(818-sz) Velem konzultálnak

Tibor bá’ szatirikus online

 

Ma délelőtt, amikor lementem a postaládához, képzeljétek el, az derült ki, hogy velem a miniszterelnök konzultál. Kíváncsi az én véleményemre (is). Egy kicsit ugyan elkésett a témával, mert egy-két dolgot már sikerült elcsesznie, de akkoriban még ragaszkodott a kizárólagos Matolcsy konzultációhoz, ha hinni lehet a híreknek. Most azonban óvatosabb, más véleménye is érdekli, például az enyém. Az írásos konzultáció Viktor megnyerő fényképével kezdődik, csak hogy ne felejtsem el, ki az érdeklődő. Én ugyan az emlékeimben egy egészen más fényképet őrzők, az íróasztalomhoz érve el is akartam kiáltani magam, hogy „az igazi Orbán Viktor kérem álljon fel”, de felesleges lett volna, mert előbb fog felállni az én 80 éves f@szom,  mint OV.

Aztán a fénykép után rögtön egy kérdő mondat: „Ön mit gondol?” Hogy én mit gondolok? Őszintén? Hogy menjen a Ludolf-féle csába. De elmegy? Esze ágában sincs. Akkor minek kérdezi?

A következő bekezdés imigyen szól: „Vannak  akik azt javasolják…” Viktor! Ne röhögtesd ki magad. Tefeléd mer valaki javasolni? Én úgy tudom, hogy écája csak neked lehet, aki nyikkanni mer, az megy a levesbe. Akkor engem ne szédíts. A „vannak akik” tulajdonképpen te magad vagy.

Vannak, akik, vannak, akik, vannak akik…. Tudod mit Viktor, vannak, akiknek teli van a hócipője veled. Tudod melyik hócipője, amelyiket a lába között hord, az!

Nézd Viktor, ne raboljuk egymás idejét, legyen ez egy gyors konzultáció: te már annyit hazudtál, amennyit nem szégyelltél, és legyünk őszinték a te szégyen küszöböd olyan magasan van, mint a 150 millióért berendezett elnöki palota. Már a puszta kérdésed is hazugság. Van pár alapgondolat, ami nem ragadt rád edzés közben, mert nincs semmi közük a focihoz. Ilyen például, hogy a hazug embert előbb érik utol, mint a sánta kutyát. Te valóban művészi szintre vitted a hazudozás, de már utolértünk. Nem konzultálsz te már senkivel, talán önmagaddal. Azt mondják a remény hal meg utoljára. Az ország kétharmada reménykedett, hogy rendbe rakod az ország szekerét, de kiderült, hogy te is csak lopni akarsz. A társadalom 10 százaléka még hisz neked, pusztán mert hinni akar. Egy másik 2 százaléknak esze ágában sincs hinni neked, de tolod a szekerüket, ezért tapsolnak neked, de egyre többen vannak, akik álmukban lámpavason látnak lógni. Bizony-bizony, okosabb lenne magánhadsereg helyett abbahagyni a népnyúzást. Nem emlékszel? Feltámadott a tenger. Ja persze, hiányoztál a magyar óráról, amikor Petőfi volt műsoron. És XVI. Lajos? Akkor is hiányoztál? Történelmi analfabéta vagy? Akkor Horthy hogyan jutott az eszedbe? Ja, hogy a fehér ló, meg a bevonulás? Gusztust kaptál rá? Meg a koronára is? Viktor, legfőbb ideje eldönteni, hogy mi a franc akarsz lenni? Király? Régens? (fülke) forradalmár? Diktátor? Ez mind együtt még neked se megy! Akkor sem, ha a fél világgal járod el a páva táncot, mert már az is elkopott. Annyit táncoltál ide-oda, annyi kettős beszédet lőttél el, egyet itthon, egyet külföldön, hogy a linkelés nemzetközi mértékegysége az 1 Orbán lesz. A definíció szerint annyi linkelést jelent, amennyit két év alatt sikerült egy személyileg kitermelned. Őszintén, mi a fenének vertél a seggére egy újabb milliárdnak konzultáció címén? Mire voltál valójában kíváncsi? Hogy mennyire vagy népszerű? Ne gyerekeskedj, amint Mesterházi megszabadult a szakállától, azonnal utolért népszerűségben. Viktor, érted? Egy Mesterházi. Szerinted van ennél lejjebb?  

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

104 gondolat erről: „(818-sz) Velem konzultálnak

 1. Ne idegeskedj Tibor bá, árt az egészségnek !
  Spongyát rá 🙂

 2. 1:
  Én nem idegeskedek. Túléltem Horthyt, túléltem Rákosit, túléltem Kádárt. Lefogadom, hogy Orbánt is túl fogom élni. 😀

 3. 2: Úgy legyen!
  De mi is szeretnénk túlélni!

 4. Eddig mindig egyre szarabb miniszterelnök jött (még akkor is, ha ugyan az volt). Visszasírjátok még Orbánt! 🙂

 5. a linkelés nemzetközi mértékegysége az 1 orbán lesz, szigorúan kis ‘o’-val! 😀

  Különben már jó lenne Tibor bá’, ha az általad felsoroltak (Petőfi, XVI. Lajos, Horthy) mellett az Orbán-diktatúra is csak a történelemkönyvekben létezne, ha egyáltalán bekerül majd oda. 🙂

  Meg a matolcsy-féle tündérmese a szárnyaló gazdaságról negatív elrettentő példaként a közgazdasági (tan)könyvekbe. 🙂

 6. Az elmúlt 2 év egyértelmű tanulsága, hogy be kell látnunk: Debreczeni Józsefnek egyértelműen igaza volt Arcmás című könyvében. Orbán tényleg egy elvakult diktátor, a Fideszt 2014-ben kirobbantani se lehet majd a hatalomból. Demokratikus eszközökkel legalábbis nem hiszem.

  Ez viszont könnyen nagyon veszélyes helyzetet teremthet. Ugyanis ha a Fidesz megdöntésére az egyetlen mód a forradalom (vagy valamilyen zavargás), akkor egy ilyen helyzetben az ultra szélsőjobb nagy valószínűséggel helyzetbe fog kerülni, attól pedig tényleg a jó isten mentsen meg minket.

  Majd meglátjuk, mi lesz. Mindenesetre nagyon meglepődnék, ha 2014-ben a Fidesz ne nyerné meg újból a választásokat. Az újonnan elfogadott választási törvényeik biztosítják a győzelmet.

 7. 5:
  Ahogy Julius Caesar bekerült, úgy Orbán is be fog kerülni. De hol van már az a Brutus?

 8. Azért a matolcsy interjú, valljuk meg maradandó értéket alkotott, ha úgy nézzük, mint egy abszurd humor kategóriában előadott jelenetet. Monty Python–ez jutott eszembe, a mimikáról tartalomról, és minden.. 🙂

 9. Tessék szorgalmasan töltögetni a kérdőíveket, és visszaküldeni! És legyünk minél kreatívabbak. Mutassuk meg ennek a beképzelt idegbetegnek, hogy hova menjen. Régebben nagy divatja volt, levélben mindenféle tutiságokat küldeni, ideje feleleveníteni a régi szokásokat.
  Ha mindenki üzenne valami személyeset, akkor talán elgondolkoznának, vagy legalábbis látnák, hogy mégsem annyira birka nép ez a birka nép. Viszont ha továbbra is mindenki hallgat , akkor marad minden a régiben. Én mindenképpen visszaküldöm.

 10. 8:
  Dorka, Köszi a belinkelést. Hatalmas élmány volt számomra hallgatni ezt az öntelt pojácát. De (aki nem vette volna észre) 1:48-nál egy gyors mozdulattal beismeri, hogy a kritizálóknak bizonyos értelemben igaza van. Különben nagy paraszt. A riporter kereszt nevét (Richard) bizalmaskodást kifejző módon többször is beleszőtte a mondataiba, jólehet a riporter őt „miniszternek” szólította. De, és ez már nem verbális árulkodás, 2:19-nél átvonul az arcán a kifejezés: „Tudom, hogy igazad van, de mi akkor is erre megyünk.”

  9:
  Küld vissza, csak azt ne hidd, hogy elolvassa, vagy felhívják rá a figyelmét. Az egésznek propagadna értéke van, lehet rá hivatkozni. Különben nem oszt, nem szoroz.

 11. 7. Tibor bá’

  „De hol van már az a Brutus?”

  Sajnos úgy néz ki, hogy nincs még az ellenzék olyan pozícióban/erőben, hogy egy választáson el tudná söpörni a Fideszt. Jancsikának kell igazat adnom: „a Fideszt 2014-ben kirobbantani se lehet majd a hatalomból. Demokratikus eszközökkel legalábbis nem hiszem. ” , bár nekem már most nagyon elegem van ennek a szemét, mocskos bandának az ámokfutásából. Mit csinálnak még itt 2014-ig?

  És utána? Ha újra ők „kormányoznak” ? 😮

  Azért remélem, egyszer minden diktatúrának vége szakad így vagy úgy, csak a károkat, amit okoz, azt az országnak és a benne élő millióknak kell elszenvedniük.

 12. 8., 10.
  A videóhoz kapcsolódóan:

  „Riporter: „Amikor azt mondják, hogy Magyarország a katasztrófa felé tart, a gazdaságot a sziklának kormányozzák, Ön erre azt mondja, hogy ezek a kritikusok súlyosan tévednek.”

  Válaszadó: „Teljes mértékben. Ez nonszensz. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa sikeres lesz egy éven belül”

  Sokszor megnéztem ezt a videót, amelyből az előbbi részletet idéztem – kis nyelvi igazítással – szó szerint. Először azt hittem, hogy a Monthy Python csoport áttért a gazdasági témákra, és valami fergeteges paródiát látunk itt.

  Pláne amikor a riporter tromfjára a riportalany (pszichiáterek számára csemegének számító mimika kíséretében!) azt válaszolja: „Nálunk az államadósság szintje csökken, a költségvetési hiány fenntartható, új munkahelyeket teremtünk a gazdaságban, átmeneti szakaszban vagyunk a növekedés útján…”

  De hát hamar rá kellett jönnöm, hogy ez mégsem valami vicc, hiszen a riporter nem volt más, mint Richard Quest, a CNN televízió gazdasági műsorának nagy tekintélyű szerkesztő-műsorvezetője, akinek amúgy parádés humora van, de éppen gazdasági kérdésekben nem ismer tréfát. Így eléggé elhűlve figyelte a magyar gazdasági miniszter válaszait. Mi viszont itthon már kezdjük megszokni, hogy M. György miniszter valójában egy a gazdaság területére tévedt mesemondó jokulátor, nem véletlen, hogy ebben a riportban is tündérmesét emleget.”

  Folyt.: 168ora.hu/velemeny/tundermese-es-pavatanc-97492.html

 13. 11.

  2014-ig? Gondolod, hogy addig még eltart ez a pávatánc. Itt olyan kemény diktatórikus alapopkat kezdtek el letenni, hogy csak na. Mondhatnám, hogy katonai junta, de nem látom a katonaságot.:-)

 14. 10-Tibor bá! Nekem is feltűnt, hogy a műsorvezetőt csak úgy „le-Richard-ozza”, míg az tartózkodóan csak miniszternek szólítja.
  Azért hozzáteszem, gyakran néztem a CNN-en Richard Quest riportjait, mert sziporkázóan szellemesek és egyéniek.
  Sok számunkra is ismert, híres emberrel csinált műsort, és egyébként jellemző volt rá, hogy minden skrupulus nélkül keresztnéven szólította őket, és azok is őt. Úgy látszik, Matolcsy ismerte ezt a szokását, és úgy gondolta, ez így rendjén van. Quest viszont nem viszonozta ezt a bizalmasságot (én se tettem volna a helyében).
  Nem ismerem a hivatalos etikettet, de gondolom az lehet mérvadó, hogy egy kinevezett minisztert nem illik rangján alul szólítani, akkor viszont neki sem ildomos leereszkedőnek lenni, mert nem tesz jó hatást.
  Ez Matolcsynak már magas volt.

 15. 5. bruce2000

  „Meg a matolcsy-féle tündérmese a szárnyaló gazdaságról negatív elrettentő példaként a közgazdasági (tan)könyvekbe. ”

  Lehet.

  Persze, ha alaposan és őszintén megnézzük az összetevőket, kiderül, hogy a gazdaság nem is olyan rosszul teljesít, csak hát a hasznot elviszi a kölcsönökre a kamat… És most azoknak a leghangosabbak, akik tapsoltak, amikor 54-ről 86%-ra nőtt a GDP-hez viszonyított tartozás, elszabotálták a visszafizetési erőfeszítéseket, és végig az IMF-nek szurkoltak, hátha sikerül a kormánnyal felvetetni még pár milliárd kölcsönt.

  Orbánt jó eséllyel meg lehet így buktatni, de ami utána jön, csak a globális hatalmakat direktben kiszolgáló szűkebb társaságnak lesz jó…

  De akkor a „szabadságharcnak” méf a gondolata is gondolatbűnténynek fog minősülni.

 16. Attila (PV): Már meg sem lepődök a véleményeden. Egyébként miit szólsz a kiszivárgott MÁV-os tárgyaláshoz, ahol azt sulykolták, hogy az IMF-re kell fogni a szárnyvonalak bezárását?

 17. 16:
  A subjektivítás alapfoka „a mi kutyánk kölyke”, amit Attil(PV) tökéletesen betart. Ezért a szövegének információs értéke konvergál a nulla felé.

 18. Orbán most azt játssza,hogy megpróbálja a demokrácia látszatát kelteni..
  Én úgy szint rosszul vagyok tőle,de azért még most is azt mondom hogy messze van ő még a diktátorkodástól..Ez csak ilyen színpadi cirkuszolás amit művel,szórakoztatja magát is meg az embereket,miközben a színfalak mögött zajlanak az igazi dolgok,és ott is dőlnek el..Van egy bizonyos mozgástere,és megpróbálna ő többet is,de az nem megy,nem engedik..
  Ez a szánalmas szabadságharcos cirkusza is,közben meg a másik oldalról mindenkit meg nyúz..Tele vannak jobbnál jobb,jobb helynél jobb helyeken tanult jogász közgazdásszal,még sem halad semerre..Nem engedik?Vagy nem akar?

  Tibor bá,remélem is hogy túléled Orbánt.. 😉

 19. 16. Gloucester

  Ha már kérdeztél…

  Az ország kamatterhei nagyjából a totál egészségügyi költségvetéssel megegyezők.
  Ez PRÍMA kifogás, a megszorítások és a szárnyvonalak bezárására.
  Végülis… ha alaposan belegondolunk, akkor Orbán az IMF-nek dolgozik, és a szsbadságharc csak tényleg duma.
  De akkor meg az nem világos, hogy nektek mi bajotok Orbánnal, mert teljesen kendőzetlenül végig az IMF-nek szurkoltok ebben a meccsben…

 20. 16. Gloucester.

  Egyébként nem vélemény, hanem tény.
  Abban a nyugati közgazdászok is egyetértenek, hogy a külkereskedelmi mérleg alapján a forintnak 220 és 240 között kellene ingadozni, a 300-as szint pedig politikai manipuláció.

  A helyzet az, hogy se a görögöknek, se a portugáloknak, spanyoloknak, se az íreknek és olaszoknak (PIGS) NINCS Matolcsijuk, de még egy nyomorult Orbánjuk se, de már jó régen kiszemelték őket mészárlásra a globális böllérek. A vita már csak azon folyik, hogy elektrosokkal vagy élve véreztetéssel hajtsák végre…

  Szóval a sok, és időnként valóban jogos kritika mellett szivesen látnék a sok okostól valami konstruktív javaslatot, hogy hogyan is kellene eljárni, mert se a szabadságharc, se a csontig benyalás nem tűnik eredményesnek a mai pénzűgyi klímaválságban.

  Nyilván rögtön beindul a visítókórus, ha felvetem, hogy a pénzügyek nem olyan kezekben vannak amelyek a elsősorban a KÖZ érdekeit tartják szem előtt. Mert az éppen regnáló elitet nem illik a felelősségére emlékeztetni…
  Csak a hülye proli… aki elhitte, hogy egyszer talán ő is elmehet kölcsönből nyaralni, vagy lecserélheti öreg kocsiját egy újabbra…
  Ők az igazi felelősek… Nem azok akik rögtön tudták, hogy kétszer annyit kaszálnak azokon, akik nem értik a rendszert.

 21. 20!
  „mert se a szabadságharc, se a csontig benyalás nem tűnik eredményesnek a mai pénzűgyi klímaválságban.”

  Ha már kimondtad a szót Attila,Ez így van valahogy,ha a politikusok szintjén maradunk..Na most pontosan azért vannak ott,hogy azért ezeket a dolgokat és lehetőségeket látniuk kell,és látniuk kellene..Igen,pontosan úgy kellene hogy a kecske is jól lakjon,és a káposzta is megmaradjon..Ha jön az az IMF vagy bárki a felső pénzügyi körökből,(És ha már ők diktálnak) azért lehetne hogy is mondjam igazodni is hozzájuk,meg nem is..Biztos hogy velük is lehet beszélni,és érvelni..Ha ők mondanak vagy „javasolnak ” valamit,lehetne átrendezni dolgokat az ország gazdaságához igazítani,és az emberekhez..
  Tehát ha az éppen nem jó(amit „javasolnak”) a gazdaságunknak,akkor mást kellene az ő javaslatuk helyett javasolni..De ahhoz teljesen át kell látni a gazdaságot az országban..Azon kívül így ahogy Orbán csinálja ,hogy magára haragít mindenkit,nem lehet csinálni..A felső külföldi pénzügyi lobbival kellene kapcsolatokat ápolni,és lavírozni közöttük,nem tudom,én nem vagyok ebbe benne,de gondolom nem két szarvval kellene mindenkinek neki menni..A többi ország vezetője is gondolom így csinálja,de ha nem tetsző módon,akkor előbb utóbb jön valaki a gazdasági felső körböl,akinek kapcsolatai is vannak,és mint bérgyilkos ,már úgyis végrehajt dolgokat,és akkor már nincs más választás..
  Pl.Gyurcsány a szociális dolgokat nem akarta adni,és az ingatlan adó helyett is felajánlotta a közlekedés „racionalizálását”..

 22. 20:

  Mit kellene tenni?

  !!!Mindent ami az ország kiszolgáltatottságát csökkenti!!!

  Napelemeket, napkollektorokat, gázüzemű autókra átállítást, hőszigetelést, háztáji gazdálkodást, önellátást, stb támogatni.

  Az import termékeket valahogyan akadályozni (vámmal nem lehet tudom), lehetne valami lokálpatrióta mozgalmat szervezni akár állami támogatással is, akik ha összesereglenek párszázezren akkor már képesek akár multikat is hazai termékek forgalmazására kényszeríteni.

  Honi mezőgazdaságot támogatni akár termékfelvásárlással, és megfelelő körökön keresztül való szociális szétosztással (nem pénzt osztanak szociális hálózaton keresztül hanem hazai terményeket), mert most a szociálisan rászorult import szart vesz a segélyén.
  Biogáz üzemekkel lehetne még a mezőgazdaságot tolni, ami gázüzemű kocsiknak jó hajtóanyag lenne.

  Csak ezeket rejtve lehet csak megvalósítani, mert nyilván nem hagyják hogy a hitelbe adott pénzből a saját gazdaságot erősítsd. Ezért van az hogy főteret lehet belőle térkövezni, mást nem…

 23. 15:
  „Persze, ha alaposan és őszintén megnézzük az összetevőket, kiderül, hogy a gazdaság nem is olyan rosszul teljesít, csak hát a hasznot elviszi a kölcsönökre a kamat… ”

  A gazdaság rosszul teljesít, ha pl. a hagyományos számítást a GDP növekedést tekintjük mércének.

  Ami miatt a külker mérleg jó, az alapvetően a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások visszaesése. Ami egyrészt jó mert a külker szufficit támogatja a forintot, növeli a devizatartalékot, ami miatt negatív, hogy a gazdasági növekedést is hátráltatja, mivel nincs kereslet.
  A külker mérleg aktívumában pedig jenlentős szerepe van a multi szektornak. Ami nem igazán szervesen kapcsolódik bele a magyar gazdaságba.
  Ha nem így lenne jelentősebben húzná az egész magyar gazdaságot is, beleértve a kkv szektort.

  A kamatfizetés jelentős forrásokat szív ki a gazdaságból. Az alternatíva az, hogy nem fizetünk. Az jobb lesz?

  Azzal természetesen egyet értek, hogy maximálisan meg kéne nézni, hogy a felvett hitelek milyen hasznossággal lettek elköltve, és a felelősöket számon kell kérni.
  Ez azonban ne csak az elmúlt nyolc évre vonatkozzon, hanem minimum 1945-től visszamenőleg a JELENT is beleértve!

  18:
  „Én úgy szint rosszul vagyok tőle,de azért még most is azt mondom hogy messze van ő még a diktátorkodástól..”

  Ezzel egyet tudok érteni.
  Itt csak azt kéne vizsgálni, hogy milyen az erőszakszervezetek állapota.
  A katonaság létszámát tekintve egy vicc kategória.
  A rendőrség folyamatosan létszámhiánnyal küzd, a hatékonyságát mindenki megítélheti, főleg a keleti országrészben.
  A TEK meg lehet, hogy elitcsapat, de csepp a tengerben, maximu, a szűkebb politikai elit megvédésére jó.

  20:
  „Abban a nyugati közgazdászok is egyetértenek, hogy a külkereskedelmi mérleg alapján a forintnak 220 és 240 között kellene ingadozni, a 300-as szint pedig politikai manipuláció.”

  A külkermérleg jó, ezt senki se vitatja, az okokat érintettem korábban.
  E mellett azonban más tényezők is hatnak.
  A cikk-cakkos gazdaságpolitika miatt a vezetés hiteltelensége fokozódik, ami tőkekivonásba illetve, beruházás visszafogásba ölt testet. EZ meg ugye elég nagy negatív tényező a külker mérleg pozitívumával szemben.

  „Szóval a sok, és időnként valóban jogos kritika mellett szivesen látnék a sok okostól valami konstruktív javaslatot, hogy hogyan is kellene eljárni,”

  Hirtelenjében:

  1.) Az egykulcsos adó visszacsinálása. Tudomásul kéne venni, hogy a gazdagabbak, akiknek ez az adórendszer kedvez NEM beruházásokra fordítják az így náluk maradó többletet.
  Az alacsonyabb keresetűek fogyasztását, – akik inkább fogyasztanának, mint megtakarítanának már csak a jövedelmük nagysága okán is – meg pont visszafogja az adósrendszer azáltal, hogy a meglévő jövedelmüket csökkentette.
  Itt külön választanám a gyerekesek támogatását, de azt lehetne másképpen is munkára ösztönzően megoldani, úgy, hogy inkább az alacsonyabb jövedelműeket támogatná, a gazdagabbakat meg nem.

  Ha az a cél, hogy Magyarország lakossága ne fogyjon, akkor a nagyobb számosság okán hatékonyan ezt az alacsonyabb keresetűek támogatásával lehet megoldani, úgy, hogy a jövedelemmel rendelkezők előnnyel rendelkeznének a jövedelemmel nem rendelkezőkkel szemben.

  Lehet azzal érvelni, hogy ez az új adórendszer majd lelassítja a Magyarországról való elvándorlást, de a jelenlegi jelentős jövedelmi különbségekhez képest az adórendszer változtatásának többletet elenyésző,
  No meg a tapasztalat se ezt mutatja, az elvándorlás nem csökkent, sőt…

  Az évi adókiesés az új rendszer miatt 400-500 milliárdra becsülik.
  Ezt minek évben be kell szedni valahogyan, mivel az egykulcsos adónak a nagy megígért jótékony hatása nem látszik.

  2.) A korrupció radikális felszámolása, tisztességes verseny a közbeszerzéseken, ÁTLÁTHATÓSÁG – nem titkosítgatunk, nem osztogatunk a haveroknak, a egyszereplős közbeszerzések nem érik el a 40%-ot.
  Egyetlen egy szempont létezhet, a közpénzek HATÉKONY elköltése, ami a KÖZ javát szolgálja, nem a klientúráét.

  Becsült hatás több 100 milliárdok

  3.) A hitelből megvett MOL tranzakció ( bukó kb. 25% ) meg úgy nem kellett , ahogyan van. csak 500 milliárd forintba került (1,88 milliárd Euró), aminek a negyede 125 milliárd. Akkor még az előnytelen devizaárfolyam változással nem is számoltam.

 24. 23:
  Azt azért hozzátenném, hogy a fenti hármas lista, bár jó lenne a KÖZ-nek de előnytelen lenne egyes befolyásos magánszemélyeknek, nehezen megvalósíthatóak.
  Magyar erős ellenérdekeltség van.

  Persze én tudom, hogy kormányuk szóban mindig a köz érdekében cselekszik, csak a gyakorlat ennek éppen az ellenkezőjét muatja.

 25. 23: A diktárkodáshoz még annyit, hogy ha a lakosság továbbra is ilyen passzív marad, akkor ezzel a gyatra erőszakszervezettel is lehet diktatúrát csinálni.

  AZ ELIT ADDIG FOG ELMENNI A NÉPNYÚZÁSBAN AMEDDIG A NÉP ENGEDI!

 26. 21:
  melike! A nép el van ködösítve az IMF-fel. Az IMF-nek mi is tagaja vagyunk, ezért jogunk van kérni tőlük kölcsönt, nekik viszont kötelességük adni. Azonban az IMF furcsa módon ragaszkodik ahhoz, hogy a kölcsön vissza legyen fizetve, ezért megkérdezi a kölcsönt igénylőt, most éppen minkdet, hogyan akarjuk visszafizetni, hiszen egyetlen évben sincs pozitív szaldónk. Többet költünk, mint amennyit megtermelünk (itt fog Attila közbeszólni, hogy a kamat! rablók! stb.)de a lényeg, hogy minden évben hiányunk van. Az IMF nem erőszakol ránk semmit, nincsenek feltételei. Csendben megkérdezi, hogyan képzeljük? Erre mi megkérdewzzük őket, hogy szerintük nekünk mit kellene csináélni ahhoz, hogy ők biztzosítva lássák a visszafizetést. És aztán a két fél bizonygatja, hogy ez sikeres lesz-e vagy sem. Soha nem mondják, például, hogy csökkentsék a nyugdíjakat. A kölcsönkérő igéri, hogy csökkenteni fogja és akkor ki tudja gazdáélkodnui a kölcsön törlesztését. Szóval, valahogy így. De ez pont olyan országos szinten, mint a CHF adósok egyéni szinten. Rohadt szemetek, mert a kölcsönt vissza akarják kapni, előre megszabott fix (és alacsony) kamatokkal együtt.

 27. 23-24:

  Szándékosan nem írtam ezeket, mert ugye egyik oldalról arcvesztés a vezírnek, tehát nem teszi.
  Másrészt pedig a saját klientúrát nem fogja kivéreztetni.

  Feltételezve hogy ugyanannyit síbolnak el azokat amiket írtam meg lehetne csinálni. S ezzel már többet tennének mint amit elvár tőlük a többség.

 28. 26:
  „De ez pont olyan országos szinten, mint a CHF adósok egyéni szinten. Rohadt szemetek, mert a kölcsönt vissza akarják kapni, előre megszabott fix (és alacsony) kamatokkal együtt.”

  Nem mennék megint bele, de azért érzek egy „kis különbséget” a kettő között!
  Ha már a kamatokat említetted e tekintetben!

  Az IMF a piaci kamatok alatt hitelez, kiszámíthatóan.

  A CHF hitelező bankok meg a piaci kamatok felett, NEM KISZÁMÍTHATÓAN!

 29. 26:
  „És aztán a két fél bizonygatja, hogy ez sikeres lesz-e vagy sem. Soha nem mondják, például, hogy csökkentsék a nyugdíjakat. ”

  Azért az IMF-nek vannak elképzelései a magyar változtatások irányáról, ami publikus.

  Az más kérdés, hogy az ország ( a KÖZ) érdekében lehet, sőt kell alkudni a feltételekről.

 30. 21. Melike

  „Biztos hogy velük is lehet beszélni,és érvelni.”

  Szerintem nem érted, hogy a seréseknek nem szoktak tárgyalási lehetőséget adni mielőtt vágóhídra hajtják őket.
  TELJESEN felesleges a tárgyalás, mert a globális pozícióból szükségtelen. Szabadon tudják manipulálni a kamatoktól a valutaárfolyamig az összes pénzügyi komponenst úgy hogy a valódi teljesítmény teljesen irreveláns lesz.
  Ha az ország befizeti a teljes manyup pénztárat az adósságkasszába hogy levigye a kamatot, felmegy az euró 320 forintra pár hétig, és rögtön ott vagyunk ahol voltunk… Ha felfut a külkereskedelmi mérleg hogy mégis kipréseljük a kamatokat akkor a jövő évi költségvetés negyedszázalékos esetleges túllépése miatt büntetnek…
  Észre kellene venni, hogy nem Orbán vagy Gyurcsány fizetési készsége a mérvadó, hanem hogy nekik mennyire van szükségük.
  Látod, szemrebbenés nélkül beáldozzák a görögöket, és az utánuk következő sort.

  Megértem az Orbánt ellenzők táborát, de az IMF-nek szurkolni vele szemben az öntökönlövés iskolapéldája.

  „Azon kívül így ahogy Orbán csinálja ,hogy magára haragít mindenkit,nem lehet csinálni.”

  Se Gyurcsányra, se Bajnaira nem haragudtak, és az sem számított a globalómának… Sőt ! (a nagyanyám is „drága kincsemnek” szólongatta a csirkéit, mégis mind levesben végezte meg rántott csirkecombként)

  A felső pénzügyi lobbikba már Sárközyt se engedték be, Hollandot is csak a szőnyeg széléig, amíg meghallgatja az utasításokat.
  El kell feledni azt a hozzáállást, hogy azéert, mert egyes politikusoknak „jó kapcsolatai” vannak a felső körökkel, akkor a felső körök lemondanak néhány százmillió eurós szippantásról.
  A „jó kapcsolat” pontosan azt jelenti, hogy készségesen kezeli az adott politikus a szippantó bemeneti végét… Egy fél liter kisüsti, vagy néhány dögös kurva sajnos nem elég már a „jó kapcsolat” kialakításához.

  A gögrögöknél és az olaszoknál nem okozott problémát IMF gyámság alá tenni az országot, mikor akadozott a szippantás. Ez vár most a spanyolokra is, ott már 25-30% a munkanélküliség.

  A helyzet az, hogy bármely országban, bármekkora „feleslegre” automatikusan ráteszi a kezét a bankrendszer különböző kifogásokkal.
  Most a globalóma ott tart, hogy az európai szociális rendszert fogja lenullázni, mert abban még van kiszippantani való…
  Nem csak a magyart, de globálisan.

  Orbánt nem csak lehet kritizálni, hanem kell is.
  De aki az ő számlájára írja a globális mafia rablógyilkosságait, csak azért mert a mostani magyar helyzet nem illik bele politikai prefereniáiba, akkor nagy hibát követ el.

  Ami pedig a megoldást illeti: globális összefogás a pénzhatalom ellen.
  Nem az a baj, hogy Orbán szabadságharcot vív, hanem az, hogy nem szervezi meg a hátországot hozzá.
  Európában pedig legalább 300 millió támogatója lenne.

 31. 31:
  Büszke vagyok rá, hogy a legnagyobb magyar nyelvű demagóg pont nálam kommentál. Nem az a baj, hogy téged egyáltalán nem zavar a bizonyítékok nélküli szövegelésed. Az a baj, hogy az olvasók nem kérnek bizonyítékot, így aztán annyi zöldséget hordhatsz össze, amennyit akarsz.

  28:
  Én arra az aspektusra gondoltam, hogy kéréskor udvarlás, visszafizetéskor sértegetés. Itt van a párhuzam.

 32. 26!
  Tibor bá!Én is valahogy így írtam,félreértettél!Pontosan nem írtam hogy rohadt szemetek..
  Pontosan azt írtam,hogy biztosan velük is lehet beszélni valamilyen szinten..Nem ragaszkodnak ők dolgokhoz..Lehet(ne )velük beszélgetni..
  És nagyon jól tudod hogy gondolkozok a CHF-ről.Azt gondoltam,már ismersz ennyi irományom után..Nem szoktam nagyon változtatgatni a gondolataimat..

 33. 31:
  „Ha az ország befizeti a teljes manyup pénztárat az adósságkasszába hogy levigye a kamatot,”

  Ha a teljes manyup kassza einstand az adósságcsökkentésre ment volna, akkor a jelenlegi helyzetben ez lett volna a legelfogathatóbb megoldás.

  Azonban csak közel a fele ment erre ( az állampapír portfólió, amit bevontak), a másik fele lyukbetömésre fordítódott.
  Arról nem beszélve, hogy az állam se olyan jó gazda, mint a manyup, mivel eddig 60 milliárdot bukót realizált a manyup portfólió nem állampapír részén.

 34. 31!
  „lemondanak néhány százmillió eurós szippantásról.”
  Te azt nem tudhatod..

  „Egy fél liter kisüsti, vagy néhány dögös kurva sajnos nem elég már a “jó kapcsolat” kialakításához.”

  És ezt sem tudhatod mi kell hozzá igazán..

  „az ő számlájára írja a globális mafia rablógyilkosságait,”

  Én semmit nem írtam az ő számlájára.De könyörgöm,semmilyen olyan igazi rafináltáság nincs benne..
  Semmi taktika,matematikailag egy nulla..Pszichológiailag is..
  Embertanból egyes..

 35. 31.

  Én szeretném ha ez az Orbángyerek abbahagyná a pávatáncot és csontig benyalna az IMF-nek és talán még megkapnánk azt a faszom kölcsönt. Öntökönlővés így vagy úgy.
  Az országnak így is úgy is kampec. Az idő a nem mindegy, legalábbis számomra. Szeretném ha a kutyuskáim elérnék a „borjúméretet” és kellően vadan fogadnák az ismeretlen kerítésen „keresztülmászókat”:-). A lakosság nagy része meg sem most sem később nem fogja a kisujját sem mozdítani. Úgyhogy nagyon sajnálom magunkat, de nem látok se pénzügyi se más egyéb politikai kiutat.

 36. 36, Balázs:
  Te is tudod, mennél tovább szedegetjük a kölcsönöket úgy fog nőni a szakadék a szegények és az újgazdagok között ill. a folyamatos hitelfelvétel miatt a végén mindenki be fogja kapni a cumit !

 37. 37:
  Nem ez a lényeg János, hanem az, hogy IMF megállapodással az egyéb kamatok is alacsonyabbak lennének, tehát sporolna az ország igen jelentős összeget (havi 30 milliárdra becsülik). Az IMF hitelt pedig nem kötelező elkölteni.

 38. Az imf-hitelből foltozgatják a gazdaságot, nemdebár ?

 39. 26. Tiborbá

  „Az IMF nem erőszakol ránk semmit, nincsenek feltételei.”

  Tudom, hogy szinte mindent elkövetsz, hogy Orbánt feketébbre fesd az ördögnél, és ebbe még az is belefér, hogy a világ legmocskosabb uzsorásából is áldozati bárányt csinálj.

  ezt az IMF honlapjáról másoltam be, csak neked :

  „When a country borrows from the IMF, its government agrees to adjust its economic policies to overcome the problems that led it to seek financial aid from the international community. These loan conditions also serve to ensure that the country will be able to repay the Fund so that the resources can be made available to other members in need. In recent years, the IMF has streamlined conditionality in order to promote national ownership of strong and effective policies.”

  Ez itt a legszebb az oldalról :

  Conditionality helps countries solve balance of payments problems without resorting to measures that are harmful to national or international prosperity.”

  Talán elnézed, hogy ezt nem kommentálom.

  De azt azért hozzáteszem, hogy a legelső és legfontosabb feltétel, hogy a feltételek NEM PUBLIKUSAK !
  Talán Téged az tévesztett meg, a TV nem közvetítette egyenesben az IMF feltételeket. Ők inkább a „piacok” nyugtalanságával üzengetnek, meg a „mértékadó” médiákban, mint a The Economist, meg a New York Times, ahol „szakértők” aggódnak a magas görög nyugdíjak, vagy a magyar alkotmánybírák nyugdíjazásának egységesítése miatt…

  Persze szt sem verték nagy dobra, hogy milyen mennességeket, azaz jogon kívüliséget is élvez az IMF amelynek oly büszén nevezed kis hazánkat tagjának…

  Ez nem „tagság” hanem szolgaság :

  1982. évi 6. törvényerejű rendelet a nemzetközi valutaalap alapokmányának kihirdetéséről

  IX. Cikk – – Jogállás, mentességek és kiváltságok

  1. szakasz. A Cikk céljai

  Annak érdekében, hogy az Alap a ráruházott feladatokat elláthassa a maga területén, valamennyi tag biztosítja a Bank számára a jelen Cikkben meghatározott jogállást, mentességeket és kiváltságokat.

  2. szakasz. Az Alap jogállása

  Az Alap teljes jogi személyiséggel és különösen arra vonatkozó képességgel rendelkezik, hogy:

  (i) szerződéseket köt;

  (ii) ingatlan és ingó tulajdont szerez és efölött rendelkezik;

  (iii) bírói eljárást kezdeményez.

  3. szakasz. Bírói eljárás alóli mentesség

  Az Alap, annak követelései és bárhol meglevő és bárki birtokában levő vagyona mentességet élveznek a bírói eljárás minden formája alól, kivéve, amilyen körben arról az Alap, valamely eljárás céljából vagy valamely szerződés feltételei alapján, mentességéről kifejezetten lemond.

  4. szakasz. Egyéb hatósági intézkedés alóli mentesség

  Az Alap vagyona és követelései bárhol és bárki birtokában legyenek, mentesek a kutatás, igénybevétel, foglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtási vagy törvényes zár alá vétel minden formája alól.

  5. szakasz. Irattárak mentessége

  Az Alap irattárai sérthetetlenek.

  6. szakasz. Vagyontárgyak korlátozások alóli

  mentessége

  Olyan mértékben, amennyiben az a jelen alapokmányban rögzített tevékenysége ellátásához szükséges, az Alap minden vagyona és követelése mentes a korlátozásoktól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen természetű moratórium alól.

  7. szakasz. Közleményekre vonatkozó kiváltságok

  Az Alap hivatalos közleményeit a tagok ugyanolyan elbánásban részesítik, mint más tagok hivatalos közleményeit.

  8. szakasz. Tisztviselők és alkalmazottak mentességei és kiváltságai

  Valamennyi kormányzó, ügyvezető igazgató, helyettes, bizottsági tag, a XII. Cikk 3. szakasza alapján kinevezett képviselő, a fenti személyek valamennyi tanácsadója, az Alap tisztviselői és alkalmazottai:

  (i) hivatalos minőségben végzett tevékenységük tekintetében mentesek a jogi eljárás alól, kivéve, ha az Alap e mentességről lemond;

  (ii) amennyiben nem belföldi honosok, a bevándorlási korlátozások, a külföldiek nyilvántartására vonatkozó követelmények és a nemzeti szolgálati kötelezettségek tekintetében ugyanolyan mentességekben részesülnek és a devizakorlátozásokat illetően ugyanazon lehetőségeket élvezik, mint más tagok hasonló rangban levő képviselői, tisztviselői és alkalmazottai; és

  (iii) utazási lehetőségek tekintetében ugyanazon bánásmódban részesülnek, mint más tagok hasonló rangban levő képviselői, tisztviselői és alkalmazottai.

  9. szakasz. Adómentesség

  a) Az Alap vagyona, követelései, jövedelme a jelen alapokmányban engedélyezett műveletei és ügyletei teljes adó- és vámmentességet élveznek. Az Alap mentes bármilyen adó vagy illeték beszedéséért vagy megfizetéséért való felelősség alól is.

  b) Nem vethető ki adó azon fizetésekre és illetményekre, vagy azok kapcsán, amelyeket az Alap az ügyvezető igazgatóknak, helyetteseknek, tisztviselőknek vagy az Alap azon alkalmazottainak fizet, akik nem helybeli állampolgárok, alattvalók, vagy honosok.

  c) Nem vethető ki semmiféle adó az Alap által kibocsátott kötelezvényekre vagy értékpapírokra, beleértve azok osztalékát és kamatát, bárki birtokában legyenek is:

  (i) amely ezen kötelezvénnyel vagy értékpapírral szemben hátrányos megkülönböztetést eredményez pusztán annak eredete miatt;

  (ii) ha az ilyen adózás kizárólagos jogalapjául a kibocsátás, a kijelölt vagy tényleges fizetés helye vagy valutája, vagy az Alap bármely hivatalos vagy üzleti tevékenységének helye szolgál.

  Világos, hogy ez nem „tagság”, hanem ultimátum, amit a gyengébb torkán nyomnak le.

 40. 35 Melike

  Azokon a százmilliókon sok kisüstit lehet venni…
  Ráadásul nem egy-két embert kellene vle megvesztegetni, hanem olyan csoportokat, akiknek a nevét is alig lehet ismerni.

  Igaz, hogy valójában tényleg nem tudhatom, de ha neked vannak infóid, hogy mondjuk a románok azért állnak olyan jól ( 😉 ) mert Victor Ponta együtt gombfocizik hétvégenként Barrosoval, és jó vicceket mesél neki, akkor újra átgondolom a dolgot…

  Lehet hogy onnan ahol te vagy másképp látszik, de százmilliókról puszért nem szoktak lemondani. A világ legkorruptabb társasága nem tűri mások korruptságát !

 41. 40:
  Jó kis jogok, ez az amit halandó polgár sosem fog elérni csak a geddon túlélőjeként esetleg.

  Valahogy nem szimpatikus nekem sem az IMF, de valóban jobb lenne ha nem lennénk agyoncsapkodva forinttal, szabadságharccal, orbánnal egyetemben.

  Lehetne ez diplomatikusabban is, meg lehetne valahogy álcázva készülni valamelyest kis függetlenedésre (energia meg kaja vonalon).

 42. 42. Makula

  Álcázva?
  Kit kellene becsapni?
  A bárány akarná becsapni a farkast, hogy örül hogy átharapják a torkát?

  Energia vonalon a kormány bevásárolt egy kis MOL részvényt…
  Az ellenzék majdnem gutaütést kapott… Kaja vonalon meg van egy kis fejlődés, de kevés… alig van valami hazai kézben, erről idejében „lett gondoskodva”.

  Bogár Lászlóval sokmindenben egyetértek, de azzal nem hogy győzködni kellene próbálni az globalómát. Szerintem már teljesen felesleges… NINCSENNEK szabályok. Nagyjából az a helyzet, mint az első világháború után Németországban: A győztesek nem állapították meg a jóvátétel pontos összegét, hanem amint a németek összeszedtek valamit, arra lecsaptak jóvátétel ürügyén. Most ugyanúgy működik a nemzetközi pénzügyi rendszer: a tartozásra hivatkozva azt visz amit akar.

  A helyzet persze annál is sokkal rosszabb mint amilyennek látszik.

  Az IMF a görög és a spanyol helyzetet felhasználja arra, hogy felszámolja az eurozónát… Úgy sokkal könnyebben fogja tudni kifosztani őket, különösen hogy majd az „erősebbek” önként lökdösik a krokodilnak a gyengébbeket, hogy később kerüljenek sorra…
  El kell ismerni, piszkos jó taktika… az EU-s perifériák a franciákat meg a németeket fogják utálni, az IMF meg kaján mosollyal a szája szögletében már csak egy kávét kér…

 43. 40,42: Nem mindenben értek egyet azzal, amit írtál, de most kivételesen meg kell süvegeljelek, Attila. Jól érveltél, összeszedetten, forrás megadásával, ahogy kell. Le a kalappal.

  Egy dologban viszont mégis alapvetően eltér a véleményünk, mindjárt ki is fejtem, hogy miért. Nézzük a dolgokat ismét madártávlatból.

  Adott egy globális termelési rendszer, ami elérte a teljesítőképessége maximumát (Limits to Growth). Adott erre alapulva egy globális pénzügyi rendszer, ami voltaképpen semmi más, mint egy elosztó hálózat – vagyis egy olyan járulékos rendszer, ami megmondja, hogy melyik gazdasági szereplő mennyit szakíthat a megtermelt javak tortájából.

  A problémánk – véleményem szerint – ott van, hogy a financiális rendszer jelenlegi struktúrája (ami lényegében fiat money, vagyis pénz, mint adósság) az elmúlt 40 évben képtelen volt reagálni arra a tényre, hogy a termelési rendszer dinamikája megváltozott. Nem-zéró végösszegű, folyamatosan növekvő torta helyett most már fix, vagy az utóbbi években már inkább egyre kisebb tortát kellene szétosztogatni. Erre a financiális rendszer pedig nem alkalmas, mivel az adósságot csak akkor lehet visszafizetni, ha holnap többet termelünk, mint ma. Ezt pedig elfelejtheted.

  Mindennek az eredménye egy torz játék (a zenélő székek játéka, ha úgy tetszik), amiben VALAKINEK mindig el kell adósodnia, és egyes játékosok törvényszerűen tönkre fognak menni. Végül persze mindenki tönkre megy, de hogy ki és mikor, az számos tényező kérdése (alapvetően szerintem három tényezőé: 1. globális erőforrásrendszer állapota, 2. lokális erőforrások mennyisége, 3. a saját gazdaság belső szerkezete).

  Tehát összefoglalva: a jelenlegi pénzrendszer ROSSZ, mert nem veszi figyelembe a realitásokat. Ebben azt hiszem, eddig egyetérthetünk.

  Amiben viszont különbözik a véleményünk: szerintem a probléma nem az, hogy a rendszer haszonélvezői nem fogadják el a realitásokat, hanem, hogy VALAMENNYI játékos (de legalábbis a túlnyomó többségük) nem hajlandó belátni, hogy alapvető változások elé nézünk. A napokban megint megnéztem Chris Martenson Crash Course című videósorozatát (2008-as, de hihetetlenül aktuális, olyannyira, hogy az elmúlt 4 évben semmit nem kellett rajta változtatni, de mégis 100%-ig pontos maradt). Ebből most két dolgot emelnék ki:

  1. Az USA-ban a szociális ellátó rendszerek által felhalmozott, jövőben érvényesítendő követelések (nyugdíj, egészségügyi szolgáltatás, ellátás, stb.) összes becsült mértéke elérte a 114.000 milliárd dollárt (SZÁZTIZENNÉGYEZER MILLIÁRD) 2008-ra. Nem a felső 10%-é tehát az a rengeteg spekulatív tőke (ami egyben valaki más adóssága), hanem mindenkié. A kínai paraszt, aki két tál rizsből él, szintén spekulatív tőkét halmoz fel, mikor a megtakarításaiból a kínai központi bankon keresztül amerikai államkötvényt vesz. Ez is olyan adósság, aminek a kifizetése lehetetlen lesz a jövőben.

  2. A főbb gazdasági mutatókat az USA-ban (és gyanítom, az EU-ban is, de Martenson amerikai, így az EU statisztikákkal nem foglalkozik) gyakorlatilag Kennedy elnöksége óta folyamatosan hamisítják, ráadásul a Crash Course részletesen leírja, hogy mit, hogyan, miért, és még egy oldalt is megad, ahol nyomon követik, hogy NEM HAMISÍTOTT statisztikák alapján hol tart az amerikai gazdaság. A lényeg: az USA gazdasága az 1970-es évek óta SÚLYOS recesszióban van. Hogy is mondta Gyurcsány? „Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.”

  Nem arról van tehát szó, hogy gonosz, keménykalapos, szivarozó, kövér kapitalisták szívnák a nép vérét, dőzsölnek, miközben milliárdok szenvednének, hanem arról, hogy MINDENKI, érted, mindenki túlbecsüli a globális gazdaság által biztosított lehetőségeket. Ez egészen odáig megy, hogy a Földön emberhez méltó körülmények között eltartható emberek számát is valószínűleg nagyon túlbecsüljük, szerény számításaim szerint kb. egy nagyságrenddel. Ha nagyon kegyetlenül akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy minden tíz ember életéből kilencé gyakorlatilag pénzügyi spekuláció.

  És akkor a madártávlatból szálljunk le a földre: mi is ez az IMF?

  Az IMF és a Világbank két olyan szervezet, aminek a 80-as években azt a direktívát adták, hogy nemzetközi szintű pénzügyi módszerekkel tartsák fenn a növekedési paradigmát – ami, ha az egy főre jutó javakat nézed, gyakorlatilag 1973 és 1975 között beszart (hogy pontosan mikor az statisztika kérdése). Vagyis ez két szervezet, akik a széllel szemben hugyoznak, a gond csak az, hogy a vizelet nem az ő, hanem mindenki nyakába csapódik. erről a fent általad belinkelt jogi biztosítékaik gondoskodnak. Rossz az IMF? Egyértelműen. Egy diszfunkcionális szervezet, aminek a működése több kárt okoz, mint hasznot – pont úgy, mint a teljes a pénzügyi rendszer. Bogár László ezt úgy fogalmazza meg, hogy a jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszer értelmező hatalmi ága a globális média, kényszerítő hatalmi ága a korporatokrácia, és fegyelmező hatalmi ága az IMF és a Világbank. Kiváló megfogalmazás.

  Jó lenne Magyarországnak az IMF-hitel?

  Hát, a fene tudja. Én a magam részéről nem tartom eldöntöttnek ezt a kérdést. Ugyanis az IMF ugyebár nem magyar forintban hitelez alacsony kamatra, hanem általában dollárban, esetleg euróban. Ha a dollár ill. euró árfolyama elszáll a magyar forintéhoz képest, akkor megint beleestünk az adósságcsapdába, mivel a felvett hitel értéke egyre nagyobb, hiába alacsony a kamat. Ugyanakkor a franc se tudja (szerintem még az IMF meg a Világbank se, de tényleg), hogy az összeomlásban melyik deviza árfolyama hogy fog alakulni. Igen, az USA mindent megtesz a dollár értékének fenntartásáért, valószínűleg még az atomfegyver bevetésétől se riadnának vissza, de az USA is széllel szemben hugyozik, mint mindenki más.

  Tehát nem azt vitatom, hogy az IMF ki akar (és ki fog) tolni Magyarországgal, hanem azt, hogy ez egy szűk, gonosz elit munkája lenne. Amit itt látsz, az egy rendszerszintű összeomlás, amiben közösen vagyunk benne, és kimászni belőle csak akkor fogunk tudni (ha ez egyáltalán lehetséges), ha belátjuk ezt. Nem szemétség elvárni a jelenlegi aktív korúaktól, hogy lemondjanak a majdani nyugdíjukról? De igen, az, viszont ez a fizikai realitás, mivel a nyugdíjrendszerben nyilvántartott követelések teljesíthetetlenek. Nem szemétség kijelenteni, hogy bocs, de az egészségügyi ellátó rendszer egyszerűen fenntarthatatlan? De igen, de akkor is ez a helyzet, mivel nincs az az isten, hogy a jelenlegi trendek mellett 10-20 év múlva még jusson pénz bárkinek is a mai értelemben vett modern egészségügyi ellátására (ezt hidd el nekem, benne dolgozom, látom). Ezekhez a realitásokhoz képest az IMF feltételei még lehet, hogy kifejezetten enyhék is. Megint visszajutottunk az eredeti dilemmánkhoz: vagy elfogadjuk, hogy a növekedési paradigma egyre szarabbul működik, és egyre fájdalmasabb, vagy elejébe megyünk a dolgoknak, és hagyjuk összeomlani az egészet. Csakhogy ez utóbbi SOKKAL, SOKKAL fájdalmasabb lenne. Én megmondom őszintén, emberileg tökéletesen megértem, hogy se a jónép, se a politikusok nem akarják a második lehetőséget. Inkább húzzák-halasztják, amíg lehet. Ha IMF kell hozzá, akkor IMF.

 44. A múltkor Bogár Lászlónak volt egy érdekes, újszerű eszmefuttatása ezzel kapcsolatban. Csodák csodájára már benne is felmerült annak a lehetősége is, hogy az általa emlegetett globális háttérhatalomnak is fel kell fognia,és szerinte fel is fogta, hogy a korábbi játszma a végéhez közeledik, és ha nem lesz valami radikális változtatás a rendszerben, akkor csak idő kérdése, és maga alá temeti őket is.
  Igaz, azért három lehetséges kimenetelt sorolt fel:
  – Közömbös marad ezen helyzet iránt, és tovább folytatja eddigi stratégiáját, mondván, hosszú távon úgy is mindannyian halottak leszünk.
  – Új stratégiát épít ki, tudomásul veszi, hogy az eddigi présen lazítani kell, mert ha túlzsákmányolt régiók bedőlnek, ez dominó elven végigsöpör, és nem lesz kit szipolyozni. Meg kell keresni az arany középutat, a tehenet etetni is kell, ha fejni akarom.
  – A dolgok irányítási lehetősége kicsúszott a kezéből, hiába akarna, már nem tud változtatni, totális káosz.

  Ez pont arról szól, amit Jancsika is írt, hogy a jelen működési mechanizmusokat, melyek eddig jól működtek számukra, de bizonyos értelemben számunkra is, meghaladta a világ állapota.
  De szörnyű lesz szembenézni azzal mindenkinek, hogy az életünket meghatározó sok ígérvény semmis lesz, hiszen ezzel az derül ki, hogy szinte mindenki homokvárakat építgetett egy életen át, amelyeket eddig biztos és szilárd betonnak gondolt.

 45. Attila!
  Amivel engem vádolsz, hogy az IMF-nek drukkolok, stb. csak a te szemléletedből fakad. Az IMF a létező gazdasági világrend iratlan és irott szabályai szerint egy korrekt módon kidolgozott szervezet. Amiket felsorakoztattál jogi „kibúvásokat” nem gonoszség szűlte, hanem a működéshez szükséges praktikum. Gondolj csak az M0 körgyűrűre, amelynek megépítése most már 40 éve szinte lehetetlen, mert fű-fa tud klezdeményezni jogi lépéseket, amiket persze többnyire elveszítenek, de lesz belőle 40 év csúszás. Vagy a francia szerelvényekre, ahol a fékrendszerbe valamelyik hatóság belekötött és hónapokra leállt minden. vagy a Rákoczi hídra, amelyiknek a megnyitása illegális, mert valahonnan hiányzik egy pecsét.
  Az IMF csak azért túnik az átlag ember részére mocskos uzsorásnak, mert a realitás talaján áll, nem érzelgős és nem hajlik meg a szociális érzékenység előtt. Ha egy kormány stadionokat épít, magánhadsereget állít fel, léhűtő köztisztviselőket (NAV) javadalamaz halálra, és kilop mindemtz, ami kilopható, akkor a hiányzó pénzt a nyugdíjkasszából veszi ki. Az IMF pedig csak efogadja ezt a gyakorlatot. IGEN csökkenstsék a nyugdíjakat, ha ez kell az adósság visszafizetéséhez. (Ha ez KELL)
  De te rossz helyen keresed a gonoszt. Ha a költségvetés egyenlege pozitív lenne (ami sose volt 22 év alatt), akkor nem kellene IMF, kötvény kibocsátás, és nem lenne forint ingadozás, és a piac (szerinted a zsidó oligarchák) nem szorongatná az országot. Csak ennyi, 3 százalékkal többet kellene lefaragni, és a mai megszorítások mellett lehetne, ha nem basznák el másra a pénzt.

 46. 46: „Vagy a francia szerelvényekre, ahol a fékrendszerbe valamelyik hatóság belekötött és hónapokra leállt minden” Tibor bá’, az az ominózus metrószerelvény tényleg nem tudott megállni, amikor kellett volna 🙂 De ne aggódj, nem sokára már utazhatsz rajta, mert már megkapta a típus engedélyt. A végállomáson biztos megáll majd 😉

 47. 44. Jancsika.

  Köszönöm…

  Szerintem az álláspontunk a problémák meglátásában hasonló, talán a részletekben, érdekrendszerekben vannak eltérések, úgy pénzügyileg mint egészségügyileg.

  „az elmúlt 40 évben képtelen volt reagálni arra a tényre, hogy a termelési rendszer dinamikája megváltozott.”

  Ez durván azt jelenti, hogy a termelés szépen átvándorolt Ázsiába, és a Nyugat, amely gazdagságát hatalmas termelőkapacitásának köszönhette, gyakorlatilag termelés nélkül kell hogy folytassa a dolcse vítát…
  Ehhez a folyamathoz hozzásegít egy olyan pénzügyi szervezet, amelyik „nemzetek feletti” azaz őt abszolúte nem érdekli, hogy egy-egy ország lakossága komoly élaetszinvonaleséssel néz szembe ha elviszik tőle a termelést. Tulajdonképpen itt ásta meg a kapitalizmus a saját sírját: A profit érdekében feláldozta a saját hátországát. (Bogár féle globalóma, amely nem képes nem növekedni)

  „Tehát összefoglalva: a jelenlegi pénzrendszer ROSSZ, mert nem veszi figyelembe a realitásokat. Ebben azt hiszem, eddig egyetérthetünk. ”

  Szerintem ugyanúgy, ahogy minden kanapé-közgazdász világosan látja, ugyanúgy a valódi döntéshozók is tudják, hogy a pénzrendszer a túlnyomó többség számára rosz. DE VANNAK HASZONÉLVEZŐI. És ezek most úgy viselkednek mint Bajnai a Hajdú Bét összeomlása előtt: Kszedik belőle az utolsó filléreket, aztán hagyják összeomlani. Ugyanis ha rosz a pénzrendszer, azt meg lehet javítani. de ha a haszonélvezők számára ez veszteséggel, befolyások feladásával járna, esetleg bűnügyi eljárásokkal, akkor nyilván körömszakadtáig ragaszkodnak hozzá.

  Bogár Lászlónak abban is igaza van, hogy nincs meg az a „diszkussziós tér” amiben el lehet beszélni a jelen pénzügyi helyzet állapotát.
  Ha lenne, akkor kiderülne hogy MIÉRT rosz, és KIKNEK az érdeke, hogy ez a nyilvánvaló hibák ellenére fennmaradjon. És az, hogy a józan ész ellenére ez a rendszer mesterségesen, lélegeztetőkészülékekkel (a bankoknak nyújtott kölcsönökkel, az adófizetők hátán) van fenntartva, az komoly erőfeszítésekbe kerül. És ezeket az erőfeszítéseket teszik a világméretű pénzügyi szervezetek.

  „Amiben viszont különbözik a véleményünk: szerintem a probléma nem az, hogy a rendszer haszonélvezői nem fogadják el a realitásokat, hanem, hogy VALAMENNYI játékos (de legalábbis a túlnyomó többségük) nem hajlandó belátni, hogy alapvető változások elé nézünk.”

  Szerintem ez az álláspont az elit kisérlete arra, hogy a felelősséget legalább részben áthárítsa.
  A vezetők feladata a vezetés.
  Ha mérges gombát veszel a piacon, az az eladó hibája, ő kerül börtönbe.
  A tömegek nem értenek a közgazdasághoz, ezért választanak maguknak vezetőket (vagy azok bekönyöklik magukat).
  Ha az információs térben ellentmondásos hírek keringenek, egyrészt politikusok a status quot igérik, a reklámok még mindig rózsaszín képet festenek, és csak elenyésző a rendszer fenntarthatatlanságáról szóló műsorok részaránya, akkor a tömegek is ugy fognak reagálni.
  Úgy 15 éve senki sem sajnálta az a néhány idiótát, akik túlköltekeztek, kölcsönt, kölcsönre halmoztak… mert kevesen voltak és aktívan próbálták meg kijátszani a hagyományos korlátokat. De a korlátokat eltörölték és a bankok egy ideig abból arattak, hogy a büntetéseken nagyobb volt a profit mint a rendszeres fizetésen. Ez oda vezetet, hogy a bankok valósággal tukmálták a kölcsönöket… 10 éve nem láttál óriásplakátokat ami „gyorskölcsönt” igér bárkinek…

  Az USA… Mázlija, hogy a dollár világpénz, szinte bármekkora inflációt elvisel, és ráadásul az olajdollárok… Ehhez járul a világ 140 országában állomásozo katonai haderő, meg a többi nyílt vagy kevésbé nyílt „nyomásgyakorló” szervezet, amel az USA érdekeit kényszeríti a világra. De így is düledezik.
  És most turbóra váltott az IMF és a WorldBank is, hogy az agóniát kicsit meghosszabbítsa az EU kárára.
  Amikor megtudtam, hogy az ECB is az IMF-nél kuncsorog, minden reményt elvesztettem abban, hogy ennek jó vége lesz.

  „Nem arról van tehát szó, hogy gonosz, keménykalapos, szivarozó, kövér kapitalisták szívnák a nép vérét, dőzsölnek, miközben milliárdok szenvednének, hanem arról, hogy MINDENKI, érted, mindenki túlbecsüli a globális gazdaság által biztosított lehetőségeket.”

  Nem tudom…
  A proli bemegy a madarasteskóba és látja, hogy tele vannak a polcok.
  Megnézi a Való Világot, és a legnagyobb probléma az hogy megdugják-e az új csajt vagy nem, és nem a globális gazdaság… A szünetekben meg a reklám, hogy vegyél, vegyél, vegyél…
  Jó… néha valami nagykos, jó későn, karattyol százalékokról kamatterhekről, de ki érti ezt?
  A trükkök százai nemcsak a prolit, hanem a „piacot” is nyugtatgatják…
  HATALMAS erők próbálják elérni a normalitás látszatát az utolsó pillanatig. Csak azok tudnak a geddonra készülni, akik elég tehetősek, vagy már NINCS más választásuk, mert már kipotyogtak a rostán. A tömegek pedig tovább kergetik azokat a délibábokat amit kifinomult módszerekkel vetítenek nekik.
  Megint Bogár lászlóra hivatkozom, aki azt mondja, hogy még mindig működik a véleményhatalmi rendszer: aki globális hatalom létét és tevékenységét – és annak a válsághoz való közét – firtatja azt rögtön összesküvés elméletek gyártóinak, gyűlöletbeszélőnek satöbbinek bélyegzik, hiteltelenítik.

  Azt meg te is beláthatod, hogy úgy nem lehet a válságról beszélni, hogy a felelősöket ne említsük meg. Tehát a felelősök mindent elkövetnek, hogy a normalitás látszatát fenntartsák.

  „Jó lenne Magyarországnak az IMF-hitel? ”

  Szerintem ha nem látjuk, hogy az IMF valóban egy védelmi pénzt szedő mafia, akkor sosem tudunk erre a kérdésre válaszolni.

  Ugye, arról van szó, hogy a „piac” csak akkor „nyugodt” ha a magyar befektetései biztosítottak. Ez egy valódi kapitalizmusban érthető lenne.
  De ott, ahol az IMF, a hitelminősítők, és az a pár tucat „befektető” aki piac néven rágja a körmeit ugyanaz a társaság, akkor röhelyes az egész.
  Tehát a befektetők olyan pozícióba kerültek, hogy kikényzerítik azt hogy SEMMILYEN kockézatot ne kelljen vállalniuk. Ezért érzem, hogy a mostani válság felelősségének a tömegekre való áthárítása nem méltányos.
  Így előre fel kell vannünk azt a pénzt, amit a befektetők keresni akarnak… Így már gyakorlatilag magát a nyereséges vállalkozást nem is kell végrehajtani, mert a pénz már megvan…

  „Megint visszajutottunk az eredeti dilemmánkhoz: vagy elfogadjuk, hogy a növekedési paradigma egyre szarabbul működik,”

  Hát ez az !

  Egyetlen lépésre álltál meg az „igazságtól”

  A növekedés valójában a profit… A stagnáló gazdaság, folyamatosan ellátná a gazdaságot, (ez volt a „klasszikus” feudalizmus) de amíg a kamat intézménye működik, addig a profit kiszivattyúzásával a gazdaság zsugorodik, ha már nem tud növekedni.
  Tehát a paradigmaváltás legfőbb feltétele a gazdaság MOTORJÁNAK és üzemanyagának újragondolása. A „fenntartható” gazdaságból nem lehet komoly profitot kiszedni.
  Addig, ameddig a a befektetés egyetlen szempontja a profit, szó sem lehet paradigmaváltásról. És ezt a döntést nem a tömegek fogják meghozni… Azaz, ha ők hozzák meg, akkor nagy baj lesz.

  A tömegek viszonylag jól viselik az életszínvonalcsökkenést, ha az nem túl gyors… Végülis sok választása nincs.
  Az elitet kellene meggyőzni a brutális profitok feladásáról. De békés úton erre kevés esélyt látok.
  Tehát a paradigmaváltás nem csak a meglevő rendszer barkácsolását, hanem a gazdaság és pénzügyek filozófiájának TELJES átalakítását kell hogy jelentsék. És ennek a jelenlegi elit a legfőbb akadálya.

  Az egészségügyi rendszer tényleg fenntarthatatlan…
  De nem annyira a szociális része, hanem mondjuk az 1000%-os profittal dolgozó gyógyszeripar… Ilyen hasznot realizál például a BD fecskendőgyár is…
  Említettem már, hogy sebészeti kutatások publikálása az egyik tevékenységem, és van rálátásom bizonyos dolgokra…
  Őrületes árak vannak, és többségük indokolatlan, azaz monopolhelyzetből adódik.
  Eddig elbírta a betegbiztosítási rendszer… már nem.
  És fogadni lehet, hogy előbb rugdossák ki az ápolónőket, mint csökkentik a gyógyszereken vagy a berendezéseken a profitot…

  Kettőnk között a lényegi különbség a vezetők és a tömegek felelősségének megitélése.

  Szerintem a tömegek manipulálhatók, mint azt a reklámok puszta léte is bizonyítja… és manipuláltak is, amit az bizonyít, hogy a „józan ész” ellenére folytatnak egészségtelen és anyagilag is káros életmódot.

  Nem mentem fel teljesen a tömegeket, de a felelősséget az egyes rétegek számára elérgető és EMÉSZTHETŐ információ arányában osztanám meg.

  Ha a profitorientált kereskedelmi TV-n a fogyasztást növelő műsorok aránya sokkal magasabb az egészségügyi és gazdasági felvilágosító műsoroknál, akkor nem kellene csodálkozni.

  Kicsit hosszúra sikeredett, de igyekeztem alapos lenni…

 48. 46. Tiborbá

  „Az IMF a létező gazdasági világrend iratlan és irott szabályai szerint egy korrekt módon kidolgozott szervezet.”

  Ha te így látod, akkor neked lehet hogy jó.

  Bár azzal te is egyetértesz, hogy a jelen világrend írott és íratlan szabályaival együtt gazdasági, klimatikus, ekológikus, népesedési és morális öngyilkosségba rohan… (lyóóó… a morálist lehet hogy vitatni fogod)
  Ezt lehet korrektnek vélemenyezni, de ezt a véleményt én nem osztom.

  ui: Jancsikának szánt, kicsit hosszúra sikeredett válaszomatt lécci, engedd át, mert valami „gonosz” szó miatt fennakadt… Köszi.

 49. 48:
  Most bekerültél a Kedves Loránd kategóriába. Magyarul vitaképessé váltál egy tarthatatlan álláspontot képviselve. Most el kell mennem, de válaszolni fogok. A lényeg, hogy morálisan (priori értelemben) igazad van. De ez az álmok kategóriájkába tartozik. Az életképes ember (például én) köteles tudomásul venni a realitzásokat. Majd folytatom.

 50. 50. Tiborbá

  Úgy tűnik, számodra a „realitás” a geddonba való rohanás.

  A realitás rákos daganat számára a szomszédos, bekebelezhető egészséges sejt. A beteg számára pedig a realitás a válaszás a halál és Jancsika a szikével között.

  Ami az álmokat illeti…
  MINDEN fejlődés álmokkal kezdődik…. először óhajtani kellett a meleg ruhát, a finom ételeket, a relatív biztonságot, egy csinos nő simogatását… a Porshét, a hawaii utazást, holdrakétát… az ellenfél legyilkolását… Onnan kezdve már „csak” a technikai akadályok leküzdése marad.

 51. 51:
  IGEN, a fején találtad a szöget. A geddonba való rohanás a realitás. Aki ezt nem látja, az vak. Aki megpróbál valamit tenni ellene, az optimista. De nem ez a válasz témám.

  Az emberi társadalom úgy működik, hogy mindenki és minden (intézmények, rendszerek, szolgáltatások, stb.) figyelemebe veszi (legtöbbször tudat alatt) az „emberi természetet”. Néhány példa: A piaci kofa az almáit ronggyal fényesre dörzsőli, mert így könnyebben talál vevőt magasabb árak ellenére is. Az eladásra szánt kézifúrót egy bikinibe bújt bombázó kezébe rakja a reklámfotós, mert az vonza a férfiakat, akik így könnyebben veszik meg a fúrót. A bankok nem kérnek kereset igazolást, mert el akarják terelni a figyelmet az ajánlatban rejlő hatalmas kockázattól. Udvarlás közben nem fingod el magad, hanem szépeket mondasz, aminek a fele se igaz, mert ágyba akarod vinni a csajt. A sziriai mészárlásról az (oligarchák kezében lévő) mainstream média azt állítja, hogy a kormény csapatok művelték, mert ez felel meg az érdekeieknek. Orbán beigérte a 14. havi nyúgdíjat a kétharmad érdekében, majd birtokában el akarja töröolni a nyugdíjakat. Bazd meg Attila, ez a realitás! Észnél kell lenni! Én ostorozom az embereket, miért nincsenek észnél, miért dölnek be? Te pedig SZELEKTLÁTAN bűnbakkokat találsz, és közlöd az emberekkel, hogy nem ők hibáznak, hanem az a csúnya ez meg az, ki kell őket írtani és akkor minden fasza lesz. NEM LESZ FASZA, mert az ember magában hordozza mind azokat a kellékeket, ami garantálja az egész újratermelődését. Csinálhatsz forradalmat, rendszerváltás, bármit. A végén mindig ugyanaz van. ÉSZNÉL KELL LENNI, és nem sipákolni a gonoszok miatt, mert a gonoszok mi magunk vagyunk.

 52. 15:
  „Persze, ha alaposan és őszintén megnézzük az összetevőket, kiderül, hogy a gazdaság nem is olyan rosszul teljesít, csak hát a hasznot elviszi a kölcsönökre a kamat…”

  Ha alaposan megnézed, akkor a gazdaságnak jelentős mértékben kölcsöntőkéből épült fel, ha a kölcsön nem lenne benne, akkor még úgy se teljesítene, mint a jelenlegi formájában a kamatfizetés után. A mostani hőzöngés, hogy „a külföldi befektetők csak a pénzt szivattyúzzák ki az országból és ne hagyjuk ezt nekik” leginkább arra jó, hogy a többi potenciális befektetőt elijessze, és további beruházások nélkül még annyira se műköjön a gazdaság, mint eddig.

  20:
  „Abban a nyugati közgazdászok is egyetértenek, hogy a külkereskedelmi mérleg alapján a forintnak 220 és 240 között kellene ingadozni, a 300-as szint pedig politikai manipuláció.”

  Hát ez érdekes, mert én nem tudok ilyen egyetértésről a nyugati közgazdász körök oldalán. Lehet, hogy van néhány olyan közgazdász, aki így gondolja, de ebben a formában ez egy hatalmas hazugság.

  „Nyilván rögtön beindul a visítókórus, ha felvetem, hogy a pénzügyek nem olyan kezekben vannak amelyek a elsősorban a KÖZ érdekeit tartják szem előtt.”

  A „közérdek” jellemzően az, amit egyes körök bedumálnak az embereknek azért cserébe, hogy azok őket támogassák.
  Pl. a kommunisták szerint a közérdeket szolgálta, hogy a burzsoáziától elvették a vagyont, és az egyszerű munkásokból lett vezetők kezébe adták.
  Pl2. A Fidesz szorgosan nyomja, hogy közérdek, hogy a külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont, de nekem úgy tűnik, hogy ezzel a konkurencia megjelenését akarja csak késleltetni, amíg a haveri kör nyomott áron ráteheti a kezét minél több területre…

  22:
  „Napelemeket, napkollektorokat, gázüzemű autókra átállítást, hőszigetelést, háztáji gazdálkodást, önellátást, stb támogatni.”

  Sajnos pl. napelemeket nem nagyon produkál a magyar ipar, plusz a napelemgyártáshoz szükséges anyagokból se állunk jól, szóval ha nagyon ráállunk a napelemekre, akkor csöbörből vödörbe kerülünk, mint amikor a vas és acél országa akartunk lenni vasérc nélkül. A napelemek Mo-i megtérülési ideje egyébként is elég jelentős, 10 év felett van (a napelematetore oldal számításai szerin), mivel hazánkban a napsütéses órák száma nem túl magas.
  A napkollektor már használhatóbbnak tűnik, ráadásul pár sörösdobozból magadnak is fabrikálhatsz ilyet (lásd sörkollektor)!
  A gázüzemű autókkal egyéni szinten lehet spórolni, de gáz ellátásban épp úgy a külföldi szállításoktól függünk, mint benzin esetében.
  A hőszigetelést abszolut bölcs dolognak tartom, gyors a megtérülése, a belső kamatlába jobb, mint az elérhető banki kamatok.
  Az önellátást viszont nem tartom jó célnak, hiszen egy ember (egy ország) nem érthet mindennek az előállításához, valamint létezik a méretgazdaságosság jelensége is. A specializálódás viszont szükségessé teszi a cserét, a kereskedelmet is. Még egy egyszerű kapa elkészítése is őrülten bonyolult lenne önellátásban (vasérc és szén bányászás, olvasztás, kovácsolás stb.), hacsak nem akarunk az ásóbotos mezőgazdaság szintjén termelni, akkor nem ez az ideális út. Ország szinten Albánia és Észak Korea is próbálkozott önellátással, egyik se éppen sikertörténet.

  „Az import termékeket valahogyan akadályozni (vámmal nem lehet tudom), lehetne valami lokálpatrióta mozgalmat szervezni akár állami támogatással is, akik ha összesereglenek párszázezren akkor már képesek akár multikat is hazai termékek forgalmazására kényszeríteni.”

  A probléma hasonló mint az előbb a specializációnál. Ezzel csak a gazdaságtalan, nem hatékony hazai helyzetet lehetne konzerválni, holott szerintem a célnak annak kéne lennie, hogy a magyar termék bel és külpiacon is versenyképes legyen. Nem volt még olyan régen, amikor a nyugati autókat nem engedték be a szocialista piacokra. Az eredmény az volt hogy csöpögött az emberek nyála, hogy a nyugatiak milyen jó verdáik vannak…

  „Ezért van az hogy főteret lehet belőle térkövezni, mást nem…”

  Vagy inkább azért, mert a pénz elköltéséről a politikusok döntenek, akik nem a gazdasági megtérülést helyezik előtérbe, hanem a saját politikai hasznukat. A főtér felújítás gyors és látványos dolog (meg szép csendben jelentősen lenyúlható a költségvetése), cserébe talán a következő választáson is az ő nevük mellett lesz az X.

  48:
  „Szerintem ha nem látjuk, hogy az IMF valóban egy védelmi pénzt szedő mafia, akkor sosem tudunk erre a kérdésre válaszolni.”

  Ha már védelmi pénzt szedő maffiát keresünk, akkor elsőként az államot azonosíthatjuk ekként. Magágoz vonta az erőszak alkalmazásának jogát, majd megígéri, hogy megvéd a jogszerűtlen erőszaktól, cserébe csupán az inged-gatyád kell kifizetned adóként.

  „Addig, ameddig a a befektetés egyetlen szempontja a profit, szó sem lehet paradigmaváltásról.”

  Épp azok a területek rohannak leggyorsabban a csőd felé, ahol a profit elé más szempontokat helyeztek. Az egész szocializmus egy olyan kísérlet volt, hogy a népjólét helyezhető-e a gazdasági racionalitás elé, de megbukott, mégse tanultunk belőle.

  „Az egészségügyi rendszer tényleg fenntarthatatlan…”

  Na ez megint pont egy olyan terület, ahol a gazdasági racionalitást háttérbe tolták, mert „az egészségügy nem üzlet” (dehogynem), meg „az emberi élet mindennél többet ér, nem lehet forintosítani”. Így most a gazdasági hasznot nem hozó, saját ellátásának költségét meg nem termelő embereknek is jár akár több milliós költségű ellátás, és ennek jogosságát kétségbe vonni istenkáromlás, hiszen ha meghalna a páciens az csakis rosszabb lehet, mint milliókat kidobni az ablakon a kezelésére.
  Emiatt aztán a beszállítók is pofátlanul számlázhatnak akármekkora összeget, hiszen a termékükkel elérhető emberélet-mentés mindig többet ér, mint az a pénz amibe a termék került.
  Ha a társadalombiztosítás valóban biztosítási alapon működne, nem pedig kvázi-adóként, akkor valamivel jobb lehetne a helyzet, hiszen akkor a kockázati tényezők drágítanák a biztosítás költségét, és a biztosított értékelhetné saját egészségének értékét, amikor biztosítót választ. Egy kisfurgonra és egy kamionra se ugyanakkora biztosítást köt egy árufuvarozó cég, mert eltér a járművek értékteremtő képessége.

 53. 40:
  „Persze szt sem verték nagy dobra, hogy milyen mennességeket, azaz jogon kívüliséget is élvez az IMF amelynek oly büszén nevezed kis hazánkat tagjának…”

  Te már tanulmányoztad a magyar egyház és a külföldi országok magyarországi képviseletére vonatkozó törvényeket?
  Meglepő módon sok hasonlóságot fogsz találni az IMF-ével.

  Az egyházé nagyon tanulságos ( ajánlom figyelmedbe), különösen annak fényében, hogy a KDNP vezér nyomta át a törvényhozáson a további adó kedvezményeket, amelyek érdekes módon reá is vonatkoztak.

 54. 53. Tiborbá

  „Bazd meg Attila, ez a realitás!”

  Neked.
  Igaz még alig múltam 50, de elég sok tisszességes emberrel találkoztam ahhoz, hogy az én realitásom ne a csalás legyen.

  A fényesített almák, meg a bombázó a fúrógépen pár évtizedes abszolút mesterségesen gerjesztett hozzáállás. Persze mindig is voltak csalók, vagy ügyeskedők, de ők jól elkülöníthető kasztot alkottak…

  Értsd meg, nincs mindenki genetikusan kódolva arra hogy mindenáron jól akarjon járni. Már mondtam, apám igazgatóként háromszoros fizetésről mondott le azzal, hogy nem lépett be a pártba… Olyan önző kifogással, hogy szeret jól aludni. Ezzel olyan tiszteletet szerzett, hogy halála után még nekem is bőven jut belőle.

  Anyám majdnem sírva mesélte, hogy 10 évig tartott mire összeszedte a bátorságot, hogy kifestesse a lakást. A vállalkozó eleve alacsonyabb árat mondott, mint amire anyám számított… aztán a végén még annál is kevesebbet kért… És munka közben gyors volt, udvarias, amunkát első osztályúan végezte, még a rámolásnál is segített…

  Igen, VAN olyan törekvés, hogy a morális rendszer mesterséges lezüllestésével a proliból is bűntársat lehet csinálni… Aztán mint palimadárral elvitetni vele a balhét.
  Mert ez megy orrba szájba a TV-ben, sajtóban… A „verseny” is viszonylag új találmaány… De szerintem ALAPVETŐEN az emberek nem csalók. Bele lehet őket kényszeríteni, hajszolni, de ha megvan egy bizonyos kényelme, akkor nem feltétlenül akar többet.

  És ezeket szokták az „életképesek” balfaszoknak hívni.
  Csak azt felejtik el, hogy ha mindenki „realista” lenne, akkor nem lenne kit átverni.

  Abban igazad van, hogy bennünk van a gonoszság.
  De az is igaz, hogy ennek a mértékét szabályozni lehet és kell is.
  Ha a gonoszságot realitásnak és normalitásnak tüntetjük fel, akkor olyan, nintha a kertünkben nem iranánk a gazt, mert hát gaz mindenütt nől.

  Az emberi gonoszság mint realitás ellen ugyanúgy kell küzdeni, mint a gyom, a gaz, és a betegségek ellen.
  Te sem ajánlod senkinek, hogy ha lázas akkor csináljon úgy mintha semmi baja sem lenne, mert a betegség is realitás !
  A gazos kertet ki kell tisztítani, és a lázas embert ágyba dugni és meggyógyítani kell, és nem a „realitással” elodázni.
  Az emberi gonoszág évezredeken keresztül hullámzóan kezelhető mértékben volt jelen körülöttünk. Manapság olyan szinten elharapódzott, hogy a világ a geddont várja. Ezért kell az emberi gonoszságot célba venni és visszanyesni tűrhető szintre…

  Még mindig több esélyt ad a túlélésre, mint realistaként 3 tonna száraztésztával a padláson a geddont várni.

  Abban igazad van, hogy figyelmezteted az embereket, hogy vigyázzanak, mert minden sarokból lesnek rájuk, valahol valakik mindig át akarják őket verni… Ezt én is osztom és gyakorlom.

  Én annyiban próbálok ezen túlmutatni, hogy be kellene permetezni ezekbe a sarkokba… Megvizsgálni ezeket a sötét sarkokat, azonosítani és megnevezni az ott lakókat… Szokásaikat, módszereiket, gyengeségeiket regisztrálni és megosztani a többséggel, aztán szabadjára engedni az emberi természetet…

  Mert azzal is nyilván egyetértesz, hogy a tisztességes élethez való jog sokkal mélyebben gyökerezik az ösztönrendszerben mint a csalásra való hajlam….

  A csalás persze ugyanúgy része az életnek, mint szinte bármi más életjelenség, még a növényeknél is létezik mimikri…
  De az is olyan mint a só… ha több van belőle mint kellene akkor méreggé, halállá válik.

 55. 41!
  Attila!
  Kadhafi meg BerlusKhóni egymás között nagyon jól elvoltak,mert hozták vitték egymásnak a kurvákat..És a két ország puszi pajtás volt.. Minden happy volt.. 🙂

 56. 56: Fel kéne tenni egy szavazást, ki tartja magát becsületesnek és ki (khm.) kevésbé. Tibor bá’ meglepődne, mennyi jó ember olvasgat itten 🙂

 57. 44!
  Ha ilyen jól állunk, akkor ki az a Goldman Sachs?.. 😮 😀
  Tudja valaki? 🙂

 58. 58:
  Haha. Ez egy paradoxon. A tisztességtelen ember hazudik, tehát azt fogja hazudni, hogy ő tisztességes. Így aztán mindenki a tisztességesre fog szavazni.
  Attila viszont „csal” csak nem tud róla. Hazajövetelem után elehelyezkedtem. Két-háérom honappal később csoportvezetőt akartak belőlem csinálni egy nyugdíj előtt álló osztályvezető alatt. nem fogadtam el, pedig a párttagság se volt feltétel. De nem tisztességből, hanem kényelemből. A 200 forint többlet miatt nem akartam haragosokat szerezni magamnak. Senki se értette, pedig csak reálisan néztem a világot, és nem engedtem a bajt hozó nagyravágyásnak.

  Attila:
  Akkor is beszart a halott, ha minden második ember becsületes, amit – gondolom – te se állítasz. Miért? Mert rombolni sokkal könnyebb, mint építeni. 99 ember becsületesen felépít valamit, amit egyetlen egy ember percek alatt meg tud semmisíteni. Ez a valóság, nem azért mert így akarom, hanem mert ezt tapasztaltam. Te és Kedves Loránd játszhatjátok Krisztust, a végén keresztre lesztek feszítve, és sose fog eljönni a ti országotok. Viszont nyugodtan végíg álmodozhattok egy egész életet, csak az jár pórul, aki elhiszi a tanításaitokat. Kivéve, ha nekik is cél a kereszthalál. (természetesen képletesen gondoltam)

 59. 60: Még annyit hozzátennék, hogy a legnagyobb gazemberek egyáltalán nem úgy látják magukat, ahogy a kívülállók őket. Meg vannak róla győződve, hogy ők becsületesek, csak kicsit ügyesebbek, és szerencsésebbek mint a többség. Ergó teljes joggal nyomnák a pozitív gombot. 😉

 60. 61:
  Nem egészen. Tudják, hogy csalnak és becstelenek, de ezt egy magasabb cél érdekében KÉNYTELENEK tenni, és mihelyt lehet, abba fogják hagyni, amire sose kerül sor.

 61. 57. Melike

  „Kadhafi meg BerlusKhóni egymás között nagyon jól elvoltak,mert hozták vitték egymásnak a kurvákat..És a két ország puszi pajtás volt.. Minden happy volt.. ”

  Emlékeztes már lécci… tudod… az Alzheimer…

  Hol is van ez két úriember most ?…

  Csak arra emlékszem, hogy izé… ők nem a tutimegmondó csapatban játszottak… hanem a kurvákkal…(elgurult a gyógyszerem)…

 62. 60. Tiborbá

  „Akkor is beszart a halott, ha minden második ember becsületes…”

  Nekik megvan az önvédelemhez való joguk… És időnként élnek vele. És nem feltétlenül Krisztusi önfeláldozó módon.

 63. 63!
  Attila!
  Semmi nem tart örökké.. Vagy mégis?Emlékeztess már..
  Az a bajod,már rájöttem,nem tudod elfogadni,hogy a világ változik..Te úgy szeretnéd,ha minden maradna mindig ugyanúgy,esetleg várna rád ,még behozod a lemaradásod.De sajnos az élet már csak ilyen gyorsan változó,rohanó,szinusz hullám,hol lent,hol fent..És előbb utóbb meghalunk..

 64. Ez a becsületes kérdés is olyan izé..Szóval becsületes vagyok,mert soha nem loptam csaltam ,nem csaptam be senkit..Senkit nem tapostam le,csak megvédtem magam ha kellett..
  Néha füllentettem, 🙂 Nem vettem el senkitől semmit..Nem élősködtem soha senkin..Nem várok el senkitől semmit..Ha kimondom vagy kimondtam a szót,akkor ahhoz tartom magam legyen bármi..Viszont mindenkire dünnyögök valamiért.. 😆
  És az áskálódás melyik kategóriába tartozik? 😀

 65. 66:
  Tudtam előre, hogy baj lesz a definíció hiánya miatt. Becsületes az, aki nem becstelen. Becstelen az, aki hazugsággal, csellel, rábeszéléssel, kényszerítéssel, hipnotizálással, manipulációval, stb. stb. másik embert olyan döntés meghozatalára késszteti, amit önmaga nem hozna meg.

  Az áskálódás nem becstelenség, rossz modor.

 66. Erre a szavazásra, -én becsületes ember vagyok- kijelentésre, meg az embereimért kezeskedem kijelentésekre gondoltam ki régebben egy kvíz játékot.
  A játék lényege, keressük meg azt a felnőtt egészséges embert, aki már 20-30 éve aktív tagja a társadalomnak és ő magáról úgy gondolja, nem lehetne kideríteni róla annyi bűncslekményt, szabálysértést,/nem lenne elévülés/ amiért ne kaphatna 10 év letöltendő börtönbümtetést. De a tét részéről, természetesen nem az, hogy börtönbe megy, ha veszít, hanem elvesztené teljes vagyonát és minden ellátását, orvosit és mindent amit a közösség nyújt az embernek. A múltjában történő nyomozáshoz a legjobb bűnügyi szakembereket kérnénk fel, és megengedett lenne az igazságszérum használata is.
  Ha nem jönne össze a bűnlajstromban tíz év letöltendő, akkor hatalmas vagyont nyerne. Lehet jelentkezni a játékra. Na én arra vagyok kiváncsi hányan állnak be a sorba, miután jól átgondolták a múltjukat.
  A megrendelőimnek néha felajánlottam, a dupla vagy semmi opciót. Ez abból állt, ha ragaszkodott hozzá, hogy ott kezdjem a javítást ahová a hibát ő mondja, de én tudtam, hogy nem jót mond, és nem bírtam erről meggyőzni, akkor azt mondtam, ha belemegy én kockáztatnám a munkadíjamat. Ha ott a hiba ahol mondja, akkor ingyen csináltam, ha ott a hiba ahol én mondom, akkor duplán fizeti a munkadíjat. Soha senki nem ment bele. Mikor tétje van a szavazásnak, akkor más eredmény jön ki, mint amikor tét nélkül beszélünk. Valahol ez normális is. Minél nagyobb a tét annál jobban átgondoljuk mit mondunk.

 67. 68:
  Jó az ötleted, el lehet rajta polemizálni egy darabot. Ugyanis a törvénytelen és az amorális, valamint az erkölcstelen nem ugyanaz. Ráadásul a törvény elég gyakran (pláne mostanában) változik. Én például kaptam 8 hónapt felfüggesztve Kádár alatt, mert volt egy fiktív állásom, de egyetlen fillért se vettem fel jogtalanul. Ma ez vicc. 25 éve börtönbe lehetett jutni KMK címen, ma pedig nem lehet állást találni. Tegnapa a betöröt ki kellett tessékelnem a házamból, ma lelőhetem, ha van mivel, majd megbüntetnek, mert nem tarthatok itthon lőfegyvert, csak használhatom.
  De abban igazad van, hogy a tét nagysága megváltoztatja a cselekedetet.

 68. 70!
  Milyen elévült dolgokat gondolsz?Reinkarnáció előtti,vagy utáni?.. 😀

 69. 65. Melike.

  „Az a bajod,már rájöttem,nem tudod elfogadni,hogy a világ változik.”

  Hidd el, több komoly változást átéltem, mint sokan az én korosztályomban…
  A világ szerintem is változik, mégpedig a rosz irányba…
  Abban egetérthetünk a legtöbben ezen a blogon, hogy a geddon irányába mutatnak a változások.

  Tudod, hogy a csótánynak a hallóidegei a lábával egyenesen vannak összekötve, azért, hogy hang hatására azonnal imdulni tudjon, ha muszály, mindegy hogy merre, csak el. Tehát vannak olyan szituációk, hogy bármi alternatíva jobb mint a status quo. Szerintem most ez van… már az opportunizmus sem segít… kurvákkal, pálinkával már nem sokan tudják kivásárolni magukat ebből a gödörből.

  Ami a becsületet illeti… itt szokott elbukni a dolog.
  A rablógyilkos a titkárnőre mutogat, aki hazavitte a fénymásolópapírt a gyerekeknek rajzolni… meg pár ceruzát…
  Erre van egy jó magyar mondás: nyomtató lónak ne kösd be a száját… azaz az apró csínyeket el lehet nézni… És itt jön az, hogy hol a határ?
  Nem tudom… de TUDOM hogy van alapvető kükönbség a gyerekeimnek drogot áruló díler és a piaci nénike között, aki nem ad minden paradicsom után számlát…
  Ha a határba még belefér, hogy már senki sem ad számlát, és lenyeljük, hogy az autószerelő olyan dolgokat is felszámol amihez hozzá sem nyúl, akkor már komoly bajok vannak. Hogy a mostani meccsben a bankoknak szurkolunk, abban a reményben hogy hálából később foglalja le a mi házunkat, mint a szomszédét…

 70. Törvényekre szükség van. Nem lőheted le a szomszédot, mert nincs rajta sapka. Ezek nyilván – ahogy Tibi Bá is rámutatott – az idők szavára hallgatva változnak. Azonban, ha a törvényekben megfogalmazott szankciók nincsenek egyenes arányban az elkövetett tett súlyával, ráadásul a végrehajtó szervek büdzsé bevételi/prémium feladat forrásként kezelik, az emberek bizalma megrendül a nem érintett jogszabályokban is – ergo a jogrendszerben. Számtalanszor hallom, hogy nálunk nem igazságot, hanem jogot szolgáltatnak.

  Egy-két éve halottam valamelyik adón, egy szakértő azt fejtegette, hogy presszionált társadalomban élünk. Ez azt jelenti, hogy a társadalom arra van berendezkedve – kikerülhetetlenül -, hogy elnéző bizonyos dolgokban, de innen kezdve a személy zsarolhatóvá válik. Ez igaz a 96 éves Hadonász nénire is, aki a Bélával számla nélkül csináltatta meg a bedőlt kéményt. Valahol a lelke mélyén mindenki tudja, hogy ezek a dolgok előhúzhatók és felhasználhatók ellene. Ezért – is – van ekkora kussolás. Ügyes…

 71. 72:
  Attila, az a bajom veled, hogy állandóan morális alapon gondolkodol, és ez mindent félrecsúsztat, irreálissá tesz. Tudom és egyetértek, hogy az egész társasdalom csal bizonyos szinten. Ez a 40 év szocializmus egyik bűne. A végsőkig kizsigerelt embereknek elnézték, hogy ezt azt hazalop, fusizik kereset kiegészítés címen. Ezt „átmentették”, ma tehát adót csal, feketén működik, stb. A baj, hogy egyenlőség jelet teszel a különböző tettek közé. A számlanélküli vizvezeték szerelés törvénytelen, ámbár kis összegről van szó. A banki rafinéria nem ütközik törvénybe, ámbár hatalmas összegekről van szó. Te az ügy súllyosságát egyenes arányba hozod az involvált összegével és nem törödsz a minősítéssel. Ebből lesz egy morális káosz, mert a tettek súlyozása abszolút egyéni. Nézzük csak! Kovács úr átrakatja a kéményét számla nélkül (törvénybe ütközik) nyer rajta 50.000 forintot, mert a „hasznon” osztozik a vállalkozóval. Mindenki mosolyog, te is. Aztán Kovács úr felvesz 10 milliót előtte nem eltitkolt, jogszabályba nem ütköző feltételek mellett, aminek számára 1-2 éven belül súlyos anyagi következményei lesznek, és akkor senki se mosolyog, mindenki a bankokra mutogat. Mert a banki szakembereknek figyelmeztetni kellett volna Kovács urat. — Mind a két esetben Kovács úr a cselekvő alany. Elbírálása pedig számomra igen különös. 22 éve hatalmas súly van helyezve az egyén jogaira, akinek az adatai nem lehetnek nyilvánosak, akinek az arcát a TV hiradóban kikel mozaikozni, akinek a személyiségét nem szabad megsérteni, élertvitelébe nem lehet beleszólni. Ha kockafejű istent akar imádni, az csak az ő ügye, ha fizetése egy tizedét odaajándékozza egy szélhámos egyháznak, az magánügy, ha azonos neművel akar házasságban élni, ahhoz senkinek semmi köze, ha külföldre megy táncosnőnek, ahol elveszik az utlevelét, hülyére verik, ha nem baszik, az a hölgy önrendelkezési joga. De ha önmagára nézve hátrányos szerződést írt alá egy bankkal, akkor valakinek (bank, PFÁSZ, Számvevőszék, Oktatási minisztérium, kutyafasza) rá kell kiabálni, hogy ne tegye. Ha mégis megteszi, akkor adópénzemből így vagy úgy milliókkal meg kell segíteni. És ha én erre rámutatok, akkor a bankoknak fedezek. Te pedig amikor ilyen tényekre rámutatok, egy ügyes mellébeszéléssel áttereled a szót a miníg másképp nevezett háttér hatalomra, pedig csak itt is, ott is jelenlévő emberekről van szó, akiktől megkövetelnéd, hogy pontosan utánozzák le az általad megszabott társadalmi morált.

 72. Pécsett a Tudományegyetemen történt több 100 milliós gazdasági bűncselekményt a baranyai ügyészség nem tárgyalta érintettség címén. Azután a tolnai sem érintettség címén, azután a somogyi sem érintettség címén. Az egész dél-Magyarország ügyészsége benne van a csalásban. Most Győrben (!!!) próbálkoznak az ügyészek. Ha így folytatódik, a pozsonyi vagy a prágai fogja még vizsgálni. Hát ennyit a korrupció elleni harcról. És HÁROM éve már tart a vizsgálat!!!!!!

 73. A FIDESZ két éve alatt hány ügyet zártak le jogerősen???? Csak a szöveg megy, akár 2004.-ben az MSZP-nél. 2 év múlva az új kormány ezeket lesöpri (=megússzák büntetlenül), s a FIDESZ pártfogoltjait vizsgálják 4 évig, szintén itélet és börtön nélkül. Ez az egész csak parasztvakítás! A bírákhoz azért nem mernek hozzányúlni, hogy hozzájuk és az embereikhez elnézőek legyenek, s náluk is csak szöveg legyen, de nem börtönosztogatás. A törvények csak a kisemberekre meg a radarozásra vonatkoznak.

 74. Hát ehhez már pofa kell! Tisztára olyan mint a kádári korszak alatt! Nagy szlogenek és semmi lényeges intézkedés! Még hogy nem maradnak büntetlenül bűnügyek? Miért elévülnek? Vagy mert az ügyészség nem képes a helyzet magaslatára állni? Budai elvtársuk már mennyi mindent feltárt sehol semmi ügyészi intézkedés. Mire várnak tapsra? A Fidesz megválasztásának az volt a feltétele, hogy rendet rak és elítélik a kommunista csalókat, ország kiszolgálóit. Hol marad ez? Még azokat is kiengedték akiket az MSZP csukatott le. Ma már milliárdos csalók kerülnek szabadlábra, Hogy lehet ez?

 75. 74. Tiborbá

  „Attila, az a bajom veled, hogy állandóan morális alapon gondolkodol,”

  Szerintem legalább olyan fontos morális alapokon gondolkodni, mint intellektuálisan…

  Ugyanis intellektuálisan tudom, hogy nekem mi a jó, morálisan pedig, hogy ennek mi a hatása a környezetemre.
  Számomra a „normális” élet e kettőnek az egyensúlya.

  Ha éhes vagyok, ennem kell… intellektuálisan meg tudom oldani a saját élelmezésemet. A moralitás pedig segít olyan módokat találni, amelyik minimális konfliktussal oldja ezt meg. Akit nem köt a moralitás, az megáll az első végrehajtható módszernél.

  Persze itt sok szintet lehet megkülömböztetni a csupán érzéketlen mohóságtól addig aki aktívan keresi a potenciális konkurrenciát és még azelőtt gyilkolja le mielőtt valóban kihívást jelentene.

  Ezért nem értem annyira a nagy Orbán-ellességet se…
  Ha elfogadod hogy csalók csalnak, és ha ügyesek „ha megnyerte hadd vigye” alapon fussanak, akkor Orbán csak ügyesen lavírozik, és élvezi a helyzetet.
  Ha elfogadod hogy az IMF egy bizonyos rendszerben jogosan szippantja ki a nemzeti vagyon egy részét, akkor miért baj az, hogy egy nemzetközileg demokratikusnakk elfogadott választáson most egy „ügyes” valaki nyert, aki a saját szája íze szerint kormányoz ? Hogy átveri a népet?
  Miért Az IMF is azzal kedi, hogy SEGÍT… nem ?

  Vagy mégis letezik számodra egy szelektív moralitás ?

 76. 78: Attila, Tibor bá’-nak semmi gondja a te erkölcsi-morális alapjaiddal. Csak annyit mond, hogy az emberek többsége nem ilyen. Kisebb nagyobb stiklikre mindenki hajlandó (pl. Jancsika bér-szakdolgozat írása nekem már nem férne bele, neki viszont nem okozott morális problémát). Nem vagyunk szentek – ez van.

 77. 68,69
  Jogos Tibor bá’ felvetése,mert bár a szavazáson én nem vallottam
  magam becsületesnek,de ez csak akkor van így ha a hatályos Törvényeket nézem.Azok pedig pont olyanok,mint azok az emberek
  akik hozzák őket!Egy példa:Ha én évtizedekig tisztességgel befizetem
  a rám kirótt adókat,járulékokat majd azt veszem észre hogy ezeket az összegeket nem úgy és nem arra használják fel amire kellene, nem arra amit előtte ígértek,és én egyre kevesebb társadalmi javat és szolgáltatást tudok igénybe venni-magyarul szép lassan mindentől elzárnak amire az általam befizetett összegből jogosult lennék-és én ezután úgy döntök
  hogy bekaphatják-akkor mi vagyok?
  A Törvény szerint egy önző,érzéketlen adócsaló!
  De én nem fogom ez miatt becstelennek érezni magamat!

 78. 80: „A Törvény szerint egy önző,érzéketlen adócsaló!
  De én nem fogom ez miatt becstelennek érezni magamat!” Tőled függetlenül( 🙂 ) az adócsalással az a baj, hogy sok mindenre kihat, ami esetleg visszaüt pl. nem lesz tanár az iskolában, TB támogatott gyógyszer a patikában, orvos a rendelőben, sima aszfalt út stb. Szóval alapból nem az adóval van a baj, hanem azzal, hogy hogyan ‘hasznosul’.

 79. 79. Observer

  „Csak annyit mond, hogy az emberek többsége nem ilyen. ”

  Hmmmm…
  Két dolog van amit ilyenkor illik elmondani:
  Igaz, mindenki „bűnös”… talán a mérték más.
  Szerintem a „bűnök” hatásuk alapján értékelendők.
  Attól, hogy a kisember nem ad számlát, vagy átszalad a piroson, még nem lesz egyenrangú a spekulánssal, aki bedönti egy ország valutáját, pusztán haszonszerzésből…
  És igaz… ha elfogadjuk sunset érvelését, hogy ha nem tetszik, hogy mire költi az állam az adót, akkor nem fizetek, akkor elfogadhatjuk, hogy azokat a törvényeket, amelyek a spekulánsoknak kedveznek nem muszáj tisztelni, így a spekulánsok összespekulált vagyonát sem, mint szent magántulajdont.

  A másik, hogy ha a többség becstelen lenne, akkor nem lenne kit bepalizni… Tehát ahhoz, hogy a becstelen kissebbség alaposan meg tudja magát szedni, kell egy többé-kevésbé becsületes kissebbség, akitől el lehet vonni a javakat. Azt már írtam korábban, hogy van egy komoly törekvés, hogy fellazítsák az általános erkölcsöket, ami bizonyos fokig felmenti a legnagyobb csirkefogókat…

 80. 81. Observer

  „Szóval alapból nem az adóval van a baj, hanem azzal, hogy hogyan ‘hasznosul’.”

  Így van…
  Hogy a befizetett adó a köz javát szolgálja, vagy az IMF bfektetők privát hasznát növeli, az sem mellékes.
  De nem illik összehasonlítani a magánprofitot a közjóval… mert ciki.

  AZ ENSZ-nek is van egy ilyen passzusa, hogy a kölcsönök behajtása NEM eredményezheti a szociális rendszer leépítését…
  De valahogy ez mostanában senkinek nem jut eszébe…
  A moralitás oldala nagyon útban van…
  Ez érződik az általános hangulaton…

 81. 81. Observer

  Megtaláltam :

  [Az ENSZ Nemzetközi Jogi Bizottságának Évkönyve] 1980, Volume I, A/CN.4/SER.A/1980, 148. o.

  „Egy állam nem zárhatja be például iskoláit, egyetemeit, bíróságait, nem építheti le rendőrségét és nem hanyagolhatja el szociális szolgáltatásait a lakosság anarchiába és kiszámíthatatlanságba való taszítása árán annak érdekében, hogy képes legyen forrásokat átcsoportosítani külföldi hitelezői javára.”
  .
  Az 1969-es Bécsi Egyezményt megújítja és kiegészíti az 1986-os Egyezmény a Szerződések Jogáról. Ebben határozzák meg a szerződéskötés érvényességéhez szükséges szabad beleegyezés hiányának különböző eseteit, amelyektől egy kölcsönszerződés érvényét vesztheti. Az Egyezmény 49. cikkelye a „megtévesztést” határozza meg:

  „Ha valamely államot egy másik tárgyaló állam (vagy nemzetközi intézmény) megtévesztő magatartásával vesz rá a szerződéskötésre, az érintett állam (vagy nemzetközi intézmény) hivatkozhat a megtévesztésre, mint olyanra, amely érvényteleníti a szerződés reá nézve kötelező hatályának elismerését.”

  Nem minősíthetjük-e megtévesztőnek és csalónak az IMF viselkedését, amelynek deklarált céljai és a valóság között óriási szakadék tátong?

 82. 82-83: Apám a 2 háború között volt gyerek. Egyszer a testvéreivel a kocsiúton találtak néhány cső kukoricát (feltehetően leestek egy szekérről), amit összeszedtek és hazavittek. Öregapám szépen komótosan elverte őket nadrágszíjjal, és visszavitette a kukoricát oda, ahol találták – mert az másé. Ez volt a parasztság (már akkor is csak egy részének) erkölcsisége. Ettől a moralitástól ma fényévekre vagyunk. Részben szándékosan, részben csak egyszerűen butaságból – fel se tűnik, hogy ha kárt okozunk.
  A bűn az bűn. Kenyeret lopni ugyan úgy, mint ellopni a fél M7-est. Viszont a súlya persze más. De! Ma nagyobb bűn a kenyérlopás, mint az M7-es elsíbolása. Ezért van erkölcsi válságban az ország.

 83. 84: Nem megyek bele az IMF-es vitába (info hiányában). Bizonyára sok mindenben igazad van, ha Soros bedönthette a fontot (rohadna meg, én is buktam 🙁 ), egy londoni bróker a forintot egy kis haszon érdekében, nekem nem kell magyaráznod azt, hogy a pénzügyi lobby mi mindenre képes. Azt vedd észre, hogy egy folyam sodrása visz bennünket, amiből nem tudunk kijutni. Ha kapálódzol (mint szerinted Orbán), akkor előbb elfáradsz és hamarabb belefulladsz, mintha csak hagyod, hogy vigyen a víz. (Akkor is belefulladsz, de legalább még egy kicsit élvezheted a tájat. 😉 )

 84. 78:
  Attila: Ha elfogadod Orbán….IMF…
  Csusztatsz Attila. „Nem fogadom el” Konstatálom. nem nevezem ki magam moralista bírónak. Szemlélem az életet és megállapításokat teszek. Én nem vagyok Attila, hogy elítéljem az Emberi viselkedés egyik fajtáját.

  84:
  A megtévesztés definiálása az egyik legnehezebb jogi probléma, aminél csak a megtévesztés bizonyítása nehezebb. Az IMF esetében totálisan kizárt. Egy ország egész minisztériumának a teljes aparátusát hogy a fenében lehet megtéverszteni több hetes tárgyalás alatt? na erre válaszolj!

 85. 87. Tiborbá

  „Egy ország egész minisztériumának a teljes aparátusát hogy a fenében lehet megtéverszteni több hetes tárgyalás alatt? na erre válaszolj!”

  Hát ugye a törvénkezés és a jog nem mindig jár kéz a kézben.
  Ha az IMF ki tud csikarni olyan feltételeket amilyenekkel épen operál, akkor a törvényhozásba is beleszólhat hogy az amit ő csinál az ne legyen törvénytelen… SŐŐŐŐT ! még vizsgálni se szabad.

  Tehát hiába lobogtatja bárki a megtévesztés bizonyítékait, nem lehet eljárást indítani…

  De nyilván látod te is hogy ha olyan szintű feltételeket szabnak mint az alkotmánybírák nyugdíjazásába való beleszólás, meg a jegybank elnökének esküje, akkor ki a fenét érdekel, hogy volt-e megtévesztés?

  Ez egy iskolapéldája annak, hogy egy törvénytelen kölcsönszerződést le lehet tolni országok torkán és még csak jogorvoslás sincs.
  Azt hiszem egyáltalán nincs mit beszélni jogról és törvényről, kizárólag az erősebb kutya elve érvényesül.

  Az öreg Rotschield már rég megmonta : Add a kezembe egy ország pénzkibocsátását, és nem érdekel hogy ki hozza a törvényeket…

  Ezért nem érdekli az IMF-et a törvény.

  —————————————————–

  „Csusztatsz Attila. “Nem fogadom el” Konstatálom. ”

  Jó… akkor én értettem félre, amikor az IMF-et korrektnek nevezted…
  Bocs.

 86. 87: Az IMF kapcsán nem a megtévesztés a lényeg, ebben Attila téved.
  Viszont a tárgyalási pozíció nem egyenlő.
  Ez olyan, mint amikor egy foszladozó kötélen himbálózol a szakadék felett, és a fent lévők tárgyalnak veled, hogy milyen feltételekkel is húzzanak ki. Ahogy pattannak el a fonatok, egyre több mindent meg fogsz ígérni. 🙂

 87. 89!
  Csakhogy ők nem húznak ki,de le sem engednek esni..

 88. 90: Persze, hogy nem húznak ki. A pénz, ha adnak, egyrészt elmegy kamatokra, meg átváltjuk a Tesco meg a Auchan meg a többi forintját euróra, másrészt ellopják. Lényegében nem változik semmi, csak az adósságunk lesz több. Vicces, de ez egyébként nem is az IMF hibája…
  „le sem engednek esni” Ebben azért ne legyél annyira biztos. Becsődölt(etett) cégekből is nagy pénzeket lehet kihúzni, hát még egy országból. Van még itt érték, pl. a házad (most gonosz vagyok 🙂 ).

 89. 89. Observer

  „Ahogy pattannak el a fonatok, egyre több mindent meg fogsz ígérni. 🙂 ”

  Csak ne látnám a kezükben a kést…

 90. 92: Ezt az országot kisstílű, haszonleső politikusok vitték ebbe a helyzetbe, akik üveggyöngyért eladnák az anyjukat is. Hogy a „TŐKE” ezt kihasználja, azon ne csodálkozz. A kapitalizmus úgy működik, hogy profitot akar termelni – minél nagyobbat, bármi áron. De ezt már sokszor leírtuk.
  Egy megoldás van, a magántulajdon megszüntetése – előre a kommunizmusba! Világ proletárjai, egyesüljetek! 🙂

 91. 88:
  Hataalmas FEKETE pont. „Megtévesztésről” volt szó. Ja, és nem a te megtévesztési kísérletedről. 😀

  Nem, az IMF nem korrekt (a magyar szóhasználat szerint). Az IMF törvény- és pénzügyi szókáskövető.

  89:
  Ez igaz, de hogy a fenébe kerültél a kötél alsó végére? Ezt a kérdést gondosan el szokták kerülni a kötélen lógók.

  93:
  Ezzel csak egyetérteni lehet, a kötőjelig. – Amint a proletáriátus hatalomra kerül, azonnal lesznek mindenkit leszaró vezetőik. Vagyis működésbe lép a Tibor bá’ kedvenc effektusa, az Emberi tulajdonság. ;-

 92. 94!
  Általános emberi tulajdonság..
  Akkor Marx mégsem volt olyan okos…Ezt kihagyta..Ő is valami olyasmit mondott mint most Observer,előre a kommunizmusba..Tudtam én hogy itt valami nem stimmel vele.. 😆

  Ha a kötélen lógók egyszer kinyitnák a szájukat ,jujujj..Akkor.. 😀

 93. 94. Tiborbá

  Megtévesztés?
  Az IMF „segítséget” kínál, meg olyan gazdasági tanácsokat, amelyik NEKI és az ő politikai elvárásainak felel meg. MINDENÜTT káosz követte az IMF beavatkozását, pedig a kincstári duma szerint a fejlődést szolgálnák…

  „Ez igaz, de hogy a fenébe kerültél a kötél alsó végére? ”

  Úgy hogy a kötél felső végén levők leküldtek, hogy hozzam fel a kincset… ( azért el kell ismerni, amíg a kötél alattam szakadozott, addig ők szépen megszedték magukat)

  „Amint a proletáriátus hatalomra kerül, azonnal lesznek mindenkit leszaró vezetőik.”

  Nem feltétlenül… azazhogy nem is olyan nagy baj…
  A most csúcson levő csirkefogók egy viszonylag hosszú idő alatt természetese kiválasztódással kitenyésztett társaság, komoly összeszedett „titkos” tudományokkal, módszerekkel, satöbbi… A proli vezetőknek is kell vagy 100 év mire eljutnak arra a szintre… Addig meg talán lazul a nyomás…

  Szóval… én a „frissítés” mellett vagyok.

  Amikor az európai forradalmi hullám keretében lemészárolták az arisztokráciát, és az új elit átvette a hatalmat, volt egy kis könnyebbség az átrendeződés körül… Most ezek „öregedtek” el…

  Ha a többség számára az elitváltás a lélegzetvételnyi szünet, akkor váltsuk őket sűrűbben !

 94. 95. Melike

  „Akkor Marx mégsem volt olyan okos…Ezt kihagyta.”

  Dehogy hagyta ! Marx nagyon jól tudta, hogy megnyerhetetlen harcba lovalja bele a munkásosztályt. Egyszerűen a munkából még megmaradt energiát akarta felőrölni úgy hogy az ellenfélnek ne legyen komoly kihívás… Nyugaton nem is volt… Keleten pedig szintén ugyanannak a csapatnak dolgoztak… Ugye a németek ellen is kéz a kézben harcoltak, és utána se volt szóra érdemes konfliktus… a szájkaratén kívül…

  Bogár László világosan levezeti: a jakobinus mozgalom, a kommunizmus és a neoliberális globalizmus ugyanazoknak az erőkenk a munkája… de módszereik azonosak.

 95. Az emberek, hogy közösségben létezni tudjanak, szabályokat hoznak. A családok közösségétől az ország közösségéig mind szabályok segítségével tud létezni, fennmaradni. Szabály az is, hogy ne szemetelj az utcán és bármilyen meglepő, szabály az is, hogy ne ölj meg másik embert.
  A közösség tagjai közül sokan felmentve érzik magukat, ha csak egy kis jövedelmet titkolnak el a közösség elől /én is!?/, ha gyorsabban mennek az autóval, mint a megengedett sebességhatár, ha fát lopnak az erdőből, mert fáznak, ha kiíratják magukat a dokival egy kis betegácsiba, ha lógnak a villamoson, ha kirabolnak másokat. A lényeg abban van, hogy mindegyikőnk másik szabályt vél áthághatónak és más szabályokat tűzön vízen át betartandónak. Mi következik ebből? Az, hogy az általunk elkövetett szabálysértéseket/polgári, büntető törvény, stb./ elnézzük, míg a más szabálysértések szerintünk megengedhetetlenek. Na, de ugyanezt gondolja a másik ember is rólunk.
  Egyikük például egy olyan helyzetben van, hogy minden jövedelmét le kell adózza, viszont százzal közlekedik az ötven helyett a városban. Másikuk egy hivatásos sofőr, aki minden sebességhatárt betart, viszont eltitkol jövedelmet. Az egyikük azt követeli a szabályhozóktól, hogy az adócsalókat súlyosan büntessék meg. Másikuk azt követeli a szabályalhozóktól, hogy a százzal száguldozókat gyilkossági kísérletért vonják felelősségre. Kicsit sarkítva, de a lényeg ez. Ha mi szabálytalankodunk az elnézhető, mindig megkeressük a mentő indokot, míg mások másfajta szabálytalanságait elítéljük.
  A kérdés adódik, akkor hol húzódik a határ? Annak a határa, ami szerintünk elkövethető mert elnézhető. A helyes válasz, a határ legszélén, a tömeggyilkosságnál. A trükk, hogy a felmentést szinte mindenki megadja magának, legyen az bármelyik szabály megszegése. Tehát az zsákutca, ha azzal mentjük magunkat, hogy kicsi szabály, mert az másnak igenis durva szabálysértés.
  Egy másik megközelítésből, szerintem minden emberben külön-külön van egy fránya igen kifinomul érzékelő ami jelez, ha helytelent tesz. A jelzésből pedig mindenki tudja, mikor jár tilosban , tesz jót vagy rosszat.
  Még a kutyák is érzik, ha rossz fát tettek a tűzre, le is buktatják magukat mert kimutatják az érzésüket.
  Amit látok, hogy egyre többen egyre nagyobb mértékben kerülik meg a szabályokat. Nekem ez az egyik iránytűm ahhoz, mennyi időnk van a geddonig.
  Hogy is volt ezzel a dohányzási tilalom bevezetésével? Már meg volt a törvény /a szabály/, hogy tilos vendéglátó helyen cigarettázni, de adtak három hónap büntetlenségi időt. Mi történt, hiába volt törvény, a dohányosok döntő többsége áthágta. Meddig? Amíg nem volt szankció.
  Tehát egy törvényt nem azért tartanak be mert belátják, az a közösségi együttélés egyik szabálya, hanem mert meg vannak fenyegetve vagy máskor kinéz egy kis jutalom, lásd, kitakarítod a portád, kapsz segélyt. Ezért kár volt tudatunkra ébredni. Csak úgy tudunk együttműködni, ha jól megfenyegetnek vagy jól megdicsérnek és hol marad a magát nagyratartó ember?

 96. 98. Károly

  „Az emberek, hogy közösségben létezni tudjanak, szabályokat hoznak.”

  Nagyon jól kezded.
  De szerintem a konklúziót még hangsúlyozni kellene.
  Egy adott közösség annyi szabálytalanságot visel el, amely a közösség létét alapjában nem veszélyezteti. Időnként átszaladni a piroson, ha nem jön semi, vagy „csak 5 percre” beállni a megállni tilosba, még nem fenyegeti a közösséget. De ha tömegesen nem fizetnek adót, nem tartják be az egészségügyi, biztonségi szabályokat, a közösség vagyonát idegenek kezére játszák, akkor az összeomlás veszélye fenyeget.
  Amikor a moralitás egy szint alá süllyed, beindul a társadalmi immunreakció… he le tudja győzni a korrupciót, túlél… ha nem, akkor elpusztul.
  Eddig minden birodalom hanyatlását az erkölcsök lazulása előzte meg, és utána sokkal keményebb törvények próbálták a rendet helyreállítani.
  Én úgy gondolom, hogy elértük a mélypontot.
  Ezt abból látom, hogy nagyon sokan normálisnak érzik a csalást még magas szinten is.

 97. 99:
  Igen, volt ilyen birodalom, de még több, amelyeket nem az erkölcstelenség vitt a sírba. Ne tessék szélsőségesen fogalmazni a kissé szélsőséges nézet igazolására.

 98. 100. Tiborbá

  Nem tudom, melyikre gondolsz…
  A régi egyiptomnak az ásta meg a sírját, hogy hódítani kezdett, és beletört a bicskája Szíriába. A görögök és a rómaiak hatalmas luxust rittyentettek a lerabolt provinciákból, és a tivornyák közben nem vették észre, hogy szétcsúszik alattuk a világ. A kazár birodalum mindjárt azután esett szét, hogy felvette a zsidó vallást és megpróbálta ráerőltetni a népre. A spanyolok szó szerint belefulladtak a sok rablott aranyba, az angolok egy fél kontinest tettek tönkre kábítószerkereskedőként, és annyi ellenséget szereztek, hogy nem tudták megtartani a gyarmataikat. Most mondjam a Szovetúniót is?

 99. 101:

  Egyrészt mondjad a szovjetuniót is, szépen látszana a sorban.
  Másrészt mi (lesz) az oka az USA világbirodalmának összeomlásának?
  Harmadrészt mi lesz a következő világuralmú állam?

  Nézzünk kicsit a jövőbe is. 🙂

 100. 101:
  Nem árt ha beidézem a mondatodat:

  „Eddig minden birodalom hanyatlását az erkölcsök lazulása előzte meg.”

  Nem egy birodalom tetteinek az erkölcsösségéről van csó, hanem a társadalom belső erkölcséről. Mi bajod az angol birodalom erkölcsével? Az angol birodalom felbomlásának kezdetén még a viktoriánus erkölcsök dívtak, az erkölcs fellazulását éppen, hogy a (volt) gyarmatokról beszívárgott „állampolgárok” feslettsége indította be. De vegyünk számodra vitathatatlan példát, az Azték birodalmat. Hol voltak azok erkölcstelenek. A spanyol hódítók verték szét. vagyis szó sincs az Attila (PV) dokrína helyességéről. De azért csak nyugodtan terjeszd. 😀

 101. 40 Attila (PV):

  A szélsőséges hozzáállásod határozza meg ahogyan az IMF alapszerződés passzusait értelmezed.

  Ha azt a házi feladatot kapnád, hogy írd meg az IMF működőképességét biztosító szabályzatot, figyelembe véve, hogy:
  – A leendő tagországok jogrendszere akár nagyon különböző,
  – A tagországok jogrendszere később bármikor akár gyökeresen megváltozhat,
  – Egységes kell legyen, hogy ne legyen kivételező.

  Másra jutnál, mint pl. amin kiakadtál? Hogyan oldanád meg másként?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük