(879) Aszpartam az (édes) méreg

Tibor bá online

 

A cukrot kiváltó „mesterséges” édesítőket az emberiség évtizedek óta használja, ezek közül a legismertebb a SZAHARIN, de használatban volt még a NÁTRIUMCIKLAMÁT, illetve néha a kettő keveréke. Elsődleges alkalmazásuk a cukorbetegek táplálkozásánál nyert szerepet, mivel a betegség jellegéből kifolyólag a napi szénhidrát fogyasztást igen alacsony értéken kell tartani. Ezek a betegek kávét, teát vagy keserűen kénytelenek inni vagy valamelyik mesterséges édesítőszerrel. Nem sokkal a II. világháború után a nyugati világban kezdett elterjedni az elhízás, aminek visszaszorítása érdekében a különböző üdítőital gyártók „light” változatokat kezdtek el gyártani azzal a reklámmondattal, hogy „nem hizlal”. Más szavakkal az italokban cukor helyett mesterséges édesítőt tettek. Egyszeriben óriási igény keletkezett a mesterséges édesítőszerek után. Körülbelül ebben az időben bukkantak rá véletlenül az ASZPARTAM elnevezésű, a cukornál sok százszor édesebb és filléres költséggel előállítható mesterséges édesítőszerre.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott a gyártási jogot megvette a Monsanto multinacionális cég (hírhedtséget a génmanipulált szójababbal és kukoricával sikerült szereznie, melyek gyomirtó rezisztensek) és NutraSweet néven hozta forgalomba. Ezen kívül óriási mennyiségben használják az üdítőital gyártásnál. Ezzel így nem is lenne semmi baj, de már a nyolcvanas években kiderült, hogy az ASZPARTAM gyakorlatilag méreg. Egészen pontosan nem maga az aszpartam, hanem, a bomlás terméke. Ugyanis az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes elterjedni az egész emberi testben, és lerakódni bármelyik szövetben. A ciklamáttal vagy a szaharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul. A formaldehid halálos méreg, kisadagban rákkeltő. További összetevő a fenil-alanin és aszparaginsav pedig mérgek.

Mi a teendő, ha nem akarod magad megmérgezni? Semmit ne igyál, ami „light”. Olvasd el minden termék összetevőit és, amiben aszpartam van, azt ne vedd meg. Van, amikor cselesek, és aszpartam helyett azt írják, hogy E 951, kerüljétek. Most néhány tipikus élelmiszer, amiben majdnem biztos, hogy aszpartam van: rostos és szénsavas üdítők, joghurt, fagylalt, preparált reggeli készítmények, pezsgőtabletták, vitaminitalok, rágógumik, lekvárok, egyes édesítőszerek (folyékony, tabletta, kristályos vagy por alakban).

Lehetséges aszpartam mellékhatások: álmosság, memóriavesztés, végtagzsibbadás, görcsök, látászavar, fülcsengés, fejfájás, remegés, ingerlékenység, álmatlanság, szapora szívverés, hányinger, nehézlégzés, kiütés, nyelési fájdalom, bőrviszketés, hajhullás, testsúlycsökkenés, ízületi fájdalmak. Gyakorlatilag tehát bármi, az egyén hajlamától függően.

Utószó: Bizonyos hatóságok tudnak róla, de a Monsanto-val senki se kezd ki. Túlságosan sok pénz forog kockán.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

69 gondolat erről: „(879) Aszpartam az (édes) méreg

 1. Had legyek én az ördög (és az aszpartam + Monsanto) ügyvédje !
  Igaz hogy az aszpartam lebomlik a szervezetben és többek közt metilalkohol is képződik, de hacsak nem kiskanállal eszed az édesitő tablettát jelentéktelen menyiséget kap a szervezeted.
  A metilalkohol alacsony koncentrációban szinte minden gyümölcsben megtalálható !!!
  Tessék egy link ezt sikerült hirtelenjében kigugliznom:http://immunspecialista.hu/?p=hir&id=327
  Ha már fogyózni akarsz az aszpartam természeteshez közeli öszetétele még a legkisseb rosz a szacharinhoz vagy a ciklamáthoz képest!
  Szerintem …

 2. Kösz a cikket, elküldöm egy kedves kolléganőmnek, akinél minimális inzulin rezisztenciát állapítottak meg, és azóta szó szerint dönti magába a light temékeket/Cola és hozzá dohányzik. Az IR okozta probléma kivédésével csinál két másik rosszabat…
  Én magam ösztönösen kerültem mindig is, hülye ízt érzek utána a szájnyálkahártyámon,amin a fogmosás sem segít- és émelygést. Úgyhogy soha.

  De azt is beszéltük valakivel mostanában, hogy minek is ez a sok light termék? Egyszerűen édes íz függők lennének az emberek? Régen (kiskoromban) sosem vettünk szénsavas /szőke és barna/ kólákat, csak kizárólag ha vendégek jöttek. Ma sem veszek. Sőt gyümölcsléket sem, nincs is igény rá. De régen ha megvettük, desszertnek, finomságnak volt használatos,ünnepi asztalnál, nem is volt ilyen óriáspalack, egy azaz 1 literes volt a narancs és a cola is. Pepsis üvegre emlékszem, egy lityós volt de elég volt a vendégeknek is. Kis szép pohárba kapott mindenki egy kicsit.
  Manapság meg víz helyett szokás, palackból gyomorba, fel sem fogva az ízeket, csak döntve a cukrot illetve az aszpartamot.

  De a csokikkal is mi a helyzet. gyerekkoromban a „kis csokika”kategótia az a valóban kicsi kis sportszelet volt, vagy egy kicsi szelet Szamba (kedvencem) vagy Lottó, vagy kapucíner volt. ma a „KIS csokika”az a snickers, vagy a Mars, ami csokikának túl nagy, ebédnek meg nem elég jó..

  Mégegyszer köszönöm a posztot, tömör és érthető, ismerősöm is elolvassa így.

 3. Mindig is ódzkodtam az olyan dolgoktól, aminek nem sok értelmét látom, mégis tukmálják, reklámozzák orrba-szájba. Így a light őrületből is kimaradtam.

  A nyírfacukrot (xilitol) több vadon élő fafajból is kinyerhetjük. Nem is kell feltétlenül csúnya vágást ejteni a fán, elég egy visszahajtott gallyat egy PET palack szájába tenni, azt rákötözni a törzsre. Tavasszal egy fából egy éjszaka fél liter viricslé kifolyik. Saját tapasztalatom még nincs, erről egy videót láttam, autentikusnak tűnt.

  Lehet sűríteni, finomítani, de közvetlenül fogyasztva egy édes üdítőital. Kb. 200 éve Debrecenben hordókból árulták, a lányok különösen vették, mert úgy tartották, jó a szeplők ellen.

 4. 3.
  Ezt még életemben nem hallottam, még egy hasznos információ. Ki kéne próbálni fotóval. Ez is jó olyan geddoncukornak:)vagy méz helyett, hisz kevésbé macerás, ha megvalósítható.. És még szeplő ellen is!:-)

 5. „További összetevő a fenil-analin és aszparginsav pedig mérgek.”

  Helyesen írva a nevüket: fenil-alanin és aszparaginsav. Nem mérgek, hanem proteinogén aminosavak. A fenil-alanin ráadásul esszenciális; az aszparaginsavat a szervezet szintetizálja is.

 6. 6. Lényeges a mennyiség. Az aspartamot például élénkítő tablettában használják(az aszparaginsav egy ingerületátvivű anyag), sokkal kisebb mennyiségben mint az egészségügyi ajánlások az aspartamot ajánlják. A fenilalanin növeli a dopamin és noradrenalin szintjét az agyban. Tehát mindkét anyag az agyi folyamatokat stimulálja.

 7. Sajnos nem csak az üdítőkkel van probléma.
  http://komlomedia.hu/hir.php?hir=1900

  De visszatérve az aszpartamra, mikor régen ilyyen light-os szarokat ittam, a májam meg szokott duzzadni, és feszítő, kellemetlen érzésem volt pár óráig.

 8. 3: A xilit jó kis édesítő. Kár, hogy 2000 Ft/kg…

 9. 7: Az élénkítő tablettában valószínűleg édesítőként, és nem aminosavforrásként használják. Ha pedig igen, akkor az „élénkítő tabletta” egyszerűen átverés. Minden fehérjeforrás végül „stimulálja az agyi folyamatokat”, például egy tojásrántotta is. A mennyiségekről tájékozódásképpen: mondjuk 100 gramm tyúktojás albuminból mintegy 6-8 gramm fenil-alanin és mintegy 8-10 gramm aszparaginsav képes felszabadulni.

 10. „Az aszpartamot 1965-ben fedezték fel, talán nem meglepő, ha azt mondom – véletlen. Gyomorfekély ellenes gyógyszert akartak kifejleszteni, és lett belőle mesterséges édesítőszer. A gyártócég 1973-ban kért engedélyt a forgalmazásra, s több mint száz vizsgálatot nyújtott be annak bizonyítására, hogy az aszpartam biztonságos. Bár korlátozott alkalmazását engedélyezték, tudományos körökből oly heves ellenkezést váltott ki, hogy újravizsgálva a benyújtott adatokat, az FDA történetében először bűnügyi nyomozást indítottak a gyártó cég ellen azzal a gyanúval, hogy cég az aszpartam biztonságosságát hamis adatokkal akarta igazolni. Csakhogy a szövetségi vizsgálatot vezető ügyész váratlanul lemondott, és új állás után nézve hirtelen az aszpartamot gyártó cégnél talált egy éppen neki megfelelő zsíros posztot. A vizsgálat elévülési okok miatt meghiúsult. 1977-ben kiadták a Bressler jelentést, melyben Dr. Jerome Bressler súlyos kritikával illette a gyártó cég adathamisításait, rámutatva, hogy a vizsgálatok valójában azt bizonyítják, az aszpartam agydaganatot okoz.
  A gyártócég belátta, hogy így nem fog sikerülni az engedélyeztetés. Gondolnánk, módosított az aszpartam összetételén, vagy új vizsgálatokat rendelt el. Nem ez történt: új embereket szerződtetett, akik politikai befolyásuk révén az akkor elnökké iktatott Ronald Reagenen keresztül elérték, hogy az FDA új vizsgáló bizottságot hozzon létre az aszpartam kérdésében. De még ez az új bizottság is leszavazta az engedélyezést, sebtiben hát még ezt a bizottságot is át kellett alakítani. Az engedélyezési eljárás tehát bohózattá, de a végeredmény a fogyasztókra nézve tragédiává vált. Az aszpartam története előrevetítette azt az új korszakot, amelyben az élelmiszer és gyógyszerengedélyezési eljárások többé már nem a fogyasztók, hanem a gyártók érdekeit szolgálják….”

  Ergo már az aszpartam piacra dobásakor tudták, hogy egy veszélyes és a posztban is leírt betegségeket okozó adalékanyagról van szó. Ennek ellenére mégis a polcokon a mai napig.
  Szerencsére. Hiszen így hamarabb elérjük a kívánatos 3 milliót 🙂

  Nem fura, hogy nemrégiben derült ki, hogy a kemoterápiás szerek is rákkeltőek? Illetve hozták nyilvánosságra, mert korábban is tudták már, bár nagy port most sem kavartak neki.
  Nagyon ügyes, nagyon ügyes! Rák ellen adják, és rákot okoz, ill. a már meglévő sejtek burjánzását elősegíti.
  Nagyon helyes, még előbb érjük el a 3 milliót…

  És ezt a sort olyan hosszan lehetne folytatni, hogy betelne Tibor bá tárhelye.
  No akkor mit nekünk egy kis aszpartam?
  Jó étvágyat, erőt, egészséget!

 11. Többek közt DDT-t is a Monsanto-nak köszönhetjük.

 12. 3-4:
  A xilitoltól fosol, mint a Murányi macskája. Kis mennyiségben nem, de annak nincs sok értelme. ja és fogyókurára alkalmatlan, mert van benne kalória, és kurva drága.

 13. Remek a poszt Tibor bá’ Mintha visszamentem volna az időben kb. 15 évet! Meg mernék esküdni, hogy szóról szóra olvastam ezt a cikket akkortájt. Fitness és testépítő edzőként elég sokat találkozom ezzel az ‘okossággal’, de fel sem merült bennem, hogy Tibor bá’ átveszi a staféta botot 🙂
  Ha megengedi leírom az én rálátásomat. Először is talán leszögezhetjük, hogy a fitness és a testépítő sportoló az, aki képes bármit megenni és megtenni a célja érdekében.
  Ők azok akik az étkezéstudomány legnaprakészebb termékeit elsőként elkezdik fogyasztani. Nem történt ez másként az aszpartam-mal sem. Azokban az étrendkiegészítőkben amiket elfogyaszt a sortoló az aszpartam a felfedezése óta jelen van, ami azóta már jelentős idő. A fenti cikk alapján tömegével kellene betegségekkel küzdve megtölteniük a kórházakat, de nem teszik valamiért. Talán azért, mert az aszpartam nem az, ami itt le van írva. Az aszpartam fehérje alapú észter típus. Két aminosavból hozzák létre. A fehérje vagy aminosav az az anyag, ami minden földi élet alapja. A szervezetben lebomló aszparaginsav nem esszenciális amino, a szervezet is elő tudja állítani és a biokémiai, élettani funkcióinkban van fontos szerepe. A fenilalanin esszenciális amino, a táplálkozásunkal kell bevinni, mivel szükséges az idegrendszer normális működéséhez. Bizonyos génhibával született embereknek okozhat problémát a bevitele, ők nem tudják megjelelően feldolgozni ezt a vegyületet.
  Szóval rendkívűl veszélyes az anyag, ahogy Tibor bá’ írja: „a fenil-analin és aszparginsav pedig mérgek” GRATULÁLOK! 🙂
  Kiegészíteném még a cikkét azzal, hogy a tej fogyasztók is kiemelten veszélyeztetettek, mivel a tejben tízszer több fenilalanin és tizenötször több aszparaginsav van, mint, ugyan akkora adag, 100%-osan aszpartámmal édesített üdítőitalban. Írhaték még a dologról megalapozott tényeket, de arra nem szokott közönség lenni. 🙂
  Viszont, megfigyeltem Tibor bá’ oldalán, ha valami bulváros butaság kerül szóba, arra mennyivel hamarabb van hozzászólás a témához. Ehhez már 9 órára 10 hozzászóló fejtette ki álláspontját, a döntő többségben a poszt tényfeltárásával egyetértve. Más esetekben, ha valami értelmes tudományos poszt kerül fel az oldalra, előfordul, hogy délig sincs bejegyzés a témához. Ez is megérne egy kutakodást, hogy milyen tényezők játszanak ebben közre.

 14. 14. Tibor bá’
  Kiegészítő édesítőnek gondolom azoknak, akiknek a közelében találhatók megfelelő fák. Fogyókúra kevésbé lesz szempont, ha alig van mit enni. Ha jól tudom, lassabban szívódik fel, mint a cukor, cukorbetegek is ehetik.

 15. Azért ha jól belegondoltok valahol szenzációs, hogy milyen szinten manipulálható az ember.

  Kész tény már az is, hogy a fluorid lebutít, ergo az agyat „támadja” meg az is. Tudományosan bizonyított. Megtalálható az összes fogkrémben, szinte mindegyik palackozott ásványvízben, csapvízben, hogy csak a leggyakrabban fogyasztottakat említsem.
  Szóval, lényeg, hogy légy hülye. Ehhez igyál kóla light-ot, hogy legyél idegbeteg is, így mehetsz a pszichiáterhez, aki már is írja az antidepresszánst, szorongásoldóval. Egyél hozzá mekis kaját, hogy kapjál rákot is.
  Mikor mindez megvan, kicsit elkeskenyedik a szád, de bevállalod a kemót, mint utolsó lehetőséget, amivel végképp feladják neked az utolsó kenetet.

  És ez csak 0.01% kb. abból, amit nap, mint nap kapunk.

  Észrevettem, hogy nagyon sok ember körülöttem állandóan fáradt függetlenül az alvás mennyiségétől és minőségétől. Rengetegen „már minden mindegy” állapotban vannak, kvázi két lábon járó „zombik” tömkelege jár kel az utcákon.
  Kérdem én ezek után csoda, hogy ennyi ember küzd problémákkal?

  Feltételezhetek szándékosságot az emberek lehülyítése, és halálba kergetése mögött?

  Hát tessék Jancsika, valóság lett a kívánságod! Sőt már rég az, csak érdekes módon mostanában jelenik meg egyre több hivatalos megerősítés is, és amik korábban összeesküvés elméletek voltak, azok mára tudományosan bizonyított tények lettek.
  Hány ilyen lehet még???

 16. Hasonló dolgokat ír le ez a cikk, mint te Tibor bá a posztban:

  „Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig?”

  http://antalvali.com/aszpartam_az_edes_mereg

 17. Kedves Tibor bá’

  Hasonlóan a többi újságíróhoz, te is imádod, ha az írásod kellően felrázó, megbotránkoztató stb. provokatív.Nincs is ezzel semmi baj.
  Mindazonáltal, mivel az ördög sajnos éppen a részletekben van, ha megengeded ezeket az írásaidat nem vagyok hajlandó névértékben elfogadni.
  A génmanipulált növények esetében is tartalmaztak csúsztatásokat a mondataid, amik éppen a lényeget érintik.
  Mondok egy példát, hogy a többiek is megérthessék álláspontomat.
  A klór rákkeltő ez egy tény.
  Az ivóvizet fertőtlenítés céljából klórozzák, ez is tény.
  Az azonban,hogy – tehát az ivóíz rákkeltő – már nem tény.
  Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi kerül e klórból a szervezetbe a mennyiség döntő a rákkeltő nem rákkeltő kérdésben.
  Lájt feliratú light terméket mindenesetre ezután nem fogyasztok és nagyon szépen köszönöm az információt.

 18. Az édesítőszer, amit én használok (tabletta, folyékony – ua. a márka), édesítőszerként tartalmaz: nátrium-ciklamátot és szacharin-nátriumot.

  A vitamintabletta, amiből napi 1 db-ot szedek, édesítőszerként szintén ugyanezeket tartalmazza: nátrium-ciklamátot és szacharin-nátriumot.

  No aszpartam! 😀

 19. 20: Igyál vizet, abba nem kell semmilyen édesítőszer.

  Ja, állítólag az is rákkeltő 🙂

 20. Én is mindig megnézem,ha valami olyasmit veszek ami light,hogy tartalmaz-e aszpartamot..Mivel magnézium pezsgőtablettát is szoktam venni,azt is muszáj néznem hogy melyiket,melyikben van aszpartam..És azokat nagy ívben elkerülöm..Ha amiben nincs,az drágább is,akikor is azt veszem meg..

 21. 11:
  Azt lehetne kérni MINDENKITŐl, ha idéz valamit, akkor nevezze meg a forrást?
  Ezt általában így szokás, tiszteljük meg a szerzőt ezzel.

  No tehát curix forrásából idézve:
  „Kezdjük a vizsgálatokkal. Dr. Ralph G. Walton százhatvanhat 1980 és 1985 közt megjelent aszpartamot vizsgáló közleményt tekintett át, és ezek közül hetvennégyet az aszpartam gyártók finanszíroztak. A hetvennégy vizsgálat egyöntetűen biztonságosnak találta az aszpartamot. A fennmaradó 92 független vizsgálat 91%-a azonban negatív egészségügyi hatásokról számolt be. A jelenség jól ismert a gyógyszeripari vizsgálatokból: kétséges szerek esetén a szponzor kilétéből látatlanban meg lehet jósolni a vizsgálat eredményét. Vagyis az „alkalmazott tudomány” a marketing eszközévé vált.”

  http://timieszsoka.freeblog.hu/

  Sajnos nálam amit a Monsanto gyárt az eleve gyanús.
  A nagy termékeinek mindegyikével kapcsolatban derültek ki disznóságok.

  A GMO-s cikkben részletese írtam róla, de könnyen utána lehet nézni.

 22. 23:

  Szendi Gábortól idéztem. Nagyon sok hasznos információ található a honlapján. Linket nem teszek ide, mindenkinek barátja a google.

 23. 24: ” Linket nem teszek ide, mindenkinek barátja a google.”
  Ez bizony nem helyes.
  Így például ellehetne kerülni, hogy egy másik google találatot nézzen az ember forrásnak.

  Én ha idézek, kínosan ügyelek a forrás megjelölésre.

 24. Na tehát egy gyors kutatással, számolással a következő eredményre jutottam.

  Az aszpartám elfogadható napi beviteli mennyiség: 40 mg testtömeg-kilogrammonként.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Aszpart%C3%A1m

  A molekulasúlyokból az adódik, hogy ha az anyagban lévő Metil-csoport 100%-ban formaldehiddé alakul, akkor a formaldehid mennyiség 4 mg lesz testtömeg-kilogrammonként.

  A formaldehid rákkeltő tulajdonságáról vita folyik.
  http://vegyi.blog.hu/2011/01/05/szigoritanak_a_formaldehid_besorolasat#more2562492

  „vegyületet a WHO rákkutatással foglalkozó ügynöksége (IARC) az emberen bizonyítottan rákkeltő anyagok között tartja számon.”

  Kicsit csodálkozom a vitán, hiszen a formaldehidet metilező szerként is használják.

  A formaldehid LD50 értéke 42 mg/kg (egér) és 100 mg/lg (patkány).

  A rákkeltő hatáshoz az 50%-os letális dózishoz képes jóval kevesebb kell.

  Elvileg egy molekula is elég, ha a szervezet védekező mechanizmusa nem kapcsolja le az adott sejtet.

  Most már csak arra kéne adat, hogy a formaldehid mennyire rákkeltő.

 25. Itt van két link az IARC-tól, amiben a rákkeltő hatásról értekeznek:

  monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol88/volume88.pdf

  monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol88/mono88-6A.pdf

 26. 24:
  Nem beszélve arról, hogy mostanában a google egyén specifikus találati listákat ad, azaz egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz lesz a találati listám, mint neked.

  A harmadik szempont meg az, hogy kíméljük, tiszteljük már annyira egymás idejét, hogy ha már Te megtaláltad a forrást, az nekem ne kelljen még egyszer megkeresnem.

 27. 25:

  Légyszí ne kötekedj, ha nem vagy feliratkozva a levlistára hiába linkelem be, úgysem tudod elolvasni.

 28. 20. bruce2000 Légy szíves írd ide az édesítő márkát! Köszönöm!

 29. A TEVA Eurovit nevű C vitaminjában is megtalálható az aszpartám, de úgy általában az édesített vitaminokban. Figyeljen oda rá mindenki, hogy ha már vitamintablettát szed, még azzal is ne terhelje a szervezetét.

 30. 33. Pugacsov elvtárs: a dobozon ezek az összetevők vannak feltüntetve: „L-aszkorbinsav, szilárdító anyag, mikrokristályos cellulóz, sűrítő anyag, hidroxi-propil-methil cellulóz, maltodextrin, hidrogénezett növényi olaj, hordozók: polidextróz, talcum, színezék: titán-dioxid, vasoxid, sunset yellow.”

 31. Nekem Eurovit lime ízű rágótabletta van itthon, 100 mg-os. Ennek a dobozán ott van az aszpartám, mint összetétel, csillaggal jelölve, hogy fenil-alanin forrás. Ilyen szart sem veszek többet.

 32. 32: szívesen.

  33:

  A multivitaminok, sőt egyáltalán a szintetikus vitaminok is megérnének egy posztot.
  Sokan kapkodják, mert azt gondolják ezzel letudva a napi szükséges vitamin, ásványi és nyomelem mennyiség. Amolyan all in one.

  Hát nagyon nem! Ha tudnák, hogy többet ártanak vele, mint ha semmit nem szednének…
  Szóval még placebónak sem jó.

 33. C-vitamin.

  Messze a legolcsóbb, ha súlyra veszel tiszta aszkorbinsavat (fehér por)mondjuk 100 grammot.

 34. 33: A TEVA pedig Izraeli. Máris összeállt a kép! 😉

 35. 37!
  Igen Tibor bá,valóban így van..
  Én a gyógyszertárban veszek 5-10 dekát,és a teába szoktam tenni savanyúnak(citrom helyett),mindig..

 36. 39:
  Okos vagy (nők körében ritka erény 🙂 )

 37. 39! Mi is azt rakjuk, sőt, a lekvárokba, befőttekbe is, csak az a baj hogy azt hiszem bizonyos hő fölött csak a savanyúság marad meg, vitamin hatás nem. Bár ha hideg vagy langyos teába rakod, vagy szörpbe hidegen..akkor. De a dzsemeknek is sokáig szép marad tőle a színe.

  Tibor bá’: Dorka a kiemelt részt gondold át még egyszer!

  38. Jaja, mint pl az Augmnetin is, ami meggyógyítja a gyereked a középfülgyulladásból. Többek közt. 😉

 38. 39: melike00: igen, de a forró teába a nagy része odavesz… Hideg limonádéhoz jobb 🙂

  36: Curix: én 1 éve elkezdtem szedni multivitamint, de nem ezeket a kommersz 100%-ot fedezőket, hanem a többszörösét tartalmazza a napi adag. 1 hét után volt egy durva hasmenésem, ezt jelezték előre hogy számítsak is rá, de azóta mintha kicseréltek volna. Ha valamiért nem tudom kialudni magam (3 műszakozok) másnap semmi bajom (1órát csökkent a napi alvás igényem is). Régebben nem kávéztam, hanem energia italt ittam ha álmos, fáradt voltam, de a vitamin szedése után 2-3 héttel teljesen elhagytam minden koffeint, semmi szükségem már rá… szerintem edzésen, bringázáskor is jobban teljesítek, de ezt nem tudtam mérni.
  Régebben minden évben az ősztől tavaszig tartó időszakban legalább 2-3-szor megfáztam, egész télen nem ihattam semmi hideget, mert másnapra tuti ott volt a gombóc a torkomban, és jött a 150-200 zsepi, majd 2-3 hétig utóköhögések. Tavaly ősz óta nem betegedtem meg, egyszer talán megfáztam, mert ész nélkül ittam hideget januárban, meg bringáztam is persze, kb 30-40 zsepit elhasználtam 2 nap alatt, 3. napra már szinte semmi bajom nem volt. Régebben nyáron is meg tudtam fázni, most meg még olyankor se, mint tegnap mikor egy szál melegítőbe ázom a bringán 1 órán át mire hazaérek (a 18 fokban). Nekem megér 6 ezret havonta az hogy sose legyek beteg. Majd egyszer ha magam termeszthetek magas minőségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor talán nem kell a vitamin külön, de addig el se tudom képzelni hogy abba hagyjam…

 39. 36.
  Engem azért a nagy dózisú C-vitamin szedés nem egyszer kigyógyított már kezdődő influenzából, a la dr.Lenkei…pont a feljebb emlegetett Eurovit 500mg-os bogyója.
  De lehet, hogy kipróbálom a poralakút:))

 40. 15!

  A testépítő aki bármit képes megenni vagy megtenni,hmm..
  Nem most lesz probléma,majd 10-20 év múlva,és nem fogja tudni mi baja van..Máj betegségek stb..
  Felesleges nagy szájúskodni,a szervezettel nem lehet büntetlenül mindent megtenni..
  Egyszer Hulk Hogan is elmesélte hogy tette év tizedekig tönkre a testét,azért hogy így nézzen ki..
  42!
  Természetesen ,nem forró teában oldom fel.. 😉

 41. 39.Jó lesz vigyázni a nagydózisú C-vitaminnal.Szürkehályogot okoz.hehe. Az élet a fizikai törvényekkel ellentétes dolog.Nem meglepő ha m i n d e n ártalmas számára.

 42. 46:
  Természetesen NINCS. kuburtyók felelötlenül zagyvaságot hord össze.

  A C-vitamint az emberi szervezet nem tudja szintetizálni (pedig nagyon egyszerű vegyület), és sajnos tárolni se. A szükségesnél nagyobb dozist egyszerűen kipisálod.

 43. Vagy húsz éve nyomatják a különböző magzatvédő vitaminokat. Különböző gyártóktól, melyik dokinak épp ki az orvoslátogatója, elevit Gravida materna hipp natal stb..Örök dilemmám volt, hogy árt vagy használ, és talán az olvasók közt is vannak vagy lesznek akik találkoznak ezzel a kérdéssel.18 évvel ezelőtt sem szedtem be, bár megvettem erős propagálásra(csakis a folsavat szedtem, ami az elején megelőzheti a velőcső záródási rendellenességet) Később is mindig megvettem,épp amit mondott védőnő és egyszer sem szedtem be, valami ellenérzés miatt. Ezzel elég sokan vannak így rajtam kívül. Másrészt durvának tartom ezt a babafelpumpálást ami manapság szinte versenyszerű divat, és egyáltalán nem hiszem, hogy egészségesebb, szívósabb egy mesterséges multivitamindózist naponta megkapó 4800 grammal születő gyerek, mint kisebb társai.. Tényleg annyira nem jutnánk megfelelő tápanyagokhoz manapság, hogy egy kisbabát már apró magzatkorától hozzá kell szoktatni a mesterséges pluszvitamin bevitelhez? Tényleg nehéz kérdés, mert az ember a legjobbat szeretné..

 44. 41: Gondolom át a kivastagított mondatom, Tibor bá’

  – Alapfeltevésem:tudomásom szerint a c vitamin „elillan” már hatvan vagy hetven C fokon.De ettől forróbb a dzsem, amibe keverem.
  -namost ha mind elillanna amit a forró lekvárba keverek,(nem tartósítás hanem ízfokozás céllal) akkor nem is maradna meg a savanyú íz, és az az antioxidáló hatás ami hatására a baracklekvárom fél év múlva is barack(és nem fos) színű ? Tehát ha eleget rakok, akkor valamennyi megmenekül??? na most ez bután hangzik, de az átgondolás nekem most ezt eredményezte…

 45. Átgondoltam a kivastagított részt, csak beszorult a blogmotorba 🙂

 46. 50:
  Kémiából nem kaphattál valami jó jegyet, vagy megdumáltad a kémia tanárt, esetleg a blúz két felső gombját…. 🙂

  Egy vegyületnek, bármely vegyületnek vannak tulajdonságai. Ezek egy része hat az emberi érzékszervekre. Például a kénhidrogén (H2S) elképesztően büdös. A kálium permanganát (KMnO4) gyönyörű lila, a sósav (HCl) kurvára savanyú. Minden sav savanyú (vagy majdnem, mert például a zsírsavak nem). Mivel a C-vitamin kémiai neve aszkorbinsav, tehát sav, tehát savanyú. De ha az aszkorbinsav felbomlik, akkor többé már nem az, ami volt, kvázi nem lesz tovább savanyú, de nem lesz tovább C-vitamin se. Igen a hő hatására elkezd felbomlani, de mielőtt az egész felbomlana, a dzsemed lehűl. A teával is ez a helyzet, mielőtt mind felbomlana, már rég megittad. Bizonyíték erre melike teája, ami az utolsó kortyig savanyú.

 47. Lehet patikában tiszta aszkorbinsavat kapni? Mert a tiszta NaCl-dal is voltak valami problémák, egy idő után már nem szolgálták ki a vevőket vegytisztaságú sóval. Mert ugye van az az összeesküvés elmélet, hogy a lakosságot káliumozott sóval mérgezik és sokan ott próbáltak volna tiszta sóhoz jutni.

 48. Manapság az emberek mindent elhisznek, amiről azt mondják nekik, tudósok fedezték fel.

  Már bánom, hogy társadalomtudós lettem és nem vegyészmérnök.

  Ez a rengeteg tudományos felfedezés pro és kontra arra jó, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt.

  A gond az, hogy a 21. század embere lusta.

  Pl.: régen a krumplibogarat kézzel szedtük le a krumpliról…

  A következtetés messze vezetne. Ha ezen rágódnék egyszerűen éhen-szomjan pusztulnék. Mert hát a források kiszáradnak időnként, a fúrt kút arzénes vizet ad, az ásványvizeket meg üvegben kéne árulni, mivel a folyadékok oldják a PET palackot…ja igen: a csapvíz meg klóros.

  Egy gondolat befejezésnek:
  A tevékeny ember nem mondja, hogy a folyó szennyezett, hanem nekiáll és megtisztítja.

 49. 52:
  Patikában is lehet kapni, de a legolcsóbb itt:
  http://www.m-gel.com/products_list.php?Category=961
  Édesitőszereket is forgalmaznak ugyanitt:
  http://www.m-gel.com/products_list.php?Category=937

  49:
  Az aszkorbinsav kétféleképen bomlik a forró vizben:
  1. A vizben oldott oxigénel reagál, ezt elkerülheted
  ha előtte a lekvárt vagy más ételed egynéhány
  pillanatra forni hagyod, igy a gőz kiviszi a gázokat.
  2. A forró vizben magában is bomlik az aszkorbinsav
  tehát ha már belekeverted hütsed le minél gyorsabban!

  45:
  Az aszkorbinsav sem veszélytelen extra magas adagban!
  Egyrészt savként elsavasitja szervezetedet, de akár
  vesekőképződést is elindithat !!!
  http://tudatosvasarlo.hu/cikk/c-vitamin-megadozis-–-mennyi-eleg

 50. 52: Nem csak a patikában lehet, hanem a boltban is, a fűszereknél, befőzős cuccoknál. Én onnan szoktam venni, de meglehet a gyógyszertárban olcsóbb.
  Én is vettem pár hónapig patikai sót, mert hiába olvastam utána, keresgéltem a neten, nem tudtam eldönteni, hogy
  1. tényleg kálisót árulnak étkezési só gyanánt
  2. tényleg annyira mérgező
  3. a tiszta NaCl tényleg nem mérgező.
  Aztán áttértem a bányasóra. Zsákban veszem, nincs semmiféle gyári mechanizmusnak kitéve, szürke, nem fehér, és csomós.
  Egyébként legutóbb láttam egy videót, amiben dr. Papp Lajos is kiállt Tejfalussy nézetei mellett.

  Az a baj ezekkel az adalékanyagokkal, hogy nem tudsz elég okos lenni. Hiába keresgélsz a neten, mert találsz anyagokat pro- és kontra, számtalant. Én már legalább 5 éve aszpartam mentesen élek (amennyire csak lehet), de találkoztam sok olyan véleménnyel azóta, mint itt is írták, hogy nem is mérgező. És egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy kinek van igaza. Tejfalussy A. a sóval kapcsolatban még azt írta, hogy az orvosi tankönyveket átírták. Tehát csak úgy tudnánk megbizonyosodni, ha lefolytatnánk a kísérleteket. Mint már itt is volt valami kapcsán nem rég, 50 egér a pincébe… Eh.
  A legjobb, ha azt eszed, amit megtermelsz, de erre 100%-ban kinek van lehetősége?!

 51. 55 ödön, kösz. Csak ugye ott a dilemma, hogy ha hamar lehűtöm a dzsemet befőttet, akkor kimarad az úgynevezett dunsztolás szakasza, ami lehetővé teszi, hogy minimális tartósítószert rakjak a konzerválandó cuccokba (nátrium benzoát). Ha gyorsan hűtöm, marad a c vitamin, de meg kell növelni a tartósítószer mennyiségét.. Na ilyenkor nem tudok mérlegelni, hogy mi a fontosabb..:-(

 52. 57. Ez a koton+eseményutánitabletta-probléma. Vagy dunsztolsz vagy az antioxidáns hatásra számítasz. Válassz egyet.

 53. Dorka: mi is szoktunk lekvárt befőzni, de csak természetes módszerrel. Semmi tartósitószer vagy egyéb adalék; csak nádcukor és citromlé, utána fejjel lefelé állitva az üvegeket dunszt egy napig, és kész. Még van a tavalyi lekvárból is a kamrában, és tökéletes mind. :- )
  Ami a többit illeti, azon tűnődöm, mikor jönnek rá az emberek, hogy mindig az a legjobb nekünk, ami a szervezetnek is és a természetnek is? Elsősorban a bio termékekre gondolok. Ha savanyitani akarok valamit, veszek citromot, ha nem akarok cukrot valamihez, veszek agaveszirupot, antibiotikum-mentes bio mézet, esetleg nyirfacukrot v. nádcukrot. A dm-ben és a Müllerben már kaphatóak agavesziruppal készült lekvárok is, sőt stevia-készitmények is, ill. maga a növény is kapható a piacokon, otthon is lehet belőle édesitőszert késziteni. Szerintem ez a legjobb.

 54. Camelia, értem hogy mit mondasz..De nálam és szerintem a többségnél a lekvár/lecsó/befőtt-készítés tartósítás nem csupán hobby, bár szeretem csinálni, és kísérletezgetni, hanem spórolós taktika. Nagybani piac céges kártyával, akciós cukor, gyógyszertári aszkorbinsav, benzoát, tehát a lényeg hogy amellett hogy a lehető legkevesebb mesterséges vegyszert tartalmazza, és a legfinomabb legyen, a másik dolog az ár. Agave és ilyesmi lekvárok akkora tételben ahogy nálunk fogynak, 6 tagú család + egyéb rokonság és rokongyerekek, kalóriaéhes kamaszfiúknál stevia.. igazából nem jöhet szóba. Hacsak nem akarok 300 000 ruppót az éves konzerválási dolgokra fordítani. ha van alkalmi vétel, veszek egy mázsa cukrot, ha van alkalmi nagybani paprika pari, akkor elrakok 40 üveggel, és húsz kilójával a barackot.. ebbe agaveszirup, és a kockázat. hogy esetleg nátrium-b nélkül felforr az egész.. nem fér bele..

 55. 30: Ernesto

  Cologran

  33: Pugacsov elvtárs

  „A TEVA Eurovit nevű C vitaminjában is megtalálható az aszpartám”

  Én nem akarok semmit népszerűsíteni, reklámozni, távol álljon tőlem. De már évek óta szedem a TEVA 500mg C-vitamin narancsízű rágó(szopogató)tablettát, és nincs benne aszpartam. Hatóanyagként aszkorbinsav és nátrium-aszkorbát, édesítőszerként nátrium-ciklamát van benne.

  http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/c-vitamin-teva-500-mg-ragotabletta-240.html

  (A TEVA Eurovit nevű C vitamint nem ismerem 😮 )

 56. 37: Tibor bá’

  „C-vitamin.

  Messze a legolcsóbb, ha súlyra veszel tiszta aszkorbinsavat (fehér por)mondjuk 100 grammot.”

  Így igaz, én is így veszem, azzal a különbséggel, hogy 400 grammos (400.000 mg) kiszerelést veszek 3700 Ft-ért.

  „Aszkorbinsav por 400gr (Vitaking)
  A C-vitamint legtisztább és egyben legolcsóbb formában ezzel lehet pótolni. A Vitaking terméke dobozonként 400gr aszkorbinsav port tartalmaz. Igazán gazdaságos kiszerelésű.
  3 700 Ft”

  És bármilyen italba könnyen adagolható, a teának pl citromízt ad. 🙂

 57. Én igyekszem kerülni az édesítőszereket, de vannak helyzetek, amikor annyival egyszerűbb pl. Tantum Verdét enni mint sós vízzel gargalizálni, hogy inkább vállalom a kockázatot.

  Azt remélem, hogy a káros mellékhatások akkor jelentkeznek, ha valaki nagyobb dózisban és/vagy rendszeresen fogyasztja a szert.

  A terhes, kismama és egyéb vitaminokkal mi is hasonlóan vagyunk, mint Dorka. Bár azért ha nem is rendszeresen, egyet-egyet bevett időnként a feleségem, amikor rosszul érezte magát és vitaminhiányra gyanakodtunk. Ettől még nem lettek felpumpáltak a gyerekeink, 3 kiló körül születtek. Mondjuk nekünk legalább az év felében van a kertből friss zöldség, gyümölcs, úgyhogy talán nem is annyira van szükségünk rá.

 58. 56: „tényleg kálisót árulnak étkezési só gyanánt”
  egy csipet sót kell a gázlángba szórni, a nátriumtól sárga lesz a láng (a káliumtól ibolya színű).

 59. 55. A linken „Ascorbinsav kínai” tényleg olcsóbb, de ki tudja milyen szennyeződés maradt benne gyártás után. Inkább a patikai, de amúgy mindenki döntsön kedve szerint.

  Nyilván mindent lehet túlzásba vinni, akár a C vitamint is. Napi 1000mg valószínűleg már túlzás. Vesekő szerintem csak elégtelen folyadékbevitel és/vagy egyéb hajlamosító tényezők mellett alakulhat ki ennyitől, egészséges embernek 1000mg még huzamos szedés esetén sem okozhat követ.

  Konyhasót egy ideig valóban nem árulhattak a patikák, pont a kálisó-hoax miatt.

 60. Két három napig nyugodtan lehet szedni 3-4 sőt 6000 mg c-vitamint is de flavinnal ami segíti a felszívódást,ettől biztos elmúlik a megfázás legalábbis nálam igen. Ha aggódsz a vesédért akkor meg teáskanálnyi petrezselyemzöld minden nap egy hétig, ez „megolajozza” a veséket is. Ez utóbbi még vesekő ellen is jó, napi rendszerességgel huzamosabb ideig (míg a kő ki nem űrül)csak kevesebb, mondjuk kávéskanálnyi lehetőleg friss. Az Argonauták is ezt használták különben soha nem lett volna övék az aranygyapjú 😀

 61. Hogy mi az igazság?Kik állitják elö az aszpartamot-az Monsato s ez épp elég hogy pokolba minden termékkel miben monsato termék van-.

 62. Kedves 65.
  Ez pontosan így van. Én napi 10-12g C-vitamint ettem bármi bajom volt, olykor 1-2 hétig is, és 1.5-2 liter tejjel (házival) naponta a vesekőnek nyoma sem volt.
  Ezenkívül, tájékoztatnék mindenkit, hogy a „felső” kategória célja az emberek mérgezése és hülyítése és ez érdekben mindent megtesznek. Hogy miért? A stresszes embernek fáj a feje, a mekiskajától szétmérgezett ember elhízik és fogyózni akar, gondolom én light termékkel. Az aszpartamos szarok a többi mesterséges anyaggal rákot okoznak. Aztán a végén a kemó. A lényeg: az aszpirin pénz, a diéta még több pénz, a kemó pénz stb… Amíg egy ember él, a kormány, a multik, és minden másik ember pénzt akar csinálni belőle. A halálos ágyon pedig minél tovább él annál több pénzt fog fizetni.

  Sajnálom hogy ezt kell mondanom, de a vezetők egy hihetetlenül kidolgozott rendszert alkottak, mert működik. „Az ember az egészségét adja, hogy pénze legyen. Majd a pénzét arra költi hogy visszaszerezze egészségét.” -Dalai Láma (nem biztos hogy pontos)

  Az alkohol butít és rákot okoz. A zsír hizlal. A cigi rákot okoz. A tej hizlal, meg minden hülyeség. Akkor a dédpapám miért élt 85 évig, úgy hogy dohányzott, ivott, szalonnát sonkával és zsírral evett, és napi fél liter bort ivott meg?
  Miért kell a szokásos jótól elszokni? Állati eredetű zsírból épül föl az ember, miért ne enne azt? Mindenki azon aggódik hogy mit mivel kell enni. Menjen le tanyára és egye azt amit tud. Sokkal egészségesebb lesz. Jó kis anti-propaganda lett, de a lényeg az, hogy földből nőtt növények és nem szarral etetett állatoknál sosem lesz egészségesebb.

  Forrás: 20 év vegyész és orvosi kutatás.

 63. 68:
  A C-vitímin őrületet Linus Carl Pauling vezette be, aki napi 10-12000 mg-ot habzsolt fel. 120 évig tervezte, hogy ily módon élni fog, de „csak” 93 lett belőle. Szerintem (és nem vagyok egyedül) a C-vitamin mánia teljesen értelmetlen. Először is az ember az elmúlt néhány millió évben sose jutott ennyi C-vitaminhoz, tehát a szervezete nem tud vele mit kezdeni. A hatalmas mennyiség úgy ahogy van távozik a szervezetből. Az ember nem képes tárolni, ezért minden nap hozzá kell jutni, de 100 mg-nál nincs többre szüksége. Viszont minimum 60 mg-ra szüksége van, ha nrem akar skorbutot kapni. Tehát a konzervek mellé spákzoljatok be C-vitamint is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük