(643) NASA hírek

Tibor bá’ online

 

A  NASA/NOAA NPP műhold ma reggel (október 28.) probléma mentesen lett fellőve, ami egy  nagyszerű hír, mert rendkívül fontos műszereket vitt magával, lehetővé téve a TERRA (1999), AQUA (2002) and AURA (2004) műholdak által elkezdett munka folytatását. Ilyenek voltak például a CERES instrument, ami a Föld sugárzás háztartását figyeli, egy mikrohullámú figyelő, microwave sounder, ami az AMSU munkát folytatja, és a visible/IR camera a MODIS feladatok kiegészítésére.

A fellőtt műhold elnevezésében az NPP = NPOESS Preparatory Project (NPOEES Előkészítési Projektum), ahol az NPOESS = National Polar-Orbiting Operational Environmental Satellite System (Nemzeti Sarkőrfigyelő Aktív Környezeti Műholdrendszer). Ami persze nekünk nem jelent semmit, de örülünk, hogy ők örülnek.

Hírértékű még, hogy a júniusban fellőtt Aquarius a napokban közölte az óceánfelszínek sótartalmával kapcsolatos mérési adatait. Ennek rendkívülien nagy fontossága abban van, hogy a Golf-áramlatért érzett aggódást abba lehet hagyni, mert ezeknek az adatoknak a folyamatos figyelése pontos képet ad arról, hogy van-e jele az Európát „melegen” tartó Golf-áramlat csökkenésének, ne adj isten, megszűnésének. Jelentem, ez ideig SEMMI.

 

A nyert adatok nem meglepőek. Nagyobb a sótartalom a szubtrópusokon, mert ott több a párolgás, alacsonyabb az egyenlítő környékén a sok eső miatt, és alacsony a sótartalom a nagy folyamok (pl. Amazonász) deltája környékén. Amire viszont figyelni kell az az esetleg bekövetkező változások. Az NPP misszió eredményeire természetesen még várni kell. – – – Aki pedig úgy gondolja, hogy ezek nem fontos hírek, mert most mindenki az Orbán  kormány tevékenységének a következményeire figyel, annak felhívom a figyelmét arra, hogy New York környékén október végén 90 km/ó sebességű szél kíséretében beköszöntött a tél az utcákon hagyva névjegyét 40 cm hó formájában. Ilyen, és ehhez hasonló nálunk is bekövetkezhet bármelyik pillanatban.

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

 

27 gondolat erről: „(643) NASA hírek

 1. Örülök,hogy a kutatók ilyen jó hírekkel szolgálnak a Föld kiváló állapotjáról.
  Akkor reménykedjünk,hogy az eddigi hírek az olajszennyezésről,az erdőirtásokról,az ózonlyukról,a sarki jégolvadásról….stb. szintén csak félreértés volt.

 2. 1:
  Ne bomolj! Egyenlőre csak a Golf-áramlattal nincs baj a hamis hírek ellenére. Obama most döntött, hogy a kanadai olaj-pala jöhet. Ez az egyszerű hír az emberiség végét jelenti 100 %-os bizonyossággal. 🙁

 3. Kedves Tibor bá!

  Örülök a pozitívumnak, de emellett tényleg sok a negatívum is. Még úgy tűnik, hogy a sok környezetszennyezés megállt valahol és nem idézett elő rendszer szintű összeomlást, de lehet, hogy előbb, utóbb elfogynak a tartalékok.

  Szerinted mennyi környezetszennyezés kell ahhoz, hogy érezhetően kevesebb legyen az oxigén, vagy szinte teljes államok váljanak lakhatatlanná, ahol még vegetálni sem lehet? Mennyi az a határ amit a segélyakciók sem tudnak tovább ellensúlyozni és összeomlik egy túlnépesedett ország?

 4. 1. A föld állapotáról semmiféle jó hírrel nem szolgáltak, csak annyit mondtak, hogy a melegedés az egyenlítőnél elég erős ahhoz, hogy a golf áramlat aktív maradjon. Tehát Nyugat európában nem lesz kis jégkorszak, hálleluja… Ennyit jelent és semmi többet (Javítson ki Tibor bá’, ha tévedek…)
  Az ózonlyuk, erdőírtás, miegymás továbbra is van, és jelenség, ahogy a felmelegedés is. Sajnos azzal nem sokat lehet tenni.

  2. Tehát kapunk még 1-2 hónap (Talán év) haladékot, amikor nyugodtan pöfögtethetünk, és zabálhatjuk az import hamburgert banánturmixszal. Az összeomlás elkerülhetetlen. Hacsak… És itt még rosszabb lehetőségek sorakoznak. Optimizmusra semmi ok. Sajnos ilyen világban élünk… Szerintem…

 5. 3 & 4:
  Hiszen ezt írtam én is. A Golf-áramlat OK, semmi több. „Az építkezés alatt a munka zavartalanul folyik.” Úgy élünk, mintha semmi se történne. Még 10 év és mindenki káromkodni fog évente 365 napon át.

 6. Én igazából annak járnék utána, hogy konkrétan kik állnak azok mögött, akik a hisztériát keltik szerte az egész világon. Kik azok, akik az egész emberiségben lelkiismeret furdalást igyekeznek kelteni csak azért, mert hála Istennek végre elértük a 7 milliárdos lélekszámot! Kik azok, akik meghamisított kutatási eredményekkel, a hazugságot tudományos köntösbe öltöztetve azt igyekeznek „bizonyítani”, hogy jobb lenne, ha sokkal kevesebben volnánk, mert már „elhasználtuk” és „elpiszkoltuk” a bolygót, és különben is szégyelljük magunkat, hogy élni és szaporodni merészelünk, hogy természetes emberi szükségleteinket ki merjük elégíteni a Föld bolygó rovására! Ez a világtörténelem legnagyobb becsapása! Egy grandiózus hazugság! Egy beteg és torz gondolkodásmód rabjai mindazok, akik így gondolkodnak! Épp ezt a fajta gondolkodásmódot szeretnék elérni azok, akik kezdetektől az emberiség kiirtására törekedtek. Aki bedől nekik, az meg is érdemli. Az emberiség legnagyobb ellenségei azok „környezetvédők”, akiknek a születésük előtt megölt csecsemők millióinak halálával semmi problémájuk nincs, ám de le ne törjünk egy ágat az erdőben, mert ezzel megsebezzük „Földanyát”!

 7. -2:)-Tiborbá:)-„Obama most döntött, hogy a kanadai olaj-pala jöhet. Ez az egyszerű hír az emberiség végét jelenti 100 %-os bizonyossággal.”

  Ez így van,amennyiben valami csoda nem történik.
  A világ víztúlhasználata exponenciálisan növekedik.Már régóta nem elég(itt most a mérsékelt övi területekre gondolok)a természetes csapadék mennyisége a mezőgazdasági termelés fenntertásához.
  Jelenleg az iható édesvíz szektoronkénti felhasználása az alábbi:
  – 8 % – háztartási fogyasztás
  -70 % – öntözés
  -22 % – ipari fogyasztás
  Nos az olajpala feldolgozása rendkívül vízigényes.Az ebből kapott víz viszont nem javallott fogyasztásra.
  Nem számít mibe kerül,de az embereknek kell az olaj.
  Kérdem én,valóban ennyire kell?

  -4:)-Drakonisz:)-„A föld állapotáról semmiféle jó hírrel nem szolgáltak, csak annyit mondtak, hogy a melegedés az egyenlítőnél elég erős ahhoz, hogy a golf áramlat aktív maradjon. Tehát Nyugat európában nem lesz kis jégkorszak, hálleluja… ”

  Hogyne,ez természetesen így tűnik,csak a természet nem matematika,ahol az egyik változót megváltoztatom, akkor a végeredmény a változásnak megfelelően fog változni.
  Ebben az esetben más tényezőket is vizsgálni kéne,hogy egy bátortalan véleményt formálhassunk a jövőről.
  Jelenleg az Északi-sark jege olvad,Golf-áram ide,vagy oda.

 8. Sziasztok,

  érdekes ez a mostani ősz is, augusztus eleje óta szinte alig esett. A hétvégén megpróbálkoztunk a kertben ásózással, hát mondanom se kell, hogy olyan kemény a föld, hogy beletörne az ásó. Nagyon kellene az eső, de egyelőre kilátásban sincs

 9. 8. semmi gond, ezt a TUDOMÁNY már megoldotta, tíz centiméterenként fúrsz egy lyukat, és megfelelelő töltetekkel apró robbantásokat előidézve lazítod a talajt 🙂
  Egy biztos, sóból nem lesz hiány.

 10. Emlékszem még, hogy fel voltunk háborodva, mikor hátrányos helyzetű honfitársaink ingyen új lakást kaptak, majd azt évek alatt lelakták, a parkettát felszedték, eltüzelték, stb…
  Pedig az csak egy lakás volt.

 11. 6:
  White Rabbit!
  Szerintem niket kellene cserélned, mondjuk „hülye tyúkra”. Szóval kedves hülye tyúk! Én mindenféle véleménynek szabad teret adok, de csak egyszer. Most elmondtad a véleményedet, ha ismétlésbe bocsátkozol, akkor az már propaganda, és itt nem engedélyezett. Értjük egymást?

 12. Pontosan ezt vártam tőled Tibor bá, nem hazudtoltad meg magad. Már vártam, hogy mikor fogsz „helyre tenni”, nem is értem mi tartott ilyen sokáig. Természetesen jogod van véleménydiktatúrát alkalmazni a saját portálodon, természetesen el tudod hallgattatni a veled ellentétes véleményen levő hozzászólókat a magad idős emberhez méltatlan, agresszív, már-már trágárságba hajló stílusában, amit ha próbálnál kissé mellőzni, talán még szimpatikus is lehetnél. Az elmúlt években igen nagy rutinra tettél szert abban, hogy elüldözd innen a más véleményen lévőket. Jogod van hozzá. Csakhogy ettől még egyáltalán nem lesz igazad sok dologban amikről nap mint nap publikálsz! Többnyire 95%-ban igazat írsz, amit aztán mesterien elegyítesz 5% méreggel. És ezt tálalod fel nap mint nap azoknak a naiv embereknek, akik birka módra isszák minden szavadat! Kialakítottál itt egy szubkultúrát. A Tibor bá’-t tisztelő, vele mindenben feltétlenül és maradéktalanul egyetértő emberek szubkultúráját. Aki nem illik bele az idilli képbe, annak akár egyetlen hozzászólás után ordenáré módon beszólsz. Biztosan nagyon jól érzitek magatokat így együtt, a magatok meleg, dohos kis birodalmában, csakhogy minél több az innen elüldözött ember és minél homogénebb a bólogatók klubja, annál távolabbra sodródtok az igazságtól. Javaslom a fejlécbe a „hívők, vegák, orbánfilok” mellé felvenni az „anti-környezetvédőket” és az „abortusz-elleneseket” is.

  „hülye tyúk”

 13. 13:
  Na látod, ezt a véleményedet is elmondhatod egyszer, és a puszta megjelenése cáfolja a vádaidat. Csak az a probléma, hogy összekevered a szabad vélemény nyilvánítást a hülyeség hirdetésével. Ha lenne rálátásod a világra, akkor tudnád, hogy az a nézet, amit képviselsz, ma már totálisan elfogadhatatalan, tudomány és ismeret ellenes. Nincs a világon olyan tudományos folyóírat, olyan felsőoktatási szakintézmény, ahol ezt elfogadnák. Ezzel a lehetetlen nézettel nem én állok egyedül szembe, hanem gyakorlatilag az egész világ. Ezért a te szádból hallani azh „igazság” szót kifejezetten komikus.

 14. Hurrá, még egy műhold a föld körül. Van még hely odakinn? 🙂 Több ezer ilyen szerkezet kering már a föld körül.
  Azt azonban remélem, hogy ezt felszerelték már olyan navigációs technikával, hogy pályafutása után nem csak úgy lepottyan az égből, hanem bele lehet majd manőverezni a világóceánba.

  Aztán megint más kérdés az adatok nyilvánosságra hozatala. Én elhiszem, hogy rengeteg értékes információval szolgálnak ezek a műholdak, de hogy ezt a széles publikum elé is tárják e, itt már erős kétségeim vannak. Ha nem bízom az USA-ban, és annak egyik intézményrendszerében sem, akkor a NASA-nak miért kellene hinnem?

  Aztán az a rengeteg hó, ami leesett az USA keleti partján. Hát nem tudom, lehet nem a jó fotókat nézem:

  http://t7.hu/ncz

  de ez nem 40 cm-es. Szerintem még hógolyózni sem lehetne belőle. Amúgy ma New York-ban 15 fok a legmagasabb hőmérséklet. Teljesen normális.

 15. 15:
  Éredekes, amit írsz, de mi a lényege?

 16. „hogy természetes emberi szükségleteinket ki merjük elégíteni”
  vizet inni emberi szükséglet, műanyag palackok milliárdjaiba csomagolni nem az. Ébredjél már fel! Ha nem ügynök vagy, akkor tényleg hülye vagy.

 17. 16:
  Azt Tibor bá, hogy a tucatnyi műhold típus közül mindössze két típusról kapunk közvetlenül információt, ezek pedig a kommunikációs és navigációs műholdak, vagyis nézhetjük a Digi tévét, meg működik a navigációs ketyere az autóban.
  Az összes többi által szolgáltatott információ már csak szűrés és feldolgozás után kerül(het) hozzánk, de jó része természetesen nem kerül, mert pl. a felderítő műholdakról alig tudni valamit.
  Az azért elárul valamit róluk, hogy az általunk ismert és népszerű Google Earth, amivel megnézhetem a saját udvaromat kb. 30-40 évvel ezelőtti technika.

  Ergo a műholdak – talán mondhatom azt, hogy – többsége nem értünk, átlagemberekért van. Csak ennyit akartam mondani.

 18. 18:
  Ez tök természetes. Ha valaki milliárdokat költ arra, hogy felküldjön egy műholdat, akkor miért kellene, hogy a nyert adatok „értünk” legyen. nyilván ő fogja felhasználni és ha közöl belőle valamit, akkor le vagyunk kötelezeve.

 19. 13. Érdekes amit írsz. Azért, hogy valaki hogy lehet ennyire buta?
  Az a helyzet, ha Tibor Bá’-t akarod elküldeni a francba, az nem zavar, majd legfeljebb ő is elküld… Vagy törli a hozzászólásod és kitilt. De itt minősítettél minden kommentelőt is. Nevetséges vagy. Ha én nem értek valamivel egyet kifejtem, hogy miért, és nem mondom mindenkire, hogy hülye. Az pedig, hogy Tibor Bá’ lenne a főgonosz? Sose rosszabbat. Ha a legnagyobb összeesküvés az lenne a világon, hogy Tibor bá’ az itt átadott információk 1:20 részével a saját véleményét próbálja előnyben részesíteni esetleg másokéval szemben, amikor véletlen nincs igaza, hát egy idillikus világban élnénk. Minden politikus hazudjon pont annyit, mint a honlapgazda, és egy szép országban élünk. Ha nekem egy téma nem tetszik, nem olvasom el. Ha a hozzászólások nem tetszenek, akkor vagy kifejtem értelmesen a véleményemet, vagy nem. De hogy mindenkiről elmondjam hogy idióta? Na ne már. Szerintem te alapíts egy blogot, és ott mond el, hogy milyen gonosz dolog környezetvédeni, és ha már napi 100 ember olvassa és hozzászól, jobbára konstruktívan, akkor gyere vissza hátha valaki elég hülye ahhoz, hogy átszokjon rád. Addig meg vagy legyél egy hangyányit konstruktívabb, vagy maradj csöndben…

  És bátran vallom a Tibor bá’t Tisztelők szubkultúrájába tartozom, még ha nem is értek mindig egyet vele… (

  És ha ezt Tibor Bá’ seggnyalásnak veszi, akkor így járt, nem annak szántam, csak vicces amikor beesik egy ilyen ember, nem tudja miről van szó, de azért beböfög… :P)

 20. 19.

  Talán mert az én adóforintom is benn van egy-egy műholdfellövésben? De ha az enyém nem is az amerikaiaké egészen biztosan.

  Ettől függetlenül természetesen értem, amit írsz, és azt is, hogy miért csak töredék infók jutnak ki a köztudatba, és az sem feltétlen valós.

  Ha már NASA, nem teljesen témához tartozik, de érdekes, hogy erről nem igen lehetett hallani a médiákban, nagyjából csak az index,hu hozta le:

  http://t7.hu/nd7

  Ritka jelenség mikor ezt egészen az é.sz 30°-ig látni lehet.

  Nem értek ehhez túlságosan, de akkor egy relatív nagy intenzitású napkitörés kellett legyen, aminek az érkezését a NASA 8 órával elszámolt (nem kevés). Kárt meg nem tett semmilyen elektromos eszközben.
  Van rá más magyarázat?

 21. 20: Nem veszem seggnyalásnak, nem azért mert számomra „hízelgő”, hanem mert hosszasan magyarázó. A seggnyaló el szokta intézni egy kurta mondattal, amit a célszemély boldogan nyugtáz.
  Különben a hülye tyúkot nem lehe megérteni. Ha nekem valami nem tetszik, akkor elkerülöm. Eszembe nem jutna bekapocsolni például a TV2-t, és betelefonálni, hogy milyen szar az adás.

 22. tóriumra senki semmit? mi van itt emberek? legalább egy azt már baszhatják-ot valaki !!!!

 23. 23. Tóriumról az előadást végignéztem. Érdekes. Több kérdés is van viszont:

  – Mennyi idő lenne szükséges számú tórium reaktort építeni.
  Van-e erre időnk?
  – Egy nem túlzottan tesztelt teknológiánál mik lehetnek a mellékhatások? Mert azt elhiszem, hogy nem feltétlen veszélyes a reaktor üzeme, de uránium a melléktermék. Az nem radioaktív?
  – Ha ez repülőgépbe beépíthető, mennyi sugárzást kapnak, akik azon utaznak.
  – Meg lehet-e csinálni például egy kombi autó méretben? Mik a méret minimum korlátai. (Ha meglehet, akkor nyilvánvaló, hogy az olajlobbi nem fogja támogatni, mivel az elsődleges monopóliumukat venné el (Szállítás csak olajjal lehetséges).
  – Milyen hatása van, ha egy ilyen felrobban?
  – Mennyi van a tóriumból valójában, és mennyire hatékony valójában?

 24. 24 : termésetesen a kérdések jogosak.
  a legnagyobb kérdés szvsz az idő.

 25. Meg a melléktermékek.
  Még fúziós erőműnél is óriási probléma lenne az elhasználódott(eszeveszettül radioaktívvá vált) berendezések, sőt a komplett erőmű leszerlelése, kezelése.
  A tóriumból tudomásom szerint lenne bőven, de az erőmű ontaná a radioaktiv hulladékot, jóval veszélyesebbet a mostaniaknál.
  Előbb utóbb minden szennyezés el fogja érni a táplálékláncot…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük