(794) Gondolkozzunk!

Tibor bá’ online

 

Ha te egyike vagy azoknak, akik nagy reményt fűznek a Jobbik befutásához, akkor gondolkozz el a következőkön: A francia elnökválasztásokon az elmúlt vasárnap (május 6.) Hollande szocialista elnök jelölt közel 52 százalékos, viszonylag szoros, győzelmet aratott a kicsivel több, mint 48 százalékos Sárközy felett. A „szocialista” Hollande győzelmét kifejezetten annak köszönhette, hogy egyértelműen megszorítás ellenes programot hirdetett. A mainstream média még azt is bedobta, hogy Merkel asszony be van szarva Sárközy vereségétől. Mi pedig benyaltuk a cocát. Ha se a görögök, se a franciák nem akarnak megszorítást, kvázi fizetni az adósságukat, akkor ránk is felviríthat még a nap, mert ugye ekkora adóssággal és egy hülye, pazarló, analfabéta kormánnyal a hátunk mögött jövőnk aztán nincsen. Mivel már mindent kipróbáltunk, marad a Jobbik, még ha veszekednek is jó előre a még meg se szerzett koncon. De lássuk mi is történt kevesebb, mint egy hét alatt.

A nyertes Hollande még fel se esküdött, de máris érdekes megnyilvánulásai voltak, amikből most kicsípek egy-egy újsághírt.

1) „A megválasztott új francia köztársasági elnök, Francois Hollande az államháztartás nyári könyvvizsgálatának eredményét felhasználhatja kampányában hangoztatott nagylelkű ígéreteinek felhígítására, mert nem akarja vállalni a növekvő államadósságra adott financiális visszahatások kockázatát.”  – Ravaszul fogalmazott mondat, de nagyon is érthető.

2) „Elemzők szerint az elnök néhány kiadást el is törölhet, amennyiben a könyvvizsgálat meglepetéssel záródna, hogy a borotvaélen táncoló befektetőket megnyugtassa, akik meg vannak róla győződve, hogy az euró övezeten belül a németek által szorgalmazott megszorító program fő ellenállója maga Hollande lehet.” (Reuters: Hollande visszaszívhatja a ígéreteit)  

3) Sárközyre vereséget mérő Hollande megígérte, hogy újragondolja az EU notórius „fiskális paktumát” és a „növekedést elősegítő” témát helyezi előtérbe, hogy a megszorító intézkedéseket kiegyensúlyozza, ami az egész kontinenst recesszióba lökte. Most, a győzelem után, úgy néz ki, hogy visszakozik álláspontjából „a piac követelésének” kielégítése végett.”

4) Jean-Marc Ayrault, a francia parlament szocialista frakcióvezetőjét idézve: „Felmérjük a realitást és egyensúlyba hozzuk a növekedési célt és az adósság csökkentés lehetőségét.” – Na, álljon meg a menet! A növekedéshez az államnak költekezni kell, miközben az adósság csökkentéséhez viszont nem szabad költekezni. A kettő együtt nem lehetséges. És mi az, hogy csökkenteni kell az adósságot? Hollande nem azt ígérte, hogy csökkenti a megszorításokat? Adóság csökkentés mellet nem lehet megszorításokat is visszavonni. Hollande minden jel szerint követi Sárközyt és azt nézi, milyen szociális juttatást lehetne csökkenteni. És ugye a „befektetők” semminek se örülnek jobban, mint amikor kiveszik az idősek szájából az ételt. Ezt Sárközy elkezdte, Hollande folytatni fogja.

5) Talán ez a legszebb: „A francia elnök eltökélte, hogy javítani fogja a francia termékek versenyképességét.” Mikor versenyképes egy termék? Amikor a munkabérre fordított költség kevés. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a francia munkások reáljövedelme a következő években csökkenni fog.

Lesz, aki felteszi a kérdést, és Hollande lenne a francia szocialisták első embere? Ne legyünk naivak, a világ proletárjainak nem sikerült egyesülni, de a világ plutokratáinak igen. Világjelenség, hogy a helyi politikusok a plutokraták szivarzsebeiben csücsülnek. A Jobbik politikusai is ott fognak csücsülni. Ne nagyon lepődj meg, ha majd 2014 után rádöbbensz, hogy Tibor bá’-nak (megint) igaza volt.  😀  

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_______________________________________________________

 

67 gondolat erről: „(794) Gondolkozzunk!

 1. 1. Tibor bá’nak mindig igaza van. 🙂
  2. Ha mégsem, az 1. pont lép érvénybe

  Hollande ígért, hogy megválasszák, most próbál reálpolitizálni, hogy ne csődöljenek be. Talán nekik is kéne egy Medgyessy? Tönkretenni a mérleget, csak hogy ígéreteket tartsanak be? Egyre markánsabb nyugaton is, hogy az nyer, aki a legszebbeket hazudja, majd ugyanott folytatja, mint az előző. Több embertől hallottam már az érvet, hogy nyugaton mennyivel jobb, hogy szinte mindegy, melyik pártot választod meg, mert ugyanazt a reál-gazdaságpolitikát folytatják. Nincs az a veszély, hogy politikai és személyes okokból egy új kormány szétbasz mindent, amit az előzőek összeraktak. És nem raknak be egy Matolcsyt pozícióba.

 2. Morcos vagyok ma reggel, ezért felmelegítenék egy régi vitát.

  Tibor bá megint megjósolta, hogy a lejtőre helyezett golyó legurul. Höhőőő, Tibor bának megint igaza volt. Tibor bá zseni!!!
  😀 😀 😀

  Tibor bá valaha is komolyan veszi azt, hogy a felszín karcolgatásával azon kívül, hogy „megint igaza lesz”, semmit nem ér el? Tibor bá valaha is komolyan fogja gondolni, hogy ha nem tetszik az, amit előre megjósol, akkor mélyebbre kéne ásni, és konstruktív gondolatokkal előállni, nem pedig kézzel turkálni egy döglődő civilizáció sebeiben, tapsoltatni és fényképeztetni magát minden új fekély mellett?

  „Á, csak reszelgetem a körmöm és hülyeségeket beszélek…”

 3. 2. Kedves Lóránd: Ha ennyire egyértelmű, hogy a lejtőre helyezett golyó legurul, akkor miért van az, hogy oly sokan beszopják, hogy a lejtőre helyezett golyó felfele ellebeg? Mennyi linket szeretnél, ahol a lebegést agyonmagyarázzák?
  Ismered Boborján karakterét, ahol azzal lesz nagy szenzáció, hogy Boborján mindent elhisz? Van egy zseniális karikatúra: „Boborján még azt is elhiszi, hogy tőzsde mindig feljebb és feljebb megy.”

 4. 1 & 2:
  Kedves Loránt!
  nekem meg te jutottál eszembe tegnap, mert elég komoly helyről kaptam egy cikket a HAARP-ról. Kénytelen voltam újból belemélyedni a „témába”, miközben eszembe jutottál. Szóval, ebben a gondolatátviteleben is lehet valami, 😀
  Sajnis nekem nincs időm köröm reszelgetésre, de hadd pontosítsam Janit. Soha nem jelenetettem ki, hogy Tibor bá’-nak mindig igaza van, legfeljebb megint, és azt is csak ritkán és smájlival együtt.
  Máskülönben a posztból nem azt kell kiolvasni, hogy ezek a szemét politikusok már megint hazudtak. Hanem azt, hogy (és ezt elég világosan kifejtem) ne reménykedj egy újabb, egy szűz konstellációban, mert nem fogsz mást kapni, csak amit eddig is.

 5. http://www.effedieffe.com/index.php?opt … &aid=81878

  Az új francia elnök is a Bilderbeg csoport egyik bandatagja
  Paul Joseph Watson 08 Maggio 2012

  François Hollande nem más mint meggyőződéses globalista,

  A sajtó úgy állítja be a dolgot, mintha a szocialista elnök megválasztása egyfajta forradalmi változás lenne, ami kihívást jelent az Európai Uniónak,
  ezzel szemben Hollande múltja, és a munkatársai akiket maga mellé választott, megerősítik a tényt, hogy egy újabb meggyőződéses globalistáról van szó, aki lelkesen támogatja az Eu diktatórikus törekvéseit, minden nemzeti szuverenitás eltörlését.

  pár napja jelent meg ez a cikk, ami megerősíti Tibor bá írását, csak lecserélték az egyik szereplőt, hogy tovább tartson a szemfényvesztés. Ma már egye többen ismerik fel hogy a bankok, pénzvilág érdekében történik minden. Eddig is ők irányítottak mindent, de a háttérből, most a politikán keresztül nyíltan. Már csak azt kellene megnézni, kik a bankok fő részvényesei? Az igazi hatalomnak nem kell látszódnia. Ha nyilvánvaló lenne, akkor igazi lenne?

 6. Mindenhol tudják, már a politikusok,hogy a jóléti államnak már vége.A Jobbik is épp ugy tisztába van vele mint Orbán.Mindenhol olcsó igérgetések mennek a szavazatokér de bárki is kerül hatalomra irányvonalakban nem fog eltérni a kikövezet utrol.
  Kár bárkinek is álomvilágba ringatni magát itt is és Europa más országaiba is.A megszoritások csak most fognak igazán megkezdödni….

 7. Ebben igazából azt nem értem hogy jön ide a Jobbik 🙂

  Ha 2014-ben a Jobbik hatalomra kerül akkor pár ponton pattanásig feszülnek a dolgok, mert bizonyos beígért lépéseket ha meglépnek akkor bizonyos etnikai csoportoknak megszűnik az ingyenebéd.
  Volt már Szlovákiában is éhséglázadás és azóta meg nincs semmi…

  Természetesen egy csökkenő összegű játékban ők sem fognak tudni csodát tenni, de ha a patriotizmus beindul akkor talán lesznek az „önellátásra” felkészítő lépések.
  Ha csökkentjük az olaj, gáz, áram függésünket külföld felől akkor azzal jót teszünk a külker mérlegünknek is, meg jó irányba haladunk.
  Az állam leépítése is jó lenne, csak ez ugye egyik vezető hatalomnak sem érdeke. Ugyanígy nem érdeke a fogyasztás önellátóvá válása, mert kiesik az áfa és egyéb sarcok…

  Szóval vannak jó momentumok, és vannak olyanok amik nem reálisak.

  De hogy jön ide Hollander?

 8. 7:
  Kétlem, hogy nem érted, csak nem hiszel benne, hogy 2014-ben te is csalódni fogsz.

 9. Ontopic:
  Na most igazán elemezhetné Attila a Hollande-helyzetet. Ő kire szavazott,(bevándorlók biztos Hollande-ra, de lehet hogy az európai bevándorlók nem. Mi a benyomás, (Merkel sem Szeppent meg úgy tűnik, és senki más attól hogy hatalomváltás lett.) Retorikában más csupán?
  Arabok gondolom rászavaztak, Sárközy meg megpróbált benyalni a széljobbnak, de aztán visszakozott,szóval nem látok tisztán Attila, most hálás lennék egy hazai francia a lehetőségekhez mérten OBJEKTÍV, érzelmektől mentes beszámolóért..
  (Személy szerint én bírtam Sárközyt, főleg miután láttam spiccesen, mikor Putyin belerőszakolt három vodkát. ) Hollande nem annyira hiperaktív, bár talán.. láttam a tévés vitájukat, mit két gall kakas.. Helyzetelemzés jó volna.

  És most a lényeg:
  Tibor bá’
  NEM VOLT VM POSZT!… )-:

 10. 3, Gloucester

  Egyet sem kérek, ismerem a jelenséget, és azt is tudom, hogy miért: mert a valós problémákkal nincs kedvünk szembenézni. Mondjuk például íme: http://hajnalvilag.blogspot.com/2012/03/jovo-erdeklodes-hianyaban-elmarad.html

  4, Tibor bá

  Tényleg nem akarok új köröket futni, mert itt semmi nem változott, ugyanazt vagdosnánk egymás fejéhez újra (és azt hittem, megvan a körömreszelgetős nyuszikás vicc…) 🙂

  Én csak neked válaszoltam, a „megint igaza volt”-ra reagáltam, és arra, hogy ez nem konstruktív kritika, hanem minden, nem elvakult ember számára levonható logikus következtetés. Ilyen emberből áll ma már a „többség” Magyarországon is. Viszont nem mondasz helyette semmi alternatív megoldást! Az általad egyébként tiszteletre méltó lelkesedéssel szervezett „felkészítéseket” nem szeretném megint ekézni.

  Azzal is egyet értek, hogy azonos feltételek mellett nem várhatunk gyökeresen új megoldást. Viszont állítom, hogy a mai környezet alapvetően megváltozott, és még talán egy évig van lehetőségünk új megoldás felé nyitni. Lásd: http://hajnalvilag.blogspot.com/p/globalis-agy.html

 11. Nem kerül semmibe a Jobbikra szavazni. Az mszpszdsz bizonyítottan csődbevitte az országot, felszaporította a cigányt, odaajándékozta a nemzetközi nagytőkének a magyar állami vagyon zömét. A Fidesz vergődik, próbálkozik, megtett néhány olyan lépést ami a jövedelmet itthon tartotta vagy lassította az országból a pénzkiáramlást, a cigányokat viszont nem képes helyrerakni.
  Ha beikszeljük a Jobbikot és mégis jön egy új cionista kormány nem sokat vesztettünk, mert a többinél a lehetősége sincs meg annak, hogy brutális módon rendbetegyék az országot, a két élősködő etnikumra rátapossanak vagy felmondják az adósságot. Legalább világos lesz a leghülyébb számára is, hogy itt halovány árnyéka sincs a népakaratnak és utána ő is úgy áll hozzá a cionista államhoz: átveri, kijátssza, alátesz, semmit sem vár az államtól. Ha semmit nem adunk az államnak, akkor az végzetesen eladósodik, utána pénzt nyomtat, a végén nem képes fizetni az alkalmazottait az értéktelenné vált pénzzel és széthullik.

 12. 11:
  Basszus. Mindössze 10 hozzászólás kell ahhoz, hogy zsidózni kezdjetek. (gondolom ezt jelenti a cionista kormány, ami különben egy hülyeség – de értem az indulatot) Persze mindenből lehet levonni tanulságot. Suchman Tamás amikor elbaszta a nemzeti vagyon egy jelentős részét gondolhatott volna rá, hogy metélt fasszal ezt nagyon nem lenne szabad csinálni, de csinálta. Szerintem ő az orszég legnagyobb antiszemitája. Mert nála jobban senki se baszott ki a magyar zsidósággal. Nekem ez jön le belőle. Különben Orbán kormáénya sokkal többet árt az országnak, mint a „cionista kormány” ártott. Akkor ez most milyen kormány? Anti cionista? Kuruc? katolikus? Vagyy jelző nélkül simán csak szar? Persze, az SZDSZ is lopott, de nem azért mert sok volt benne a zsidó.

  10:
  Nekem nem az a dolgom, hogy megoldásokat kináljak fel. nem is vagyok olyan arrogáns, hogy jelentős embercsoport számára „megoldást” ajánljak. Nem tudom van-e „megoldás”. Az én szerepem az információ nyújtása. Hogy a (vélhetően) jó és hiteles információval az egyén mit kezd, az már nem az én dolgom. Senki számára nem akarom megszabni, hogy mit tegyen. Esetleg adok tanácsot, de úgy, hogy ez az én egyéni tapasztalatomból adódik, nagy valószínűséggel helytálló, de abszolút garancia nincs rá.

  9:
  Az utóbbi VM-eknél 4 hozzászólás volt, amiből arra következtetek, hogy erősen lanyhul az érdeklődés.

 13. 11. Zolcsi
  A „nem kerül semmibe” talán túlzás, a nemzetközi tőkének megvannak a nyomásgyakorló eszközei. Remélem, nem kap a jobbik is 2/3-ot, sőt még abszolút többséget sem. Ne tudják majd minden eszement ötletüket végrehajtani, mert nekik is van pár olyan. Vállalhatatlan figurák és irányzatok vannak a párt körül.

  A nyitó hozzószólásomban volt egy kis tudatos provokáció. 🙂 Sajnálom, hogy Kedves Lóránt ilyen ingerülten szól hozzá, mert egyébként egy értelmes, jóindulatú srác szerintem. Ez igazából Tibor bá’ vendégszobája, ahová eljárunk, cserébe szeretné, ha valamennyire betartanánk a házirendet. Igen komoly katarzis kell ahhoz, hogy egy 80 éves ember fundamentumait megingasd, főleg hogy ennyi tudást felhalmozott. Kérdés, hogy érdemes-e (próbálkozni), még ha úgy is gondolod, hogy valamit máshogy kéne csinálni/gondolni.

 14. 8:

  Valószínű igazad van, mert sajnos értem.

  Viszont megint olyan gondolatokat akasztasz rám ami nem az enyém.
  Nem fogok csalódni (ahogy te sem), mert nem vagyok jobbikos, és nem várok semmit az elittől.
  Meggyőződésem hogy egyetlen út van az pedig az ha az ember eltűnik az államszféra figyelő szeme elől. Ez pedig az önellátás és a kreatív vállalkozás (ügyeskedésnek is hívják).

  Ettől függetlenül lehet beszélgetni mindenről, de szerintem tényeken és jól látható trendeken nem érdemes vitatkozni.

 15. 14:
  természetesen igazad van, de ez olyan, mint a „Legyen őn is milliomos” játékon kívüli tippelés. Mi ldett volna, ha a C-t jelölöm meg. Eltűnök az álam figyelő szeme elől, de kiváncsi vagyok, mi lett volna, ha maradok.

 16. 17 hsz volt a legutóbbi VM-nél.Azelőtt négy, a svábos pilisborosjenősnél. De a hsz-szám nem az olvasottságot mutatja, csak azt hogy vagy nincs mit hozzáfűzni, (csak olvasni) Vagy hogy pl csak a svábok tudnak hozzátenni valamit,( a négy hozzászólósnál) akik viszont nincsenek sokan, és nem váltanak ki indulatokat, nem alakul ki iszapbirkózás. De attól még érdekes. Csak nem mindenki kitárulkozós. (ezt sannálom, mert nagyjából anonim módon megy az egész, kisvakegér vagy spermabank nick-kel is lehet írni régi családi sztorikat. Csak mindenki túl szemérmes.

  Értettem!

 17. Abban az orszagban, ahol egy kozervativ jobb oldali kormany allamositja a nyugdijakat szerintetek egy radikalis jobb oldali partot majd bedaralna a kulfoldi toke? Amennyiben ezek ketharmadot kapnanak, az elso intezkedesek kozott allamositanak az osszes 100 fo feletti vallalatot, es egy bizonyos ido utan valamelyik paramilitaris szervezet jelenlegi feje elkezdene egy rasszista alapu program vegrehajtasat.

  Persze azert ketharamdot nem fognak kapni. A szemunk elott zajlo politikai rendszervaltas azert annyira radikalis nem lesz. Apropo, bocs amiert bekerdezek, meg tudom, hogy a ciganyok, de valaki mondja meg nekem kerem, hogy miert zsidozzak annyira az LMPt!? Mi a baj veluk? (bocs megegyszer).

  Erdekes Tibor ba’ es a Jobbik kozotti parhuzam, miszerint egyik sem ad valaszokat, az altaluk megfogalmazott kerdesekre.

 18. Nekem mindig a helyi politikusaink jutnak az eszembe.Amikor is az MSZP politikusunk felesége a Fideszes politikus cégénél volt titkárnő.A véletlennek köszönhetően a Fideszes emberünk felesége az MSZP-s tagunk cégénél volt titkárnő.A nagyérdemű előtt pedig mindig ment a színészkedés.A sztorira éhes publikum pedig nagykanállal ette a pitét.
  De milyen is a tudat: X emberünk kompletten elcsiríbázta az emberek pénzét többen öngyilkosok lettek emiatt.Eltelt pár év és X megjelent mint politikus.Ezen tönkre ment embereknek az ismerősei is rászavaztak így most a parlamentben folytatja a közért.

 19. 17:
  Szocializációm egy része angolszász területen zajlott. Ott az volt a szokás, hogy a diplomára vágyókba nem adatokat tömtek, hanem megtanították őket gondolkodni. Ehhez pedig kérdéseket kell feltenni. Fel kell piszkálni az érdeklődést. Tőlem ne várjatok megoldásokat. Én nem vagyok népvezér. Legfeljebb népoktató. 🙂

 20. Ezt már én is észrevettem mi nap hogy Hollande már visszakozik..
  Megmondom őszintén,nem is csodálkoztam rajta..Én már nem csodálkozom semmin..

  Persze hogy a jobbik is majd beáll a sorba..Nem is azért hozták létre hogy ők majd megoldanak bármilyen problémát is..Azért azt is észre kellene már venni,hogy a politika nem igazán oldotta meg az életünket eddig,és nem is igazán fogja az elkövetkezendő időben sem..
  A politikus az olyan ember,aki a szegényektől szavazatot kap,a gazdagoktól meg pénzt,hogy megvédje őket egymástól..

 21. 16:Egyet kell értenem Dorkával.Én is hiányoltam a VM posztot.
  Ritkán írok kommentet de szívesen olvasok könnyedebb témákat is 🙂

 22. 21:
  Jól van lányok. Tudom mi a kötelességem. 🙂

 23. A Jóisten (vagy a sors, kinek mi tetszik) adja, hogy igazad legyen, Tibor bá. Viszont úgy gondolom, nem árulok el túl nagy meglepetést, amikor azt mondom: én a Jobbiktól semmi jót nem várok. Ezek TÉNYLEG komolyan gondolják a hülyeségeiket. A Jobbik gondolkodás nélkül kilépne az EU-ból, amivel Magyarország egy éven belül Belorusszia ill. Ukrajna szintjén találná magát – illetve valószínűleg még rosszabb helyzetben.

  Ha össze akarnám foglalni a helyzetünket, akkor a következőképpen közelítenék.

  Egy ország gazdasági helyzetét három tényező határozza meg:

  1. A globális ökológiai és erőforrás rendszer teljesítménye

  2. Az adott ország lokális erőforrásai, ill. az erőforrás-rendszerben elfoglalt lokális pozíciója

  3. Az ország gazdaságának belső szerkezete

  Az 1. pontban az elmúlt 40 év irtózatos romlást hozott. Az egy főre jutó energiafelhasználásunk valamikor a 70-es évek végén tetőzött. A legfontosabb energiahordozónk, az olaj EROI aránya globálisan 1:100-ról 1:10 alá süllyedt kb. 100 év alatt. Az emberiség élete szempontjából esszenciális 22 nagy biológiai rendszer közül 15 sérült, 7 visszafordíthatatlanul. Ezt azt hiszem, a blog olvasóinak nem kell magyarázni. Globálisan az a helyzet, hogy kb. 2030-ra be fog indulni egy irtózatos mértékű depopuláció, ami könnyen lehet, hogy a népesség java részét, de legjobb esetben is minimum a felét elviszi még ebben az évszázadban. Ne felejtsük el, hogy mára már a Limits to Growth által vizionált jövőkép a „best-case scenario”, vagyis az elvárható LEGJOBB forgatókönyv. Ismerve az emberi természetet és a seggfej politikusokat, ennél valószínűleg rosszabb jövő vár ránk.

  A 2. pontban Magyarország szintén igen szarul áll. Gyakorlatilag szinte semmink nincs, ami egy ipari társadalom fenntartásához kellhetne. A saját olajkitermelésünk 1968-ban tetőzött. Szenünk van valamennyi, de messze nem elég egy fejlett ipari társadalom fenntartásához. Gázunk, gazdaságosan kitermelhető áron nincs (a makói gázmező mai technológiával még nagyon zehernyésen kitermelhető). Uránércünk van, de Fukushima után úgy gondolom, nem fognak sokan vitatkozni velem, ha az atomenergiára azt mondom: inkább hagyjuk. Az ország saját ökológiai állapota katasztrofális. Gyakorlatilag el vagyunk sivatagosodva, mezőgazdasági termelésre csak fosszilis tüzelőanyagok és felszín alatti vízkészletek bevonásával vagyunk képesek, a természetes biocönózisainknak 95%-a megsemmisült. A végletekig túl vagyunk népesedve, 117 fő/km2 egyszerűen irreálisan sok ennek az országnak. Az energiafelhasználásunk több, mint 85%-át külföldről fedezzük, orosz gáz és kőolaj nélkül éhen halnánk vagy egyszerűen megfagynánk télen.

  A 3. pontban az elmúlt 20 év radikális negatív fordulatot jelentett. Azt a vagyont, amiből a szocialista gazdaságunk működött, gyakorlatilag feléltük, olyan dolgokat fogyasztottunk, amik más országok gazdaságát hajtották, miközben a saját gazdaságunk finanszírozását tökéletesen elhanyagoltuk. Megtakarításaink már nincsenek, csak adósságaink, és a népesség java részének esze ágában sincs változtatni a fogyasztási szokásain. Kb. 20 éve várjuk, hogy a sült galamb a szánkba essen a külföldi tőke formájában, csakhogy azt már képtelenek voltunk megérteni, hogy a külföldi tőke a külföldieknek hoz hasznot, nem nekünk. A tőke nem felvirágoztatni, hanem hasznot termelni jön Magyarországra – hasznot SAJÁT MAGÁNAK termel, nem nekünk. A magyar gazdaság a magyar nemzetnek csak saját tőkéből fog hasznot termelni. A saját tőke felhalmozására tehát nem vagyunk hajlandóak, a nemzetközi tőke szabályait pedig nem tartjuk be. Így aztán a növekedés is elmaradt.

  Mára ott tartunk, hogy egy dinamikus növekedési paradigmához kb. 6.000.000 munkavállalóra van szükség, nekünk 3.800.000 van, amiből 750.000 közalkalmazott, vagyis FELE ANNYIAN dolgoznak, mint igazából kellene. A több munkahelyhez tőke kéne, ami vagy külföldről jöhetne, vagy a saját megtakarításainkból állna elő. A magyar nép megtakarítani nem hajlandó, ez az elmúlt 20 évben teljesen egyértelművé vált. Marad a külföldi tőke, ami az elmúlt 20 évben teljesen átvette az irányítást a magyar gazdaság felett.

  Mindezek után szerintem az országnak két lehetséges pályája elképzelhető:
  1. Maradunk a növekedési paradigmán belül
  2. Kilépünk a növekedési paradigmából

  Ha az 1. utat választjuk, csak akkor lehetünk igazán sikeresek, ha megtakarítunk, RADIKÁLISAN visszafogjuk a fogyasztást, és csak olyan dolgokat igyekszünk fogyasztani, amit helyben meg tudunk termelni, legalább addig, amíg kellő mennyiségű tőkét fel nem halmoztunk, ami aztán kitermeli a fogyasztásunk fedezetét. A növekedési paradigma már most nagyon nehéz (maximum a BRIC országok tudnak növekedni), és EGYRE NEHEZEBB LESZ. Ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, akkor marad az a verzió, hogy az országot a külföldi tőke fogja működtetni, a saját maga hasznára. Ismétlem, az időnk a sikerre egyre fogy: a 21. században évről évre egyre nehezebb lesz ezt az utat járni.

  2. A második opció irtózatos veszteségekkel járna jelen pillanatban. Magyarország jelenlegi állapotában NINCS A NÖVEKEDÉSI PARADIGMÁN KÍVÜLI MŰKÖDŐ GAZDASÁGI RENDSZER. 117 fő/km2-es népsűrűségre az ország jelenlegi ökológiai állapotában biztosan nem. Vannak ELEMEK, amikből egyszer (40-50 év múlva? Sohanapján?) talán LEHET egy működő rendszer akár hazánknak is, de ez ma még nem létezik. Ha a következő 4-5 éven belül ki akarunk lépni ebből a rendszerből, azt nem ússzuk meg összeomlás nélkül, a depopuláció garantált. Hogy a nemzet megsemmisülés nélkül képes lenne-e túlélni egy ilyen összeomlást, az kérdéses. Szerintem nem. Egy több ezer éves elnyomáshoz szokott távol-keleti diktatúrának (pl. Észak-Korea) talán lehetne esélye, de Magyarországon a társadalmi rend alapjaiban omlana össze egy ilyen esemény bekövetkeztekor. A kubai utat hazánk esetében felejtsük el, Kuba trópusi ország, ráadásul szigetország, vagyis halászni mindig lehet, és télen nem fagynak meg az emberek. Magyarországon ennek a négyzetkilométerenként 117 főnek az ALAPVETŐ létszükségleteihez is fosszilis tüzelőanyagokra van szükség, amik országon belül nem állnak rendelkezésre, ezeket valahonnan MUSZÁJ beszerezni.

  És akkor hogy jön ide a Jobbik?

  Ha a Jobbik 2014-ben választást nyer, szerintem TÉNYLEG ki fognak léptetni minket az EU-ból. Ha kilépünk az EU-ból, az azt fogja jelenteni, hogy Magyarország a külföldi tőke számára sokkal kevésbé kedvező hely lesz, mint most. Először is nincs többé szabad átjárás az európai országok és Magyarország között, ami a külföldi tőke működését nagyon megnehezíti. Másodszor nincsenek EU-s gazdaságot és infrastruktúrát fejlesztő támogatások, ami szintén hatalmas negatív tényező. Harmadszor nincs központi EU-s költségvetés, aki támogatna minket, ha beüt a pénzügyi krach. Az IMF sem fog minket kihúzni a szarból, ha belekerülünk. Negyedszer, minek jönne a tőke egy olyan országba, amelyik a legalapvetőbb nemzetközi szerződéseit sem képes és hajlandó betartani?

  Márpedig ha a külföldi tőke kivonul innen, az Magyarország jelenlegi állapotában azt jelenti, hogy összeomlik a magyar gazdaság, a növekedési paradigmát végleg elfelejthetjük. Ekkor csak a 2. opció marad, vagyis összeomlás és depopuláció. Na, ezért nem várok sok jót a Jobbiktól. De legyen neked igazad, Tibor bá, és derüljön ki a Jobbikról is, hogy „nem gondolják komolyan”.

 24. 12. „Akkor ez most milyen kormány?” A Likud testvérpártja. Sztem ez mindent elmond. Talán van piros telefonjuk is, mint anno Moszkvába 😀
  Olyasmi itt a gyarmaton nem történhet meg, amit a felsőbbrendűek ne engedélyeznének…

 25. 23:
  Nekem nincs ellenvetésem (na, itt-ott lenne egy pici), de hogy te ezért mit fogsz kapni egyesektől…. 😀

 26. Tehát akkor a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon ?
  Az egyes megoldás kedvezőbb bár sokáig szenvedünk, a kettes megoldás kedvezőtlenebb, viszont az kivéreztet és az önellátósdi szervezkedések is kipróbálhatják magukat.

  Különben miért ne csatlakozhatnánk ahhoz a tendenciához, amire a piigs országok készülődnek ? Végül is most miért is lett jobb, hogy beléptették az országot az eu-ba ? Talán azért, hogy a szabadrablás a pályázati pénzek miatt intézményesítve legyen….?

 27. jancsika!
  Alapvetően igazad van. Szar dolog ezt így leírva látni, de akkor is.
  Én azt mondom hogy a „reményhal” 🙂
  Szerintem minden az időzítésen múlik. Mármint, hogy az eu ból, és a globális gazdasági rendszerből mikor lépünk ki.
  Ha jól csinálják, sikerülhet. De nagyon észnél kell lenni hozzá.

 28. 23:
  1-l egyetértek, globálisan rohad minden. De összefügg a 3-l.

  2-t viszont nagyon sötéten látod, talán azért becsülöd alul, mert a 3-ponttal, az ország gazdasági szerkezetével szorosan összefügg. Jelen gazdasági szerkezet importenergiára és nyersanyagbehozatalra épül. Az elmúlt 20 évben felszámolták az ásványkincs-kitermelésünket, mert kedvezőbbnek tűnt (értsd többet tudtak a nagy elftársak lopni) átállni importra. A nyersanyagkincs felmérését és értékelését valamikor 1990 körül végezték el utoljára. 20 év alatt elfelejtettük, hogy nekünk szénvagyonunk van. Irdatlan mennyiségű barnaszén. Lignit. Van itt-ott egy kis vasunk, rezünk. Van egy pár 100.000 tonna olajkitermelésünk.

  A lényeg a gazdaságszerkezet. Induljunk ki abból, hogy nincs különösebb exportunk, ezért nincs deviza így nincs ruszki olaj/gáz. A fűtést teljes egészében ki tudjuk váltani barnaszénnel és lignittel, áramot szintén – így termel pl a Mátrai Erőmű. A közösségi közlekedés (busz, mentő, rendőrség) elketyeg a maradék kis kőolajtermelésünkkel. Az alap biztosítva van.

  Mivel nincs export, a teljes mezőgazdasági termelést felhasználhatjuk itthon. A kukoricából lehet állati takarmány – húsellátás megoldva. Az állattenyésztésből származó trágyát (ill elég egy részét) vissza lehet vinni a földre, műtrágyaszükséglet kilőve. A kukoricából lehet tisztaszesz és a repcéből növényi olaj. Benzines és dízeles autók elmennek vele, benzinesek kisebb, dízelesek nagyobb átalakítással. Pl a Lada elpöfögött minden különösebb hosszútávú belső sérülés nélkül, pedig szegény olyan löttyöt kapott amiben 10-15% víz volt, néha talán több is. Desztillálás energiaigénye részben megvan a kukorica szárából, csutkájából, részben a szénből ami többszáz évre elég. Egy hektáron megterem 2.500 liter tisztaszesz. Hány liter kell a learatásához? 5? 10? 20? A vetéshez, egyéb munkákhoz mondjuk még 10x annyi, de akkor iszonyúan túlbecsültem, a feleslegből akár autókázni is lehet.

  Amivel bajban lennénk, azok a fémek. Belföldön nincs különösebb utánpótlás. Viszont ha nincs export, nincsenek nagy autógyárak, akkor különösebben nem kell acél/alumínium, réz, stb sem. Csupán a meglévő infrastruktúrát kell fenntartani. Feleslegben itt lesz a hárommillíó autóból mondjuk másfélmillíó, mert a hitelből fogyasztunk olcsó külföldi dömpingárut jelenség az megszűnik, mert se hitel nem lesz, se import dömpingáru mert nem lesz rá devizánk. Ennyi autót képtelenek leszünk fenntartani, nem üzemanyagszűke miatt, hanem azért mert a javítás, karbantartás költségei iszonyatosan megugranak majd. Az importalkatrészek helyett ráállnak a szakik a családi ház udvarán a fusizásra, de egyrészt drágább lesz, másrészt gyakrabban romlik majd az utángyártott.

  Egyszerűsödik a gazdaság. Megszűnik egy csomó tintanyalói és papírtologatói állás. Megy mindenki zöldséget termeszteni a fóliasátor alá, állatot gondozni, tépni a libatollat a csarnokban, feldolgozni a növényeket és állatokat. Téglagyárba, cementgyárba, újjáépíteni a szétvert mezőgazdasági feldolgozást, létrehozni a semmiből egy 1950-s színvonalon működő, alap fogyasztási cikkeket gyártó ipart: rádió, mosógép, hűtő, vasaló, bicikli.

  Megszűnik a jövedelemkiáramlás, a kieső importot pótolni kell, hiánycikk lesz minden. Olyan pezsgés lesz amit én csak elképzelni tudok, Tibor bá’ meg talán látott 46-ban mikor romlott a pengő és forgott a pénz/áru ezerrel… Százezer ezermester fogja húszezer most parlagon heverő közgazdász szervezésében gyártani a levegőszűrőtől kezdve a szemüvegkereten át a wc-ülőkéig mindent.

  Internet az vagy lerohad vagy nem, mobilhálózat szintén, az autópark öregedésnek indul, új dolgot nem nagyon fogunk venni, autót/számítógépet/tv-t/hifitornyot/minden egyebet szigorúan javíttatjuk (újabb 100.000 munkahely), ruhát megvarrjuk, cipőt talpaltatjuk amíg lehet (+20.000). Újra busszal járunk… Cserébe lesz munka mert mindent nekünk KELL megtermelni. Lesz piac is, mert export és külföldi hitel híján nincs pénz importra, hazai termelést nem szorítja ki az olcsóbb külföldi. Megszűnnek az adósságok a külföldi bankok felé, nincs több törlesztőrészlet, nincs árverezés, kilakoltatás – mondjuk a betétek is nullázódnak, a nagymama bebukja a megtakarítását, de az unokái és a gyerekei maradhatnak a házukban. Magyar kézbe kerül minden, megindul ezerrel a polgárosodás, a fusizó szaki hamarosan alkalmazottat tart, kisüzemet épít vályogtéglából (abból ami van), nyomja felfelé a piac, adóssága nincs, beruházási költségei minimálisak és azokat is bevételeiből teremti elő… Munka, piac, jövedelem, létbiztonság. Újra lesz közösségi élet, születnek a babák, gyarapodik az ország.

  Egy ilyen krízisben persze számtalan probléma fel fog merülni, számtalanszor hibázunk majd, a technológia kezdetben visszamegy 30-50-60 évet, a munka hatékonysága csökken, az üzemméret csökken, így az elérhető jövedelem is. Ám ezt a jövedelmet nem terheli sem adósságszolgálat, sem a nem termelő multik profitja sem a bank, sem a segílyezés így megkockáztatom, hogy a mai jövedelmünk FELETT! lesz. Mondjuk 2-3x annyi kenyeret/benzint/tüzelőt/áramot vehetünk majd, azaz a kaja és a rezsi olcsó lesz – amit nagyban elő tudunk állítani, meg tudunk termelni -, ám a kisipari módszerekkel történő importhelyettesítés miatt az elektronikai cikkek, gépek, szolgáltatások, ruházat, és minden importáru ami mégis bekerül az piszok drága lesz.

  Ez egy optimista összeomlás forgatókönyv. Az elején még befigyelhet egy kis polgárháború, amikor mi már úgy gondoljuk, hogy nincs segíly, lehet kapálni a fóliasátorban, ők meg úgy gondolják, inkább lopnak. Valamint a külföld mindezt tétlenül nézi, mert elég baja van otthon, mert az Akropolisz után ledöntik az Eiffel-tornyot, felgyújtják a Big-bent, felrobbantják a Fehér Házat az ottani elégedetlenek.

  Legjobbat ennek az országnak és társadalomnak (nekünk) egy teljeskörű és azonnali importtilalom tenne, a nem termelő külföldi tőke teljes kivonulásával egyetemben, az exportra termelő maradhatna. De még a teljes blokád – országhatárainkon se ki se be – is jobb mint a mai állapot amikor a tőkejavainkat szép lassan kihúzzák alólunk, a még meglévő életszínvonalat is csak hitelből vagy a meglévő maradék vagyon felélésével biztosítjuk.

 29. 28.

  Ez mind szépen és jól hangzik ,csak éppen hiányzik hozzá az a fajta tapsolos embertipus,aki ezt mind felvállalná. A fiatal generációt kimondottan nehéz lessz meggyőzni erről,főleg ha azzal ijesztgeted,hogy rosszabbul fognak élni,mint nagyapáik idejében.
  Csak egy kökemény diktatúra lenne képes újraszervezni a táradalmat és gazdaságot.

 30. 28: Csatlakozom kalotaszegi kollégához, illetve kiegészítenék. Több ponton is lehetne kötekedni, de ehelyett engedd meg, hogy csak egy, a legalapvetőbb ponton felhívjam a figyelmedet egy jelentős problémára.

  Ha jól értem, a fent kifejtett gazdasági reneszánszunk alapja a kőszén lenne, azon belül is a lignit és a barnakőszén. Azt ugye tudod, hogy ezekkel a széntípusokkal RENGETEG probléma van? Először is a fűtőértékük alacsony, maximum erőművekben tudod őket eltüzelni, az otthoni felhasználás gyakorlatilag kizárt. Tehát fűtésre maximum központi fűtési rendszerben fogod tudni használni őket. Azután a rossz minőségű szeneknek meg van az a rettentően előnytelen tulajdonsága, hogy NAGYON nem tisztán égnek. Konkrétan Németországban a 60-as években felütötte a fejét az a probléma, hogy a német barnakőszén magas kéntartalma miatt olyan savas esők alakultak ki, amik már a mezőgazdaság termésátlagait is fenyegették, az erdőkről nem is beszélve. Az elektromos energiát igénylő nagyipari termelés többek között pont azért költözött ki mára 80%-ban Kínába, mert Kína LESZARJA a savas esőket és a szénégetés miatt bekövetkező ökológiai katasztrófát. Erre nagyon rá fognak fázni később, de hát ez senkit nem érdekel. Ha tehát barnakőszénnel, horribile dictu lignittel oldod meg az energia kérdését, akkor hogyan fogsz itt élelmiszert meg biomasszát termelni? A savas eső lekaszál mindent, arról nem beszélve, hogy szénből kőolajszármazékokat (pl. nitrogéntartalmú műtrágyák, peszticidek, egyéb kemikáliák, stb.) rettentően nehézkes és veszteséges csinálni, ráadásul irtózatos mennyiségű elektromos energia kell hozzá, ami még több szén felhasználását teszi szükségessé, stb. stb. A magyar barnakőszénnek ráadásul még a rádiumtartalma is igen magas, ami égetés során természetesen a levegőbe kerül, vagyis nem kevés mennyiségű radioaktivitást szabadítasz rá a polgári lakosságra az égetéssel. Hogy fogod kezelni a többszörös számban megjelenő rákos betegségeket, fejlődési rendellenességeket és a többit?

  Az, hogy egy ilyen reneszánszhoz infrastruktúra, technológia, és ami a legfontosabb: TŐKE kellene, ami nálunk nincs meg, legfeljebb külföldről tudnánk behozni, az már csak hab a tortán.

 31. 28:
  Ez teljesen reális, csak….. az országot ehhez meg kell szervezni. Hatalomváltáskor az újak nem szervezni fognak, hanem folytatni az egyéni lopást. Az igazi probléma nem technikai, nem is a mezőgazdaság és az ipar újraszervezése, hanem az emberi tényező megregulálása. Ezt kell megoldani, ha kell statáriummal.

  30:
  Lesz elég szerves trágya (erre kalotaszegi is rámutatottz). At erőművek lokalitását meg kell válogatni. menjen a kéndioxid a Románokhoz, Ukrajnába. Ugyanígy gondolkodnak az osztrákok is.

 32. 30-ra
  A Mátrai Erőmű értékesít lignitet háztartási fűtési célokra. Úgy tudom, hogy szerencsés esetben még a salakösszeégéssel sincs probléma. Ismerősöknél is nagyon bevált a lignit, egy sima salgótarjáni kandallókályhában tüzelnek vele. Azt mondjuk nem tudom, hogy az erőműtől származik-e az anyag.

 33. Szerintem az emberi tényezőt nem fogja senki megregulázni, mert akinek erre lehetősége lenne, annak anyagi érdeke fűződik a jelenlegi rendszerhez.

  A posztok szépen össze vannak kapcsolódva, és én azt olvastam ki a hozzászólásokból, hogy azok az emberek nem juthatnak hatalomra, akik nem a megszokott életszínvonalunkat ígérik. Azonban az is világos, hogy csak bizonyos embereknek jut már csak ebből az életszínvonalból. Tehát vannak olyan emberek, akik a megszerzett javaikat (70 felett) önként hagyják hátra utódaikra, akik már nem képesek bármit is előállítani. Mégis él az a nézet, hogy mindenki annyit is ér, amennyije van. Ha jól értem, akkor a mi országunknak nincs semmije, ezért csak akkor tudunk létezni, ha EU tagok maradunk, mert csak akkor jön a tőke az országba. Az a tőke, amit többszörösen fizetünk majd vissza, mert hitelként kapjuk. A hülye hiteles felveszi a hitelt, mert gazdasági fejlődést vár tőle, holott így 20-30 évre lerontja a jövőjét. Ez felelőtlenség, de minden haladó embernek, politikusnak ezt kell tennie, mert a gazdasági fejlődés az első.
  Ha a jelenlegi (ház, munkahely, autó, színház, stb.)életszínvonal alá csökkenne az igényünk, akkor ott találnánk magunkat az igénytelen emberek között, akiket lenézünk. Mert ugye manapság a falusi paraszt, akinek nincs munkahelye, de a házadót, kukaadót stb. be kell fizetnie, hiába is akarna önellátásból megélni, mert nem tudna. Tetemes tartozást halmozna fel (az adók miből fizetése miatt). Ezeket az embereket lenézik, és lebirkázzák azok az emberek, akik annyit is érnek, hogy házuk, kocsijuk, munkahelyük van.
  Nincs választási lehetőség. Az emberi tényező az, hogy mindenki annyit is akar érni, hogy egyre több anyagi java legyen, és ne legyen lenézett ember.

 34. 28, Zolcsi:
  Hibátlan a meglátásod, csak ezt a jövőt én nem 10 millióval tudnám elképzelni, hanem sokkal kevesebbel.
  A vidéki kisember sose kívánta az eu-s csatlakozást, azt csak a rövidlátó karrierista barmok kívánták.
  A vidéki ember csak megélhetést akart a földjéből az állataiból, a munkájából. Míg mások luxuscikkekre vágynak.
  Én sose akartam az eu-t. Lépjünk ki, oszt hamarosan megmutatkozik, hogy ki mire alkalmas a levegőmasszírozáson kívűl ! Vagy a csodára várunk ? Jó ez a vegetálás, ez a közöny, ez a félelem ?
  A bioüzemanyagok előállítása egyáltalán nem nyereséges, ezt már több helyen is leírták. Többek közt ezért nem termel a nagyigmándi biodízel-üzem ! Vagy ezért nincs annyi repcetábla.
  Egy seprű-lapátos eseménysorozatnak mindenféleképpen be kell majd figyelnie, mert a rettegésnek egyszer és mindenkorra véget kell vetni Borsod, Szabolcs és Hajdú megyékben.
  30, jancsika:
  Erősen cáfolnám, hogy a lignitet és a barnaszenet nem lehet a háztartásokban felhasználni. Végül is csak dísznek tartják a Tüzépeken…A savas eső-s hozzászólásoddal egyetértek, bár a az uralkodó széliránnyal lehetne valamit kezdeni !
  A lakosság nagy létszámával van a legtöbb baj, nem az itthoni nyersanyagok mennyiségével.
  A lakosság visszaszoktatását a kapanyélhez először a visszamenőleges (és nyilvános) halálbüntetéssel kezdeném a politikus és egyéb kollégák esetében. Így már érdemes vóna dolgozni, mert az (ország)lopásnak erős gátja lenne.

 35. János! Egyetértek a hozzászólásoddal, de én a politikusat nem halálbüntetésre ítélném, hanem kapálásra. Mindegyiknek a saját tulajdonban lévő területét a saját kézi erejével kellene rendben tartani, és a saját terményeinek az eladásából fenntartani. Akkor aztán meglátnánk, hogy ki mennyit is ér!

 36. Emberek és Asszonyok !

  Aki esetleg még nem látta a 2009.-ben készült „Háború a nemzet ellen” című valósidejű magyar tragédiát, annak javaslom a figyelmébe !
  Május 14. hétfő Duna tv, 20 óra.

 37. 23. Tisztelt Jancsika, Üdv. Tibor bá,

  Több dolog sem tiszta számomra, például nem tudom, hogy mit értesz ebben a szövegkörnyezetben fogyasztási szokáson, amin szerinted változtatnunk kéne, főleg, hogy az adósságot is ide keverted. A „szocialista vagyon” megfogalmazás nekem szintén ismeretlen, sajnos nem tudom mit értesz alatta, amikor azt mondod, hogy azt feléltük. Ha egy ilyen „szocialista vagyont” felélt a magyar nép – ami a gondolatmenetedben megtakarítás kéne hogy legyen -, hogyan lehet, hogy később mégis többször nyomatékosítod: „A magyar nép megtakarítani nem hajlandó, ez az elmúlt 20 évben teljesen egyértelművé vált.”
  Ezt is írod például: „A saját tőke felhalmozására tehát nem vagyunk hajlandóak, a nemzetközi tőke szabályait pedig nem tartjuk be. Így aztán a növekedés is elmaradt.”
  Az elmúl 20 évben is minden játékszabályt betartottunk amit a „tőke” megkívánt, pont úgy, ahogyan most is. Kérlek, mondj egy szál példát arra, hogy milyen utasítást nem hajtottunk végre, ami ráadásul a „növekedésben” gátolja az országot. Zavaros továbbá, hogy mit értesz felhalmozás alatt, ami véleményed szerint gyakorlatilag akarat kérdése.
  A végkövetkeztetésed is nagyon furcsa számomra, pontosabb ellentmondások sokaságát vonja maga után. Miközben az eu-ból való kilépéstől tartasz, gyakorlatilag magad is csak az összeomlást két lehetőségét próbáltad felvázolni. Az összeomlás alternatívája a növekedés lenne? Ráadásul nem értem miért csak addig kéne helyben megtermeli a javakat, míg valami csoda folytán idővel sikerül „felhalmoznunk”, amiből aztán vígan élhetnénk mit hal a vízben, mert az majd kitermeli a fogyasztásunkat.
  Kár azon izgulnod, mi lesz az EU-ból való kilépés következménye, vagy hogy mi lenne IMF és egyéb csodálatos támogatások nélkül, inkább igyekezz szerintem kicsit rendszerezni a gondolataidat, máris megnyugodnál ebben a tekintetben. Ne haragudj, hogy ezt mondom. Egyébként a pénzügyi rendszert kihagytad az elemzésedből, pedig egy átfogó képhez az hozzátartozott volna, így gondolatban végig a jelenlegi mozgástérben maradtál, következésképpen az összeomlás újból és újból garantált. Tudom, hogy a cikkhez kevésbé szóltam, építő jellegű kritikának szántam, örülök hogy erről valahol egyáltalán beszélnek. Üdv

 38. 37 :
  A szocialista vagyon alatt elsősorban a termelő könnyű- nehéz-élelmiszer stb. ipart értjük. Ezt „elprívatizálták”, az ellentételezés nem látszik sehol. Az összes termelőeszköz ócskavas és színesfém formájában elhagyta az országot. Az én régi pamutfonógyáram (PATEX) helyén lakópark van.

 39. 37, tücsöktávlat:
  Sokan örülnének neki, ha részletesen kifejtenéd a gondolataidat, mert itt nem mindenki képzett a pénzügyi dolgokból, a lisszaboni szerződésből, a magánprivatizációból,az eu-s szerződésekből.
  Ha te egy másik logika mentén tudod felépíteni a lakosság és az ország jelenlegi gazdasági helyzete miatt egy jövőbeli eseménysorozatnak a lecsengését, tisztelettel várjuk !

 40. 37:
  Meg kell szoknod, hogy Jancsika a dolgokat összefüggéseiben madár perspektívából foglalja össze. Mi, közönséges haladók, azonban a földön járunk, amit a szakirodalom kutya perspektívának nevez. Csak úgy tudjuk egymást megérteni, ha ezt a tényt figyelemebe vesszük. Különben Jancsika meglátásaiban aligha van hiba, csak mi „kutyák” nem akarjuk tudomásul venni. 😀

 41. Azt még mindig nem értem, hogy honnan lehet a Jobbikban akkora potenciált látni, ami túlmutat azon a pár megpendített problémán amit felvetettek.

  Közben pedig most éppen úgy tűnik, hogy a 2010-es protest hangulatban annyira túlnyerték így is magukat, hogy mintha elindultak volna éppen a kisgazdásodás útján. Lehet, hogy 2014-ben nem a 2/3 lesz a cél, hanem a sok kis Jobbik külön-külön történő Parlamentbe jutása?

  Az EU-ból kilépés nem is biztos, hogy menne ráadásul, mert ennek a támogatottsága szerintem azért nem annyira nyilvánvalóan biztos.
  Hasonló példa a görögök, akik nem akarják amit az EU lenyomna a torkukon, de 80% mégis Eurot akar és nem Drachmát újra.

  Ha mégis ez lenne a végén, akkor az országos nagy összeomlósdiban nagyon sokan nem akarnák meg sem keresni az új helyüket. (Joggal vagy sem az más kérdés.) Úgyhogy szinte borítékolható a polgárháború, ami nem sok jót tartogat a lakosság nagy részének. Így pedig még egy diktatúra fenntarthatósága is kétséges lehet.

 42. 38, 39

  Panaszkodunk, hogy szerezni kell pénzügy tőkét (pl. IMF hitel, Eu „támogatás”), ami persze munkát teremt (mu, ha, ha..), ami végül valami csoda folytán jövedelmet (pénzt?) hoz a házhoz, amiből az állam is kéri a magáét. Természetszerűleg nehézen lehet gyereket vállalni, mert ahhoz sok pénz kell, és pénzbeli jövedelem nélkül a nyugdíjrendszer sem fenntartható. Számomra ez a gondolatmenet a világ egyik csodája, és ezért is szúrom bele mindig a pénzrendszert a mondandómba, ez a vesszőparipám, előre is elnézést érte.:) Ennek ellenére nem vagyok szakértője a témának, ha esetleg ezt a látszatot keltettem, akkor azért is elnézést.:) Sajnos annyira zűrös a gazdasági fogalomtárunk, hogy gyakran rákérdezek dolgokra a tisztánlátás végett, nem kötekedésnek szántam most sem.
  Gondoltam, hogy a privatizált vagyonról van szó, de akkor a „feléltük” jelző nem éppen találó, mert így azt sejtetjük, hogy bármiféle hasznuk származott volna belőle. Az eu esetében pedig én azt támogatom, hogy vizsgáljuk meg az egyenlegünket, átfogóan. A közvetlen ki- és befizetések számszerű egyenlege nem elégséges információ; ahhoz végképp nem, hogy Ukrajnával, Fehéroroszországgal példálózzunk, hogy teljes gazdasági elszigeteltséget vizionáljunk, vagy hogy kijelentsük, nem lesz „szabad átjárás”, ami egyébként nem tudom mit jelent. Svájcba esetleg Horvátországba van szabad átjárás az európai országoknak? Még lenne pár észrevételem, de alapvetően hasonló dolgok miatt írtam. Visszatérve a pénzügyi rendszerhez annyit fűznék hozzá, ha már belekezdtem, hogy szerintem egyrészt a másik végéről kellene megfogni a dolgot, a munkát kéne megszervezni, majd ezután a szükséges csereeszközt biztosítani, nem fordítva, ahogyan Jancsika is írta, nevezetesen, hogy bajaink egyike a tőkefidibusz-hiány. Én arra számítok, hogy egy majdan külföldön bevezetésre kerülő (elméletben azért már létező) alternatív pénzrendszer egyikét fogjuk átvenni, az ország valamely stádiumában, vagy nem. Ezt a két lehetőséget látom én, anélkül hogy ezt kifejteném. Sajnos a mezőgazdaság lehetőségeit nem tudom felmérni, ugyanakkor bízom benne, hogy működőképes lesz az erőforrásválság idején, na nem a mostani technológiával, felépítéssel. Úgy gondolom másban nemigen érdemes bízni az ország szempontjából.

 43. 30: lignitből állítja elő az áramot a Mátrai Erőmű, 2002 óta szűrőkkel. 2001-ben majdnem bezárták, azóta a dzsuva 98%-t megfogják. Állítólag. Ha tényleg komoly probléma a savas eső, akkor lesz szűrő az erőműveken, országos szinten akár több 10mrd ft-ért.

  Ha a háztartásban nem akarsz égetni barnaszenet, akkor jöhet a tüzifa. Ha nem elég és fokozatosan leraboljuk az erdőt, akkor átalakul szép lassan (500m feletti erdők kivételével) az egész akácossá. Nagyobb az éves fatermés és sajnos ennek kedvez a klímaváltozás is, míg pl a fenyőket pusztítja. 2m hektár erdőnk van, ebből kinyerhető évi 10m m3 tüzifa most. A faállomány 200m m3 felett van, tehát van tartalék az átállásra. Ha a kétharmada akác lesz akkor meg 15-20m m3 évente, ez bőségesen elég a nem távfűtéses házakhoz. Egyébként írták, hogy a lignit is égethető, barnaszenet meg konkrétan én is égetek nagyon ritkán. Barnaszénnel működő hőerőművekre ott van Tibor bá’ megoldása: megnézzük az uralkodó szélirányt, megnézzük mennyi magyar él a határon kívül abban az irányban, aztán alkalmas helyen ráengedjük a radioaktív füstöt a szőröstalpúakra. Egyenlítünk a ciánért… Majd írunk mi is tanulmányokat, mennyire jót tesz a szőröstalpúaknak az „aktív” füst, hogy felpezsdíti az ottani élővilágot. /Szegény Erdély, ez a hátránya, hogy Magyarország saját magával határos/

  Ha nem megy ki többé az itt megtermelt érték, esetleg lesz forrás megújulókra is – évek múltán – szélkerék, napkollektor, szigorúan az egyszerűbb dolgok. Napelem szerintem nem lesz.

  Műtrágyára nem lesz szükség, ha megszűnik az a modell, hogy kikamionozzuk a kukoricát hollandiába, ők ott felhizlalják a malacot, feldolgozzák, a húsárut meg visszakamionozzák hozzánk. Hallottad már a mondást, hogy „szaron úszik Hollandia?” itt meg műtrágyázunk? Nem röhej drága gázolajjal 2.000 km-t utaztatni a malac kajáját meg vissza a feldolgozott malacot? Évezredekig állati trágya ment a földekre. Majd most megy megint.

  Nem reneszánsz ez, hanem egy évtizedekkel előtti állapot kényszerű helyreállítása. Infrastruktúránk elégséges (sőt túlfejlett, talán fenn sem tudunk mindent tartani) egy 1950-60-s gazdaság fenntartásához. Technológia? Mihez? Minek 1950-s iparcikkekhez technológia? Egyszerűsödni fog minden, amit csak lehet azt kis műhelyekben, netán házilag készítenek majd, amit meg nem lehet az konkrétan nem lesz. Később ha megszilárdultak az alapok, szépen kúszik vissza a tech szint.

  Tőke: természetesen nem kell. MUNKA kell. Majd nem úgy építjük újjá a cukorgyárat, hogy felvesszük a hitelt a francia axától és odaadjuk a megbízást a francia bouygues-nek (M5, sportcsarnok?), hanem kezdjük az alapoktól: tégla kiégetése mint régen a tsz-melléküzemágban, agyag kifejtése csákánnyal a partoldalból, bele fűrészpor, kiégetni, porítani, már van is cementünk. Olyan amilyen, de van, köt, ragaszt. Szépen mindennek ki kell újra építeni az alapját ha elpusztították: mind-mind új és új munkahelyek. Mind mind fizetőképes piaci kereslet ami a termelés végső cikkeit megveszi. Egészséges körforgás, nem hitellel duzzasztott és szabályozott. Egyébként tőke úgy van, ahogy Kossuthék csinálták: azt mondta az Országgyűlés, hogy legyen pénz, kinyomtatták és lett. Finanszíroztak belőle 200.000 honvédet, felszerelést, ellátást, haditermelést – mindent. Mellette működött a szokásos kereskedelem és termelés. Nyilván a szabadságharc bukásával értéktelenné vált az egész.

 44. 41:
  Úgy, hogy itt a honlapon 80 százalék a Jobbikra szavazott. Remélem nem hülyéskedtek!

  43:
  Szép vizió, de nerm lehetetlen.

 45. A 43.-hoz: A mezőgazdasággal kapcsolatos eszmefuttatásod nekem már ott sántikál, hogy kukorica. Jelen pillanatban a köztermesztés 99,9%-át a külföldi gyártók által forgalmazott hímsteril kukorica fajták teszik ki. Hiába veted el a tavalyi magot, nem terem, új hibrid kell minden évben. Magyarul ha a KWS, Monsanto, Limagrin, stb. nem hoz vetőmagot, akkor nem lesz kukorica, ennyi. Nekem van itthon két marék mezőhegyesi lófogú, de hogy abból nem etetem meg a fél országot, az tuti. A műtrágya nemcsak azért terjedt el, mert nincs állat, hanem mert azonnali, harmonikus tápanyag ellátást biztosít, már a keléskor. Az pedig, hogy ezt azonnal kiváltja az állati trágya, mese, ugyanis: a trágya több év alatt táródik, amihez talajélet kell. Nos a talajélet a nagyüzemi táblák esetében nem létezik, ez van. Kell vagy 3-4 év, mire annyira regenerálódik, hogy lehessen számolni vele. És akkor nem beszéltem a vegyszerekről: hiányukban a gabona nagy része elmegy, megeszi a lisztharmat, vagy olyan fuzáriumos lesz, hogy beledöglik ember-állat. A bio fajták meg töredékét termik a nagyüzemieknek, és annyi vetőmag sincs belőlük, amivel elláthatnák az egész országot (balhé esetén pedig azonnali átállás kell – nem fog menni).
  Pluszban egy kocsi trágyát elteregetni is két férfi egy napos munkája. Csak mondom, mert a trágyát is meg kell mozgatni vagy négyszer, mire kimehet (kihordani, kazalba rakni, kocsira újra éretten majd földre kiteregetni). Ennek nekifog a panelproli? Az állatok? A csirkék alapból 3 oltással kezdik az életüket. Vakcina nélkül a nyulak egy-két nap alatt elmennek mixomatózisban. Sorolhatnám. És én gyakorlatból beszélek, nem elméletből.
  Eltűntek a régi fajták az állatokból is, nemcsak a növényekből, és ezeket nem lehet elővenni mert NINCSENEK. Max. kiszelektálódhat újra valami ellenállóbb változat, de addig éhen vész a fél ország.
  Úgyhogy el lehet felejteni a mezőgazdaságot mint utolsó mentsvárat. Ugyanúgy be fog szakadni, mint bármelyik más ágazat. Kell vagy 10 év, mire az egyes egységek a nyomorúságos önellátás (vagy tengődés) után valami kicsit eladásra tudnak termelni.

 46. A szenes témához….

  Igaz, hogy van még jelentős barnaszén vagyon, de annak jórésze már csak drága technológiával termelhető ki, ráadásul a kitermelés tönkreteszi a környezetében lévő „vízvagyont” is – ezért is zártak be több bányát.
  + a bányászkodás óriási beruházás igényes, nem indítható kisipari módszerekkel.
  Ezért a kőszén újra és újra emlegetése csak amolyan gazdasági piff-puff.

 47. 44: A 80% nem igazán az a válasz amire gondoltam, evvel az erővel mondhatnánk, hogy a fidesz 2010-es szavazóinak is igaza volt, mert ők voltak többen, közben tudjuk, hogy mennyire nem lett igazuk.

  A Jobbik messze nem egységes, és evvel látszólag nem is tud mit kezdeni. Nem tud kitörni a rétegpárt voltából, és úgy tűnik darabokra hullhat ha tét is társul egyszer, mert mondjuk majd sokan szavaznak rájuk legközelebb.
  Mostani szavazóik egyik fele valóban szélsőjobbos, a másik fele ezt elutasítja, csak nem talált egyelőre mást.
  Így valójában csak az alternatíva hiánya növelte ennyire a Jobbik támogatóinak számát. Ez nem zárja ki a további növekedést, viszont az erősíti a belső feszültségeket is.

 48. 37: Röviden a lényeg:

  1. Összeomlás

  Az összeomlás ELKERÜLHETETLEN. Globálisan, lokálisan, mindenhogy. Kizárólag egyetlen elméleti lehetőséggel lehetne elkerülni, mégpedig ha kitalálnánk valamilyen energiamegkötési eljárást (method of energy capture), ami nem a Carnot-ciklus elvén működik. A napelem és a szélenergia egyébként Carnot-gépek, vagyis a megújulók nem jelentenek valódi megoldást. Ilyen technológia még csak elméleti szinten sem létezik.

  A kérdés tehát, hogy melyik úton omlunk össze:

  A. Folytatjuk a növekedési paradigmát, amíg fizikailag ill. inkább társadalmilag lehetetlenné nem válik (szerintem ez közgazdaságtani értelemben kb. akkor fog bekövetkezni, amikor a gazdaságba visszaforgatandó tőke kb. 50%-a lesz a GDP-nek, de még ilyen arány mellett se lesz növekedés, Kínában ez most 40%, így érnek el évi 8%-os növekedést)

  B. Most azonnal kilépünk a növekedési paradigmából, ahogy annak idején Észak-Korea és Kuba a Szovjetunió összeomlása után (nem is igazán volt választásuk) – illetve gyakorlatilag a Szovjetunió is jó példa egy fejlett ipari társadalom összeomlására.

  A kérdés tehát minden ország számára a következő: MELYIK VERZIÓVAL JÁROK JOBBAN?

  A növekedési paradigmán belül talán van még lehetőség jobban felkészülni az összeomlásra, mert a lehetőségek jobbak. Talán. Viszont ehhez minimum az kéne, hogy az emberek mindennapos gondolkodási szintjén végre tudatosodjon, hogy AZ ÖSSZEOMLÁS ELKERÜLHETETLEN. Nem lesz gazdasági fellendülés, nem fogunk SOHA jobban élni, mint most. CSAK SZARABBUL ÉLHETÜNK, mint ma. Amíg ezt fel nem fogtuk, addig hiába kapálózunk. A kérdés nem az, hogy vesztünk-e, hanem hogy mit és mennyit. Ma egyetlen sikeres növekedési paradigmát folytató országban sem jelenik meg ez a narratíva a mainstream szintjén, utoljára a 80-as évek elejéig volt jelen az USA-ban. Azóta sehol. Amíg ez meg nem jelenik, addig biztos lehetünk benne, hogy az esélyeink egyre romlanak. Hamis narratíva csak szar válaszokat adhat az eleve szarul feltett kérdésekre.

  2. Pénz

  Valamit ne felejtsünk el: a pénz nem termel erőforrásokat, csak ÚJRAOSZTJA illetve FELHASZNÁLJA azokat. A pénz nem energia, nem termőföld, nem olaj és nem tiszta levegő, maximum ezek reprezentációja. A pénzrendszer lehetővé teszi, hogy kiaknázzuk az erőforrásokat, de nem tud erőforrásokat teremteni. Vagyis a meglévő erőforrásokat tudja jól vagy szarul kitermelni és újraosztani. A probléma a jelenlegi pénzügyi rendszerrel az, hogy csak növekedő reálgazdasági környezetben tud jól működni. Nem növekedő (zéró végösszegű játékokra alapuló) rendszerben a fiat money kizárólag egyenlőtlenségeket és szar hatásfokú felhasználást, kitermelést és elosztást tud generálni. A pénzügyi rendszert tehát le kell váltani.

  A kérdés: MIRE váltod le? Valamilyen fizikailag mérhető fedezetre alapuló rendszerre (arany- vagy energiastandard pl.)? Nem hülyeség, de sok mindent újra kell gondolni, ha ilyesmire akarunk vállalkozni. Az összes fizikai fedezet nélküli rendszer (pl. a munkára alapuló pénzteremtés, állami pénznyomtatás stb. stb.) gyakorlatilag fiat money, vagyis semmivel se vagyunk előrébb, mint a jelenlegi rendszerrel. Említetted pl. a munkát: a munkát csak úgy tudod megszervezni, ha a pénz, amit adsz érte cserébe, valódi értéket képvisel, de legalábbis az emberek ELHISZIK, hogy értékes. A fiat money bármilyen formája nem növekedő környezetben erre alkalmatlan. Mért is vált értéktelenné a Kossuth-féle pénz? Mert a Habsburgok győzelmével nyilvánvalóvá vált, hogy a Kossuth-féle vízió nem működik. Vagyis Kossuth csinált egy fiat money-t, amiben az emberek BÍZTAK, csakhogy a tények nem a bizalmat igazolták. Amikor a bizalom eltűnt, eltűnt a pénz is. Vagyis sajna nem a munka jön először, hanem először a motiváció, a pénz és a pénzügyi bizalom, mert anélkül nincs munka, maximum a gulág szintjén. Azt meg ne nagyon akard Magyarországon.

  3. Magyarország és az EU

  Magyarország jelenlegi helyzetében semmilyen szinten nincs felkészülve az összeomlásra. Ha most kilépünk a növekedési paradigmából, akkor azonnal összeomlunk, felkészülés nélkül, vagyis a lehetséges veszteség-forgatókönyvek közül valószínűleg a lehető legrosszabb fog bekövetkezni. A felkészüléshez először is el kéne fogadni a szitut, másodszor pedig idő és társadalmi összefogás kellene, hogy az összeomlás következményeit valamelyest csillapítsuk. Ha kilépünk az EU-ból, akkor ezzel búcsút mondhatunk a növekedési paradigmának, vagyis időt vesztünk. Ha időt és lehetőséget akarunk, akkor meg kell maradni a növekedési paradigmán belül, és tudatosan kell készülni arra az időszakra, amikor jön az összeomlás. Ennek még csak a nyomai sincsenek meg egyetlen pártnál sem.

  43: Csak egyetlen ellenvetés a „nyomjuk át a kénes füstöt a románoknak, fulladjanak meg ők tőle” forgatókönyvhöz:

  Szerinted az elmúlt 30 évben miről szólt a világgazdaság?

  Pontosan erről. A mai fejlett országok, mikor a saját ökológiai rendszerük már nem bírta az ipari társadalom mocskát felnyalni, nemes egyszerűséggel átnyomták a mocskot a fejlődő országoknak, fulladjanak bele ők. A probléma ott van, hogy a Föld ökoszférája egy összetett rendszer, amiben minden mindennel összefügg. Vagyis mi itt nem szennyezhetünk büntetlenül, hiába csapódik le a mocsok valaki másnál. Mára az ökoszféra GLOBÁLISAN kimerült, vagyis MINDENKI bele fog fulladni a mocsokba, nem csak azok az országok, ahol a szennyezés történik. A globális felmelegedés tökéletes példa erre. Egyetlen ország sem lesz, ami nem fog szenvedni a hatásaitól. Vagyis a széntüzelés nem túl jó ötlet. Arról nem beszélve, hogy egy olyan országnál, amiben nem igazán találsz két pontot, amik 1000 km-nél messzebb lennének egymástól, elég nehéz szelektíven átdobálni a mocskot a határon, anélkül, hogy vissza ne jönne. Plusz, mivel a felszíni vizeink 90%-a külföldről érkezik, szerinted mit fognak a szomszédaink pl. ezekkel csinálni, ha mi áteregetjük hozzájuk a kénes fingot puszta jószomszédi szeretetből? Egy olyan kis ország, mint Magyarország egy ilyen negatív végösszegű játékban (ahol az nyer, aki a legjobban ki tud baszni a többiekkel) KIZÁRÓLAG VESZTHET. Felejtsétek el.

  „2001-ben majdnem bezárták, azóta a dzsuva 98%-t megfogják. Állítólag.”

  Szegeden, ahol én laktam korábban, ugyanez volt az algyői üzemekkel. Elvégeztek némi technikai okosítást, és látszólag nem volt dzsuva. Ja, nem volt, legalábbis nappal nem. Mivel rájöttek, hogy éjszaka alszanak a környezetvédők, plusz a dzsuva sötétben nem látszik. Így aztán nemes egyszerűséggel éjszaka tüzelték el azt, ami ellen korábban nappal tüntettek a zöldek. Ez ma is pontosan így megy.

 49. Én is úgy látom, hogy tönkre van téve a rendszeren belül az összes szektor. Réka által leírt mezőgazdasági ellehetetlenülés (amiben sokan bíznak geddon esetén)szintén nagyon erőteljes, de ami engem még ennél is jobban kétségbe ejt az a vízkészletünk.
  Bár jancsika okfejtését elolvasva igazán nem kell aggódnunk, mert bárhogy is lesz, az szar lesz nekünk. Éljünk a mának! 🙂

 50. 48:

  Most van valami fotoszintézist utánozó technológia amivel a napfénnyel lehet közvetlenül vizet bontani, csak ugye a hatásfok még nem az igazi, de örüljünk hogy itt tartunk.

 51. 48:

  Én továbbmennék: a pénz az erőforrásokat sem tudja kitermelni, de újraosztani sem tudja azokat. (A kamat az ami jelenleg újraosztja a jövedelmeket, ami véleményem szerint nem szükségszerű velejárója a pénzrendszernek.) Egyetlen dolgot kéne jól tudnia a pénznek, mégpedig a reálgazdaságban keletkező értékeket közvetíteni, amihez a pénz forgásban kell tartani. A pénz nem kell hogy értékes legyen, mint ahogyan azt gondoljuk, épp ellenkezőleg; elfogadására épp elég okot ad az embereknek az, hogy adót fizetni csak azzal lehet. Miért is tekintünk jelenleg értékként a pénzre? Azért mert lehetővég teszi a munka nélkül szerezhető jövedelmet. Máskülönben semleges lenne számunkra. Bizalom vagy inkább hit csak egy rossz pénzrendszer működéséhez kellhet.
  Növekedés esetén is egyébként nemzetközi szinten zéró végösszegű játékról van szó. Exporttöbbleted csak egy másik ország importtöbblete árán érhető le, ugyanígy a nyereség és kiadás, az adósság és a megtakarítás, akár a sziámi ikrek. Hogy mire cserélhetnénk a jelenlegi rendszert jó kérdés, mert én úgy tudom, mindenhol gyakorlatilag a jelenlegi kamattal ösztönzött hitelpénzrendszer működik. Egyes helyeken ez már igencsak közbeszéd tárgyává kezd válni, pl. osztrákoknál (tudományos körökben), de idehaza is írtak ebben a témában már könyvet. Az aranyfedezetű pénz nagyon rossz választás lenne, ajánlom Silvio Gesell okfejtését a témában, szerintem még most is időszerű. A csereeszköznek egyetlen fedezete kell hogy legye, mégpedig a munka.
  Csak azt akarom hangsúlyozni, hogy amikor tőkehiányra panaszkodunk, vagy éppen az Eu támogatásait véljük nélkülözhetetlennek, valójában két dolog lehetséges: vagy a pénzrendszer gátolja az értékteremtés folyamatát, vagy nem is (pénzbeli) tőkehiánnyal állunk szemben, hanem erőforráshiánnyal, miképp emberi, úgy egyéb természeti erőforrás tekintetében. Szerintem mindkettő igaz, de a politikának erről nem illik beszélni, az első ok pedig egyenesen elfogadhatatlan, a hosszú távú gondolkozást gyakorlatilag kizárja.
  Az eu-hoz kapcsolatban csak azt tudnám mondani mint az előbb, mert az idő előtti összeomlásról szóló elméletet alátámasztandó, elfelejtettél magyarázatot mellékelni.

 52. 45:

  Én azt olvasom, hogy a magyar fajták egyenrangúak a külföldi cégek által gyártottakkal – ennek ellenére alacsony a felhasználási arányuk -, és mivel a külföldi gyártók is javarészt idehaza állítják elő vetőmagot, behozni sem kell mint ahogyan írod. A nagyüzemi kukoricatermesztésnek nincs egyébként alternatívája? Mellesleg pár éve hallottam egy Fülöp László nevű emberről, aki a találmányát reklámozta, amit én nem tudtam hova tenni. Róla hallottál már? Bocs, ha hülyeséget mondok, de érdekelne.

 53. 52: Természetesen állítanak elő itthon kukorica vetőmagot: hibridet. Apasor-anyasor, sokszor 3 vonalas is lehet, kézzel címerezni, külön csőtörővel aratják, stb. És van echte magyar fajta is, de ugyanez a technika. Semmire nem mész velük, mert a végtermék, ami a vetőmag, egy évben terem, és amit ebből aratsz, az nem termékenyült mag, tehát köv. évben nem hoz termést. (mint az öszvér) A magyar előállítás anya- és apamagvai is külföldről jönnek…
  Alacsony felhasználási arányuk a magyar magoknak zömmel annak köszönhető, hogy a nagy külföldi cégek szeretik, ha minél többet vásárolnak a nagyüzemek, és ezt a döntéshozóknak megfelelően honorálják utazás, ajándékok (ami akár egy új Ford is lehet) formájában.
  Alternatíva a fajta kukoricák vissza hozatala lehetne a hibridek helyett, de ez nem érdeke a lobbinak, mert most minden évben kell költs 20-60 000 Ft-ot a vetőmagra hektáronként. ( a vetőmag, szemes termény kereskedelem az egyik legnagyobb maffia) A tájfajták (mezőhegyesi lófogú, bánáti sárga stb) újra vethetők, lehet fogni belőlük magot. A termésátlaguk is közelíti a hibrideket. Amiért kiszorultak (a fenti nyomós ok mellett) az, hogy a magjuk szabálytalan, vetése nehezen gépesíthető, illetve nagy szárat hagynak maguk után, nehezen forgatható le ekével. Gazdaságtalanok a nagyüzemi szemszögből, de használhatóak lennének. Van az országban belőlük elszórva, kiskertekben kb. 500 ha. Csepp a tengerben.
  Fülöp Lászlót nem ismerem. Mivel foglalkozik?

 54. 51:
  „Az aranyfedezetű pénz nagyon rossz választás lenne, ajánlom Silvio Gesell okfejtését a témában, szerintem még most is időszerű.”

  A standardoknak meg vannak a maguk hátrányai, ez nem kérdés. Viszont ha választani kell a Silvio Gesell-féle „természetes pénzrendszer” és valamilyen fizikai standard között, akkor szerintem a fizikai standarddal jobban járunk. Bármilyen pénzrendszer esetén, miután elolvastad és megértetted, hogyan működik, mindig tedd fel magadnak a kérdést: HA megrendül a bizalom az adott pénzben, akkor egészen konkrétan MIT kapnak az egyes játékosok a pénz helyett? Standardoknál egészen egyértelmű a helyzet: egy bizonyos mennyiségű konkrét dolgot, pl. nemesfémet.

  A munkára és a bizalomra alapuló pénzrendszerek esetében viszont nem lehet megmondani, hogy mit kapnál cserébe, ha nem fogadnád el a fizetőeszközt pénzként. Munkát? Jó, de kinek a munkáját, mennyi munkát, milyen munkát? A pénz értéke erősen vitatható az ilyen rendszerekben. Ez pedig pontosan azt jelenti, hogy az adott pénzrendszer jól működik, amíg az emberek ELHISZIK, hogy van értéke. Ha megrendül a bizalom, oda a pénz értéke is. Az összes ilyen pénzrendszer pontosan ezért gyakorlatilag fiat money, vagyis csak idő kérdése, hogy mikor omlik össze nem növekedésre alapuló környezetben (vagyis olyan körülmények között, ahol nem lehet folyamatosan elhinni, hogy jövőre jobb lesz, mint idén).

 55. 54:

  „A munkára és a bizalomra alapuló pénzrendszerek esetében viszont nem lehet megmondani, hogy mit kapnál cserébe, ha nem fogadnád el a fizetőeszközt pénzként. Munkát? Jó, de kinek a munkáját, mennyi munkát, milyen munkát? A pénz értéke erősen vitatható az ilyen rendszerekben.”

  Az előállított értékeken kívül miért kéne bármit is kapni a pénzért cserébe, mint valami dzsókert? Miért kéne értékkel felruházni a csereeszközt? Minél semlegesebb, és minél korlátlanabbul előállítható, annál jobb. Miért kéne pont egy szűkös eszközhöz kötni egy ilyen fontos közvetítőt? Hogy milyen és mennyi munkát kapsz, azt most is a piac szabályozza, egy kissé torz formában ugyan, de működik.

  Az idézett gondolatodból is látszik, hogy valami nem stimmel, vagy csak véletlenül fogalmaztál többszörösen hibásan. A pénz és a fizetőeszköz azonos fogalom, így a mondandód lényege egészében kivehetetlen. Véleményem szerint elég ha munkára alapszik, nem kell a bizalom, ha jól működik, ha az állam adót ezen eszköz formájában szed be, és ha a bankok is a hitelt adott pénznemben bocsátják rendelkezésre, valamint ha a munkamegosztást sem szeretnék az emberek feladni. Ez ráadásul most is működik, nem ez jelenti a problémát. A pénz egy módon tud valóban elértéktelenedi, ha elinflálódik, de ez szintén nem bizalom kérdése.

 56. 53:

  Hát ilyen pi víz szakértő vagy mi, egyébként agrármérnök. Nem tudtam eldönteni, hogy szélhámosság-e vagy tényleg alkalmazzák a módszert a mezőgazdaságban.

 57. 48. Jancsika

  „..nem fogunk SOHA jobban élni, mint most. CSAK SZARABBUL ÉLHETÜNK, mint ma.” Remélem ezt csak anyagi értelemben gondoltad. Én ma tized annyi pénzből élek mint 5-6 évvel ezelőtt, mégis jobbnak érzem az életem, mert átszerveztem egy másik értékrend szerint.

 58. 53.
  Hol tudnék vásárolni nem hibrid kukorica és búza vetőmagot? Nem kéne sok, kb.1000 nm2-em van csak.
  Mennyi ideig lehet ezeket a vetőmagokat tárolni?

 59. 58:
  Jánostól, majd jelentkezik, ha elolvas.

 60. 58, SI:
  még van szabadelvirágzású fehér és vörös lófogú kukoricám. Fehérből van még vagy 8-10 cső.
  Email-ben Tiboron keresztül beszélhetünk róla.

 61. 59.-60.
  Köszönöm, email ment Tiborbá részére.

 62. 45: Az egyszeri brutális átállás valóban gond. De HA elszántuk magunkat és azt mondjuk, az átállást választjuk a lassú de biztos halál helyett – és persze ebben a nép többsége is partner – akkor meg lehet csinálni. Ha választani lehet aközött, hogy éhenhalsz vagy inkább szedegeted kézzel a krumplibogarat, akkor inkább szedegetni fogod. Ugyanez igaz a trágyaterítésre, legalább lesz munka. Az első 1-2 év valóban kemény lehet, az elején esetleg nem kukoricát termelünk állati takarmánynak meg tisztaszesznek, hanem mindent ami csak ehető. Legeltetjük a tehenet. Makkoltatjuk a malacot – vissza a kezdetlegesebb gazdálkodás felé. Ez azzal jár, hogy romlik a terméshozam, így az átállás kezdetén iszonyatosan munkaigényessé válik a mezőgazdaság, egészen addig amíg – ahogy írjátok – nincs elég vetőmag. Ha most van 500 ha vetőmagot adó fajta, akkor abból jövőre lehet 50.000, azután 5.000.000 ha-ra elég vetőmag. A szorzószámot nem ismerem, de brutálisan magas. Addig kihúzzuk a kezdetlegesebb formákkal és sokkal több munkaerővel (amiből van dögivel). Most dolgozik talán 6% a mezőgazdaságban, elkerülendő az éhínséget dolgozhat akár 60% is ha szükséges.

  Oltást és vegyszert ad a magyar gyógyszeripar ami mind a mai napig többé-kevésbé egyben van. Talán az egyetlen szektor ami épségben megmaradt. Van tudás, vannak eszközök, lesz vegyszer, lesz oltás. Egyáltalán a gyógyszerekkel különösebb bajunk nem lesz, mindent meg tudunk csinálni, le tudunk koppintani amit bárhol a világon megcsinálnak. Segédeszközökkel persze szívunk majd, pl szívmotort egy ideig nem tudunk előállítani…

  Azért bízom a mezőgazdaságban, mert jelenlegi állapotában a magyar élelmiszerszükséglet 2-3x-át képes megtermelni, 25-30m ember kajáját (mondják az okosok), feltéve, hogy megműveljük amit lehet. Felére/harmadára eső termésátlaggal sem halunk éhen, ki tudjuk húzni az átállás első két évét. Munkaerő meg van, illetve lesz még, ha leáll az exportunk.

  Abban egyetértek veled, hogy iszonyatosakat lehet szívni a termeléssel vegyszerek nélkül. Ezt részben úgy próbálják kivédeni, hogy rengeteg mindennel foglalkoznak, ha az egyik természeti körülmény elvitte az egyik növényt, kedvez a másiknak. Ha az egyiket leette a kártevő, a másik fajtához nem nyúl. Stb, stb, stb. Nem baj, lesz mindenre ember, állami transzferek megszűnése után örömmel megy dolgozni.

 63. 48:Hadd legyek egy kicsit cinikus. Eddig csak hozzánk nyomták át a mocskukat a környékbeliek. Eddig tűrtük, most ideje viszonozni. Vizek: a Rábába éveken át engedte a bőrgyár a hulladékát. Románia beleengedte a Tiszába a ciánt. Ukrajnából jön a háztartási szemét, úszva a folyón. Miről beszélünk?

  A kérésnek/tárgyalásnak nem volt eredménye, lehet, hogy erőt kell mutatni: ha átengedjük a kénes füstöt, lesz tárgyalási alapunk, hogy ők meg zárják be a ciános bányát, mi csökkentjük a füstöt. Ha egy ilyen kis ország nem mutat némi erőt, teljesen hülyére veszik. Ha sokat mutat, eltapossák. Most emelkedik az ingerküszöb, egyre durvább dolgokat meg lehet csinálni, szokik hozzá a fejlett nyugat…

  Mátrai Erőművet nem kívánom védeni, többmillíárdos beruházás volt a szűrők felszerelése a gazdasági sajtó szerint. Oda kéne menni és megnézni, megmérni mi jön ki éjjel.

  Pénz: a pénzhez nem kell bizalom. Nem azért fogadták el a boltban a napi 2-3%-l romló rubelt vagy a hiperinflációs pengőt mert vagyont kívántak vele felhalmozni, hanem azért, mert az volt a törvényes és egyben a legpraktikusabb csereeszköz. Ki lehetett vele fizetni az államot, ill kötelező volt elfogadni, ill minden más csereeszköz nehézkesebb volt. Aki elfogadta nem tartogatta, inkább adta tovább. Tegyük fel, hogy van akkora termelés, ami az elfogyasztott (megevett, megivott, elnyűtt, stb) készleteket éppen pótolja, de nincs bizalom. A forgási sebesség felgyorsul, az árak nőnek. Ha az új kibocsátás a már meglévő pénzmennyiséghez képest alacsony, akkor a forgási sebesség lehetséges technikai maximumát elérve az árak nem nőnek tovább csak keveset. Amint az árak stabillá válnak, nőni kezd a bizalom, lassul (lezuhan) a forgási sebesség. Lezuhannak az árak. Napi adásvétel helyett nyugisabb ritmusban kereskedik mindenki és az átlagember nem spájzol többé.

 64. A Mátrai Erőműben van egy komoly porleválasztó és ami új, az a kéntelenítő. Ha füstöt látsz a kéményből, az a kazán begyújtásnál használt olaj égetésekor keletkezik.

 65. 62, Zolcsi:
  „Az első 1-2 év valóban kemény lehet”
  Helyesbítenék: az első 10-20 év kőkemény lesz.

 66. Igazán nem tudom hova rakjam, de önellátósdi,Hegedűs Zsuzsa malaccal a hóna alatt a nevem alatti videón..(azaz inkább csak „fehérjejuttatás” tanulságokkal. Nincs semmi véleményem, csak megnéztem. Teljesen hamvábahótt kezdeményezés lenne? Állítólag van ahol sikereket is értek el, van ahol nem, pl. ahol kiscsibét osztottak, azok meg jól megfáztak, mert nem volt mivel melegíteni őket, se áram, se tüzelő, se szakértelem.. Meg van ahol megeszik a kismalacot azonnal, azt is eltudom képzelni.

 67. 67: Szegény Hegedűs Zsuzsának meg már csak egy kutya jutott. Ja meg az Audi 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük