(863) Néhány hét csupán

Tibor bá’ online

 

Július 27-én, pénteken, közvetlenül az esti ima előtt Ali Khamenei ajatóla, legfőbb iráni vezető összehívta  honvédeleme felső vezetőségét, akiket elnevezett az „utolsó honvédő tanács”-nak, és kijelentette „néhány héten belül háborúban fogunk állni”. [közölte a nagy világgal az iráni titkosszolgálat]

http://www.youtube.com/watch?v=GE5c_9reXz4&feature=player_embedded#!

A jelenlévő honvédelmi miniszternek, vezérkari főnöknek, a forradalmi gárda vezetőjének, a légierő főparancsnokának, a haditengerészet főparancsnokának, és a honvédség főparancsnokának, valamint a katonai tanácsadóknak be kellett számolni a nemzet felkészültségéről. A válaszcsapást szabályos időközönként legyakorolták az elmúlt év folyamán. Ezen kívül a nukleáris programjuk védelme érdekében Khamenei elrendelte a létesítmények soha nem látott méretű megerősítést, ami alatt rengeteg sziklát, azokra öntött betont, majd végül acéllemezeket kell érteni. Az amerikai „bunkerromboló” szuper bomba kb. 14 tonnát nyom, és állítólag 10 méter vastag vasbetont áttör. Na jó, de  mi van akkor, ha az irániak 15 méter vastag beton alatt bütykölik az atombombájukat? Az ország megszállása lehetetlen feladat. Ha tényleg megtámadják Iránt, az egész világ szívni fog, ami a döntéshozókat nem idegesíti, de Izrael fog legjobban szívni, mert a Shehab-3 iráni rakéta nem fogja őket kímélni.

Mondjuk ez minket nem érdekel, de a benzinár emelkedése át fogja lyukasztani a tetőt és el fogja érni a csillagos eget. Tehát fiúk-lányok, néhány kanna benzin elraktározása nem rossz ötlet. Ha novemberig semmi, akkor tavaszig nem kell tankolnotok. 

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

106 gondolat erről: „(863) Néhány hét csupán

 1. A legfőbb kérdés,hogy a mi eszement miniszter elnökünk milyen formában kíván belerángatni minket a 3. világháborúba. Mert elég nagy az esély arra,hogy ez a csetepaté csak ideig óráig marad lokális, és minden idők legnagyobb amerikai és izraeli emeráldozataival fog járni, sőt megkockáztatom hogy nem az agresszorok fognak győztesen kikerülni belőle.

 2. 1:
  Attól függ mit nevezünk manapság győzelemnek.

 3. Ha megtámadják Iránt, az szerintem visszafordíthatatlan negatív
  folyamatokat indít majd el a világban!
  Az olaj ár csak az egyik, de az arany is tovább drágul, az biztos. Úgyhogy még most érdemes befektetési aranyat venni, amíg „ólcsó” és a forint is erős.
  Persze a gazdasági és hitel válságra is sokkszerűen fog hatni.
  Meggyorsítva a gazdaság leépülési folyamatait.
  Lehet hogy most érkeztünk el a felkészülés utolsó szakaszába. 🙁
  Úgyhogy az öveket becsatolni, sisakot fel, indul a hullámvasút!
  LEFELÉ…..

 4. Érdekesebb lenne azt tudni, hogy mit gondolnak Izraelben és az USA-ban.

  Egy ilyen üzenet lehet, hogy belpolitikai célokat szolgál – meg kell erősíteni az egységet Iránon belül.

  Mi magunk is rengeteg okot fel tudunk sorolni, hogy miért is nem kellene megtámadni Iránt – talán az amcsik is tudnak ilyen okokat…
  Ugyanakkor, ha megtámadják Iránt, tevőlegesen Kína és az oroszok nem fognak beavatkozni, max. megy a szájkarate, meg stikában a fegyverszállítmányok.
  El tudok képzelni egy bombázzuk meg jól Iránt típusú háborút, de kizártnak tartom, hogy az USA szárazföldi csapatokat is bevessen – tömegesen. Esetleg elfoglal a Perzsa öböl mentén néhány stratégiai pontot, de kizárt egy iraki típusú megszállás, mert a terepviszonyok erre nem alkalmasak.
  És egyelőre híre-hamva sincs amerikai csapatösszevonásoknak a térségben. Márpedig egy háború előkészítése jópár hónapot igénybe venne…

 5. Rosszul tudom ,hogy a 1929 világgazdasági válságnak a II.Világháború vetett véget ?

 6. Nem ártana utánanézni néhány ténynek.

  Például:
  „Az amerikai „bunkerromboló” szuper bomba kb. 14 tonnát nyom, és állítólag 10 méter vastag vasbetont áttör. Na jó, de mi van akkor, ha az irániak 15 méter vastag beton alatt bütykölik az atombombájukat?”

  A MOAB Gbu-43/b bubkerromboló többszáz méter mélyen képes behatolni a talajba, sziklába, vasbetonba.

  Eh..

 7. 5: „többszáz méter mélyen képes behatolni a talajba, sziklába, vasbetonba.”
  Ezt hol láttad leírva? De ha láttad is, elgondolkoztál rajta? Még egy atombomba sem képes arra, hogy több száz méteres lyukat üssön sziklába, ez a bomba mitől hatolna olyan mélyre?

  ” It weighs 30,000 lb and will penetrate 200 ft of hardened concrete BEFORE it goes off.”
  Ez mondjuk 60 méter. Persze ez sem kevés, de gondolom ezt Iránban is tudják…

 8. Legitimnek tekinthető e ,hogy néhány állam akinek van atombombája megtiltsa hogy újabb államok is beszerezzék ezt a fegyvert ?

  Semmi más ez mint az erőfölény gátlástalan és álszent védelmezése kizárólag az atomfegyverrel rendelkező államok érdeke.

  Izrael és Irán, két izgága fanatikus militáns csürhe.

 9. 6
  Igazad van, lábban értendő!
  (61 méter)

  De abban is biztos vagyok, hogy ezen kívül olyan eszközökkel is rendelkeznek, mindkét oldalon, amit nem kötnek az orrunkra.

 10. 6.Már a nácik is rájöttek a háboró vége felé hogy bányák mélyére kell telepíteni a hadiiparukat.Meg is tették pár helyen.Oda nem is férkőzhettek a szövetségesek bombái.Viszont minden további nélkül lerombolhatták az ország teljes infrastruktúráját és anélkül mit ér pl a rakéta.Nem lehet szállítani mert nincsenek utak, vasút kilométerenként felrobbantva.Erőművek kaputt.Repterek ementálisajt szerűen kráteresek .Telefonvonalak szétbasszarintva…stb. Szerintem egyszerűen csak visszabombázzák őket a középkorba.Aztán jó pénzt söpörnek be az olajrészvényesek.Ezt a többszáz méteres mélységben robbanó bombát én nem hiszem.Ettől még létezhet természetesen.

 11. 1. Ezt a hülyeséget még Orbanisztikus Organizmusról- /viktor megnevezése ellenzéki körökben/ -sem tudom elképzelni. Ha Tibor bá’ esetleg olvassa véleményem ,akkor biztos rendre utasít hogy : de bizony igen.

  T: Tibor bá’ mindent elolvas, de nem utasít rendre a véleményed miatt. Imádhatod Orbán Viktort csak ne akarj mást meggyőzni arról, amiben te hiszel.

 12. „Ha tényleg megtámadják Iránt, az egész világ szívni fog, ami a döntéshozókat nem idegesíti…”

  Talán ez a cél…
  Az olaj, Irán meg a többi csak parasztvakítás.
  A világ 95%-át kell visszanyomni középkori szintre (populáció és/vagy technikai szinten), hogy az 5% élhessen mint Marci hevesen.
  Valószínű az USA haditechnika is csak sakkfigura a játékban.

  Már világos: Európában a perifériát adósították el olyan szinten, hogy képtelenek talpra állni, és végletekig kiszolgáltatottak, ráadásul az IMF segélyek a szociális rendszer lenullázáshoz vannak kötve.
  A közel keleten meg szépen felszámolják azokat a rendszereket, amelyek az olajjövedelmek egy részét visszajuttatták a népnek… Irak, Líbia, és most Szíria…

 13. 9: Magyarország jelenleg képtelen háborút viselni.
  Csak 3 dolog hiányzik hozzá: pénz, pénz, pénz 🙂
  Mondjuk operett részvétel biztos lesz… kiküldenek két tábornokot, meg három ápolónőt.

  10: „az 5% élhessen mint Marci hevesen”
  Ehhez nem kell háború. Az 5%-nak még nagyon sokáig lesz elegendő erőforrás. A többiek meg majd megeszik egymást.
  Az meg régi közhely (persze igaz), hogy a szegények még szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak lesznek – kiegészítve azzal, hogy a korábbi középosztály is lefele mozdul el…

 14. 11. Observer

  „A többiek meg majd megeszik egymást.”

  Ahhoz először fel kell számolni a civilizáció legtöbb elemét, és főként a lehetőséget, hogy a tömegek az elit ellen forduljanak.

  Az az érzésem, hogy az „alacsony szintű háborúk” erre lettek kitalálva… külső beavatkozással ötvözött polgárháborúk fokozatosan felőrlik az embereket számban és elszántságban…

  Aztán lehet beszélni a georgiai tanukövek parancsolatairól.

 15. 12: „a lehetőséget, hogy a tömegek az elit ellen forduljanak” Az igazi elit láthatatlanná vált, a ‘tömegnek’ nincs ki ellen fordulni, másrészt jó pénzért mindig lehet zsoldosokat fogadni, ami féken tartja a tömeget. Ahogy az araboknál is láttuk, a kevéssé motivált reguláris hadsereg egy része átállhat ugyan a felkelőkhöz, de a profi zsoldosok (és a rendszer militarista haszonélvezői) kitartanak, amíg kapják a lóvét.

 16. 13. Observer
  Épp most láttam egy jó kis kalandfilmet ’88-ból, Az elpusztíthatatlanok címmel. A láthatatlanná vált elit mondjuk UFO benne, de azért tetszett.

 17. Basszus Tibor bá, múlt hónapban totálkárosra törték a kis suzukimat, épp most tervezek egy másikat venni. Van egyáltalán értelme? Csak mert egy normálisabb autót szerettem volna. Eddig is nagyon gondolkadtam, hogy van e értelme most autóba nyomni a pénzem, de ezek után…

  Bocsánat a kicsit off-ért, de ez a benzinárak miatt jutott most eszembe.

 18. 15: Már télikabátot se vegyél, nem hogy autót… 🙂
  Olaj nem lesz, globális felmelegedés viszont igen. 😉

 19. 16:

  Akkor inkább klímával szereljem fel a házat? Ennyi pénzből már simán kerülne rá… 🙂
  A globális felmelegés rövidtávon nem igazán érdekel, hosszú távon meg még úgyse. Jelen pillantban nem hiszem, hogy ez lenne a legnagyobb problémánk.

  Olaj van még dögivel, a benzinár már más kérdés. Az olaj piaci ára is pont olyan torz, mint sok minden másé, messze nem csak a kereslet kínálat alakítja.

 20. 17:
  Kocsit vegyél, mert az hasznosítható. 4-kerék meghajtásút. Áldani fogod a nevem, de ne újat, mert az kidobott pénz. 2-3 éves kocsit. Forint részletre, fix kamat mellett. (ha adják) 😉

 21. 15 Observer

  Az elit azért azért vált láthatatlanná, mert fél.
  És aki fél az azért fél mert sebezhető.
  Innen kezdve taktika dolga…

  Amint a tömgekben tudatosodik, hogy ők a beáldozható parasztok a játszmában, fordulhat a kocka. Ismerős: Amint az előrelátható élet kevésbé vonzó mint a halál, sokminden megtörténhet.

 22. 21.
  A tömegmédia sehol sem szerepel a játszmádban.
  Pedig nagyon is létezik és többek között ezért sem fog a tömeg „tudatosodni”.

  Nem mintha akarna. 😀

 23. 20:

  Kösz a tippet Tibor bá. Nem SOS a dolog, így ráérek nézelődni a piacon.

 24. 21.
  Mi van Attila, Che Guevarát játszol? Ez egy süket lenini duma. A valóságban a tömeg egyedekből áll, és mindenki próbálja kitalálni a tutit. Ezért van olyan sok talpnyalója Orbánnak, mert úgy tűnik még sokáig ő lesz a főnök. Majd, ha a hivei többsége úgy látja, hogy bukik, akkor fognak ellene fordulni, ahogy most Asadnál tapasztalhatod Szíriában. Ne csak lökd a szöveget, gondolkozzál is.

 25. Azt mondják a történelem ismétli önmagát.
  Mégis,hogy hogynem szinte minden évtizedre jut egy nagy meglepetés.

 26. 21. Attila
  Szerintem az fél, akinek van vesztenivalója, amihez még kötődik is. Az elitnek nyilván van ilyenje: pénz és hatalom (esetleg nők). Ezeket ráadásul a többi embertől féltik, nem isten(ek)től, sorstól, természettől. Komoly gátja az igazi összefogásnak, ha mindenkiről feltételezzük, hogy hátsó szándékkal közelít. Nem tud igazán barátkozni az, aki kinézi a másikból, elárul, ha már nem vagy a csúcson, mert te is ezt tennéd az ő helyében. Az erőforrások fogytával úgyis kisebb csoportok alakulnak az egységesnek tűnők között is, mert egymást is kihasználják, érdekellentétek merülnek fel. Nekünk „csak” arra kéne vigyázni, hogy a mocskos belháborúikat ne velünk végeztessék el.

 27. 27
  Egy dolog, hogy ki fél és ki nem és egy másik dolog, hogy te vagy én mit fantáziálunk erről.

 28. 24.

  azé kicsit árnyaltabb a kép ( a teljesség igénye nélkül):
  -http://komlomedia.hu/hir.php?hir=1756-

 29. 28. Ágnes
  Ne haragudj, de mit is szerettél volna közölni velem? Mondjuk a 25-ös hozzászólásod is túl általános számomra.

 30. 30

  Udvariasan kételyeimnek adtam hangot a fejtegetéseidet illetően.

 31. 31. Ágnes
  Kifejthetnéd, hogy melyik részével kapcsolatban van kifogásod, és mire alapozod azt.

 32. Elöször is kevés békésebb nemzet van az világon iránnál hisz ugyan mikkor inditott háborut-mig ellenfelei az zsido izrael az zsido amerika az zsido nato folyamatosan háboruznak rabolnak gyilkolnak ök az gonoszok s nem irán.Atombomba azt már nem kell fejleszteniük mert van nekik -kinaiaktol kaptak s oroszok is minden fegyvert megkapnak mert az orweli uj világrend utjában márcsak irán s utána kina-oroszok állnak-na meg mi hungaristák mert szárazon tartjuk puskaport s készen állunk az sötétség elleni harcra–pusztuljanak az illuministák,cionisták,fekete nemesség s minden olyan lény ki az emberek szabadsága ellen tör

 33. „Talán ez a cél…
  Az olaj, Irán meg a többi csak parasztvakítás.
  A világ 95%-át kell visszanyomni középkori szintre (populáció és/vagy technikai szinten), hogy az 5% élhessen mint Marci hevesen.
  Valószínű az USA haditechnika is csak sakkfigura a játékban.”

  Én azt gondolom, 95% megy (nem marad középkori szinten sem), 5% túlél. Ez megváltás, de milyen áron. Lépni kell és most nincsenek happy és jó lépések, csak rosszak. A jövő lassan felélésre került. Volt így értelme akkor? Nemtom, talán.

 34. 24. Tiborbá

  „Mi van Attila, Che Guevarát játszol? Ez egy süket lenini duma. ”

  Valamivel csk kell szórakozni… ha már okos nem lehetek.

  Mert ha ÉN azt mondom, hogy a tömegek globálisan elnyomóik ellen fordulnak ha kitörlik a csipát a szemükből, az süket duma…
  De ha TE mondod hogy a nép megunja a csíziót, és bemondja az unalmast Orbánnak, vagy Asszadnak, akor az tuti…

  Értem én, hogy gőzgép, de mi az ami hajcsa?

 35. 34. D007

  Miből gondolod, hogy a 95% birka módjára hagyja lemészároltatni magát?
  Azért van még ott valamennyi rejtett intellektuális tartalék…
  Legalábbis szerintem semmi garancia nincs arra, hogy az 5% monopolizálta az IQ bajnokokat 124 pont felett… és ha szorul a kapca, akkor a népek igen találékonyak tudnak lenni.

 36. Az emberi életbenmaradás ösztön, kizárólag a pénzszerzésre koncentrálódik. Ma,akinek van pénze az életképesebb, függetlenül az intelligencia hányadosától. Ez tény. Talán ha eljutunk ismét a kisebb érdekcsoportok kialakulásához,lehet hogy az intelligensebbet maguk fölé helyezik a többiek,de az élelemért folytatott élethalál-harcban a fizikai erőnlét és a könyörtelenség lesz a nyerő.

 37. 37

  ” Ma,akinek van pénze az életképesebb, függetlenül az intelligencia hányadosától”

  …és még sokminden mástól is független az életképesség, még a pénztől is független, mert egy utolsó napjait számláló rákbeteg hiába milliomos.

  Továbbá az életképesség szó is csak egy konkrét szövegkörnyezetben tölthető meg értelemmel.

  Maradjuk annyiban, hogy akinek több pénze van, az gazdagabb..
  🙂

  és ezért olyan dolgokat is megvásárolhat, amit nála szebb, intelligensebb, erősebb ,
  szimpatikusabb, erkölcsösebb polgártársai nem tudnak kifizeti.

 38. 38. Ágnes

  Lehet hogy közel az idő, amikor egy féltucat tojásért hiába kinálsz akármennyi pénzt… de egy esőkabátért vagy egy tetőjavításért megkapod akár a tyúkot is !

 39. 39: Ha esetleg tudsz egy jó tyúkot, amit meg lehetne kapni egy esőkabátért…. 🙂

 40. 39

  Tiszteletben tartom a Geddontudatosokat ,de nem kívánok csatlakozni ehhez a mozgalomhoz sem.

 41. 40: én adnék egy kakast egy jó tetőjavításért 😀

 42. Ágnes, te szeretnéd megváltoztatni az igazságot. Nem tudod, csak szeretnéd. Viszont akinek rengeteg pénze van, annál az igazság, hisz az egész rendszer így épül fel. A csóró rákbeteget hagyják meghalni, a gazdagért pedig küzdenek!

 43. 40. Observer…

  „…ha eljő az idő”, majd szólok, és elballaghatsz a háztájimba.

  Persze seftelhetsz uncle lackóval is (42)….

 44. 43

  Rengeteg pénzem van. 🙂
  Igazság pedig nem létezik.
  Az igazságról mindig valaki beszél, az ő igazságáról.

 45. A civilizációhoz a társadalomhoz nem azért tartoznak az emberek, mert gyávák egyedül lenni,hanem azért, mert nem éri meg egyedül lenni.
  Az utóbbi rossz üzlet, nagyon rossz.
  Persze remeték mindig akadtak, ámulatba is ejtik a tudatlanokat.

 46. 46. Ágnes

  Az ember egyszerre individuum és társasági lény… egyénisétől függ, hogy melyik inkább.

  A rossz mellékízt félretéve vagy a birka meg a kecske a fő párhuzam.
  Vannak akik biztonságban érzik magukat a nyájban és nem bánják feladni szabadságuk egy részét a melegségért. Aztán vannak akik szeretnek magasra mászni és onnan körülnézni… de őket a farkas is hamarabb elkapja. Az a boldog, aki megtalálja hogy hol az egyensúly, és mikor melyik előnyös… de itt már az opportunizmus is bejön a képbe.

 47. „17:
  Kocsit vegyél, mert az hasznosítható. 4-kerék meghajtásút. Áldani fogod a nevem, de ne újat, mert az kidobott pénz. 2-3 éves kocsit. Forint részletre, fix kamat mellett. (ha adják) ;-)”

  Kocsit hitelre amikor jön a világvége???

  Nehéz kérdés ez kérem.
  Szerintem már eleve kockázatos hitelt felvenni bizonytalan jövőre! -mivan ha nem lesz munkája miből fizeti?
  Fix kamatozás jól hangzik, de akkor pedig a futamidő fog kitolódni a végtelenségig! Kivéve persze ha a bank egyoldalúan módosít!

  Aztán felmerül a kérdés, nem jobb-e kivárni a zűrösebb időket, mert akkor már lehet feleannyiért is venni egyet! Persze ehhez megfelelő átmeneti idő szükséges!

  Autóválasztás is nehéz ügy, mert hasznos lehet a 4×4, de többet fogyaszt, és ha 1000Ft 1 liter gázolaj akkor nem mindegy! Nagyon nem!
  Vannak olyan kisautók amik elpötyögnek 4-5literrel, ellemben terepjáró nem nagyon van 10literes fogyasztás alatt!

  Az biztos ne maradjon a bankba semmi se!

 48. Konformizmus.. normakövetés..sznobizmus…hagyománytisztelet … …..nonkomformizmus …normatörés.. deviancia..polgárpukkasztás
  ..egyénieskedés ..kreatív unortodox megoldások …
  különcködés……. autonómia …..

  Mindegyik hordozhat értéket és lehet nevetséges vagy kártékony is.
  Ha túlzottan kilógsz a tömegből szankció jár érte, én nemcsak kommunizmusban.

  ARANY KÖZÉP ÚT nagyot nem hibázol, ha ezt követed.

 49. Aki most, ebben a gazdasági és társadalmi helyzetben a „nulláról” meggazdagodott, (és persze nem örökölte vagy nyerte a vagyonát) az csak azt jelenti hogy ebben a rendszerben életképes! És egyáltalán nem biztos hogy más körülmények között is sikeres lesz. Erre jó példa Oszkár Schindler. Csak abban a háborús helyzetben tudott érvényesülni. Előtte és utána minden vállalkozása csődbe ment.
  Rengeteg mostani gazdag ember fog gyorsan elszegényedni, megbetegedni és meghalni az összeomlás során. Mert teljesen életképtelenek lesznek abban a környezetben.
  Például: ha a pénzed bankszámlán van, akkor amikor SHTF egycsapásra csóró leszel. Ha Részvényeidben vagy kötvényeiben van a vagyonod akkor ugyan az a helyzet.
  A készpénz is csak egy kicsit jobb, függetlenül attól hogy milyen valutában van. Mert a készpénz alapja már nem az arany, hanem a bizalom. Mert amikor a munkádért cserébe megkapod, bízol benne hogy tőled is elfogadják, és te is kapsz érte valamit. De ha ez a bizalom elszáll, akkor a papírpénz csak gyújtós…..
  A nemesfém jobb érték közvetítő, mert már évezredek óta értéket képvisel, valószínűleg most sem lesz másképp.
  De hogy milyen hatásfokkal tudod más értékre váltani az más kérdés. Pl.: Az Apám, aki Pesten vészelte át az ostromot
  mesélt érdekes dolgokat azokból az időkből. Amikor 1kg. lisztért 1gramm aranyat is adtak az éhezők! Az arany láncból lecsipkedve.
  Szóval aki most gazdag nem biztos hogy akkor is az lesz.
  Mert semmi olyannal nem rendelkezik ami az összeomlás után értéket fog képviselni.
  Akkortájt valószínűleg teljesen más lesz a gazdagság fogalma mint most.
  Szóval hogy ki az életképes majd kiderül.

 50. 49:+1
  Aureia mediocritas.
  Szathmáry tanár úr (történelem-földrajz) ezt ‘verte belénk’, és megkockáztatom ez volt a legértékesebb tanítása. Ebben még senki sem csalatkozott.
  (az arany középutak megtalálása nem egyenlő a langyos közömbösséggel, hanem a hétköznapi bölcsek életfilozófiája)

 51. 44: “…ha eljő az idő” Remélem, az olyan sokára lesz, hogy már nem érdekelnek majd a tyúkok… 🙂

 52. 50
  Baromira várod már azt a meccset, hátha ott labdába rúgsz.
  Én meg az UFO -kat várom meg a Kánaánt,a párom meg lottózik.
  Ha már én választhatom hogy mit várok….
  Kellenek a pótcselekvésék a vágyfantáziák mint egy falat kenyér ha a jelen savanyú.
  Másodszor írom le Geddon passz…bocsássál meg nem érdekel.

 53. 54: Nem ezt a Hummert húzták ki a Balatonból a télen? 🙂

 54. 48:
  Tibor bá’ nem ma jött le a alvédőről. Felforduláskor (hidd el tudom miről beszélek) a lebitumeneszett útak le lesznek zárva. Árkon-bokron át csak 4-kerék meghajtással tudsz menekülni. A gázolaj ára nem lesz érdekes. Később pedig munkagépnek használható.

  50:
  Már eleget pofáztam, hogy tedd a pénezd aranyba. Azt is megírtam már, hogy 1 kg kenyérért mi mindetn adtak 1945 februárjában. de semmi baj, nem csak te nem olvastad el a régi posztjaimat, de a többiek se. 🙂

  51:
  Az igazán intgelligens emebert arról lehet felismerni, hogy időben észreveszi, amikor egy régi mondás már nem érvényes. Az arany középút OK, amikor 1-2 százalék hagyja ott a fogát. De ha belegondolsz, hogy most a fogát 90-95 százalék fogja otthagyni, akkor beugrik, hogy ez mind a középúton haladt. A túléléshez adott esetben merésznek kell lenni, vagyis le kell térni a középútgról. Hogy merre, az egy másik nagy talány. 😉

 55. 56 (48):
  Hova menekül ha már le vannak zárva az aszfalt utak?
  Akkor már egy quad, terepmoci, akármi jobb buli. Ha a bőrét menti az ember akkor nem visz magával sok pakkot.

  56 (50):
  Arany az a gazdagok menedéke, akinek nincs annyi pénze hogy aranyba fektesse az vegyen inkább tartós élelmiszert, egyéb elcserélhető cuccokat, amiért akár aranyat is kaphat másoktól.

  56 (51):
  Pont a középutak nagy része az amit rendre ismételget mindenki.
  – Föld vásárlás.
  – Készletek halmozása.
  – Fegyverkezés.
  – Arany gyűjtés.
  – Önellátásra törekedés.
  – Túlélési képességek (erdőben, vadonban, stb)

  Ezzel szemben vannak olyan utak amiket nem nézünk, vagy a „csőcselék” technikájának nézzük:
  – Fosztogatás (már most is)
  – Rablások
  – Csoportba szerveződő bandák, védelmi pénzek vagy kitartatás (akár erőszakszervezetek akár bűnbandák)

  Hogy hol lehet jól letérni ezekről az utakról, úgy hogy a nagy tömegű sikertelen utakat kikerülje az ember, az nagyrészt a szerencsén fog múlni.
  Nyilván mindenre próbál készülni aki sejti a jövőt.
  Az intelligencia ahhoz fog kelleni, hogy ha lesz egy rés a sorsán akkor azon kimeneküljön a halálos utakról. Meglássa és használja ki a lehetőséget.

  Tovább megyek, ki tudja hol lesznek azok a pontok amikor egyes utakról át kell pattanni másik útra (pánikszobában rejtőzés készletekkel, fosztogatás, önellátás, túlélés, berendezett tanya/önellátó ház foglalás, stb).

  Ez mind spekuláció, jól el lehet rajta agyalni, de az éles helyzetek túlélése úgysem azon múlik hogy mit tervezel el 5-10 éves távlatban.
  Az inkább azon múlik mennyire tudod tudatosan minimalizálni a várható éles helyzeteket.

 56. 48:

  Arwind

  A te érveid is helytállóak, meg Tibor bá felvetésében is van valami. Nagyon nehéz ésszerű kompromisszumot hozni autóvásárláskor, így nem kapkodom el. 2001-es Suzuki swiftnél azt hiszem egy sor autó van, ami jobb döntés lehet, de azért vannak anyagi korlátok is.
  Hitelt valóban nem szívesen vennék fel.

  Az mondjuk tény, hogy mindenki ökörnek nézne, ha egy terepjárót vennék ilyen üzemanyagárak mellett munkába járásra, és egyéb közúti használatra.

  Vannak azonban átmenetek a kisautók és a terepjárók között is. Egy ilyen gyengére sikerült próbálkozás pl. a Suzuki SX4 1.6 4WD.

  Ahogy járom a kereskedéseket, döbbenten tapasztaltam, hogy rengeteg használt és új autó kereskedés bezárt 2007 óta (akkor vettem utoljára autót és közben nem követtem a piacot)

  Az összetört japán papírjaguárom bár gazdasági totálkáros, de egy hátsólámpa felszerelése után tudok vele menni, ezért nem olyan sürgős a másik autó. Legalább is nem akarom elkapkodni.

 57. 53 ra:
  Ágnes! Én nem várom ezt a „meccset”, mert nem hiányzik. De felkészülök rá, mert van családom akiért felelősséggel tartozom.
  És hidd el labdába rúgok én most is, sikeres ember vagyok!
  A jelenem nem savanyú, ahogy azt te gondolod.
  De tudom mi a bajod! Az hogy ez a téma nem egyezik a világképeddel, de tudod hogy igazunk van. És aki emlékeztet erre abba belerúgsz. A tagadás fázisában vagy. Mint a rákbetegnek amikor megmondják hogy menthetetlen. Tudja hogy így van, de tagad, dühöng stb….
  És érdekel ez a téma téged. Mert még itt vagy olvasod, és hozzászólsz! Ha teljesen hidegen hagyna nem töltenéd az idődet itt. 🙂
  A „Geddonban” mi nem hiszünk! Hinni lehet az UFÓkban, istenben, reinkarnációban, horoszkópokban, stb.. Mindenben aminek egzaktul nem bizonyítható a létezése és a hatása.
  De a társadalmi és gazdasági összeomlás, amit itt a fórumon csak „geddon” ként emlegetünk, bizonyítottan be fog következni! Mégpedig azért mert ezeknek a globális folyamatoknak csak ez lehet a végkövetkezménye. Mert „mi”, az emberiség nem tettünk semmit, és már kifutottunk az időből. Ez tudományos TÉNY! A matematika hideg logikájával: 2×2=4
  Ne nekünk, nekem higgy. OLVASS! Tele van vele az internet.
  Elsőnek pl.itt van a Hetesiféle szakjelentés:
  http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK/jelentes.pdf
  Ez nem hülye emberek handabandázása!

  56.ra
  Tibor bá’, vettem aranyat. 🙂
  Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet hogy csak az arany sem lehet megoldás a vagyon átmentésére, ha másban meg teljesen felkészületlen az ember.

 58. 59:
  Köszi Unicornis! Jól összeszedted, nekem már nincs türelmem az ágnesekhez, mert már olyan sokszor leírtam. E körül forog a mai poszt is. Ezt is oly sokszor megírtam, mégis még mindíg akadnak ellezők, akik persze azért jönnek és olvasnak.

 59. 57:
  Szerintem a „menekülés” kifejezést (amit ez egyyszerűség kedvéért használtam) félreértetted. Nem arra gondoktam, hogy egy adott pillanataban A-ból el kell menned B-be, és aztán kész. Mert ehhez jármű se kell. Egy talpraesett férfi néhány nap alatt megteszi az ország bármely két pontja között. De mi van ha cipelned kell magaddal a sebesült vagy beteg feleségedet? Mi van, ha A és B pont között folyamatosan oda-vissza kell közlekedned? Mi van, ha jelentős súlyú terhet kell magaddal vinni? Mi van, ha valamit/valakit ki kell húznod egy árokból? Nincs mobil, hogy hivd a tűzoltókat, a katasztrófa védelmet, neked kell EGYEDÜL megoldani mindent, vagy odaveszel. Hogy ezt nem tudod átlátni az nyilvánvaló, mert különben ilyen hülyeséggel, hogy quad, nem állnál elő.

 60. 61:

  Tibor bá, akkor már a legjobb egy ló vagy egy szamár, nem?
  Már aki olyan körülmények között van most, hogy el tudja tartani.

 61. 59

  A pusztulásra nem lehet és nem érdemes készülni.
  Egyébként valaki kiszámította, hogyha a National Geografic példányszáma az elmúltittmosttökmindegy hány év trendje szerint növekszik ,akkor 20 év múlva 2 méter vastagon borítja majd be a földgolyót.
  Bekövetkezhet a Geddon ,de ez nem biztos és legfőképpen nem tudható ,hogy mikor.
  Kínában megállították a népszaporulat eszeveszett növekedését.
  Tiborbá’ meg már a hetvenes években Geddonevangelista volt.

 62. 63.
  Kedves Ágnes.
  HIDD el, kérlek, hogy az itt kommentelő geddonisták szinte mindegyike AMUGY „normális” életet él: Jókat zabál, csajozik/ha ff/, nyaral, neveli a gyerekét stb.
  Mindössze annyi a „bűnünk”, hogy van egy közös hobbink.
  Ha a „felkészülést” – barkácsolásnak, a „bespájzolást” – nagybevásárlásnak nevezed, ugye nem is annyira ŐRÜLETES a játszadozásunk?
  Pozitívumkén említem, hogy többet vagyunk a gyerekeinkkel, hiszen át kell adni a … TUDÁST, hehe…. 🙂
  Sőt, megkockáztatom, Asszonyainknak is jobb. Mivel hobbynk túlnyomórészt otthonunkhoz köt, kevesebbet kurvázunk, mint az egyéb „időtöltéssel”megáldott fajtatársaink, 🙂

 63. 64

  A különböző tévhitek és a különböző objektív tudatosságok egyenletesen, véletlenszerűen reprezentáltak a föld lakosságának egyes régióiban.
  Akkor válnak ezek erősen gyanússá, amikor túl sok érzelmet kötnek meg és kardinális identitássá válnak.
  Ekkor már jól felismerhető az azonosságuk a szekta fanatikusokkal.
  Akkor kezd a dolog paranoiába átmenni, amikor kiveszi a marsallbotot
  a hétköznapi józan normális életvezetéstől és generalisszimusszá nevezi ki magát egyre több és több érzelmet, időt, energiát,gondolatot és tettet kikövetelve magának.

 64. Forrás: MTI
  2012. augusztus 06., hétfő 18:35
  Csak a fővárosi melegrekord dőlt meg, 37,7 Celsius-fokkal, az országos 40,2 fokos rekordnál sehol sem mértek magasabb hőmérsékletet hétfőn.
  Nyomtatás
  Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte: Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, akkor 35,8 fok volt. Ehhez képest hétfőn Budapest belterületén 37,7 fokot mértek.

  Hétfőn országszerte Pakson mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 39,7-et, így az 1905-ben mért augusztus 6-ai melegrekord nem dőlt meg.

  MOST AKKOR MÉGSINCSEN GÉOBÁLIS FELMELEEDÉS ?

 65. 63:
  hahó Ágnes, most lebuktál. Honnan tudod, hogy mi voltam a 70-es évekeben?
  Tudod-e mi a különbség a véges és a végtelen között? Ugyanis ez a válasz arra, hogy biztos-e. A mikor, az valóban bizonytalan. Ebben tökéletesen igazad van.
  Már India is 1,2 milliárd. Már hiába állították le a népszaporulatot Kínában. Még mindíg gyarapodik a föld népessége és egyre többet fogyaszt.

 66. 66. László: Ezt mondd meg a gabonáknak is, hogy fejlődjenek csak rendesen, ahogy eddig és ne hiányolják a vizet. Valamint hozd tudomásukra a mediterrán övezetben lakó szúnyogoknak is, hogy hagyják el a Kárpát-medencét. 🙂

 67. 68:

  Ebben a hőségben nem, hogy mediterrán, de még magyar szúnyog is alig van. 🙂

  A gabonatermés miatt meg ne aggódj, egyrészt tartalékok is vannak, másrészt oly annyira azért nem rossz a helyzet. Németországban pl. 6%-al termett kevesebb idén.

  Száraz periódusok meg mindig voltak ennek Tibor bá a megmondhatója, ő már élt 80 évet. 2 éve még az volt a baj, hogy túl sok eső esett. Van klímaváltozás, de ne kenjünk már mindent arra.

  A globális felmelegedés témakörét plusz nevetségessé teszik az olyan „szuper” hollywoodi remekművek, mint a Holnapután, a Jég fogságában. Ez utóbbi nagyon durva. Gyakorlatilag 2 nap alatt!! elolvad grönland jege, leáll a Golf-áramlat és beáll az északi féltekén a jégkorszak, ja és mindez egy próbafúrás miatt. Nagyon gagyi.

  Azért nem foglalkozom a globális felmelegedéssel, mert semmi értelme. Teljesen mindegy, hogy ember okozza vagy sem, ha létezik a folyamat, akkor már nem leállítható. A Föld nem válik Vénusszá, mert ahhoz kellő távolságra van a Naptól, max a klímánk átáll egy másik egyensúlyi állapotra, ami már olyan sokszor megtörtént a Föld életében. Ja hogy az embereknek az kellemetlenebb lesz?
  Az már más kérdés…

 68. 69:
  Látod, ez a baj az emberiséggel, hogy az ilyen filmeket nem röhögik ki, hanem információs forrásnak tekintik.

  66:
  Az időjárást ne keverd össze a klímával! És olvasd el az összes posztot klíma kategória alatt. Sokkal okosabb leszel utána. 😀

 69. 69. Curix: Gyere Tiszára, odabújtak a hőség elől. 🙂
  Lehetne még említeni a madarak korábbi érkezését és későbbi távozását is. Sok minden a klíma oka, ha foglalkozunk vele, ha nem.

 70. Én a balcsi mellett vagyok 20 km-re, és nincs szúnyog, legalábbis iszonyat kevés, ha összehasonlítom az előző jó sok évihez képest.
  Te így jártál, tényleg oda bújtak hozzátok 😀

 71. 67
  Engem az érdekel, hogy Geddonos voltál e a már a hetvenes években vagy sem ?

 72. Skacok, azt hiszem megtaláltam a geddon autót! 🙂 Ilyet vezettem 13 évig, nem tudtam, hogy ezeket a mostoha körülményeket is bírja, és nagyon olcsó, egy marék szerszámmal nagygenerált lehet csinálni rajta 🙂

  http://youtu.be/TQwPzyWH2XY

 73. 69-re

  Szia Curix!
  Vedd számításba a Suzuki Baleno-t. Van belőle 4WD, viszonylag nagy a hasmagassága, olcsó, jó, nagy. Sok alkatrész megegyezik a Swift-tel. Egyedül az 1,6-os váltója érzékeny egy kicsit.

 74. 73:
  Szerintem túlságosan újfiú vagy ahhoz, hogy személyes kérdésed legyen felém. De azért annyit elárulok, hogy:
  1) „The Limits to Growth” 1972-ben jelent meg.
  2) A „Silent Spring” 1962-ben jelent meg,
  mind a kettőt olvastam a 70-es évek derekán, és elég jó képességem van ahhoz, hogy következtessek.

 75. 77

  Oh Magasságos Jupiter!
  Fényestekintetű Főbblogger, kérlek bocsáss meg jelentéktelenségemnek!
  Tehát 1972 óta várod Geddont.
  Kérlek szépen fogadd őszinte részvétem!
  Ennyi rettegést nem bírnék elviselni,merthogy a geddonelmélet szerint van mitől félni nem kicsit nagyon..
  Akkor már csak annyi a kérdésem, miért csináltál öt gyermeket bele a Geddonba?
  Hogyan egyeztethető e két dolog össze ?

 76. 75:

  Szia Nand!

  Nem vetettem el a Suzukit sem teljesen, de az általad említett típust már jó ideje nem gyártják, és nem ismerem mennyi alkatrész kompatibilis a swift-el, mert igen kevés van belőlük forgalomban. (még élőben nem láttam) A 4 kerék hajtással meg az a probléma, hogy nem kapcsolható, így normál használat mellett (ami azért feltehetően még marad egy jó ideig) plusz benzin és gumikopást eredményez.
  A típus utánaolvasva egy igazi igáslónak tűnik a Suzuki híres megbizhatóságával együtt.
  Az interneten mindössze 40 db eladó van belőlük, összkerékhajtású csak 1 db.
  Egyébként tényleg sok minden szól mellette, kivéve talán az alkatrész utánpótlást.

 77. 78. Korein László
  A geddon nem utolsó ítélet, vagy ilyesmi, hanem egy folyamat. Persze retteghet tőle, aki akar, vagy várhatja, de inkább felkészülni érdemes rá.

  Mit értesz geddonelmélet alatt?

 78. 81

  AZ AGGASTYÁNORRA SENM LEHET KÉSZÜLNI MEG ARRA SEM HOGY RÁKOS LESZEL MEGVAKULSZ ÉS INKONTINENVCIÁD LESZ.

 79. 78. Korein László: A stílus maga az ember. Másokat is érdekelték már ezek a dolgok, csak sokkal kultúráltabban tették fel a kérdéseiket. Így szóba került Einsteinnek tulajdonított az a mondata is, miszerint: „Ha tudom, hogy holnap elpusztul a világ, akkor is ma még elültetném ezt a fát.”

  Egyébként sosem értettem, hogy miért szólja le valaki a háztáji felkészülést. Szívesebben eszed a tecsós kajautánzatokat?

  82. Miért ne lehetne készülni az aggastyánkorra? Takarékosságról még nem hallottál? Ha valaki csak úgy beleél a vakvilágba, elszórja mindenét, az szerintem igencsak nem készül idősebb éveire. (Sem a családja későbbi éveire.) Éppen azért kell a háztáji, hogy ne legyél feleslegesen beteg az antibiotikumokkal tömött húsoktól. Úgysem tudod teljesen kiküszöbölni, de a dózist csökkenteni igen.

 80. 78-ra:
  „Tehát 1972 óta várod Geddont.”
  Itt senki sem várja a geddont. (kisbetűvel, mert nem főnév, csak egy esemény) Ez a korábbi hozzászólásokból is kiderül, elég csak visszaolvasni (300 Mb-ot. 🙂 )

 81. Mindenkinek van – az egészen igényteleneket és butákat leszámítva – életfilozófiája.
  Én például a sajátomat senkire se tukmálom, pedig természetesen én is abszolút meg vagyok győződve az igazamról.
  E blogon intenzív Gedon marketing folyik.
  Ez nem baj, csak be kéne vallani és nem kéne annyira lenézni aki történetesen mást reklámoz.
  Mert a reklám az reklám és nincsen ugyebár jó reklám, meg rossz reklám.
  Személy szerint azt gondolom, hogy egy a sorsom a civilizációval, ez elől senki sem menekülhet, ezt gondolni buta illúzió.
  Lehet még oly csodás Gedon árnyékszéked vagy kettő évre elegendő vízkészleted és negyven méter csípőfogóval porciózható aranyláncod ‘szhatod ha bukuk a civilizációnk.
  Hogy pedig a legördülő függöny után még tíz percet élek, egy órát, vagy egy napot, vagy egy egy egész hónapot, azt – kérlekszépen engedd már meg nekem – NEMÉDEKEL.

 82. 85-re:
  „Hogy pedig a legördülő függöny után még tíz percet élek, egy órát, vagy egy napot, vagy egy egy egész hónapot, azt – kérlekszépen engedd már meg nekem – NEMÉDEKEL.”
  Az életösztön nagyon erős! Talán még nálad is erősebb. Harcolni fogsz az életedért az utolsó másodpercig!

 83. 85: Helyes, csinálj, amit akarsz. Minket meg hagyj, hogy csináljuk, amit mi akarunk.

 84. 48, Arwind:
  az elég rossz, ha egy kiskocsi 4-5 litert fogyaszt…egy kicsit nagyobb autó (gyakorlott sofőrrel) 6 liter benzinnel beéri ! Mondjuk a Suzuki Ignis-ben van állandó 4wd, az sx4-ben kapcsolható, a Duster kapcsolható 4wd.
  Persze ezek az autók nem terepjárók, de az összkerékhajtás és a nagy hasmagasság sokat jelent pl. egy sáros erdei úton utánfutó vontatásakor…

 85. 87:
  Esze ágában sincs. Azt élvezi, hogy mindenbe belszar, mert képtelen másképp elvisselni az életét, amit természetesen ő maga baszott el.

 86. 88 azért egy 4×4-es ignis nem 6 liter fogyaszt sáros erdei úton utánfutóval.
  Amíg nincsen totális geddon addig a-b-be teljesen jó egy kisautó mert most még van benzin és van aszfaltos út is,és hosszútávon az 1 liter különbség is sok.De tökéletes univerzális autó nincsen és a modern 4×4-es polgári terepjárók nem hosszútávú terepezésre készültek mindenféle szervízbázis nélkül.

 87. 90:

  Nekem momentán 4×4-es ignisem van (csak ilyen volt akkor feketében) 🙂
  Nem kell beszólni első autó volt, és még mindig azt koptatom.

  Kellemesen jó az úttartása télen is négyévszakos gumival is.
  kipörgések nem voltak eddig sem.
  Lomhább, meg többet eszik, de így is 8-9-es fogyasztással eljárok vele városban (benne van a klíma is a fogyasztásban). Voltak azért pillanatok amikor nem bántam hogy ez a 4×4 van a kocsiban.

  Nagy terepezésre ez nem való még a 4×4 ellenére sem.
  Terepes kocsi meg nem való ingázni, mert 10 felett eszik.

  Tibor bá’-nak:
  Menekülés szót valóban félreértettem, mert ezek szerint úgy értelmeztem amit jelent. Ha neked mást jelent akkor definiálni kéne, vagy más szót használni a leírni kívánt jelenségre.
  Kitűnően felhasználtad az általad elszúrt dolgot, hogy belém köss. Nembaj, nem veszem fel, majd elmúlik.

 88. 90, ejha:
  én nem mondtam azt, hogy egy 4wd kocsi 6 litert fogyaszt ! Normál utcai autó 1400-as motorral 6 literrel tényleg elmegy.
  A „terepezésre” Te Somogybabodra gondolsz ? Az a műfaj azért nagyon erős túlzás ! Csak dűlő-és erdei utakra gondolt Tiborbá…ahhoz nem kell felező és középső differenciálmű sem.

 89. Áttételesen kapcsolódik a témához:

  „Hamisított alkatrészek árasztották el az amerikai hadiipart, és azon keresztül a NATO-tagállamok hadseregeit- állítja a washingtoni szenátus egyik bizottsága. Vizsgálatuk eredménye még a szakértőket is meglepte: az amerikai gyártók ugyanis ezerszámra szereltek be kínai hamisítványokat szuper-fegyverekbe. A botrányos jelenség már a többi NATO-szövetségest is aggasztja. ”

  http://komlomedia.hu/hir.php?hir=1621

  Ha ilyenek megeshetnek, akkor ennek komoly biztonsági kockázatai lehetnek.
  A trójai faló esete?

 90. 93-ra:
  A tudásszint, az inteligencia az az ami biztonsági kockázatot jelent!
  Mi a lényeg? Hamis vagy igazi? Szerintem inkább, hogy jól működik-e vagy sem. Nem azért fog pontosan lőni az a fegyver, mert „eredeti” az alkatrész.
  Ha ez nem valami elterelés, akkor nagy baj van az újvilágban.

  Ugyanez a gondolkodás, ha azért veszünk drágát, „márkás” nevűt, mert az akkor biztosan jó is.

 91. 94: És mi van, ha pár nemvárt „addicionális új funkcióval” is rendelkezik az a chip?

 92. 95-re:
  Ha jól olvastam a cikket, a „hamisítványok” nem egyebek mint a régebbi készülékekből kiszerelt (guberált) alkatrészek, amelyeket újként adtak el.
  Itt nincs semmi összeesküvés, egyszerűen leleményességről van szó. 🙂

  Végigolvastam a cikket már előző kommentemnél:
  „Kína tízezer tonna számra importál elektronikai hulladékokat a világ minden részéből, és ezeket kis sufniműhelyekben a szorgos munkáskezek gyorsan szétszerelik. Bőven találnak közöttük olyan chipeket is, amelyeket katonai berendezésekben is alkalmaznak”

  Követendő példa!? 🙂 🙂

 93. 92 ha egy 1.4-es 6 liter fogyaszt akkor miért is rossz érték egy 800-as motortól a 4-5 liter? arra kell,hogy eljuss valahova közúton akkor bőven megteszi ez is.A terepezésre meg annyit,hogy Tibor bá éppen említette,hogy esetleg nem lesz elérhető műút csak a rekettyés meg a földutak amik egy kisebb eső után több helyen járhatatlanná válna a mezei 4×4-nek és az volt az indok a 4×4 mellett,hogy amikor menni kell akkor menni tudjon és nem csak szép időben.. bár ha meggondoljuk,hogy mindenki a kertek alatt akarna mászkálni mivel a közutak elérhetetlenek mert nincsenek rendfenntartók akkor az ember nem szívesen mászkálna sehova egy hangos,büdös járművel ami elégé pályához kötött és a szárazföldi kalózok élvezettel akasztanák a bizonytalan járókelőt a mezőszélén az első akácra és ha esetleg vannak női utasok nekik külön kényeztetés is jutna mielőtt feldarabolják vagy egyszerűen a hitesuruk mellé akasztják őket száradni.Elég könnyű egy kocsit a dombok között vagy az erdőben csapdába ejteni.Szép ez az idilli álmodozás amikor sokan azt hiszik milyen jó lesz a geddonban pedig a 95 százalék elég széles skáláját fogja felmutatni az embertelenségnek mielőtt végleg feladná a harcot.Csak az a baj a többség nem fél és nem reszket hanem várja…Szerintem a legtuttibb keresni egy sziklás sivatagot szerezni egy barlangot aztán pár tonna konzerv és esetleg egy tévé meg dvd lejátszó,hogy ne unatkozzak amíg a többiek élvezik egymás társaságát mert nem sokan keresnének engem a Taklamakánban vagy a Góbi sivatagban de esetleg nemsokára a Hortobágy is alkalmas lesz ilyen féle játékokra.

 94. 96:
  RJ: Én is olvastam a cikket.
  Az elvi lehetőségről van szó, ha ilyen laza az ellenőrzési rendszer.
  Lehet egy domináns kínai beszállító, aki a saját államának nyomására, úgy dönt, hogy nem szállít lásd ritka földfémek.

 95. 97:

  Igazából egy kocsi megfogható akármivel, egy motor vagy egy quad már kevésbé. Persze azért erdei, földút rutin kellene hozzá.

  Az elrejtőzés egy jó idea, viszont mivel sűrűn élünk ezért nem egy olyan könnyen megvalósítható dolog. A sivatagban is lazán ki lesz horgászva a rejtőző.
  Másfelől amit írtam hogy tudni kell majd váltani minden útról a további túlélést jelentő útra az erre is nagyon igaz.

  A pánikszobás elrejtőzés is ez a kategória, ami a gazdagok kiváltsága, csak ugye ki lesznek onnan bányászva a tömeg által mert kb mindenki a készleteikre fog utazni. A pánikszobás iparág meg azért tudja hogy kinél mit hoztak létre.

 96. Az autó témakörnél maradva, tényleg nem lehet olyan kompromisszumot kötni, ami minden célra megfelel. Nyilvánvaló, hogy a benzinárak csak felfelé fognak menni, ebből logikusan következik, hogy a megfelelő választás a Suzuki swift, ami akár 5 liter alatt is közlekedik, és iszonyat megbízható.

  Terepre már egy teljesen más kategóriás autó való, és egy kicsit kiokosodva a témában inkább idősebb modellt választani, nem 2-3 évest, amivel a legkisebb elektronikus hiba miatt is használhatatlanná válik az autó. Egy régebbi típus mindig könnyebben javítható.

  A köztes megoldásnak semmi értelmét nem látom (pl. Suzuki SX4 4WD) inkább hóban jó, terepen nem boldogul ez az autó.

  Kérdés: Kis fogyasztás, vagy terep? Itt nincs kompromisszum.

 97. És mi lenne ha nem lenne kérdés az a „kis fogyasztás vagy terep?”!

  Közúton közlekedni elég egy 800-as is 4-5 literes fogyival!
  Minél drágább a benya annál többet jelent az az 1-2 liter fogyasztás megtakarítás! És akkor még nem beszéltünk az adókról!!! Ebből a megtakarításból pedig lehet venni egy papírok nélküli igazi terepbajnokot is!
  Ha valaki a susnyába akar közlekedni, annak azért nem árt némi gyakorlat, sőt! Valahol olvastam, hogy terepezésnél 1/3 számít az autó, 1/3 a gumi, 1/3 a pilóta tudása!
  Aztán pedig papírok nélkül kb. 2 féleképp szerezhető be terepjáró, itthon veszel lestrapáltat, vagy külföldön jót! Előbbi megoldás jóval olcsóbb(nem mindig), de meg kell tanulnod szerelni(hosszú távon mindenképp)!

  Nem elhanyagolható tény az sem, hogy ahol lakunk, vagy tervezünk lakni, érdemes a környéket jó alaposan ismerni! Ehhez autó sem szükségeltetik! Sőt azt hiszem mindenek között ez a legfontosabb!!!

  Amúgy pedig a motor és a ló is jó választás lehet, mindenek megvan a maga előnye és hátránya, én nem tudok, sem motorozni sem lovagolni, tehát majd ha lesz pénzem veszek egy bokorugratót!

 98. Arwind, a kisautóknak a helye a játékok közt van…800 cm3-es autóval nem lehet utánfutót napi szinten húzgálni, 2 főnél többnek nem érdemes beleülni, előzni csak traktort érdemes…ha valamikor eljön a 600 ft-os benzinár akkor, meg nem azon a 2-3 liter fogyasztáson fog múlni, amikor A-ból B-be kell menned csomagokkal, teherrel megpakolva. 800 köbcentis kisautó helyett jobban megteszi majd a „valamikori geddonban” egy motorkerékpár.
  Ha a geddonban meg tudnám venni a benzint, akkor azt inkább szivattyú, láncfűrész, motorkerékpár, kistraktor célokra használnám fel.
  Majd idővel meglátod, hogy azok a régi kocsik amelyek kicsit többet fogyasztanak, mint a legújabbak, valószínűleg tovább is tartanak. A beépített (és többszörös biztonsági tényezővel méretezett alkatrészek) fémek mozgatásához bizony én inkább fizetek 2-3 literrel többet, minthogy a nagy szükség idején alkatrészhiány miatt a gép a diófa alatt álljon !

 99. Arwind

  Azt gondolom jó a gondolatmeneted.
  Mindenesetre bármit is veszek, japán verda lesz.

 100. Lehetséges, hogy Szovjetunó és Japán nem kötött békeszerződést a II.vil.háb. végén? Dehát Japán kapitulált, akkor mindenkinek letette a fegyvert, vagy nem?
  t7.hu/zog
  „Két hadihajót küld a a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekhez Oroszország. A szigetlánc négy déli szigetére Japán is igényt tart, azokat a II. világháború legvégén szállta meg a Szovjetunió. A vita miatt nincs hivatalos békeszerződés Oroszország és Japán között.

  Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Nyevelszkoj Admirális partraszállító hajó és a Kalar nevű vontatóhajó a négy vitatott sziget közül hármat látogat meg, ahol a tengerészek részt vesznek a második világháborúban elhunyt szovjet katonák tiszteletére rendezendő megemlékezéseken.”

 101. 102 János
  „Arwind, a kisautóknak a helye a játékok közt van…800 cm3-es autóval nem lehet utánfutót napi szinten húzgálni”

  Valószínűleg nagy autód van ezért gondolod így. Szerintem tévedsz. Pont az ilyen kisköbcentis főleg Suzuki alapú (suzuki koppintás) autók azok amik a régi szoci autók egyszerűségét ötvözik a jobb japán anyagminőséggel. Nincs túl sok elektronika, az anyagok a mérsékelt teljesítmény miatt nincsenek túlzottan igénybe véve, és nem utolsósorban olcsó alkatrészekkel, kis tehetséggel konyhaasztal sarkán javíthatók. Pl. az egyik legütősebbnek tartott igásló terepjáró a Suzuki Samurai 800 m3 (igaz van 1200-as motorral is de azt kevésbé dicsérik). Áttétel kérdése az egész. Az RS09 traktoromon most egy 150 cm3 Sachs 15LE motor van mégis ki tudom vele húzni tövestől a pusztuló olajfákat. Ha mégsem, akkor nem a motor hörög le, hanem a kerék ássa el magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük