(641) Hogy áll az Euró(pa)?

Tibor bá’ online

 

Hosszas vajúdás után, a múlt hét egyik hajnaln, úgy 4 óta tájákán az európai politikai vezetők bejelentettek egy tervezetet az Euró és a görögök megmentésére. Ez a terv azonban olyan, mint az ementális sajt, teli van lyukakkal. Amennyiben részletesen nem konkretizálnak, nem egyeznek meg, és nem kellően kivitelezik, a terv csak az marad, ami, egy terv. A befektetők pedig azt kérdezik maguktól, ha ez az elképzelés nem lett kőbe vésve, akkor nem kellene-e átcsoportosítanom a tőkémet a nyersanyag piacra? Erre ki igennel, ki nemmel fog válaszolni, mert ugye az ördög a részletekben van, főleg, amikor nincsenek részletek. 😀 

A tervezet szerint a magánbankoknak „önként” ki kellene cserélni 300 milliárd Euró értékű görög államadósságot a görögök által kibocsátandó új kötvényekre. Miközben kérésre az adósság felét el kell felejteniük. Végeredményben tehát a 300 milliárd Euró görög államadósságból 150 milliárd marad. A másik 150 milliárdot „elfújta a szél”.

Ez azonban felvet két kérdést: 1) Hány bank fog ebbe beleegyezni? 2) Van-e nekik annyi saját tőkéjük, hogy ezt megtehessék? Ebben a pillanatban az első kérdésre nincs válasz. Még nem tudható, hogy hány bank hajlandó lenyelni ezt a keserű pirulát. Minden esetre júliusban „csak” 21 százalékot kértek tőlük (50 helyett), amit egyikük se vállalt fel. Ennél is fontosabb, hogy vajon a megmaradt 150 milliárdot ki fogja-e Görögország valaha is fizetni. Éppen ezért jelentős rizikó maradt fenn. Szó volt Kínáról, akik garantálhatnák ennek a maradék tartozásnak a visszafizetését (jobban mondva 20 százalékának), de időközben Kína jelezte, hogy a lehetőség nem érdekli. Különben, a görögöknek van még egy további 200 milliárd € tartozásuk intézmények felé, akik közölték, hogy egyetlen centet se hajlandók elengedni. Vagyis a kocka még távolról sincs elvetve.

És az általános kilátások? Franciaországban 4.175.000 munkavállaló van állás nélkül. A hivatalos GDP előrejelzés 1,75%, de független közgazdászok mindössze 1 százalékra teszik. Közben a német gazdaság is lassul. És akkor itt van néhány kérdés: A szükséges megszorítások milyen mértékben fognak kihatni a gazdasági növekedésre? Milyen társadalmi és politikai következményei lesznek annak, hogy a két vezető országban (Franciaország és Németország) továbbra is úgy tesznek, mintha nem lennének nyakig eladósodva? Mivel fogják finanszírozni a növekedést, amikor a bankoknak nincs tőkéjük? Mi van, ha növekedés helyett recesszióba süllyed a kontinens? Mi van, amikor Portugália és Olaszország, valamint további országok nem fogják tudni visszaváltani a lejárt kötvényeiket? Fogunk még látni néhány Sárközi-Merkel találkozót lőtávolságon belül orbánnal együtt. Soros György szerint 3  hónapon belül. Majd meglátjuk!

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

136 gondolat erről: „(641) Hogy áll az Euró(pa)?

 1. A görögök oldaláról nézve ez az igazi gazdasági szabadságharc és nem az ami itt megy.
  Egyébként jön a hideg, vége a turistaszezonnak így tavaszra megint bajban lesznek.

 2. sziasztok

  Szerintem 2 út áll az euró/eurózóna előtt.
  1. Kivagdosság a piigs-eket a zónából, így maradnak az „értékesebb” országok. Az euró ekkor erősödni fog, mert nincs mi húzza őket, kamata is a legmagasabb a „nagy” pénzek közt. Ez persze nem tenne jót pl a német gazdaságnak, mert az exportját kinyírná. Kénytelen lenne gyengíteni az eurót vhogy.
  2. Ugyanazt csinálják mint a fed. A semmiből gigantikus lufipénzeket teremtenek és ide-oda tologatják az adósságot. Pl az ecb felvásárolja eredeti értéken…
  Inkább az utóbbira tippelnék.

 3. 2:
  A mesterséges infláció nekem tetszik, mi főleg jól járnánk vele, de ne felejtsük el, hogy az € – ellentétben a $-al – nem tartalék valuta.

 4. Írország és Portugália is szeretné , ha „elfújná a szél” az adósságuk felét, és az európai vezetők ettől a láncreakciótól félnek.
  Akik veszíteni fognak nagyot, azok a nyugdíjalapok lesznek, ha marad is valami belőlük, az infláció elviszi, A nyugdíjasokat a legkönnyebb lenullázni, nekik még van, hiszen ők gyüjtögetnek állandóan , mert még ismerik azt, milyen a nincs.Viszont a hivatalos bankrablók ellen ők is tehetetlenek.A legrosszabb fogatókönyv az infláció, kegyelemkenyér, jegyrendszer stb. 🙁

 5. Franciaország lakossága meghaladja a 65 milliót, így a munkanélküliségi ráta 6 % körül van. Az nem olyan vészes és ráadásul a franciáknál még jelentős tartalék van a családtámogatási pénzekben,
  hiszen köztudottan a franciáknál az egyik legmagasabb a születési szám Európában.

 6. És emlékeim szerint a 2001. évi WTC támadás során én a BBC adását néztem és láttam, hallottam, hogy a francia védelmi miniszter azt mondja: félek! Nem csoda, mert Franciaország a hivatalos adatok szerint az USA után a világ második legnagyobb atomenergia termelője,
  az ország saját áramigényének 85 %-át atomenergiából, a többit főként megújulóból, és kb. 1 %-ot elégít ki gázolaj és földgáz felhasználásával. Szóval veszélyes ország és valószínűleg az egyik legfontosabb ebből a szempontból a NATO-ban.

 7. A bajok gyökere a kamatos kamat ! Ameddig ezt az exponenciálisan emelkedő kamatmechanizmust nem szüntetik meg a probléma mindig újratermelődik.Olyan ez mintha a megmérgezett vizet csak hígítgatnák és nem a mérget szűrnék ki belőle! Nem bonyolult ez csak tabu téma nem lehet róla beszélni legalábbis a politikusoknak meg van tiltva.

 8. 2. egy érdeklődő

  Van harmadik út is.
  Seggebe kell rúgni a pénzügyi elitet.
  Ne felejtsük el, hogy pont az a fele a PIIGS eladósodásának, amit elengedtek, az színtiszta spekuláció, és semmi köze az országok gazdaságának.
  Az adósságok ilyen hirtelen megugrása nem az hogy néhány ország hirtelen ellustutlt, hanem a jele pénzügyi rendszer, és annak vezetőinek alapvető alkalmatlansága arra hogy szolgálják az európai gazdaságot.

  Persze kérdés az, hogy valódi megoldást akarunk, vagy csak átpasszolni a megoldás „lehetősőégét” a következő generációnak.

  Lassan kialakul kérdés hivatalosan is, hogy mi is a bankok valódi szerepe :
  Egy szűk csoport profitját biztosítani, vagy a gazdaság olajozott működését ?

  Ha az előző, akkor ne tartsanak igényt a közpénzekből való folyamatos feltőkésítésekre, ha az utóbbi, akkor meg úgy állapítsák meg a kamatokat és a spekulációs-termelési befektetések arányát, hogy az ne gazdaság paralizálásához, hanem annak élénkítéséhez vezessen.

 9. 9:
  Nagyon okos megfigyelés. Nem akarsz te lenni az, aki elsőnek rúg? – – – Közel 50 éve volt egy főnököm, akinek a feje felett volt egy kiírás: „Ötletekkel teli van a fiókom. Kivitelezőket sehol se látok.”

 10. 7. Felhasználó!
  A kamatos kamat nem tehet semmiről. Csak egy jól hangzó matematikai kifejezés. Az, hogy a bankok átláthatatlan árfolyamkalkulációkat végeznek, és hasraütésszerűen számolják a költségeket, amiket az ügyfelekre hárítanak (Legyenek azok magánemberek, cégek vagy államok, mind1.), már nagyobb baj.

  10. A helyzet az, hogy a nyúl meg tudja mondani, hogy az oroszlán hogyan legyen vegetáriánus, de az, hogy erről meggyőzze, mindjárt más helyzet…

 11. Nehéz ügy ez, az európai adósság-válság. Ami nem is csak európai, hanem világválság.
  A görögök felhalmoztak egy jó csomó adósságot, eldorbézolták, persze az eun belül is tudták, hogy trükköztek, mikor bekerültek a zónába, de nem érdekelte őket. Akkor más világ volt.
  Aztán jött 2008, kiderült, hogy nem csak egyes országok lehetnek bajban, de nagybankok is, akik ráadásul a hitelminősítők által mind tiszta aaa-kategória volt. -Egyébként a múlt hónapban a dexia-bank, belga nagybank állt igen gatyán, francia-belga feltőkésítésre szorul, pedig a korábbi bank stressz-teszten jól szerepelt.-
  Most is van, illetve lehet jópár bank bajban, mert üldögél a piigs kötvényekben, a francia nagybankok többek között: credeit agricole, societe general, bnp paribas…
  Az eladósodott államoknak meg senki se akar adni, illetve magas kamatra csak, de hiába is kapna, mert megszorításokat erőltetnek rá, lázonganak a polgárai, mint a görögöknél, csökken a gdp, recesszió, még kevesebbet tudna törleszteni, még magasabb kamatra kapna csak hitelt stbstbstb. Ez a gond.
  Nincs más kiút, mint a pénzhigítás. Az eurót „értékes” pénznek tartották, mert a német bundesbanki hagyományokat követte, akik meg tartottak az inflálástól a múltbéli tapasztalataik alapján, mint a tűztől. De most nemigen tudnak mit tenni, az eu-csúcsoknak meg sok értelme nincs.

 12. „Soros György a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy az eurózóna többi perifériális országát csak a görög csőd árán lehetne megmenteni, természetesen ehhez arra is szükség van, hogy a politikusok belássák, a monetáris politika mellett a költségvetési politikát is közösségi szintre kell emelni.”

  Ebben azt hiszem minden benne van. A görög csőd elkerülhetetlen, de előtte még kell a dráma.
  A lényeg Soros utolsó mondatában van, ami már nem fikció, hanem valóság lehet hamarosan, ha a 17 tagország aláírja ezt. ESM néven ismert.

  12.

  Persze, hogy nem tehet semmiről sem a kamat. A kőolaj sem tehet semmiről, főleg nem a globális felmelegedésről, csak egy ártalmatlan fekete lötyi. Az hogy ezzel több milliárd gépkocsit hajtanak már más kérdés.

 13. Tibor bá és kedves barátaim
  elnézem amint odaát az óhazában mint vakargatjátok az eu-nak nevezett gennyes sebeiteket,és nem látjátok a mai világ igazi problémáját: kinát! a nyugati világ úgy a 60-as évek táján megindult a gazdasági pusztulás felé,pont úgy mint egy lejtős pályán magárahagyott vagon.akkor nem vettetek még észre semmit,igaz-e tibor bá , te vagy az idősebb, még emlékezhetsz rá.eleinte,szinte lopva, csak egy-két ilyen-amolyan gyár, üzem hagyta el a nyugatot és kötött ki még nem is kinában,hanem taiwanban, hong-kongban vagy akár maléziában.akkortájt még a zsidó nagyon óvatos volt,ki akarta tapasztalni a hülye gój reagálását.aztán, látva hogy nem történik semmi, megadták sajátmaguknak a nyugat kifosztására és rombadöntésére a zöld fényt.mára a hajdani hatalmas nyugati iparállamokáamerikát beleértve ipari sivataggá változtak, kilátástalansággal cifrázott úri nyomorúság.amióta az égvilágon mindent kina gyárt, ugyan miből is akarna megélni egy mai nyugati munkás?hol és milyen értelmes,produktiv munkát talál manapság egy iparorientált nyugati fiatal iparilag teljesen lepusztult országában?
  a választ keressétek a szidóknál, mint a rothasztás éertelmi szerzőinél!

 14. 15:
  Mivel nem vagyok zsidó tőlem okolhatod őket bármiért, de légy oly kedves és vezesd le. Pusztán kijelentésekkel nem megyünk semmire.

 15. 10 Tiborbá…

  „Nagyon okos megfigyelés. Nem akarsz te lenni az, aki elsőnek rúg?”

  Teljesen jogos a két mezei szőrös pirospont…
  Rúgnék én, de meg kell keresni a szöges csizmámat… 🙂

  Meg valahogy mindíg úgy érzem, hogy a többség elmegy a lényeg mellett, és a részletekbe bonyolódva nem veszi észre, hogy a nem azért fogynak a tyúkok a baromfiudvarból, mert nem elég erős a lakat, hanem mert a rókánál van a kulcs.

  Tudom, „könnyű” a partvonalról kiabálni, de mentségemre legyen mondva,…. szerinted a blogodon commentelők között hányan jelentkeznének önkéntes molotov-koktél készítésére és osztogatására ha elhangzik a jelszó, hogy égjenek a bankok?

  Egyszerűen egy rétegnek még nem elég szar, hogy az utcára menjenek. De eljöhet az idő. És akkor illene tudni, hogy a lusta görögöket kell majd bűnbaknak kijelölni a világválságért, vagy azokat, akik valóban profitálnak belőle.

  Ezerszer mondom, nem a rendszerben van a hiba, hanem a rendszergazdában.

 16. Van akinek a sajt jut,van akinek a lyuk.. 😉

  9!
  A férj uram is pontosan ezt mondta..
  15!
  Alfrédban van valami,de pontosíthat..

  A görögökhöz csak úgy zárójelben megjegyezném,hogy azért érdekes dolog hogy velük a zsidók nem bírtak?Vagy mi történik pontosan?Nem tudtak privatizációt végrehajtani,vagy végül is elvettek mindenüket vagy sem?Hogy is állunk akkor az Úr színe előtt?Akkor mi is van pontosan?Őket nem lehet ,nem tudják sakkban tartani semmivel?Akkor minket mért tudnak?Nem értem én ezt.
  Arma hol vagy?Esküdjél csak nekem valamit itt össze..

 17. 17

  Szerintem a véleményed téves. A rendszer alapvetően hibás, a rendszer un. gazdái csak az általuk létrehozott rendszer előnyeit élvezik. nem várhatunk tőlük mást.

  Az ellenállásnak a molotov-koktélos vetület igen gyenge fajtája. Ráadásul csak erre várnak, sőt számítanak.
  Különben is mi vagy ki ellen lázadnánk? Nekimennénk a nagy márványépületeknek? Vagy összeverekednénk a rendvédelmisekkel?

  M.C. Ruppert kapott egy érdekes kérdést a közönség soraiból az egyik előadásán, vagyis:
  -És akkor ennek mi lesz a vége? A végén koncentrációs táborokba fognak minket zárni?

  Májkel bepipult és azt mondta:
  -Hányszor mondjam még nektek, hogy nem fognak titeket bezárni.
  Mert:
  1.nincs elég haderő, hogy kontrollálják az embereket. A katonák, rendőrök stb. a fontos objektumokat fogják védeni. Repülőterek, kikötők, erőművek, katonai- és (új titkos)minésztériumi épületek, raktárak(élelmiszer, olaj),
  egy-két civil bázis stb. és még jó sok lehet.

  2.nincs energiájuk(pl. a barakkok fűtésére, a víz és élelmiszer szállítása stb.), vizük, kajájuk ennek a sok embernek
  Volt még egy-két dolog, de már nem emlékszem.

  Szóval magukra fogják hagyni a lakosságot mindenféle ellátás nélkül.
  Ha az USA-ban ez a helyzet, mi lenne itt?

  Muszáj lesz életszerűen gondolkodni, és nem a fasz politikán rágódnotok! Nem a megoldás félelemből elmenekülni valami barlangba20 évre elegendő konzervvel, bár ennek még mindig nagyobb az esaélye mint molotov-koktélt hajigálni a „gonoszokra”.

  Biztos vagyok benne, hogy lesz itt is balhé nemsokára. De múltkor Drakonisznak volt egy jó meglátása, miszerint(lényeg):
  Most a birkaságunk előnyt is jelenthet. Mármint, hogy mi még nem lázadunk. Forradalomnak is akkor lenne értelme ha összefogott és szervezett lenne, és utána is tudnánk mihez kezdeni. Mert lehetne, de az emberi tömegpsziché, kollektív tudat jelenleg még egyikre sem alkalmas.
  Ha a tudati fejlettségünk eljut arra a szintre, hogy nem ellenségképekben gondolkodik. És nem valami ellen hanem valami mellett van, akkor lenne esélyünk. Máskülönben(és ez van most) egy alapjaiban hibás rendszer összeomlásos tragi-komédiájának vagyunk a főszereplői.

 18. „Hogy áll az Euró(pa)?”

  Mint tudjuk, a haldokló kínai ezzel köszön el az élettől: Pá rizs!
  A haldokló görög gazdaság meg ezzel: Pá Euró! 🙂

 19. 17. Attila (PV): Ha valaki itt szervezkedésbe kezd, lázadásokat szít, az csakis külső segítséggel, tőkés háttérrel, muníciós infrastruktúrával teheti. Minden esetben szem előtt kell tartani az ebben érdekelt szervezeteket.

  Hány ember menne ki az utcára OV hívó szavára?
  Már régen meg akartam kérdezni, hogyha Pintér lenne a miniszterelnök, akkoris a fityiszre szavaznál?

 20. 18. Melike

  „A görögökhöz csak úgy zárójelben megjegyezném,hogy azért érdekes dolog hogy velük a zsidók nem bírtak?”

  Dehogynem.
  Csak más volt a leosztás.
  Amíg ment a túrizmus, azt fejték, annyira, hogy ne tudjanak belőle sokáig talpon maradni.
  Aztán, hasonlóan a magyar szsisztémához, hatalomra segítették az osztogatókat, akik elkábították a népet az IMF segélyekből.
  Most meg, be van nyújtva a számla:
  Az IMF utolsó segélycsomagjához úgy lehetett hozzájutni, hogy az IMF megkapta a két legforgalmasabb kikötő bevételét, az energiaelosztáast és a nyereményjátékokat (totó-lottó), erre rá a telekom vállalatot és még 50 millárd eurót érő vállalatok privatizálásaát.
  Tehát az ÖSSZES nyereséggel bíró ágazatot, a veszteségeseket meg meghagyta a görögöknek.

  Tulajdonképpen ez NEKÜNK lett kitalálva. Talán emlékszel, amikor Soros „megtámadta” az OTP-t… Be is lett perelve és fizette is a büntetést… Tehát nekünk sikerült elhárítani a bedőlést, és mivel utánunk legkiszolgáltatottabb helyzetben a görögök voltak, őket szivatták a spekulánsok, rafináltabban, ezúttal sikeresen.

  És remélem, azt lehet sejteni, hogy azokból a pénzekből a görögök nem sokat látnak…

 21. 22!
  Hmm…Értem mossmán…
  Mondom hogy veled jól lehet disputázni,csak Orbánról ne legyen szó.. 😉

 22. Egyelőre úgy tűnik, hogy a fedezetlen pénzt gond nélkül nyomhatja mind az USA, mind az Eu, nincs még különösebb pánik, bízunk ebben a szar pénzben. Mindent megvehetünk, ha van rá pénzünk, még akkor is, ha nagyságrendekkel kevesebb áru van a piacon, mint pénz. A rengeteg befektetőnek tulajdonképpen nincs rá szüksége, hogy árura váltsa a pénzét, amíg megél a fizetéséből, nyugdíjából, stb. Érdekes, hogy a jelenlegi több ezer milliárd dollár és Euro pénzhígítás, mindössze 2-3 % (hivatalos) inflációt generál. Amíg a stratégiai ágazatok, mint Energiaipar, élelmiszeripar is beérik ezzel a pénzzel, addig nincs gond. Valószínűleg ezek okosan, azonnal kamatoztatják és áruba fektetik, és nem ülnek rá.

 23. 21. Glouchester

  Tisztázzuk: Nem vagyok Fideszes, hanem a Jobbikot támogatom.
  A Fideszt annyiban „fogadom” el, hogy alapstratégiája a globális felállással való szembeforduláson alapszik (a nyilvánvaló korátokkal együtt), szemben az előző kormány totálisan globalista politikájával.

  Én ezt a különbséget támogatom, és nem magát a Fideszt.
  Az hogy a Fidesz megvalósítja-e és hogyan ezt a szembefordulást, sok gigabájton lehet taglalni. A napi politikát illetően illik differenciálni, hogy annak a szarnak amiben vagyunk, mennyi része köszönhető a Fidesznek, az előző rendszernek, a válságnak, a globális hatalmak mahinációinak, vagy az ellenzék szabotázsának.

  A topik témájára térve, szerintem nem Magyarországon fognak az első bankok kigyulladni…
  Sőt… lehet hogy nem is fontos, hogy Magyarországon égjenek, mert nincsenek igazi magyar bankok.
  Ezt a „nagyok”, fogják lejátszani… Nekünk arra kell készülni, hogy tompítsuk a negatív hatásokat, és el tudjunk ugrani, amikor a rendszer összeomlik. Ezt jövő nyárra saccolom.
  Ehhez minimum élelmiszer és üzemanyag felhalmozást kellene szorgalmazni, erre kellene az embereket figyelmeztetni, nem ál-ellnzékieskedő ál-civil mozgalmakkal, ál-köztársasági elnök választással ködösíteni. Sajnos könnyebb polgárháborút kirobbantani, mint józanon gondolkodni.
  Politika feletti szervezkedéssel, gyakorlatilag párhuzamosan, a politikai szférán kívül, minimális támadási felületet addva viszont lehet eredményeket elérni.

 24. 24!
  Megint csak hm..De most értetlenkedő hm..Akkor hogyan is működik a közgazdaságtan?Én ezt nem értem.. 😮
  Akkor tulajdonképpen minden össze-vissza van..

 25. Attila!
  Azt nem várhatod, hogy bármely kormány kiugorjon a sorból és a konzervatív gazdasági felfogás helyett ’forradalmit’ folytasson, mondjuk olyat, amit te jónak tartasz. Az előző kormány (végre-valahára) megpróbált óvatos reformlépéseket tenni, amit az Orbán tábor a lehető legnagyobb demagógiával megakadályozott, pusztán azért, hogy megkaparintsa a kétharmadot. Majd hatalomra kerülve kifizette a szavazótáborát az egykulcsos adóval, aminek következményeivel reménytelen helyzetbe hozta a költségvetést. Most pedig sorra kénytelen bevezetni azokat az intézkedéseket, amiket az előző kormány esetében kézzel-lábbal ellenezett, csak most kissé nagyobb mértékben (lásd vagyonadószerű ingatlanadót). Mint most beismert jobbikos annak idején először azt írtad, hogy „adjunk nekik még időt”. Aztán azt kezdted írogatni, hogy 8 év szoci disznóságot nem lehet gyorsan rendbe rakni (megállás nélküli, futószalag törvénygyártással sem?) aztán meg az egész világon gazdasági válság van (amit már 2008-ban, 2 évvel a választások előtt tudni lehetett), és akkor 2012-ben Magyarország gazdasági növekedése mínuszba megy át, miközben például Lengyelország még mindig képes 4 százalékos növekedésre, mert ugye oda nem hat ki a gazdasági válság. De ezekkel már nem érdemes foglalkozni, azonban: Magyarázz meg nekem egy dolgot. Másfél éve Évával együtt a Vona Gábor formációra szavaztunk. Ezek szerint te meg mi egy táborhoz tartozunk. Akkor hogy lehet, hogy a nemzet számára Orbán Viktort sokkal károsabbnak ítélem, mint Gyurcsány Ferencet (akire soha nem szavaznék), ellentétben veled?

  Melike!
  Amin fennakadtál az egyszerű matematika. Ha a görög adósság felét nem engedik el, akkor a görögök egy fillért se fizetnek tovább. Most, hogy a felét elengedték, lehet őket tovább fejni. Ez azt jelenti, hogy nekünk kifejezetten jót tenne egy fizetésképtelenség. Minden magyar államkötvény tulajdonos kitörölhetné a seggét a kötvényeivel.

  Drakonisz!
  Örülök, hogy átvetted a kamatos-kamat őrület elleni harcot. Nekem nem sikerült megértetni velük, hogy az mindössze egy számítási technika. Az igazi probléma a kamat. Illetve az értelmetlen kölcsön felvétel.

  Bonifert Zoltán:
  Elmaradt a dráma? Hmmm. Ma, Nyugaton nem volt szünnap, reggel az olasz, spanyol és a belga!!! kötvények kockázati rátája emelkedett. Ezek szerint a „piac” drámára szavaz.

  Balázs!
  Nem érdekes? Sokkal fontosabb dologra mutattál rá, és tovább rágodnak egy apró csonton. Nagyokat okoskodnak, miközben meg fognak dögleni, mert alkalmatlanok maradnak a kurva kemény jövőre, ahol a túlélésért fog folyni a nem akármyilen küzdelem.

 26. 28. Elsősorban azt mondom, hogy nem lehet mindenre főgonoszként kinevezni egy matematikai fogalmat. Ez olyan mint a gazdasági növekedést megtenni a legrosszabb rosszként.

  Basszus. A világtörténelemben mindig volt gazdasági növekedés. Ha csak azon a szinten, hogy a paraszt rájött, hogyha így ássa fel a kertet, nem úgy, 10%-al több krumplit arathat ugyanabból a parcellából, az is gazdasági növekedés volt. A probléma szerintem egészen máshol van.

  A régi értékrendben minden embernek helye volt. A hat évesnek ugyanúgy megvolt a feladata, mint a 70 évesnek. Ha túl nagy volt a felesleg, jött egy sorozás, és háború volt. Vagy a zsúfoltság miatt kitört egy járvány, kiirtotta a népességfelesleget. Most úgy tekintjük, hogy az embernek 25 éves koráig nincs helye a gazdaságnak, mert tanuló, majd 60 évesen elmegy nyugdíjba. A probléma nem a nyugdíjjal van. Hanem, hogy úgy gondolják, hogy ezek az emberek nyugdíjba mentek, és eltűntek. Nem kell velük számolni, mert nincsenek a munkaerőpiacon. Közben magasabb a megélhető kor 1-2 évvel, és ennek az ára az, hogy egy kontinensnyi ember ellátására elegendő energiát fogyasztunk gyógyszergyártásra. Amivel még nem is lenne baj. Csak éppen a hatalmasak vérszemet kaptak, és elkezdték úgy alakítani az emberek igényeit, hogy szükségük legyen már jóval előbb, gyakorlatilag életük teljes hosszán olyan dolgokra, amikre korábban eszükbe sem jutott volna energiát fordítani. A végeredmény az, hogy gyakorlatilag látszatdolgokra és a látszatdolgok okozta betegségek tüneti kezelésére (Hatásos kezelést nem adhatnak, különben nem megy vissza a beteg. Valahogy összefüggésbe hoznám ezt a tervezett elavulással…) megy el az a rengeteg energia, amit a bankoktól felvesznek pénz formájában. Tehát gyakorlatilag semmire költik az emberek nagyrészt azt a semmit, amit a bankok hitelre kiadtak nekik. A baj itt azzal van, hogy már átlépett ez egy szintet. Azt a szintet, aminél a látszatdolgok látszatszükségletét kielégítő látszatpénzeket tápláló természeti erőforrások, amik tulajdonképpen eddig ingyen voltak, most lassan elfogynak. Viszont azok az emberek, akik ezt a látszatvilágot megteremtették nagyon ragaszkodnak a hatalmukhoz, ezért képesek bármit megtenni. Itt volt egy hozzászólásban, hogy senkit nem fognak bezárni. Márpedig senkit nem fognak kontroll nélkül szabadon hagyni, még a végén rájön az ember, hogy a való világban is lehet élni. Tehát amit nem uralhatnak, azt elpusztítják. Na én ettől félek. Ne legyen igazam. Különben még a végén a majáknak igazuk lesz… Az ember számára legalábbis…

 27. 29!
  Drakonisz ez így van pontosan.(és marhára irigylem a 22 éves agyadat,hogy így gondolkodsz és átlátod a dolgokat)

  hH csak a reklámokat nézed ,már tele van mindenféle kegyszer vegyszerrel,haspuffadás,székrekedés,hasmenés,léguti balhé,meg egyéb fájdalom.És mindenre ki van találva valami,és már magába a kajába is bele van téve élelmiszerileg a cucc,hogy muszáj espumizant bevenni,mert ha megeszed felszállsz az égig..
  És mivel több az ember,és több embernek kell dolgozni,kitalálni valamit,ilyen mű dolgokat találnak ki,meg gyártanak,felesleges dolgokat,mert sok a marketing manager,meg termékfejlesztő,és ha nem találnak ki új dolgokat,repülhetnek.Így marad nekünk az espumizan,meg guttalax,és a többi..

 28. 28!
  Szóval a matematikán akadtam fent.Csak azért könnyebbültem meg,mert látom hogy nem az én készülékemben van a hiba..

 29. 12.Drakonisz
  Tévedsz, mindenért a kamatos kamat a felelős! Pont ezért zseniális mert mindenki azt hiszi, hogy ismeri mert már hallott róla. A világ nyolcadik csodája ahogy D. Rotschild mondta .
  Az amit Te mondsz az csak hab a tortán 🙂

 30. 32:
  Nem-nem! A Világ nyolcadik csodája az emberi elme. Dr. Göbbels szerint, ha egy viszonylag egyszerű kifejezést állandóan ismételünk, akkor az emberi elme azt megtanulja, magáévá teszi, nem firtatja valóság tartalmát, és a végsőkig ragaszkodik hozzá. Erre kitűnő példa a kamatos-kamat vagy például Gyurcsány takarodj! magyarázatra, indokálsra nincs szükség, elég az ismételgetés.
  30:
  Ez tipikus példája a felelősség áthárítására. Én a gutalaxon röhögök, és eszem ágában sincs bevenni. Ha nem akarok fingani akkor nem eszem babot, ha babot eszem, akkor tudom, hogy fingani fogok. És ez mindíg így volt. Amióta az esztem tudom nem vettem be fájdalomcsillapítot. Sok szarságot legyárthatnak, hirdetheti éjjel-nappal, de én vagyok, aki vagy megveszem, vagy nem. Ha megveszed, akkor ne síránkozz, mert te vetted meg. Vágül is azt a havi 500 rongyot valamire el kell költened. 😀

 31. A forradalom marhaság . Miért ?
  Mert az nem mondta meg senki ,hogy akkor mit akar csinálni amikor győzött . Csak üres lázitás folyik

 32. 33: már hányszor lefutottuk ezt a kört, Tibor bá… Te mint hülye magyar felvettél egy csomó kölcsönt. Ne tagadd, a magyar államadósság rád eső részéről van szó. Megszavaztad, tehát ezért kell most fizetned.
  NEM???

 33. 35: Escobar drogbáró áldozatainak családtagjai egyszer összefogtak, kiirtották Escobart és embereit. Forradalmuk győzelme után átvették jól menő drogkereskedő üzletét…

 34. 37 Így van !
  A kommunista elit is hamar rákapott a vadászatra .
  Még ha csak arra kapott volna rá ?!

 35. 28. Tiborbá

  „Magyarázz meg nekem egy dolgot. Másfél éve Évával együtt a Vona Gábor formációra szavaztunk. Ezek szerint te meg mi egy táborhoz tartozunk. Akkor hogy lehet, hogy a nemzet számára Orbán Viktort sokkal károsabbnak ítélem, mint Gyurcsány Ferencet (akire soha nem szavaznék), ellentétben veled?”

  Megpróbálhatom, de megint ki fogsz tiltani… De ha már te kértél, igyekszem „civilizáltan” őszintén válaszolni.

  A „konzervatív gazdasági felfogás” öngyilkosság, ez világos. (vagyis az a gazdasági model amely mentén az USA és az EU agonizál) Magyarországon is, Európában is és globálisan is.
  Itt inkább arról van szó, hogy ki milyen közelinek tartja a véget, és milyen sürgős lépéseket tesz.
  Tehát a szembefordulás önmagában elkerülhetetlen, csupán a módszerek, és a különböző lépések időzítése lehet vita tárgya.

  Amint az előbb is írtam, jobboldaliként a két lehetséges nagypárt közül a jobboldalit tartom tűrhetőnek.
  Tehát mint jobboldali szimpatizáns alapállásból inkább Fidesz mint MSZP. Mint Jobbikos, hasonlóképpen látom az MSZP szerepét a hatalom és a pénzek átmentését az „átkosból”. Rózsadombi paktum meg hasonlók. De ami engem leginkább zavart az a totális és kritikátlan kiszolgálása a globális érdekeknek az utolsó pillanatig, még azután is miután világos volt, hogy sosem gondolták komolyan hogy egyenrangú felek lehetünk.
  Az MSZP-nek „könnyű” volt, mert az itthoni pénzosztás és a globál gazdi vállveregetései elhitették a többséggel, hogy a „pannon puma” száguld, amihez a hazai és a külföldi sajtó nagy lelkesedéssel asszisztált… A ciki az hogy Öszöd után sem volt kimutatható változás.
  És ilyenkor jön a kincstári magyarázat, hogy Öszödig azért nem ment a szekér, mert a Fidesz szarban hagyta az országot, Öszöd után meg azért, mert a Fidesz nem engedte kibontakozni…
  Ezt én nem veszem be. Itt én Bogár Lászlóval értek egyet, aki szerint a baloldal egyszerűen a globál kormány helytartójaként megszabadította az országot az erőforrásai többségétől.

  Az én szemszögemből az előző kormány nem „óvatos reformokat” akart végrehajtani a pánik kellős közepén, hanem az IMF utasításait, ami ELSŐSORBAN az IMF-nek volt kedvező.

  Meg vagyok győződve róla, hogy ha az MSZP nyerte volna a választást, akkor Magyarország lenne a görögök helyén – mert eredetileg is nekünk lett szánva ez a szerep.

  A másik dolog, amiért a Fideszt kedvezőbbnek tartom a baloldalnál, mert valamilyen szinten a Jobbikot erősítik.
  Bizonyos fokig a Jobbik programját hajtják végre, és megtisztítják a terepet azoktól akik az országot a globális rendszerhez kapcsolják.
  Ha a Fidesz kibírja 2014-ig, akkor a Jobbik lesz a váltópárt, amelyik talán kézzelfoghatóbb függetlenedést tud kiharcolni,
  Addig meg jó lenne kibírni, mert addig a „nagyok” is lejátszák a meccseiket, és az eredmény talán enyhíti a szorítást az országon.
  Egy baloldali kormány mellett csak a szokásosan felvállalt függő, gyarmati sort tudom elképzelni, még egy „barátságosabb” EU-n belül is.

  A Fidesz alapvetően a lose-lose szituációban van, mert egyrészt a külső erők nyomják kegyetlenül, másrészt a belső káoszt is kezelni kell, amihez hozzájárul a baloldal nyíltan vállalt szabotázsa.
  (Gyurcsány rögtön a választások után kijelentette, és azóta többször ismételte, hogy a kormány megbuktatását tartja fő feladatának.)
  Tehát a Fidesz tábora GYORSAN fog erodálódni, a kérdés, pedig, hogy hová fognak kerülni a kiábrándult emberek…
  Én úgy saccolom, hogy jobbra fognak sodródni.
  A baloldal „hagyományos” tábora, a nyugdíjasok elfogynak, a fiatalabbak közül pedig nem lesz annyi utánpótlás.
  Maga a baloldal se találj a helyét, és amíg Gyurcsány a színen van, nem is fogja…
  Addig meg nem érdemes szétverni a csónakot, amiben mindannyian sodródunk mert nincs más.
  Egy polgárháború nyilvánvalóan globális beavatkozással végződne, az ország minden eddiginél nagyobb kiszolgáltatottságával.
  Én akkor támogatnám az előrehozott választásokat, ha a Jobbik esélyei elég nagyok.
  Ennek legalább még egy év kell.

 36. 36:
  Ezt a kört még nem futottuk le, de legyen neked igazad.
  Az első 10 milliárd $ Kádár vette fel, akit én nem szavaztam be a hatalomba. A következő szavazáskor nem szavaztam, tehát azt se szavaztam be. Különben a rám eső részt vissza tudnám fizetni, de ekkora palimadár nem vagyok. A többi stimmel. 😀

 37. 40: ez az, Tibor bá. Azt állítottad, hogy a kamatos kamatra kenni a felelősséget (vagy a zsidó bankárokra, stb) ÁTHÁRÍTÁS. „Mindenki bűnös, csak én nem”…
  Bezzeg te okos vagy, nem vernek át. Dehogynem. Ellopták a nemzeti vagyonunkat, nem rendeztek róla népszavazást.

  Tibor bá: Gedeon, ez annyira gyerekes, hogy szóra se érdemes. – – – Nem tudom, észre vetted-e, nekem se volt pouvoir-om

 38. 39:
  Na itt van némi zavar.
  Dogmatikus vagy. Jobb oldal, bal oldal. Ez a felosztás értelmetlen. Mivel ragaszkodsz hozzá, ezért tartod a Fideszt szimpatikusabbnak, mint az MSZP-t. Engem viszont nem érdekel az MSZP múltja,. Se az, hogy mennyit lopnak, se hogy mennyit hazudott Gy. (jóval kevesebbet, mint O) Engem az érdekel, hogy a nemzet szempontjából jobban teljesített, mint Orbánék jelenlegi ámokfutása.
  Másik rögeszméd az IMF. Orbán perceken belül vissza fog fanyalogni az IMF-hez (micsoda leégés) csak közben a nyakas magyarkodása 100 milliárdos vesztességet jelentett az országnak. Hiába fasza gyereke ez az O. Fő a magyaros virtus, szarunk rá, hogy mibe kerül. Az IMF olyan, mint a kamatos kamat. Nem az a baj, hogy létezik, hanem hogy rosszul alkalmazzák. Az IMF-nek vannak feltételei a sokkal kedvezőbb kamatért cserébe, de ezeket a feltételeket mindenképpen meg kellene tenni, ha szándékunkba van a vissza fizetés.
  Van azért még néhány alapos tévedésed. A pénzügyi rendszer paradigma váltás előtt áll, de amíg az nem következik be, a régi szabályok szerint kell játszani. A Bajnai kormány ezt tette nem tehetett mást illetve tehetett volna és akkor pont akkora szarban lettünk volna mint most. Mondhatsz, amit akarsz és O. akkorákat harcolhat és magyarkodhat amekkora kijön a hülye fejéből, de a régi rendszer még él, és amíg él a játékszabályokat nem lehet felrúgni, legalább is nem egy 10 milliós népnek.
  Ami téged leginkább zavar a globális érdekek kiszolgálása, sajnos az érvényben lévő játékszabályok, és ezt O. is betartja. Neked forradalmi gondolataid vannak, OK. Bajnainak nem voltak, tehát (ahogy te nevezed) konzervatív gazdaságpolitikát folytatott. Ezzel szemben O. harcot hirdet , magyaros kiállást, forradalmi újításokat, de sokkal konzervatívabb, mint Bajnai, csak te a tetteket nem veszed észre, csak a szövegre figyelsz. Közben az összes hajó elment, és nem marad más csak a nyomor. És akkor jössz te és szövegelsz a 8 év szoci uralomról és udvariasan elfelejtkezel a Fidesz sorozatos kerékkötéséről.
  Öszöd után azért nem volt kimutatható változás, mert a hazudott szuper propaganda jelszót a 2/3 bevette és minden kezdeményezést leállítottak.
  Milyen külső erő nyomja O-t kegyetlenül?
  A belső káoszt maga O csinálta. Néhány száz emberen kívül mindenkivel kibaszott, illetve készül kibaszni.
  Hol szabotál a baloldal és miben? Hogy lehet 2/3 mellett szabotálni? Ez semmi más, mint üres kifogás.
  Minden ellenzék legitim célja a kormány buktatás. Ezt akarta a Fidesz is.
  A Fidesz tábor valóban gyorsan fog erodálódni, de te ki fogsz tartani a végsőkig. Tudod miért? Mert csak hiszed, hogy az eszed irányít, de valójában a fanatikus hitedé a végső szó. Kár érted!

  PS. Ilyen fanatikus hite volt a végsőkig kitartó Szálasinak is Miközben a románok kiugrottak, ő tovább harcolt (a megszállottak gondolatvilága) Elment az utolsó esélyünk is Erdély egy részének a visszacsatolásával kapcsolatban, fél millióval több magyar halt meg, rommá lőtték a fővárost. Szóval az érzései alapján cselekvő emberektől az isten kiméljen meg minket.

 39. 39.

  „Meg vagyok győződve róla, hogy ha az MSZP nyerte volna a választást, akkor Magyarország lenne a görögök helyén – mert eredetileg is nekünk lett szánva ez a szerep.”

  Teljes képzavar, egyrészt azért, mert az IMF itt is elérte, amit akart, csak nagyságrendbeli különbségek vannak a pénzben. Ha jól tudom még zálog alatt van az ország, nemde?
  Meg annyi, hogy nálunk nem a 13. 14 havi nyugdíjat és fizetéseket kell elvonni, mint görög társainknál, hanem a 12-et.
  Magyarország 2008-ban egyértelműen spekuláció áldozata lett, ezért húzták ránk az IMF hitelt, és itt is „csak” addig ment el az IMF, hogy a bennszülött még termelni tudjon, ergó továbbra is termelje a kiszivattyúzható pénzösszegeket.
  Ez történik most a görögöknél is, csak ők más mentalitással bírnak, mint mi. Mi tűrjük a kifosztásunkat, ők nem, legalább is hangot adnak nemtetszésüknek. Az más kérdés, hogy ezzel mit sikerül elérniük.

  2012-ben talán tudja még fizetni Mo az IMF hiteleket, plusz az adósságszolgálatot az 1000 milliárdos teljesen felesleges megszorítással, de mi lesz 2013-ban? A gazdasága zsugorodik az országnak, minden szegmense a végét járja. Miből fog menni?
  Ja igen a nyugdíjhoz még hozzá lehet nyúlni, mert akkor már az orbán-alkotmány előírja hogy a gyerek köteles szüleiről gondoskodni.

  Orbán retorikája, és tettei között akkora szakadék tátong, hogy ezt már tényleg csak a narancsagyúak nem látják és veszik észre.

  Ettől a jobboldal, baloldal dumától meg a falnak futok komolyan!
  Itt az Mszp-nek semmi köze a baloldalisághoz, és a Fidesznek se a jobboldalisághoz.
  Egyébként a Fidesz az elmúlt 20 év alatt akasztott csürhén kívül mi nem volt? Voltak liberálisak, keresztények, jobbosak, most éppen jobb középen vannak. Ezt szerintem hagyjuk abba, mert semmi értelme ma Magyarországon jobb és baloldalról beszélni.

  Mindegyik kormány a Fidesz is, csak is a mindenkori helytartó szerepet tölti be, a legcsekélyebb ellenállást sem mutatva a „birodalom” irányába.
  Mi mindig mindent időben és hűségesen fizetünk, az sem baj ha beledöglünk.
  Pedig bele fogunk, ha így megy tovább, akkor már inkább mutatnánk ellenállást, nincs veszteni valónk, hogy a pénzvilág bedönti az országot, ami egyébként neki sem érdeke.
  Orbánból minden hiányzik ahhoz, hogy ezt az országot legalább megállítsa a lejtőn.

 40. 41. Tiborbá.

  Én szivesen elmondom a véleményem, érvelek, de ha felveszed a kesztyűt, akkor ne legyen kitiltás a vége… az olyan snassz.

  A bal-jobb felosztás tényleg idejét múlta.
  Most a globál-lokál választóvonal a divatos.
  Tibor bá: Valóban! Pontosan úgy hantázol össze-vissza, ahogy azt Orbántól tanultad. Nem vitázok veled, mert nem látsz a narancssárga ködtől, ami ellepte az agyadat. Nem tiltalak ki, csak ne hirdesd a marhaságokat. Olvasd el Curix fenti bejegyzését egymás után ötször! Talán az segit.

  Mivel a „közbeszéd” még használja a bal-jobb leosztást, bizonyos legitimitása még van, komoly tömegek még mindíg így gondolkodnak.

  A baloldal hagyományosan, még az internacionalista időktől globálisan elkötelezett. Ez időnként még akár haladó mozgalmakként is el lehetett adni.

  A mai jobboldal inkább nemzeti kötődásű. A Fideszen is kimutatható, de elsősorban a Jobbikot jellemzi.
  Ennek megvalósítása vagy megvalósíthatósága tényleg vitatható, de szerintem ha minimális is, de van mozgástér.
  Az IMF kimutatta a foga fehérjét a görögökkel kapcsolatban, tehát szerintem MINDEN ÁRON távol kell magunkat tartani tőlük.
  Az „olcsóbb” kamat árát többszörösen beszedik a feltételek között, mint annakidején például a mezőgazdaság felszámolása volt.
  Elképzelhető, hogy Orbánt visszakényszerítik az IMF jármába, és tényleg leégés lesz. De én is megpróbáltam volna elkerülni.
  Ebben valószínűleg sosem fogunk kiegyezni.

  Bajnai, mint a Bilderberg csoport „tanácsadója” nyilván nem tehetett mást. Ugyanúgy mint elődje, Bokros.

  Szerintem a szembefordulás nélkül MÁR mi lennénk Görögország helyében.

  A pénzügyi rendszer paradigmaváltása már folyamatban van.
  Az hogy Barroso egyáltalán szóba hozta a bankok bűnügyi vizsgálatát, meg hogy elengedik az 50%-ot mát azt jelzi.
  Még mennek az asztal alatti rugdosások a részleteket illetően, de jövő ilyenkorra vagy kisebb hatalma lesz a bankoknak, vagy háború. Esetleg mindkettő.

  „Milyen külső erő nyomja O-t kegyetlenül?”

  A globális hatalom nem mond le könnyen a könnyű pénzekről, amit eddig kaptak az országból.
  Hát keményen büntetik a „szembefordulásért” és hála a „hazai” liberális kapcsolatoknak, a külföldi média is megtszi a magáét.

  Nem tudom, miért ragaszkodsz ahhoz, hogy Fidesz drukker vagyok.
  Az MSZP-vel szemben jobbnak tartom, de ha választani kell, akkor a Jobbik elgondolásai hozzám közelebb állnak, és egy Fidesz ciklus közelebb hozhatja a Jobbik győzelmét mint mondjuk egy Bajnai által levezényelt IMF protektorátus kialakítása.

 41. És aki a fékért nyúl, az megy a börtönbe, de legalábbis minimum kirúgják az állásából. (nem Gyurcsányra gondolok, több tisztviselővel, állami beosztottal megtörtént, pár, a kormánynak nem tetsző nyilatkozat után)

 42. Csak adalékként Orbán „nemzetmentő” akcióterveihez:

  -Egykulcsos adó 500 millárd kiesés
  -Mol csomag vásárlása közvetlenül 200, közvetve 500 milliárd kiesés, plusz az egyetlen jó szomszédunkat Horvátországot is sikerült felbőszíteni.

  ..és ez csak kettő elem Orbán remek kormányzásának szaldójából, amit sokáig lehetne még sorolni.
  Nem tudom, a nemzetmentést én valahogy másképp képzeltem volna.

 43. 42 Cruix.

  „2012-ben talán tudja még fizetni Mo az IMF hiteleket, plusz az adósságszolgálatot az 1000 milliárdos teljesen felesleges megszorítással, de mi lesz 2013-ban?”

  Most vagyok csak igazán bajban !!!!

  Tiborbának bizonygatom a globális hatalmakkal való szembefordulás fontosságát, neked meg „védhetem” a kamatfizetést.

  Orbán arra bazírozik, hogy belátható időn belül a bankok és a spekulánsok hatalma meggyengül, és AKKOR fel lehet vetni a kamatok fizetésének akár jogosságát is.
  De ha most megtagadná, akkor a még erős fináncmafia pillanatokon belül kirobbantaná a polgárháborút, hogy azokat tegye vissza , akik eddig szemrebbenés nélkül kiszolgálták.
  A média már úgyis be van izzítva.

 44. 43.

  „A mai jobboldal inkább nemzeti kötődásű”

  Melyik nemzethez, ha szabad kérdezni?

  Bajnai mint Bilderberg tanácsadó? Martonyi akkor ki? Komolyan nem látod, hogy mindegyik oldalon ugyanazok a figurák vannak, csak pepitában?

  Kádár már 80-82-ben áldását adta Magyarország 89-90 utáni kifosztásához, amikor a jónép még a szoc korszak fénypontjában élt.
  Nem hiszem el, hogy még mindig Fidesz vs Mszp vita megy.
  Melyik jobb?
  Vagy bal? De van Jobbik is 🙂

 45. 46.

  Attila. Ez még akár jogos eszmefuttatás is lehet, de mi van, ha Orbán számításai nem jönnek be?
  Akkor széttárja karjait és elmondja majd a magyaroknak, hogy miért baszott ki velük, amit igazából jó szándékból tett, csak baromira nem jött be, és elvéreztünk.

  Ha Orbán tökös legény lenne, már megkezdte volna a szembeszállást a birodalommal, és a médiatörvénnyel is élhetne jó értelemben, mert az egy igazán gumi törvény, de nem teszi.
  Csak a kötelet rakja a magyarok nyakára.

 46. 46.

  egyébként a gondolatmeneted még ott is sántít, hogy a bankok és spekulánsok hatalma meggyengül.
  Ilyen nincs.
  Ha az ő hatalmuk meggyengült, akkor már nem lesz értelmezhető az adósság és kamatszolgálat elengedése. A tendencia erősen az, hogy a nemzetállamok szuverenitása, hatalma már a végsőkig csökken, szinte megszűnőben van, míg a bankok és a „birodalom” hatalma (ami ugye nem létezik) egyre növekszik. Ez 1-2 éven belül mitől változna meg?
  Atomháború? Vagy tényleg jön az X bolygó?

 47. 49. Curix

  Onnan ahonnan én nézem, úgy tűnik, hogy a a bankok kénytelenek lesznek valamit visszavenni a nagy arcukból.
  Már nem csak a kisemberek, a kis országok, de már komolyabb országok politikusai is érzik, hogy nagyon elszaladt a ló.
  És ha már az IMF is Kínától kér kölcsön, ott már baj van.

  A tét most az, hogy mielőtt a nemzetek összerogynak, sikerül-e a bankok hatalmát eléggé meggyengíteni. Németországtól a görögökig mindenki erre vár.
  Már az átlag német proli is tisztában van azzal, hogy a görög válság csak kifogás hogy kipumpálják a német melós zsebéből a pénzt, mert az ugyan el nem jut Görögországig.

  Az igaz, hogy Orbán hazárdírozik, de ha nem tenné, akkor szerintem rosszabbul állnánk mint a görögök.

  A Jobbik csak egy európai „gyengülés” után tudna megerősödni.
  Ez hamarosan lezajlik.
  Az hogy az UNESCO beszavazta a palesztínokat, az már megint ennek a jele.
  Ha holnap a Jobbik leváltaná a Fideszt, beindulna a Haider úthenger, és ledarálná az országot. Sajnos addig ameddig elegen vannak az országban akik szemrebbenés nélkül hívnák be a szovjet vagy NATO tankokat, addig muszáj lavírozni.
  A Fidesz tényleg nem ideális, de talán jobb mint a NATO megszállás. Jövőre viszont lehet előrehozott választás, és jöhet a Jobbik.

 48. 39. Attila (PV): A „lose-lose” szituációhoz hadd szabadjon csak 2 példát mutatnom, hogy milyen emberek ülnek a fityeszben, amit szerintem figyelmen kívül hagysz:
  http://www.youtube.com/watch?v=FH_Hs2fU7wI
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YxPPzR2SJwQ
  Ezért ne mentsük fel a fityeszt! Természetesen ezek a példák nem mentik fel az MSZP-t a gaztetteik alól. De szerintem öszöd ezekhez képest kutyafütty. Azt hiszem, h azt a bizonyos O-i mondatot mindig szem előtt kell tartanunk: A cselekvés a lényeg, nem a duma.

 49. Attila!
  Légy oly szíves, hagy abba a hülyeségek világgá kűrtölését. Utálom a kitiltást, de marhára zavar, amit csinálsz. Szerintünk nem vagy beszámítható. Egy pszichés eset vagy. Ennyi.

 50. 39-51:
  „A baloldal “hagyományos” tábora, a nyugdíjasok elfogynak,”
  „Már az átlag német proli is tisztában van azzal,”

  Hogy te miket ki nem találsz! A nyugdíjasok tábora Magyarországon is növekszik, és ugye jön a Ratkó-korszak gyermekeinek a nyugdíjba vonulása is. A népességben egész Európában növekszik a nyugdíjasok tábora. Még jó, hogy Te ilyen gyorsan a temetőbe küldenéd őket 🙂

  Mi az, hogy PROLI?????? Ne haragudj, de mit jelent az, hogy átlag német proli? Hogy a pi….ba lehet ilyen fogalmakat használni?

 51. 22: Attila, pontosítsunk egy kicsit, jó?

  „A jelentősen eladósodott Görögországban a Hellenic Postbank postavállalat és a pireuszi, valamint a szaloniki kikötők részbeni eladásával veszi kezdetét a kormány 50 milliárd eurós privatizációs programjának első szakasza.
  Erről a görög kormány ülését követően számolt be egy név nélkül nyilatkozó kormányzati illetékes.
  A második szakaszban magánosítják a PPC áramszolgáltatót, az OTE Telecom távközlési céget, valamint az EYDAP athéni, illetve az EYATH szaloniki vízszolgáltatót.
  A kormány egyben arról is döntött, hogy 6 milliárd eurónyi új megszorító intézkedéseket is bevezet. Az ezekkel kapcsolatos részletek ismertetését a jövő hétre ígérták. A görög pénzügyminisztérium közleménye szerint a lépések célja, hogy a vállalt 7,5 százalékon stabilizálják a GDP-arányos államháztartási hiányt.”

  Ez 2011. májusában jelent meg, mint hír a Napi Gazdaságban.
  Szóval te jócskán túloztál. Én – ugyan régebben – 4 évig éltem Görögországban, ezért némileg nem tetszik, amiket írtál.
  A görögök nem hülyék, rendkívül jó üzletemberek, eszük ágában sincs „elprivatizálni” az üzletágaikat.
  Ezek kis tételek és szerintem a pireuszi és thesszaloniki kikötő részbeni eladásának valószínűleg ésszerűségi okai is vannak, nyilván nagyban hozzájárul a vásárló (részben megvásárló!!)a fenntartáshoz.
  Görögország turizmusa továbbra is növekszik:
  „”5-6 százalékkal nőtt idén a látogatók száma tavalyhoz képest, és arra számítunk, hogy a következő hónapokban ez a szám 8 százalékra is felmehet” – mondta Jorgosz Telonisz, a görög utazási irodák szövetségének elnöke az AFP-nek.” – ez 2011. évi nyilatkozat!!
  Tehát a kb. 12 milliós turista létszám tovább növekedett a válság ellenére is. A németek ugyanis továbbra is imádják a görök szigetvilágot és szeretnek ott hajózni.
  Ami a görög gazdaság további részeit illeti: hatalmas a bauxit lelőhelye, de bővelkedik vasban, rézben, krómban, tőzegben stb.
  Jelentős fémipara továbbra is gyárt hajókat, vegyipara elég nagy, a mezőgazdasága és hústermelése (élelmiszer feldolgozás és export) sem roppant össze, a dohányipara hatalmas és a bérfuvaroztatás sem csökkent.
  Szóval nem kell leírni Görögországot, mert az adósságnövekedésben jócskán benne van a korrupt politikusok keze. A görögöknél óriási problémát jelent, hogy vidéken hatalmas területek vannak, amelyek szegények, egyes hegyi falvakban semmilyen munkalehetőség nincs.
  Tehát amíg a szigetvilág, a főváros és nagyobb kikötővárosai hozzászoktak ahhoz, hogy jól élnek a turizmusból (vendéglátóipar, szállodaipar, ajándéktárgyak, szolgáltatóipar, hajózás, autóbérlés, motorbérlés stb.), addig a szegény hegyi vidékeket támogatni kell.
  Görögország bizony szépen talpra állhat, hiszen most végre ők is felébredtek!

 52. 22: 2009. évi adat szerint 331 milliárd USA dollár Görögország GDP-je.
  Ehhez képest az 50 milliárd EURO-s privatizációs program nem is olyan vészes, nézd meg, mit történt nálunk.

 53. Most itt a nemzeti nem nemzeti kérdéshez egyetlen dolgot szeretnék hozzáfűzni:

  Ha összehasonlítjuk, hogy melyik volt nemzetibb politika, az orosz megszállás alatti, vagy a mostani, sajnos az előbbi nyerne.
  Mielőtt valaki felhördül, hogy micsoda ökörséget beszélek, kifejtem.

  Mi a nemzeti érdek:

  Nemzeti önállóság, szabad döntésre való jog. – Akkor se volt, de most sincs

  Az ország életszínvonalának emelkedése. – Most határozott hanyatlásban vagyunk. Akkor enyhe, de folyamatos emelkedés volt.

  A munkalehetőség és az adófizetés. – Most a munkalehetőségek szűkülnek, az emberek sportot űznek abból, hogy hogyan tudnak minél többet keresni minél kevesebbet adófizetésből. Akkor a „közveszélyes munkakerülő” tétele kötelezővé tette a munkát, és azt, hogy ennek bejelentve kell lennie.

  Hadsereg – Most nincs hadkötelezettség. Lassan nyugdíjba mennek (Tudom, addig még van pár év) azok, akik utoljára voltak sorkatonák. Akkor kötelező katonai szolgálat volt, az alapokra megtanították az embereket, egy háború esetén lett volna lehetőség magyar hadsereget felállítani. Most nincs. Pont.

  Lakhatás – A fiatalok lakáshoz jutásához most egyetlen út vezet. A lakáshitelek. Akkor voltak önkormányzati lakások, amik olyanok voltak amilyenek, de hozzá lehetett jutni, és volt. Nem sokkal alacsonyabb színvonalon, mint most a Budapesti társasházak.

  Gazdasági önállóság – Most Magyarországon termelő ipar nincs. Még a kgst és a könyveletlenül uszályszám elhordott mezőgazdasági termelés ellenére is magyarország termelt. A TSZ rendszer, az ipari létesítményeink profitos ország voltunk. Még a szocializmusban jelenlevő hatalmas korrupció ellenére is hasznunk volt a szocialista országok irányába és az onnan történő import-export mérlegből.

  Élelmiszertermelés – Most nincs semmiféle mezőgazdaságunk. Ami van, az a semmihez is kevés. A TSZ rendszer lehetővé tette, hogy az ország mezőgazdaságilag nemcsak önálló legyen, de még ki is szállítson.

  Még lehetne sorolni… De minek.

  A jelenlegi politikai felállás eleve hibás. Olyan szintű visszaélésekre ad lehetőséget, amik soha a világtörténelemben nem voltak jelen. Magyarország a hatalmas mennyiségű jó minőségű termőföldje, a kiváló vízrendszere, a lehetőségeihez képest is mélyen alulteljesít mind nehéz, mind könnyűipari, mind mezőgazdasági téren. Sajnos ezen semmilyen kormány nem tud segíteni. De ez nem menti fel azokat a politikai lépéseket, amik csak súlyosbítják a helyzetet, de itt nem az egyes pártokkal, vagy a politikusokkal van a probléma.

  Pillanatnyilag egytől egyig hazaárulók, akik a parlamentben vannak. De erről nem ők tehetnek (Illetve nem teljes mértékben). Egy olyan globálisan irányított pénzelit dolgozik, akiknek mi csak számok vagyunk. 10 000 000 fogyasztó nem tétel egy bolygón, ahol 7 000 000 000 fogyasztót kell irányítani. Sajnos ilyen a világ. És ezen kell változtatni, amihez egyikőnk sem járulhat hozzá mondjuk 1:1 000 000 000-od résznél jobban. Az ország és az egész világ túl jól él, hogy tényleg felkeljen.

  Ha egy ember kiáll, hogy most akkor vegyük vissza a pénzkibocsátás jogát, alapítsunk állami bankot, és vizsgáljunk felül minden hitelt, amit az utóbbi 100 évben kiadtak, illetve minden privatizációt, ami az utóbbi 20 évben lezajlott, és minden aránytalanul alacsony értéken történt adásvételt semmissé nyilvánítsunk, és visszakerüljenek állami kézbe.
  Egyszerűen kiröhögik az embert, és minden megy tovább. Pedig a jelenlegi rendszerben, jelen eszközkészlettel ez megoldás lehetne. De nem hagynák…

 54. Az embereket megvezetik kemenyen. Jeórjiosz Papandreu nepszavazasra bocsatja Gorog o. sorsat. A gyonyoru, hogy az egesz mar lejatszott es eltervezett forgatokonyv. A Nemetek es a Franciak nem akarkjak megmenteni a Gorogoket. A Gorogokre amugy is nagyon haragszanaka a II VH ota.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztő:Történelem_p/Görög-olasz_háboú

  Mussolini lerohanta Gorog a gorogoket Albania felol, de ott meg mukodtek a Gorog vedvonalak es Mussolini nem tudta Hitlernek bizonyitani, hogy igazi partner lenne. Mussolini kezdetben visszautasitotta Hitler „segitseget” a Gorogok lerohanasara. Hiter erre felduhodott es az Olasz kidarcokat latva Jugoszlavia felol lerohanta a Gorogoket. Elfoglalta Athent es Salonikit es a Gororg szigetvilag fele vette az iranyt. Itt vetettek be eloszor azt a taktikat, hogy a nemetek elsosorban az ejtoernyos egysegekre tamaszkodva akartak megszallni a szigeteket es 24 ora alatti sikert igertek.
  A Gorogokminden eszkozzel ellenalltak es meghiusitottak az elso invaziot, majd amasodikat is a kaszakkal lemeszarolt nemet ejtoernyosoktol zsakmanyolt fegyverekkel.
  A Nemetek ezutan a gyalogsagot vetettek be. Leszallopalyat epitve, majd bereptetve a hadigepezetet szalltak meg a Gorog szigetvilagot. 24 ora helyett 3 honapig tartott a Nemetek Gorog invazioja. A gorogok szerint ez okozta azt a keslekedest ami a Nemet kudarcokhoz vezetett az Orosz telnek koszonhetoen.

  A Gororgok szerint a fejlett Europa tartozik a Gorogoknek.
  A Nemetek egy golyo nelkul mentek vissza nehany evtized mulva es rengeteg turisztikai beruhazast hajtottak vegre a Gorog szigetvilagban, ezert szeretnek ott hajokazni a nemetek, mert Snittzelt ehetnek es literes korsokbol ihatjak a HBH sort, termeszetesen kek feher napernyo alatt.
  A Gorog mezogazdasag az Eu csatlakozas elott 87 %-at termelte meg a belso keresletnek. A Gorog valsag elotti evekben 17% volt ez a szam.
  A Gorogok, a belepeskori penzugyi trukkozes ellenenere, kek-feker kockas abroszban hajlongtak a turistak elott, es a nemet tokenek.
  Most mar nem rajongnak es mivelvaloban nincs mit veszteniuk a nepszavazason nemmel fognak szavazni. Ez lesz a kiut Nemetek es a Franciak elott arra, hogy ne kelljen az Olaszok, Spanyolok, stb allamadossaganak az 50%-at elengedni.
  Gorogok mennek, a tobbiek maradnak.

  Amen!

 55. Hol itt a vita-téma?
  Minden ember eredendően „programozott” célja, hogy NEKI jó legyen. Aztán a családjának, a barátainak, a vazallusainak, a városának, az országának, s egy kis utópiaként: Békét és gazdagságot, vagy épp szabadságot és testvériséget az egész világnak! Nézzünk a tükörbe, és merjük állítani, hogy alapvetően nem így van! Jelenleg egyetlen probléma, hogy globalizálódtunk, tehát az utolsó pont kiesik, mert azt már túllőttük úgy 50 évvel ezelőtt…

  Marad a gazdagságot és biztonságot NEKEM, a többi nem számít. A többi hülye, maga miatt került oda, részben magának köszönheti, stb. A másik oldalról meg dögöljön meg a szomszéd tehene is, ebben mi magyarok kifejezetten jók vagyunk. Ilyen helyzetben teljesen mindegy kit ültetünk a kormányhoz, hiszen a sztráda útiránya meghatározott, ha letérnénk róla, a buszunk nem férne el azokon a kekeny kis leágazó utakon. És persze senkinek sem füllik a foga ahhoz, hogy önként leszálljon, s gyalog járjon egy kis ösvényen tovább, de majd ha csattan a busz az út közepén lévő falon, akkor szépen szétszóródunk. Ki élve, ki halva, ki szorítva vagyonát – ezáltal pusztulva, ki nincstelenül – halálra ítélve, ki-ki pedig szarva a politikára egy marék fontos dologgal a kezében – talán esélyesként egy új ösvény kitaposására.
  Véleményem:
  1. A POLITIKA NEM TUD KIHÚZNI MINKET A SZARBÓL, MERT A SZAR LÉTELEME MINDEN MA ÉLŐ EMBERNEK!
  2. AZ ELIT MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TOVÁBB FOGJA HÚZNI, DE CSAK A MAGA, EGYRE CSÖKEVÉNYESEDŐ ÉS ZÁRT VILÁGÁBAN.
  Üdv.: Cs.

 56. 58. Itt egyértelműen a görögöket akarják majd hibáztatni, h elbukik Európa vagy az Euro: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=535
  Bevezették őket a csőbe, és most nem az elit fogja elutasítani a (kétes) megoldást (vagy a bankok sírni az 50%-os leírás miatt), hanem a néppel mondatják ki, hogy nem kell a mentés 😉
  És Sorosnak megint igaza lesz 🙂

 57. 59-re:
  Ha ez ennyire világos, miért nem cseszik ki a nép az elittel, és mondja azt, hogy Ok., Orbán után szabadon mi is nyögni szeretnénk az adósságokat, amíg világ a világ?
  Megmondom: Azért, mert mindkét eshetőség forgatókönyve egyesélyes. Az elit szempontjából nyerő-nyerő, a nép szempontjából biztos bukás társítás, mint minden, ami globalizált!
  Az egyetlen dolog, amit a nép megtehet(ne) világszerte, hogy nem hagyja szarakodni az elitet még évtizedeken keresztül, hanem tudomásul véve a szar jövőt, lehúzza a rolót az agonizálás előtt. Az egyén szempontjából azonban a dolog pont fordítva működik, az utolsó cseppig kitartani… Na ez az utolsó szükséglet, amit még a kapitalista szabadrablás meglovagolhat, aztán a temetéseket már nem lesz aki fizesse…
  Cs.

 58. Bocs, a számok összekeveredtek…

 59. Muszáj gyökeresen megváltoztatni a rendszert. Én 19 pontban írtam össze, hogy milyen kezdeti lépés kellene Magyarországon – és persze nem vagyok zseni, de alapnak szerintem nem rossz. Ha valaki ismeri Jacques Fresco Venus Projectjét, akkor nagyjából képben lehet…
  Íme a 19 pont:

 60. 63-ra:
  Erre már volt egy kezdeményezés, úgy hívták, hogy „szocialista demokrácia”. 🙂
  Értem a célokat és a módszereket, mi több a XXI. sz. infrastruktúrájában számtalan lehetőség rejlik a kivitelezéshez. De ne feledd:
  – Az emberek 10%-a csak legyint rá. Tökéletesen érdektelen, mert hülye.
  – Az emberek újabb 10%-a egyenesen ellenérdekelt, és lehetősége van arra, hogy újabb 40%-ot maga mellé állítson…
  – Kb. 40% abszolút megvezethető, kiszolgáltatott és tanulatlan, talán meg sem értik azt, amit a bejátszás megfogalmazott. Pro és kontra alakítható a véleményük, ha a helyzet úgy kívánja. Döntésképtelenek, ami a saját életvitelükön is meglátszik, s még az is lehet, hogy az arányukat alul becsültem.
  – a következő 10% maga sem tudja mit akar, ügyeskedő, igazi hazaáruló típus, akinek csak a saját nyerészkedése fontos bármi áron. Ahogy egy ilyen beteszi a lábát az „új demokráciába”, borulnak az alapelvek és oda a hitelesség. A megjelenésük garantálható és kikerülhetetlen.
  – A maradék 30% közül kerülnének ki azok, akik változtatnának és „tudják mit akarnak”. Ebből 1% állna ki forradalmárként, 10% lenne, aki csatlakozna egy adódó helyzet esetén, s itt is javarészt ott vannak azok, akik megélhetése, családja függ a rendszertől, tehát jól ismerik a „nem szól szád, nem fáj fejed” elvét, ami napjainkban időszerűbb, mint valaha volt.

  Én a DEMOKRÁCIÁT úgy definiálom, hogy a SZABADSÁG RABSZOLGASÁGA. Véleményem szerint semmilyen demokrácia nem volt és nem lesz életképes önmagában, kizárólag addig működik, amíg egyfajta jólét biztosítható olyan erőforrásokból, amelyek a rendszeren kívülről jönnek (gyarmat, ásványi kincsek, olcsó munkaerő, stb.) Nem az államforma fontos, hanem az, hogy egészséges társadalmi berendezkedése legyen, és a nagy többség számára elfogadható, igazságos alapelveket képviseljen. Ha ez érvényesül egy királyságban, akkor az is egy „jó életet” biztosít. Ha meg ide jutunk társadalmilag, ahol ma tartunk, akkor már nincs visszaút. Ha nem hiszed, végezz egy közvélemény kutatást, milyen arányban értenek egyet az érdeklődők a 19 pontos elképzelésekkel, s magad is meg fogsz lepődni az eredményeken, ill. arányokon. Amennyiben megvalósítanád, egyikben sem tudnál 60%-nál nagyobb elégedettséget mérni, s akkor már megint ott vagyunk, ahol a part szakad.
  Szóval nem a 19 pont ellen, hanem a lehetőségek korlátai miatt emeltem szót. Úgy gondolom, egy belülről rohadó rendszert nem lehet belülről meggyógyítani – megreformálni. A demokráciák minden formában megbuktak, mert az EMBER képtelen arra, hogy ezt a formát társadalmi lehetőségként használja. Ellenben bizonyos emberek egyéni lehetőségeit kiválóan szolgálja és kielégíti…
  Cs.

 61. Tibor bá’:

  „2011.október.28th. at 22:22

  (…)
  Különben a hétfői poszt élelmiszer tárolásról (is) fog szólni.”

  Most ez melyik hétfő lesz? 🙂
  Vártam azt ezt kaptam helyette.

 62. 63:
  Kellemes álom! Minél később jön a felébredés, annál szarabb. 😉

  65:
  Sorry, 24 óra csúszás a minden szentekre való tekintettel. 🙂

 63. 33!
  Tibor bá,most komolyan beszélek.(mert sokszor csak hülyülök)Én nem azért írtam ezeket,mert hogy megveszem ezt a sok lomot,természetesen én is röhögök rajta ahogyan Te.Én Drakonisz beírására reagáltam.Azért én is tudok gondolkodni..
  Nekem egyébként a sok pénz a nagy ház fenntartására megy el inkább.Bár ez a magyarázat most nem ide tartozik..Természetesen nem veszek meg minden hülyeséget,ne gondold Tibor bá..

 64. 47!
  Nem ez a lényeg Attila!Ez csak duma.
  Nincs termelés!!Csak fogyasztás!
  Nincs gazdasága az országnak könyörgöm.Fideszezhetünk meg mutogathatunk.(előző 8 év,meg előző 40 év ,meg előző 2000 év stb.)Ha mindig a másikra (külfüld) várunk,soha nem lesz itt semmi…
  Lehetne mezőgazdaságot csinálni,vagy mit tudom én.De semmit nem csinálnak,kapdosnak,meg elvonnak,meg emelgetnek,rohangálnak össze-vissza!
  Semmilyen elosztó rendszerhez normálisan nem nyúlnak hozzá.Mindenről 6 bőrt húznak le,de adni nem adnak érte cserébe semmit,de még tulajdonképpen racionalizált átalakítást sem.Olyan padlásseprést csinálnak,rendetlenséget,káoszt..
  Ez maga a halál!Mindenki úgy segít magán ahogy tud..Aki kapja marja..

 65. Ismeritek az álláspontomat a Fideszt illetve a Jobbikot illetően, de azért egy-két gondolatot megint leírok.

  Először is: nekem BÁRMELYIK politikai mozgalom CSAK akkor lehet hiteles, ha az alábbiakat MINIMUM elmondja:

  1. A világ irtózatos válságban van, amilyen még soha nem volt

  2. Magyarország ezen a pusztulás felé sodródó rendszeren belül nem áll rossz helyen egyelőre, de sajnos egyre inkább csúszunk lefelé

  3. Ebben a duplán szarul álló helyzetben NINCS jó megoldás: Van olyan, amelyik most fájna, de NAGYON, viszont utána 20-30 év múlva TALÁN lehetne egy lassú javulásra számítani – és van olyan megoldás, ami most kevésbé fáj, de ahogy az idő telik, egyre jobban fog fájni

  4. A magyar népnek egyszer és mindenkorra EL KELL DÖNTENIE, hogy melyik utat szeretné bejárni – ezt tőlem eldönthetjük demokratikusan (népszavazás) vagy azt se bánom, ha jön egy diktátor, és eldönti helyettünk, de ennek a töketlenkedésnek véget kell vetni.

  5. Ha a jövőt rejtő megoldást választjuk, az azt jelenti, hogy egyszer és mindenkorra TELJESEN leválunk a nemzetközi piacokról, és lényegében megpróbáljuk bejárni azt az utat, amit Kuba és Észak-Korea kezdett el járni 1990-ben. Ez itt és most RETTENTŐEN fájdalmas lenne, és soha nem látott összefogásra lenne szükség hozzá, de ennek az útnak lenne valamilyen jövője. Kuba és Észak-Korea is kijöttek belőle, igaz, Észak-Koreában ez több millió ember éhhalálával járt. Kuba megúszta éhhalál nélkül.

  6. Ha maradunk a jelenlegi rendszerben, akkor viszont 100%-ig el kell fogadjuk a nemzetközi globáltőke szabályait. Akkor nincs sírás, hogy a bank viszi a házat, meg hogy drága a benzin, és nem futja plazmatévére meg nyaralásra. Ha maradunk a nemzetközi piac részei, akkor ezeket el kell fogadjuk.

  Amíg ezt a gondolatmenetet el nem fogadjuk és a döntést meg nem hozzuk, addig bármilyen politikai párt vagy ún. „vezetőség” munkálkodása csak további töketlenkedés, semmi más.

  A lényeg: ma Magyarországon EGYETLEN politikai párt sincs, ami egyáltalán a KÖZELÉBE is jutna ennek. A Fidesz „nagy gazdasági ötlete” gyakorlatilag a neokon gazdasági reform volt, amit utoljára Reagan és Thatcher játszott el sikerrel a 80-as évek elején, és akkor is csak annyira volt elég, hogy a nyugat országai 30 évre meg tudták őrizni a vezető szerepet – de mára ez is kifújt. A Fidesznek tehát NINCS értelmes koncepciója. Hogy mekkora a baj, azt szerintem pl. Orbán Viktor már kezd átlátni, de gyakorlatilag nem tud tenni semmi értelmeset.

  Ami a Jobbikot illeti: a Jobbik 8. országos kongresszusán Vona Gábor az alábbi „programot” jelentette be:

  „Vona bejelentette azt is: 2012-re a Jobbik meghirdeti az Attila-évet, és megkérte a küldötteket, hogy a párt 2012-ben szervezze meg Magyarországon az első turáni világkongresszust. Zárásként Vona Gábor felszólította a csaknem hatszáz küldöttet, hogy „győzzük le önmagunkat, önmagunk kishitűségét és megosztottságát, mert ha önmagunkat képesek leszünk legyőzni, akkor az ellenséget szétsöpörjük.”

  Most függetlenül attól, hogy én mit gondolok a turáni rokonságról, félreteszem a véleményemet: TEGYÜK FEL, hogy amit a Jobbik a turáni rokonságról gondol az igaz.

  EZ MENNYIBEN változtatja meg a fent vázolt helyzetet? Mennyit változtat a globális erőforrás-válságon illetve Magyarországnak az ebben a rendszerben elfoglalt helyén az, ha 2012 Attila éve lesz és megrendezzük a turáni népek világkongresszusát? Komolyan gondolja bárki is, hogy ennek az egész hülyeségnek van BÁRMI relevanciája?

  Nem, a turáni eredetnek NINCS relevanciája a 21. századi problémáinkra. Ettől holnap nem lesz több kőolaj, és nem lesz könnyebb a megújuló gazdaságra való átállás sem. Mit csinál tehát Vona Gábor?

  MELLÉBESZÉL.

  Nincs koncepciója, nincs megoldása, de még csak egy épkézláb javaslata sem erre az egészre. De folyamatosan nyom egy ideológiát, amivel NÉPSZERŰSÉGET próbál szerezni. A „dicső, szép, turáni múlt” ugyanis mostanában „divatos” és népszerű téma. Nincs relevanciája, de jól lehet vele szavazatokat szerezni. És itt csak ez a lényeg. Mellébeszélni, időt húzni, és közben hatalmat, vagyont, befolyást szerezni minél hamarabb minél többet. Ha ez megvan, utánunk a vízözön.

  Az elit MINDENHOL ezt csinálja. Merkel meg Sarkozy most jelentik be talán az ÖTÖDIK euró mentő csomagot, ami minden alkalommal „soha nem volt még ilyen, de soha nem is lesz”. Aztán jön a következő. Időt húznak, mellébeszélnek. TÖBBRE UGYANIS NEM TELIK.

  Amíg a fent említett pontokat valaki el nem magyarázza az embereknek, addig ez az egész politikai rendszer egy nagy operettkabaré, semmi más.

 66. 69!
  Bingó jancsika!Telitalálat volt!
  De a fent említett pontokat senki nem fogja elmagyarázni..Mert ez az elitnek „még „nem érdeke..
  Azon kívül,még sok ember fel sem tudná fogni hogy mi ez,nem is hinné el.
  Mert még mindig bíznak,és reménykednek..És hiszik hogy majd az USA segít,meg Németország és a többi..Meg befektetések,külföldi beruházások ,egyéb varázs szavak..Az emberek agya át van mosva,programozva..Bele van verve a fejekbe a hülyeség..Hiába érzi a bőrén hogy sz@r van,reménykedik hogy az majd magától jobb lesz,meg IMF segítséggel..

 67. 70: Tudod, mi a durva, Mellike?

  Az, hogy az elit EGYSZER MÁR ELMAGYARÁZTA EZT.

  1977 április 18. Jimmy Carter az Ovális Irodából RÉSZLETESEN elmondta pontosan azt, amiről fent írtam. Ennek már több, mint 30 éve!!!!

  A beszédet egyébként (mint videón, mint írott formában) már belinkeltem a tervezett elévülésről szóló posztban a 89. kommentben. Érdemes végighallgatni és végigolvasni is. Hihetetlen, mennyire őszinte, igaz és szókimondó beszéd. Azóta se volt ilyen szerintem. És ami szinte már hátborzongató, hogy minden szava SZÓ SZERINT úgy következett be, ahogy Jimmy Carter elmagyarázta. Elég csak arra gondolni, hogy mi történt az USA-ban a termelő kapacitással és a munkahelyekkel. Carter TÖKÉLETESEN elmagyarázta, hogy ez fog történni. Mindezt 1977-ben!!!!

  Woodrow Wilson óta az USA-ban KIZÁRÓLAG olyan elnök kerülhetett hatalomba, akit az elit (vagy, ahogyan Eisenhower fogalmazott: a military-industrial complex) előzőleg jóváhagyott. Elnöki program CSAK az lehetett, amire ők rábólintottak. Az egyetlen elnök, aki ezt nem pontosan így csinálta, Kennedy volt – láttuk, hogy járt.

  1977-ben tehát az elit egyetértett azzal, amit április 18-án Jimmy Carter olyan pontosan megfogalmazott. Az ELIT VÁLTOZTATNI AKART. A dolgok nem rajtuk buktak meg. A változás az embereken, az általános hozzáálláson bukott meg.

  Én ezért nem fogadom el, hogy az elmagyarázás nem az elit érdeke, vagy hogy az emberek „be lennének programozva”. Az elit megpróbálkozott vele, és belátták, hogy az általános hozzáállás miatt ezt a folyamatot már nem tudják megállítani, se befolyásolni. Így aztán húzzák az időt, és próbálják biztosítani a saját túlélésüket. A többi csak mellébeszélés. A változás RAJTUNK bukott meg, nem RAJTUK. Amíg ezt el nem fogadjuk, addig nem fogunk tudni fordítani.

  Pont ezért sulykolom annyira a gyászreakciót is. Ez az egész forradalmasdi csak arra jó, hogy az emberek elhiggyék: elég, ha kinyírnak pár százezer pénzembert meg bankárt, és máris minden megváltozik. Hát NEM FOG. Amíg el nem fogadjuk, hogy MI TEHETÜNK MINDENRŐL, addig nem lesz megoldás.

  Hidd el, ha ez a felismerés lenne az általános uralkodó, az elit is mellé állna. Egyszer már megpróbálták.

 68. 69: No, azért a legnagyobb eddig az 1929-33-as világválság volt. Még nem értük el azt a szintet.

  A 4. pontodhoz: Svájcban érdekes módon jól működik az, hogy minden kantonban népszavazással döntenek a fontos kérdésekben. Ezt nálunk ugyan miért ne lehetne?

  5: Mindig is nyitott gazdaság voltunk, ennek még véletlenül sincs realitása.

  6: Ez szerintem nem igaz, meg fog változni a kapitalizmus…

  A Jobbiknak most már van tisztességes gazdaságpolitikája is, az nem erről szól. Van az LMP-nek is. Érdekes, ugye, hogy a kis pártok már megcsinálták a sajátjukat?

  Sajnos, ez nem operett kabaré, hanem véresen komoly játék, ami a gyerekeink, unokáink jövőjéről is szól.

 69. 68.
  „Lehetne mezőgazdaságot csinálni,vagy mit tudom én.De semmit nem csinálnak,kapdosnak,meg elvonnak,meg emelgetnek,rohangálnak össze-vissza!”

  Mért kéne mezőgazdaságot csinálni???
  Csupán csak itthon a hazait kéne venni! Ennyi!
  Aki csak teheti az vegyen hazai élelmiszert, lehetőleg termelőtől! Aki meg nem teheti, az vegyen hazai kereskedőtől, és ne a multitól!
  Persze a legegyszerűbb ha megtermeljük magunknak…

  És természetes egy csomó minden mással is lehetne ugyanígy! De amíg az emberek feje nem nő be addig ez van!

 70. 72:
  „69: No, azért a legnagyobb eddig az 1929-33-as világválság volt. Még nem értük el azt a szintet.”

  Pár éven belül el fogjuk érni. Ami utána jön, arra nem volt még példa, és nem is lesz. Dőlj hátra, hozd be a pattogatott kukoricát és élvezd a műsort!

  „Ezt nálunk ugyan miért ne lehetne?”

  Nem mondom, hogy nem lehetne, bár én úgy gondolom, hogy ha ezt így elmagyaráznád az embereknek (ez kapásból fél év, ha el akarod érni, hogy legalább ALAPSZINTEN megértsék), és utána népszavazásra bocsátanád, borítékolható, hogy az emberek a tőke szabályainak az elfogadása mellett döntenének – aztán folytatódna a kiskapukeresés, ahogy eddig is. Sajnos a magyar közvélemény és hozzáállás most már több, mint 50 éve csak így tud gondolkodni: ha van egy szabály, legyőzendő akadály, nézzük meg, hol a kiskapu. Az ország szempontjából viszont sajnos a kubai után lehet hosszú távon KIZÁRÓLAG járható – a magam részéről úgy gondolom, hogy ezt viszont CSAK egy diktátor tudná megvalósítani – ha belegondolsz, Kubában és Észak-Koreában is kellett egy Castro meg egy Kim-Djong Il.

  5: Kuba és Észak-Korea számára volt. A jövő pedig CSAK ez lehet. Egy fosszilis tüzelőanyagok nélküli világban arra még talán lesz elegendő energiarabszolgánk, hogy élelmet és emberhez méltó, tisztességes életet biztosítsunk a túlélőknek – de a mai értelemben vett kereskedelem fenntartása reménytelen vállalkozás. Ha pedig összeomlik a kereskedelem (vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy egyre több és több ország esik ki belőle), akkor a kiesőknek nincs más választása, mint házon belül megoldani az ellátási problémákat.

  6: A kapitalizmus nem változik meg, mert NEM VÁLTOZHAT MEG. Ha meg tudna, már megtörtént volna a változás. Lehet, hogy a következő rendszer majd „örököl” bizonyos elemeket a mostaniból, de az már nem kapitalizmus lesz.

  „Sajnos, ez nem operett kabaré, hanem véresen komoly játék, ami a gyerekeink, unokáink jövőjéről is szól.”

  Ezzel 100%-ig egyetértek. Ezért mondom azt, hogy a jelenlegi politikai pártok közel sem tudnak értelmes megoldási javaslatot összerakni. Még a probléma megfogalmazásáig se jutnak el. Amit ŐK csinálnak, na, AZ operettkabaré.

 71. 73!
  Arwind,nem értettél meg.Én speciel arra gondoltam,hogy az állam,törődhetne a mezőgazdasággal,és hozhatna létre mezőgazdaságot,és ezáltal saját munkát is teremtve,mert a felszív egy pár embert sokféle szakmából..
  Nem mint hazai vállalkozókat értettem tehát.Az természetesen van.
  És abban igazad van amit irsz..
  72!
  Moli ,az teljesen másfajta válság volt.Szerintem össze sem lehet hasonlítani a mostanival..
  A gyerekeink jövője,Moli..nem is tudom.Szoktam rajta gondolkodni,de ugyan minek..Halvány sejtésem sincs mi lesz 10 év múlva..Most 17 a fiam.És egyszerűen azt veszem észre hogy képtelen vagyok jól dönteni.Az idő megy..És én meg rohanok utána,és csak nézek ki a fejemből..Rohanok a vonat után ..Elektronikát erőltetem rá,mérnök is legyen,nem tudom mennyire lesz az nyerő később,és természetesen az akarom hogy közgazdász is legyen,nem azért hogy léhűtő legyen,hanem hogy átlásson dolgokat a gazdaságban..De teljesen tanácstalan vagyok..És annyira zavar hogy nem látok semmit.
  7!
  jancsika,a lopott idő cimű film jut eszembe most arról amit írtál.Nem tudom mért,de olyan érzésem van..És abban is ,ami most itt folyik..Érdemes megnézni a filmet..

 72. 72-75:

  Egyébként az 1929-es nagy világválsághoz még egy gondolat – lehet, hogy Moli, profi közgazdászként most le fog hurrogni, de minél többet olvasok arról az időszakról, annál inkább azt látom, hogy az 1929-es balhénak egy nagyon jól behatárolható oka volt, amit ha röviden, egy szóval akarnék összefoglalni, úgy fogalmaznék:

  ARANYHIÁNY.

  Miről volt szó? Az arany, mint pénz, MINDEN kapitalista, ill. az eredeti tőkefelhalmozáson áteső társadalom számára szűkössé vált a kapitalizáció megkezdése utáni 80-100 éven belül. A sort Hollandia kezdte, aztán jött Anglia, Franciaország, Németország. A „forgatókönyv” mindig ugyanaz volt: eredeti tőkefelhalmozás, emiatt egyre nagyobb tőkeigény, amit az arany nem tudott kielégíteni. Jött a megoldás: fiat money, először arannyal fedezve, aztán ahogy telt az idő, a fedezet értéke egyre inkább csökkent, olyannyira, hogy végül a fedezet TELJESEN kiszaladt ezek alól a rendszerek alól. Jött a központi banki korszak, ami lényegében egyfajta kompenzáció a fiat money problémáira – mint tudjuk, sikertelenül. Stabil, összeomlásoktól mentes gazdasági rendszert aranyfedezet nélküli pénzrendszerben LEHETETLEN megvalósítani. Aranyfedezet meg már RÉG nincs, SEHOL.

  Miben volt más az USA? Nos, az USA még a 19. század java részében is FOLYAMATOSAN terjeszkedett, újabb és újabb területeket hódítva el az észak-amerikai kontinensből. Az újabb területek újabb aranykészletek bevonásával is jártak (lásd a kaliforniai aranylázat), így az USA egy ideig úgy tűnt, megmenekül az arany szűkösségének a problémájától. Igen ám, de az észak-amerikai kontinens se volt végtelen, illetve a fák ott se nőttek az égig – és főleg nem teremtek aranyat. A 19. század végére felosztották, amit lehet, és feltérképezték, kibányászták, feltárták, amit lehetett. Az aranykészletek bővítése tehát számottevően nem volt tovább növelhető. Eddigre az USA viszont – nem kis részben az aranybőségnek köszönhetően – a világgazdaság középpontjába került.

  Az aranyhiány jeleit már a 19. századi bankrendszer is mutatja – ezért aztán az USA-ban is végre kellett hajtani a szokásos forgatókönyv szerint a központi bank bevezetését, az aranyérméknek a fiat money-val való felváltását, stb. stb. Ez a rendszer azonban – mint minden más országban is – időről időre bizalom hiányában összeomlik, mivel nincs mögötte valódi érték (arany). Ez az USA-ban 1929-ben zajlott le először, mechanizmusában nem volt más, mint a holland központi bank bukása a 17. század végén, vagy az angol központi bank válságai a 18-19. században. A probléma ott volt, hogy akkorra az USA-tól függött az EGÉSZ VILÁG gazdasága, illetve, hogy az USA-ban egy ilyen jellegű összeomlásra nem számított senki, mert az emberek elhitték, hogy az USA gazdasága felette áll ezeknek a problémáknak.

  Az aranyhiány-elmélet helyességre utal az is, ahogyan végül az USA kimászott a válságból: leértékelte a dollárt az arannyal szemben (illetve az 1934-es Emergency Banking Act-et követően FOLYAMATOSAN értékelte lefelé a dollárt egészen 1971-ig, amikor Nixon végül teljesen megszüntette a dollár aranyfedezetét), illetve a 2. világháború teremtette konjunktúrán felfuttatta a termelő ágazatait.

  Összefoglalva: EGYETLEN gazdasági komponens (az arany) hiánya elég volt ahhoz, hogy időről időre gazdasági válságokat váltson ki, az eddigi legnagyobb válságot is valószínűleg ez robbantotta ki.

  Mi lesz, ha szinte MINDEN gazdasági komponens (termőföld, víz, olaj, szén, uránium) hiánya EGYSZERRE fog fellépni????

  Azt is vegyük figyelembe, hogy az arany nem KÖZVETLENÜL szükséges komponens, gyakorlatilag nem esszenciális komponens, hiszen alig van termelőfolyamat, amihez kellene (talán az ékszerészet és a félvezető-gyártás kivételével) – szemben pl. az olajjal, ami szinte MINDENHEZ kell, amit ma a gazdaságban csinálunk.

  A 29-es gazdasági válság vasárnap délutáni babazsúr lesz ahhoz képest, ami most vár ránk.

 73. 75.
  melike! Csinálhat az állam mezőgazdaságot, ha te a tescoban megveszed az olcsó kínait!
  Ha a hazai áru megtalálná a vevőit, akkor felszívná az a szükséges munkaerőt állami beavatkozás nélkül!

 74. 71:
  Elég régen volt, amikor kifejtettem, hogy az emberi jövötlenség sarkköve az emberi ELMÉBEN kialakult alaptulajdonság. Ezt Kedves Loránt totálisan tagadta, te pedig csak 95 százalék esélyt adtál rá, reménykedtél, hogy megjöhet az Emberiség esze. Most úgy látom, eltűnt az 5 % is. 😉

  74:
  Egyértelmű, hogy egy vakon hívő diktátorra lenne szükségünk, de sajnos Orbán erre nagyon alkalmatalan, mert neki a nemzeti jelszó csak hatalom megörzési trükk.

  76:
  Nem Jancsika, nem az arany hiány volt az ok, hanem a túltermelés.

  77:
  Ez nem megoldható, az természetes, hogy a dinnyét 49 forintér a hiperben veszem meg, nem pedig a kiskereskedőtől 150-ért. A kínai cipőt 3000-ért, a kőrúti 19.000 helyett. A megoldás védővám a kínai szemétre, de ez állami feladat (miután kiléptünk az EU-ból)

 75. 78: Nem tűnt el, csak olvad… most már olyan 1% körül jár. 🙂

 76. Sziasztok!
  Jó rég olvastalak benneteket, de látom kb minden változatlan. Ha egymást sem tudjátok meggyőzni az igazatokról, akkor mi lesz a hitellel panelt vett tömegekkel?

  Kész lettem a cserépkályhánkkal. A fél tonna samott jól tartja a meleget. 🙂 Ismét egy apró lépés előre.
  Eredményes felkészülést nektek is!

 77. Jelenleg csak a kereslet – kínálat viszonyai számítanak. Voltak működő társadalmak, ahol aranyra sem volt szükség. Az arany és társai a felesleg értékállóságához, ill. befektetéséhez kellettek. A tökéletes társadalomban nem létezne felesleg, de ezt kivitelezni még elméletben sem sikerült a jelentősen eltérő szükségletek, és az emberi egocentrikusság miatt (most nem rossz értelemben értve, hanem meghatározó, örökölt jellemvonásként, ami evolúciósan sikeres volt). Ma jobban megéri kamatoztatni (kölcsön adni), persze csak addig, amíg a kamatos visszafizetés garantálható. Ez a garancia inog most, mert már mindenki fényévekre túlvállalta magát… A többiben van hisztéria, spekuláció és félelem is. De amíg az erőforrások engedik, csak az lehet probléma, hogy lassan csökken a keresleti oldal, így a kínálaton egyre gyorsabban és drasztikusabban kell változtatni. Egyre ostobább dolgok, egyre morbidabb „árucikkek” jelennek majd meg, de amíg lesz rá kereslet, marad a pofa be és vásárolj szemlélet. Ha a kereslet végleg megszűnne, az azonnal a rendszer végét jelentené. De nem szűnik meg, mert a „gazdagoknál” rengeteg erőforrás van még leparkolva. Bolondok lennének megszabadulni tőle, ha nem muszáj… Ha muszáj lesz, akkor is megpróbálják majd a lehető legtöbbet kihozni belőle egy modern rabszolgatartó társadalom formájában (munka=pénz jeligével – Ismerős?!). Az igazi vége akkor jön el, amikor a kínálati oldal is szűkül, ill. megszűnik. Na akkor lesz a világ vége, ha addig ki nem robban az ügyes – bajos vitás pontok miatt egy háború.

  Az erőforrás-válsággal MINDENKI TISZTÁBAN VAN! Kérdezd meg egy 6 éves gyermektől komolyan, hogy a fák nőhetnek -e az égig? Ne lepődj meg, ha pofon fog röhögni! Ugyanakkor kérdezd meg BÁRKITŐL, mit szól hozzá, hogy kurva nagy jólétben él és ennek a tizedére futná csak jövőre, mert áldozatot kéne hozni a távoli jövőnk érdekében. Ugye érzed már a hátadban a kést?!

  Ha 30 évvel ezelőtt nem csak pofáztak volna róla, ma nem itt tartanánk. Most már hiába pofázunk… Fáziskésésben vagyunk önmagunkhoz képest. A végrehajtás szintjeinek mindig egy lépcsőfokával le voltunk és le vagyunk maradva, s ezt a lemaradást egyre reménytelenebb, mi több, lehetetlen behozni. Ennyi. Hoztunk egy hatalmas fejlődést, egy jelentős ugrást, ami hihetetlen növekedést idézett elő. A fejlődés megállt, de a növekedést nem tudtuk megállítani. A következő lépésben majd megáll, s a „fejlettség” is ugyanilyen gyorsan visszaesik. Ez törvényszerű, bele kell törődni. Nincs igazi kiút közösségi menekítés szintjén… Ráadásul Kubában nem kellett fűteni sem, s nem nehezítette az életet társadalmon belüli feszültség, ellentét szegény és gazdag között, közöny, vagy rossz szomszédság, nemzetközi megfelelési kényszer, stb.
  Cs.

 78. 78-79:

  Én inkább azon tűnődöm, hogy ha tudja az elit hogy sokan vagyunk, és azt is tudja hogy ez nem tartható, akkor nem logikus lenne a részéről ha valamilyen népességcsökkentő intézkedést hozna?

  Ugye hatalom az van, de ez nem kommunikálható sehogy.
  Viszont ha forradalmakat tudnak kelteni akkor tudnak mást is tenni aminek az eredménye népességcsökkenés.
  Lehet ezt gyorsan meg lassan is kivitelezni.

  Moralizálni meg felesleges ezen, racionálisan ez opció.
  Akik ezrek-százezrek életével játszanak egy háború okán, azoknak elfér a lelkén 1-2 milliárd is meg akár 6,3 milliárd is.

 79. 82-re:
  Az elitnek minden ember potenciális fogyasztó. Minél több, annál jobb, amíg forog a verkli. Nem akarják, hogy leálljon! Most még nem, még menjen kicsit tovább. Ha eljön az idő, azonnal érezni fogjuk, mennyi a „felesleges élet”. Még leírni is szörnyű! De amíg ott a túltermelés, addig kell a fogyasztás. Ha az egyensúly felborul, aki nem jut hozzá a fogyasztási cikkekhez (itt elsősorban élelemhez, üzemanyaghoz), úgyis elpusztul… Rabszolgákra később is nagy szükség lesz, csak ma még kell egy elfogadható szintű virtuális jólét-kép hozzá. Ez fog először megszűnni, aztán majd megy le a lélekszám is.
  Cs.

 80. 81: A 70-es évek végén Carterék nem csak pofáztak, hanem csináltak is valamit. Alig 4 év alatt a harmadával csökkent az USA olajimportja, úgy, hogy időközben évente 6%-kal csökkent a belföldi kitermelés is. Az USA jó úton haladt, Carter programja működött és eredményeket is produkált. Ha megmaradtak volna ezen az úton, akkor az USA mára valószínűleg fenntartható, környezetbarát gazdaság lehetne.

  Tibor bá: ugye ezt nem mondod komolyan?

  De nem maradtak meg ezen az úton, mert az 1981-es választásokat Reagan nyerte – pont azzal, hogy megígérte: MINDENT visszacsinál, amit Carter elkezdett. Így is lett. Az eredményt tudjuk.

  82-83: szerintem kicsit túlbecsülitek az elit hatalmát. A fenti, 1977-es téma pont erre a példa. Ők megpróbálnak ezt-azt átnyomni a szűrőn, de van, ami átmegy, van, ami nem. Például ilyen a népességcsökkentés is. Ez is régóta téma, de a helyzet az, hogy az iszlám fundamentalista meg a fekete-afrikai országokban minden ilyen próbálkozás rendre csődöt mondott. Amit az elit át bírt nyomni, az mind olyan dolog volt, amit az általános közfelfogás is támogatott – pl. a konzumerizmus is ilyen. Győzike nem azért olyan sikeres a magyar médiában, mert az elit „nyomja”, hanem mert a konzumidióta átlagnak ez tetszik, nem Öveges professzor fizika kísérletei vagy Gyulay Iván ökológus zseniális TV-sorozata a globális válságról. A média azt adja, amit az emberek akarnak. Ennyire futja, sajnos.

 81. Egyébként most megint rákattantam Michael Ruppertre – zseniális ez az ürge. Ő már kb. 10 éve megmondta, hogy ő nem fogja a világot megmenteni, mert a világ nem akarja, hogy megmentsék. Kizárólag azért tart előadásokat és szervez közösséget még a mai napig is, mert azt reméli, el fogja tudni érni azt a néhány (ezer? tízezer? millió?) embert, akikkel LEHET valami újat, jobbat építeni. A többi nem érdekli.

  Rohadtul ez ám a helyzet, higgyétek el. Az emberek többsége egyszerűen NEM HAJLANDÓ elfogadni, hogy mi kopogtat az ajtón.

 82. „A média azt adja, amit az emberek akarnak. Ennyire futja, sajnos.” Ezzel nem értek egyet. Vitatkozni azonban nem tudunk róla, mert tyúk – tojás probléma. Valójában mindegy, hogy anno az igénytelenséget sulykolták, vagy belülről fakadt, a lényeg, hogy itt van és magától nem lehet kimászni belőle. Azoknak, akiknek másra van igényük ott van számos másik csatorna, sőt a tv nélkül is van élet… Itt az „elitnek” -nem feltétlenül embercsoportra, hanem a pénzkeresés modern formájára gondolok- egyetlen dolog számít, hogy bizonyos szintű nézettség meglegyen, méghozzá olyanokból, akik hajlandóak a reklámokat is végig nézni, s biz. százalékban bedőlni nekik (kipróbálni – vásárolni a reklámozott árukból). A helyzet sztem. hasonlít ahhoz, amikor 1000 ft-ért elvisznek kirándulni, még programot is szerveznek valahol, sőt kapsz egy ingyen bögrét, amire semmi szükséged, de du. végig kell hallgatnod egy termékbemutatót, amin 10%-nak van rá lehetősége, -és ha nem teszi, kellemetlenül érzi magát- szóval vásárolni fog. Most azon vitatkozni, hogy ki a szemét – hülye, aki bepalizott, vagy akit bepaliztak, másodlagos. A felelősség közös, s ebben bent vannak a közönyös „potyautasok” is…

  A „visszacsinálós” politika felelősségével egyetértek. Voltak ilyen példák már itthon is, sokmindenben… Azt azért ne felejtsd el, hogy a nagy reformerek, akik jó dolgokat szerettek volna kivitelezni, sokszor érthetetlen módon félreálltak, vagy öngyilkosok lettek, esetleg Kennedy sorsára jutottak. Azért ez nem mindegy!
  Cs.

 83. 84!
  Jancsika ezzel a tévés csatornás dolgoddal nem értek teljesen egyet.Én mondjuk inkább Öveges professzort nézem,néztem,és még sorolhatnám.Csak tudod mostanság az ilyen, hogy is mondjam ,tudományosabb dolgokat meg kell fizetni..Ezzel azt akarom mondani,hogy nekem több száz csatornám van digitálisan befogható,és keményen fizetek érte..(Tibor bától megint kapok hogy telik az 500 ezerből,de ilyenekre nem sajnálom)Na szóval,pl. a két kereskedelmi csatorna amit ugye ingyen lehet fogni,szinte semmi nem kell hozzá,hát azokon megy a Győzike,és a sok valóság show,amit már én több éve be sem kapcsoltam…De sok embernek nincs pénze hogy egy kábel tévét bekötessen,választéka legyen,hát nézi a 2 kereskedelmi csatornát,és azokon ugye nem Öveges professzor műsora megy..De mehetne..nem de?Lehet hogy sokan megnéznék..
  Nem mindenkinek van pénze megfizetni,hogy egy kicsit szinvonalasabb ,tudományosabb műsort nézzen..

 84. 86: A tyúk kontra tojás hasonlat a legjobb talán. Itt egymással kölcsönható rendszerekről van szó, amiben mindenki a másik függvényében illetve reakciója szerint tesz dolgokat. Valaki korábban ezt nagyon találóan egy olyan sakkjátszmaként írta le, amiben mindkét félnek csak odáig tart az értelme, hogy az éppen SORON KÖVETKEZŐ lépést átlássa. Hogy mi lesz a lépésre a válasz, és arra aztán a viszontválasz, stb. stb. azt egyik fél sem látja át. Talán ez a legkorrektebb leírás erre.

 85. 69 Na ezzel egyet tudok érteni !
  A politikusok csesztetése apró szarságok miatt hülyeség .
  Erről (amit jancsika leír )a lényegről mindegyik politikus kussol ! Ez a fő gond velük .
  Nem ,hogy a megoldást nem kísérlik meg hanem a problémát sem tárják fel .
  A legnagyobb felelősége persze annak van aki éppen kormányoz .
  De amíg az ellenzék sem beszél őszintén addig ők sem alternatíva .

 86. 87: Egy internet előfizetés ma kb. havi 3000 forint. Az internetről most nagyon jó könyvek, filmek SZÁZEZREIT lehet letölteni, ezek közül BÁRMELYIK jobb, mint Győzike. Ja, és megjegyezném, hogy egyelőre (amíg a Fidesz kormány át nem írja a szerzői jogi törvényt) otthoni használatra mindez 100%-ig legális, mindaddig, amíg jövedelmed nem származik belőle, bármiről készíthetsz másolatot, olvashatod, nézheted kedvedre.

  Én így hidaltam át a TV-nézés problémakörét is: csináltam két listát, az egyiken azok a könyvek vannak, amiket el akarok olvasni, a másikon azok a filmek, amiket meg akarok nézni. A könyves listámon most kb. 700 könyv, a filmes listámon kb. 1200 film van. Ez asszem elég lesz egy pár évre a szabad óráim kitöltésére. Nincs szükségem a TV-re, amiben egy számomra tök ismeretlen ember dönti el, hogy mit nézzek. Majd eldöntöm én.

 87. 85-re:
  Nem biztos, hogy nem hajlandó, ill. nem akarja, van, aki nem tudja, mert számára már nem nadrágszíj-összehúzást jelentene, hanem az életét! Ha létezne már jól működő alternatíva, meggyőződésem, hogy tömegesen és unszolás nélkül szaladnának az „új világba” az emberek! DE mindenkinek nem lehet saját forrása…
  Cs.

 88. 89.
  Igen is meg nem is!

  Ha azt nézzük, hogy ők felelősek értünk, mármint a kormány, akkor igazán elvárhatjuk, hogy a megoldást keressék!

  Ha viszont azt nézzük, hogy mit akar a nép akkor meg tessék itt van! Ezt akarja, ami van! Hitegetést, ígéretet, és természetes minél tovább halogatni a rosszat!

  Politikusnak az mennyen, aki tud szépet és jót ígérni, függetlenül attól, hogy mi volt, mi van, és mi lesz! Ígérni meg pont a nép miatt kell! Olyan ez mint a Győzike, vagy mint a tyúk meg a tojás, hamár ezek úgyis kitárgyaltuk!

 89. 90!
  Jancsika,csak nyugodtan.Nem kell felkapni a vizet..Nem mondom hogy nincs igazad.De sok embernek nincs 3 ezer forintja,meg 2 ezer forintja se netre,se kábel tévére..
  Én is tudom hogy sok könyvet lehet letölteni a netről,és olvasni.Én is szoktam,és filmet is.Éppen azért is mondtam hogy most néztem meg a lopott időt cimű filmet,ami most pont szerintem ide vág a mai világba..

 90. Sajnálom.
  A kereskedelmi tévék azt adják, aminek legnagyobb a nézettsége. Övegest minden századik nézné. Győzikét 100-ból 98. Ebben a társadalomban éltek, ezt kell „szeretni”. te, aki semmit nem vesz meg, amit hirdetnek, nem számítasz.

  93:
  Demagógia off please. piára, cigire természetesen van 3000 forintjuk „sok embernek”.

 91. 93: Nem kaptam fel a vizet egyáltalán, sőt! Bocs, ha úgy „tűnt”…

  Egyébként a Lopott idő most felkerült a listára 1201-iknek. Köszi! 🙂

 92. 84: „Tibor bá: ugye ezt nem mondod komolyan?”

  Legalábbis JÓVAL közelebb állnának hozzá, mint ma. Elindultak az úton, csak 4 év után úgy döntött a nép, hogy köszöni szépen, nem kér a gyermekei számára is jövőt biztosító fenntartható gazdaságból még ELVI szinten se.

 93. 92 Neked is igazad van persze . 🙂

  Ha tömegek követelnék a teljes igazságot …de nem követelik..

 94. 93 Akinek nics 3000 forintja netre iratkozzon be a könyvtárba évi 1000 Ft-ért .
  Aki ma tudatlan csak magának köszönheti .

 95. Jancsika ,én csak az energiádat irigylem.De azt nagyon..
  Drakonisznak az agyát,Horváth Csongor intelligenciáját,Árpád kézügyességét,Arma összeesküvés tudását,Tibor bá tapasztalatát..Hú ha ez mind az enyém lenne.. 😉

 96. 99:
  Sebaj melike00, puszta seggnyalással ezt mind a szolgálatodba állíthatod (reményeid szerint). 😀 😀 😀 😀 😀

 97. 100!
  Na ez már beszéd.. 😀
  Ezt a akartam hallani.. 😉

 98. 85. Pontosan én is ezt mondtam sokakra. A népesség 99%-át úgysem menthetjük meg, ne akarjunk világmegváltani. Segítsünk annak az 1%-nak, aki felfogja, mit is teszünk érte.

  87. Évek óta nincs tv-m. Lehet világnézetem azért olyan furcsa a velem egyidőseknek, hogyha még lenne is kábeltv-m nem érnék rá bekapcsolni, mert ha van szabadidőm vagy olvasok, vagy olyan dolgokat nézek, amik érdekelnek. (Ha tényleg jó poén van egy reklámban, úgyis megtalál youtube-on… :P) Ami valaha is tv-be vagy felvételre került az torrenten, vagy youtube-on, (vagy is) megtalálható… Sőt még több is.

  90. Egyetértek veled, bár nekem nincs listám… Illetve ami van listám, azon mindig csak annyi van rajta, hogy egy-két héten belül biztosan fogyasztható legyen…

 99. 71 jancsika!

  Csak halkan kérdem, ha az elit annyira változtatni akart volna, akkor nem lett volna egyszerűbb NEM likvidálni Kennedyt? Melleslleg ha valaki változtatni akar, akkor arra hat akinek módja van változtatni. Az elnöknek nem úgy kell változtatnia hogy elkezd könyörögni a néphez, hanem fogja magát és cselekszik…

  Tudod? Ne arra figyeljetek amit mondok…

 100. 103:
  Talán Kennedy (1963) túl korán akart cselekedni és nem „szalonképesen” az oligarchák számára („apám mindíg mondta, hogy figyelj a szarháziakra”) -son of a bitch- ami abban az időben akkor sértés volt, hogy az újságok csak SOB-vel jelőlték, de mindenki tudta, mit jelent.

 101. 84. Jancsika

  „A média azt adja, amit az emberek akarnak.”

  Nem így van.
  Az emberek alapvetően nem hülyék, de minden elnyomó hatalom szivesebben dirigál hülye, vagy elhülyített tömegeknek.
  A média ehhez nagyon príma eszköz és akik tehetik ki is használják.
  Ahogy az ÍROTT SZÓNAK mindig is hatalma volt, úgy a mozgóképnek még több. Több évszázados technika alakult ki a médiának a hatalom szolgálatára állításában. Mivel a nyomtatott szónak és a mozgó képnek a legutóbbi időkig hatalmi monopóliuma volt szinte lehetetlen volt az ellenálás.
  A monopólium mostanában morzsolódik, ami a tömegek befolyásásolásáért folyó harcot egyre aggresszívebbé teszi.

 102. 100-ra:
  Tiborbá, csak a saját nevedben beszélj!
  Itt van még, aki a nyalogatást nem a seggébe szeretné… 🙂

  Bocs Melike, de ezt muszáj volt leütni.
  Cs.

 103. 69. Jancsika

  „Nem, a turáni eredetnek NINCS relevanciája a 21. századi problémáinkra.”

  De van.
  Az emberektől nem lehet úgy elvenni valamit, hogy nem adunk helyette valamit.
  Ha elvesszük a az EU-ba vetett bizalmat, a „modern” világhoz való felzárkózást, a vágyat, hogy nekem is legyen Audi 8-asom, akkor valamit kell adni helyette.
  A turáni kapcsolat valamelyest tompítja a „már megint rosz szekér után szalsdtunk” csalódottságát.
  És mivel alapos anyagi visszalépésere fog sor ülni, talán nem is rosz dolog egy kis befelé fordulás és a spiritualitásból való erőmerítés talán segít a nehéz időszakban.

  Sajnos „józanul” és materialista alapokon egyedül depressziót okoz ha simán elveszik az emberektől a dolgaikat, és még a reményt is, hogy valaha visszakapják. A tömegek intellektuálisan nem tudják feldolgozni, ezért marad a spiritualitás, mint cukor a keserű pirulán.

 104. 107-re:
  Ahhoz, hogy ezt tömegek „vegyék be” kellene még legalább 50 év! Manapság szarnak az emberek a spirituálisra, éppoly idegen tőlük, mint valaha a mai társadalom mozgatórugói voltak. A spirituális simán bevezetve oda fog vinni, hogy az azt képviselő hatalom is rövid időn belül le lesz váltva, s az elégedetlenség polgárháborús állapotokat fog előidézni, amire Attila éve ide, turáni konferencia oda, semmi szükségünk nincs. A történelmi egyházak térnyerése sem véletlen, társadalmilag talán nem is hátrányos, de előbbre ez sem fog vinni bennünket, max. egy évtized múlva megint szidják majd a „csuhásokat”. Amíg egy leromló életkörülményeket hozó rendszernek bárki haszonélvezője, ne számítson senki békére és megnyugvásra! Napjainkban minden felgyorsult. Alapvetően az idővel állunk hadban, mert semmire sincs időnk (Kronosz foglyai vagyunk). Ha nincs ötlet a szuper gyorsasággal módosuló igények felmérésére és szintén gyors kielégítésére, irányított rendszer-változtatásra ne számítsunk, csak a káosz-elmélet segítségével meríthetünk lehetséges irányvonalakat.
  Cs.

 105. 108 Horváth Csongor.

  Spirituális alapok nélkül nem fogjuk tudni megteremteni a fizikai alapokat a talpraálláshoz.
  Ráadásul ma csak olyan irány létezik fizikailag is, ami az összeomláshoz vezet.

  Arra ami jön ELSŐSORBAN lélekben kell felkészülni.
  Az útmutatást fog adni arra hogy iPoddal vagy búzával töltsük fel az éléskamrát.
  Amíg nem próbáljuk meg elfelejteni a belénk vert hamis értékrendet, nem tudjuk túlélni a következő éveket…

 106. 110:
  Ideológiai alapon nem lehet értékrendet teremteni.
  A hamis értékrend felismeréséhez és megváltoztatásához nincs szükség sem ideológiára, sem spiritualitásra, pusztán józanész és bizonyos alapismeretek, na meg a gondolkodás szükségesek hozzá. A spirituális tanok nem serkentik a gondolkodást, holott a jövőben leginkább tiszta gondolkodásra és okos döntésekre lesz szükségünk. Amiben egyetértek Veled (és sokan másokkal is), az a múltunk objektív feltárásának szükségessége, ill. a hamis, fejünket porba nyomó történelem tisztázása jövőnk érdekében.
  Cs.

 107. 111. Horváth Csongor

  „A hamis értékrend felismeréséhez és megváltoztatásához nincs szükség sem ideológiára, sem spiritualitásra, pusztán józanész és bizonyos alapismeretek, na meg a gondolkodás szükségesek hozzá. ”

  Hááát… pontosan a józan ész apró lépései juttatták ide a világot. A tudomány, a technika, a gazdasági csodák.
  Mindegyikről kiderült hogy gyakorlatilag kelepcék.

  Minden morál, erkölcs és tradíció félre lett söpörve, ami a „fejlődés” útjába állhatott.

  Az a munkaerőállat plázazombi „kultúrsokk” nélkül képtelen lesz az utolsó pillanatig lemondani a mobiltelefonjáról meg a plazmaTV-jéről, ha nem tudja hogy miért…

 108. 105:
  „Az emberek alapvetően nem hülyék, de minden elnyomó hatalom szivesebben dirigál hülye, vagy elhülyített tömegeknek.”

  Nagy büdös lófaszt.

  Az emberek alapból SEGG hülyék. Erre példa a korábban már említett elnöki beszéd. A SAJÁT ELNÖKÜK köpte a pofájukba, hogy gyerekek, ez a helyzet, vagy kimászunk belőle, vagy nagyon nagy baj lesz. Mit csináltak? Leváltották. Nem a rossz hírt dolgozzuk fel, hanem a rossz hír hozóját ütjük agyon (ez esetben politikailag nem választjuk meg újra, majd tönkre vágunk mindent, amit meg próbált valósítani).

  Még egy érv: SENKI nem kényszeríti az embereket arra, hogy Győzikét nézzenek, meg a millió bulvár szennylapot olvassák. Le lehet tölteni a normális filmeket internetről, el lehet menni a könyvtárba normális könyvekért. Az embereknek ez kell, ennyi. Freedom of choice. Csakhogy az emberek a szart szeretik és azt is választják. Ahogy Ganxsta Zolee mondta: „megveszed a lemezemet, mert az emberek szeretik a szart”. Ez van, Attila. Ennyire telik az általános intelligenciából.

  110-112:
  Egyébként a turáni eredetmonda, mint spirituális alap annyira nevetségesen irreális hazugság, hogy akár még működhet is.

  Pont úgy, mint a kereszténység.

  Hiszen Goebbels óta tudjuk: ha ELÉG nagyot hazudsz, azt az emberek gondolkodás nélkül elhiszik, és nem kell magyarázkodnod. Aki esetleg mégis rámutatna az ideológiai modell nyilvánvaló ellentmondásaira, azt a behülyített többiek örömmel elégetik, keresztre feszítik, megölik, megbasszák, megeszik, stb. stb. Még nagyon hergelni se kell őket. Az ember már csak ilyen.

  Csak egy a gond: Lehet, hogy menthetetlenül idealista vagyok, de nem tudom elképzelni, hogy ezt az előttünk álló evolúciós ugrást meg lehessen valósítani racionális, ésszerű, igazságokra alapozott ideológiai rendszer bevezetése nélkül. Ez eddig ment, de ezután szerintem nem fog menni. Hazugságra nem lehet tovább ideológiát építeni, mert pont a hazugságra alapozott ideológiák kora omlik most össze a szemünk láttára. Például az egyik legfőbb hazugság: hogy Isten a maga képmására teremtette az embert, és hogy az ember a „teremtés koronája”.

  Azonkívül azt is elég nehezen tudom elképzelni, hogy a turáni eredetmonda milyen formában tudná kompenzálni a több millió éhen pusztuló embert az életükért – csak Magyarországon. Ha az éhendöglés a tét, akkor baszhatod az ideológiai alapodat.

 109. ztroiu Says:
  2011.november.2nd. at 07:19
  113 jancsika!
  71 jancsika!

  Csak halkan kérdem, ha az elit annyira változtatni akart volna, akkor nem lett volna egyszerűbb NEM likvidálni Kennedyt? Melleslleg ha valaki változtatni akar, akkor arra hat akinek módja van változtatni. Az elnöknek nem úgy kell változtatnia hogy elkezd könyörögni a néphez, hanem fogja magát és cselekszik…

  Tudod? Ne arra figyeljetek amit mondok…

 110. 114: Kevered a szezont a fazonnal. Nevezetesen Kennedyt nem azért nyírták ki, mert a fenntartható világképet akarta volna hangsúlyozni, hanem három dolog miatt:

  1. Ki akart békülni az oroszokkal – amit a military-industrial complex nem nézett jó szemmel, hiszen fuccs a hidegháborúnak és a bombagyártásnak.

  2. Executive order 11110 – be akarta vezetni az arany standardot (újra) – na, ez meg a pénzügyi kartell szemét szúrta.

  3. A disznó-öböl meghiúsult inváziója után Kennedy gyakorlatilag az FBI és a CIA szinte ÖSSZES vezetőjének a tyúkszemére rátaposott – nevezetesen kirugdosta őket a hivatalukból. Pechjére ezeknek az embereknek még jócskán voltak kapcsolataik a hadsereg és a hírszerzés köreiben, így meg tudták szervezni Kennedy kinyírását a hivatalukon kívülről is.

  A fenntartható világkép Kennedy idejében még sehol nem volt, ugyanis akkoriban még ez nem volt terítéken. Igaz, Hubbert már 1958-ban kidolgozta az USA olajcsúcsára vonatkozó elméletét, de akkoriban még nemes egyszerűséggel kiröhögték. A választóvonal szerintem 1972 és a Limits to Growth, illetve az 1970-es olajcsúcs az USA-ban. Azt már komolyan vették többen is, és sokan tényleg elgondolkodtak, hogy lehet benne valami – ugyanis AKÁRMIT csináltak az amerikai olajmérnökök, képtelenek voltak tovább fokozni a honi kőolaj-kitermelést – pont, ahogy Hubbert és a Limits to Growth megjósolta.

  Cartert támogatta az elit, mert rájöttek, hogy változtatni KELL és a 70-es években még jóval kisebb véráldozatok árán ment volna a változtatás. Ami csodálatra méltó, hogy Carter programja alig négy év alatt óriási eredményeket tudott felmutatni! Tehát Carter nem csak „könyörgött”, hanem cselekedett is, és a programjának mind a 10 pontját következetesen be is tartotta. Például Carter idején a vagyoni különbségek az USA-ban CSÖKKENTEK, szemben a reagani időkkel, amikor irtózatos vagyoni különbségek kezdtek el kialakulni az amerikai társadalmon belül – igaz, az átlagnak ennek ellenére érezhetően jobb volt, mint a 70-es években.

  Aztán a 80-as évekre aztán rájöttek, hogy a változás meg fog bukni, nem azért, mert nem megvalósítható, hanem mert a közfelfogás egyszerűen NEM HAJLANDÓ elfogadni a változás szükségességét. Tehát azt csinálták, amit Reagan is javasolt: Tövig nyomták a gázpedált a már égő autóban, és egyenesen a szakadék felé irányították. Pont, ahogy a közfelfogás ezt megkívánta. És persze a mai napig azt hiszik, hogy ŐK ki fognak tudni ugrani az égő autóból az utolsó utáni pillanatban. Hogy mennyire lesz igazuk, azt majd eldönti a jövő.

 111. Nem keverem a szezont a fazonnal, hanem azt mondom, hogy az elit diktál, az elnök végrehajt!! Ha szembeszállsz az elittel, agyonlőnnek!! Ha azt csinálod amit mondanak jutalomban részesülsz!!

  Soha az életben nem az állampolgárok döntöttek fontos kérdésekben, kizárólag az elit!!

 112. 116: „Nem keverem a szezont a fazonnal, hanem azt mondom, hogy az elit diktál, az elnök végrehajt!! Ha szembeszállsz az elittel, agyonlőnnek!! Ha azt csinálod amit mondanak jutalomban részesülsz!!”

  PONTOSAN. Ez a bizonyítéka annak, hogy az elit AKARTA a fenntartható gazdaságra történő változtatást a 70-es években. Ha nem akarták volna, Carter is úgy végzi, mint Kennedy. De akarták, sőt, TÁMOGATTÁK – Carter programja ennek köszönhetően tudott eredményeket felmutatni.

  „Soha az életben nem az állampolgárok döntöttek fontos kérdésekben, kizárólag az elit!!”

  Ebben vitatkoznék. Pontosan erre példa a 80-as évek. Az elit el tudta képzelni a fenntarthatósági program folytatását, az emberek nem. Az emberek Reagan mellett döntöttek, ennek bizonyítéka az is, hogy Reagan a mai napig a legnépszerűbb amerikai elnök.

  Az a baj az „elit tehet mindenről” felfogással, hogy megint ALKUDOZOL. „Nem, nem, nem, NEEEM, NEM A MI HIBÁNK, az elit tehet mindenről, az elit a hibás, csak, csak, CSAK az elit, SENKI MÁÁÁÁS!!!! ÉN NEM LEHETEK HIBÁS!!!!”

  Csak én érzem, hogy ez megint a felelősség áthárítása – TEHÁT alkudozás?

  Ha BÁRMILYEN esélyünk van a változtatásra, akkor ez a szemlélet a LEGELSŐ, amin változtatni kell. Ha kellően sok ember akar majd változtatni, akkor az elit is támogatni fogja a változást, hidd el. A „kritikus tömeg” így is, úgy is össze fog jönni, legfeljebb úgy, hogy kellően sok ember pusztul el, és a túlélők azok közül fognak kikerülni, akiknek a felfogása megfelelő lesz. Vagy mind elpusztulunk.

 113. 117!
  Jancsika megint kiabálsz.Te megtanultad a magadét,le a kalappal.Le tettél az asztalra valamit..De Te is úgy döntöttél,hogy elmész innen ,mert külhonban jóval többet lehet keresni,mert Te is jobba szeretnél élni.És hogy most a több pénzedet „normális” dolgokra költöd vagy sem,ki tudhatja?Ki dönti el mi a normális?
  Sokan szeretnének rajtad kívül is jobban élni,és sokan tesznek is azért valamit..ki így,ki úgy..
  Szegények mindig voltak,és lesznek..

 114. 117. Jancsika.

  A pék kenyeret süt, erre van jogosítványa.
  Az elit vezet. Erre választották – vagy könyökölte be magát.

 115. 113, Jancsika

  Alpáriságban nem kívánom felvenni a versenyt, de a tartalomhoz azért hozzáfűznék ezt azt.

  Ha az embereknek annyit és annyian hazudtak, nehezen veszik észre az igazságot… tipikus esete a kiksskakasnak, amikor tüzet kiált.
  Ráadássul ez tudatos félrevezetés eredménye.
  Tudatos lerothasztása az oktatási rendszernek, a hamis értékek reklámozása, satöbbi.
  Azért nézik az emberek Győzikét, mert csúcstechnikus tudósok majd 100 évet töltöttek azzal, hogy tudat alatt befolyásolják a tömegeket, a saját józan eszük ellenére. Ez nem az emberek hülyeségét bizonyítja, hanem a lámpavasra való gazemberek túlzott „intelligenciáját”.
  Többször ajánlottam a „Century of the Self” dokumentumot, de gondolom, nem szívesen konfrontálódsz hiedelmeid rendszerének ellentmondó tényekkel… a te dolgod.
  Mint ahogy az is, hogy mindenki hülye, csak téged vert meg a sors, hogy az átlagnál okosabb vagy, és most úgy csinálsz mintha szenvednél tőle.

  A turáni eredetmonda talán valamivel közelebb áll az igazsához, mint a finnugor hazugsághalmaz, amit gyarmatosítóink találtak ki nekünk.

  Ami a spiritualitást illeti, azért a legtöbb hullát racionális, ésszerű ideológiákra hivatkozva termelte ki a történelem, mint a gyarmatosítás, az „élettér” igénye, a „szabadság, egyenlőség, testvériség” eszméje, az „egyenlő jogok, mindenki szükséglete szerint”, és újabban a demokrácia terjesztése….
  Igen… és és a józan észre hivatkozva sikerült kultúrájától megfosztani az „európai civilizációt” aki már környezetéről kevesebbet tud, vagy vesz észre, mint a bantu néger…

  A racionális, ésszerű igazságok hitelüket vesztették.
  Eddig annyiszor csapták be velük az embereket, hogy annál többet kell mutatni.

  Az éhendöglés pontosan az a tét, amit NEM LEHET racionálisan és ésszerűen kezelni. A racionális és ésszerű cselekedet, hogy már az éhendöglés előtt irtsuk ki a potenciális riválisokat az utolsó falat kenyér megkaparintásáért.
  Vannak tippjeim, hogy kik fogják kezdeni.
  És semmilyen racionális és ésszerű garancia nincs arra, hogy el lehet kerülni az éhendöglést… csak esély, de ennek az esélynek a nagyságáról is mindenki mást mond.

 116. A felelőségről :

  „Az ember nem lehet elég óvatos olyan
  elmélet iránt, amely valamely válságos életjelenséget külsõ okoknak
  tulajdonít, és az embert a kötelezõ felelõsség alól fel akarja menteni. Az elsõ ok mindig az ember. A felelõsséget nemcsak tisztességbõl kell vállalni, hanem mert ez így értelmes, így van lehetõség arra, hogy az ember a helyzeten, amelyet felidézett, a maga akaratával változtasson.”

 117. 117: Jancsika, tényleg keversz dolgokat. Felelősségáthárítás létezik, egy alapvető emberi pszichés mechanizmus.
  Azonban te olyan dologra húzod rá ezt a jelenséget, aminek maximum csak részben ez az oka.
  Hogy az emberiség elment az önpusztító jövőtlen fogyasztósdi irányába, az egyrészt valóban általános emberi ösztöneinkre is alapult, ezen túl azonban az ELIT évszázadok óta tudatosan rombolja azokat az intézményeket, szokásokat, hagyományokat, erkölcsi normákat, amik ezt fékezhették volna.
  Hogy aztán ugyanez az elit hozta létre a Római Klubot, az magától értetődően igaz, épp ezért gyanús, hogy hátsó szándékkal tette. Carter valóban tipikusan az ő emberük volt, bár nyugdíjasként mintha átment volna lázadóba, konkrétan a palesztin ügyben.
  Azt én se hiszem, hogy Kennedyt valamiféle fenntarthatóság iránti terveiért ölték volna meg, de arról szó sincs, hogy Hubbertet mindenki kiröhögte volna, épp az elitben nem is volt újdonság az, amit ő komolyabb szakmai számításokkal öntött formába. Csak kapásból nézz utána Rickover admirális tevékenységének e téren, az illető nem egy alternatív blogger volt. Azt hiszem, legalább Malthus óta képben van a háttérhatalom, hogy a Föld erőforrásai végesek. Huxley a háttérhatalmi szivárogtatás műfajába tartozó „Brave New World” könyvében nem véletlenül ír „Malthusi gyakorlatokról”. Tudták jól már a 19. sz-ban, hogy ez egy ördögi versenyfutás a szakadék felé. Innentől kezdve nem (csak) az áthárító kisemberek tömegeinek bűne, hogy a tudó elit mégis a szakadék felé terelte őket.

 118. 122 Igy van . 🙂 De tök mindegy ki mondta igaz .

 119. Rossz hírem van!
  A finugor contra eredetmonda vita lezárva. Anyázás befejezeve.

  123:
  Én azt hiszem, hogy ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Az Ember minden időkben iparkodott minél kevesebb erőfeszítésel minél jobban élni. a cél érdekében gondolkodás nélkül használt fel mindent, nem törödve a másodlagos következményekkel. Ezt a gyakorlatot mind a mai napig folytatja és folytatni fogja a végső pusztulásig. Az Emberiség nem dönt, hagyja, hogy történjen vele valami.

 120. 125: ez a leegyszerűsítő szemlélet nem veszi figyelembe a sokezer éves emberi társadalmi-kulturális-erkölcsi stb. fejlődés vívmányait azon a téren, hogy az emberek közösségek tagjaként ne a legrosszabb ösztöndöntéseiket hozzák meg nap mint nap. Mind átesünk valamiféle szocializáción. A te blogod vissza a múltba bejegyzései is sokszor igazolják, hogy például az emberi együttélés viszonyai terén is jelentős hanyatlás következett be mára a gyerekkorod óta. Miközben korábban történelmileg sikerült felmászni arra a szintre, ahonnan azóta tudatos kultúrarombolás következtében lejjebb süllyedtünk. Tehát nem igaz, hogy csak lefelé mehet az emberiség, látjuk, hogy volt, amikor „felfelé” ment.
  Ha ez igaz az emberi együttélés szabályaira, normáira, kialakult viszonyrendszerére, akkor igaz lehet az emberi társadalom és a természet viszonyára, a fenntarthatóság kérdésére is. És erre is vannak konkrét példáink, főleg Gézának, bár mostanában nemigen járt erre.

 121. 125. Tiborbá

  „Az Ember minden időkben iparkodott minél kevesebb erőfeszítésel minél jobban élni. a cél érdekében gondolkodás nélkül használt fel mindent, nem törödve a másodlagos következményekkel.”

  Tagadhatatlan, vannak ilyenek is.

  De ot vannak a sportolók, akik logikailag megmagyarázhatatlanul izzadnak, szenvednek, kimutatható haszon nélkül… az egészséget egy kis kocogás árán is megszerezhetik.
  Ott vannak a szobrászok, akik megfaragják a szobor hátát is az épületek homlokzatán, pedig tudják, hogy soha senki nem látja.

  Akik becsületesen végzik a munkájukat, pedig akár csalhatnának is.

  Melyik is a „normális” ?

  Gondolom, hogy attól függ, ki milyen háttérrel rendelkezik ezt illetően.

 122. 126 & 127:
  Nagyon mély gondolatokat feszegettek, amelyekre a megbizható választ mind a ma napig nem tudtam megadni saját magamnak se. Lássuk csak mikkel tudok előrukkolni!
  Ha csak európai szinten spekulálok, akkor valószínűleg jelentős szerepe van a katolicizmusnak, amely elhitette a hatalmas tömegekkel a másvilági, érdemek szerinti megmérettetést, és persze megelőzően lefektetett egy bizonyos erkölcsi normát. Csakhogy a felvilágosodás beköszöntése ezt elkezdte fellazítani. Persze a folyamat lassú, hiszen a korai szocializáción nehéz változtatni, jó sok pofáraesés kell hozzá.
  Hasonló fontosnak vélem a jólét felfutását. Hogy mire gondolk azt megtudhatod, ha végígnézel egy történelmi filmet. Hogy élt egy király, mily csekélyke volt a különbség a királyi lét és a jobbágyi lét között. Nem a robotra gondolok, de ami azon felül volt. Télen a király is fázott. Ő is büdös klozetba járt. Ő is megkaphatta a fertőzéseket. Miből állt a kiváltsága? Vadászhatott, lakomázhatott, vitézi tornákon vehetett részt, gyaloglás helyett vagy lovagolt, vagy cipelték. ENNYI. Ma az átlag polgár – ha nagyon akar – elrepülhet Hawaii-ba, ott tucatnyi sportfoglalkozásban vehet részt. Nem ragozom. De a távoli múltban a megszerzett extra javakkal nem sokat tudtak kezdeni, ellentétben a jelennel. Ez gyorsítva láthattuk 1990-től. Addig nem nagyon volt érdemes tépni, mert ha lett egy csomó pénzed, nem tudtál mit kezdeni vele. Amire volt lehetőség az olyan olcsó volt (könyvek, színház, mozi, sport), hogy bárki élhetett vele. Tehát ma már „érdemes” rátépni a pénzre, mert pénz birtokában bármilyen vágyad van, teljesíthető. Vagyis ma a javak megszerzéséért sokkal nagyobb a verseny, mint korábban. A nagyobb vereseny pedig azt eredményezi, hogy akár a „játékszabályok” felrugását is vállalják a résztvevők.
  Ha ezt elfogadjuk indoklásnak, akkor nincs van kilátás a dolgok megjavulására, mert az emberiség már nemigen fog újra hinni egy végítéletben, és a jólétet pedig megismerte.
  Kivételek? Én úgy gondolom, hogy a kivételek azért vannak, mert egyes embereknek a „lelki kielégülés” nagyobb élmény, mint egy 10 milliós terepjáró. De ezek reitkák, mint a fehér hollók. A széles társadalom részére egyáltalán nem jellemző.

 123. 127:
  „Ott vannak a szobrászok, akik megfaragják a szobor hátát is az épületek homlokzatán, pedig tudják, hogy soha senki nem látja.

  Akik becsületesen végzik a munkájukat, pedig akár csalhatnának is. ”

  Ez igaz, de nem annyira érthetetlen, hiszen a megrendelő mondjuk teljes alakot rendelt, nem pedig mellső részt.
  De ha nem ez van, akkor pedig tényező az azonnal tettenérhető hiányosság a munka teljességére nézve.

  Olyan dolgokra viszont, amelyek kihatása az ember saját élete alatt sem feltétlen szembesül közvetlenül, nincsenek ilyen hatással, emiatt nem számítanak annyira. (Egy pár ember kivételével.)
  Ilyenek a távolabbi jövőnkre és utódaink jövőére kiható dolgok is.

  Jó példa, hogy ki hogyan vélekedik a nyugdíjas éveiről legalább 20-40 évvel előtte. Ne bonyolítsuk most ezt valós feltételekkel, mint a magánnyugdíjpénztári kérdés. De Pl. ha ma azt mondanák, hogy nem kell többé nyugdíjárulékot fizetned, de nyugdíjat sem fogsz kapni, akkor bőven lenne olyan, aki megtehetné, hogy félretesz, de mégsem teszi meg. Tiszta ok-okozati összefüggés, de valahogy túl távoli egyeseknek, és mindig lehet mondani, hogy majd holnaptól gyűjtök kicsit többet, de ma inkább elkölti a pénzét az utolsó fillérig hülyeségekre. És ez még kézzelfogható önös érdek, mit várhatsz akkor olajcsúcs meg fenntartható fejlődés ügyben.

 124. 128!
  „Tehát ma már “érdemes” rátépni a pénzre, mert pénz birtokában bármilyen vágyad van, teljesíthető”

  Ez amolyan sátánian hangzott.. 😉

 125. 131. Tiborbá

  És szerinted ez a „köz” gondolkodás mennyire globális?

  Mondjuk lehetne differenciálni a TV, a fősodratú média és a reklámok számára szabadon elérhető „fejlett” tömegek, és ezen áldások nélkül vegetáló fejltlenebb törzsek között, akiknek anúgy sincs sok esélye „rátépni” a pénzre?

 126. 129. d311c

  Hmmm… lehet hogy tényleg nehéz egyesek számára a becsület fogalma, ahol az igéret vagy az ember saját maga által támasztott követelményei a mérvadóak, és nem az ügyeskedés, vagy a lebukástól való félelem.

  Na mindegy.

  A nyugdíj viszont a történelem nagyon kis hányadában volt jelen.
  A család évezredeken keresztül megoldotta, hogy a „független” öregeknek ne a TV előtt ülve nézett szappanoperák legyenek a legfontosabb elfoglaltságaik.
  Összességében, talán egy generáció tudta csak élvezni…
  Túl nagy pénz, túl nagy koncentrációban ahoz, hogy bármely kormány ellen tudjon állni…
  Az angolok már 20 éve Trident atomtengeralattjárókat építettek belőle… Az USA is elköltötte.
  Már a franciák is vakaródznak…

  Tehát tényleg : ha valaki tud, félretesz, vagy úgy neveli a gyerekeit, hogy ne hagyják éhendögleni… Ha a gyerekeit is úgy faragja mint a szobrok hátát, akkor öregkora is olyan lesz.

 127. 133:
  Persze. A nyugdíj csak egy példa volt a hosszútávú gondolkodásra. A megvalósulása, hogy megfelelően nevelt gyerek vagy öngondoskodás, az ebből a szempontból mindegy.

  Az látszik, hogy elég sokaknak ez a hosszú távú tervezés és ténykedés akkor is hiányzik az életükből, ha tisztában vannak a hátrányaival, és meg is tehetnék, de mégsem teszik.
  Így pedig nyilvánvalóan mindig lesz egy réteg, aki nem fog ügyelni a környezetére, még akkor sem, ha 10-20 év múlva beledöglik miatta akár saját maga, és mégcsak nem is az utódai.

 128. Európa kitalálta, Amerika megcsinálta,
  Amerika megcsinálta, Ázsia lemásolta,
  Ázsia lemásolta, Amerika elfogyasztotta.

  Ki van bajban valójában?

 129. Tibor bá’, nem szeretem, egyenesen utálom, ha 2011-es posztot dobsz fel ide.
  Mire jó ez??

  Most 2013 van, és OV fenyegetés. Szívesen olvasom a posztjaidat, de akkor, ha naprakészek.

  A 2011 két éve volt, minek beszéljünk erről??????????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük