(1411) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér

Nick Hanauer milliárdos figyelmeztetése a többi

milliárdos felé – Tibor bá’ szabad fordítása

 

~q387

2014.06.28. „Politico” — Valószínűleg nem ismersz engem, de én egyike vagyok annak a 0,01 százalékhoz tartozó büszke és a mentegetőzést elkerülő kapitalistáknak, ahová te is tartozol. Különböző iparágakban eddig 30 vállalkozást indítottam be. Kicsivel kezdtem, a legnagyobbal, a Quantivevel végeztem, amit aztán 6,4 milliárd dollárért eladtam a Microsoftnak. Nekem és a barátaim kezében vannak a bankok. Ezek mind azért írom le neked, hogy érzékeltessem, pont olyan vagyok, mint te. Kapitalista tevékenységemmel pont olyan szemérmetlenül sokat kerestem, mint te, és olyan életre tehettem szert, amit az amerikaiak másik 99,99 százaléka el se tud képzelni. Több hatalmas palota, saját repülőgép, jacht, stb. stb. Érted, miről firkálok, ugye?

1992-ben párnákat adtam el, amik családi vállalkozásból származtak. Ekkor még az Internet tök új dolog volt, de én láttam, hogy vevőim, a nagy áruházak, napjai meg vannak számlálva. Biztos voltam benne, hogy amint az Internet felgyorsul és megbízható lesz – amire nem kellett sokat várni – az emberek tömegesen fognak átállni az online vásárlásra. Sikerem oka az volt, hogy gyorsabban kapcsoltam, mint a többiek.

De beszéljünk őszintén, én nem vagyok se zseni, se pedig munkamániás. Az iskolában középszerű voltam, egészen minimális műszaki érzékkel megáldva, de mindig is volt tehetségem meglátni a jövőt. És mit látok most?

Azt látom, hogy te meg én jobban élünk, mint amit a korábbi plutokraták a legmerészebb álmaikban el tudtak volna képzelni, miközben a társadalom többi tagja, az a 99,99 százalék, egyre jobban lemarad. A szakadék a gazdagok és a szegények között egyre gyorsabban szélesedik. 1980-ban a felső 1 százaléké volt a nemzeti jövedelem 8 százaléka. Az alsó 50 százaléknak meg kellett elégedni a nemzeti jövedelem 18 százalékával. Ma a felső 1 százaléké a nemzeti jövedelem 20 százaléka, míg az alsó 50 százaléknak a nemzeti jövedelem mindössze 12 százaléka jut.

De a probléma nem az egyenlőtlenségből adódik, mert az a kapitalista gazdaság velejárója. A probléma az, hogy az egyenlőtlenség sose volt ilyen nagy és napról-napra egyre nagyobb lesz. Az USA egyre kevésbé kapitalista és egyre inkább feudális. Hacsak igen gyorsan nem változtatunk a gazdaság politikán, a közép osztály egyszerűen el fog tűnni, és a XVIII. század Franciaországában találjuk magunkat közvetlenül a Francia Forradalom előtt. Ezért tartom fontosnak, hogy az elképesztően gazdag, hihetetlen kényelemeben élő sorstársaimnak elküldjek egy üzenetet: ÉBRESZTŐ, MÁR NEM TART SOKÁIG.

Ha nem teszünk valamit, hogy ez az elviselhetetlen egyenlőtlenség megváltozzon, hamarosan lapátra leszünk téve, mert nincs olyan társadalom a Földön, amely ekkora egyenlőtlenséget el tudna viselni. Tény az, hogy az emberi történelemben még nem volt ekkora egyenlőtlenség, ahol a végén nem került elő a hóhér. Ilyen hatalmas egyenlőtlenséget mutató társadalom vagy rendőrállammá válik, vagy bekövetkezik a lázadás. Az ellenkezőjére nem létezik történelmi példa. A kérdés nem hogyan, hanem mikor.

Sokan közölünk úgy gondolják, hogy ránk nem vonatkoznak a történelmi példák, mert „ez Amerika”. Úgy gondoljuk, hogy mi immúnisak vagyunk azon erők kialakulásával szemeben, amelyek beindították az „arab tavaszt”, vagy éppen a Francia Forradalmat, esetleg az Októberi Orosz Forradalmat. Persze, nagyon jól tudom, hogy ti a 0,01 százalékhoz tartozók átlépitek ezt az okfejtést. Sokan közületek már a pofámba vágták, hogy lökött vagyok. És azt is tudom, hogy mert láttok az utcán egy iPhone-nal a kezében egy csóró kölyköt, a szélsőséges egyenlőtlenség csak egy fikció.

Hát nézzétek, ti egy álomvilágban éltek. Meg vagytok győződve arról, hogy amikor a társadalmi elégedetlenség közelíteni fog egy kritikus ponthoz, ami a társadalmi destabilizáció következik, azt előre tudni fogjuk. Ha-ha, azt még a történelmet tanuló diákok is tudják, hogy a dolgok nem így történnek. Forradalmak – ahogy a bankcsődök is – fokozatosan jönnek a felszínre, majd hirtelen bekövetkeznek. Egy szép napon valaki felgyújtja magát az utcán, amit ezrek látnak, és mielőtt felészlelnél az ország lángokban fog állni. Még arra se lesz időd, hogy kitépj a repülőtérre és magángépeddel célba vedd Új Zélandot. Ez mindig így történik. Ha az egyenlőtlenség folyamatosan növekszik, amint ez most tapasztalhatjuk, akkor számolhatunk a tömegek lázadásával. Nem lehet megjósolni, hogy mikor, de mindenkire nézve szörnyű lesz, ránk nézve különösen.

[ez volt az első rész, folytatás következik]

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

31 gondolat erről: „(1411) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér

  1. Mo. világviszonylatban is a gazdagok klubjához tartozik, vagyis a civilizációs összecsapásból mi sem maradunk ki.

    A sok európai másságtisztelő homo nem veszi észre, de egyszer csak egy Európai Kalifátus lesz az EU. helyén, és a nagy másságtiszteletük fogja őket a sírba vinni. 🙂

  2. Az rendben van, hogy 1980 óta 18-ról 12%-ra csökkent az alsó 50% részesedése a nemzeti jövedelemből, de ennek megítéléséhez mindenképpen kellene még az az adat, hogy ez idő alatt hogyan változott ez a nemzeti jövedelem. Mert ugye, ha több, mint 1,5-szeresére nőtt, akkor ez az 50% is jól járt elvileg.

    A történelmi példák azért nem jók szerintem, mert ma a technikának köszönhetően már olyan eszközök lehetnek a gazdagok kezében, amikkel könnyedén megállíthatnának egy esetleges lázadást, legyen az akármekkora.

    Egyébként nem olyan régen olvastam, hogy már a leggazdagabbak között is egyre többen vannak a legfelső adókulcsok emelése mellett, mert látják az olló nyílásának veszélyeit.

  3. 2. Vasgerinc

    Ne csak a nemzeti jövedelemből való részesedést nézd, hanem az eladósodottságot.
    Akkor a kép sokat romlik a nemzeti jövedelem emelkedésével is.
    Az amerikai társadalom fele az ingatlanának duplájával van eladósodva… Ez nagyon sok.

    De olyan érzésem is van, hogy Tibor’bá milliárdosa nem tartozik abba a körbe akik már be vannak avatva a sötét jövő titkaiba.
    Talán nem elég aljas hozzá, vagy nem elég gazdag.
    Ő a bizonyíték rá, hogy VAN egy második vonal a globális elit mögött, akik éppen nem kerültek bele a pixisbe, és most a maguk oldalára akarják állítani a közvéleményt, hogy megindítsák a harcot az első vonal ellen.
    És nekünk nincs más választásunk, mint őket támogatni.

  4. Rákerestem Nick Hanauer nevére és a találatokból beugrott, hogy láttam már TED-es előadását. A Tibor bá’ által választott fotó szerintem károsan befolyásol a szavahihetőség megítélésében, ezért javaslom, hogy ezt a rövid előadását nézzétek meg (magyar feliratos), mert meglátjátok, hogy itt egy olyan milliárdosról van szó, aki nem felejtette el, hogy honnan jött (Előadás téma: Kik a munkahelyteremtők valójában):

    http://psiholovideo.blogspot.hu/2013/07/nick-hanauer-ted-eloadasa.html

    YouTube közvetlen link: http://www.youtube.com/watch?v=HEB91EhNYiE

    Tibor bá’, esetleg ez utóbbi linket betehetnéd a cikked végére referenciaképpen.

  5. Az a baj, hogy ez a szuper-elit, akik a lényeges döntéseket hozzák, nem akar, vagy nem tud változtatni a rendszeren és a középosztály, akiket éppen bedarálnak, is közönyös. Pedig, mint ez az úriember is bizonyság rá, teljesen tisztában vannak egy tarthatatlan helyzettel. És ez így van szinte mindennel a klímától a háborús készülődésig. Nekem ez a mentalitás mindig a Titanicot juttatja eszembe. A turista osztályon utazók ölték egymást a mentőcsónakokért, míg a gazdagok keringőt táncoltak a szalonban.

  6. 4:
    Holnap lesz egy folytatás. A pasit nem fejeztem be.

    5:
    A Titanic hasonlat nem pontos. A „turista” osztály el volt zárva. A gazdagok nem keringőztek, hanem iparkodtak bekerülni a csónakokba, akár fegyver használattal is.

  7. Én ezt a jelenséget, hogy a felső kis százalékú réteg egyre több részesedésre tesz szert a nemzeti jövedelemből, és ezzel párhuzamosan az alsó réteg nagy százaléka egyre jobban elszegényedik, szóval ezt baromira igazságtalannak tartom.
    És ez nem csak Amerikában, hanem nálunk Magyarországon is erőteljesen megfigyelhető, főleg az elmúlt 4 évben gyorsult fel, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények (és a középosztály is) még szegényebbek lettek.
    Szerintem ennek a nem távoli jövőben mindenképp komoly következményei kellenek hogy legyenek. Társadalmi elégedetlenségek, bűnözés, (éhség)lázadások, de akár sokkal komolyabb fellépés is a hatalom/felső rétegek ellen, az alsó, elszegényedő, reménytelen helyzetben lévő, egyre növekvő számú elszegényedett/nem saját hibájából lecsúszott tömegek részéről.
    A feszültség, elégedetlenség egyre nő, és egyszer robbanni fog!

  8. Ezt lehet vizionálni, de azért ez egy nagyon megjósolhatatlan folyamat.

    Megnézhetjük az euroatlanti zónán kívüli országokat ahol jóval szegényebbek az emberek, és mégsem lázonganak vagy nem annyira eredményesen lázonganak.
    Az arab tavaszból sem lett igazán semmi.

    Másik nézőpontból a forradalmak sosem maguktól jönnek létre, a társadalmi elégedetlenséget valakiknek fel kell karolnia és meglovagolni. Akkor van egy ideológiai cél és közben a valakik a valós céljaikat megvalósítják.

    Csak úgy lázongani nem sok értelme van/lesz.

  9. 6:
    Hmm… pedig olyan szép lett volna, hogy a víz már a fedélzetet nyaldossa, de még egyre szól a a Nearer, My God, To Thee…

    A szuper-elit azért készül (mármint nem a hóhérra), lásd FEMA-táborok. Sokak szerint nálunk a stadion-építési láz is erre hajaz.

  10. Várom, várjuk a folytatást!
    Személy szerint köszönöm a fordításod! 🙂

    Anno nagy figyelmet keltett a TED -s előadása is, amit végül nem publikáltak a hivatalos csatornán, de valahogy csak kikerült a világ elé.

  11. Még egy őszinte hang: Godfrey Bloom független uniós képviselő így fakadt ki képviselőtársai ellen tavaly novemberben az Európai Parlamentben:

    „És hadd mondjak még valamit önöknek: Ha egyszer az emberek rájönnek, kik önök valójában, rövid időn belül lerohanják majd a (európai) parlamentet, és felkötik önöket! És igazuk lesz! ”

  12. Egy rakás közhely. Persze igaza van, de akkor is.
    Ezt az írást itt bárki összehozhatta volna, ha megadják a témát, miről kell írni.

    Következik az, hogy erős középosztály kell, magas bérek, és állami szabályozás…
    Hm… a kapitalizmus pont ezeket bontotta le, akkor???
    Most jó dolog a kapitalizmus, vagy sem?

  13. 12:
    Nem várom el tőled, hogy felnyisd a Donate/adakozás oldalt. Azt se várom el tőled, hogy megköszönd a fordítási munkát (amiért senki se fizet), és ami neked egy filléredbe se kerülne. De lecikizni a posztot már súrolja a tűréshatáromat. 😀

  14. 13:

    Nem azt nézem, hogy ki és miért fordította, hanem, hogy miről szól a cikk. A fordításod jó, nem azt cikiztem, a többi meg nem rajtad múlik.
    Kicsit anyagias vagy Tibor bá 😀

    Csekély angoltudásom ellenére több filmet is lefordítottam magyarra, és feltöltöttem a netre. Ingyen!

    Amúgy:

    http://444.hu/2014/07/01/hanaue/

  15. Tibor bá’: Köszönet a fordításért!

    Ha Curix szerint „Egy rakás közhely.” az írás, akkor érdemes lesz lehoznom. Természetesen egyben az egészet, ha megengeded! 🙂

    Amúgy a figurát már régóta ismerem és az elsők között kezdtem el terjeszteni a TED-en elhangzott beszédét, miután (a Curix által szintén lesajnált) Időkjelei.hu lefordította.

    Hanauer egyébként nem új ötletet hirdet: Amerikában már volt egy ilyen időszak, amikor a gazdagokat megadóztatták. Aztán ezt a módszert a náci Németország is lemásolta…

    Amerikában pedig komolyan veszik azt a lehetőséget, hogy a birkák egyszer fellázadnak. Nem csak a FEMA táborokkal készülnek, hanem bevásároltak 1 milliárd(!) lőszert, beszereztek nőket/gyerekeket/öregeket ábrázoló céltáblákat, hogy a rend éber őreinek ne remegjen a keze, ha rájuk kell lőni, és elbocsátották azokat a főtiszteket a hadseregből, akik nem lennének hajlandóak kiadni a tűzparancsot az amerikai civilekre.

  16. A lényeg a kapitalizmus működésmódjában van, ezt egyéni belátásból és jószándékból nem lehet megváltoztatni, ahhoz az egész rendszert kellene megváltoztatni.
    A gazdasági hatalom minden szintjén élethalálharc folyik, minden szereplő tudja, hogy kényszer van a növekedésre, a konkurrensekkel szemben. Aki leáll, megelégszik az elértekkel, azt rögtön megfojtja a vetélytárs, vagy kilökik a mögötte álló friss éhesek.
    Szóval itt csak az marad talpon, aki nem törődik a jövővel, a fenntarthatósággal, hanem gátlástalanul törtet. Aki nem ezt csinálja, az eltűnik a süllyesztőben a belátásával és jószándékával együtt. Félelmetes logika, de így működik a rendszer.
    A folyamatot valóban csak egy összeomlás tudja megállítani, ami után a kártyákat részben újraosztják, és kezdődik az egész előlről.
    Ebből következik is, hogy a polarizáció folyamatosan növekszik, amíg a rendszer össze nem omlik. A valódi elit mindenható, mindig meg fogja találni a kiutat a reális adóztatása alól.
    Egyébként is, az adóztatás soha nem lehet olyan mértékű, hogy kiegyenlítse a jövedelmeket, hiszen akkor az érdekeltség megszűnne. Ha viszont ez így van, akkor is folytatódik a polarizáció, legfeljebb enyhül a dinamikája.
    Persze már ez is komoly eredmény lenne a jelen helyzethez képest.

  17. Erröl beszél magyarországi viszonylatban Tamás Gazsi is akit egyébként meglehetösen utálok.
    Itt megtetézve egy kis cigányutálattal ami oda és vissza müködik, a tömegek mélyszegénysége, a lecsúszott középosztály magatehetetlensége, a szupergazdagok bunkósága és pénzéhhsége polgárháború felé sodorja az országot.
    Sebaj, ezért van a TEK, ezért vannak, lesznek a stadionok és föképen az EU-s megállapodás, hogy ha bármelyik tagországban lázzadás törne ki és azt a helyi kormány nem tudná kezelni akkor a tagországok megfeleló fegyveres egységei azt bármikor törvényesen leverheti , barát segedelem alapján.
    Az USA-ban többszáz ma még üres KZ várja az elégedetlenkedö nagypofájú tömegeket.
    Adunk az emberi jogoknak.

  18. Egy szociálisan érzékeny milliárdos okfejtései. 🙂

  19. 19. Virág elvtárs: nem szociálisan érzékeny. Csak az érdekeit védi és ezt a videóban alaposan ki is fejti.
    Ahhoz, hogy a kapitalizmus szekere tovább mehessen meg kell lépni a gazdagok megadóztatását és meg kell erősíteni a középosztályt, hogy szükség legyen továbbra is kapitalistákra.
    Persze legfelül ezt nem így gondolják.
    „A verseny bűn!”- mondta Rockefeller (és a biblia szerint is az). Így a jövőben nem lesz semmiféle verseny, kapitalizmus meg szabad piac. 😀

  20. 20. JR69

    A kapitalizmus nem természetes képződmény volt, hanem mindenütt rákényszerítették a népre az eredeti arisztokrácia kiirtása és/vagy bedarálása után. Ez egy eszköz volt a gazdaságból a pénz kipörgetésére…
    Most, hogy a célzott réteg szinte korlátlan pénzre és hatalomra tett szert, maga a kapitalizmus, a középosztály vállalkozó szelleme inkább gátjává váltak az eredeti terv megvalósításának…

  21. 14:
    Ha a 444-re jász, akkor mit keresel itt? De tényleg. Különben az egy üzleti vállalkozás minimum 22 munkatárssal. Én egyedül dolgozom és nem zavarom a látogatókat hirdetésekkel. Ami az anyagiasságomat illeti, a vádad gyenge lábakon áll. Annak ellenére, hogy a nyugdíjam havi 60.050 forint. Fordítási munkák felvállalása helyett menedzselem ezt a honlapot.

    15:
    Olyasmit nem tudok összehozni, amiről egyetlen idelátogató se hallott még. Szerencsére nem csak Curixek vannak, aki még azt is cáfolni iparkodott, hogy a bétablokkolók esetében nem szabad azonnal a fenntartó dózissal kezdeni. Tehát én figyelmeztetem az olvasókat, hogy VIGYÁZZANAK, ha ezt írnak nekik fel, tudják, hogy mihez tartsák magukat. Curix közli a hozzászólásában, hogy ezt nem kell komolyan venni. Az én időmben erre azt mondták, hogy „destruál” és jó esetben kirúgták az állásából, rossz esetben lecsukták.

  22. 22:

    Tibor bá ne haragudj, de nincs igazad.
    Ha szereted ezt a blogot, és szereted a társaságot, aki idejár, és még tanulni is tudsz tőlük, akkor hozd meg ezt az áldozatot, hogy működteted a weblapot. Azt gondolom az idő lényeges több, amit erre áldozni kell, mint az anyagiak.
    Mond azt, hogy már megint hülyeségeket dumálok, de ne gyere azzal, hogy mennyibe kerül neked a honlap fenntartása. Ez nem fair, és nem is érv egy vitában.

    Azt a bizonyos 17-es hozzászólást is félreértetted ezek szerint. Sehol nem írtam olyat, hogy nem kell komolyan venni, amit írtál, és a SAJÁT tapasztalatomat írtam le a gyógyszerrel.
    Az én esetemben kényszer volt nagy adaggal kezdeni és nem érzetem mellékhatást. Ennyi. Nem kell többet belelátni, mint amit írok.

    NAGY szerencse, hogy már nem a te idődben élünk.
    Még jó, hogy kivégzés nem jár ezért. 🙂

  23. 23!
    „Még jó, hogy kivégzés nem jár ezért.”

    Szerencséd van.. 😀

  24. 15:

    De most komolyan, tedd a kezed a szívedre és mond azt, hogy nem egy rakás üres lózung. Simán lehetne egy szocialista párt választási kampányszövege, sőt ez eddig inkább olyan, mint a híres Őszödi beszéd.

    Nagyon nem lehet belekötni mert egyébként igaz, de…
    nem fog történni semmi.
    Számszerűsítve itt körülbelül 70 ezer nagyon gazdag emberről beszélünk (nyugat esetében), akik nem fogják szétosztani a vagyonukat, de az sem lenne megoldás.

  25. 25. Curix

    Emlékszel, amikor „bombaként” robbant a hír, amikor egy rózsaszín nyakkendős tőzsde szakértő a világ pofájába belemondta, hogy a Goldman Sachs uralja a világot?

    Ment pár kört az interneten, aztán annyi…
    Nem történt semmi.

    Már az se verne túl nagy hullámokat ha kiderülne, hogy a Protokoll mégis igaz…

  26. 25. Curix: Annak ellenére, hogy „egy rakás üres lózung”, a 70 ezer nagyon gazdag ember körében annyira kiverte a biztosítékot Hanauer beszéde, hogy még a TED-ről is letiltották. Ez azért elég érdekes esemény, és ez igazolja is azt, hogy nem szeretnék szétosztani a vagyonukat.
    Azonban Hanauer látja, hogy ebből az is következhet, hogy a szegények egyszerűen megzabálják őket egy alapos lincselés után.
    Hogy a szétosztás, vagy a célzott felhasználása a vagyonuknak megoldást jelentene-e azt nem tudom, de gondolom ismered ezt a kutatási eredményt:
    „Az Oxfam International januárban tette közzé azt a jelentést, amelyből kiderült, hogy óriási jövedelmi egyenlőtlenség van a világban, a számításaik szerint a világ leggazdagabb 85 embere ugyanakkora vagyonnal bír, mint a világ népességének szegényebbik fele. A Forbes által közzétett milliárdosokat tartalmazó lista alapján viszont az Oxfam felülvizsgálta a számításait és azt hozta ki, hogy az extrém jövedelemkülönbségek emelkedtek, ma már mindösszesen 67 ember tud akkora vagyon felett rendelkezni, mint a legszegényebb 50%.”
    És ez csak 67 az általad feltételezett 70 ezerből. Azért ez elég jelentős vagyon, abból csak lehetne valami olyan megoldást kitalálni, ami, ha nem is mindenkinek, de a többségnek javítana a helyzetén. Legalább annyira, hogy ne akarja felfalni a milliárdosokat. 😉

    Az is érdekes, hogy egy vérbeli kapitalista védőbeszédét egy szocialista párt kampányszövegeként tudsz elképzelni. Igaza lehet Pogátsának, hogy Magyarországon nincsenek baloldali pártok (ha már a választók is a kapitalistákat tekintik szocialistáknak).

  27. 26:

    Igen Attila, persze, hogy emlékszem, még az Echo tévé is foglalkozott vele. Boross, Bogár páros jól kibeszélték a dolgot, és igen… ahogy mondod nem történt semmi, pedig azt gondolom súlyosabb kijelentés volt, mint ez.

    A manus jól látja a problémát, de a rá adott válaszai nem jók. Ő már nem képes kibújni a kapitalista szerepből, csak mondjuk ki lehet nevezni „jó kapitalistának”

    27:

    ..és kapcsolódva az előző mondathoz túlzottan nem ismerem ezt a TED műsort, de arról csupán pár ember dönt, hogy mi kerül adásba, és mi nem. Végül is ez is felkerült, nem?

    Egyébként a szegények már nincsenek abban a helyzetben, hogy felzabálják a gazdagokat, ilyen téren teljesen alaptalan egy kőgazdag félelme.
    Az már más tészta, hogy ezek a gazdagok teljes egészében akkor tudják élvezni vagyonukat, amíg a jelen rendszer működik.

    Egyébként itt is hibázik, mert itt alapvetően nem a kapitalizmussal van baj. Kínában is folyamatosan nő a szakadék szegény és gazdag közt.
    Tibor bá egyik vesszőparipájára az emberi természethez lehetne visszakanyarodni.
    Bárminek is hívnák a rendszert, az „józan” szabályozás nélkül nem működőképes. A józan alatt értsen mindenki, amit akar.

    Amúgy azért hoztam példának a szocialista pártot (nem az MSZP-t) mert alapvetően baloldali „érték” az egyenlőtlenségek felszámolása.
    Nálunk valóban nem volt soha baloldali párt, csak „olyasmi”.

  28. Ami zajlik napjainkban az tudatos cselekvés.
    7 milliárd felett vagyunk, fogy a nyersanyag és az energiahordozó vagyon. Abban az esetben, ha az életszínvonalat egy kissé emelik ez fogyasztás emelkedéssel jár együtt, ami nem jön jól.
    Véleményem szerint,
    1-2 év és elkezdődik egy leépülési folyamat…

  29. 29:

    Letiltották, de mégis kikerült netre, én így értettem. Ergo bárki számára hozzáférhető.

    30:

    Nem kell 1-2 év a leépülés már folyamatban, csak lassú.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük