(827) A III. világháború árnyékában

Tibor bá’ online

 

A félhivatalos iráni hírügynökség, a Fars hétfőn bejelentette, hogy Szíria földjén közös hadgyakorlatot fog tartani Oroszország, Kína és Irán. A jelek szerint ez lesz a Közel Kelet minden idők legnagyobb szabású hadgyakorlata, amiben 90.000 katona, 400 repülőgép és 900 tank fog részt venni.

Jelentések szerint, Kína már jelezte az egyiptomi hatóságok felé, hogy 12 hajóval kíván átkelni a Szuezi-csatornán szíriai végcéllal, egészen pontosan a Tartusi kikötő bázishoz, amit az oroszok használnak. Az iráni részvétel méreteiről nem közöltek adatokat.

Arra azonban emlékezni kell, hogy ez az első alkalom, amikor jelentősebb orosz és kínai egységet küldenek Szíriába, illetve egyáltalán a Közel Keletre. Amiből csak azt a következtetést lehet levonni, hogy a két hatalom be kívánja mutatni az iráni és a szír rezsimmel fennálló szövetségét. A jelentős orosz és kínai katonai erő jelenlététől azt várják, hogy elvegye az amerikaiak kedvét Bashar Assad rezsimének a megdöntésétől. Pontos dátumot nem közöltek, de várható, hogy a katonai „bemutatóra” még ebben a hónapban sor kerül.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Irán és a vele tárgyaló hat hatalmi ellenpólus eredményességében se Moszkva, se Teherán nem bízik. A katonai „összejövetel” érdekessége, hogy a bejelentésre a Mexikóban tartott G-20 megbeszélésen, közvetlenül az előtt került sor, hogy a részvevő Barack Obama és Vladimir Putyin találkoztak volna.

Az kétségtelen, hogy Amerikát már egy ideje eszi a fene, hogy líbiai mintára a szír lakosság „segítségére siessen”, ami egyenértékű egy olyan rezsimváltással, ahol a hatalomra Amerika barát bábúk kerülnének. Az ENSZ-en keresztül ez a kísérlet nem sikerült, mert a Biztonsági Tanácsban Mind Moszkva, mind pedig Peking megvétózta a határozati javaslatot.. Ezért egy ideje már várható volt, hogy USA a NATO körteléken belül, ENSZ mandátum nélkül is közbelép, ami az Irán elleni zsidó támadást nagymértékben elősegítené, valamint erősen megbolygatná a közel keleti kényes egyensúlyt (ha az izraeli dominanciát egyensúlynak lehet nevezni). Van tehát egy jó nagy béka, amit az USA-nak le kellene nyelni. Nagy kérdés, hogy le fogja-e nyelni ezt a békát. Ha nem, akkor is kell valamit lépni, mert a tétlenség hatalmas presztízsvesztéssel járna. Így a következő kérdés az, hogy a potenciális eszkalációból lesz-e de facto eszkaláció, és hol áll meg. Minden esetre egy nukleáris konfliktus kirobbanása egyáltalán nem zárható ki.   

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

 

 

 

39 gondolat erről: „(827) A III. világháború árnyékában

 1. A kérdés már csak az, hogy ez továbbra is az ijesztgetés eszköze, vagy végre egymásnak ugranak-e? Mert eddig csak nyilatkozat-háború volt, meg erőfitogtatás. Az olaj ár természetesen szépen emelkedett tőle. Lehet, hogy mostanára túlzottan leesett és ezért rendeznek egy kis bemutatót, legyen mire hivatkozni egy áremelésnél 🙂
  (Engedelmeddel megosztom ezt is)

 2. @ poszt:

  épp hirtelen úgy tudom, hogy ez a hír egy kacsa. este utánanézek, mer most hí’ a nap..

 3. Azt hiszem, hogy ez a háború már le is van játszva. Ez a mostani válság már mindenkiből minden tartalékot kihúzott. A háború legköltségesebb eleme a projekció (a haderő hadszíntérre bocsátása és ellátása), és megfelelő projekcióra ma már senki sem képes, egyszerűen elfogytak az erőforrások. Egyenesági következménye ennek a hadviselés olyan formáinak használata, amely olcsó, könnyen projektálható. Ezek a formák:
  – gazdasági háború (szankciók, embargók)
  – informatikai háború
  – gyors ballisztikus/vezérelt rakéta csapásmérés
  – nukleáris/biológiai csapásmérés

  Direkt ezt a sorrendet használtam, az első kettőt már nagyon szépen kimerítette mindegyik fél. A ballisztikus csapásmérés ellen már nagyon bevédte magát minden fél, a csapásmérő eszközök hordozói gyakorlatilag sehol nem tudnak megfelelő célközelségbe érni. Maradnak hát végső megoldásként az interkontinentálisan vagy lokálisan indított elháríthatatlan fegyverek. Épeszű állam ezeket nem fogja bevetni ugyanilyen csapásmérésre képes ellenfél ellen, mert mind a mai napig nincsen megfelelő győztes szimuláció. Lose-lose állapotot senki nem akar, akkor inkább marad a status quo.
  Én ezek miatt egyenlőre nem tartok a „ground zero”-tól. Sokkal inkább attól, hogy egy elhúzódó gazdasági-informatikai háború lebénítja az amúgy is döcögő gazdasági szekeret, és még előbb ér el mindenkit a végjáték. (Az elégséges felkészülési idő az egyetlen, amiért minden nap fohászkodom…)

 4. Kínaiak Szíriában? Ez akkora kacsa, hogy gágog!

 5. 5.

  Azért ez nem olyan nagyon kacsa. Az oroszok és a kínaiak május vége óta újra támogatják Szíriát gazdaságilag, és teljesen ellene vannak a nyugati katonai megoldásnak.
  Az is igaz, hogy a tegnapi (!) orosz-amcsi találkozó után most a már elindított orosz támogató katonai egységek (kézifegyvereket és mi-25-ös helikoptereket vittek a Szíriaiaknak) visszafordultak.
  Ezért mondom, hogy ez inkább gazdasági húzd meg – ereszd meg, de királyul ki fogja fárasztani az összes felet és a hangulatnak se tesz jót.

  Kínáról: ők már nagyon tudják, hogy mindenkivel látszólag jóban kell lenni, főleg, ha nyersanyagot remélünk onnan… Tartalék nélkül a kínai lufigazdaság AZONNAL összeroppan, folyamatos import nyersanyagot és import energiát igényel.
  És ők megmondták, hogy a piac háború…

 6. Irani felhivatalos bejelentes, pont az orosz-amerikai megbeszeles elott…ez igy eleg atlatszo trukk…hangulatkeltes

  Elkepeszto egyesek mennyire el vannak szakadva a realitasoktol. Sziriaban, Iranban, Kinaban es Oroszorszagban egyarant.

  Izraelt illetoen szerintem a vihar elotti csend jatszodik most es csak ido kerdese mikor avatkoznak be Iranban, amit nagy valoszinuseggel amerikai belpolitikai csatarozasok eloznek majd meg. Ebbol a szempontbol mind az egyiptomi, mind pedig a szirai helyzet kedvezo. Azert az izraeliek elore gondolkoznak es megerositik az egyiptomi hatar vedelmet, nehogy valamelyik elvakult hadseregvezetonek megis eszebe jusson Egyiptomban, hogy amig a zsidok Irant maszirozzak, megprobaljuk visszaszerezni a regen elvesztett teruleteket.

  Tudjak a kinaiak es az oroszok is, hogy Amerika kis ekszeresdoboza serthetetlen es erinthetetlen. Meg most is. Tehat ha a hir meg igaz is lenne es megvalosulna egy ilyen hadgyakorlat, korulbelul akkor is egy eszak-koreai katonai paradeval lenne egyenerteku, amit a szereplok sem tudnak mar, hogy akkor most kinek is jatszanak. Sajat maguknak?

  Kina be van szarva, hogy a gazdasagi novekedese lassul, Oroszorszagban a tarsadalmi feszultsegek egyre nonek, a rezsim egyedul az energiara tamaszkodhat es a legnagyobb piacan a megujulo lett a varazsszo.

  Szoval ki vakargatja most kinek a fule tovet?

  A kinaiak buszken propagaljak az ursikereiket, mikozben egy amerikai maganember kepes bedokkolni az urallomasra? Vagy vegre sikerult lemerulniuk az altalul birtokolt legmelyebb pontra, mikozben egy szinten amerikai, szinten maganember lemrult a Fold legmelyebb pontjara? Ne vicceljunk mar!

  Szepen mindenki menjen haza a sajat haza tajara soprogetni, nem kell izmozni, meg erolkodni.

  Amerika meg ugyis azt csinal amit akar.

 7. Kína az úr, már gazdaságilag és politikailag is. És az USA tudja ezt.
  Ha kína talál megfelelő piacot (EU) akkor a két fejlett gazdaságot sakkban tarthatja, mert bármelyiknek mondhatja azt, hogy tovább nem hitelez. Ügyesen csinálják!
  Amerika létezése gyakorlatilag Kínától függ (az állampapírok döntő többségét ők veszik meg), Amerikának nincs más alternatívája, míg Kína ügyesen pozícionálja magát az egész világra. Jelenleg persze irtó kényes a pozíciója, túlontúl függ az Amerikai piactól. De ez nem mindig lesz így. Amiután az usákokat már szárazra szívták, azonnal ki fogják dobni, és az új már megdolgozott felvevő piacra ontják a termékeiket.

 8. 4-6!
  Valahogy én is így gondolom,most Te vagy a magyar hangom..

 9. 8: tevedsz kina rohamtempoban valtja a dollarjait olajra es aranyra, kutya se vesz mar ott kotvenyeket csak a fed. Valamint egesz azsia dollarmentes kereskedelmi megallapodasokat kot meg olyan usabarat orszagok is mint japan vagy ausztralia. Es ez mar a masodik lepes azon a bizonyos haboruhoz vezeto uton. (Tradewar, currencywar,war) meg ha fentebb valaki nem is igy irja le a pontokat

 10. vs 120

  „Tartalék nélkül a kínai lufigazdaság AZONNAL összeroppan”

  Azért óvatosan… Kínának hatalmas tartalékai vannak pénzben is és nyersanyagban is… Ráadásul nála van a ritkafölfémek 95%-a ami nélkül a modern elektronika elképzelhetetlen…
  Másodsorban a kínai gazdaság nem lufi, mert MUNKÁRA épül. Tehát minden yüan mögött ott izzad egy kis kínai… EZÉRT van az, hogy Kína finanszírozza az amerikai gazdaságot és nem fordítva.

  És az biztos, hogy Iránt nem hagyja…
  Ha szorul a kapca, leállít néhány, az USA-ba induló exportot, mondjuk számítástechnikában, akkor igen komolyan elkezdene az USA csuklani, mert hirtelen nem tudná sem máshonnan beszerezni, se legyártani.
  És jobban technika-függő ország nincs mint az USA.

 11. vs 120

  „Ha jól megnézzük, akkor kevesebb, mint 7 ezrelékkel csökkent a befektetés mérete egy év alatt.”

  Meg kellene érteni, Kína az utolsó pillanatig rajtatartja a kezét a lélegezteő készülék kapcsolóján.
  Ha túl hamar kapcsolja ki, akkor azzal az USA-t belekergeti az aggresszióba.
  Úgy kell kezelni az USA-nak nyújtott kínai kölcsönöket mint az elmeosztályon osztogatott nyugtatót… De ha nagyon muszáj, akkor ott az elektrosokk vagy a kényszerzubbony.

 12. hol lehet jelentkezni, hogy elvigyenek az idegenek errol a bolygorol?
  vagy az is jo ha mindenki mast elvisznek, hajlando vagyok kompromisszumra 😀

 13. 16 pipi

  Nálam már jártak, hogy a Marson kellene pár millió rabszolga a bányákba…
  Megadjam nekik a címedet?

 14. 6:A MI-25 ill. MI-35 az nem más mint a MI-24 (export neve),hogy más is értse,kis módosításokkal.Van raktáron nekik bőven 😀

 15. A közös hadgyakorlat idején biztos ott fognak hallgatózni mélyben az izraeli felségjelű tüzelőanyagcellás tengeralattjárók…biztos ami biztos alapon.

 16. 18:

  A cikked hiányos. Kína eladta a rövidtávú kincstárjegyeit és VETT BELŐLE hosszútávút. A befektetett pénzmennyiség nem változott.

 17. 11: a forrásod „impresszumában” egy büdös szó sincs arról, kik a szájt fenntartói. Ha a hír igaz lenne, már a csapból is dőlne…

 18. vs 120

  Ha Kína kevesebb rövid távú kincstárjegyet vásárol, akkor megteszi helyette a FED; végső soron teljesen mindegy, hogy ki biztosítja a forrásokat. 🙂 A hosszú távú eszközökkel csak a finanszírozás arányai változnak — a mértéke nem; máskülönben felértékelődne a jüan a dollárhoz képest, ami nem kifejezetten tenne jót a kínai gazdaságnak. (És ha jól emlékszem, az USA is ezt követeli Kínától, már hosszú évek óta, a saját gazdaságára gyakorolt élénkítő hatása miatt.)

 19. 22,

  Az oroszország hangja, hivatalos orosz rádióadás magyar fordításánák címoldalán is fő helyen szerepel a hír,
  van ott még sok más érdekes cikk, más nézőpontból, amihez itthon hozzászoktunk, érdemes nézegetni

  http://hungarian.ruvr.ru/2012_06_19/78608761/

 20. Kina nagyon jol prosperal a szabad kereskedelembol. Viszont nem provokalhatja a nyugatot, mert akkor konnyen nagyot bukhat. Egy esetleges bezarkozas ugyanis sokkszeru lenne mind a ket oldalnak, viszont o lenne, aki nagyobbat bukna, mivel gazdasaga nagyban a bearamlo tokere epul, ami hirtelen elapadna, a belso piaca viszont nem eleg fejlett ahhoz, hogy abbol eldegeljen (es legfobbkeppen nem eleg tokes, ellentetben a nyugattal).

  Az allamkotvenyek senkit nem erdekelnek – legalabbis a tengeren tul -, meg jo hogy Kina valamelyst beszall a kozosbe; ezt ugy lehet venni, hogy a bearamlo tokeert cserebe finanszirozza a kormanyokat, azonban ha ezzel fenyegetozik es kihuzza a gyufat, akkor egyszeruen kenytelen lesz leirni ezt koltsegkent, noha neki ez ugyanolyan mind1, mint az USAnak.

  Tovabba egy esetleges bezarkozaskor, rendkivuli – a haboru ota nem latott – gazdasagi fellendules kovetkezne a nyugati oldalon, ugyanis ujra fel kene epiteni azt a rengeteg gyarat, ami most naluk van es csikszemuek helyett europaival, amerikaival, AFRIKAIVAL kene azokat megtolteni. Gondolom ekkor mar az oroszok sem veluk baratkoznanak ennyire latvanyosan.

  Szoval jobb lenne egy kicsit az arcbol a csikoknal visszabb venni es nem izmozni a kreatinra. Smart is the new sexy.

 21. 24: „A Fars iráni hírügynökség meg nem nevezett, de jól informált forrásokra hivatkozva közölte, hogy a közeli hetekben orosz, kínai, szíriai és iráni csapatok tartanak nagyszabású közös hadgyakorlatot Szíria területén.”

  furcsa, hogy Oroszország Hangja nem mondjuk a RIA-NOvoszty-ra hivatkozik, hanem a perzsa hírügynökségre, de ez valamivel mégis komolyabb forrás. Érdekes, főleg, ha tényleg igaznak bizonyul. Kínai flotta a Földközi-tengeren???

 22. Minél inkább haladunk előre a geddonban, annál inkább rá kell jöjjek, hogy Michael Ruppertnek igaza van. Mindig, minden körülmények között. Ő már kb. egy fél éve megmondta, hogy az iráni ill. szíriai ügy NAGYON csúnya kimenetelbe torkollhat. Nagy kár, hogy nemrég nyugdíjba vonult az ürge.

  Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el a Crossing the Rubicon című könyvét, de igazából az egész életműve rettentően értékes. Hihetetlen, ahogyan átlátja a nagyhatalmi viszonyokat, és fel tudja térképezni a háttérben húzódó érdekviszonyokat.

  Mindenesetre továbbra is kérdés, hogy mi lesz ebből az egészből. A három nagyhatalom (USA, Kína, Oroszország) jelentősen függenek egymástól gazdaságilag. 1943-ban az amerikai kongresszus egyetlen törvénnyel megszüntette az amerikai gazdasági valamennyi, a náci Németországot támogató gazdasági intézkedését (ekkor zárták le azokat a gazdasági szálakat is pl. aminek köszönhetően a Luftwaffe a német repülőgépekhez szükséges létfontosságú adalékanyagot a Rockefeller-féle Standard Oil leányvállalatain keresztül szerezte be). Ez ma már szerintem lehetetlen lenne, legalábbis teljes gazdasági összeomlás nélkül mindenképpen.

 23. a helyzet pillanatnyilag eléggé áttekinthetetlen. a következő link egy elsőre elfogadható feltételezést nyújt, ti. hogy az egész egy psy-op, egy pszi-ha, azaz pszichológiai hadviselés. nem elvetendő gondolat, és noha a pszi-ha-k nem feltétlenül kell végződjenek forró háborúban, de néha igen és itt a figyelmes szemlélő vizeletére hagyatkozva azt mondja: yup, ez az a fajta..

  http://resistance-episteme.tumblr.com/post/25435833984/russias-denial-of-military-drill-story-was-it-all

 24. A japánoknál fukusimában van valami lényeges változás? nagy a csönd felőlük.

 25. Nem tudom, hogy létezik-e kollektív tudatalatti, de már évekkel ezelőtt és azóta is több ismerősöm álmodott gombafelhőkkel. Nekem is volt több ilyen álmom még a válság meg az aktuális közel keleti helyzet előtt. Én a III. atomos világháborút nagyon esélyesnek tartom álmok nélkül is. A IV. világháborút meg ahogy Egykő bácsi mondta valószínüleg kőbaltával vívják.

 26. A szírek megerősítették, hogy lelőttek egy török gépet. Törökország NATO tag. Mozgásba lendült valami?

 27. 34:
  Nem, csak tévedés történt. Már bocsánatot kértek.

 28. Egy helyi szintû konfliktus globális háborúvá szélesedése nem érdeke senkinek.

  Játszótér lesz, esetleg gyakorlóterep a nagyoknak ahogy tették ezt vietnamnál is. Nem látom hogy hol kerülne ide a nuke.

 29. Lépéskényszer van, de csak az Olimpia után kezdődik a folyamat.
  Háború, full válság. Muszáj visszafogni a fogyasztást. Ez van.

 30. ” Az utóbbi évtizedek legnagyobb haditengerészeti gyakorlatát tartják meg január végén az orosz haditengerészet valamennyi flottája részvételével – jelentették be szerdán a moszkvai védelmi minisztériumban.

  A hadgyakorlat során az Északi-tengeri, a Balti-tengeri, Fekete-tengeri és a Csendes-óceáni Flotta egységei a Fekete- és a Földközi-tengeren hajtják végre a kitűzött feladatokat. Az operatív egységek már kihajóztak a hadgyakorlat kijelölt helyszínére.

  Az orosz védelmi tárca sajtószolgálatának közlése szerint a nagyszabású haditengerészeti gyakorlat az orosz hadsereg erre az évre betervezett feladatai közé tartozik. Célja olyan erők létrehozása, amelyek Oroszország határain kívül hajtanak végre együttes akciókat. A gyakorlat keretében a tengerészgyalogság és légi deszantosok behajózását is gyakorolják az észak-kaukázusi partokról.”

  http://index.hu/kulfold/2013/01/02/orias_hadgyakorlatot_tart_az_orosz_flotta/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük