(831) A Déltengerek jövője

Tibor bá’ online

 

A fanatikus környezetszennyezés ellenesek gyakran mutatnak rá, hogy a déltengeri szigeteket hamarosan el fogja lepni a tenger, és a lakók mehetnek isten hírével. Sőt már arról is olvastam, hogy egy-egy sziget lakói már kinézték maguknak, hová fognak átköltözni.

Ezzel kapcsolatban a tény az, hogy ezek a szigetek általában nem több mint másfél méterrel állnak ki a vízből, sok tartalékuk tehát nincsen. Viszont a tengerszint emelkedés a mai napig nem több mint 7 cm, aki elég messze van a 150-től, és egyes előrejelzések szerint az évszázad végére se fogja meghaladni az 50-120 centit. Lehet tehát, hogy veszélyben vannak, de nem a jövő hónapban kell költözniük. 

 

Erre viszont azt válaszolják, hogy őket nem érdekli ez a bizonyos 7 centiméter, mert a saját megfigyeléseik szerint (nem mérések szerint) a vízbehatolás ennél sokkal jelentősebb. A saját öbleiket, és vízpartjaikat ők nyilván jobban ismerik, tiszta vizet kellene tehát önteni a pohárba. Ezt az öntögetés végezték el nemrég francia kutatók.

A geodéták 7 éve úgy döntöttek, hogy a Salamon szigetekhez tartozó Vanikoro szigeten látnak neki a két napig tartó munkának, amit most folytatni akartak. A munka első lépése a helyiekkel való találkozás, amit egy tolmács, Alexandre Francois segítségével meg is tettek.  A tolmácsuk már élt a szigeten, ezért a szigetlakók ismerősként üdvözölték. A rendkívül pontos mérések elvégzésére azért vállalakoztak, mert elméletileg fennáll a lehetősége, hogy maga a sziget (is) süllyed, ami megmagyarázná a látványos vízszintemelkedést. Különben a sziget területe 200 km^2, ami azért nem olyan nagyon apró. Lakóinak száma 900 körül van, és nem dicsekedhetnek se elektromos árammal, se telefonszolgáltatással, és ami még meglepőbb, szabályos kompjárat sincs. Innen elmenni legfeljebb vitorlával ellátott kivájt kenuval lehet, de nem ajánlott, mert több mint 2000 kilométerre vannak Ausztráliától. Meglepő adat még a szigetről, hogy ez a 900 ember négy különböző nyelvet beszél.

A tényleges méréshez első lépésként meg kellett volna találni a 7 évvel korábban kijelölt vonatkozási pontot, amit meg is találtak, de már víz alatt volt, hiába jelölték ki a tengerparttól biztonságosnak tűnő távolságra. Magyarul a víz elég szépen hatol a szárazföld közepe felé. A munka jellegéből adódóan a lehető legtöbb GPS műholddal vették fel a kapcsolatot, egészen pontosan tizenhattal, ami lehetővé tette a milliméteres pontosságot. Az automatikus mérések 30 másodpercenként történtek és 48 órán át tartottak a maximális pontosság biztosítása végett. Igaz, egyéb tényezőket is figyelembe kellett venni, mint például a közvetlen bolygótársak és a hold pillanatnyi helyzete, amelyek gravitációs hatása ilyen pontosságnál nem elhanyagolható. Végül megszületett az eredmény, a sziget valóban süllyed, méghozzá évente 7 millimétert, ami jelentősnek mondható, hiszen pillanatnyilag a globális felmelegedés okozta vízszintemelkedés évente 1,8 mm. A sziget süllyedése tehát négyszer gyorsabb, mint a vízszintemelkedés. Az ok a tektonikus lemezek egymás alá csúszása.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

19 gondolat erről: „(831) A Déltengerek jövője

 1. Földrajztanárként érdeklődéssel olvastam a cikket, szemléletes az ábra is. Jó ilyen gyöngyszemeket találni!

 2. Kár, hogy Tibor bá’ semmi jóról nem tud írni. Tényleg ennyire szar lett a világ?! 🙁

 3. Erről a kutatásról van valami forrás? Áttanulmányoznám 🙂

 4. 2:
  Tudnék írni jó dolgokról is, de nem akarom elvenni a pornósok kenyerét. 😀

 5. 4: Pont ezen gondolkoztam, ha most valaki azt mondaná, hogy mondjak valami jót én sem tudnék mást mondani, csak azt, P!na!!! 😉

  Jöhetne már ebben a nagy melegben valami sikamlós poszt, ahol lehetne a női olvasókat – akikről korábban már megtudtuk, szívesen válaszolnak az intim kérdésekre – kérdezgetni. (h)

  Vajh talán a hívők is kiengesztelődnének a hitről szóló poszt indexre tétele okán érzett sértettségükből!

 6. A sziget még túlvészeli a következő 30-50-vagy több évet, de mi Emberiség…..? (és nem csak a szigetlakókra gondolok), vagy ne tereljek?? 😀

 7. Ha ez a kép nem csak egy illusztráció, hanem tényleg így néz ki a sziget, bármikor cserélnék az ott „pánikolókkal”, még az ismert paraméterek ellenére is.
  Mi évi 7mm ahhoz képest, ami a Kárpát-medencében történik…?

 8. A vízszintemelkedés mértéke egyéb okok miatt is eltérő. Ha jól tudom, a 40. szélességi kör környékén a legnagyobb. A Maldív-szigetek lakói keresnek helyet, ahol befogadják őket, mert 1 méter alatti a magasságuk majdnem mindenhol. Náluk pár centi emelkedés is komoly területkiesést jelent, ráadásul a korallzátonyaik is pusztulnak. Bangladesh-t is komolyabban érinti az emelkedés. Ott amúgy is teljesen túlnépesedtek, aki tud, átszökik Indiába, Kalkutta körüli nyomornegyedekbe. Persze a sok vesztenivaló nélküli muszlim nem kis fejfájást okoz az indiai vezetésnek, el is kezdtek falat építeni Bangladesh (egykori Kelet-Pakisztán) köré. Egyébként Bangladesh-en igen nagy mennyiségű víz folyik át, főleg a monszunban, ami kicsit szélsőséges mostanság. A Himalájából induló nagy folyók jó része ott folyik át. Igazi geddon van ott, ha valaki edzőterepet szeretne, ráadásul nem veszélyes.

 9. Miután eltűntek a szigetek résen kell lenni mikor tűnnek fel újra és akkor lecsapni, foglalni. Egyébként én a legutóbbi szavazáskor saját jelöltként a pinára szavaztam. Biztos értékelték a szavazatszámlálók. 🙂 Ja és az indexelt hívő dühöngőt merre találom? Hagy nevessek.

 10. Ez a pina ötlet egészen jól hangzik. Majd körülnézek. 🙂

 11. 10!
  Na de Tibor bá kérem!.. Ki kell lassan írni hogy 18+.. 🙂
  Kovit kitúrod az állásából.. 😉
  Vagy a legidősebb pornó blogger névre törekszel?.. 🙂

 12. 11:
  Változott a vasárnapi program. Ennél sokkal botrányosabb lesz. Ne hagyd ki! (szex és Jézus)

 13. Semmi pornó. Ne legyünk „álszentek”. Minden egészséges, életerős férfi esze állandóan a pinán jár vagyis akarom mondani a párosodáson. Ez a természet rendje. Cserébe a Nőt, amivel jár a pina meg a mell, megtanultuk elviselni.

 14. 12:
  Előre látom, ebből „nagyobb” poszt lesz, mint a legutóbb indexre tett.
  🙂 Biztos, hogy ezt akarod?

 15. 13: Ha a nők tényleg csak körítés lennének a pina körül, nagyon sok férfi éhgyomorra, pizsamában menne dolgozni. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük