(709) Tőlem ezért nem kapsz munkát

Némi szerkesztéssel átvett poszt Jakab Andor blogjából

 

12 embernek adhatnék munkát havi 248.720 Ft. nettó fizetéssel. A szolgáltató cégem szép irodájában dolgozhatnál. Nem ügynökösködés, nem kamu. Komoly szakértelmet igénylő munkát kellene végezned, napi 8 órában, csak hétköznapokon. Rendesen be lennél jelentve, fizetném utánad a járulékokat. Adhatnék ilyen munkát egy tucat embernek is, de nem teszem, és elmondom miért nem.

Nőt nem alkalmaznék. Ennek végtelenül egyszerű oka van. A nők gyereket szülhetnek. Mielőtt felveszem, nincs jogom megkérdezni, akar-e még gyereket szülni. Ha lenne jogom megkérdezni és válaszolna, becsaphatna szándékosan, vagy időközben meggondolhatná magát, de meg se kérdezhetem. Természetesen semmi bajom azzal, hogy a nők gyereket szülnek. Én is így születtem, és így jött a világra az én gyerekem is. De nem alkalmaznék nőt, mert ha szülni megy, 3 év szabadságra megy, és ezalatt nem lehet kirúgni. Ha két gyereket is szül, 6 évig. Persze a munkát valakinek meg kellene csinálni, ezért kénytelen lennék felvenni valakit, aki dolgozik helyette, amíg az évekig tartó szülési szabadságát tölti. De nem csak a szülési szabadsága alatt, utána sem rúghatnám ki. Amikor visszajön,  kénytelen lennék azt kirúgni, aki addig helyette dolgozott. A szülésről visszaérkezett nőnek köteles lennék felemelni a fizetését az akkori szintre és rögtön kiadni az addig összegyűlt fizetett szabadságát. A munkát 2-4 hónap fizetett szabadsággal kezdené.

50 év felettit sem alkalmaznék, pedig a legtapasztaltabb szakemberekkel semmi bajom sincsen. Azért nem alkalmaznám őket, mert hamarosan védett korba lépnek. Akkor pedig hasonló csapdába esnék velük, mint a nőkkel. Védett korban lévőt nem lehet kirúgni, ezért akkor is kénytelen lennék 5 éven át fizetni a védett korú fizetését és járulékait, ha egyáltalán nem dolgozik normálisan, legalább elfogadható szinten. Nem rúghatnám ki, de mivel valakinek dolgoznia is kellene, kénytelen lennék felvenni helyette még egy embert, aki dolgozik is. Felőlem lehetnek védettek a nyugdíjazás előtt, csak akkor fel sem veszem őket.

Csak 25-50 éves férfiakat alkalmaznék. Őket is nagy kockázattal jár felvenni, hiszen őket sincs jogom csak úgy kirúgni, ha bármilyen okból (nincs elég bevételem, nem vagyok elégedett a munkájával) ki akarom. Jó eséllyel beperelnek, és jó eséllyel megnyerik. De ezt a kockázatot még kezelném. Én ugyan havi 400.000 forintot fizetnék neked, de te ebből csak 248.720 forintot vinnél haza, ami nekem 514.000 forintba kerülne. Amint látod, a 248 720 Ft fizetésed a cégemnek 514 000 Ft költséggel járna. Ezt a kétszeres szorzót csak azzal úszhatnánk meg, ha kevesebb fizetést adnék. De kevesebb fizetésért nem alkalmaználak, mert szerintem aki kétszázezer forint alatt keres, nem tud normálisan megélni. Depressziós lesz, nem végzi a munkáját rendesen, csak tönkretenné a cégemet és engem is. Ezért aztán kevesebb pénzért nem vagyok hajlandó senkinek munkát adni.

Számolnom kellene azzal is, hogy egy 35 éves embernek 25 nap szabadság jár. Ez évente több, mint 1 hónapnyi munkanap. 12 ember munkájára lenne szükségem a cégben, ehhez 13 alkalmazottat kellene foglalkoztatnom. Hiszen 1 mindig szabadságon lenne. Ezek miatt még adnék is munkát.

Mivel vállalkozó szellemű ember vagyok, eladnám a lakásomat és bérelt lakásba költöznék. Bíznék benne, hogy az így keletkező 30 milliós tőke elég lesz. Belevágnék bátran, és ha elbuknám a pénzt (ami elég valószínű), nem siránkoznék. A cégem Jó szolgáltatást nyújtana, jó munka pedig nincs normális munkakörülmények nélkül. 13 embert alkalmaznék. 12 munkájára lenne szükségem, +1 lenne aki az éppen szabadságon lévő helyett dolgozik. Velem együtt az összesen tehát 14 ember 158 nm normálisan berendezett, kényelmes irodában dolgozna. Ennek ára 10 €/m2/hó bérleti díj, és 3,5 €/m2/hó üzemeltetési díj mellett 2133 €/hó lenne. A cég költségei tehát így alakulnának: Iroda: 580 000 Ft/hó, munkabérek: 13 x 514 000 Ft = 6 682 000 Ft/hó, egyéb költségek (könyvelés, marketing, fogyóeszközök stb.): 1 000 000 Ft/hó Összesen: 8 262 000 Ft/hó. Elég rémisztő kis rezsi ugye? Ennyit kellene minden hónapban kifizetnem, tök függetlenül attól, hogy mekkora a bevételem. A jó hónapokban és a rossz hónapokban is. A nyári uborkaszezonban is, és karácsony előtt is, amikor alig dolgozunk.

Ennyi ember a költségek kitermeléséhez átlagosan havi 1000 óra szolgáltatásnál többet nyújtani nem képes. Tehát a nullszaldóhoz 8 262 000 Ft./1000 = 8262 Ft./óra díjszabással kellene eladni a cég szolgáltatását. De szükség van valamekkora profitra is. Nem vagyok kapzsi, szorít a piac is, 20% nyereség mellett döntenék. Így 9914 Ft / óra lenne a cég szolgáltatásának ára, ami 9914 Ft + ÁFA, azaz bruttó 12.392 Ft. Lefelé kerekítenék és 12.000 Ft/óra összegért hirdetném. Ebből 2400 Ft az államé, 9600 Ft a cégé. Optimista ember vagyok. Ütne a marketing, tökéletesen bejönne a számításom, sikerülne átlagosan havi 1000 óra szolgáltatást értékesíteni. Dübörögne az üzlet, minden alkalmazottammal szerencsém lenne, mindenkinek égne a keze alatt a munka. Ilyen optimális körülmények között 1000 x 9600 Ft = 9 600 000 Ft/hó lenne a cégem bevétele. A profit pedig: 1 338 000 Ft/hó. Ebből a cégem saját magamnak 800 000 Ft bruttó fizetést tudna adni, aminek az összköltsége 1 028 000 Ft. Ebből megkapnék 497 440 Ft fizetést, majdnem az alkalmazottaim fizetésének dupláját, a cégnek pedig keletkezne 310 000 Ft adózás előtti nyeresége. Ebből kifizetnék 31 000 Ft társasági adót, illetve a helyi iparűzési adót, amely a cég bevételének 2 százaléka: azaz 192 000 Ft. A cégnek tehát megmaradna havi 87 000 Ft, ennyivel nőne a számláján a pénz.

Tehát 497 440 forintot keresnék, de vegyük figyelembe, hogy eladtam a 30 millió forintos lakásomat, és a cégre költöttem az árát. Ezért most 100.000 forintért lakást kellene bérelnem, egyébként nem lenne hol laknom. Meghúznám magam, nagyon keveset költenék, a feleségem is keresne, egyébként is állandóan dolgoznék, időm sem lenne költekezni, az alkalmazottaimmal szemben én hétvégén is napi 10-12 órát dolgoznék.

Így havi 300 000 forintot tudnék megspórolni, a 30 milliós befektetésem 100 hónap alatt megtérülne. 9 év alatt összegyűjteném a 30 milliót, amit a cégbe fektettem, így ebből újra vennék egy saját lakást. Onnantól már nem kellene szűkölködnöm. Nem kellene lakást bérelnem, és lakásra sem spórolni. Úgy élnék, mint egy európai.

Ilyen körülmények között – remélem érthető – sok kedvem nincs eladni a lakásomat és vállalkozásba fektetni a pénzt. De 4 okból biztosan nem teszem meg:

1) A konkurencia ugyanilyen szolgáltatást végez, csak fusiban, feketén, balkáni körülmények között, 3000 forintos óradíjért. Zsebbe kéri a pénzt, így ÁFA sincs rajta. Garanciát sem kell vállalnia, hivatalosan nem is vállal semmit, semminek nincs hivatalosan semmi nyoma. Nem kell irodát bérelnie, nem kell könyvelőt alkalmaznia. Napi 5 óra munkával így kényelmesen marad a zsebében 300 000 Ft. Esze ágában sincs hozzám jönni dolgozni, mert a cégemnél nem végezhetne kontármunkát, időre be kellene járni, szigorú szakmai követelményeknek kellene megfelelni, az ügyfeleket nem csaphatná be, és ha mégis gané munkát végezne, akkor kirúgnám.

2) A konkurencia szabályos lejárató hadjáratot indítana a cégem ellen. Pénzéhes geciládának állítanának be, hiszen nálam 12.000 Ft. ami náluk 3000. Hiába védekeznék, a közvélemény szemében a cégem pénzrehajtós magyaremberellenes kizsákmányoló lenne, miközben az igazi tisztességes szakemberek a töredékéért becsületesen dolgoznak.

3) Az alkalmazottaim közül többen csak azért jönnének hozzám dolgozni, hogy eltanulják a szakma fortélyait, és ellopják a cég ügyfeleit. Azt hazudnák az ügyfeleknek, hogy tőlük ugyanazt megkapják majd, csak fusiban, fél áron. Ekkor direkt mindenféle kárt okoznának a cégemnek, hogy kirúgjam őket. Ekkor beperelnének, hogy jogtalanul rúgtam ki őket, és nyernének. Közben a cégem drágán megszerzett, de már ellopott ügyfeleinek vígan dolgoznának feketén és még nekik állna feljebb. Mindenféle fórumon híresztelnék, hogy ők dolgoztak a cégemnél, tudják mit beszélnek: nem csak kurva drága, de nagyon szar is.

4) Mindezt hiába mondanám akárkinek, mindenki magasról tojna rá.

Ezért nem kapsz munkát tőlem (és szerintem sok más mindezt megtapasztalt vállalkozótól sem) és ezért egyre több a munkanélküli, akik egyre kevesebbet vásárolnak és ezért egyre kevesebb ÁFA-t fizetnek. És ezért egyre kevesebb a normális cég, akik egyre kevesebb embert alkalmaznak és egyre kevesebb adót fizetnek és ezért van egyre kevesebb pénz a szociális juttatásokra, és ezért jönnek a munkatáborok.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

67 gondolat erről: „(709) Tőlem ezért nem kapsz munkát

 1. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
  Hehe. Aki így gondolkodik az nem is „Igazi Magyar” vállalkozó, fingja nincs a körülményekről. Sőt, aki aki ilyen elvek szerint vezetné cégét az egyenesen HAZAÁRULÓ 🙂 mert odalökné Hazánkat a román, szlovák és egyéb balkáni cégek, meg a nigériaiak karmaiba, akik még jobban szarnak adózni, mint a magyarok. Kérem szépen, aki ilyen elves csávó, az menjen ki vállalkozni Németországba, mert odavaló!
  A Gazdasági Evolúciós Kézikönyv Első Dogmája így hangzik: Alkalmazkodás!
  Na, a könyvecske többi dogmáját csak darabonként 100.000 Ft-ért teszem közkinccsé. 🙂

 2. Miért nem áll be a szerző is csalni, úgy ahogy szerinte a többiek csalnak.
  Az állam már bekalkulálta, hogy mindenki csalni fog, így aztán aki mégsem csal, az tényleg nem tud talpon maradni.
  Ez a mai magyar valóság.
  Még annyit, hogy túltermelési válság van. De úgy látom, erről fogalma sincs a szerzőnek, mert ezzel egyáltalán nem számolt.
  Szerinte 100 % biztonsággal tudja eladni a cége szolgáltatását. Pedig nem így van .

 3. Jó cikk, csak itt is a nagy kérdés, mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. A „zemberek” 90%-a nem azért dolgoztat kontárokkal, áfamentesen stb., mert nem igényli a pontos, garanciás munkát. Egyszerűen csak nem tudja megfizetni. 70 ezer nettóba nem fér bele egy 12 ezer Ft-os szerelő vagy akármi, a 2 ezer Ft-os kontár még talán.
  Ez a gazdag USÁ-ban is így van, nem ok nélkül terjedt el a csináld magad mozgalom. Igaz, hogy ott ezt nagyon jó szakkönyvek is segítik. Cseréltem ott anno fékbetétet a kocsimban, könyv alapján 🙂
  Ami a piaci viszonyokra még jellemző, de a cikkből kimaradt: a megrendelt és elvégzett munkát egyszerűen nem fizetik ki. Jó pár vállalkozás halálát okozta már ez nálunk.

 4. Hosszadalmas és szellemes siránkozás arról ,hogy amit fejben, introvertált elmélyüléssel, egy magányos elefántcsonttoronyban megtervezünk az a valósággal való legelső szembesítéskor alapos korrekcióra szorul.

  Eléggé elszigetelt és steril életet élhet, akinek ez nagy újdonság.

  A minimálbérből megélés mindennapi gondjairól inkább jogosnak érezném az abszurd karcolatot.

  Mert az tényleg lehetetlen hosszú távon.

 5. Ezt már olvastam, nagyon jó cikk. A valóságban persze meg kell fogni a költségeket, vagyis bérelj olcsóbb irodát, alkalmazz kevesebb embert, és csak miminálbérre jelentsd be őket. (plussz zsebbe kapnak még, mivel te is zsebbe kapod a bevételt, hiszen, ha a vásárlóid nem cégek, akkor inkább nem kérnek számlát, mert nem tudnak, és nem akarnak egy harmaddal többet fizetni csak azért, hogy egy cetlit is kapjanak a szolgáltatásod mellé.)
  A konkurencia persze elcsábíthatja a legjobb embereidet és ügyfeleidet, de ezt te is megteheted velük.
  Viszont amikor jön a válság, és a kereslet a felére esik, akkor, dacára minden ügyeskedésnek borul a vállalkozásod, a konkurenciával együtt…Én legalábbis így jártam.

 6. 1-5:
  Örülök, hogy segítségetekkel szépen kidomborodik a magyar valóság.

 7. Én is ezért vagyok munkanélküli. A volt munkahelyem túl akarja élni, ezért a kezdeti becsületes botladozásai után muszáj volt az ügyeskedés és hazudozás jól kitaposott útjára tévednie.

 8. 6-ra (1-5-re):
  Egyetértek, ilyen a magyar virtus.
  Okoskodó, ügyeskedő, mindenáron szarakodó, a szabályokat nem tisztelő barom. A tisztesség, a becsület, a józanság és a segítőkészség nem ismertek a repertoárban. Helyesli a csalást, helyesli a szabályszegést, de amikor ebből problémája akad, akkor hangosan siránkozik, pedig mindeközben jól elél…
  Egyetlen kifogásom eme virtus ellen, hogy engem és a „tisztelet a kivételnek” soraiban ülőket is velük mosnak össze, s velük egy kalapban kezelnek, velük együtt kell -miattuk- szenvednem/nünk.
  Cs.

 9. Amúgy tetszik a cikk, de: a női munkaerőkről írt rész úgy látszik, még senkinek sem tűnt fel… Nem vagyok feminista, és az igaz, amit leírt, tényszerűen. De jól néznénk ki, ha mindezért senki se venne fel nőket. Az valahol a szolidaritás témakörébe tartozik, hogy fenntartom a helyet a kisgyerekes anyának, amíg visszatér, és akit felveszel, az is tudja, hogy mi miatt, kinek a helyére vették fel, és várhatóan mennyi időre. Amúgy nagyon kevesen maradnak otthon 3 évig, mert sajnos nem tehetik meg, annyira kevés a GYED, hát még a GYES.
  A védett kor intézménye a cikkben leírtak miatt valóban marhaság, tiszta hülyeség, hogy a nyugdíj kiszámítást nem lehet úgy elvégezni, hogy ne legyen jóval kedvezőtlenebb, ha 1-2 évvel előbb elveszti valaki a munkáját.

 10. Ahol kemény érdekkonfliktus van az emberek, érdekcsoportok között, ott megjelenik a csalás, a félrevezetés, hazudozás
  – még a normális családokon belül is –
  a megtévesztés stb. nekem ez teljesen természetes.

  Persze annak a kísértésnek nehéz ellenállni, hogyha valamit leszólunk- magyar közállapotok – lefikázunk, akkor egy kicsit attól nagyobbnak érezzük magunkat.

  Hamis és csalóka ez az érzés.

  Nem leszünk nagyobbak, sem értékesebbek ettől,egészen biztosan nem.

  Az hogy jól esik, azt nem vitatom.

 11. Ha az adónk nagy része a pénzügyi háttérhatalom zsebébe, politikusok zsebébe, egyéb rossz helyre vándorol, akkor ez alapján nemhogy ildomos, hanem egyenesen kötelező az adót elcsalni, és közben sírni, hogy milyen rossz. Egyébként sokan fújnak a vállalkozókra akiknek annyira jól megy anyagilag az adócsalással, sajnos azt nem vesszük észre, hogy mindenkinek ennyire jól kellene mennie, ha a politikusok arra használnák fel az adót amire kellene.

 12. 176 órával szokás számolni egy hónapot. Ha 12 alkalmazottja van, az összesen 2112 óra. Ha ebből csak 1000 órát tud eladni, akkor rossz hatásfokkal dolgozik, ergo nem kell annyi alkalmazott, máris csökkennek a költségek. A szabadságot meg biztosan meg lehet oldani máshogy is, nem hiszem, hogy azért kell egy 13. ember. Némi túlóra, egy kis számolgatás, és biztos, hogy meg lehet oldani. Kicsit zavart az, hogy ő 12000 Ft-al számolja a rezsióradíját arra a szolgáltatásra, amit számla nélkül zsebbe 3000-ért csinálnak. Nekem soknak tűnik ez a 4-szeres arány.

  Ha a konkurrencia el tudja adni számla nélkül a szolgáltatást, akkor adja el ő is (egy részét, mert valami bevételt kell felmutatni a költségek mellé.) Rögtön keletkezik annyi pénze, hogy tudjon az embereinek zsebből fizetni, és máris be lehet őket jelenteni kisebb összegre. Ha nagyon becsületes akar lenni, akkor ne zsebből fizesse az embereit, hanem adjon nekik kisebb fizetést + cafetériát. Ennek is kisebbek a terhei.
  A saját fizetését ne mint fizetést vegye ki, hanem mint osztalékot. Kevesebb terhet kell utána befizetnie az államnak.

  Más kérdés, azzal viszont nagyon egyetértek, hogy állam bácsi nagyon sokat, túl sokat lehúz a vállalkozásokról. Én mint a megélhetés határán vergődő kényszervállalkozó érzem ezt a legjobban.

 13. Az analitikus szemlélet már megvan, már csakegy kis emancipáció kellene a szerzőnek! 🙂

  Abból nem lehet kiindulni, hogy mindenki át akar verni, minden alkalmazott csak azért dolgozik ott, hogy elmesélje/beárulja/beperelje/lehúzza/kifossza/ellustálkodja.

  Mert ha ezt feltételezed, akkor az alkalmazottak is feltételezhetik ezt. Úgy nem lehet élni, hogy mindenkinek a k*rva anyját! 🙂

 14. 8:
  Rosszak a szabalyok!A hatalom nem torekszik atlathato megoldasok kialakitasara,celja a tarsadalom megosztasa.
  Ha az adozas szabalyait igazitanak a megtermelt ertek(eladhato aru)penzben merheto mennyisegehez,akkor a vallalkozo erdeke a minel tobb aru eloallitasa lenne,aminek novelesehez egyre tobb munkaerore lenne szuksege.Egyszeru,arutermelescentrikus adorendszer,de csak megtermelt ertek utan.Nem kene SZJA,sem APEH,sem POLITIKUSOK!
  Sajnos manapsag a nincsbol van a nemletezo jolet,meg egymas csesztetese,meg a masik,maskeppgondolkodo lekurvazasa.
  Eloszor mindenkinek el kellene gondolkodnia azon,hogy sajat maga teremt-e a tarsadalomnak hasznot hozo erteket,s aztan lehet a masikat szapulni.De csak akkor.Eloszor seperjunk a sajat hazunk tajan,aztan lehet szolni a szomszednak,hogy Jozsi bacsi,tul sok level osszegyult a portadon.

 15. 15: Ó bazz!
  Manapság sok nő szól itt hozzá: úgy látszik bennem ragadt az egyik hozzászólásból az érzés. 😀

 16. 9:
  A „kötelező” udvariasságon kívül a kismamák segítése, tolerálása állami feladat a kismamák társadalmi hasznossága miatt. Én mint vállalkozó kénytelen vagyok versenyezni, amibe a kismamák és nők pátyolgatása nem fér bele. Amúgy a nők sokkal becstelenebbek, mint a férfiak csak jól ködösítenek.

 17. Jó ez az írás, talán valami 50 ezren olvasták aznap mikor megjelent. Amit már akkor se értettem, hogy melyik rész itt az üzenet, a matek? Vagy a számozott, gyanúsan megtörtént eseteket bemutató rész? Mert nagyon más oldalt mutatnak be.
  Érdekes még az alkalmazottaknak adott 250 ezres fizetés. Nekem ez az érték úgy jött ki, hogy mekkora fizetés 6% törleszti a diákhitel (2millió) kamatait.

 18. Ejnye no Tibor bá’ oly sok itt a panaszkod’s nem is értem holott észre kellene venni hogy Orbán Viktor ma előált egy újabb libamentő ötlettel. vagy inkább nevezzük a pusztába kiáltás szavának. Támasszuk fel a -nem haldokló- hanem évek óta foszladózó hulllára emlékeztető mezőgazdaságot, 450 HUF-liter üzemanyag mellett termeljen a magyar paraszt szittyaföldi kerti jóságot oszt’ tegyök hát aztat asztalra. Persze kereskedő nélkül, rögtön a kertből reggeli harmatcseppel néhány szem „magyar földdel -mit szennyezve- ékesítve és emelve annak értékét… Atyaúristen ez az egész tényleg úgy hangzik mint egy ötvenes évekbeli naív, Rákosi féle kalászdal. Gondolom ha ezzel megleszünk, és mindneki asztalán ott mosolyog a havi retek, oh bocsánat hónapos retek ugye? Na akkor jöhet a bejegyzésben említett problémák megoldása azzal, hogy „a magyar ember génjeiben van a munka szeretete”

 19. 19: kuss legyen, ballib áruló! Szeretett Vezérünk éjt nappallá téve értünk fárad, vezérli a szabadságharcot a Gaz Globalisták ellen, egymás után húzza elő a kalapból a kiegyzéskori politikusokról elnevezet csodás programjait, te meg itt áskálódsz?
  Már előző kormányzása végén is milyen jól megvédte az osztrák labancoktól a magyar földet, úgy megfenyegette őket, hogy összeszarták magukat! És az egész csak egy pár pohárka pálinkányi befektetésébe került a Nemzetnek… 😀

 20. 10-re:
  „Ahol kemény érdekkonfliktus van az emberek, érdekcsoportok között, ott megjelenik a csalás, a félrevezetés, hazudozás
  – még a normális családokon belül is –
  a megtévesztés stb. nekem ez teljesen természetes.”

  Neked természetes, látod itt az alapvető probléma. Nekem NEM természetes! Hallottál már a becsületről és az erkölcsről? Az adott szó hatalmáról? Attól, hogy más bunkó, nem kell neked is beállnod a sorba. Attól, hogy sokan bunkók, még mindig nem kell beállnod a sorba. Ha viszont már szinte mindenki bunkó, „a hülyék közt az okos a buta”.

  És akkor a fenti megállapítás után jössz ezzel az álszent dumával:
  „Persze annak a kísértésnek nehéz ellenállni, hogyha valamit leszólunk- magyar közállapotok – lefikázunk, akkor egy kicsit attól nagyobbnak érezzük magunkat. Hamis és csalóka ez az érzés. Nem leszünk nagyobbak, sem értékesebbek ettől,egészen biztosan nem. Az hogy jól esik, azt nem vitatom.”

  Milyen érdekes, hogy sokan úgy tesznek, mintha nem értették volna a lényeget, az üzenetet a posztból. Halálos komolysággal jöttök a számokkal, meg magától értetődő kiegészítésekkel, és játszátok a hülyét, hogy mosdatni tudjátok a szerecsent…
  Cs.

 21. 20. Na gyere csak komám, most vágtam ki 5 kvadrát almafát, Olyan pöpec almafapálinkát kanyarítottam belőle hogy csak na. Ne izgulj, semmi bajod se lesz, nekem már a szemem se rebbenn tőle. Nevet is adthatunk neki például Metil Etelka. Ivóvízzel csapatjuk, aztán megcsókoljuk a jó Magyar földet. Balra dőlünk Jobbra dőlünk, „Kommunista Ifjak”-at éneklünk és ha másnaposan megéhezünk rácsapunk a sparheltra néhány döglött libát. 😀

 22. 21 Horváth Csongor

  “Ahol kemény érdekkonfliktus van az emberek, érdekcsoportok között, ott megjelenik a csalás, a félrevezetés, hazudozás
  – még a normális családokon belül is –
  a megtévesztés stb. nekem ez teljesen természetes.”

  Nem azt írtam, hogy általánossá válik, írhattam volna hogy hellyel közzel megjelenik.
  Aki ezt tagadja, az egy szemforgató képmutató.

 23. És ezért adtam vissza én is (11 éve)anno a vállalkozásomat..
  Elfecsérelt pénz és idő volt,csak az emberismeretem lett nagyobb…Meg elvesztettem egy miskolci lakásom.. 🙂

  4!
  Ezt csak azért írod,mert soha nem voltál vállalkozó..Nem tudod igazából mit jelent,napi szinten munkát szerezni,embereket fizetni,mikor 50-en nyomnak lefelé,meg hordanak el minden szemétnek,mert te tisztességes vagy,és a fent említett módon drágábban dolgozol,mint a konkurencia.Ráadásul mi még akkor kezdtünk építkezni is,és azt hiték ebből van,(örökségből kezdtünk neki)..
  12!
  Nem mindenki tud csalni.Mi például nem tudtunk rájönni hogy az ÁFÁ-val hogyan csaltak..

  Manapság már az is a divat hogy a táppénzt vissza vonják a fizetésedből ha vissza mész dolgozni..

 24. 19: Nem tudom milyen bejelentés volt, de gondolom a mezőgazdaságot te is jobban nyomnád itthon, mint azt a nézetet, hogy legyünk a vas és acél országa, nem?

 25. 25. szurkoló: ezt mos viccnek tekintem. Mert aki ezt komolyan gondolja, az nem rombolja a mezőgazdaságot, hanem mondjuk első körben engedélyezi a tájfajták kereskedelembe hozását a hibridekkel szemben. Ángyán ide vagy oda. Orbántól pedig felér egy geddontudatos viselkedés elkezdésére. A bejelentést pedig keresd meg a mainstream media oldalain. Főoldal mindenhol.

 26. 24 melike

  1993 óta vagyok vállalkozó.

  Egy híján húsz éve.

  Időközben a csalásról (?) hasonlókról szóló fogalmak kapcsán, kénytelen voltam azok naív,tudatlan változatáról azok reális, életszerű , hosszú távon életképes megvalósítására áttérni.

  Nagyon ügyelek arra ,hogy szándékosan senkit se károsítsak meg ,de a mártírrá válásra és a bűnbaknak felkínálkozó hajlamomból azért sikeresen visszavettem.

  Senkitől sem elvárható, hogy lehetetlen feltételeknek tegyen eleget!

  Még akkor sem, ha ezeket az állam diktálja.

 27. 23-ra:
  Bla-bla-bla, mellébeszélés…
  A magyarázkodás, és ha valaki köti az ebet a karóhoz sosem visz előre egy vitát. A vitapartner ilyen formán minősítése szintén nem korrekt (közvetetten, ráutalva sem)! Nem ismersz, ebből a kritikai magjegyzésből megállapítani, hogy képmutató és szemforgató vagyok, igencsak szűk látókörűségre vall.

  Amit általánosságban megfogalmaztál, azzal nincs bajom. A Melikének írt kommenteddel még azonosulni is lehet, ha egyet nem is értek vele, de hát mindannyian mások vagyunk…

  Amivel továbbra sem értek egyet, s ami számomra elfogadhatatlan megállapításod volt (bárhogy szépíted):
  „…nekem ez teljesen természetes.” Akkor Te már elvesztettél valamit az életedből… Szerezd vissza, amíg nem késő!
  Cs.

 28. 26, Gloucester:
  Megtapasztaljuk, hogy hónapok múlva ebből mit tudnak megvalósítani. Addig még meglátjuk, hogy az őszi kalászosok kifagyása miatt hogyan kompenzál az állam…
  Városomban 15-20 éven keresztül volt egy piac, ott a legkisebb gazda is árulhatott, persze kereskedők is akadtak. Azóta nagy „korszerűsítés” történt a piaccal, melynek eredményeképpen a kistermelők már nem tudnak terményt eladni, maradtak a kereskedők, akik hajnalban a nagybani piacon bevásárolnak és munka nélkül szépen ráteszik a hasznukat…
  Körülbelül ennyi eredménye lesz a mezőgazdasági reformoknak. A kicsik nem fognak a piacra közvetlenül bejutni ezután sem !

 29. 27:
  „Senkitol sem elvarhato,hogy lehetetlen felteteleknek tegyen eleget”
  Egy baratom meselte,hogy a batyja epitoipari vallalkozasa a korbetertozasok miatt tonkrement,a vegrehajtok vittek az autojat is,a vegszamlak rendezesere baratom kuldott a testverenek kb 400 000 ezer ft-ot,hogy megmenekitse a tovabbi zaklatasoktol.
  Nincsenek meg a torvenyi feltetelek a vallalkozasok mukodtetesehez.A nagy halak bekesen eszegetik a kisebbeket a zavarosban,akiket a demokratikus torvenyek nem vedenek meg.
  Es ne almodozzunk addig magyar elelmiszer asztalra keruleserol sem,amig a termelonek nemhogy a termeset sincs joga megvedeni,hanem a sajat hazaban sincs biztonsagban,mert nem letezik az onvedelem joga sem.
  Epp az elobb olvastam,hogy 2 evre iteltek egy falusi oregembert,mert aramot vezetett a keritesbe a szomszed gyerekeinek mindennapos „portalatogatasait” megakadalyozando.

 30. „Oszd meg és uralkodj.”
  A helyzet mit sem változott… Lényegében ugyanaz a helyzet, mint a munkahelyeken, ahol mindenki szarul érzi magát (tiszt.kiv.), de inkább ildomos befogni a pofáját, mint kikényszeríteni a pozitív változást. Mert amíg van egy is, aki vállalja a meglévő feltételekkel a „megfelelést”, amíg ott vannak -és újra ki-kinőnek- a csókosok, a megosztók és az érdekorientáltak vígan űzhetik áldatlan tevékenységüket, bárkik is legyenek ők!
  Cs.

 31. Csongornak: minden bejegyzéseddel egyetértek! Igen, nagyon igazad van; valamit már sokan, talán már túl sokan is, elvesztettek az életükből, és közben azt hiszik, ez mehet így tovább, ezzel a cinikus magtartással és hozzáállással. …és mielőtt bárki ezt félreértené: ez nem politikai kérdés ma Mo.-on. Ez a rögvalóság és a mi közös tragédiánk.

 32. 30: az indoklás szerint a kis huncutok nem bűncselekményt követtek el, csak gyerekcsínyt.
  Az ember meg csak vaskos tréfával válaszolt, nem? Egyébként ő is jelezte a szomszédoknak és még égőt is rakott rá…

 33. A jogrendünkkel óriási gondok vannak. Amíg nem robban a szociális bomba, erre nem lesz megoldás… S ez csak a kisebbik gond, a fehérgalléros, határokon átnyúló bűnözést már nem lehet önvédelemmel, vagy falubírákkal megállítani.

  Az emberiség velejéig megromlott, ez van. Olyan, mint amikor valaki rossz útra tér, s az első körökben még van esélye arra, hogy visszatérjen a helyes útra, de egy határ átlépése után -minden próbálkozás és elkötelezettség ellenére- már esélytelen a visszatérés.
  Cs.

 34. 34:
  Az emberiség megérett a kihalásra és ki is fog halni. Volt szerencsém végigélvezni 70 éven át a társadalom folyamatos elerkölcstelenedését, és ez egyetemes az egész „civilizált”, „nyugati” világban. Hogy miért fog kihalni, azért mert tapasztalható, hogy a folyamat visszafordíthatatlan.

 35. 31!
  Ez pontosan így van Csongor.

  Éppen ezért, a férj uram 2010 februárjában 3 hónapos munkaviszony után,és 64 ezer forintos munkabér után,- amit 3 műszak után kapott januárban a leghosszabb hónapban az éven – mondott fel, a legnagyobb válságban az itt, cnc esztergákon dolgoztatott svájci cégnek..
  Aminek híre Svájcig ment.Fel is emelték kissé a munkabéreket utána az embereknek..Azt mondta a férjem,ha éhen kell halni,nem az eszterga gép mellet fog éhen halni..
  Pedig tudták hogy ő nem itthon dolgozott addig hanem Olaszországban,tehát tud dolgozni,és dolgozott is..(a válság miatt kellet haza jönni)Aztán hál istennek erre az incidensre pár nappal vissza hívták odakintre a régi cégéhez..
  Mikor megkapta kint a fizetését ,alig tudtam lefogni hogy be ne menjen ide, és le ne csapja a főnök asztalára a 3500 eurós fizetését..
  Ez egy svájci gyár ez itt,aki 200-300 eurós munkabérekkel dolgozik…ITT…De Svájcban ugyanezért a munkáért,ugyanilyen emberekkel,ugyanezekkel a feltételekkel,ugyanezekkel a gépekkel,ugyanarra a piacra,4000 euróért dolgoztat.Akkor hova tűnik a különbség?Csak nem extraprofit?

 36. 34!
  Szóval a sötét oldal fog győzni?.. 😮

 37. Ördögi kör:

  Mivel sokan elcsalják az adót, vagy csak nem dübörög annyira az a bizonyos puma, akkor az állam adót emel, hogy meglegyen a bevétel – azaz ne nőjön annyira az adósság – meg, hogy legyen mit a politikusoknak hazavinni.

  Ezért további vállalkozások érzik szarul magukat, hiszen még nehezebb talpon maradni a csalárd környezet és a nyomasztó adóteher miatt. Van aki választhat és külföldre települ. A többiek folytathatják a szélmalomharcot, vagy a puhább gerinccel rendelkezők a túlélés reményében csatlakoznak a csalók egyre növekvő táborához.

  Ez persze visszavezet az előző ponthoz az adóbevétel csökkenésével, és így megy tönkre mindenki az országgal együtt.
  Az a kérdés, hogy meddig folyik még ez? Görögország is egy részben az adócsalóinak köszönheti csődszerű állapotát.

 38. Sajnos, aki soha nem volt vállalkozó, illetve nem a saját önálló munkájából élt – képtelen belátni, elképzelni a cikkben tökéletesen felvázolt helyzetet. Kíváncsi vagyok a sok vállalkozóellenes hozzászóló mit választ amikor adott munkát megkaphat számla nélkül 3.000Ft-ért, illetve számlával 12.000-ért. XY vállalkozó mindkét esetben ugyanannyit keres, és, hogy megcsinálja a munkát számla nélkül az nem az ő „genetikusan alávaló, adócsaló” úri jókedvéből fakad, hanem a tisztelt megrendelőéből. Aki szintén nem hülye, és nem hajlandó az ő nehezen megkeresett pénzén eltartani még másik 3 ingyenélőt.
  Európa próbálja a termelő-vállalkozói szférából kisajtolni gólemmé nőtt jóléti-szociális rendszere költségeit, de mivel ez már évtizedek óta lehetetlen, egyre nagyobb terhekkel sarcolja a versenyszférát, amivel elérte, hogy szinte tökéletesen versenyképtelenné tette az európai ipari termelést. Mivel a nem termelő szféra megszokott jóléte így sem lenne biztosítható, évtizedek óta veszik fel a fogyasztási hiteleket az IMF-től. A politikusok által ellopott pénz már csak hab a tortán.

 39. 37-re:
  Minden nézőpont kérdése. Egy biztos, az „ember” ebben a „csatában” nem lehet „győztes”.

 40. 38-ra:
  A nemrég bevezetett (egyfelől az ország gazd. megroppanásáért is felelős) egykulcsos adó épp egy kedvezmény lett volna. De ez sem működött… Miért is?!

  39-re:
  Én nem érzek ki „vállalkozó-ellenes” hangulatot sem a cikkből, sem a hozzászólásból. Sőt!
  Nem a vállalkozókat kritizáljuk, hanem egyfajta emberi magatartást, ami mind a vállalkozások ellehetetlenítéséért, mind mind az emberiség jövőtlenségéért felelős.
  Cs.

 41. 38!
  Ez pontosan így van.
  Mint ahogy a gáz szolgáltató,meg áram szolgáltató is.Be van tervezve nekik egy összeg,aminek be kell jönni éves szinten..Akár esik,akár fúj…
  És ha a lakosság spórol,akkor nem jön össze az az összeg,az árat meg kell emelni,hogy a bevétel meg legyen.És te tovább spórolsz ,hogy ki tud fizetni..De egy idő után már nem tudsz tovább spórolni,csak ha nagy baltával le nem vágod a közműveidet..

 42. Csongor!
  Nem tudom figyelted-e nippur mondókájának a végét.A második bekezdést..Ott a pont..
  (Te csak az első bekezdésre fókuszáltál)

 43. 41: „38-ra:
  A nemrég bevezetett (egyfelől az ország gazd. megroppanásáért is felelős) egykulcsos adó épp egy kedvezmény lett volna. De ez sem működött… Miért is?!”

  Egy hibás koncepció, ami teljesen megalapozatlan, és ahol kipróbálták, ott sem működött. Azért mert nem közvetlenül a vállalkozókat segíti, hogy munkahelyeket teremthessenek. Ehelyett magánszemélyeket próbál vállalkozásra csábítani állítólag.
  Valójában pedig azok kaptak plusz pénzt akik – példaként – eddig is tudtak menni külföldre. Így most több pénzük van aminek egy részét ráadásul külföldön fogják elkölteni. Így nem csak a vállalkozások száma nem fejlődik számottevően, és nem jön létre új munkahely sem, hanem még az ÁFA bevétel is kevesebb.

  Nem az ország volt a szemük előtt. És igen itt lehet hazaárulózni, mert ez arra érdemes.

 44. Érdemes lenne megnézni egy kimutatást arról, hogy mennyi hazánkban megtermelt érték végzi külhoni „zsebekben”, ill. mennyi nem magyar származású érték érkezik hozzánk. Meggyőződésem, hogy míg pénzben a mérleg az utóbbi javára billenne, az igazi maradandó és hasznos értékek tekintetében az első verzió lenne a helytálló.
  Cs.

 45. 35: A társadalom erkölcsi hanyatlása még nem okozza az emberiség kihalását. A maihoz hasonló dolgok számtalanszor megtörténtek már – és okozták civilizációk, birodalmak pusztulását.
  Biztos, hogy kihal az emberiség, de az ok a földi környezet megváltozása lesz /aminek lehet oka atomháború, globális felmelegedés, vagy akár a nap vörös óriássá fújódása/ – nem a „nyugati” civilizáció összeomlása.

 46. 46: Nem biztos, hogy érdemes, mert az EU kohéziós alapjából hatalmas pénzek jöttek ide, amiből azért lett bőven érték is.

  Az általam írt példa azért fontos, mert ha ugyanezt a pénzt a keveset kereső réteg kapja meg, azok nem vitték volna olyan mértékben külföldre, hanem mondjuk belföldi nyaralás esetleg összejönne, meg néha szalámis a zsíros kenyér helyett. Azaz csak az, hogy melyik rétegnek adom, ÁFA vonzatában több tíz (száz?) milliárdos különbséget jelent.

  Nyilván ha az egymillió munkahely dolgot komolyan vették volna valaha, akkor járulékot kellett volna csökkenteni. Az közvetlenül kihatott volna a vállalkozások munkahely teremtő képességére. Nem beszélve arról, hogy a fekete foglalkoztatás ellen is hatott volna valamennyire.

 47. 26. Gloucester: termelhetsz „tájfajtát”, még extra támogatás is jár rá, de akkor ne abból akarj megélni. Nem véletlenül termelünk hibrideket.
  Inkább arról kellene beszélni, hogy pl. miért 20-25 Ft az egy kg burgonya termelőnek fizetett ára, csomagolva, leszállítva(!). Nézd meg, mennyiért adja az áruház. Na ott kellene rendet tenni.

 48. 48. flagellumdei: Persze, hogy nem véletlen. A pulton kell szépnek lennie az árunak, nem a beltartalom számít. A vevők meg le lettek szoktatva, hogy keressék. Főleg azok, akik áruházakba járnak. Miért nem lehet kapni kertészetekben tájfajta gyümölcsfákat? Csak nem azért, mert tiltott?

 49. Melyik a jobb a dicséretesebb,az előnyösebb,termékenyebb válasz ?

  1.

  Ennyi adót,járulékot nem tudok fizetni,mert nem tudom kigazdálkodni,adócsaló meg nem akarok lenni,tehát nem vállalkozok.Otthon fórumozok arról, hogy milyen sz@r hely lett Magyarország.

  2.

  Dolgozni szeretnék, majdnem minden áron, mert el szeretném tartani a családomat.A hivatalosan előírt kötelezettségeket nem tudom teljesíteni.Lesz@rom akkor nem teljesítem ,de magam is dolgozom és embereknek is adok munkát, ők is, én is, el tudjuk tartani a családot.Nagy kockázatot vagyok kénytelen vállalni, mi mást tehetnék vállalom.Ez a lényeg ez a fontos teljesítményünk van és megélünk.Lehet hogy ezt nem tudja mindenki minden ágazatban megcsinálni …..megengedem….lehetséges.

 50. 46-ra:
  Mivel jelenleg az emberiség globális „szupercivilizációban” él, a civilizáció bukása most az egész bolygó emberiségének pusztulását hozza magával. Az erkölcsi hanyatlás az utolsó lehetőséget, az utolsó esélyt is elviszi… Abban igazad van, hogy nem zárható ki egyfajta újrakezdés (s nem tudhatjuk biztosan, nem történt -e már hasonló a jégkorszak előtti időkben). Azonban magad is leírtad, milyen környezeti feltételek várhatóak, ill. állnak majd rendelkezésre, ami jelentősen csökkenti az esélyeket.

  47-re:
  Valóban, az EU Kohéziós Alap adott sok pozitív lehetőséget is, pl. szennyvíztisztítók, hulladéklerakók, stb. esetében.
  Sajnos azt tapasztalom, hogy bárhol, bárkinél hagynak több pénzt, annak általában könnyen és gyorsan nyoma vész. Mondhatnám, minden csoda 3 napig tart… A célzott juttatások valóban hasznosak, még megérhetjük, hogy csak kajajegyet kapunk majd fizetésnek… Akkor majd nem kell aggódni, hogy megfelelően kerül -e felhasználásra, bár tény, hogy trükközni mindig, és minden körülmények között lehet.

  Én azt vallom, nem a pénzt kell ide – oda tologatni és kihelyezni, hanem teret és lehetőséget kell teremteni ahhoz, hogy aki szeretné, a maga lábára állhasson. Szlogenekben nincs hiány, de a meglévő közösségeket sorra gáncsolják a szabályok és a bürokrácia, minden elismerés, ill. szóbeli támogatás ellenére.
  Cs.

 51. 50-re:
  A hozzáállásod akkor lenne számomra elfogadható, ha a társadalom minden szegmense számára nyitott lenne az út a kerülésre. Egy közalkalmazott (és most ne a magas keresetű, általában haszontalanságokra kitartott rétegre gondoljunk) nem tud kibújni. Kapja, amit kap. Akkor pl. az az ember, aki az élelmiszerbiztonságért felel, álljon fel, mert szar a fizetése, vagy hagyja a fenébe az egészet? Vagy a gyermeked tanára gondolkodjon úgy, hogy kis pénz – kis foci?

  Nem tudom, konkrétan miben utazol, így nem boncolgatom tovább a témát, de tapasztalatból tudom, hogy van a magyar vállalkozók közt is szűkösen, ám becsületesen megélő, és persze nagyképű, kizsákmányoló, gátlástalan bunkó is (mint mindenhol).
  Cs.

 52. Az elavult, értelmetlen, hülye szabályokat ki kell, és általában ki is lehet kerülni. Az adócsalás más téma!

 53. Különös de Az Usa is csődöl.Pedig igazán vállalkozásbarátnak mondható dolog náluk hogy nincsen kötelező egészségbiztosítás.Egy egyszemélyes kis cégben ha bevállalom a rizikót hogy nem fizetek ,,tb,,-t,akkor jól le tudom szorítania költségemet.Előnybe jutok a másik porszívóügynökkel vagy wc -dugulás elhárítóval szemben.Tőlem rendelik meg a szolgáltatást.Mindig az itthoni ,egyébként teljesen szar állapotokat ostorozzuk de úgy tűnik csak Kína ismeri a titkot.Szart kell gyártani hugyért és tönkretenni minden vetélytársat ezzel.

 54. 48. Flagellumdei

  Nézd meg, mennyiért adja az áruház. Na ott kellene rendet tenni.

  El kell kezdeni a direkt vásárlást.
  Az elején macerás, de egy idő után kialakulnak a szokások.
  „Le” kell menni falura, összeszedni az ismerősök ismerősét és nyélbeütni a bótot, hogy elvállalod, hogy tőle 100 kg krumplit meg egy fél disznót… beszállsz a termelésbe, akár előre.
  Anyagilag is jobban jársz, meg tudod is hogy mit eszel.
  Ha többen vagytok, lehet finomítani a dolgot, szélesíteni a skálát, megszervezni a szállítást.

  Most mondjam, hogy fel kellene találni a TSZCS-t a hülye sallangok nélkül?

 55. 53 Horváth Csongor

  ” Az elavult, értelmetlen, hülye szabályokat ki kell, és általában ki is lehet kerülni. Az adócsalás más téma!”

  Sikerült belédoltani ,hogy minden adócsaló gazember, mert meglopja a közösséget.

  Javasolom elgondolkodni a közösség fogalmán!

 56. 56-ra:
  Uram, atyám!
  „Sikerült belédoltani ,hogy minden adócsaló gazember, mert meglopja a közösséget.”
  – Cáfold meg, ha nem így van! 🙂
  Cs.

 57. 57 Horváth

  1.

  „A lét határozza meg a tudatot”

  Karl Marx

  2.

  Ha arra kényszerítenek, hogy válasszak :
  kit csonkoljak,nyomorítsak, lopjak meg, magamat és a családomat vagy a tágabb „közösségemet”
  Számomra nem kérdés ,hogy melyik utat választom.

 58. Horváth Csongor: Mo-on az államilag (tehát a versenyszféra adóiból+ IMF hitelekből) eltartott réteg döntő többsége nagyságrendekkel kevesebbet tett le az asztalra, mint amit visszaosztanak neki, de van bőven aki soha semmit (pl. cigányság nagy része), illetve van egy viszonylag szűk, de jelentős része, aki kifejezetten káros, ártó, értékromboló tevékenységet folytatott, illetve folytat.
  Az 50-es években kiagyalt jóléti, szociális rendszer a 2. világháború után kialakult helyzetre lett méretezve, ahol még gyerekek születtek, volt egy lerombolt Európa, amit újra kellett építeni, minden erőforrás, és lehetőség biztosítva volt. Ez a rendszer már a 80-as évek elején megbukott, csak a többség nem vette észre.

 59. 59

  Röviden (?) „áttekintetted” az 1945 és 2012 közötti magyar gazdasági társadalmi fejlődés leglényegesebb elemeit.

  Sajnos még egyszer el kell jönnie vizsgázni kolléga.

 60. Csongor! Priori magasságból nézve igazad van, de Magyarországon több generáció úgy szocializálódott, hogy az államtól lopni becsület és dicsőség dolga. Ezen lehetett volna csiszolni a rendszerváltás után, de akkor meg a politikusok lopták ki az állam szemét. Ezek után hirdetni a becsületességet balga dolog. Persze egy tanárnak ez a dolga, elvégre az ifjúságot mindenütt erkölcsre nevelik, csak ugye egyszer felnőnek és érzékelik a tanult elv és a valóság közötti szakadékot. Aztán mindegyik azt az utata válsztja, amelyik számára kényelmesebb.

 61. Ezt a hiánypótló levezetést az egyszerűek is megérthetik, köszönet.

 62. 61-re:
  Nincs ezzel semmi baj, én is tudom mi a valóság…,
  de legalább ne legyen büszke rá, s ne hirdesse az igét!
  58/1: OK. 🙂
  Cs.

 63. 61: már 1849 után, az önkényuralom alatt „hazafias hőstett” volt a megszálló államtól lopni!
  (Azelőtt meg virtus!) 🙂

 64. Nemsokára a „hőstett”-et felváltja az üres zsebek okozta nemfizetés. Nem elég, hogy elveszik az EU-s szavazati jogainkat, de pénzbüntetést is kirónak ránk, ha a kamatok eddig kevesek lettek volna. Természetesen mindez hazafias tettek mentén lesz kihirdetve, a március 15-i ünnepség helyszínei lefoglalva a kormány által. Civilek kiszorítva, még a végén átvennénk a román virtust, annyival kiegészítve, hogy itt mindenki mindenki ellen harcolna.

 65. Én ezt már olvastam eredetiben is, és nagy részben egyetértek vele. Le is írom, miért. Habár 2012 január 1.-től kissé változtak az adóterhek, de a tavalyi mérték szerint (és azért írom a tavalyit, mert az eredeti cikk is tavalyi, tavalyi számokkal, tehát akkor én is) a vállalkozókat érintő elvonás 70+%, ebben a helyi adók is benne vannak. Én úgy érzem, hogy ezzel a mértékkel én TELJESEN lerovom a társadalom iránti kötelező szolidaritást és egyéb kötelezettségeket, tehát feljogosítva érzem magam arra, hogy miután én vállalkozó vagyok és nem jótékonysági- sem pedig szociális foglalkoztató, ezért én úgy gondolom, hogy azt veszek fel – a törvény adta keretek között, de abban meg nincs szó semmilyen moralitásról – akit akarok.
  A gyerekmunkát emlegetők, a feketén foglalkoztatók emlegetése nem érdekel, ezzel ne is gyertek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük