(2273) Kutya az ember legjobb barátja

Tibor bá’ online

 

Kissé közhelyes cím, de…. a kutya az egyetlen lény, aki ha kell, az életét adja az Emberért. A kutya egyre szükségesebbé válik a jövőben, amit nevezhetünk előttünk álló válságnak, összeomlásnak, geddonnak, vagy aminek akarjátok. Mind több a bűnöző és egyre erőszakosabbak, veszélyesebbek , miközben kevesebb a rendőr, gyengébb a hatóság, csökken a tisztelet velük szemben. Ez okból kifolyólag meg kell magunkat védenünk. A tulajdon, a személy és a család védelem – szerintem – egyik legfontosabb, legolcsóbb és legemberibb eleme a kutya, mert a kutya: a leghűségesebb kísérő, a legolcsóbb biztonsági őr, a legmegbízhatóbb bébiszitter, a legéberebb riasztókészülék, és helyetted fáradhatatlanul játszik a gyerekeddel.  😀

Mire nem való a kutya?: Na arra nem, hogy néptelen hétvégi házadat, és benne rossz időkre felhalmozott készleteidet védje. Lehet egy vérengző kutyafalkád, kb. annyit ér, mint a kerítésed. Semmit. A bűnöző nem hülye: Lebontja a kerítésed, szélnek ereszti a kutyáidat. Akkor mire is? Hát arra, hogy az adott feladatra alkalmas és arra kiválasztott, kiképzett kutya egy biztos bástyája legyen védelmi felkészülésednek. Milyen fajta kutya alkalmas őrkutyának? Szinte mindegyik, amelyik – megfelelő született ösztönökkel – Ember elleni támadásra (lecsibészelés) kiképezhető, vagy alapból erős támadó ösztönnel rendelkezik. A 6 kg-os tacskó beleharap a bokádba, a 80 kg-os tibeti masztiff  😀 széttépi az arcodat. Milyen kutyát vegyél, szerezz be? Ismétlem, az adott feladatra alkalmasat.  Ha kisgyermeked van – és ha nem túl sürgős – kölyökkutyával kezdd. A gyerek huzza-vonja, esetleg belecsíp, de nem kerültök bele az újságokba mert letépte a lábát. Mi persze a tibeti masztiff-ra esküszünk, de gyakorlatilag minden nagytestű kutya jó.  Tanyára, ha szabadban tartod mindenképpen nagy bundájú kutyád legyen, itt már nem szükséges annyira képzett kutya, elég, ha a „vérében van” a terület őrzés, a többi háziállattal való „barátság” mint a kuvasz, komondor. Családi háznál van a legkönnyebb dolgod. Bármilyet tarthatsz, csak harapjon. Itt a kutyára „legveszélyesebb dolog” a szomszéd. (mert egész éjjel nem tud aludni az üvöltöző kutyáidtól)  😀 Őt beszéld rá, miért jó az neki, ha nem mérgezi meg a kutyádat, és nem jelent fel az önkormányzatnál.

Belterületen általában 3 kutyát enged portánként az önkormányzat. Ugyanis tudnak arról, hogy egy kutya nem kutya, két kutya az csak fél kutya, három kutya az egy rendkívül hatásos, és veszedelmes falka. Most történt néhány hete, hogy éjjel szétnyomva a fonott drótkerítést, behatolt a kertbe 6 vagy 8 vaddisznó (valószínűleg egy felnőtt alom) és elkezdték feltúrni a diófa alját, diót keresve. A legközelebb strázsáló Maci azonnal odarohant és beleharapott az egyik diszkó combjába. Erre a disznók körbefogták, és megtámadták a Macit, de addigra már odaért a másik két kutya is, amire a disznók megfutamodtak hangos röfögés kíséretében. A kutyák meg lettek dicsérve, másnap bestoppoltam a kerítést.

Ha csak egy kutya van, a bűnöző kinyitja a nagykaput,  kiengedi a kutyát és agyoncsapja a védtelen nagymamát. Vagy a támadást megelőzően megmérgezik a kutyát. Minderre fel lehet készülni, kiképzéssel, előre látással. A kutya  a védelmet csak gazdájával szimbiózisban tudja hatásosan ellátni. A védelmet meg kell fizetni. Fizetsz a riasztósnak, a kivonuló szolgálatnak, a biztonsági ajtóért, pénzért adnak gázfegyvert. A kutyatartás is pénzbe kerül. Egy nagy kutya naponta megeszik fél kiló száraz tápot vagy 1-1,5 kg főzött étket. Ez kb 300 forintból megvan. Néha gyógyszer, oltás, most már kutyaadó is. Ha odafigyelsz és utána jársz még olcsóbb. (Mi 100 Ft/kg áron ismerős hetestől kapunk mindenféle hulladék húst) Mondjuk, havi húszezerből van egy falka harcosod.

Ellenvélemények, és megoldásuk: Olyan kutyád legyen, amit te és családod maradéktalanul kezelni tud. Sokan azt  mondják, hogy a kutya hazahozza a betegséget! Féregtelenítsd,  tarts be a higiéniás szabályokat. Veszélyes a gyerekre! Hülyeség, ha 6 hetes kölyköket hozol a házhoz, azok a gyerek mellett nőnek fel, imádni fogják. Különben arany szabály, 5 év alatti gyereket ne hagyj egyedül a kutyával. Legfőképpen: a kutyával való foglalkozásban vegyen részt a gyereked, a családod. Ha nem értesz a kutyákhoz! Akkor tanulj. Olvass utána, kérd szakember segítségét. Ha sürgősen kell kutya, hozz a menhelyről. Nagyon sok jó kutya szeretné megvédeni a te házadat, családodat, és ezek a hálás menhelyi kutyák ingyen vannak, és adót se kell fizetni utánuk. Természetesen bármelyik keverékkutya jó.  Vau-vau!

Lásd a 9. hozzászólást:

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(2273) Kutya az ember legjobb barátja

 1. A kutya, valóban növeli az ember biztonság érzetét, de szerintem ne legyenek illúzióid Tibor’bá, mert ha eljő a geddon és felfegyverzett hordák kezdenek házról házra fosztogatni, a kutyák max arra lesznek jók hogy némileg lelassítsák a bejutni szándékozókat. Különben az írásod jól tükrözi a hazai közgondolkodást. Elképesztő mennyiségú kutyát tartanak ebben az országban. A fő cél pedig, hogy védjen /támadjon/, jelezzen, ergo a háznál tartott kutyák többsége agresszív. Tulajdonképpen egymás ellen tartjuk őket, mert érdekes módon a betörések száma nem csökken. Csak egy kis plusz az egymás elleni ellenséges közhangulat fenntartásához. Ha ehhez hozzávesszük a kedvtelésből, vagy pl gyerekpótlékként, vagy csak szimplán szokásból tartott ebeket, valamint az állatvédelem extrém felerősödését, egy olyan őrületet kapunk ami csak erre az országra lehet jellemző. Mivel húsz éve, hogy évi 8 hónapot külföldön, négyet itthon töltök, már megszoktam az egyre élesebb kontrasztot az itthoni és pl a skóciai, vagy német, holland viszonyok között. Saját példa: Tőlünk nem messze a kutyaiskola, a szomszédos réten délutánonként biztonsági őrök csibészeltetik a kutyáikat. Úgy ötven méterre a városi sintértelep kb 40 kutyájának az üvöltésében éljük a mindennapjainkat, de mire estére végre elhallgatnak, rákezd szomszéd három kis „hangkutyája” többnyire éjjel kettő-háromig. De ezzel még nincs vége mert a szomszéd rétet már eladta az önkormányzat és ott épül hamarosan a Nemzeti Kutyafajtákat Tenyésztő és Bemutató Telep. Nem a kutyákkal van baj, az igazi probléma, hogy egymásra nem vagyunk a legkisebb mértékben sem tekintettel. Itt ahol élek csúnyán felborult az értékrend és az ember másodlagos tényező lett a kutyák mögött. Ez akkor válik nyilvánvalóvá, ha pl valaki szót mer emelni ezek ellen az állapotok ellen pl a facebook-on és az un. állatvédők egyből nekiesnek. Pedig szerintem nem kívánunk sokat, csak egy kis csendet, nyugalmat.

 2. Tanácsot szeretnék kérni. Szerintetek három nagytestű kutya 1 kan két szuka ha mind három ívartalanítva van úgy is aktív örző, védő, vagy azok már inkább lusta kényelmes hobbi jószágok? Köszönöm előre is a válaszokat.

 3. 1 – Zee:
  Nálam nyitott kapukat döngetsz. Engem még úgy neveltek, hogy az állatok az ember kiszolgálásra vannak. Egyik húst ad, a másik tejet, tojást, vagy megfogja az élősködő egeret. Ezeket kell kihasználni. Gazdaságosan kell őket tartani (nem zselés lófaszt adni a macskának több száz forintért, a macska különben is egye meg az egeret.) A felesleges szaporulat pedig megy a szemétbe. A jelenlegi állatvédő mániát én is nevetségesnek tartom.
  Mi a három kutyát valóban biztonsági okból kifolyólag tartjuk. Persze ezek is kinyírhatók, ebben igazad van, de a kezdeti időben nem fognak bajlódni a mi kutyáinkkal. Mire a három kutyás házakra kerül a sor, addigra lesz lőfegyverem. Nem fogom könnyen adni az életem, mert az is hozzátartozik a neveltetésemhez.

  2 – Gábor:
  Aktívak maradnak, de ha a 3 közül csak egy van ivartalanítva az okozhat gondokat, mert nem tartják maguk közé valónak. Tehát mind a 3 vagy egy se.

 4. Egy élelmiszerhiányos állapotban, mint ma Venezuelában, a gazdik akár a saját kutyájukat is megehetik – ez is lehet a sorsuk. Még mielőtt a szomszéd teszi meg ezt a kutyával.

 5. Jó tíz éve olvastam a neten:A kutya az ember legjobb barátja …..lehetne ,ha a kutyának volna pénze. Szinte szemem előtt van a jelenet,a család hó végén odasomfordál a kutyához -Szia…volna egy huszasod elsejéig?.Mire a derék eb lehúz egy zippzárt a bundáján és kihúz egy húszezrest.-Tessék ,aztán máskor osszátok be jobban a pénzt…

 6. Egy hónapja aludt el örökre a kutyám. Lakásban , azaz társasházban lakom és nem akarok ide többett mert nem való kicsi se. Mig élt a kutya nem éreztem a kutyaszagot mióta nincs azóta a zárt lakásba lépve megcsap a kutyabunda szaga, pedig tiszta volt fürdetett trimeltetett (szálkás szőr miatt)

  Valami történik az emberrel nincs kire bizza etetni és sétáltatni, igy aztán menhelyre kerül és megtörik a lelke…Utána nagyon nehéz ujból igazi kutyává nevelni!

  Megjegyzem a Zee-nek igaza van mert kutyásként látom hogy nem szedik össze sokan a kutyaxart, amibe belelépve nem nagy boldogság. Pedig az önkormányzatok ingyen adnak az oltási könyvre ha oltott a kutya 600 darabot.
  Igen gondolom az udvaron tartottakét is össze ell lapátolni valahova.

 7. Kb 30 évig volt kutyám, de amit az utóbbi 10-15 évben látok a „divat” kutyatartók részéről az elképesztő. Leegyszerűsitve a kutyáikat ugyanolyan impotens módon tartják és nevelik, ahogy a hülye kölkeiket. Sajnos azt kell mondjam, h mint dolgok legtöbbje ez is sokkal jobb volt régen. Az emberek nem voltak ennyire idióták és azt tartott kutyát aki tényleg foglalkozott is vele. Most egyébként 3 olyan kutyás is van a házunkban aki rohadt büszke magára hogy Ő kutyás aztán egész nap vonyít a kutyája mert reggel meg este viszi ki szerencsétlent 2x 5 percre. De ha beszélsz vele akkor Ő a mindenhez értő legnagyobb állatbarát. Közben meg odabasszák a kutyapelenkát a szoba közepére h arra hugyozzon mert lusta hazajönni levinni sétálni. És sajnos ez a többség.

 8. Ismerős a szitu. 2 éve költözött mellém egy fiatal pár egy labradorral,bérelték a lakást. Ahogy kitették a lábukat otthonról a kutya rázendített.Szerencsétlen állat ha úgy adódott 12-14 órát is ugatott rendületlenül, telitorokból.Ha este elmentek bulizni akkor az egész éjszakát végigugatta.Szóltunk nekik mire az lett az eredmény,hogy hoztak még egy kutyát,-Majd az nyugtatólag lesz rá,mondták.Az eredmény sajnos az lett ,hogy most már versenyt ugatott a két állat.Egy 13-es válaszfalon át ez sajnos nem egy élmény volt hallgatni.Az újabb figyelmeztetésre írtak egy körlevelet,hogy elnézést de nem számítottak arra,hogy a kutyákat ennyire megviseli a környezetváltozás hívni fognak egy szakértőt aki a kutyákat majd megneveli addig is egy hónap türelmet,elnézést,megértést….. Egy hónap múlva csend lett….. mert elköltöztek…

 9. Két esetet szeretnék fölemliteni a kutyákkal kapcsolatban ami a családomhoz füződik .
  Az első:
  K.b.: 35-évvel ezelőtt a feleségem itthon, G.O.-ban a kötelező vidéki orvosi szolgálatát végezte egy faluban.Látogatóba hivták egy baráti házba, ahová el is ment az akkor 5-6 éves lányunkkal és az őket mindig kisérő „Arab”-nevü fekete kóborkutyával.
  Amint beléptek a ház udvarába a ház kutyája elkezdte a szokásos ugatást és hirtelen eltörte a láncát. Időt nem veszitve egyenesen a lányom felé ugrott.Másodpercek töredéke alatt az „Arab” testőrként ledöntötte lábárol lányomat és testével élő takaróként megvédte a gyereket a vad harapásoktól amellyeket végül ő kapott.

  Hihetelen szerencsénk volt.Lányunk apró horzsolásokkal meguszta, mivel egyből eljöttek a gazdák és ott leált a támadás.
  A második:
  Nemrég történt és a szerencse valahol nyaralt.
  A 12-éves fiu családjának a rémálma, nyaralás közben Szandorini szigetén, Péntek este 21:15-kor kezdődött, amikor egy rokon kutyája /pitbull/, brutálisan megtámadta a fiut és arcán súlyos sérülést ejtett.
  A sérültet sürgössen a sziget Thira Általános Kórházába szállitották, ahol helyi érzéstelenítéssel, három órán át tartó mütéten, több mint száz varrattal, öt rétegben, végül, sikerült az arcot helyre hozni.
  Tegnap reggel elszállitották Kréta szigetére,Heraklion Egyetemi Általános Kórházába, további felügyeletért.
  Az eseményhez három fotót mellékelek, a mütét elötti állapotról és a beavatkozás utáni arc képéről.
  Tibor-bá döntésére hagyom, hogy megmutatja vagy sem.
  Tibor bá’:
  Hozzászólásoknál nincs lehetőség kép mellékelésére. Felrakom a poszt végére.

 10. A kuvaszunkat az utcáról hoztuk, egy rokonunk szólt, hogy vigyük el a kutyát, mert sajnálják, szerintük jó eb, de ők nem tudják magukhoz venni (A gazdája visszament Ausztriába, és a kutyát kidobták az utcára). Életem legjobb döntése volt, az állatorvos hiába mondta, hogy az idősebb kuvaszok megvadulhatnak. Ez a szuka odavolt a gyerekekért. Ha meglátott egyet, akkor rögtön lefeküdt, és a hasát mutogatta, hogy azt lehet simogatni.
  Igaz a cigány lábszárára ráharapott, amikor az a levelesládát megpróbálta leszedni a kapuról. A pasas nem tudta, hogy még 4 másik szomszédos telekre átjárt őrizni, és az egyiken az utca felé is volt lyuk.

 11. Ezt a hétvégét egy Veszprém megyei faluban töltöttük egy baráti házaspárnál. Két hete úgy törtek be az utcájukban egy kertes házba, hogy a két nagy testű kutyát is elviték!!
  Az ebeket pár nap múlva találták meg a falu határában kóvályogtak kábultan.
  Konzekvencia?

 12. 11 – Zee:
  Gondolom ez a mondat elkerülte a figyelmedet: „A kutya a védelmet csak gazdájával szimbiózisban tudja hatásosan ellátni.” Mert ami nem vág egybe a prekoncepciótokkal azon simán átléptek.

 13. 12. Tibor’bá. Csupán elgondolkodtam azon, hogy mi a fészkes fenének viszik el még a két kutyát is? Főleg miután elengedik őket. Nincs benne logika. Hacsak, nem üzenet akar lenni a falunak, hogy hiába tartanak kutyát, őket nem lehet megállítani. Én ezt a következtetést vontam le. Azt hogy a kutya hatásosabban véd, ha a gazdája jelen van sosem vitattam.

 14. Ha van 3 kutyád és amíg van nyugdíjad addig nem gond a havi 20-as .
  De nagy geddonnál az a gond , hogy lehet nem utalják majd a nyugdíjat. A másik pedig hogy aki még dolgozik és munkából él hónapról hónapra és geddon esetén elbocsájtják az nehezen tud majd etetni nemhogy 3 de 1 nagytestű kutyát is.Szóval ez csak kis geddon esetén opció.

  Nekünk most döglött meg a 10 éves kaukázusi. Felmerült a gyanú hogy megmérgezték ,de a 10 évnek betudható hogy már öreg volt.
  Egyébként ennek kapcsán beszélgettünk és hallottuk hogy sok kutyamérgezés van.Sajnos ennyire genyók az emberek. (na jó egy egyfolytában ugató kutya gond, de sok mérgezés a gazdájával való unszimpátia, irigység , lopás előkészítése miatt történik….)

 15. 14 – Andrew:
  Nagytestű kutyáknál a 10 év nem szokatlan, van amelyik csak 8 évet él. Kutyát megmérgezni nem könnyű dolog. Legáltalánosabb a fagyálló itatás, de az valóban itatás amit igen nehéz összehozni egy idegen kutyánál.

 16. 14. Tiborbá
  A miénk már epilepsziás volt 2 éve, rájöttek pár perces rohamok.Illetve a hátsó lábát kezdte húzni néha(idegsorvadás is jellemző)
  Most egy hosszabb roham jött rá utána 2 óráig lihegett és megdöglött, de előtte való napokban teljesen jól volt. Én is azzal nyugtatom magam hogy az öregség miatt, mert fagyállót nem itt idegen által az biztos .Ha megmérgezték volna akkor meg folyt volna a vér a seggén ,száján.
  Ami még gyanús és betehetett neki a betegségén kívül az a 35 fokos meleg. Hiába engedtük be a házba a hűvösre akkor sem olyan az.
  Úgyhogy lehet a globális felmelegedés is rásegített 😀 , mert ezek a nagybundájú kutyák főleg öregkorukra nincsenek hozzászokva a 35 fokhoz:C

 17. Stazi egy lány törpesnaci volt. A gazdája aki valamikor a fönököm volt elakarta altatni 6 évesen mert nem lehetett már fedeztetni tönkre volt a méhe. Hazavittem mondom ne altassa el már.

  jó pár év mulva ujra találkoztunk kutyástól a lakásán ahol a kutyaélt, én már ekkor hátizsákban cipeltem mert öregecske volt és ölben meg nehéz, a volt gazdi megakarta simogatni deakeze után kapott…tudta mitakart vele tenni…vagy se de éreztette hogy már nem lehet nyulkálni felé neki.
  Rá akart ütni hogy nem szabad, de nem engedtem mert a kutyának igaza volt! 6 évesen nem altatunk el kutyát mert nem lehet már szaporitani.

  Aztán volt hogy becsaptak bennünket a 90 években 100 rugóval és hál istennek havi 10 ezerrel részletenként megtudtam egyezni hogy vissza adják.

  A kutya érezhetett valamit a kapcsolatból mert kifelé menet beleharapott a férfi bokájába úgy hogy nem is gondolná ilyen kicsi kutyáról se az ember. A bör csizmaszáron és a farmeren keresztül alaposan megharapta. Ha nem látom nem hiszem el. Soha senkit nem bántott előtte se utána se.

  Tehát még egy ilyen kis hörcsög természetü kutya is tud valamit. Nem fogadott el senkitől semmit. engem születésétől fogva ismert mertén vigyáztam rá mikor gazdája külföldre ment így nem volt nehéz a gazdacsere neki, de a most meghalt kutya menhelyről volt és megtört volt a lelke vele igen nehéz 10 évem volt. Falkavezéri harcban.
  Hiányzik nagyon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük