(799) Az idén kurva meleg nyarunk lesz

Tibor bá’ online

 

Az időjárás előrejelzése az egyik legrizikósabb vállalkozás. Egyetlen előny benne, hogy az emberek nemigen emlékeznek rá. Most én mégis megkockáztatom, a tyúkszemem sajgásából arra következtetek, hogy az idén kurva meleg lesz a nyár. 😀

Vállalkozásom messze nem unikum, elég sokan sejtik így a szakemberek között is, legfeljebb nem adnak neki hangot. A laikusok másképp gondolkoznak. Íme, egy tipikus szkeptikus vélemény: „Mivel az utolsó hőhullám 5 fokkal múlta felül az összes korábbit, ez nem lehet következménye az „állítólagos” 1 fokos globális felmelegedésnek.” Jó mi? Mi ebben a hiba? A hőhullámra gyakorolt globális fölmelegedés hatásával kapcsolatban két kérdést lehet feltenni: 1) Ezt a hőhullámot mennyivel „fűtötte” a globális felmelegedés? 2) Mekkora a valószínűsége, hogy ez a hőhullám a globális felmelegedés következménye? Kezdjük mindjárt az elsővel!

1) Ezt a hőhullámot mennyivel ”fűtötte” a globális felmelegedés? – Az ilyen kérdések feltevése egy kicsit rázós, mert ez valahol feltételezi, hogy ugyanez az időjárási fordulat globális felmelegedés nélkül is bekövetkezhetett volna, legfeljebb enyhébben. Ez azonban nem feltétlenül van így, mivel az időjárás meglehetősen sztochasztikus, és a globális felmelegedés kihathat a légáramlatok alakulására is.  

De ha el is fogadjuk az alap premisszát (ami lehetne kizárólag statisztikai, annak ellenére, hogy rendszerint nem így értik) lehetséges lenne, hogy egy adott földrajzi helyen, 1 fok antropogenikus (ember okozta) melegedés azt jelenti, hogy a szélsőséges időjáráshoz is hozzá adódott egy fok? Szerintem aligha. Képzeld el, hogy egy hőhullám globális felmelegedés nélkül felnyomja a hőmérsékletet 30 °C-ra. Azonos esetben, de globális felmelegedés mellett, egyesek szerint az várható el, hogy a hőmérséklet 31 °C legyen, amit én nem fogadok el. Felmelegedésnél a talaj a korábbi hónapok folyamán kiszárad az extra 1 fok miatt. Ebből következik, hogy  megszűnik a párolgás adta hűtés. A beáramló napsugár érzékelhető hővé változik párologtatás helyett. Ez egy nem lineáris visszacsatolás, és nagyon is valóságos. Különböző tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a 2003-as európai hőhullámnál ennek a jelenségnek komoly szerepe volt. Vagyis az 1 fokos átlagos hőmérséklet emelkedés könnyen okozhat 5 fokkal melegebb rekord hőhullámot. Igen, az előttünk álló „kurva meleg” nyarat a globális felmelegedésnek köszönhetjük. Mi mással lehetne megmagyarázni az egyre gyakoribb rekorddöntéseket?

Különben, tudományos cikkekben általában a valószínűség meghatározásával tárgyalják a globális melegedés szélsőséges esetekre gyakorolt hatását, amit a jelenség sztochasztikus volta indokol. Éppen ezért a feltett tipikus kérdés a következő:

2) Mekkora a valószínűsége, hogy ez a hőhullám a globális felmelegedés következménye? Könnyen kimutatható, hogy hibás a logikája a következő állításnak: „minél nagyobb a szélsőség, annál kevésbé valószínű, hogy a globális felmelegedés okozza”. Bizonyos hőmérsékleti érték valószínűségének a változása vizualizálható az alábbi ábra szerint. A valószínűség eloszlás változatlanul eltolható melegebb értékek felé, vagy kiszélesíthető, illetve a kettő kombinálható.

Az illusztráció kedvéért vegyük a normál eloszlás legegyszerűbb esetét (standard normális szórás), amit egy értékkel eltolunk a melegebb irányba. Elhagyom a statisztikai és valószínűség számítás zsargonjait, mert szeretném, ha mindenki értené. A lényege az alábbi ábrának az, hogy ha az a felmelegedés 1 fokos, akkor a szélsőségek megjelenések 2,5-szer gyakoribbak, de 4 foknál már 34-szer gyakoribb, 5 foknál pedig 90-szer (ami már lelóg a grafikonról).

Az ábra jól illusztrálja, hogy a szélsőségek valószínűségi aránya miként függ a szélsőség értékétől (a szélsőségek aránya = felmelegedett klíma osztva a normál klímával – ez a növekedő hányados adja a bekövetkezés valószínűségét, amit szaggatott vonallal jelöltünk)

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_______________________________________________________

 

38 gondolat erről: „(799) Az idén kurva meleg nyarunk lesz

 1. Pont most jövök a kertből. Majd’ lefagyott a kezem, mire lekaszáltam az állatoknak a reggeli füvet, de ez a kisebbik gond. Itt nálunk akkora fagy volt, hogy a kint hagyott itatók teteje behártyásodott. A krumpli lekókadt, paradicsom dettó, a fák levelei is. Reggel fél hétkor tiszta fehér volt a dértől minden. A szélsőség a másik irányra is igaz.
  Ráadásul nem esik az eső. A hegyi kaszálónkat, biztos, hogy csak egyszer lehet lekaszálni az idén, mert a kertemben nagyobb a fű, mint ott.

 2. Én nem szeretem a statisztikákat, mert az egy átlag. Ha az egyik országban sok eső esik, a másikban kevés, akkor jó termésre számíthatunk úgy összességében. 🙂 Nem az a baj ezzel, hogy ez nem igaz, hanem az, hogy sokan ezt elhiszik. A városban lakók teljesen másképpen gondolkodnak, mint a falusiak. A falusi tudja, ha elfagy a termés, vagy aszály van, akkor ez azt jelenti, hogy nem lesz táplálék. A városban akkor nem lesz „termés”, ha dugó van, és a spanyol paradicsom nem kerül időben a boltba.
  Sokan szabadulni akarnak a víz- és csatornarendszertől. Tartályokban gondolkodnak, esővízgyűjtésről. A szélsőséges időjárás nagyon elviselhetetlenné teszik ezt a dolgot, mert az idén a tetőről nem gyűlt össze 200 l esővíz sem. Ez is egy dolog, viszont 10 éven belül, már az idei a második év, amikor az utcánkban kutakból kifogyott a víz (ásott kút). Az idősek nem is emlékeznek ilyenre.
  Ha ezek a dolgok nem számítanak, akkor mi számít?

 3. Délutánig nem leszek! Úgy rakratok bele linkeket. 😀

 4. Tibor bá! Mész esőtáncot járni? 🙂

  Egyébként évek óta beszéljük a zurammal, hogy megváltozott az időjárás, már a mi gyerekkorunk óta. Olyan ritka volt a fekete karácsony, mint a fehér holló. Heteken át jártunk szánkózni télen. Nyáron meleg volt, de csak július-augusztusban és nem 40 fok. Soha nem volt 40 fok. Most meg már márciusban is. Aki nem hiszi a felmelegedést az balga.

 5. A nagy kérdés továbbra is az, hogy mi okozza a klímaváltozást, mert hogy az van, az biztos. Ezt még Miskolczi is beismeri, csak a magyarázatát tagadja, hogy mi okozzuk.
  Mivel légkörfizikai levezetései számomra túl bonyolultak, én addig nem tudom elfogadni, amíg fel nem mutat egy vagy több konkrét alternatív okot, amit határozottan ki lehet mutatni, műszeresen kimérni, stb., és nem csak általánosságban beszél valami más okról.
  Ha konkrétan kimutatnának csökkenést a földre beérkező napsugárzás intenzitásában, akkor elgondolkodnék rajta, de így csak ismeretlen szellemet kerget, mikor van egy igen esélyes gyanúsítottunk.
  1 – Nálunk szerencsére nem fagyott, de éjjel én is felébredtem már 1 óra körül, és láttam, hogy úgy szalad lefelé a hőmérséklet, hogy hajnalra jó esély van rá, hogy fagyjon. Be is pánikoltam, mert tavaly szépen lefagyott az összes drágán vett, előnevelt faparadicsomom. Így 4 óra körül, mikor már csak 3,5 fok volt, kimentem a kertbe, és belocsoltam a területet, mert állítólag enyhe fagynál az is segít.
  Végül is szerencsére felesleges volt az ijedelem, mert hajnalra +1 foknál kiszögezték a hőmérőt, nem ment lejjebb. De igen szoros volt a helyzet!
  Szóval sajnos az időjárás dinamikája is megvadult, nagyokat tud vagdalkozni a hőmérséklet, a csapadék és a szélerő is.
  Én még ilyen tavaszra nem emlékszem, mikor ennyit kellett volna folyamatosan locsolni a kertben, szinte csontszáraz minden, ami nem volt locsolva. Az a kevéske eső, ami volt csak arra volt elég, hogy a felszínt néhány órára megnedvesítse.
  Két éve meg úszott a kertem, ugyanebben az időszakban, gumicsizmában, víz alól téptem le néhány epret, amit most meg nem győzök locsolni, hogy teremjen!

 6. Felesleges vitatkozni azon, mitől van a klímaváltozás. Van és kész, alkalmazkodni kell hozzá. Idén nyáron nem kell elmenni nyaralni, hanem medencét kell építeni a kertben. Kis pénzből kismedencét, nagy pénzből nagymedencét. Mikor esik, vagy van víz a kútba feltöltjük, mikor nincs kilocsoljuk
  A medenceparton lehet nyaralni is.
  szervezés:
  Nálam a „tanyán” 1000 ft a vetzetékes víz, de van kutam, és mivel kis hozamu furt kút, van 10 m3.nyi tartályom. Igy a víz csak 85 ft/m3.
  A háznál van medence, nincs kút. Ám a szomszédnak van, aki annyit ad, amennyit akarok. Neki nincs medencéje, így a gyerekei az én medencémbe járnak át fürdeni. Meg lehet ezt dumcsizni. Kemikáliát nem használok semmit. Ha megmoszatosodik a víz, elárasztom belőle a kertet.
  Zöldséget, krumplit, gyümölcsöt lehet is így termelni önellátásra.

  Mert igyis lehet csinálni ezt az „önellátósdit”.

  Ám ha a klímaváltozás lenyomja a nagyüzemi gabona termésátlagokat, akkor leszünk bajban. Mert a búzát nem „szervezhetem” össze az 1400 m2-es kertemben.

 7. Én Balcsin lakom, ha összeadom már egy hetet nyaraltunk idén. Este 2 fok volt, most dél van, és Kurva Meleg Van. Szóval aláírom, az idén csak pislogni fogunk hogy mi a f*sz van, mér van ilyen meleg 🙂

 8. Tényleg! A szelet ki is felejtettem! A babomat megfosztotta a leveleitől, de nekem ilyen szexisen nem tetszenek. 🙂 Eltört néhány paradicsompalántámat stb. sorolhatnám.
  Jó az a szélkerék, mert áramunk lesz, csak élelmünk nem. 🙂
  Lassan azon kell elgondolkodnunk, hogy milyen épületet építsünk a kertünk fölé. Ez azért sem ártana majd, mert nem csak a hőmérő szála kúszik rohamosan felfele (reggel 2 fok, most 18 fok van árnyékban), hanem a napsütés ereje égeti a növényeket. Megoldás: napkollektor – áramunk lesz… 🙂

 9. 6:

  Hát a napkollektorból megnézem hogy sikerül áramot kicsiholni. 🙂 Ha sikerül szóljál, hogy csináltad.

  Amúgy jöhet a kurva meleg, nekem elegem van már a kurva hidegből.
  Amúgy meg azt sem tudják megmondani egy hét múlva milyen idő lesz, nem hogy hónapokra előre. Ez az egész feltételezések tömkelege.
  Nyilván a csapadékhiány is az ember okozta globális felmelegedés miatt van. Há mi más miatt lehetne? Nem?

 10. régebben írtam, hogy a szórás az érdekes ebben a normál eloszlásban, nem a várható érték, kösz, hogy bemutatod ezt
  (vagy eleve a jövőnk véget érben olvastam?, angol rémlik)

 11. 5 hubab Miskolczi témával kapcsolatban , kérdezném az utolsö tízezer évben , vajon miért stabilizálódott az , időjárás, nekem ugy tünik mind ha , valaki ,v mi,beavatkozott volna .

 12. 12:
  Az utolsó 10.000 évben?
  A bibliai isten, aki 6000 éve teremtette a világot. 😀

 13. Tibor bának egyébként teljesen igaza van. Ember által okozott klímaváltozás igen is létezik.
  Más kérdés, hogy nem feltétlen ugyanarra a kiváltó okra gondolunk.

  Nem baj, majd egy két év múlva talán elő lehet már hozni a témát a magyar fősodratúban is. A németben, horvátban amerikaiban és számos országban ez már megtörtént, és bizonyára kitaláltátok, hogy nem CO2-ről van szó. Ha nem is adják le a teljes igazságot, mert azt egy fősodratú nem igazán tehet meg, de legalább foglalkozik és tényként kezeli azt, ami Tibor bának még mindig összeesküvés elmélet. Ez mondjuk már tényleg vicces rád nézve Tibor bá, ha Kálmán Olgi beszélne róla elhinnéd?

  CO2-n lehet rágódni, végül is tök logikusnak tűnik ez egész elmélet, mellette nem kis biznisz, így jobb, ha még nem döntjük meg az elméletet. Itt-ott már recseg, de még áll a történet.

 14. 9. Úgy sikerült, hogy kapálás közben megsütötte a fejemet a nap. 🙂 Ajánlom Neked is, hogy óvakodj a kurva melegtől! Látod milyen hatása lehet. 🙂

 15. 15:
  Mindenkinek! Curix hülyeségétől elhatárolom magam 😀

  Curixnak:
  Kálmán Olgát kifejezetten utálom, mert sztárolja magát és sokszor nem enged információt átengedni a hülye közbeszólásaival. Különben nem infó forrás. Nincs mit elhinni neki.
  Minden infót a legjob forrásból iparkodok beszerezni. A CO2 történetet a RealClimate-tól fogadom el. És mondjuk az Amerikai Geológus Társaságtól.
  Ezt már ötödször linkelem be:
  http://www.agu.org/meetings/fm09/lectures/lecture_videos/A23A.shtml
  De kellő reális ismeret hiányában, valaki mindig előáll az általad is hirdetett hülyeséggel, mert valamelyik magyar portálon számára tetszetős sztorit olvasott. Majd, ha megértetted, amit belinkeltem, akkor állj elő valami okossal.

 16. 15 Curix
  A rohadt fősodrú média az én elméletemet sem hozza le.
  Merugye: az egész klímaváltozás egyszerően attól van, hogy a Föld öregszik, és KLIMAXOS a nyomorult Föld-ANYÁRA álanndóan hőhullámok törnek. 🙂

 17. 18:
  Bameg, téged nyomni kellene, hogy szaporodj. 😀

 18. 18:

  Janooka viszed a pálmát, ez eddig a legjobb érv, amit halottam a klímaváltozásra. 😀

  Tibor bá meg jól elhatárolt, na szépen vagyunk. 🙂

 19. 19.Tibor Bá
  OK. De mennyi Ft/numera? Nem vagyok ám OlcsóJános! 🙂

 20. A majomkodást félretéve, ezek a grafikonok megmutatják ábrába sűrítve, hogyan működik a föld ökoszisztémájának rövid távú fordított visszacsatolása.
  Hosszú távon a földi klíma jól kompenzálja a változásokat. Rövid távon meg ez van. A rossz hír az, hogy a rövid táv évszázadok, ha nem évezredek lehetnek… (más az időszámítás léptéke, ugyebár).

 21. 18 : Ez a klimax dolog jól igazolja Gaia létezését!

 22. Tibor bá, hol van már az a kurva meleg nyár??

  Most nem sajog a tyúkszemed? 😀

  Ha így megy tovább be kell fűteni én már nagyon kívánom azt a hőhullámot. 🙂

 23. Melike már Medárd után vagyunk, 8-án volt. 🙂

  Arra látod nem emlékszem milyen idő volt, de úgy rémlik nem esett, szóval az idei Medárd sem fog bejönni, mint ma már a legtöbb népi jóslat sem.

  Na mindegy. Várom a hőhullámot. :-;

 24. Curix:
  A nyár csak 12 napja tart, van még hátra 80. A medárdos év nem azt jelenjti, hogy pont 8-án, hanem junius elején ha esik, akkor jó egy hónapig esni fog. SZERENCSÉRE. Nyugi, lesz még az idén rekored meleg. A sarki jég jobban olvad, mint bármikor a múltban.

 25. 14. Tiborbá

  „A bibliai isten, aki 6000 éve teremtette a világot. 😀 ”

  Pontosítsunk: Az Ószövetségi… Az Újszövetség nem ad precíz dátumot.

 26. 28.

  Félre értés ne essék az esőnek én is nagyon örülök, nagyon szép lett a kert, mióta elért minket a „nyári monszun”, de azért lehetne kicsit enyhébb is az idő. 2003-ban ezen a napon majdnem 36 fok volt.
  Persze ez sem hiányzik, valahol mindig az arany középút lenne a jó.
  Ha már időjárást kéne jósolni, ez a hónap szerintem már így fog kimenni. Jön egy kis jóidő, aztán megint leszakad az ég, és hűvös lesz.
  A július, augusztus már más kérdés…

  Majd szeptemberben újra elővesszük a posztot 😀

 27. 30. Cruix

  Volt egy pár permakultúrás poszt, abban jó ötletek voltak a hirtelen lezúduló eső elvezetéséről meg az esővíz felfogásáról szárazabb időkre…
  Szerintem jó lenne végiggondolni a szélsőséges időjárás elleni védekezés módozatait… hideg-meleg-szárazság tűrő növények, állatok, satöbbi…

 28. 31:

  Attila, hidd el ötletekkel tele vagyok, de amíg nincs hozzá saját ház, addig marad is ötlet szintjén.

  Talán nyugdíjas koromig (akkor már úgy 75 év lesz) nekem is meglesz a házra való és majd akkor én is megpihenek, blogolok, mint Tibor bá, barkácsolgatok arra az 5 percre, míg levehetem majd az oxigén palackot magamról, és félre tehetem a járókeretemet 🙂

 29. 34.

  Csak neked megbocsátok, mert tudom kicsit lökött csaj vagy, és maradj is ilyen 😀

  No hát megérkezett az első hőhullám, Janookának igza lett, most kezd klimaxolni Földanyánk. 🙂

  Vagy a CO2? Vagy mi?

  Há Tibor bá, itt az ideje utánajárni mi van ezen a téren, mert a realclimate oldalad erről túl sokat nem fog cikkezni:

  mno.hu/tudomany/sokkal-nagyobb-lenne-a-szarazsag-ha-kiprobalnak-1083005

  Ha kipróbálnák? Ha-ha, jó vicc. Ha a mainstream azt írja, „ha kipróbálnák”, akkor már rég csinálják. És nincsak itt van a cikkben kerek perecen Tibor bá rémálma: ” légkörbe fújt lebegő anyagokkal”

  Ez hívják úgy több, mint 10 éve chemtrailnek 🙂

  Na ennyit az összesküvésekről. Tibor bá, jó lenne már lehozni egy posztot arról, hogy valójában mi is történik a klímánkkal, mert ez a CO2 sztori egyre több sebből vérzik.

 30. 35!
  Na majd ad neked Tibor bá,csak pimaszkodjál.. 🙂

 31. Tiborbá, eddig a mocskos meleg nyár bejött. Félek, hogy ebből valami hasonló idő lesz, mint 2010-ben, mikor szarrá verte az országot a vihar, több helyen is katasztrófaközeli helyzetet előidézve. A nagy melegnek mindig durva vége van. ezt már megtanultam…

 32. 37:

  Ja, többnyire az, hogy már megint aprókrumplit kell ennünk. Ez volt a legdurvább része a tavalyi meleg aszályos nyárnak. 2010-ben pedig baromi jó termésünk volt. A mi földünk minden mennyiségű csapadékot elvisel, sőt igényli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük