülhetnek a nők. Köszönhetően a fehér ember üdvös beavatkozásának – főleg az egészségügy terén.
    A felelősség tehát nem csak a négereké…

  229. Miután több, mint egy Indiányi, azaz körülbelül 41 Magyarországnak megfelelő terület olvadt el a sarkokon, a tudósok amiatt aggódnak, hogy a globális felmelegedés hatásai sokkal rosszabbak lehetnek a vártnál. Őrült dolgok történnek – mondta Mark Serreze, az USA Nemzeti Hó és Jég Adatközpontjának (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) igazgatója.
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/41-magyarorszagnyi-jegtakaro-tunt-el-a-sarkvidekeken-klimavaltozas

  230. A mérések kezdete óta 2015 volt globálisan a legmelegebb év, de 2016 mérlege még ennél is rosszabb lehet. A klímaváltozás már több embert űz el otthonából, mint a háborúk.
    A jelek egyre ijesztőbbek. A Meteorológiai Világszervezet, a WMO szerint globális szinten a tavalyi év volt a valaha mért legmelegebb. A felszínhőmérséklet földi átlagát tekintve 2016 viszont nagy valószínűséggel még annál is melegebb lesz. Az előzetes adatok alapján a globális átlaghőmérséklet mintegy 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja.
    Oroszország sarkvidéki területein 6–7 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet a sokéves átlagot. Az északi sarkvidék tágabb környezetében Oroszországban, Alaszkán és Kanada északnyugati részén az átlagosnál legalább 3 fokkal volt melegebb. Régebben a rekordokat tizedekben mértük, mára változott a helyzet, fokokról beszélünk. A klímaváltozás hatására egyre inkább növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek előfordulásának gyakorisága. Az egy emberöltő alatt egyszer előforduló hőhullámok és árvizek egyre gyakoribbá válnak. Az emelkedő tengerszint miatt a trópusi ciklonok keltette hullámok magasabbra törnek a part menti régiókban – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.
    http://24.hu/tudomany/2016/12/06/megdol-minden-eddigi-melegrekord/

  231. „A klímaváltozás már több embert űz el otthonából, mint a háborúk.” – Nehéz ezt az állítást értelmezni annak fényében, hogy a háborúk javarésze nem független a klímaváltozástól. Akkor azt a pármilliót, aki egy klímaváltozás miatti háború elől menekül, azt most melyikbe számítjuk?

  232. Ma is mutatta Norvégiát hogy múlt hónapban kb.+15°C volt. Most jelenleg pedig +5°C van náluk.
    Na de ide jöhetne már egy kis meleg,legalább 15 fok 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük