(1979) Az Ember

Tibor bá’ online

Valahányszor elbűvölő dolgot látok, mindig arra gondolok, milyen csodálatos eredményt adott az emberré válás. Az életben maradáshoz tartozó szükségességen kívül mi minden másra is képesek vagyunk. A (sokak által utált) tudomány, a művészetek, a sportok. Mi mindenre képes az emberi test, messze-messze többre, mint amire szüksége van. Most a szombati nyugiban szánjatok rá egy kis időt, és élvezzétek végig ezt a kisebb csodát.

Egészen őszintén, nem lenne kár értünk? Sok ezer milliárd bolygó közül nálunk alakult ki az élet, és az élet nálunk hozta ki magából ezt a csodát. Nem kellene elpusztulnia néhány eltorzult, de hatalmon lévő beteg elme miatt.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

43 gondolat erről: „(1979) Az Ember

  1. KÖSZÖNÖM Tibor bá’!
    Ravel Boleroja az egyik nagy kedvencem, de ez valami csodálatos így. Amúgy minden soroddal egyetértek.

  2. Kedves Tibor bá’
    A bejegyzés elején az ember nagyszerűségéről áradozol. A videó alatti bekezdést azzal kezded hogy „nem lenne kár értünk”, majd a rákövetkező harmadik mondatban azt mondod „nem kellene elpusztulnia” az életnek… kissé ellentmondásosnak tűnik ez a megfogalmazás. Az ember mehet a levesbe, az élet maradhatna? Talán úgy érted, hogy maga az élet, annak lehetősége, az csodálatos; az ember azon megnyilvánulásai amelyek túlmutatnak a létfenntartáson azok prima primissima rangra emelnek minket, míg a fajok fennmaradásában folytatott küzdelemben alantasabban és inkonzekvensebben viselkedünk mint bármelyik állat és ezért megérettünk a bukásra? Személyes véleményem az életről kissé lelombozó és támadható álláspont, de azért megosztom veletek. Az élet alapelveiben, működési mechanizmusában kódolva vagyon jó pár törvényszerűség ami szerintem kizárja a teljes megelégedettséget, boldogságot, példának okáért: minden magasabb szervezettségű életforma (tehát feltételezhetően bizonyos szinten értelmes is), az mindig azon az áron maradhat életben hogy közvetlenül vagy közvetve kénytelen elpusztítani, felfalni egy másik élőlényt. Ezt az egyszerű tényt annyira megrázónak találom, hogy nem tudom túltenni magam rajta, ebben bizony semmi lelkesítőt nem találok, ölj hogy élhess… de jaj, annak aki él hogy ölhessen, pedig kénytelen… Nem tudom átjött-e a hipszter vegán agóniám?

  3. Lehet lemaradt egy kérdőjel a „nem lenne kár értünk” mondat végéről.

  4. 3: Hopp, most ott van a kérdőjel, de úgy emlékszem reggel még nem volt, vagy ennyire figyelmetlen lennék?

  5. Ezek a csodák együtt járnak a civilizációs vívmányokkal, túlszaporodással, környezetszennyezéssel, stb., vagyis a gyertyatartó alatt van a legsötétebb. Nem értem a sajnálkozást Tibor bá’, nem olyan régen még te akartál volna Putyin helyében atomot dobni Ankarára. 😀

  6. #5
    Pálfordulást hajtott végre. Biztos a mennyországba akar jutni.
    De, hogy lenne csodálatos az ember, mikor még a húgycsöve is rossz helyen van elvezetve? 🙂

  7. 5:
    ha Putyin akkor megtorolja a lelőtt gépet, ma sokkal könnyebb helyzetben lenne.

    6:
    Nem tied a babér, volt ennél hülyébb hozzászólás is, át se engedtem.

  8. 7 +1

    Ja és nem az enyém volt az át nem engedett, képzelhetitek milyen is lehetett, hijjuj!

    Húgycsővel viccelni egyébként is aljas dolog amikor ennyi a prosztatanagyobbodott a fórumon.

    Hogy a főtémához is hozzászóljak, nem lehetett szép ahogyan lángolt Róma?

  9. Az ember nem néhány hatalmon levő beteg elme miatt fog kipusztulni,hanem a „normális ” emberi viselkedés miatt ,aki mind hatalomra szeretne jutni,aki mindig több akar lenni a másiknál,aki a saját alkotásait többnek tartja a Földnél is,életét fontosabbnak bármilyen más életnél a világon.A fajtársaiénál is. 🙂

    Bármi,amit eddig az ember ki bírt csikarni és tenni testével semmi a fogamzás és szűlés csodájához képest.Mert az valóban csoda, nem a tánc, a kung-fu, a foci…:) 🙂 🙂

  10. Hogy a francba jutottatok ide? Putyin, atom, húgycső.

    Tibor bá’ egy intellektuális örömről, a Boleró hallgatásról írt. Ez a Mátrix ajándéka.

    6 lucu
    Amikor Tibor bá’ a teremtő gányolásáról posztolt, akkor nem a húgycsőről írt.
    Aki nem vette volna észre, ez is hitvita(generáló) poszt.

  11. Bármennyire is szépnek tűnhet valaki számára ez a tánc,ahogy mások az operában és s kornyikálásban látják ,hallják meg az istenit -az elöbbit veri a kaméleon,amit a testével képes művelni ,az utobbit a denevér 🙂

  12. 9 & 11:
    Nagyon jó képet ad az egyedek intellektuális értékéről e poszthoz való hozzászólás. A csúcsot ezt döntötte meg: „Floyd -Dark Side Of The Moon- albuma többet ér mint ……Ja izlések persze különbözőek de biztos ez a Boleró is nagyon jó.”

    Különben megfigyelhető, hogy egyesek minden alkalmat megragadnak, hogy a poszt témájától teljesen függetlenül engem kritizáljanak. Kell már írnom egy posztot, aminek én leszek a tárgya, hogy aki akarja, kiköpködhesse magát.

    12:
    Ez alkalommal jobban örültem volna, ha csendben maradsz. Rengeteget rontottál saját imázsodon. — Szerintem ezt a mondatot nem értetted meg: „Mi mindenre képes az emberi test, messze-messze többre, mint amire szüksége van.” Mert, ha megérted nem említed a denevért és a kaméleont.

  13. 11.
    Ha hitvita ,akkor a Bolero rossz megközelités,mert Beethoven mér rég feloldozott bűneink alól

  14. Jót derültem! Köszönet érte.
    A balettet én ki nem állhatom, sajnálom, ez az én szegénységi bizonyítványom. Elszörnyedek, amikor balett-táncost látok. Mennyi gyakorlás, vagy inkább kínszenvedés van benne, vállalva, hogy egy életre tönkre tegye az izületeit? Számomra természetellenes.

    Leszámítva ezt a posztot, meg egy keveset, döntő többségében nem tetsző dolgok sokaságát önti ránk Tibor bá’. Sokszor a kipusztulás lehetőségét vetíti elénk. Naponta erről olvasni úgy, hogy a hozzászólások vitáiban pedig az tükröződik, hogy „csak nekem van igazam” – már mint Tibor bá’-nak, az belőlem nem tetszést váltott ki az utóbbi időben. Beteges a részemről, amikor ide jövök, amitől „+1” megnyilvánulás lehet csak nagyobb betegség. Tehát, az én állapotom, talán még nem olyan súlyos. Nem tetszett a hozzászólásom, nem baj. Egy-egy. A sok nekem nem tetsző írásodra adtam egy Neked nem tetsző hozzászólást. Az, hogy átengedted a hozzászólásomat, azt nem köszönöm meg, de mivel mégis jót derültem, köszönöm. Egyébként elnézést kérek, ha bosszankodást okoztam. Babérra nem vágyok, ha arra vágynék, valami ilyesmit írtam volna:

    Az ember

    Mily kettős a világ,
    Benne a szépség és a rútság.
    Utóbbi, az emberfiával megkoronázva,
    Tudatát, tudását öli a demagóg világba.

    Hősi halottakat éltet,
    Hősként élőket gyötörtet.
    Előbb fogad hazugságot, mint valóságot,
    Elfogadja a becsapottságot.



    Mert elméje a jót elfogadja,
    De Ő, azt inkább eltapossa.
    Mesterséges világot teremt magának,
    Hogy ne legyen igaza, a valóságnak.

    A közepe hiányzik. Csak azért, hogy ne foghassa rám senki, hogy babérra vágyok.

    (Azoknak meg, akik „+1”: a komplex szám imagináriusa.)

  15. 16:
    Szedd össze magad (lehet, hogy sikerülni fog) és rakj rendet a fejedben. Rendszerint megéri. 😉

  16. Tibor bá’!
    A tanácsodat tartsd meg magadnak! Köszönöm, nem kérek belőle. Már csak azért sem, mert én, a tanácsadással úgy vagyok, hogy az adjon csak tanácsot, aki tud is adni kalácsot. A fejemben uralkodó káosz az enyém, és senkinek nincs abba beleszólása, míg indok nélkül nem bántó mások számára. Bár a bántás is lehet néha áldás, csakhogy ezt kevesen tudják. Finoman megjegyzem, hogy előbbi reagálásodban is benne van a „csak nekem lehet igazam”. De inkább teszek egy szívességet, elevezek más vízekre.

    „Megérintett az élet hiábavalósága,
    Mindenben a szélkergetés játéka.

    Nem tudom miért, de én ebben nem hiszek,
    Számomra a Prédikátor szava semmivé lett.”

  17. 18:
    Valóban, a fejedben uralkodó káosz a tiéd, és senkinek sincs abba beleszólása, kivéve, ha beleütöd az orrod az itteni dolgokba. Ha valaki akkora bunkó, hogy kicikizi a balettot, akkor -ha tetszik neked, ha nem- nekem KÖTELESSÉGEM fellépni ellene. Végül, az utolsó 4 sorodban se a szótagszám nem stimmel, se pedig a rím. Igaz,ez az ízületeidre nem fog kihatni.:D

  18. Tibor bá
    Ezen valóban átsiklott a figyelmem “Mi mindenre képes az emberi test, messze-messze többre, mint amire szüksége van” – de továbbra is kötöm az ebet a karóhoz.hogy erre a legtöbb főemlős képes ha betanitják és magasan túlszárnyalhatja saját testének eredeti képességeit.Szambázni nem fog a csimpánz,de rengeteg egyéb látványos és haszontalan dolgokra megtanitható,ami ámultba ejti a világot.
    Ezeket a táncosokat is batanitják , híszen nem rendelkeznek ezekkel a képességekkel ,a tánc nincs a génjeinkbe írva,ahogy a cigánykerékvetés és bukfenc sem a betanitott majmoknak.
    Csak művészi abberáció az egész.

  19. 20:
    Ma már a csúcsteljesítményeket nem lehet elérni némi gyakorlással, ahogy ez még lehetséges volt mondjuk 100 évvel ezelőtt. Ma már például az úszóbajnokok néhány század másodpercet tudnak csak javítani a korábbi rekordon, és ez nekik nem csak rengeteg edzést, de precíz számításokat is igényel. Az a balettos nő, akit a belinkelésen láthattál 6 éves korától kezdve gyakorol napi 8 órát + eleve csak a tehetségesekkel kezdenek foglalkozni. Az se semmi, amire ma már az akrobaták képesek. Nem akarom tovább ragozni, de ezekhez a két lábon álló kutya, vagy a feje tetején labdát tartó delfin mindössze szánalmas teljesítmény. Szóval engem az érdekel, mi ösztönöz téged arra, hogy „mások” teljesítményét ne ismerd el, iparkodj lenullázni? Te a magad területén nagyon jó munkát végzel, az lemérhető megnyilvánulásaidból, de messze állsz az emberi test csúcsteljesítésétől.

  20. 21.
    Mi az ára a túlhajszolt csúcsteljesitményeknek a test számára kicsit késöbb ? Hirtelen halál? Gyors izomsorvadás,porckopás?
    A szupernova is csak azért ragyogja túl a többi csillagot,mert percek alatt égeti el azt az üzemanyagot,mellyel máskülömben évmilliárdokig tündökölhetett volna.

  21. 21 Tibor bá’

    Ez a szépség nem mérhető kilóra, méterre. Ez hangok sorozata amely ingerületet kelt a fülünkben, az az agyunkba jut és szépnek értékeljük.
    Ha ezek a hangok más sorrendben volnának, már nem tetszene.
    Ez megérteni emberi gondolkodással lehet, vagyis eljutottunk a hitvitához.
    Viszont ezen az úton Én nem akarok elmenni, jártam már arra, nem jó.
    Vissza a poszthoz:
    Ezt az élményt lehet fokozni. A színházi előadás élőben jobb mint videón, vagy csak hangszórón hallgatni, de van más is.
    Ha beülsz a színpad vagy a zenekar közepére, az olyan mintha úsznál a zenében.
    Ennek megvalósítása a Quadrofon technikával (is) lehetséges.
    Igényesen megvalósított technikai eszközökkel, igényes környezetben végzett felvétellel és hasonlóképpen lejátszva a felvételt, az felejthetetlen élmény.
    Nem a mostanában elterjed 5.1-es hangzásról beszélek, hanem erről: https://de.wikipedia.org/wiki/Quadrofonie
    Hirtelen nem találtam magyar megfelelőt. 🙁

    22. tege
    Jancsó.
    Csináljunk valamit, és nevezzük el művészetnek. Nekem erről ez jut eszembe.

  22. 13:

    Nagyon jó képet ad a kommentekre adott válaszod.

    Látható, hogy extrapolálni nem vagy képes.

    Egyetlen mondatom szólt a főtémáról, ezzel arra utaltam hogy a szépség mindenkinek más és más. Nérónak éppen az égő Róma tetszett. Láthatóan ezt nem sikerült összeraknod, nem baj ezért írtam le külön neked.

    Többen leírták hogy nem pont a balett tetszik nekik, erre mindegyiknek nekiesel, és lehülyézed őket. Tudom konkrétan senkinek sem írtad hogy hülye, de azért igaz hogy minősítgetsz itt mindenkit aki nem neked tetszően írogat? Vagy az sem?

    Dicsőíted magad, hogy te milyen logikusan gondolkodsz.
    Próbáld kilogikázni hogy pont azért olyan sokszínű a művészet, mert mindenkinek más tetszik és nem mindenkinek az ami neked. Menni fog?

    Ideje lenne mea culpázni mert sokszor lett volna rá alkalom, de valahogy nem tud kiesni a szádon, biztos azért mert a nyelved alatt tartod a bölcsek kövét…

  23. 6. Lacu: Egyrészt az nem húgycső, hanem ondóvezeték lesz. Másrészt az az evolúció kontra teremtés kérdéskörben volt érvelés, nem az ember csodálatosságára vagy hasztalanságára példa. Egyébként az evolúciós zsákutca és az élet csodálatának összehasonlítása sem mutatható ki egy teljesítmény elismerésében. Ha egy honlappal ennyire nem értek egyet (van néhány ilyen a palettán), akkor vagy nem látogatom, vagy legfeljebb egyszer elmondom a véleményem érvekkel, aztán otthagyom őket. Csodálatosan tudjátok tekerni a semmit.

  24. 25 – elfmage:
    Szívesen megbeszélném az általad felvetett témát személyesen, mert így egy kicsit nehézkes. A te felvetési sorrendedben:

    Miből gondolod, hogy neked a dolgod az én személy szerinti kritizálásom? Ez sehol sincs megengedve. Ha nem tetszem neked, vagy az „üzletpolitikám” nem tetszik, akkor csendben tedd be magad mögött az ajtót.

    A kommentek mindenkiről adnak bizonyos képet. Miért lennék kivétel?

    Néró? Hát ez az. Hogy kinek mi tetszik, az minősít. Egy hatalmi tébolyban szenvedő örültnek Róma égése. Ha valakinek a hevy metal tetsik, és ráadásul lecikizi a modern balettet, az is minősít. És aki idejár, azért én felelősséget érzek, mint a jó apuka, és elmondom a fiaimnak, hogy a finom ízlésű emberek szeretik a klasszikus zenét (is), a modern balettot is, és a verbális dorgálásomra érezhetik, hogy ennek súlya van.

    Soha nem írtam le azt, hogy én milyen logikusan gondolkodom, de persze ez nagy vonalakban nyilvánvaló. Ez az, ami bassza a csőröd. Vagyis, ne bennem keresd az elfogadhatatlant, hanem magadban.

    Az én felfogásom szerint a művészetre azt ráhúzni, hogy „sokszínű” meglehetősen értelmetlen. Vannak művészeti ágak, vannak irányzatok, vannak vadhajtások, stb. de a sokszínűséget nem tudom értelmezni. Sebaj, fő az, hogy te tudod miről beszélsz. A gondolataid átadásával ne törődj. A számodra antipatikus személyek letámadásához ez tökéletesen elég.

    Miből gondolod, hogy te vagy hivatva eldönteni, hogy ki és mikor mea culpázzon? Persze erre a kérdésre akkor se tudnál válaszolni, ha esetleg akarnál. Ne is feszegessük. Tudod a helyzet az, hogy képtelenség olyat tenni, ami mindenkinek megfelel. Ebből következik, hogy amiért nálad mea culpázni kellene, az másnál tetszést vált ki. Te magad írtad: „Próbáld kilogikázni……..mindenkinek más tetszik” De úgy látszik, a másoknak ajánlgatott kilogikázás neked se megy.

  25. 27:
    Ez egy ilyen műfaj, ha személyes beszélgetés lett volna akkor biztosan nem itt tartanánk.

    Én nem gondolnám, hogy dolognak kéne felfogni, ha valaki esetleg kiáll a véleménye mellett. Tehát ha kritizálásnak veszed amit írtam akkor a felöltözködés mellett érdemes tükörbe is nézni hogy mennyiben is igaz a kritika.
    Másrészt nagyon nem gondolom, hogy volna alapod előírni nekem hogy kívül tágasabb. Az üzletpolitikáddal egyébként speciel semmi bajom, csak a konfliktuskezeléseddel.

    Nyilván te sem vagy kivétel, csak nem értem miért sérelmezed ha ezek alapján rólad is tesznek megállapításokat. Te eléggé gyakran élsz ezzel, nem is túlzottan kíméletesen.

    Eléggé véleménydiktátor gondolkodásod van, ezt itt is alátámasztod.
    Mivel sokan és sokfélék vagyunk ezért vannak olyan érdeklődések amik sokunknál kiveri a biztosítékot. Ezzel szemben te kvázi megint csak megmondod nekünk „kiskorúaknak” hogy a klasszikus zene és a balett az szép és aki kultúrált ember annak ez tetszik. Szépen élsz a kognitív disszonancia keltés eszközével, magyarul manipulálod az olvasóidat.
    Nem szép dolog.

    Most nem fogom keresgetni, én emlékszem ilyen jellegű megnyilvánulásodra a szokásos kioktató stílusoddal előadva.
    Megint nekem adsz utasításokat ahelyett hogy leülnél és elgondolkodnál magadon.
    Végezetül nem zavar hogy mennyire tartod magad nagyra, más zavar de azt majd olvashatod lent.

    Ez is egy szokásos trükköd, hogy elmerülsz egy szó elemzésében amikor mindenkinek nyilvánvaló, hogy a sokszínű mit jelent. Pl az hogy festészetben van x féle stílus azt lehet hétköznapi nyelvben sokszínűnek is nevezni, akkor is ha szaknyelvben irányzatokról, stílusokról, festési technikákból adódó eltérésekről beszélnek.
    Szóval add nyugodtan a hülyét hogy nem is érted miről írtam.

    Nos, ha valakinél rámutatnak egy pontra ahol tévedett, ott – ha nem vaskalaposan úgy gondolja a megszólított hogy neki mindig mindenben igaza van – van lehetőség a mea cuplára, kimondva vagy kimondatlanul is.
    Én nem döntöttem el semmit, csak jeleztem hogy ideje lenne, vagy te mást olvastál. Mellébeszélés nélkül nem megy a vita?
    Arról hogy mit kéne kilogikázni:
    A tetszés az egy szubjektív dolog. Ami tényállítás az kilogikázható. Én azt állítottam hogy azért sokszínű (irányzatú, stílusú, stb) a művészet mert mindenkinek más az abszolút szép. Ez egy tényállítás a részemről, és kilogikázható hogy igaz vagy hamis.
    Ezzel szemben nem tudom, hogy mit is kéne kilogikáznom szerinted, ha rájöttél akkor majd írd meg.
    Előre jelzem, hogy nem vitatom hogy nem lehet mindenkinek megfelelni.
    Mivel nem érted mikor és miért lenne ildomos mea culpázni (látszik hogy erre egyszerűen nincs szüksége egy olyan tökéletes embernek mint te) ezért kifejtem:
    Ledorongolsz valakiket egy valamilyen állításukért amiről megállapítod hogy hamis és jól be is szólsz nekik mellette.
    Közben – netalán – kiderül hogy igaz volt az állítás és ezzel párhuzamosan alap nélkül szóltál be embereknek.
    Na, kultúr emberek ilyenkor szoktak mea culpázni, vagy más néven bocsánatot kérni.
    Mert a kultúr ember nem csak balettot néz és klasszikus zenét hallgat, hanem viselkedni is tud.

  26. 28:
    LOL – „Másrészt nagyon nem gondolom, hogy volna alapod előírni nekem hogy kívül tágasabb.” 😀 😀 😀 – Te nem vagy észnél.

  27. 28:
    Szívemből szóltál Elfmage, pontról pontra egyet értek veled. Azért járok ide olvasgatni mert a felvetett témák érdekfeszítőek, Tibor bá értelmes, jól értesült, okos ember (van mit tőle és jó pár hozzászólótól tanulni), de már szinte fizikailag fáj ahogy földbe döngöl egyeseket ha éppen nem egyezik velük a véleménye, ráadásul tényleg képtelen bocsánatot kérni, vagy a kisebb tévedéseit belátni: jó példa erre a mostani poszt; észrevételeztem, hogy logikai hiba csúszott az okfejtésbe, majd Atti volt olyan kedves és felvetette annak lehetőségét, csupán egy kérdőjel maradt le a mondat végéről /lásd 2′,3’/, erre fel csodák csodája mire vissza nézek a blog oldalra ki van javítva a hiba, de semmi köszönöm, vagy elnézést hibáztam – én meg hülyén érzem magam, hátha csak hallucináltam. Tibor bá’ nem tud veszíteni (pedig az életet nem lehet megnyerni, mindenki előbb utóbb elveszti, tehát elég hasznos ez a „skill”)… intelligens férfi, de a bölcsességtől, és az alázattól elég távol áll, pedig ez a két klasszikus erény sokat segíthet bárkinek, egy menzás konyhásnéninek, de még egy menzás bloggernek is…

  28. 30:
    A felvezetésből, és ebből a mondatból: „Egészen őszintén, nem lenne kár értünk” teljesen egyértelmű, hogy ez egy kérdés, ha kint van a kérdőjel, ha nincs. Ezt nem lehet félreérteni. De te félreértetted, és boldogan jelentetted, hogy hihi Tibor bá’ ellentmondásba bonyolódott:

    „A bejegyzés elején az ember nagyszerűségéről áradozol. A videó alatti bekezdést azzal kezded hogy “nem lenne kár értünk”, majd a rákövetkező harmadik mondatban azt mondod “nem kellene elpusztulnia” az életnek… kissé ellentmondásosnak tűnik ez a megfogalmazás.”

    A szándékos áskálódásra mutat az „áradozol” szó használata is.
    Miközben százszor ki lett jelentve, hogy elütésekbe, apróbb hibákba, helyesírási hibákba nem kötünk bele.

    Nem barátaim. Ti égtek a vágytól, hogy valamibe belekössetek, hogy alapot találjatok a cikizésemre. Ti nem tanulni, ismereteket szerezni, megvitatni jártok ide. Ti detronizálni akartok és nagy ívben szartok arra, hogy nem én lennék az áldozat, hanem azok akik számára ez a honlap egészséges iránymutató.

  29. Nem egyáltalán nem Tibor bá’t kritizáltam sőt egyetértettem vele . Miután megnéztem a Videót rájöttem hogy én ezt már láttam vagy egy éve ugyanezekkel az előadókkal egy másik helyszínen és akkor is csodálattal adóztam ennek . Nos az én mondanivalóm amit ehhez hozzáfűztem az éppen az volt hogy Az emberi létezésnek éppen ez az elemi értelme tehát a kreatív folyamat amely kiveszi az embert a csupasz túlélés és a biológiai folyamat mindennapisága és fajfenntartás kereteiből és az elme és a gondalat határtalan képességeit készteti fejleszti és propagálja . Ennek egy példája ez a mestermű is . Az hogy utaltam egyes geográfiai és faji lemaradásokkal és csökevényeségekkel ezzel kapcsolatban éppen ennek a kontrasztját akarta kihangsúlyozni .

  30. 29:
    Az érvek hiányánál kezdődik a személyeskedés.

    Ha az egész hozzászólásomban csak ehhez tudsz hozzászólni akkor az egy elég súlyos beismerés a részedről. Köszönöm!

  31. Nyugodtan el lehet vonatkoztatni a konkrétan bemutatott művészeti megnyilvánulástól, melynek értékelése ízlés dolga lehet, mert nem ez a lényeg, hanem az ember Janus-arca: egyrészt a rombolás, kegyetlenségig menő agresszió, másrészt a szerteágazó, materialis és szellemi alkotási képesség, melyre egyetlen más ismert lény sem képes.

  32. 34.

    Általunk tömegesen ismert lényről, létezési formáról beszélhetünk ugyebár, mivel ez is a kiinduló topic. Amúgy tökéletesen egyetértek.

    A mai topichoz(ami ugyebár a fent olvasható párbeszéd-szerűségből alakult) csak annyit tennék, hogy tanulni sok mindenből lehet.
    Rétesboltos koromban tanultam meg, hogy nem az a jó vendég aki(ha nem ízlik vagy nem tetszik valami) az kussol és többé vszínű nem jön be többet az üzletbe(90-95%). Hanem az a maradék 5%, aki a véleményét, kulturáltan, ismétlem kulturáltan adja elő.
    Ezektől, ezekből lehet tanulni és ezek a helyzetek nyilvánvalóan valamiféle konfliktus esetén látnak napvilágot(pl. szalonnás, nyers a tészta vagy éppen odaégett stb.)

    Aki látja az okot, miért csinálunk valós vagy vélt igazunkból presztízskérdést. És ami fő, hogy miért nem lehet uralkodni rajta, maximum elfojtani és az nem túl szerencsés, az belépőt kapott az oviba. Ahol a homokozós lapátcsaták fogják megpróbálni kis akarónkat a valóságban. A kis akaró megértése, szemlélése, de nem elpusztítása segíthet, hogy középső csoportosok legyünk.
    Az analógia világos, a vita ezerszer lejátszódik naponta minden ember életében. Mint látszik nem függ-a hagyományos értelemben vett- intelligencia fokától. persze az intelligencia szorosan korrelál vele, de ez a fajta intelligencia nem kizárólag az egyes ember sajátja- ez van.
    Jellemző, hogy az intelligenciát is egyéni, megszerzett tulajdonságnak látják némelyek, ami csak részben igaz.
    Egy tök hülye még a tanulásra is képtelen, tehát determinált a sorsa, már a születése pillanatában. Szerencsések vagyunk, mert mi emberek azon szinten vagyunk, hogy tanulással kigyógyulhatunk a hülyeségből, de ehhez be kell fejeznünk az óvodát és suliba kell mennünk.

    Úgy látszik, hogy ez a faj -tömegesen- képtelen az önreflexió kicsit magasabb fokozatait elérni, így kihal.
    A kutyáim is képesek minimális önérzékelésre, de azért egy szalámin összeverekednek. ha nagyon éhesek lennének engem is megennének, miután legyőztek és dominanciámtól megfosztottak.
    Na de hát mi -ahogy a cím is mutatja- emberek vagyunk, haladjunk már tovább kérem!

  33. 35:
    Balázs! Bölcs szavaidnak egyetlen apró, ismétlem apró hibája van, akiknek írtad nem értik meg. Akiknek írtad, azok még az egyszerű tőmondatokat is félreértik, mert a fülükbe szikla szilárdan be van építve egy szűrő, ami mindent eltorzít.

  34. Nem sürün szoktam az utobbi idöben hozzászolni posztokhoz, de ez most annyira érdekesre sikerült, hogy megosztanék néhány gondolatot ezzel kapcsolatban.
    Tibor bá nyilván nem fog tetszeni, amit most irok, de csak részben jogos a felháborodásod a kommentekkel szemben, illetve egyáltalán nem.
    Miért? Azért mert ezt a tipusu hozzászoloi közönséget, aki megmaradt nálad és hüséges kommentelöd (kalotaszegi, elfmange…stb) te nevelted ki magadbol. Lehet hogy ez nem a legjobb kifejezés, de azt hiszem érted mire gondolok.
    A blogod alapvetöen egy negativ jövökép köré épült fel, egy sötét jelent és egy még sötétebb jövöt ábrázolva.
    A törzskommentelöid jo része ezt hitvallásává tette, életfilozofiává, vagy már az volt neki korábban is, azért talált meg téged itt a neten.
    És ezzel SEMMI baj nincsen!
    Viszont az ilyen poszt a te blogodon pont azt váltja ki, mint operett énekes a rockfesztiválon…. A te olvasoid „rockot” akarnak, mert arra „fizettek be” te pedig ma ezzel a poszttal „operettet” adtál neki. Ne csodálkozz ha taps helyett tojást és paradicsomot kapsz.

    Amugy tökéletesen értem miröl szolna ez a poszt, én is elgondolkodtam már rajta, hogy tud az emberi lény egyszerre ennyire tökéletesen nagyszerü lenni és hogy képes a föld legsötétebb aljasságaira….
    Ez valoszinüleg egy megválaszolatlan kérdés marad, vagy a válasz pofon egyszerü: ilyen az ember.

  35. 37:
    Nagyon örülünk (Éva és én) hogy megszólaltál, mert már aggódtunk érted, de ezek szerint minden OK.

    Amit írtál azzal nagy részt nem értek egyet. Például Obszerver már hosszú évek óta kommentál. A te „nem a legjobb kifejezéssel élve” kritériumod szerint általam lett kinevelve (bár szerintem egy cseppet se változott). És most az Orbánféle szavazással kapcsolatban totális ellenvéleményen voltunk. Mszilárd-dal pedig folyamatosan párbajozunk, mert nem egyformán látjuk azt a témát. És itt se azt kifogásoltam, hogy valakinek nem tetszik a balett. Kalotaszeginek se tetszett, de ezt elfogadható stílusban tette közzé. Tudod ki marad meg nálam? Az, aki valóban értelmes. És tudod kik szemétkednek? Akik azt hiszik magukról, hogy ők értelmesek, aztán kiderül, hogy nem, és akkor rombolni akar. — Igen, ilyen az Ember. És arra akartam rámutatni, hogy ez milyen kár.

  36. 38:

    Köszi tibor bá az élet bár kemény itt Németországban is, de nem adom fel mig lélegzem. :)Olvasgatni szoktam, de ismételni nem szeretem magam ezért aztán nem nagyon irok.

    Ami pedig a kritizálokat illeti. Én ugy tanultam hogy az kritizál folyton, aki tele van félelemmel és szorongással. Kalotaszegivel mi ugye folyton kostolgatjuk egymást, mert a hozzáállása dolgokhoz nekem tul maradi és együgyü, mint ahogy itt is. Aki szerint a tánc haszontalan azzal ugye nehéz bármiféle vitába is belemenni ugysem fog elismerni semmi ilyen teljesitményt, mert az ember gonosz és kihalásra itéltetett… Tök mindegy hogy igy van e, akkor is szép a tánc és megannyi teljesitmény, amit az ember képes elérni.

    Én személy szerint egyébként a szülést pont nem tenném ide, mert bár tényleg nagyszerü és csodalatos hogy lesz két sejtböl egy élet, de nincs benne semmi teljesitmény. Bármelyik IQ lájt cigányasszony szül egy egész focicsapatot…na és… csak 9 havonta szétteszi a lábát.

    A valodi teljesitmény az ilyen és ehhez hasonlo dolgok mögött van, mint ez a tánc is…. csak szomoruan tudom tudomásul venni, hogy vannak akik szerint ez felesleges idöpocsékolás….

  37. 33
    A balett az olyan buzis,szűk harisnyában férfiak… de te sem a táncot értékeled valójában hanem a kidomborodó férfi nemiszervet … 🙂

  38. A tánc bármely formája egészségvédő -nagyon kemény!- sport.
    Kivéve a „simulós”-t, bár az is heves mozgás előidézője lehet! 🙂
    A fanyalgók fogják fel így!

  39. 40:
    Na öregem ez aztán tényleg övön aluli volt. Annyi érzéked azért lehetne az élethez, hogy bizonyos bunkó hajlamoddal nem állsz le itt dicsekedni. Ha a megfelelő időben szép csendben lapulsz, akkor a többi között te is elmész normálisnak.

  40. 40 Réd
    „A tánc bármely formája egészségvédő -nagyon kemény!- sport.”
    Ez nehezen értelmezhető mondat.
    A tánc testbeszéd. Összetettebb mint a verbális. Szinte bármit el
    lehet vele mondani, így pl. a “simulós”-t is…
    Ez jutott eszedbe? Talán tele van a tököd?
    A “simulós” is kemény sport, és egészségvédő!
    A beszélgetésünk következő iránya legyen a „bármi”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük