(661-i) Biztos nem leszek népszerű

Tibor bá’ igazság keresése online

 

Kedd este az összes TV adó hírműsorában vezetőhelyet foglalt el a XIX. kerületi család, akiket hatalmas rendőri jelenlét mellett a végrehajtó ki akart lakoltatni a felvonultatott bútorszállító segítségével. Íme a Népszava online-tól átvett kép.

A nagydarab családfő magából kikelve üvöltözött a 30-40 főre tehető, minden bizonnyal barátokból összeverbuvált jelenlévők előtt. Gondolom a gondosan előkészített forgatókönyv szerint elhangzottak ilyen mondatok: „Én innen csak az ablakon keresztül megyek el.” – „Öngyilkosságot akarsz látni, mert kiugrok.” – „Hová menjek egy beteg asszonnyal? Nézd meg.” A végén happy-end. Az adós és a végrehajtó megállapodtak. Az adós március 1-ig maradhat, ezt követően önként távozik.

 

Való igaz, a november végi mínusz két fokban rettenetes lehet kikerülni az utcára. Viszont meg kell nézni, mi van a háttérben. Nem csak a törlesztéssel maradtak el, de a ház közös költségeihez se járultak hozzá, és a villanyszámlát se fizették ki már hónapok óta. De hogyan kerültek ide, mert tulajdonképpen ez az érdekes.

A család 2008 előtt felvett 8 millió forint szabad felhasználású, svájci frank alapú jelzáloghitelt. A pénzzel vállalkozni akartak, de ez nem sikerült. Időközben a tartozásuk 12 millióra duzzadt.

Akkor hadd tegyek fel néhány kérdést. 1) Tudta-e hogy a tartozásáért a lakásával felel? 2) A vállalkozás nem jött be. Van ilyen, de olyan nincs, hogy mind a 8 millió eltűnik. Lehet vesztesség, de nem mind a 8 millió. Valamit egészen biztos meg lehet menteni. Hová lett a 8 milliónak ez a része? 3) Ha az adós 2012 február 28-ig el tud menni valahová, akkor miért nem tudott elmenni november 22-ig, amikor pontosan tudta, hogy kilakoltatás következik. 4) Mi az elképzelésük, hogyan lesz megoldva a maguk okozta problémájuk? Kinek a segítségére számítanak? Önkormányzat, állam, magán adakozás? Mert ugye 2012 március 1. után se fagyhatnak meg az utcán. 5) – és ez a legérdekesebb – ha az a 8 milliós vállalkozás bejön, ömlik a pénz, visszafizetik a tartozást, meggazdagodnak, a vagyoni gyarapodásból szándékuk volt-e adakozni az önkormányzat, állam, magánemberek felé? Nem kell rá válaszolni, mert az igent úgyse fogadom el, nem lenne életszerű. És végül az utolsó kérdés – 6) Miért gondolják polgártársaink, hogy a hűbelebalázs ötleteik esetleges haszna egyéni, nagy valószínűséggel bekövetkező kára viszont társadalmi?

Dobó József „Szakál” Kispesti GYŐZ Koordinátorának kérése:

Kérlek a bejegyzésed elején szereplő, a résztvevőket degradáló soraidat javítsd ki, mivel akik ott voltak azok mind nemzeti érzelmű emberek voltak Kispest környékéről. A családot a közvetlen rokon és szomszéd kivételével senki nem ismerte. Ráadásul a 30-40 fő az inkább 50-60 fő volt.

Kérlek ha kérdések merültek fel az esettel kapcsolatban kérdez bátran engem, vagy a volt lakót. A felhívást megtalálod a http://jobbkispestert.freeblog.hu/ oldalán.
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

 

80 gondolat erről: „(661-i) Biztos nem leszek népszerű

 1. Ez lerágott csont. Ha USA-hoz hasonlóan lenne megáncsődre lehetőség, nem az adófizetőket szivatnák.
  Már alig várom a 666-os posztot 🙂

 2. Személyes példa :
  Kollégám elvált . Eladták a lakást és elfelezték az árát . Ebből a pénzből akkor tudott volna venni egy garzont .
  6-an mondtuk neki ,hogy sürgősen vegyen egy lakást . 6 különböző korú nemü gondolkodású ember. Volt aki a hírdetéseket nézte neki volt aki elment vele lakást nézni . Végül is egy nőhöz költözött és nem vett lakást . A nő kiforgatta a pénzéből és kitette az utcára . Akkor vett devizehitelre egy lakást . A törlesztő részlete a fizetésének a
  3/4-e a kilakoltatás Damoklesz kardja ott függ a feje felett a hajszálnál gyengébb felfüggesztéssel .

  Egyszer Géczy Gábor és Magyar Gábor beszélgetett (aki ismeri őket tudja elég jól állnak a „felkészülésben” ) és megállapították:

  „Aki elfelé úszik a mentőcsónaktól hagyni kell ! „

 3. Kedves Tibor bá!
  Most egy kicsit mellélőtél.
  Nem csak Orbán Viktor hanem sokan mondtuk már egy párszor hogy nem hagyunk senkit kitenni a lakásából.
  Kispesten 3 éve működik a Győz aminek a létesítését országos szinten a VÉSZ kezdeményezte, és az ötletet az MSZ karolta fel.
  Folyamatosan próbálunk segíteni a rászorulóknak. Idén is 2* ment ki összesen 25 példányban szórólapunk hirdetésünk Kispesten.
  Háll Istennek eddig közvetlenül kilakoltatás előtt állók nem jelentkeztek, így őket együttműködő partner szervezeteink révén sikerült segíteni.
  Sajnos a Magyar ember a bajban szeret hallgatni, és csöndben viseli a reá mért csapásokat. Viszont akiről nem tudunk, aki nem kéri a segítségünket, azon nem tudunk segíteni.
  Az, hogy akin segítettünk, megérdemli e? Azt nem a mi feladatunk eldönteni. Télvíz idején senkit nem lehet kidobni az utcára. (és máskor se) Ehhez mi tartjuk magunkat.
  Kérlek ezért a bejegyzésed elején szereplő, a résztvevőket ledegradáló soraidat javítsd ki, mivel akik ott voltak azok mind nemzeti érzelmű emberek voltak Kispest környékéről. A
  családot a közvetlen rokon és szomszéd kivételével senki nem ismerte. Ráadásul a 30-40 fő az inkább 50-60 fő volt.

  A kilakoltatásra várótól pedig, akár a vízbefúlótól nem kérdezzük a miérteket. Vagy Igen?
  Hé te fuldokló ott! Tudtad hogy ott mély a víz? Tisztában vagy úszási képességeiddel? Kiszámoltad a víz hőfoka milyen mértékben vonja el a testhőmérsékletedet, és mikor várható a görcs beállta? Ha ezeket kérdezed, a helyet hogy kihúznád, lehet hogy okosnak tűnsz. De hagytál megfulladni egy embert.
  Utána már lehet beszélgetni, megfedni. De akkor és ott nem.

  Kérlek ha kérdések merültek fel az esettel kapcsolatban kérdez bátran engem, vagy a volt lakót.

 4. Szerintem nem egyedi esetekkel kell foglalkozni.
  Ha a kilakoltatás tömeges, akkor valahol a rendszerben van a hiba.

  Nyilván vannak akik meg akarják lovagolni szentimentálisan a helyzetet, és vannak akik csapdába estek.

  Ha a rendszer rosz, akkor azt kell kijavítani, a csalókat meg megbüntetni.

  A kettő közötti szürke sávban meg mindenki vérmérséklete szerint mutogat újjal. Akinek a rendszer megfelel az az adósra, aki meg nyög az a rendszerre.

 5. Üdv Tibor Bá és Mindenki!
  Az én ismeretségi körömben egy csomó hasonló történetű ember van van.
  Nem ment a vállalkozás ezért beterhelte a házát, hogy hátha majd jobb lesz… Persze a döglött ló nem ébredt fel. Még jobban bedőlt, hát belerángatta az asszonyt is, bevitt pótfedezetet, a ló meg már büdös is lett – inkasszót tett rá az apeh, üldözték a a magán-kölcsönadói, stb… Most még MINDÍG azt mondja, hogy a lovát a Gonosz Felsőbbség szúrta le, mehetne az a Vállalkozás, de hát a Gyurcsány, meg a Zs-Bankok, meg a szemét apeh kicsinálták. Pedig csak egyszerűen egy hülye. Na, majd megy tüntetni VALAKI ellen.

 6. „Ha a rendszer rosz, akkor azt kell kijavítani, a csalókat meg megbüntetni.”

  A legtöbb tiltó szabály azért alakult ki, mert egy rakás marha volt, aki megszivatta magát vele és egyszerűbb, ha elzárjuk előlük a „veszélyes játékokat”.

  Monjduk:
  -romlott húst nem eladni. Check.
  -Érintésvédelem nélküli elektromos eszközt nem lehet eladni. Check.
  stb. stb.

  -Öngyilkos mennyiségű hitelt hülyeségre lehet felvenni… (meddig marad így?)

 7. Én ezzel teljesen egyetértek. Álszenteskedés lenne azt mondani hogy nem érdemlik meg. Nekem erről a tervgazdálkodás és a mai túltermelés jut eszembe. Kivonulnak a gazdák, hogy az állam vásárolja fel a többletüket, nah de ha az én vállalkozásom csődbe megy azon nem segít senki. Nem azt mondom, hogy a szomszéd tehene is dögölön meg, csak aki nyakába veszi az olyan terheket amit előreláthatólag nem fog bírni vagy hazardírozik, az ide jut.

 8. Ezekkel a kérdéseiddel még lehetsz népszerű a normális emberek körében, Tibor bá.
  Azonban van egy másik szintje is a kérdésnek, amit itt nem vetsz fel. Konkrétan hogy a bankok szívbaj nélkül hiteleztek tömegesen olyanoknak, akik jó részéről tudható volt bankári végzettség nélkül is, hogy nem fogját visszafizetni. Tehát a bankárok , a bankrendszer, a pénzügyi felügyelet, a pénzügyi kormányzat stb. felelőtlensége legalább akkora, vagy még nagyobb, mint az ilyen bunkó alakoké.
  Konkrétan például akasztás jár azoknak, akik engedélyezték, hogy lehessen a piacon olyan pénzügyi termék, hogy „szabad felhasználású hitel”. Egy normális bankrendszerben vállalkozásra a bank sokoldalas üzleti terv és mindenféle körülmény alapos megvizsgálása után ad, egykor adott hitelt.
  Azonban a bankrendszert olyannyira hibridizálták nem is csak a szerencsejátékkal, hanem a szervezett bűnözéssel, hogy nemcsak a lakás, mint fedezet miatt eltekintettetk a hitelfelvevő esélyeinek és szándékának alapos vizsgálatától és folyamatos kontrolljától, hanem eleve számítottak rá, hogy a bedőlő hitelekért megkapott ingatlanokat maffiatársaknak áron alul árverezik el.
  A képen szereplő Bunkó Bandik és Barom Borik felelőtlenségétől nagyságrenddel nagyobb a pénzügyekhez értő, képzett és kiemelkedően magasan fizetett bankárok és állami felügyelők felelőtlensége és tudatos bűnössége.

 9. Én is pont ilyeneket gondoltam, mint Tibor bá. Miért kell üvöltözni egyáltalán, pláne a végrehajtóval, aki csak a dolgát végzi, nem ő rendelte el a kilakoltatást. Megjegyzem, az üvöltözés mellett a stílus se volt semmi, egy csomó káromkodást kisípoltak, meg azt mondta, egy halott asszony van bent, aztán meg hogy haldokló….. közben meg lehet, hogy beteg, de na ne már…. Egyébként 2008 óta nem fizették a hitelt, mit gondoltak, meddig mehet ez? De kilakoltatni nem télen kellene, az igaz, hanem nyáron, de akkor mindenképp, nem az állam (azaz az adófizetők) dolga a rossz döntések következményeinek rendbehozatala, méltánylandó okok esetén – munkahely elvesztése, gyerekek, ápolandó beteg – szociális bérlakást kellene juttatni, ha nem költözhetnek rokonokhoz.

 10. Ad 6)
  Talán azért, mert látják a példát, hogy ugyanezt művelik nagyban (nagyon nagyban) és lehet?

 11. Nálam, Szergelynél a pont.

  Ha a bank csinál hülyeséget, közpénzből konszolidálják… (láttunk rá egy-két példát).

  A szélsőségeket hagyjuk. A befürdöttek nagy része becsületes ember. A magas forint kamatokkal „rákényszerítették” őket a CHF hitelekre. A nagy részük nyilván tisztában volt bizonyos árfolyamkockázatokkal, de a 80%-ot senki nem látta előre. Én legalábbis nem.
  Az alapgondolat általában az volt, hogy amit kifizetnék albérletre, azt odaadom a banknak és a saját lakásomban, házamban lakhatok. A korábbi évek tendenciái miatt ez bizonyos árfolyamkockázattal és inflációval számolva is működőképesnek tűnt.
  Jelen pillanatban – amikor már „megvilágosodtunk” – Te Tibi bá, vagy én, akik ülünk a saját, tehermentes ingatlanjainkban, könnyebben ítélkezünk.

 12. Jó lett a szavazó. Teszteltem is már 🙂
  Nincs hitelem, ezért nem ítélkezem. Aki így tesz, majd egyszer azt is megítélik 😉

 13. Valaki ezt a házat megvette. Kérdésem, hogy ezek után fizetik
  -e majd neki a bérleti díjat amíg benn vannak a házban, vagy azt sem lesznek hajlandók?

 14. Tibor ba,
  Ha a bank csinal hulyeseget kozpenzbol kisegitik. A kerdesem a kovetkezo: miert nem a zembereknek adjuk oda a penzt (amit kinyomtatunk), hogy azok aztan kifizessek a bankokat. Igy aztan ket legyet utnenk egycsapasra. Arrol nem is beszelve, hogy az igy bekovetkezo inflacio (es tovabbi elszegenyedes) legalabb fedel alatt kapja oket.
  Felreertes nelkul, nem feltetlen tamogatom irasod foszereploit mintahogy a raiffeisent sem. (gondolom emlekszel a suketnemas raiffeisen reklamra).

 15. Talán egy példa segít.

  Ha veszel egy használt autót, és két hét múlva tönkremegy, akkor ki a felelős?
  Normális helyen, normális autósboltban vállalnak garanciát, mert ugye nem lehet elvárni, hogy az új tulaj szétszedje és megnézzen minden alkatrészt.

  Ha például egy autósboltban eladott szinte minden autó idő előtt tönkremegy akkor az … saccperkábé…. kinek a hibája?

  Ha a bank elad egy kölcsönt, és néhany „idióta” belezakkan, az benne van a pakliban.
  De ha majdnem mindenki, aki felvette, akkor mér szar van a palacsintában.
  Különösen, ha a környező államokban KÖTELEZŐ volt egyfajta kontrolt alkalmazni, de nálunk szabad vadászterület volt.
  Tehát a veszélyek széles körben ismertek voltak.

  Ettől Tiborbá példája lehet hogy tényleg egy élhetelen és/vagy csaló története, de szerintem nagyon jó témaválasztás !!!

 16. A magam részéről nem tartom szerencsésnek e nagyon súlyos társadalmi probléma ilyen irányú megközelítését, mivel ez csak tovább erősíti a teljesen elbutított, megvezetett és kómában tartott „társadalomban”, az ELFOGADHATATLANT, a kilakoltatás társadalmi szintű tudomásulvételét, elfogadtatását, mondván: ilyen is van, és különben is, az érintett megérdemli.
  E témában, ehelyett, össztársadalmi összefogást és határozott fellépést kellene kezdeményezni a kilakoltatások egyszer s mindenkori megszüntetésére, mert EMBERTELEN! Aztán lehet latolgatni, hogy, aki valamivel tartozik, azt hogyan egyenlítheti ki, hogyan tudják tőle behajtani, de itt is felmerül a kérdés: ki és miért adott hitelt? És miért a hitelezőt védik, ráadásul teljes állami erőszakhatalommal? (A kérdés természetesen költői.)
  Ha én magánemberként hitelt adok valakinek, s nem kapom vissza, ki áll a hátam mögé?
  A részletek pontos ismerete nélkül pedig, hogy ne legyek túl sértő, egyébként sem gáláns módszer véleményt mondani és ítélkezni.
  A KILAKOLTATÁSSAL AZ EMBER ÉLETLEHETŐSÉGÉT SZÜNTETIK MEG! Azaz a kilakoltatottat lassú halálra ítélik, röviden: meggyilkolják. Egy emberi társadalomban nem lehet olyan anyagi tartozás, amelyért halálbüntetés jár! (Míg akár két kisgyermeket is halálra lehet gázolni büntetlenül! Embereket lehet megölni névleges büntetéssel. Újra és újra. Eltörölték a halálbüntetést – mikor a gazok hatalomba kaparták magukat, nehogy valaki kezet emeljen rájuk, ha jön a népi igazságtétel. Csak az adósnak jár halálos ítélet!)
  Egy normális emberi társadalomban addig senki sem hajthatja le a fejét nyugodtan, amíg csak egyetlen honfitársának is nincs fedél a feje felett, vagy éhezik!
  Ma még van hol letenni a fejed, és holnap…???
  S ha veszély fenyegetné, nem lenne már akkor jobb Dugovics Tituszként felmagasztosulni?
  Nem ezért kéne tenni, cselekedni és gondolkodni, hogy ember ne kerülhessen az embertelenségbe?
  Csak addig vagyunk emberek, amíg egymásért élünk, amikor ez megszűnik, megszűnünk embernek is lenni! Mert az embert az emberek közössége tette Emberré, e nélkül, marad az elembertelenedett világ, a szabad patkánysalakok democsokratikus közhordasága.
  EGY NORMÁLIS EMBERI TÁRSADALOMBAN OLYAN NEM LÉTEZHET, HOGY KILAKOLTATÁS!!!
  Ez csak azon, lélek nélküli, köztörvényes útonálló banditák világában lehetséges, ahol az egyébként jogtipró úton, illegitim módon hatalomba fészkelt, főállású nemzet és néprontó gazembereknek ez egy bevetté reklámozott módszere, uralmat adó kiváltságos életük és anyagi előnyeik biztosítására.
  Sajnos a totálisan agymosott, súlyos ismerethiányra és fals információkra ítélt, rendezetlen világképű és még zavarosabb helyzetértékelő képességű alattvalók ezt a módszert is elfogadják, sőt a még kevésbé vagy egyáltalán nem agymosott gondolkodók is vitát nyitnak afelett, hogy ezt X vagy Y mennyire megérdemelte. Elképesztő az a közöny, melyet e „társadalom” (inkább népség) e tárgykörben is felmutat, és siralmas, hogy e patkánysalakok vezérelte, totálisan tönkresilányított hazának nem nevezhető pöcegödörként működtetett országban ez legyen a beszéd és vita tárgya. Tudom, a világ dolgai nem itt dőlnek el, de egy „alulról” (?) jövő, népfelvilágosításnak látszó, dicséretes kezdeményezés, mint ez a honlap is, e súlyos problémának nem eme oldalának a kidomborítására kellene törekednie, mert ezzel, a kilakoltatás súlyos voltának súlytalanításához járul hozzá!

 17. Ránéztem a képre. Ezek az emberek nem vállalkozni akartak a pénzből,jól éltek egy kicsit belőle.Remélem nem tart ezért senki rasszistának,de a hülyék a túloldalon vannak,de semmiképp sem itt.

 18. Szergely,nem jó példa az autó. Te is tudod hogy a gyártáshibás sorozatot visszahívják. A valuta alapu hiteleket te hogyan vásárolnád vissza,a saját pénzeden vagy másén?

 19. Én alapvetően a Tibor bá’val értek egyet.
  Aki hülye haljon meg!
  Az én környezetemben is van egy két hasonló eset.
  Én is felvehettem volna CHF kölcsönt de nem vettem.
  Az a kis belső sziréna megszólalt hogy: „Neeeeemm kéneeee!” 🙂
  Az ismerősöknek is mondtam hogy azt sem lehet tudni hogy holnap mi lesz, nem hogy 20év múlva. Az nagyon hosszú idő addig függjön a kard a fejetek felett?
  De nekik akkor is kellett azaz új csilli-villi lakóparki ház.
  Az volt rá a válasz hogy: „Majd lesz valahogy. Úgy még sose volt hogy sehogy se lett volna”
  Hát lett „valahogy”!!! 🙁
  Hát erre mit lehet mondani? Csak azt amit fentebb írtam.
  Az ilyen hozzá állású emberekkel nem lehet mit kezdeni.

 20. Ezzel az egésszel az a probléma,hogy a bank a kormány által kitalált marhaság miatt egy fillért sem bukik. Nézzük csak,én mondjuk hitelezek valakínek 20000 forintot négy másik ember nálam lévő ötezer forintjából,majd mikor a hiteles nem fizet,állami rendelet segítségével kifizettetem azzal a néggyel akinek a pénze amúgy is nálam van. Mi ebben a korrekt?

 21. 6. Nem lehet hogy egyszerűen te vagy hülye, ha már ennyire egyszerűen lehülyézel valakit? Este bővebben kifejtem, addig türelmedet kérem.
  Addig is hallgasd meg ezt légy szíves

 22. Szerintem :
  – hibás aki felvette a jelzálogot és a frank-alapú hitelt a vállalkozásához, de amikor látta hogy nem megy akkor nem rendezte el a pénzügyeit (lakás-eladás, albérletbe költözés) hanem várta hogy majd valami lesz.
  – a bank is hibás mert néha már 0% önerővel és minimálbért (se) keresőkre tukmákolták rá a milliós deviza-hiteleiket. A hitel egy banki termék, ami ugyanúgy hibás tud lenni mint egy szalonból kigörgetett személyautó aminél a gyártó vállalja ha valamit elrontott és visszahívja, megcsinálja.
  – a kormány a legfőképp hibás ebben hogy ezt engedte. Sajnos még nem ülnek a sitten és nem volt kézlevágás, ezért a mostani és a következő kormány is azt csinál amit akar.

  Az egyik megoldás az lenne, hogy 1/3 részt viseljen mindhárom fél ebből a szarkupacból amit sikerült összehozniuk: ezt a bajba jutott hitelesek vállalnák, a többi adófizető ímmel ámmal talán, de a bankok egyáltalán nem akarják.

  Szerintem erre nincs jó megoldás, mert valaki mindenképp sírni fog. Bár én a bankokat húznám le legalább annyira mint amennyi profitot kimarkoltak az utóbbi években.

  14: Erre gondolsz? http://www.youtube.com/watch?v=jfaj0CEoa3s

 23. Talán egy példa segít.

  Ha veszel egy használt autót, és két hét múlva tönkremegy, akkor ki a felelős?
  Normális helyen, normális autósboltban vállalnak garanciát, mert ugye nem lehet elvárni, hogy az új tulaj szétszedje és megnézzen minden alkatrészt.

  Ha például egy autósboltban eladott szinte minden autó idő előtt tönkremegy akkor az … saccperkábé…. kinek a hibája?

  Ha a bank elad egy kölcsönt, és néhany „idióta” belezakkan, az benne van a pakliban.
  De ha majdnem mindenki, aki felvette, akkor mér szar van a palacsintában.
  Különösen, ha a környező államokban KÖTELEZŐ volt egyfajta kontrolt alkalmazni, de nálunk szabad vadászterület volt.
  Tehát a veszélyek széles körben ismertek voltak.

  Ettől Tiborbá példája lehet hogy tényleg egy élhetelen és/vagy csaló története, de szerintem nagyon jó témaválasztás !!!

 24. Kedves Tibor bá!
  Most egy kicsit mellélőtél.
  Nem csak Orbán Viktor hanem sokan mondtuk már egy párszor hogy nem hagyunk senkit kitenni a lakásából.
  Kispesten 3 éve működik a Győz aminek a létesítését országos szinten a VÉSZ kezdeményezte, és az ötletet az MSZ karolta fel.
  Folyamatosan próbálunk segíteni a rászorulóknak. Idén is 2* ment ki összesen 25 példányban szórólapunk hirdetésünk Kispesten.
  Háll Istennek eddig közvetlenül kilakoltatás előtt állók nem jelentkeztek, így őket együttműködő partner szervezeteink révén sikerült segíteni.
  Sajnos a Magyar ember a bajban szeret hallgatni, és csöndben viseli a reá mért csapásokat. Viszont akiről nem tudunk, aki nem kéri a segítségünket, azon nem tudunk segíteni.
  Az, hogy akin segítettünk, megérdemli e? Azt nem a mi feladatunk eldönteni. Télvíz idején senkit nem lehet kidobni az utcára. (és máskor se) Ehhez mi tartjuk magunkat.
  Kérlek ezért a bejegyzésed elején szereplő, a résztvevőket ledegradáló soraidat javítsd ki, mivel akik ott voltak azok mind nemzeti érzelmű emberek voltak Kispest környékéről. A
  családot a közvetlen rokon és szomszéd kivételével senki nem ismerte. Ráadásul a 30-40 fő az inkább 50-60 fő volt.

  A kilakoltatásra várótól pedig, akár a vízbefúlótól nem kérdezzük a miérteket. Vagy Igen?
  Hé te fuldokló ott! Tudtad hogy ott mély a víz? Tisztában vagy úszási képességeiddel? Kiszámoltad a víz hőfoka milyen mértékben vonja el a testhőmérsékletedet, és mikor várható a görcs beállta? Ha ezeket kérdezed, a helyet hogy kihúznád, lehet hogy okosnak tűnsz. De hagytál megfulladni egy embert.
  Utána már lehet beszélgetni, megfedni. De akkor és ott nem.

  Kérlek ha kérdések merültek fel az esettel kapcsolatban kérdez bátran engem, vagy a volt lakót.

  A felhívást megtalálod a http://jobbkispestert.freeblog.hu/
  oldalán.
  (és javaslom mindenkinek, hogy a felhívást használja bátran a helyi adottságokra átírva egy kicsikét.)

  Engedjétek meg, hogy ez úton is megköszönjem mindenkinek aki ott volt és segített megakadályozni a kilakoltatást, vagy amikor hírt hallott róla, azt gondolta, helyes, nekem is kéne csinálni valamit.

  Köszönöm.

  Dobó József „Szakál”
  Kispesti GYŐZ Koordinátor.

  PS.

  Tegnap Kósa érdekes módosító javaslatot adott be az önkormányzati törvényhez.

  „A fideszes Kósa Lajos és Kocsis Máté rögzítené az új önkormányzati törvényben, hogy a helyi önkormányzatok feladatai közé tartozik…….. valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása is.”

 25. A tetteiért mindenkinek vállalni kell a felelősséget. Ilyen feltételek mellett ahogy a család tette vállalkozást indítani nagyfokú felelőtlenség volt. Persze nehéz ellenállni a bankok csábításainak hiszen az elmúlt években a csapból is az folyt hogy vegyél fel hitelt. Sokan elhitték hogy csak vállalkozni kell és dől a pénz! Gyakorlatilag ezek az emberek lutriztak és nem jött be nekik,most pedig ha megkérdeznénk őket ki a hibás biztos mindenkit okolnának csak önmagukat nem. Persze könnyű okosnak lenni hiszen a legtöbben érzelmi alapon döntenek. Az életünk párját is érzelmi alapon választjuk pedig egy teljes géntérkép és egy alapos pszichológiai vizsgálat sokat segíthetne a döntésben. 🙂

 26. Pro – kontra tekintetében érdekes vita alakult ki. Köztartozás hitel etc. etc… De én csak egyet kérdeznék: a VIII. kerületi Lakatos családot – akik sohasem fizettek közös költséget (se egyebet) és e miatt a többi lakó fizet többszörös sarcot – miért nem az első vonalban rakják utcára?
  Két dolog öli meg az országban jog előtti egyenlőség esélyét:

  – a demagógia
  – és a kettős mérce

 27. Tisztelt olvasók és hozzászólók, az ember nem tudja hogy bosszankodjon, elszomorodjon vagy csak egyszerűen legyintsen egyet ezen sok ÉRZELMI alapon megírt hozzászóláson is. Oly messze állnak a valóságos tényektől hogy nagyon.
  Tibor bá és mindenki más, aki veszi a fáradságot és meghallgatja a rövid nyilatkozatomat a Kossuth rádióba, mármint amit engedtek elmondani (link fentebb) ott értelmesen el van mondva , hogy a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete álláspontja szerint a deviza adósokat nem kell megsegíteni. Egyértelműen és érthetően elmondom, hogy ha nem kértünk segítséget amikor az összegeket felvettük és elköltöttük, akkor miért kérnénk segítséget ha vissza kell fizetni azokat. Aki mást mond az mindössze a magyar nemzetközösséget igyekszik szembe állítani egymással, azokat akik felvettek hitelt és azokat akik nem. Sok esetben a fősodrású média, az internetes portálok és egyéb szarkavarók igyekeznek mindezt meglovagolni ki-ki más célból. Mindössze azt kell kideríteni, hogy jogosak -e a bank követelései vagy sem? Aki olyan érvet sorol fel hogy „mit gondoltatok a bank jótékonysági intézmény” az egyszerűen oly alacsony értelmi színvonallal rendelkezik, hogy nem érdemes időt szánni rá. Természetesen nem gondoltuk, hogy a bank jótékonysági intézmény. Legtöbbször olyanok mondanak véleményt akik a múlt rendszerben OTP-re építettek házat, úgy hogy 20 év múlva is ugyanannyi volt a havi törlesztőjük, vagy olyanok akik az első Orbán kormány alatt támogatott forint hitelből vettek házat amit mi is devizahitelesek finanszírozunk az adónkból. Aki azt mondja, hogy ebből nem kellett volna vállalkozást indítani, az egyszerűen csőlátással rendelkezik és nem ismer életkörülményeket. Legfőképp azok akik önállóan egy szalmaszálat nem voltak képesek arrébb tenni,irigykedve és a vállalkozás mögött kapzsi szándékot (nagy lét remélve) vélnek mindössze. Magyarországon a legtöbb kisvállalkozó kényszervállalkozó. Rengeteg valós dologról tudnék mesélni ami elgondolkodásra kéne hogy ösztönözze azokat akik zsigerből, komoly háttérismeretek nélkül nyilatkoznak, sok esetben nem kis kárörömmel. Hát ezeknek annyit lehet üzenni, ettől nagyobb örömük ne legyen. Az, hogy vannak akik felelőtlenek voltak, ez természetes, de ez az elenyésző kisebbség a többséghez képest. A Nemzeti Nyomozó Irodától nemrég kaptam egy 6 oldalas litániát amiben többek között azt írják, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy a deviza hitel mögött valós fedezettel rendelkezzen a bank. Értitek?! Ha nincs fedezet mögötte akkor miből adódik az árfolyam vesztesége amit ráterhel az adósra, rekord bevételekre téve szert a legnagyobb válság közepette is. A bank elviszi a jelzálogul szolgáló ingatlant, az addig éveken át befizetett milliókat plusz még ugyanannyi hátralék marad mint amit felvett az ember. Itt tisztelt nyilatkozók nem érzékeltek semmi rendellenességet? Sok emberből az ostobaság beszél és akkor is ha nincs mondanivalója, nem tudván, hogy alaptalan kárörvendése őt és családját is utoléri mert egy maffia rendszerrel szemben sok esetben a vétlent „kövezi” meg, Rothschildék nagy örömére.
  K.Á.

 28. Nekem egy hete konkrtétan kijelentette egy cég akinek egy SOS munkát bevállaltam hogy nem fizet. 240 ezer forintról van szó, emailek, chat log minden ott van és tagadnak, képembe hazudnak. Tisztában vabbak vele, hogy nem fogom beperelni őket, mert olyanok az ilyen ügyek úgy elhúzodhatnak, hogy az embernek több pénze megy el mire lát belőle valamit. Lehet, hogy ők elszúrták, lehet, hogy többen is elszúrták. De azért valahgy nekem úgy tűnik, hogy ez már nem csak magyar probléma, sőt nem csak EU és nem csak USA probléma. Még csak nem is alapvetően rendszerbeli hiba. Hanem maga a rendszer ilyen. Erről szól, így működik egy piramisjáték. Igenis van társadalmi felelősség. Egyik bank sem adott volna „mézesmázos” hiteleket ha nem tudja hogy vagy így vagy úgy de vissza fogja kapni azt a pénzt sőt! Többet mintha a hitelfelvevő vissza tudná fizetni. Én 10 éve dolgozok, és ha tíz év alatt minden egyes forintot félreraktam volna, egyetlen fillért se költöttem volna el semmire. Akkor tudnék most venni egy lakást nagyjából úgy 18-20 millió forintból. Tíz évig nem fizettem volna bértletet, nem ettem volna, nem ruházkodtam volna, nem közlekedtem volna, tulajdonképppen semmit, csak tiszán a megkeresett nettó keresetemet félreraktam volna. Nem vettem fel hitelt. Megtehettem volna. Nem tettem mert nem vagyok hülye. De attól még hogy nem vagyok hülye, attól még hogy dolgozok és próbálok egyik hónapról a másikra megélni, én sem vagyok sokkal jobb helyzetben. Ha nem tudom kifizetni az albértetet mondjuk mert beüt valami, akkor én is ott vagyok az utcán. Nagyon sokan vannak itt szar helyzetben. Nem kell hülyének lenni ma már ahhoz.

 29. Szép és követendő, amit Szakálék tettek. Elsimerésem. Emberség volt benne, aminek manapság nincs igazán keletje. Ha az emberek nem fognak össze, nem segítik egymást, akkor a rendszer végérvényesen legyőzi az embert. Azt is, aki ma még úgy érzi, hogy szabad, van hol laknia, van mit ennie….
  Vegyük már észre, hogy emberek vagyunk!

 30. No, rövid leszek.

  Hasonló helyzetben nekem is hatalmas lenne a hangom, de szerintem mindenkinek. Főleg, hogy sajtó, politika és hasonló van körülöttem. Természetes, hogy még a haldokló indián őseimet is felemlegetném én is.

  Viszont Tibor Bá felvetései ülnek. Ki kellett volna szállni időben. Meghúzni a nadrágszíjat. Menekülési utat keresni. Nem pedig várni, hogy majd csak lesz valami.
  Az, hogy ott a politika, az csak még jobban megerősített benne, hogy arcoskodni mentek. Nem ilyenkor kellene arcoskodni, hanem a parlamentben, mikor meghozzák a törvényeket.
  Az eddig itt leírtak s a mindenhol megjelentek alapján az tudom csak mondani, hogy előre nem gondolkodó emberek, akik tettek rá, hogy mi lesz a jövőben, oda jutottak, ahova. A saját nemtörődömségüknek köszönhették.
  Most megúszták. Szerintem pedig márciusban sem fognak kiköltözni.
  És ettől sokkal durvább helyzetek is léteznek az országban manapság. Csak azt nem hipe-olja a média. No ez a szar ügy.

  Nem tartottam pisztolyt a homlokodhoz. 😀

 31. A rendszerváltás óta köztudott , hogy a legstabilabbnak számitó munkahelyek is megszünhetnek egyik napról a másikra .Ilyen körülmények közt ,hogy mer valaki hosszúlejáratú 10,vagy 20 éves futamidejű kölcsönt felvenni ? Ha mégis megtette ,szerintem magánügy,amihez nincs közöm,anyagilag /közpénz/ ,sem erkölcsileg .

 32. Sziasztok! Szia Tibor bá!

  Én csak egy egyszerű laikus vagyok, de ugy gondolom a kölcsönt vissza kell fizetni, igy vagy ugy… (tudom antiszociális vagyok). A fent emlitett család is példa, semmi következmény nem lesz ha nem fizett az ember, maradthat a lakásán (ami bizony azé a szemét bamké), a másik aki fizetti, ha nehezen is, azzal fogják kifizetettni a felelőtlen embertársaink kölcsönét is. Ez egy lavinát indit(hat) el a még fizető adósok között is. ( miért fizesek, a szomszéd Jóskáék sem törlesztenek, és vigan bent élnek még), igen ez egy következmények nélküli ország. Bocsánat ha valakit megbántotam volna.

 33. Fácsén ez ma olvastam, szerintem ide illik:
  „Bűnözők vagyunk a saját országunkban. Legalábbis a kormányunk úgy kezel bennünket. Itt mindenki csak élősködik az államon: a rokkant, aki nem tud dolgozni, a munkanélküli, aki nem akar, a nő, aki nem szül elég gyereket, a dolgozó, aki mindig sopánkodik, a (kis)vállalkozó, aki kényszerből adót csal, mert nem bírja a terheket, a külföldre települt, mert nem osztozik a nyomorban, a nyugdíjas, aki gyógyszerrel szívja ki a pénzt az államból, a fiatal, amelyik egyetemre akar járni, a gyerek, aki azt hiszi, hogy jobb lesz felnőttként… Itt mindenki egy bűnöző. Ebben az országban csak politikusnak érdemes születni!”

 34. Nó, hogyha szeretne valaki segíteni, itt van két cím holnapra. vigyetek sajtót meg politikusokat, vagy menjetek a nélkül. Meg lehet mindent oldani. Egy kis cselekvéshez ki mit szól?

  Horváth Ferencné, 2112 Veresegyház, Hajdi u. 34. sz.

  Időpontja: 2011. november 25-én 13.00. óra.
  Nincs kilakoltatási végzés a bíróságtól, csak a végrehajtó karhatalommal birtokba akarja venni az ingatlant.
  Minden jogi lépést megtettünk, jelenleg is van bent egy beadvány a bíróságon, amelyet még nem bírált el.
  Ennek hatására el kellene halasztani az eljárást, de valószínű, hogy addig nem fog dönteni, pedig soronkívüliséget kértünk.

  Jó lenne ha többen tudnátok oda menni, és elérni, hogy márciusig már ne lakoltassák ki Őket, mert december 1-től a Vht. 182/A.§ alapján kilakoltatási moratórium van. Tehát csak 5 napon múlik az egész.
  Az ügyfél férje 3-4 hete halt meg.
  Dr Zsiga Zsolt ügyvéd képviseli az osztrák bankot, nagyon „befolyásos” ember.!!!

  ———————————————————-

  Szőnyi Imre 2921 Komárom (Szőny) Ady u. 73.

  Időpontja: 2011. november 28-án 11.00. óra. Eljáró végrehajtó: Dr. Kovássy Szabolcs

  Nincs kilakoltatási végzés a bíróságtól, csak a végrehajtó karhatalommal birtokba akarja venni az ingatlant.
  Minden jogi lépést megtettünk, jelenleg is van bent egy beadvány a bíróságon, amelyet még nem bírált el.
  Ennek hatására el kellene halasztani az eljárást, de valószínű, hogy addig nem fognak dönteni, pedig soronkívüliséget is kértünk.

  Jó lenne ha többen tudnának oda menni, és elérni, hogy márciusig már ne lakoltassák ki Őket, mert december 1-től a Vht. 182/A.§ alapján kilakoltatási moratórium van. Tehát csak 2 napon múlik az egész.

 35. 38:
  Én jóértelemben véve liberális vagyok, és hagyom hogy közzé tegyél felhívást. Nem kommentálom jószándékú elhivatottságodat, csak egy dologra lennék kiváncsi. 2012 márciusa után a napi kilakoltatások száma a mainak többszöröse lesz az oszágban. Azt hogy kell majd lekezelni? Több, mint egy millió család tartozik. Ezek nagy része nem lesz képes törleszteni. Ezekkel mi lesz? Végül – a legérdekesebb – ugyan ezek a bankok, ugyan evvel a taktikával a cseheknél a magyarokhoz viszonyítva mindössze 10 százalékot tudtak csak csőbehúzni. Mi lehet ennek az oka?

 36. „Mi lehet ennek az oka?”

  Döntő többségben a magyarok naívsága, mely a jóhiszeműségből fakad.

 37. 39:

  Komor lenne a helyzet ha több mint egymillió család tartozna, mert akkor ez az ország lakosságának durván a felét érintené. „Szerencsére” kb. 500 ezer háztartás, több mint egymillió ember tartozik deviza alapú jelzáloghitellel. A cseh példa mellé hoznám a lengyelt is, ahol az állami szabályozás szabott gátat a külföldi uzsorások térhódításának. Ott nem volt olyan, hogy az ingatlan értékének a 100%-át megfinanszírozhatták, illetve tudomásom szerint, a havi törlesztés mértéke nem haladhatta meg a hitelt felvevő polgár fizetésének a 45%-át.
  Lehet így is….

 38. Ha nem tud fizetni a hiteles az igazából senkinek sem jó, még a banknak sem, mert bár eladathatja a házat de ez egyrészt macera, másrészt meg sokszor előfordulhat be nem hajtható tartozás!
  Szóval senkinek sem jó, de akkor mért kerültünk mégis ide!

  Biztos van ezer oka, én most csak egyre térnék ki, a piaci versenyre!!! Elsőre talán furcsának hangzik, de bizony nagyon is számíthat a szabad piaci verseny, hiszen hiába látta az a szerencsétlen bank, hogy a túl sok kockázatos ügyfél nem jó, ha egyszerűen nem volt más lehetősége, mert elveszti az ügyfeleit, márpedig a piacról kiszorulni senki sem akar!

  egyébként ugyanilyen módi a multikulti árversenyesdi is! Csak ott nem a hitelek fognak bedőlni, hanem a beszállítók, mert kénytelenek egyre olcsóbban előállítani a terméket! Persze szív a kedves vásárló is, mert már rég nem azt veszi amit eredetileg szeretett volna! pl. azok a bizonyos izű szörpök…

  Azért egypár megjegyzést fűznék a kilakoltatáshoz is! Szóval lehetünk emberségesek a szerencsétlenekkel, és akár maradhatnak a házban, merthát mégiscsak emberek vagyunk!!!
  DE!!!
  De mivan azokkal akik inkább lemondtak, de nem vettek fel hitelt, sőt mi több, munkahelyük elvesztése ellenére minden közös költséget, számlát stb befizetnek???? -merthogy így ők a lúzerek!!!!

  De legyünk emberségesek, és segítsünk egymáson! Azonban úgy érzem, hogy az egy dolog, hogy valaki nem bírja fizetni a hitelét, nade a számlák??? Ilyen estben már rég nem a megnövekedett hitel a probléma hanem a lecsúszás, azaz valszeg a munkanélküliség! Ezeknek embereknek nem emberség kell hanem fenntartható élet! Mert lehetünk velük emberségesek, de attól, hogy nem dobtuk ki őket a házból még nem fognak enni! Hameg jut kajára dögivel akkor csalók!!!
  Itt most egy családról van szó, de mivan ha ez tömeges lesz! Akkor majd családok ezreit nem fogjuk kilakoltatni, és emberségből még segélyt is adunk nekik! Mennyi családot bírnánk így eltartani???? Ráadásul, ebbe az esetben ha nem kell kiköltözni, akkor ezek a lakások eladhatatlanná válnak!

  Eszembe jutott még, hogy Tibor bá mesélt fiatalkoráról, amikor is volt, hogy egy saját ágynak is örült volna, mostmeg már alanyi jogon jár a lakás…. de ne is menjünk bele, mert ez messzire vezetne!

 39. Azt ideje lenne tisztázni, hogy a „szubprime” kölcsönöket, azaz azokat a kölcsönöket amiről TUDNI LEHETETT hogy nincs esély a visszafizetésre politikai okokból szabadították fel.
  A bankok minden garancia nélkül adták a kölcsönöket boldog-boldogtalannak, világszerte, hogy a termelést még egy darabig fenn lehessen tartani.
  Ezeket a kölcsönöket aztán más kölcsönökkel összecsomagolva szépen ügyesen szétadogatták a a bankok egymásnak.
  Ezeket hívják „mérgezett papíroknak”, amik elindították a válságot.

  Tehát az eladósítás tudatos volt, és ezt nem is illik tagadni.

  Nyilván a szórásból kiesnek a „menthetelenek”, komoly butasággal párosuló kapzsiságuk miatt, de talán nem véletlen, hogy hasonló gondokkal küzdenek az adósok az egész „fejlett” világban, elsősorban az USA-ban, ahonnan ez a „divat” elindult.
  A franciák és a németek komoly védelmet dolgoztak ki polgáraik védelmére, de ők a „mérgezett papírokon” szívtak nagyot.

  Azt hiszem, megint egy téma ami egész más húrokat pendít önmagában, és másokat összefüggéseiben vizsgálva.

 40. 39 Tibor bá’

  Ha a fizetésképtelen családok nagyrésze nem tud fizetni, és kilakoltatás lesz a vége az a lakáspiac összeomlásához fog vezetni.

  Ha többszázezer ház/lakás kerül hirtelen a piacra az az amúgy is nyomott árakat a földbe tiporja. Tehát a banknak is zéróhoz közelít az esélye, hogy kap értük valamit. A kilakoltatott földönfutóból meg nem nagyon tud bevasalni semmit.

  És ugyan kik fognak nagyon örülni, ha fillérekért felvásárolhatnak többtízezer lakást/házat?

  Talán azok a bankemberek, akik másodállásban ingatlanbefektetéssel foglalkoznak?

 41. 45.
  Teljesen jogos amit írsz!
  De szerintem ahhoz, hogy megérje ingatlanba befektetni, ahhoz az kell, hogy valamikor valaki megvegye!
  Namármost az teljesen nyilvánvaló, hogy kb a növekedésnek vége, nagy keservesen néha össze tudunk kaparni 1-2%-ot de ennek is ára van!
  Namost ha nincs növekedés, akkor az kb azt jelenti, hogy a városok nem fognak tudni több embernek munkát adni a jövőben sem, tehát nem lesz kereslet a lakások iránt! Ha innen nézem és bekövetkezik a gondolatmenetem, akkor az a befektető meg is eheti amit főzött!

  Mi legalábbis agglomerációból húznánk ki vidékre! Pedig munkánk is van! Viszont ha valamiért elveszteném akkor nem volna más választásom mint az éhenhalás! Attól pedig szerintem egy szegényes vidéki élet is jobb! Persze ez az én véleményem!

 42. 43:
  Nem akarok senki feje felett pálcát törni, de van egy adós réteg, aki azért került oda, ahol van, mert viszonylag fiatalon lakóparkban akart lakni, és azt a téves felfogást követte, hogy amit albérletre fizetnék azért 30 év múlva lesz egy lakásom (hogy miért téves, arra most nem térek ki) Dehát 25 évvel korábban a családok tömegesen bérlakásokban laktak (igaz, nyomott állami lakbéren). Még korábban pedig albérletekben laktak a fiatal házasok, sőt létezett ágyrajárás is. Vagyis vadidegen emberekkel együtt aludt egy szobában, amelynek a főbérlője ágyakat adott ki éjszakára. – – – Tudom a választ, az akkor volt. De ez nem idő kérdése, hanem kalkulációé. Meg tudom-e engedni magamnak? Mi a biztosíték a törlesztő részlet növekedése ellen? Vajon mindíg lesz-e munkám?

 43. 46 Arwind

  A befektetők haszna, hogy hozzájuthatnak szinte bármihez amit akarnak, fillérekért. Háztömböket, egész negyedeket tudnak szinte ingyen megtisztítani, és luxuslakásokká, lakóparkokká alakítani. Gyakorlatilag az ingatlan ára kiesik, és csak a fejlesztés költségeivel kell számolni.
  Ez pedig hatalmas társadalmi mozgást indít be: a gazdagabbak a fallal körbezárt lakóparkokba, a tömegek pedig a falon kívüli gettókba kerülnek. Mint a történelem kezdetén.

  Lehet mondani, hogy mindez azért, mert hülye XY család olyan kölcsönt vett fel, amit nem tudott kifizetni, de szerintem nem mindenki fogja ezt a változatot elfogadni.

 44. 47. Tibor bá’

  „De ez nem idő kérdése, hanem kalkulációé. Meg tudom-e engedni magamnak? Mi a biztosíték a törlesztő részlet növekedése ellen? Vajon mindíg lesz-e munkám?”

  Ezt a kalkulációt évtizedekig a bankok végezték, az ő dolguk volt, és általában jól is működött.
  Politikai okoból a bankok elkezdtek azoknak a rétegeknek is kölcsönözni, akik eddig NAGY KOCKÁZATÚ csoportoknak voltak minősítve. Tehát a bankoknak megvolt a biztosítéka, hogy a mindenkori államhatalom behajtatja a kölcsönöket, és a banknak nem kell semekkora kockázatot sem vállania, amellett, hogy gyakorlatilag adót sem fizet.

  Miközben a „nagy kockázatú” csoporton verjük a port, azért hálásak lehetünk nekik, hogy az ő hülyeségük miatt nem omlott össze a még a rendszer, mert az ő plazmaTV-ik, új autóik, ruháik, és egyéb „luxusaik” járultak hozzá a rendszer fenntartásához. Nélkülük már talán túl is lehetnénk az első komolyabb megrázkódtatásokon…

 45. 49:
  Attila kurvára unom, hogy bármi legyen a téma másodpercek alatt áttérsz a nemezetközi bankárok bűneire. Senki se állítja, hogy tisztességesek lennének, de az mégis csak túlzás, hogy örökké itt kötünk ki.

 46. 50: Tibor bá, ha írsz egy bejegyzést a pináról, ne méltatlankodj, hogy valamelyik hozzászóló Mórickának még erről is a szex jut eszébe! 🙂

 47. Szóval kár a szót vesztegetni arra, hogy vannak felelőtlen hitelfelvevők. Naná, hogy vannak, lehetett tudni. Az ilyenek számára nyújtott tömeges hitel valóban tudatos döntés volt a bank-iparág vezetése részéről, amihez a kezükben levő állami felügyelet és politika asszisztált. A jelenség az USÁ-ból indult és hozzánk is elért néhány év késéssel, mert a globális bankrendszer egy összefüggő hálózat. Ezek a körök tudatosan hoztak létre adósság-időzített bombát. Ugyanezt csinálták egy másik síkon az államadósságokkal. Hol van a fent látható család felelőtlensége ezekéhez képest???

 48. 52:
  Ez igaz, de a legalitás határain belül, az erkölcsösség határain túl van. Ez a kapitalista társadalom, ahol az állam nem gondolkodik az állampolgár helyett. A kölcsön felvétele nem volt kötelező Illetve, amennyiben gyanítható, hogy átlépi a legalitást (és én erre szavazok, mert a megtévesztéssel a Btk. foglalkozik) bírósághoz kell fordulni. Ha a „független” bíróság a bankok felé húz, akkor a „társadalmi rendszerrel” van gond. Tessék megbuktatni! Vagy szavazással, vagy lázadással. A fentiekben írtakon túl, nem kell sokat vívódni ezen.

 49. Tibor bá, szerinted a devizahiteles vagy a végtörlesztett, s emiatt forinthiteles bukik nagyobbat a következő években?

 50. 53. Tibor bá’

  Igen: „Illetve, amennyiben gyanítható, hogy átlépi a legalitást (és én erre szavazok, mert a megtévesztéssel a Btk. foglalkozik) bírósághoz kell fordulni. Ha a „független” bíróság a bankok felé húz, akkor a „társadalmi rendszerrel” van gond.”

  RAGYOGÓ !!! Pontosan szögön találtad a fejét !

  Hogy is mondta a nagy klasszikus?

  „Add oda nekem egy nemzet valutájának az ellenőrzését, és az már nem érdekel, ki hozza a törvényeit!” (Mayer Amschel Rotschild, élt: 1743-tól 1812-ig)

 51. 54:
  Kiszámíthatatlan. Konszolidált körülmények között az buknak a legnagyobbat, aki nem csinál semmit és egyre többete fizetne élete végéig.

 52. 57. Köszönöm. Sajnos. Most 267 a svájci frank, 180-on ki lehetne váltani, de mivel csak hitelből menne, nem tudni, a forint elszállásával nem járnék-e rosszabbul később. Ha viszont hiperinfláció van, a devizahiteles bedől, de a forinthiteles nem, jól sejtem? Vagy a hiperinflációnak kicsi az esélye?
  Persze ha mindenki bedől, megbénul a rendszer, nincs értelme árverezni….

 53. 58:
  Nem tudsz okos lenni, mert a bank tetszés szerint emelheti a kamatlábat.

 54. 59. Csöbörből vödörbe… De rosszabbul talán nem járnék… Még gondolkodom rajta. Köszönöm!

 55. De ahogy elnézem a poszthoz feltett képet,még az öngyújtó a kezébe van a kilakoltatásra váró hölgynek,tehát a cigarettára azért még van pénze.Akkor olyan agy baj nem lehet..Gratulálok hozzá..

 56. 6) Miért gondolják polgártársaink, hogy a hűbelebalázs ötleteik esetleges haszna egyéni, nagy valószínűséggel bekövetkező kára viszont társadalmi?

  Na ne viccelj már !!!
  Miért baj az ha a profiktól tanulnak?
  A bankok nem így csinálják?
  Elspekulálják a zsozsót, az állam, azaz az adófizető meg újra teletömi őket.

 57. Tibor bá, ha 2003-2004-ban te lettél volna fiatal házas, neten már útban a gyerekkel, akkor mit csináltál volna?
  Akkor még dübörgött a gazdaságunk, aki nagyon akart tudott dolgozni, kedvező volt a svájci frank hitel, valóban egy albérlet ára, te nem vetted volna föl?

  Nem. Tudom nem vetted volna fel, mert előrelátó vagy.

  Na és mi van a Forinthitellel? Azt felvetted volna?

  „De ez nem idő kérdése, hanem kalkulációé. Meg tudom-e engedni magamnak? Mi a biztosíték a törlesztő részlet növekedése ellen? Vajon mindíg lesz-e munkám?”

  Tibor bá a kapitalizmusban, hogy kérdezhetsz ilyet magadtól?
  Ez roppant demagóg tőled, mert te is tudod, hogy az utolsó kérdésre „nem” a válasz.
  Az meg egész elképesztő, hogy 30 évnyi fizetés után sem gondolod, hogy megillet egy családot egy lakóparki lakás.

  Ennyi erővel visszaköltözhetünk a barlangokba is. Minek is épülnek lakóparkok ha nem érdemeljük meg, hogy lakjunk bennük nem igaz?

 58. „Minek is épülnek lakóparkok ha nem érdemeljük meg, hogy lakjunk bennük nem igaz?”

  Nem nekünk épülnek…
  Csak itt.

 59. 65.

  Utólag könnyű okosnak lenni, és a mai okosoktól egy kakukkot se lehetett hallani az akkori „dübörgő gazdaság” veszélyeit illetően… Azazhogy az akkori kritikusok ki lettek röhögve, megszégyenítve…

 60. 65:
  Én Magyarországon még nem vettem fel hitelt, pedig voltam fiatal házas gyerekkel. 23 évesen vettem hitelre egy használt gépkocsit. Abban az időben és helyen a gépkocsi árának az 1/7-ét kp ki kellett fizetni, de szingli férfi voltam. Az 1/7 négy heti fizetésemnek felelt meg. Néhány hónap fizetés után életem első és utolsó balesetét elszenvedtem (gyorshajtás nedves úton) a kocsi összetört. Ez-az. A végén nem kellett semmit fizetnem, de nem volt többé kocsim. Elég jelentős összeget veszítettem. Soha többé nem vettem semmit részletre. Ha nem volt pénzem, addig vártam, amíg összegyűlt. Sokakat láttam, akiknek kurva jó ötleteik voltak a részletvásárlás megmagyarázására, soha, senkinek nem jött be. – – – Valós történet. Mielőtt visszajöttem volna a hazámba, úgy gondoltam, hogy veszek egy VW mikrobuszt és elmegyek szafarizni Ausztrália belsejébe, ahol alig él ember. Nyolc hetet terveztünk. Kettőnek 8 hét elég unalmas, ezért kerestünk más fiatal párokat, akik velünk jöhettek volna. Ezektől nem kértünk volna se kocsi, se benzin hozzájárulást, mert azt mindenképpen ki kellett pengetnünk. Csak az élelem, de az meg rettenetesen olcsó volt. Senki, ismétlem senki nem tartott velünk, mert fizetniük kellett a részleteket, (akkor és ott ez heti bázison futott, mint a fizetés). Érted, ingyen 8 hetes szafari, amiről csak álmodni lehet, és a válasz „sajnos nem”. – – – Különben abban az időben a a Mensa HungárIQa listán érveltem a kölcsön ellen, de a sok okos tagtárs lehurrogott. Most pedig szidják a bankokat, és letagadnák, hogy én szóltam. – – – A „megilletés” kifejezést a szocializmus építésével magunk mögött hagytuk. A kapitalizmusban ilyen nincs. Aki ügyes, annak 2 év alatt is lehet, aki balfácán, annak sose lesz. A CHF balfácánoknak nem lesz, mert elvesztik a lakásukat, rengeteget fizettek, és a fennálló további követelést még ki kell izzadniuk. És a végén elmennek albérletbe 4 év után, hatalmas vérveszteség árán. Ilyen kérdést nem tehetsz fel, hogy „minek is épülnek?” Azért, mert valakinek van rá pénze és úgy gondolja, hogy nyerni fog rajta, de nem azért, hogy egy fiatal párnak legyen hol lakni ingyen. Talán 1989-ben el kellett volna valakinek mondani, hogy a kapitalizmus azért olyan kurva hatékony, mert az emberi kapzsiságra épül. Persze elmondták az elvtársak, csak senki nem figyelt oda. Pedig sokkal, de sokkal kevesebbet loptak, mint a mai urak.

 61. 65!
  Curix!
  Tibor bának most tökéletesen igaza van ..(68)
  Figyelj ide!Már elmondtam többször is,hogy magyarországi fizetésekre vettek fel a fiatalok,vagy bárki(k) 8-10 millió forint svájci hiteleket.30 évre.Most gondold el,hogy ez havi több mint 100 ezer forintos hitelt jelent havonta.De 30 év tudod milyen hosszú?Ez az összeg már egy év után ránehezedik az emberre..És ezen kívül még mást is kel csinálni az életben,amihez pénz kell..És közbe (30 év)is jöhet bármi,baleset ,betegség,nem várt esemény.Egyszerűen lehetetlenség kifizetni..(Ha csak nem örököl,vagy nyer valahonnan,vagy sikerül egy jól fizető külföldi állás,ami nem lányálom,egy család szét hullását is eredményezheti.Tehát rengeteg külső tényezővel kell megküzdeni.)

 62. 69:
  melike00! most?
  Miheztartás végett!
  Tibor bának igaza van, Tibor bának igaza van, Tibor bának mindig kurvára igaza van. Capito? 😀

 63. 63 ra : Melike ott a pont. Havi szinten 10-20 ezer forint/fő cigire van törlesztőre nincs? Közös költségre? Csak egy pici? A cigi árából? Még a COPD-s tüdőrákos, asztmás vagy tököm tudja milyen baját is mi szponzoráljuk?

 64. 71 én voltam.

  Nagyon sokáig dohányoztam, és nagyon sokat (napi 1,5 doboz) éreztem, hogy nem biztos, hogy jót tesz, továbbá azt is, hogy az árának van helye máshol is. Ez három éve volt leszoktam. Azóta sokkal jobb, és olcsóbb.
  Korábban írtam egy hozzászólást alomszék ügyben. Nekem azért kellett kipróbálnom, mert Kulcson megcsúszott a löszfal, közmű összekócolódott stb.. Ház megsérült, értéke 0. Fideszes képviselő falugyűlésen kijelentette, ami történt (löszfalomlás) az nem természeti katasztrófa, központi büdzsé részéről kapjuk be. Oké. Itt élek, meg kell oldani. A katasztrófa után megjelentek a fekete hiénák, mit lehet „menteni”. A rendőrségnek, a polgárőrségnek és magunknak hála kezelni lehetett a helyzetet. Ez a része megoldódott. Eltakarodtak.
  A házat folyamatosan hozom helyre, amire az anyagi lehetőségeim és időm valamint képességem lehetőséget nyújt. Lassan haladok, mert ahhoz hogy haladjak a forrásokat is elő kell teremtenem. De addig is, ami van az az enyém. Közben tanulok. Építeni, kertészkedni, takarékoskodni, túlélni. Sokkal könnyebben is mehetett volna, ha hitelt vettem volna fel. Kaptam is volna, minden gond nélkül, továbbmegyek heti rendszerességgel hív fel a bankom hitellehetőségek ajánlatával. Nem kellett. Most nem hallok mást mint a kollégáim sirámait azért mert: több tízezer forinttal többet fizet a szükségleteihez képest túldimenzionált autója lakása törlesztőjeként, TV előtt felbaszott lábbal. Mert az egyiknek sem jut eszébe, hogy valamilyen a „csoda” fogalomkörén kívüli módon próbálja bevételét gyarapítani, vagy ha az nem megy az IGÉNYEIT A LEHETŐSÉGEIHEZ közelíteni stb stb stb..
  A legdühítőbb az, hogy ha borul a bili, ezek lesznek az első sorban, akik megindulnak a másét elvenni, meggyőződve arról, hogy az nekik jár. Hát a fa…..És harmadjára is az előrelátó, felkészülő, gondolkodó, tervező szopik a máról holnapra élő miatt , …
  Elnézést az egyszerű hangvételért, de fáradt vagyok

 65. 72:
  Én egyetértek veled, de vannak itt szalonidealisták, akik egészen másképp gondolják. Toll a fülükbe! 😀

 66. 72: érdemes felújítani a házat, nem fog tovább csúszni? Hasonló cipőben járok, de még csak millimétereket mozog a ház…
  A globális szárazodás is okozza a csúszást?

 67. Elnézést, kezdjük újra:
  74-re:
  Az azóta elkészült több oldalnyi tanulmány szerint, a suvadás oka a következő:
  – laza löszös szerkezet,
  – csapadékvíz elvezetésének hiánya (Kulcson egyáltalán nincs megoldva a kommunális szennyvíz és csapadékvíz elvezetése, magyarul nincs csatorna)
  – több helyen kivágták a fákat, cserjéket, helyette pázsit lett (a fák megfogják a talajt)
  – statikailag helytelen, engedély nélküli, stb kivitelezésű házak, nyaralók.
  Nekem pusztán azt a szerencsém, hogy aki építette, az házgyári beton elemekből készítette, az oldalfalak össze vannak vasalva, az elemek pedig rázópadon zömített beton elemek. A törések, repedések a hozzáépítések mentén keletkeztek, ezért is csúszott szét , illetve nyomódott össze a szennyvíz csatorna, ami a szikkasztóba vitte addig a szennyvizet. Ezt megszüntettem, alomszék lesz bent (ahogy korábban írtam) kint pedig pottyantós van. Mosó, mosogató, fürdővíz ülepítve, szűrve, újrahasznosítva a kertben.
  Igazából kényszerpályán vagyok, így a 800 m2 telek fákkal, házzal eladhatatlan, illetve bagóért nem adom el. Amíg a partszakasz nem lesz stabilizálva, addig mindig mozogni fog, kisebb nagyobb mértékben. Próbálom úgy megoldani, hogy az átalakítás során figyelembe veszem az eddigi mozgásokat, illetve kihozom belőle a maximumot. Kert, gyümölcsös, tűzifa az uszadékból, stb.. A legnagyobb ellensége a sok, elvezetetlen csapadék. Felgyülemlik, és mivel az altalaj agyagos, egyszerűen elcsúszik rajta, a Duna felé. Az év elején egyébként megfigyelhető volt, ahogy húzódott vissza a Duna, megszűnt az ebből eredő víznyomás ereje, ami visszatartotta a partfalat. Nem sokra rá, le is szakadt.
  Szóval ez van. Úgy tervezem, jövőre be tudok rajta fejezni mindent. Sajnálnám elkótyavetyélni, mert közvetlen a parton van, víz. tüzelő, hal adott. Amit telepítettem gyümölcsös szinte egész idényben ad táplálékot, kert szintúgy. Állattartásra (baromfi,, kecske, birka) igen alkalmas a jó minőségű és nagy kiterjedésű föveny miatt.
  Elnézést az elkalandozásért.
  Ha érdekel, át tudom küldeni a tanulmányt, lehet, hogy tudnál valamit a saját környezetedre vonatkozóan hasznosítani.
  Ui.: ha megint megcsúszik, elhordatok mindent és jurtát építek

 68. 75:
  Szerintem újra fog csúszni. A kérdés csak az, hogy mikor?

 69. 76.Sajnos igaza van…A jurtát most kezdeném gyártani…

 70. Éltem jurtában,ideglenesen nem vészes.(6 hónap)

 71. 76, 77: Ezt Én is így érzem, illetve minden racionális érv ezt támasztja alá, pusztán az időpont kérdéses, és a csúszás mértéke. Minden alapanyag már megvan a hátralévő munkákhoz, lehet , hogy baromság de beépítem. Addig használom/élvezem ami van.

  77: Érdekelne a jurtás tapasztalatod. miért csak ideiglenesen élvezhető a használata?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük