(626) 2-3 héten belül pénzügyi összeomlás?

Tibor bá’ online

Robert Shapiro az IMF tanácsadója a napokban kijelentette, hogy „Készüljenek fel a két-három héten belül bekövetkező globális pénzügyi összeomlásra.” Nem fordítási hiba, nem feltételes módban fogalmazott, egyértelmű kijelentés hagyta el a száját. Lehet, hogy igaza lesz, lehet, hogy nem. Nem kell sokat várni, hogy kiderüljön. A megdöbbentő, sőt az egyre ijesztőbb lényeg mégis az, hogy a pénzügyi világ bennfentesei, az igazi nagymenők egymás után érzik úgy, hogy el kell mondaniuk az IGAZAT. De mi is az igazság?

 A hírek, jelentések, szakvélemények halmazából ki-kicsúszik néhány dolog, amiket ha összeragasztunk, akkor most már mindenki számára kibújik a szög a zsákból. A spekulánsok, akiket a szakma udvariasan „befektetőknek” nevez, és akiktől annyi minden függ, akik szinte élet-halál urai, nem Gross Izidorok, vagy Klein Árminok, akik  ott tolonganak az árverezési teremben és a vételre felkínált államkötvényeket „lejegyzik”. Nem, a „befektetők” megnevezés mögött  valójában a BANKOK állnak. Elsősorban a bankok veszik meg az államkötvényeket, és csak hátul kullogva rúgnak a labdába a befektetési alapok, a nyugdíjalapok. A bankok azok, akik úgy döntenek, hogy egy adott ország túl nagy kockázatot képvisel, tehát a kötvényeire fizetendő kamatlábra rá kell pakolni „kockázati felárat” (ami most Magyarország viszonylatában 5,53 %). A bankok azok – igen a Magyarországon működő bankok is, beleértve az OTP-t – akiknek ÉRDEKE, hogy egy adott ország minél nagyobb kockázatot jelentsen, mert akkor emelhetik a kamatlábat. És az is az érdekük, hogy minél több államkötvényre tegyenek szert, mert a főkönyvükben az mint első osztályú követelés jelenik meg, és egyben fedezetet jelent további kölcsönök kihelyezésére. Dől a pénz a bankokhoz. A menedzserek Amerikában dollár, Magyarországon forint milliókat keresnek havonta, és a banki alkalmazottak is ragyogóan meg vannak fizetve, van miből.

Viszont a „kockázati felár” – mint láthattuk – egyáltalán nem jelenti azt, hogy a bankok vállalnak kockázatot. Ugyanis, amikor bedőlnek a hitelek, vagyis az adósok nem fizetnek és a bank elveszíti a tőkéjét, a kormányok nyakukat törik, hogy kimentsék őket a szarból (bailout) és a csődbe jutott bankot „feltőkésítik” azaz kapnak egy nagy rakás állami pénzt, amit idővel az állampolgárok fognak összedobni adók formájában. A bank nem kockáztat, ami úgy néz ki, mint kamaszkorom vicces mondása: gyere snúrozni, ha fej akkor én nyertem, ha írás, akkor te vesztettél. Ha a bank behajtja a tartozást kamatokkal együtt, akkor a bank nyert, ha nem tudja behajtani, akkor a állam fizet az adósok helyett. Olcsó játék hülye állampolgárok számára, de most kezdünk túlnőni a létező kereteken. Miért is?

Amikor egy adós már az esedékes kamatokat se képes törleszteni (költségvetési hiány), illetve a kamattörlesztés lehetővé tétele miatt újabb kölcsönöket kénytelen felvenni, akkor tudni lehet, hogy a tartozását soha az életben nem lesz képes kifizetni, sőt a kamatterheket se, azaz egyre mélyebbre süllyed az adósságba. Így esik meg az, hogy az eredetileg felvett 10  egység hitelt már többszörösen visszafizette és mégis már 100 egységgel tartozik, aminek az éves kamata már meghaladja az eredetileg felvett hitel összegét. Ha ez a tőke sokszorozás elég sokáig folytatódik globális síkon, akkor el kell jönnie egy pillanatban, amikor a hitelek bedőlése már akkora összeg, hogy egy Amerika, egy Európai Unió se képes helytállni az adós helyett. Itt Európában most jött el ez a pillanat. Sárközi és Merkel most próbálja – egészen biztos infláció nélkül utoljára – összehozni azt az irgalmatlan mennyiségű pénzt, amire szükség lenne a görögök megmentéséhez, ami valójában a francia és német bankok megmentése, hiszen főleg ők a hitelezők. Persze lenne alternatíva, nem megmenteni a bankot, bukjon el az ebadta. Csakhogy a világot már réges-régen nem a kormányok irányítják, hanem az oligarchák. Az amerikai képviselőket, szenátorokat rég felvásárolták, mondhatnám kilóra. Az amerikai elnök olyat nem tesz, az amerikai kongresszus olyan törvényt nem fogad el, amit a TŐKE kifogásol. A világ országainak vezetői pedig olyat nem tesznek, ami az amerikai külügy jóváhagyását nem élvezi, vagy ha igen, akkor Milosevics, Hussein, Gaddafi sorsára juthatnak. Marad tehát a bankok megmentése, aminek most érkeztünk el a végső fázisához. Mi lenne ez?

A bedőlt adósságok miatt tőkét vesztett bankok megmentése jó hitelminősítésű országok (pl. Németország, Franciaország) kötvénykibocsátásából már nem lesz fedezhető. Nem lesz itt semmiféle pénzügyi összeomlás 2-3 héten belül. Meg fog indulni a virtuális bankóprés, nyomni fogják az Eurót, pont úgy, ahogy a dollárt. Ezzel az új pénzzel fogják betömni a lyukakat, és a törvényszerűen bekövetkező infláción keresztül fogja vagyonvesztésével mindenki kifizetni a bankok követeléseit, egészen addig, amíg minden  vért ki nem szívtak az emberekből. A kapitalista rendszer olyan, mint a rákos sejt, végül megöli azt, akin éveken át élősködött.  

http://bit.ly/nK5cF1

http://www.youtube.com/watch?v=6UGDTtqklSo&feature=player_embedded

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

 

147 gondolat erről: „(626) 2-3 héten belül pénzügyi összeomlás?

 1. Tisztelt Tiborbá!

  Tegnap hallgattam egy előadást Bogár László közgasztóltól élőben, ugyanezeket a dolgokat mondta el ő is. Magyarország háborúban áll, évtizedek óta pusztítanak bennünket. Ez a háború nem fegyverekkel zajlik, hanem két pénzszivattyú is rá van kapcsolva az országra. Az egyik a multik, a másik az adósságcsapda, mindkettő szívja ki a pénzt az országból. A lakosság egészségileg tönkremegy és a népesség fogyni kezd, olyan terheket raknak ránk, tömeges pusztítás folyik, módszeresen, szó szerint kiszívják a vérünket. Szemünket bekötve vezetnek bennünket. Az országban magyar emberek által megtermelt haszonnak a 80 %-át kiviszik az országból! Ehhez jön az adósság törlesztés és a kamatok, mintegy 7000 milliárd forint minden évben. Összesen 27 000 milliárdot termel meg a gazdaság, tehát addig folytatják a pénzleszívást, amíg csak tudják, de a magyar emberek már így is a teljesítőképességük határán vannak.

  Fogy a nemzet, és amíg az ötvenes években a két háború után kétmillióval lettünk többen, tehát a születések száma kétszerese volt a halálozásoknak, addig 2026-ra, Mohács 500. évfordulójára elérjük, hogy kétmillióval leszünk kevesebben, vagyis a halálozások száma kétszerese lesz a születéseknek és onnan már nincs visszaút. Van még 15 évünk, hogy cselekedjünk.Évtizedek kellenek ahhoz, hogy módszeresen kimásszunk ebből a csapdából, amivel pusztít bennünket ez a globális erő és csak nagy áldozatok árán sikerülhet.

  Bogár szerint a megoldást csak kisközösségi szinten lehetséges elkezdeni nagy áldozatokat hozva és szolgálva egymást, egyre jobban megszerveződve felszólalni és fellépni ez ellen a pusztító erő ellen. Erkölcsi, lelki, szellemi megújulás kell ehhez, amíg nincs rendben ez az alap, addig fizikai és gazdasági síkon tönkremegy a nemzet.

  Szerinte minden ebből indul ki, amire felhozott két példát is. A pénz mozgat mindent a mai világban, a hitelek. A hitel szó alapja a hit, mely lelki, bizalmi tényező. Ugyanez van a latinban is, credo hitet jelent, ebből ered a credit. Ez a hit és bizalom omlik most össze és ennek anyagi megtestesítője, jobban mondva az ezen felépülő pénzrendszer roskadozik, recseg-ropog.

  Tehát egy erkölcsi, szellemi, lelki megújulás kell, családi, kisközösségi szintről kezdve, ami rendbe teszi egészségünket (fizikai sík) és gazdaságunkat.

 2. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
  Hát, a Szlovákok nem szavazták meg, reggel hallottam. megy a játék.
  Kisember szinten: Itt az idő kiszedni a bankból, és jól elszórni a pénzt hasznos dolgokra, még a Nagy Áremelkedés előtt.
  Ha nincs pénz, kölcsön kell kérni a Banktól , mondjuk legalább 10-től 🙂 fedezet nélküli személyi hitelt. Ugysem tudják majd vonni a fizetésből, ha kirúgják az ember az állásából. Ezt kérem, a: Pozitív Monetáris Ellenállás.
  Holnap megyek is kukorica darálót, meg műanyag ablakokat hajkurászni!

 3. Na, idézet következik…

  ————————

  Ma minden tevékenységünk a pénzen alapul: pénzt kapunk az elvégzett munkáért, pénzt fizetünk a boltban. Hétköznapi szinten a pénz normális értékhordozóként működik; akinek viszonylag kevés van belőle, a saját életét el tudja vezényelni vele. Mindannyian elhisszük, hogy meg tudjuk venni a kenyeret a boltban, jönni fog a gáz és a villany, ha a keresetünk megfelelő részét erre költjük. Ez a közös hitünk tartja mozgásban a valós, hétköznapi életet.

  Ugyanakkor azok a szervezetek, amelyeknek a kezében mérhetetlen vagyonok halmozódtak fel, teljesen irreális helyzetbe kerültek. A jelen árfolyamok figyelembevételével megvehetnék a fél bolygót, talán az egészet is – csakhogy százan állnak mellettük, akik ugyanezt megtehetnék. A kezükben levő „vagyon” valós fedezete gyakorlatilag nem létezik. Ha elkezdenének vásárolni, a többiek is venni kezdenének, egymásra licitálva vernék fel az árakat, zuhanna a pénz értéke egészen addig, amíg le nem ereszkedne ez a rettenetes lufi. Mi történne viszont akkor, ha az árak egyszerre több százszorosukra emelkednének? Természetesen a béreket is ugyanígy fel kellene emelni, a beruházások költségei az egekbe szöknének, ennek megfelelően emelkednének a kamatok stb. – a végeredmény a totális káosz.

  Ezt elkerülendő ma a bankok a megrendült bizalmat újabb rettenetes mennyiségű mesepénz létrehozásával „orvosolják”. Magyarul, amikor egy bank kénytelen elfogadni, hogy a hitelei mögött nincs fedezet, kiadta a kezében levő pénzt, és nem fogja visszakapni egészen egyszerűen azért, mert nincs annyi megtermelt vagy a jövőben megtermelhető érték a rendszerben, amely valóban behozná az elvárt kamatnyereséget, akkor az állam azt mondja: de igen, itt a pénz, ami neked most hiányzik. Nyilván valós érték emögött sincs, a hiányzó falat tapétával pótolják, mert pont úgy néz ki. Más mód nincs a káosz elkerülésére, viszont ez a „beavatkozás” életben tartja, sőt tovább táplálja azt a rendszert, amely ilyen lehetetlen állapotot idézett elő, és amelynek semmilyen belső motivációja nincs arra, hogy kilépjen ebből a mederből.

  ———————-

  Hajnalvilág (2008), NYOLCADIK oldal. Túljutottunk a „Bevezetésen”! 🙂

  Az előtte lévő néhány bekezdés pedig arról szól, hogy mindez nem a gonosz zsidók, szabadkőművesek, politikusok, bankok, vagy az ősmagyarok lelki világa miatt van így, hanem egy náluk sokkal könyörtelenebb hatalom, az ELEMI MATEMATIKA következménye, amit az imént felsorolt hőbörgés miatt félretett józan ész minden megerőltetés nélkül képes végiggondolni. Szerintem.

  Ennek megfelelően minden egyes leírt karakter és minden egyes perc, amit azzal töltünk, hogy a pénzügyi rendszer „csapdáit”, meg a jelenségek „felelőseit” keressük és pocskondiázzuk habzó szájjal (ja, meg egymást miattuk), KIDOBOTT IDŐ, és semmi köze az „értelemhez” vagy a „vitához”.

  … máris elnézést kérek, már itt se vagyok… 🙂

 4. javitás:
  „RT ben a Goldman S. ról és a virálkent terjedő BBC sokkoló “traderről” >> igaza van ezt erősíti meg az RT”:
  http://bit.ly/nOaXda

  a GS ről a hivatkozott cikk:
  http://bit.ly/nOaXda
  az az érzésem(nem olvastam el) ebből tartott előadást Drábik (erre alapozva), hogyaszongya az utóbbi (kb. 6-7 én nem emlékszem) buborékot a GS számlájára írhatjuk.

 5. A bankprés be fog indulni ahogy Tibor bá írja, ez kétségtelen ahogy az is, hogy ez az elkerülhetetlen inflációhoz fog vezetni. Nagyon leegyszerűsített példával élve, talán ahhoz lehet mindezt hasonlítani, mint amikor a multinál a vizes zsemle árát nem emelik, hanem egyre kisebb lesz a zsömle és ezt palástandó egyre több puffasztót tesznek bele, vagyis szemre nem látszik de tömegre nincs meg.Tehát ugyanannyi pénzért valójában kevesebbet kapsz.

  4, 11 órával ezelőtt jelentek meg erről az első tudósítások a nemzetközi híroldalakon, mármint az Iran elleni szankciókról. Ez egy nyílt titokként kezelt forgatókönyv része, de azt hiszem erről már itt is szó volt, nemhiába vannak az orosz és kínai kapcsolatok az eddigi minden idők legmagasabb fokozatára kapcsolva.

  Nem szeretnék vészmadár lenni, de a fő cikkben foglaltakkal egyetértve lesz itt még csajkával való sorban állás egy falat meleg ételért.

 6. USA is pumpált eleget, jön az EU pénzpumpa, svájc már pumpál, anglia is belekezdett: http://bit.ly/nN4usQ

  „Változatlan szinten, a több mint két és fél éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartotta az alapkamatot csütörtöki ülésén a Bank of England monetáris tanácsa.

  A brit központi bank döntött arról is, hogy újabb 75 milliárd fontot juttat a brit gazdaságba, vagyis folytatja a „mennyiségi könnyítés” programját – számol be a BBC. A Bank of England korábban már 200 milliárd fontot pumpált a gazdaságba, például államkötvények vásárlásával, hogy ezzel is fokozza a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitását.

  Szerdán tették közzé az Egyesült Királyság GDP-adatát. Eszerint a gazdasági növekedés 0,1 százalékos volt április és június között, ami elmarad a korábban várttól.

  A brit kereskedelmi kamara üdvözölte a központi bank 75 milliárd fontról szóló döntését, mondván: ez növelheti a befektetői bizalmat. A kamarában ugyanakkor úgy vélik, a lépésnek csak korlátozott hatása lesz.”

  Erről beszélünk itt is 1-2 éve, hogy több lesz a kinyomtatott ebédjegy és kevesebb a kiadható ebéd. Hisz ezért vettük az aranyat is… Ami még ködös számomra, hogy mikor lesz majd érdemes becserélni az aranyat földre és fegyverre? Talán jövőre? Vagy csak később?

 7. Egy dolgot nem értek. Hova lesz ez a rengeteg kiszivattyúzott pénz? Úgy értem, vannak látható, ismert gazdag emberek (sportolók, színészek, üzletemberek, diktátorok stb.). De a Rotschildok, Fuggerek és leszármazottaik olyan óriási összegek felett diszponálnak, amik még az előbb említett gazdagok számára is felfoghatatlan. Igen ám, de mit csinálnak vele? Már az ismert gazdagoknak is több pénzük van, mint amit valaha is elkölthetnének, de mit csinálnak a háttéremberek az ezermilliárd dolláros vagyonokkal? Nem értem, tényleg. El lehet menni űrutazni, megvan a legújabb Koenigsegg sportkocsi, a Mount Everestre is felviteti magát a serpákkal, és aztán? Ezt már a „normál” gazdagok is megcsinálják.

 8. 8: Titokban már a Marsot gyarmatosítják. Ahhoz kell a pénz. 😀

 9. 8. Egy szempont: gondolkodásmód: több generációban való gondolkodás, az említett családok hány száz eve vannak?
  Kiyosaki (Cash Flow negyszög) a gazdagság def. egyik kitétele „és hány generációig marad fen a vagyon”

 10. 3: „Ennek megfelelően minden egyes leírt karakter és minden egyes perc, amit azzal töltünk, hogy a pénzügyi rendszer “csapdáit”, meg a jelenségek “felelőseit” keressük és pocskondiázzuk habzó szájjal (ja, meg egymást miattuk), KIDOBOTT IDŐ, és semmi köze az “értelemhez” vagy a “vitához”.”

  Igen, nekem is ez volt tegnap este az érzésem és mégis itt vagyunk, tudunk, amit tudunk – mármint túl Tibor bá posztján, amit mi magunk keresünk meg és olvasunk – és mégis megpróbálunk róla vitatkozni, holott mi semmit nem fogunk megoldani. De azért itt leszünk, amíg a globális válság meg nem szünteti az internetet is. 🙂 🙂

 11. 8, Roli:

  Matek…
  Ez a pénz nem értéket (autót, hajót, Marsbéli kiskertet) reprezentál, hanem „ígéretet” arra nézve, hogy a kölcsönt felvevő vissza fogja fizetni, vagy legalább a kamatait időre megadja. Ez mind „csak pénz”, nem kézzelfogható, NEM elkölthető, egyszerűen NINCS, azon kívül, hogy számítógépes rendszerek nyilvántartják.
  Ha jól értem, a kérdéseidre előre válaszoltam a 3. idézetben.

  11, Moli59:

  Nem értünk egyet. Szerintem a VALÓS problémák nehezen, de megoldhatók. A KITALÁLT rendszer szabályaiba kódolt, a jelen helyzetet ELŐRE RÖGZÍTŐ hibáit viszont az adott rendszer keretein belül LEHETETLEN megoldani. Főleg akkor, hogy ha ezt a helyzetet még ráadásul bűnbakok keresésével és csepülésével, meg egymás „intelligens” és „konstruktív” csesztetésével tovább… ööö… „ködösítjük”? 🙂

 12. 12: „nem kézzelfogható, NEM elkölthető, egyszerűen NINCS, azon kívül, hogy számítógépes rendszerek nyilvántartják”
  Ez nem teljesen igaz. A rendszer lényege éppen az, hogy a spekulációval „megkeresett” virtuális pénz valódi pénzre (csereeszközre) váltható – /ehhez kell a bankokat mindenáron megmenteni: a kisember bankban tartott valódi pénzét szipkázzák el, virtuálisért cserébe – emiatt kell időnként feltőkésíteni a bankokat/, – amiért viszont valódi/reál dolgokat lehet kapni. A nyüszítés oka az, hogy akkora a virtuális pénzmennyiség, hogy vele szembe már nem állítható „reál”érték és mindenki be van sza.va, hogy mi lesz a „vagyonával”.

 13. 12: Ezt írtam: „mégis megpróbálunk róla vitatkozni, holott mi semmit nem fogunk megoldani.”

  Már meg ne haragudj, de nem én, nem Te, nem Tibor bá és nem úgy általában az emberek fogják megoldani a problémákat. Még akkor sem fog semmi megoldódni, ha kimegyünk 23-án tüntetni. A mindenkori gazdasági és politikai vezetés és a hatalmi elit fogja megoldani, a mi (a nép) nyomására. De nem ÉN fogom megoldani, és gondolom, ne Te fogod megoldani.

 14. 13, Observer:

  oké, mindketten kicsit pongyolán fogalmaztunk.

  Én a „NINCS” alatt azt értem, hogy ÉRTÉK nincs a pénz mögött, aminek tudtommal egyetlen hivatalos funkciója a valós érték reprezentálása azáltal, hogy bármire átváltható egy csere során. Ezért mondom, hogy a giga-vagyonok, a rendszerben nyilvántartott pénz (a jelenlegi csere-árfolyamokhoz képest) olyan „híg”, mint a világűr vákuuma.
  Persze túlzok, de milyen jól hangzik 🙂

  A te érvelésed ott hibádzik, hogy természetesen nincs elkülönített „virtuális” és „valódi” pénz, csak forint meg dollár; és amikor netán szembesülünk a pénz valódi értéktartalmával (illetve annak vákuum-jellegével), az bizony ugyanúgy üti az én nevetséges és egyre apadó pénztárcámat és a gázszámlával való viszonyát, mint a gonoszbankokat.

  A nyüszítés oka meg az, hogy mi már régen éhen halunk, rabszolgaként eladjuk magunkat a tartalékaink felélése után, amikor a kitörő káoszban pénzünkért cserébe a javaknak csak századrészét kapjuk meg a boltban – és még mindig ereszteni kell a lufiból…
  Szerintem jogos a félelem.

  14, Moli59:

  Megint én vagyok a téma, meg a haragom… Na tessék, akkor haragszom, így jó? 😉

  Ugyanis szerintem az EGYETLEN megoldás a valós problémákra az, ha MI elkezdjük elválasztani a mondvacsinált marhaságoktól, komolyan venni és megoldani őket.
  Nem te, Tibor bá, vagy én, mindenki a saját receptjei és jövőképe szerint, bezárva a saját, megfellebbezhetetlen gondolati köreibe, hanem MI: hierarchikus életközösségek a családtól a bolygóig.

  Ennek része, hogy a mai „gazdasági és politikai elit” a teljes ránk tukmált fogalomrendszerével együtt játszódjon tovább az irodáiban, de ENNI tőlünk csak akkor kap legközelebb, ha MEGDOLGOZIK érte – vagy termeljen magának, két fontoskodás közben.
  Beleszólni meg abba, amit csinálunk, majd akkor, ha ért is hozzá és vállalja a felelősséget. A mai csapatok ezen a téren már bemutatkoztak, szóval többségüknek csak a kapa jár 🙂

 15. 8 …

  Most mondd meg, hogyan számolod ki az összes hitel mennyiségét!

  – Az összes hitel… – felelte töprengve Jánoska. – Ezt még nem tanultam…

  – Ohó! És nem is fogod! Ezt nem tanítják semmilyen iskolában! De gondolkodj csak… ha a bank a betétes pénzét adja ki hitelbe, akkor a hitelek összege egyenlő a…

  – A betétek összegével! – kiáltott fel Jánoska, hirtelen rádöbbenve az egyszerű igazságra. Azonban az aggastyán olyan rikácsolva kiáltott fel, hogy a fiú összerezzent:

  – Tévedés, tévedés, tévedés!!! Az összes hitel nem csak az összes betétnél, de az összes pénznél is sokkal több! Na figyelj ide, te mamlasz! Bemegyek a bankba, és beteszek egymillió Terrkreditet. Neked kéne az a pénz, de nincs, ezért kölcsönkéred a banktól. Bemész egy bevásárlóközpontba, amit „véletlenségből” szintén a lerz bankárok birtokolnak, és veszel belőle egy marhanagy plazmatévét! A pénzt kifizeted, az visszakerült a lerzekhez, ők meg visszaadják nekem, és ott tartunk, ahol az elején, igaz?

  – Ööö… igaz.

  – Nem igaz, te tuskó, hogy lenne igaz! Használd az eszedet, még mindig tartozol a banknak az egymillióval!

  Jánoska dermedten próbálta a hallottak jelentőségét felfogni, az öreg azonban megelőzte:

  – Na így haladja meg a hitelállomány mérete a betétállományét! – Fújt egyet. – De végül is a pénz körbejár. Mitől csökken a hitelállomány? …Ne tátsd a szád! Hogyan szünteted meg a fennálló adósságodat?

  – Kifizetem a ténylegesen megkeresett pénzemből.

  – Vagyis dolgozol. Az elvégzett munka mennyisége csökkenti, az elfogyasztott javak mennyisége növeli a hitelállományt – és ezt a nagy kupacot itt mögöttem! Márpedig az öreg király pont azért kezdte a terriai ipart építeni, hogy kevesebb munkával többet fogyaszthassunk – hiszen a gépek dolgoznak majd helyettünk! Ehelyett, a piac ugyan tele van árukkal, az emberi munkaerő értéke viszont csökken… de sebaj, mindig lehet hitelt felvenni! Na ezért is nem fog ez a hegy soha elfogyni mögöttem, s ezért válik majd egy szép napon egész Terria fizetésképtelenné. – Az öreg lerz szinte suttogta az utolsó mondatokat: – S akkor minden a lerz bankok tulajdona lesz majd, s mindenki az ő rabszolgájukká válik majd.

  – Elmondom! Nyilvánosságra hozom! – kiabálta Jánoska. – Ha az emberek megtudják, vége lesz az egész rémálomnak, és… – szava elakadt az aggastyán pillantásától.

  A jellegzetes sötétkék lerz szemek huncut csillogással fürkészték Jánoska arcát, majd az öregember végre megszólalt:

  – És ugyan ki fog hinni neked…?

  Jelen írás fiktív világban játszódik, bármilyen hasonlatosság valós dolgokhoz a véletlen műve. Jelen írás szabadon sokszorosítható és terjeszthető, de csak teljes egészében, módosítás nélkül, továbbítva a jelen üzenetet is, 2012.blogol.hu forrásmegjelöléssel.

 16. Robert Shapiro az IMF tanácsadója a napokban kijelentette, hogy „Készüljenek fel a két-három héten belül bekövetkező globális pénzügyi összeomlásra.”

  Hát igen, a jó öreg trükk:

  Megcsináljuk a káoszt, és majd MI megmutatjuk a kiutat…
  De lehet hogy már késő. Amerikában a tömeg ma indul a milliárdosnegyedbe „körülnézni”…
  Európában a szlovákok dobták a csavarhúzót a gépezetbe, És már Merkel és Sárközy se ért olyan nagon egyet.

  Nem lepődnék meg, ha a káoszban felmerülne a bankok büntetőjogi felelőssége a halálbüntetés ideiglanas visszaállításával egyetemben…

 17. 15: Értelek, értelek.
  http://www.youtube.com/watch?v=SAbWqfd5F2Y

  Csak hát kicsit pesszimista vagyok. Én ugyanis ott voltam a Bankszövetség előtti tüntetésen, és megyek a 23-ai tüntetésre is!
  A Magyar Szociális Fórum szervezi. Ti hova mentek? Szervezkedsz esetleg a munkahelyeden, baráti körödben?

  Szóval szerintem itt is kellene lépni, nem csak vitázni kellene róla. Képzeld, hogy Dr. Bogár professzornak az ő tudásával, támogatottsági hátterével elege van, akkor én mit mondjak. Nekem is elegem van, de mást nem tudok tenni, mint egyelőre az Orbán kormány ellen tüntetni, mert egyértelműen arra bazíroznak, hogyha bedől az Unió, akkor a szegények és a középosztály (amelyik még véletlenül sem keres nettó 500 ezret, hanem úgy kb. nettó 150-250 ezer között mozog az egy főre eső havi fizetése) dögöljön meg.
  Mi ezt látjuk, de az Orbán hívők ezt nem akarják látni. És ha az Orbán kormányt idő előtt el is zavarjuk, nincs biztosíték arra, hogy eszes emberek vennék át az irányítást…Ha megnézed azt, hogy azt az ostoba Dörner Györgyöt nyomja a Jobbik, akkor az ember elszörnyülködik.Ez van. De azért ÉN megyek 23-án tüntetni!

 18. 15: A Kisember valódi pénze mögött én a munkával megteremtett értéket értem /pénzben kifejezve/, szembeállítva a spekulációval szerzett virtuális pénzzel, ami mögött nincs reálérték.

 19. 18: „a középosztály (amelyik még véletlenül sem keres nettó 500 ezret, hanem úgy kb. nettó 150-250 ezer között mozog az egy főre eső havi fizetése)”
  Attól függ, honnan közelíted meg a középosztályt. Lázár a pénz felől, és igaza van. Te, – gondolom szerep szerint – ide sorolod az értelmiséget, aminek egy része valóban nem keres havi 500 ezret. És itt tévedsz. A középosztályt a vagyon és a jövedelem alapján lehet elkülöníteni, nem aszerint, hogy jár-e színházba, vagy szokott-e olvasni. Ezért már sokan /pl. a közalkalmazottak jó része/ – akik a társadalmi szerepük szerint lehetnének – már nem tagjai a középosztálynak. Csak ezt nem esik jól tudomásul venni.

 20. 18: Jancsika2: tények nem zavarnak? Dörnert a Jobbik azért se nyomhatja, mert Dörner és Csurka azért kaptak színházat jutalmul a Fidesztől, mert Csurka OV-t dicséri és a Jobbikat szidja.

 21. 18. Moli59.

  „mást nem tudok tenni, mint egyelőre az Orbán kormány ellen tüntetni,”

  Azzal adsz a szarnak egy pofont.
  Orbán a szimtómája a problémának és nem az oka.
  Ha megbukik Orbán, akkor vizzsajön Kádár/Gyurcsány egy új reinkarnációja, aki újra kap egy esélyt hogy még egy bőrt lenyúzzonak rólunk, aztán a közben megszelídített Jobbik lesz a csodaszer a következő körre.

  Azokat a strutúrákat kell szétzúzni, amelyek Kádár óta dróton rángatják a politikusokat, nemcsak itt hanem világszerte.

  Ha pártpolitikai szinten vesztegetjük energiánkat, azzal csak új sanszot adunk azoknak akik valóban a vérünket szívják.

  A bankok, a spekulánsok, akarom mondani, a befektetők az igazi hunyók… nem a fullajtárjaikat kell ütni, hanem őket.
  Az USA a legjobb példa…
  1913 óta szivatják az usák prolit, és ha meleg a helyzet, akkor pártot cserélnek. 100 éve megy ez a trükk.
  És csak most törölgetik a csipát kifelé. Nekünk is ki kellene törölni és oda fókuszálni ahol az igazi baj van.

 22. A francia forradalmi terror legtöbb áldozata sansculotte volt, remélem, jól írtam. Ez lesz most is…

 23. 18, Moli59:

  Én nem megyek sehová.

  Amit a rendszerről, a bennünk lévő gyökereiről és a szerintem megvalósítható megoldásról gondolok, leírtam. Utcán elüvölthető, pólóra nyomtatható, pár bekezdésben kiértékelhető változatra rövidíteni nem tudom, szerintem nem lehet. Bogár professzor úrral volt szerencsém személyesen beszélni pár szót, udvariasan meghallgatott, ott akkor bólogatott is néhány dolgomra és el is küldtem neki az irományomat – azóta nem reagált. Tudom, ennyire vagyok jó.

  Viszont lassan úgy tűnik, már KÉT ember van, akivel tudok érdemben beszélgetni róla 😀 és ez baromi fontos, ugyanis az informatikai részén dolgozom. Jelenleg mint munkanélküli (hála a telekom adónak, ami nem hatott vissza a „zemberekre”), a felesége keresetéből még pár hónapig élni tudó programozó (de lehet, hogy feleségem is fizetés nélkül marad, mert környezetvédő egyesületnél dolgozik, nem fizetik ki az utófinanszírozott pályázatukat, az újakat meg visszadobálják).
  Ha így lesz, akkor gyorsan állásba kell mennem.

  19, Observer:

  Stimmt, persze – de azt meg te érted, hogy ez nincs felcímkézve, és amikor a virtuális pénzlufi leeresztése során beüt a hiperinfláció, akkor nem lesz különbség; és amikor könnyen hamisítható kajajeggyel, aranymorzsákkal meg tojással fizetnek, és valóban éhező tömegek rabolják ki egymást a sarkokon, sokkal rosszabb, mint a mai rendszer.

  Az egyre élesedő társadalmi egyenlőtlenséggel, éhínséggel, klímaváltozással, környezetszennyezéssel, talajvíz és talajerő válsággal, … szembemenni meg nem lehet éhenkórászokkal, hangos és bátor Orbánozással, Jobbikozással, MaSzopozással, bankozással, zsidózással, ősmagyarozással, háttérhatalmazással meg széteső civilizációval…

  Azok VALÓDI problémák.

 24. 21: Arma, olvasd el a Barikád legújabb számát. Dörner van a címlapon.

 25. 24: Köszönöm Lóránd ezt az információt. A fiam utolsó éves, mérnök-informatikus lesz (illetve már informatikus jó néhány éve, programoz), megvan az angol nyelvvizsgája és tudása is, legalább most figyelmeztetem, hogy még komolyabban vegye a dolgokat, még akkor is, ha komoly ismeretségi köre van, ahol megbízásokat tud szerezni.

  A Magyar Telekom anyacégénél is nagy a létszámleépítés!
  Nagyon sajnálom, hogy egyelőre nem találsz munkát, reméljük, nem lesz semmi baj!
  Tudsz róla, hogy van egy kifejezetten informatikusoknak szóló külön munkakereső weblap?
  Nem a Grafton Technologies-ra gondolok!
  http://www.it2it.hu/

  Persze, ne érts félre, nem tanácsokat osztogatok, de én is voltam már regisztrált munkanélküli (meg is lepődtem azon, hogy a diplomások nagy része még a számítógéphez sem ért, nem hogy nyelvet tudna) és tudom, nem egy felemelő állapot. Bár én amolyan harcos típus vagyok, tehát magam mindent megtettem azért, hogy ne sokáig maradjak „pártában”.

 26. 25, malt71:

  Szerintem ez tipikus felszínes bűnbakkeresés, ami után lehet folyamatosan vitatkozni arról, hogy a kapitalizmus mennyivel hatékonyabb mint bármi más rendszer, mit köszönhetünk neki. Ráadásul értéktelen, mert érzésem szerint SEMMIT nem mond arról, mit és hogyan kéne megoldani. Persze, lehet üvöltözni az utcán „Fabian” ellen, húzzuk lámpavasra… És aztán? Mi lesz?

  A pénzrendszer örök, minden civilizációban megjelent, mert egy adott méret fölött a szervezést megfelelő értékabsztrakció és hatalmi koncentráció nélkül megvalósítani nem (volt mostanáig) lehetséges; a nagyobb és szervezettebb rendszer pedig erősebb, és lenyomja a gyengét. Természetes szelekció, ennyi. Ugyanilyen triviális az egyenlőtlenségek kialakulása, a kamatszedés gyakorlata, a hitelezés, az utalványok, a tartalékráta, … kialakulása.

  A „gonosz Fabian” csak szerepet játszik, és jól csinálja, de nincs több értelme haragudni rá, mint a csúnya oroszlánra, amikor megeszi az aranyos zebrát. Vagy a túl kíváncsi turistát.

  28, Moli59:

  Pontosítok: állásom és fizetésem nincs, viszont szerintem életem legfontosabb munkáján dolgozom, amíg tehetem. Nem is keresek helyet, amíg nem muszáj, és le fogom futni a köreimet azért, hogy ezt folytathassam úgy, hogy közben pénzt is kapok (amíg ennek lesz egyáltalán jelentősége).

 27. 23 # „Sans-culotte : heterogén összetételű, elsősorban kisiparosokból, -kereskedőkből, bérmunkásokból álló társadalmi csoport, illetve e csoport tagja a francia forradalom ideje alatt Párizsban. Nevüket (térdnadrág-nélküliek) onnan kapták, hogy az úri viseletnek számító térdnadrág (culotte) helyett hosszú szárú nadrágot viseltek.”

 28. Összeomláshoz. Dmitry Orlov-t ismeritek srácok?

  „Good evening, ladies and gentlemen. I am not an expert or a scholar or an activist. I am more of an eye-witness. I watched the Soviet Union collapse, and I have tried to put my observations into a concise message. I will leave it up to you to decide just how urgent a message it is.”

  The Five Stages of Collapse
  http://www.energybulletin.net/node/47157

  Closing the ‘Collapse Gap’: the USSR was better prepared for collapse than the US
  http://www.energybulletin.net/node/23259

 29. Kezdeti lépések lehetnek, az egyének szintjén a változásra:
  (bár ez egy új téma is lehetne)

  Elkezd magyar termelőtől vásárolni, és a napi szükségleteit nem a multik silány, és elértéktelenített termék áradatából elégíti ki.. még ha az olcsóbb is.. (benn tartod a valós pénz)
  ha jót eszel:
  jobban látsz.. észreveszed, hogy mennyire el van vakítva a magyar..
  egészségesebb vagy: kevesebbet költesz színes pirulákra, kezelésekre, stb..
  jobban élsz: javul a életkedv, a világról alkotott kép, a hozzáállás a dolgokhoz, problémákhoz..

  Észrevenni a valós igényeket: tényleg kell hitel felvenni plazmatévére, meg egy modernebb, jobb autóra? vagy csak hogy karácsonykor mindenkit megajándékozhassak? (azt hiszem a legkönnyebben a tévé kikapcsolásával iktatható ki az életünkből az agymosás..)

  és itt jöhetnének a további gondolatok..

  s ha mindezt az egyén (családom) szintjén megvalósítom, azzal hatok a szomszédomra, a barátaimra, ismerőseimre, rokonaimra, ők hatnak az ők ismerőseire és talán egyszer a nagytöbbségre..
  de ha ez már az egyén szintjén elakad, akkor nem…

 30. 29: „Ráadásul értéktelen, mert érzésem szerint SEMMIT nem mond arról, mit és hogyan kéne megoldani.”

  Igazad van, szerintem nincs is normális útja(sajnos) a megoldásnak.Egyre több emberben viszont tudatosul miért tartunk itt.Hajrá World Revolution.

  „A pénzrendszer örök, minden civilizációban megjelent, mert egy adott méret fölött a szervezést megfelelő értékabsztrakció és hatalmi koncentráció nélkül megvalósítani nem (volt mostanáig) lehetséges;”

  Szerintem is szükség van a pénzrendszerre.De vajon szükség van olyan pénzrendszerre ami mögött nincs fedezet?
  Kulcsszó: fenntarthatóság, ami a jelenlegi pénzrendszerre nem igaz.

 31. Friss hírek

  „French government says there is no doubt on the soundness of French banks”

  Mikor ilyeneket mondanak,akkor lehet tudni hogy tényleg nagy baj van.

  Re: Irán elleni intervenció:

  „US, Saudi Arabia, allies considering taking alleged Iran assassination plot to UN security council according to a western diplomat”

 32. Forradalom, forradalom, forradalom… valakik a háttérben már ezt is eltervezték előre, mint mindig szinte kivétel nélkül minden „forradalmat” vagy most kivételesen nem? Számomra mindegy.

  Az emberi tudat forradalmának szükségességéről vajon miért nem beszélünk soha? Ameddig ezt nem valósítjuk önmagunkban meg, addig az emberiség örökkön-örökké ugyanazon hibákba fog beleesni, csak koronként annyi különbséggel, hogy mások lesznek az őt körülvevő díszletek.

  Ameddig az emberiség zömének alap motivációja az, hogy az egóját vagyontárgyai, a birtokolt javai mennyisége határozza meg, és valódi belső EGY-ÉNiségének megismerése számára teljesen lényegtelen, addig valódi, mélyreható változást várni felesleges.

  A világban lévő káosz nem csak néhány szupergazdag és hatalmas ember, és nem csak egy kis réteg műve. Szükséges hozzá a sok „statiszta” aki a darabot eljátssza. Akinek az a játék a jó, hogy neki több a másiknak pedig kevesebb legyen, mert önértékelése ennek a függvénye. Jelenlegi rendszerünk a hiány fenntartásán alapul. Mind fizikai, mind mentális, mind lelki mind szellemi értelemben.

  Az önzés, mások feletti hatalomvágy, a kapzsiság mind egy dolgot jelent: nem értettük meg önmagunkat és a minket körülvevő világot. A természetben minden az EGYensúlyra törekszik. A természet megértésével nem bíró ember az, aki magát saját léttere fölé helyezve egy olyan hamis tudatállapotban él, melyben nem érzékeli, a természet, vagyis önmaga forrása soha nem győzhető le, főleg nem az által, hogy saját magunk helyét nem értjük meg az Egészben. A széllel szemben vizelünk újra és újra, és csodálkozunk, hogy az eredmény a ruhánkon köt ki. Tényleg ennyire képtelenek vagyunk a változásra, vagy csak egyszerűen félünk attól hogy megforduljunk, félünk hogy őszintén önmagunkba tekintve mit láthatunk a belsőnkben? Úgy látom az emberiség tudatát meghatározó élmény még mindig a FÉL-elem. Nem az EGÉSZség.

  Nem állítom azt, hogy világunk állapotában nem meghatározó bizonyos csoportok ténykedése. Nagyon is az. Pusztán azt állítom, ha ezen a Földön TÖBB tudatos ember lenne, aki arra törekedne, hogy a másik emberrel békében, harmóniában és valódi megértésben éljen, távol a millió eszme, dogma, vallás és minden emberi elmét az egység megértésétől elszakító elmebörtön sötétségétől, akkor az emberiséget ilyen mértékben, soha többé senki és semmi nem vezetheti ilyen és ehhez hasonló önpusztító ösvényre.

  Az élet törvénye egyszerű. Ha megértjük, hogy nem harcolnunk kell ellene, – így egymás ellen – hanem megérjük hogy mi is egy egység részeiként ugyanúgy láncszemek vagyunk, akiket valójában emberi mivoltunkban tudatunk minősége különböztet egymástól meg, akkor ennek a megértése harmóniához vezet. A harmónia pedig békéhez. A béke valódi bőséghez. Ha nem? Akkor nézzünk körbe és ne csodálkozzunk azon amit látunk.

  Vajon tényleg képtelenek vagyunk a változásra?

 33. Húúú Tibor bá..Mióta vártam egy ilyen posztot..hm..Végig olvastam ezt,és felállt a szőr ,mindenütt.. 😉
  Vagyis mindez így igaz ahogy itt leírtad..Minden egyes sorod igy igaz.Pontosan..Beleborzongtam az igazság tartalomba..
  Szép lassú halál.(Kinek gyorsabban fog menni,kinek lassabban)Kivéreztetéééés..

 34. Valamelyik nap néztük a Comedyn Hofit,és ugyan nagyon régi felvétel volt,de ma is pontosan igy igaz amit mondott(nagyon sok mindent mondott): Ahelyett hogy egymás kezét szorítanánk,egymás nyakát szorongatjuk,közben a kígyó meg avel..

 35. Azt szeretem Tiborbában, hogy a pénzügyeket nagyon jól látja és a blogja nincs összenyalva a facebookkal. Még egy like-gomb sincs – RESPECT!

 36. Re: Irán elleni intervencióhoz. A szír elnök feneyegetőzik

  Syrian President Bashar Assad today reportedly warned he will set the Middle East on fire if NATO forces attack his country.

  „If a crazy measure is taken against Damascus, I will need not more than six hours to transfer hundreds of rockets and missiles to the Golan Heights to fire them at Tel Aviv,” Assad reportedly said, according to Iran’s state-run Fars news agency.
  Assad also reiterated that Damascus will call on Hezbollah in Lebanon to launch an intensive rocket and missile attack on Israel, reported Fars.

  „All these events will happen in three hours, but in the second three hours, Iran will attack the U.S. warships in the Persian Gulf and the U.S., and European interests will be targeted simultaneously,” Assad was quoted as saying.

  Informed Egyptian security officials told WND Assad instructed the Syrian military to be prepared for an air or ground campaign if the international community determines his pledges of reform are not enough.

  Izraeli válasz:

  Israeli officials have reportedly warned Syrian dictator Bashar Assad that if he uses the downfall of his regime as an excuse to launch missiles at Tel Aviv, Israel will respond with a massive assault against Syria, Lebanon and Gaza.
  Israeli commentators have already stressed that if Assad feels he is going to be toppled, he will have nothing to lose by launching a last minute attack on Israel.

 37. 39: Mijou, én nagyon jól tudok angolul, de rohadtul fáraszt, hogy beírsz egy csomó angol szöveget. Örülök, ha magyarul olvashatok végre.
  Nem tudnád a mondanivalódat a saját szavaiddal megfogalmazni és magyarul?

  JANCSIKA!
  Köszönöm szépen, ma a Libri-ben belenéztem Richard Freynmann könyvébe (Tréfál, Freynmann úr), nagyon tetszik, meg fogom venni (főként, hogy leírja, milyet magánvitái voltak Eistennel), csak most másra kellett a pénz. A többi könyvre is majd próbálok időt szakítani, bár Keynest és a többieket részben tanultam is.

 38. 38: Nagy tévedés, amíg én fenn voltam a Facebook-on, amit belájkoltam Tibor bá oldalán, az meg is jelent a Facebookon! Sőt, Twittertől kezdve mindenen…Tibor bá nagyon ravasz ám!

 39. 41.
  Ki volt téve újításként, de később le lett véve, most már nincs Like gomb. Nem hiányzik nekem. 😛

 40. 42: „Nem hiányzik nekem. Te vagy Tibor bá álnéven??? 🙂

 41. 42:
  endy-nek igaza van. Néhány hétig volt, most nincs és nem is lesz.
  39-40:
  mijou:
  Én olyan jól tudok angolul, hogy nem veszem észre hogy ez angol, de Moli-nak igaza van. Angol szöveget bemásolni egyáltalán nem egy udvarias húzás. Tudod miért? Mert aki jól tud angolul, az mind olvassa azokat, amiket te olvasol. Tehát nekünk nem mond újat. A többieket pedig idegesít. — Ezze kapcsolatban pedig: 2-3 napja valaki már belinkelte, amire azt válaszoltam, hogy tudtommal a Golán fensík Izraeli kézben van, akkor hogy akar Asad onnan fellőni rakétákat? Választ nem kaptam.

 42. Szerintetek mi lehet ebből a kiút? Van egyáltalán reális alternativája a jelenlegi rendszernek, amivel igazságosan új alapokra lehetne fektetni a pénzügyeket? Ha a bankok benyelik a betéteket – befektetéseket, az jár jól, akinek nincs semmilye… Az adós biztosan nem jár jól, mert kizártnak tartom, hogy az uzsorás lemondjon a tartozásról, hacsak meg nem ölik. Nem tudom elképzelni azt sem, hogy a „pénzemberek” lemondjanak vagyonukról és hatalmukról, ha valaki, hát ők biztosan maximálisan át tudják menteni javarészüket. Mivel ezek kezében van minden hatalom és minden befolyás, figyelembe véve a birkaszellemet is, kizárt, hogy alulról szerveződjék komoly ellenállás. Pedig ha meggondolom, a jelenlegi rendszert (igaz magunkkal együtt) 3 hónap alatt padlóra lehetne küldeni, amennyiben hosszabb ideig senki, de senki sem menne elvégezni a jelenlegi munkáját. Mivel olyan soha nem lesz, hogy mindenkinek pont egyszerre teljen be színültig a pohár, és ezt a pénzemberek egymás közti viaskodására is értem, gyakorlatilag soha nem fog eljönni az a pillanat, amikor a bankóprésen kívül más alternatíva jelenhetne meg. Ellenben elméletileg ez sem mehet a végtelenségig, mert a munkás kezek életszínvonalát sem lehet a végtelenségig csökkenteni, hiszen akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad. Olvasatomban tehát:
  1. Világforradalom kizárva, háborús tervek borítékolva (Közel-Kelet és északi sarkvidék olajmezőire nézve).
  2. Elitcsere kizárva (bármiből nekik van a legtöbb, kivéve az észt és a bölcsességet, de ezek itt nem számítanak)
  3. Elszigetelődés kisközösségekben kizárva (mert az nem érdekük, tehát nem fogják hagyni, és sokan nem is kívánják, legfeljebb az önellátási kényszer fog erősödni, azaz Tesco helyett hétvégén a közkertbe járunk majd dolgozni és enni)
  4. Életszínvonal drasztikus csökkenése borítékolva.
  5. Az elit hatalmi pozíciójának megerősítése és nyílt erőfitogtatása szintén…
  6. Egy új egyensúlyi folyamatnak kell kialakulnia, ami a munkanélküliség minimalizálásán, és a megélhetési küszöbszint még elviselhető beállításán nyugszik.
  7. Ha előbbi nem alakul ki, akkor olyan káosz várható, amelyben „ember embernek farkasa”, de ez sem tarthat a végtelenségig, s a rend helyre állása vagy helyre állítása után mégis az előző egyensúlynak kell kialakulnia…
  8. A tartalékolással – felkészüléssel mi egy olyan „világrendre” készülünk, amiben feltételezzük, hogy a jelenlegi egyéni szabadság, ill. bizonyos demokratikus alapjogok megmaradnak, s a háttér hatalom pozíciója jelentősen meggyengül (önvédelemre lesz szükség). Ezzel szemben én már nem zárom ki, hogy a jelenlegi pénzügyi – gazdasági kiút nélküliség, ill. az oligarchák vagyonának egyre nagyobb méretűre duzzadása (így egyre nagyobb befolyása, párhuzamosan pedig az átlagember egyre jelentéktelenebbé válása) miatt épp az ellenkezője következik majd be, s a mai fiatalok egy része igazi falanszterekben fog élni, míg más részük (de ezt inkább a fejlődő világ embereire értem) sajnálatosan elpusztul, vagy tömegesen a mai hajléktalan-sorsra jut (ez már közelebb áll a kőkorszakias életformához, de értelmes élet lehetőségének nem ad otthont).
  Az önellátó életformát max. olyan nagycsaládokban tudom elképzelni, ahol az öregek még konyítanak a régi mesterségekhez, s még jó erőnlétben élnek, a fiatalok pedig egészséges lelkületűek, összetartóak. Ritkaság az biztos, s még így sem borítékolható a siker.
  Cs.

 43. 35. Morgó!

  Ne várd, hogy meghallgattatsz vagy inkább megértve leszel! De ez persze nem is olyan fontos. A tudatosság mely mindenkiben jelen van -kinél jobban, kinél kevésbé betemetve- nem fog felszínre törni amíg az elménkkel dolgozunk csak és kizárólag.

  Az állatvilágból értelmünkkel kiemelkedvén elfelejtettük azt az egységet melynek régen részesei voltunk, bár ennek a paradicsomi állapotnak nem voltunk akkoriban tudatában( csak annyira kb.mint egy pingvin:-))

  A „Gondolkodom tehát vagyok” mondat értelmezésével beléptünk a következő korszakba mely napjainkba hágott a tetőfokára. Ez természetszerűleg alakította ki egónkat és így a szeparálódás útjára léptünk. Tehát vagyok én és minden más rajtam kívül. Legyen az a feleségem vagy az univerzum egésze.

  Érthetően, hogy ebből a én-szemszögből értelmezvén a dolgokat a dolgok nem ismerhetőek meg igazán( csak felszínesen), hiszen saját (egónk által alkotott)fogalmaink révén értelmezzük a világot. Mondhatnánk, hogy a minket körülvevő világot, de az csak még jobban kihangsúlyozza az elkülönülést a világ és a nagy ÉN között.

  Aztán persze értelmünk révén elkezdtünk mindent megnevezni, felcímkézni. Így elvesztettük azon istenadta képességünket, hogy valójában láthassuk a dolgok, mondjuk a természet igazi „arcát”. Azt, hogy pl. egy fa érez elég nevetségesnek gondoljuk. Így elszakadtunk a természettől, pontosabban kiszakadtunk, mivel csak eszközöknek tekintettünk mindent amik nem mi vagyunk. Így nem is érthettük a folyamatokat. Ekkor betegedtünk meg igazán.

  Jó hír, hogy most gyógyulunk!
  Egyébként az értelem túlzott használata háttérbe szorított más képességeket bennünk. És ha jobban belegondolunk akkor igaznak tűnik az a mondás, hogy: A bolygón csakis az emberi értelem képes ennyi és ilyen fokú szenvedést okozni saját magának és persze más létformáknak is.

  mindezzel nem azt szeretném mondani, hogy mindezért az emberi elme csakis a felelős. De szerepe hangsúlyos. Főleg, hogy átitatja a félelem.
  Csak rá apellálunk, pedig nem kéne. Már bizonyított.
  Ezért most itt tartunk.

  Nemsokára helyén fogjuk kezelni a dolgokat és akkor vesszük elő mikor szükség van rá. És pl. nem azért, hogy mindent darabjaira szedjünk és elnevezzük őket tudományoknak.
  Aztán pl, az orvoslás is néha olyan dolgokat állít, hogy csak na. Rákra kemoterápiát. Bele is halnak általában. Egyenesen abszurd feltételezni a testi betegségek és a lélek „problémáinak” a kapcsolatát. Tökéletes példa ez a nagyeszű, intelligens Vágó István. Jól működik a számítógépe, csak a program hibás. Kicsit korlátoltan materiális szemléletű információagy. Hiszel Istenben? Majd ha találkozom vele a Körúton:-)

  De mélyebb intelligenciánkhoz, -hívhatjuk kollektív tudatnak- vezető lépcsőre ráléptünk.
  Ez valakinél a tudatos táplálkozással, valakinél a környezet védelmével kezdődik. De ha rádöbbenünk, hogy valójában egyek vagyunk mindennel akkor sima ügy lesz. Persze ez nem fog mindenkinek menni most.
  Erre az összeomlás mizériára csak annyit reagálnék, hogy
  itt van. Ezt mindannyian tudjuk.
  De jó volna ha azt is észrevennénk eszeveszett halálfélelmünk közepette, hogy a bolygó és az emberiség túlélésének egyetlen lehetséges útja az, hogy ez bekövetkezzen.

  Tehát véleményem szerint ne féljük, hanem készülődve szemléljük a tőlünk független eseményeket.
  Persze igaz, hogy a félelmetes zsidó- és nemzsidó mágusok megbűvölik a tudatlan tüntetőket és kényükre-kedvükre cibálhatják őket pl. a pénzügyi rendszeren és a híres pénzükön keresztül.
  És akkor? Az ilyen elemezgetésekkel és egymás ijesztgetésével nem történik semmi.
  A változás bennünk van és szerepünk nagyobb mint gondolnánk.
  Számomra mára már egyértelművé vált, hogy az emberiség küszöbön áll. A gondolkodás evolúciójának a küszöbén, melyben elfogadjuk, hogy nem tudunk mindent megoldani és létezik „felsőbb” hatalom.

  Aki a 10millió babkonzervre és a géppuska fészekre esküszik az csak az anyagi oldalt látja és könnyen lehet, hogy a félelemével való teljes azonosulás miatt nem fogja tudni megcsinálni. Muszáj leszünk elfogadni, hogy innentől kezdve totál bizonytalanság lesz. Csak akkor van esélyünk ha halálunk előtt már most „meghalunk kicsit”, hogy elveszítsük jelen beidegződésinket és jelen formánkat amiért úgy aggódunk.

 44. 35,46.
  Én tökéletesen megértelek benneteket, de amíg 10 emberből 7 munkanélküli, s amíg minden évben túllövünk az életterünk adta lehetőségeken, mondhatni amíg ilyen sokan vagyunk, s ebből szomorú, de igaz, sokan „feleslegesen”, akkor csak addig tudom elfogadni érveléseteket, amíg a fotelből, kényelmesen szemlélem a világot. Abban a pillanatban, ahogy én lettem a munkanélküli, én vagyok a „felesleges”, másként látok. S az esély arra, hogy mi is ott álljunk, egyre nagyobb. Ezt nem ostoba kívánságként, vagy felesleges ijesztgetésként mondom, hanem a körülöttem ténylegesen zajló folyamatokból szűröm le. Ne abból induljunk ki, hogy jelen körülmények között egy tanyán is el lehet boldogan tengődni, vagy, hogy Marcsika nyugdíjasként milyen jól elvan az öko-házában, hanem abból, hogy amennyiben mindenki ezt az életformát választaná, s a nép megindulna egy új élet reményében a paneldzsungelekből, akkor valójában mivel gazdálkodhatnánk, az egyéneknek milyen valós lehetőségeket adhatnánk…
  Cs.

 45. 46. Balázs

  Meghallgattál és megértettél engem 🙂 Pedig nem vártam és várom senkitől sem el. Leginkább MAGod értetted meg, amit írtam az csak EGYbehangzik veled. Az emberi tudatról szóló írásaim, elmélkedéseim egyfajta monománia ez már nálam jó ideje, és ezt egészséges öniróniával mondom magamról el.

  A tudatosság lassan, csendben, mint a Föld mélyén az erek tör a felszínre, hogy előbb forrás, patak, folyó majd óceánná legyen.

  „Ne féljetek”. Bízom benne, hogy minél többen megértjük miért is olyan fontos ez 🙂 Örülök neked, és mindenkinek aki a Tiborbá blogját bújja, mert egy dolog a látszat ellenére mindenkiben közös: minden jelenlévő a kérdéseire válaszokat keres. Minden változás így kezdőik el.

  Szeretettel: Morgó

 46. 47.

  Mára már semmilyent a formák világában. Sokan meg fognak halni.
  Pontosan azért mert nem fenntartható(természettel összhangban lévő) a mód ahogy élünk.
  Hogy hogy jutottunk ide vagy miért azt feljebb írtam.

  A kérdés, hogy a jövőben csak fizikai túlélők leszünk-e vagy valódi emberek.
  Morgó kérdezi, hogy van-e bennünk potenciál.

  Szerintem a válasz az az hogy:igen.
  Szerintem amíg idáig a túlzott gondolkodás és önön nagyságunkba vetett kevélység miatt követtünk el alapvető hibákat. Most már a gondolkodáson túljutva, de azt nem elvetve kerülünk egységbe az természettel.
  De nem úgy mint egy répa,akinek nem sok fogalma van a létezésével kapcsolatosan, ezáltal problémája sincs vele. Nem úgy mint nekünk.:-)

  Hanem túljutva káros elmetevékenységünkön(mely képes akár kollektív öngyilkosságra is pl. életterünk értelmetlen felszámolásában). Tudatában léve saját létezésünknek, egységbe kerülve mindazzal a formákkal mely minket körbevesznek.
  Ehhez azonban szüksége, hogy felismerjünk alapvető dolgokat, folyamatokat. Mely szintén a fent ismertetett okok miatt kissé nehézkes jelen pillanatban.

  A következmények kora jön most el.Nem tudhatjuk túléljük-e fizikai síkon.
  Ha nem tudatosodnak az emberek, (márpedig nem fog 7 milliárd mostanában)
  akkor majd valamilyen módon szelektálódunk.
  egyértelmű a szórás. Valaki szerint csak kis zűr van, akkor ő most mit fog az egészből? Csak kicsiny szeletkét. pl. kevesebbet megy a porschéval. Valakik meg éhen halnak mégsem látják.

 47. 31: Ez két ESZMÉLETLEN jó cikk volt! Köszönet értük!

  Ez az Orlov-figura engem elkezdett nagyon érdekelni.

  Még egyszer köszi a linkekért!

 48. 48.

  Pontosan ezért hiszem, hogy a küszöbön állunk.
  Értelmünkkel nehezen magyarázhatóan, lelkünkkel könnyen elfogadhatóan látjuk, hogy az ébredés relatív gyorsan zajlik.

  Sokan és egyre többen vagyunk kik kívánkozunk az életbe mely rajtunk keresztül is megnyilvánul.
  A szeretet ébredőben, mert nem is lehet másként.Ezt mindannyian tudjuk belül, csak még kicsit játszunk a félelmeinkkel mielőtt útjára bocsájtjuk végleg.

 49. 47.

  Annyit még hozzátennék, hogy az én olvasatomban a halál nem félelmetes dolog, csak ismeretlen, de természetes folyamat.

  Csak a múlhatatlan lélek tudatában értjük a mulandó test halálát.

 50. 46: „Érthetően, hogy ebből a én-szemszögből értelmezvén a dolgokat a dolgok nem ismerhetőek meg igazán( csak felszínesen), hiszen saját (egónk által alkotott)fogalmaink révén értelmezzük a világot. Mondhatnánk, hogy a minket körülvevő világot, de az csak még jobban kihangsúlyozza az elkülönülést a világ és a nagy ÉN között.”

  Balázs, szerintem ez nagyon nem így van. Az emberiségnek még soha olyan esélye nem volt arra, hogy megjavuljon, mint a 21. században.
  Most nem a sarkításokra szeretnék koncentrálni, csak arra: olyan korban élünk – az információs társadalomban – amikor a legszegényebb is hozzájuthat az „életet” adó tudáshoz..ez a legfontosabb. Az internet, a kábel tévék, a YouTube, a rengeteg könyv – soha régen ennyi külföldi könyvet nem lehetett Magyarországon kapni, tele tudással, ismeretekkel, információkkal, szóval magával a „nemesebb” élettel -, a világzenék elterjedt ismerete, a vallások megismerhetősége, az utazási lehetőség, a szabadabb és nemesebb élet – mert akármit is mondasz ez a 21. század bizony nagyon sok tekintetben nemesebb, mint pl. a 18. század, szóval – a külföldi barátokkal külföldi nyelven történő kapcsolattartás lehetősége, a webkamera, a Skype…sorolhatnám..

  Szóval ez a 21. század azért nem a borzalmak, hanem a javulás százada…Szerintem az egyén, az individuum még soha a büdös életben ennyire nem „folyt bele” a nagyvilág életébe, mint a 21. században…ez nem elkülönülés, hanem pontosan bekapcsolódás a világ számtalan területébe, az élet teljes Földet átfogó körforgásába…Itt ülsz Budapesten, vagy Magyarország egyik városában a számítógéped előtt és rögtön megnézheted, mi történik
  Argentínában…minden és minden egyre és egyre közelebb hozza hozzád a Föld életét, a különböző népek szokásait…a legegyszerűbb példa lehet mondjuk a Paprika c. műsor, ahol a világ konyháját megismerheted, a Travel Channel és még sok egyéb.. a Discovery csatornák..én pl. még az autopsziával foglalkozó műsort is meg szoktam nézni, annyira érdekel, hogy egy boncoló „hölgy” (orvosnő), hogyan jön rá arra, hogy mi okozza valakinek a halálát…és rendkívül okosan, lépésről-lépésre összeteszi a kockákat..

  Tanulhatsz bármit, beleszagolhatsz bármibe – csillagászat, agykutatás, filozófia, történelem, űrkutatás, politika– szóval szerintem ilyen, mint a 21. század, még nem volt és valószínűleg minden bajával-hibájával együtt rendkívül előre viszi az emberiséget.

  Amúgy az ÉN elkülönülése időnként szinte természetes, ez az ösztön velünk született. Időnként mindenkinek szüksége van arra, hogy visszahúzódjon a saját kuckójába, ahol teljesen egyedül lehet.

  Az információs társadalom kora – még néha szelektálni is kell, nehogy túl sok információ ömöljön ránk – szerintem csodálatos!

 51. 16: szép a mese, csak több ponton is sántít.

  Egyrészt, ha VALÓBAN ismered a pénz multiplikátort, akkor tudod, hogy igen, Jánoskának igaza van, az összes hitel betétből származik, egészen konkrétan a betétek összege meghaladja a hitelek összegét. A pénzmultiplikátor lényege ugyanis, hogy ugyanazt a pénzt kétszer számolják el: amit nekem kiadtak hitelbe, azt kifizetem valakinek cserébe a plazmatévéért, az illetőnél ugyanez a pénz már betétként jelenik meg, ami újra hitelesíthető. Vagyis ugyanazt a pénzt kétszer számolják, egyszerre két ember rendelkezhet vele. Egyrészt én megkapom a tévét, másrészt az eladó megkapja érte a pénzt, amit a bankon keresztül újra kihitelez.

  A másik óriási probléma a mesével, hogy elfelejti: ennek a rendszernek igencsak sokat köszönhettünk – amíg működött. A gond ott volt, hogy kb. 1979 óta megszűntek a rendszer működési alapjai. Azóta diszfunkcionális az egész. Érdekes módon senki nem tiltakozott a fiat money ellen, amikor ennek köszönhetően 150 éven át MINDEN generáció jobban élt, mint az azt megelőző. Most, amikor már nem megy a verkli tovább, hihetetlen gyorsan kitalálják az emberek, hogy a rendszert a háttérhatalmak már eredetileg is a pénzügyi rabszolgaság megvalósítására találták ki. Pedig nem. Egy engedelmes konzumidióta társadalom, amiben mindenki „happy” sokkal könnyebben irányítható, mint egy csökkenő életszínvonalú, lázadozó, forrongó társadalom. Ezt senki sem akarta így, hidd el. Egyszerűen elértük a létezésünk fizikai korlátait, és innen már csak lefelé visz az út.

  Egy konkrét példa, számokkal. Akik régebb óta olvassák a blogot, ismerik már ezt a hülyeségemet, úgyhogy nem lesz új (ezt a részt ugorjátok át).

  Magyarországon 1970-ben kb. 700.000 személygépjármű volt. Ma 3.500.000 van. Az egy főre vetített utaskilométerek száma 1970 óta szintén kb. 5-szörösére nőtt. Mindezt úgy, hogy hazánknak se olajipara (a magyar olajkitermelés 1968-ban lépte át a csúcshozamát), se gumiipara, se jelentős tőkéje az autógyártásban nincsen (az, hogy egy-két cég itt szerelteti össze az autóit, az értelemszerűen nem nekünk jó, hanem nekik). Vagyis az autókra költött pénz szinte az utolsó fillérig elhagyta az országot. És hogy mennyi volt ez a pénz? Nos, ha mai áron 800.000 forinttal számolsz autónként (ami az amortizáció, szervíz, biztosítás, finanszírozás, hitel, benzin és regisztráció költségeit is figyelembe véve átlagosan nem sok, sőt, valószínűleg szerény becslés) évente, akkor egy számtani sorozatot véve (abból kiindulva, hogy a személygépjárművek száma megközelítőleg egyenletesen nőtt a 40 év alatt), aminek 700.000×800.000 forint az első eleme, 3.500.000×800.000 forint 40-edik eleme (2010-1970) és a növekménye pedig (40-edik elem – első elem)/40=56.000.000.000 (56 milliárd forint) az ismert képletből: ((a1+an)/2)xn=(560.000.000.000+2.800.000.000.000/2)x40=67.200.000.000.000, azaz hatvanhétezer-kettőszáz MILLIÁRD forint. És ezek csak a közvetlen költségek! Ha a negatív externáliákat is beleszámolod (amik a Környezetvédelmi Minisztérium kimutatása szerint mai áron kb. 5000 milliárd forintot tesznek ki évente), amiket jelen pillanatban senki sem fizet, akkor a teljes összeg kb. 180.000 milliárd forintra rúg. Ez irtózatos pénz. A teljes mai magyar nemzeti adósság (állam + privát szféra + önkormányzatok) kb. 37.000 milliárd forint. Mindezek után nem az a csoda, hogy eladósodtunk, hanem az a csoda, hogy csak ennyire. Pusztán a személygépjármű-közlekedés olyan irtózatos vagyonveszteséget okozott ennek az országnak, amibe gyakorlatilag belegebedtünk. Márpedig a személygépjárműveket mi, magyarok vettük meg és használtuk az elmúlt negyven évben, így sajnos a helyzet az, hogy az adósság teljesen jogos, gyakorlatilag feléltük a nemzeti vagyonunkat az elmúlt 40 évben. Mindehhez vegyük hozzá, hogy a magyar gazdaság 1970-ben több reálértéket állított elő, mint ma… a tartós (import) cikkek fogyasztása viszont többszöröse a negyven évvel ezelőttinek.

  A világgal kb. ugyanez a helyzet. Az a reálgazdasági konjunktúrabővülés, ami az elmúlt 150-200 évet jellemezte, a természeti erőforrások – valamennyiőnk KÖZÖS vagyona – terhére történt. Ezt a vagyont már szinte teljesen feléltük. A kreált pénzben mért adósságok jelentősége ehhez képest hihetetlenül kicsi. A valódi veszteség a természetes környezet károsítása, ami mára hihetetlen mértékeket öltött. Ebben pedig mindannyian ludasak vagyunk, ugyanis az átlagemberek is fogyasztottak, nem csak az elit.

 52. 53: És akkor most ellentmondtam Tibor bá-nak is: Nem azt mondtam, hogy a Jövőnké véget ért!, hanem azt, hogy a 21. század előreviszi az emberiséget. Én így érzem, de ettől még rendkívül jók Tibor bá meglátásai a könyvében és felettébb elgondolkodtatók. Hála Istennek, már sokan gondolkodnak rajta…politikusok, tudósok, művészek, gazdasági szakemberek és az átlag ember is…:)

 53. Balázs ,Morgó,Moli!
  Ez pontosan így van ahogy leírtátok.
  Ahogy Moli az 53 alatt leírta a dolgokat,ezt tettem én is,és nagyon sokat fejlődtem előre.Persze pozitív irányba tudatosan lépésről lépésre..
  Aztán vagy 10 hónapja eljöttem ide Tibor bához,és azóta szerintem még többet fejlődtem.Azelőtt ha valaki azt mondja nekem hogy fogok örülni egy saját kútnak,és egy sparheltnyinek,AUDI Q7 helyett,kinevettem volna.
  És az értékrendem teljesen megváltozott.(szerintem pozitív irányban)A gyerekem is észrevette,persze ez neki nem tetszik,de hát egy 17 éves még nem igazán értheti,pedig magyarázgatom neki..
  És közben azért jönnek a félelmek ,igen.Az bánt hogy nem látok előre,szinte semmit.De becsukom a szemem,és az érzéseimre,és az ösztöneimre támaszkodom,mást nem tehetek..
  Nem szerettem a virágokat ,a növényeket..Most szinte minden nap foglalatoskodom valamilyen növénnyel,zöldséggel..
  Szóval nekem nagyon jót tett Tibor bá,(is)és természetesen a kommentelők,és köszönettel tartozom érte..

 54. Szavazzatok!
  Legyen-e Facebook, Twitter stb. a posztok végén?

 55. 16!
  Ezt a blogolt szoktam olvasni én is..
  55!
  És ehhez jancsika még azt is számold hozzá,hogy az összes kereskedelmi multi cég igy viszi ki innen a pénzt,és akiknek a rezsi költséget fizetjük , (villany ,gáz),azok is,tulajdonképpen,tehát az országban nem is marad bevétel.Mivel már nincs is semmink..Közgazdasági csoda , hogy még élünk.

 56. Ha valaki esetleg nem ismerné, itt egy doku film az agentin összeomlásról. Sokszor olyan mintha rólunk szólna. Nagyon tanulságos:

  Argentina’s Economic Collapse (12 részes angolul)
  http://www.youtube.com/watch?v=rH6_i8zuffs

  Angol blog az argentin összeomlásról egy szemtanú sok-sok gyakorlati tanácsával
  http://ferfal.blogspot.com/2008/10/thoughts-on-urban-survival-2005.html

  ———————————————————–
  44. Rendben majd próbálom magyarul, de nem mindig van időm fordítani.
  50.Örülök hogy tetszet Jancsika, kár hogy Orlov írásai magyarul nem elérhetőek:(

 57. 61:
  Ez már volt belinkelve, de elég régen. Érdemes megnézni, aki látta annak is újra.

  Azért Mr. Orlov elvtárs szövegét fenntartással kell fogadni. Nem, mert nem okos az ürge, de soha nem lehet közvetlen következtetés levonni. Az SZU nem USA és fordítva. Mást ne mondjak (nem az egyetlen ok) a rubel nem volt tartalék valuta, a dollár az.

 58. 58. Tiborbá,

  Szavazatok !

  Inkább szavazó modulokat kellene feltenni a posztok végére.
  Rengeteg rövidtávú jóslatot lehetne ellenőrizni velük.

  Ebben a posztban például jól mutatna egy szavazás az összeomlásról.

  Tibor bá’: nekem meg egy csomó extra munka, hogy jobban szórakozzatok. 😀

  Lesz-e összeomlás 3 hét múlva.
  Lesznek-e előrehozott választások Magyarországon?
  Ki lesz az USA elnöke?
  Mennyi idő kell mielőtt véressé fajul az amerikai tüntetés?
  Mikor kapják el Kadhafit?
  Mennyi lesz az arany ára 1 hónap, 2 hónap múlva?
  Mikor tér át Németország a DM-re?
  Mennyi lesz a forint árfolyama karácsonykor?

  Mindannyian tesztelhetnénk saccolóképességeinket…

 59. 62. Tiborbá

  „Mást ne mondjak (nem az egyetlen ok) a rubel nem volt tartalék valuta, a dollár az.”

  Egyelőre igaz… de már egyre kevésbé.
  És mire egyáltalán nem lesz igaz, addigra a többi „alapvető” különbség is elhalványul.

  Azért ahhoz különleges képesség kell, hogy valaki abból a pozícióból essen pofára ahonnan az USA zuhant: Abszolút katonai, gazdasági, kultúrális és politikai domináció, szinte végtelen mennyiségű rendelkezésre álló pénz, az agyszivattyú eredményeként a világ legjobb szakemberei minden téren, a fejlett világ feltétel nélküli támogatása, satöbbi satöbbi.
  Ilyen gyorsan ENNYIRE lecsúszni véletlenül nem lehet.

 60. 64:
  Belőled a vágyak beszélnek. Majd figyeld meg, most mi jön. Se a Pentagonban, se a Wall streeten nem hülyék vannak. A CIA a világon mindenütt ott van. Pénzük határtalan, tehát bárkit meg tudnak venni. Akit nem tudnak, azt megölik. Az SZU nem vesztett, Gorbacsov hülye volt vagy „hazaáruló”.

 61. 58: Én a magam részéről NEMMEL szavaznék. Ha ugyanis a facebook-ot beengedjük az oldalra, az két dolgot fog jelenteni:

  1. Ha bárki rákattint ezekre a linkekre, akkor a facebook automatikusan elkezd adatok gyűjteni a „cookie”-król az illető gépén.

  2. Ha a facebookot ráengedjük az oldalra, akkor előbb vagy utóbb meg fognak jelenni a facebook-os csoportok, kommentelések, ez azt jelenti, hogy akinek nincs facebook-os azonosítója (mint pl. szerény személyem), az innentől kezdve kimarad a blog eszmecseréjének egy (vélhetően egyre nagyobb) részéből.

 62. 60: UGYE???

  Mióta pofázom ezt a fenti kis levezetést!!!

  És valóban, a közművek, az egyéb tartós fogyasztási cikkek (plazmatévé, DVD-lejátszó, számítógép meg a többi szar) még nincsenek is benne. Nem csodálkoznék, ha 300-400 ezer milliárd forintot is elérné a végösszeg. Tényleg kész csoda, hogy még VAN magyar gazdaság.

 63. 65. Tiborbá

  „Belőled a vágyak beszélnek.”

  Igaz szívesen látnám, hogy ez a hatalmas és aggresszív ország kicsit helyre lenne téve…

  Azért te is látod, hogy 20 év alatt mekkorát zuhant az USA politikailag és gazdaságilag, nem?

  Ha a Pentagonban és a Wall Streeten tényleg nem lennének hülyék, akkor a fentebb leírt pozícióból miért nem fejjebb került az USA?
  Miért az adósságcsapda? Miért a munkanélküliség növekedése?
  Miért a vergődés?
  Az általad okosnak tartott emberek lehet, hogy elég ügyesek voltak a saját zsebeik megtömésében, de a felvállalt és rájuk bízott munkát, a hazájuk vezetését, NGAGYON SZARUL látták, látják el.
  A CIA már egyre fogatlanabb… egy-egy terrorcselekmény, illegális gyilkosságok, vesztegetések… de inkább már csak Afganisztánban, ott is egyre kevesebb sikerrel. A határtalan pénzek nagyrésze levegő…
  És akiket érdemes lenne megvásárolni, azoknak már ez kevés (Kínára gondolok)
  Tibor bá’: Ha egy 6 méteres krokodilnak elsorvadnak a lábai, azért még ha közel mész hozzá simán leharapja a fejed. Ebben az állapotban még akkor is, ha történetesen nem éhes.

 64. 53. Molli59
  „Balázs, szerintem ez nagyon nem így van. Az emberiségnek még soha olyan esélye nem volt arra, hogy megjavuljon, mint a 21. században.
  Most nem a sarkításokra szeretnék koncentrálni, csak arra: olyan korban élünk – az információs társadalomban – amikor a legszegényebb is hozzájuthat az “életet” adó tudáshoz..ez a legfontosabb. Az internet, a kábel tévék, a YouTube, a rengeteg könyv – soha régen ennyi külföldi könyvet nem lehetett Magyarországon kapni, tele tudással, ismeretekkel, információkkal, szóval magával a “nemesebb” élettel -, a világzenék elterjedt ismerete, a vallások megismerhetősége, az utazási lehetőség, a szabadabb és nemesebb élet – mert akármit is mondasz ez a 21. század bizony nagyon sok tekintetben nemesebb, mint pl. a 18. század, szóval – a külföldi barátokkal külföldi nyelven történő kapcsolattartás lehetősége, a webkamera, a Skype…sorolhatnám..”

  Sok kérdés, gondolat merült fel bennem, ahogy olvastam írásodat.
  Ezekre az „életet” adó tudásokra igazán nincs szükségünk., amiket ide leírtál, ezért, nem szólhatott szerintem a 21.század a megjavulás esélyéről. Miért? Eddig nem éltünk igazán?El voltunk rontva? Rossz felé haladtunk? Akkor hogy jutottunk idáig? Ezt ez a rendszer hiteti el veled, hogy szükséged van mindezen tudásnak termékeire. A legegyszerűbb példa, ott melletted egy cserép virág .Biztos van. Az is él, és a rendszerhez tartozik szervesen, mindenféle internet és plazma TV nélkül, sőt azt sem kell tudnia, milyen virágcserép díszeleg egy más hosszúsági fokon. Neki az, az életet adó tudás, hogy érzi, és reagál a napfényre, vízre, levegőre, és rád, és az „érzékszerveivel” érez téged, s reagál rád a saját reagálási módján. (Biztos tudod, hogy ha a szobába belépsz, ahol az általad gondozott növények élnek, mérhető rezgéseket adnak le,mondhatni megörülnek neked)Az életet adó tudás minden korban adott volt, hisz éltünk, és fejlődtünk. És a legszegényebb most sem juthat hozzá úgy, ahogy gondolod, hisz akkor miért is a legszegényebb?
  A nemesebb élet fogalma nekem, nem a külföldi barátok külföldi nyelvek webkamera stb. A szomszédod, a rokonaid, a közvetlen környezeteddel a szeretetteljes segítő kapcsolat, a nemesebb élet. Ma akik élnek egy tömbházban, nem tudják, ki lakik az elsőn, milyen is valójában, mik a problémái,de lehet, hogy skypon minden nap beszél külföldi „barátjával”. Közben, lehet, hogy az elsőn élő ember miatt kikapcsolják majd a fűtést, és haragudni fog rá, pedig nem tudja, hogy mi ennek az oka, ha őt ismerné jobban, segíthetett volna neki, s most lenne fűtése, s egy barátja a közvetlen életterében, életterületén. Ezért nem szeretem, mikor az előttünk élő korok emberét ugyanúgy alánk rendeljük be, és mi, most nemesebbek vagyunk. Pont arról ír mindenki, mi lesz geddon után. Hogy lehet majd túlélni? Kis közösség, összefogás, szeretet, egymás segítése.
  A Földet átfogó körforgásba szintén nem kell befolyni személy szerint, hogy értelmes életet éljünk,.mert a mi léptékünk a mi léptékünk, mit enged meg a látásunk, a hallásunk, az izomerőn k. Paprika TV hasonlatra mondhatnám, hogy a lakóhelyed minden egyes növényét ismerd, mit ehetsz meg,csodálkozzunk rá az összes bogárra, s tudjuk a nevét, hisz köztük élünk, s nem az Amazonas vidékén pl. Akkor fogunk visszakapcsolódni a természetbe,ha tényleg ismerjük és értjük a személy szerint szükséges környezetünket, s azzal harmóniában, annak rombolása nélkül tudunk élni. Ha a 21. század olyan jó lett volna, most nem írnánk épp arról, hogy tudunk életben maradni utána. Nem a fejlődés ellen írok,hanem a fontossági sorrendről, a magunk helyes elhelyezéséről az egészben, s az együttműködésről az egésszel.
  Én is használom sok vívmányát a századnak, s élvezem a kényelmet, el is kényelmesedtem, tudásom így igen hiányos, pont az elkényelmesedésből adódóan a tanulás nem volt olyan fontos. S most itt álok nem kevés magammal, s nem értem, én nem ezt akartam….. mi is van most körülöttem? Örülök, hogy ezt az oldalt megtaláltam, s most már tanulok. Nem a századot hibáztatom, hanem azt mondom, tovább kell menni, s javítani a hibákat, amiket felismertünk.

 65. Nekem már hónapok óta az a véleményem, hogy vagy most november végéig teljes összeomlás, vagy még eljátszuk, a következő nyárig, hogy nincs, ezt persze lehet lassabb inflációval is.Ezeknek már valóban nem érdekes a pénz, sokkal inkább a játszadozás a hatalommal, mit lehet kihozni hét milliárdnyi éhes, megalázott emberi tömegből egy globális válságban. Ilyen ugyanis még nem volt.

 66. 71. November?
  Lehet,mert 2011.Okt.28 a maya naptár vége:)

 67. 70. Buza

  „amikor a legszegényebb is hozzájuthat az “életet” adó tudáshoz..ez a legfontosabb. Az internet, a kábel tévék, a YouTube, a rengeteg könyv ”

  És azt a szerencsétlen „legszegényebbet” ki fogja kalauzolni az irdatlan mennyiségű szemét között?
  A valódi információt, tudást bizony nehéz kipiszkálni a sok áltudomány, pornó, aggresszió, dezinformáció szemetéből.
  Ma már mindenki tehet fel filmet a YouTubera, mindenki adhat ki könyvet, csinálhat honlapot.
  Ez önmagában nem baj.

  Megfigyelted már, hogy a Youtube-on a bal oldali oszlopban kattogtatva 3-4 kattintás után pornók jönnek elő, akárhonnan indulsz?

  Sajnos ami ezeken a csatornákon eljut a „legszegényebbekhez” az a marketing és a reklám, és mindenféle befolyásoló tényező… A tudás és a használható információ csak nehezen.

  Nem véletlenül alakult ki – azaz evolválódott – napjainkra a nyálacsorgó konzumidióta, akinek a nagybevásárlás a Tescoban a hétvégi „szórakozás”.

 68. 73,
  Ezeket a megmozdulásokat az anyagi elégedetlenség szűlte,ebből nem lessz semmiféle szellemi kikelet.Az amerikai konzumidióta lázong ,mert ezentul beosztással kell élnie,azaz vége az agyatlan pocsékolásnak.
  Cakis ez fáj nekik!

 69. Mijou 72… Callmann kutatása szerint 10.28 a legmagasabb szintű emberi tudatosság napja.

 70. 74: mikor jartal utoljara a youtubon a bal oldalon nincs is oszlop. legyszi adj 1 linket a youtubon ahol pornot nezhetek mert en nem talaltam meg.

 71. 53, 70, 74

  Moli mellett teszem le a voksomat. Dióhéjban azért, mert szerintem az EGYETLEN lehetőségünk a jelen helyzet megoldására éppen a technológiában rejlik, ami globálisan egyidejűvé tette a világot. Arról viszont a technológia nem tehet, hogy rosszul használjuk!

  A nyomtatott termékek milyen arányban közvetítenek értékes információt, mekkora hányaduk eredendő szemét? Mekkora hányaduk tartalmaz felelőtlen, megosztó, feszültségeket gerjesztő tartalmakat, amelyek mentén szörnyű dolgokat követtünk és követünk el ma is? Akkor éljenek a szereteten és szóbeliségen alapuló kis közösségek, vesszen a nyomtatás?
  „aki könyveket éget, az utóbb embereket is fog”

  A probléma csak abban van, hogy hatalmas erejű eszközöket fejlesztettünk, de bölcsességben nem nőttünk fel hozzájuk. Az emberi faj helyét kereső kamasz lázadásban van, és még nem fogta fel, hogy a szabályok megismerése, megértése és elfogadása ÉLET – a definiálatlan, egyénre épülő szabadság-hajszolás pedig HALÁL. A megoldáshoz pedig semmi köze az eszközök eldobásának, a kiút a felnőtté válás.

  68, Morgó:

  A fentiek alapján látszólag egyet értünk, de erről egyelőre szó sincs. Jelenleg csak annyit látok belőled, hogy egy hamisan játszó zenekar előtt a kottát lobogtatod. Persze, persze, ezt én is ismerem (sőt csináltam is tizenöt évvel ezelőtt) – de nem ez a kérdés, hanem az, hogy pontosan MITŐL hamis, és HOGYAN lehet elérni azt, hogy jól szóljon.
  Egy önfenntartó tibeti kolostor fűtetlen szerzetesi cellájában ez stimmel, onnan „ennyire fussa” – mi viszont ITT vagyunk, és ennél sokkal többet tehetünk (tartozunk tenni!) a megoldásért.

 72. 70-74: Buza részben (nagy részben) demagóg, ráadásul nem szeretem amikor a plazma tévét szitokszóként használják, nem is értem, hiszen az csak egy TV típus semmi más, egy műszaki variáns. Mit csinál az a szegény plazma tévé, hogy ennyire kell bántani.
  A virágot mindenki észreveszi, ehhez nem kell nagy ész, megtanultuk már általános iskola biológia, földrajz óráján, hogyan porozza be a méh stb.stb…
  Az embernek ez természetes, én sem vagyok kíváncsi az 1. emeleten lakó szomszédra, mert minek? Van családom, gyermekem, barátaim..sokan a régi kollégák közül még ma is barátaim. Miért kellene nekem a kevés időmet az 1. emeleten lakó szomszéd megismerésével tölteni, hacsak nem szimpatikus stb.
  Attila, a számítógép hatalmas esélyt ad pl. India legszegényebb gyermekeinek, nagyon sok alsó kasztbeli gyermek emelkedik ki a segítségével, sőt, Afrikában is viszik a számítógépet egyes falvakba…szóval nagy segítség a PC, az pedig, hogy ki mit választ, pornót néz, vagy zenét tölt le, esetleg filmet, vagy szakmai információkat keres…ez egyénfüggő, ez nem a 21. század terméke..ahogyan régen is volt „hasfelmetsző Jack”, 1888-ban (most nagyon kiélezem a képet)és voltak nagyszerű emberek, ez most sincs másképp. Azt, hogy milyen ember leszel, nagyrészt a család határozza meg, amiben felnősz, a tudás és törődés, amit általános és felsőbb iskolákban a tanároktól kaptál.
  Az én fiam ugyanúgy rajongott pl. középiskolában a tanárnőjéért (osztályfőnök) aki egy régi kajakversenyző volt hölgy létére, ahogy én rajongtam a 60-as években pl. a magyar tanárnőmért, mert csodálatosan mesélt a költőkről, művészekről, szinte teljes átéléssel. „Oláhné” a szemünkben nagy kincs volt.
  Sokszor kell régi nagy neveknek utána néznem a neten, akiket én eddig nem ismertem, megdöbbenéssel olvasom, hogy a 17, 18. században mekkora egyetemi előadó volt…
  Szóval én nem hiszem, hogy rontja az emberiséget a technika fejlődése és az, hogy több tudást szerezhet.
  Ahogy az én gyermekkoromban Öveges professzor és Czeizel előadásai értékesek voltak, most ugyanez megvan a Mindent tudás egyetemében,
  csak kiegészítheted azzal, hogy bárminek utána tudsz nézni a neten és jóval könnyebb a nyelvtanulás is.
  A legszegényebbeket pedig pontosan, hogy a normális emberek próbálják kirángatni a szegénységből. Egy cigány, putriban felnövő gyermeknek is ott a lehetőség, hogy ingyenes tudáshoz jusson, de nem teszi, mert nem akarja, mert annyira ingerszegény környezetben nőtt fel. Viszont ott vannak az afrikai gyermekek, akik szinte isszák a tudást..lehet, ez most furán hangzik, pedig így van, csak keveset tudunk ezekről az erőfeszítésekről.

 73. 70: Buza én nem láttam eddigi hozzászólásaidat, honnan kerültél elő?
  Már bocs a kérdésért…ha már szerinted nem fontos egyáltalán a tudás 🙂 megtudhatom 🙂

 74. 78. Kedves Loránd

  Ez a te saját megélésed és belelátásod amit leírsz. Tiszteletben tartom, de nem várok arra, hogy velem bárki is egyetértsen.

  Sem kotta sem zenekar nincs valójában. HA pedig elolvastad volna az írásom, megértenéd hogy karmesterre lenne a legutolsó sorban szükségünk, nem őrültem hát meg hogy magam azzá tegyem. Valójában csak az Emberi Lény létezik, akinek tudatosodnia kell. Kolostor nélkül. Karmester nélkül. Előregyártott módszerek nélkül, kinek kinek EGY-ÉNisége szerint.

 75. 72. Akkor születtem. Remélem a hajnali 5 órát megéljük 😛

 76. 83-as én voltam, és azon a dátumon születtem.
  43-ra Nem, csak pusztán megegyezik a véleményünk 🙂

 77. 78. Kedves Loránd
  ”Moli mellett teszem le a voksomat. Dióhéjban azért, mert szerintem az EGYETLEN lehetőségünk a jelen helyzet megoldására éppen a technológiában rejlik, ami globálisan egyidejűvé tette a világot. Arról viszont a technológia nem tehet, hogy rosszul használjuk!”

  Tényleg nagyon kevés a tudásom az itt írókhoz képest, de amit eddig felfogtam, abból azt szűrtem le, hogy a ”globálisan egyidejűvé tette a világot” egy téves vonal, mert hát csak mi találtuk ki magunknak ezt az időt, és rajtunk függetlenül mindig egyidejű a világ.A mostani globálisan egyidejű, meg volt régebben is, hisz mindig tudtunk a „többiekről”, csak megint a saját magunk alkotta fogalommal élve, ennek gyorsasága,volt más. Most sem vagyunk előbbre, csak …. ismétlünk dolgokat.Valahogy másként kell bekapcsolódni. A technológiával igazából nincs bajom, mert sok mindent élvezek belőle, meg igen is kell, de van valahol egy pillanat, ahol ennek a technológiának át kellene váltania és ezt nem érzem, hogy erre haladnánk, inkább átestünk a ló túloldalára. Azért nem tudok világosabban írni,mert nincs akkora olvasottságom, így szókincsem, csak azt érzem, ez így nem jó.

 78. 82, Morgó:

  Elolvastam, és üresnek találtam. Mellesleg ki beszélt arról, hogy te lennél a karmester? A kotta és a zenekar hasonlat, a kotta lobogtatása meg éppen az a frázis pufogtatás, hogy „nincs”, meg „tudatosodni”, meg „EGY-ÉNiség”. Oké, persze, ezek fontos felismerések, gratulálok, de gondoltam hátha hozzáteszek valamit azzal, hogy szólok: ez itt és most KEVÉS. Szerintem… 🙂

  De már abba is hagytam a beszólogatást, jó morgást!

 79. 81:
  Búza régi kommentelő, csak a „múltkoriban” nem viselkedsett rendesen és bepipultam rá. Nemrég lekerült a listáról, és most újra itt van – üdvözöljük.

 80. 85, buza:

  Az egyidejűség alatt azt értem, hogy a mai eszközeinkkel képesek vagyunk fizikai távolságoktól „relatíve függetlenül” információt továbbítani, valós időben értesülni nagyon távoli eseményekről. Ez szerintem egy (számunkra!) gyökeresen új világot jelent, általa képessé váltunk globális folyamatszervezésre. Ez önmagában hatalmas lehetőség – a kérdés az, hogy a bolygó és a rajta élő egész emberiség hasznára, vagy egy szűk csoport ostoba hatalom-, és szabadsághajhászásra használjuk.

  Mostani kedvenc mondásom az „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek”… FORDÍTOTTJA. Egy isten-szerű hatalommal rendelkező faj (és tagjai egyénileg) már nem gondolkozhat és viselkedhet úgy, mint egy ÖKÖR… 🙂

  Szerintem is egy fordulóponton állunk, a változás irány pedig (Morgóval tejes egyetértésben) RAJTUNK, világfelfogásunkon, az egyedi döntéseinkből összeálló raj mozgások irányán múlik. Ezért fontos a jelen helyzet MEGÉRTÉSE (és nem minősítése, meg vagdalkozás rögzített álláspontok mentén), és alapvető motivációink tisztába tétele.

  A felszínen látható, média által közvetített folyamatok valóban nem erre mutatnak. Ugyanez viszont kíméletlenül dörgöli az arcunkba a helyzet kritikus voltát, talán eléggé ahhoz, hogy még időben feléledjen bennünk a valódi életösztön.

 81. 80. „Miért kellene nekem a kevés időmet az 1. emeleten lakó szomszéd megismerésével tölteni?”

  Mi itt tanyán bizony a túlélésünk érdekében ( vagyis kissé önző és képmutató módon ) tesszük ezt. Igaz kilométerekre lakunk sokszor egymástól, de több okból is igyekszünk ismerni egymást, és igyekszünk jó viszonyban lenni. Tudni akarjuk, hogy a kedves szomszéd rendes ember-e ? Meg fog-e minket lopni, ha érdeke úgy kívánja, vagy fog-e szólni, ha mást lát tőlünk lopni ? Termel-e valamit , vagy van-e valami eszköze ami nekünk még jól jöhet? Tudunk-e neki valamit eladni ? Számíthatunk-e a segítségére a bajban, vagy figyeljünk oda rá az átlagnál jobban mert esélyes, hogy Ő lesz az egyik ellenség ? A lépcsőházban ez vsz. azért nem működik (még) mert nem jött el az egymásrautaltságotok pillanata. Tanyán lakva, ez geddon nélkül is eleve adott.

 82. 80. Moli59
  „nem szeretem amikor a plazma tévét szitokszóként használják, nem is értem, hiszen az csak egy TV típus semmi más, egy műszaki variáns. Mit csinál az a szegény plazma tévé, hogy ennyire kell bántani.”

  Igen. Pont ez a bajom, hogy csak egy műszaki variáns, és ezt úgy próbáljuk bemutatni, mintha fejlődés lenne. Ezért hoztam fel példának. Nem tudom, mi lenne a fejlődés, csak azt látom, variánsokat próbálunk saját magunknak beadni fejlődés gyanánt. Ez önámítás.

  “Az embernek ez természetes, én sem vagyok kíváncsi az 1. emeleten lakó szomszédra, mert minek? Van családom, gyermekem, barátaim..sokan a régi kollégák közül még ma is barátaim. Miért kellene nekem a kevés időmet az 1. emeleten lakó szomszéd megismerésével tölteni, hacsak nem szimpatikus stb.”

  Szerintem azért kell kíváncsinak lenni az első emeleten lakó szomszédra, mert vele élsz egy lépcsőházban, egy házban, s ha ő nem fizeti be a fűtés számlát, neked is ugyanúgy elzárják a fűtésed. Itt egy szemléletet szerettem volna érzékeltetni. Hiába van családod, nem tudod magad kivonni a közvetlen környezetedből, az fogja a mindennapjaidat inkább “mozgatni, irányítani”, mint a sok régi kollégád, aki jó, hogy van és kell is, de csak akkor tudod velük is megtartani a kapcsolatot, ha az elsőn élőt is ismered, s vele is jó a kapcsolatod.

  “Attila, a számítógép hatalmas esélyt ad pl. India legszegényebb gyermekeinek, nagyon sok alsó kasztbeli gyermek emelkedik ki a segítségével, sőt, Afrikában is viszik a számítógépet egyes falvakba…szóval nagy segítség a PC, az pedig, hogy ki mit választ, pornót néz, vagy zenét tölt le, esetleg filmet, vagy szakmai információkat keres…ez egyénfüggő, e”

  Igen. Ez mind így van. Honnan emelkedik ki? Onnan, ahol mi szerintünk lent van, s fel kell emelni hozzánk……de közben még mindig alattunk lesz, mert csak annyit kap, hogy a rendszerünkbe be tudjuk kapcsolni, hogy működtetni tudjuk tovább ezt a rendszert……ez a bajom.

  Igen a család az egyik legfontosabb. És most mi van válságban sok okos ember szerint? A család mint legkisebb emberi közösség. Akkor most fejlődünk? Vagy nem is lényeges a család? A fejlődés majd túlhaladja?

  “A legszegényebbeket pedig pontosan, hogy a normális emberek próbálják kirángatni a szegénységből. Egy cigány, putriban felnövő gyermeknek is ott a lehetőség, hogy ingyenes tudáshoz jusson, de nem teszi, mert nem akarja, mert annyira ingerszegény környezetben nőtt fel. Viszont ott vannak az afrikai gyermekek, akik szinte isszák a tudást..lehet, ez most furán hangzik, pedig így van, csak keveset tudunk ezekről az erőfeszítésekről.”

  Akkor mégis a megoldással van a probléma nem? Hiszen ha a technika fejlődésével pusztán el lehetne jutni egy magasabb fokra, akkor ez az ingyenes tudáshoz jutás, ami ugye bele tartozik a technika fejlődésbe, hogy,hogy olyan ingerszegény környezetet jelent, amiben a-“nem akar fejlődni “-alakul ki. Szóval nekem itt van mindig a probléma.

 83. 81. Moli59

  Nagyon keveset írtam eddig. Sok témához nem tudok hozzászólni, mert nincs meg hozzá a tudásom. Ezután sem fogok sűrűn, csak akkor, ha valamiben igen markáns a véleményem. Olvasok és tanulok. Számomra nagyon fontos a tudás. Nem a fejlődés és tudás ellen vagyok.

 84. 90 Erről eszembe jutott egy aranyos történet. Még Csau alatt új szomszéd költözött az öreg székely mellé. Egyszer egy szép napon az öreg kiment a kertbe, és várta a szomszédját. Amikor látta, hogy figyeli, nagy óvtoskodva elásott egy bödönt. Másnap megjelentek a fináncok és a rendörök, kiásták az edényt, és nézték mi van benne. Üres volt.
  – Mit szórakozik velünk? – kérdezte az egyik rendőr.
  – Én? hát én hívtam magukat?
  – Miért ásott el egy üres bödönt a kertjében?
  – Csak tudni akartam, milyen ember az új szomszéd… 😆

 85. „Akkor mégis a megoldással van a probléma nem? Hiszen ha a technika fejlődésével pusztán el lehetne jutni egy magasabb fokra, akkor ez az ingyenes tudáshoz jutás, ami ugye bele tartozik a technika fejlődésbe, hogy,hogy olyan ingerszegény környezetet jelent, amiben a-“nem akar fejlődni “-alakul ki. Szóval nekem itt van mindig a probléma.”

  A technika eszköz, amit azért használunk csak mert motiválva (kényszerítve) vagyunk rá. Különben maradtunk volna a fán, mert jó volt ott nekünk.
  Gondolkodtál már azon, hogy Afrikában alig van pl. segély?

 86. 95. Nomore

  Hát pont ezt mondom én is, a technika csak egy eszköz, és a fán vagyunk még mindig, csak a fészkünk nem varjú fészek, ami csupasz gallyak összedobálása, hanem mondjuk egy kolibri fészek.Csak addig jutottunk el, a fán vagyunk.
  Nincs kapcsolatunk a fával és a többi falakóval, pedig egy rendszerben élünk.Valahol van egy átjáró,? a technika egy pontján, amit már elértünk, csak nem vettük észre.?

  Pont a tegnapi egyik belinken tudatosult bennem, hogy ez a segély dolog is egy hozadék. Kultúrák vannak különböző „idővallumokban”,mikor itt ezen a földi szélességi fokon nem volt segély fogalma, akkor nem kellett Afrikában sem lennie segély fogalomnak. No meg az Afrika mint földrajzi fogalom,vagy mint kultúra, vagy mint országok gyűjtőfogalom, mert biztos van ország Afrikában, ahol van segély, van ahol nincs…..Ahol van, volt a fogalom, de maga a segély nincs, az miért van? Azt nem tudom, vagyis nem gondoltam igazán még át, mert a saját kis életemmel vagyok elfoglalva, ilyen szempontból önző vagyok, földhöz ragadt, ez is igaz. Remélem itt kirángatódom ebből.

  Most jó, hogy ki kellett alakulnia a segélynek, vagy az lenne az igazi, ha az ember úgy tudna élni, hogy nem ismeri ezt a fogalmat, tehát nincs szüksége „segélyre”? A segély szó egy modern változata más kultúrák más egymás megsegítéséről kialakított szavának, technikájának?
  Én csak forgatom és forgatom az általam felfogott „dolgokat” és mindeközben megyek a saját pályámon előre. Még csak a kérdezés fázisában vagyok.

 87. 94, Morgó:

  Nem az a kérdés, hogy nekem vagy másnak milyen.
  Igen komoly feladataink vannak (társadalom, energia, környezet, klíma, …) és nagyon kevés időnk. Persze lehet jönni rizsával: reinkarnációval meg mindenféle síkokkal, világokkal – csak ez elkerülése annak a felismerésnek, hogy ha itt és így létezem, akkor ezeket a feladatokat kell megoldani.
  Ehhez kevés, amit előadsz. Illetve rámutatsz bizonyos szempontokra, de nem mondasz megoldást, nem definiálsz fogalmakat. Szerintem.

  Nem lehet, hogy ha a leírtakon túl lennék, akkor már nem azért kommunikálnék másokkal, mert szükségem van rá, vagy hogy többnek érezzem magam? Nem lehet, hogy ha csak az általad előadott szinten lennék, már nem foglalkoznék a beszélgetőtársam motivációival? Hogy nem tanítani, hanem tanulni akarnék, és nem csak a szavak szintjén? 😉

  Ne szívd mellre, csak kóstolgatlak, mert többnyire olyan kenetteljes vagy, hogy keresztbe állnak a füleim. 🙂

  96, buza:

  „Nincs kapcsolatunk a fával és a többi falakóval, pedig egy rendszerben élünk.Valahol van egy átjáró,? a technika egy pontján, amit már elértünk, csak nem vettük észre.?”

  Bingó! Kérdőjelek nélkül, pontosan ez a meggyőződésem.
  Remélem, a 89-es válaszomat vetted, valamiért moderáló ágra került, és mire megjelent, már volt új hozzászólásod.

  Tényleg, Tibor bá! Ha már egyszer moderálásra megfogsz egy hozzászólást, nem lehetne, hogy az idejét arra állítod, amikor végül átengedted? Így nem kerülne új bejegyzések elé, nem sorszámozná át a listát…

 88. 96:
  Ahogy elnézem valamit nagyon félreértettél:

  „Hát pont ezt mondom én is, a technika csak egy eszköz, és a fán vagyunk még mindig, csak a fészkünk nem varjú fészek, ami csupasz gallyak összedobálása, hanem mondjuk egy kolibri fészek.Csak addig jutottunk el, a fán vagyunk.”

  Nem. Itt vagyunk a földön. Történelem. Nem költői kép.

  „Nincs kapcsolatunk a fával és a többi falakóval, pedig egy rendszerben élünk.Valahol van egy átjáró,? a technika egy pontján, amit már elértünk, csak nem vettük észre.?”

  Hogy a viharba ne lenne kapcsolatunk? Attól, hogy valamit nem látunk, az még létezik. De ez a dolog teljesen független a technikától, mert az agyban dől el.

  „Pont a tegnapi egyik belinken tudatosult bennem, hogy ez a segély dolog is egy hozadék.”

  Igazából nem a segélyre, mint jelenségre gondoltam, hanem arra, hogy mi módon változtatja meg az embereket.
  Hogyismondjam… Éhen fogsz halni egy teli hűtő mellett, ha nem jut eszedbe, hogy ki is lehet nyitni. A segély (meg a hitelesmentés, meg a banktőkésítés, meg a többi marhaság) épp az ilyen önálló gondolatok kialakulását akadályozza meg.

 89. Kedves Tibor Bá’!

  Úgy gondolom, megtaláltam az Ön által közölt cikk forrását: http://www.youtube.com/watch?v=6UGDTtqklSo

  Shapiro úr a 10. másodpercnél kezd el beszélni, és a következőket mondja: „If they cannot address this in a credible way, I belive perhaps within 2 to 3 weeks we will have a meltdown in sovereing debt, which will produce a meltdown across the European banking system…”

  Bár a gazdasági helyzet kétségtelenül dramatikus, azért én vitatkoznék az Ön fenti blogbejegyzésében szereplő azon kijelentéssel, hogy „…nem feltételes módban fogalmazott, egyértelmű kijelentés hagyta el a száját.”

  Shapiro úr mondata úgy kezdődik, hogy „IF…”, azaz „AMENNYIBEN…”, ami eleve egy feltételesség!

  „I BELIVE that…”: ezzel egy személyes véleményt fogalmaz meg. Azaz a jelenlegi eseményekből és a Shapiro úr rendelkezésre álló adatokból ő „ÚGY VÉLI, hogy…”.

  A „PERHAPS within 2 to 3 weeks…” is erőteljesen a Shapiro úr által prognosztizált események feltételességét erősíti.

  Minden épeszű ember kezd ráébredni arra, hogy alapjaiban kell átalakítani a gazdasági és a társadalmi viszonyokat ahhoz, hogy tényleg emberi életet tudjunk élni a Földön.

  Ha a kollektív tudatot elkezdjük olyan információkkal bombázni, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy elkerülhetetlen a gazdasági összeomlás és a káosz, akkor sajnos sokat teszünk annak érdekében, hogy ez meg is valósuljon! (Ha pl. egy bankról elkezdjük azt terjeszteni, hoyg a csőd szélén áll, simán előidézhetjük ezt a helyzetet még akkor is, ha a bankot nem fenyegette semmiféle csőd. Ui. a megijedt ügyfelek megrohanják a bankot és kiveszik az ott tartott pénzüket, ami előidézheti azt, hogy a bank fizetésképtelenné válik…)

  A személyes véleményem az, hogy az egész emberiség valóban soha nem látott mértékű változások előtt áll. Ezek azonban mindenféle nagyobb megrázkódtatás és káosz nélkül is végbe mehetnek – pontosan ugyanúgy, mint 1989-90-ben a magyarországi (és a közép-kelet-európai) „rendszerváltás”.

  Üdvözlettel:
  Zoltán

 90. 89. Kedves Loránd
  Később jött a hozzászólásod tényleg.
  „Az egyidejűség alatt azt értem, hogy a mai eszközeinkkel képesek vagyunk fizikai távolságoktól “relatíve függetlenül” információt továbbítani, valós időben értesülni nagyon távoli eseményekről. Ez szerintem egy (számunkra!) gyökeresen új világot jelent, általa képessé váltunk globális folyamatszervezésre. Ez önmagában hatalmas lehetőség – a kérdés az, hogy a bolygó és a rajta élő egész emberiség hasznára, vagy egy szűk csoport ostoba hatalom-, és szabadsághajhászásra használjuk.”

  Igen. Képesek vagyunk egy globális folyamatszervezésre. De ez is csak a magunk globális folyamatszervezésére igaz. Amint látjuk, ez a technika is, ez a globális folyamatszervezés is pont az ellenkezőjébe csaphat át, a megsemmisülésünkbe. Ezért gondolom én is, hogy rajtunk múlik merre változik a folyamat.Ha rossz irányba, néhány dolgot magunkkal viszünk, de a rendszerbe nem tudtunk belenyúlni.
  A rendszerbe való bekapcsolódáshoz ennek révén kellene rájönnünk. „?”
  Megint megakadtam, mert a napokban linkelt be valaki egy előadást, a Dienes Istvánét….semmit nem tudtam a hologramról, csak tudtam, hogy van…..na most még nem értettem meg az előadást úgy, hogy a folyamatszervezéshez tudjam kapcsolni a mostani hozzászólásomban, de ez most érdekel . Még meg kell hallgatnom egyszer-kétszer. Talán Tiborbá mindjárt segít rajtam, s egy mondatával tovább lendít, hagyjam a fenébe,induljak más úton a tanulásban.
  Lehet,hogy nem is kell a technika? Csak azért kellett, hogy visszataláljunk a fára?

  „Mostani kedvenc mondásom az “amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek”… FORDÍTOTTJA. Egy isten-szerű hatalommal rendelkező faj (és tagjai egyénileg) már nem gondolkozhat és viselkedhet úgy, mint egy ÖKÖR…”

  Gondolod, hogy „isten-szerű hatalommal rendelkező faj” vagyunk?, ezt is csak mi gondoljuk magunkról. Hogy megfordítottad a mondást, persze ezt támasztja alá. Ha így lenne, akkor áll.:-)

 91. „Nem. Itt vagyunk a földön. Történelem. Nem költői kép.”

  Hogy tudatra tettünk szert, az eddig még csak arra volt elég, tudjuk, hogy egy vagyunk a sok közül, de hogy miért tudjuk, s a „sok” mit tud, azt nem tudjuk. Nincs kapcsolatunk velük. Itt élő és élettelen „dolgokról” beszélek. Ezért írtam, a fán vagyunk még.A történelmünk nekünk ad egy információt magunkról. És az sem biztos, hogy jól tudjuk.
  Majd ha a kapcsolatot „tudjuk”, mint mondod, :hogy a viharba ne alant, akkor már nem a fán leszünk. Szerinted,mi, (nem,te,) „tudjuk” „bírjuk” a kapcsolatot?
  Nem tudom csak így költői képpel leírni.

  „Hogy a viharba ne lenne kapcsolatunk? Attól, hogy valamit nem látunk, az még létezik. De ez a dolog teljesen független a technikától, mert az agyban dől el.”

  Pont ezért írtam, van átjáró? És ezt majd a technika fogja biztos megtalálni? Ha a rendszerben vagyunk, és ugye azt hisszük rendszerben vagyunk, akkor kell kapcsolatnak lennie a rendszer elemei között, hisz azért beszélünk rendszerről. Valószínűnek találom én is, hogy az agyban, de többet nem tudok, ezért kérdezek.

  „Igazából nem a segélyre, mint jelenségre gondoltam, hanem arra, hogy mi módon változtatja meg az embereket.
  Hogyismondjam… Éhen fogsz halni egy teli hűtő mellett, ha nem jut eszedbe, hogy ki is lehet nyitni. A segély (meg a hitelesmentés, meg a banktőkésítés, meg a többi marhaság) épp az ilyen önálló gondolatok kialakulását akadályozza meg.”

  Így már értem a kérdésed. Ezzel egyetértek. Ezért is kérdeztem, s az elsőre válaszoltál.
  Most jó, hogy ki kellett alakulnia a segélynek, vagy az lenne az igazi, ha az ember úgy tudna élni, hogy nem ismeri ezt a fogalmat, tehát nincs szüksége “segélyre”?

 92. Kedves Zoltán!
  A személyes megszólítottság okán…. Az „if” (ha) nem az összeomlásra vonatkozott, hanem Ha nem elfogadható módon állnak hozzá (a problémához akkor… Igen, személyes véleményét mondta, mi mást mondhatott, én se állítottam mást. Azonban mit is mondott? „…we will have a meltdown” ez pedig kijelentő mód ez akkor lenne feltételes mód, ha ezt mondta volna: ” we could have a meltdown”. Végül pedig a „perhaps”(talán) nem a meltdown-ra (összeomlás) vonatkozott, hanem a 2-3 hétre. értelemszerű fordításban ez azt jelentené, hogy „úgy 2-3 héten belül”.
  Ettől függetlenül köszönöm a kiigazítást, de maradok az eredeti nézetem mellett. 😉
  Zoltán! Ebben a műfajban nem könnyű súlyú vagyok. Neked kell még egy kis edzés. 😀

 93. 97. Kedves Loránd

  Miért kellene az általad említett írásomban megoldást kínálnom bárkinek, bármire? 🙂

 94. szerintem az van, hogy ez egy Fogalmazd át 6 vulgáris szó nélkül!

 95. 104, Morgó:

  Ja, szóval egyetértünk abban, hogy üres, értelmetlen, senkihez nem szóló és semmire nem való kottalobogtatás? Legalábbis az „ÉN mércém” szerint, ami a hasznos, előremutató felvetések és a kitöltő szöveg arányára épül.

  Bocs, azt hittem, valamit rosszul értettem, de így oké, elnézést, hogy beleszóltam. További kellemes megvilágosodást…

 96. Kedves Tibor Bá’!

  Az „IF” pontosan arra utal, amit Te is jelzetél (én ahogyan és is értelmeztem): ezért írtam azt, hogy ez eleve egy FELTÉTELESSÉGRE utal. Miért vesszük készpénznek, hogy nem megfelelő módon fognak hozzáállni a probléma kezeléséhez? (Pl. az ECOFIN Tanács és az euróövezet állam-, illetve kormányfői is tartanak a napokban csúcstalálkozót, amelyet október 23-án követ majd az Európai Tanács csúcstalálkozója. Ezeknek a görög válság kezelése és a pénzügyi összeomlás elkerülése lesz a témája – tehát, szerintem, még ne borítékoljuk az eredményt (azaz az összeomlást)…:-)

  Az „I BELIVE”-vel kezdődő mondatot én semmi esetre sem tartom „egyértelmű kijelentésnek”. „A Föld forog a Nap körül.” – ez egy egyértelmű kijelentés, nem csak azért, mert az ige kijelenető módban van, hanem azért is, mert ezt a tényt a tudomány is 100%-ban alátámasztja. Az „I BELIVE the Universe is ever expanding” mondatban bár az ige szintén kijelentő módban van, a mondat tartalma, értelme (erősen) FELTÉTELES. Azaz, ezt a kijelentést nem venném készpénznek, már csak azért sem, mert nem tudnék egyértelműen alátámasztott, tudományos bizonyítékra hivatkozni!

  A Shapiro úrhoz hasonló elemzők, tanácsadók elfelejtik, hogy a közgazdaságtan tele van feltételezésekkel, és a gyakorlatban szinte lehetetlen a természettudományokhoz hasonlóan egyértelműen és minden kétséget kizáróan kijelenteni bármit is. (Főleg, ha az a bizonyos dolog / esemény PERHAPS 2-3 héten belül következik be…)

  Ha az IMF, a Világbank, az EKB és mondjuk az Európai Tanács kiadna egy nyilatkozatot, amelyben az szerepel, hogy már semmit nem tudnak tenni a pénzügyi összeomlás megakadályozása érdekében, akkor azt egyértelmű kijelentésnek lehetne felfogni. Az egy-egy elemző, „sztárközgazdász”, „befektetési guru” stb. jóslatait, elemzéseit, véleményét – meglátásom szerint -mindenképpen (nem feltétlenül nyelvtani értelemben vett) „feltételes módban” ajánlatos értelmezni.

  Úgy gonolom, hogy az elkövetkező hetek-hónapok eseményei egyértelműen eldöntik majd, hogy hogyan kellett (volna) értelmezni Shapio úr szavait…:-)

  Üdvözlettel:
  Zoltán

 97. 106. Kedves Loránd

  Végre, egy helyes észrevétel! Tényleg nem kért senki, hogy a másokkal folytatott társalgásba ilyen „épító” módon beleszólj, de azért az elnézéskérést köszönettel elfogadom 🙂 Legközelebb ha valódi eszmecserét szeretnél folytatni velem, és nem valami monomániás vitát önmagaddal, töprengj picit el előbb a hozzámállásodon, kedves megvilágosodott :;

  Szeretettel: Morgó

 98. 107:
  Fehívom a figyelmed arra, hogy igazán jó és értelemhű fordítást csak akkor tudsz „elkövetni” ha ismered az adott nyelv mögött húzódó kultúrát is. Ezt nagyon sok fordító elfelejti, vagy nem tud róla. Ezt a kijelentést nem lehet úgy vizsgálgatni, hogy lefordítod magyarra a szöveget, mert mások a szokások. Ellentétben a magyarral egy angol sokkal kevésbé HATÁROZOTT véleményével. Az angol egyszerűen nem vindikálja magának a jogot, hogy tévedhetetlen. Ezért kezdi a mondatot I belive-vel, amit úgy kell fordítani, Hogy „szerintem” és az utána következő mondat bizony ÁLLÍTÁS. Válaszodban elfelejteztél a COULD-ról, aminek a WILL helyett kellett volna állni. Ha viszont olyan egyértelmű állítás előtt áll az I BELIVE mint a „Nap holnap felkel”, akkor ez a GÚNYOS HUMOR jele. Az eredeti IF pedig elhanyagolható, mert „köztudott” hogy az esemny 99 % biztonággal nem fog bekövetkezni. De a 2-3 hetes jóslat, csak abban az esetben érvényes.

 99. 106.
  Kedves Loránd

  Ha az emberek megvilágosodnának akkor abban az esetben a te szuper technikai- és közösségalapú megoldásod feleslegessé válna. Mert minden magától megoldódna.

  Nem az élet és annak minősége számít?
  Nagyon félhetsz valamitől!

 100. 101, buza:

  „isten-szerű hatalom”

  Ma este egy több száz éve halott zseni szólt hozzám, aki egy olyan területen alkotott, amihez nekem lövésem sincs. Egy másik, kivételes képességű, általam nem ismert, talán már szintén halott ember tolmácsolta az üzenetet, amitől megborzongott a hátam.

  Én, akinek semmi hatalma, kivételes ereje nincs (csak abban a szerencsében részesült, hogy a világ azon részén született, ahol már beköszöntött a 21. század) a megszelídített villámok számtalan közreműködése révén, egyedül, mosogatás közben meghallgathattam az Éj királynője áriát Mozart Varázsfuvolájából.
  Aztán, mivel nagyon tetszett, még egyszer. Most pedig a Requiem-et hallgatom az internet révén.
  Miután ma több száz kilométert utaztam egy olyan szekéren, amit hetven, kis dobozba zárt ló vontat, akiknek semmi másra nincs szükségük, mint száz kilométerenként öt liter olajra, amit bárhol megkapok útközben.

  Ez nem egy biológiai rendszer elemének természetes működése, hanem olyasmi, amit az ismert történelemben mi először engedhetünk meg magunknak, és amit véleményem szerint joggal minősíthetek isten-szerűnek.

  108, 110

  Mitől félek? Attól, hogy mindezt én tapasztalom meg utoljára, és a gyermekeimnek már nem jut belőle. Bosszant, hogy én is csak a szerencsém révén kaptam meg és nem juthat mindenkinek, aki velem egy időben itt él.

  Morgó, sajnos „cserélni valót” nem találtam nálad, én is olvastam valamikor Édesvíz kiadós remekeket. 🙂
  Viszont tanultam valamit tőletek, ami számomra nagyon érdekes volt, megpróbálom leírni röviden (így is túl hosszú és off-topic, elnézést).

  Úgy tűnik most számomra, hogy az ember egyedi és fajszinten egyaránt három kiterjedéssel bír, amelyek a tér dimenzióihoz hasonlóan egymástól függetlenek, nem helyettesíthetők. Ezek: a racionalitás (egyén és tudomány központú, tények, biológia, logikus gondolkodás, rendszerezés, érvelés), a spiritualitás (hit, intuíció, megtapasztalás, érzelmek, etika, nem érzékelhető vagy bizonyítható rendszerek) és a technológia (évszázadok alatt felhalmozódott, egymásra épített tudás, tapasztalat, eszközkészlet). Elnézést, ha kicsit szabadon értelmeztem a megszokott fogalmakat, de egyszerűbb így, mint A, B és C jelölést használni 🙂

  Ezek mindegyikét lehet kiemelt módon kezelni. A racionalitás-központúság tökéletes példája Tibor bá; Balázs és Morgó a jelek szerint a spiritualitás egyeduralmát hirdetik. A technika-mániás változatra itt példát nem tudok mondani, de a Vénusz Project hirdetői között van ilyen.

  Érdekes megfigyelni az egyes irányok sajátosságait. Például a racionális ág nem enged meg nagy csinnadrattával blöffölni, ezért kénytelen beismerni, hogy a mai társadalmi folyamatok (minden értelem dacára) elég durva káosz felé tartanak. Viszont a „hívőket” nem befolyásolják a tapasztalatok és a következtetések, tehát mondhatnak olyan blődséget, hogy „Mert minden magától megoldódna”. Lehet, hogy én értékelem túl a Tao te kinget vagy az Újszövetséget, de úgy látom, a bölcsesség meglétén és megismerhetőségén semmi nem múlik: ezekhez képest újat mondani nem nagyon lehet. A technológia-hívők ugyanígy állítják, hogy majd a tudomány mindent megold, lesz elég mindenből, és okos gépek megszabályozzák az oktondi emberiséget. Minden tapasztalat és jelenlegi bohóckodás ellenére.

  Ez eddig nem érdekes. Viszont mindezen kiterjedésektől függetlenül, az egész koordináta rendszer origójában ott áll maga az ember. Igen, én, meg te, aki ezt olvasod, meg mindannyian, a magunk néha olyan hosszúnak, máskor ijesztően rövidnek tűnő létidejével, emelkedő majd könyörtelenül aláhulló pályájával. Mi pedig, egyéni és faj szinten egyaránt, öntudatlanul, pontosabban e tudatosság elől menekülve „vonszoljuk” végig ezt az origót életünkön, történelmünkön. Szánalmas, ahogyan egyik vagy másik dimenzió felé törekszünk, és a többi elhanyagolásával belecsimpaszkodunk, pedig…

  Pedig a megoldás ott van, hogy a saját, egyedi életünk illetve faji létünk talaján maradva(!) nyúlunk ki ezekbe az irányokba. Terjeszkedünk a racionalitás irányába: megtanulunk logikusan gondolkodni, érvelni, elsősorban és kíméletlenül önmagunkkal szemben. Megtanuljuk, hogy milyen messzire juthatunk a racionalitás révén – de azt is, hogy mire nem használható. Elmegyünk a spiritualitás felé, megismerjük a saját apró, tökéletlen képünket a nagy ideák tükrében, majd felismerjük, hogy mindez egy nagyobb rendszerben pont így tökéletes – majd visszatérünk a hétköznapi élethez és a megoldandó feladatokhoz, mert megvilágosodás ide vagy oda, néhány dolog azért akad, ami nem „magától” oldódik meg, hanem attól, hogy megoldjuk. Megismerjük a technológiát, elfogadjuk, hogy mennyi mindent köszönhetünk neki – és meghúzzuk a határt, amin túl viszont értelmetlen.

  Lehet, hogy mindez hülyeség, de nekem nagyon megtetszett, és köszönet érte nektek.

 101. 101:”Ezert gondolom en is,hogy rajtunk mulik,merre valtozik a folyamat”Ezzel kapcsolatban kerlek szepen nyisd fel a szemem,szerinted mit kell egyenileg tennunk,hogy a folyamat jo iranyba fejlodjon.A rosszat felejtsuk el,mert a teremtes csak pozitiv iranyu(negativ a pusztitas).Tehat mi a teendo.hogyan kerulhetjuk el a vilagveget,amit vallasi idiotak oly regen hangoztatnak.Ne spiritualis tettre sarkalj,hanem mondd meg az embereknek a megoldast.S akkor kovetni fogunk szerintem nagyon sokan,hogy megmentsuk a bolygot.

 102. „Az emberiségnek még soha olyan esélye nem volt arra, hogy megjavuljon, mint a 21. században. Most nem a sarkításokra szeretnék koncentrálni, csak arra: olyan korban élünk – az információs társadalomban – amikor a legszegényebb is hozzájuthat az “életet” adó tudáshoz..ez a legfontosabb.”

  Értem én, hogy mire gondolsz és abban egyet is értünk, hogy a lehetőségeink kiválóak. Ha az eszközeinket bölcsen, jó dolgokra használnánk, akkor tárva lenne az út egy igazságosabb, harmonikusabb, jobb világ felé. (Demagóg módon most felhozom, hogy mire is használja jelenleg az Ember az információs hálozatát: dezinformálásra, manipulációra, alantas vágyak kielégítésére, stb. Mert nem az eszköz a kulcs, hanem az akarat, mely az eszközt működteti.) Erich Fromm szerint tudással, információval nem ismerhető meg semmi a maga teljes valójában – még önmagunkat sem ismerhetjük meg ezen a módon. Mivel a világ jelenségei Végtelenek, minden újabb tudásmorzsával csupán egyre mélyebbre ásunk az ismeretlenben. A valódi megismerés egyetlen módja ezért csakis az Összeolvadás, a Szeretet, a valódi odafigyelés lehet – melyhez viszont szükségtelenek a szavak.

  Nagyon egyszerűen szólva tehát a Szeretet képességét kell elsajátítanunk először, bármilyen szuper eszköz csak ezt követően válik alkalmassá a kezünkben a világ jobbítására. 😉

 103. 115:
  Ha a legkisebb célzást teszel a Bibliára, Jézus tanaira, a katolicizmusra, azonnal töröllek, mert a hócipőm teli van vele.

  Az emberiség esélye NULLA. Tudod miért? Az ember, megváltoztathatatlan természete miatt. Nde papolj nekem a jóságról, szeretetről, mert ezek csak arra jók, hogy a zölfülűeket tovább ki lehessen használni.

 104. 112.
  Balázs volnék afféle…

  Hidd el, a spiritualitás mellett a formák világában kimondottan racionális is vagyok. Kérdezd meg mondjuk Tiborbát, ő talán eléggé autentikus(legalább racionalitása révén).Ezenkívül most építem az első kudarcom tapasztalatain az elsőből kiforrott második bővített közösséget. Tudom mi a gyakorlat, amennyire tudom. A technika meg pl. ugyanúgy egy szeletkéje mint az erforrásválság. Nem alapproblémának, hanem következménynek gondolom.

  Én szerintem nincs úgy megoldás, mint ahogy gondoljátok, gondolhatjátok.
  Biztosra vehető az emberi faj kollektív öngyilkossága.
  De abban is biztos vagyok, hogy lesznek túlélők és az nem mindegy, hogy milyen tudatban indulunk, indulnak neki az életnek, ha nem akarnak újból belepottyanni a szarosgödörbe.

  A változás egyébként meg azért történik mert történnie kell.
  Felfoghatjuk az egyetlen esélyünknek, megpróbálva életben maradni fizikai testünkben is, hogy gyermekeinknek átadjuk mi bennünk elkezdődött.

 105. 117:
  Oly annyira racionális vagy, hogy a spiritualitás nem is áll neked jól. Meg is lepődtem rajta. 😉

 106. 118.
  Másfél év magány sok mindenre jó!
  Meg egy két halálközeli élmény se rossz és egyből spirituális lesz az ember:-)
  Balázs

 107. 117, 119, Balázs:

  Oké, bár a „minden magától megoldódna” szöveget nehezen nyelem le, de mondjuk azt, hogy kijelentkeztél Morgó mellől.

  Én meg (bizonyos szintig) racionálisnak ÉS spirituálisnak ÉS technológiát ismerőnek tartom magam. (Az állítás ellenőrzéséhez elég, ha itt a nevemre kattintasz, és olvasol, viedót nézel meg ilyenek, amíg van hozzá türelmed.)
  Tibor bá szerint ez a mondat a skizofrénia definíciója, mert számára képtelenségnek tűnik ezen területek egyetlen gondolkodásba való integrációja. Még csak azt sem állítom, hogy nincs igaza – a saját szempontjából.

  Ha viszont kimondottan racionális vagy, talán te meg tudod válaszolni azokat a kérdéseket, amiket Tibor bá a legutóbb mellőzött:
  – te hány százalékos veszteségre számítasz az összeomlás kapcsán, ami számomra az ellátó rendszerek széthullása, káosz és az életükért küzdő hordák randalírozása – vagy hol látod a zuhanás megállását?
  – te hogyan képzeled el a fennmaradó problémák kezelését? Például a 400+ leállított atomerőmű hűtőszivattyúinak folyamatos, zavartalan energiaellátását az ezután következő TÍZ ÉVBEN; utána a fűtőelemek megfelelő kezelését és hosszú távú tárolását, hogy ne legyen ugyanennyi Fukushima, ami globális és teljes atomszennyeződést jelentene. A gátrendszereink fenntartását vagy akár tervszerű lebontását, ami a mai termő és lakóterületek nem kis részének időszakos elárasztását jelenti? A folyamatos ellenőrzés nélkül elszabaduló, mindenhol titokban gyűjtögetett ipari veszélyes hulladékot?
  – Elfogadod-e a globális, civilizált emberiség visszafordíthatatlan megszűnését? Ugyanis az a könnyen elérhető ásványkincs és energia, amire a jelen felemelkedés alapozódik, ELFOGYOTT, egy részét visszahozhatatlanul feléltük (a szemétből se lehet kiguberálni, technológiai tudás és infrastruktúra nélkül használni)!

  Magyarul: racionálisan milyen életkörülményeket képzelsz az utódainknak „az emberi faj kollektív öngyilkossága” után? Ésszerűtlen lépés a részemről az, hogy ezzel a változattal NEM VAGYOK HAJLANDÓ foglalkozni, és azt a részét támadom az érvelésednek, hogy ez „biztosra vehető”?

  A linkelt Tolle videóhoz: a csóka nekem semmi újat nem mondott.
  Viszont NEM az emberi civilizáció vagy az emberiség összeomlásáról beszél, hanem az egyén és önzés alapjaira épülő struktúrákéról, amiről én is folyton tépem itt a szám.
  Példának a Szovjetunió felbomlását hozza, ahol ugyancsak egy „elképzelhetetlen” átalakulás ment végbe, amiről mindenki azt hitte, hogy világégés kapcsolódik hozzá – és semmi ilyen nem történt…

 108. Nyugi, csak a tudat módosítja a teret, ez pedig eltart néhány évig, esetleg 1-2 évtizedig. Aztán minden rendbe jön majd, de teljesen más alapokon, vagy használjuk a divatos „kvantumugrás” szót…
  Nekem ezt mondta a videó.

 109. 116:
  Eszem ágában sem volt célozni egyikre sem. Hanem a gyanúsítás rosszul esik, bár kétségkívül egyenes beszéd volt. Mellesleg Erich Fromm, akitől idéztem, maga sem tartja önmagát hívő embernek. Nem hiszem, hogy a szertetet fogalmát a katolikusoknak joguk volna kisajátítani a maguk számára. A szeretet képességének véleményem szerint semmilyen köze nincsen semmilyen valláshoz. Csak a pontosítás végett…

  „Az emberiség esélye NULLA. Tudod miért? Az ember, megváltoztathatatlan természete miatt.”
  Nem kell jónak lenni ahhoz, hogy legyen esély. Csupán a szokásainkat kell megváltoztatni. Egy példát mondok: ötven éve az Egyesült Államokban még elkülönített helyük volt a buszokon a feketéknek. Ma fekete elnökük van. Jó emberekké váltak? Nem hinném. Csupán megváltoztatták a szokásaikat.

 110. 123:
  Pontosabban szólva, a gondolkodásukat változtatták meg. Ennek eredménye a szokás megváltozása.

 111. 123:
  Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Nem csípem a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport eszmeiségét. Egyfelől mert finoman becsempészi a vallást a közgondolkodásba, amikor annak itt, és most semmi helye, ráadásul egyeseket arra inspirál, hogy „hittérítsenek”. Ennél is nagyobb szálka a szememben a „csoport” elnevezése, ami azt implikálja mintha a fejlődés fenntartható lenne és az erőforrások nem fogyhatnának el. Ez az elnevezés becsapó, viszont arra jó, hogy hatalmas tábor alakuljon ki körülötte, mert ugye az emberek hinni akarnak a fenntarthatóságban. Én viszont nem. Nem fúrom Hetesit, nem szervezek ellentábort, de a terjeszkedést nálam nem engedem. – Gondolom, ezek is világos szavak. Az emberi szeretet pedig egy baromság. Eddigi életem alatt mindig mindenkihez szeretettel és nyitott szívvel közelítettem és 100 esetből 99-szer pofára estem. Nekem senki ne papoljon megfelelő tapasztalatok nélkül. Az álmok ideje lejárt.

 112. 125: Ez most azt jelenti, hogy kisszo valamilyen módon köthető az FFEK-hoz? Hogyan?

 113. 126:
  Menj rá a honlapjára és nézd végíg a bog rollt.

 114. 125:
  Annyiban vagyok köthető hozzájuk, hogy olvasom őket. 🙂 Remélem, ez nem kizáró ok.

  Tibor bá’ koránál fogva sokkal tapasztaltabb, mint én. Ez kétségtelen. Talán ettől még lehet eltérő a véleményünk. Én az övét tiszteletben tartom, még ha nem is értek vele mindig egyet. Nem szeretnék téríteni, lévén magam is bizonytalan vagyok. Úgy gondolom, hogy a diskurzus jó dolog. Fejlődni jöttem ide, nem észt osztani. Utóbbit nem is lenne miből…

  Azt feltételezem, hogy senki nem keveri itt össze a fenntartható fejlődést a fenntartható növekedéssel, mert az erőforrások végessége miatt az utóbbi biztosan elképzelhetetlen, miközben az előbbi lehetséges. Vagy ez is csak egy FFEK-s önbecsapás?

 115. Fentartható fejlődés van ,lesz is . Legyen is !

  Testi ,szellemi ,lelki 🙂

 116. 130 …és ez lesz az „erőforrás” a jövőben …

 117. 121.

  Én nem jelentkeztem ki Morgó mellől! Minden szavával egyetértek.

  Kérdéseidre válaszolni nem tudok.
  pl, fogalmam sincs a túlélési rátáról, de biztosan nem lesz magas, nem lehet-racionálisan.
  Máskülönben meg ezzel nem is foglalkozom, csak amivel javítani tudok a dolgokon. Tehát rajtam nem fog múlni, pontosabban csak is rajtam múlik- részemről.
  Abban igazad van, hogy egy egy negatív mondat óriási befolyásoló tényező lehet, de ez nagyon lóf@sz a nagy egészhez képest. Meg hátha némely embernek ez hozza meg az „eszét”. Ki tudja?
  Engem is pl. sokkoló dolgok vittek rá a kutakodásra. Mivel félelem alapon voltam vezérelve.

  Én nem hiszem, hogy megmenthető és megmenteni való ez a civilizáció. Nekem a video azt mondja, hogy szükséges a változás, mint egy fogyókúra egy túlsúlyosnak. Csak itt kicsit más a játék.
  Nem értem miért tartod olyan tragikusnak, hogy emberek milliárdjai fognak meghalni. Ez velejárója lesz ezeknek a dolgoknak.

 118. 128:
  Ha a honlapod szellemisége nem állna közel hozzám, akkor nem lenne ott. A teremburánját! 🙄

  129:
  Én senkit nem akarok megváltoztatni, csak információt kürtölök szét a világba, és persze nem támogatom azt (yasemmilyen módon) amit nem fogadok el ténynek.
  Na igen, definiálni kellene a fejlődést. Apró részleteknél a fejlődés nem kizárt, sőt biztos, de nem erre szoktunk gondolni.

  132:
  Loránt egy profi savior, neki a „mentés” a lényeg, nem pedig a hányat és kit. 😉

 119. 132, Balázs:

  „Nem értem miért tartod olyan tragikusnak, hogy emberek milliárdjai fognak meghalni.”

  Nyilván MINDEN EGYES EMBER meghal a maga idején, és ebben semmi tragikus nincs – de te ha jól sejtem, nem erre gondolsz, hanem az összeomlásra. Ha így van, nem tudom, mit válaszolhatnék egy ilyen mondatra. Megpróbáltam, de ez a kijelentés oly mértékben idegen mindentől, amit számomra az „ember” szó jelent, hogy nincs értelme.
  Elnézést.

  133, Tibor bá:

  Súlyos tévedés.
  A cél egy élhető, fenntartható jövő MINDENKI számára – csakhogy ez nem valósítható meg passzív módon, „megmentés” által, kizárólag egy gondolkodási átalakulás révén. Én csupán HISZEK abban, hogy aki akar, képes kimászni ebből az abszolút meddő gondolkodási mókuskerékből, és érdemben megváltozni, majd ezután tenni is azért, hogy legyen jövőnk. A végeredmény pedig nagyon sok ember egyéni, szabad döntésén múlik, nem az én szájtépésemen.

 120. 134.
  Ebben az értelemben igazad van. Én az elfogadásra gondoltam.
  Nem vagyok alacsony szinten empátia kérdésében, de hát a tényeket és az univerzum törvényeit elfogadtam.
  Nagyon szeretném ha az emberiség észhez térne, és az én magam kis módján sokkal többet változtatok a „tényeken” mint a legtöbben.
  De amit Tibor bának is válaszoltál a 133-ra abban minden benne van. Szerintem csak azt nem tudod elfogadni, hogy ez csak keveseket fog érinteni.
  1 föld nevű bolygó és 7 milliárd ember(ráadásul a nagy többség pusztít), nincs egyensúly. Fizikailag nem lehet ennyi. Tehát fizikailag eltűnnek, lehet én is. Azt azért jó tudni, hogy a halál nem az élet vége, hanem a születés ellentettje.

 121. 135, Balázs:

  Bevallom, gondoltam – egyelőre veled kapcsolatban is úgy érzem, hogy viszonylag jól „lőttem be” a gondolkodásodat. Azért „értem félre” amit mondasz, hogy kénytelen légy pontosabban fogalmazni, mert ezek a pongyola kijelentések hozzájárulnak a spirituális gondolkodás Tibor bá-féle merev elutasításához, ami viszont már kár.
  Bocs… 😉

  Ne aggódj, el TUDOM fogadni az összeomlást. Képes vagyok nyugodt lélekkel kijelenteni, hogy 99% esély van rá, én és a családom is az áldozatok között leszünk. Sőt. Állítom azt is, hogy az általatok elképzelt felkészülésnek és egyéni túlélésnek SEMMI ÉRTELME, a civilizált ember FOGALMA tűnik el az összeomlással, ez ugyanis arra az erőforrás feleslegre épül, amit most két kézzel szórunk a szélbe, elpazarolva a forrásait. Ennek a cáfolatára kísérletet sem tesztek, csak szajkózzátok a túlélést – ezzel nem tudok mit kezdeni.

  Viszont nem vagyok HAJLANDÓ elfogadni a pusztulást, és a magam szintjén kerek elmélettel rendelkezem arról, miért alakult így a történet, milyen lehetőségek mentén mit érdemes tenni azért, hogy az összeomlás elkerülhető legyen. Ehhez hozzá tartozik az itteni szájtépés, hátha valaki veszi a fáradságot és gondolkodni is kezd két beszéd között… Mondok egy példát, oké?

  „1 föld nevű bolygó és 7 milliárd ember(ráadásul a nagy többség pusztít), nincs egyensúly.”

  Az állítás igaz, jelenleg nincs egyensúly, azonban ez KÉT lehetséges megoldást vet fel. 1: DÖGÖLJÖN MEG elég ember ahhoz, hogy a maradék élhessen. 2: FOGYASSZON ANNYIT a hétmilliárd, hogy egyensúlyba kerüljön a környezetével.

  A két megoldás közül szerintem csak az egyik nevezhető értelmesnek, továbbgondolásra érdemesnek; és a magam részéről látok esélyt is rá, a HOGYANRÓL tartom érdemesnek vitatkozni.

 122. Kedves Tibor bá!

  Kérlek szépen, hogy olvass bele bárhol, bármelyik cikkbe a honlapunkon, vagy újságban, mindig mindenhol megírtam, hogy a fenntartható fejlődés hogy, miként létezhet: így nem. Alapvető téziseink:

  1. Az erőforrások kimerülnek. Ennek gondolatát részben én kezdtem el itthon terjeszteni, ezt kevesen vonhatják kétségbe.
  2. Az ökológiai rendszer súlyos bajban van.
  3. A gazdaság (amihez – nem fogom bizonygatni, mert nem rakott Téged fölém senki, hogy megítéld a tudásomat – azt hiszem értek annyit, hogy írjak róla) finoman szólva is bajban van.
  4. Gyökeres átalakulás szükséges.

  Hogy írhatod, hogy az FFEK egy olyan tevékenységet folytat, amely a jelen világ fenntartható voltát hirdeti? Melyik cikkben olvastad ezt? Ha ilyen cikket lelsz, szedd darabjaira, de ha nem, hagyd ezt abba.

  Ha vallásos cikket lelsz a honlapon, ugyanez vonatkozik rá, ha nem, hagyd abba a vallásosság ostorozását a honlapon.

  Nekünk azonos céljaink vannak, miért csinálod ezt? Soha, egyszer sem írtam a honlapunkon semmi olyan cikket, amelyben akár csak felmerül Antalffy Tibor neve. Te meg, akárhány alkalommal csak teheted, rúgsz rajtunk/rajtam egyet. Nem tetszik ez nekem, egyáltalán. De ha ettől boldog vagy, tedd, engem nem kisebbítesz vele.

 123. 137:
  Kedves Zsolt! Eszembe nem jutna beléd kötni, vagy öncélúan foglalkozni személyeddel. Ez alkalommal egy hozzászóló (és lelkes híved) hozott elő, mint bizonyítékot. Ez késztetett arra, hogy a hivatkozott cikket elolvassam, amit történetesen te írtál. A cikked számomra nagy csalódás volt, mert rád nem jellemző módon, a megállapításokat úgy vetted át – szerintem – kétes értékű forrásból. Tekintettel arra, hogy ismereteim szerint közgazdasági képzésben nem részesültél, azaz nem szakterületed, a tévedés fennállásának valószínűsége meglehetősen nagy. El kell hinnem, hogy sehol nem hirdeted a fenntarthatóságot, de a honlapod címe erősen megtévesztő, mert amennyiben a fenntarthatóságot lehet kutatni, akkor nyilvánvalóan létezik. Én pedig, ha már arra „járok”, nem tudom befogni a szám, és közlöm a véleményem. Ha ez nem egyezik meg a te véleményeddel, akkor ismertesd olyan hangosan, ahogy akarod.
  Abban egyetértek veled, hogy a magyar gazdaság bajban van, de a megítélésünk messze nem azonos. Véleményem szerint téged erősen befolyásol a jelenlegi kurzus (szerintem tarthatatlan) propagandája, nekem legalább is ez jön le belőle. Engem viszont nem. Felfogásomon már nem tudok segíteni, az igazság, a valóság keresése nálam még a hazafiságomnál is erősebb. Az alkalmakat eddig se kerestem, de kérésed figyelembe veszem, és ha a jövőben valaki rád hivatkozik, megválaszolás helyett, simán ignorálni fogom.

 124. Köszönöm!

  Valójában az építő jellegű párbeszéd híve vagyok, ezért nyugodtan, ha bármi egyedi hiba van – ami más, mint az „én másképp gondolom” – annak megvitatása engem is fejleszthet.

  Ami a mostani hírelemzést illeti, a vége a lényeges, az elejének nem volt elég időm bővebben utánajárni, de minden az IMF-csomagra vonatkozó magyar oldalt elolvastam.

  Úgyhogy a jövőben is csak nyugodtan bírálj, de tényszerűen 🙂 és abban nagyon is vevő vagyok, ha épp ráérek.

 125. A poszt egyre aktuálisabb, és talán a címe is igaz lehet.

  Rákerestem, mivel a két legnagyobb derivativákat kezelő nagybank két ezt kezelő bankára öngyilkos lett a héten.
  Ezek tudhattak valamit.

  Hagyni kéne veszni mindegyik intézményt…

 126. Mindenesetre akkor nem jött be…
  Persze nem ez az egyetlen dolog amit az IMF benézett.
  Azóta Brüsszelben is hivatalos, hogy az IMF tanácsai mindenkinekk többet ártottak, aki megfogadta őket.

  Az öngyilkosságok meg azt a feszültséget jelzik, ami ezt a bizniszt uralja. Hullik a férgese…

 127. 140-141:
  Egyre több elemző látja úgy, hogy jön az „igazi” (the big one)

 128. A fene se érti ezeket az elemzőket…
  A 2008-as összeomlást se vették észre.

  Az alacsony szintű morgolódókat meg lebaszták, akik nyafogtak hogy nem lesz jó vége a nyakló nélküli hitelosztásnak, hogy a fejlődés gátjai, mert a hitel a növekedés záloga meg hasonlók…

  Az ember érzi komolyabb belelátás nélkül is hogy a mostani pénzügyi folyamatok minden természetes józan ész ellenébe mennek és pénznyomtatás meg kreatív könyvelés tologatja kifelé az összeomlást, de a normalitás látszata azért még fenn áll.

 129. 144 – Bazs:
  Már csak 4 nap és röhöghetünk egy jót.

 130. 143.
  Te láttad a videót, ahol Assange maga mondja ezt? Mert én már nem találok videót. Ha nem láttad, akkor ez szerintem egy fake news egy idióta, szenzációhajhász vagy feltűnési viszketegségtől szenvedő oldaltól.

 131. 146 – Gyarmathy:
  10h előtt még látható volt, csak engem nem érdekelt, mert hülyeségnek tartottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük