(3703) 2021 október

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerzők: James Hansen and Makiko Sato

Az októberi globális hőmérséklet közel volt az 1880-2021 időszak rekord értékéhez (1. ábra), annak ellenére, hogy meglehetősen erős La Nina állapot van (2.ábra). Értékét tekintve az 1880-1920 átlaghoz viszonyítva 1,23°C-al volt melegebb, és ezzel a 4. helyet érdemelte ki.

Az addigi mérések alapján úgy tűnik, hogy 2021 a 6. legmelegebb év lesz 2020, 2016, 2019, 2017, 2015 után.

Az ENSO (El Nino Southern Oscillation =El Nino Déli ingadozás)  jövő tavaszra várhatóan semleges állásba kerül, amiből az következik, hogy 2022 jelentősen melegebb lehet,mint 2021, de nem fogja elérni a 2020-at. Viszont a jelenlegi, igen szélsőséges energia egyensúlytalanság (imbalance) nagy valósínűséggel új globális hőmérséklet rekordot fog jelenteni a rá következő 1-2 év alatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(3703) 2021 október

  1. Kedves Tiborbá

    Szerinted a 2023-as El Nino milyen erősségű lesz? Felszabadíthat nagy mennyiségű metán-hidrátot és ezáltal egy világvégét okozva, vagy ez még odébb van?!

  2. 1 – cabrero:
    A klímakutatók szerint, ha egyszer beindul a folyamat, az események rendkívüli módon fel fognak gyorsulni. Az én érzéseim szerint ez 2023-ban még nem fog bekövetkezni, de az érzéseim tévedhetnek. Tegnap olvastam, hogy Szibéria északi részén hatalmas mennyiségű CO2 tör fel. A helyi érték 1800 mmp.

  3. Igen a MIKOR a nagy kérdés és ami egyben izgalmat is ad az egésznek.Lehet hogy van még 20 évünk is? Lehet már csak maximum 5 év?Ugye senki nem tudja.Kevesen szeretik az idő kérdését feszegetni nemzetköi szinten is.Inkább csak a melegedés mögött lévő folyamatokat vezetik le.(Mc Pherson szeret jönni konkrét idővel:D)
    Egyes emberek még hisznek az ipari civilizáció továbbmenetelében, karrierjük építésében ,technikai megoldások erejében , zöld baromságokban míg mások tudják hogy végünk lesz hamarosan.Persze még indig sokan vannak akik nem hisznek az összeomlásban.Kíváncsi leszek mad azok arcára akik még a karriert építik , harácsolják a pénzt, az új autót stb….amikor majd bedől minden és ők is ugyanúgy megszívják .Bár először még lehet vagyoni alapon fog szelektálódni a dolog.Először még lehet én és a nyugger nem tudja majd megvenni a banánt a felsővezető igen.De később ha már nagy lesz a baj és giga nagy bajok lesznek pl. az élelemmel akkor már a vagyoni különbség sem számít mert jópénzé sem jut hozzá senki semmihez.Hogy ez mikor lesz azt nem tudni.Most még én is úgy látom hogy nem 1-2-3 éven belül.Bár a társadalmi rend és az ipari termelés összeomolhat hamar.

    Az biztos hogy a legoptimistább becslések szerint is amit a szenynnportálokon hirdettek 2100-ra végünk lesz vagy legalábbis mad max állapotok leszenk és felbomlik a társadalmi rend, az ipari termelés, az autógyártás , a munkhelyek stb…..Ugye kb. 5 éve a mainstream ezt hirdette.Most a mainstream is átállt a holnap mindmegalunk cikkekre, de azért mert újabban a kattintások után kapják a pénzt és egy találó cím hogy holnap mindmeghalunk vonzza az emberek kíváncsiságát.

  4. Elkészült a magyar felirat:

    „A 2050-es évhez közeledve az emberiség ökológiai végjátékba sodorja magát. Moby és kitűnő tudósok közreműködésével az ENDGAME 2050 elénk tárja a valóságot, miszerint – hacsak nem cselekszünk azonnal – a saját pusztulásunkba rohanunk.
    Guadaljarában, Mexikóban születtem és itt is nőttem fel. Itt jártam egészségügyi iskolába, és közben arról álmodoztam, hogy majd orvosként fogom segíteni az embereket. Egy évtizedet áldoztam az életemből az egészségügyi tanulmányaimra, hogy ezt az álmomat valóra váltsam. De idővel megváltozott a véleményem arról, mi is most a legfontosabb.
    Megértettem, hogy az emberek – magamat is beleértve – szó szerint elpusztítják a bolygót, amin élnek. Az emberiség nem csak az emberi civilizáció számára teszi lakhatatlanná a bolygót, de számtalan más fajnak is, amelyekkel osztozunk ezen a világon. Azt hiszem, hogy ez egy semmihez sem fogható bűntett, és mélységesen aggódom, legfőképpen azokért az állatokért, melyeket már megtizedelt az emberi tevékenység.
    Azért készítettem az ENDGAME 2050-et, mert rá akarom ébreszteni az embereket a helyzet súlyosságára, mielőtt túl késő lenne.
    Azt gondolom, hogy sok környezetvédelmi film cukormázba burkolja a valóságot és a szükséges változások mértékét. Néha elkerülik a túlzott kényelmetlenséget. De azt gondolom, hogy ez súlyos károkat okoz a nézőknek is és a bolygónak is. Azt akartam, hogy ez a film tisztán bemutassa a jelenlegi borzalmas helyzetünket, és a mindannyiunkat terhelő felelősséget a globális problémákban. Azt gondolom, hogy tartozunk annyival a bolygónak, más fajoknak és saját magunknak, hogy ne dugjuk a homokba a fejünket.”

  5. 4 – Python:
    Ez is csak szemfény vesztés. Az emberiség már nem megmenthető. Ezt nem kellemes belátni, de ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük