(621) Orbán ámokfutása

Tibor bá’ online

II. Kalapos Királyunknak naponta vannak friss ötletei, amiket a környező slepp szorgalmasan kivitelez. Ezeknek többsége egyszerűen hajmeresztő, például a tapasztalt bírák nyugdíjba küldése 62 éves korban, miközben olyan bíróhiány van, hogy a 10-15 éve húzódó perek nem mennek ritkaság számban. mindeközben az általános nyugdíjkorhatárt felemeli (tekintet nélkül arra, hogy jelentős a munkanélküliek száma). Vagy az ügyész dönti el, hogy melyik bíró tárgyalja az általa benyújtott vádiratot. Ezeknek az ötleteknek a végrehajtásai azonban nem sújtják egységesen az egész nemzetet, hiszen vannak, akik úgy halnak meg 90 éves korukban, hogy azt se tudják merre van a bíróság. Ezekkel az ötletekkel tehát nem foglalkozom, azonban vannak olyan megvalósított orbáni elképzelések, amelyek az egész nemzet számára károsnak mondhatók. [a teljesség igénye nélkül]    

I) Kezdjük az alaptörvénnyé átkeresztelt alkotmánnyal, amire nem volt szükség, ha csak kozmetikázni akartak volna, nem rónám fel. Azonban hadd emeljek ki csak két pontot. 1) Orbán kihátrál az idősek ellátása mögül, és a terhet ráhelyezi a családokra. Az idős szülőket tartsák el a gyermekeik. Ezzel egyből lenyúlja az idősek, és munkaadóik által befizetett járulékokat, amiket annak idején a nyugdíjak reményében fizettek. A jelenlegi hozzájárulásokat pedig adószintre emelte, hiszen az állam csak elvonja, de nem ad érte semmit. 2) Az Alkotmány, és a hosszútávra pozícióba helyezett Orbán-katonák egy kormányváltást követően, az új kormányt egy éven belül 100 százalékos biztonsággal megbuktathatják. Nézzük a mechanizmust! Alaptörvény: 3. Cikk (3) A köztársasági elnök a választások egyidejű kitűzésével feloszlathatja az Országgyűlést, amennyiben (b) az Országgyűlés a központi költségvetést március 31-ig nem fogadja el. Igen ám, de a 43. Cikk (3) A központi költségvetés elfogadásához a Költségvetési Tanács előzetes hozzájárulása szükséges. Ha a Költségvetési Tanács nem járul hozzá, akkor nincs elfogadott költségvetés. Kérdem én, a Költségvetési Tanács miért fogadná el egy új kormány költségvetését, amikor tagjait az Orbán által kiszemelt Köztársasági elnök 6 évre nevezte ki, vagyis az új kormány beiktatásakor még lesz két évük. És, kik ezek a tagok: a Költségvetési tanács elnöke, az MNB elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke. A szándék nyilvánvaló, amennyiben Orbán elveszíti a választást az új kormányt egy éven belül a köztársasági elnök feloszlatja.

II) Szétverte az alkotmánybíróságot, azaz megfosztotta jogkörének jelentős részétől. Valamint feltöltötte Orbán-katonákkal: Balsai István (aki már Antall József kormányában se volt hajlandó tiszteletben tartani az Igazságszolgáltatási Tanácsot), Strumf István, aki nem is kvalifikált a posztra. Azt el tudom fogadni, hogy az AB fenntartása költséges, valójában nincs rá szükség. Szüntessék meg. De ha nem szüntetik meg, hanem működtetik, akkor ne heréljék ki.   

III) Média törvénnyel egyértelmű lépést tett a szólás és vélemény nyilvánítási szabadság elnyomására. Nem az a főbaj, hogy nem írhatom meg a véleményemet, és hazugságokat hallhatok a tévéből, mert ezeket az idősebbek annak idején megszokták, de Európa közepén egy politikailag ez nem korrekt, és az ilyesminek mindig hátrányos következményei vannak.

IV) Válságadó. Nem sajnáljuk a multikat, hipereket, de ezeknek a megadóztatása nem csak antipatikussá teszi az országot, de ezeket az extra adókat ráterhelni a társadalomra. Vagyis a propaganda szólamok mellett, ez egy újabb adó a lakósság számára. Ez nem csak azért rossz, mert kevesebb pénz marad a zsebünkben, de ha nincs pénz, nincs mit költenünk, akkor pedig a hazai fogyasztás csökken, ami kevesebb állami bevételhez, és a kis és középvállalkozások sorvadásához vezet. Végső fokon az előállított javak mennyisége csökken, tovább esik az életszínvonal. 

V) A magánnyugdíj pénztárak kifosztása. A magyar kormány a magyar népnek nem ad, hanem rabol tőle. Mitől magyar ez a kormány? Az is  nagy baj, hogy sokaktól százezreket loptak el, de ennek rettenetes visszhangja van külföldön. 

VI) Az Orbánféle garázdálkodás miatt az ország kockázati felára 2,5 %-ról 6,5 %-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a tetemes országtartozás kamatterhe jelentősen megemelkedett, amit természetesen nem Orbán, hanem a nép fogja kinyögni.

VII) Egykulcsos adórendszer egy orbáni rögeszme. Ez a neokonzervatív ötlet az USA-ból származik és az a logikája, hogy a jómódúak zsebében hagyott pénz élénkíti a gazdaságot, munkahelyeket teremt. Nem vált be. A gazdagoknál hagyott pénzt nem befektetik, hanem kimentik az országból, külföldön költik el. Nem lesz belőle ÁFA. Tehát, ötöd része nem kerül vissza az államkasszába. Viszont a teherviselést átteszik a kisemberek vállaira, és ezek a terhek nőnek, mivel csökken az ÁFA bevétel, amit valahonnan pótolni kell. 

VIII) A végtörlesztés egy hatalmas pofon a szarnak. Senkinek se jelent igazi segítséget, de zuhanni kezdett a forint értéke, a bankok a vesztességeiket legalább részben rá fogják terhelni a lakosságra, a magyar államot be fogják perelni, ami tetemes büntetéssel fog végződni. Mindeközben a potenciális beruházok elrettennek. Nem tudom miért gondolja Orbán azt, hogy szembe mehet a nemzetközi finánctőkével? A hitelminősítők máris  csatasorba álltak. A leminősítés pedig nagyobb adósságszolgáltatást jelent, amit a népnek kell kiizzadni.  

IX) A rokkantnyugdíjasok és a korkedvezményes rendvédelmiek szerzett jogainak a feldúlása nem csak társadalmi felfordulást okoz, de rendkívül visszás helyzetet alakít ki Európában. Nem kötelező EU tagnak lenni, sőt állítom, hogy az ország jobban járna  ha kilépne. Ezt a lépést meg lehetne érteni. De amennyiben bent vagyunk, alkalmazkodni kell a másik 26 tagországhoz. A sorból való kilógásnak mindig magas ára van.

X) 500 milliárd forintért megvették a MOL részvénypakettet akkor, amikor a részvények ára a csúcson volt. Orbán, az állam nevében, hazardíroz a tőzsdén. Elveri az ország pénzét, és nem igaz, hogy ezzel irányíthatja a vállalkozást, mert nincs a kezében többségi részvény. Tehát az 500 milliárdért nem kaptunk semmit, Viszont az árfolyamesés eddig 170 milliárd forintba került. Ezt az összeget elvonja a nyugdíjasoktól, pedagógusoktól, az egészségügyi dolgozóktól, azon az alapon, hogy bajban  van az ország. Tényleg nagy bajban van. Ámokfutást rendez a miniszterelnöke.

_____________________________________________________________________________

Felhívás: Az Orbán-hívőket kérem ne kezdjenek gyurcsányozni, szocizni, mert ez nem témája a posztnak. Ezen kívül nem vagyok kíváncsi a miniszterelnök erényeire se. Egyetlen egy dolgot tudok elfogadni, ha az általam felsorakoztatott orbán-ötletek hasznosságát megpróbáljátok megmagyarázni.

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

 

200 gondolat erről: „(621) Orbán ámokfutása

 1. Tisztelt Tibor bá! Jó ez a mai poszt és sok izgalmat rejt. Én abban látom ezeknek az intézkedéseknek a gyökerét, hogy két teljesen más gondolkodásmód harcának lehetünk tanúi. A most regnáló gondolkodásmód még az írmagját is ki akarja irtani az ezt megelőző eszmeiségnek és úgy akar berendezkedni, hogy ezt ne is veszélyeztesse semmi hosszú ideig.

  Én sem tartozom úgymond az elithez, hiszen tanárként dolgozom. Úgy látom a dolgokat, hogy jelenleg mindenem megvan.
  Van családom, rokonaim, barátaim. Fedél a fejem fölött, van munkám, van mit ennem. Van mobilom, internetem, autóm. Van hitem és vannak céljaim. A világ azon szerencsés 10%-ba tartozom, akik ezt elmondhatják magukról, vagyis a fejlettnek mondott nyugati civilizáció. Kevés kivétellel ezt ma mindenki elmondhatja magáról Magyarországon. Csak valakinek két mobilja, két plazmatévéje, két autója van és nagy adóssága.
  Éhezők nem állnak sorban egy marék rizsért és vízért az utcán, csak azért tüntetnek, mert 10.000 ft-al kevesebbet tudnak mobilra, benzinre és Tescora költeni.

  Az orbáni döntések hátterében mi áll, azt sokszor megmagyarázza Giró Szász András kormányszóvivő, ilyen mélységekbe én nem tudok és nem is akarok belemenni Tibor bá sokat megélt, gyakorlatias és tapasztalt tudásával szemben, de én osztom azokat a nézeteket, amiket a kormányszóvivő mond.
  Szemmel látható, hogy ez két eltérő világlátás.

  Magyarország népe sokat megélt és alkalmazkodó nemzet. Sokmindent megélt és máig fennmaradt. Nincs ma olyan erő Magyarországon, amely alternatívát tudna mutatni a jelenleg regnáló kormánnyal szemben, én ezért választottam őket.

  Tiborbá, mihelyt mutat nekem egy a jelenlegitől meggyőzőbbet, én leszek az első, aki mellé áll. Én még a láthatáron sem látok ilyet.

 2. 1:
  Tehát azért kell elfogadnunk ezt az ámokfutást, mert nincs alternatíva. Nekem erről azok a dícsérendő nők jutnak az eszembe, akik azt mondják, hogy nem akarnak minden áron férjhez menni. Ha nem kapnak megfelelő férjet, akkor inkább pártában maradnak. Azt üzenem neked, hogy én ezeknek a nökkel osztom a véleményem. Máskülönben lehet, hogy a választások alkalmán nem láttál ésszerű alternatívát, de az nem zavar, hogy ebből a temérdek ötletből egyetlen egyet se közöltek előre? Neked ezek szerit teljesen mindegy mi történik körülötted, ha a 10 százalékhoz tartozhatsz? Ha lehet mobil telefonod? Az véletlenül se jut az eszedbe, hogy aki visszamenőlegesen elveheti a nyugdíj jogosultságodat annak eszébe juthat az is, hogy elveszi a gépkocsidat és a mobilodat, megszüntetheti a tanári státuszodat és majd Giró Szász András (jó pénzért) megmagyarázza, hogy miért.

 3. 1: Tibor bá azt kérése az volt, hogy meg kell magyarázni az Orbán-ötletek hasznosságát, nem pedig eszetlenül dicsérni. Úgy látom, ez gazdasági szakember másként közelít mindenhez, mint egy tanár.
  El kell menni a VIII. kerületbe, naponta van ételosztás. Hegedűs Zsuzsa pénzt és élelmiszert gyűjt a naponta éhező és reggeli nélkül iskolába menő gyermekeknek. De vannak tanárok, akik csak a 2 mobiltelefont látják. Az üres has persze nem látszik és a sok emberi gyötrelem, ami a magyar szegények körében jellemző. Egy tanár az elégedett, ha az ő zsebe és élete rendben, akkor nyilván a többi 9.9 millióé is.

 4. 1: „A most regnáló gondolkodásmód még az írmagját is ki akarja irtani az ezt megelőző eszmeiségnek.” — Ezt akár fasizmusnak is nevezhetem. Azt meg nárcizmusnak és betegségnek, ha valaki azt hiszi, 1.3 millió szavazóval a háta mögött rákényszeríthet bármit egy demokráciában az emberekre. 53 %-a szavazott a szavazóképes választóknak az Orbán rezsimre, ez nem hatalmazza fel őt arra, hogy akaratát Pinochet módjára vigye véghez.

 5. IV. Válságadó: Teljes mértékben a lakosságra lett hárítva. A válságadó után az árak azokban a hiper- és szupermarketekben (Tesco, Interspar, Auchan, Penny Market, CBA, Cora stb.) ahol én vásárolni szoktam, kb. 30 %-os átlagos áremelkedés volt. De van amelyik terméken még ennél is több, ez pl. a kávé. Természetesen vannak akciók időnként, de azok az akciós %-ok már az emelt árakból kerülnek levonásra és csak rövid idejűek. A válságadó mellett a benzinár emelkedés is megjelenik az árakban, plusz az árfolyam emelkedés, hiszen az import most jóval többe kerül, ezek az élelmiszer láncok pedig nem hazánkban gyártatnak, hanem importálják az áruikat. Még a CBA is tele van importtal.

 6. VIII. A végtörlesztés nem csak hatalmas pofon a szarnak, hanem eltelt 1,5 év mire valami történt. Ez a valami szelektál, diszkriminál, szembe megy a józan ésszel és az emberséggel.

 7. X: Az Orbán kormány (?) abból az IMF maradék hitelből vásárolta meg a MOL részvényeket, amelyet Bajnai Gordon hátrahagyott. A részvények osztaléka nem fedezi azt a kamatot, amit az IMF hitel után fizetni kell. Többszörös veszteség. Ezt nehéz lenne közgazdaságilag megmagyarázni, mint a Tibor bá többi felvetését is, de nem akarom én teleírni a hozzászólásokat.

 8. Sajnos a pontok cáfolhatatlanok, bár ne lennének azok. Megmutattam az uramnak is, aki szintén Orbánra szavazott, és most ott tart hogy legszívesebben letagadná. Pedig anno még az én kopogtatócédulámat is odaadta a KDnP – FIDESZ bácsinak (úgy futottam utána a lépcsőházban hogy legyen szíves visszaadni.

  extragalaxisnak.

  Na most közölnöm kell, hogy igenis sorbanállás van a marék rizsért.. ÉHEZŐ és alultáplált gyerekek vannak. A legszomorúbb aki ezt még titkolja és szégyelli..nem jó érzés ám segélyre és ingyenkajára szoruló nyomorultnak lenni…Beteg csecsemőnek nem tudni kiváltani a gyógyszert, és ezt még titkolni is a családgondozó előtt, nehogy elvegyék a kicsit:-( Komolyan mondom, hogy a kollégáim sorban égnek ki, mert a sok nyomort látva vagy megszakad a szívük, vagy megkeményednek, kevés az aki évekig be tudja tartani, hogy nem sajnálni kell a klienst, mert azzal semmire sem megy a szerencsétlen, hanem hideg fejjel segíteni.. csakhogy elfogytak a lehetőségek asegítségre, a nyomor és a lezüllés megállíthatatlannak látszik. Nagyon sokan nem tehetnek róla hogy nincs munkájuk, vagy hajnaltól késő estig fémhulladékot gyűjtenek, vagy mikor mit.. akinek van munkája, az olyan kiszolgáltatott, mint egy rabszolga egy bizonyos végzettségi szint alatt.
  nem tudok mit tenni, mikor értekezleten az adósságkezelő munkatársam elsírja magát, mert ugyanúgy nem tudja fizetni a számláit lassan, mint a klienseink, és tkp megadósságkezelhetné magát is, csak szégyelli..A sokszor veszélyes körülmények közt lélekgyilkoló és próbáratévő munkát végző kollégáimnak a szemébe kellett mondanom, hogy nem tudok nekik még egy szupervizort sem szerezni, mert nincs rá pénz.. de le kell húznom a megrendelőről az elémrakott listáról pl a papírt.. a tollat.. a tintapatront.. közben egyre nagyobb adminisztrációs kötelességünk van, gyártjuk az aktákat, és januártól ráadásul (ÚJ SZOC TÖRVÉNY KATASZTROFÁLIS) TAJ alapú regisztrálás alapján kell dolgoni.. Úgy, hogy 6 családgondozó áll sorba a két még használható számítógépért, és nem is tudunk venni sem, kérni sem..

 9. jaj megint mit tettem hogy parkolólistára kerültem..
  Betetted a szövegedbe: „extragalaxisnak.”- Tibor bá’

 10. Az orbán-katonákra alapozott hatalom-fenntartásnak én nem tulajdonítanék akkora jelentőséget. Ebben az országban (majdnem) mindenki megvásárolható, a politikában nem a meggyőződés dominál, hanem az érdek. Azzal természetesen egyetértek, hogy az összes intézkedés Orbán hatalomban való tartásáról szól. Ugyanakkor ezekkel hasonló öngólokat lőnek, mint az ellenzéki pofázással – amin jókat röhögnék, ha nem fájna – aminek most kénytelenek az ellenkezőjét tenni. Például mit fog tenni Orbán 2-3 millió, nyugdíjtól megfosztott emberrel? Az Orbán rendszer ugyan úgy össze fog omlani, mint a korábbiak. Hacsak valóban be nem következik az a válság, amit itt legtöbben valószínűsítünk. Az valóban jó terep lesz egy diktátornak.

 11. 10: A jelentősége abban van Observer, hogy ilyen emberekkel van tele a Fidesz, mint ez a földrajz tanár. És ők akarják legyűrni a többséget ebben az országban! tartózkodjunk a vitapartner minősítésétől! – Tibor bá’

 12. X: MOL-os pakett ráadásul azok után, hogy a magánnyugdíjpénztárak „eltőzsdézték” a nyugdíjpénzeket. Ugyan az emberek nagyobbik felének reálhozamot tudtak fizetni, de a szlogen az dübörgött, mint a Pannon Puma.
  Nade ha ők tőzsdézik el, az más! Megmutatták, így kell rendesen „eltőzsdézni” valamit.

  Olyan ez mint az offshore duma náluk. Mindenki benne van, de kifelé lehet az ellenkezőjét kommunikálni, ameddig van egy ilyen 1:szerű (pun intended 🙂 ) szavazótábor, aki ezt jól meg is kajálja.

 13. 2: Abban igaza van Tiborbának, hogy semmilyen ámokfutást nem szabadna elfogadni. Én sem dícsérem az Orbán kormányt, csak megközelítőleg sem látok más alternatívát, aki irányítani tudná akármilyen szinten is az országot. Valakit pedig választani kell! Nem osztom Tiborbának azt a véleményét, hogy jobb pártában maradni egy nőnek, ez a hasonlat egy kicsit sántít.

  Aki nem megy el választani azért, mert nincs számára megfelelő alternatíva, az rábízza másokra a döntést: Csináljátok ti! Tökéletes alternatíva sosem lesz. Én azért választottam a jelenlegi kormányt, mert a meglévő felhozatalból ez volt számomra a legszimpatikusabb.

  Valaki ámokfutásnak nevezi, amit csinálnak, valaki másként látja. Tessék kérem forradalmat csinálni! De amit jelenleg művel az ellenzék és a maroknyi mozgolódó, az nem alternatíva.

  Azt, hogy a fejlett civilizáció 10%-hoz tartozhatok, nem érdem, hanem éppen ellenkezőleg. Mit ugráljak itt, amikor az emberiség legalább 75%-a a közelében sincs az átlag magyar életszínvonalnak? Az emberiség fele még akkor is rosszabbul él nálam, ha elveszik a nyugdíjamat és a mobilomat, autómat.
  Ami persze nem vígasztal, éppen ellenkezőleg, a fejlett nyugat a világ többi részének kárára éli életét. Úgyhogy Giró Szász minden intézkedést meg tud magyarázni nekem, amíg van mit ennem és van hol lehajtani a fejem.

 14. 12: Ez csak egy mű-tanár /műSüsü by Csukás/ volt, szerintem az ip-címe a miniszterelnöki hivatalé. 😀 Értelmes ember ilyeneket nem ír le, még ha esetleg így is gondolja. Persze az is lehet, hogy igaz az, hogy komoly gondok vannak a tanárképzésben :;

 15. 10: A jellemtelen könnyen lehet, hogy nem igaz, de a sötét annál inkább. Ha nincs haverság a tűz körül, akkor tényleg csak a mobiljának örülhet, mert a tanári fizetéssel nincs egy szinten a fidesz haveri körrel.

 16. Tibor bá, a legrövidebb könyvek listája megvan? Rajta van például a Pápai tanácsok fogamzásgátlásra, és a Betartott választási ígéretek ie. 476-tól napjainkig. Mert ugye, a politikusok hazudnak, hogy választást nyerjenek, és ezt a jó szokásukat a választás megnyerése után is megtartják. Gondolom, engem ez azért nem lep meg, mert öntudatos életem nagy részét ebben a fantasztikus kapitalizmusban éltem le.

  Aztán egyszerre sikerül megvádolnod Orbánt azzal, hogy kiszolgálja a nemzetközi finánctőkét, és azzal, hogy nem szolgálja ki.* Szinte sajnálom szegény Generalissimust. Ha tudnék festeni, most biztosan elkezdeném ‘A Generalissimus vívódásai’ c. művem, amely Viktort ábrázolná, hogy gondolkodó pózban ül egy felcsúti tőke tövében.

  Azt is megértem, hogy szeretnéd, hogy Orbán lemondásával egyszerre megnyerjük a ‘Tejhatalmú uralkodók, akik önként lemondtak a hatalomról’ versenyt, nem csak az egész világon, de az egész történelemben, ismertben és ismert előttiben egyaránt (ehhez a győzelemhez egy név is elég lenne), ha már a románokat sem tudjuk megverni tüdőrák mortalitásban.

  Ahogy a híres filozófus, Axl Rose mondta, Lose Your Illusion, Tibor bá.

  Ps: természetesen az egész hozzászólásom lényege az, hogy ami történik, az a rendszer következménye (kicsit felgyorsítva a 2/3 által), mégis, a kapitalista demokrácia kritikája kívül esik a legtöbb, khm, gondolkodó kontextusán. Unquestioned beliefs are the real authorities of a culture, ugye.

  * Ennek az ellentmondásnak a feloldása természetesen az lehet, hogy a nemzetközi finánctőke nem azonos a Tescoval.

 17. Egy dolog, hogy van autóm, de milyenek a kilátásaim?
  Rosszhiszemű voltam, „olcsó” használt kocsit vettem 800k-ért, természetesen hitelre. (Mire összegyűjtöttem volna az árát, már nem lett volna rá szükség). Most, hogy már nem igazán engedhetnénk meg magunknak a fenntartását, boldogan lemondanék róla. DE AKKOR SEM LEHET!!!!!!! A KI.ASZOTT BANK NEM AZ AUTÓT VESZI EL, HA NEM FIZETEK, HANEM A FIZETÉSEMET VESZI EL!!!!!!!!!!
  Eladni töredékéért lehet(ne) mint amennyivel tartozom érte.
  IGEN, ÉHEN LEHET DÖGLENI AUTÓTULAJDONOSKÉNT!
  Kelepcében vagyunk mindannyian. A kaja minden hó végén elfogy, hiába van plazmatévé, 20 mobil, 3 kocsi, nagy ház is akár. Ugyan, aki bölcsen azt mondja: „-Le kéne mondani a luxusról!”, meg tudná mondani, hogy az országban található fölösleges 30 millió mobiltelefont, 1 millió amerikai típusú, idétlen méregdrága házat, 2 millió személyautót, 3 millió plazmatévét hogyan konvertáljuk termelő eszközökre, kajára?
  Ezt már szabhatjuk………….

 18. 14: 2006-tól illegitimeztek 2010-ig, mert az MSZP nem tartotta be a választási igéreteket.
  Most ugyanazért vállveregetés jár a fidesznek ugyanazoktól az emberektől. Miért a kettős mérce?

 19. 10. A Fideszt érő kritikák többnyire jogosak, de te pénzügyi szakemberként, ATV nézőként, LMP szeretőként úgy beszélsz, mintha semmi közöd nem lenne a kialakult helyzethez.
  Az önmagában nem gond, hogy liberális vagy, de olyan személyeket imádsz, akik utálnak mindent, ami magyar. Ki vagy te? És milyen alapon jellemtelenezel le valakit?

 20. Kedves Moli 3,4: Magyarországon is van mélyszegénység, ezt én is tudom. De az átlagmagyar jól él a világ legalább 75%-ához képest. Ott még hála Istennek nem tartunk, hogy egy marék rizsért és vízért tülekedve álljunk sorba, napi háromezres éhhalál adatokkal és előreláthatólag ez nem is fog bekövetkezni egyhamar.

  Amúgy elég szépen kiforgatod a szavaim. Igen, örülök, hogy rendben az életem, de azt hiszem Te sem éhezel és még 9.9 millió magyar ugyanezt elmondhatja magáról. Amíg párezer szakszervezetis kimegy tüntetni, ki tudja milyen okokból, addig nincs mitől tartani.

  Ez lenne az alternatíva Orbánnal szemben? Hol van az általad hangoztatott többmillió ember, aki nem áll Orbán mögött? Hol van egy új erő? Sehol a láthatáron.

  Ez nem Orbán dícséret, hanem ellenzék bírálat!

 21. 18: Mivel én az LMP-re és a Jobbikra szavaztam, ebben az értelemben nincs közöm. Ha valaki értelmesen gondolkodik arra miért kell rögtön ráaggatni a liberális jelszót? Én senkit sem imádok, a fiamon kívül 🙂 Aki az 1-es hozzászólást leírta, az nem más mint egy jellemtelen ember. Csak meg kell tanulni értelmezni az olvasottakat.

 22. Kedves Tibor bá,
  Összességében nem akarom védeni a zorbánt azonban van egy pont ahol messzemenőleg egyetértek vele:
  „V) A magánnyugdíj pénztárak kifosztása. A magyar kormány a magyar népnek nem ad, hanem rabol tőle. Mitől magyar ez a kormány? Az is nagy baj, hogy sokaktól százezreket loptak el, de ennek rettenetes visszhangja van külföldön.”
  És az ok a következő: úgy gondolom, hogy az adó és járulék beszedése illetve azok kezelése állami monopólium. Még akkoris ha az állam ezt rosszul kezeli (azt a kérdést senki nem teszi fel, hogy mi van ha a magáncég kezeli rosszul akkor hogyan lesz nyugdíjad vagy mi van akkor ha a magáncég csődbe megy). Nem érdekel a külföldi visszhang a külföldöt nem érdekli az én bajom akkor engem miért érdekeljen a külföldi jajveszékelés. Azonban az érdekel, hogy kishazámban a legnagyobb magánnyugdíjpénztár az AIG (volt mivel az amerikai anyavállalat kvázi csődbe ment) majd átkeresztelte magát Alico-vá és kétszer tulajdonost váltott. Mindez röpke 3 év magánnyugdíjrendszer alatt. Úgy gondolom, hogy jogosan feltételezem azt, hogy 30 év múlva egy büdös vasat sem fogok kapni ettől a cégtől.
  ———
  Mol részvénypakett. Valószínűleg drágán vették meg. Ha tőzsdéztél tudod, hogy ritka amikor eltudod kapni az ár alját. Ha a Fed a pénznyomtatás mellett döntött volna akkor olcsón vették volna (és szerintem még fog felfele is menni az ár). Azonban nem erről akarok beszélni. Úgy látom, hogy lassan egy újabb vasfüggöny eresztődik lefele valószínűleg Magyarország keleti határainál de lehet, hogy Magyarország is billeg. Mire alapozom ezt:
  -az osztrákok megvették a MOLt majd eladták az oroszoknak.
  -a NIS-t megvették az oroszok.
  -bulgáriai egyetlen olajfinomítót a LUKOIL vette meg és csak az ujságcikkekbél következtetek, hogy más is van a pakliban.
  – a román PETROM-ot megvették az osztrákok és úgy néz ki, hogy kezdik eladni az oroszoknak.
  – ROMPETROLT már megvették a kazahok
  – az EON mindegyik országban jelentős gázellátó és köztudottan jó a viszony az oroszokkal.
  Ebben a rációban egy MOL felvásárlás logikus lenne hiszen akkor egészen Horvátországig és Ausztriáig terjeszkedhetnének Szlovákiával egyetemben. Nem azt mondom, hogy biztosan meg kellett venni a MOLt de van egy ilyen szempont is.
  ————–Ez mind mellébeszélés. Orbán ne tözsdézzen a nép terhére. Erre nem kapott senkitől se felhatalmazást. – Tibor bá’
  X) A rokkantnyugdíjasok és a korkedvezményes rendvédelmiek szerzett jogainak
  Tele van a tököm a szerzett jog kifejezéssel. A szerzet jog kies hazámban úgy néz ki, hogy anyámnak van kb 1500 RON nyugdíja. Anyámnak van 4 gyereke + 4 veje/menye. Ezek közül 4-en kevesebbet keresünk (én alpolgármesterként, a nővérem tanárként 20 év régiséggel, a sogornőm magáncégnél) mint anyám nyugdíja. 1 kevéssel többet keres, 1 sokkal többet keres és 2 szülési szabadságon van. NINCS szerzett jog. A ti generációtok kialakított egy nyugdíjrendszert amire nyilvánvalóan NINCS pénz mert: 1. nincs elég gyerek, 2. a jövedelmekhez képest a nyugdíjak pofátlanul magasak és egy csomó kedvezmény van 3. a kevés gyereket nem szorítottátok úgy (mint ahogy téged szorított a történelem), hogy a tudásnak és a magasan kvalifikált munkának értéke legyen így eléggé rossz minőségű munkavállalók jöttek létre aminek a java elhúzott.
  Mellesleg megjegyzem, hogy a nyugdíj fogalma teljesen természetellenes de ez más kérdés.
  Engem nem érdekel, hogy mival van telki a tököd, de van egy ötletem: Édesanyádat vidd fel a Tajgetoszra! Legközelebb majd meggondolja, hogy kinek ad életet. – Tibor bá’

 23. 20: Én nem értem (illetve ismerem a háttérszándékot) a MOL pakett megvásárlását. A MOL nagyon kicsi részben termelő vállalat, a MOL nem más, mint forgalmazó, kereskedő vállalat (rt.). Ez itt a bökkenő. Ha egy kereskedő vállalat nem jól teszi a dolgát, az kerüljön magyar kézbe és máris minden jobb lesz?

 24. 23: Hűha, amikor valaki az édesanyját támadja, az nekem egy kissé visszatetsző. Édesanyád befizette a nyugdíjjárulékot, amikor dolgozott. Amit kifogásolhatsz, az az, hogy valorizálják (vagyis a mai értékhez igazítják) a befizetett nyugdíjjárulékot, no ezen tényleg el lehet gondolkodni, mi a helyes megoldás. A nyugdíj fogalma miért természetellenes? Tartsák el az öregeket az éhező gyermekeik, mit Kínában?

 25. 2. Tiborbá

  „Nekem erről azok a dícsérendő nők jutnak az eszembe, akik azt mondják, hogy nem akarnak minden áron férjhez menni. Ha nem kapnak megfelelő férjet, akkor inkább pártában maradnak. Azt üzenem neked, hogy én ezeknek a nökkel osztom a véleményem.”

  A fene tudja… ha valaki egy életen át nem talál társat, akkor lehet hogy benne van a hiba. Ez mitől dicsérendő?

  A „következő kormány ellehetetlenítése” meg nem Fideszes ötlet. Az öszödi beszéd óta, mióta tudták, hogy SEMMI esélyük sincs 2010-ben, olyan látványosan rohasztották le az országot hogy csak úgy fütyült. Erre volt a korona a szükségtelen IMF kölcsön, amit ennek a kormánynak kell visszafizetnie. Kamatostul.

  A nyugdíjat meg nem Orbán veszi el, csk kimondja azt amit mindenki tud, de fél kimondani: Az egész nyugdíjrendszer szét világszinten van rothadva, nem lehet fenntartani, és fel kell készülni arra, amit ez az egész blog hirdet, azaz magunkról , a családunról gondoskodni amennyire lehet.

 26. 21: Az már látszik, hogy Te milyen szemszögből értelmezed az olvasottakat. De elég rosszul értelmezed.

  Tiszteletben tartom, hogy Te az LMP-re és a Jobbikra szavaztál, legalább azok közé tartozol, akik elmentek szavazni.

  Én sem vagyok Orbánfan, tévedés ne essék, csak 2010-ben bizalmat adtam nekik. Az országot valakinek vezetnie kell!
  A felhozatalból nekem ők voltak a szimpatikusak.

 27. 21. Moli59:
  Nemtudom, hogy jobb lesz-e vagy sem. Amikor a Rompetrolt megvették a kazahok mindenkit lecseréltek a csúcsvezetésből. Szerintem nem mindegy, hogy a sok pénzt amit egy CEO és alárendeltjei kapnak azt hol költik el. Másrészt a MOL elég sok helyütt termel ki olajat (például Irakban) és finomítói a legmodernebbek közé tartoznak Európa ezen tájékán. Ha az OMV megvette volna a MOLt akkor a százhalombattai, pozsonyi (mindkettő Mol tulajdon) és schwechati finomító közül melyiket zárta volna be? (mivel a versenyhivatal szerint egyet vagy el kellett volna adnia vagy be kellett volna zárni) lefogadom, hogy nem a schwechatit holott az a legósdibb.

 28. 22-23: Bocsánat Samu, rosszul hivatkoztam, nem 20, hanem 21 a te hozzászólásod.

 29. 23 Moli59:
  Nem az édesanyámat támadom hanem ezt a visszás helyzetet amely a szerzett jogok címszó alatt normálisnak tartja, hogy egy köcsög rendőr 52 évesen nyugdíjba menjen (ha villamosvezető 56) és utána NAGYOBB (esetenként 2-3szoros) nyugdíjat kapjon mint a szintén sokat dolgozó ápolónő vagy orvos.
  Ezt a rendszert én se tartom megfelelőnek (ahogy nagyon sok minden mást se) Ezért a megváltoztatását helyeslem, de NEM VISSZAMENŐLEG. Máskülönben a szisztéma ismert volt. Te is elmehettél volna rendőrnek. – Tibor bá’
  Ha szerinted ez rendben van akkor minden OK. Én magam részéről minden 100.000 HUF feletti nyugdíjat megadóztatnék. Ami 100.000 HUF felett van 99%-al adózik.

 30. 26: Igen, a MOL stratégiai vállalat volt, van és lesz. De nagyrészt forgalmazó, kereskedő. Meg kellene nézni az éves beszámolójukat, mennyi a kereskedés árbevétele és mennyi az ilyen kitermeléseké. A CEO pont Orbán barátja, Hernádi Zsolt volt, akit most úgy tudom, leváltanak. A MOL egyébként szórta a pénzt korábban is, minden dolgozója részvény jutalmakat kapott és ma ezek a volt MOL dolgozók hatalmas nyugdíjakat tesznek zsebre, kizárólag abból, hogy jutalomként szerepelt a jövedelmükben a MOL részvények árfolyamnyeresége.
  A finomítókkal kapcsolatosan nem tudok nyilatkozni, meg kellene nézni a gazdasági-műszaki hátteret. Ha a gazdaságossági számítások azt támasztják alá, hogy a százhalombattait, akkor valószínűleg azt, de ha figyelembe vesszük a gazdaságossági számításoknál, hogy mennyit hoz azzal, hogy munkahely vannak a térségben, akkor lehet, hogy nem azt kell bezárni. Akkor viszont meg kellene tanulni kommunikálni a társadalom felé a MOL veszteséges megvásárlását.

 31. Sok a duma. Ez a cikk úgy jó ahogy van. Tibor bá’ már megint fején találta a szöget. Én azt csodálom , hogy bír ennyi mindent észben tartani és naprakészen.. lehet nem kéne annyit szeszelni 😀 Én csak annyit mondok, szerintem minden lépése a hatalmának megszilárdítására irányul és mellette ő legyen az egyik legnagyobb tőzsde spekuláns.. mielőtt kimond pár rossz szót befektet „júróba” aztán kiveszi 4 órával később. Szhégyen !

 32. 30: Ez nem így működik. Meg kell nézni, ki mennyit fizetett be élete során és azt is, mennyire helyes a valorizációs számítás és mennyire helyes a különféle szorzók alkalmazása.
  A köcsög 52 éves rendőr leginkább erőszakot lát és azzal találkozik. Bár családomban van katonatiszt, egy volt belügyes tiszt és apám is részt vett a világháborúban, ha nekem 1 hónapig azt kellene csinálnom, amit egy bűnügyi járőrként szolgáló rendőrnek, valószínűleg belebetegednék. A nővér szakmába nem. Nyilván nem az utcai posztos sima rendőrnek kell meghagyni a korai szolgálati nyugdíját, hanem a „kemény” területeken dolgozóknak.
  Ha te a 100 ezer fölötti nyugdíjakat 99 %-kal adóztatnád, azt is elfogadnád, ha veled tennék ezt, amikor Te nyugdíjas leszel? A nyugdíj egyelőre járulékon alapszik, mint mondtam, a szorzók alkalmazását és a valorizálást kellene (többek között) felülvizsgálni. Meg a 750 ezres országgyűlési képviselői fizetéseket, ami teljes nonszens..stb.stb.

 33. 16:
  Semmit se szeretnék. Nekem már tökmindegy. Ismertetem észrevélteleimet. Én pontosan tudom azt, amit te (sőt), de ez nem jelenti azt, hogy a belenyugvás helyes politika lenne.
  18:
  Ezt hajtogatja Jancsika is éjjel-nappal, és mindenki tagadja, pedig így igaz.
  19:
  Aki védelmébe veszi Orbánt, az kezdje azzal, hogy erre a felvetésre válaszol.
  26:
  Úgy látszik a normális szóból nem értesz. megírtam, hogy a másik oldal simferölése nem indkolás. Ráadásuk csúsztats kis. Az IMF pénz nagy része készenléti volt, amit éppen, hogy OLrbán költött el a MOL pakett megvásárlására. te nem gondolkozol, hanem fújod az Orbán propagandát. Ha nem hagyod abba, akkor törlök.

 34. 26: „amit ennek a kormánynak kell visszafizetnie. Kamatostul.” Nem, ezt neked, meg nekem, meg a többieknek kell visszafizetni.

  Tibor bá, megint borultak a sorszámok 🙂

 35. 31Moli59: Ne röhögtess a gazdasági meg nyerességességi számításokkal. Ez statisztika. Csak akkor hiszem el ha én hamisítottam. Itt van a Nokia amelyik bezárt egy gyárat Nemeszsukon egy héttel ezelőtt. A leggazdaságosabban termelő egysége volt. Nagyon sokszor vannak más okok is, amelyekről nem tudunk. Amúgy a sajtóban amikor az OMV megvette a MOL-t sok cikk jelent meg a lex Molról. Orbán egy csomó hibás intézkedést hoz és rosszul kommunikál. Lehetne sokmindent másképp csinálni. Például a rokkantnyugdíjasokat „auditálnám” azaz megbíznám az Ernst&Youngot, hogy legyen szíves minden rokkantnyugíj iratcsomót vizsgáljon át. Egy csomó kivizsgálási díja 20.000 HUF + az esetleges éves megtakarítás 30%-a. Lemerem fogadni, hogy a „szerzett jogok” 70%-a megszűnne. Van néhány referencia cikk ez ügyben:
  http://vastagbor.blog.hu/2010/07/19/az_orszag_legerosebb_rokkantnyugdijasa
  és
  http://vastagbor.blog.hu/2010/04/23/36_evesen_154_ezer_forintos_nyugdij

 36. A nyugdíjkérdésnél arról sem feledkezhetünk meg, hogy akik ma a leendő nyugdíjukat féltik, azok tegnap „elfelejtettek” szülni, gyermekeket nevelni, lemondani az önző önkiteljesítő életmódjukról a család, az ország, és a leendő nyugdíj érdekében. Egyrészről a nagy többség nem vette a fáradtságot az utánpótlás biztosítására, másrészről ugyanez a nagy többség elvárja, hogy a miattuk kevés fiatal felnőtt eltartsa őket a nyugdíjrendszer keretén belül.
  Tudom, dolgoztak, járulékot fizettek, stb. De tudható volt, ez a nyugdíjrendszer ilyen. Csak akkor működőképes, ha van elég fiatal munkaerő. Vagy mindenki mástól várta ennek biztosítását?
  Tudom azt is, komplexebb ennél jóval ez a kérdés, de ez is egy oldala, amiről ritkán beszélünk.

 37. 23: Samu
  „Ebben a rációban egy MOL felvásárlás logikus lenne hiszen akkor egészen Horvátországig és Ausztriáig terjeszkedhetnének Szlovákiával egyetemben. Nem azt mondom, hogy biztosan meg kellett venni a MOLt de van egy ilyen szempont is.”

  Még az MSZP megcsinálta a lex MOL-t ami garantálja az állami felügyeletet a részesedéstől függetlenül. Egyszerűen nincs ilyen szempont.
  Az IMF hitelt, amit a Bajnaiék felvettek tartaléknak, most sikerült elverni. Ha tényleg az államadósság a legfőbb probléma – ahogy hangoztatják – akkor egyszerűen visszafizetik a hitelt (aminek a tőkéjét csak most költötték el MOL-ra).

  Ez az ami bicskanyitogató a fideszben, a kettős beszéd, illetve a beszéd és cselekvés közti teljes ellentmondás.

  És még nagyon zavar, hogy hihetetlen, hogy néhány ember egyszerűen nem látja ezeket. Aki itt arra hivatkozik, hogy amíg afrikában éheznek, és itt csak alig, addig jó a fidesz, az egyszerűen hülye. Attól az afrikaiaknak nem lesz jobb, hogy nekünk itt szarabb! Ha a poszt nem az afrikai éhezőkről szól, akkor miért kell belekeverni? Indult a választáson olyan párt, hogy Segítsük az Afrikai Éhezőket?
  Szórítsátok azt a pár mobilt még fel nem robban! Nyilván agyatokra ment a mikrohullámú sugárzás.

 38. 33 Moli59:
  Ez a valorizációs számítás meg egyéb stikák nagyon bűzösek. Olyan mint a női bikini jól néznek ki de a lényeget eltakarják. Például azt az esetet amikor a nő szül 3 gyereket (nyilvánvaló, hogy a saját maga nyugdíjához ő megteremti a termelő alapot) de emiatt ugye kissé kevesebb fizuja (vagy sokkal) és így járuléka is kevesebb lesz. Kolléganője szül 1-et nagy fizetés karrier stb. és így nagy nyugdíja is lesz. Holott aki kifizesse azt a nagy nyugdíjat azt ő nem hozta létre.

 39. 36: A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer alapvetően hibás. Nem tud mit kezdeni avval, hogy egy háború megtizedelte lakosság a kiindolási pont. Mindez megfejelve Ratkóval, és máris fúvódik a nyugdíj lufi.
  Mikor durran ki? Amikor a „gyermektöbbszörözés” már nem fenntartható. Hatalmas nyugdíjjárulék kellene stagnáló lakosság mellett, még akkor is, ha az életkori arányok nem borulnak fel. Csakhogy Te is elfelejted, vagy nem tudod, hogy _eredendően: felborulva indult.
  Erre kellett volna a magánnyugdíjpénztár, amit a választási kampányban még a fidesz is megőrizni akart.

 40. 38 d311c.
  Egyetértek veled. Szerintem is vissza kellett volna fizetni egy rahedli pénzt az IMFnek. ÉS SZERINTEM IS GÁZ A KETTŐS BESZÉD. De ez van.

 41. Tibor bá,

  10 Orbán ötletet vettél egy csokorba és meg kell mondjam, hogy ha ezek hasznosságáról kéne most írjak, akkor üresen is hagyhatnám a komment dobozt.
  Aki még képes józanul gondolkodni, az belátja, hogy a 10 közül egy sem a mi érdekeinket szolgálja, remélem ezzel egyre többen vannak így.

  Valószínűleg ha 20-at vagy 30-at soroltál volna fel, akkor sem lenne ez másképp.

  Orbán megmondta, hogy a nagy ellátó rendszereknek önfenntartónak kell lenniük. Akik ennek a kijelentésnek a súlyát a fentiek tükrében felfogták, és Orbánra tették az x-et 2010-ben, most mondjanak el 100 miatyánkot és arra a kezükre, amelyikkel az x-et húzták legalább ennyi körmöst adjanak.

  Egyébként meg ha jól belegondoltok nincs választási lehetőség. Akarom mondani, ha a Orbán feloszlatná most a parlamentet, akkor előrébb lennénk? Kire szavaznátok? Lmp? Jobbik?
  2011.10.06-án nincs olyan párt, amelyik szavazatra érdemes.
  De akkor hogyan tovább?
  Valóban nincs választási lehetőség, de akkor nyugodjunk bele? Szerintem mindent meg kell tennünk, hogy megfékezzük azt, amink van. Tüntetni kell, tiltakozni kell. Nem fog a kormány lemondani, de nem is kell, mert nincs (még) alternatíva, de Orbán észre térhet és abbahagyhatja az ötletelést, és hallgathatna normális szakértőkre. Ezt el lehet várni. – Tibor bá’

 42. 13: Rendkívül demagóg vagy és én ezt nehezen viselem el.
  Tessék nekem számokban kifejteni az „átlag magyar”, a „mélyszegénység” és a „szegénység” mit jelent. Közgazdaságilag és szociológiailag
  .
  Az, hogy Európába születtünk nem érdem, de az tény, hogy Európa nagyon is sokat tett önmaga felemelkedéséért. Ezzel azt akarom mondani, hogy évszázados harcok, öldöklések mellett haladt előre a tudomány, a gazdálkodás, a kultúra stb. Ezt én nem látom Indiában és nem látom Afrika nagy részén.
  Viszont sok az élősködő szegény, aki se tanulni, se dolgozni nem hajlandó. India még önmagát sem képes megváltoztatni, dicsérhetik nekem Gandhit, de még ma is él a kasztrendszer. Kínában az éhenhalás szélén dolgoznak a parasztok, de ők legalább a gyermekszületések számát lekorlátozták. Afrika egy külön műsor…hosszú lenne most a megvitatása. Egy Ghana-i állampolgár gondolkodásmódját össze sem lehet hasonlítani egy Nigériaival.

  Nekem viszont most már nincs időm kommentet írni. Találkozunk délután.

 43. Miért ámokfutás ?

  I-II :Nyílmán minden politikai erő törekszik hatalma megtartására . Ahá, de nem minden áron. Hol a határ? Sztálin például a hatalma megtartása érdekében tarkon lőtt néhány potenciális kihívót. ha így haladnak a dolgok, akkor orbán is eljuthat idáig.

  III. Média törvény : Azok ágáltak ellene akik a kohnbenditek, heller ágnasek, kertészákosok stb tudjuk kik . Én is ágálok ellene (és még nagyon sokan mások), mert szeretném hallatni a hangomat.

  IV Nem kell multikhoz járni vásárolni -ennyi- Erről a zseniális tanácsról nekem Mária Antonetta jut az eszembe: egyenek KALÁCSOT. Csak kettőtök között van némi különbség, ő tudatlan volt, te CINIKUS, ő a fejével fizetett ére, te rizikó nélkül szorhatod a csámpás ötleteidet.

  V 96 % döntött az állami rendszerbe való visszatérés mellett. Ne tessék csúsztatni, mert azt történetesen nagyon utálom, mert a primitív emberek fegyvere. Ha nincs érv, akkor jön a csúsztatás. A sötét utcán elém ugrik egy rabbló és felkiált „pénzt vagy életet”. Én pedig úgy döntök, hogy vigye a pénzt. És mit ad isten, a rabló barátja mindenkinek hirdeti, hogy akivel a barátja az utcán találkozott az úgy döntött, hogy odaadja neki a pénzét. – és ezt a dumát te itt akarod eladni!

  VI „Az Orbánféle garázdálkodás miatt az ország kockázati felára 2,5 %-ról 6,5 %-ra nőtt.”
  Tényleg csak amiatt ?
  …és az előző 8 év és az egész EURO övezet instabilitása és az egész EU helyzete ? TÉNYLEG! mert kormány váltáskor 2,5 % volt, most pedig 6,5 %. Sajnálatra méltó vagy. Neked teljesen mindegy miket kommunikál orbán, te gondolkodás nélkül átveszed az utolsó betűig. Biztos vagy benne, hogy jó helyen kommentálsz?

  VII Egykulcs . Na ez tényleg vitatható döntés . Még bejöhet… Már nem, mert sutyiban visszaállítják a több kulcsot, csak nem nevezik a nevén, hogy az orbánfanok tovább zabálhassák a maszlagot.
  Különben meg : Az az igazságos aDÓRENDSZER AMI NEKED KEDVEZ .
  Ami nem kedvez az gonosz igazságtalan sarc 😀 Amennyiben magadból oindulsz ki.

  VIII A végtörlesztés: Még nem tudjuk hogy sül el. Igazad van! Minden faszságot ki kell sorba próbálni, nem lehet tudni, hogy sülnek el. Ámbár minden szakterületnek vannak szakértői, de ezeket felesleges megkérdezni, mert népünk szeretett vezére kivételes tehetségü lángész, aki soha semmiben se tévedhet.

  IX .Te fizetnél ál rokkantnyugdíjasoknak és álrendőröknek .
  Én nem ! Helyes! Akkor a fürdővízzel együtt öntsük ki a gyereket is. Elképesztően jó tanítvány vagy.

  X MOL Valóban vitatható döntés de belefér az energiahordozók feletti nagyobb nemzeti önrendelkezés stratégiájába . Légy erős (írtam) 21%-al semmibe sincs beleszólás. Az „önrendelkezési stratégia” orbáni mellébeszélés, de nem várható, hogy észrevedd, mert el vagy hangolódva, és az erősen akadályozza, hogy a központi idegrendszered fel tudja dolgozni.

  szvsz a felsorolt pontok nagyon kevesek egy jó kis ámokfutáshoz 🙂
  ÉS KI NEM SZARJA LE A TE SZERÉNY VÉLEMÉNYEDET?

 44. 43: „V 96 % döntött az állami rendszerbe való visszatérés mellett” 😀 😀 😀

 45. 20. Intuitív
  Elsikolhatnék felette, de inkább nem.
  Mikor ezt írod Molinak:'”olyan személyeket imádsz, akik utálnak mindent, ami magyar. Ki vagy te? ” akkor erre azt kell mondanom, fejtsd ki, ha ilyesmivel vádolsz valakiket, LMP-vagy jobbik,gondolom az előbbire gondoltad. Mert ezek súlyos szavak…Legalábbis konkrét példával kéne érvelni, mert az „olyanokat imádsz” vagy a „mindent utálnak ami magyar”, az csak amolyan kurucos érzelmi frázispuffogtatás hangulatkeltés..

 46. 45: Szép dolog a szolidaritás. Kit védesz? A nőt, a liberálist, vagy… 😀

  Szerintem Moli-t nem kell félteni, kiáll magáért, ha előkerül.

 47. 46: Csak arra vigyázz, hogy nehogy válaszolj a kérdésre!

 48. 46:
  Dorka érdeklődése jogos. Engem is érdekel, hogy kik utálnak mindent, ami magyar? Ráadásul azt is szeretném tudni, hogy ez az utálat miben nyilvánul meg? És mi rá a bizonyíték?

 49. Úgy látom, hogy az itt fórumozók többségének nem szimpatikus az, ha valaki római katolikus és Orbán Viktor pártjára szavazott. Ez jól tükrözi a két világlátást. Nincs is ezzel semmi baj. Ha valaki kifejti ezzel kapcsolatban a véleményét, logikus, hogy idegen elem lesz a fórumon és a többség támadni fogja, egyesek személyeskednek, fennhéjázva pocskondiáznak észérvek nélkül és pajkosan összekacsintanak, hogy ők milyen frankók.Végülis a stílus maga az ember.

 50. 50:
  Valóban nem szimpatikus, de ez nem szimpátia verseny. Viszont ez a vádad: „fennhéjázva pocskondiáznak észérvek nélkül” nem állja meg a helyét. És légy oly szíves ezt a szót „pocskondiáznak” ne használd, mert erősen sérti a kritikai érzékemet.

 51. Védésnek tűnt?
  Moli nincs rászorulva az én védelmemre, de nem is erről akartam szólni. Egyszerűen könnyen kicsúsznak homályos, így védhetetlen vádak, ami már olyan megszokott, hogy szót sem emel senki miatta. Pedig azért a „mindent utálnak ami magyar” az súlyos mondat, akkor is ha megszoktuk. Kb hazaárulózás..Általában még én sem szólok emiatt. Egyszerűen azt kérem, hogy ne pecsételjünk meg valakiket konkrétumok nélkül. Imádsz-Utálnak–ezzel nem lehet mit kezdeni.

  Ha figyeled amiket mondok, én pl nem szoktam a jobbikosokat sem antiszemitázni, fasisztázni, mert az is súlyos vád. Konkrétum, az más.

 52. 48: Mi a magyar definíciója? Előbb ezt kellene pontosítani.

  Tibor bá, értem, hogy neked kényelmes, hogy utólag a kommentekbe beírod a véleményed kövér betűvel, de ugye nem várod el tőlünk, hogy a 150. kommentnél is végiggörgessük az egész anyagot? Így viszont nem olvassuk frappáns meglátásaidat 😛

 53. 53:
  Ismerem a problémát, ezért csak ritkán élek vele. De 30-40 kommenttel később válaszolni se praktikus. de van közbülső megoldás. Rendesen válaszolok, de közvetlen utána szereksztem.

 54. Tibor bá az 50-es versenyző jó példa rá, hogy még van tennivaló. Kell még pár poszt Orbán királyról.

 55. 55: Ezt most 2-3 napig „cimlapon” hagyom. Lesz 3-400 komment. Aztán majd meglátjuk. Az Orbánfanoknak meg kell érteni, hogy nem kell egymást szeretni, de korrekten kell érvelni.

 56. 55: Orbán bekötött szemmel szaladgál a porcelánboltban – de ez a többi bekötött-szeműnek nem tűnik fel. Ők csak a csörgést hallják. 😀

 57. 48: Valamiért tudtam, hogy Dorka fog kérdőre vonni. Személy szerint abszolút nem szimpatizálom a másokat kizsákmányoló kapzsi pénzembereket, elemzőket, közgazdászokat, ATV-t, Hegedűs Zsuzsát, LMP-t.
  Csak zavar, hogy jellemtelennek mond valakit egy pénzügyi „szakember”, ezért hagytam magam befolyásolni az érzelmeim által. Ezért elnézést kérek mindenkitől, máskor csak érvekkel jövök…

 58. 60: És mit csinál közben a többmillió látó? Kiküldenek párezer embert tüntetni a porcelánbolt elé?

 59. Úgy látom a dolgot, hogy színes a világ és sokféle indíttatása van mindenkinek. Azért van annyi vallás és politikai párt. Római katolikusként és Fideszre szavazóként nem vagyok különb a más vallásúaknál és a más pártra szavazóknál, mint ahogy ez fordítva is igaz.

  Mindenki érez egy belső indíttatást, amikor együtt rezdül az általa választott vallással, párttal. Ezért értelmetlenek sokszor a politikai és vallási viták, mert az egyes ember színt vall, hogy mit érez. Az nem baj, ha a másik máshogy érez. Ezért nem ítélhetek el egy szocit, LMP-st, Jobbikost, mert valaki ezen pártok egyikével szimpatizál, neki ilyen a belső indíttatása, hogy ezekkel tud azonosulni. Nem ítélhetek el egy reformátust, buddhistát, ateistát, mert neki olyan a belső indíttatása, hogy ezekkel azonosul.

  Ez a fajta politikai és vallási megosztottság csak látszólagos és a lényegről tereli el a figyelmet. El kell fogadnunk egymást és a sokszínűség nem szabad, hogy megosszon.
  Azt kell nézni, ami összetart mindenkit.

  Visszatérve a poszt eredeti témájához, Orbán és kormánya vezeti az országot, ráadásul a KDNP-vel karöltve. Ez nyilván egyfajta világlátást, belső indíttatást jelent, persze biztos sokan vannak érdekből is a tűzközelben, de szerintem mindegyik párt törekedne arra, hogy kiépítse a saját bázisát.

  Hogy mennyire ámokfutás az, amit csinálnak, ebbe tényleg nem tudok érdemben vitatkozni, viszont az egyes ember igen is sokmindent megtehet. Amennyiben ámokfutásnak vagyunk részesei, legkésőbb 2014-ben úgyis leváltják őket.

  Szerintem egyébként az a legnagyobb baj, hogy a mai világban senki nem látja pontosan a helyes irányt, ezért az emberek is bizonytalanok. Inkább tűrnek, hátha jobb lesz vagy nem lesz sokkal rosszabb. Amíg nincs egy átütőerejű alternatíva, addig nem lesz változás. Orbánék mindent megtehetnek egy tűréshatáron belül, akár több választáson keresztül. Előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy mi lesz a világ és Magyarország sorsa, pár éven belül kirajzolódnak az irányvonalak.

 60. A kormány intézkedései nem orvosolják a bajt,egyszerűen szerves folytatása a korábbi kormányok romboló gazdasági-,és szociálpolitikájának.
  A külpolitika ugyanebben a cipőben jár/járt.

  -Tiborbá:)-„Nem tudom miért gondolja Orbán azt, hogy szembe mehet a nemzetközi finánctőkével?”
  Nem megy szembe!Minket visz szembe.

  Már a korábbi hozzászólásaimban leírtam,hogy milyen lépéseket kellene megtenni ahhoz,hogy a kilábalás megtörténhessen.
  Jelen pillanatban is lábalunk,ráadásul egyhelyben,plusz még s.áros is lesz a lábunk.

  A megoldatlan alapkérdések természetszerűen csak rosz válaszokat szülhetnek,s az azokon való rágódás úgyszintén nem visz előre.

  Ahhoz,hogy a politika az emberek érdekeit szolgálja,ahhoz olyan emberek is kellenek,akik rá tudják venni a vezetőiket,egy ilyen magatartásformára.
  Jelen pillanatban ez a fajta,hiánycikk.

 61. 54: Rendben van Tiborbá, értettem, nem használok olyan szavakat, amelyek sértik a kritikai érzékedet.

  Viszont lenne egy észrevételem, habár tudom, nem szimpátiaverseny a fórumod. A tárgyilagossághoz és a jóérzéshez azonban hozzátartozik, hogy a tegnapi posztban, ami Csaba testvérről szólt, többször is sértegették az atyát és Jézust, aki a vallásos érzelmű embereknek fontos. Ezenkívül személyeskedésből állt egy-két ember hozzászólása, mint a mai posztban is. Ezért nehezményezem, hogy elmaradt részükre a nyilvános dorgálás.

 62. 63:
  Nem célom a kivételezés, de elég nehéz a feladatom. Bekapcsolom a gépet, és ott van 35 komment, mire átnézem, lesz még 15. Nem helyeslem a személyeskedést, de néha olyan bödületes marhasátgot olvasok én is, hogy megértem, ha valakinek kiszalad a „száján” egy-két jelző. A Jézus dolgot megértem, de mivel itt sokunknak igen lesújtó a véleménye a vallásról, nem foghatjuk vissza magunkat. Akit ez sért, annak nem kell ide látogatni.

 63. 5
  „A válságadó után az árak azokban a hiper- és szupermarketekben (Tesco, Interspar, Auchan, Penny Market, CBA, Cora stb.) ahol én vásárolni szoktam, kb. 30 %-os átlagos áremelkedés volt.”

  Máshol is:
  Alapvetően a hipermarketek miatt emelkednek folyamatosan az élelmiszerárak Franciaországban – egyebek mellett ez a következtetés vonható le a francia ár és árrés figyelő intézet által készített jelentésből. A dokumentumból az is kiderül, hogy a nagyáruházakban akkor is emelkednek, vagy legalábbis stabilan maradnak az árak, amikor termelői oldalon azok csökkenése tapasztalható.

  Az élelmiszerárakról:

  Tartósan magas élelmiszerárakra számít a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO). Pénteken megjelent közös elemzésükben a szervezetek arra is figyelmeztetnek, hogy az árak heves ingadozása is jellemző lehet a 2020-ig tartó időszakban.
  Az árszínvonal azért marad tartósan magas, mert egyre nagyobb a kereslet az élelmiszer és a bioüzemanyag iránt, és emelkednek a termelési költségek, ugyanakkor a mezőgazdaság kibocsátása és a gazdaság egésze is lassabban növekedik, mint az utóbbi évtizedben.

  Nálunk:
  Az idei nyolc hónapban átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

  EU:
  Az EU 27 tagországában 2011. júliusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,9%-kal voltak magasabbak, mint 2010. júliusban. A legkisebb áremelkedést Írországban (1%) és Szlovéniában (1,1%), a legnagyobbat Észtországban (5,3%) és Romániában (4,9%) mérték.

  Valahol olvastam, hogy pl. Afrikában -ha jól emlékszem- 50% -kal, Indiában meg 20%-kal emelkedtek at élmiszerárak:

  „De van amelyik terméken még ennél is több, ez pl. a kávé”

  A nyerskávé ára az elmúlt években töretlenül emelkedik, és nem is kicsit: tavaly januárhoz képest 55% a növekedett.
  Sok oka van, bizonyos termelő országok rossz időjárása, a fejlődő országok belső keresletének növekedése és nagyon erősen a spekuláció – a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai szerint a nyerskávé havi átlagára 17 éve a legmagasabb szinten áll, 197,35 dolláron.

 64. 42:Az igazság az, hogy mindannyian itt pötyögünk az internetes fórumon, meleg szobában, várva az ízletes ebédet. Közben csevegünk egy kicsit mobilon és az esti forró fürdő előtt még elugrunk autóval valamelyik szupermarketbe valami rágcsálnivalóért és édességért, hogy ne unatkozzunk este a plazmatévé előtt ücsörögve.

  Közben szidjuk a regnáló kormányt, valaki azért, mert nyugdíjba kell mennie, valaki azért, mert dolgoznia kell, valami szidnivalót mindenki talál magának. Csak közben nem vesszük észre, hogy a világ azon részéhez tartozunk, akinek jóléte messze meghaladja a világ többségének a körülményeit.

  Szerintem itt egészen más a probléma gyökere. A világon becsődölt a fogyasztói társadalom (konzumidiotizmus) és a korlátlan növekedés korszaka. Egy irányváltásnak vagyunk tanúi, amikor mindenki keresi a helyét. Orbán intézkedéseinek is megvan a logikája, ezt az ellenzék is elismeri, csak szerintük rossz az irány és így a hozzákapcsolódó intézkedések is. Kérem tessék akkor forradalmat csinálni!

  Ha van egy tökös gyerek, aki előáll a tervével és a pár ezer elégedetlenkedő élére áll, talán elindul valami. De hol a tökös vezír és a mögötte álló tömegek?

 65. 66:
  Ezekkel a megállapításokkal egyetértünk, és lázasan tárgyaljuk is megállás nélkül, de ezzel: „Orbán intézkedéseinek is megvan a logikája.” nem értek egyet. éppen azért irtam a posztot, mert Orbán intézkedéseinek NINCS logikája hacsak a hatalomvágyat, gőgöt, önimádatot nem vesszük figyelembe.

 66. 63: Már abban a posztban is félreértetted, és később sem vetted figyelembe, hogy CSaba Testvér karitatív tevékenységét senki sem vonta kétségbe. Nem is sértegették.

  Ott előjött ugyebár, hogy Orbán református. Namost a reformátusok „megvetik” a pápát és „Róma püspöke”-ként említik. Orbán pedig minden húsvétkor ott gazsulál a Vatikánban.
  Persze mint államfő az államfővel nyilván találkozhatna, de más országok miniszterelnökei nincsenek minden húsvétkor ott egy esedékes seggnyalásra.

 67. 68:
  Ehhez tegyük hozzá, hogy a fiatal Orbán 1990-ben kifejezetten aktiklerikális volt, csak ezt az orbánfanok elfelejtik. Vagyis Orbán moindig azt az arcát mutatja, ami számára a legelőnyösebb. Ez rendben van, mert hiszen politikus, de akkor az orbánfanok miért látják benne a Messiást?

 68. 69: Ez igaz, és egészen addig (’94) liberális volt, amíg meg nem érezte a széthulló MDF helyén az űrt, és máris „megpolgárosodott”.
  Felismerte, hogy az SZDSZ mellett nincs bázis még egy liberális pártnak, és _puszta számításból_ váltott politikai irányzatot.

 69. 43:Kedves MOli59! Hidd el, nem szeretnélek megbántani és ellenedre sem törni, sem demagógnak látszani! Nem tudom, miért ez tűnik ki az írásaimból számodra és miért keltek ekkora ellenérzést benned. Hidd el, törekszem arra, hogy jó vitapartner legyek és alázatosan szeretném megközelíteni a vitatémát és a vitapartnerem személyét. Egyszerűen nem is értem, hogy mi váltja ki ezt az ellenérzést és személyeskedést benned.

  Szóval:a világlátásomat ismered, római katolikus vagyok és Orbánra szavaztam. Mint említetted, Te az LMP-re és Jobbikra. Ez tiszteletreméltó, elfogadom.

  A mélyszegénység, szegénység, átlagmagyar kifejezéseket az én világlátásommal és földrajztanárként a következőképpen tudom megmagyarázni közgazdaságilag és szociológiailag, hogy a Te szavaiddal éljek: Nem tudok elvonatkoztatni a világ többi részétől. Én nem úgy szemlélem a dolgokat, hogy már megint elvesznek tőlünk és bezzeg most kevesebb lesz 10.000 Ft-al. Én úgy szemlélem a dolgokat, hogy van 7 milliárd ember a Földön, amiből kb. legfeljebb kétmilliárd tartozik abba a 25%-ba, akik olyan életmódot élhetnek, amiről a többiek még csak álmodni sem mernek.

  A mélyszegénység számomra az a kategória abszolút értelemben, hogy rizsért és vízért állnak sorba és naponta éhenhalnak többezren. A szegénység számomra az a kategória abszolút értelemben, hogy az emberek 1-2 dollárból élnek naponta, nincs tiszta ivóvizük és nem jutnak hozzá azokhoz az anyagi javakhoz, amelyekhez a fejlett világ (mobil, autó, internet, egészséges táplálkozás, tiszta ivóvíz, egészségügyi ellátás, tanulás lehetősége).

  Magyarországra vetítve mindezt, relatíve értelemben beszélhetünk csak a mélyszegénység és szegénység kategóriájáról, amennyiben a fejlett világon belül hasonlítgatjuk magunkat össze. Biztos találkozhatunk itt is éhezőkkel és nélkülözőkkel, akár egy is sok, ezt tudom, de az átlag magyarnak messze jobb dolga van az életkilátásait tekintve, mint egy harmadik világ belinek.

  Ha a GDP adatokból indulunk ki, mégha nem is mutat igazán valós képet és csak a töredékét vesszük, akkor is messze jobb dolgunk van, mint a harmadik világnak. Napi 1-2 dollárból élni, tudod mit jelent? Havi 6000-12.000 Ft-ot. Nálunk a segély 28.000 Ft egy felnőttnek és a 10 millió magyarból kevesen élnek csak ennyiből. És mellette részesei a fejlett világ lehetőségeinek, legalább van módjuk kitörni valamilyen szinten, nem úgy, mint az afrikai éhezőknek. Az emberek többsége rendelkezik azokkal az anyagi javakkal és lehetőségekkel, amiről a harmadik világ álmodni sem mer.

 70. 71. Ne haragudj, de benned fel sem merül, hogy az egykulcsos adóval a költségvetésből elpuskázott 500-700 milliárdot akár a szegényeknek is adhatták volna a gazdagok helyett? Miért csak a külföldi szegényekért aggódsz? A belföldiek nem számítanak, mert kvázi jólétben élnek? Persze közben ők is éheznek, de efelett simán elsiklasz.

  Arról nem beszélve, hogy OV-nak magyarországot kell kormányoznia és nem a világot. Így ezt ne keverjük bele.

 71. 56. Tiborbá

  Én benne vagyok a korrekt érvelésben.
  De tisztázzuk hogy a színvonal a „faszság”, „orbánfanok tovább zabálhassák a maszlagot”,”Édesanyádat vidd fel a Tajgetoszra!”
  stílusnál állapíttatik meg minden oldalon, vagy csak szeretnél egy 400 kommentes orbánfikázást.

  Én szívesen belemennék egy olyan vitába, amiben megvizsgáljuk, hogy a mostani kormánynak mekkora a valódi mozgástere, mekkora terheket örökölt, mekkora teheket rakott az országra pluszban, esetleg kritikusai és támogatói hátteréből mi mindenre lehet következtetni.

  Abban mindenesete egyetértek némely előttem szólóval, hogy addig nem kellene szétverni a rozoga csónakot amiben mindannyian sodródunk, ameddig egy deszka sincs a láthatáron, amibe utána kapaszkodhatnánk.

 72. 73: A poszt arról szól, hogy hogyan veri szét Orbán a csónakot. Namost ezért kéne tételesen cáfolni, hogy miért volt szerinted igaza ezekkel a tetteivel.

 73. 73:
  Erről már hallottál?
  Quod licet Iovi, non licet bovi! 😀
  Egyébbként az „orbánfikázás” már nem fér bele, mert egy tisztességes, korrekt, és mérsékelt hangú kritikát nem lehet FIKÁZÁSNAK minősíteni.

  Az a vita, amibe szívesen belemennél NEM témája ennek a posztnak. Lehet arról is beszélni egy másik poszt keretein belül. Előljáróban, egyetértek abban, hogy a mozgástér szűk, de éppen ezért nem lenne szabad hipp-hopp ötletek után menni. Ez itt most a probléma.

 74. Kedves Tibor Bá !

  44 . A kommentek ilyen módon való kommentálása olyan mintha élőszóban
  beszélgetnénk és te belekiabálnál minden második mondatomba .
  Nem elegáns vita stílus…indulatokat feltételez .
  Hát ekkora indulatot vált ki belőled ha valaki objektíven próbálja megítélni Orbánt ?
  Más szóval : Hát ekkora indulatot vált ki belőled ha valaki nem zsigeri gyűlölője Orbánnak ?

 75. Egyvalamiben biztos vagyok, ha így kezdődik egy post: „II. Kalapos Királyunknak naponta …”
  akkor az nem elfogulatlan, sőt a hitelességét is meg kerdőjelezem, olvasatlanul.

  Ellenben, végig olvastam és nem csalódtam.
  Ez a szerző véleménye, nem fogják fekete Pobjedában, műbőrkabátos alakok keresni.

  „Nem az a főbaj, hogy nem írhatom meg a véleményemet, és hazugságokat hallhatok a tévéből, mert ezeket az idősebbek annak idején megszokták”
  Ami önmagában ellenmondás.

  Sajnálom, hogy ilyen szintű az írás, mert „Az értelmes emberek vitafóruma”-nak van aposztrofálva, amit így kizártnak tartok.

  Érdemben nem kívánok hozzászólni.
  Igazság szerint amit csak mondani szeretnék, hogy elvakult embereket nem lehet meggyőzni, de nem is kell.

  Egyvalmit szeretnék a fórumozók figyelmébe ajánlani.
  Ha most vasárnap lennének a választások, mi lenne a végéredmeny.
  Ja, és a demokrácia mibenlétét.
  Sajnálom, ez az én véleményem.

 76. 76:
  Nem vagyok indulatos, bár lenne rá okom. A mellészúrás nem akadályozta meg, hogy mit írj. Ez nem volt „párbeszéd”, de technikailag könnyen áttekinthető. És ne indulj ki magadból. Eszem ágában sincs Orbánt gyűlölni. Különben senkit se gyűlölök, mert az indulat luxus és akadályozza tisztán látást. Pontosan ez a helyzet veletek. Nem láttok tisztán a belétek plántált gyűlölettől

 77. 77:
  Kedves Erika!
  „Érdemben nem kívánok hozzászólni.” Kár, mert erre és csak erre lettünk volna kiváncsiak. A többi csak mellébeszélés.

 78. IV.válságadó
  Ellentétben azzal amit a Népszava ír: Európa egyre mérgesebb Magyarországra a válságadók miatt …

  A helyzet ez:

  Financial Times írja
  „Aside from the levies introduced this month in the UK, Germany and France, seven other countries in Europe – Belgium, Denmark, Cyprus, Austria, Portugal, Hungary and Sweden – have similar schemes or are poised to introduce them.”
  http://www.ft.com/cms/s/0/a2c63878-1c2e-11e0-9b56-00144feab49a.html#axzz1Zzhtaxsh

  Az Orbán Viktor által múlt héten bejelentett válságadók nem példa nélküliek Európában. Németországtól Spanyolországon át Portugáliáig jobb- és baloldali kormányok egyaránt folyamodtak hasonló eszközökhöz

  Az Ibériai-félszigeten maradva Portugáliában még 2008-ban az olajipari vállalatokra vetettek ki különadót. Az olajcégeknek extraprofitjuk után 25 százalékos „Robin Hood-adót” kell fizetniük, az ebből befolyó összeget a kormány nyilatkozatai szerint családtámogatásra fordítják. Szintén Portugáliában kerül január elsejétől bevezetésre a bankadó, melynek keretében a hitelintézeteknek 0,01-0,05 százalékos adót kell fizetniük passzívájuk után. (Valamilyen formájú bankadó bevezetését ezen kívül Franciaország, Németország, Ausztria és Nagy-Britannia is fontolgatja.)

  Portugáliához hasonlóan Olaszországban is az olaj- és energiacégekre vetettek ki különadót: itt a már meglévő Robin Hood adót emelték 5,5-ről 6,5 százalékra. A befolyó összeget (két év alatt 140 millió euró) egyébként a sajtószerkesztőségek válságbeli megsegítésére használta fel a Berlusconi-kormány.

  Németországban a repülést adóztatja meg a jobboldali kormány: 2011. január 1-jétől minden Németországból induló repülőjáraton illetéket kell fizetni. Rövidebb távokon 8, hosszabb távokon 25-45 eurót kell az utasnak illetékként kifizetnie. Merkelék emellett egy ökoadó kivetésén is gondolkoznak: az energiaszektor adókedvezményeinek kurtításán és jóváírható adóalapjuk csökkentésén keresztül 1,5 milliárd euró többletbevételt remél a német kormány.

  Franciaországban a telekommunikációs szolgáltatók árbevételére vetett ki távközlési különadót a kormány – igaz, az Európai Bizottság nemrégiben felszólította Párizst (és Madridot), hogy szüntesse meg a szektorra kivetett egyéb adókat. Oroszországban az alkohol-, dohányáru- és benzinadót emelték még 2008-ban, míg Bulgáriában a szerencsejáték-ágazatot terhelték meg 70 százalékos különadóval.

  Ez a trendy mint láthatjátok.
  Egyébként már Merkel is globális bankadót akar bevezettetni

 79. 75 Tiborbá

  „Quod licet Iovi, non licet bovi! 😀

  Rendben… megértettem a korrekt érvelés helyi szabályait.

 80. 80:
  Abba hagyhatnátok a felérebeszélést. A válságadónál nem azt mondtam, hogy Európának nem tetszik. Olvasd el újra!

 81. 80. Mijou

  „Európa egyre mérgesebb Magyarországra a válságadók miatt …”

  Értem én hogy gőzgép, de mi az ami hajtja ???

  Gigabájtokat szentelünk arra hogy kritizáljuk a jelen gazdasági rendszert, de ha valaki akit nem szeretünk szembe megy ezzel a rendszerrel, ez a rendszer rögtön abszolút sarokkő lesz…

  Az az Európa, amelyik nagyban felelős a világ legtöbb bajáért a klímától a környezetszennyezésik meg a kultúrális elsilányosodásik, hirtelen valami magasztos esmévé válik, ha lehet egy jót orbánozni tőle…

 82. 78 „Nem láttok tisztán a belétek plántált gyűlölettől”
  Ez felvet nekem 3 kérdést .
  1 Kik nem látnak tisztán ?
  2 Kit vagy mit gyülölnek ?
  3 Ki plántálta beléjük a gyülöletet ?

  Mert a magam részéről :
  1 Próbálok objektiv lenni .
  2 Orbán számomra passzé (nem gyülölöm nem imádom )
  3 Próbálom megszürni a véleményeket és nem hagyom ,hogy bárki bármit „belémplántáljon „

 83. 84:
  A válaszok:
  1 Kik nem látnak tisztán? Az Orbánfanok
  2 Kit vagy mit gyülölnek? Gyurcsányt, a szocikat.
  3 Ki plántálta beléjük a gyülöletet? Az orbán propaganda.

  Különben a törekvésed tiszteletreméltó, csak az én megítélésem szerint sikertelen.

 84. 71:

  Tisztelt Tanár úr, extragalaxis,

  Pár reakció az általad leírt dolgokra, ami egyben rövid indoklás is arra, hogy miért nem járatnám szívesen magyar iskolába, magyar tanárhoz a gyermekem – mondom mindezt úgy hogy pedagógus famíliából származom! Ja, és ha fontos számodra, még hozzáteszem: vallásos nevelést kaptam annó…

  1. „Én nem úgy szemlélem a dolgokat, hogy már megint elvesznek tőlünk és bezzeg most kevesebb lesz 10.000 Ft-al.”

  Ha TE nem érzed meg azt a 10eFt-ot, akkor örülj neki. Hidd el, NAGYON sok embernek ennél kisebb összeg is nagy érvágás. Ha keresztényi szempontból nézzük – aminek vallod magad – akkor a testvéreidtől veszik el ezt a számukra fontos, számodra talán nevetséges összeget.

  2. „7 milliárd ember a Földön” – nézhetünk lefelé is, hogy egy afrikai éhezőhöz képes mennyivel jobb dolgunk van, de nézhetünk felfelé is, hogy akár csak pár 10-100 km-rel odébb, a szomszédos országokban mennyivel jobban élnek. Minden viszonyítás kérdése.

  DE! Nagyon fontos, hogy ne csak a jelenlegi, épp aktuális helyzetünket vizsgáljuk, hanem – egy kicsit távlati rálátással – a TRENDeket is, amelyek történnek körülöttünk!

  3. Sajnálom az afrikai, vagy indiai mélyszegénységben élőket. De még jobban sajnálom azokat a magyar nyugdíjasokat, akiknek nem telik tüzelőre, gyógyszerre, ételre. Csak arról hallunk, ha megfagynak. Arról, hogy az alultápláltság miatt kialakult betegségekben egyre többen halnak meg, vagy az egyre több időskori öngyilkosságról nem.

  Lehet, hogy Te nagyon jó helyen, nagyon jó környezetben élsz. Örülj neki, hogy nem látsz tovább a kerületed/városod határánál, mert ha kimozdulnál a kényelmes hétköznapjaid luxusából, bizony nagyon sok keserűséggel és nélkülözéssel kéne szembenézned alig pár km-rel odébb a Te kis idilli világodtól. S akkor azt hiszem, átrendeződne Benned a fontossági sorrend az afrikai éhezők és a magyar nyugdíjasok között.

  4. „Nálunk a segély 28.000 Ft egy felnőttnek és a 10 millió magyarból kevesen élnek csak ennyiből”

  Szívesen megnéznék egy rövid kis számítást Tőled, hogy szerinted hogy lehet megélni ma ennyiből – ha csak kevés embert érint is a probléma szerinted.

  „És mellette részesei a fejlett világ lehetőségeinek, legalább van módjuk kitörni valamilyen szinten”

  28eFt-ból nem hogy a fejlett világ lehetőségeinek részesei nem lehetnek (internet, mobil, tanulás, utazás, stb), hanem az egészséges, ALAPVETŐ életkrülményeket sem tudják megteremteni maguknak. Hogy törsz ki ebből az ördögi körből???? Éhesen és fázva mantrázod, hogy mennyivel jobb nekem annál, mint aki feleennyiből él???

 85. 77: Nincs időm, ezért ideszúrom a linket, mielőtt lehülyéznéd Tibor bát. Vagy finomkodva azt mondod, hogy a II. Kalapos Király miatt már nem is lehet ez a website az értelmes emberek vitafóruma. Ha elolvasod II. József magyar király történetét, sok párhuzam vonható Orbán és közte. A szatirikus megfogalmazás éppoly vitaképes és értelmes, mint a Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr megfogalmazás.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/II._J%C3%B3zsef_magyar_kir%C3%A1ly

 86. 82.

  „Abba hagyhatnátok a felérebeszélést. A válságadónál nem azt mondtam, hogy Európának nem tetszik. Olvasd el újra”

  Elolvastam:

  „Nem sajnáljuk a multikat, hipereket, de ezeknek a megadóztatása nem csak antipatikussá teszi az országot”

 87. A válaszok:
  1 Kik nem látnak tisztán? Az Orbánfóbiások
  2 Kit vagy mit gyülölnek? Orbánt, a fideszt
  3 Ki plántálta beléjük a gyülöletet? Az ballib propaganda.

 88. 83.
  Orbán nem azért megy szembe Európával mert olyan bátor gyerek hanem a hatalmát szeretné megtartani és a szavazófülkébe egyenlöre szeretné megkapni megint a támogatást.
  A nyugdijpénzeket se azért rabolták el mert mirólunk akartak gondoskodni hanem mert kellett ,hogy tuléljék ezt az évet.
  Na de mi lesz jövöre?

  extragalaxis

  De mivel elégedet tanár vagy remélem akkor is az leszel ha költséghatékonyság miatt elkezdik bezárni az iskolákat ahogy tervezik is és 1-lesz a sok ezer állástalan tanár közül..
  A VALLÁSOSSÁGGAL NEM TUDOK MIT KEZDENI MERT A VALLÁSOS EMBEREK KÖZÖTT EGYRE KEVESEBB A KERESZTÉNY..

 89. 85 Tiborbá

  „3 Ki plántálta beléjük a gyülöletet? Az orbán propaganda.”

  Engedelmeddel, nem értek egyet.

  Az elmúlt választáson kiderült, hogy az ország túlnyomó része „mindent, csak ezt ne” alapon kiszavazta az előző kormányt.
  Ezt még a Fidesz is elismerte, hogy őket szerette a többség, hanem az előző rendszertől akart megszabadulni.
  Ehhez nem kellett orbánpropaganda, csak végignézni, tehetelenül, hogy élcsapatból sereghajtók leszünk, és nem 22 milló román jön hozzánk dolgozni, hanem a magyarok járnak át Romániába.

  Vagy azt szeretnéd érzékeltetni, hogy az előző kormány tisztességesen, jól végezte a dolgát, az ország fejlődött, az emberek jól éltek, csak a Patás a HAARP segítségével az ország nagyrészében tudatmódosítást hajtott végre, hogy a jólét ellenére a sötétség erőire szavazzanak? Csupán egy vékony kisebbség alumíniumfóliával a fején tudta kivédeni a negatív sugárzást?

 90. Lehetne e jobb vezetője az országnak mint Orbán ?
  abszolút OFF és hamis propaganda miatt a hsz törölve.

 91. 91:
  Az öszödi beszéd után, amit szerintem ritka tisztességes szándék vezérelt. Orbánnak sikerült egy mindenki által könnyen érthető szólamot kitalálni HAZUDOTT ÉJJEL-NAPPAL. Ezt skandálták megállás nélkül. Meg azt hogy tönkretették az országot (amit te is átvettél). Az előző 20 év ÖSSZES kormánya kábé aonos szinten helyezte háttérbe az ország érdekét, és azonos szinten helyezte előtérbe a saját érdekét. Ez egy sajnálatos körülmény, de az aztán csúcs, hogy az ország 2/3-ával meg lehetett etetni, hogy ezt a szocik csinálták Gyurcsány vezetésével. GYURCSÁNY lett a szitok szó, mert Orbánnak személyes leszámolni valója van vele. Ha tényleg az ország érdeke lenne a fő aszempont, akkor Gyurcsány helyett Suchmann Tamást emlegetnék, és persze te is őt emlegetnéd, mert Suchmann egymaga több kárt okozott, mint az összes miniszterelnök együttvéve. Viszont Suchmannak van egy jó oldala: Orbán nem fél tőle.

 92. 91. Attila (PV)

  „Az elmúlt választáson kiderült, hogy az ország túlnyomó része “mindent, csak ezt ne” alapon kiszavazta az előző kormányt.”

  Az elmúlt választás előtt elhangzott szlogenek és ígéretek a zemberek ÉRZELMEIRE hatottak, és nem a logikus gondolataikra. Az érzelmi alapokra hatva sokkal könyebb befolyásolni a tömeget, mint racionális érvekkel felfegyverkezve. Így lehet egységbe kovácsolni a tömeget.

  Ez persze NEM azt jelenti, NEM arra utalok ezzel, hogy az előző bagázs hibátlan, vagy jobb lett volna.

  A tömeglélektanról és a diktatúrákról hosszan ír Bartus László „A diktatúrák lélekrajza” c. írásában:

  http://nepszava.com/2011/08/velemeny/bartus-laszlo-a-diktaturak-lelekrajza.html

 93. 90. Aphofis

  „Orbán nem azért megy szembe Európával mert olyan bátor gyerek hanem a hatalmát szeretné megtartani és a szavazófülkébe egyenlöre szeretné megkapni megint a támogatást.”

  Ez több szinten sántít.
  A jelen helyzetben az Európával való szembehelyezkedés a hatalom elvesztésének az egyik biztosítéka és nem megtartásának.
  A hatalom megtartásához azokat az EU mindig is jobban hozzásegítette akik az ő érdekeik szerint kormányoztak (lasd előző kormány).
  A szavazófülkében meg még jó darabig nem lesz harc, és az embereket nem az Európával való szembenállás érdekli, hanem hogy holnap mit ebédelnek.
  Külpolitikai szempontból Orbánt jogosabban lehet hazárdírozással vádolni, mint hatalmának erősítésével.

  Belpolitikai szempontból nincs kétség, az ellnzék minden lehetőségét elvágja. De bárki lenne hatalmon, most azt tenné, mert másképp káoszban nem lehet.

 94. Tibor bá, ne haragudj, de muszáj vagyok nem tetszésemet még akkor is kifejezni, ha másra kellene most koncentrálnom:

  Tulajdonképpen miért kellett neked így „FELMINŐSÍTENI” Orbánt, hogy rögtön II. Kalapos Királynak titulálod? Szerintem hatalmas túlzásba estél, ezért meg is érdemelnéd, hogy megálljon Pilisborosjenőn egy fekete Pobjeda műbőrkabátos Fideszesekkel és elvigyenek a Terror Házába. 🙂

  Merthogy Erika mondanivalójának lényege valahol ez volt, hogy a fene vigye el, hogy ez a Tibor bá itt képes „SZABADON” gondolkodni..:)

 95. Jupiter a római főisten. A bolygó csillagászatban és asztrológiában használt jele az istenség kezében hagyományosan megjelenő villámot jelképezi.

  Lecsaptál a villámoddal ? 🙂

 96. Tibor bá! Ismerve szövegeimet, bizonyára sejted, hogy mennyiben értek egyet e bejegyzéseddel (elég sokban) és hol nem. De a konkrétumok előtt feltennék egy kérdést:

  Szerinted bejegyzésed mindenestől összhangban van azzal a világnézeteddel illetve helyzetértékeléseddel, amelynek alapján többek között falura csődítetted az olvasóidat túlélő-parasztházat keresni és hegesztőtanfolyamot tartasz nekik, meg tyúktartásra oktatod őket?

 97. 95.
  Végül is még egy haldokló, csöd elött álló Orosz energiátol függö Europa is tud kárt tenni OV-nak..
  OV vigyázó szemét Moszkvára szerette volna vetni csak hát nagyon szembesütöt neki a nap 🙂

 98. 93, Tiborbá

  A „hazudott éjjel-nappal” nem Orbán kitalációja, Gyurcsány maga mondta. Az is igaz hogy sokként érte az országot.

  De ha elfogadom, hogy az öszödi beszéd őszinte volt, akkor a következő 2 évben miért kezdett az ország szabadesésbe, aminek a 2008-as katasztrófa volt a vége?
  Ha Gyurcsány „megemberelte” magát, akkor hol vannak azok az intézkedések és eredmények, amit szerinted ritka tisztességes szándékkal kezdett el az öszödi beszéd után?
  Vagy az államcsőd-közeli helyzet szintén csak Orbán propaganda volt?
  Hogy lehet, hogy az a liberális média-monopólium, amit most Orbán olyan lelkesen próbál lebontani, ami akkor a kormány mellett állt, nem tudta a tömegekhez eljuttatni a pozitív üzeneteket kormánypozícióból? Volt ilyen üzenet?

  Nem lehet, hogy a liberális, demokratikus haladó européer image már mindenkinek felfordította a gyomrát, mert csak szívtunk ezektől a délibáboktól, csak a kormány ezt nem vette észre?

 99. „A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”
  /Schweidel József/

  Nos, most egy pillanatra, ha megengednétek, akkor megállnék itt, ennél az idézetnél. Ma van ugyanis október 6-a, az aradi vértanúk napja. Nagyon szép idézetek olvashatók tőlük a weblapokon. Ne feledkezzünk el, mi, magyarok (pártállástól függetlenül) erről a napról.

 100. 93. „Az öszödi beszéd után, amit szerintem ritka tisztességes szándék vezérelt”

  Akkor lett volna tisztességes ez a szándék, ha a választások előtt mondja el, nem pedig egy hónappal a győzelme után.

 101. 99: „a liberális, demokratikus haladó européer image már mindenkinek felfordította a gyomrát, mert csak szívtunk ezektől a délibáboktól, csak a kormány ezt nem vette észre?” – DE igen, ez így volt. Remek a meglátásod.

  Egy baj van csak: Amit Orbán csinál nemzetieskedés leple alatt, az valójában az ország 1/3-ának az érdekeit szolgálja, nem a 2/3-ét. De ne igazoljon engem a történelem.

 102. 97: Arma, nem tisztem megvédeni Tibor bá-t és majd ő válaszol neked, ha akar. De azért ez szöget ütött a fejembe: csődíteni. Az ment, aki akart elárvult vidéki parasztházakat nézni. Aki teheti, nyilván szívesen költözik vidékre gazdálkodni, egyre több példa van erre.
  Egy hegesztőtanfolyam barátok között is 220-240.000 Ft között van,
  tehát inkább meg kellene köszönni Tibor bá-nak, ha ezt felajánlja.
  A tyúktartás sem káros, én magam úgy nőttem fel, hogy kertes házunkban tartottunk tyúkot és rendszeresen fogyasztottuk is őket.
  A tudás átadása ingyenesen nem világnézeti kérdés és nem posztfüggő.

 103. Az új magyar ima! 🙂

  Mi honatyánk, Orbán, ki vagy a Parlamentben!
  Szüntettessék meg a te neved!
  Lázadjon fel a te országod, s töröltessék el a te akaratod, miképpen a T. Házban, azonképpen itt, a földön is.
  Mindennapi kenyerünket hagyd meg nekünk, és már megbocsáss, de mi nem tudunk neked megbocsátani.
  Ne vígy minket az államcsődbe, és szabadíts meg magadtól.
  Mert nem a tiéd az ország, csak a hatalom, dicsőség nélkül, és remélhetőleg az sem soká.
  Ámen

 104. 97:
  Kérdésed elmegy a lényeg mellett. Én nem hirdetek ideológiát, ami neked talál szokatlan. Én az igazságot, a valóságot keresem, tárom fel, aminek egyik eszköze a nyilt vita. Ettől teljesen függetlenül teszem azt, amit a túlélésre elszánt fiatalabb nemzedéknek segítségként tenni tudok. Én még férfinek születtem és annak neveltek. Ez az én nyelvemen azt jelenti, hogy még totálisan kilátástalan helyzetben se adom fel a küzdelmet.

  Téged merőben más (talán tudat alatti) gondolatok vezérelnek, de ezeket csak akkor tárom fel, ha engedélyt adsz rá.

  105:
  Ritkán dícsérek, de akkor nagyon. Ha csak bemásoltad, akkor is gratula és köszönet a szellemes átíratért. 😀 😀 😀

 105. 103. Moli59

  Orbán rájött, hogy a liberáldemokráciás maszlag ellentéte a nép-nemzeti retorika nagyon hatékony eszköz.
  Szerintem, alapesetben az emberek elsősorban magyarok, aztán tartoznak egy politikai szervezetben mint pl. az EU.
  Orbán ezzel operál, vagy ha úgy tetszik, hazárdírozik.
  Az EU már az előző kormány idejében is szitokszóként jelentkezett a sok betarthahatlan szabályozó, az egyenlőtlen támogatások, és a még egyenlőtlenebb fizetések miatt.

  Az EU-val történő szembefordulás szerintem érthető, mert a Lisszaboni szerződés óta nyilvánvaló, hogy csupán egy kifinomult gyarmattartó hatalommá vált… A kérdés viszont NAGYON jogos: A Fidesz miért írta alá a Lisszaboni szerződét?

 106. 107:
  Ez is off topik, de megbocsátható. Én nem vagyok EU párti. Én az önellátó Magyarországban látom fennmaradásunk mzálogát.

 107. A tények makacs dolgok:
  Mindenki, aki a hatalomra kerül, függetlenül a pártállásától csak és kizárólag a saját érdekeit nézi.
  Pénzt attól vesz el, aki gyengébb nála, és akitől van mit el venni.
  A mostani vezetés ész nélkül találgat,próbálkozik, nem számolva a következményekkel.
  Ha el akarjuk érni, hogy nekünk jobb legyen tennünk kell érte.
  Senki nem fog önként lemondani a hatalomról. A hőbörgés, tüntetés csak felesleges időtöltés. Ha a vezetés nem jól végzi a dolgát el kell mozdítani. Ha valaki brutális mennyiségű közpénzt lopott, fel kell akasztani.
  Teljesen egyértelmű, hogy azé a hatalom akinek van ereje megtartani. Ameddig engedjük (a nép), addig fognak minket kizsákmányolni.

 108. 110. spiler

  „Ha valaki brutális mennyiségű közpénzt lopott, fel kell akasztani.”

  A politikus lop… gyakorlatilag definíció szerint. Nem kellene hogy így legyen, de így van. A világon mindenütt.
  Ezen rugózni viszont félrevezető
  A VALÓDI kérdés az hogy a lopás mellett MÉG mit csinál.

  Hasonlítsuk össze a lopott javakat a kamatszolgálati politikával:

  Nézzük a 20 év termését

  Tocsik: 800 millió
  Tribuszérné: 2000 millió, azaz 2 milliárd
  Zuschlag: 50 millió
  BKV : 3000 millió, azaz 3 milliárd
  Autopálya : 100000 millió, 100 milliárd

  Számoljunk minden képviselőre 100 milliót, az 40000 millió, azaz 40 milliárd.

  Adjuk össze 145850 millió, azaz 145 milliárd. Kerekítsünk felfele legyen 150 milliárd. És, hogy biztosak legyünk a dolgunkban szorozzuk be öttel. Az 750 milliárd forint.
  20 év alatt ennyit lophattak el, úgy, hogy mi öttel szoroztunk!!!!!
  Ez 4 milliárd dollár!
  Ez persze iszonyú sok pénz.
  DE MOST JÖN E LÉNYEG! TUDJA ÖN, HOGY 20 ÉV ALATT MENNYI KAMATOT FIZETTÜNK KI?
  30.000 MILLIÁRD FORINTOT, 162 MILLIÁRD DOLLÁRT!!!
  DE LEGALÁBB TÖRLESZTETTÜNK?
  20 éve tartoztunk 20 milliárd dollárral, azóta fizettünk 162 millárd dollár kamatot.

  Nos… itt van az eb elhantolva…
  Mennyi pénz áramlik ki az országból a különböző politikusokk vezetése alatt…

  Én nem bánnám, ha X párt és vezetői degeszre lopják magukat, ha közben a nagy pénzek az országban maradnak.
  De lopni is meg pénzt is hagyni kitalicskázni, az már sok.

 109. 111-re: Nos, a kitalicskázással tisztában vagyok + azért is a politikusok a felelősek, tehát az akasztás duplán jogos!
  Valamint, attól, hogy kamatra irdatlan pénz elfolyik, még a lopás nem bocsánatos bűn!

 110. 107: szóval nem fogtad fel, mit kérdezek. Tárj fel nyugodtan bármit. Nem maradok adósod! 😀

  Röviden: bármily rossz is OV diktátornak, az általad felhozott – szerinted – hibás lépéseit egy „jó diktátornak” is meg kellett volna lépnie. A nyugati bankokra és a multi láncokra mindenképpen összeomlás vár, mint azt te tudod és hirdeted. Akkor nem mérce, hogy ezek kritizálják OV-t. A baj az, hogy nem elég ésszerűen csnálja ezt se, pl. nem segít felkészülni az összeomlásuk átvészelésére. Részletesebben majd később.

 111. 111: Én nagyjából jelenleg 21 ezer milliárd Forintról tudok, aminek cca 1200 milliárd a kamatterhe évente.

  Mindenesetre kellene egy nyilvános honlap ezzel kapcsolatosan, mert az Állami Adósságkezelő Zrt. honlapján ezt az adatot nem találtam meg.

 112. 113: „Röviden: bármily rossz is OV diktátornak, az általad felhozott – szerinted – hibás lépéseit egy “jó diktátornak” is meg kellett volna lépnie.”

  Ezt légy szíves hosszan fejtsd ki, hogy miért kellett volna, mert szerintem nem igaz.

 113. 111: bár én csak nagyon kis szeletére látok rá az államigazgatásnak, mégis tudok kb. 200 milliárdról az elmúlt 10 évben, ami kimaradt a listádról (meg a sajtóból is jórészt). Ezt minimum 20-al kell szorozni, de a 40 se lenne kicsi szvsz.

  Egyébként: pillanatképnek jó ez a post. Segíthet felkészülni mindarra, ami még csak most következik. De Orbán nem ok. Orbán tünet.

 114. 107 kár hogy ez annak idején 5 éve Gyurcsány nevével született.
  Most csak átírta valaki.
  Amúgy a versike nagyban hozzájárul a vita higgadt decens elemző hangneméhez .

 115. Kivételesen színvonalas blog-cikk, ha valakit az államadósság érdekel, méghozzá szakaszos bontásban, 1968-tól. Ez bizony több, mint félelmetes, erre mondja Dr. Bogár László professzor, hogy a büdös életben nem tudjuk kifizetni. Szóval akkor most lője mind a 10 millió magyar főbe magát vagy később legyünk még szegényebbek? Ez a sánta ló versenyfutása a Jaguár gépkocsival. A kamatos kamattal terhelt belső és külső államadósság=KIFIZETHETETLEN.

  http://sargahaz.freeblog.hu/archives/2008/03/05/allamadossag/

 116. 94 Bartus az „Amerikai Népszava” főszerkesztője . Mint tudjuk itt jelent meg Kertész Ákos szösszenete .

 117. 112. spiler

  „Valamint, attól, hogy kamatra irdatlan pénz elfolyik, még a lopás nem bocsánatos bűn!”

  A józan ész szerint igazad van.
  De én még nem láttam becsületes politikust.
  Amelyik meg becsületes, nem jut el komoly döntéshozói pozícióba.

  Van egy jó magyar mondás: Nyomtató lónak ne kösd be a száját.
  AZt jelenti, hogy annak aki keményen dolgozik, el lehet nézni dolgokat…

  Szerintem az a baj, hogy a „lopás” sokkal egyszerűbb kategória mint a körmönfont közgazdasági stiklik. Az emberek azt jobban értik, és abba kapaszkodnak.
  Pedig arányuk szerint kellene a politikusok bűneivel foglalkozni.

 118. 119:
  Az lényegtelen ki írrta és hol jelent meg. A tanulmány rendkívülien figyelemreméltó. Különösen azért mert többen hajlunk afelé, hogy a diktatúra ma szükségszerű Magyarországon.
  120:
  Egyetértek! Tegyük fel. Ismétlem nem állítom, csak felteszem a példa kedvéért, hogy a MOL részvényeket azért vettük meg 500 milliárdért, mert az oroszok titokban 1 milliárdot visszafizettek „valakinek”. Ez nem egy közönséges lopás, hanem minősített, mert a nemzetnek 500 milliárdjába került, hogy valaki ellophatta ennek a 0,2 százalékát. Ez márt nem lenne nyomtató ló kategória. Ez a ló nem csak lehajol és eszik, hanem összeszarja az egész magtárat és utána fel is gyújtja azt.
  111:
  Ácsi!
  Miért verttek fel a politikjusok kölcsönöket? Hogy beruházhassanak, vagyis legyen lopási lehetőség. Azaz a ló összeszarta a magtárat és fel is gyújtotta azt. Szóval, miért kell a zabálás mellé felgyújtani a magtárat is?

 119. 113:
  Más egy pontosan kitervezett stratégián alapuló támadás és megint más fejjel neki menni a falnak. Tudod nagyon jól, hogy az elsőt, aki kilép a soról az lelövik. A huszadikat már nem. Miért kell nekünk az elsőnek lenni. A pontjaimat gondosan szétválasztottam. Ami szükséges megszorítás azt nem bolygatom, de a gazdagok zsebébe hagyni a zsozsot, már megbocsáss, nem nemzeti érdek. És ne úgy üssön a bankokon, a multikon, hogy a végén nekünk fáj. OK, megfelelő előkészítés után államosítsa a multikat, a hipereket, vagy csak a 49 százalékukat, bármit, ami közgazdaságilag elmegy, de brutális adót kimérni hatalmas öngól. Te kritizálod a márciusi ifjakat! Te éppen olyan forrófejű akarsz lenni? Diktátort könnyű kinevelni, de gyorsan kinövi magát és ámokfutást végezve romba dönti a nemzetet. Oda kell tehát figyelni.

 120. 117:
  Ez nem versike, ez a miatyánk átköltése (a miatyánk egy katolikus ima). Szerintem szellemes, és felvidításra megfelelő.

 121. „Ha a Költségvetési Tanács nem járul hozzá, akkor nincs elfogadott költségvetés”

  Ez nem a fideszről szól, hanem arról, hogy az IMF gyakorolhatja-e továbbra is a hatalmát Magyarország fölött.

  A Költségvetési Tanács három tagjából kettő eleve IMF fan:

  Járai 2006
  magánvéleményként közölte: a megfelelő kiigazítások meglépéséhez a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) hívná segítségül

  Járai 2009
  az IMF-pénz elfedi mekkora is a baj Magyarországon

  Járai 2010
  Túl hamar mentett meg minket az EU és az IMF

  Simor 2009
  Simor: Az IMF megköti a következő kormány kezét

  Simor 2010
  Simor sajnálja, hogy a kormány lemondott az IMF-védőhálóról
  Simor András szerint előnyös lenne egy újabb IMF-megállapodás

  Szóval ők ketten a Költségvetési Tanács,meg egy örök-fideszes: Domokos, aki nem oszt nem szoroz.

  Hogy mennyire az IMF akarata érvényesül:

  2008
  Költségvetési Tanács létrjötte, az IMF akarta

  A háromtagú Tanácsot a 2008 végén az Országgyűlés által elfogadott LXXV. törvény alapján hozták létre, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás része volt.

  2010
  Költségvetési Tanács megszűnik 2010, IMF bírál

  A költségvetési tanács megszüntetését bírálta az IMF
  „A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése szerint „aláássa a transzparenciát” Magyarországon a „független Költségvetési Tanács megszüntetése”, és „gyengíti a fékek és ellensúlyok rendszerét”.”

  2011
  Költségvetési Tanácsot újból létrehozzák, IMF dícsér

  Erősödik a Költségvetési Tanács.Egyszerre lehet támaszkodni az ÁSZ és a jegybank szaktudására, ez magasabb szintű munkavégzést tesz lehetővé, a költségvetési tervet pedig még a parlamenti szakasz előtt vissza lehet küldeni a kormánynak -foglalta össze az új Költségvetési Tanács előnyeit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság képviselői előtt Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

  IMF uralkodik

  IMF delegáció az ÁSZ-nál
  Magyarország önkormányzati rendszerének átfogó átalakítási szándékára tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) technikai segítségnyújtását, melynek során az önkormányzatok átalakítása, finanszírozási lehetőségeik kapcsán szerzett tapasztalatukkal hozzájárulhatnak a strukturális reform előkészítéséhez. Az IMF szakértői 2011. október 4-17. között látogatnak Magyarországra.

  Tehát:

  A verzió.
  A Fidesz behódolt az IMF-nek

  Ezt támasztja alá Simor elégedett nyilatkozata:
  „Simor András úgy véli, rendkívül erős jogosítványokat biztosít az Alaptörvény a Költségvetési Tanácsnak (KT), olyanokat, amelyeknél erősebbeket nehéz elképzelni.”

  bár vannak fenntartásai:
  „a függetlenség nem csak az egyéb állami szervektől való függetlenséget jelenti, hanem a tanács tagjai közötti függetlenséget is. „Ez a helyzet nem áll fenn, az ÁSZ ellenőrzi az MNB-t, a tanács elnöke az jegybank felügyelőbizottságának elnöke, aki szintén ellenőrzi a jegybankot. Az ÁSZ ezen felül az MNB felügyelőbizottságát is jogosult ellenőrizni. Ez nem a legjobb nemzetközi gyakorlat, de ettől a tanács még tud jól működni” – fogalmazott

  Erről az IMF nyilván majd gondoskodni is fog.

  A kérdés majd az lesz, hogy kit jelöl a fidesz Simor helyett 2013-ban. Nyilván olyat fog, aki megfelel az IMF elvárásainak. De erre majd akkor visszatérünk.

  B verzió
  A Fidesz szabadságharcba kezd (ezen én is csak :D)

  Ez azt jelenti, hogy IMF nyomásra ismét létrehozta ugyan a tanácsot, sőt még látszólag többlethatalmat is ad neki, miközben a saját „szabadságharcos” emberei révén „kiüti” majd az IMF-t a nyeregből.
  Ha olyan embereket jelölnének a tanácsba mint pl. Bogár László vagy Drábik, ezt még el is hihetném, de így inkább az „A” verzó fog bejönni.

  Tehát „Ha a Költségvetési Tanács nem járul hozzá, akkor nincs elfogadott költségvetés”, inkább akkor lesz majd érdekes, ha esetleg a Jobik nyeri meg a választást, mivel a fidesz és az mszp úgyis azt szavazza majd meg ami az IMF-nek jó.

 122. 124:
  Finoman fogalmazva: vajúdtak a hegyek, szültek egy egeret.
  Egyértelműen fogalmazva: Sok fáradtsággal létrehoztál egy nagy rakás szart.

 123. 108: „A kérdés viszont NAGYON jogos: A Fidesz miért írta alá a Lisszaboni szerződét?” – nos, ugye a lisszaboni szerződés (én még egyelőre nem olvastam angolul, nincs időm rá) arról szól, hogy létrehoznak egy európai szuper államot, egységes alkotmánnyal. Vagyis az EU alkotmánya lenne. De eddig nem mindenki írta alá. A pontos adatoknak (ki írta alá, ki nem) utána kellene néznem, fejből nem tudom.

  A fáma arról szól, hogy magyarul még nem volt meg a szöveg, amikor Orbán már aláírta. Ennyire jól tud angolul 🙂

  Viccet félre téve: Valamelyik éjjel néztem Bogár László és Boros Imre kivételesen jól sikerült műsorát, ahol a magyar államadósságot boncolgatták és azt, hogy a mi a jó büdös fenének fizetjük, mikor 10 km-rel utána loholunk mindig. (Sánta ló, Jaguár).

  És persze van élet az EU-n kívül is (Zorbán). Nos, rakd össze légy szíves a puzzle-t. Nekem az a véleményem, hogy ezek csinálnak össze-vissza mindent, átgondoltság, józan ész és halvány elképzelés nélkül. Nem igazán tudom, mit csinálnak. Ők sem.

 124. Autóhirdetés: 🙂
  Hírdetés tárgya: Eladó egy HAZA-2011 rendszámú gépjármű!
  Hirdető neve: O. Viktor
  Leírás: Egy éve vettem, azóta csak lejtőn hajtottam. A fékeket kiiktattam. Gáz van, de csak ha tüntetnek. A kormánnyal van egy kis gond, teljesen irányíthatatlan. Állandóan a szakadék felé fordul, de én ragaszkodom hozzá. Önfényező funkcióval rendelkezik. A sebességváltón öt fokozat van hátra, egy előre. Felkapcsolni lehet, leváltani nem. Az ülések a saját ízlésemnek megfelelően vannak kialakítva, 2/3-1/3 arányban dönthetőek. A GPS-t elnémítottam, nekem ne mondja meg senki, merre menjek.
  Biztonsági berendezések: ABS,PPS,TEK
  Extrák:
  -motortérben bordázott ékszíjjártó (erősen csúsztat)
  -narancsillatú Wonderbaum
  -Lázerdetektor
  -belső tükrön egy kövér bolsi-balsi baba
  -kalaptartón bólogató kutya (cserélhető Schmitt fejjel)
  -Index,(zsebben)
  -CD lejátszó, telepített műsortárral: Handel: Messiás, Horváth Pista: Hej rugó, rugó, Zorán: Kell ott fenn egy ország.
  Üzemanyag-fogyasztás: nem számít, enyém az egész MOL.
  Irányár: IMF hitelre devizakárosultaknak féláron!
  Jelige: Ámokfutó

 125. Sok a mellebeszeles. az orszag mar reg nem a mienk. szornyu kimondani,de csak egy kiut van az ehhalalbol,a tomeges kivandorlas. a ketharmadot nem lehet megfekezni,mindenkepp csak mi,a nep szenvedhet,az okozo meg rohog.

 126. 128: Én nem értek ezzel egyet. Szerintem az is kiút lehet, ha elengedtetjük az adósságot. Van ára, de kiút. Jobb, mint a tömeges éhhalál. Az ország valóban nem a mienk, bár nem tudnak az emberek róla.

 127. 125. Az érvelésed végtelenül meggyőző 🙂
  Ami engem illet, én nem szeretem és nem is szoktam „leszarozni” a másik ember véleményét,gondolatait. Egyrészt mert színvonaltalan, másrészt nem vezet sehova.

 128. 130:
  Én is nagyon-nagyon ritkán szarozom le más munkáját, mert azt ki kell érdemelni.

 129. 40S:Értem, amit mondasz, de azt ne felejtsük el, hogy a fejlett civilizáció jóléte a harmadik világ szegénységén nyugszik. Azt én sem vitatom, hogy előrefelé kell nézni és nem a harmadik világ rosszabb sorsán vígasztalódni, de én sem ezt teszem. Csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy a világ hamis értékrendet diktál nekünk, mert nem az az érték, amit tőlünk nyugatra látunk. Az értékeket nem a konzumidióta fogyasztói társadalomban és a korlátlan növekedésben kell keresnünk, ez dől meg napjainkban.

  A szegénysorsú magyar emberek sorsa mindenkiben együttérzést kelt és még egy ember is sok, ezt elfogadom. De leginkább ezek az emberek azért kerülnek ilyen helyzetbe, mert nincs emberük, vagyis teljesen elhagyatva, árván élnek.
  Volt egy felmérés a hajléktalanok körében és azt nyilatkozták legtöbben, azért kerültek utcára, mert nincs emberük. Nincs, aki figyeljen rájuk, nincs aki szereti őket és akit ők szerethetnek.

  Tibor bá biztos sokat tudna mesélni arról, hogy a háború alatt is hasonló nélkülözésben, de együtt szeretetben és segítve egymást a legrosszabb helyzetekből is győztesen jöhet ki az ember.

  Azokat a szerencsétleneket, akiket felsoroltál, én is sajnálom

 130. 133: „A szegénysorsú magyar emberek sorsa mindenkiben együttérzést kelt és még egy ember is sok, ezt elfogadom. De leginkább ezek az emberek azért kerülnek ilyen helyzetbe, mert nincs emberük, vagyis teljesen elhagyatva, árván élnek.”

  Nekem az a véleményem, hogy kb. 5-6 millió szegény ember él ebben az országban, tehát nem mindenkiben, hanem egymásban keltünk együttérzést.

  A fogyasztói társadalom csak részben konzumidióta. Ha az eszközöket megfelelő célra használod (pl. számítógépet nem a Facebook-on való felesleges időtöltésre, hanem tanulásra, zenehallgatásra, vagy pl. jobb kocsit azért akarsz, mert azzal jársz dolgozni és a szabad idő értékes stb.), akkor jogos, hogy azért dolgozol (mármint hogy megszerezz egy eszközt.

 131. 134: Mást tekintünk szegénységnek. A pontos számot nem tudom, de ebben az országban annyi szegény ember él, ahány embernek nincs lehetősége arra, hogy szeressen valakit és szeresse őt valaki. Az ember minden vagyonát odaadná azért, hogy legyen szeretet kapcsolata. Ez az igazi érték.

  Ez a világ hamis értékrendet közvetít nekünk. Abban igazat adok neked, hogy az eszközök jól használva a hasznunkra válnak és ezért érdemes dolgozni.

 132. Nincs is szebb, mint legnagyobb szeretetben, gazdagon, éhen halni!

 133. @124 mijou

  Az én világképembe tökéletesen passzol, amit írsz – bár egy kicsit felületesen olvastam, de értem mire akarsz kilyukadni -, mivel annak ezt a szeletét nagyjából Naomi Klein, John Perkins és az IMF módszereinek hasonszőrű kritikusai határozzák meg. Szerintem jól építetted fel az érvelésed, és megtaláltad a valódi hunyót. Amit pedig tenni lehet, az pont az, amit most a Wall streeten tesznek Amerikában – le kell számolni a pénzügyi paradigmával, amin keresztül irányítják a világot.

 134. Igazából Tibor-bá nak igaza van a jelenlegi dolgokat illetően. De! emlékezzünk csak 3 évvel ezelőttre..
  Annó eladták, hogy a léman botrány miatt kell az IMF mankó, hiszen a pannon puma meg a bécsi nyugdíjas dolgok miatt nincs szükség itt semmilyen kiigazításra. Az ájemef is csak arra kell, hogy tudjunk mihez nyúlni. Majd amikor a sokadik részletet felvette az akkori rezsim, egyszeriben elhallgattak a szirén hangok. Később, mikor a visszafizetés furcsa ütemezésére kérdeztek -nevezetesen arra, hogy miért is a következő kormány nyakába varrják a törlesztést – laza mozdulattal jött a válasz: mert ez így elegáns….

 135. 136: Ahol szeretet van, ott kenyér is van.

 136. 138: Ugyanis alapvetően nem elköltötték, mint ahogy a fidesz (MOL, végtörlesztés), hanem az MNB devizatartaléka lett belőle.

  Az a probléma, hogy míg a bruttó államadósság nagyot nőtt az IMF hitelek felvételével, addig a nettó államadósság most megy az egekbe, mert a felvett összegek jó részét (a hitel tőkerészét) most költi el a fidesz.
  Papíron is, meg szóvivő vagy OV szájából is jól is mutat, hogy csökkent pár százalékot a bruttó, csak a nettó közben nagyot nőtt. És az elköltött lovét sokkal nehezebb visszafizetni!

 137. Sziasztok!
  Még kb. két hónap, és mindenki tisztán fogja látni -sokan érzékelni is- az igazságot!
  Annyi a hülye ötlet, és olyan nagy magabiztossággal állnak a buta és átgondolatlan dolgaik mögé, hogy most már kizárható a következmény nélküliség. Ha csak a leminősítések miatti kamatveszteséget nézzük, már negatív a mérleg. Ilyen módon a teljes MNYPT pénz elvonása felesleges, mondhatni kidobott pénz volt. A többi, napi életszínvonalat romboló plusz kényszerkiadás csak hab a tortára… Bármilyen értelmes dologért kapható lennék áldozatot hozni – vállalni, de azért, hogy egy baromarcú végre diliházba kerüljön, nem vagyok hajlandó fizetni! Kizárt, hogy direkt csinálja, s ha ebben tévedek, akkor is őrült…
  Cs.

 138. Tanító néni :
  – Gyerekek! Ti mivel tisztelegnétek Orbán Viktor miniszterelnök úr előtt ?
  Évike :
  – Én a mellemre tetováltatom az arcképét,és dagadni fog a keblem a
  büszkeségtől.
  Julika :
  – Én a hasamra fogom tetováltatni az arcképét,és a leendő gyermekem alatta
  fog fejlődni.
  Tanító néni :
  – És te Móricka?
  – Én a pöcsömre tetováltatom az arcképét,és vagy megy a picsába,vagy lógni
  fog !

 139. 140:
  pici adalék

  2008
  bevételi főösszeg: 7 894 675,4 kFt.
  kiadási főösszeg: 9 034 307,1 kFt.
  hiány: 1 139 631,7 kFt.

  2009
  bevételi főösszeg: 8 300 171,5 kFt.
  kiadási főösszeg: 8 960 963,4 kFt.
  hiány: 660 791,9 kFt.

  2010
  bevételi főösszeg: 12 658 759,0 kFt.
  kiadási főösszeg: 13 529 105,2 kFt.
  hiány: 870 346,2 kFt.

  ez akkori pénzben majdnem 10mrd Euró a 12,5 milliárd hitelből…

 140. 3,Itt fejeztem be a kommentek olvasását(pedig végig szoktam olvasni)…”hegedüst” említeni vita kizáró tényező…

 141. Én nem nyilatkozom, mert teljes mértékben elítélem OV eddigi munkásságát. Cserébe inkább egy kis fanyar humor:

  Az újságíró meghal és felkerül Szent Péter elé. Látja, hogy a mester mögött sok száz nagy óra áll és mindegyiken egy-egy név:

  Arafat, Blair, Bush, Putyin, stb. Természetes kíváncsisága következtében megkérdezi:

  – Mire szolgálnak ezek a hatalmas órák ?

  – Ezek a világ vezető és meghatározó személyiségeit jelképezik.
  Amikor valami marhaságot tesznek vagy mondanak, a mutató egy perccel előbbre ugrik.

  – De Szent Péter, nem látom Orbán Viktorét. Hol van az ő órája ?

  – Fiam, az az íróasztalomon áll, és ventilátornak használom.

 142. 126. Moli59.

  Orbán tanult Oxfordba, tehát valamennyire érti az angolt…

  Ha elfogadjuk a „csak a kezemet nézzétek, mert csalok” kiszólást, mint ars poétikát, akkor világossá válhat a dolog:
  A Lisszaboni szerződést azért írta alá, mert ha nem írja alá azzal nem akadályozza meg, de még a választások előtt Európa-ellenes színben tüntette volna fel…
  Az államadósság visszafizetésének hangos hangoztatása is lehet hogy csak az IMF elaltatására szolgál.
  Végülis Orbán igen jó úton van affelé, hogy az ördög sem tud kiigazodni azon amit csinál.
  Annak hogy nem kiszámítható, annak ebben az ellenséges külpolitikai hangulatban lehet előnye…

  A nem kiszámíthatóság mellett fontos a beszámíthatóság…

  Egyesek már kész vannak a diagnózissal, mások még kivárnak…

 143. 146-igen…és van akiket csak a sír vált meg.Ha az ostobaság fájna ez az ország ordítana.

 144. 146: Igen, valóban érdekes a Lisszaboni Szerződés krónikája, olvastam a Wikipédián..érdekes ez az Alapjogi Charta is, belenéztem, csak nincs időm alaposan belemélyedni. Tudom, hogy most már viszonylag jól tud angolul, de azért egy ilyen vastag komplett jogi anyagot ő sem tud megérteni, meg nincs is rá idő, tehát csak aláírta, maradjunk annyiban, mert aláírás után fordították csak le. Mindenesetre a Charta érdekel, mert vannak nagyon jó dolgok benne. Amúgy az Európai Alkotmányt visszautasították a tagországok.
  Nem, sajnos az államadósság visszafizetését komolyan gondolja, az nem altatást. Akkor is, ha beledöglik az ország. Éppen ezért kellene 21 évre visszamenően végre az elszámoltatást megcsinálni. Magam is meglepődtem, amikor találtam egy anyagot, hogy Medgyesi Péter miket művelt, többek között.
  Orbánt ez a közeg kifejezetten felhangolja, ezt szereti, a szarkavarást, lételeme. Azért is jó Tibor bá II.Kalapos József hasonlata…

 145. 42. A baj tényleg ott, hogy mi akik nem csináltunk pártot, és nem csatlakoztunk egyikhez se, gyakorlatilag semmit sem tettünk azért, hogy legyen alternatívánk… Így ne mondjunk semmit arról… Ha már csináltunk, akkor meg vagy sose jutunk a hatalomnak még a közelébe sem, vagy ha igen, akkor már nem vagyunk alternatíva, hanem egy a rendszerben, aki a többi ember számára nem alternatíva… Már megint az a rohadt 22-es csapdája…
  Persze nem azt mondom, hogy jó amit a kormány csinál, bár nem tudom elképzelni, hogy ezzel az eszeveszett kapkodással nagyobb kárt csinálnának mint az előző nyolc év megfontolt teszetosza semmitevésével… De ha valaki azt mondja, hogy van alternatíva és „lehet forradalmat csinálni” mert van ki vigye a zászlót, azt mondom hajrá… Megyek én előrehozott szavazni… Csak ugye kire… Ha kivárják a 2014-et, akkor csekély többséggel megnyeri a következő ciklust a jobbik, és a fidesz által maga mögött hagyott szemétdombbal, töküres kasszával, egy lehelletnyit csökkentett, de kamatokkal sokkal jobban megterhelt hitelszámlával és még a mostaninál is jobban bekorlátozott mozgástérrel el fognak bukni 2-3 éven belül. Oszt annyi nekik is…

  57. Remélem azért holnap lesz új poszt…

 146. Akkor kezdjük a tartalmi kritikát!
  Először is Orbán valóban II. Kalapos Király – de csak átmenetileg, mert a koronát már első uralkodásakor odavitette magához és gondolom, esténként, ha senki nem látta, lopva megsimogatta… 🙂

 147. 151: Az meg, amilyen hülye (elvégre magyar) dorombolni kezdet és szorosan hozásimult. 😉

 148. 148 Moli59

  A lisszaboni szerződés egyik legdurvább pontja, hogy lázongás esetén külföldi rendőröket is be lehet vetni a tagországokban.
  Nos… Ilyen szintű a dolog, és ezért verte ki a biztosítékot sok helyen.
  Az igazsághoz tartozik hogy Orbán gimnázium óta tanul angolul, és Oxfordban is tanult, tehát az angol nyelvtudás nem probléma.
  A probléma az hogy olyan gyorsan írták alá, gyakorlatilag suttyomban, hogy biztos hogy nem volt idő elolvasni se angolul, se magyarul.
  Ráadásul még meg sem volt vitatva… Itt valószínűleg volt valami nagyon erős nyomás, aminek Orbán még ellenzékből sem volt képes ellenállni.
  A Lisszaboni szerződést Magyarország írta alá ELŐSZÖR, aztán Franciaország, aztán az új tagországok. Maga az anyag olvashahatlan halandzsa, nem olvasásra volt küldve, hanem aláírásra. Parancsra.
  Az államadósság visszafizetésében nem vagyok biztos.
  Nem ez az egyetlen dolog amiben mást mond mint amit csinál.
  Ő is számíthat egy általános banki összeomlásra, mint mindenki… Végülis a „jóléti társadalomnak vége”. A bankok jólétének is.

 149. Na, Tibor bá, a fele már megvan 🙂

  @133 Olvasd el a The Ones Who Walk Away From Omelas című novellát (Ursula K. Le Guin írta). Nekem az egyik kedvencem 🙂 Kicsit nehezen indul, de a vége miatt megéri.

 150. 153-ra:
  Vagy már évek óta ismerte a szövegét, a lényeget, csak most dobták be és írta alá fenntartások nélkül. Az információ nagy úr, s pont ezért tudnak játszadozni velünk, mert amit már évekkel ezelőtt eldöntöttek és végig visznek, az nekünk érthetetlen kapkodásnak tűnik. Igen, ez a zavar, felfordulás is egy jól kimunkált terv része, így kiszámíthatóan senki sem járhat jól, hacsak nem a spekulánsi körökbe tartozik.
  Cs.

 151. Tibor ba …
  Egykulcsos ado, nem orbani rogeszme, az mdf es szdsz is kacerkodott vele anno. Nezd meg hany orszagban van, es hogy mukodik-e. A legjobb pelda Oroszorszag, gondolom ott nem orbani rogeszmek alapjan kormanyoznak. Hiaba mondja barki, hogy az egykulcsos ado megbukott, nem igaz, nem az egykulcsos ado bukott meg, hanem az a gondolatmenet, hogy az eddigi magasabb adokategoriaba tartozo emberek gazdagok. A feneket ! Java reszuk szinten kisember, hidd el, nem kell kulfoldre menekiteni azt a rengeteg megmaradt penzt miutan egy alberletet kifizetsz pesten es megtankolsz … vagy miutan bevasarolsz a kis csaladodnak, amit te tartasz el.
  Fura, hogy masokat figyelmeztetsz, ha demagog szoveget nyomnak, most viszont te is elsz vele „orbani rogeszme, a gazdagok kulfoldre menekitik a penzt” … brutto 400-bol, mi ? 😀 Akiknek meg tenyleg kulfoldre „kell” menekiteniuk a penzt, gondolod eddig szepen leadoztak, aktivan reszt vettek a kozteherviselesben ? Ugyan mar …
  Ja ! Es ha azzal jossz, hogy visszaallitjak a szolidaritasi hozzajarulassal a tobbsavos adot, igazad van, viszont akiket erint, meg igy is jobban jarnak, mint az eddigi adorendszerrel, ugyhogy azert annyira nem fognak pofara esni a Zorbannal az erintettek 🙂

 152. 153,az a Velseni szerződésben van, ha nem tévedek. A Lisabonoi az az EU alkotmánya, de az is durva, arról sem sokan tudnak, de a Velseniről még annyit sem, amely alapján a látszólagos szuverenitás is oda van.

 153. 156:
  Megszakad a szívem a btto 400 kFt-ot keresők miatt. Évente százezrek nyaralanak külföldön. Ezek is csak 16 %-ot fizetnek, és a megmaradt pénzükkel külföldön vásárolnak. Ezt írtam. Eszük ágában sincs vállalkozni és beruházni. Márpedig az orbáni ötlet erre támaszkodik á la G. Bush. — A véleményemet pedig szíveskedj nem „demagógnak” kikiáltani, mert megalapozott, logikus, amit nem lehet azzal cáfolni, hogy az mdf és szdsz is kacérkodott vele, mert ez a semmitmondó demagógia. Mi az, hogy „kacérkodott”? Bevezette vagy nem vezette be? Mert Orbán bevezette, és most sunyi módon korrigálja miután a körmére égett a gyufa.

 154. 156: Adót fizetni kell, miután az állam ebből tartja fenn önmagát / a mi érdekünkben” 😀 /. Ugyanakkor nem mindegy a „kisember” számára, hogy mennyiből kell megélnie havonta – nettó 60 ezerből, vagy nettó 300-ból. Az utóbbinak az a gondja, hogy miből tankol a hó végén, az előbbinek meg, hogy mit eszik. Azért van némi különbség.

 155. „Az Orbánféle garázdálkodás miatt az ország kockázati felára 2,5 %-ról 6,5 %-ra nőtt.”

  Cáfolat (Orbán Viktor = országspecifikus esemény):

  Ligeti Imre (MNB):
  Bár az utóbbi negyedévben az ötéves magyar cds-felár emelkedése meghaladta a régiós államok átlagát, a romlás elsősorban a globális faktorok felerősödésére vezethető vissza, az országspecifikus tényezők kevésbé játszottak szerepet
  A felárak emelkedése nem csupán a régióban volt jellemző tendencia, hanem a nyugat-európai államokban is, sőt ami szembetűnő, hogy a nyugat-európai kompozit index lehagyta a historikusan kockázatosabbnak tartott közép-európai, közel-keleti és észak-afrikai (CEEMEA) régióét.
  Ami a hazai folyamatokat illeti, összességében elmondható, hogy bár az ötéves magyar cds-felár emelkedése meghaladta a régiós államok átlagát, figyelembe véve a globális sokkokra vonatkozó rendkívüli érzékenységünket, az elmúlt időszaki romlás elsősorban a globális faktorok felerősödésére vezethető vissza, az országspecifikus tényezők kevésbé játszottak szerepet

  RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYVA MONETÁRIS TANÁCS2011. AUGUSZTUS 23-I ÜLÉSÉRŐL

  A Monetáris Tanács megítélése szerint a gazdasági kilátások jelentősen romlottak az elmúltidőszakban. A vártnál kedvezőtlenebb globális és európai konjunktúra a hazai exportszektorteljesítményében, a fogyasztási és beruházási aktivitásban, illetve a visszafogott nettóműködőtőke beáramlásban is tükröződött.
  Többen úgy látták, hogy Magyarország akár tartós kereslet-visszaeséssel és stagnáló gazdasággal is szembesülhet. Egyes tanácstagok azt hangsúlyozták, hogy az európai adósságválság további súlyosbodása az uniós bankrendszer, illetvea hazai bankok és vállalatok finanszírozási helyzetét tovább nehezítheti, ami a magyarországihitelezési és gazdasági kilátásokra szintén kedvezőtlenül hathat

  LÉNYEG:
  A nemzetközi pénzügyi piacokon az elmúlt hetekben kedvezőtlen befektetői hangulat alakult ki…Ehhez alapvetően három tényező járult hozzá: az eurozóna egyes tagállamainak növekvő szuverén kockázatai, a világgazdaság konjunkturális kilátásainak romlása és az Egyesült Államok leminősítése.
  Az elmúlt időszakban ez a közvetlen hatás már tükröződött a svájci frank erősödésében és a magyar szuverén CDS-felár emelkedésében.

  Az elmúlt egy hónapban nem befolyásolta az eszközárakat országspecifikus esemény, hanem továbbra is az jellemző, hogy aglobális tényezők hatnak erősebben.

  RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYVA MONETÁRIS TANÁCS 2011. SZEPTEMBER 20-I ÜLÉSÉRŐL

  A globális lassulás jelentősen fékezi a magyar gazdaság növekedését. A rossz makrogazdasági adatok és a bizalmi indikátorokban mutatkozó kedvezőtlen trendek felerősítették a fejlett országok kilábalásának törékenységére vonatkozó aggodalmakat. A Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerének számító eurozóna lassulása visszaveti az export növekedését

  LÉNYEG:
  A nemzetközi pénzügyi piacokat hosszabb ideje jellemző nagymértékű volatilitás az elmúlthónapban is fennmaradt. Szeptemberben a világgazdasági konjunktúra-várakozások romlása és azeurozóna adósságválsága mellett az európai bankrendszert övező kockázatok is egyrehatározottabban a befektetők figyelmének középpontjába kerültek

  A hónap során számos Magyarország kockázati megítélését befolyásoló országspecifikus információjelent meg, ezek hatását azonban nem lehetett egyértelműen kimutatni
  A magyar eszközökkel szembeni befektetői attitűd egyelőre a többi feltörekvő piachozhasonlóan alakult. A kockázati felárak emelkedése és a devizaárfolyam gyengülése nem járt együtttőkekiáramlással.

  A testület tagjainak egyöntetű véleménye szerint a nemzetközi növekedési kilátások érdemben romlottak az elmúlt időszakban.

 156. 128-129:”Az orszag mar reg nem a mienk”.Ez egy oriasi tevedes.Ugyanis csalassal nem lehet orszagot szerezni.Erkolcsi alapelv,hogy a „turpissagbol nem szarmazhat jogosultsag”.Csalas az,amikor valaki MASOK TEVEDESBE EJTESEVEL jogosulatlan elonyt igyekszik szerezni maganak vagy masoknak.Az utobbi evtizedek a nep sorozatos tevedesbe ejteserol(csalas)szolnak.Amikor a kepviselo lop vagy sajat pecsenyejet sutogeti,valasztasi csalast kovet el,jogosulatlan elonyt szerez sajat maganak vagy masoknak!!!Ebbol a tevekenysegbol nem szarmazhat joga semmilyen torvenyt alkotni,foleg nem alkotmanyt,mert az meg a hatalom kisajatitasaval egyenlo.A problema okat kell megkeresni.Jelen pillanatban egy problema van,rossz oldalon allunk,mar megint.Mert nekunk mindig csatlakozni kell valahova,pedig a fuggetlenseg elerheto lett volna.Bekes megoldasra mar nincs esely,energiahaboru kozepen vagyunk.

 157. Nem akartam belemászni egy egyoldalú vitába ezért nem reagáltam, több ponttal kapcsolatban leirkáltam már a gondolataimat, de érdekes hogy voltak olyanok amiket eddig nem vettem észre és jók vagy legalábbis jól hangzanak.

  Mindenesetre itt nem lesz 300-400 komment, kihûlt a téma, mivel állandóan mindenhol elôjön. Orbánfilek és orbánfóbok összecsapása gyengécskére sikerült.

  161:
  Az energiaháborúban még a lôcs jó oldalán vagyunk, ez annak is köszönhetô ahol vagyunk.
  Nyilván ez nem lesz mindig igy és ezzel együtt sokan fognak itt is belerokkanni a háborúba (forint leértékeléssel bedôl sokmindenki, adókkal is agyon leszünk nyomva).

  Akinek nincs felélhetô vagyona az csúnyán rá fog faragni a lassú lejtmenetben, akinek meg nincs készlete az meg egy gyors lejtmenetben fog megfeküdni.

 158. Na, ez a poszt is pont akkorra fingik ki, mire lenne időm megírni a jó kis 2000 szavas véleményemet… 🙂

  Mindegy, nagyot nem vesztettek vele. Meg én se, ami időt erre szántam volna, azt most olvasással töltöm.

 159. 163. jancsika: Pedig elolvasnám. 🙂 olvass később! 🙂

 160. 163: Sose tudjuk meg? Legalább annyit, hogy pro vagy kontra, mert azért a kontra oldal nem nagyon rúgott labdába – csak bemutatták, hogy Orbán _hívők_, így bármi magyarázat az elkövetett hülyeségekre már nem is kell nekik.

 161. Na, elmegyek a piacra, aztán „örülhettek”, leírom a szokásos marhaságaimat.

  Természetesen pro (mármint kiállok Tibor bá véleménye mellett, hogy Orbán alkalmatlan az ország vezetésére, de ezt szerintem már 1998 és 2002 között bizonyította), a többit később.

 162. 167: Hajrá Jancsika! Megjöttem a piacról. Vettem friss diót, igazi csemege, de jó drágán adják, ezért nem is vettem sokat.
  Egyik ember sem különb a másiknál. Mindenkinek vannak szokásos marhaságai és jó dolgai is. Ez alól Te sem vagy kivétel. Orbán Viktorra visszatérve, úgyis leváltják a pártjával együtt, ha sokaknak nem tetszik.

 163. 168: Fél kiló 1000 Ft. Friss szedésű, pucolt dió, igazi csemege. Bevallom, kicsit a lustaságomnmak is köszönhetem, hogy elcsábultam, mert párnappal előtte szedtem egy pár marékkal egy „mindenki fája” alól, csak eltettem jobb időkre, a héjában tovább eláll.

  Ahogy nézem az árakat, legjobb befektetés diófát ültetni, tele van kalóriával és vitaminnal is.

 164. 169:
  Itt a piacon a múlt évi dióbél 3000 Ft/kg. nekem van 5 diófám és minimum 1 q dióm van egy évben, aminek nagy részét megtörve a cinkéknek adjunk, akik persze jócskán ideszoktak. Egyébként hiába magas az ár, kevés a vevő. Próbáld meg a dióbelet (lehúzott hártyával) mézzel enni. Na, az aztán az igazi csemege.
  Erről jut eszembe. Ha valaki szereti a fügét (nem aszaltat pupák) jöhet hozzám szüretelni pár napig, mert beköszöntött a hideg, nem érik tovább.

 165. Na, megint itt vagyok. Isteni almát meg körtét találtam, sőt, még volt eper és málna is.

  Visszatérve Orbánra: Jó a posztban közzétett lista, nagyjából elejétől a végéig objektív tudtál maradni, Tibor bá, külön tetszik, hogy pontokba szedted, így nagyon jól átlátható. Le a kalappal.

  Egy-két kiegészítéssel élnék, illetve itt-ott kiigazítanék, ha nem veszed rossz néven.

  I-es pont: Alaptörvény
  Kezdjük az Alaptörvénnyel. Itt csak egy kiegészítés – amiről már volt szó. Az egész Alaptörvény a preambulumától kezdve úgy ahogy van, hibás, és egyúttal tökéletesen megvilágítja Viktorunk gondolkodásmódját és azt is, mi a legnagyobb baj a regnálásával. Ezt írja ugye a preambulum (mindjárt az első oldalon):
  „Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét.”

  Gondoljuk csak végig ezt! A 2010-es választásokat a választási törvény alapján írták ki, ami hivatkozik az Alkotmányra (az 1949-es módosított alkotmányra). Ha tehát a régi alkotmány érvénytelen, akkor érvénytelen a választási törvény is, következésképpen érvénytelenek a választások is. Ez esetben tehát a Fidesz illegitim kormányt alakított, amit ők maguk is elismernek, sőt, posztulálják a saját illegtimitásukat ezzel a jogi nyilatkozattal (amit nem mellesleg Magyarország Alaptörvényeként jelölnek meg).

  De gondoljuk tovább ezt az egészet. Mért is írták meg ezt így, ebben a formában?
  Nos, ez az egész gondolatmenet ragyogóan illeszkedik Orbán Viktor „fülkeforradalom” elképzeléséhez. Ha a Fidesz hatalomra kerül, az nem egyszerű demokratikus átmenet, az az új kor hajnala. Ha Orbán Viktor újra miniszterelnök lesz, az olyan jelentőségű esemény, hogy minimum az angyalok harsonáznak hozzá. A nemzeti együttműködés nyilatkozatában ez konkrétan így szerepel:
  „A magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez.”
  Milyen forradalom? Forradalomról akkor lehet beszélni, ha a fennálló társadalmi rend (legtöbbször erőszakosan) felbomlik, és valaki, valakik új társadalmat szerveznek, ha úgy tetszik, új társadalmi szerződés lép életbe. Magyarországon semmi ilyesmi nem történt, összesen annyi volt, hogy kiírtak egy választást, törvényesen, legitim módon, amit szintén törvényesen, legitim módon megnyert a Fidesz (hogy a választásokon elért eredményük mennyire reprezentálja a valódi támogatottságukat, illetve, hogy a jelenlegi hatalmi pozíciójuk mennyiben a rossz magyar választói rendszer eredménye, az más kérdés – egyébként őszinte érdeklődéssel várom, mit fog kihozni a Fidesz a választási törvényből, mert azt is újra fogják írni, természetesen). Mivel nyertek, ezért jogukban áll módosítani az Alkotmányt – mely jogukkal éltek is. Ez nem forradalom, kérem szépen, hanem egyszerűen így működik a demokrácia (sokszor nagyon rosszul). De ezt Viktorunk képtelen felfogni, mert olyan nem lehet, hogy ő csak úgy, „egyszerűen” hatalomra jut. Olyan nincs.

  Az Alaptörvény preambuluma tehát ellentmondásos, kétségbe vonja a Fidesz-kormány legitimitását, és mindezt KIZÁRÓLAG azért, hogy a Fidesz és benne OV érdemeit nagyobbíthassa. Ez az ember a saját hatalommániájában odáig ment, hogy JOGÁSZ LÉTÉRE nem látja át, jogilag mennyire aláássa a saját hatalmának az alapjait. Más magyarázatot nem tudok elképzelni a fent leírt ostobaságra.

  Magától értetődően az Alaptörvény a hatalom gyakorlása szempontjából kritikusan fontos, ugyanakkor rendkívül visszás passzusokat gyakorlatilag érintetlenül hagyta. Például nagyon érdekes, hogy a népszavazásról szóló rész (8. cikk, 12. oldal: Országos népszavazás) szinte SZÓRÓL SZÓRA megegyezik az 1949-es, 1989-ben módosított Alkotmány ide vonatkozó részével. Továbbra sem lehet népszavazással dönteni:
  – az Alaptörvény módosításáról
  – a költségvetésről, adókról
  – az országgyűlési, helyi önkormányzati, európai parlamenti képviselők és polgármesterek megválasztásáról
  – az Országgyűlés személyi kérdéseiről (tehát még egy népszavazás sem hívhat vissza EGYETLEN képviselőt sem!!!!)
  – az Országgyűlés feloszlatásáról
  – Hadiállapotról
  – Közkegyelem gyakorlásáról
  Magyarán a népszavazás SEMMIRŐL sem dönthet, ami érdemleges kérdés ebben az országban. A népszavazás a demokrácia LEGALAPVETŐBB, a közvetlen népfelségre alapuló intézménye – Magyarországon nincs hatalma (csak véleménykérő erővel számít bele bármibe is, vagyis tulajdonképpen egyfajta közvélemény-kutatás). Az meg már csak hab a tortán, hogy az Alaptörvénynek ezt, véleményem szerint a LEGFONTOSABB részét egy az egyben, gyakorlatilag szó szerint vették át az előző Alkotmányból – úgy, hogy pont most posztuláltuk, hogy az érvénytelen. Tehát érvénytelen, csak a lényegével értünk egyet. Érdekes, nem? Mindezek után felmerül a kérdés: mi a francnak írt Viktorunk egy új Alaptörvényt, ha az már a preambulumában posztulálja saját magáról, hogy illegitim, és a lényegi kérdéseket egy az egyben átvette az előző Alkotmányból? A válasz egyértelmű: ezzel is a saját dicsőségét akarta nagyobbítani, érdemi törvényalkotási munka nem áll az egész mögött. Egy sebtében összecsapott fércmű az egész, mint minden, amit a Fidesz csinált eddig, az érdemi részt kimásolták az előző törvényekből, az újonnan vett részeket pedig olyan csapnivalóan írták meg, hogy még egy jogi végzettséggel nem rendelkező ember is rájön, hogy ez így nem jó. Egyvalamire ügyelnek benne: DICSŐSÉG A PÁRTNAK, DICSŐSÉG A VEZÉRNEK!!! Ez hibátlanul átjön az egész törvényből.

  Amiket te írtál ehhez a ponthoz, Tibor bá, azokkal is messzemenőkig egyetértek.

  II-es pont: Alkotmánybíróság: Itt nincs mit hozzátennem, kiváló az összefoglalásod, Tibor bá.

  III-as pont: Lényegében egyetértek, annyival egészíteném ki, hogy Európa szerintem végső soron leszarja, hogy mi itt hogy médiázunk. Hőbörögtek egy kicsit az EP-ben, de aztán jött a líbiai és egyiptomi válság, és nagyjából le is szarták a médiatörvényünket. Kisebb gondja is nagyobb Európának most annál, hogy a mi médiaszabadságunkat féltsék.

  IV-es pont: Válságadó.
  Nagyjából borítékolható volt, hogy a multik ezt tovább fogják passzolni a fogyasztókra – tehát voltaképp itt egy bújtatott ÁFA-emelésről van szó. Számomra itt az maradt az egyetlen kérdés, hogy Orbán ezt azért csinálta-e így, mert akkor még komolyan vette, hogy az EU-ban nem lehet 25%-nál magasabb ÁFA-t bevezetni (azóta már persze ezt is elérték a „fiúk”), vagy ez is egy dicsőségnövelő lépés volt, lám, hős miniszterelnökünk szembeszáll a gonosz multikkal, ahelyett, hogy minket nyúzna további adókkal. Azt szerintem kizárhatjuk, hogy nem tudták, hogy végső soron ezen is a lakosság fog szívni.

  V-ös pont: Nyugdíjeinstand.
  Erről volt már szó korábban, és érdekes a téma. Véleményem szerint ez lopás, de nem úgy ahogy gondolnánk. Nem az a baj, hogy az egyéni számlás rendszerről parancsuralmi módszerekkel áttérítették az országot a felosztó-kirovó rendszerre. Ezt meg tudnám érteni, egy ilyen lépésnek van létjogosultsága, ha az ország gazdasági érdekei így kívánják. A lopás akkor következett be, amikor pár hónappal később jött az Alaptörvény, amiben (ahogy te is írod, Tibor bá) posztulálják, hogy ja, egyébként az idősek ellátása nem az állam feladata. Tehát elszedtük a pénzedet, amit azért fizettél be, hogy ellásd belőle a mostani nyugdíjasokat (a felosztó-kirovó rendszerben a ma dolgozók fizetik a ma nyugdíjasait), de fenntartjuk a jogot (ALKOTMÁNYOS jogot!!!), hogy ha neadjisten fizetésre kerülne a sor, azt megtagadhassuk. Ez, kérem szépen, egyszerűen lopás. Elvettem tőled valamit, amiért ha úgy gondolom, nem adok semmit se.

  VI-os pont: Kockázati felár.
  Az mindenesetre feltűnő, hogy ugyanez a kockázati felár pl. Bajnai regnuma idején csökkent. Megint kísértetiesen ugyanaz az érzésem van, mint Bokros esetében: a szocialista politikus végrehajtja a megszorításokat, ami miatt őt mindenki utálja, majd jön a Fidesz, és szépen felélik az így kialakult gazdasági lendületet. Emlékezzünk vissza, 1998-ban pontosan ez történt. Annyi volt a különbség, hogy ott a Fidesz 2000-ig meghagyta a bokrosi politikát, 2000 után kezdtek csak el újra osztogatni. Hozzátenném még ide azt is, hogy az országnak még SOHA nem volt akkora költségvetési hiánya, mint a Fidesz-regnum eddigi másfél éve alatt.

  VII-es pont: Egykulcsos adó.
  Erről már volt szó, a neokon reform megbukott, utoljára a 80-as évek elején működött (de akkor is csak úgy, hogy megerősítette a korporatokráciát, aminek köszönhetően a nyugati államok nagyvállalatai úgy tudták fenntartani az anyaországok gazdasági növekedését, hogy közben kifosztottak más országokat, vagyis a „vagy te, vagy én” politika alapján szegénységben tartottak 4-5 milliárd embert, hogy cserébe az a kb. 1,5 milliárd jól élhessen. Ha visszaemlékszünk Hetesi Zsolt könyvére, ez ugye az az időszak (1979-1999), amikor az egy főre eső energiafogyasztás már STAGNÁL, vagyis ez már kőkeményen a zéró végösszegű játékok időszaka. Azóta tovább romlott a helyzet, az egy főre eső energiafogyasztás már CSÖKKEN, ide már a neokon reform se elég (meg az isten pénze se 🙂 )

  VIII-as pont: végtörlesztés.
  Itt is egyetértünk. Én mikor legelőször elolvastam ezt a végtörlesztéses ötletet, már akkor tudtam, hogy ez bukott stratégia. Csak akkor működne, ha lenne valaki, aki a 180 forintos svájci frank árfolyamon átváltaná a hiteleket forint hitelre. Ezt most vagy a bankok tudnák megcsinálni, vagy az állam. A bankok nem fogják, mert nem bolondultak meg (a törvény meg nem kötelezi őket erre) , az állam meg nem fogja megcsinálni, mert ha átvállalná ezt a hiteltömeget (ami a GDP kb. 40%-a), akkor tényleg nem maradna más lehetősége, mint megpróbálni elinflálni az így már a GDP 130%-ára rúgó államadósságot. Ha ezt megtennék, az olyan mértékben vágná vissza az életszínvonalat, ami most beláthatatlan következményekkel járna. Ez tehát az okos lány esete: hoztam is ajándékot meg nem is. Szerintem egyébként Orbán nem gondolja azt, hogy szembe lehet menni a finánctőkével, egyszerűen el akarja ezt hitetni magáról miközben mint mindenki, ő is csak időre játszik. Mert aki időt nyer, az életet nyer – illetve a Fidesz esetében hatalmat és lehetőséget a további lopásra.

  IX-es pont: Szerzett jogok feldúlása
  Itt szerintem az lehetne egy elfogadható megoldás, ha csak az új belépőkkel, és csak fokozatosan csinálnák meg a visszaállást. Tehát mondjuk ha egy rendőr ma 40 évesen elmehet nyugdíjba, akkor azt mondanák, hogy oké, aki most lép be szolgálati állományba, az 41 évesen mehet el (26 év szolgálati jogviszony után), a 2012-ben belépők 27 év után, 2013-ban 28 év után, stb. stb. Ezzel viszonylag fájdalommentesen le lehetne ezt vezényelni, tény, hogy ez több évtizedes projekt, és ennyi ideje már lehet, hogy Magyarországnak sincs, nem hogy a Fidesznek.
  Van itt viszont egy érdekesség, részben a neokon reformhoz kapcsolódóan, amin pont ma gondolkodtam el.
  Tegyük fel, hogy én egy vállalkozó vagyok, van egy heti 40 óra munkát igénylő feladatköröm, és van rá mondjuk 200.000 forintom, hogy ezt valaki megcsinálja.
  Jelenleg Magyarországon úgy áll a helyzet, hogy az állam ebből a 200.000-ből kb. 150.000-et elvisz (adók, járulékok, ÁFA, illetékek formájában), 50.000-et meg megkap az, aki a munkát elvégzi. Ha holnaptól az állam csak 100.000 forintot vonna el, de én, a vállalkozó továbbra is csak 200.000 forintot fizetnék ki erre a munkára, akkor is az lenne a helyzet, hogy ugyanazt a nettó reálbért már KETTEN kapnák meg, tehát ugyanannyi ráfordításból kétszer annyi munkát lehet elvégezni. Lényegében ez a neokon reform egyik alapötlete: minél kevesebb az adó, és minél kevesebb a jogszabály (pl. a minimálbérre vonatkozóan), annál könnyebb munkát adni, annál nagyobb a reálgazdaság teljesítménye. És ez működött is – egy ideig. Igen ám, csak elfelejtjük azt, hogy a munkavégzésnek vannak más feltételei is – konkrétan a természetes erőforrások, amiknek elértük a fizikai felső határértékét. Tehát HIÁBA csinál az állam neokon adóreformot, én nem fogok tudni kétszer annyi embert alkalmazni, mert a nem bérjellegű költségeim nem engedik – pl. : drága a benzin. Na, itt a nagy hiba a neokon reformmal. A gazdaság reálteljesítményét egyszerűen LEHETETLEN fokozni. Globálisan mindenképpen, lokálisan bezavar még az a tényező, hogy az egyre csökkenő reálgazdasági teljesítménytortáért rengetegen versenyeznek, és ki-ki a lehetőségei szerint csippant le itt-ott egy-egy darabot a tortából. Kína egyre nagyobb darabot csíp le, Afrika és pl. Magyarország egyre kisebb darabot. Egy ilyen foglalkoztatási program csak akkor működne, ha KIZÁRÓLAG emberi munkaerőt igénylő feladatokra koncentrálna – pl. háztáji, szigorúan kézműves (permakultúrás) gazdálkodás. Szerintem ez lenne itt a megoldás. Gazdasági „türelmi zónák” kialakítása az ország fenntarthatósága szempontjából esszenciális ágazatokban (hogy ezek mik, arról már volt szó, de egyértelmű, hogy a háztáji élelem-termelés lenne a LEGELSŐ helyen).

  X-es pont: MOL részvények.
  Én egyébként azt még el tudnám fogadni, hogy a Mol az ország szempontjából kiemelt jelentőségű gazdasági ágazat, ezért érdemes állami kézbe visszavenni, még akkor is, ha ezzel veszteséget okozunk. Amit nem értek, hogy Magyarországon mért fixálunk állandóan ilyen dolgokra, amikor más stratégiai ágazatokban sokkal kevesebb befektetéssel sokkal nagyobb eredményeket el lehetne érni. Lássuk be: a gáz- és olaj üzletág nekünk nem fog sok babért teremni. Ami saját készletünk volt, azt nagyrészt kitermeltük, vagy annyira nehezen hozzáférhető, hogy nem éri meg foglalkozni vele. Én a magam részéről amellett lennék, hogy hagyjuk meg ezt a játékterepet az oroszoknak, ebből az 500 milliárdból meg támogassunk hazai szinten megvalósítható, fenntartható programokat – pl. erdősítés, ártéri gazdálkodás, permakultúra, vagy akár geotermikus energia. De – hogy egy kicsit „haza” is beszéljek – ennyi pénzből már be lehetett volna indítani a hazai gyógyszergyártást is.

 166. 171: Remek meglátásaid vannak ebben a hozzászólásban! Tényleg nagyon jól látod!

 167. 162:”Az energiahaboruban meg a locs jo oldalan vagyunk”.Hogy jo oldalon vagyunk-e,azt majd a nem is olyan tavoli jovo eldonti.A nagyhatalmak kozott egyezseg kottetett,hogy a Varsoi szerzodes megszuntevel a Kozep-Europabol kivonulo orosz hadtestek helyere nem telepitenek NATO tamaszpontokat.A nyugat ezt az egyezseget sikeresen felrugta.Szerinted ez a jo oldal?A raketapajzs telepitese fenyegeti Oroszorszag biztonsagat,ezert vedekezni fognak.Ezaltal Magyarorszag sorsa egy esetleges atomhaboru kitoresekor megpecsetelodik,koszonhetjuk dicso vezetoinknek.Szerinted ez jo???

 168. 171:Egyetlen szoval fejezi ki a jog ezt az allapotot:EXLEX.Igy mukodik az aldemokracia.Hajra magyarok!

 169. 173: Nem akarok elfmage szájába szavakat adni, de hidd el, az energiaháborúban tényleg a jó oldalon állunk. Volt már ez a hasonlat, de csak gondolj Kínára: Kína gazdasági teljesítményének 80%-a export – az energiaigényének viszont 90%-a még ma is belföldről származik (abból a 395 milliárd tonna kőszénből, aminek a csúcshozamát valamikor 2020 és 2025 között fogják elérni). VAGYIS Kína úgy éli fel a saját energia- és erőforrástartalékait, és rombolja szét az 5000 éves birodalmának a természetes környezetét, hogy mindeközben az ezért cserébe kapott reálgazdasági termelőképesség hozamának 4/5-ét nem ő fogyasztja el!!!!

  Ennél jobban nem is tudom, hogyan lehetne kib…ni egy néppel.

  Ehhez képest mi már kb. 30 éve rendre többet fogyasztunk, mint amennyit megtermelünk. Jóval jobban állunk tehát, mint a kínaiak, de ha a világ egészével hasonlítasz össze, akkor se panaszkodhatunk.

 170. 176: Igen, épp most néztem a Hír Tv BBC Hard Talk beszélgetésében az ázsiai bankvezetővel volt riport. A BBC riportere kontraproduktívnak nevezte a bank finanszírozását. A bankár azt mondta, 800 millió embernél nincs a lakásában-házában áram Ázsiában, ezt valahogy meg kell oldani, szél- és napenergiával mindössze ennek az igénynek a 10 %-át tudják kielégíteni. Természetesen a széntermelés bővül. Ugyanakkor a riporter azért is kárhoztatta a bankvezért, mert szerinte úgy adnak pénzeket, hogy tudják, egyes ázsiai kormányok mennyire korruptak és elfolynak a banki pénzek.

 171. 173, 175:

  Köszönöm az alátámasztást.

  Annyit tennék hozzá hogy a rendszerváltáskor terjedt egy urban legend aminek nem tudom mi az alapja én spec egy tanáromtól hallottam ezt, miszerint a hidegháborús felek mindkét oldalon első lebombázandó célpontjai voltunk atomháború esetén…
  Ennél csak jobb lehet a mostani helyzetünk 🙂

  Egyébként nem kell nekünk bomba, ott van Paks és Mohi. A leolvadásukkal kb a Kárpát medence kész lesz.

 172. hmm.

  „Egy ilyen foglalkoztatási program csak akkor működne, ha KIZÁRÓLAG emberi munkaerőt igénylő feladatokra koncentrálna – pl. háztáji, szigorúan kézműves (permakultúrás) gazdálkodás. Szerintem ez lenne itt a megoldás.”

  Érdekes.
  A törölt hsz-ek között volt az enyém is, amiben bár nem ilyen szépen fogalmaztam meg, de ugyanez volt leírva. Akkor egyből kizárt Tiborbá a mindegymiből. Jah és megkaptam a guláglétrehozás témakörét is.
  Ezek szerint akkor….
  Mindegy.

  Áve egy ideig.

 173. 171: jancsika, Tibor bá’

  Ugyan írtam hogy nem folyok bele, de nem bírom ki jancsika hozzászólása után.
  Ugyan nem vagyok Orbánhívő, de általában minden vitában automatikusan felveszem az ellenzéki szerepet, s ez itt sincs másképpen.

  I-II pontok.
  Az észrevételek jogosak, egyértelmű hatalomkoncentrációs lépések vannak bennük. A moralizálás felesleges viszont, a lépések logikusak akkor is ha elítéljük a demokratikus alapgondolkodásunk miatt.

  III.
  Alapvetően figyelmen kívül hagyjátok azt a tényt, hogy a sajtó jelen állapotában bal-lib túlsúlyú. Illetve hogy gyakorlatilag a IV-ik hatalmi ágról van szó.
  Ez ellen logikus lépés hogy korlátozom az ellenséges hatalmi ágat, a többi moralizálás sallang ahogy az eu cirkusz is az.

  IV.
  A zéró összegű játékban elvon egy adag pénzt a multiktól, akik nem lesznek ezt képesek visszahozni mivel az áremelés forgalomcsökkenéssel jár. Ez Budapest környékén nem érzékelhető csak vidéken, de ott egyre jobban.
  Egyébként sem érdekes hogy ki fizeti meg, túlélésért megy a harc. A kommunikációja meg ugyan nem mindegy, de a leírtak szerint be lehet akasztani a tömegek hasába, ezzel ez túl is van tárgyalva. Logikus, és jól eladható pénzbeszedés, olyannyira hogy ezt utána európa szerte próbálják utánozni.

  V.
  Nyugdíj ügyben már ütköztünk egyszer. Két dolgot kellene kettébontani.
  1.,
  A magánnyugdíj pénztárak államosítása, egy elhibázott korábbi lépés revíziója. Amikor valakik úgy gondolták hogy a felosztó kirovóból kiemelnek valamennyi pénzt amit aztán az egyének saját megtakarításaként megkapnak a saját nyugdíjukra. Mindezt ugye valahogy az államnak ki kellett fizetnie, mert a nyugdíjasok ettől nem kaptak kevesebb nyugdíjat.
  Azaz amit a magánszámlákon gyűjtöttek az mind államadósságként megjelent a költségvetésben.
  2.,
  A gyerekek tartsák el a szüleiket alkotmányban rögzítése viszont nem kapcsolódik a mnyp-k beállamosításához. Ez annak a ténynek a beismerése, hogy a felosztó kirovó rendszer nem fogja tudni ellátni a feladatát. A szülőtartás intézménye eddig is megvolt, peres úton érvényesíthető is.
  Ennek felelőssége nem csak a jelen kormányé, ők csak kimondták (hasonlóan az Öszödi beszédhez, azaz itt is kettős mérce van de most a részetekről)

  VI
  kockázati felárat nagyrészt passzolom, itt a fórumon is vont hozzászólás ahol részben vagy egészben külső tényezők vannak megjelölve a kockázati felár növekedése miatt.
  Orbán lépései formabontóak, így a jelen hatalmi elit a hitelminősítőkön és egyéb eszközeiken keresztül is támadják emiatt az országot, ami nyilván nincs hatás nélkül.

  VII
  Egykulcsos adó
  Mutatja az elbaltázottságot hogy szinte azonnal visszakoztak belőle.
  Egy dolog ami fontos lehet, a megmaradásra érdemes népesség valamilyen módon szelektálódik. Ez lehet vagy lesz a talpon maradási képessége, aki sokat tud keresni valamilyen módon alkalmasabb lehet a túlélésre, hiszen sikeres most is és jól adaptálja a körülményeket. Nyilván ez csak %-osan jön ki, azaz lesznek itt is olyanok akik nem a képességeik miatt keresnek jól, de azok majd úgyis kiesnek a rostán.
  A lényeget Lézer (hon)atyánk kimondta.

  VIII
  Szerintem elszúrt dolog, mert teljes körűnek kellene lennie, de a VII pontban írtak miatt értem hogy miért van így.
  Azt a réteget támogatják akikre támaszkodni akarnak majd, azaz a várhatóan nagyobb arányban túlélőkre. Innen nézve egy kontraszelekciós eszköz, aki élelmes az előnyt kovácsol belőle, aki nem az pedig úgyis pusztul előbb utóbb.

  IX
  Szerzett jogok
  A visszamenőlegességgel valóban van gond, de ha ezt figyelembe veszik akkor ezeknek a lépéseknek a hatása 5 év múlva látszana csak. Logikus hogy inkább beletúrnak a viszonyokba jobban, majd az a néhány % aki elmegy messzebb az majd kap kárpótlást, a többi meg úgysem perel.

  X
  Mol
  Egy részvényvásárlás hosszútávú dolog szok lenni, a Mol-nak sok külföldi olajmezőben van tulajdona amellett hogy finomítói kapacitása is jelentős. Ne degradáljuk egy elosztóközponttá vagy kereskedelmi céggé.
  Amellett hogy folyamatosan ellenséges felvásárlási célpont, az olcsósága, regionális megkerülhetetlensége miatt…
  Nyilván ki lehet mutatni hogy mennyi a veszteség a promt árfolyam és a vételi ár között, de itt is van csúsztatás, mert ekkora pakkot promt áron nem adnak vesznek, de ettől függetlenül sem lehet még ennek a lépésnek a hatásait és egyéb mélységeit látni ilyen rövid idő alatt.

  A fentiek miatt, és más dolgok miatt is felmerült már bennem, hogy OV tudja vagy sejti hogy mi fog történni.
  A lépések a fenti gondolat tudatában nagyon szépen illeszkednek egy stratégiába, ami viszont kívülről egy ész nélküli kapkodásnak látszik.

 174. 179: EGY érv (amit magad sem tagadtál)

  Az Alaptörvény már a preambulumnál úgy szar, ahogy van. Egy vezető, aki látja, sejti, hogy mi fog történni, és összehangolt, jól átgondolt stratégiát gyakorol, az nem ír ilyen barom törvényt. Főleg nem ALAP törvényt, amire az egész stratégiáját alapozni akarja.

  Innentől kezdve Orbán tettei pontosan azt tükrözik hogy összeszedetlen, kapkod és nem tudja, mit csináljon. Sejti, hogy hatalmas baj van, de fingja nincs szerintem még arról se, hogy mi a baj valódi mibenléte. A megoldásra meg egyszerűen tippje sincs (mivel nincs a dolognak megoldása, legalábbis olyan, ami nagyon fájdalmas ne lenne, semmiképpen). Orbán ugyanakkor nem hülye, a hatalmat és az embereket például NAGYON jól ismeri. Most már érzi, hogy nagy baj lesz, és az emberek reakcióját szerintem körülbelül meg tudja jósolni. De tenni a dolgok ellen nem tud, még azt sem tudja elérni, hogy a rossz lehetőségek közül lehetőleg ne a LEGrosszabb jöjjön be.

  Egy másik példa: az adóreform. Ahogy magad is írtad, megcsinálták, aztán fél éven belül belátták, hogy ú, bassza meg, mégse jó. Most meg visszacsinálják, de hogy ne kelljen magyarázni a bizonyítványt, kerülőúton (nem a jövedelemadót sávosítják, hanem a járulékokat). Ez is azt mutatja, hogy átgondolatlan stratégiából születnek szar döntések, aztán megpróbálják menteni, ami még a látszatból megmaradt.

 175. 180:
  Ámééén 🙂

  181:
  Igazából nem érzékelem a fontosságát a valós levezetéseknek ezekben az esetekben. Orbánnak nem a pontos levezetés kell, hanem a jól hangzó féligazságok amit sulykolni lehet a tömegek fejébe. Ld Öszöd után a kormány illegitimitása, amiről tudjuk hogy nem igaz vagy csak erkölcsileg igaz, de lehet lökni a rizsát róla és napirenden lehet tartani.

  Adóreformmal kapcsolatban egyetértünk.

  ————————

  A valódi társadalmi átalakító lépéseket én is hiányolom, de előbb utóbb azok is jönnek, már csak azért is mert valamivel el kell majd fedni a megszorításokat 2012-ben.

  Első ilyen a közmunka program, ami ugyan Gömbös találmány szerű, de arra mindenképpen jó hogy legalább pár dolog elkészül általa „ingyen”. Kaszálások, ároktisztítások, határban bozótirtás, parlagon lévő területek megművelése (műtrágya és gépek nélkül kéne… Kapásnövényekkel, vagy olyan életképes fajtákkal amik teremnek valamit és mondjuk évelők.)
  Biztos hogy lesznek monumentális dolgok is (gátépítés, stadionok, szobor népünk atyjáról, stb), mert ezekből lehet hírt csinálni hogy megcsináltuk (bár ezt a szót már valakik lelőtték).

  Többi ilyet nem látom, de gyanítom időben fogjuk hallani hogy mit eszeltek ki még 🙂

  írok pár gondolatot amit el tudnék képzelni, és előre vinne talán:

  1., Közmunka programban megművel földek tulajdonosai kapnak egy számlát a művelésről, egyben be is terhelik vele az ingatlant. így a nem művelt földek, művelés alá kerülnek és a nemzeti földalap is gyarapszik ingyen (előbb utóbb a földek egy része a terhelés révén végrehajtásra, árverésre kerül, ami vagy bevételt vagy föld tulajdonjogot jelent).

  2., Az eladott közműszolgáltatóknak szerződésben garantált nyereségét kellene likvidálni, majd a piacot kilökni alóluk.
  Ez nagyjából úgy nézne ki, hogy a nagy réteg nyugdíjasok a nyugdíjuk egy részét energiára (villany, fűtés, víz, csatorna) költik. Ezeket a rendszeres kiadásokat kiváltandó létre lehet hozni lokális forrásokat. (napelem rendszer, kúrt kút és házi vízmű, szikkasztó és derítő hálózat, napkollektor, biomassza kazánok (pellet pl.))
  Ezekkel nagy mennyiségben csökkenthető a lakosság részére importált energia, nagy mennyiségű munka lesz a lakosságnak (közmunkásoknak). Összességében nemzetgazdaságilag hasznos lenne, ami fontos hogy az áfa és egyéb adó bevételeket kompenzálni kell valami illetékkel/adóval és akkor semmi akadálya nem lehet a folyamatnak.
  Természetesen ha egy működő és legalább nullszaldós folyamat zajlik, akkor akár törvényileg is lehet kötelezni a háztartásokat az energiaönellátás felé történő lépések megtétele érdekében (adóval drágítani az import energiát, ami még bevétel is…)

  Most csak ez a kettő ötlet van, ami forog a fejemben, de nem aggódom hogy le lenne újabb mert úgyis fogja a helyzet hozni.

 176. 182:
  A közmunka program ki fog fulladni, mert túl sok adminisztrációt igényel, és az eredmény szegényes, ráadásul a pénz siralmasan kevés. Maradni fog az árokmenti kapírgálás.

  Jancsika megállapítása pontos. Orbán úgy vbiselkedik, mint amikor egy 10 éves kigyerek beszabadul egy játékboltba. Senki se figyel oda, ő pedig ide kap oda kap, mindent kipróbál, aztán ott hagy, amit elront azt berugja a polc alá. Sietségében egy-két játékra rátapos…. az őt imádó édesanyja látja ugyan, ezért idönkét felvisí, jaj de édes, jaj de aranyos, mindjárt talál magának egy játékot, ami működni fog és majd mindenki meg lesz elégedve.

 177. 177:”Ennel csak jobb lehet a mai helyzetunk 😀 „.Ez tenyleg vicces,sok iras es hozzaszolas szol arrol,hogy nem lesz jobb.De,ha felretesszuk a viccet,a terkepre ranezve megallapithato,hogy az atombombak hatotavolsaga nem eri el a „Nyugatot”,viszont a NATO raketak hatosugara az Uralig terjed.Mi lesz,ha nem megy vegig ez a hadaszatilag tamogatott agyament gazdasagi pilotajatek? Ha esetleg megsem jon el a „Szep uj vilag”?

 178. 184

  Csak atom kérdésben irtam hogy ennél csak jobb lehet.
  Egyébként atomháború esetén mindenképpen szarban leszünk globálisan.

 179. 185:Az lett volna nekunk jo,ha az altalad felvazolt hideghaboru utan Kozep-Europa semleges marad.Igy nem valtunk volna celpontta.De ugy latszik,katonai ero alkalmazasa nelkul nem mukodik a „piacgazdasag”.

 180. 186: Az a baj hogy a világ nem így működik. 1-1 Svájc lehet a világban, de egy régió nem tud semleges maradni. Főleg ha tömegháború van akkor kellenek a felvonulási területek, azaz egyszerűen útban leszünk mint pl Lengyelország Hitler és Stalin között…

 181. 183:

  Közmunka program okés, lehet így lesz, lehet nem.
  Ha csak annyit elérünk vele, hogy valamit dolgozni kell a segélyért is akkor már jó nekünk, mert rászoktat a dolgozásra olyan tömegeket akik eddig azt nem tették.

  A második bekezdésre:
  Jancsikáéban is volt némi moralizálós, élceskedős, nem annyira tényszerű megnyilvánulás.
  A te hozzászólásod – még ha te is vagy a topic gazdája – viszont kifejezetten hatásvadász, tényeket mellőző, majdhogynem propaganda szintű vetítés.
  Kb hasonló volt amikor Gyurcsányról megállapították hogy a túlmozgásossága idegbetegségre utal, és ezt fejtegették sokat részletesen kifejtve hogy ez miként eredményezhet bűnözői magatartást.

  Inkább a tényeket, folyamatokat elemeznénk és nem ilyen magvas hasonlatokat kellene kreálni.

 182. 187:Mar ne haragudj,de a tomeghaboru a multe,azaz tortenelem.Tibor banak van egy nagyon jo otlete:”az onellato Magyarorszag”.Ez csak akkor valosithato meg,ha kilepunk a minket iranyito szervezetekbol es onszervezodunk.Miert kell mindig haborukban gondolkodni?Miert nem lehet a nepeknek egymassal bekeben elni?Miert kell allandoan harcolnia az embernek,mint az allatoknak?Es vegul,miert akarjuk egymast allandoan kifosztani es ennek erdekeben szemtol szembe hazudni,magyarul egymast atbaszni?

 183. 189:
  Szerinted hogy fog eltűnni 6 milliárd ember, hogy a maradék energia elég legyen az 1 milliárdnak?

  Segítek, az atom nem megoldás mert a területet emberileg sterilizálja, így az 1 milliárdnak sem lesz jó aki maradna.

  Kérdéseidre a válasz pedig az, hogy azért hogy túlélj te vagy túléljen a te csoportod. Ugyanis többen vagyunk mint amennyi erőforrás van, illetve senki nem akarna kevesebbet mint amit megszokott.

 184. Kettőt ezekből még egyszer elővennék:

  V (nyugdíj):
  „A magánnyugdíj pénztárak államosítása, egy elhibázott korábbi lépés revíziója. Amikor valakik úgy gondolták hogy a felosztó kirovóból kiemelnek valamennyi pénzt amit aztán az egyének saját megtakarításaként megkapnak a saját nyugdíjukra. Mindezt ugye valahogy az államnak ki kellett fizetnie, mert a nyugdíjasok ettől nem kaptak kevesebb nyugdíjat.
  Azaz amit a magánszámlákon gyűjtöttek az mind államadósságként megjelent a költségvetésben.”

  Az első mondat jelzője kétséges számomra, de a többi tulajdonképpen mind igaz.

  A probléma ott van, hogy a tevékenységre a fidesz magyarázata annyi, hogy előrevetíti a magánnyugdíjpénztárak tevékenységét, mint örökös államadósság növelő tényező. Arról nem beszélnek, hogy 2013-tól (kb. a Ratkó generáció nyugdíjbavonulásának kezdete) a magánnyugdíjpénztárak elkezdenek kifizetni, és evvel elkezd csökkenni a nyomás az állami nyugdíjrendszeren, mivel a magánnyugdíjpénztári tagok eredetileg is csak töredék állami nyugdíjra voltak jogosultak.

  Tehát nem várták meg, hogy a rendszer bevált volna, vagy sem, hanem aktuális érdekeik mentén ellopták/elköltötték/elverték az egészet. Ha ebből semmi nem ment volna dologi kiadásra, hanem csak csökkentette volna az államadósságot, akkor lehetne másképp nézni, bár akkor is rossz ötlet (lásd alább). De mivel a 2011-es költségvetés enélkül masszívan deficites, így kihasználva ezt a befolyó összeget, itt csak pillanatnyi érdekekről, és nem holmi „nyugdíjmentésről” van szó.

  És mivel csak a jelen érdekes számukra, nyilván át akarják lépni azt a problémát, hogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer egy pilótajáték (mindenhol). Nagyon sok a probléma vele, ezért adjusztálgatják orrba-szájba:
  – Egyre tovább élünk, hát emeljük a nyugdíjkorhatárt
  – Baj van, mert nem születig elég gyerek, borul az egész:
  Ezt bővebben is kifejteném, mert valójában nem is egy probléma.
  1. Tényleg 2 alatti a családon belül született gyermekek átlagos száma. Az is csak a populáció fenntartáshoz elég kb. Ez az a probléma aminek talán mindenki tudatában van. Nyugdíj vonzata viszont az, hogy mivel ez már több, mint húsz éve így van ezért lehetetlen ezt gyorsan, „szüljünk minél több gyereket” alapon behozni. A most születők még vagy 20 évig nem dolgoznak, a Ratkó generáció viszont éppen nyugdíjba megy. Van már egy generációnyi felhalmozott hátrány.
  2. A kiindulási állapot nem egyensúlyi, mert a második világháború után a lakosság összetétele nem lehetett egyensúlyi.
  3. Történelmi torzító tényezők, mint Ratkó tovább feszítették a pilótajátékot, de csak a jelenlegi évekre. Korábban ugyanis pont ezek könnyítették meg, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyban lehessen. Most ha nyugdíjba mennek mind, akkor olyan mértékű borulás lesz, hogy a nyugdíjalap hiánya pár év alatt nagyobb lesz, mint a 13 évig gyűjtögetett magánnyugdíjpénztári vagyon.

  Persze nem is jövök avval, hogy az államtól ne kapna esetleg valaki nyugdíjat. Dehogynem! Csak semmire nem lesz elég. Kap mondjuk 20000 Forintot, mert annyi jut, és próbáljon megélni belőle.

  A messzire vivő konklúzió:
  – A lakosság korösszetétele torz, a pilótajáték, azaz a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer a végét járja.
  – az állami vízfej túl nagy. A vállalkozási szektorban dolgozók képtelenek kitermelni az adóikkal és járulékaikkal az állami vízfej költségét, az egészségügy, az iskoláztatás, stb költségét, valamint az összes nyugdíjas nyugdíját. (Ha valaki nem tudná, az állami szektorban dolgozók nem termelnek ki semmit, mert náluk az állam teszi egyik zsebéből a másikba az adókat/járulékokat.)

  —-

  X (MOL): A MOL vásárlás szükségességében mindketten tévedésben vagytok. Azért van a Lex MOL álá MSZP, hogy a magyar állam anélkül irányíthassa a MOL-t, hogy nem veszi meg annak többségi részvénymennyiségét. Azaz 1 db MOL részvény sem volt szükséges azért, hogy az állam jobban beleszólhasson a MOL dolgaiba.

 185. 191:
  Nincs alapvetôen vita köztünk, az V pont alatt taglaltak alátámasztják amit irtam, normális ember nem épit a nyugdijrendszerre,
  Sajnos sok ember nem képes egyéb módon megtakaritani, egyrészt mert nem jut másrészt meg mentálisan nem képes félretenni max pár évig gyûjtögetni.
  A többtiz éven keresztüli megtakaritás és nemfelélés nem szokott menni az emberek többségének.

  Ha nincs valami törvényi kényszer akkor nagy tömegek lesznek idôs korukra ellátás nélkül.

  X Mol ügy.
  Nem állitottam hogy a Lex Mol ne lenne, de mindent nem old meg.
  Ami miatt érdekes lehet a tulajdonlás az a finomito és kitermelhetô mezô tulajdonok (olaj és gáz).
  Ha valaki megatározó többségbe kerül (50% felett), akkor sokinden lépés elképzelhetô ami a lexmolt megkerüli. Eu biróság, cégbôl kiszervezett tevékenységek, tulajdonok, stb.
  Ezek most nem átláthatóak nekem, de sok fenyegetés lehet.

 186. 192.
  Ha a lex MOL nem oldja meg, akkor semmi, mert a vásárlás önmagában semmire sem elég, csak elvertek egy csomó pénzt.
  Lehet, hogy a háttérben lesz valami egyszer, de erre ráhúzni nehéz, mert _továbbra sincs_ többségi állami tulajdon.

 187. 193:
  Ez igaz, de mégis csak egy nagy tulajdonos az állam ezáltal, és ami a lényeg hogy más esetleg ellenséges felvásárlási szándékú cég nem szerzett jelentôs újabb pakkot (pl OMV).

  A molban szerzett tulajdon azért annál több, minthogy „elvertek egy csomó pénzt”. Nyilván kell még részvény ha tovább akar lépni valaki.

  A lex Mol csak addig véd amig ki nem likvidálja valaki, amig nincs többsége addig ezt nem is fogja megtenni, mert minek dolgozna elôre bizonytalanra nyilván sok-sok pénzért (lobby).
  Ne gondold hogy ne lehetne likvidálni azt az egy törvényt akár eu-s akár magyar parlamentes eszközökkel. Sokkal nagyobb dolgokat is megoldottak már a profitért.

 188. 194: Természetes, hogy ha likvidálják a lex MOLt, akkor annyi az állami hatalomnak. De mindez ettől a vásárlástól független, mert nem szerzett az állam többségi tulajdont.

  Az is igaz, hogy a veszteség csak akkor realizálódik majd, amikor pénzzé teszik ezeket a részvényeket. Két további dolog így is hibádzik:
  – A nagy államadósságcsökkentő frázis, mivel visszafizetés helyet MOL-ra költötték.
  – Az eltőzsdézték frázis, mert ha ők viszik a lóvét tőzsdére, az mennyivel különb?

 189. 195:
  Ezek a gondolatok már moralizálások, amiben persze részigazságod van, de ettôl még lényegtelen gondolatok a folyamatokat illetôen.

  Azért válaszolok rájuk amibôl látszik, mennyire féligazságok ezek a gondolatok.

  – Az IMF hitelnek a lényege az volt hogy legyen az országnak deviza tartaléka, ezt a devizát nem költötték el mivel a mol részvények forintban forognak. Ettôl függetlenül hitelbôl lettek megvéve. Az hogy az államadósság hogy áll az nem függ a mol vételtôl, bár igaz hogy lehetett volna többet törleszteni (illetve nem újabb hitelt felvenni) ha ez a vétel nincs.

  – Ez a mol csomag ugyan nincs 50%+1 szavazat mértékû, de ettôl még jelentôs csomag, a mol pedig stratégiai cég jelentôs magyar érdekeltségekkel, magyar munkahelyekkel (finomitók amikbôl egy bezáródik ha pl. OMV kézbe kerül), magyar energiaimport szempontjából is jelentôs hatásokkal, ezek mellett olaj és gázvagyonok birtokosa a cég, stb.
  Fentiek miatt ez nem szimpla tôzsdézés, hanem pl. nemzetgazdasági beruházás, vagy a magyar multi védelme, stb. nevezhetjük akárhogy, csak ne degradáljuk, mert ezt a propagandát nyomják balról…

 190. 196: Bocs ezeket a propagandákat a fidesz nyomja, csak más ügyekkel kapcsolatban. Én persze kiterjesztem, mert mitől lenne más eset.

  „finomitók amikbôl egy bezáródik ha pl. OMV kézbe kerül”
  lex MOL, vagy 50%+1. Minden köztes megoldás = nagy nulla.

  „Az hogy az államadósság hogy áll az nem függ a mol vételtôl, bár igaz hogy lehetett volna többet törleszteni (illetve nem újabb hitelt felvenni) ha ez a vétel nincs.”
  Ezért lenne fontos a nettó államadósságot nézni, mert ez a mostani fidesz kormány másfél éve alatt úgy elszállt arányaiban, mint még soha.
  Gyurcsányt-Bajnait fikázzák, hogy felvették, de ők költik el. Egyenesen zseniális, 2 legyet egy csapásra.

 191. 197:

  Teljesen mindegy hogy ki nyomja a propagandát, az propaganda marad (akár suttogó akár más).
  A fidesz propaganda célja megvalósult, mnyp benyelése, és a hatalom megszerzése. Most már ők nem nyomják ezeket, max a harc az államadósság ellenit, ebben valóban ügyes csúsztatás az IMF hitel.
  Viszont a baloldali sajtó próbálja visszanyomni a korábbi propagandát a fideszre, ez meg szintén egy propaganda, bizonyos céllal.

  Céges viszonyokban végletes a gondolkodásod, ez az 50% vagy semmi eléggé nem életszerű. Ilyen nagy cégeknél nem szokták egyben árulgatni az 50%+1 pakkokat, és nyilván nem is annyi az ára mint amennyit a részvények felszorzásából kijön. A világban nem jellemző a fekete és fehér állapot, sok szürke átmenet van. A mol felvásárlási kísérletet is meg lehet nézni anno hogy mi is történt és hogyan, pedig ne volt ilyen jelentős változás mint a magyar állam vásárlásánál.
  Nem kell nekem elhinni hogy ez több mint a semmi, sőt jelentős lépés. Hozzáteszem azt is hogy a mol belső szabályzata alapján egy 50%-ot birtokló részvény tulajdonos nem tud többségben lenni a közgyűlésen, mert korlátozva van az egy résztvevő által képviselhető szavazati arány (pontos számokat nem tudok).
  Fentiek szerint az állam így a közgyűlésen egy jelentős résztvevő, de kizárólagos döntést sosem fog tudni hozni.
  Ki van ez találva…

  Az államadósság ügyben nem vagyok képben, elfogadom amit írsz.
  Ügyesek a fiúk ezek szerint, egyáltalán nem tűnnek csapongó kisgyereknek…

 192. Állítólag Szijjártó Péter lesz a frakcióvezető. Lázár meg miniszter lesz – gondolom, a „Nemzeti Erőforrás”hoz szeretne hozzájutni. 😀
  Uram irgalmazz!

 193. Tibor Bá ne haragudj, de mivel nem reagáltál a 178-ra, pedig főleg neked szántam, ezért – az általad hangoztatottak alapján – arra jutottam, hogy amit írtam, az tőlem nem elfogadható. Kicsit bánt a dolog, de azért lassan leesik a tantusz, hogy némi változás van a blogon és most már csak adott kvalitású hozzászólások a mérvadóak.
  Melike hsz-e (mely szintén törlésre került sok mással egyetemben) ráébresztett pár dologra, amiket kihagytam eddig az életemből.
  Két gyerökkel a nyakamban én is kicsit másképp látom a világot. Ebből adódóan most egy darabig főlőeg csak olvasó leszek itt a blogon, illetve csak azokba a témákba fogok majd írogatni, amelyeknél konkrétan „top”-os vagyok.
  És ha már téma, akkor szívesen olvasnék valamit a télen történő növénytermesztésről. mit érdemes, hogyan. Nem fóliázásra gondoltam, hanem a házi körülményeket felhasználva mivel érdemes foglalatoskodni. Egy ilyet szívesen olvasnék.

  És mielőtt még félreértenéd, amiket írtam, nem, nem tört be a fejem (mifelénk így mondják, ha valaki megsértődik), bár tény, hogy kicsit morózusabb lett a hangulatom ettől a thread-től.

  Melike, még annyit, hogy nehogy azt hidd, hogy valami rosszat mondtál, sőt. Szóval köszönöm.
  Tudom, kicsit érthetetlen, de most minek magyarázzak itt a világba személyes dolgokat no.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük