(922) Mi az igazság a élelmiszer termeléssel kapcsolatban

Tibor bá’ online

 

Ha az ember alaposan körülnéz a mértékadó jelentések között, és elgondolkodik rajta, akkor kiderül, hogy a tényleges kép a világ élelmiszer termelésével kapcsolatban egészen más képet fest, mint amit általában gondolunk. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy az élelmiszer árak rendkívüli módon emelkednek, és ez nem csak Magyarországra jellemző. Az áremelkedés indokául megemlítik az Föld északi féltekéjén 2012-ben észlelt rendkívüli szárazságot. Viszont a szárazság ellenére, 2012-ben rekord aratás volt a világban, a gabonatermés mindössze 2,6 százalékkal volt kisebb, mint minden idők rekordja (2011). [   http://www.fao.org/news/story/en/item/161602/icode] Akkor pedig mi a probléma? Egyfelől az emberiség létszámának a rohamos növekedése, másfelől az egyre nagyobb húsigény és a növekvő biodizel üzemanyag előállítás. [http://www.monbiot.com/2007/11/06/an-agricultural-crime-against-humanity/] Ez azt jelenti, hogy ha lépést akarunk tartani ezzel a gyakorlattal, akkor minden évben újabb és újabb rekord termésre van szükségünk.  Az idei termés ugyanis 28 millió tonnával kevesebb, mint amennyire szükség lenne. [http://www.fao.org/news/story/en/item/161602/icode/ ] Ebből az következik, ha 2013-ban nem sikerül egy újabb rekord termesztést produkálni, a világ szegényebb része nagy szarban lesz. [http://www.fao.org/news/story/en/item/161602/icode/ ]

Gabonatermeléssel kapcsolatban sok szó esik a globális felmelegedésről, amit az egyre nagyobb CO2 koncentráció okoz, ami viszont megkönnyíti a széndioxidtól függő növények fejlődését. Összességében azt számolták ki, hogy 2080-ig a globális felmelegedés következtében a fejlett országok gabonatermelése 3 százalékkal fog növekedni, míg a szegény országok esetében 7 százalék csökkenés várható.  Az egészen más kérdés, hogy 70 éves Távlatban mennyire lehet ezt az előrejelzést komolyan venni. Minden esetre a hatalmas többlet helyett, világviszonylatban 5 százalékos terméscsökkenés várható. Magyarul a klímaváltozás a világ szegényebb területein katasztrófálisnak fogható fel. Ez természetesen nem hat a meglepetés erejével, de szép kereken kiszámítva ,mégiscsak más. Viszont a számítások minden esetben átlagos körülményeket vesznek figyelembe, és ez nagyon csalóka lehet. Vajon miért? Rendkívüli időjárás, mint például, amit 2012-ben tapasztalhattunk a múlt század nyolcvanas évei előtt az egész Földet tekintve mindössze 0,1- 0,2 százalékára terjedt ki. Jelenleg ez már 1 százalék, talán tízszer gyakoribb, mint régente. Várható, hogy a következő évtizedekben a szélsőséges anomáliák előfordulása tovább fog növekedni, és az anomáliák mértéke is növekedni fog. Ezt pedig a sztenderd modellbe nem építették be. [Jennifer A. Francis and Stephen J. Vavrus, 2012. Evidence linking Arctic amplification to extreme weather in mid-latitudes. Geophysical Research Letters, Vol. 39, L06801, doi:10.1029/2012GL051000] Erről már volt szó, részletesen megírtam a levezetést, de megéri ismételni.

Az északi félteke felső része felett található a keletnek tartó „Futó áramlás” (jet stream), ami szétválasztja a hideg és nedves északi időjárást a száraz és meleg déli időjárástól. Az áramlás igen ingadozó, ezt a hullámzást Rossby-ról nevezték el. Az északi sarkvidék melegedésével a Rossby hullámzás vagy ingadozás lelassul és egyre meredekebbé válik. Az időjárási változás beragad (mint például a 4 hetes kánikula a Kárpát-medencében). A „beragadt” időjárást nevezhetjük szélsőségesnek is. Ha a Futó áramlás beragad, akkor északon az időjárás forró és száraz marad (emlékeztek?),  miközben a hőmérséklet folyamatosan emelkedik. Ezzel szemben délen az eső szakad és nem akar elállni. A talaj átitatódik, a folyok megtelnek, majd kiöntenek. Ez történt 2012 nyarán Angliával. Mindez akkor, amikor a Föld átlagos felmelegedése mindössze 0,8 °C, amihez a sarki jég 30 százalékkal nagyobb olvadása társult. Képzeljétek el, mi lesz akkor, amikor ez az érték 2 °C, vagy akár 6 °C lesz. A mezőgazdaság bizonyos mértékig tud alkalmazkodni a szélsőségekhez, de hogy alkalmazkodjon az évről évre változó szélsőségekhez?

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

129 gondolat erről: „(922) Mi az igazság a élelmiszer termeléssel kapcsolatban

 1. Hú, hogy ezek a londoniak mit nem tudnak, beszarás…..

  Mi még eddig mindig csak rosszabbul jártunk. 🙁

  Ezt még én is tudtam.

 2. 99 forintért vettem bő egy évvel ezelőtt a félkilós száraztésztát. Most a boltokban ugyanez már 145 forint.
  Kár, hogy csak egy mázsa van, és nem több.

 3. Magyarország adottságai kiválóak arra, hogy ezt a válságot meglovagolja.

  Nemrég hallottam, hogy pontosan miért is veszteséges a magyar mezőgazdaság. Ez pedig a „specializáció”.
  A liberalista ámokfutás idején szétdarabolták az egész szektort. Az egyik gabonát termelt, a másik szállított, a harmadik raktározott, a negyedik feldolgozott, az ötödik odaadja az állatoknak és így tovább.
  És MINDEN LÉPÉSBEN adót kell fizetni járulékokkal, veszteségekkel számolni, ráadásul az egyes lépések között már világpiaci áron megy a kereskedés.
  ÍGY tényleg nem lehet dolgozni, pláne, ha a lánc kulcspozíciói külföldi kezekben vannak.
  Azt hiszem, ezért jó kezdemányezés az, hogy a növénytermesztést összekötik az állattenyésztéssel és lehetőség szerint a feldolhozással is. Ezzel szerintem a mezőgazdaság jó alap lehet ahhoz, hogy kikászálódjunk a katyvaszból.

  Kiváncsi lennék, hogy Bajnai hogy látja ezt.

 4. 5 …
  „Most a boltokban ugyanez már 145 forint.”

  Apám ! Most lebuktál! Te egy időutazó vagy. Ha felém jársz, hozz már abból a „drága” 290 Ft/Kg száraztésztából egy pár kilóval! A kenyér még mindig 6,50 nálatok ?

 5. Technomuzsik :
  Ha bemégy a Penny Marketbe, ott az Adriana márkájú tésztát keresd. 🙂

 6. 6: „Azt hiszem, ezért jó kezdeményezés az, hogy a növénytermesztést összekötik az állattenyésztéssel és lehetőség szerint a feldolgozással is. Ezzel szerintem a mezőgazdaság jó alap lehet ahhoz, hogy kikászálódjunk a katyvaszból.”
  Az új nagybirtokosoknak ez mindenképpen jó lesz. A magyarországi példákat mindenki ismeri de ugyanez megvan pl. Horvátországban és Csehországban is. Az új korszak szuper oligarcha földesurai hamarosan felépítik a jobbágyrendszert is, illetve nemrég olyat is hallottunk hogy sikerült (Magyarországon)a legolcsóbb munkaerőt megszerezni, közmunkásokkal dolgoztatni magántulajdonú földeken.
  Szerintetek a megroggyant Gyulai Húskombinátot ki fogja 1 Ft-ért felvásárolni? Lehet találgatni…

  8: Reméljük tojás azért van benne, nem úgy mint tavasszal a cseh gyártmányú magyar piacra dobott „4 tojásos” saját márkás tészta esetében melyben talán ha egy tojás volt…
  http://gasztronomia.tlap.hu/magazin/ujabb-tesco-botrany-4-tojasos-nagyi-tesztaja-cegnev-cim-es-tojas-nelkul/

 7. emery66 :
  Tojás egyáltalán nincs benne. Azért ilyen olcsó. 🙂

 8. 9. emery66: A magyar nagybirtokos oligarcha azért nem fog tudni élni ezzel a lehetőséggel, azaz, hogy óriási birtokán megszervezze a szakmai növényi és állattartás feltételeit, mert frankón nem ért hozzá. Műkörömépítő és egyéb szakmai háttérrel feltételezhetően marad a monokultúrás verzió. Vagy a külföldieknek a bérbeadás.

 9. 9. emery66

  A magyar nagybirtokosok kezéből azért még könnyebb lesz visszaszerezni, mint a külföldiekéből…

 10. 8 …

  Pedig azt hittem, ez a tésztaár csak elütés. El sem tudom képzelni miből lehet. Alapanyag-szállítás-nyagyker-szállítás-kisker-…hihetetlennek tűnt. Én otthon készítem magunknak a tésztákat. Ha csak az olcsó Tesco liszttel, és a nyolc tojással számolok, akkor sem jövök ki 500 Ft./Kg alatt. Az egy óra/Kg munkámat már nem is kell számolnom. Mondjuk ez az Adriana kutyakajának elég gazdaságosnak tűnik, csak az a baj, hogy a Pennybe csak erős testi kényszer hatására mennék be, meg az állatvédőktől is tartok kicsit. 🙂

 11. A nálunk jellemző 3-5 tonnás búza termésátlag megfelelő műveléssel elérheti a 8-10 tonnát is jelenleg ez benne van a ma alkalmazott fajtákban és a nemesítés alatt álló fajták pedig többet is tudhatnak de a kukoricával is ez a helyzet amit ellehet velük érni fajtától függően az 9-13 tonna is lehet hektáronként.Csak ugye a nem megfelelő művelés mód pl:keskeny parcellákon a hegy-völgy irányú műveléskor a nagyobb zivatarok képesek annyi tápanyagot elhordani amit 20x szervestrágyázással se lehet pótolni és az az évenkénti mennyiség erre már hosszú évek óta rendelkezésre állnak a technológiák pl:Gyakorlati talajvédelem 1964 Sipos gábor és Lammel Kálmán kb 130 oldal,ezt pár könyvvel kiegészítve lehet némi fogalmunk a talajművelésről vagy az is elég ha hallgatunk a nálunk okosabbakra pl:Birkás Márta,van videó is youtube-on meg írt pár könyvet is így aki földet művel vagy szeretne szerintem szerezzen be párat.A lényeg,hogy optimális földhasználattal egy darabig lehetne egyensúlyozni a népesség szaporulatot csak a kérdés,hogy minek jelenleg éhezik kb 1milliárd ha kihasználjuk a lehetőségeinket akkor lehetünk 15 milliárdan de ez azt jelenti,hogy alapból 2-3 milliárd éhezni fog és a maradék 12-13 pedig igen morcos lenne ha bejönne egy kevésbé jó év és nem mindegy,hogy 10 milliárdan halnak éhen vagy csak 5.Tehát elvileg lehetne növelni a népességet etetni úgy-ahogy de minél nagyobb a tömeg annál kezelhetetlenebb.

 12. Technomuzsik :
  Nahát szépeket gondolsz rólam…
  Még, hogy kutyakaját eszem… 🙁

 13. 15 …

  „Még, hogy kutyakaját eszem…”

  Á..pesszimista hozzáállás ! A helyzet az, hogy tanyán élek, és itt a kutya fontos társ az életben. Nem téged akartalak leszólni, hanem a kutyáimat veszem „emberszámba”. Azért persze annak a tésztának a tápértékéről vannak némi perkoncepcióim, de mi tanyasi parasztemberek már csak ilyen sznobok vagyunk! 🙂

 14. 10: Reméljük liszt van benne. Nemcsak liszt szerű por mint a 990.-Ft-os akciós paraszt kolbász amiben szalonna helyett szalonna por van.
  11: A magyar nagybirtokos valóban nem ért hozzá viszont megveszi a szakértelmet birtokló embereket kilóra.
  12: „A magyar nagybirtokosok kezéből azért még könnyebb lesz visszaszerezni, mint a külföldiekéből…” szerinted nincs már most is meg a saját zsoldosseregük? Szerintem megvan és szükség esetén bármit megtesznek a saját érdekeik védelme érdekében.
  Előbb-utóbb a XXI. századi Dózsa György is meg fog születni.

 15. 11.
  Mért kéne értenem a földműveléshez, attól, hogy van egy rakás földem! Majd alkalmazok valakit!
  Nagyüzem! Idén megnéztem egy kb. 50 hektáros parcellát 3 ember 3 nap alatt lerendezett! Bevetették őszibúzával! A három emberből 1 ültetett a másik kettő pedig vitte neki a magot! Egy kis szervezéssel megolható lett volna 1 emberrel is… Sőt egy kis technikai fejlődés és mehet a távirányítós traktor!!!
  Ja ezzel parcellával szerintem jövő nyárig nem sok dolguk van!

 16. 14. ejha

  „A nálunk jellemző 3-5 tonnás búza termésátlag megfelelő műveléssel elérheti a 8-10 tonnát is…”

  Nem kellene a számok bűvöletében élni, mert félrevezető.
  A mesterségesen felpumpált termésátlag tápértékben a töredékét se éri, és a vegyszer se lesz olcsóbb…

  A tönkölybúzából készült kenyér sokkal egészségesebb a hibrideknél, amik súlyra ugyan megvannak, de akár fűrészpor is lehetne…
  Egy haom adalék nélkül kenyeret se lehet belőle sütni.
  És ezt egyre többen kezdik felismerni:
  Egyik barátom Magyarországon tönkölybúzát termel, és nem tud annyit termelni, amit a dánok és a németek ne vennénekk át.

 17. A bánkúti búzát fel sem hozzátok példának, vajon miért ?

 18. 16:
  Tanyasi parasztember? Röhögnöm kell! Az igazi tanyára nincs bevezetve az áram, kukacos a sajt, a kukoricásba mennek szarni, szilvát esznek kenyérrel vacsorára vagy aludttejet, és kukorica csutkával törlik ki a seggüket. Te pedig a winchesteredre töltöd fel a tehened napi tej hozamát. 😉

 19. 21 Tibor bá’

  Tudod ez úgy van : Azért vagyok tanyasi, mert tanyára költöztem. Azt meg, hogy paraszt vagyok, mások mondták nekem, én csak elhittem. 🙂 🙂

 20. 19 Nos értem én,hogy jó a tönköly búza itt nem is azzal volt a baj hanem,hogy a hozzánemértés jelen van a mezőgazdaságban is így teljesen mind1 milyen növényt ültet ha nem tudja kihasználni a növény adottságait.Tehát a tönköly is tud 3-helyett 5 tonnát ha megfelelő környezetet biztosítanak neki.

 21. Valamit úgy tűnik, nem értetek.

  Kezdetnek egy kérdés: melyikőtök kockáztatná a saját jólétét, urambocsá túlélési esélyeit azért, hogy mondjuk 5 éhezőnek jobbak legyenek a kilátásai Fekete-Afrikában (Lóránd, Te maradj csöndben)?

  Na, ugye. Márpedig akik most vezető pozícióban vannak, azért kerültek oda, mert agresszívebbek és szemetebbek, mint az átlag. Az emberi hierarchia már csak ilyen. Akkor pedig ők ugye még inkább szarni fognak a rászorulókra.

  És ne gondoljuk azt, hogy ez csak Fekete-Afrikával szemben van így. A tegnapi jobbikos felvonulás tökéletesen demonstrálta: ebben az országban az emberek már a saját honfitársaikkal szemben sem segítőkészek, a legkisebb mértékben sem. Hát akkor még az elit!!!

  Szóval kedves vezetőink le fogják szarni, hogy 9 millió ember hogy hal éhen Magyarországon, sőt, már most leszarják. Orbánék mezőgazdasági politikája ezt tökéletesen példázza. Előadták a nagy hantát a választások előtt, hogy milyen csodálatosan helyzetbe fogják hozni a kisgazdaságokat, ha ők lesznek hatalmon, aztán a csókosoknak leosztották a földek zömét. A kisparaszt meg éhen dögölhet.

  És igen, az, hogy Marika, a hosszúcombú titkárnő, aki Orbán valamelyik seggevégével kefél rendszeresen, szép mellékest kaphasson az állami földbérletből (bár fingja sincs hozzá, hogy művelje meg), fontosabb, mint hogy nekünk legyen mit enni 3-4 év múlva. Ezek a vezetőink, kedveseim. Pont olyanok, mint amilyenek mi vagyunk.

  Hogy is mondta „Pepe” az egyik Jancsó-filmben? „Piálás, berúgás… a kerítés mellett lehet hányni, de azért ne szarjatok oda!”

  Na, hát ez megy itt, kérem szépen.

 22. Ja, egyébként, a mai nap legjobb híre:

  http://goo.gl/reztu

  Itt az eredeti interjú is:

  http://goo.gl/SjjZ9

  És a legjobb mondatok belőle:
  „A fiskális helyzet javult – ez kétségtelen. De ezt rossz, hosszú távon fenntarthatatlan eszközökkel érték el.”

  „A FED pénzpiaci lazításokat elősegítő és az EKB korlátlannak ígért kötvényvásárlási politikájának köszönhetően a közeljövőben szerintem kedvező marad a környezet. Nyilván ebbe élik bele magukat a magyar döntéshozók. Csakhogy – meggyőződésem szerint – roppant felelőtlenül, mindent egy lapra feltéve teszik ezt.”

  „Másrészt pedig világszerte – éppen az EKB-FED páros hozzáállása miatt – félelmetesen megnőtt az étvágy a korábban kockázatosnak tartott államkötvények és egyéb tőkepiaci termékek iránt.”

  „Mert hát miért is ne áramlanának óriási és egyre nagyobb pénzek olyan államkötvényekbe, amelyek ötször-hétszer magasabb hozamokat ígérnek, mint a németországiak, a svájciak, az amerikaiak? Akik Magyarországra hozzák a tőkéjüket, azokat semmi más nem érdekli, mint a hozam. Ám ezek az intézmények, magánszemélyek pillanatok alatt vissza fognak vonulni, amint másként ítélik meg a helyzetet…”

  Értjük, ugye? Tehát a FED és az EKB pénzt nyom (méghozzá KORLÁTLAN mennyiségű pénzt), amiből aztán a kereskedelmi és befektetési bankok államkötvényeket vesznek. Többek között magyar államkötvényt is, amire az állam most ÖTSZÖR-HÉTSZER magasabb kamatot ígér, mint mondjuk a svájci vagy a német államkötvényekre.

  Vagyis a semmiből leakasztott pénzből adósodunk el ötször-hétszer nagyobb kamatra, mint mondjuk a németek… magyarán lófasz van itt, nem államadósság-visszafizetés. A Fidesz-kormány jóval szarabb hitelmegállapodásokat köt meg folyamatosan és NAGYOBB TÉTELBEN, mint az MSZP valaha tette. Egyszerűen megújítják az aktuálisan lejáró államkötvényeket, JÓVAL MAGASABB kamaton pörgő, semmiből nyomott hitelekkel.

  Nesze nektek, itt az IMF egyik helytartója (aki az interjúban maga is elismeri, hogy elfogult az IMF irányában), aki itt részletesen elmagyarázza, a Fidesz-kormány hogyan árulja ki az országot a semmiből nyomott külföldi pénznek. Lófasz van a seggünkbe, drágáim, nem szabadságharc.

  Hogy is mondja George Carlin?

  „It’s the old American double standard… say one thing… do something DIFFERENT.”

  https://www.youtube.com/watch?v=2Rlqjxst6xU

  Úgy látszik, ez nem csak amerikai sajátosság.

 23. 24. jancsika

  „aztán a csókosoknak leosztották a földek zömét. A kisparaszt meg éhen dögölhet. ”

  Tudom, hogy itt sok pirospontot lehet szerezni egy kis orbánfikázással, de illene tényszerűen is nézni a dolgokat.

  Az hogy a csókosak kapják a földet… ej… neked mondjam? Az ember már csak ilyen… Adták volna a szociknak meg a liberóknak? Tuti, hogy azóta külföldi kézen lenne…
  A kisparaszt… egen… kényes pont… az emúttnyócévben kivágatták vele a szőlőjét, gümölcsösét, levágatták vele az összes állatot, eladta/erothadt minden szerszáma, annyira legatyásodott, hogy a vetőmagot nem tudja megvenni, nemhogy művelni a földet. Ja, persze lehetne neki kölcsönt is adni… De az már tuti kivivna egy kis NATO bombázást…
  Nem véletlenül szorítja Brüsszel az ország torkát… nehogymá jusson ilyen luxusra !
  Én is szivesebben látnám a földet a kisparasztok kezében, de sajnos volt már olyan, hogy a liberális törvények miatt az összes kisparaszt földje és termése pillanatok alatt az uzsorások kezébe került.
  Ennél egy fokkal még az oligarhák is jobbak.

  (lehet köpködni)

 24. 26: Tipikus jobbos érvelés. Jobb a fehér terror, mint a vörös.

  Ugyebár mi volt az „emúttnyócév” alatt? A kisparaszt nem jutott helyzetbe, mert a nagy gazdaságok elszívták a mezőgazdaságból származó jövedelem jó részét. Ezek a gazdaságok főleg a baloldal holdudvarából kerültek ki.

  Most mi van? A kisparaszt nem jut helyzetbe, mivel a nagy gazdaságok elszívják a mezőgazdaságból származó jövedelem jó részét. Ezek a gazdaságok főleg a jobboldal holdudvarából kerülnek ki.

  Vagyis a helyzet nem változott, csak az oligarchák politikai hovatartozása. De ugye inkább ez, mint hogy a „szocik meg a liberók” járjanak jól. Mondd már meg nekem, mivel jobbak az oligarchák, mint az uzsorások? Mert ők jobboldalinak vallják magukat? A te gyerekeid meg az enyéim ugyanúgy éhen fognak dögleni, ha rajtuk múlik.

  Félre ne érts, szerintem se járjanak jól a szocik meg a liberók. De a Fidesz-KDNP körül lebzselő jobber faszok se. A kettő ugyanaz, csak más ideológia mögé próbálják bújtatni ugyanazt (nevezetesen, hogy kifosztják az országot a saját érdekükben).

  Amíg az ország nagy része hozzád hasonlóan gondolkodik (márpedig egyre inkább így gondolkodnak az emberek), addig itt tényleg nem lesz rendszerváltás, csak gengszterváltás. Meg is érdemeljük. Túl kéne már lépni ezeken a hülyeségeken. De hát ami nem megy, azt nem szabad erőltetni, ugyebár.

 25. 27. Jancsika

  „26: Tipikus jobbos érvelés. Jobb a fehér terror, mint a vörös. ”

  Hát igen…

  A kiparaszt nem azért nem jut helyzetbe mert a jobbos oligarhák elszívják a jövedelmet, hanem azért, mert a balosok már elszívták

  Persze mit is mondok… mégha elszívták volna ők … de elszívatták!!!
  10 éve még 700 milliárdos élelmiszer EXPORTUNK volt, mára már ugyanennyiért IMPORTÁLUNK.
  A húsipar 13 millió sertésre volt belőve… többsége frissen felújított, EU szintű vágóhíd.
  Manapság 3-4 millió sertést ha vágnak….
  Hnaja ! Kellett a piac a brüsszeli oligarháknak…
  Az árakat lenyomták, hogy a parasztnak ne érje meg, aztán fizettek neki hogy vágja ki, vágja le, szóval hagyjon fel…
  Mire sikerült kiiktatni a hazai komkurenciát, csodák csodája, az élelmiszerára megint az egekben…
  De Brüsszel inkább elveszi a pénzt kamatra, mint hogy hagyná hogy az ország talpra álljon.

  A jobbos oligarhák annyiban jobbak, hogy hazaiak…
  Tehát a pénz egy része itt marad, itt forog.
  A balos oligarhák mind külföldiek, a magyarok csak helytartónak voltak fizetve… Ezért alakulhatott ki hogy a nyereség 92%-a külföldi vállalté volt.
  A jobbos oligarháknak több érdeke fűződik a hazai gazdaság beindulásában mint a balosnak. A balos szemrebbenés nélkül eladná a földet-vizet-levegőt egy kis baksisért…
  A jobbos legalább megpróbálja megművelni.

  Az igaz, hogy jobbos-balos politikus mind saját zsebre dolgozik, de ez mindenütt így van.
  A balosok elkötelezték magukat külföld felé. Ebből automatikusan az következik, hogy a jobbosoknak kívül nem olyan jó a megitélésük, ezért itthon próbálnak talpon maradni… és csak úgy tudnak, ha a gazdaság beindul.

  A helyzet az, hogy az „internacionalizmus” meg a „kommunizmus” mind egy rejtett elit struktúra kialakulását takarta, orbitális hazugságokkal álcázva.
  A nemzeti, vagy hagyományos kapitalista rendszer igyekszik a saját elitjét kitermelni, akinek még van némi kapcsolata a „néppel”.

  Nyilván vannak akik meglovagolják az egyre erősődő antiglobalista vagy nemzeti érzelmeket, de a „tudatlan” tömegek még mindig jobban érzik magukat a hagyományosabb stílusú rendszerekben, mit abban, amit Brüsszelben egy szürke irodában néhány könyvelő megálmodik nekik.

 26. 27. Jancsika

  „Amíg az ország nagy része hozzád hasonlóan gondolkodik …”

  Hmmm…
  Tudod, nem fideszista vagyok, hanem jobbikososta…
  Egyszerűen azt hiszem, hogy mindennél többet ért, hogy az előző kormányt már nincs hatalmon, mert mára már valószínűleg az országházat is valamelyik osztrák banktól bérelnénk, amilyen ütemben adósították az országot…
  Én úgy gondolkodom, hogy ha a jobbik megerősödik, és nagyobb befolyással lesz a Fideszre, akkor az az országnak a javára válik.

  A demokratikus bohóckodásnak nincs értelme, mert az is csak egy eszköz a külső befolyások kezében… ezért olyan idegesek a 2/3 miatt… Hogy nemzeti programmal esetleg másutt is előfordul.
  A Fideszt csak külföldi nyomással lehet eltávolítani, de az polgárháborúhoz vezet.
  Szerintem a legjobb stratégia belűlről, jobbról fokozni a nyomást, miközben alternatív kapcsolatok kiépítése is megindul.
  Az EU ellenesség rohamosan növekszik már a centrum országokban is, és elég gyorsan össze lehet kalapálni egy párhuzamos szövetségi rendszert, ami ellensúlyozhatja Brüsszel arroganciáját. Nem véletlenül igyekeznek egyre gyorsabban szorosabbara húzni a hurkokat a federalizmuson.

 27. „A kiparaszt nem azért nem jut helyzetbe mert a jobbos oligarhák elszívják a jövedelmet, hanem azért, mert a balosok már elszívták…”

  Lófaszt.

  Tudod, az Orbán-kormány EGYSZER már volt hatalmon… emlékszel, 1998 és 2002 között. Mit ad isten, a legnagyobb mezőgazdasági privatizációs mutyik akkor „ütődtek nyélbe”. Tehát nem csak a balosok szívták, hanem a jobbosok is. Ugyanaz a kettő.

  „Tehát a pénz egy része itt marad, itt forog.”

  Lófaszt.

  Hallottál már arról, hogy „offshore cég”?

  Tudod, hogy Simicskának hogy néz ki a cégbirodalma? Képzeld, az ÖSSZES Magyarországon besíbolt bevételt ilyeneken keresztül viszik – na, hova? – kifelé az országból. Hallottál már pl. a Basis Invest GmbH-ról? Cégtulajdonos: Nyerges és Simicska. Svájci bejegyzésű OFFSHORE cég. Pont, mint a ballereknél.

  „A jobbos legalább megpróbálja megművelni.”

  Lófaszt.

  Felmarkolják az állami támogatást meg az EU-támogatást, kiviszik offshore cégeken keresztül és élnek belőle, mint Marci Hevesen. Pont, mint a ballerek. Szerinted Marika, a hosszú combú titkárnő mit ért a mezőgazdasághoz? Nem is AKARJA megművelni a földet. Bőven megelégszik annyival, ha a szolgáltatásaiért cserébe kap egy kis állami földbérletet, ami után egyrészt felmarkolja a támogatást, másrészt – ha szerencsénk van – továbbadja egy külföldi multinak, aki ugyanúgy monokultúrában termeszti rajta a bioetanolt. Akkor legalább VALAMI terem azon a földön.

  „A jobbos oligarháknak több érdeke fűződik a hazai gazdaság beindulásában mint a balosnak. ”

  Lófaszt.

  Magyarázd már el nekem – mitől lenne ez így??? Mert te ezt mondtad? Attila, ismerve a tényekhez fűződő ellentmondásos viszonyodat, ha TE ezt mondod, akkor BIZTOS, hogy nincs így. A jobbos oligarchának pontosan ugyanaz az érdeke, mint a balosnak – kifelé húzni a zsetont Magyarországról a saját offshore bankszámláira.

  „A helyzet az, hogy az “internacionalizmus” meg a “kommunizmus” mind egy rejtett elit struktúra kialakulását takarta, orbitális hazugságokkal álcázva.
  A nemzeti, vagy hagyományos kapitalista rendszer igyekszik a saját elitjét kitermelni, akinek még van némi kapcsolata a “néppel”.”

  Lófaszt.

  MINDKÉT rendszer kiépíti a saját elitjét, akik aztán a saját hasznukra dolgoznak. Nincs rendszerváltás, csak gengszterváltás. Az ideológia minden esetben arról szól, hogyan álcázzuk a népnyúzást valami magasztosabb cél mögé. Magyarországon annyival van megfűszerezve a dolog, hogy a két politikai oldal valamikor a 80-as évek végén kötött egy megállapodást, miszerint bár váltogatják egymást 4 évente, igazából nem bántják egymás fontosabb érdekeltségeit. Az MSZP 5 éven át nem váltotta le azt a Polt Pétert, aki főügyészként az ÖSSZES fideszes gazdasági bűncselekményben leállíttatta a nyomozást. Na, mennyi ideig kötelesek megőrizni a cégek a pénzügyi kimutatásaikat? PONT öt évig. Vagyis amint Simicskáék eltüzelték az összes könyvelést a 98 és 2002 közötti időszakból, ment a telefon Gyurcsányéknak: oké, Polt Péternek nem muszáj főügyésznek maradnia a továbbiakban. Természetesen 2010 óta ismét ő a főgóré.

  A Fidesz ugyanezt csinálja. Gyurcsányt felmentik, majd megy a vita azon, hogy most BIZONYÍTÉK vagy VÁD hiányában szüntették meg az eljárást. Nem kurva mindegy? Porhintés az egész. Kéz kezet most, ennyi. Panem et circenses. Csak lassan kenyérre már nem fogja futni.

  Ennek a kettős játéknak egyébként van némi hagyománya a világtörténelemben – hallottál pl. a Molotov-Ribbentrop-paktumról? Kísérteties a hasonlóság. Baller és jobber szépen kezet ráznak, aztán egyszerre fosztják ki az éppen két tűz közé szorult Lengyelországot. Hiába na, a történelem ismétli önmagát. Csak hát, kis ország, kis mutyi.

  „Nyilván vannak akik meglovagolják az egyre erősődő antiglobalista vagy nemzeti érzelmeket, de a “tudatlan” tömegek még mindig jobban érzik magukat a hagyományosabb stílusú rendszerekben, mit abban, amit Brüsszelben egy szürke irodában néhány könyvelő megálmodik nekik.”

  Lófaszt.

  Magyarországon kb. 1000 éve az a szemlélet dúl, hogy jobb a fehér terror, mint a vörös. Hogy miért, azt egyszer már kifejtettem, de most nem mennék bele részletesen még egyszer. Röviden ez a honfoglaló török törzsek öröksége még a 9. századból. Hihetetlenül sikeresen alakították ki a vad nemzeti ideológiát, aminek segítségével gyarmatosították az egyébként szláv őslakosságot a Kárpát-medencében.

  Ez az oka annak, hogy Magyarországon a jobboldali kormányoknak mindig „jobb a PR-ja”, mint a baloldaliaknak. Az igazság az, hogy Magyarországon az emberek 2002 és 2008 között jobban éltek, mint a Fidesz-éra alatt – hitelből. Amikor 2008-ban vége lett a jó világnak, mert nem volt tovább hitel, akkor megint jött a Fidesz – és most a hozzád hasonló szerencsétlenek védik az a bandát, akik egyszer már 4 évig kormányoztak, bebizonyítva, hogy pontosan úgy és annyit (vagy még többet) lopnak, mint az MSZP.

  Jó lenne, ha egyszer az életben leengednéd az agyadról ezt a jobbos gőzt, kicsit körbenéznél, figyelembe vennéd a tényeket, és belátnád, hogy magadat járatod le, amikor a Fideszt véded.

 28. 29: Attila(PV)

  „Tudod, nem fideszista vagyok, hanem jobbikososta…”

  Akkor mi a bánatos lófüttyért véded a Fideszt?

  Nekem olybá tűnik, hogy te úgy kollektíve jobboldali vagy. Vagyis ami a jobboldalról jön, az rossz nem lehet – legfeljebb annál jobb, minél radikálisabb. Vagyis a Jobbik még jobb, mint a Fidesz, hiszen attól jobbra helyezkedik el.

  Személyedben megtestesíted a magyar gondolkodásmódot – ahogy írtam fentebb. Kár, hogy a tényekkel már hadilábon állsz.

  A demokrácia valóban megsemmisülni látszik, ez azonban egy tragédia, bármennyire törvényszerű is. A Jobbikhoz annyit: ha a Jobbik hatalomra kerül, meg se kell várni, amíg 9 millió ember éhen pusztul, mert ők majd kiirtanak mindenkit. Első körben azokat fogják elővenni, akik korábban a támogatóik voltak, hiszen azokat az embereket jól ismerik (Kubatov-lista??? Rémlik valami, hm?) Igaz, te Franciaországban viszonylagos biztonságot élvezel. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy ha a Jobbik hatalomra kerülne, és kiléptetnék Magyarországot az EU-ból, abban a szent pillanatban lemondanál a magyar állampolgárságodról, és francia állampolgár lennél – amit egyébként nem is tennél rosszul. Feltételezem, a gyerekeid már most minimum kettős állampolgárok.

 29. jancsika, amit idehánytál az egy beteg elme terméke.

  A „legnagyobb mezőgazdasági privatizációs mutyik” 1994 után, a horn kormány alatt zajlottak le. Torgyán doktor még kiharcolta a részleges kárpótlást – az akkori baloldal, liberálisok, egyéb nemzetellenes söpredék SEMMIT sem akart adni az elvett javakért.

  A földárverések 1994 után indultak be, 1993-ban még csak mutatóba volt egy pár. Megjelent a pénzügyes/jogos/pártvonalon mozgó fejesek és köztörvényes bűnözők szövetségéből álló maffia, nagyvárosokban felvásárolták a panelban lakó öregek kp-jegyét, majd az árveréseken kiszorítottak mindenkit. Volt ahol egyszerűen elkergették a többi résztvevőt, megszerezték a legértékesebb, nagyvárosokat körülölelő földeket. Ezt pár éven belül átminősítették belterületté vagy ipari övezetté, üdülőövezetté, stb. Ez párszázezer hektár volt, de értékben 10-20-50x értéknövekedés jött pár éven belül az átminősítéssel. Mondjuk területre a magyar termőföld 3-5%-a, értékben a fele.

  A másik szál a régi parasztemberek (és főleg városon élő gyerekeik)folyamatos félretájékoztatása volt. A csapból is az folyt, hogy a föld értéktelen, megműveléséhez hatalmas befektetés kell, rendkívüli hozzáértést kíván, a gazdaságos üzemméret többszáz hektár, stb. Mindegyik érvben volt igazságtartalom, de erősen eltúlozva. Szinte mindenhol a tsz-elnök, agronómus, párttitkár, stb, stb vásárolta össze a földeket, ők hoztak létre nagybirtokokat. A többiek el lettek bizonytalanítva, még a régi családi földjeiket is csak kevesen vették vissza. Az a kisember aki akkor bátor volt és közben sem bukott el, az mára szép mezőgazdasági vagyont gyűjthetett. A zöldbáróké a terület 50-60%-a, néhány bátor vállalkozó szelleműé újabb 15-20%, a maradék 20-30%-n nyomorognak a többiek.

  A harmadik szál a mezőgazdasági feldolgozóipar teljes eladása a külföldieknek bagóért. Itt is voltak első fecskék Antallék, vagy inkább már Boross Péter alatt, de teljes gőzzel a bolodali internacionalista horn-kormány alatt hajították a külföldi után az üzemeket. Persze nem hajították, csak nekünk láttatták úgy: mind-mind előre lezsírozott, jól átgondolt üzlet volt a külföldinek, kenőpénz a nagyorrú funkcionáriusnak. Az akkori vagyonügynökség felett az Antall-kormány elveszítette az ellenőrzést, a külföld szabályosan megfenyegette őket: államcsődöt idéznek elő a kölcsönök megújításának megakadályozásával, bedöntik a forintot, exporttilalmakat vezetnek be a nyugati piacokra, Magyarország ellen felélesztik a kisantantot, ha nem adunk oda bármit nekik amit csak kérnek. Az ÁPVnek, ÁVÜ-nek egy dolga volt akkor csak: segíteni a külföldi vevőt, hogy a későbbiekben a magyar jog alapján támadhatatlanul jusson tulajdonhoz bagóért. Ideológiát is gyártottak a vagyon átjátszásához: liberalizáció, külföldi tőkebefektetés és munkakultúra. Néhányan megpróbáltak ennek a szabadrablásnak betartani, de fokozatosan kivágták őket a vagyonügynökségtől. Mondjuk a mezőgazdasági feldolgozóiparunk 65-80%-a veszett akkor el így, azóta sokat bezárt a külföldi rabló. 5-10% Antall (inkább Boross), 60-70% hornék alatt. /Mellesleg akkor veszlett el a nemzeti ipar is, Antall kínlódott még a kohászat fenntartásával is!, utána a baloldal engedett szétesni vagy fillérekért szétlopni mindent, köztük pl az energiaszektort is/

  Amikor a föld értékben 75%-a, területre 55-65%-a kerül a volt tsz/tanács elnökökhöz ill fővárosi pénzügyi/jogi/párt fejesekhez és az utasításaikat végrehajtó bűnözőkhöz, a mezőgazdasági feldolgozóipar 60-70%-t külföldieknek ajándékozzák, akkor annál nagyobb privatizációs mutyiról szó nem lehet. Az a horn féle 4 év megásta a sírját ennek az országnak, iszonyatos szerencse és munka kell hozzá, hogy valahogyan mégis kivergődjünk a baloldal nekünk szánt sírgödréből.

  Szóval tényszerűen nem igaz az állításod az 1998-2002 közti „legnagyobb mezőgazdasági privatizációs mutyik”ról. Az általam itt leírtakat alátámasztja az ország privatizációs bevételeinek évenkénti összege ill a kp-jegy felhasználások éves mértéke.*

  /*Kp-jeggyel nem tudott elszámolni az elszámolást, bevonást végző Budapest Bank, kb 200mrd forintba került, hogy 125mrd címletértékű kárpótlási jegyet kétszer használtak fel. A bevonásra átvett kp jegyet a bank (tulajdonosain, leánycégein, offshore cégein stb keresztül) újra forgalomba hozta és privatizációs ügyletekben használta fel. 200mrd ft kárt okoztak nekünk 1993-98 között, erről a 200mrd kárról még kimutatást sem fogsz találni./

  Többi hülyeségedre nincs kedvem válaszolni, így is hosszú lett.

 30. jancsika! Tetszenek a hozzászólásaid! Azért Zolcsi is ügyes!
  🙂 🙂

 31. 28: „A húsipar 13 millió sertésre volt belőve… többsége frissen felújított, EU szintű vágóhíd.
  Manapság 3-4 millió sertést ha vágnak….
  Hnaja ! Kellett a piac a brüsszeli oligarháknak…
  Az árakat lenyomták, hogy a parasztnak ne érje meg, aztán fizettek neki hogy vágja ki, vágja le, szóval hagyjon fel…”
  Apró korrekció: ma az országban már kevesebb mint 3 millió sertés van csak. Az hogy a napokban lazítottak az állattartás szabályain ne tévesszen meg senkit, nem lesz minden társasház erkélyén csirke farm és a Városliget sem lesz tele sertésekkel.
  Ami húskészítményt ma megeszel annak nagy része import sertéshúsból van ami nem egészen az a minőség ami a magyar…
  Amúgy a hús árak továbbra is felfelé fognak menni a következő hónapokban, az oroszok rengeteget visznek ki és a kínaiak húsfogyasztása is meredeken emelkedik.

 32. 32. Zolcsi

  Köszi a segítséget.
  Ennyi precíz tényadattal én nem tudtam volna szolgálni.

  Akit érdekel a téma, annak ajánlom Dr Kőrösi Imre „Tágra zárt fülek” című videóját… Ott apró részletességgel lehet megtudni a provatizácónak nevezett giogantikus csalásokat a taxisblokádtól az olajszőkítésig.

  Végülis a baloldal szekértolói PONTOSAN tudják ezt, és azért próbálják beállítani úgy hogy a jobboldal politikusai se különbek.

  Az igaz, hogy a politikusok oldalfüggetlenül lopnak, de ez globálisan így van, és benne van a pakliban.
  Ami fontos, az az ezen felüli ténykedés.

  A globalista, internacionalista ideológia ugyanolyan mesterséges, természetellenes irány, mint a kommunizmus: egy szűk globális elit hatalma alá akarja juttatni a világot.
  A nacionalista ideológia pedig természetes fejlődés eredménye, akkor is, ha vannak túlkapásai. Sajnos akik rutinszerűen csak a túlkapásokra hivatkoznak, MINDIG szégyenlősen elhallgatják, hogy a túlkapások minden esetben egyenlő erősségű, de ellentétes túlkapásokra adott reakciók.

 33. Észrevettétek, hogy azon vitatkoztok, hogy ki lopta a „legnagyobbat”? Beszarok. Egyik nagyobbat lopott, mint a másik. Az jobban tetszik, hogy bal oldal megásta, jobb oldal asszisztált hozzá? Torgyán forever, Ángyán meg szakbarbár? Vagy mit akartok? Nyilván az első időkben lehet nagyobbat lopni, de ez már fel is menti a következő gazemberbandát? Hol vannak a családi vállalkozások, a kisbirtokok, a háztájiak? Egyik sem adott lehetőséget nekik talpra állni. Minden kormányzati ciklusban csökkent a számuk! Ti meg azon vitáztok, hogy ki lopott a legtöbbet.

 34. Nem pont a témába vág, maximum a címhez, de nincs meg valakinek a Vigyázat ehető – A francia bioforradalom (Nos enfants nous accuseront) c. film angolul, vagy magyarul, vagy ilyen feliratokkal? Régóta keresem, franciául, és spanyolul megtaláltam, de úgy meg nem értek 🙂

 35. 15 …

  Kicsit visszatérve a kérdésre – Kutyakaja-e amit eszel? – , nincs ebben semmi extra. Azt eszünk amit meg tudunk fizetni, vagy meg tudunk termelni. Mi bevallom, szinte minden nap eszünk „kutyakaját”. A közeli baromfibontóban lehet kapni lefagyasztott libafarhátat. 1200 Ft. egy 12 Kg-os karton. Eredetileg a kutyáimnak kezdtem venni, de a szalagon dolgozók feszített munkatempója miatt rengeteg háj és hús is van farháton. Nekiláttunk és rendesen letakarítottuk. Kisütve egy kartonból kijön 1 Kg. isteni libatepertő, amit zsírban üvegben még hűtés nélkül is hónapokig lehet tárolni, és kb. 2 Kg. finom libazsír. Azóta nem is veszünk zsírt a boltban. Ha jól utánaszámolunk akkor az 1200 Ft árú farhátból kijön 2500 Ft Ft-nyi tepertő, és 3000 Ft-nyi zsír. Ez a kettő az emberkaja. A maradék 8-9 Kg húsos , zsíros csont pedig a kutyáimnak tulajdonképpen ingyen van. Ha még ezt is beárazom akkor ez a 8 Kg kutyaeledel is ér vagy 1000 Ft.-ot Tescos áron is. Összegezve 1200 Ft. befektetéssel és kis munkával (2 óra) termelődik 6500 Ft értékű jó minőségű élelem. Az extrákat még nem is említettem. A lépet nem bontják ki. Ez a liba saját zsírjában kisütve két embernek egy napra elegendő kaja. Az íze pedig valami isteni ! Kis gombával és tojással megvadítva, meg jelzőt sem igen tudnék rá találni.

 36. 36. Gloucester

  „Észrevettétek, hogy azon vitatkoztok, hogy ki lopta a “legnagyobbat”? ”

  Te nem vetted észre, hogy nem erről megy a vita.

  A lopás az „közös nevező”, kihagyhatjuk, ha nehéz szívvel is.
  A vita arról szól, hogy a lopás mellett molyen érdekek mellett megy a politizálás.
  Külföldi, vagy hazai.
  A balosok csak külföldi irányítással tudnak politizálni.
  Persze, lehet hogy a jobbos politikusok felső vezetése opportunista, de a derékhad mélyen nemzeti érzelmű, és valamit azért nyom a latban.
  A balos derékhad meg azt hiszi, hogy magyarfikázásból még sokáig meg lehet élni.
  De remélem, már nem.

 37. 38 Technomuzsik :
  Te ezt úgy leírtad, hogy egészen kedvet kaptam a liba far-háthoz. 🙂
  A múltkor a Tescoban láttam 199 forintért.
  De nem érdekelt, mert nem tudtam, hogy így kell elkészíteni.
  Legközelebb a parkban összeszedem a csigákat is. 🙂

 38. 36: Gloucester: Jogos, én a magam részéről befejeztem.

  39: Attila(PV): „Külföldi, vagy hazai.”

  Azt próbáltam volna elmagyarázni (sikertelenül), hogy ebből a szempontból jobb és bal között nincs különbség.

 39. 25 Jancsika:
  Megnéztem az általad megadott Index cikket.
  Aki ott nyilatkozik az egy elfogult idióta. Csak egy dolog biztos vele kapcsolatban, – hogy utálja az Orbán-kormányt.
  Mert : pár hónappal ezelőtt 320 forintos euró árfolyamot jósolt. Most persze csak 275-nél tartunk.
  Aztán mert ilyet ír : „Ez szerinte abszurd, mert az Európai Unió országai nem tudnak együtt menetelni és együttesen fejlődni, ha a tagállamok nem ismerik egymás helyzetét.”
  A kérdésem: ha így ismerik egymás helyzetét, akkor mi a túróért adtak Görögországnak annyi hitelt, amennyit nyilvánvalóan teljes képtelenség visszafizetni? És ha adtak, akkor most miért nem vállalják a felelősséget és a vesztességet??? 🙁

 40. 42: „A kérdésem: ha így ismerik egymás helyzetét, akkor mi a túróért adtak Görögországnak annyi hitelt, amennyit nyilvánvalóan teljes képtelenség visszafizetni?”

  Röviden: mert a pénz adósság. Vagyis ha nincs kinek hitelezni, akkor nincs pénz sem. Az egész világ el van adósodva emiatt.

  De ugyanez a helyzet Magyarországgal. Mért veszik az államkötvényeket? Mert az állam magas kamatot ígér rá. Nyilvánvaló, hogy ennyi adósságot ilyen kamatokon képtelenség visszafizetni – de ez a befektetőket nem érdekli, csak a haszon. Ha meg majd bedőlni látszik a rendszer, akkor jön az EKB, és elkezd pénzt nyomtatni. Ennek persze hiperinfláció lesz a vége, amin mindenki bukik, de ez itt és most senkit nem érdekel. A helyzet az, hogy a játékosok 99%-a nem gondolkodik 90 napnál hosszabb időben.

  „És ha adtak, akkor most miért nem vállalják a felelősséget és a vesztességet???”

  Mert senki nem akarja belátni, hogy a növekedés alapú világnak vége, vagyis fel kellene készülni rá, hogy a jövőben mindenki veszíteni fog, méghozzá sokat. De ez természetesen elfogadhatatlan a játékosok túlnyomó többsége számára.

 41. 43 Jancsika :
  Bizonyára valahogy elkerülte a figyelmedet, hogy Magyarországon igen magas, 6-7 % körüli az infláció. Szóval a magas államkötvény-kamatok már nem is olyan magasak.

 42. 6!
  Nem hogy Bajnai,de egyik politikust sem igazán hallottam így beszélgetni,mint mondjuk most Tibor bát, hogy leírta ezt a posztot..
  7!
  A gyermelyi tészta,365 forint (Fél kilo)nálunk Sárospatakon,de Miskolcon 420 forint.Azért ezt a tésztát írom,mert ez ehető tészta ,nem fő sz@rnak..
  A Pennys tésztától rohamot kapok,ment egy az egybe a kutyának..
  25!
  Hiperinfláció miatti gazdasági összeomlás?Azt akartad mondani?Én már készülök.. 😉
  26!
  Valamelyik nap Tibor bá valami műhold képeket mutogatott itt..
  Csak nem megnézted?!.. 😉
  29!
  „Én úgy gondolkodom, hogy ha a jobbik megerősödik, és nagyobb befolyással lesz a Fideszre, akkor az az országnak a javára válik.”
  Te nem vagy normális Attila.Azt gondolod hogy a jobbik azt csinálná amit most csinál meg most dumál?Vagy amit megígért?Most tényleg nevető görcsöt kaptam.. Muhaha.. 🙂
  30!
  Jancsika!Te eddig azt mondtad hogy a nép tehet mindenről meg a deviza hiteles.Most meg a politikusok?.. 🙂
  31!
  „ha a Jobbik hatalomra kerülne,”
  Azt csinálná,amit mondanak neki nem azt amit akar..
  Érdekes ..Jobbik mért nem írt már egy ilyen posztot mint most Tibor bá? .. 😮

  Jancsika igazad van,jobb és bal között nincs különbség.Egyetértek..
  43!
  „Röviden: mert a pénz adósság. Vagyis ha nincs kinek hitelezni, akkor nincs pénz sem. Az egész világ el van adósodva emiatt.”

  Jancsika nem ismerek rád.. 🙂 De látom,sokat olvasol ..

 43. 43!
  (Ez még lemaradt,de csak most értem ide,azért írtam hogy látom sokat olvasol..)
  Ebben a hozzá szólásban a 43-ban van a lényeg,ezt mindenkinek el kellene olvasni..

 44. 45: Mellike:

  „!Jancsika!Te eddig azt mondtad hogy a nép tehet mindenről meg a deviza hiteles.Most meg a politikusok?..”

  Ha visszaolvasod egy-két hozzászólásomat (akár több évvel ezelőttről is) soha nem mosdattam a politikusokat. Végig annyit állítottam, hogy fifty-fifty. Vagyis a kialakult helyzetért az átlagember legalább annyira felelős, mint a politikusok.

  Magától értetődően ez nem menti fel a mindenkori „vezetőket” semmi alól sem. De azt hiszem, az elmúlt 22 év kormányzásának kritikájával nem mondanék túl sok újdonságot. Amiben általában eltér a véleményünk többekkel, az egyrészt az átlagember felelőssége, másrészt pedig a két politikai oldal megítélése. Véleményem szerint a kettő valójában egy, és valóban létezik a „rózsadombi paktum”, bár afelől vannak kétségeim, hogy tényszerűen történt-e ilyen (akár írott, akár íratlan) megállapodás, vagy egyszerűen arról van szó, hogy az érintett felek kölcsönösen felismerték: jobb, ha a valóban csúnya ügyeket nem tárogatják ki, és szépen mindenki békén hagyja a másikat. Elvégre négyévente választás van (vagy már csak volt?), és ha fordul a kocka, jól jön, ha Polt Péter ügyész marad, vagy ha Gyurcsányt mégiscsak felmenti a bíróság.

 45. 45 Melike!
  „Érdekes ..Jobbik mért nem írt már egy ilyen posztot mint most Tibor bá?”
  Most viccelsz? Mer a jobbikot a valóság a legkevésbé sem érdekli!

  Mármint hogy a mai helyzetért 90%-ban mi magunk vagyunk felelősek!
  A maradék 10%-ban is csak annyi történt, hogy kihasználták a hülyeségünket!
  Napokig sorolhatnám a tényeket, egész a gengszterváltás kezdetétől!

  Csak kettő a sok közül!

  Mindig az osztrák mezőgazdaság volt a példakép, látszólagos rossz körülmények ellenére is magas szintű termelést tudtak, tudnak, elérni!
  De ehhez először is az kellett, hogy összefogtak a gazdák, közösen dolgozzák fel termékeiket és közösen viszik piacra!
  Nálunk már kettő sem tud összefogni, természetes, hogy a felvásárló kijátssza őket egymás ellen, a nyereséget meg zsebrevágja!

  Ipar:
  A kilencvenes évek elején, a fél világ rajtunk röhögött!
  Egy cégvezetőt, vezetést „megvenni” dollár százezrek, milliók kellettek, de még egy banánköztársaságban is tízezrek kellettek, nálunk erre elég volt ezer dollár is!
  Nembeszélve arról, mikor leültek a tárgyalóasztalhoz a magyar „szakemberek”, akik a nagy mellényeiken kívül nem vittek magukkal semmit és a minden hájjal megkent, profi üzletemberek, több száz éves tapasztalattal a hátuk mögött, innentől kezdve nem volt kétséges a tárgyalás kimenetele!

 46. 41. Jancsika

  „Azt próbáltam volna elmagyarázni (sikertelenül), hogy ebből a szempontból jobb és bal között nincs különbség.”

  Nyilván.
  Definíció szerint a bal az internacionalista, a jobb meg nacionalista.

  Az hogy a jobboldalon is van néhény offshore-lovag, az nem jelent egyenlőséget a nemzeti erőforrások tudatos külföldi kézbe adásával.
  Ez a baloldalon nyílt politka, a jobboldalon meg elhajlás.

  Akik 2010-ben szavaztak, azok arra szavaztak hogy a ballib tűnjön el.
  Hogy az elternatíva se éppen tökéletes, az más kérdés, de maga a felállás pozitívabb akkor is ha a vezető politikus elit korrupt.

  Már az hatalmas előrelépés, hogy korrupciónak számít a nemzeti vagyon külföldre játszása, nem pedig hivatalos kormányprogram mint az elmúttnyócévben.

 47. 44: …..
  „Bizonyára valahogy elkerülte a figyelmedet, hogy Magyarországon igen magas, 6-7 % körüli az infláció. Szóval a magas államkötvény-kamatok már nem is olyan magasak.”

  Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a legtöbb, stabilnak gondolt nyugat-európai gazdaság (pl. németek, Svájc) jelenleg olyan kamatokat kapnak az államkötvényeikre, ami még az infláció mértékét sem fedezi. Ehhez képest nem is olyan rossz az a 8-9%.

  De pl. tudtad, hogy a magyar állam újabb euró alapú kötvényeket is kibocsát? Ráadásul 2,5% extra kamatot ígér az eurózóna inflációján FELÜL:

  http://goo.gl/n1Wne

  Ehhez képest a németek idén májusban 0, azaz NULLA százalékra bocsátottak ki államkötvényt (és még így is vették), Svájc pedig nem egyszer már a negatív kamatok gondolatával is eljátszott.

 48. 29. Melike

  Ne haragudj, de a baloldalnak ezt a fajta érvelését nem tudom komolyan venni. Mert ugye már nem lehet lerázni, hogy az előző kormány gazemberekből állt, akkor mocskoljuk az alternatívát, hogy ne látszódjon a különbség.
  Lehet hogy a Jobbik is korrumpálódik, de pozitív szintről indul.
  A tagság zöme komolyan gondolja a nemzeti érdekeket, és az elég sokat jelent.
  Előbb-utóbb kitermelődik egy réteg, amelyik kevésbé lesz korrupt…
  Ugyanis a globalisták se tudják már rendesen megvédeni fullajtárjaikat, ezért kikopnak.

 49. 49: Attila(PV)

  „Az hogy a jobboldalon is van néhény offshore-lovag, az nem jelent egyenlőséget a nemzeti erőforrások tudatos külföldi kézbe adásával.”

  Attila, nem NÉHÁNY offshore-lovag van, hanem szinte CSAK az van.

  Nézd meg ezt a videót például:

  http://goo.gl/Tljzv

  A videó első négy és fél perce korrekt, az utolsó fél perc persze ismét a szokásos politikai ígérgetés, mindenfajta valóságtartalom nélkül. De a lényeg: még „jóindulatú” számítás szerint is több, mint 2800 milliárd forintba volt nekünk ebben az elmúlt két évben a Fidesz. Amit a 25-ösben leírtam, tökéletes példa rá, hogyan hagyja a Fidesz kiszivattyúzni a pénzt az országból. Mialatt szabadságharcról beszélnek, azalatt a pénzügyi politikájuk nagyobb veszteségeket okoz ennek az országnak, mint az MSZP valaha. És bizony, a pénz kifelé megy, nem befelé jön. Ha már csak azt veszed, hogy az elsikkasztott pénzből többnyire külföldi autó, külföldi nyaralás vagy javarészt külföldi anyagokból, külföldi cégekkel készíttetett luxus ingatlan lesz, máris látható, hogy itt is kifelé megy a pénz.

  „Akik 2010-ben szavaztak, azok arra szavaztak hogy a ballib tűnjön el.”

  Akik 2010-ben a Fideszre szavaztak (egyébként ők nem tették ki a szavazásra jogosultaknak még a harmadát se, tehát valójában egy abszolút kisebbség szavazott Orbánra, az abszolút többség nem adott le érvényes szavazatot, vagy nem a Fideszre szavazott), két ok miatt tehették ezt:

  1. Elhitték, hogy a Fidesz kevesebbet fog lopni, mint az MSZP (mert értelmesebb programot, koncepciót, vagy akár csak ötleteket a Fidesz egy alkalommal sem tudott felmutatni az MSZP-hez képest).

  2. Úgy voltak vele, hogy „jobb a fehér terror mint a vörös”. Vagyis tudták, hogy a Fidesz alatt ugyanolyan szar lesz, vagy még szarabb, de a „magyar seggbe magyar lófaszt” elv alapján úgy voltak vele, inkább senyvednek népi-nemzeti kormány alatt, mint ballib kormány alatt.

  Mindkét okfejtés téves. A Fidesz ugyanis 1998 és 2002 között bebizonyította, hogy legalább annyit lop, mint az MSZP, vagyis az 1. okfejtésre semmilyen valóságalap nem mutatkozott. A 2. okfejtés pedig egész egyszerűen elvakult nacionalizmus, ami bár mindig is jellemző volt Magyarországra, állandóan csak az újabb és újabb nemzetkatasztrófába sodort minket.

  „Már az hatalmas előrelépés, hogy korrupciónak számít a nemzeti vagyon külföldre játszása, nem pedig hivatalos kormányprogram mint az elmúttnyócévben.”

  Két korrekció:

  1. Bár valóban korrupciónak számít, le nem ültetnek érte szinte senkit (Gyurcsányt is felmentették, igaz, Zuschlag rács mögé került, de őt már az MSZP is oda juttatta volna).
  2. Csak akkor számít korrupciónak, ha nem fideszes káder teszi ezt. Ha a Fidesz csinálja, akkor minden rendben van.

 50. 48. Ciki

  „Nembeszélve arról, mikor leültek a tárgyalóasztalhoz a magyar “szakemberek”, akik a nagy mellényeiken kívül nem vittek magukkal semmit ”

  Hát ezért volt végzetes hiba meghagyni a kommunista vezetést a pozíciójában…
  De sajnos ez már előre le volt zsírozva… A nyugati üzletfelek már évekkel előre készítették a terepet, vásárolgatták meg apránként a komcsikat hogy a „privatizálás” simán menjenés lehetőleg a tömegek tudta nélkül. Ebben legalább olyan sáros a „nyugati liberális demokrácia, mint a hazai komcsi bagázs.

 51. 52. Jancsika

  Értsd már meg, NEM A LOPÁS a gáz !

  Hanem a „törvényes liberális és demokratikus” eljárások, amik a magyar erőforrásokat külföldi kézbe játszák.

  Amit egy politikus zsebretesz, az lófing ahoz, hogy a cukoripart hazavágták, az energiaipart, a biztosításokat, a bankokat az áruházláncokat, a mezőgazdaság nagy részét külföldnek adták.

  És EZ volt az ok, ami miatt a tömegek hányingert kaptak a baloldaltól.

  És most Orbán hibája az is hogy nem tudja visszaszerezni az elkótyavetyélt erőforrásokat meg viszafizetni a kölcsönöket, amiből a bolsi rezsim alatt „jobban élt” az ország…
  Halmozottan gerinctelen dolog.

 52. 48!
  Hát ezt mondom én is Ciki.. 😉
  ” Mer a jobbikot a valóság a legkevésbé sem érdekli”
  Ha tovább olvastál volna..
  47!
  Tudom Jancsika emlékszem..Ezt most csak „úgy” beírtam..
  51!
  Tudod Attila,hogy én kedvellek,de én meg ezt nem tudom komolyan venni.
  54!
  Attila!
  Orbán is benne volt vastagon mindenben!!Értsd már meg!
  Ne azt nézd hogy kint mi van,hanem a színfalak mögé nézz!

 53. 50 Jancsika:
  Ne Németországhoz és Svájchoz hasonlítsad Magyarországot!
  Jó lenne nekünk a spanyol és az olasz szint is. Ezekhez képest pedig jól állunk. Ők euróban fizetnek majdnem akkora kamatot, mint mi forintban. Csak mi a forintot el tudjuk inflálni, ők viszont az eurót nem, mert Németország nem engedi. Németország rendelkezik az euró kibocsátás felett, így persze érthető, hogy alacsony a német államkötvény kamata. Nézd meg például, az USA államkötvény kamatát, – ők a dollár felett rendelkeznek.
  Egyébként én láttam i8tt a neten, egy kimutatást a magyar forintalapú államkötvények kamatairól. Gyurcsány idején 15 % kamatozású államkötvényt is kibocsátottak.

 54. 56: „Ne Németországhoz és Svájchoz hasonlítsad Magyarországot!”

  Ez idáig oké, itt egyet és értünk.

  DE! Ami nem fér a fejembe, hogy ha már „csapataink harcban állnak” az államadóssággal szemben, és kénytelenek vagyunk szarabb feltételekkel államadósságot felvenni, mint a németek (ami tény), akkor mért dobunk ki az ablakon forint ezermilliárdokat például azokra a dolgokra, amiket az 52-es hsz-ban belinkelt videó is említ.

  Mért kellett PONT az IMF-hitel utolsó 500 milliárdját MOL-részvényvásárlásra elverni (ami most már 200 milliárddal kevesebbet ér)???? Ez már csak azért is pikáns, mert pár hónappal azután, hogy Orbánék kivásárolták a – főleg orosz érdekeltségű – külföldi tulajdonosokat BUSÁS haszonnal, a MOL 40 adózás előtti nyeresége vagy 40 milliárddal esett vissza, amit nyilván a részvény ára is megsínylett. Nomármost ekkora profit kiesést a cég belső emberei BIZTOSAN láttak előre… vagyis olybá tűnik, hogy miután megneszelték, hogy MOL értéke le fog esni, orosz „barátaink és üzletfeleink” szépen megkérték Viktorunkat: ugyan adósítsa már el Magyarországot újabb 500 milliárddal, nehogy őket veszteség érje…

  Mért kell 3500 milliárd forintos tartalékot felhalmozni ÁLLAMKÖTVÉNYBŐL, mikor az évi 8-9%-os mínuszt jelent? Ha csak ennek a 3500 milliárd forintnak a 8%-át veszed, már az 280 milliárd forint évente. 280 milliárd forint, amit pusztán azért kell kifizetni, mert Orbánéknak van valami terve ezzel a tartalékkal (hogy mi, azt még nem látom át tisztán, de szerintem 4-5 hónappal később itt ismét ugyanolyan okosak leszünk, mint a MOL-lal kapcsolatban). És bizony, ez a pénz is kifelé megy, mivel az államkötvényeket még mindig főleg külföldi befektetők veszik (főleg most, hogy az EKB és a FED még ingyen pénzt is nyomtat hozzá).

  A további IMF-hitelt illetően nem vagyok 100%-ig annak a híve, hogy érdemes államkötvény-kibocsátás helyett IMF-hitelt felvenni, ugyanis bár a kamat alacsonyabb, de az IMF nem forintban, hanem devizában (főleg dollárban és euróban) ad hitelt, vagyis ha ezek árfolyama elszáll, akkor az állam ugyanúgy megszívhatja az árfolyam-növekedést, ahogy a devizahitelesek (még akkor is, ha az IMF utólag nem emel kamatot, ahogy a kereskedelmi bankok tették). De ez a huzavona a legrosszabb, ugyanis a kormány és velük együtt az ország is szavahihetőségét veszti. Mindamellett érdemes lenne megvizsgálnunk az IMF-hitel lehetőségét, mert könnyen lehet, hogy jóval olcsóbban megúsznánk vele, mint az államkötvény-kibocsátással.

  Mért kell Matolcsy egyik hazugságát eltűrnünk a másik után? A non plusz ultra eddig nálam a „tündérmese” volt, de az is feltűnő, hogy a kormány rendszeresen növekedést jósol, miközben sorra recessziós évek következnek, 2008 óta szinte folyamatosan. Mit ad isten, a GKI és az MNB már pontosabban tud előrejelezni. Tehát nem úgy néz ki, hogy olyan nagy ördöngősség lenne előre látni a folyamatokat, csak nem kell az elmebetegek véleményére hallgatni. Sajnos az elmebetegek vannak kormányon.

  Mért kell a KÖZGÉP-nek négyszer annyiért felújítania vasútszakaszokat kilométerenként 100 km/h-s sebességgel, mint amennyiből a németek a szupergyors vasútvonalaikat építik? Egyáltalán hogy van az, hogy a KÖZGÉP tenderkiírás nélkül mindent megnyer, Simicska cégei a legvadabb recesszió közepén is vastagon nyereségesek, miközben vagonszám hordják ki a pénzt az országból (a már említett Basis Invest GmbH pl.).

  És még sorolhatnánk.

  Nem mondom, hogy az MSZP jó lett volna, sose szavaztam rájuk. De a Fidesz se jobb. Csak sajnos Magyarországon az emberek túlnyomó többsége jobber, és a jobber logika számára mindegy mekkora szopás van, csak jobboldalról jöjjön a saller.

 55. 56-……
  „Jó lenne nekünk a spanyol és az olasz szint is…”
  Csak a magad nevében beszélj! 🙂
  Ez jobban tetszik:
  „A mindenséggel mérd magad!”

 56. 54: Attila(PV):

  „Értsd már meg, NEM A LOPÁS a gáz !”

  Értem. Tehát szerinted nem gáz, ha lopnak, amíg azt a jobboldal teszi.

  „Hanem a “törvényes liberális és demokratikus” eljárások, amik a magyar erőforrásokat külföldi kézbe játszák.”

  Orbán pontosan ugyanúgy engedi, hogy kifelé áramoljon a zseton, ahogy az MSZP tette, sőt, sok esetben még durvábban. Lásd a fentebbi hsz-aimat.

  „Amit egy politikus zsebretesz, az lófing ahoz, hogy a cukoripart hazavágták, az energiaipart, a biztosításokat, a bankokat az áruházláncokat, a mezőgazdaság nagy részét külföldnek adták.”

  „És most Orbán hibája az is hogy nem tudja visszaszerezni az elkótyavetyélt erőforrásokat meg viszafizetni a kölcsönöket, amiből a bolsi rezsim alatt “jobban élt” az ország…”

  Oké, nézzük mit is csinált Orbán eddig:

  1. Hazavágta a felsőoktatást, kitalált rá egy olyan „finanszírozási rendszert”, ami egyrészt behozta a tandíjat, másrészt GARANTÁLJA, hogy a magyar állam 4-5 év múlva már a diákhitel kamatait se fogja tudni támogatni. Ezzel azt fogják elérni, hogy nemes egyszerűséggel NEM LESZ felsőoktatás Magyarországon. Vagyis 10-15 év múlva nem lesznek magas hozzáadott értékű iparágak itthon, csak az alja szemét munka, az is multi kézben, hiszen nem lesz rá szakember, aki értene hozzá.

  Ez már 100%-ig Orbán műve, nem az „elmúltnyócév”.

  2. Olyan földtámogatási rendszert dolgoztak ki, amiben a csókos haverok, akik lófaszt nem értenek a mezőgazdasághoz, földhöz és EU-támogatáshoz jutnak, míg a több generációs gazdálkodó családok nem nyernek lópikulát se. Apropó, megvan a mai hír a kajászói földfoglalásról? Lassan tényleg az lesz a helyzet, mint Dél-Amerikában. Ilyen földbérleti rendszer mellett KIZÁRÓLAG a külföldi nagytőkés szereplőknek lesz esélye, mert csak ők fogják tudni tovább bérelni a földeket a fideszes „fiúktól”, miután azok bezsebelték az EU-támogatást.

  Ez már 100%-ig Orbán műve, nem az „elmúltnyócév”.

  3. A bankadóval gyakorlatilag ellehetetlenítették a vállalkozások hitelezését, holott ez lenne az egyetlen fajta hitel, ami elfogadható. A fogyasztási hitelezést kellett volna visszavágni, nem a vállalkozásoknak nyújtott hiteleket. Az előbbi adósította el Magyarországot, az utóbbi viszont ELENGEDHETETLEN a gazdaság működése szempontjából. Orbánék ámokfutásának meg is van az eredménye: 2011-ben több magyar KKV ment csődbe, mint BÁRMIKOR korábban. Ja, és többen mennek külföldre munkát vállalni, mint az elmúlt 20 évben bármikor.

  Ez már 100%-ig Orbán műve, nem az „elmúltnyócév”.

  4. A mi adóforintjainkból olyan cégek nyernek KÖZBESZERZÉSI TENDER NÉLKÜL pályázatokat, akik a piaci ár többszöröséért végzik el a munkát sokkal szarabbul, mint kellene. Mindeközben a magyar vállalkozói szektor gyakorlatilag haldoklik, mivel a Simicska-Nyerges tengely szépen lefölözi a hasznot és viszi kifelé az offshore cégekbe. Tehát a magyar vállalkozó tönkremegy, mialatt a fideszes fiúk svájci cégekbe pumpálják a zsetont.

  Ez már 100%-ig Orbán műve, nem az „elmúltnyócév”.

  5. Beállamosították a magánnyugdíjpénztárakat, holott ez lett volna az egyetlen reális lehetőség, hogy a jelenlegi aktívak még nyugdíjat kapjanak. Ami a legrosszabb, hogy a pénz nagy részét egyszerűen eltüntették: az MNYP vagyon államkötvényekre jutó részét egyszerűen megsemmisítették (leírták az adósságból), a többinek egy jó részét eltőzsdézték, a több, mint 3000 milliárdból 1300 milliárd van még meg. A többinek már se híre, se hamva.

  Ez már 100%-ig Orbán műve, nem az „elmúltnyócév”.

  6. A Matolcsy-féle „tündérmese” és a „szabadságharc” miatt több száz milliárd forintot vesztünk, mert kiszámítható gazdasági környezet helyett naponta változik a kormány álláspontja, és ez bizony súlyos árat jelent az államadósság kamatai szempontjából.

  Ez már 100%-ig Orbán műve, nem az „elmúltnyócév”.

  Tovább is van, mondjam még?

  Valóban, engem se zavarna, ha lenyúlnának mondjuk évente 5-600 milliárdot, ha cserébe jól működő gazdaságpolitikát kapna az ország. De ehelyett káosz van és recesszió. Mert az egy dolog, hogy lopnak, de legalább annyira nem értenek a dolgokhoz, mint a szocik.

 57. A hozzászólások jó részével vitába szállnék, mert kissé egyoldalú
  nézőpontot képviselnek szerintem:

  29: Attila(PV)

  “Tudod, nem fideszista vagyok, hanem jobbikososta…”

  Ha jól emlékszem a Jobbik egyik ideológiai sarokpontja volt a kampányban és most is, hogy az MSZP és a Fidesz közé kvázi egyenlőségjelet tesz, az egyik 19 a másik egy híján húsz alapon.

  Ezzel én egyet is értek, de úgy látom te nem.
  Akkor hogyan is értelmezzük a fenti öndefiníciót?

  Örülök, hogy abban egyetértésre jutottak az urak, hogy akár melyik van hatalmon, mindegyik lop.

  Tény, hogy a szociknak az időfaktor miatt előbbre jutottak a lopásban, de a Fidesz gőzerővel igyekszik felzárkózni.

  „Az hogy a jobboldalon is van néhény offshore-lovag, az nem jelent egyenlőséget a nemzeti erőforrások tudatos külföldi kézbe adásával.
  Ez a baloldalon nyílt politika, a jobboldalon meg elhajlás.”

  Ez az állításod egyszerűen nevetséges.
  Lehetne emlegetni Simicska, Nyerges cégeket, Esetleg Az OTP vezér Csányi szingapúri mezőgazdasági off-shoreát, Bayer szlovák rendszámát stb.
  Ugyanúgy pl. Bajnai, Kóka off-shore cégei is ismertek többek között.

  28:
  „A jobbos oligarhák annyiban jobbak, hogy hazaiak…
  Tehát a pénz egy része itt marad, itt forog.”

  Aha, ebbe az off-shore pénzszivattyú hogyan illik bele?
  Ebbe az OTP. MOL külföldi terjeszkedése hogyan illik bele?
  Korábban linkeltem ide egy statisztikát, hogy mekkora az off-shore pénzkiáramlás világviszonylatban és Magyarország viszonylatában.
  Gondolod, hogy azt mind a balosok bűne?
  Elég naiv világfelfogásod van, ha így hiszed.

  „Persze, lehet hogy a jobbos politikusok felső vezetése opportunista, de a derékhad mélyen nemzeti érzelmű, és valamit azért nyom a latban.”

  Jó lenne, ha felsorolnál mondjuk 5 olyan intézkedést, ami a nemzet többségének jó volt „nemzeti” alapon.

 58. No, de mielőtt fölvenném az éjszakai műszakot az intenzív osztályon, még egy kis szösszenet a végére. Pont ideillik:

  http://goo.gl/elw6G

  Értjük, ugye? A magyar politikai közéletben mára csak szitokszóként fennmaradt Bokros-csomag a GDP 5%-át kitevő megszorítás volt. Matolcsy eddig bejelentett kis csomagjai 9 (KILENC) százalékot tesznek ki. Csaknem a duplája.

  Azt hiszem, tényleg nincs mit hozzáfűznöm a Varánusz véleményéhez, miszerint:

  „Csudálatos eredmények ezek. Két és fél év alatt összehoztatok egy dupla Bokros csomagot, seggére vertetek a Manyup pénznek, és ezzel együtt is minden kilátásunk annyi, hogy az egykulcsos miatt a ciklus végére nektek ez harmadszor is menni fog. Az egyetlen kézzel megmarkolható eredményetek, hogy G pont Fodor Gábornak ennek ellenére is föláll.”

  Ennyi, kedveseim. Akárhonnan is nézem, ez már nem az „elmúltnyócév”.

 59. 25: Jancsika

  Idézett a cikkből:

  „Tudom tehát egészen pontosan, hogy az IMF fantasztikus érték, mert rendkívüli biztonságot képes nyújtani nagyon nyitott, következésképpen sebezhető nemzetgazdaságok, például Magyarország számára. Az IMF nem követel semmilyen olyan intézkedést, amely a szociális igazságtalanságokat fokozná. Átláthatóságot, kiszámíthatóságot kér csupán olcsó hitelekért cserébe.”

  Ház azért ez egy költői túlzás, és akkor finoman fogalmaztam.

  Meg kell nézni, hogy az IMF saját maga hogyan vélekedik a saját múltbeli tevékenységéről.
  Pl itt:

  „Az első arra a mostanában sokat vitatott kérdésre vonatkozik, hogy vajon önmegsemmisítőek-e a megszorítások? Az IMF becslése alapján (41.oldal) 1%-nyi megszorítás 0,9-1,7%-nyi GDP-csökkenést okoz, míg a közgazdászok, gazdaságpolitikusok előrejelzéseik során rendszerint 0,5 körüli értéket vagy még alacsonyabbat használnak. Ez azért fontos, mert éppen ez az oka, hogy Európában is rendszeresen alulbecsülték a szükséges megszorítás mértékét, és emiatt kell újabb és újabb megszorításokat végrehajtani. Ha például egy gazdaságban a GDP értéke 100, a bevételek 40-en, a kiadások 45-ön vannak, azaz a költségvetési deficit a GDP 5%-a, és szeretnék a költségvetést egyensúlyba hozni, akkor nem 5%-nak megfelelő kiigazítást kell végrehajtani, mert az 5% megszorítás hatására (tegyük fel, hogy ezt úgy érik el, hogy a kiadásokat 40-re csökkentik, míg a bevételek továbbra is a GDP 40%-át teszik ki), komoly 4-5-6-7%-os GDP-csökkenés következik be, és az adóbevételek alacsonyabbak lesznek a vártnál. Ha pl. a GDP 5%-os csökkenést szenved el a megszorítás hatására, akkor a GDP 95, a bevételek 38-on lesznek, a kiadások 40-en, tehát továbbra is fenn fog állni 2%-os hiány, pedig a megszorítást végrehajtotta a példabeli ország, tehát újabb megszorításra lesz szükség. Ráadásul az országok vezetői is szeretik politikai okokból a negatív sokkokat, adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket egyrészt szétteríteni, másrészt végre sem hajtani, csak bemondani. Másrészt pedig a növekvő adók miatt nőhet az adóelkerülés, illetve egyéb másodlagos hatásai is vannak a megszorításnak, ezért könnyen lehet, hogy a fenti példában szereplő ország költségvetési egyenlege szinte semmit sem javul a megszorítás ellenére. Az EMU-periféria országai pont ebben a cipőben járnak.”

  http://zsiday.hu/blog/imf

  Tudomásul kell venni, hogy szar és szarabb megoldások között lehet válogatni, mindegyiknek lesz mellékhatása.

  Vagy meg kell nézni az IMF által is támogatott román, portugál, spanyol receptet.
  MI AZ, HOGY „nem követel semmilyen olyan intézkedést, amely a szociális igazságtalanságokat fokozná.”?

  Az tény, hogy olcsón adják a hitelt, mint a piac, de meg is kérik az árát. Világos, hogy a hitel visszafizetésében érdekeltek, mint minden hitelező.

 60. Én nem szeretem a Fideszt, sőt, de van olyan intézkedésük, amit el kell ismerni.
  Meg kell nézni, hogy milyen adósságszerkezet volt (deviza hitel/kötvény és forintban denominált államadósság aránya) a kormányra kerülésükkor és milyen most.

  http://akk.hu/xml/charts/cache/90A5652F8DB4B509C8CFAC8F13A3FCCF.mscxml

  Az arány tolódik el a forintba denominált eszközök felé.
  Ez magába nagyon jó, a kamata tényleg sok.
  De ahogyan 44. hrsz is megemlítette az infláció is számít.
  Ha esetleg magasabb infláció mellett a gazdaság beindul, akkor a magasabb adóbevételekből könnyebb a magasabb kamatokat finanszírozni.

  Rosszabb esetben még mindig van lehetőség pár unortodox intézkedést is meghozni.
  Az is tény , hogy a lakosság államkötvény vásárlásai is megnőttek, a külföldiek mellett. Nyilván itt csapódik le részben , az egykulcsos adó kedvezményezettjeinek a megtakarítási, nem a beruházásokban, mint ahogyan azt Orbánék szerették volna.

 61. 62: Valóban vannak pozitív intézkedéseik. Nekem eddig a lakosság devizahitelezésének a betiltása tetszett, illetve a hamburger- és chipsadó, és az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának emelése. Bár EU-s nyomásra történt, de pozitív intézkedés a szórakozóhelyeken a dohányzás betiltása is. A nyerőgépek körüli huzavona már nem egyértelműen pozitívum, ugyanis a kormány itt is a fideszközeli haverokat akarja helyzetbe hozni. De amit te említesz, az is pozitívum.

  No, de az MSZP-nek is voltak értelmes kezdeményezései. Elvégre vak tyúk is talál szeget.

 62. 32:
  „A “legnagyobb mezőgazdasági privatizációs mutyik” 1994 után, a horn kormány alatt zajlottak le. Torgyán doktor még kiharcolta a részleges kárpótlást – az akkori baloldal, liberálisok, egyéb nemzetellenes söpredék SEMMIT sem akart adni az elvett javakért.”

  Mielőtt Torgyán doktor a menybe menne, azért szögezzük le, hogy a magyar mezőgazdaság azért tart most ott, ahol, mert a tszek szétverése, a birtokméretek túlzott elaprózása ehhez masszívan hozzájárult!

  Lehetett volna a kárpótlást más úton is levezényelni (pl. cseh példa), ami nem jelentette volna a viszonylag jól működő struktúrák szétverését!

  Mellesleg Torgyán doktor a kárpótlásos földprivatizációval nem járt rosszul…

 63. 55 Melike

  „Ne azt nézd hogy kint mi van,hanem a színfalak mögé nézz!”

  És mi van a színfalak mögött?

  Te tudod?
  Mert még senki nem tudta elmagyarázni, hogy mire jó ez a színjáték, ha ugyanazt csinálják.
  Mikor megkérdeztem, hogy Cohn Bendittel is összepróbálták a jelenetet a EP-ben, akkor mindig sunnyogás van.

  Az hogy Orbán a saját embereit hozza pozícióba, az normális… Gyurcsány is ezt csinálta… és ezt nem is vetettem a szemére.

  De kinek és mire jó a szabadságharc?
  Miért kell az IMF-et és Brüsszelt szidni, ha ugyanúgy megy minden?
  Az lehet, hogy Brüsszel igyekszik mindenképpen kikényszeríteni amit akar, de szerintem a szembenállás és a kerékkötés valós.
  Ha Orbán hatalmat akar, akkor Brüsszeltől megkaphatná a koronával együtt… Csak Gyurcsányt kellene túlszárnyalni az eminenskedésben… Ráadásul a 2/3-al megteheti. Akkor meg?

  Szerintem Orbán legnagyobb hibája, hogy rosszil itélte meg a környezetet. A környező országok megvárják a következő válságot, mielőtt nyíltan beszélnek az EU-ból való kilépésről.

  Brüsszel meg „büntetésből” sarcolja az országot és erre hivatkozva vaszi el az a pénzt, amit a Gyurcsény-Bajnai önként és dalolva és stréberségből még megduplázva adott volna oda…

 64. 64:
  ” A nyerőgépek körüli huzavona már nem egyértelműen pozitívum, ugyanis a kormány itt is a fideszközeli haverokat akarja helyzetbe hozni.”
  A legutolsó állás az volt, hogy minden nyerőgép be lesz tiltva.
  Lehet az állami szerencsejátékot választani (lottó. totto és társai), vagy lehet a pár koncessziós kaszinóba menni (3 db), amiből 1 vagy kettő szintén állami kézben van.

  Ez lokálisan szintem biztos, hogy kevesebb pénzszórást okozz, mert a nyerőgépek általában a kocsmákban kerültek felállításra, ahol az alkohol felerősíthette a játékszenvedély pénzszóró hatását.

 65. Jancsika ment neked egy konkrét bírálat hrsz a 62 előtt, de éppen moderálásra vár.

  Fene ezt a egy linkes hrsz korlátot.
  Két link volt benne, felszabdaltam egy linkesre az elküldés után utólag, de a moderációt nem sikerült eltörölni.

 66. 65!
  A színfalak mögött?
  Az hogy a bal,nem különb mint a jobb,és fordítva..
  Nekem személy szerint secko jedno hogy ki van ott..Mert így is úgyis csak magamra számíthatok..A gazdasági környezet,meg így is úgy is sz@r,meg még sz@rabb..
  Úgyhogy nem is tudom miről beszélgetünk..

 67. 57:
  „Mért kell 3500 milliárd forintos tartalékot felhalmozni ÁLLAMKÖTVÉNYBŐL, mikor az évi 8-9%-os mínuszt jelent? Ha csak ennek a 3500 milliárd forintnak a 8%-át veszed, már az 280 milliárd forint évente. 280 milliárd forint, amit pusztán azért kell kifizetni, mert Orbánéknak van valami terve ezzel a tartalékkal (hogy mi, azt még nem látom át tisztán, de szerintem 4-5 hónappal később itt ismét ugyanolyan okosak leszünk, mint a MOL-lal kapcsolatban). ”

  A forintok az MNB-nél kerülnek beváltásra, hogy az IMF hitelt törlesszék. mivel mostanában deviza hitelt nem vettek fel, deviza kötvényt nem bocsátottak ki.
  Ha 2013-at kihúzzuk ezzel a taktikával, akkor olyan nagyon az IMF hitelre nincs szükség, mert, nem égető a deviza forrás szükséglet.
  Az IMF-EU adósság törlesztési menetrend itt:

  http://akk.hu/object.2200D051-BDF7-412E-B48D-771808A9F61F.ivy

 68. 57:
  ” De a Fidesz se jobb. Csak sajnos Magyarországon az emberek túlnyomó többsége jobber, és a jobber logika számára mindegy mekkora szopás van, csak jobboldalról jöjjön a saller.”

  Ez eléggé doktríner álláspont, és akkor nagyon finom voltam!

 69. Egyébként mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy a tények időrendisége szerint az OV szabadságharca általában addig terjed, amíg a kohéziós pénzek veszélybe nem kerülnek.

  Lásd pl. itt, de ez már a mások eset:
  http://index.hu/video/2012/10/17/matolcsy_367/

  Itt hívnám fel a figyelmet, hogy pl. a Simicska-féle vasút felújítás is kohéziós pénzekből zajlik.
  Tehát a gazdasági holdudvar jelenlegi és jövőbeli lenyúlni való pénzéről is szó van.

  A „nemzeti” tőke meg addig engedi a szabadságharcot, amíg ezek a pénzek veszélybe nem kerülnek.
  Akkor egy éles rántást érez OV a nyakörvén és ez irányváltásra készteti.

  De mi nem leszünk EU gyarmat…
  Aha.

 70. Ahogy ezt a sok hozzászólást végigolvastam azt vettem észre (örök emberi tulajdonság) hogy a „sajátjának” mindenki könnyebben megbocsát, mint az ellenfélnek. Objektivitás ritka, mint a fehér holló. Maradjunk annyiban, hogy az összes politikust le kellene váltani vagy még jobb, börtönbe kellene csukni, mert kivétel nélkül mind megsértette a Btk. valamelyik paragrafusát. Ez persze lehetetlen. Minden esetre (és ebben is egyetérthetnénk) az elmúlt 22 év legnagyobb hibája az volt, a mikor a hülye nép 2/3-ot adott át Orbánnak ezüst tálcán. Ha nem lesz geddon (miért ne lenne?) akkor a magyar történelemben Orbán uralma azonos értékű lesz a mohácsi vésszel. Ne gyömöszöljétek egymást, mert eldönthetetlen, hogy Pot Pol volt-e nagyobb gazember vagy Adolf Hitler, és egyik se tudja saját tetteivel elhalványítani a másikét.

 71. Azt se szabad elfelejteni, hogy ezek az újabb és újabb „NEM” megszorításoknak az egyik fő oka az egykulcsos adórendszer, ami évente generál kb. 400 milliárd lyukat a költségvetésen.

  „Hiába jelentett be Matolcsy György soha nem látott mértékű, 764 milliárdos megszorítást jövőre, az Európai Bizottság szerint a csomag jelentős mértékben csökkenti a növekedést, ami a kiigazítási igényt is megnöveli. ”

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/19/brusszel_meg_nagyobb_csomag_kell/

  Szép összeg…

  Az egykulcsos SZJA-nak egyre nagyobb ára van.
  Az ára arányban van az előnyeivel?

 72. Talán akkor hiszek a politikusoknak ha a saját „tiszteletdíjukat” majd a mindenkori átlagfizetéshez kötik és ha nem megy a szekér akkor a saját bérüket is a negativ%-nak megfelelően csökkentik.
  Egyébként kár itt a billentyűzetet koptatni a vezetőink viselt dolgai miatt mert ezt már mindenki sokszor elmondta itt inkább az összefogásról kéne beszélni de gondolom nem mernétek betenni a pénzeteket akárcsak pár ezret is egy közös kasszába és azt a tagok által jóváhagyott dologra fordítva felhasználni…a sok kicsi sokra megy alapon lenne lehetőség egy túlélő fellegvárat építeni.Ez tök idealista meg naiv meg stb..de mégis egy lehetőség amit nem használunk ki.

 73. 75:
  Ehhez kapcsolódóan még egyszer kiemelném:

  „Az IMF becslése alapján (41.oldal) 1%-nyi megszorítás 0,9-1,7%-nyi GDP-csökkenést okoz, míg a közgazdászok, gazdaságpolitikusok előrejelzéseik során rendszerint 0,5 körüli értéket vagy még alacsonyabbat használnak. Ez azért fontos, mert éppen ez az oka, hogy Európában is rendszeresen alulbecsülték a szükséges megszorítás mértékét, és emiatt kell újabb és újabb megszorításokat végrehajtani.”

  Az eredeti forrás itt:
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/02/pdf/text.pdf

 74. 40 …
  „Legközelebb a parkban összeszedem a csigákat is.”

  Van hozzá egy jó receptem :
  Porhanyós csigasült 4 személyre

  1. Végy napi 15-20 dkg. csigát (meztelen is lehet).
  2. Add egy kacsának.
  3. Ha kacsa szépen megnőtt, indíts ellene koncepciós pert.
  Tanúnak a kutyát hívd. (Indoklás lentebb).
  4. Végezd ki a kacsát és kopaszd meg.
  5. A nem fogyasztható részeket tálald fel kutyádnak, biztosítva
  ezzel a következő per megfelelő kimenetelét.
  6. Fűszerezd ízlés szerint, és kemencében cseréptálban süsd meg.

  Jó étvágyat !

  Elkészítési idő : 3-4 hónap Költség : 100-150 Ft.

 75. Pzuj (62-estől):

  Természetesen igazad van, a megszorítás csökkenti a GDP-t, ami további megszorítást generál… ez végső soron egy véget nem érő sor, pontosan ezért volt mindig is népszerűbb a megszorításoknál a „növekedésbarát gazdaságpolitika”, vagyis egyszerűen hagyni, hogy a gazdaság növekedése miatt a GDP-arányos adósság csökkenjen, mint megpróbálni pozitívba billenteni az államháztartás hiányát, és így legalábbis állandó szinten tartani az államadósságot.

  Ha össze akarnám foglalni a helyzetünket, az alábbiakat érdemes végiggondolni:

  1. Magyarországon az államháztartás egyenlege továbbra is negatív, ráadásul ehhez ma már hatalmas részben hozzájárul a már meglévő adósságaink kamatai is (a 2012-es költségvetésben pl. 1064 milliárd forint a kamatszolgálat, 824 milliárd forint a teljes gyógyító-megelőző tevékenységre kiadott pénz, vagyis többet költünk az államadósság kamataira, mint gyógyító-megelőző tevékenységre

  2. Ennek a csökkentésére a gazdaság megfelelő ütemű fejlesztése most lehetetlen, és valószínűleg nem lesz lehetséges a jövőben sem (Európára, és benne ránk is a legjobb esetben is tartós recesszió vár, de valószínű az akár robbanásszerű gazdasági recesszió, összeomlás is)

  3. Marad tehát, hogy le kell faragjunk a kiadási oldalból. Van mit, mert a magyar központi költségvetés még mindig a GDP több, mint 50%-át osztja újra (igaz, ez volt már 67% is, tehát ebből a szempontból történt előrelépés)

  4. A kérdés ezután: hol faragjunk le? A Fidesz ezt úgy oldotta meg, hogy összedobtak egy csomagot (azazhogy inkább most már csomagok sorozatáról lehet beszélni), ami egyik adót hozta a másik után, szinte mindenre adót fizetünk már (legújabban még a föld alatt húzódó vezetékekre is: az állam tehát a MI pénzünkből adót szed, abból megépíti a vezetéket, vagy újabb kiadja valami magánvállalkozónak, hogy építse meg az, majd a mi pénzünkből épült vezeték után még egyszer levesz minket. Szép, mi?). Másrészt jelentősen visszavágtak bizonyos szociális kiadásokat.

  5. Ugyanakkor azt látjuk, hogy irtózatos pazarlás megy továbbra is: a MOL-részvényesek kimentése 500 milliárdból (760 milliárdot igazítottunk ki, ami most Brüsszelnek nem elég, szóval jóval beljebb lennénk, ha a kormány ezt nem hajtotta volna végre), egykulcsos adó, ami több, mint 460 milliárdot spórolt a gazdagabbaknak, több százmilliárd forintos tenderek a KÖZGÉP-nek, újabb, inflációt meghaladó nyugdíjemelés és még sorolhatnánk.

  6. Ami talán hosszú távon még rosszabb, a Fidesz kiigazításai olyan területeket érintenek, ami mind rövid mind hosszú távon irtózatos gazdasági következményekkel járhat. A bankadó gyakorlatilag megöli a vállalkozói hitelezést és ezzel együtt a KKV-ket is, a felsőoktatás „reformja” könnyen lehet, hogy tönkrevágja a magyar értelmiséget a következő évtizedekre. Itt a gazdasági kár tízezer milliárdokban mérhető a következő évtizedekben, a társadalmi kár pedig felbecsülhetetlen.

  Összegzésképpen én azt mondanám: a Fidesz, ugyanúgy, ahogy korábban az MSZP nem arra költi a pénzünket, amire kellene, és ennek végső soron úgyis mi fizetjük meg az árát. Egyik 19, a másik egy híján 20.

 76. 74: Tibor bá:

  Nálam nyitott kapukat döngetsz, Tibor bá, nem én voltam, aki elkezdte mosdatni a Fideszt az MSZP-vel szemben. Számomra ugyanakkora gazember mind a kettő.

 77. 79. Jancsika:

  „inflációt meghaladó nyugdíjemelés ”
  Szerintem csak azt adják, ami a törvény szerint jár.
  A szüleim és a szűkebb rokonságom nyugdíjas és balos, eléggé figyelik a témát. Nagyon látszik, hogy az MSZP által követett stratégiát alkalmazzák: a nyugdíjasok egy markáns szavazó réteg, ezért az érdekeiket nem sértik.

  Abban maximálisan egyetértünk, hogy sokkal optimálisabban és ÉSSZERŰBBEN lehetne a meglévő erőforrásokat allokálni a meglévő szigorú feltételek mellett.

  „Egyik 19, a másik egy híján 20.”
  Látod, most kerültél az általad annyira szidott
  Jobbikkal egy platformra…:-)

 78. 81: Pzuj:

  „Szerintem csak azt adják, ami a törvény szerint jár.”

  A nyugdíjtémáról már sok érdekes vélemény elhangzott itt, szerintem méltánytalan, hogy mikor a jelenlegi aktívak elveszítik a magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat, akkor a mostani nyugdíjasok jövedelme növekedjen, miközben az átlag fizetés csökken (az inflációhoz mérve, természetesen).

  Persze lehet vitatkozni, hogy az inflációs „kosárban” a nyugdíjasokat elsősorban érintő termékek (élelmiszerek, közműszámlák, stb.) a hivatalos inflációnál jóval nagyobb mértékben nőttek – vagyis valójában a nyugdíjasok jövedelme is csökkent.

  Viszont az tagadhatatlan, hogy aki most 50 éves vagy annál fiatalabb, már BIZTOSAN nem fog nyugdíjat kapni. Bárhogy nézzük tehát, a jelenlegi nyugdíjrendszer méltánytalan az azt eltartókkal szemben.

  „Látod, most kerültél az általad annyira szidott
  Jobbikkal egy platformra…:-)”

  Az számít, hogy szerintem a Jobbik se kivétel? 🙂

  Illetve igen, a Jobbik még borzalmasabb dolgokat csinálna, mint az MSZP vagy a Fidesz. Például kilépnének az EU-ból. Remélem, nem lesz alkalmuk „bizonyítani”.

 79. 82. Jancsika:

  „Például kilépnének az EU-ból. Remélem, nem lesz alkalmuk “bizonyítani”.”

  Szerintem, ha hatalomra kerülnének, kétszer is meggondolnák ezt a lépést.
  Egyrészt , mert a szavazótábort is érintené (vidék, mezőgazdasági támogatások!!), másrészt a holdudvart (lenyúlandó pénzek lásd Fidesz).

 80. 83: Pzuj:

  „Szerintem, ha hatalomra kerülnének, kétszer is meggondolnák ezt a lépést.”

  Fene tudja.

  Szerintem a legjobb, amit a Jobbiktól várni lehet, hogy hatalomra kerülnek, és kezdődik a „business as usual”, vagyis mindent úgy csinálnak, mint az eddig kormánypártok: választás előtt toronyóra lánccal, aztán minden megy a régiben, maximum a közpénzek lenyúlásának a „modus operandi”-ja változik, meg a de a volumene és a tendenciája nem.

  Hangsúlyozom, ez a LEGJOBB, amit a Jobbiktól elvárok. Természetesen ez azt jelenti, hogy geddon esetén meztelen seggel ugranánk fejest a szaros medencébe. És igazából teljesen mindegy, hogy lassú vagy gyors geddon lesz.

  Van azonban a Jobbik esetén néhány tényező, amit érdemes figyelembe venni.

  1. A Jobbik nem része a rózsadombi paktumnak. Vagyis nem kötik írott-íratlan ígéretek, de akár az elmúlt 22 év politika erőterének tapasztalatai sem a korábbi potentátok irányába. Ha a Jobbik hatalomra kerül, könnyen lehet, hogy komolyan veszi az elszámoltatást a Fidesz és az MSZP korábbi funkcionáriusaival szemben. Ez első hallásra még akár jó is lehetne, viszont egy ilyen lépés kiszámíthatatlan következményekkel is járhatna. A külföldi tőke tutira pánikszerűen menekülne Magyarországról, aminek már rövid távon is egy gazdasági összeomlás lenne a következménye.

  2. A Jobbik vezető egyéniségeit elnézve nem tartom kizártnak, hogy TÉNYLEG komolyan gondolják az EU-ból való kilépést. És itt tartsunk egy kis kitérőt. Magyarország kis ország, emiatt kiszolgáltatott. Tetézi ezt az a tény is, hogy a saját tőkénket 1990 után feléltük (mind a lakosság, mind a mindenkori kormány), és eladósodtunk (mind a lakosság, mind a mindenkori kormány), ezért hihetetlenül nagy szükségünk van külföldi tőkére, ami mozgatja a gazdaságunkat. Ez egy nagyon szomorú dolog, de sajnos tény. Nagyon jó lenne, ha megváltozna ez, de ehhez alapvető szemléletbeli változásra lenne szükség, mind a lakosság, mind a politikai potentátok részéről, és ennek most még a kezdeményezéseit sem látom SEHOL.

  A második nagy problémánk, hogy a kereskedelmi partnereink jó része az EU-ból kerül ki. A korábbi piacainkat (pl. Szovjetunió) elveszítettük, és az EU-n kívül egyelőre nem is sikerült újakat kiépíteni. Elnézve a magyar gazdaság versenyképességét, aligha fog sikerülni ez a közeljövőben. Márpedig az EU országaival csak az EU-n belül lehet jó hatékonysággal kereskedni, ugyanis az EU-n kívülről már jelentős bürokratikus és egyéb akadályokkal nézne szembe Magyarország.

  Tehát kell-e nekünk az EU? Nos a helyzet az, hogy jó lenne, ha nem kellene, de sajnos NAGYON kell. Az EU a szükséges rossz, ha úgy tetszik. Az EU finanszírozza a magyarországi befektetések és fejlesztések 98%-át. Az EU nélkül ez az ország MEGHALNA gazdaságilag. Túlélnénk egy ilyen összeomlást? Nos, a nemzetszintű katasztrófa mindenképpen garantált lenne, a kérdés, hogy milyen véráldozat árán másznánk ki belőle (ha kimásznánk egyáltalán), és mi lenne a vége az egésznek. A következmények kiszámíthatatlanok lennének, az áldozatok száma pedig szerintem könnyen elérhetné a több millió főt is.

  A legjobb és legbiztosabb stratégia az lenne, ha az EU-ban maradva szépen, fokozatosan tudnánk csökkenteni a külföldi tőkétől és az EU-tól való függésünket. Ehhez azonban egy több évtizedes, összehangolt akcióra lenne szükség, aminek a fő támpillére a MEGTAKARÍTÁS és a saját gazdaságba való BEFEKTETÉS kellene legyen, mind a magyar társadalom egésze, mind pedig a politikai elit részéről. Ez nemhogy nem látszik megvalósulni, hanem pontosan ellenkező irányba megyünk. Ha már nem is költekezünk olyan gyorsan, mint korábban, az egyedül azért van, mert olyan mértékben eladósodtunk, hogy már nincs miből költeni. Az összes politikai párt programjának középpontjában továbbra is a növekedés és a régi fogyasztási szint visszahozása áll.

  Ehhez képest azt látjuk, hogy ha csak a kormány hivatalos statisztikáit nézzük, is évi 2-3% körüli recesszióban vagyunk 2008 óta szinte folyamatosan, de ha a gazdaság bizonyos esszenciális konkrét statisztikáit figyeljük (kedvencem pl. a benzinfogyasztás), akkor a gazdaság kőkemény 10-12% körüli recesszióban van már 4. éve. A benzinfogyasztás visszaesésének én még akár örülnék is, de sajnos jelen esetben ez csak azt jelzi, hogy elszegényedünk. Tudatos fogyasztás-csökkentésre lenne szükség, amit nem a kényszer, hanem a saját elhatározás szül, mert akkor még lenne mozgásterünk. Ehelyett kényszerpályán vagyunk, amit egyre kevésbé leszünk képesek elhagyni. Lehet, hogy már rég elkéstünk, és nincs olyan, a magyar nép szempontjából elfogadható áldozattal járó forgatókönyv, amiben Magyarországot még egy fenntartható jövő pályájára tudnánk állítani.

 81. 84.

  Egy picit árnyalja a képet EU-hoz:

  A britek már hátrálnak kifele belőle. Pedig szerencsére az euróból kimaradtak.

  „Tehát kell-e nekünk az EU? Nos a helyzet az, hogy jó lenne, ha nem kellene, de sajnos NAGYON kell. Az EU a szükséges rossz, ha úgy tetszik. Az EU finanszírozza a magyarországi befektetések és fejlesztések 98%-át. Az EU nélkül ez az ország MEGHALNA gazdaságilag.”

  Állítólag nettó befizetők vagyunk, vagy voltunk évekig és még most sem pozitív a mérleg. Arra gondolok, hogy a belépés óta befizetett tagdíj és a kiesett vámbevételek még mindig több, mint amennyit vissza tudtunk szerezni támogatások formájában. Ha ez igaz, akkor bizony állításod nem állja meg a helyét. De még ha többet is sikerült lehívni, mint amennyit befizettünk, és elvesztettünk, akkor is a támogatások egy nagy része le lett nyúlva és nemhiszem, hogy ez ezután is ne így lenne. Ami maradt, azok nagy részét meg sétálóutcákra meg egyéb nem termelő beruházásokra költötték.

  Az EU-ból előbb utóbb lépni kell, de hogy mikor van a megfelelő kiugrási pillanat, azt nehéz lenne megmondani.

 82. Konspirációs teória:

  1. Magyarország iszonyatosan el van adósodva.
  2. Kis ország. Ami itt történik, nincs nagy hatásal Európára.
  3. A kormány 2/3 többsége bármilyen intézkedést lehetővé tesz.
  4. OV gyanúsan magabiztos.
  5. Egy sor intézkedést hozott a kormány amit az UNIO fröcsögve
  kritizált, aztán bevezetett.

  Nem lehet, hogy mi itt egy kísérleti labor vagyunk?

  Viktorunkat leállították a szőnyeg szélére, és választást ajánlottak ? Vagy kipróbálják rajtunk ötleteiket, és azok társadalmi hatását, és akkor túlélhetünk, vagy mehetünk mi is a görögök után a levesbe ?

 83. 87.

  A görögök nem mennek a levesbe. Igaz jól eladósodtak, de kaptak a felvett pénzből az emberek is bőven jó fizetést, nyugdíjat stb.. Most van mihez nyúlniuk – már akinek volt egy kis esze és nem dorbézolta el az elmúlt évek folyamán. Ne felejtsük el, hogy az embereknek euróban van a megtakarításuk(és nem is kevés), amit nem lehet elinflálni, elértékteleníteni.

  Mit lehet velük csinálni? Kirakni őket az EU-ból. Visszahozzák a saját pénzüket, beindítják a gazdaságot, mennek a túristák is egy idő múlva és kint lesznek a slamóból. A hitelezők meg bebukták.

  Nálunk a lakosság nagy részének nincs megtakarítása, adóssága annál inkább. Kevés a vagyon, kevés a tartalék, ráadásul nincsenek olyan jó adottságaink sem, mint a görögöknek. Nálunk egymilliós vagy még nagyobb cigányság, elöregedő társadalom.
  A görögöknél sok gyermek, pozitív életszemlélet.
  Szerintem nem kell őket félteni.

 84. 85. Fantomas:

  hogy a belépés óta befizetett tagdíj és a kiesett vámbevételek még mindig több, mint amennyit vissza tudtunk szerezni támogatások formájában. ”

  Az EU befizetés és kifizetés egyenlege a belépéstől számítva számunkra pozitív, azaz az EU tolja belénk a pénzt, ez tény.
  Hogy mire költik, és mire költhető az egy másik kérdés.

  Ezt a vámbevételeket már sokszor hallottam, de belegondoltál-e abba, ha megmaradt volna a régi vámrendszer ( a mi bevételünk), akkor az EU a mi EU-ba menő áruinkat is megvámolta volna?
  Azaz a magyar áruk versenyképességi hátrányba kerültek volna, pl. az EU-n belüli termelőkkel.
  Ergo a gazdasági növekedésünk kisebb lenne, azaz amit nyertünk volna a vámon, elvesztettük volna a réven.
  Szóval akkor ezt a nagyon valószínű hatást is kalkuláld be az EU-s egyenlegedbe.

 85. 85:

  A britek már hátrálnak kifele belőle. Pedig szerencsére az euróból kimaradtak. ”
  A britek elég régóta EU-szkeptikusak, az USA előretolt trójai falova.

 86. 45 Melike!
  “Érdekes ..Jobbik mért nem írt már
  egy ilyen posztot mint most Tibor
  bá?”

  Az utóbbi két évben több ilyen (hazai mezőgazdasági lehetőségek) cikk is megjelent a nyomtatott barikádban ami -nem titkoltan – jobbikos hetiap.

 87. 88.

  Hallottam, olvastam ilyet is, meg olyat is erről a pozitív, negatív Eu-Magyarország mérlegről, nemtudom hol lehetne hitelt érdemlően utánajárni.
  Szóval nemtudom miért vagy ebben olyan biztos, hogy:

  „Az EU befizetés és kifizetés egyenlege a belépéstől számítva számunkra pozitív, azaz az EU tolja belénk a pénzt, ez tény.” ???

  A vámban valszeg igazad van, bár ez a vám-rév dolog csak akkor igaz, ha az Eu-s országokkal szemben a külker mérlegünk pozitív vagy legalább nulszaldós lenne. A másik,hogy elvesztettük a lehetőségét annak, hogy védővámokkal megvédjük a mezőgazdaságot pl. miközben úgy mentünk bele az únióba, hogy elfogadtuk: a hazai termelők 25%-át kapják támogatásként annak, mint amit a régebben belépettek kapnak, miközben a védővámok lehetősége megszűnt. Nonszensz!
  Csodálkozunk, hogy az ország valaha kiváló mezőgazdasága romokban hever? Ezen hány ezer milliárdot buktunk már az elmúlt pár évben?

  89. Én is elég régóta EU szkeptikus vagyok. Most akkor én is valami faló vagyok? 🙂
  Amit írsz az nem érv, az semmi! Ha érdemben írtál volna valamit Farage érveire, az jó lett volna.

 88. 85: Fantomas:

  „Állítólag nettó befizetők vagyunk, vagy voltunk évekig és még most sem pozitív a mérleg.”

  Jó a felvetés. „Papíron” persze nyereségben vagyunk, hiszen a tagdíjaknál többet kapunk vissza a kohéziós alapokból és egyéb támogatásokból. Valójában nyilván veszteségként ide kell sorolni a vámunió miatti veszteségeinket is, meg még egy sor más dolgot. Azt, hogy a kohéziós alapokból és egyéb támogatásokból származó pénzek nagy része elvész a korrupció feneketlen zsákjában, szerintem nem korrekt az EU-tagság számlájára írni, ugyanis a saját adóforintjainkat is meglovasítják „értő kezek”. Korrupció volt, van, lesz, akár az EU tagjai vagyunk, akár nem, és rettentően nagy károkat okoz Magyarországon. Bár ne lenne.

  De nézzük a vámuniót. Mit nyernénk, ha nem lennénk a tagjai? Először is, kivel kereskednénk, mit vennénk, mit adnánk el? Magyarország 1990-ben elveszítette a korábbi felvevőpiacainak jó részét, és ez igazából az EU-tól független folyamat volt (akkoriban még nem is voltunk EU-tagok). Ha nem lennénk tagja az EU-nak valószínűleg az egyébként is versenyképtelen magyar gazdaság csak sokkal nehezebben tudna bármit is exportálni bárhova. Igaz, korábbi exportpartnereink most újra fizetőképesek (főleg Oroszország), de kérdés, mennyire tudnánk betörni ezekre a piacokra a versenyképtelen termékeinkkel. Az export szempontjából szerintem egyértelműen jobban járunk, hogy EU-tagok vagyunk.

  Mi a helyzet az importtal? Nos, igen, a kormánynak valóban jogában állna pl. vámot szedni az importált termékeken, ami talán fékezné az importot, vagyis itt veszítünk egy fontos kontrollálási lehetőséget. Kérdés azonban az, melyik kormány vállalná be, hogy a merkantilista gazdaságpolitika fenntartása érdekében (aminek a lényege a pozitív export-import szaldó) súlyos vámokat vessen ki import árukra, mikor azok népszerűsége Magyarországon töretlen már a 80-as évek óta. Elnézve a politikai populizmust, valószínűleg egyik sem. Vagyis bár jogunk az lenne megakadályozni mondjuk a német autók importját, jó eséllyel nem élnénk vele. Persze ez csak spekuláció.

  Még egy fontos kérdés. Az EU-n belül nem csak az áruk, hanem a tőke is szabadon mozog. Jó ez nekünk?

  Nem, ez egyértelműen nem jó, ugyanis Magyarországra külföldi tőke jön, ami a magyarországi gazdasági tevékenységből származó hasznot gátlástalanul kiszivattyúzza, a gazdasági tevékenység negatív externáliáit meg itt hagyja nekünk, hadd nyaljuk fel mi. Sokkal jobb lenne, ha magyar tőke mozgatná a magyar gazdaságot, akkor a nyereség is a miénk maradna. A legjobb az lenne, ha a „sok kicsi sokra megy” elv érvényesülne mind a tőke mind a vállalkozások szempontjából, vagyis a magyar gazdaságot az erős középosztály egyenként kicsi, de összességében jelentős megtakarításai tőkésítenék és a KKV-k végeznék a gazdasági tevékenység zömét, lehetőleg nagyvállalatok nélkül.

  A kérdés: ha nem lenne EU, ez nagyobb valószínűséggel valósulna meg?

  Szerintem nem. Ugyanis Magyarországon azért kell a külföldi tőke, mert a saját megtakarításainkat feléltük (fogyasztási cikkekre váltottuk ill. szociális kiadásokra fordítottuk, amikből nem származott jövedelem), és ez zömmel már az EU-tagság előtt is ment (sőt, már a szocializmus alatt is). Ezért is adósodtunk el. Igen, ha nem lennénk EU-tagok, nehezebben mozogna Magyarországra a külföldi tőke, de ez azt is jelentené, hogy jóval kisebb gazdasági tevékenység is folyna, mint most (igaz, negatív externália is kevesebb maradna utána).

  Összegezve, szerintem rossz dolog nekünk az EU-tagság – de nélküle még rosszabb lenne. Ha a magyar gazdaság szerkezete megfelelő lenne, jól boldogulnánk EU nélkül is (nézzük csak meg Svájcot vagy Norvégiát), de a gazdaság jelen állapotában az EU még mindig a kisebbik rossz.

 89. 88. PZuj

  „Az EU befizetés és kifizetés egyenlege a belépéstől számítva számunkra pozitív, azaz az EU tolja belénk a pénzt, ez tény.”

  Ez a liberális mantra csak könyvelés szempontjából igaz és csak parasztvakítás.
  Nem tartalmazza a cukorgyárak, a totál növényolajipar, a mezőgazdaság, húsipar, az energiaipar, a telekommunikáció, az áruházláncok, biztosítás és a bankrendszer (+++ satöbbi) külföldi kézbe adásából származó károkat.

  Plusz azt, hogy mivel szinte minden termelés külföldi kézbe került, külföldről kellett megvenni akár termék, akár szolgáltatás formájában, amire kölcsönt kellett felvenni, és ez sokszorosan lett visszafizetve…

 90. 91:
  Lehet választani:
  USA,orosz,kínai vagy EU érdekkörbe akar tartozni az ország.
  Mindegyik valamilyen módon ki fog minket zsákmányolni.
  Én a kultúrkör miatt az EU-t választom.
  Van más alternatíva szerinted?

  Azt is tudomásul kéne venni, hogy az EU (és ezáltal mi is) nagyobb integráció nélkül a orosz, kínai, USA többpólusú világban el fog bukni.

  „Hallottam, olvastam ilyet is, meg olyat is erről a pozitív, negatív Eu-Magyarország mérlegről, nemtudom hol lehetne hitelt érdemlően utánajárni.”

  Van erre több évre visszamenőleg EU statisztika.
  Mármint az EU transzferek egyenlegére.

  „bár ez a vám-rév dolog csak akkor igaz, ha az Eu-s országokkal szemben a külker mérlegünk pozitív vagy legalább nulszaldós lenne.”

  Jelenleg a külker mérlegünk pozitív egyenlegű. Mivel az EU a fő kereskedelmi partnerünk, valószínűleg azokkal is. Ami negatív lehet az Kína meg az oroszok (olaj, gáz).

 91. 93:
  „Nem tartalmazza a cukorgyárak, a totál növényolajipar, a mezőgazdaság, húsipar, az energiaipar, a telekommunikáció, az áruházláncok, biztosítás és a bankrendszer (+++ satöbbi) külföldi kézbe adásából származó károkat.”

  No-no: Most EU egyenlegről volt szó, nem a rendszerváltáskor privatizációs rablásról.
  Ez azért a mi vezetőinken is múlott.

 92. 95 Pzuj

  Az egyenleg szempontjából lényegtelen, kin múlott !

 93. 92, Jancsika

  „Szerintem nem. Ugyanis Magyarországon azért kell a külföldi tőke, mert a saját megtakarításainkat feléltük (fogyasztási cikkekre váltottuk ill. szociális kiadásokra fordítottuk, amikből nem származott jövedelem)”

  Hazugság.

  Azért kell a külföldi tőke, mert a magyar forrásokat felszámolták és/vagy külföldi kézbe adták. Ez pedig külföldre termeli a hasznot.
  Ami maradt az pedig alig elég, főleg ha kamatterhekkel is meg van púpozva… Most olvasom, a magyar tejre 80 forintot raknak az áruházláncok, a szlovákot meg beszerzési áron adják.
  A Gyulai kolbász is több mint 100%-os felárral kerül a boltokba…
  Itt van egy egyre markánsabban kitapintható áramlat, ami a magyar termékek ellehetetlenítésén dolgozik.
  Ez nem gazdasági téma hanem politikai, annak is mocskos.

 94. 91:
  „a hazai termelők 25%-át kapják támogatásként annak, mint amit a régebben belépettek kapnak, miközben a védővámok lehetősége megszűnt.”

  A mezőgazdasági támogatások különbsége évről-évre csökken (így lett megállapítva), 2014-ben elvileg a mezőgazdasági támogatások szintje kiegyenlítődik.
  Na akkor, mi alapvetően egy agrártermékekből exportáló ország voltunk/vagyunk.

  Kiindulási helyzet:
  Az EU-s termelők támogatva vannak, de mi vámolhatjuk a behozatalt, de a mi termékeinket is vámolhatja az EU, mert nem vagyunk vámunióba velük. Ergo az EU-s termelők támogatása mellett még az az EU-s vámok árdrágító hatásával is meg kell küzdenünk.

  Jelenlegi helyzet:
  Vámunió van, és mi lassan felzárkózunk az EU-s mezőgazdasági támogatási szinthez.

  Szerinted az kiindulási helyzetben versenyképesebb lett volna a mezőgazdaságunk?

 95. 93: Attila(PV):

  Na, ilyen sincs gyakran, hogy gyakorlatilag egyetértünk.

  Kicsit populárisabban fejezted ki, de egyetértek. Az, hogy itt van a külföldi tőke, nekünk ROSSZ.

  DE! Még mindig a KISEBBIK rossz. Ugyanis ha nem lenne, a jelenlegi gazdaságunknak csak a töredéke működne. Azt a pénzt ugyanis, amiből a saját gazdaságunkat kellene/kellett volna működtetni, gyakorlatilag eltüzeltük.

  Igen, a legjobb az lenne, ha SEMMI nem lenne külföldi kézben, hanem a magyar gazdaság minden létező aspektusát magyar tőke mozgatná, és magyar vállalkozások végeznék az érdemi munkát is. Persze a globális rendszerben a tökéletes függetlenség lehetetlen, mert egyetlen ország sincs, aki legalább egy-két esszenciális komponensből ne szorulna importra (1945 óta az USA is kénytelen egyre több mindent importálni). Ettől függetlenül lehetne olyasmi függetlenségre törekedni, mint amilyet pl. Svájc élvez.

  Ehhez azonban ALAPVETŐ szemléletváltásra lenne szükség mind a vezetőség, mind az átlagember szintjén. Ettől sajnos nagyon messze vagyunk, és úgy tűnik, egyre messzebb kerülünk.

 96. 95:
  „Az egyenleg szempontjából lényegtelen, kin múlott !”

  A mi elitünkért is az EU a hibás?
  Amikor még a privatizáció idején még nem is voltunk EU tagok?
  Érdekes álláspont.

 97. Attila PV

  ” Most olvasom, a magyar tejre 80 forintot raknak az áruházláncok, a szlovákot meg beszerzési áron adják.”

  És te ezt elhiszed ? Mert szerinted az áruházlánc tulaja nem akar hasznot a szlovák tejen, mert annyira szereti a szlovákokat, minket meg ennyire utál ? Itt van a boltja, logikus, hogy a szlovákoknak nyaljon, ne nekünk. …. Vagy nem ?

 98. 97: Attila(PV):

  „Hazugság.”

  Na, gyorsan elmúlt a kettőnk közötti „fegyverszünet”.

  Először is, hazugsággal vádolsz, ami egy elég rosszindulatú dolog, de hát nem várok többet tőled.

  Másodszor, Attila, többször kifejtettem, hogy RÉSZLETESEN kiszámolható, a magyar átlag népesség fogyasztási szokásai TÖBBSZÖRÖSEN annyi pénzbe kerültek az elmúlt 30 évben, mint a politikai elit privatizációs mutyijai.

  A privatizációs vagyonveszteséget még az olyan jobboldali közgazdászok, mint pl. Bogár László is kb. 30.000 milliárd forintra becsülik… ehhez képest csak a személygépjármű-állomány NÖVEKEDÉSÉN buktunk 150.000 milliárdot 40 év alatt.

  Az elmaradt haszon más kérdés, valóban, a 30.000 milliárdos termelővagyon jelentős bevételt tudott volna termelni – de hát, a 150.000 milliárd elautókázott nemzeti vagyon is termelt volna legalább annyit. Igaz, a 150.000 milliárdnak egy jó része nem likvid tőkeveszteség, hanem a nemzeti vagyon egyéb aspektusaiban (pl. környezeti, egészségi vagyon) bekövetkezett veszteség. Viszont az egészségesebb polgár produktívabb, a jobb ökológiai környezet pedig még fenntartható gazdálkodás mellett is jobban tud termelni – tehát ezek után is van elmaradt haszon.

 99. 100 Pzuj

  Akkor leírom még egyszer !

  Az egyenleg szempontjából lényegtelen, kin múlott !

  Az egyenleg az egy matematikai fogalom, nem politikai….annyi-amennyi…lényegtelen ki, vagy mi okozta!

 100. 103: Akkor én is még egyszer leírom:

  Az EU transzferek egyenlegébe NE számítsunk bele olyan tételt, ami az EU csatlakozás ELŐTT keletkezett.

 101. Jó ! Akkor most kaptok egy kis ízelítőt abból, mi mindenre költjük az EU forintokat !

  Szakértőként nemrég résztvettem egy EU finanszírozott projekt írásában. Van Magyarországon kb. 1000 település ami még nincs bekapcsolva a szélessávú internet hálózatba. A kiírás szerinti cél, ezen települések minden ingatlanának 50/5 megabit !!!!! hálózattal történő ellátása.(Jó lenne, ha nekem valaha ennyi lenne) A keretösszeg 20 Milliárd Ft. A települések jellemzően Somogy és környéke jellegű elszegényedő helyek. Annak esélye, hogy itt 10% feletti nethasználó legyen szinte nulla. Mégis ingatlanonként 100 eFt-ot fog ebbe ölni az állam (1 millió Ft/valós felhasználó). Ennyit arról, mi az értelme, az EU befizetésnek, és visszaosztásnak.

 102. 98.

  „Szerinted az kiindulási helyzetben versenyképesebb lett volna a mezőgazdaságunk?”

  Hogy lehet úgy versenyezni mondjuk gabona/zöldség/gyümölcs természtésben, hogy az egyik fél 100 ft-ot kap mondjuk egy liter étolaj alapanyagjának megtermeléséhez, miközben a másik 25-öt ugyanahhoz?
  A holland termelőnek megérte 1 forint haszonnal termeszteni a káposztát és idehozni, mert kapott hozzá 40 forintot kilogrammonként támogatásként.
  Csoda, hogy a magyar termelőnek felszedni sem érte meg? Persze, hogy abbahagyta. És ez volt a cél. Csak ez a 25% kontra 100% dolog mérhetlen károkat okozott, amibe még bele is pusztulhatunk(éhen halhatunk, ha leáll az élelmiszerexport bármi miatt), mert tízezrek tönkre mentek és leszoktak az élelem előállításról.

  105.
  Erről beszélek én is. Mégha pozitív is a mérleg és több pénzt kapunk az Eu-tól, mint amit befizetünk, akkor is hülyeségekre költjük, nem a termelő szektor fejlesztésébe invesztáljuk be. Egy nagy része egyből magánvagyon lesz, másik része meg ki van dobva az ablakon.

 103. 104 Pzuj

  Jogos a két pont ! 🙂 Kapsz egy hangszórót !

 104. 106.
  Javítás:

  „Csak ez a 25% kontra 100% dolog mérhetlen károkat okozott, amibe még bele is pusztulhatunk(éhen halhatunk, ha leáll az élelmiszerexport bármi miatt), mert tízezrek tönkre mentek és leszoktak az élelem előállításról.”

  Helyett:

  Csak ez a 25% kontra 100% dolog mérhetlen károkat okozott, amibe még bele is pusztulhatunk(éhen halhatunk, ha leáll az élelmiszer IMPORT bármi miatt), mert tízezrek tönkre mentek és leszoktak az élelem előállításról.

 105. 92.

  Igen, igazad van. A fő baj nem az Eu-val van, hanem az áruló és korrupt elitünkkel, meg velünk, hogy hagytuk őket mindezt véghezvinni. PZuj-nak is igaza van, amit a 100-ban ír.

  Tiborbának is igaza van. Paprikáscsirkét főz, élvezi a fiatalok társaságát, berántott biztosan egy-két sört és most békésen pihen, ahelyett, hogy itt verte volna a billentyűzetet. 🙂 🙂

  Jó éjt Mindenkinek!

 106. Ami volt az elmúlt szerintem kár ezen túl sokat rágódni…nem kell feltétlen a tescoból a szlovák tejet venni mert van más alternatíva is csak az igényel egy kis szervezést meg esetleg mászkálást…vannak még piacok ahol termelők árulnak zöldséget gyümölcsöt,ezen a piacokon többnyire házitej is van és nem is drágább lényegesen mint a 2,8-as uht-s áruházi társaik és ezek jó eséllyel nem 2.8% hanem 4%körül van így tejszín,túró,sajt is készíthető belőle és nem beszélve arról,hogy így kihagytad a láncból a szállítást,csomagolást,raktározást,reklámköltséget,stb…és az által,hogy a tehenészet nem 60forintért adja el a tejet hanem 160-200-ért így mindjárt több pénz lesz a gazdaságot fejleszteni mert nem mindenhol csak a pénzt lopják ki a mezőgazdaságból.

 107. Nemrégiben tagjává váltam egy befektetési csoportnak, akik kifejezetten geddonra alapozott stratégiákkal foglalkoznak. Ők hívták fel a figyelmemet az alábbi videóra, szerintem nagyon érdekes:

  http://goo.gl/MJlUt

 108. 111 jancsika

  Nagyon tanulságos anyag, különösen a vége

 109. 112: Hargi:

  Tudod, mi az érdekes?

  A napokban, mikor ezt a videót néztem, az jutott eszembe, hogy ha most termőföldbe akarnék fektetni, akkor vagy úgy csinálnám, hogy magam művelném meg (ez azonban most még nem jön szóba), vagy úgy, hogy egy olyan befektetői csoportra bíznám, akik értenek hozzá, és jó eredményeket tudtak felmutatni a közelmúltban. Ahogy nézegettem, a fenti videóban szereplő csoport pl. LEHET, hogy ilyen. Ettől függetlenül nem vennék földet náluk, mert nem ismerem a földviszonyokat pl. Iowában, ahol ők fektetnek be.

  DE! Az is eszembe jutott, hogy Magyarországon pl. tök jól működhetNE egy ilyen rendszer – sőt, ha belegondolunk, volt is erre próbálkozás, illetve van a mai napig is – ugye az ÁFÉSZ-ekre és TSZ-ekre gondolok. A nagyszüleimnek pl. a mai napig van részesedése az orosházi TSZ-ben (bárhogy is hívják a rendszerváltás óta), ahonnan minden évben kapnak némi osztalékot termény formájában (kárpótlási jegyért kapták még anno). Vagyis lehetne a termőföldbe pénzt fektetni Magyarországon – HA működne normálisan a rendszer, és nem arról szólna, hogy a TSZ-ekből kilopják a pénzt, így nem érdemes beléjük pénzt fektetni.

  Persze most megint el lehet kezdeni azon vitatkozni, hogy ki tehet arról, hogy ez nem működik Magyarországon, igen, a kormány valószínűleg legalább annyira felelős, mint az egyes gazdák, alkalmazottak, igazgatók, befektetők. De a lényeg: itt ülünk egy potenciálisan jó befektetési lehetőség fölött, és nem tudjuk kihasználni.

 110. 113 Jancsika

  Jó is lehet akár ez az elgondolás. A TSZ-be anno csak látszólag léptek be önként az emberek, és az elnökség is inkább volt politikai poszt mint a többség által adott felhatalmazás. Ha ma emberek a pénzen vett földjüket a közösbe adnák, akkor nyilván az ellenőrzést (pénz kilopása ellen) is komolyabban akarnák gyakorolni. Nyilván a művelés gondossága, nem érné el az egyéni gazdaság, de valószínűleg meghaladná, a volt TSZ idők szintjét.

 111. Itthon az értékesítés lenne a gond (mármint az évente megtermelt termény értékesítése), mert egyébként egészen jó számok jönnének ki. Pl. 500000 Ft-ért megveszel egy ha földet, beveted búzával, learatod, eladod. Mezőgazdasággal foglalkozó ismerős szerint ez nettó 50000 Ft nyereség, vagyis 10 %-ot fizet évente, ami nem rossz, sőt (a lakással ellentétben) a föld nem amortizálódik (hacsak nem csinálsz valami nagy baromságot). A régi szövetkezetek valószínűleg egészen jó dolgok lehettek (volna), ha önkéntes alapon alakultak és működtek volna. Persze a mostani TÉSZ-ek csődje (pl. Mórakert) nem túl inspiráló.

  Az biztos, hogy az 5 éve jó áron megvett földemet most kb 3-szor annyiért tudnám eladni

 112. 111.Jancsika:
  „Nemrégiben tagjává váltam egy befektetési csoportnak, akik kifejezetten geddonra alapozott stratégiákkal foglalkoznak.”

  Tudsz erről valami linket, ismertetőt küldeni?
  Ha nem annyira publikus, akár e-mailben is?
  Előre is köszönöm.

 113. 113. Jancsika:
  ” HA működne normálisan a rendszer, és nem arról szólna, hogy a TSZ-ekből kilopják a pénzt, így nem érdemes beléjük pénzt fektetni. ”

  Erre sosincs garancia sehol se!
  Nyugaton éppúgy előfordul, mint keleten. A gyakoriságban lehet különbség.
  Egy tsz-ben ugyanúgy lehet rétegérdekek mentén a többségi részesedéssel rákényszeríteni az akaratot a kisebbségre, mint egy Rt-ben.

 114. 111.Jancsika:
  “Nemrégiben tagjává váltam egy befektetési csoportnak, akik kifejezetten geddonra alapozott stratégiákkal foglalkoznak.”
  Én is kifejezetten geddonra alapozott stratégiákkal foglalkozom. Csoportosuljatok velem! 🙂 Címemet Tibor bá’-tól
  elkérhetitek.

 115. 118.

  Neked már földed, tanyád, birtokod? Esetleg tapasztalatok is? Ha igen, kérem a címed, bár lehetséges Tiborbá …ke kivan már ettől a közvetítősditől. 🙂

 116. 119-Fantomas
  Csak vicceltem. 🙂 Azért volt ott a 🙂
  Szerintem nincs geddonra alapozott stratégia, vagy ha mégis van az akkor egyszerű: egyél, igyál, szaporodj.
  Bármilyen stratégia jó, amivel ez megvalósítható, és minden eset más.
  Levelezhetnénk, de nem vinné előre egyikünket sem. Szerintem ezt hagyjuk.

 117. Ok, nem figyeltem a szmájlit. 🙂
  Ha van valakinek tapasztalata, földje, házikója valamilyen jó helyen az országban, pl. egy csendes, jó adottságokkal rendelkező kis faluban, akkor szívesen venném, ha írna.
  Lenne némi tőkém, amit befektetnék földbe/falusi házba, de elég keveset vagyok otthon, 2,5 ezer km-ről meg elég nehéz megfelelő helyet találni.

 118. 121-Fantomas
  Csak kérd el a címemet! Ez a hozzászólásod konkrétabb és kezelhetőbb. Ez komoly!

 119. 121. Fantomas
  A nevemre kattintva előjön a honlapom, ott a kapcsolat menüpont alatt megtalálod az e-mail-címem. Szívesen segítek, ha tudok.

 120. 121 Fantomas

  Én most egy tanyán élek, amit kb. hét éve vettem nagyon nagy szerencsével. Nem egészen legális az épület, de gyaksilag új építésű. Simán el lehetne tolni egy lakóparkba, és nem keltene különösebb feltűnést. A régi és kissé trehányul dokumentált tanya helyére építették, ezért nincs ember aki ma bizonyítaná, hogy ez nem felújítás volt. A telek 12.000 m2 ami szűken elég kettőnk eltartására. Konyhakert + 100 szárnyasjószág, 20-30 nyúl, 7 kecske, 6 kutya. Ez utóbbiakat még nem kóstoltuk, de eljöhet az ideje. Mindössze 100 m-re van az aszfalt úttól. Télen persze ez a 100 m. is lehet autóval leküzdhetetlen akadály, de eddig még sikerült valahogy megoldani mindig. Mindez így leírva jól hangzik, mégsem az. Geddon esetén nagyon sérülékeny, mondhatnám ideális célpont. Amíg nem volt a sok kutya, szinte naponta gurultak be „teljes testfelükön erősen pigmentált vállalkozók”, feltéve a bűvös kérdést : Főnök, van valami eladó ??? Vagy a tanyának kellene legalább 4-5 kilométerre lennie az aszfaltos úttól (és venni kell egy elpusztíthatatlan terepjárót), vagy valóban egy kis faluban érdemes egy házat nézni nagy telekkel. Régen falun laktam. A szomszédom egy sültbunkó autószerelő volt, de ha támadás érte volna, azért átmentem volna segíteni. Ez a falu legnagyobb előnye. Meg persze van kitől traktort, benzint, vetőmagot, kaját venni/kölcsönkérni.

 121. 116: Pzuj:

  Csekidáut:

  theelevationgroup.net

  Igazi 21. századi „webinar” formátum, de ne riasszon el a túlmarketingolt bevezető, rettentően jó tartalmak vannak a honlapon. Előfizetős, de igazából 1 hónap alatt végig lehet csinálni a webinárjaik java részét, és akkor el tudod dönteni, hogy a továbbiakban kell-e ez neked, vagy nem. Nagyon jó konstrukciókat ismertetnek pl. aranyvásárlással, adócsökkentéssel (elkerüléssel) és geddonbiztos befektetési formákkal (pl. föld, olaj, gáz, stb.) kapcsolatban. Hogy mennyi az előfizetési díj, az jó kérdés, folyton vannak akcióik, úgyhogy kérdés, hogy te melyiket fogod ki.

  Egy szépséghibája van, hogy amerikai, így sok konstrukciójuk csak az USA-ban működőképes. Mondjuk ebből is sok minden átvihető az európai térségbe, pl. sok adóelkerülési stratégiájuknak van megfelelője a német piacon.

 122. 117 PZuj

  Szerintem szövetkezni csak bizalmi alapon, kicsiben szabad (legalábbis kezdetben), max. 3-4 megbízható (már amennyire létezik ez a kategória) emberrel (ez lehet akár a geddonra készülés része is). Ha én ilyet csinálnék, biztosan „öko-bio” irányba mozdulnék, minőségi termékekkel, „öko-bio” tudatos réteget megcélozva. Akár valami divatos CSA (community supported agriculture), vagy hasonló módszerrel. Ezzel mellesleg kapcsolatba kerülnék egy csomó hasonlóan gondolkodó emberrel, ami szintén nem hátrány…

 123. Kollégák,

  a közelgő (bocsánat már régóta tartó) élelmiszer áremelkedésre illetve a fokozódó munkanélküliségre való tekintettel javaslom a zártkert, tanya vagy föld vásárlást. Természetesen geddon esetén elvihetik a termést, de az utolsó szemig úgyse tudnak mindent elvinni. Ami meg marad, az meg csak jól jön.
  Olyan helyen kell kertet venni, ahol sok másik van, és kint is élnek a tulajdonosok. Vidéken sok ilyen hely van, a mi városunk mellett is van egy ilyen jóóó nagy terület, ahol sok eladó föld/zártkert található, és az emberek figyelik, ki megy arra és miért.

 124. 122-123

  Köszönöm előre is, hamarosan írni fogok Nektek. Tiborbá már el is küldött egy email címet, köszönet Neki is a közvetítésért.

  124.
  Köszi, hogy leírtad ezeket. Ezért is szeretnék én egy kisebb faluban felépíteni/venni valamit, mert a tanya az jó, vannak előnyei, de már most sem túl biztonságos, hátha majd tovább gyengül a közbiztonság, meggyengülnek a rendfenntartó szervek…
  Meg a közösség egyébként is kell geddon ide vagy oda. Segíteni egymást tanácsokkal, vetőmaggal, palántával… együtt főzni pálinkát, lekvárt, bedobni egy sört…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük