(535) – Biztos, hogy a fajfenntartás céljából szexelünk?

Tibor bá’ online 

őMindenki úgy tudja, hogy a szex „eredeti” funkciója a fajfenntartás. Na jó, és hogy élvezzünk – még szép – de ez csak azért van, hogy nagyobb kedvünk legyen hozzá.  De mi van akkor, ha minden fordítva van? Hajhásszuk a szexuális élvezetet, aminek véletlen mellékterméke egy-egy gyerek fogantatása. Mi van akkor, ha az emberiség sokkal több időt szentel a szexnek, mint bármely más lény a Földön, aminek az oka egészen más, mint amit eddig gondoltunk róla?

Máskülönben azt is mindenki tudja, hogy populista biológia szerint a nők szexuális partnernek olyan férfit választanak, aki sikeres, mert számukra a legfontosabb gyermekük jövőjének a biztosítása. De maga a sikeresség (MONEY) egymagában nem elég, még a pasinak olyannak is kell lenni, aki 20 évig nem unja meg…..a szerepét 😀 . Ezzel szemben a férfiakat a természettől hajtva fiatal, vonzó nőstények után eszi a fene, mert ez biztosítja a biológiai diverzitást, és inkább csinálnak 5 nősténynek egy-egy gyereket, mint egynek ötöt.

De van itt egy kis bibi. Ha a szexnek tényleg csak az a funkciója, hogy utódot nemzünk, akkor hogy lehet megmagyarázni ezt a rengeteg hempergést (még a terhesség alatt is)? Az emberi szex rettenetesen alacsony hatásfokkal működik. Minden egyes megtermékenyítésre sok száz közösülés után került csak sor. Hagyjuk a fenébe a házityúkot meg a nyulakat, de ha az állatok kollektív viselkedését nézzük, akkor kiderül, hogy legnagyobb részük valóban csak a fogamzásért párzik. Számtalan emlős nősténye nem is engedi magához a hímet, amikor nem fogamzásképes. Ezzel szemben az emberi nőstény a fogamzáson kívül rátép a vaginális orgazmusra, ha megunja, jöhet a klitorisz és retorzió terhe mellett meg kell találni a g-pontját is, a multiple orgazmus pedig alapkövetelmény 😀 . Ne már, hogy csak a gyerekért!

Kísérletek kimutatták, hogy peteéréskor a nők valóban a „megbízható” férfiakat részesítik előnybe. De peteérés csak egyszer van egy hónapban és maximum 3 napig tart. 25 napon keresztül pedig hejehujahaj. És persze a nők kifejezetten finnyásak. A férfiakra ez nem jellemző. Végeztek egy kísérletet, ami szerint egyetemista lányok beszélgetést kezdeményeztek egyetemista fiúkkal, majd szexre tettek célzást. A be nem avatott fiúk 75 százaléka kötélnek állt volna. Fordított felállásban egyetlen lányt se mutatott érdeklődést. Ez első megközelítésre alátámasztja a populista biológiát, lassan a testtel. De élesen ütközik a  nők tömeges félrelépésével, márpedig félrelépnek. Úgy tűnik, hogy szórakozásra megfelel a b hím, de jobban szeretik befaragtatni egy életre a hímeket.

Torri Conley a Michigani Egyetem pszichológusa, akinek szakterülete a női és férfi szexualitás közötti különbség, még 1989-ben betette az ajtót néhány feltételezésnek. Leegyszerűsítve a dolgot, a Júliák sokkal gyakrabban kínálják fel magukat alkalmi kapcsolatban, mint a Rómeók. Végeredményben a nők legalább annyira hajtanak az élvezetre, mint a férfiak. Azaz francokat akarunk mi eleget tenni az evolúciós elvárásnak, ami valóban érdekel minket az szexuális élvezet.

Akkor már csak azt kell vizsgálni, hogy az élvezethez miként választjuk ki a partnerünket, és a nők  miért válogatósabbak, mint a férfiak?

Az összefekvés döntésének meghozatala előtt egy férfi abszolút biztos lehet abban, ha lesz merevedése (és miért ne lenne?) akkor orgazmusa is lesz (bár bizonyos esetekben előfordul ejakuláció orgazmus nélkül). Nők esetében nagyobb kapacitásról beszélhetünk, de az orgazmushoz lassabban érkeznek meg, és nem minden esetben. Azonban az első alkalommal a nőknek csak az egy harmada jut el az orgazmusig. Ehhez még hozzájön a személyes biztonság (nem egy férfiből bújik elő a haramia) és a társadalmi megbotránkozás. A közmegítélés a férfiaknak többet enged meg, mint a nőknek. Ha ezeket figyelembe vesszük, nyilvánvalóvá válik, hogy a nőknek nagyobb biztonságra kell törekedniük.

Az élvezet keresés egyértelműsége bizonyíték arra, hogy ez a főmotiváció a szexualitás felé, aminek a gyermekáldás csak mellékterméke. Egyszerűbb szavakkal, nem azért dugunk, hogy génjeinket továbbítsuk (ha-ha-ha Dr. Dawkins), hanem mert a megfelelő partnerrel kurvára jó.

Utóirat: Amikor először olvastam az önző génről, meg voltam győződve róla, hogy Dawkins alaposan elvetette a sulykot. Legalább is én személy szerint nagyívben tettem a génjeimre, és persze ma is teszek. 😀

17 gondolat erről: „(535) – Biztos, hogy a fajfenntartás céljából szexelünk?

 1. 1: Nincs cáfolási szándékom. Dawkins nagy tisztelője vagyok, de a personifikált gén elképzelését oltri nagy hülyeségnek tartom. Ráadásul nem illeszkedik az általa is képvoselt evolúcióhoz. Az evoklúció egy rendszer, egy folyamat, amit semmi nem vezérel csak a vak véletlen. Ezen belül konkrét „önzést” feltételezni, szerintem nagy hiba. Csak az egész elképzelés ollyan tetszetős, hogy mindenki tapsol hozzá.

 2. Először is mindig gyanús aki sokat beszél a szexről…
  Végülis magánügy.
  Igaz, manapság szinte kötelező, mindenhonnan plakátokról szexinek igyekvő lányok néznek ránk, a TV is tele van, már a politika is… Hogy ez mennyiben közérdek vagy közigény, nem tudom. Lehet hogy a hatalom egyik módszere, hogy kontrolálja a tömegeket… sok érdekes elmélethez adhat ötleteket.
  Túl sok ideológiát keríteni köré azért nem érdemes.
  Kicsit olyan mint az evés: sokkal többet eszünk mint amennyire szükségünk van, még akkor is ha tudjuk, hogy részben egészségtelen, részben káros a temészetre.
  Vagy hozhatnám az alkoholt: Izlés szerint egy-két pohár bor vacora után jó kiegészítője a táplálkozásnak… időnként egy jó bulin többet is. De minden nap négykézláb összehányva hazajönni meg azért más dolog. Meg a verseny, hogy ki bír többet…
  A szex és a gyermekvállalás kapcsolata sokat lazult az utóbbi évtizedekben… Bár ha teljesen leválnak egymásról, akkor a szex valahol tényleg csak annyira lesz jelentős, mit modjuk egy pohár bor.
  Ha a misztikumot kihagyjuk belőle, akkor tényleg csupán a közös maszturbálás szintjére silányodik.

 3. 4 re . Szerintem is túl sok szó van róla . SZVSZ aktiv korban lévő ember nem flémel róla hanem csinálja . Azt meghagyja a gyerekeknek és az öregeknek .

  Kicasit olyan ez mint a mondás a pornóról .

  „Ha a pornó filmek jók lennének valamira akkor a szakácskönyvből jól lehetne lakni „

 4. 3 & 4: Ez az enyhén bigott hozzáállás káros alulinformálást eredményez. Nem beszélni kell róla, hanem csinálni? Tényleg? Mint a kutya, pusztán ösztönből? Két szűz másfél hónap kinlódás után csak rájön, hogy amit eddig elképzeltek az térgeometriailag nem megoldható. Ki a fene hitte volna, hogy ilyen természet ellenes pózt kell felvenni? —- Egy kétgyerekes anya egyszer megkérdezete (pontosan idézett szavak!) „Tényleg csak akkor lesz gyeek, ha a nőnek jó?” Egy 35 éves, 15 éve férjezett nő csodálkozó felkiáltása: „Te
  nem húzod ki, amikor elélvezel?” Kiderült a 40 éves férj 15 éven át gyakorolta a coitus interraptust. —- Amúgy a szakácskönyvek nem táplálkozásra valők, hanem értvágy keltésre. A szép szines képeikkel, arra viszont kitűnők.

 5. Félreértesz…

  Arról van szó, hogy az arány az „gyakorlat” és az „elmélet” között valahogy kibillent.

  Nem tudom, miért, de azokban a korokban, amikor nem volt divat sokat beszélni a dologról, valahogy mégis több gyerek volt mint manapság. Úgy tűnik, a „természet” megoldotta valahogy a fajfenntarást. Például a magyar népdalok szimbólumvilágát tanulmányozva azért el lehet bíbelődni… mondjuk, nem árt ismerni a kódokat. Tehát az a példa a tanácstalan szüzekről eléggé hajánál fogva lett előrángatva. Persze, elképzelhető.
  Ugyanúgy mint ahogy előfordult már hogy 5 éves kislánynak olyan dolg volt természetes otthon a papával, ami egyébként törvényellenes…

  Amit szóvá akartam tenni az az, hogy a dolog jelentősgét tekintve túl van lihegve. Nem feltétlenül törvényzerű, hogy egy kiegyensúlyozott környezetben mindenkinek mindenről „AZ” jut az eszébe.

  A „szakácskönyvek” meg többet ártanak mint használnak…
  Egy tapasztalt szakács időnként előveszi, ötleteket merít, de általában nincs mindig nyitva az asztalon. Nem kell mindig újra megnézni, hogy mennyi só kell a húslevesbe.
  Tanulni nem nagyon lehet belőlük, mert kezdőknek túl fűszeres, a haladókat meg folyton rádöbbenti, hogy az ő nyersanyaguk nem olyan „színhús” mint az illusztráció… úgyhogy a többség leragad az exotikus szakácskönyvek nézegetésénél – és aztán felver magának két tojást rántottának… Rosszabb esetben felvesz egy hosszú kabátot és lemegy „sétálni” egy sötét parkba. Mégrosszabb esetben ovodát nyit magának.

 6. 7: Akkor jut „AZ” eszedbe, amikor a hormon színted megfelelő. Közösülés után 10 perccel nem fog senkinek se eszébe jutni AZ. Kutatási tény, hogy az egészséges pornonak igenis van létjogosultsága. Ez tökéletesen egybe esik a személyes tapasztalatommal. Ahhoz képes, hogy mennyie fontos életünkben a szex, én keveset foglalkozom vele itt a honlapon. Az álszeméremnél nincs rosszabb a világon. Természetesen nem értettelek félre. Minden esetre a szex valamivel aktuálisabb, mint a 250 éves székelyföldi vérengzés egy napja.

 7. 8: emlékszel a menstruáció-demonstráció vicc poénjára?
  Mádéfalván is vér folyt, tehát aktuális! 🙂

 8. Akkor jut az ember eszébe „AZ” ha folyton emlékeztetve van rá.
  Normális esetekben a hormonok gondoskodnak róla.
  Én a napszemüvegvásárlást nem tartom szexuális aktusnak, ezért nem tartom „normális” dolognak ha azzal reklámozzák.
  A mosóportól az autóig azzal reklámoznak, különböző szinten rejtve vagy nyíltan. Nyilván sokakban kialakul egy értékszemlélet ami ezt tükrözi. Az hogy mennyire természetes, mennyire üzleti, és mennyire mesterséges „social engineering” az lehet vita tárgya.
  Hogy a pornó honnan egészséges, az is erősen személyfüggő…
  Rám pozitív hatással van egy-egy kitárulkozóbb szerelmes film, de a gyomrom felfordul még jóval a szájbavizelős színvonal előtt.
  Ne haragudj, de személyes tapasztalataidat nem tudom sarkkőként elfogadni, mivel magad írtad, hogy gyakorlatilag szeretet nélkül nőltél fel, és én nem szeretném ezt a kiindulópontot etalonként kezelni a nemiséggel kapcsolatos témákban. A szexualitást én nem tudom szeretet vagy szerelem nélkül kezelni, akkor sem, ha elfogadom hogy létezik szerelem nélküli szex. Számomra az az amit a kutyák csinálnak.

  A kutatási tényt pedig megnézném ki finanszírozta…
  Ez olyan ” brit kutatók kiderítették…” szerűen hangzik, ami valahogy a jereváni rádiót juttatja eszembe.

  Megint… az álszemérem és a a szexualitásnak a saját helyén való kezelése közötti válaszvonal nagyon személyfüggő, ezért parttalan vita tárgya lehet… de azt hiszem, mindkettőnknek elég megalapozott véleménye van ez ügyben.

 9. 5!
  Arma ,TE már megint éhes vagy?Figyellek..Állandóan éhesen jössz ide.. 😀

 10. 9: De nem onnan. 😉
  Micsoda különbség! 🙂

 11. 8.)

  „Minden esetre a szex valamivel aktuálisabb, mint a 250 éves székelyföldi vérengzés egy napja.”

  A szex magánügy, a székelyföldi vérengzés pedig közügy.
  Az, hogy ki kefélte meg azt a szöszit a második sorban, és hogy volt-e orgazmusa, semmit sem változtat a többiek életén.
  Egy-egy történelmi eseménynek pedig hosszú távra meghatározzák a közösségek sorsát…

  A mesterségesen felkorbácsolt hormonok nem segítenek egy olyan korban, amikor az emberek toleranciaszintje annyira csökkent, hogy lassan képtelenek egymást, vagy akár saját gyerekeiket kbírni, nemhogy megérteni.
  A virágzó társkereső klubbok tanusítják, hogy mennyire elvesztette már a mai generáció a társkeresési/találási képességeit.

  Igy a legtöbben csupán az internet jótékony homályában mutatják, és néha érzik magukat 12 lövetű szuperhősnek.

  Ezért nem pártolom a téma túlzott felszínen tartását.

 12. 10: Sikerült néhány dolgot alaposan összekeverned. A kérdés az, hogy ez szándékos volt álláspontod győzedelem viteléhez, vagy tényleg így gondolod.
  Hogy milyen hirdetést tartasz normálisnak az irreleváns. Egy hirdetés minősítésének alapja a hatékonysága. A vizuális hirdetés nem dekoráció, és a szakma nagyon komoly pszichés megfigyelésre támaszkodik. Nagyon régen tapasztalt tény, hogy egy erotikus kép vonzza mind a férfiak, mind pedig a nők szemét. Vagyis figyelem felkeltő. Senki se akarja, hogy napszemüvegben koitálj. Ez tehát nem lehet vita tárgya, mert a szakma pontosan tudja mit csinál és nagyon eredményesek. Ha nem lennének azok, akkor nem ,léteznének kereskedelmi tévé társaságok és nem láthatnád a Csillag születik- et.
  A szájba vizelés nem pornó. Vagyis olyan témában kezdesz el vitatkozni, amelyhez tartozó megfogalmazásokat nem ismered. Sebaj, követtél el ennél jóval nagyobb hibát, például velem kapcsolatban.
  Ha valaki gyakorlatilag szeretet nélkül nő fel, az jobban igényli a szeretetet, és sokkal több szeretetet nyújt, mint az átlag. Hogy te mit tudsz kezelni szeretet nélkül, az is irreleváns, mert a világban naponta sokkal több szeretet nélküli közösülés létezik, mint szeretetteljes. Ha nem így lenne, nem támaszkodna a hirdetés ipar a szexre.

  13: A szex mint téma nem magánügy. Ne keverd a fogalmakat. A szöszi valóban érdektelen, de, hogy a felségednek 23 éve nincs orgazmus, az nagyon is kihat az egész családra. Tudsz róla, de nem tudsz tenni ellene semmit. Esetleg meg lehet kérdezni a szponzorált angol kutatókat. Persze te nem, mert speciál ez neked nem probléma, szerencsére, de nem mindenki ilyen szerencsés, és ne hidd, hogy a szeretetteljes jó nagy kettyintés (amihez nyilván értesz) meghozza a megoldást. Vagyis részdedre az eljárás roppant egyszerű, ne olvasd a szexuális témákat.

 13. „Hagyjuk a fenébe a házityúkot meg a nyulakat, de ha az állatok kollektív viselkedését nézzük, akkor kiderül, hogy legnagyobb részük valóban csak a fogamzásért párzik.”
  Vagy sokkal inkább gőzük sincs, hogy miért csinálják; egyszerűen csak csinálniuk kell. 🙂 Ilyen az ösztönök uralma alatt élni – de ezt nekünk sem kell különösebben magyarázni. 😀

  Az ember persze tudatos lényként megpróbálhat okokat és célokat keresni. Nézzünk is meg mindjárt egy lehetséges levezetést: Mivel szexnek hívjuk azt is, ha férfi és nő szeretkezik, és azt is, ha egy kamionnyi köcsögnek ér egymásba a farka, következésképp a szexuális vágy realizálása nem igazán függ a résztvevők létszámától (nemétől, korától, rendszertani besorolásától stb.). Ergo a maszturbálás is szex. A maszturbálás célja pedig egészen biztosan nem a fajfenntartás. No, ennyit a „tudatos családtervezésről” a dicső XXI. században. 😀

  Ha az emberi általános mohóság és telhetetlenség megnyilvánulásának részeként fogjuk fel az állandó szexelés kényszerét, akkor egy világosabb pillanatunkban – két hempergés között – talán felfoghatjuk, hogy a világ miért tart ott, ahol jelenleg van, és hogy miért megállíthatatlan a zuhanórepülése. Ennyi legyen elég minden elő- és utópistának. 😀

  ( Bocs, holdfogyatkozás volt… 😀 )

 14. 14.)
  „Ha valaki gyakorlatilag szeretet nélkül nő fel, az jobban igényli a szeretetet, és sokkal több szeretetet nyújt, mint az átlag.”

  Sajnos nem feltétlenül. Sajnos a legjobb szülők nem az árvaházakból kerülnek ki, bár el tudok képzelni ilyet is.

  Először is nincs modelje. Márpedig a tanulás azzal kezdődik.
  Vagy leéli az életét gépiesen, materialista Machiavellistaként, vagy őrületesen szenved hogy nem tudja hogy kell csinálni. Sok esetben kialakul egy lenézés, megvetés az „érzelgős” puhányokkal szemben, akik ha nem dugnak meg minden krumplit ami nem gurul el, mindjárt elmaradott bigott vaskalaposak.

  Nagyon „ügyes” példákat hoztál a szexuálisan alulképzett emberek problémáira, és esetenként igazad is lehet.
  De legalább olyan fontos, de valami miatt nem olyan divatos táma a szeretet/szerelem érzésének-kifejezésének problémája.
  A szertetet/szerelmet lehet szexxel pótolni, és sokszor át is veszi a helyét…

  A szexxel való hirdetés szerintem övönaluli.
  Nyilván „szakértő” pszichológusok keresik minden móját annak, hogy eladják a cuccot.
  Mivel a valós értékekkel nem olyan könnyű szükségtelen tárgyakat eladni, muszáj az ösztönvilág olyan területeire csalni a vásárlót ahol a piackutató helyzeti előnyben van.
  Én ezt azzal tartonm egyenrangúnak amikor a díler az iskola előtt árulja a drogot a gyerekeknek.
  A szexualitást profittá alázni nagyon gusztustalannak tartom.

 15. és mégis az a nők lesznek alakban a vonzóbbak a férfiak számára, akiknek magas az ösztrogén szintje(termékenyebbek).

  utána lehet olvasni, hogy a bonobóknál miért kap nagyobb szerepet a szex, mint akár az embernél. Nem vagyunk olyan különlegesek…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük