(547) Mauna Loa CO2 mérés – őszi repríz 05

Tibor bá’ online

A poszt eredetileg június 29-én jelent meg

őA Mauna Loa  (Hawaii) hegyen mért éves CO2 koncentráció növekedés a légkörben

A légkörben lévő CO2 szerepéről már minimum 150 éve tud az Emberiség, legfeljebb nem vették komolyan. A légkör folyamatos CO2 koncentráció mérését 1959 óta végzik. Ha áttekintjük egy fél évszázad „fejlődését” akkor világossá válik, hogy a rengeteg szövegelés ellenére az Emberiség az égvilágon semmit se tett a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében. Az alábbi grafikonról világosan kiderült, hogy míg a múlt század hatvanas éveiben az éves átlagos CO2 növekedés 0,85 ppm/év volt, addig ez az érték az elmúlt évtizedben több mint a duplájára, azaz évi 2 ppm-re növekedett. Különben 2011 májusában a légkör CO2 koncentrációja 394,16 ppm volt.

g

Ma már a laikusok számára is egyértelmű, hogy az időjárásban a szélsőségek érvényesülnek. Soha nem látott szárazságok, elsöprő esőzések, rekord méretű áradások, orkán erejű viharok, földcsuszamlások, és egyebeknek lehetünk a szemtanúi. A változás még emberi mértékkel mérve is rohamosnak nevezhető. Ennek ellenére az Emberiség közömbösen veszi tudomásul a tényeket, és nevetséges felhívásokon kívül (cseréljük le a 100 wattos izzólámpáinkat) semmilyen komoly lépésre nem történik indítvány, illetve nem lesz belőle se állami szinten határozat, se társadalmi szinten mozgalom, pedig…… Pedig a 2011-es év minden bizonnyal az eddigi legmelegebb év lesz, amit igen jól illusztrál az Északi-sarki jég olvadása: Lásd alant!   

g

Az Északi-sark körül elterülő jégmező mérete egy konkrét, kézenfekvő, és mérhető tényező. A fenti grafikonon jól látható, hogy a 2011-es  terület 2.000.000 km2-el (Magyarország területének több, mint húszszorosa) kisebb, mint az 1979-2000 közötti átlag. Ez egy hatalmas szám, és semmi esetre se nevezhető véletlenszerű szórásnak. Az idei év jó eséllyel megelőzi az eddigi rekord évet, a 2007-et. Erre még kell várni egy hónapot, hogy kiderüljön.

66 gondolat erről: „(547) Mauna Loa CO2 mérés – őszi repríz 05

 1. A jég területének mérete valóan jól mérhető, mindazonáltal van egy lényeges, sajnos nehezebben mérhető tényező a a jégvastagsága is. Ez sokkal gyorsabban fogy, (vékonyodik) mint a terület. Mivel ezzel nem, vagy kevésbé szoktak foglalkozni, hamis illúziókba ringat…..
  Ezt évről évre tapasztalom az Alpokban.

 2. Talán kamasz koromban hallottam azt, hogy az emberiségnek kb. 30 éve van arra, hogy csináljon valamit, különben eljön egy olyan pont, amikor a folyamatok már megállíthatatlanok lesznek. Nos, azóta eltelt húszon akárhány év, és én nem nagyon tapasztaltam konkrét, és valamit érő lépéseket, inkább csak „maszatolást”. Az emberek nagy többségének még mindig be van csukva a szeme, sőt sokan egyre erősebben szorítják össze. Szóval azt hiszem, valószínűleg már túl vagyunk azon a bizonyos ponton. Az, hogy a további romlás, összeomlás, vagy nevezzük akárminek milyen gyors lesz, és hogy fog végbemenni, már csak részletkérdés. Pedig, még mindig olyan szép ez a bolygó! 🙂

 3. Tiborbá. Tanulni járok ide, ezért van egy nagyon egyszerű kérdésem,talán sokaknak túlságosan, de ennyire nem tudok.

  Mi okozza, hogy pl.1964-65, 1978-79, 1983-84, 1993-94 között akkora különbség van? Az 1993-as pedig a második legalacsonyabb érték?

 4. „Pedig a 2011-es év minden bizonnyal az eddigi legmelegebb év lesz” Az emberiség gazdagabb részének a megoldása erre ez lesz: mindenhova légkondícionálót fognak szerelni. 🙁

 5. 3: Társadalmi, klimatikus szélsőségek, (gazdaségi visszaesés, ami kisebb termeléssel és visszafogott költekezéssel jár, azaz kevesebb CO2 kibocsátással — viharosabb tengerviz nagyobb felülettel találkozik a levegővel, több CO2-t tud elnyelni.) Szokatlan vulkánikus tevékenység (vulkán kitöréskor hatalmas mennyiségű CO2 kerül a légkőrbe). Éppen ezért sose vizsgálnak egyetlen egy évet, hanem legalább 10 egymásra következő évet, hogy működjön a kiegyenlítődés. Így a trend egyértelmű és világos.

  4: Hát igen, ez egy péozitív visszacsatolás.

 6. Ehem…

  Én csak arra várok, hogy azok a tudósok és azok akik elfogadják a fejtegetéseiket, akik szerint TÉNYLEG komoly baj van/lesz, mikor jutnak arra a szintre, hogy kiadják a jelszót :

  FEGYVERBEEEEEE !!!!

  Nem vagyok skeptikus a klíma, a környezetszennyezés és egyéb negatív folyamatokat illetően.
  De idegesít a teszetosza intellektuáliskodás.
  Igaz, én is gyáva/kevés vagyok, hogy tevőlegesen bindítsak egy nemzetközi mozgalmat, de hogy MINDENKI?

  Vagy ezeknek a tudósoknak ennyire nincs befolyása vagy kapcsolata azokkal akik tehetnének valamit?

  Lázadásokba, parasztfelkelésbe, forradalomba, polgárháborúkba, háborúkba lehetett hatalmas tömegeket belevinni kisebb horderejű dolgok miatt.

  Tehát … ha tényleg ekkora a baj, a tudósok, miért olyan óvatosak?

 7. 6: A tudósok társadalmi szerepe (és az enyém is, amit önként vállaltam), hogy felhívják a figyelmet az átlag ember által nem detektálható fenyegető tényekre. A barikád építés nem a tudosok feladata. Ne kérd tőlük számon. Amennyire én tudom, mindent megtesznek, hnogy a médián keresztűl kijusson szavuk a vezetőkhöz és a tömegekhez. De az oligarchák is megteszik a magukét az ellenekező irányba. —– Viszont én úgy gondolom, hogy távlati célok érdekében soha a bűdös életben nem lesz népfelkelés. Ha nincs pénz kajára, abból lehet. Éppen ezért az egyén nem rtehet okosabbat, mint egyénileg-családilag felkészül a keményebb napokra. Én például hőszigetelem és betörés biztosra alakítom át a házamat.

 8. 7: Off: Tibor bá, mivel szigetelsz, ami tűzálló? A szigetelésen én is gondolkodom, de a műanyagtól ódzkodok. Ablakok fóliázásáról van már tapasztalatod? Esetleg egy posztban írhatnál ezekről a témákról! :On

 9. 6:A tudósok közt is sok a megalkuvó,és etikátlan,akik a profitérdekeket maximálisan kiszolgálják.Egyéb feladatuk úgy sincs.
  Aki meg a jó értelemben vett tudós,annak a hangja el-haló.

  A következő rész,csak érintőlegesen foglalkozik a CO2-al,
  inkább a tudós-üzleti társadalom felelősségével,a környezet általuk történő „védelmezésével”:

  Itt van például a CFL-es,méregdrága izzók esete,amik azért lettek elvileg kitaláltatva,hogy drasztikusan csökkentsék az áramfogyasztást,s ezzel védjék a környezetet.Mint tudjuk a fosszilis üzemű erőművek rendesen termelnek CO2-t.
  Ezeknek a „környezetbarát” izzóknak van, többek között, egy rossz tulajdonsága,hogy a CO2 kibocsátás csökkentése mellett,higanyt tartalmaznak,ami szerves,és szervetlen formában is,kifejti hatását az idegrendszerben –
  különösen a magzati idegrendszer fejlődésében.Behatol minden élő emberi sejtbe,s megállapították,hogy leginkább ez a felelős az autizmus kialakulásáért.Ezen a ponton kérdőjeleződik meg a higany használata a fögtömések,oltóanyagok,bármilyen magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (ide tartoznak az amerikai diétás ételek…többek között a gyermektápszerek.)
  Évek óta ismert,hogy a higany kipárolgása a CFL kompakt fénycsövekből és izzókból,nagy veszélyt jelent,s messze veszélyesebb, mint ezek használata miatt bekövetkező a szemfáradtság,a migrén,és a depresszió,de ezt elhallgatja a „zöld” propaganda,és 2014-ig el van napolva.

  „Lázadásokba, parasztfelkelésbe, forradalomba, polgárháborúkba, háborúkba lehetett hatalmas tömegeket belevinni kisebb horderejű dolgok miatt.”
  -Ki adta a fegyvert, a fegyvertelen tömegek kezébe?A háború mindig a haszonért,a megszerezhető javakért vívódott,amihez kellőképpen manipulálták a tömegeket,merthát vér nélkül nem megy.
  „Ezek”nem harcolnak a környezet megmentéséért,mert az számukra csak költség.
  Kérdés,hogy ők hogyan képzelik el a jövőjüket ???

 10. 7.) A tudósok társadalmi szerepe, hogy kutassanak.

  A figyelemfelhívás inkább morális dolog.
  Ez a „nem az én dolgom” hozzáállás sajnos sokban hozzájárul a status quo fennartásához, mert a „forradalom” senkinek sem a dolga… azaz mindenkié…

  Szerintem a jelen „demokratikus” (bruhaha)keretek nem adnak lehetőséget a folyamatok megváltoztatására.

  A tudósoktól azt „kérem számon” hogy ha ők azok akik tudják az igazságot miért ülnek a fenenkükön olyan nyugisan.
  Ha igaz, hogy millók, sőt milliárdok életéről van szó, akkor mi ez a nagy nyugi?

  Egyedül, azaz az ember csak magára gondolva nem jut messzire.
  Építhetsz erős házat, termelhetsz magadnak élelmiszert, de ezzel csak céltáblává válsz azok számára akik viszont fegyverekbe fektetik utolsó anyagi és szellemi tőkéjüket. És az előjelzéseket figyelembe véve, több fegyver lesz mint élelmiszer.
  Ez azért rosz mert a legfőbb ellenségeid azok lesznek, akik csupán „későn ébredtek fel” de ugyanúgy a folyamatok áldozatai mint te és azok akik mindezt komolyabban próbálják venni. És ők abszolút többségben lesznek… Nagyon éhesek.

  Ezekkel a túlélési programokkal talán kisebb élelmiszerválságot lehet igazán túlélni, és nem a klímaváltozás, a pénzügy rendszer összeomlása okozta krónikus élelmiszerhiányt és infrastruktúra bedőlését.

  Ezért én – idealista módon – széleskörű felkelésben látom a megoldást.

 11. 9.)

  “Ezek”nem harcolnak a környezet megmentéséért,mert az számukra csak költség.
  Kérdés,hogy ők hogyan képzelik el a jövőjüket ???

  „Ezek” úgy gondolják, hogy elég tartalékot halmoztak fel ahhoz, hogy átvészeljék a nehéz időket, és előre a túlélők közé számítják magukat.

  Én azon lennék, hogy meg kell őket ingatni magabiztosságukban, hogy lássák be jobb ha tartalékaikat globális túlélési technikákra költenék…

 12. Nap mint nap hallom, hogy minden növekszik.
  Növekszik a gazdaság, növekszik a demokrácia, növekszik a munkanélküliség, növekszik az államadósság, a halandóság. Akkor miért pont a levegő széndioxid tartalma ne növekedjék? Ez tuti sikertörténet! Mi, emberek pár évtized alatt elértük azt, amire a természet csak pár millió év alatt képes.

  Bezzeg szegény jégtakaró. Ő aztán fogy. Nem lehet jó neki.

 13. Én a mesterséges élelmiszerválságra vagy valami új vírusra tippelek.

  Ugyanis ezek „menedzselhetőek”…
  A klímavéltozás hatásai véletlenszereűek és kiszámíthatatlanok lesznek, és addigra a népeket be kell idomítani.
  Az olakészletek feletti hatalmi viaskodás meg még nincs lejátszva.

  Aki elfogadja az elit korlátlan hatalmát és behódol a génpiszkált világnak, majd élvez bizonyos védelmet, a többi meg eliminálva lesz, vagy hagyva éhenhalni vagy elpusztulni a mesterséges járványok valamelyikében. Ugyanis a legnagyobb veszélyt a hatalom gyakorlóira a feldöhödött tömegek fogják jelenteni éhséglázadások formájában.

 14. 11:“Ezek” úgy gondolják, hogy elég tartalékot halmoztak fel ahhoz, hogy átvészeljék a nehéz időket, és előre a túlélők közé számítják magukat.”
  -Ez a kézenfekvő megoldás,erre akarnak rávezetni,s arra,hogy te elogadd azt,hogy nem fogsz közéjük tartozni.
  Biztosan nem ez,vagy nem csak ez a jövőképük.
  A dolgok olyan ütemben,és irányban haladnak,hogy csak az juthat eszedbe amit sugallnak,tehát van egy rejtett ok is,ami egyébként az orrunk előtt van,de nem ismerjük fel,mert 100 információból mondjuk 99 dezinformáció,s 1 igaz.

  -12:Az olajon kívül már biztosan létezik más energiaforrás is,csak nem jött el még a használatának az ideje.
  Az élő környezet hatásait sokkal nehezebb túlélni.

  -14:A feldühödött tömeg Dunakaviccsal fog támadni militáris egységekre? Garantált a bukás.
  A feldühödött tömeg nem más,mint a DEMOS,azaz csőcselék,nem a nép.A csőcselék meg olyan amilyen.

 15. 7.Tiborbá!

  Azt mondják, hogy a felkelések, háborúk már nagyon régen nem spontán működnek, hanem kifejezetten tervezett fellülről irányított befolyásolt akciók. Ha csak egy szikra kell akkor majd szívesen elintézik. Mi a véleménye(d) erről?

 16. 16: Ne keverjük össze a háborút a felkeléssel. És különböztessük meg a spontán lázadást. Igen, az utóbbi 20 évben nagyon sok CIA szervezte felkelés volt, és van folyamatban. De például napjaiankban Görögországban spontán lázadás van, pedig nem is éheznek (még). A kommunista eligazítás szerint forradalomba az lép be, akinek már nincs mit veszíteni a láncain (éhezésen) kívül. Mielőtt éhenhalsz kirabolod a szomszéd pékséget. Ha rabolsz, a többi éhező az utcán csatlakozik hozzád. Egy ilyen eseményt a karhatalom le tud verni, de ha egyszerre ezer és ezer helyen van, akkor már nem. A tömegek vérszemet kapnak, a karhatalom ránjön, hogy tehetetlen és hazamegy saját családját megvédeni. Ez lesz a forgatókönyv.

 17. Tiborbá, kerestem de nem találtam a véleményedet a fúziós erőművekről, pedig minden másról szépen kifejtetted.

  Az ötlettel mi a gond? Soha nem fog működni? Mágneses viharok?

 18. 11:
  Nehéz ügy!
  Egyrészt a tömegek számára tényleg csak költség, amíg van olcsó energia, nyersanyag!

  A másodrészt pedig: „Én azon lennék, hogy meg kell őket ingatni magabiztosságukban, hogy lássák be jobb ha tartalékaikat globális túlélési technikákra költenék…” globális túlélési technika nincs, pont az első rész miatt! Mert senki sem fog lemondani a kényelmes életről!
  Ha pedig a tömeget nem lehet csak erővel rávenni, minek erőlködjünk! Felkészülünk és ha szerencsénk van túlélünk!

  Harmadrészt pedig ott a globális probléma: globális túlélési technikának csak akkor lenne értelme ha tényleg globális! Onnantól kezdve, hogy valaki megpróbálja kihasználni a természetet, hogy előnyhöz jusson, vége van!

 19. A lépten-nyomon sorolt veszélyek realitását nem vitatom, sőt, a mostaniaknál sokkal nagyobb veszélyeket is elkerülhetetlennek tartok. Természetemnél fogva mégis kísért az értelmünkbe vetett bizalom. A várakozások önbeteljesítő hatása miatt nem merem kizárni, hogy mégis megmaradhatunk istentelenül-vallástalanul örökké földi fehérjeburokban, egyre tökéletesebb önpusztító és védekező képesség birtokában.

  Hátha nem vagyunk annyira értéktelenek, mint ahogy mostanság divatos magabiztossággal sulykoljuk magunkról magunkba. Ha ráértem, figyeltem a nagy ideológiákat meg tudományok tolmácsait, hol találhat a magamfajta egérutat a földi fehérjevilág sokféle jósolt vége között, transzcendencia meg egyéb hókuszpókuszok nélkül. Újrakevertem a nagyok tételeit s már eléggé átírtam őket, mire egy netes keresésem az itteni veszélytémához hozott.

  Illetlenül hosszú, a sok linket nem számítva 20 Word oldalas írásom kulcsmondata Polónyi Jánostól, a MTA külső tagjától, a strasbourgi egyetem fizikaprofesszorától: a kvantum-teleportációs kísérletekben a fizikai állapot egy időre csupán információ formájában létezik. Ez mondat az egérutam bejárata, https://sites.google.com/site/vogzeno/infofizika címen.

 20. 20: Helló Vog Zeno! Isten hozott 😀
  Érdekes gondolataid csokorba szedett összefoglalásának legnagyobb hibája, hogy túl hosszú. Részemről 2 teljes oldal erejéig bírtam és ott feladtam a nehezen kibogozható szóáradatot. Ez azt jelenti, hogy véleményt részemről illetlenség lenne formálni. Amikor az első ehhez hasonló, gondosan összeszerkesztett dolgozatot megkaptam egy előttem vadidegen embertől, némileg meglepődtem, hogy dedikált emberek, főleg az isten háta mögötti településen mi mindent rejtegetnek az asztal fiókban. Aztán évente kaptam egyet, természetesen mindig mástól. De én rendületlenül, minden esetben azonosan jártam el. Két oldal után abba hagytam az olvasás. Aki világmegváltó ötletét nem tudja 2 oldalba összetömöríteni, az más gazemberségre is képes. 🙂
  PS. Azért ez a teleportálás nem semmi! 😀

 21. 8, Observer:
  Tűzálló hőszigetelés pl. a kőzetgyapot tábla. Miért kell tűzálló hőszigetelés ? Tűzálló még a samottégla, vagy a klinkertégla…

 22. Biza a mai görög csőcseléket szervezetten írányították, hogy szétverjék Athén központját. Valaki lencsevégre illetve videóvégre kapta a dühöngők kis csoportját amint a rendőrökkel bratyizott. Eszméletlen cirkusz a TV-ben, de egyelőre még be kell bizonyítani..ha valaha be fogják.. hogy valóban így volt. A dühöngők/provokátorok ügyesen szétverték az egy hónapja békésen tüntető tömeget és elvették a kedvét attól, hogy továbbra is ott ücsörögjön. Szabad az út a kormány előtt a megszavazott megszorítások életbe léptetésére. Nagyon jó a blog, nem tudok semmi okosabbat mondani, mint minden előttem szóló, csak mivel szó volt a spontán vagy nem felkelésekről, azért kotyogtam bele..

 23. 18: Ábrándozáshoz az elmúlt 50 évben nem szoltam hozzá. Nem igaz, hogy a technika, technológia mindent meg tud oldani. Nem igaz, hogy minden szarból van kiút. Például az AIDS 30 év után is gyógyíthatatlan. A rákgyógyításról már tudjuk, hogy megoldhatatlan. És persze perpetum mobille sincs. Aki elhiszi, hogy 100 millió °C előállítható és fenntartható a Földön, az csak álmodozik.

 24. 19 Arwind

  „Mert senki sem fog lemondani a kényelmes életről!”

  Tévedsz.
  Egyre többen ülnek biciklire autó helyett, ismerek jól menő programozót aki áttért parasztnak, egyre több fiatalasszony tesz el lekvárt ahelyett, hogy megvenné a készet a boltban, és még lehetne sorolni.
  Az emberek érzik, hogy ez a kényelem egyre kényelmetlenebb…

  Ha az utolsó energiák az erőforrásokért folytatott harcban fognak felőrlődni, akkor szerintem a túlélők lesznek a kevésbé szerencsések…
  Ha találunk globális megoldást, sokan és viszonylag kis megrázkódtatásokkal élik túl… Ha nem… Hát…

 25. 23 Ágni

  Szerintem az normális, hogy a hatalom megpróbálja provokátorokkal, informátorokkal befolyásolni a tömegeket.
  Alapvetően a mostani tüntetések mindenképpen spontán, azaz logikusan a helyzetre adott válaszként szerveződtek.

  És azt is egyre többen látják, hogy a „békés tüntetés” mint olyan nem egyéb mint tömeges önbecsapás. Nem old meg semmit.
  A hatalommal csak akkor lehet értelmesen tárgyalni ha fél.
  És itt a hatalom nem a görög kormány, hanem azok akik a madzagokat húzigálják.

  NINCS olyan kormány amelyik önként lemondana a fogadójátékok bevételéről, a fő kikötőkből és a vízrendszerből befolyt pénzekről, a telefontársaságok hasznáról, olajfinomítók, autópályabevételek, bankok, repterek és bányák jövedelmeiről…
  mert EZEK voltak az IMF feltételei…
  Ezeknek a kiesésével LEHETETLEN talpra állítani a görög gazdaságot. Viszont hatalmas pénzeket hoz az IMF-nek…

 26. 25
  Nem győztél meg! Illetve elméletben igazad lenne, de a valóság az más, éspedig az emberi természet miatt!

  A helyzet szerintem a következő, ahogy mondod van aki visszatér a természethez, vagy esetleg vannak akik hajlandók felvállalni kényelmetlenséget, mert már a régi életüket nem tudják úgy folytatni ahogy addig!
  De ez a visszatérés nem önkéntes, hanem kényszer! A nagy tömeg akkor fog megtérni amikor kifogytunk a létfontosságú nyersanyagból, amikor tönkretettük a talajt, stb! De ez már késő lesz!!!!

  Az érem másik oldala pedig az utolsó energiaforrásokért folytatott harc! Ha BÁRKI is a földön el akarja venni, akkor vagy harcolsz érte és te használod fel, vagy hagyod! De a végeredmény ugyanaz!!!!

 27. A 7 milliárd ember és a haszonállatok által kilélegzett CO2 adja a teljes kibocsátás negyedét, ami négyszerese a légitársaságok összes kibocsátásának. (James Lovelock)Már semmit sem tehetünk, 2040-re Berlin iraki éghajlatú lesz.

 28. 30. Ez így nem teljesen igaz… De Tibor bá’ pontosít… Berlin még jócskán benne van a golf áramlat hatókörében szerintem. Mire iraki éghajlatú lenne, még az megszűnik, és inkább szibériához lehetne hasonlítani.

 29. Most olvastam a felmelegedős oldalon a Lovelock interjúban. Ez a manus nagyon ért a légkörfizikához, ő vette észre az ózon réteg elvékonyodását is. Meg arra is rájött, hogy a fák kis szemcséket eregetnek, amivel esőt tudnak csinálni. Én csípem, mert nagyon logikus amiket ír…

 30. 31: Mind a klíma, mind pedig az időjárás kaotikus jelenség. Pontos előrejelzés lehetetlen. Jelenleg a nyugat-európai időjárás melegebb, mint amit a szélességi fok megengedne. Ennek oka a Golf-áramlat. Amennyiben a Golf-áramlat megszűnik, úgy Nyugat-Európa hidegebb lesz. A Golf-áramlatot megzavarja az északi jég olvadása miatt keletkezett nagytömegű édesvíz. Tehát valószínűsíthető, hogy Ny-Európa egyfelöl melegszik a globális felmelegedés miatt, de egyidőben hűl is a Golf-áramlat csökkenése, illetve totláis megszűnése miatt. Végeredményben elképzelhető,hogy 2040-ben Berlin éghajlata nagyvonalakban a maihoz lesz hasonló, de iraki időjárás nem valószínű.
  Lovelock (Isten éltesse) már túl van (szellemi) termékenységénék fénykorán. Ezt azért figyelembe kellene venni. A CO2-vel kapcsolatban: Az élőlények valóban CO2-t lélegzenek ki, de ez egy körforgás, mert az a növényekből származik. A repülőgépek viszont a föld alatt szunnyadó fossziliák elégetéséből származó CO2-t bocsátják ki, ami a körforgástól független.

 31. -20:A transzcendencia nem hókuszpókusz.
  Te magad igazolod a létét:”a kvantum-teleportációs kísérletekben a fizikai állapot egy időre csupán információ formájában létezik.”

  19:-„Nehéz ügy!
  Egyrészt a tömegek számára tényleg csak költség, amíg van olcsó energia, nyersanyag!”
  Nem értem a mondatodat.A 11:),és 9:)-ben a költség a természet reorganizálási költségét jelenti,ami sem a tömegek,sem a környezetpusztító világelit nem fizet meg.
  A vezető elit,a tömegekre közvetett úton rákényszeríti az együttműködő környezetpusztítási attitűdöt.
  Hogy világosabb legyek:
  -Egyrész,ha nem használsz számítógépet, mobiltelefont, autót…stb.a munkaerőpiaci versenyben kirostálódsz,s mehetsz az aluljáróba koldulni.
  -Másrészt:Kellő mértékű médiakampánnyal először rászoktatnak a státuszszimbólumot jelentő,méregdrága kütyükre,s miután már függővé váltál már könnyen irányítanak.
  A szuperkütyük,és szupergépek korában a termelékenység iszonyatos mértékű,ami bődült élettérkizsákmányolást von maga után,ami persze nincs benne az árakban,mert,ha benne lenne olyan drága lenne,hogy nem lenne értelme csinálni,s a parazita tőke nem tudna értékesülni.

 32. 32.)

  „Én csípem, mert nagyon logikus amiket ír…”

  Azért ezzel vigyázz..
  A scientológusok vitték tökélyre a módszert, hogy rengeteg logikus igazság közé becsempészik a saját propagandájukat és a figyelmetlen érdeklődő belesétál a csapdába…

  Nem állítom, hogy Lovelock is ilyen, de a tudomány borzasztóan alkalmas a laikus népek félrevezetésére.

 33. 35.)
  Nem cáfoltam meg magamat, Csörmi. A teleportálás nem értelmen túli jelenség, nincs köze a transzcendenciához. A létezést lehetővé tevő fizikai információk (tömeg, energia, spin stb.) kivonása szabad szemmel is látható atomcsoportból, a kivont információk tárolása és továbbítása, majd belőlük az eredetivel teljesen azonos atomcsoport létrehozása egy másik helyen – a természeti törvényeket alkalmazó normál emberi értelem műve.
  Ha arra gondolsz, hogy az információ elsődlegességét feltételezőknek lett igazuk, nem tudlak megcáfolni, de igazuk éppen azt jelenti, hogy értelmük a természeti törvényekkel összhangban, logikusan működött s ellenfeleik gondolkodása volt – és még maradt – értelemellenes.
  Ahogy már írtam, osztom, sőt szorzom az itteni aggályokat, de talán nem off, ha mégis a feltételezett egérutunk védelmében írogatok.

 34. 37: Egérút? Inkább féreg nyulvány. 😀

 35. -37:Elmondanék egy viccet,nem azért mert a téma ilyen komolytalan:
  A tudós azt mondja Istennek.
  -Én is tudok embert teremteni,tehát el kellene dönteni kettőnk közül,hogy ki a nagyobb.
  -Jó,tegyünk egy próbát mondta az Isten.
  Ezzel vett egy marok földet,vizet öntött hozzá,s sárrá dagasztotta,majd rálehelt,és azt mondta: lőn ember ! Ezzel Ádám életre kelt.
  -Mi sem könnyebb ennél,mondja a tudós-ezt én is megcsinálom.
  Ezzel belemarkol a földbe.
  -Nono,mondja Isten,mindenki csak hozott anyagból dolgozzon.

  Azt hiszem,hogy ez a tudóstársadalom túl sokat képzel magáról, már idősíkokban,féregjáratokban…s még mi mindenben gondolkodik,egyiket sem érti,csak megfigyeli a már létrehozottat,s,ha valamit reprodukálni tud, rögtön dicsfénybe öltözik.
  A Japán cunami máig ismeretlen mélytengeri állatokat sodort partra.Hogy lehet ez?Még ezt sem tudják?
  Legjobb lenne,nem azon gondolkodni,hogy hogyan lehetne megszökni a tönkretett földről,hanem azt rendbehozni.
  Azt hiszem ez túl nagy falat nekik.
  Én még nem láttam „On”-ra utaló jeleket.

 36. 34: Szerintem 7 milliárd akkor is bezavarna a légkörbe, ha mindenki csak vadon termő szedret enne, mert egyre kevesebb lenne a bokor. Egy véges mennyiségű biomasszát égeti el a 7 milliárd 0,1 kW-os biokályha. Egyáltalán nem akkor ugrott meg a CO2, amikor a legtöbb szenet égették, hanem az utóbbi 30 évben. Berlinből azért lesz sivatag JL szerint, mert akkorra fog kiürülni a légkörből a kénaeroszol.

 37. 40. A 7 milliárd ember helyett előtte 70 000 milliárd különböző állat volt a helyén, amik nagyjából ugyanannyi CO2-t juttatott a légkörbe, mint most az emberek. Az emberiség egyszerűen elvette az életteret mindentől ami nem alkalmazkodott az ő életformájához. Nem jelent többlet terhet a légkörre a több ember, mert annyival kevesebb szintén ugyanennyi (nagyjából) élőlény lélegzett ki kb. ugyanennyi Co2-t. Ja hogy azt hatalmas növényi társulások felvették, amikkel azok az állatok együtt éltek, az ember meg lebetonozta? Hát igen. Ez már szívás. De nem az emberek által kilélegzett CO2 a probléma, hanem hogy fogy az ami feldolgozná… És rohamosan. Az olaj amit földön kiöntünk, illetve a föld alól felhozott és szemétté avanzsált vegyi anyagok azt is pusztítják, ami eddig a legnagyobb CO2 feldolgozó üzem volt. Az óceánok mikroszkópikus növénytársulásasi. Na az is fogy, nem csak az erdők. A természeti arányok nagyban nem változnak, csak az ember élettere növekszik még a létszámához képest is indokolatlanul nagy mértékben, és ez az életképességi arányokat egyre kisebb területre szorítja.

 38. 39-re: On-ra utaló jeleket azért nem láttál, mert neked is off az egyre inkább önveszélyes értelmünkbe vetett külön bejáratú bizalmam, amit a 20. hsz-ban ide zúdítottam. Ennyiből áll a világmegváltó ötletem. Miatta akár trollnak is minősülhetek, ha a bizalmatlanság a kötelező téma.

  A mélyvízi példád sekélyes, mert a mi megismerésünk a legjobb esetben is végtelen folyamat. Mindig lesz még nem ismert, de megismerhető eleme a világegyetemnek. Ezzel együtt a világ lényege emberi értelemmel is felfogható – mondja az egyik vallás kötelező állásfoglalása, csak ki kell várni. A türelem lényeget terem. Lásd: teleportálás.

  A vicced torzó. Kimaradt belőle a technológia lényege, a föld és a víz semmiből teremtése. Az én képzeletemben viszont lepergett a videó, amint Istened előveszi hóna alól a magával hozott semmit, amit otthon sutyiban újrateremtett, abból összehozza a sarat meg a vize. A többi stimmelne, ha Stephen Hawking nem találta volna fel a világteremtő automata semmit. Az már az én bajom, hogy szerintem a semmi humbug.

  Nekem környezetvédelmi tanmesém van. Teljes szövege Márk, 11/12.13.14.20. alatt található a katolikus Bibliában. Köznyelvi kivonata: Megbüntet fügefát, ha szavára nem ad neki termést, érettet, mielőtt kivirágzana lombja szegénynek.

 39. 42:)”On-ra utaló jeleket azért nem láttál, mert neked is off az egyre inkább önveszélyes értelmünkbe vetett külön bejáratú bizalmam,”
  -Nem,nekem már „uff”,ha olvasgatom ezeket a zavaros mondatokat.

  „A mélyvízi példád sekélyes, mert a mi megismerésünk a legjobb esetben is végtelen folyamat.”
  Kicsire nem adunk,a nagy meg nem számít.

  „A vicced torzó. Kimaradt belőle a technológia lényege,”
  A vicc az vicc,nem torzó.A megértéséhez pedig nem kell teleportálni,csak humorérzékkel rendelkezni.

  „Nekem környezetvédelmi tanmesém van. Teljes szövege Márk, 11/12.13.14.20. alatt található a katolikus Bibliában. Köznyelvi kivonata: Megbüntet fügefát, ha szavára nem ad neki termést, érettet, mielőtt kivirágzana lombja szegénynek.”
  Itt van vége a szárnyalásnak.

 40. 41: Az tényleg lehet, hogy csak lecserélődött az emlősállomány. De akkor is ilyesztő hogy ugyanannyi a kilélegzett co2-nk, mint az összes autónak. Ha eltűnne a co2 és metán a légkörből, 15 év alatt 25C-fokot hűlne a középhőmérséklet. Most is csak azért nem vagyunk sütőben, mert a repcsik, hajók, gyárak aeroszolja hűt. mindentudas egyeteme/A levegőszennyezés és következményei

 41. 44. Ennél talán egy hangyányit bonyolultabb a dolog, de ahhoz hogy hirtelen eltűnjön a CO2 a légkörből, nem elég minden gyárnak, embernek és állatnak teljes mértékben elpusztulnia a világon, annak pár évmillióig halottnak is kell maradnia. Majd ha semmi nem lesz, a növényi élet elhalálozik, és az addig megkötött CO2-t szépen visszaadja a légkörnek (is), így olyan hogy sokkal több, vagy semennyi CO2 nincs. Csak egyszerűen néhány tized%-al több, vagy kevesebb, ami globálisan néhány fokkal több vagy kevesebb, ami viszont lokálisan teljes éghajlatváltozást eredményez, ami viszont globálisan mindehol történik meg… Kicsit zavaros volt, de remélem érthető…

 42. 42: Féktelen verbális szárnyalásod valóban zavaros, illetve lényegtelen, de ez ne zavarjon mert virtuálisan emeli a hozzászólások nivóját. Nálam OK.

  44: A klímatológusok előrejelzése ennél lényegesen visszafogottabb. Gondolom sikeresen vissza tudnád fogni a fantáziádat, ha helyeznél rá súlyt.

 43. 48: Ez így normális. Mi is ezt tesszük. Tudjuk mi jön, de nem tudjuk mikor. Tehát úgy élünk, mintha sose következne be. Hogy ők feleslegesen beruháznak? Mit csináljanak a pénzükkel? Atom bunker, és hasonlók már rég elkészültek.

 44. 48:)Gumicsontot adnak,rágódni.Addig sem morgolódunk.

 45. 48. Ez a terv egy az egyben hülyeség. Nem auópályákat kell építeni. (Már ha a fejlődés töretlenségében hiszünk) a vasútjainkat kell elkezdeni szépen lassan fejleszteni, a teherforgalmat 80%-ban átterhelni a vasútra, a vízi útra. A közúti szállításnál még a légi is olcsóbb jelenleg. Én legalábbis így tudom.

 46. 51: Te ehhez nem értesz! Autópálya építésnél lehet a legjobban lopni.

 47. 52. Csoda hogy csődben a kapitalizmus (És mellesleg Magyarország)?

 48. Tibor bá’, nincs új téma? Annyi napi aktualitás lenne, kit érdekel megint ez a CO2?? 😛

 49. „Tibor bá’ Says:
  2011.szeptember.9th. at 23:30

  A reprizekről érthetően
  Ezen a honlapon a posztok már 4 éve jelenne meg. Amikor jön egy “új fiú” nem nézi végíg a régieket, amit nem is lehet elvárni, mert jelenleg 1070 poszt van fenn. Viszont a hozzászólásaiból kitűnik, hogy nem tud olyan adatokat, amiket tudhatna, ha a régi posztokat elolvasta volna. Ezért úgy döntöttem, hogy a fontos és “örök becsű” posztokat reprizelem. Azzal vádolni, hogy nincs mit felraknom, nevetséges. legalább 50 témám van, ami ki volt jelölve, de nem került sorra. Most is fut 5 téma, ami roppant aktuális, de mire sorra kerülnének, már eljár felettük az idő.”

  Ez a poszt 2 hónapja és 2 hete jelent meg. Azóta nem tudom hány “új fiú” van, aki nem olvasta ezt. Ahogy írod: „Most is fut 5 téma, ami roppant aktuális..”, hát azok közül kellett volna mára választani egyet.

 50. Azért azok közül, hogy ne járjon el felettük az idő. 🙂

 51. 56. Pécsi Csabi!
  Béka segge alatti szöveg törölve.

 52. 57:pepperjohny
  Mit hablatyolsz itt össze-vissza? Elgurult a gyógyszer? 😛

 53. 59.Pécsi Csabi.
  Béka segge alatti hablaty, törölve.

 54. 59
  Jó, majd felfedezem, ha az értelmi képességeim lehetővé teszik, de még képeznem kell magam CO2-ből. 🙂

 55. 59:
  Még egy ilyen süket hablaty és parkolóra kerülsz.
  55:
  Felgyorsítom a reprízelést.

 56. 63:
  Mert ez nem El Nino év. Nem minden évben van. Az Ausztrál Meterológkiai Intézet figyeli, mert őket érinti a legjobban. Mindjárt utána nézek, hogy mi a jelzésük.

  Tehát:
  Neutral conditions persist in the equatorial Pacific Ocean, though a return to La Niña towards the end of 2011 cannot be ruled out. Trends over the past fortnight include further cooling of the central Pacific Ocean, persistent positive Southern Oscillation Index (SOI) values and stronger than normal trade winds. However, cloud patterns are currently close to normal, and all indicators remain well short of the strong La Niña conditions evident at the same time last year.

  A Csendes-óceán egyenlítői területein semleges állapotok uralkodnak, de azért van némi esély a La Ninára az év végefelé. Az óceán felülete tovább hűl. —– Az tudott, hogy a La Nina az El NIno elelekezője.

 57. 54!
  Csak nem Kertész Ákosról akarsz hallani?Majd Tibor bá ad neked csak kíváncsiskodjál.. 😀

 58. 65!
  Ki az a Kertész Ákos? Kellene, hogy ismerjem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük