(741) A társadalom összeomlásának öt fokozata

Tibor bá’ túléléses online

 

Society’s Five Stages of Economic Collapse

____________________________________

 Az általunk ismert társadalom össze fog omlani az alábbiakban kifejtett öt fokozatban. Bár a társadalom összeomlását felgyorsíthatják olyan események, mint például háború, természeti csapás, járvány, terrortámadás, de akár egy aszteroida becsapódása is, ennek ellenére az összeomlás alapvetően öt fokozatban történik. Ha ezt túl akarod élni, akkor fontos a jelek észlelése és helyesen értelmezése, hogy felkészülhess a legrosszabbakra, és a lehető legkisebb áldozattal éld túl az eseményeket.

Első fokozat – Elindul a hanyatlás: Minden szép és jó, a gazdaság virágzik, a nemzet kellemes életszínvonalat tudhat magáénak. A dolgoknak így kell(ene) lenni. Árubőség van, mindenhez olcsón hozzá lehet jutni. A bőségnek látható jelei vannak. Az áruházak polcai teli vannak. Általánosságban az élet jó. Az ország infrastruktúrája hibátlanul funkcionál. Azonban az az elképzelés, hogy mindenki jogosan elvárhatja a szükséges javak birtoklását, széles kőrben elfogadott tézis. A javak újraelosztása intézményezetté válik a szociális háló kiszélesítésével, ami lecsökkenti a termelékenységet és fokozza az állami újraelosztást.

Pozitívumok: 1) Megfelelő karrier, 2) Saját otthon, 3) Megtakarítások, 4) befektetések – részvények, kötvények, 5) betegségbiztosítás, 6) Kellő életkilátások, 7) Megfelelő boni tás hitelfelvételhez.

Második fokozat – Lassú lecsúszás: A gazdaság lassú, de folyamatos hanyatlásba lép. A munkanélküliség növekszik. Egyre többen kapnak állami támogatást. Fizetnek a nem dolgozásért. Az állami költekezés drámai mértékben nő. Arany, ezüst ára drasztikus növekedésbe kezd. Az infláció két számjegyűvé válik.  

Pozitívumok: 1) Készpénztartás, 2) Nemesfém beszerzés, 3) Biztos munkahely, 4) Megszabadulás a tartozásoktól, 5) Egészségbiztosítás megkötése, 6) Ingatlan tulajdonviszonyok lerendezése, 7) Kis fogyasztású gépkocsi beszerzése, 8)) Nagyvárostól legalább 60 kilométerre lévő termőföld beszerzése.  

Harmadik fokozat – A helyzet rosszabbodik: A gazdaság totális összeomlása egy jelentős, hosszantartó hanyatlás után indul be. A kormány maximalizálja az árakat. Alapvető áruk hiánya fokozódik. Visszavett házak tízezer számra állnak üresen. A középosztály kedvelt városnegyedei lerobbannak. A kormány a bankópréshez nyúl, hogy a működési költségeket ki tudja fizetni, beleértve százezrek segélyezését. Az infláció tovább növekszik, a munkanélküliség átlépi a 25 %-ot. Bankok, vállalkozások sorra bedőlnek. Érezhetően senkinek sincs pénze. Egyre több a hajléktalan. A szakszervezetek sztrájkokat, tüntetéseket, zendüléseket szerveznek. A közműszolgáltatások kimaradnak, megbízhatatlanokká válnak. A nemzeti infrastruktúra összeomlóban. Itt-ott összeverődött bandák ütik fel a fejüket. A kormány összeszedi a békés állampolgárok fegyvereit. Az erőszakos támadások mindennapossá válnak. A városokon belüli élet egyre veszélyesebb.

Ekkor már látható, hogy az országban a folyamatok visszafordíthatatlanok. Ennek ellenére még minden jóra fordulhatna, ha a megfelelő vezető kerülne a kormány élére, aki valóban elkötelezné magát a nemzet megmentésére és nem félne megtenni a szükséges lépéseket. Természetesen, ha egy ilyen vezető lett volna, akkor az ország eleve nem jutott volna ebbe a helyzetbe.  

Pozitívumok: 1) Arany és ezüst érmék birtoklása, 2) Készpénz a szekrényben, 3) Munkahely, 4) Gépkocsi birtoklás, 5) Kifizetett ház, 6) Néhány hónapos élelmiszerkészlet, 7) Néhány hónapra elégséges üzemanyag, 8)) Lőfegyver és töltény birtoklása, 9) Betervezés egy vidéki búvóhelybe történő áttelepülésre, 10) Néhány háziállat (csirke, nyúl, hal) birtoklása, 11) Hasonló gondolkodású emberekkel való kapcsolattartás, 12) Túlélési ismeretek elsajátítása, és a teendők begyakorlása.

Negyedik fokozat – A hatalom megragadása: A harmadik fokozat után az összeomlás bármikor bekövetkezhet. A középosztály majd mindenét elveszítette. A „tisztességes” családok által lakott területeken elhagyott házak találhatók összetörve, kifosztva. Az infrastruktúra alig használható. Elektromos áram vagy van, vagy nincs. Áramkihagyások mindennaposak. Az infláció megállíthatatlan. Aranyat és idegen valutákat se venni, se eladni nem lehet. A gazdaság összeomlik. Amit lehetett az emberek felvásároltak, az áruházak polcai üresek. Káosz uralkodik mindenütt. A rendőrség felügyelete alól a városok átcsúsznak a különböző bandák kezébe. A kormány megszorító intézkedéseket rendel el a gazdaság irányítása végett. Semmiből sincs elég, a létfontosságú élelmiszert jegyre adják. Amikor kapni lehet, az élelmiszerekért és a benzinért hosszú sorok állnak. Megfizethető egészségügyi ellátás nem létezik. Már rég nincs állásod. Amit nem tudsz magatoknak megteremteni, azt el kell felejtenetek. Érzékelni fogják mit jelent egy harmadik Világ országában élni.

Pozitívumok: 1) áttelepülés vidéki búvóhelyre, 2) Lőfegyver és töltény birtoklása, 3) Élelmiszertartalékolás legalább egy évre, 4) Megfelelő üzemanyag tartalék, 5) Biztonság kiépítése a csoport, és a felhalmozott tartalékok részére, 6) Kiképzett kutyák birtoklása a biztonság fokozása végett, 7) A túléléshez szükséges konyhakert művelésének az ismerete, 8)) Túlélési ismeretek elsajátítása, és a teendők begyakorlása.

Az első négy fokozat lecsengése után a helyzet mindenki számára egyértelművé válik. Ekkor már a felkészülés elkezdéssel elkéstél. Amit korábban nem szereztél be, azt most már nem leszel képes. A helyzet tovább fog romlani, sokkal tovább. A következő, ötödik fokozat nem lesz egy élvezet.

Ötödik fokozat – Búcsú az emberi szabadságtól, a függetlenségtől: A kormány kihirdeti a szükségállapotot (hadiállapotot). Polgári csapatok fognak harcolni a kormány erőkkel. Harminc napnál tovább tartó élelmiszer mennyiség „halmozásnak” számít, és mint ilyen, bűntény. Az emberek tömegesen szegényednek el, az éhezés mindennapi. A kormány cserébe a szabadságért és a függetlenségért minimális élelmet, vizet, és szállást biztosít. Vége a demokráciának és egyfajta szociális állam jön létre azt ígérve, hogy megoldja a társadalmi problémákat, és visszahozza a békét, valamint a jólétet, ami évekkel korábban volt. A hatalmat egy totalitárius rezsim ragadja magához. 

Pozitívumok: 1) Vidéki búvóhely, 2) Biztonság kiépítése a csoport, és a felhalmozott tartalékok részére, 3) Hasonszőrű emberekből álló közösséggel együtt észrevétlen lapulás, 4) Lőfegyverrel rendelkezés és annak használati ismerete, 5) kiképzett kutyák birtoklása a biztonság fokozása végett, 6) Túlélési ismeretek elsajátítása, és a teendők begyakorlása, 7) Földműveléssel annyi élelmiszer előállítása, ami a csoport szükségletének 150 százaléka, 8))  Megfelelő mennyiségű ivóvízellátás biztosítottsága, 9) Vetőmagok birtoklása felhasználásra és cserealapnak. 10) Élni akarás a kegyetlen körülmények ellenére.

Ha ma nem készülsz fel, akkor növeled a holnapok szenvedését. – Jobb, ha 10 évvel korábban készülsz fel, mintha 10 nappal később. Azok, akiknek nincs semmi jövőlátásuk, azt állítják, hogy ez sose fog bekövetkezni. Rendben, de aki úgy dönt, hogy nem készül fel az előttünk álló eseményekre, annak felhívom a figyelmét a következőre:

Ha nem készülsz fel az eseményekre, azok bekövetkezésekor ne számíts a segítségemre.

This article has been contributed by David Meyer. You can read more of his editorials  at the Target of Opportunity  web site. 

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
 

127 gondolat erről: „(741) A társadalom összeomlásának öt fokozata

 1. na már megint itt a vég megyek veszek mindent amit itt felsoroltál

  ja és kössz hogy időben szoltál

 2. Nagyon jo bejegyzes, pontosabban az alapgondolattal teljesen egyetertek. A hanyatlas jeleit figyelemmel kell kiserni, es annak megfeleloen lepni. Viszont nehez pontosan elore latni, hogy milyen fazisok lepnek eletbe, ezert egyenlore nem erdemes az utolso fazisra keszulni,pl tanya vasarlasaval, mert lehet hogy az esemenyek mas iranyba fejlodnek, es hoppon maradsz egy illikvid tulajdonnal, amibe az osszes penzed olted…
  Szerintem rovidebb tavon erdemes tervezni- ez jelenleg a kettes szakasz. Itt vitatkoznek Tibor baval: legfontosabb, hogy olyan munkad legyen, ami az osszeomlas kozepette a legtovabb ellat. Pl katona, orvos. Emellett magas inflaciokor Isten orizzen a kp-tol…. Viszont a hitel annal jobb, hiszen elinflalodik a tartozasod.

 3. 2:
  A „bejegyzés” egy menő amerfikai portáltól érkezett poszt fordítása. A Kápé figyelmeztetés arról szól, hogy a bankszámlákat hirtelen zárolni fogják (ahogy pl. Argentinában) és ha nincs kápéd akkor képtelen vagy vásárolni.

 4. Pedig már megijedtem, hogy Tibor bá saját gondolatai és tapasztalatai alapján készült ez a bejegyzés, mert akkor még full felkészüléssel se biztos, hogy értelmét látom „túlélni”, mert legkésőbb a „10) Élni akarás a kegyetlen körülmények ellenére” résznél szerintem elfogynék.
  De ha ez egy „ami” írás fordítása, akkor ők, magukból kiindulva lehet ezt prognosztizálják, de komolyan remélem, és hiszem, hogy a végkifejlet esetünkben – itt a Kárpát-medencében – nagy mértékben különböző lesz. Egyszerűen mások vagyunk.
  Nagy vonalakban viszont nagyon is egyetértek az írással, félelmetesen jól össze van szedve. Bár én ezt az aranyfelvásárlós-dolgot nem vallom, egyszerűen nem az én utam. Maradok a földnél, a természetnél.
  Amúgy szerintem már határozottan belekezdett az emberiség a harmadik fokozatba, ennek a jelei egyértelműek, csak a széles közvélemény nem akarja észrevenni, szokás szerint.

 5. Most már tényleg bekövetkezhetne valami, mert már nem férek a panelben a mázsányi száraztésztától.

 6. Épen csak a legeslegfontosabbat nem tudtam meg, azt tudni illik, hogy mindez miért,és milyen okokból következik majd be „elkerülhetetlenül” ?

 7. A harmadikban az bakóprés vagy bankóprés?
  És a negyedik fokozatra kábé mikor lehet számítani?Úgy időben mégis..
  És akik a lakótelepen ragadnak azoknak milyen kilátásuk lesz?
  3!
  Állítólag Orbán ilyen csődre játszik itt is mint Argentínában volt..
  4!
  „De ha ez egy “ami” írás fordítása, akkor ők, magukból kiindulva lehet ezt prognosztizálják, de komolyan remélem, és hiszem, hogy a végkifejlet esetünkben – itt a Kárpát-medencében – nagy mértékben különböző lesz. Egyszerűen mások vagyunk.”
  Én is hasonlóan gondolkoztam erről a dologról..

 8. 9!
  Ha valaki le fogja neked írni mit miért,de akár úgy van akár nincs,Te úgyis bele fogsz kötni..Akár direkt akár nem..Hogy mért kötsz bele?CSAK ÉS KÉSZ!!

 9. 9. Csombe
  Ne má’, Csombi. Nekünk ez a hobbink! 🙂

 10. 5. kökörcsin

  Én a helyedben nem igen várnék arra, hogy bekövetkezzen valami. Főleg nem a panelben!
  Azt a tésztát meg is kellene főzni majd valamiben, és valamivel!..Az első lesz ugyan is ilyen esetben , hogy az áram víz, és a gáz csapját elzárják. A panel amúgy is nagyon hideg tud lenni… Talán még valamennyi esélye lesz azoknak, akiknek van tüzelőjük (saját erdő)takarmányuk,meg olyan nagyobb helyiségeik, amiben be tudnak egy időre „spájzolni” az alapvető dolgokból. Bár egy idő után az is el fog fogyni..
  Viszont ők még rosszabbul fognak járni, mivel nálunk, nagyon sokan lettek mára a „védett fajhoz” tartozók. Ma azért agyon vernek, mert van nálad kétszáz forint. Gondold el mi lesz akkor, ha ennek a felhizlalt parazita fajnak, – aki eddig mindent megkapott a magyar kifosztása árán – ,elkezd korogni a bele.. nem fogja tudni megállítani senki, még a híres , és „mindent megoldó, és felderítő” sintérsatya sündőrsége sem.
  A szabadkőműves banda mindent eltervezett mára nagyon régen.
  Tibor bá” beollózott írása ütősre sikeredett, de ha még a Georgiai emlékműről is írna nekünk a következő cikkben,amit egy titokzatos csoport emelt, akkor még jobban megértenénk e fenti írást..

 11. A fokozati meghatarázást csak azért készítették el,hogy számunkra leegyszerűsítsék a probléma megemésztési folyamatát.
  Manapság az emberek csak modulrendszerben tudnak gondolkodni,azaz részegységeg cseréjében,mert a folyamatokban való gondolkodás már nehezükre esik.
  Ezek a fokozati elemek a Föld különbőző pontjain különféle szinteken vannak,sőt erős áthallások vannak a rendszeren belül.
  Semmi nem vegytiszta.

  Az írás lényege,az amit Tiborbá a végére nagy piros betűkkel odabiggyesztett:
  „Ha nem készülsz fel az eseményekre, azok bekövetkezésekor ne számíts a segítségemre.”

  Az,hogy mi,mikor fog bekövetkezni,az egyrészt emberi meghatározottságú,másrészt természeti.
  Az emberi tényező bizonyos szinten kiszámítható,de még az sem ismeri 100 %-osan,aki erre a faktorra komoly ráhatással bír.
  A természeti tényezők pedig még jobban elszabadíthatják képzeletünket.

  Mindenki arra a szintre készüljön,ami megfelel a tudati szintjének,s ez vagy elég lesz,vagy nem.

 12. Az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a végítélet szerű meglátások, amire szerinte jókora hatással van a gazdasági válság, és bármilyen furcsa az a rohadt Maya naptárból kiagyalt világvége nézet, amivel teljesen elárasztották a nyugati világot. Hihetetlen mennyien vannak, akik komolyan veszik azt, ki teljesen, ki részben.
  Szerintem a kettő együttes hatása okozza többnyire ezt a mai hisztériát.
  Én úgy gondolom (és még inkább remélem), hogy ugyanúgy ki fogunk lábalni a mai helyzetből, mint a 29-33-as válságból, hiszen egész hasonló lefolyású. Annyi gond van ezzel, hogy abból a válságból kilábalni gyakorlatilag 40 környékére sikerült, de 33-tól azért már pozitív jelek jelentkeztek.
  Egyébként azt szokták mondani a geddontól tartók, hogy veszíteni nem veszíthetünk, ha bizonyos dolgokra odafigyelünk, és ebben igazuk is van.

 13. 5. Kökörcsin
  Majd én elraktározom neked csak hozzad, már ajánlottam. 🙂
  „Nagyvárostól legalább 60 kilométerre lévő termőföld beszerzése”
  Ha nem laksz rajta, sok helyen már most elszedik a terményt. A háztályi, kisüzemi mezőgazdaságnak ez nagy gonmdja, a „fertőzött” területeken pedig már ma színte lehetetlen a termelés, inkább abbahagyják, és pont az öregek, akik még értenek hozzá.
  Metrt: A Jövőnk elkezdődött

 14. 12: a 29-33-as válságot ehhez hasonlítani hülyeség, azóta jó pár paraméter változott…

 15. 13. Vasgerinc
  Szerintem meg nem fogunk kilábalni sohasem. Abban az időszakban amit írsz, még hihetetlen mennyiségű nyersanyag állt az emberiség rendelkezésére, nem beszélve arról, hogy a népesség töredéke volt a mainak.
  Ma több mint hétmilliárdan vagyunk, és augusztusra már feléljük azt, amit vissza tudunk adni a földnek. A többi négy hónapban viszont csak elveszünk. Rohamosan fogynak a föld fa készletei is, ami előidézi a hőmérséklet növekedését ami magával hozza a termőföldek csökkenését. A tengerek már nem tudnak több szén-dioxidot elnyelni, viszont borzalmasan savasodnak.A lehalászásáról már ne is beszéljünk.. Szibéria elkezdett melegedni, ami azt eredményezi, hogy az ott megkötött évmilliós metán kezd felszabadulni , ami ráadásul ötször veszélyesebb mint a szén-dioxid.
  Inkább nem is folytatom hagyjuk.

 16. Egyértelműen a második fázis vége felé járunk, de rég óta manipulálják az inflációs adatokat és a arany/ezüst árát de ez nem jut el az emberekhez.

  A harmadik fázis már itt kacsingat, a bankóprés éppen felpörög a 25% munkanélküliség pedig vészesen közeledik. (pl idén 30ezerrel kevesebben jelentkeztek főiskolára, el fog tudni helyezkedni ennyi?) segélyek? sorolnom se kell

 17. 13:

  Hasonlítani miért lenne hülyeség? Két egymásnak ellentmondó dolgot is össze lehet hasonlítani. Természetesen nagyon sok részletben eltér az akkori rendszer a mai rendszertől, ahogy az a válság is a mostanitól, de azért sok egyezés van a lefolyásban. Gondolok itt arra, hogy ugyanúgy a bankszektortól eredeztethető, és szépen sorra jöttek a különböző ágazatok. Ugyanúgy, és kb. ugyanakkor következett be a második hullám. Ha ezek a párhuzamok továbbra is megmaradnak, akkor idén el kell indulni a kilábalásnak, amelynek vannak is előjelei, de olyan metastabil a rendszer, hogy bármi visszájára fordíthatja.
  Ami rémisztő például, hogy az USA-ban, már megint ész nélkül adják és veszik a hiteleket, mintha mi sem történt volna az elmúlt 4 évben.

 18. 6:
  Csombe, tájékozódj. google: Hetesi-féle jelentés elég jó kiindulópont.

 19. Most jött el az ideje, hogy Anasztáziát olvassatok.

 20. 9:
  Vegyél egy példányt a könyvből, csak 2490 Forint. Elolvasod és akkor nem kell olyanokat kérdezned, amit (itt) mindenki tud.

  12:
  Bameg sanyil, azt beollózás előtt le is kellett fordítani, amit kérésre szívesen átengedek neked.

  14:
  Te is vehetsz egy példányt a „Jövönk véget ért” című könyvemből. 😉

  17:
  Tök jó, gratula. Kivéve: a metán üvegházhatása több mint húszszorosa a széndioxidénak.

 21. 22 Tibor bá’

  Bocsáss meg Tibor bá’ elfelejtettem idézőjelbe tenni. Jót mosolyogtam a „bajuszom” alatt ahogy láttalak lelki szemeim előtt felborzolódott szemöldökkel az „ollózó” szó olvasása közben. A zangol tudásom még egy kicsit töredezett,ezért meghagyom neked. Viszont folyamatosan tanulom , és azt már nagyon szépen le tudom írni hogy : sékszpír Shakespeare – ha jól emlékszem.

 22. Tisztelt Újdonsült Hozzászólók !
  A honlapot tessenek a kezdetektől – 2008 – olvasni, mert minden témát részletesen kimerítettünk !
  A panellakók, a fűtés, a főzés, üzemanyag téma is !

 23. 24:
  Igazad van János. Piacra dobom az 1300 posztot. 😀

 24. 6. Csombe.

  Tulajdonképpen azért mert az a doktrína, hogy a piaci rendszerek önszabályozók vagy nem működik, vagy nem „szabad” piaci a rendszer.
  Egyszerűen túl sok pénz kerül ki a termelőszférából a spekulatív szférába.

  A bankoknak rengeteg pénze van valutaspekulációkra, ahol jóval nagyobb a nyereség mint a termelésben.
  A foglalkoztatás növelése NEM banki feladat, tehát erre nem adnak.
  Az egészségügy sem, mintahogy az oktatás sem, ezek pénzügyi szempontból tiszta veszteségek, és úgy is vannak kezelve az összes szociális koncepcióval együtt.
  Ezért

  Hiába van „demokratikusan” megválasztott kormány mindenütt, a kormány csak arra tud költeni, amire a bankok adnak…
  Ha mégis igyekezne az életszínvonalat emelni, akkor egyszerűen lecserélik.

  Tehát a rövid válasz a kérdésedre:Az a hibás (féreértett vagy tudatos) pénzügyi koncepció ami alapján a világot az a néhány pénzintézet kormányozza, amelyiknek monopóliuma van a pénzügyek irányításában.

 25. 17:

  Na úgy látom, te vagy a fő célpontja az ilyen riogató műsoroknak. Olvass azért utána a dolgoknak és ne elfogultan.

  22:

  Volt már sok olyan könyv, melynek jóslata nem teljesedett be. Majd, ha beteljesedik, akkor hajlongok előtted, de úgy érzem, hogy ilyen geddon veszélyek a következő néhány évtizedben nem lesznek. Nem hiszem, hogy venni fogok a könyvből, de amit itt a klímával kapcsolatosan olvasok, el tudom képzelni, hogy milyen valóságtartalmú dolgok lehetnek benne…

 26. „Kétféle módon hajthatjuk este nyugodtan álomra a fejünket,
  a boldog tudatlanság állapotában, vagy felkészülve arra ami vár ránk”

  Aki ide talált, az már kilépett a tudatlanság állapotából, de amíg nem készül fel, addig csak aggodalom, félelem vár rá. (persze még háríthat is, és visszadughatja a fejét a homokba egy darabig)

 27. 12. Sanyil : Igazad van. Erre sajnos nem is gondoltam .
  15. Pepperjohny : valóban, már ajánlottad, hogy vigyem hozzád az élelmiszer tartalékaimat. De ezt hogy gondolod? Amikor ebédet akarok főzni, először menjek hozzád, visszakérni egy csomag tésztát? Esetleg, ha nem adod vissza, akkor mit tudok tenni?

 28. 27: Tavaly az év könyve lett Oroszországban A család könyve (VI.rész).

 29. 28. Vasgerinc

  Köszönöm szépen a javaslatodat. Megfogadom. Bár itthon már nincs mit olvasnom, mert a közel kétezer kötetes „könyvtáramat” már „kivégeztem”,(szerénytelenül mondom ) de azért hozzá olvasgatok néha még ezt-azt.
  Viszont a hozzászólásodon egy kicsit meg vagyok döbbenve. Úgy néz ki, hogy mint ha nem is itt élnél közöttünk, vagy legalább is nálatok másképpen izzad az emberek hónalja , mint itt minálunk az alföldön?..Nem kellene tényleg megvenned azt a könyvet, ami ellen annyira tiltakozol? János épp (24) az előbb javasolta hogy nézd meg visszamenőlegesen az összes írást, és akkor megtudod az igazságot.. Ami szerintem is helyénvaló lenne, mivel mára tudósok garmadája dolgozik azon,hogy hogyan lehetne egyáltalán csak mérsékelni azt a kárt, amit az emberiség az elmúlt 50 év alatt elkövetett, hívja fel az emberek figyelmét a ránk váró „Armageddonra”, ezzel szemben, inkább választod a könnyebbik utat, ami abban tejesedik ki, hogy nekünk teszel javaslatot az ezzel foglalkozó folyóiratok tanulmányozására, és hiteles átadására.
  Azért két dolgot még megemlítenék több érvre azt hiszem nincsen szükség.
  Tegnap egy véletlen(!) tűzriadó miatt hatalmas pánik tört ki egy francia repülőn a kétszáz valahány utas között, akkora, hogy majdnem az oldalán landolt a gép nem a kerekein.
  A másik dolog, hogy csak Kínában, majd’ minden napra jut egy erőmű átadás, aminek a döntő többsége szénüzemű.
  A kormányok mindent elkövetnek a mai napig , hogy ezeket a dolgokat titkolják már mint a felmelegedéssel kapcsolatos infókra gondoltam. Abban a legtöbb tudós egyébként egyetért, hogy a mediterrán zóna felcsúszik egész a lengyelekig, és a mérsékelt lesz majd azokban az országokban, amelyekben most a hideg a döntő égöv.
  Nagyon jó hozzászólók vannak ezen az oldalon, az egyik megemlítette dr Hetesi Zsolt nevét. Ha valakinek lehet hinni, neki bizonyára. Erről sok videó is kering a hálón, és mivel javasoltad az olvasást, most én is javasolom szíves figyelmedbe a tudásod gyarapítására agysejtjeid frissen tartására. Hiszem azt, ha felkészülünk rá, később másképpen jön le a reakció.

 30. 33:

  Kétségtelen, hogy vannak őrültségek, amiket csinálunk a környezetünkkel, de sajnos ezen belül a súlypont nem jó irányba van eltolódva és arra fordítunk nagy energiát, ami ellen vagy nem tehetünk, vagy fölösleges
  Mindig is voltak riogató emberek, akik bedőltek ezeknek, azok általában rosszul is jártak, tehát az hogy hány helyen hányan riogatnak most, számomra csak azt jelzi, hogy megszaporodtak a világválság és az egyébkénti világvége hangulat miatt.
  A legnagyobb problémám épp a felmelegedéssel van. Ugyanis valóban egyetértenek általában a tudósok azzal, hogy globális felmelegedés van folyamatban (bár az utóbbi 15 évre már nincs egységes álláspont), annak forrásáról viszont már viták vannak. Olvastam korábban is itt megjelent ezzel kapcsolatos cikkeket, sőt írtam is hozzá, de reakció nem jött. Ezzel a témával elég sokat foglalkozom, és minél többet, annál egyértelműbbé válik, hogy a climate-gate botrány nem a véletlen műve volt és nem véletlenül kapott nagyon kis médiafelületet. Nem akarom az érveimmel telebarmolni ezt a posztot (régebbiben egyet megtalálni, rá érkező válasz nélkül), ha érdekel leírom, hogy olvasható meg az enyémmel egyező vélemény.

 31. 33:
  Pontosabban, Kínában kábé hetente adnak át szén tűzelésű erőmüvet.

  34:
  Ha te clímate-gate témával állsz elő, ne számíts rá, hogy itt reagálni fognak rá, mert ezzel egyből behelyezed magad a vitaképtelen kategóriába. Aki nem tudja, hogy az energia lobbik hamis ellentámadása a „vitatott eredet” azzal nem érdemes vitába szállni.

 32. 30. Hali Kökörcsini.
  Ott volt a szmájli, csak hülyéskedtem. 🙂
  Pont az a lényeg, hogy legalább a dugicuccaidról nem tudjon SENKI, még a „geddonhaverok” se. Mert a haver csak addig haver, míg neki is jól megy.
  A panelproblémára: Én, mikor 13 éves koromban Dél Afrikába készültem szökni/apám vert/, hónapokig gyüjtögettem konzervet, fűszert, csúzlit, bicskákat, gyufát, mindenféle marhaságot, és nylonzacskókban ástam el az erdőben, és mikor elindultunk a haverommal minden szépen megvolt./még jó, hogy Komáromnál elkaptak. Hogy miért arra mentünk?/
  Tehát egy panellakó is nyugodtan elmehet kishordó-elásó túrára, pláne a gyerekeivel/jó-marha mulatság/ a természetbe.
  Mintha 13 éves lenne az ember. Csak úgy hobbiként. 🙂
  Ötletemet lehet felnőttesre alakítani.

 33. A legnagyobb csapás az lesz a „mindenre” felkészülők és tartalékokat képző nagycsaládok körében, hogy időközben kiderül: a lakóépület, a termőterület azért van rossz helyen, mert tavasszal belvíz van (nincs már átemelőszivattyú a falu mellett), jön az árvíz (a gátakat már nem gondozzák), a helyben termett talaj ill. rétegvíz időközben elapadt vagy teljesen elszennyeződött a szennyvíz-szikkasztóknak köszönhetően…a 3.-4. túlélő nemzedék már úgy gondolom, téli-nyári szállások közt fog ingázni és javarészt gyűjtögetésből él.

 34. pepperjohny

  9. Csombe
  Ne má’, Csombi. Nekünk ez a hobbink! 🙂

  *****************************************************

  Ez egy reális, őszinte és normális válasz.

 35. 37: nehéz elképzelnem, hogy alakul ki a szűkös körülmények között megélkni tudó 4. nemzedék tudása a semmihez nem értő elsőéből, miközben e semirekellők nagy eséllyel kihalunk…

 36. Az összeomlás folyik!Ez egy természetes folyamat része.Szerintem aki eddig is vidéken élt félnomád környezetben annak semmi új sem fog történni.Itt lehet fölháborodni,de természetesen értelmetlen.A meglepetésben a soppingra berendezkedett, sorozatokat néző és más értelmetlenségeket folytatókat fogják érni.Aki eddig is a megélhetésért küzdött annak semmi sem fog megváltozni.Félni valója csak annak van aki eddig is dúskált a javakban,mert neki van veszteni valója.Ha ezt nézem akkor hasonlóságokat vélek felfedezni Lenin forradalom elméletében.Őt a történelem igazolta is.Tehát rotakapa eldob marad az,hogy fel kell rúgni a kertet.Vizet hordani kell majd a kútról,meleget a csempe kályha szolgálja és nem lesz max 16 fok a lakásban.Nekem semmi új nem lesz a dologban.Nem kell pánikolni, max az internet fog hiányozni.A jó dolog az egészben többet lehetek a családdal együtt.Nem kell robotolni olcsó pénzért másnak csinálhatom szabadon magamnak.Nyugdíjra meg hasonlóakra soha nem is számítottam.Kiesik a rendszerből a sok léhűtő semmire való ember.A feleslegeimet eldugom szerényen élünk majd mint nagyiék Rákosi alatt,zugban neveljük a jószágot.A gyomrunk tele lesz és sírunk nem élünk meg és nincs semmink.Ez is egy stratégia.Aki meg be meri tenni a lábát a portára hát az sajnos el lesz ásva.A gazdák agresszívak és összetartanak a bajban nem másnak termelnek.Ha beteg leszek kisimulok és az összes problémám megoldódik.Az életet nem a gyengéknek találták ki.

 37. 42:
  Teljesen elfogadható szemlélet. A többit megoldja a gyakorlat. Sajnos nekem nem gazdák a szomszédjaim.

 38. Amennyiben az összeomlás pénzügyi, gazdasági okokra vezethető vissza, akkor a poszt elég jó forgatókönyvvel szolgál. A probléma csak az, hogy véleményem szerint az előttünk álló összeomlás nem ilyen jellegű. Ami jönni fog, az mindent visz. Teljesen kisöpri azt, ami nem ide való. A rosszul működő gazdaság mellett, a vakvágányra szaladt civilizációt is annak „kulturájával”, gondolkodásmódjával, ideológiáival, vallásaival, és főleg erkölcstelenségével együtt. Erre persze semmi bizonyítékom nincs, csupán egy belső hang mondatja velem. Igaz, nincs is rá szükségem. Jöjjön, aminek jönnie kell, állok elébe.

 39. 42, 43.
  Azért nekem vannak ám olyan megfigyeléseim, hogy Gazdagék is erősen készülgetnek.
  Ahogy egyikük mondta, „nehogy azt higgyétek ám, hogy majd megfordul a Világ”.
  Több olyat ismerek – itt Pest körül – aki a „rosszabb időkre” szereli fel a házát, kaját halmoz fel, vadászvizsgát tesz, fegyverkezik.
  Ha belegondolunk, ők sem teljesen hülyék – ezért gazdagok. Lehetőségeik, HOZZÁFÉRÉSEIK és ismereteik széleskörűbbek, mint a csóróké.
  A „gazdák”-at pedig majd a Jövőben ugyanúgy hülyére veszik, mint régen a „buta parasztot”.

 40. 27 A képek alapján,szimpatikus vallás…

 41. a 4es -5ös esetben el lehet hagyni az országot?menekülés ,útlevelet elfogadják külföldön némi pénz segítségével?
  vagy a süllyedő hajó elhagyásával ilyenkor mi a helyzet?

 42. 47:
  Ez a téma az elmúlt évek alatt többször felvetődött, csak persze mindíg újak jönnek és a régebbi posztokat nem olvassák el. Szóval, a „dörgést” csak a sajárt hazádban ismerheted. Külföldön te leszel az utolsó, aki bármit megtud, bármiről tudja hogy működik, és ismeri a kiskapukat. Ez hatalmas hátrány. Maradj a seggeden, itthon készülj fel, ennél jobbat nem tehetsz.

 43. Idézek egy klasszikust:

  „Na akkor kezdődik el majd itt a káosz, amikor a kartonnetvörkön felnőtt harmadik generációból kitör a gátlástalan agresszió. Mert elfogyott a csipsze…”

  😀

 44. Üdv mindenki hozzáfűzném,hogy egyik kirándulásom alkalmával arra gondoltam mi lenne ha beszereznék egy 30 vagy 60 literes zárható fedelű műanyag hordót és megtölteném például pár darab bontatlan ivóvizes palackkal(pet palack),tartós élelmiszer bontatlanul pl rizs,tészta,némi köret pl:üveges konzerv műanyag fedővel:borsó,zöldbab,stb,só,cukor,méz,esetleg előre kiporciózott multivitamin készítmények vagy pár egyéb szükségesnek ítélt gyógyszer,esetleg minimális ruhamenyiség zokni,póló,alsó,pokróc meg takaró fólia.Ezt szépen bezárni a hordóban és kocsit szerezve meg ásót kilátogatni a közeli pusztába,dombságba,hegységbe és pár helyen beásni ilyen tartalék hordókat aminek a legnagyobb költsége a hordó ha újként vásárolod akkor a 30-as 5-6 ezer a 60 literes meg 8ezer ezt kb 30-40 perc alatt el lehet rejteni a szabadba én a beásásra gondoltam és 50 cm- földdel takarnám majd a vadállatok ellen esetleg a földet megszórni üvegszilánkkal egy kis szögesdróttal vagy meglocsolni fáradtolajjal-gázolajjal ezt a kombinációt nem szívesen ásná ki semmi sem.
  Ha sikerül beszerezni pár ilyen hordót használtan(olcsón)akkor egész jó szolgálatot tehet a későbbiekben ha meg elodázódik a geddon akkor 1-vagy másfél évenként cseréled a készletet ami kirándulásnak sem rossz.
  Szerintem elég korrekt ötlet mert ha esetleg el kell menekülni otthonról bármi miatt akkor komolyabb eséllyel indulsz mintha nem lenne mire számítani mert a házadtól 1 órányira hozzájuthatsz élelmiszerhez,ruhához,vízhez.Szerintem pár 10ezerből megvalósítható egy ilyen rendszer ami képes biztosítani a készlet nagyságától az 1-2 napi vagy 3-4 heti ellátásodat,egyébként meg az értékéből sem veszít,a műanyagok miatt meg a fémkereső sem találja meg.A tárolás szerintem 1-2 évig biztos nem gond hiszen légmentes helyen,bontatlan csomagolásnak,szinte állandó hőmérsékleten tartva ki kell bírni ennyit.
  Mondjuk ha biztosra akarok menni akkor betonból készítenék egy külső réteget a hordónak és ezzel a betonszarkofággal(csernobil XD) együtt ásnám el.Nagyobb meló de nem sok minden tenne kárt benne.Persze ez nem olyan dolog ami annyira népszerű,hogy holnap már tele lesz a határ több száz hordóval amibe vegyesen van minden például plüss állatka,tegnapi maradék meg zacskóstej,10 tojás,egész csirke …ez az ötlet nem saját találmány,gondolom létezik már máshol is csak abból indultam ki,hogy egyik ismerős már hozott be egy erdőben elásott szerszámkészletet….volt benne ásó,kapa,csákány,lapát,gereblye.A szerszámok egy beásott faládában voltak és némi földdel takarták.Ráadásul nem is régiek voltak hanem pár évesek.
  Szerintem a vállalkozókedvűeknek a második szakaszba belefér mert még könnyen beszerezhető egy ilyen tartalék hordó.
  Szóljatok ha csak nekem vannak ilyen ötleteim mert akkor felhagyok a nyilvánosságra hozásával és csendben megvalósítom őket 🙂

 45. 50: átmenetileg jól jöhetnek a raktározott készletek és kellenek. De a hosszú távú túléléshez valamilyen működő gazdaság és társadalom, közösség kell.

 46. Csak mint kiegészítésre gondoltam a tartalékolást illetően,egyébként alap,hogy nem arra kell játszani,hogy 15 évre előre bespájzolok,de nekem tök jó ötletnek tűnik egy ilyen 2-3 hetes készlet elrejtése a szabadban.A robinson életérzésűek elraktározhatnak barkácseszközöket meg akkus makitát napelemes töltővel XD:) Majd tervezem egy ilyen hordó beszerzését meg egy bemutató képsort is mellé ha van rá igény majd Tibor bának elküldöm a képeket meg az egyéb adatokat.

 47. 52:
  Az ötlet, ha nem is eredeti, de jó. persze kell hozzá egy kiszemelt, relatív biztonságos hely is. Ezen kívül tervrajzot is kell készíteni, mert az emberi memória messze nem tökéletes. És mi van, ha az elásó már nem él, a hozzátartozók pedig nem tudják hol van?
  Ha sikerül kinyomoznod olcsó használt hordó forrást, azt légyszi közöld.

 48. Megnézném, hogy a Gödöllői dombság területén elásott hordók hány százaléka marad ott. Eléggé sűrűn lakott terület, és ha csak véletlenül látja valaki hogy ott ástál akkor is lazán kiássa kíváncsiságból. Ha meg mondjuk az erdész figyel fel rád vad ásás közben gázolajozás mellett annak egyéb következménye is lehet (környezetszennyezés).

  Vaterán lehet ilyeneket látni, újat szinte mindig. Használtat meg időnként.

  Egyébként az ötlet nem rossz, mást is érdemes lehet így semleges területen elrejteni.

 49. Bocs a duplázásért.

  Az ötödik fokozatban ahol a halmozás ugye bűntény lehet jelentőssége az akár a kertben mélyre ásott tartalék hordóknak.

  Persze ott már lazán jelentgetni fogják egymást az emberek, tehát a kiásást is már óvatosan kell megoldani; de lehet ásni a pincében is pl. és ott a kutya nem fogja keresni a döngölt föld alatt 40 cm-rel vagy az aljzatbeton alatt 20 cm-rel.

  Értelemszerűen korlátlanul (5-10 év minimum) eltartható dolgokat kell a hordókba rakni, és akkor nem kell bolygatni azt csak ha szükség van rájuk.

 50. 55:
  Korlátlanul, akár 30 évre csak a rizs és a cukor tárolható. Légmentesen a sertészsír is.

 51. Megjósolható, hogy a Tibor bá’online olvasói táborának növekedése, és e fenti írás, és komment agysejtekbe rögzülése fogja eredményezni azt,hogy még egy év, és az ország földje úgy fog kinézni mint az ementáli sajt..
  A fémkereső detektor árusok hasznáról már ne is beszéljünk, akik hiper profitot fognak bezsebelni a több tízezer detektor eladásából…A vevőkör bőrének színe borítékolható!(sic)

 52. 57:
  Ha-ha-ha, se a műanyag hordót, se a rizst, se a cukrot nem lehet detektálni.

 53. 35:

  A climate-gate csak egy dolog, de attól függetlenül, hogy milyen úton derült fény a dolgokra, még fény derült rájuk. De mondom ez csak csepp a tengerben, sokkal fontosabbak a számok, mérési eredmények. Nem szabad kizárólag politikai oldalról megközelíteni a témákat, a legjobb, ha tudományos oldalról közelítjük.

 54. 57.

  De a mellé csomagolt ” akkus makitát napelemes töltővel” és a kapazint azt igen…

 55. Vasgerinc! Miért akarsz te mindenáron „tudományos oldalról megközelíteni” mindent?
  Az ” akadémikus tudomány” még azt vallja hogy a majomtól származol, és azok a rokonaid, holott a darwini elméletet már bedobták a kukába, és minden sebből vérzik?..lazíts egy kicsit,hiszen erre a célra hozta létre Tibor bá’ ezt az oldalt is…

 56. Szép dolog ez hordóraktár. De télen mivel szeded ki a fagyos földből a hordót ? Ha meg a területet még vastag hótakaró is borítja…
  Élelmiszer tárolására használt hordót az OMME honlapján az apróhirdetések között lehet találni tucatjával – olcsón.

 57. 61:
  Mire fel jelented ki ilyen határozottan, hogy az evolúció a kukában van?

 58. 62
  Csákánnyal, ha kell akkor nincs mese…
  Előtte tüzet raksz felette, vagy a gödörbe ameddig le tudsz menni. (csak meg ne olvadjon…)

  Egyébként aki nem tudja kalkulálni tél előtt hogy most kelleni fog a vésztartalék (mert ez az), az egy kicsit éhezzen már. Hátha tanul valamit a saját kárán.

 59. A hordóraktárnak én is inkább csak a műanyag dolgokat írtam elsősorban a napelemes makita meg csak poénnak ment.Egyébként ha növényzettel kevered a földet amit visszatemetsz az nem fog annyira tömörödni,hogy télen ne tud kiásni mert ha 1 órát kell csákányozni pár napi kajáért akkor is megéri.Szerintem ez az ötlet 1000 olvasóból talán 10-et érint meg és a 10ből 1 ha megvalósítja így aztán nem félek az elterjedéstől egyébként szerinted összeomlás után ki fog fémkeresővel mászkálni ?
  Főleg mert műanyag hordót vadászni még nehezebb mint az mesebeli aranykincset.A fémeszközöket meg ha elakarod rejteni célszerűbb egy elhagyott részen található odvas fát kiválasztani amiben még van pár év kidőlésig mert a faodúban nem fémkeresőznek legalább is nem sokan:)
  Az pedig,hogy egy terület milyen sűrűn lakott szerintem nem probléma,ha akarsz pesten is eltudsz rejteni dolgokat.Írhatnám,hogy a Bükkben sok ismeretlen barlang van és ott milyen sok minden betárolható de egy budapesti embernek nem olyan egyszerű eljutni 150km-re legalább is amikor már kajára sincs.Ezért mindenkinek a környéken érdemes gondolkodni mert az van baj esetén 1-2 órányira.Majd ha beszereztem egy hordót vagy vödröt akkor készítek pár képet az általam fontosnak vélt beltartalomról,és tesztelés céljából be is ásom valahova…..azért írtam a külterületi felhasználást mert a házon belül logikusan több ötletet lehet megvalósítani például kamu cserépkályha,dupla fal,padló,födém, meg ezer másik raktározó hely,de ha mindezt el kell hagyni akkor jól jöhet az erdőben elrejtett tartalék.
  A legjobb ha csak te tudsz róla de ha másra is gondolsz akkor megoszthatod a többiekkel is merre van a hordó.

 60. 63: én azt nem mondanám, hogy az evolúció elve úgy általában kukában lenne, de elég sok szempontból változik a felfogása. Például nem túl régen még azt feltételezték, hogy a neandervölgyiek kihaltak és őseink irtották ki őket, ma úgy tudjuk, hogy ők is őseink közé tartoznak két másik ősemberfajjal együtt.
  A nagy kérdés, hogy bebizonyosodik-e valaha bármi a Micsurin-elvtárs félék elképzeléséből, hogy tanult képességek öröklődővé válhatnak, az elég nagy áttörés lenne a mai dogmától és vannak ilyen irányba mutató jelek is.

 61. 66:
  A neander völgyi történetnek semmi köze az evolúcióhoz.
  A szerzett tulajdonságok öröklésének sincs sok köze hozzá, bár ez már genetika. Igen, vannak jelek, hogy a szerzett tulajdonságok örökölhetők, csak a pontos mechanizmus nem ismert még.

 62. 67. Miért nem lehet köze az evolúcióhoz a neandervölgyi embernek?

 63. 61.
  Még ilyen sokat nem gondolkodtam azon hogy mit írjak. No nem azért,mert nem tudnék, de mivel óriási az irodalma, ezért nagyon kicsi lenne itt a hely, és az idő ahhoz , hogy meggyőzően lehessen érvelni.
  Az biztos, hogy a „demokrácia őshazájában” az egyetemek döntő többségében már nem ezt tanítják, hanem a „teremtést”. De ez természetesen nem érv.
  Jöhetnék én itt az enzimekkel aminosavakkal, ezek kapcsolódásával, majd lehetséges variánsaival. Borzalmas nagy szám jönne ki természetesen. És ha ez össze is állna véletlenül, akkor még az „információ”
  keletkezéséről még nem is beszéltünk. Amiről nem tudunk természetesen semmit. Ha megkérdeznénk Hawkingot az ősrobbanással kapcsolatban, lehet kapásból válaszolna, de ha az információ keletkezését erőltetnénk, bizonyára megakadna ő is mint az órarugó ..
  „1. Az evolúció egyáltalán nem tudományos, mert nem igazolható vagy cáfolható. Olyan eseményekre hivatkozik, amelyeket nem észleltek, és soha nem lehet megismételni azokat.
  2. A paleontológusok nem tudnak mutatni egyetlen átmeneti ősmaradványt sem.
  3. Soha senki nem látott még egy új fajt kifejlődni.
  4. Matematikai szempontból teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy komplex fehérje csak úgy, véletlenszerűen kialakuljon.(első sejt keletkezése)
  5. Az evolúció még közel sem tudja kielégítően megmagyarázni azt, hogy milyen körülmények között jelent meg az élet először Földünkön.
  Darwin a könyve végén leírta, ha megfelelő és elegendő mennyiségű leletanyagok nincsenek ahhoz, hogy az elmélete bebizonyítva legyen, akkor amit felállított, az nem tudomány, csak egy egyszerű teória. Érdekes módon ezt a részét nem hangoztatják az evolúcionisták…
  Tehát, ha nem az evolúció alapján, akkor mi alapján jött létre csodálatos Földgolyónk? Mi tartja rendben ezt az óriási univerzumot? A bolygók, az atomok, a részecskék mozgását, hogy ne legyen atomrobbanás egyik pillanatról a másikra? Ki alakította ki tervszerűen ezt az egész bonyolult világot? Én úgy gondolom, hogy csak is Isten, aki bár nem látható testi szemmel, de létezik.”
  Szent Tamást nem szeretném kihagyni a végére, a kedvencem volt, és főleg az öt istenbizonyítékainak egyike, amely azt mondja : A semmi nem hozhatta létre önmagát, mert ha a semmi létre hozhatta volna önmagát, akkor lenne. De mivel a semmi van,ezért máshonnan kellett hogy nyerje a létét!Tehát kellett hogy legyen egy első létező, aki nem lehetett más, mint Isten.

 64. 69. Sanyil…Nemrégiben azért volt egy hír a neten hogy ,,menetközben,, figyelték meg az evolúcót.Egy bányavidéken valami tóban egy halfajon, mindössze pár évtized alatt nagyfokú átalakulás ment végbe.A dns mutálódott.természetesen azt nem tudni miért.Hawking jól megmagyarázta az isteni elsőbbségre miért nincs szükség.Úgy néz ki marad a relativitás elmélet /remélem Tibor bá is felfigyelt rá/-és az idő egy különös tulajdonsága megmagyarázza azt hogy miért nincs ,,kezdeti pillanata,, a létezésnek.

 65. 70:
  Ez a Hawking véletlenségből nem Dawkins? Márt csak azért, mert istent szivatni az ő reszortja. Hawking a szingularitást abajgatja. Speciál a relatívitás most éppen inogni kezdett. Én meg megállás nélkül (fel)figyelek. Szemét egy öreg fasz vagyok. 😀

  Figyelj kuburtyók! ha nincs URL, ne írj be http-t, nem követelmény.

 66. Tibor bá’
  Mint fizikus (és ateista! ) ő is, és mindegyikük az ősrobbanásban, és nem a teremtésben látja a megoldást. Morbid lenne, hogy valaki fizikus, mindennap imádkozik a templomban, majd kijelenti hogy a giliszta nem is olyan sokára két lábon fog sprintelni az olimpián százon! Bár tegyük hozzá imádkozó fizikusról úgy sem hallottam még..
  Egyszerűen fantasztikus ahogy megalkották ezt az egészet.
  Elgondolkodtató mi lenne ha az ember előtt megjelenne Jézus, és ezek után is, (és más miatt is), tudnánk azt biztosra hogy van egy másik világ ez után…
  Látom, és tudom mi történne!… Mert ennek a világnak a jelenlegi rendszere senkinek sem jó jelen pillanatban. Sem szegénynek, sem gazdagnak(!)! Bár nekik azért könnyebb. De ha az történne amire gondolok, akkor meg nem lenne értelme a teremtésnek! Ezért nem is fog megjelenni előttünk! Így ki merem jelenteni, hogy azért vagyunk itt hogy tökéletesedjünk! És az is biztos, hogy fent nem igen nézik jó szemmel azt aki eldobja az életét…
  kuburtyók! A DNS kettős spiráljával nem tudnak mit kezdeni jelen pillanatban. A kommentedre annyit válaszolnék, hogy szerintem ez valami olyasmi dolog lehet mint a fartúrók esete!
  Liberális „barátaink” ezt természetes dolognak tartják, én meg betegségnek. Amit gyógyítani kell.. Golyószóróval!

 67. 61:

  „Vasgerinc! Miért akarsz te mindenáron “tudományos oldalról megközelíteni” mindent?”

  Talán mert az a legracionálisabb, és ott érvekkel lehet alátámasztani a dolgokat, nem politikai ideológiákkal.

  „Az ” akadémikus tudomány” még azt vallja hogy a majomtól származol”

  Ezt nem is tudtam.

  Na jó, inkább hagyom, hogy beszélgessetek tovább a geddonról és riogassátok egymást, végül is a ti szórakozásotok.

  69:

  1. Azért be kell látnod, hogy elég nehéz feladat is ez, de ehhez képest azért az emberi leletekből elég jól látszik a fejlődés.
  2. Szerintem jópárat mutattak. Persze ha az a kiindul álláspont, hogy nem lehet bizonyítani köztük a kapcsolatot, akkor ennek képtelenség is megfelelni.
  3. Tudomásom szerint ma is fejlődnek ki új fajok, mégpedig nem is kevés. Nem arról van szó, hogy eddig nem látott fajokat fedeznek fel, hanem szó szerint arról, hogy új fajok keletkeznek.
  4. A feltételezett földi körülményeket lemodellezve, „mesterséges villámmal” már hoztak létre fehérjét, azt hittem ez köztudomású.
  5. Ebben igazad van, de azért gondolj csak bele, milyen baromi nehéz feladat ez.
  A teremtés viszont még ennél is sokkal nehezebben magyarázható.

 68. Több Kabbalát kellene olvasnotok… Először is Isten teljesen kitöltötte a mindenséget. Ez logikus, hiszen azért Isten, Mindenható, hogy nézett volna ki, ha csak a Mindenség egy darabját töltötte volna ki, akkor nem ő lett volna Isten…
  Na, ekkor elhatározta, hogy megteremti a Világot, az embert, stb. De ennek volt egy kis technikai akadálya, hogy a teremtés számára nem volt hely, hiszen Isten már mindent kitöltött a Mindenségben, mint említettem. Tehát Istennek ÖSSZE KELLETT HÚZÓDNIA, hogy helyet csináljon a Teremtés számára…

  A következő lecke a jövő héten jön, addig is ismerkedjetek a héber betűkkel, szervusztok, gyerekek…

 69. Tisztelt sanyil!Hogy Isten létezik vagy sem ebben a pillanatban lényegtelen!A maszlagot köré az emberek találták ki és ez tény!A matematika rendszere megcáfolhatatlan,a fizika szintén kémiára is ez vonatkozik!Maximum a tudásunk kicsi.Jézus élt,de a körülötte lévő dolgokat mind az ember találta ki.A mesében is igazságos Mátyás király!Komoly tudósok között is rengeteg vallásos ember van,volt és nem tévedek kimondani lesz!A tudással és annak hiányával van probléma.A vak buzgóság elvakultság olyan dolog ami nagyon kevés esetben jó,vagy hozott bármiféle eredményt.Szerintem te kevered a szezont a fazonnal és pont.Tudásod véges ezzel a magad köré állított korlátokból falat emeltél és nem is látsz tovább.Korlátaid adottak az agyad pedig meggyőzött az illúzióidról,fikcióidról.Ezzel nem csak te vagy így ez egy általános elterjedt dolog.Nem sértésnek szánom a leírtakat,hitedben és ellenkezőjében sem kívánlak meggyőzni.A poszt sem Istenről Ősrobbanásról szól ha jól emlékszem.Az összeomlás egy természetes folyamat része és teljesen törvényszerű magát többszörösen megismétlő folyamat ami megismétlődött már a múltban is ezzel bebizonyítva törvényszerűségét.A probléma csak az jelen esetben,hogy ez volt a történelemben a civilizáció csúcsa!Megismételhetetlen és egyben az utolsó is!Ez a poén nem más.A folyamat pedig felgyorsult attól,hogy te vagy bárki ezt stagnálásnak vagy lineárisnak véli felfedezni ez egy Gauss-féle görbe amit felbonthatsz lineéris szakaszokra az attól még görbe.Ennek eső szakaszában ráadásul.Lehet reménykedni,hogy a döglödés hosszan eltartson és finoman szólva túl éljük.De az életben adott törvények vannak ilyen az elmúlás,leépülés is.A kérdés az kinél,hogy jelentkezik és mikor.Na itt lehet,hogy Isten a kártya játékos,de jelentéktelen,mert akkor őt ki hozta létre?

 70. 73:
  Fehérjét? Legfeljebb aminosavszerűséget. 🙂

  75:
  Már hónapok óta ki van írva, hogy istenhivők kiméljenek. Ennek ellenére mindig beesik valaki, aki úgy gondolja, hogy megtérít minket. Csak az isten tudja, miért. 😀

 71. 75.NOD
  Meditálgattam rajta, hogy szösszenetedre reagáljak-e, de egy tényleg utolsó pár szóban engedd meg hogy leírjam mit gondolok erről. Dolgozni is kellene most már, valamint több új cikk is megjelent Tibor bá’ tollából kár lenne erre időt szakítani többet, vagy ide visszatérni. (persze a poszt fejlécén lévő figyelmeztetést is illik a továbbiakban figyelembe venni.. )A másik dolog a komment kommentet szül, és a végén tényleg az lesz, mint az egyszeri ember sír feliratán : Látod ugye nekem volt igazam. Végig olvasva szisztematikusan felépített, fordulatokban gazdag, a tudományok törvényeit felsorakoztató ,és ennek figyelmére felhívó bölcs gondolataidat,hihetelen intelligenciádat, mégis azt kell írnom neked, hogy elképesztő módon sajnállak téged! És egyáltalán nem megbántani akarlak , de ez a leghumánusabb szó amit rád használhatok.
  Amikor engem megműtöttek,- és vagyunk egy páran akikkel ilyen megtörténhetett ebben az országban – tehát történtek olyan dolgok amiket nem lehet megmagyarázni az általad oly’ nagyon ajnározott fizika kémia,meg matematikai rendszerekkel. Amikor ezredszerre is el kell mesélned hogy mi is történt, látod az emberek (orvosok) arcán a döbbenetet, akkor nekem az ilyen írás mint amit te is ide „kapartál” nem jelent semmit, sőt csak mosolyogni tudok rajta, és nagyfokú sajnálatot érzek irántad.Amikor kialakul az emberben ezek után egy olyan dolog, amit már nem lehet a hit eszközével magyarázni, akkor jössz te meg a tudományod, és megpróbálsz meggyőzni engem, vagy az agysejtjeimre hivatkozva beledöngölni a monitorba. Egyébként eszemben sincs haragudni rád.
  De többet mint ez a pár sor nem érsz!!

 72. 76:

  Bocs, igaz. Csak már a fehérjére reagáltam.

 73. 77:
  Kedves sanyil. Az neked nem fog semmit se jelenteni, ha vitátokban Nod mellé állok, de azt kérem tőled, hogy ezen a nodi mondaton nagyon komolyan gondolkozz el, mert ez a mondat mindennek a kulcsa:

  „az agyad pedig meggyőzött az illúzióidról”

  A feladat nem könnyű, mert függeteleníteni kellene magad önmagadtól.

 74. Tibor bá! A 67. megjegyzésed nem értem. Miért nincs köze a neandervölgyi történetnek az evolúcióhoz?

 75. 79:
  hónapok, sőt évek óta ítom azt, amit most belinkeltél. Mi ebben az új? Hogy nem én írom?

  81:
  A neandervölgyi főemlőssel történtek nem evolúciós események, hanem sima történelem. Ide vándoroltak, ott keltek át, ezzel keveredtek, megfagytak, kihaltak. Ez nem evolúció. Evolúció az, ha a fajjal történk valami biológiai változás bizonyos környezeti hatásra.

 76. 82:

  „hónapok, sőt évek óta ítom azt, amit most belinkeltél.”

  És remélhetőleg, még 50 év múlva is írni fogja valaki.

 77. Amennyire „csípem” az amcsikat, én javasolnám nekik, hogy mielőtt bekövetkezne a harmadik fokozat, robbantsák magukra a neutronbombáikat és kíméljék meg magukat a további fokozatok nehézségeitől…, és ígérem emlékük örökre megmarad.

 78. 48.
  nem akarok én sehova menni,eddig se akartam külföldre költözni..
  inkább határok lezárása ,útlevél érvényessége ilyesmire gondoltam.
  a szavaidból viszont az is átjön hogy a szomszéd országokban is ugyanaz a szitu várható
  jól gondolom?

 79. 71.Tibor bá… Én úgy hallottam a nevezetes Kossuth rádióban hogy MÉGSEM inog a relativitás elmélet.Stephen Hawking a tolószékes nyálgép de fizikus fenomén előre megmondta hogy mérési hibára vezethető vissza a neutrinók látszólagos fénysebesség túllépése.Egyébként Dawkinstól is olvastam.Nem keverem őket 🙂

 80. 86:
  Vannak más anomáliák is. Nekem is büdös. Hawking túl sokat tett le mellette, nem szívhatja vissza.
  Különben én inkább hiszek az első bejelentésben, mint a másodikban. Az öregek nem akartak paradigma váltást. (én nem vagyok öreg 😀 )

 81. 88: akkor némulj el egy kicsit… 🙂
  amerikai, orosz, magyar, tökmindegy. jó kis atomháborút készítenek a fejesek mindegyiknek.

 82. 98!
  Jó van má,tudom hogy nálad zéró tolarancia van.. 🙂

 83. „Előtte tüzet raksz felette”
  te sem raktál még télen tüzet a jégen 🙂

  még valami: egy 60 literes hordót nem csak elásni kell, hanem a KIMARADT földet nyom nélkül eltüntetni! ez legyen mondjuk 10-12 vödör föld… minimum!

 84. Kéhlek széhpen, mi mindhen Kahácsonykoh boghácsban főht halászlét fogyasztunk.
  Szóhval ez nemnyeht…

  Viccet félretéve, nem mondtam hogy könnyű lesz az élet.
  Vagy csákányozol, és akkor is szétrepedhet a hordód. Vagy vársz tavaszig. Vagy pediglen valahogy próbálsz ügyeskedni, iparkodni.
  Mint jégkorszakban a kardfogú pocok a makkjával…

  A föld dologban meg igazad van, sőt ha nem tömöríted a földet akkor is árulkodó lesz.
  Régi trükk hogy egy vödör vízzel meg lehet mutatni hogy hol volt felásva a terület, eső után virítani fog az elásott hordó helye az avatott szemnek.

 85. Elolvastam. Nem értek vele egyet. A folyamat leírás jó, vagy többé-kevésbé jó. De van benne egy prekoncepció, amivel magyarázza a társadalmi összeomlás folyamatának beindulását: „Azonban az az elképzelés, hogy mindenki jogosan elvárhatja a szükséges javak birtoklását, széles kőrben elfogadott tézis.”

  Tehát minden olyan társadalom, hol bőség, infrastruktúra stb., stb. van, de nem ez a társadalmi alapkoncepció, nincsenek a javak mindenki számára hozzáférhetővé téve, az bíz nem omolhat össze, kezdve Adolf korai Németországától, Allende Chiléjéig, Panamáig, a Sah Iránjáig – tehát nem kifejezetten jóléti társadalmakig bezárólag. Ezeknek nem szabadna összeomlani – oszt mégis megtették.

  Ha bele gondolsz, nálunk is a gengszterváltás pont ezt a tézist lőtte ki, hogy a hátborzongató szadi szlogent kifacsarjam: aki tudja, meri, teszi az a kaparj kurta. A többit majd a szabad verseny, s a piac elintézi. Ez oly annyira belé ivódott a politikai köztudatba, hogy kedvenc barátaim a mai napig elő-elő hozzák, s nem értik, miért kezdek el üvöltözni velük.

  Nem vagyok egy társadalom tudós, maradjunk a matematikánál. A hálózat elmélet – leánykori nevén gráfelmélet – azt mondja, bármely homogén struktúrában, ha akármilyen gyenge kritériumot is állítok a szabad áramlás útjába, csomópontok alakulnak ki, s megindul a kérlelhetetlen verseny az erőforrásokért egy nagyon egyszerű szabály mentén: akinek több van, annak még több lesz. Így a hálózat teljes erőforrás készlete nagyon rövid időn belül egyetlen ponthoz fog kapcsolódni, a többiek pedig erőforrás nélkül elpusztulnak, és ezzel megszűnik a hálózat.

  Ebből a szempontból a jóléti állam csak egy kétségbeesett – poszt koitusz visszaszabályozási kísérlet volt. De mivel az alap kritériumokat érintetlenül hagyja, így az összeomlás elkerülhetetlen.

  A mi kis maffia-forradalmunknál ez a „kritérium” az Antall-Tölgyessy féle paktummal lett bevíve a rendszerbe. Ez iktatta ki az elit kompromisszum és tanulási kényszerét, belső folyamatos megújulását, s helyette a „nyertes mindent visz” elvet érvényesítette. Mondjuk az keserű fintora a sorsnak, hogy ezt pont egy önmagát liberálisnak tekintő párt kezdeményezte.

  Ekkor elindult a visszaszámlálás. Most csak ennek a maffia-elitnek a legutolsó, meglehetősen dilettáns kísérletének vagyunk a szemtanúi és elszenvedői, hogy mentsék saját bőrüket, megpróbálkoznak egy apartheid rendszert kialakítani, amolyan sumák magyarosan. A köz erre persze csaholva helyesel, s békemenetel. No de a dolgok már eldőltek.

 86. 91 szerintem,ha magadnak csinálod akkor igyekszel tökéletesen elrejteni mert a te életedről lesz szó.Szerintem ellehet úgy ásni,hogy ha nem célzottan azt keresed akkor nem találod meg:)
  A kiásott földnek meg csinálsz egy gödröt XD

 87. 93:
  A folyamat leírása nem az én művem, nem érzem, hogy meg kellene védenem. Különben is, ki lát a jövőbe? Ami pedig a társadalmi folyamatokkal kapcsolatos fejtegetést illeti, jó alapgondolat, megfelelő vitatéma. De arra azért felhívnám a figyelmet, hogy ez egy extrém bonyolult terület, mondhatnám egy sokváltozós függvény, ahol a változók száma (némi túlzással) 7 milliárd. Néhány (valóban) alapszabályon kívül (mint például a javak koncentrálódása) az összes többi meglehetősen amorf. Kiragadva csak egyet, a jóléti állam az emberiség (jövőjének is) a szempontjából meglehetősen kedvező megoldás volt (illetve lett volna), mert elég sokáig fenntartható. A nagyon sikeres rablókapitalizmus viszont nem. Ugyanis minden más halmazzal szemben az embereknek intelligenciája-öntudata van. Ezért – ellentétben más szereplőkkel – az őket ért hatásokra adott válaszok jövőt formálóak, és nehezen kiszámíthatók. – – – Különben az általunk ismert világ már csak olyan, hogy benne semmi se örök, igyekezhetünk a tartós elrendezés megvalósítására, de igazán semmi se tart sokáig, mert az élet dinamikus.

 88. Ismét megtörve a „némasági fogadalmamat” – ez a poszt egyszerűen zseniális, akárki műve is volt eredetileg. Köszönet, hogy megosztottad velünk, Tibor bá. Mióta olvastam, folyamatosan ezen jár az agyam. Magyarország most a 2-3. fokozat körül járhat, Németország 1. fokozat – egyelőre.

 89. 96, jancsika:
  Köszöntelek soraink között Jancsika !

 90. remek írás, várom a hasonlókat..jó olvasni, hogy mennyiféle elképzelés van a geddon eljövetelével kapcsolatban..

 91. A munkaerő szabad áramlásának a korlátozása hanyadik fokozatba tartozik?
  MTI jelenti:
  „A Svájci Néppárt sikeresen szedett össze százezer aláírást, így népszavazást írnak ki Svájcban arról, hogy kvótákkal csökkentsék a bevándorlást. A párt Megállj a Tömeges Bevándorlásnak címmel indított kampányt, amelynek emblémáján svájci zászlón taposó fekete csizmák voltak.
  A párt a népszavazással azt akarja kikényszeríteni, hogy különböző kvótákat állapítsanak meg az országban élő és dolgozó külföldiekre. A párt azt is sürgeti, hogy az új állások betöltésénél a svájciak élvezzenek elsőbbséget, továbbá korlátozná a külföldiek által igénybe vehető társadalombiztosítási szolgáltatásokat.”

 92. Ilyen sok marhaságot még nem olvastam. Mi a fenének túlélni egy olyan világra, ami itt le van írva? Akkor inkább az első hónapban éhenhalni jobb.

 93. 101:
  Nem vagyunk egyformák. Van aki mindent megtesz, hogy túlélje a geddont. Van, aki nem. Izlések és pofonok….

 94. 101. Ernő: Bárcsak minél többen az éhenhalást választanák.

 95. A Seneca-effektus kapcsán jutott eszembe, hogy a fokozatok időtartama csökkenhet, ahogy haladnak előre az események. Azaz a kettesnél valamivel rövidebb lehet a hármas, annál pedig a négyes, végül az ötös (vagy a hatos) a további generációk évein elterítve.

 96. http://index.hu/belfold/2013/05/23/bencsik_a_nagybirtokrendszer_konzervalasa_ellentetes_a_jozan_esszel/
  Zajlik a földtörvény elfogadása, az Orbán Németország lenácizása csak elterelés a lényeges dolgokról.
  „Bencsik János szerint az új indítvány „szélesre tárja a társas vállalkozások számára épített kiskapukat, s tulajdonképp megszünteti az eddig is csak virtuálisan létező felső birtokkorlátot. Ennek következtében immáron semmi akadálya nem lesz annak, hogy a durva tőkeérdekek felül írják a vidéken élők megmaradáshoz való jogát.
  A nagybirtok-rendszer konzerválása és megerősítése fenntarthatósági szempontból is sérülékennyé teszi az országot. Ez az irány ellentétesnek mondható a Nemzeti Vidékstratégiával, a Nemzeti Energiastratégiával, továbbá a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégával, s leginkább a józan ésszel és az egészséges életösztönnel” – írta a képviselő a közösségi oldalon közzétett üzenetében.

  És közben:
  http://nol.hu/lap/tudomany/20130525-vetomagcsapda_europanak?ref=sso

  Érdekes lesz az EU-USA szabad kereskedelmi övezeti tárgyalások végeredménye is.
  Milyen USA szemetet fognak még letolni az Európaiak torkán?
  Szabadon kereskedve, vám nélkül?

 97. 107: Norvégia.

  ‘Similis simili gaudet.’

 98. 107-108

  Jancsika Svédországot emlegeti, mint elmulasztott lehetőséget pár évvel ezelőtt.

  Az én tapasztalatom, mint „bevándorlónak” szintén svédben.

  A cikk vastagbetűs kezdő részében lévő nyomort felejtsük el.
  Ahol a saját lakóterületükön több száz gépkocsit fel tudnak gyújtani fiatalok, és saját iskolájukat, a szomszéd éttermét, ott hol van nyomor????

  Ezek a lakótelepek az elején ugyanúgy néztek ki, mint bármely más lakótelep az országban. Az országba érkezéskor (legális eun kívüli menekült) lakást, segélyt kapnak a bevándorlók, s ingyenes nyelvtanulást, iskolai képzést. Az első, hogy aki nem tud írni olvasni, az alapoknál kezdik velük. Amíg iskolába járnak, s ezt igazolják, kapják a segélyt. Ez a segély egy éve annyi volt, mint egy, napi 4 órás takarítói állás bére. Tudom, mert a fiam az iskola mellett éjjel 4 órában takarított. Aki az unió területéről érkezik, semminemű anyagi támogatást nem kap, boldoguljon ahogy tud. Az iskolában a fiam társai már az előző évben is a nyelvet tanulták. Egy év múlva, a fiam volt az első „bevándorló”, aki egy év letelte után letette sikeresen az alap, első vizsgát, s folytatta a második lépcsőben.( A tanárnője úgy ámult, hogy elküldte egy papírral a migrációs hivatalba, biztos kap valami pénzbeli jutalmat, hisz ilyen még nem fordult elő az ő praxisában. Szegény fiam letörve jött vissza Norköpingből, ahol szemtől szembe megmondták neki, lőttek rád? Ha nem, nem kapsz semmi támogatást.Az utiköltséget a spórolt pénzéből fizette. )
  Mikor az iskolatársával elmentek a munkaközvetítő hivatalba, s a fiam elfogadta a takarítói állást, a barátja mondta, ő nem takarít éjjel, mikor ugyanennyi a bidragja, míg iskolába jár. Nem is dolgozott egyetlen iskolatársa sem, aki azokról a területekről jött.

  A fiamnak főiskolai végzettsége van, de itt addig nem kapott munkát, míg nem tudta bemutatni az első helyi nyelvvizsgáját igazoló papírt, aztán szerezte a takarítói állást. Hogy a szakmájában el tudjon helyezkedni, még pár évnek el kellett volna telnie, mire a svédet olyan szinten bírta volna.Addig takaríthatott volna, meg hasonlók. Most Németországban fog dolgozni a végzettségének megfelelően, ott elég az angol, svéd, tudása, plusz a diplomája, s tanulja intenzíven a németet is.

  A svéd beenged, de csak akkor tudsz boldogulni, ha megtanulod a nyelvet tökéletesen, s még tanulsz itt a szakmádhoz a helyi oktatási rendszer szerint.
  Sok diplomás bevándorló sem tud elhelyezkedni, mert a helyi végzettségűeket preferálják.
  Tehát kettős a helyzet.
  Azok a bevándorlók, akik kőkeményen tanulnak, s megpróbálnak beilleszkedni, egy két év alatt megtalálhatják számításukat, de nagyon magas a mérce. Csak azoknak sikerül, akik tényleg elszántan itt akarnak boldogulni. A bevándorlók zöme csak azt látja, aki ide született, annak milyen jó. Nem mondta nekik senki, a svéd beenged, maga mellé, de igazán nem fog segíteni,te maradsz az aki,neked magadnak kell mindent megteremteni itt, éhen nem enged halni, ennyi. Ők maguk is így működnek. Jól eléldegélnek egymás mellett, mert tiszteletben tartják a másikat, nem avatkoznak bele a másik életébe igazán.
  Arra figyelnek, hogy mindenkinek a környezete a lehető legrendezettebb legyen, de magadnak kell boldogulni. Aki elhagyja a hazáját, az már valahogy, valami miatt ebből a szempontból nem tudott magától boldogulni. Gondolom fokozottan igényelnék a segítséget, de ezt egy svédtől nem lehet elvárni, ők másképp nőttek fel. A saját gyerekeiket is kilökik a fészekből, ha nagykorú lett, s ezt minden fióka jónak és helyesnek látja. Egy pontig van segítség, onnan röpülj magad. Ez a nemzet fészekhagyó, aki ezt nem érti meg, az ne jöjjön ide.

 99. „Ha a jelenlegi, tékozló „fejlődést” produkálja a világ, akkor nagyjából 17 év múlva az emberiség lehúzhatja a rolót. Az adatok sajnos eléggé meggyőzőek. Az emberiség fogyasztása rohamos mértékben növekszik: a Föld lakói már 2007-ben másfél bolygónyi erőforrást igényeltek. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy belássuk, ha folytatódik ez a trend, 2030-ra már két bolygóra lesz szükségünk, ami ökokatasztrófához vezet.”

  http://www.gyartastrend.hu/gazdasag/cikk/2030_ra_az_emberiseg_lehuzhatja_a_rolot?utm_source=newsletter&utm_medium=gazdasag&utm_campaign=10284

 100. Uppsz! Önöknél, balliberálisoknál, úgy működik a demokrácia és a véleményszabadság, hogy ami Önöknek nem tetszik, azt törlik, mintha nem is létezne Önökön kívül más, eltérő vélemény? Haha!

  Kedves Andi,
  1) Nem tudom, hogy a balliberális megbélyegzés mit takar.
  2) „Önöknél” rossz fogalmazás, mert nem vagyunk egy homogén társaság.
  3) Sehol se lehet ennél könnyebben hozzászólni, de nulla hozzászólási háttérrel előbb nekem moderálnom kell.
  4) A moderálásom egyetlen szempontja a minőség, nem a politikai vagy egyéb elhivatottság. A tegnapi hozzászólásaid színvonala a béka segge körül jártak. Ha jobbat produkálsz, akkor átengedem, bármi is legyen az ideológiája.

 101. Tibor bá’! Mi az a szörnyűség, amit Andi írt? Vagy ez üzleti titok? 🙂

 102. 112:
  Nem titok, csak felesleges időtöltés. Íme:Hát ez a cikk úgy blabla, ahogy van! Kezdve máris az első soron, hogy aszongya hogy: “Szigorúan anatómiai szempontból az ember a csimpánzszerű ősünkből fejlődött ki…”
  Távolról sem vagyok vallásos, de az biztos, hogy az ember nem más állatokból (nem a majomból!) fejlődött ki, hanem teremtődött egy felsőbbrendű lény által! Ezt bizonyítani nem tudom, de önök sem azt, hogy nem így történt! A többi csak mellébeszélés és ferdítés, tudatosan!

  Ez a szöveg már 100 éve is elavult lett volna, de most…. abszolút bigott elmére vall. Csak azt nem értem, mi a fenének jön ide? Miért nem látogat egy katolikus portált?

 103. 113: Bammeg, már tisztáztuk, hogy a katolikus Biblia a Teremtés Könyve utáni jegyzetekben kinyilvánítja, hogy a szöveg SZIMBOLIKUS és a katolikus egyház nem tagadja a modern tudománynak a törzsfejlődésre vonatkozó eredményeit. Hozzánk ne jöjjön! 🙂

 104. Hogy ne a levegőbe beszéljek:

  Biblia – Ószövetségi és Újszövetségi Szentírás
  Szent István Társulat, Budapest, 1987

  60.old: Teremtés Könyve – Jegyzetek

  „A szöveg úgy beszél a teremtésről, ahogy a prófétai igehirdetés visszatekintett rá és szemléletesen előadta. Nem a kozmikus történés leírását kapjuk benne, hanem kinyilatkoztatást arról, hogy a világ a mindenható Isten műve, s hogy mindent azért teremtett Isten, hogy megvalósítsa benne az emberiség üdvrendjét. Ezt a vallási igazságot azonban a szerző úgy mondja el, ahogy arról az ő korában beszéltek. A hat napos felsorolás tehát csak azt mutatja, hogy akkor emberi tudásuk szerint milyen sorrendben gondolták el az egyes dolgok teremtését, nem pedig azt, hogy Isten valóban milyen sorrendben hozta létre a mindenséget. A régi ember a semmi és a létező valami közti különbséget végső soron a sötétség és a világosság ellentétével érzékeltette. Ezért kezdődik a felsorolás a világosság létrehozásával. Mivel tehát az előadás módja teljesen a régi ember világképét és természettudományos felfogását tükrözi, semmi szükség nincs arra, hogy a leírást megpróbáljuk a mai természettudományos gondolkodással összeegyeztetni. Ma esetleg arra hivatkoznánk, hogy a teremtés az atom elemi részecskéinek, vagy valamilyen erőtérnek a létrehozásával indult el, de kérdéses, hogy ezzel valódi kezdetet jelölnénk-e meg.”

  Ez elég egyértelmű, ráadásul mindjárt az első könyv végén a jegyzetekben a fordítók, szerkesztők (kimagasló képzettségű katolikus papok!) elárulják, hogy a szöveget nem SZABAD (!!!) szó szerint venni. Ez értelemszerűen vonatkozik a továbbiakra is…

 105. 115:
  Persze, Ki akarják magukat vakarni abból a szarba, amibe önmagukat belehúzták. Mindig ezt tették, amikor már valamelyik mese tarthatatlan, akkor kijelentik, hogy nem szabad szó szerint venni. —- Hogy magyarázzák ki, hogy máglya járt azért, ha valaki azt mondta, hogy a Föld a Nap körül kering és nem fordítva. Ezt a „régi ember” / „új ember” dumával nem lehet kifehéríteni. A hülyeséget nem lehet a végtelenségig kimagyarázni.

 106. 116: Kíváncsi vagyok, hogy ebből te hogy fogod magad kimagyarázni:

  „Hogy magyarázzák ki, hogy máglya járt azért, ha valaki azt mondta, hogy a Föld a Nap körül kering és nem fordítva. ”

  Nos, ki is jutott ilyenért máglyára???

 107. 117 Arma Gedeon

  Ez nem volt szép Arma,hiszen hogy ez nem következett be, az csak annak köszönhető, hogy Galilei visszavonta tanait. De alapos oka volt erre, hiszen nem sokkal korábban Giordano Brunót megégették hasonló formabontó gondolatokért.
  Hogy a gondolat szülőatyja, Kopernikusz megúszta, az csak annak volt köszönhető, hogy ő még korábban, a reneszánsz humanista világában élt, és az egyház nem is vette komolyan.

 108. 117:
  hubab után már csak azt tudom neked írni, hogy nekem járna apatartás, csak éppen nem kapom meg. 😀
  Neked járna dicséret a szemfülességért, csak éppen nem fogod megkapni (legalább is tőlem nem) 😀

 109. 118. hubab
  Brunónak voltak egyéb tanai is, amik talán hatékonyabban elősegítették a megégetését, mint a természettudományos elméletei.

 110. Senki nem akarta Galileit megégetni a heliocentrikus világképért, ami akkor már nem volt valami nagy durranás.
  Büntetésből majd idézek Brúnó tudományos elméleteiből!

 111. 119: Szóval Brúnót már kitárgyaltuk itt, de ismétlés a tudás anyja, mivel láthatóan nem ment át:

  http://www.antalffy-tibor.hu/?p=4878

  „Javaslom a wikipédia Brunóról szóló cikkét, igaz, hogy a Wiki nem tévedhetetlen, de kiindulásnak általában jó. Kiragadok pár idevágó részt:

  ‘ A Stanford Filozófiai Enciklopédia szerint: “1600-ban nem létezett hivatalos katolikus álláspont a Kopernikusz-féle rendszer ügyében, és az egyértelműen nem minősült eretnekségnek. Amikor […] Brunót […] eretnekségért máglyán megégették, annak semmi köze nem volt a kopernikuszi kozmológiát támogató írásaihoz.’

  ‘Miután az újonnan létrehozott Olasz Királyság elfoglalta Rómát és az Egyház hatalma végetért a város felett, lehetővé vált Bruno emlékművének felállítása kivégzése helyén. 1885-ben egy nemzetközi bizottság alakult e célból, melynek tagja volt Victor Hugo, Herbert Spencer, Ernest Renan, Ernst Haeckel, Henrik Ibsen és Ferdinand Gregorovius.Az emlékművet élesen ellenezte a klerikális párt, de Róma város hatóságai végül felállították és leleplezték 1889-ben.’

  Tehát egy politikai-ideológiai propagandaharc keretében faragott magának Brunóból “szentet” az antiklerikális, Haladó Tábor, csupa prominens szabadkőművessel az élen. Bruno valóban elődeik közé tartozott, mint hírhedt okkultista.

  Végül nézzük a nagy mártír TUDOMÁNYOS NÉZETEIT, melyek alapján őt a haladár tábor a tudományt üldöző egyház áldozataként tartja számon:

  ‘Bruno hitt a poligenizmusban, mely szerint minden emberi rassz külön lett teremtve, hitt a Ko-Adamizmusban, hogy több, mint egy Ádám volt, és hogy végtelen számú Édenkert is létezett:

  ” Végtelen számú olyan világot tudok elképzelni, mint a Föld, mindegyiken egy külön Édenkerttel. Az összes ilyen Édenkertben az Ádámok és Évák fele nem eszik a tudás fájának gyümölcséből, a fele pedig eszik. De a végtelen fele végtelen, tehát végtelen számú világ világ fog bűnbeesni és végtelen számú keresztrefeszítés lesz.
  (Giordano Bruno, ‘Az Okról, Elvről és Egységről, 5. dialógus)”

  1591-ben Bruno úgy érvelt, hogy mivel senki nem képzelheti, hogy a zsidóknak és az etiópoknak közös ősei lettek volna, ezért Istennek vagy különféle Ádámokat kellett teremtenie, vagy az afrikaiak Ádám előtti (pre-Adamite) fajok leszármazottai.’

  Éljen a TUDOMÁNY!!! :-)”

  Tehát
  1. nem a heliocentrikus izé miatt égették meg, azért senkit nem
  2. Nem képviselt mai értelemben vett racionális tudományos nézeteket. Inkább seggberúgást érdemelt volna.

  (3.: viszont valóban gonosz volt: ő a 20. századi MK-Ultra programhoz vezető aljas, szadista tudatmódosítási programok egy korai előfutára – tehát megérdemelte a máglyát! Akit érdekel, szakirodalmat linkelhetek, fősodor szerzőtől, nem konteós őrülttől.)

 112. 122:
  John Gribbin – A tudomány története című könyvéből: „Semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre, hogy elmormolta volna ‘eppur si muove’ szavakat. Ha ezt kimondta volna, és véletlenül valaki meghallja,akkor minden bizonnyal kínpadon vagy máglyán végezte volna. Az ítélet életfogytig tartó börtön. – Vagyis a Heliocentrikus nézetért máglya járt, és ezen nem változtat az, hogy megégettek-e érte akár egyetlen egy embert, vagy sem.

 113. 123: http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

  Személyesen a pápa és a jezsuiták védelmezték Galileit az ellenfeleivel szemben, amíg meg nem támadta magát a pápát a könyvében, ezzel az egyházon belüli politikai intrikák erőterében elintézte magát.
  Milyen bölcs dolog volt maga alatt vágni a fát…

  Ettől durvább intrikák zajlanak a tudomány berkeiben, pl. a különféle Akadémiákon, egyetemeken, tudományos pénzosztó bizottságokban, stb.

 114. 124:
  A magyar politikusok után a Magyar Tudományos Akadémia tagjait akasztanám fel. Nem folyna sok keresztény vér. 😀

 115. 125: ha te ennyire irtózol a keresztényi vér ontásától, akkor a politikusok és akadémikusok helyretétele után jöhetnek a film- és színházi szakma képviselői. Ha meg átruccansz Lengyelországba, akor pl. a könyvelők, jogászok… 🙂 (bár gondolom, otthon se nagyon más a helyzet)

 116. Amíg van ember a földön nem éheznék ! Jó az emberhús is ! A célnak megfelel ! Elvégre ha az emberiség hülyesége miatt fogok szenvedni egy esetleges háború után , majd törlesztenek élelem gyanánt ! Nem lennék szívbajos fejbe verni egyet egyet , nem bajlódok én konzervek felhalmozásával azt meg is kell védeni tartani is ! Állandó mozgásban kell lenni ha káosz van /lesz ! 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük