(2244) Paradigma váltásra lenne szükség

Tibor bá’ online

 

Ha senki nem tiltakozik hangosan, akkor azt állítom, hogy a klasszikus fizika a Curie házaspár és Röntgen Konrád felfedezésével nagy vonalakban befejeződött. Einstein térideje, a kvantummechanika „szellemvilága” bár némi rafináltság bevezetésével a gyakorlatban ragyogóan működik, az első perctől kezdve heves ellenzőkre talált. Az más kérdés, hogy Thomas Kuhn tudományfilozófiája elsöprő győzelmet aratott, aminek szoros következményeként aki nem állt be az uralkodó paradigma által megkövetelt soraiba, az tudományos renegátnak számított. Így aztán a sorban állók végigküszködhettek néhány emberöltőt a tudományos továbblépés mezsgyéjén, minimális eredmény nélkül.

Kezdetben még hittek a mindenség elméletének fellelésében, lázasan dolgoztak a négy alapvető természeti erő összeötvözésén, a részeredmények logikus egységbe tömörítésén, a gravitáció kvantummechanikába történő beolvasztásában. Egyre másra születtek a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb elképzelések párhuzamos világegyetemekről, felcsavarodott extra dimenziókról, különbözőképpen rezgő szuper húrokról, membránokról. Miközben szimmetriák sérültek, felfedezett részecskék eltűntek (pentakvark), sejtett részecskéket nem találtak (graviton, Higgs részecske, na jó ezt most állítólag megtalálták).

Ma már úgy tűnik a Világmindenség végső törvényét az Ember sose fogja megtalálni, mert vagy nincs ilyen törvény, vagy ha mégis lenne, akkor a ma ismert „eszközökkel” megfoghatatlan. A jelenségek olyan elrendeződéseket takarnak, ami az ismert fizikai világ fogalmai szerint definiálhatatlanok.

Egy persze biztos, a természet törvényei tökéletes összehangolása nélkül az élet sose alakult volna ki. Álláspontom szerint ebből kellene kiindulni, de erre kevés fizikus hajlandó. Sokkal elfogadottabb nézet, miszerint megszámlálhatatlan Világegyetem létezik más és más alaptörvényekkel. A miénk véletlenül pont olyan, hogy a végén itt találjuk magunkat gondolatainkkal. Ennél már az is egyszerűbb, ha elfogadunk egy világot teremtő istent, csak hát erre sincs bizonyíték. A legmérsékeltebbek azt várják, hogy egy ifjú zseni a homlokára csapva előálljon egy teljesen új, és merőben ismeretlen megközelítéssel. Ez ellen „csak” az szól, hogy ez a képzeletbeli titán is a Földön születik, itt szocializálódik, mitől lenne bármilyen ötlete az elképzelhetetlennel kapcsolatban.

Csak emlékeztetőül! A foton egyszerre két lyukon megy keresztül, önmagával interferál, viselkedését befolyásolom puszta ránézésemmel, párja viselkedéséről késedelem nélkül értesül, azaz a fénysebességnél gyorsabban „kommunikál”. A virtuális részecske megszületik a semmiből, tesz ezt-azt, majd megsemmisült a semmibe.

Innentől kezdve ízlés dolga ki mire szavaz. Egy biztos, valami nagyon nem stimmel. Már rég paradigmát kellett volna váltani, mert amíg Einstein lesz az abszolút tudás egyetemes szimbóluma, egy tapodtat se fogunk előre jutni.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

140 gondolat erről: „(2244) Paradigma váltásra lenne szükség

 1. „Mindent, amit fel lehetett találni, már feltalálták!” — mondta 1899-ben Charles H. Duell, az Egyesült Államok Találmányügyi Hivatalának biztosa.”

  Btw, sok-sok nagyságrenddel több energiát ölünk az emberi agy manipulálására (politika, marketing), mint ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására. Nem is csoda, hogy csak egyhelyben topogás megy.

  Vagy csak a tudósok kényelmesek. Mert ha megvan a válasz a világegyetem meg mindenre, akkor jöhet az igazi probléma; mi van a nők fejében? Csoda, hogy inkább a fotonokat birizgálják? 🙂

 2. A probléma sokak szerint a „szocializáció”, a sok szabály, és ismert törvény betanulása, melyek gyakorlatilag a szabad gondolkodás gátjaivá kövesednek a fejekben.
  Pl. programozók mondták, hogy ha egy feladatra sehogy se találnak megoldást, akkor be szokták vonni a nagymamát, szomszédot stb. Nekik elmondják a saját szintjükön, és ezek a kivülállók gyakran olyan pofonegyszerű megoldást adnak, ami pikk-pakk leprogramozható.
  Illetve van egy másik dolog. Szent-Györgyi Albert mondta, hogy szerinte 40 éves kor körül az emberek agya „befagy”, ami azt jelenti, hogy merőben új gondolatot, elméletet, ötletet stb. sem befogadni, sem megszülni már nagy valószinűséggel nem fog. Ugye tudjuk, hogy a tudósok nagy %-ban ennél idősebb embrerek 🙂 és a fiatalokat általában labdába sem engedik rugni. Ennek oka általában az egó, meg a „hagyomány”, de főleg (anyagi) érdek.
  Ameddig ez nem változik, új eredményekre nagy valószinűséggel nem számíthatunk.

 3. Tibor bá, „Ennél már az is egyszerűbb, ha elfogadunk egy világot teremtő istent, csak hát erre sincs bizonyíték”.

  Milyen bizonyítékot tudnál elfogadni?!

  Én egy dologban hiszek, az egyetemes okozati viszonyban, abban, hogy minden alárendelt a változásnak, az okoknak, a körülményeknek. Az én rendszeremben nincs hely isteni teremtő vagy olyan lények részére, akik magukat teremtették; hanem minden dolog az okok és körülmények eredményeként keletkezik.
  (A fentiek alapján fogadom el az újjászületést is)

 4. Tibor bá’, remélem nem meghalni készülsz 🙂 Mostanában egyre közelebb jutsz Istenhez.

 5. 3: A tudományok terén a BIZONYITÁSnak kitaposott rendje van, ami minden témánál más és más. Bizonyossá válik valami, amit bizonyítanak és ezt nem lehet cáfolni. Minden más függőben van. De – például – a józan ész megáll, amikor azt tapasztalják, hogy a vákuumban hirtelen keletkezik egy anyagi részecske, detektálják, majd eltűnik. Honna és hová? Nem állok én elő egy istennel és egy másvilággal, de VALAMINEK kell lenni, amit nem ismerünk. 5. dimenzió? Talán, de tudod bizonyítani? NEM. A játszma éppen ezért függőben van. Szerintem a legvalószínűbb, hogy zsákutcába tévedtünk. Azaz paradigma váltás kellene. vagy, ahogy GErgo írta. Meg kellene kérdezni a nagymamát a sparhelt mellett, hátha neki van valami ötlete.

  4: Még csak nem is céloztam rá. 😀

 6. 5. Nehéz megérteni a végesből a végtelent.

 7. Tibor bá, ha nem indiszkrét a kérdés, szerinted mi van a halál után?

 8. 7: Biztos vagyok benne, hogy nincs semmi az egyén halála után. Meghal, megszünik létezni, számára ez a totális vég. Az itt maradottak részére marad az emlék. Most én kérdezek, miért lenne indiszkrét a felvetésed?

 9. 8-ra: nem lehetsz benne biztos. Én is mondhatnám, hogy létezik egy felsőbbrendű intelligencia, aki energia, nem kell megszemélyesíteni, de nevezhetem akár Istennek is. Mondjuk ő készítette a tervrajzot, az építész meg az evolúció.

  Hiszem, hogy a szellem, mint energia örök.

 10. 9: Hát ez a baj, hogy HISZEL. Én nem hiszek el semmit, de meghajlok a bizonyítás előtt és elfogadom ténynek. Ami nincs bizonyítva, annak annyi!

 11. 8: Tiborbá, tényleg nem lehetsz biztos bizonyíték hiányában. Ha azt mondod, hogy fogalmad sincs, vagy hogy szerinted valószínűleg nincs tovább, nah az úgy elfogadható.

 12. Tibor bá, „Már rég paradigmát kellett volna váltani, mert amíg Einstein lesz az abszolút tudás egyetemes szimbóluma, egy tapodtat se fogunk előre jutni. ”

  Ezzel teljes mértékben egyetértek, viszont ehhez hozzátartozik a véleményem szerint pl. az eddigi energiahordozók áttekintése és ujraértékelése.Nem olyan rég viszont egy másik írásodban mintha azt véltem, volna felfedezni mintha a kőolaj és foszilis energiákon kívül nem tudsz elképzelni más komoly járható utat.
  Az biztos , hogy oda eljutni nem egyszerű, de véleményem szerint nem is lehetetlen és itt nem „ingyen energiára” gondolok. Véleményem szerint ez is egy elbagatelizált és lejáratott fogalom. De érdekességképpen, figyelmetekbe ajánlom kísérleteim eredményét amelyeket kis szerencsével ez év áprilisában bemutatok a genfi találmányok kiállításon.ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL(az csak a csókosoknak jár). A folytatás nagyban függ az ott elért eredményektől, fogattatástól.
  http://www.magnetor.hu

 13. 8. Azért indiszkrét, mert közvetve a vallásodra kérdeztem rá.

  Valamiből nem lesz semmi. A valami csak átalakulni tud valamivé. Azaz ha most van tudatod, akkor a halálod után az átalakul valamivé. De semmivé nem tud alakulni.
  Vegyük példaként az anyagi világot: a világmindenségben előforduló minden elem, visszavezethető eredetéhez, ahhoz a ponthoz, ahol az anyagi világ valamennyi eleme összesűrűsödött valamibe, amit „térelemként” ismerünk. Tehát van egy körforgás, amelyben a világmindenség fejődik és szétesik, majd ismét kialakul.

  Kell lenni valamilyen energiának (én ezt hívom Istennek) amely ha anyagi részecskékkel kerül kapcsolatba, akkor képes tudatos élőlényeket létrehozni.

  Ez az erő -mint minden más erő- nem tud elveszni, csak átalakulni. Azaz a te tudatod nem tud semmivé alakulni. Csak valamivé. Azaz valamilyen formában tovább fogsz élni.

  Elég tudományos az érvelésem!? 🙂

 14. A regi idokben az gondoltak, hogy 1+1=2. Ezt gondoltak igaznak. Aztan jott Einstein es aztmondta: 1+1<2 Most ezt gondoljuk igaznak. De vajon tenyleg ez az igazsag?
  ( A klasszikus fizika szerint a sebessegek egyszeruen osszeadhatoak 1+1=2, de a modern fizika szerint ez nem igy van, 200 eKm/s + 200 eKm/s nem lehet 400 eKm/s mert ez mar nagyobb mint a fenysebesseg. )
  Gondolkodjunk csak… 🙂

 15. 14.
  Miért ne lehetne valami gyorsabb a fénysebességnél?!

 16. Csak ismételni tudom önmagamat (kicsit szűkebben):

  „… A saját érzékszerveink rabjai vagyunk. Amit nem tudunk érzékelni, arra legyártjuk a műszereinket, melyek a saját érzékelésünk határai közé fordítanak (szorítanak) mindent…” – ördögi kör.

  Ott van az elektron, ami csak valószínűleg van ott, ahol van. Ez még rendben van. De hogy jut át egyik felhőből a másikba, amik között nincs semmi. (3D-ben sehogy).

 17. Tibor bá’, arra nincs bizonyítékod, hogy Isten NEM létezik. Nekem sincs arra, hogy létezik. Valóban hit kérdése.

 18. 12: Minden más eltörpül a szén-nyrsolaj-földgáz mellett. Az iszonyatos volumen miatt nem lehet őket kiváltani. Amit belinkeltél (nem először) érdekes, de én nem tujdok vele érdemben foglalkozni, de úgy gondolom a vollumen kitétel erre is vonatkozik.

  13: Röhej, hogy én fogok meghalni napokon belül 😀 és én ágálok a totális megsemmisülés mellett. Az okoskodásod nem jó. Készítek egy képet a digitális fényképezőgépemmel (de lehet film is) majd a képet törlőm a memoriából (a filmet lemaratom). A valami totálisan megszűnt. Én már voltam halálközeli állapotban. Hidd el nekem, hogy a tudat elvesztése után egyszerűen nincs semmi. Persze szar dolog a totális megsemmisűlés, érzelmi alapon nehéz elfogadni, de ez van.

  14: Ez szoffizmus. 1+1=2 ez tény. Einstein nem azt mondta, hogy 1+1<2 , mert ez egyszerűen nem igaz. És azh se igaz, hogy a C-nél nem létezik nagyobb sebesség, van rá bizhonyíték, hogy van. De éppen erről írtam, hogy az urealkodó paradigmában nem lehet tovább lépni, és tgalán semmiképpen se lehet, pontosan azért, mert érzékszerveink erre alkalmatlanok.

  15: Mert Einstein képlete szerint akkor a mozgó tárgy tömege végtelen nagy lenne. Már pedig végtelen nagy tömeg természetszerűen nem lehetséges. A foton azért éri el a C értéket, mert nyugalmi helyzetben nincs tömege. Persze nyugalmi helyzetben foton nem létezik, de ha létezne, akkor mi a fene, ha nincs tömege. Ha valaminek nincs tömege (és ugye az energia átváltható tömegre és viszont) akkor az a valami nem létezik. Legalább is nem a mi világunkban. Itt persze sejteni lehet egy más világot, de oda betekinteni (szerintem) sohase fogunk tudni.

  16: Ezek azopk a talányok, amik nekem gyanúsak, és erre írtam, hogy itt áll meg az ember agya.

  17: Negativ bizonyíték nincs. Nem tudom bizonyítani, hogy nem én lotpam el a kolász az asztalról. Neked kell bizonyítani, hogy én lotam el. Ha nem tudod bizonyítani, akkor az ártatlanság vélelme miatt, nem én loptam el, mind addig, amig nem bizonyítod. Isten tehát addig nincs, amíg valaki nem bizonyítja be, hogy van. De miután ezer évek óta iparkodnak bizonyítani és mind a mai napig nem sikerült, jogosan feltételezem, hogy valóban nincs.

 19. 18. Szerintem nem igaz. Egyik esetben sem szűnik meg, hanem átalakul. Ha fotót lemaratod akkor maga a látványi része igaz „megsemmisül” de az anyagi rész ott van, csak más formában. A digitális fényképnél meg az olvasó berendezés által lesz láthatatlan. Szerintem legalább is. Tehát egyik esetben sem szűnt meg semmi csak átalakult.

 20. 18 és mindenkinek:
  http://www.youtube.com/watch?v=7DdMhAOcHZ8&feature=related
  3-4-5-6-ot nagyon érdemes.
  Bizonyára meg lehet magyarázni mindent tudati tevékenységekkel amik ilyenkor játszódnak le, de az biztos, hogy saját maguk számára ezeket átélték.
  Ami érdekesebb, amikor az orvosok kártyáznak a műtőben, az ágy fölötti lámpára helyezett véletlen kártyalappal, amit aztán a halálból visszahozottak szépen elmesélik, hogy milyen kártyát látottak.. És ezt azért jópárszor dokumentálták már. Ezt mivel magyarázod?

 21. 19: fynkykém. Az információ megsemmisül. A fényérzékeny rétegben lévő molekulák változatlanul ott vannak, nem semmisültek meg, de az információt adó elrendezésük (ami egy képet adott) eltűnt.

  20: Majd ha kapok hiteles dukomentációt a kártyalapról, akkor „magyarázok”. De te mivel magyarázod, hogy a halálközeli állapotból visszatértek ha európaiak, akkor Jézust látták, ha indiaiak, akkor pedig budhát? Sohase fordítva. Akkor végülis ki van a fénycsatorna másik végében? De ne strapáld magad, hívőkkel nem vitakozom. Kaptam egy kérdést, amire válaszoltam. Te pedig várd ki nyugodtan a végitélet napját. Ami pedig a belinkelt videót illeti, olvasd el a „Mi volt elöbb Isten vagy Ősrobbanés” 6. fejezetét. Akönyvc kézíratát megtalálod a „kategóriák” között.

 22. 14!
  Ez a Galilei féle sebesség összeadás.Michelson és Morley-ról nem hallottatok?Akkor gyorsan olvassatok utánna. 🙂

  Elméletileg szubatomi részecskék száguldozhatnak fénysebességnél gyorsabban,valami detektorral állítólag meg is mérték.Szerintem végtelen energia kellene hozzá.
  Mielőtt elmegyek,már haza is érek.. 🙂

  A mindenség elméletéhez csak annyit tennék hozzá,hogy szerintem még oda valami matematikailag kell.Valami még nem teljes..Valami hiányzik..(Mert ugye a matematikailag kell bizonyitani mindent)..

 23. 21. Hát ez az. Csak az elrendezésük változott meg, ami nekünk hordozott információt. Maga a „kép” ott van csak nem tudjuk értelmezni.
  Tehát valószínűleg ilyesmi lehet a halálunk után is. A fizikai síkon levők számára „megsemmisülünk”, holott csak „átrendeződünk” egy egy más állapotba. De hát, egyszer úgyis megtudjuk. 🙂

 24. fynky, az logikusabb, ha az agyad is egy számítógépnek veszed, komplett rendszer.
  Ha csak elájulsz, máris nem tudod mi van körülötted, nem lesz emléked róla. (újraindul a rendszer)
  Ha meghal valaki, 5perc után károsodik az agy oxigén hiányában, visszafordíthatatlanul, hiába lesz ott valami szivacsos maradvány, az info elveszett. Abból a halott már nem nyer ki semmit 🙂

 25. 21. Tibor bá, a szótárunk nem egyforma. Ami nálad megsemmisül, az nálam átalakul.
  Az eltűnni pedig csak úgy tudnak, hogy valahol máshol megjelennek.

 26. 25: Kötheted az ebet a karóhoz, de ettől még nem igaz, amit írsz. Ha te gyufából kirakod azt, hogy „10” akkor az egy információ. Ha a gyufákat visszateszed a dobozba, semmi se veszett el, semmi se alakult át, csak az információ már nincs ott, megsemmisült. Ha szerinted átalakult, akkor áruld el, mi lett belőle?

 27. Akkor lehet nekem egy indiszkrét kérdésem Tibor bá? Ha szerinted semmi sincs a halál után, és megszűnik az ember akkor például mi a tétje az életnek? Mi értelme? Vagy ha az ember megszűnik a halállal, ami materialista nézet, akkor miért kell leélni ezt az életet, miért nem leszünk öngyilkosok , mert akkor végülis nem számít semmi , nem?

 28. Mostmár tényleg kiváncsi lennék, ki nincs képben az olajat illetően, Varró-e vagy mindenki más?
  Hogy nyilatkozhat ilyet egy felelős vezető??? Nem értem.

  „Varró László, a MOL stratégia-fejlesztési igazgatója a Figyelő legújabb számában elmondta, több mint 100 éves legenda, hogy az olaj hamarosan elfogy. A jelenlegi módszerekkel ugyanakkor csak a földben rejlő olajkészletek egyharmadát tudjuk kitermelni, kétharmad örökre a föld alatt marad. Az új technológiákkal viszont már néhány százalékkal eredményesebb végrehajtással is növelhető az olajtermelés új mezők nélkül is. Ezért is van, hogy a világ bizonyított olajkészletei 1980 óta évről évre folyamatosan nőnek. A jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, hogy az olaj soha nem fogy el, mert minden évben többet adunk a meglévő készletekhez, mint amennyit kitermelünk – nyilatkozta Varró László a Figyelőnek.”

  http://www.fn.hu/kulfold/20110225/sosem_fogy_ki_fold/

 29. 28. Evolúciós okok miatt. Voltak olyan egyedek is akik az öngyilkosságot választották. Csak azok kihaltak gyorsan. Azok az egyedek amelyek minden áron élni akartak kiválasztódtak.

  Nincs tétje. Bármit is csinálok „életben” fogok maradni. Fizikai okok miatt. A valamiből semmivé alakulást nem tudom kivitelezni.

 30. 27!
  Tibor bá már az előző életében sem hitt a reinkarnációban… 🙂

 31. Aki hisz abban, hogy van „lelkünk” (egyszerűség kedvéért hívjuk így) és az nem semmisül meg a halálunkkal, illetve azok, akik ebben nem hisznek – úgysem győzik meg egymást.

 32. 27:Már megint indészkrét kérdés? 😀 Hogy mi az élet értelme az egy jó kérdés, de nem vagyok hivatott a válaszra. Egyről bizotsíthatlak, Nem én vagyok a teremtő. — Az életet NEM KELL leélni. Én azért neme leszek öngyilks, mert élvezem az életet és kíváncsi vagyok a jövőre. — Hogy kinek mit számít és mi nem, azt az egyén dönti el. Te nem dönthetsz helyettük.

  28: Neked kell eldöntened kinek van igaza Varrónak vagy a 3 millió szakembernek. 🙂

 33. 32: Hogy maradhat meg egy ilyen vezető a poziciójában egy ilyen dilettáns nyilatkozat után???

 34. 33: Ez egy jó kérdés. A vezetőket nem a nép állítja oda, vagy amikor igen, akkor a nép meg van vezetve. Kérdezheted, hát akkor ki? Nos a TŐKE (illetve, akik mögöttük vannak) A Tőkének pedig az érdeke a jelenlegi életmód zavartalan folytatása. Tehát szerintük nincs klíma változás, nem lesz olaj hiány. Miskolczi azt állítja, hogy a CO2 kibocsátástól egy cseppet se változik a klíma, Varró pedig azt, hogy nem fogy el az olaj. Matematikából egyes. Egy véges Földön semmit se lehet a végtelenségig csinálni. Aki ebben hisz, az simán hülye.

 35. Eleve nem értem, miről beszél, amikor azt mondja, hogy „minden évben többet adunk a meglévő készletekhez”.

 36. 35: Arról hogy évről évre több olajról tudnak ami a föld alatt van. Több olajat fedeznek fel a már meglévő ,vagy új mezőkön mint amennyit kitermelnek. Legalábbis nekem ez jött le.

 37. 29/re

  Valóban!
  Semmi sem vész el, minden átalakul.
  Meghalsz,eltemetnek, a baktériumok lebontanak,bekerülsz a mikróökoszisztémába , éltető tápanyaggá vállsz,ez álltal kinő a sirodon egy szál virág,amit az éppen arra legelő tehén – a katarzis katalizátora -leharap, felkérödzik és megemészt,majd más formában ,más felépitésben -tehénfosként jelensz meg újra ebben a valóságban.
  A lélek természetesen halhatatlan ; reinkarnációd ezen állomásán is végigkisér 🙂

 38. Tibor bá!

  Mindenféle életnek eredetileg csak egyetlen célja van ; szex , szex ,szex.Hogy hány csillag van az égen és mi a termodinamika -ezeken csak azért agyalunk,hogy gyorsabban teljen az időt a következő aktusig 🙂

 39. A fizikai folyamatok egy nagyon erős kormányzó elve a Termodinamika II. főtétele. Ez kimondja, hogy egy zárt rendszer rendezetlensége (entrópiája) az idő előrehaladtával csak növekedhet. Ez végül is Murphy törvénye: ami elromolhat, az el is romlik. Még rövidebben minden szarrámegy idővel. A rendezett szoba rendetlenné válik és hasonló példák.

  Az élőlények látszólag ellentmondanak ennek a törvénynek, hiszen életük során egyre több információt (ami a rendezetlenség ellentéte) halmoznak fel magukban. Ennek persze ára van, mert az élőlény burkán belüli rendzettség növekedésnél, mindig nagyobb a környezetben ezzel párhuzamosan végbemenő rendezetlenség növekedés. A kaja, amit megeszünk, rendezett, a végtermékről viszont ez már nem nagyon mondható el.

  Ezek alapján viszont egy élőlényt, egy embert is az különböztet meg az őt alkotó anyagok összekevert masszájától, hogy az alkotók atomjai speciális rendben helyezkednek el. Ennek a rendeződésnek a csúcsa az agyban lévő rengeteg, különféle összeköttetésben álló idegsejt. Ebből a nézőpontból a „lelket” azért nem tudjuk elkülöníteni a testtől, mert nem külön anyagból áll, hanem az anyag rendezettségében lapul meg. Vagyis Tibor bá hasonlatában a test a memóriakártya, a lélek pedig a benne tárolt információ.

  Amikor meghalunk, a fejünkben lévő információ nem vész el, de kiszóródik a külvilágba. Elveben a halott testből eredő hősugárzásból, és a visszamaradó molekulák elrendeződéséből rekonstruálható lenne a fejünk tartalma. Azonban a nagyságrendi különbségek óriásiak, az eredetileg a fejünkön belül található információ óriási térrészbe szóródik szét, így az átlagos rendezettség növekedése már nem is kimutatható.

  Az előbbiek alapján azt is mondhatjuk, hogy a lélek a térben elmodósva ugyan, de megmarad. Ennél azonban még érdekesebb, hogy e szerint a modell szerint minden információ, amit megtanultunk, már korábban is megvolt, ugyanúgy elkenődve a környezetben, ahogyan majd halálunk után is lesz. Tanulás közben csak annyit tettünk, hogy bőrünkön belülre csalogattuk a rendezettség morzsákat.

 40. 38!
  Na tessék!Nálad a pont! 🙂 Akkor már meg is van a mindenség elmélete.És a nagymamát meg sem kellet kérdezni.. 🙂 😉

 41. 40: Azt már rég tudjuk, hogy kalotaszeginek még a füléből is geci folyik, de majd kinövi. 😀

 42. 39!
  Milyen holisztikus ember vagy TE? A csí rögtön megáll bennem… 🙂

 43. 42: Csakhogy a fele se igaz. Ha még egyszer ennek az emberiséget eláruló Miskolczinak a méltatását valaki belinkeli, nyugállományba vonulok. 😀

  44: Természetesen. Nem voltam én mindig 78. 😀

 44. Helyes,helyes 🙂 Mert a szexuális vágyakozás és kéjérzet a Természet legpazarabb ajándéka,amit biologiai lény kaphat.
  A himoroszlán viszi a pálmát,utánna a gorilla,ez útán az arab sejk,a legvégén a Fekete Özvegy vőlegénye– a pornókamikazé
  Érdekes szexuális ritusú programozása ez a természetnek,ahol a kéj ára a halál.

 45. kicsit hosszú, 44 perc, de nagyon elgondolkodtató, érdemes végignézni:

 46. 48!
  Megnéztem.Jó volt,csak nekem elég lájtos.. 🙂
  Sehol egy Fourier sor,se fázismaszk,Nyquist,se egy valós síkbeli transzmissziós függvény,se dielektromos szuszceptibilitás,se vákuum dielektromos permittivitás … 😉

 47. 18. Ami a tömeg-térfogat+kinyerhető energiát illeti teljesen igazad van, de csak akkor ha figyelmen kívül hagyjuk eme energiakinyeréséhez szükséges oxigén térfogatát és súlyát, amelyet nem kell magunkkal cipelnünk,sűrítenünk és kinyernünk hanem a környezetből vesszük el és ez igaz minden foszilis energiahordozóra legyen az szén vagy kőolaj származék. Ha a szükséges oxigént is „cipelnünk” kellene mindjárt más képet kapnánk. Nem beszélve a káros kibocsájtásokról, ezért változtatni kell az eddigi szemléleten és kevesebbel is be kell érni amely kevesebb valójában több, hosszútávon.

  Én feltétlen híve vagyok a hagyományoknak és annak, hogy az egyetlen járható út visszatérni gyökereinkhez, de mindezt a kor szellemében és a felhalmozott tudást kihasználva. A hangsúly a párosításon kell hogy legyen meg a miérteken.
  Szerintem a jelenlegi helyzetből akár a szűkebb hazánkat figyelembe véve ,csakis a tudomány, kutatás és fejlesztés területeinek zöld utat adva tudunk úgy ahogy kikecmeregni. Nem azáltal, hogy még többet termeljünk és még többet kiszipolyozzunk a természetből, hanem mindezt kevesebb rongálással és felhasznált energiával.

  Ha megnézzük az ipari forradalom óta a fő irányvonal nem változott, minden munkavégzés valaminek az elégetésével történik, akár az űrkutatást is nézzük, akár a fegyvereket bármit. Még a mai napig is úgy repülünk, hogy bezsúfolunk jó sok éghető anyagot tartályokba, a leghegyibe felül az asztronauta és begyújtják a „kanócot” majd imádkoznak érte hogy szerencsével földet érjen.

  Azt nem hiszem, hogy a klasszikus fizika az általad írt felfedezésekkel befejeződött volna. Még valójában szerintem nagyon az elején vagyunk a fejlődésnek.
  Az én kísérleteim nem sértik az energiamegmaradás törvényét sőt arra épül.
  De ugorjunk egyet és nézzünk néhány mindennapi és életbe vágóan fontos tényt ami lényegében nem változott több száz éve akár. Egy ilyen példa a szántás, azóta amióta faekével az első barázdát meghúzták ténylegesen a módszer nem változott, mindössze vaseke lett és traktorok húzzák, ez viszont komoly foszilis energiaégető tevékenység, változtatni kell rajta. De elég ha az ablaktörlőjét figyeljük meg egy gépkocsinak ez sem változott lényegében száz éve és lehet hogy még nagyon sokáig nem fog.

  Abban is igazad van hogy már nem először linkelem be a magnetort, de engedelmeddel ha elkészülnek a kiállítási modellek akkor ismét megmutatom hátha érdekel valakit. Nem perpetuum mobileről van szó és még nagyon sok kísérletet kell elvégezni, de ezen kísérletek sikerre juttatása a jelenlegi meghatározó erőknek nem érdeke. Félre ne értsd, ha nem lesz siker nem ez lesz a fő oka, nem tartozom azok közé (legalábbis remélem) akik a sikertelenségük okaként a háttérhatalmi fenyegetésekre és egyéb mumusokra hivatkoznak.

 48. Az antrópikus elv a visszamenőleges érvelés egy esete (kihúzták a lóttószámokat és nyertem, ez biztosan azért történt így, mert valaki azt akarta, hogy nyerjek), nem érdemes elvárni, hogy bárki is komolyan vegye, vagy alkalmazza.

  A saját határai között a relativitáselmélet nagyon jó. Ha majd leírják a kvantumteleportációt, az nem vezethet a relativitáselmélet méret- és sebességtartományában a relativitásétól eltérő eredményekre, mivel azok a rel. esetében helyesek. (Korrespondencia elve.)

  Kisebb pontatlanságai ellenére a Standard Modell is jó, a továbbfejlesztésére számos kandidátus van, amik közül a kísérleti eredmények függvényében fognak választani. Sajnos, a kísérletek kivitelezése egyre több időt és energiát igényel, az eltűnő határhasznosság ebben az esetben is ‘játszik’. Ennek ellenére szerintem semmilyen valós okunk nincs azt feltételezni, hogy a modelljeink ne javulnának a jövőben.

  És ifjú zsenik is vannak, lásd például Garett Lisi.

 49. 9 Nem tudod bizonyítani, mivel se definiálni, se ellenőrizni nem tudod. Irreleváns spekuláció, manipulációs céllal. Vagy, a saját jelentőséged túlértékelése.

 50. 50: Természetesen neked drukkolok, és megtiszteltetésnek veszem, ha eredményeidet itt bemutatod a többiekenek. Hogy nem először linkelsz be, az csak azt jelenti, hogy figyelek és nem véletlenül szerepelhetsz. Nem hinném, hogy pesszimista lennék, de úgy gondolom, hogy az olyan törekvések, aminek te is aktív részese vagy, kiárólag akkor lehetnek kicsit is eredményesek, ha az emberiség létszáma drasztikusan csökken. Az elmúlt 50 év azt mutatta, hogy bármit talált is ki a tudomány (pl. zöld forradalom) az emberi szaporodás rövid időn belül lenullázta. Igen nagy problémának tartom, hogy az emberiség egy része gyakorlatilag a kőkorszakban él. A műveltségi és IQ skála roppant mértékben szét van húzva. Ha a cél az evoluciós fejlődés, nagy kérdés, van-e értelme a 6 milliárdos koloncot magunkkal húzni?

 51. 52: A klasszikus fizikában a párhuzamos ágak összevonhatok voltak, nem képeztek egy elkülönített rendszert. A relatívitás alkalmazható, a kvantummechanika működik. Külön-külön megállják a helyüket, de össze nem vonhatók. Engem ez idegesít, úgy érzem, hogy inkomplet eredményekkel állunk szemben.

 52. 54.nagyon lényeges pontra tapintottál. A Bilderberges törekvésekről a létszám drasztikus csökkentésével rengeteg anyag kering a világhálón. Az ember zsigerből hajlamos az ellenszenvének utat adni ez esetben de ha jobban átgondoljuk a dolgot akkor már mindössze az válthat ki ellenszenvet hogy valakik akarják eldönteni hogy ki maradjon s ki menjen. Az emberiség tényleg lenulláz mindig mindent, ha így nézzük de valójában szerintem a pénzrendszer és az adósságrendszer okolható mindezért de mivel ezt az ember találta ki és az ember működteti ezért az ember a felelős. A pénzrendszernek vagy inkább a virtuális pénzrendszernek köszönhető az egyre fokozódó termelési hajszolások. A tegnap kaptam egy CIA kimutatást hogy az országok eladósodásáról kivétel nélkül minden ország eladósodott,kivétel néhány sziget , azok amelyek nincsenek nagyon kis létszámú jelentéktelenek a nagy összességhez viszonyítva. De ha mindegyik adós akkor felmerül a kérdés hogy kinek és miért vagy inkább milyen fedezetre.

 53. 56: A bibliai mese szerint a kígyóképét felvevő sátánnak nagyon könnyű volt a dolga, mert Éva kíváncsisága boritékolható döntést eredményezett. Pontosan ezt játszották a bankárok is, amikor arra csábították nem csak a tömegeket, de az országok vezetőit is, hogy vegyenek fel kölcsönt és valósítsák meg azt, amire külöben éveket kell volna várniuk. Ezzel rátapintottak az emberek gyenge pontjára. Az emberiség pedig beleesett az adósság csapdába. Ma Magyarortszágon az, akinek nincs adóssága, viszonylag kényelmesen rendezheti az életét. Az elképesztő nyomorgás és a vele járó elégedetlenség, lertargia, agresszív kitörés mára „népbetegségnek” lépett elő. Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy a bankok (bankárok) elképesztő szemetek és fantasztikus profitokra tesznek szert. Azonban ez nem lenne lehetséges, ha az emberek ésszel éltek volna. Most pedig már viselni kell a következményeket, amikről holnap 11 órakor meghallhatjuk a részleteket is.

 54. 57. Részben igazad van, de mint a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke talán kicsit mélyebben átlátom a dolgokat. Két éve pert indítottam az otp ellen, nincs bíró aki be merné vállalni, de mára már úgy néz ki hogy talán megszorongatjuk a disznófejű tökeit. Van egy icinke picinyke részecske a devizaalapú szerződésekben ami alapján ha itthon nem is nemzetközi porondon borulni fog az egész rendszer. Sajnos még nem tehetem ezt közzé de hat hét múlva talán már erről is nyíltan lehet beszélni. Úgy néz ki hogy szűkölnek, de nem szabad alábecsülni őket.
  Másfél évvel ezelőtt behívtak egy bankba ahol nagyon kedvező ajánlatot tettek de annak mindössze az lett volna az ára hogy a négy fal közt maradjon és úgy álljak a BAÉSZ dolgaihoz. El küldtem őket a kurva anyjukba. Ennyi. Nem sokan tették volna meg. Ha most jönnek egyezkedni ugyanez vár rájuk.

  Egyébként nem a parazitákkal van a gond, a parazitának az a dolga hogy parazita legyen.Még a kutya is megpróbálja levakarni a bolhát, de a nép az istenadta nép néz bambán ki a fejéből és szalad a tescoba meg a lidlibe és nézi a szappanoperákat. Itt van a baj gyökere.

 55. 58: Sajnos az emberi hülyeség valóban lényegesen nagyább hányadnál jön elő, mint kívánatos lenne. Nekem természetesen nincs adósságom, de ha lenne akkor én csak olyan szerződést írtam volna alá, amit egyoldaluan nem lehet módosítani. Különben nem vagyok jogász, de el nem tudom képelni, hogy ez a fából vaskarika hogyan lehetséges. A kötelmi jog első szabálya, hogy a szerződés egyoldalúan nem módosítható. Ugyanis a szerződésnek éppen az ad értelet, hogy minden előre le van fektetve és csak kölcsönös megegyezéssel változtatható. A szerződés egyetlen funkciója, hogy a felek tudják mihez kell magukat tartani. De különben se érvényes, mert a Ptk. kimondja, hogy a jogáról senki nem mondhat le, ha mégis lelemond, akkor az érvénytelen. Csakhát a jogi irányelvek össze-vissza tologathatók. A természettudományokban jártas ember részére a joggyakorlat egy lidércálom. — Sok sikert a küzdelemhez!

 56. 59. én sem vagyok jogász Istennek hála. Országosan kb. 30 ügy van mindössze beadva, holott többszáz ezernek kellene. A jogászok rejtőzködnek, nem akarnak széllel szembe szállni. Lehet nekik van igazuk. Egyébként több olyan pontja is van ezeknek a szerződéseknek ami alapján egy független és elfogulatlan bíróság legalábbis részben semmisnek kellene hogy nyilvánítsa.
  Egyelőre időhúzásra, meg illeték ijesztgetésre futotta nekik, na meg arra hogy mindegyik bíróság megállapítsa illetékességének hiányát. Úgy a városi, mint megyei és Pesti kerületi Bíróság is megállapította illetékességének hiányát, volt amelyik többször is, amiután a legfelsőbb bíróság kijelölte. Már csak kuncogok hogyan verítékeznek, nyüszítenek. Nem átallottak behívni egy személyes megbeszélésre ahol felajánlották hogy véleményük szerint az lenne a legjobb az ügy szempontjából ha szüneteltetném mindaddig amíg eldöntöm hogy mi a kifogás. :-)))
  Hogy éééén eldöntsem.Hahaha közbe meg verejtékezett a bíró.
  Az ügyvéd szerint ilyet nem ismer a jog, hogy a felperest az alperes nélkül személyes megbeszélésre hívatják be tárgyaláson kívül.

  Köszönöm a jókívánságot de nem fogom fel küzdelemnek, ahhoz nagyon nagy erőviszony eltérések vannak. Mindössze rugdosom őket, addig míg valaki valahol meg nem bicsaklik.

 57. Csak szemléltetésül egy kis pikantériát, hogy mire nem folyamodnak. A bank mint alperes többszöri felszólítás után sem adta be az előkészítő okiratokat. A városi bíróság ezért pénzbírságra ítélte. A bank fellebbezett a megyei bíróságon ahol elismerte hogy mulasztást hajtott végre de méltányossági alapon kérte a bírság elengedését. A megyei bíróság hatályon kívül helyezte a városi bíróság döntését, vagyis elengedte a bírságot és engem mint az ügyben vétlen felperest kötelezett nyolc napon belül kifizetni a banknak a fellebbezési költségeit, úgy hogy fellebbezésnek helyt nem adott. Így más eszköz nem maradt mint helyreigazítást kérni de persze ezt elutasították, amiért a Szegedi Ítélőtáblánál fellebbeztem de ő is mossa kezeit arra hivatkozva, hogy nem vizsgálhatja az okot amiért ez az ítélet megszületett.

  Természetesen azóta sem fizettem ezt be kb egy éve és érdekes módon intézkedni sem intézkedik senki hogy végrehajtsa.
  A legfelsőbb Bíróság egy bírája szerint ilyen ítélet nem születhet, mert az otp egy mulasztási bírságot kapott amelyet még akkor sem róhatnak rám ha elvesztem a pert.

  Pelikán elvtársi időket élünk. De lesz ennek még böjtje.

 58. Van ez még tovább is! Tavaly nyáron 13 milliárdos ÁFA és vámcsalást vert rá a TEMPO Párt a FIDESZ-re. Behívatták őket az IRM-be, ahol elismerték a bűncselekmény tényét, és megfenyegették a tempósokat, hogy „bajuk eshet”. Mindezt még rögzíteni is engedték. Na nem azért mert ennyire demokratikus a rendszer, hanem azért, mert tudták, hogy a magyar jog szerint, bár illetékes bármely bíróság, egyik sem fogja tárgyalni, mert a korábbi feljelentéseiket is tologatják egyik bíróságról a másikra!

 59. 57!
  Abban azért nem értek egyet Tibor bával,hogy akinek ma Magyarországon nincs adóssága az viszonylag kényelmesen rendezheti életét.Nem Tudom ha Tibor bá,ha cnc esztergálásért 3 műszakba itt sárospatakon megkapta volna a 64 ezres fizetését,ugyanezt mondaná-e?Napi két marék rizs.

  Vagy 4 és fél évvel ezelőtt mi a külföldi fizetésünkre vettünk fel 3 millát szabadfelhasználásút.Ha itthoni fizetésen lettünk volna eszembe nem jut .(Közben a válság alatt muszáj volt haza jönni 15 hónapra,ami maga a gulág volt)Tehát ha itthon vagyunk, marad egy kis kocsi részlet minimális.De sok ember vett fel itthoni 80 meg 100 ezres fizetésre 10 meg 15 millákat 30 évre.Na ezek tényleg nem tudtak gondolkodni.Senkinek nem tette oda a puskát senki a fejéhez hogy vegyen fel milliókat.Az embernek azért van agya hogy gondolkodjon.
  Úgyhogy ebben igaza van Tibor bának.
  De hogy ma Magyarországon hogy kölcsön nélkül jól meg lehetne élni?Ebben kételkedem.

 60. 50: Árpád, az „érintkezés nélküli gördülőelemes hajtásod” mekkora teljesítményt képes átvinni, az egyik tengely fékezése esetén a másik kerék megcsúszása nélkül ? Ha át lehet vinni nyomatékot, akkor mondjuk kitérő tengelyű hajtás esetén nem lesz hőfejlődés, nem kell kenőanyag, nem alakul hővé a befektetett munka…

 61. ::Innentől kezdve, ahogy a könyvemben is írtam, ízlés dolga ki mire szavaz. Egy biztos, valami nagyon nem stimmel. Már rég paradigmát kellett volna váltani, mert amíg Einstein lesz az abszolút tudás egyetemes szimbóluma, egy tapodtat se fogunk előre jutni. ::

  Nem kisebbítve Einstein érdemeit, mostanában túlértékelik.
  Valamiért megéri őt sztárolni és nem mondjuk Heisenberget.

  A fizika nem szavazás.

  ::Sokkal elfogadottabb nézet, miszerint megszámlálhatatlan Világegyetem létezik más és más alaptörvényekkel. ::

  Kik ők akik szerint ez az elmélet komolyan elfogadható?
  Mi utal arra, hogy nem hogy megszámlálhatatlan, de akár csak egy párhuzamos világegyetem is létezik? -> Semmi.
  Ez is egy a felkapott baromságok közül.

  ::Ma már úgy tűnik a Világmindenség végső törvényét az Ember sose fogja megtalálni, mert vagy nincs ilyen törvény, vagy ha mégis lenne, akkor a ma ismert „eszközökkel” megfoghatatlan. ::

  Micsoda bombasztikus baromság!

 62. Egyre jobban megbizonyosodik a tudomány arról, hogy a csillagközi tér egyáltalán nem üres. Hatalmas anyag mennyiségben „úszkálunk” ennek a műszereinkkel láthatatlan, érzékelhetetlen anyagnak a tulajdonságait nem ismerjük.

  A láthatatlan anyag kikristályosodása az, amit érzékelni tudunk, az érzékszerveinkkel és műszereinkkel.

  A látható anyag működésének törvényszerűségeit is még csak most kezdjük kutatni. Az atommag iszonyatosan parányi részecskéi közt ható gigantikus erőket nem tudjuk magyarázni. Elméleteket gyártunk és azokban hiszünk.

  A látható anyag szerveződésének jelenleg ismert legmagasabb szintje az élet. Az élet célját sem tudjuk, működési mechanizmusának elképesztő bonyolultságát bogozgatjuk.

  Az anyag életté (élőlénnyé) szerveződése INTELLIGENCIA nélkül teljesen lehetetlen. A szervező INTELLIGENCIÁRÓL nem tudunk semmit. Találgatunk, Isten képeket alkotunk, de a saját képmásunkra, a saját gondolatainkkal feltöltve az elméleteinket.

  Nem tudunk semmit az INTELLIGENCIA és a láthatatlan anyag kapcsolatáról. Fénysebességet axiómaként fogadjuk el, a gondolat az elme szárnyalását tudósok hierarchikus rendjének fogságába vetjük.

  Még a nyilvánvaló újdonságoknak, új felfedezéseknek is évtizedekre van szüksége a köztudatba költözéséhez.
  Ne gondolj óriási dolgokra, Semmelweiss egyszerű, tökéletesen bizonyított felismerése és évtizedek alatt lopakodott be az akkori orvosbárók kórházaiba.
  Józan ésszel azt gondolnád, na végre rájöttek, aztán van már távíró, gyorsposta, hónapokon belül megszüntetik a kórházi gyermekágyi lázat, világszerte. Hát nem.

 63. Az olaj kapcsan csak annyit szeretnek mondani hogy Varro ur kincstari optimizmusa megdobbento ugyanakkor az o helyzetebol adodoan ertheto is -meddig maradhatna a helyen ha mast mondana….remelem az ilyen goebbelsi propagandaszeru kijelenteseket pusztan a nyilvanossagnak szanjak mikozben a szinfalak mogott erdemi munka folyik a fosszilis energia kivaltasara -bar szerintem ez nem lehetseges-Egyebbkent Varro urtol csak annyit kerdeznek szerinte a meg kiaknazas elott allo uj mezok valamint a mar kitermeles alatt allo mezok EROI erteke eleri – e valami szuper technologia altal a korabbi az olcso olaj korszak idejen szamolhato merteket mert ha igen akkor bolygonk olaj keszleteinek kimerulese csak meg gyorsabb lesz .Annal elobb lesz gebasz .A jelen helyzet a palaolaj es az olajhomok eseteben nem mutatja az EROI ugrasszeru emelkedeset a hatalmas beruhazasok ellenere sem messze vagyunk a ketszamjegytol raadasul hamarabb fognak kimerulni mint a hagyomanyos mezok….Szenbol olajat elo allitani pedig draga mulatsag a nemeteket is csak a szukseg vitte ra a haboru alatt.

 64. Ez a felmelegített poszt sokkal jobb,mint az Orbánozás… 😉

  Túlvilági témák kivételével jöhet minden Tibor bá? Mert beizzítom este a kommentgenerátort,és lesz itt szuperszimmetrikus 32 dimenziós Univerzumtól kezdve, „sötét” energia magyarázatot át minden. Külön kitérek a 2 lyuk kísérletre,hogy miért produkálja azt a fény amit,és az EPR magyarázata sem marad majd el. 🙂
  Csak ne töröld ki a posztot,mint az előzőt.; )

 65. 67 – bogozy:
  Jó példa arra, amit írtál, a koleszterin sztori. 60 évvel ezelőtt volt egy hatalmas félremagyarázás az infarktussal kapcsolatban. Ez a félremagyarázás nagyon hasznos volt a gyógyszer gyáraknak, hatalmas pénzeket kaszáltak a koleszterin csökkentőkön. Néhányan a kezdet kezdetén tiltakoztak a koleszterin elmélettel kapcsolatban, de ezeket a big pharma lesöpörte az asztalról. Húsz éve már komoly erők is szembeszálltak a koleszterin elmélettel, de hiába. Saját körzeti orvosommal beszélgettem erről. Azt mondta nincs koleszterin probléma, de amíg a fősodor nem áll el mellőle, ő nem lesz úttörő.

  69 – dajtás:
  Jöhet a túlvilág is, csak ne csodálkozz, ha tiltakozni fogok. 😀

 66. Tibor bá’

  Jól mondod a koleszterin elmélet is azt bizonyítja, előbbre való a tudós társadalom vezetőinek renoméja, mint a tények. Különösképpen, ha sok pénzt tudnak keresni a téves elméleten.

  Körzeti orvosod okos. A koleszterin bulin ő is tud keresni. Ha ellenszegülne a hivatalos kezelési protokollnak, a beteg perelhetné műhiba miatt, akkor is elmarasztalnák, ha semmi kapcsolat nincs a beteg állapota és a rendhagyó kezelés közt. A protokoll betartása az elsődleges.

 67. Pár szösszenet bemelegítésnek:

  Sötét anyag-energia: sokszor írtam már ide, de ez a kifejezés jól mutatja azt, hogy halvány fogalmuk nincs az asztrofizikusoknak, hogy mi az említett jelenség. Ebben a tudományos paradigmában nem is lesz rá megoldás, mert maga a paradigma nagyon szűk értelmezési/érvényességi határok között működik. Miről is beszélek? A mi univerzumunk térideje az antianyag univerzum téridejévek együtt 32 dimenziós, ami ráadásul szuperszimmetrikus is egyben. Ebből mi a saját 16 dimenziós téridőnk precízen el van tolva időben a 16 dimenziós antianyag univerzumtól, ami teljesen szándékos, mondhatni a Teremtő sajátosságából fakad. Ezt a fonalat nem fejtem ki, de annyit leírok, hogy magának a Teremtőnek is van fizikája, alapvető törvények/szabályok érvényesek rá is, és ezen törvények mentén alkotott világai is precízen finomhangoltak. Ami fontos, hogy mai napig aktívan szabályozza az Univerzumunkat, bár fizikailag nincs itt, bár az „itt” kifejezés a téridőn kívül elég nehézkesen definiálható. Visszakanyarodva a szuperszimmetrikus téridőhöz. Baromira keresik az antianyagot, mert látszólag elveszett az ősrobbanásban, miközben nem veszett el, sőt itt van, hogy fokozzam a hangulatot, ugyan úgy antianyagból minden megvan mint a mi világunk Tibor bástól, mindenestül.
  Mondhatni az antianyag univerzum egy tükörvilág, ami időbeni fázistolás miatt nincs egyszerre az normál anyaggal. Felváltva hol az anyag, hol az antianyag létezik, és ami nagyon fontos, egymást keltik, nem lehet az egyik a másik nélkül. Ennek az oka a Teremtő fizikájában keresendő, de ez egy mai napig aktívan kutatott terület, hosszúra nyúlna ez a diskurzus, és ebben a témában én se mélyedtem el kellően.
  (Igen Tibor bá’, van lehetőség a Teremtő belső működését vizsgálni, csak kell hozzá némi skill, és engedély…) Multidimenziós világ járulékos hatása még, hogy a mi 3 dimenziós világunkon kívül van még 13 másik világ is, ami nem látszik, de itt van.
  Itt ugrik a majom a vízbe, mert ezek a világok egymásra is hatnak közvetetten, és ez a sötét anyag és energia maga. Előhozakodhatnék a túlvilággal is, de önkontrollt gyakorlok, mert ez a bejegyzés is törölve lesz 🙂

  EPR jelenség: Maga a jelenség tisztán megmagyarázható a kiterjesztett multidimenziós téridővel, ami esetünkben 16 dimenziós. Van antitér EPR is, de ez nem keverném ide. Lényeg a lényeg, hogy maga a téridő többrétegű és időosztásos jellegű képződmény(ebből egy a mi 3D-s világunk), amiben jelen van folyamatosan az úgynevezett száluniverzum, angol nevén stringuniverzum. Ennek a rétegnek van egy kellemes tulajdonsága, hogy az információ gyakorlatilag végesen végtelen sebességgel terjed(véges, de műszeresen mérve még végtelen sebességről beszélhetünk). Ezen a „csatornán” kommunikál minden mindenkivel, és mivel a Teremtőből van minden(ez is messzire vezet, hogy hogyan), ezért a Teremtő mindent lát és mindent hall. Ismerős vallási frázis a zsidóknál,muszlimoknál,keresztényeknél, hinduknál…
  Ha ketté vágunk egy fotont, akkor valójában messziről még mindig kvázi egy fotonról lesz szó, mert a fotonpár egymást kelti a száluniverzumon keresztül, ami kvázi végtelen sebességgel történik, ezért bukkan elő az EPR jelenség ellentmondása, miközben az a normális világ működése. Hozzáteszem létezik anyagi alapú makroszintű EPR is, magyarán a Star Trek-es szubtér adó megépíthető,(c-nél gyorsabb kommunikáció), sőt aktívan használják is, de ebbe sem megyek bele mélyebben, mert egyből beleszaladunk az UFO témába…
  Hozzáteszem ezért zsákutca a Seti program, mert nem kommunikál senki sem csillagközi távolságoknál rádióval, egyszerűen azért, mert túl lassú, és van jobb megoldás is. (Fényalapú kommunikáció ugyan olyan lassú csillagközi léptékben, mint a rádió, ez is zsákutca) Nagyon nagy bakugrásokkal magyaráztam el ezt az egészet, ráadásul zanzásítva, nehéz lesz megérteni miről beszélek…

  Tovább is van, folytatom még 😉

 68. 72 – dajtás:
  Eszem ágában sincs törölni a hozzászólásodat. Nagyon szép, érdekes, merész és szokatlan dolgokat írtál. Illetve kijelentettél, ami pont olyan kinyilatkoztatás, mint maga a Biblia. Na de mi a bizonyíték egy ilyen extrém komplex elrendezésre, amiből nekem különösen a 32 dimenzió tetszik. A 32 nekem különben is tetszik, amióta ultizni tudok (minimum 70 éve). 😀

 69. 67 Tom

  Az olajcsúcsal kapcsolatban.Valamelyk keleti ország a szaudiak mellett( most nem emlékszem) elkezdte csökkenteni az exportját. Ez várható lesz a szaudiaktól is , mert 2025-ben elvileg már nem lesz eladó olaja.

  A német bundeswehr is írt egy tanulmányt erről hogy azthiszem 2025 körül már ellátási zavarok lehetnek(most ők gondolom profin értékelték a helyzetet, nem valami gagyi elemzők)

  A palaolaj: úgy néz ki hogy a palaolajmezők gyors kimerülése ellenére Kanadában még sok palaolaj van. 2020 után elvileg a sima mezők minden évben 1%-al kevesebb olajat adnak majd.10 év alatt kiesik majd 10% olaj, ami nem kevés hogy gebasz legyen!

  Kérdés hogy ezt tudják e kompenzálni palaolajjal? Tudják e kompenzálni megújulókkal? A golbális kereslet viszont tovább nő.

  USA gázt akar majd eladni Európába is . így ez alapján nemhiszem hogy nagy gond lenne, mert nem adnának el földgázt.Továbbá a szénkészletük 300 évre elég.Ha rászorulnak akkor állítanak ők elő szénből is olajat.

  Olajkiesésnél kérdés az is hogy mennyi fogyasztást tud leadni a világ.Jelenleg mindenki kocsikázik, utazik (kollégám 2x is volt nyaralni külföldön leállás alatt) , pedig ez csak egy szegény magyarország-de hát ezekből van mit leadni még.

  A másik dolog pedig a lítium.Hallottam hogy szlovákiában, meg talán bolíviában találtak hatalmas ,azthiszem 40millió tonna nagyságú lítiumlelőhelyet.Ha ez igaz még akkor is gond az áram előállítása. Illetve 1 millió hordó kőolaj kiesését mennyi

  napelemmel lehet helyettesíteni? Nem 1 naperőpark az biztos.Vajon a kieső olajat 2020 után lehet e helyettesíteni megújulóval,földgázzal és mellette az embereknek leadni a nyaralgatásokat egy jelentősebb életszínvonalvesztés nélkül?

  Szóval még most sem látni hogy lesz e nagyobb, Jovonk régi oldalán és Hetesiék által felvázolt gebasz azaz: 2020-ig stagnál a kitermelés és utána hirtelen beszakad, nagy gebaszt okozva ezzel.

  Vagy 2020 után a kieső olaj helyettesíthető lesz alternatívákkal, földázzal ,palaolajjal jelentős életszínvonal csökkenés nélkül.(pl. kitolódik még ez az egész pl. 20 évvel)

  Mindemellett még ott van az is hogy ha alternatívákkal megoldják a kőolaj problémát , hogyan oldják meg a műtrágyaelőállítást? (nyilván attól hogy nem 90millió hordó olajat szednek ki hanem csak 80-at attól még lesz műtrágya , de a franc tudja milyen áron…)

  Szerintem nincs ember aki ezt ki tudja kalkulálni hogy lesz e nagyobb gebasz 2020-2025-től kezdődően.
  A portfolio azt írta h 2020-ra 60$-os olajat vár valamelyik nagy piaci szereplő, na ha ez igaz akkor nem lesz még itt drágulás,de az is lehet hogy 600$ lesz addigra.(cikkírók sokszor hülyeséget írnak….)

  De ha valaki többet tud nyilatkozzon, mert Jovonk és Hetesi már nem nyilatkozik a témában.

 70. 74 – andrew:
  Vajon Jövőnk és Hetesi miért nem nyilatkozik? – Mert eddig még mindenki megégette a kezét, aki nyilatkozott. 😀 Többváltozós függvények legfőbb tulajdonsága a bicskák beletörése.

 71. 75. Tiborbá
  ez igaz , a bundeswehr is tévedhetett a tanulmány írásakor (4-5 éve) , mert akkor még lehet nekik sem volt fogalmuk a palaolaj felfutásról.

  Ugyanez a helyzet a nyugdíjjal. Itt sem tudni mi lesz pontosan .Most olvasom ezt a cikket:http://24.hu/fn/gazdasag/2017/05/11/kozeleg-a-magyar-nyugdijrendszer-osszeomlasa/
  összeomlást ír , ugyanakkor pár sorral lejjebb meg már ezt írja:
  „A nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, ám 2030-ra a dolgozóktól levont járulékok már csak kilenchavi nyugdíj kifizetésére lesznek elegendőek.”
  Namost ha valaki a 100eft-os nyugdíjából évente nem kap meg csak 9 havit még nem dől össze a világ, max. összehúzza a nadrágszíjat.

  Másik a gazdasági összeomlás.Jim Rogers és több amcsi a youtubon azt állítják hogy most már jön az összeomlás és világvége pár hónapon belül. De már ezeknek sem lehet hinni, mert az időben előre haladva a youtubon mindig előrébb csúsztatják a VH III kitörését.Csak azt nem értem hogy a youtubon kiknek van erre ideje ilyeneket csiniálni.Pl: https://www.youtube.com/watch?v=ENk94E-xGOw és mellette nézzétek meg az ajánlásokat , ha rettegni akarunk akkor kiváló videók:D

  A klíma ugyanez. Melegszünk ugyan , de idén Mo-on a 100% páratartalmú napok száma 38 fok feletti hőmérséklettel nem volt szerintem egy sem. Igy még ennek beindulását sem látjuk tisztán.Viharok vannak , aszály nincs..Ha a termésátlag két számjeggyel csökken , a párás napok száma elkezd növekedni (pl. évi 20-30-40..) tartós 45 fok feletti hőm. lesz akkor majd látjuk az elejét ennek, de még nem borítékolható itt sem a 10 éven belüli összeroppanás.

 72. Üdv Mindenkinek

  Energiaválságtól azért mert elfogy az olaj nem kell tartani.
  Rengeteg földgáz van még.
  Akár a közlekedésben akár az energiaiparban könnyen ki lehetne vele váltani az olajat.
  A már futó autópark is könnyen átalakitható lenne gázüzemüre, az újak gyártásánál meg igazán nem okozna gondot hogy földgázzal működjenek, ez igaz a nagy erőgépekre és mezőgazdasági gépekre is, nem úgy mint az elektromos meghajtás esetén mert ott még nagyon messze van ez a teljesitmény.
  Egy nagy gond van vele , mégpedig a lelőhelyek elhelyezkedése.
  Jelentős része az oroszoknál van.
  Ezen kívűl emlitésre érdemes mennyiség csak a közelkeleten található de azért már megy is a háború.
  http://www.mindentafoldgazrol.hu/ellatasbiztonsag/foldgazkeszletek/bizonyitott-foldgazkeszletek
  Egyértelmüen azért nem engedik nagyobb teret hóditani a foldgázt mert ezáltal nagyon sok bevételhez jutnának pont azok akik a legnagyobb ellenségei a petroldollárnak és az olajiparnak, meg is tesznek mindent az olajkitermelés szintentartásáért, még a környezet sem számit.
  Sam bácsi és népes csatlósainak hatalma és jóléte addig tart amig az olajkorszak tart , és ezt ők nagyon jól tudják.
  Pedig az átállás sokat segitene az emberiségen mivel egy fölgázüzemü jármű töredéke szennyezőanyagot bocsájt ki mint egy benzines vagy diesel társa , pont ezért nyugateurópában évtizedek óta használnak földgázt a városi tömegközlekedésben.
  Évek óta indulnak programok uniós szinten a sűritett földgáz minél szélesebb körben való használatának elősegitésére de nem sok sikerrel.

  Ez egy 2015-ös cikk , az itt vázoltakból sem lett semmi:

  http://www.alternativenergia.hu/a-keznel-levo-alternativ-hajtoanyag/72102

  „Gyakorlatilag évtizedek óta “korlátlan” mennyiségben rendelkezésre álló alternatív hajtóanyag a sűrített földgáz (CNG), a széles körű elterjedése azonban csak egyes régiókra jellemző, globális szinten. Az itthoni helyzete sem rózsás, de az elkövetkező időszakban jelentős növekedés előtt áll a CNG piac.”

 73. Aki már ájult el, az tudja jól, hogy nem olyan rossz az a végtelenül nyugodt könnyű állapot.
  Véleményem szerint a halál ugyan ilyen.

 74. És milyen „világ” az internet? Mely hatalmas adat és információ mennyiséget tartalmaz, még is, ha elvágnák a kábeleket,tűzre hánynák a számítógépeket, akkor minden információ és adat megsemmisülne és elveszne a semmibe.

 75. 71 Engem érdekelne a csillagközi kommunikációs csatorna. Már mint hogy mi lehet még, ha nem fény és nem rádióhullám? Valaki kvantumos cucc lesz, van egy olyan megérzésem.

 76. Re:73 Tibor bá’
  Most írjam le a levezetést?
  Pl van leíró matekja a Teremtőnek, előbányászom neked a publikációt…
  Amiket írok tisztán levezethetőek, de sok megoldandó/kutatni való van a témában.
  A fősodor tudományos világ le sem kakkantja ezt a „világképet”, és ebből fakadóan a mögöttes kutatás tisztán a műkedvelő értő személyekre hárul, ami azt is jelenti, hogy kevés publikáció születik.

 77. Re:80
  Makro anyagi közegben működő EPR a megoldás.
  Az én terminológiámban száluniverzumos kapcsolatú adó vevő egységről van szó,
  amit Földi körülmények között egy erre a célra növesztett kvarckristály is alkalmas.
  Ezos vonal nem véletlenül vonzódik a „kristálymágiához”, mert utánozni akarnak valamit, amit nem értenek igazán, lásd pápuák és repülők esete.

 78. Re:83

  Egyszerűbb ha kérdezel, mert 1 oldalon nehéz leírni a „világ működését”.
  Megpróbálok minden kérdésedre válaszolni, ahogy az időm engedi.

 79. 84. dajtás

  Jó, kérdezek (főleg amiket kihagysz):
  A Teremtő fizikája is érdekelne, milyen „engedély” kell a vizsgálatához, a túlvilág is …

  Arra vagyok kíváncsi, hogy ez a „tudományosabb”, matamatikusabb leírás hol találkozik a régi kultúrák teremtésmitológiáival…
  Igaz, Pap Gábor figyelmeztet arra, hogy pont a matamatizálás heréli ki igazán a modern elméleteket, mert egyszerű adattá degradálja azokat a jelenségeket, amiknek nem az adatsága a fő jellemzője.

 80. Re:85
  Teremtő fizikája leírható és megtapasztalható(nem az információ tartalma, mert az kvázi végtelen), amit úgy érhetünk, hogy egyidejűek vagyunk vele, magyarán meg kell világosodni, vagy megint másként budha szintet kell elérni. Buddha valóban egy élő személy volt, de nem ez volt a neve. Buddha egy állapotot jelent, amit bárki elérhet kellő kitartással, és az élet nagy dolgainak megfejtésén gondolkodik. Kb ez az engedély, amit nem megkapsz, hanem kiérdemelsz… Teremtővel egy időben lenni azt jelenti, hogy egy rövid időre szinkronban vagy vele, és minden ami vele történik, veled is történik. Mondhatni egy rövid időre te vagy a Teremtő, minden tudásával és hatalmával.
  Beszéltem olyan emberrel, aki ezen „átesett”, elmondása szerint a szinkronból való visszatérése után olyan érzés volt létezni, mintha visszasüllyedt volna egy sötét gödörbe… Ezen tapasztalatok után tud 1-2 ember némi matematikai/fizikai vénával modelleket alkotni. Annyit el tudok mondani, hogy van relatív forgása a Teremtőnek, van belső áramlási struktúrája(nem anyagi), van egy keltő mechanizmusa, ami a normál és antitéridőt kelti. Hozzáteszem nem egyedüli teremtő a Teremtő, rajta kívül van még 10db, amiből egyik volt az Anya/Nagyboldogasszony, vagy a zsidó miszticizmusban ők ketten voltak a Tovu wa-bohu(Atya-Anya).

  Többit később kifejtem, választ adok a maradék kérdésedre is.

 81. 86- dajtás

  Csak akkor tud modelleket alkotni, ha az akkor látottak egy-hangsúlyozom egy kicsiny részét képes áthozni a felejtési korláton.
  Igen, vannak olyan tartományok ahol nincs kérdés mert egy vagy a felelettel.

  Hm, ez egy sötét gödör? Inkább csak egy leszűkített állapot, de legalább itt érezni a csoki ízét. Meg a golyót ahogy széttépi a mellkasodat. Valóságos kell, hogy legyen, mert még így se játszunk valami jól.:-)ezért kell a karma is, a következményekért. ha valaki már nem játszik szerepet a karmája is változik, ha a teljes egységet nem csak pillanatokig tapasztalja, leveti egyéni karmáját és már egyedül is mehet a budira.
  De abban mindig is egyetértettünk, hogy itt kell tanulni, hogy ott érdemeket nyerj, és hogy minden ember egy információgyűjtő egyedi tapasztalat.

 82. 86 – 87:
  Meg fogom kérdezni az olvasókat, hogy ki veszi komolyan ezt a blablát. De tényleg!

 83. 71.
  Dajtás, köszönöm .
  Ma reggel olvastam a 71-et és elkezdtek kigyulladni a gyertyák …
  Nem mondtál semmi újat számomra, mégis hirtelen világosabb lett a kép .
  Buda útjára léptem (Buda=megvilágosodás felé tartó).
  Buddha (ejtsd Budda)=megvilágosodott ,legalábbis saját füllel Nepálban és Indiában én igy hallottam …
  Tibor ‘bá !
  Lehet hogy én vagyok a legrégebbi olvasód ?
  Üdvözlettel új nevemen Buda (Kemecse)

 84. Na vajon ezt ki írta ?
  ” Kedves Ödön bátyám,

  tudod-e, milyen örömet hozott nékem „züllöttecske helyekre” buzdító leveled? Talán az az egyetlen szomorú az egészben, hogy akad egy 21 éves fiatalember, akit buzdítani kell erre, vagy legalább is úgy látszik, hogy szükséges néki ez az útmutatás. Ez azonban a XX. század legkedvesebb tévedése, tekintve, hogy erre nézve preventiv adottságú „erkölcstelen” erkölcsökkel rendelkezem s hogy alaptermészetemet, mely kényszerít, hogy megismerjem a körülöttem fennállókat, mégsem élhetem ki, annak csupán anyagi okai vannak. Ezek az anyagi okok nálam azt idézik elő, hogy más etikai síkon nyilvánuljon meg az általuk jelen körülmények között elfojtott erő (betörés, gyilkosság, szélhám), hanem életemet befelé irányitják s előáll, de pszihikai kvalitásban az az Einstein állította eset, hogy t. i. egy bizonyos sebességi erő hat egy bizonyos testre s ha az erő akkora, hogy a sebességi határnál (300 000 km. sec.–1) nagyobb gyorsasággal kéne haladnia a testnek, akkor az erő maga is átalakul anyaggá. Ez az anyag vagyok én és ez az erő vagyok én. Azonban az anyag több lesz, az energia pedig ellenkező erők behatása folytán állandóan csökken és az ember csöndesen elfárad. A kávéházi asztal hideg, engedelmes, odahajtja hát a homlokát és arra gondol, hogy milyen szép volna a torony tetején kitárt karokkal egy meztelen nő, közepén a melle alatt egy nagy vörös rózsa és nem írja meg csak a barátjának, aki szeretettel őrzi messziről. Aztán fáj a feje, aztán bolondságokat csinál, szamárságokat és őrültségeket. A végén verset ír megint. És igyekszik mindent úgy szeretni, ahogy van. Ennélfogva lassacskán mindenki előtt „kedves, csöndes fiú” lesz, akit azonban nem kell meghívni, mert egész este hallgatni fog és ha beszél, hát kiütköző különös dolgokat beszél.
  Egy hét mulva írom e folytatást, mégis elküldöm, hogy lásd, milyen .”
  Sínen vagyunk …

 85. Re:85
  Túlvilág: pár alapinfó, ami kinyilatkoztatásnak fog hangzani.
  Mi emberek, és az összes gondolkodó lény(még a virágok is), lélekkel rendelkeznek.
  Természetesen másmilyen lélek van egy disznóban, mint egy emberben, de mindkettőben van lélek, még a virágban is…. Lélek szerepe azért annyira fontos, mert ez a „vezérlő program” nélkül csak egy darab hús lennénk, nem funkcionálnánk sehogy. Ezen kívül maga a gondolkodás folyamata és az emlékek tárolása is a lélekben történik, erre lett kitalálva, ha úgy tetszik teremtve. Gondolkodáshoz nem kell agy, mert pl egy baktérium is tud döntéseket hozni, simán kikerüli az elé rakott éles tárgyakat, pedig nincs agya, sőt egy szem idegsejtje sincs, növényeknek pláne nincs.
  Miért írom ezt a nagy körítést? Azért mert az emberi lélek egy elég komplex valami, részben anyagi részben transzcendens. Több rétege van, és van egy saját téridő forrása, ami biztosítja számára a védelmet/fennmaradást szélsőséges körülmények között. Itt ugrik a majom a vízbe, mert ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a multidimenziós téridőben közlekedni tudjon, és ahogy sejted, így képes eljutni és vissza a túlvilágba, ami nem más, mint egy szelete a téridőnek.
  Ha vallásos rizsát akarnék mondani, akkor itt van a Mennyország, de itt van a Pokol is.
  Más kérdés, hogy vannak köztes stációk, mert pl aki öngyilkos lesz, azt nem engedik be sehova, mert felrúgta az élettervét,és ezzel nagyon sok gondot okozott a körülötte élő lelkeknek. Büntiként elküldik a tisztítőtűzbe(ez is egy szelete a téridőnek, más néven ahun), és addig hagyják a lelket magában „főni”, míg minden bűnét meg nem bocsátja. Hozzáteszem ez elég nagy bünti, mert az életed összes bűnét folyton-folyvást nézheted és átélheted mi időértelmezésünk szerint több ezer évig is…
  Ezért pl aki öngyilkosságban látja az életének probléma megoldását, azt jól rába.z, mert csak ezután fog jönni a szívás… Nem véletlenül nem temette el régen a pap az öngyilkost a temetőben, és nem véletlenül földelték el a temető árkában…

  Hol találkozik a tudományos Teremtő kép a vallásos tanokkal.
  Röviden: mindenhol. A vallásos tanok szerepe az lenne, hogy megtanítsák az embereket arra, hogy hogyan működik a világ, tekintheted egyfajta természettudományos oktató könyvnek is!, de a mai vallásos tanok már annyira kifordultak önmagukból, hogy a lényeg elveszett, és csak a pózolás maradt.
  Pl a Biblia egy részére ráültek a zsidók, mert a Teremtés könyvében le van írva ugyan az, amiről én is beszélek, de valahogy nem olvastad ezt a részt a könyvben ugye?
  Tudod a tudás, az hatalom… Ha egy vallási irányzatnak nem voltak ilyen igényei, mint pl a buddhistáknak, azok még úgy ahogy megtartották a tudást, de több ezer év alatt, ott is olyan dolgok lettek fontosak, ami már nem a valós tudásátadásról szól, hanem csak pózolás. Hiába írták bele a szent könyvekbe, hogy ne fordítsd le más nyelvre, ne írj bele, mindig akadt aki ezt megszegte(nehogy már megmondják mit ne csináljak…), és szépen lassan ezer évek alatt a tudás kifordult önmagából, és lett egy torz valami belőle. Ennek ellenére ha az alapokkal tisztába kerülünk, akkor a morzsák passzolni fognak, és ha lehántjuk a hagymázas vallásos rizsát, akkor újra előbukkan a valós történet.
  Nem kell félnie Papp Gábornak, mert pl a Teremtőt max működésileg tudjuk definiálni, ami nagyon is jó és kell is, de nem tudjuk a benne található információt ledegradálni „bitekké”. Nem is lehet, mert számos univerzumot teremtett, amivel most is kapcsolatban van, gyakorlatilag végtelen információval rendelkezik, ami folyton változik, nem lesz belőle sohasem egy számsor. Véleményem szerint a jövőben a mostani vallásos világ leépül(ez jól látszik), és visszatér a gyökerekhez, mert elvesztette az igaz alapjait. Mikor visszatér az alapokhoz, akkor kéz a kézben fog járni a természettudománnyal, mert mindkettő ugyan arról beszél, és egymást segítik a világ megértésében. A mai szembenállás mesterségesen generált, pontosan azért, hogy ne rakd ki a nagy képet, és ne tudj kimászni ebből a szellemi karanténból, egyszerűen azért, mert ha kimásznál, nem lehetne sok ócska dumát lenyomni a torkodon(vallásos dogmák), és nem lehetne etetni mindenféle elméletekkel(tudományos dogmák).

  „Röviden ennyi”… 🙂

 86. Re:89
  Nem véletlen hogy a Buddha angol kiejtésben Budának hangzik…
  Említett személy hun gyökerekkel rendelkezik, konkrétan egy szkíta herceg volt.
  Kb ennyit a finnugor eredetünkről…

 87. 91 – dajtás:
  Ez nagyon szép, érdekes….. egyetlen egy sebből vérzik. Mi erre a bizonyíték? Galilei előtt az emberek csak ültek és gondolkodtak és megpróbálták kitalálni azt, amit nem láttak, de úgy gondolták kell lennie. Nem is mentek semmire, azon kívül, hogy születtek szép mesék. A tudást azóta csipegetjük fel, amióta kérdéseket teszünk fel a természetnek (kísérletezünk). De ez a tudás véges és messze nem teljes, de azt tudjuk, hogy ez a helyes út a megismerésre. Csakhogy a mai ismeretek megszerzése, megértése nem kis feladat. Éppen ezért a nagy tömegek nem állnak be a sorba, mert mesékben hinni sokkal egyszerűbb, mint például integrálni.

 88. 90. Dajtás

  Alapvetően rosszul magyarázod az öngyilkosok társadalmi megítélését.

  Az öngyilkos kivonja magát a társadalom vezetőinek uralma alól. A temető árok, meg a többi fenyegetés poklokkal stb., az alattvalók elriasztását szolgálja az engedetlenség csimborasszójától, az öngyilkosságtól.
  A nagyon kifinomult japán társadalom egészen másképpen viszonyul az öngyilkossághoz.

 89. 93. Tibor bá’

  „de azt tudjuk, hogy ez a helyes út a megismerésre.”

  Honnan?
  Ez a helyes út, olyan, mint a boncolás: Amihez hozzányúl, azt megöli… Így tesz a világgal is. Ha valóban a helyes út lenne, akkor nem Geddonokról vitatkoznánk itt.
  És az se biztos, hogy az „igazság” csak pár ezer IQ bajnok számára elérhetó dolog.
  Úgy gondolom, hogy amit te mesének hiszel, az a tömegek számára érthetővé tett viágmagyarázat, csak az évezredek során a szavak mögül kikoptak a jelentések, és más jelentésekkel lettek lecserélve.

  A modern tudomány olyan, mint az árnyék: A valóságnak egy vetütelét írja le, pontosan, precízen, de pont a lényeget zárja ki, azt, hogy a valóság ennél sokkal több.
  És ezért válik alkalmatlanná arra, hogy a teljes valóságról adjon képet.

  A világot nem a kvarkok meg bozonk szintjén fogjuk megérteni.
  Ezek elsősorban azok számára érdekesek, akik gazdasági hasznot remélnek új felfedezésektől.
  Kicsit olyan, mint amikor egy fényképet mikroszkóppal vizsgálunk. A kinyert információ valódi, és igaz, de magáról a képről nem sokat mond el.

 90. 97 – Attila:
  Onnan tudjuk, hogy eredményes. Az újabb és újabb megismerések pontosan támaszkodnak a megelőzőekre. A félrecsúszások, szándékos visszaélések hamar kiderülnek.
  Az a nevetséges blabla, amit itt néhányan áhítattal olvastok, pucéron áll a vizsgálódás előtt. Tegyünk egy próbát! „Még a virágoknak is van lelke”. Minden virágnak? Akkor is, ha két virág is kinő egy hagymából. És van lelke a világ melletti levélnek is? Tehát egy virágtőn több lélek is lehetséges? Lehet, hogy minden levélnek is van külön-külön lelke? És miért így van, miért nem úgy?— Ki találta ki először, hogy a virágoknak is van lelke? És honnan lehet ő abban biztos, hogy ez igaz? Mert olyan valakitől tud róla, aki
  állítja, hogy ezt tudhatja?

 91. 98. Tibor bá’

  „Onnan tudjuk, hogy eredményes. ”

  Teremészetesen, anyagilag.
  Egy réteg piszkosul meggazdagodott belőle.
  De a világ működéséről, a mikéntekről, meg az alapkérdesekről SEMMIT se mondott el.

  A virág lelkét onnan „tudjuk” hogy elfogadjuk azt az alapkoncepciót, amiről dajtás ír.
  Erről az oldalról ugyanúgy kötözködésnek tűnik hogy akkor hogyan is van egy hagymáról két virág esetém, mint elfogadni azt, hogy egy foton át tud menni két lyukon is egyszerre…
  Aki megtanulja a fizika erre eső tételeit, az elfogadja ezeket a furcsaságokat.
  Aki beleássa magát a lélek dolgaiba, annak nem ilyen szinten vetődnek fel a kérdései a virágok lelkéről sem.

  Amit kijelenthetünk, a „lelkes” világnézet sokáig egyben tartotta a világot.
  A leleketlen világnézet pedig pár száz év alatt tönkrette nem csak az ember, hanem az egész bioszféra életterét, mert a „tudomány” főleg a kapzsiságot szolgálta.

 92. Re:93 Tibor bá’
  Ezek kérlek alásan nem tündérmesék… 🙂
  Eleve ott van egy prekoncepciós hiba, hogy előttünk nem volt fejlett/fejlettebb civilizáció. Van egy rossz hírem, volt, mi csak egy negyedcivilizáció vagyunk…
  Több olyan anomáliát is lehet találni arra, hogy volt nem is egy fejlett civilizáció a prehisztorikus időszakban, pl az Indus völgyében, ahol konkrétan azt írják le hogy az Istenek milyen repülőkkel utaztak!, keress rá a Vimana kifejezésre, sok ezo-technohalandzsa közt találni autentikus leírásokat… De akad némi probléma azzal, hogy Piri Reis honnan a bűbánatos francból ismerte az Antarktisz földrajzát, miközben hivatalosan több száz évvel később fedezték fel ezt a kontinenst… Azt meg sem említem, hogy Közép-Dél-Amerikában úgy tudtak építkezni, hogy 1mm-es tűrésen belül munkálták meg a gránit monolitokat, ami mai technikai színvonalon is erősen nehézkes. Azt meg sem említem, hogy hogyan mozgatták a több száz tonna összsúlyú köveket, de tudom, görgetett fával, amivel egy probléma volt, nem ismerték az indiánok a kereket… Azt az anomáliát külön megemlíteném, hogy a kínai Tiltott város díszei alumíniumból vannak(több mint 500 évesek), amivel csak egy apró bökkenő van, hogy nem kohósítható a timföld, csak elektrolízissel lehet előállítani, és egy erőművi betáppal, mert erre pár galvánelem teljesen alkalmatlan…
  Egy szó mint száz, amit ma az ókori, vagy prehisztorikus történelemként beadnak, az ordas nagy hazugságok egyvelege, bőven volt olyan fejlettségi szint, amitől a mai fizikusok nagy része nagyokat pislogna. Ebből maradt ránk egy kevés zanzásított tudás, és kb az utóbbi 100 évben kezdtünk kimászni a szellemi gödörből, ahol most újra rostokolunk, mert a fősodor ellenérdekelt a továbblépésben.

 93. Re:98
  Egyszer már leírtam, hogy vannak csoportlelkek, és vannak egyedi entitásként működő lelkek is. Növények jellemzően csoportlélekkel vannak „megáldva”, amit közvetetten be lehet bizonyítani. Pl Indiában van egy bambuszféle, ami egy napon virágzik, függetlenül a helytől és időjárástól. Mitől tudja az egymástól teljesen elszigetelt populáció, hogy egyszerre kell virágozni? Telefonálnak egymásnak, vagy füstjeleket küldözgetnek?
  Frászt, van egy kvázi entitás/lélek, ami szét van darabolódva millió és millió részre, mindegyik egy pici önműködő lélekdarab, de együtt egy egészek, és közöttük van egy száluniverzumos kapcsolat, ami a lélekdarabkák születésekor jött létre, ezzel biztosítva az egymás közti kommunikációt, és az egyszerre virágzást.
  Nem csak növényekre jellemző ez a fajta szervezési és működési elv, jellemzően olyan élőlényekre, akik csak csoportosan élnek túl, pl a rovarok nagy része, vagy a halak nagy része, de érvényes ez a madarak egy részére is. Külön önállóan funkcionáló lelkek pl a majmoké, de ugyan úgy az embereké is. Ami még fontos, hogy a lelkek „darabszáma” nem fix, folyton születnek, és olvadnak vissza az Isteni lélekbe.
  Pl az emberi lelkek indulásként üresen születnek(ugyan ez érvényes minden lélekre), nincs bennük semmi információ, de az idők/karmikus korforgások során egyre többet és többet tudnak meg és tapasztalnak meg. Ilyen hely maga a Föld is, mert ez a bolygó egyfajta tanuló bolygó, és ide jönnek a síkuniverzumból a friss és ropogós lelkek. Kvázi ez a bölcsi-óvoda szint amiben élünk(emberek egy része tényleg ilyen szinten mozog…), és innen lehet tovább lépni, feltéve ha letettük a vizsgákat. Leggyorsabban 12 élet alatt lehet letudni a vizsgát/vagy egyből megvilágosodni, de ezt igen-igen kevesen abszolválták, mondhatni ez a kivétel, mint az általános szabály. 12 életet nem a kisujjamból szoptam, ezek az égövi jegyek számai… Minden jegyben meg kell születni, és az életet minden aspektusból meg kell élni, aminek a záróvizsgája a skorpió jegyben való élet és megfelelés.
  Egyszóval akinek skorpió jegyben született gyereke van, lehet hogy ez lesz az utolsó köre a 3D-s világban 🙂

 94. „Közép-Dél-Amerikában úgy tudtak építkezni, hogy 1mm-es tűrésen belül munkálták meg a gránit monolitokat, ami mai technikai színvonalon is erősen nehézkes. ”
  „meg sem említem, hogy hogyan mozgatták a több száz tonna összsúlyú köveket, de tudom, görgetett fával, amivel egy probléma volt, nem ismerték az indiánok a kereket”

  Sokszor találkozunk ezzel a problémával, ellentmondással. Technikailag fejletlen népek olyan, évezredeken át fennmaradó produkciót alkotnak, aminek megismétlésére napjainkban sem vállalkoznak. Adott a kérdés, hogy csinálták?

  A ma fiataljai, már megtudják saját bőrükön, miként is működtek ezek az ellentmondásos korszakok.

  Mi is történne az emberekkel, a világunkkal, ha összeomlasztanák a pénzrendszert és gajra tennék a villamossági berendezéseket és ezzel a telekommunikációt is megszüntetnék?
  A pénzrendszer már az összeomlás szélén, a jólétet biztosító energiától minket bármikor el tudnak vágni. /EMP pusztító hatását 1958-ban fedezték fel/
  A gyanúm egyre inkább testet ölt.
  Akkor erősödött meg az elképzelésem azzal kapcsolatban, mi is a világot pénzügyileg, technikailag uraló elit(ek) terve, mikor valaki belinkelte egy Észak-Koreából szökött lány beszámolóját, aki elmondta, a vezetőjükre a nép úgy tekint, mintha isten lenne.

  Adva pár ember, akik bedönthetik bármikor a pénzügyi rendszert és a hatalom döntéshozatalában elfoglalt helyükből adódóan, elrendelhetik az EMP-et. Tételezzük fel, hogy technológiai tudásban jó 20-30 évvel előttünk járnak.
  Ha ezek megtörténnek, akkor hamarosan megszülethetnek a félistenek. Négy generáció és a megmaradt, tudástól és technikától elzárt lebutított emberek félistenként fognak nézni a felettük repkedőkre.
  Röviden. Ezek a jóemberek a fáraók korát fogják visszahozni.
  Ez egy olyan állapot lenne, ami pár ezer éve már volt. A csúcstechnikát ismerő, bírtokló félistenek gigantikus építményeket szintén létrehoznak úgy, hogy az alattvalóknak még a kereket sem kell, hogy ismerjék.
  Sokkal stabilabb, nyugisabb, konfliktusmentesebb rendszer, mintha egy világkormánnyal bajlódnának.
  Hacsak nem akad egy félisten aki a múltból felbukkanva keresztbe tesz nekik.

 95. 102.
  Rájöttem arra, hogy valami rokoni kapcsolatban állhatsz a Prófétával, és a frigyládán keresztül küldi számodra a napi infót. Más alternatíva nem lehet, vagy talán még elképzelhető, hogy túl sokat éjszakázol a net előtt, és a frusztrációd oldására kifejezetten jót tesz ez a sok „igazság, és tény”, amit el akarsz velünk hitetni. Egy ideig még az ember olvasgatja a sok Jókai-terjedelmű „okosságokat” , emészt, és elgondolkodik, de utána rájön arra, hogy inkább becsömörlik ettől a sok faszságtól a csoportlelkekkel kezdődően, a lelkek darabszámával bezárólag amit ideteszel. Apám kilencven éves, és az életében soha nem foglalkozott a lelkek fix darabszámával, és azzal sem, hogy „üresen” született-e, vagy sem..Viszont tartalmas életet élt, – és él most is – boldog ember és sohasem hallottam tőle, hogy majd ha fönt lesz az öregnél, akkor leszól sutyiban, és elmondja majd a heti lottószámokat, hogy segítsen. Ezzel szemben mindig azt szajkózta, hogy a munkámat végezzem el tisztességesen, és tervezzem meg mindig a másnapi feladatomat.
  Se nem lesz több pénzem, se kevesebb azzal, hogy tudnom kellene mi lesz velem a jövőben, és netán milliomosként születek ujjá, vagy te leszel Anglia királynője. Kit érdekel?
  Viszont nagyszerű ezoterikus oldalak vannak a neten, miért nem fejted ki ott ezeket a tuti információidat bizonyára nagy olvasóközönséged lenne, meghagyva nekünk ezt az oldalt a jelen realitásaival..

 96. 104 – Ada:
  Nagyon szépen fogalmaztál Ada. Én ezt a félkallantgyúst inkább elküldeném a bús, büdös picsába, hátha ez utóbbinak is van külön lelke. De vedd észre. A nép felének még itt is kell – le is vakarom az „értelmes” szót. 😀

 97. 103. Ada

  Valamitől akkor is funkcionálsz, valami vagy valaki gondolkodik benned, valami összehangolja a sejtjeid működését.
  Az igaz, hogy se több se kevesebb lovéd nem lesz tőle és az is könnyen meglehet, hogy a miértek nem izgatnak különösebben.
  Hadd mondja dajtás, kinek árt vele? Látod kb. 20 % vevő rá míg ez az orbános posztoknál sem rosszabb arány.

  Egyébként nem a frigyládából nyeri az infót, bár szétröhögtem magam a hasonlaton.
  Ő csak visszamond információkat és láthatóan érti is, míg ez nem mindenkire igaz.

  A világ egy bonyolult hely, sokféle célt lehet találni benne. Valaki magyarázatokat keres, valaki a jelen realitásaival foglalkozik, valaki zabál és b@szik.
  Mind megmurdel a végén. Az életünk információk áradata, minden pillanatban. Az információ nem rohadó dolog, nem eszik meg a kukacok. Hová lesznek?

  92 éves nagymamám abszolút „realista”, most is a „földön jár”. Pedig foglalkozhatna azzal ami hamarosan ránk vár, akár azért is, hogy a mesékben megnyugvást találjon.
  Az igazi realisták persze nem áltatják magukat mesével, pedig megnyugvásukban észre vennék mit is mulasztanak.
  Azzal kell kezdeni az önismereti munkát, hogy azt kérdezed ki az aki figyel bennem, aki látja a körülötte folyó történéseket. A szemem lát és az agyam feldolgozza, idáig rendben, de ki érti ezt meg?!Te? Hát nem te vagy az agyad és a szemed?
  És akkor minek is a birtokos jelző valamely testrészedre?

  Egy klasszikus egysoros Weöres Sándortól:
  „A lámpa nem látja önmaga fényét, a méz nem érzi önmaga édességét.”

  Szerinted Weöres Sanyi bácsi is hülye volt, netalán nem volr realista és értelmes sem? A többi makmarci sem, mint Jézus és társai? Mindenki hülye, csak mi tudjuk a frankót.

 98. Az emberben elég sok szabályozó mechanizmus van, amitől az egyik testrész képes a másik működésétől függően szabályozni, alakítani magát. Idegrendszerre, nyirokrendszerre, hormonrendszerre gondolok. Nem mindig mindenkinél működik úgy ahogy kell: ez esetben alakulnak ki a betegségek. Amit kevésbé ismernek, az talán a tobozmirigyünk. Suliban még 30-35 éve a csecsemőmirigyről nem tudták mire jó, ma már tudják

  mellesleg még egy kérdésem
  Melyik az az indiai virág, amelyik egyedei mindenütt egyszerre egy időben virágoznak?

 99. 103 Ada
  104.Tibor bá
  Kedves Ada és Tibor bá, ne fikázzátok jóravaló dajtás fórumtársunkat, aki jószándékkal és jóhiszemúen igyekszik megosztani velünk az ő lelkének kedves vonzalmát, az ezoteriát, az ő magasröptű szellemi elmózsiáját, mintegy egy szomjas-éhes embernek nyujtván egy korty vizet, darab kenyeret.
  Ilyen emberekre is szükség van a mai világban, de még mennyire.

 100. 101.dajtás
  Fogalmad sincs, mennyire tisztellek, ugy ahogy viszont rendkivül messze vagyok életfelfogásodtól, az elvont, a földöntúli, ezoterikus vonzalmadtól.
  Nagyon rendes, jólelkű és jószándékú embert sejtek benned, aki viszont-legtöbbünk véleménye szerint- nagyonis beleásta magát egy témába, amit dicséretes igyekezettel osztasz meg velünk, de ami átlagfelfogásunkat nézve, bizony nehéz, homályos és elvont.
  Hadd tenném szóvá, kedves dajtás, hogy hosszú és eléggé homályos hsz-idet nem mindig éretem, néha akár a felét sem, ergo kialakul egyfajta ellenérzés, NEM NÁLAM, én végtelenül türelmes vagyok irántad, de lásd, másoknál nem igy van.

 101. Na jól van emberek. Holnap folytatom egy posztban.

 102. 108. Miért gondoljátok, hogy ez pusztán csak vonzalom?
  Ezt is érdemes megnézni, pusztán Déri miatt is, fantasztikus a humora. Nagyon szerettem és a mai napig szeretem a kérdezési stílusát.
  Ezek az emberek bizonyítottan meghaltak, az ő tapasztalataik miért irrelevánsak egy olyan témában amiről itt sokaknak halvány fogalma sincs. Netán nem tűnnek elég értelmesnek?:-) Szerintem legalábbis érdekes.

 103. 111 – balázs:
  Déri János akkor már tudta, hogy gyógyíthatatlan rákban szenved és hamarosan meg fog halni. Naná, hogy mindent megragadott, mindenben hitt, ami biztosította számára a végleges halál elkerülését. – Különben a halálközeli állapotról volt már egy nagyon jó poszt, ami tökéletesen megmagyarázta a jelenséget. Sajnos a megértéséhez kellett némi intelligencia, és néhány dolognak a megértése. Persze aki hisz, az ilyesmivel nemigen rendelkezik. 😀

 104. Re:102 Ada
  Kicsit félrelőttél, mert a Frigyláda nem médiumi eszköz, hanem egy nem földi fegyver, de értettem a poént 😉
  Az összes általad zagyvaságnak titulált magyarázat tisztán hazai termék, mondhatni made in hungary, ősi vallási tanok természetesen nem, de ki akarna plagizálásért perelni érte, talán az Isten :)) ?
  Nem vagyunk egyformák, én pl 10 évvel ezelőtt hasonló írásokat kb a sarokba dobtam, vagy kitámasztottam vele a széket, mert szó szerint idegesítettek. Kellett némi elmélyülés az életemben, hogy emészthető legyen ez a látszólagos ezohalandzsa. Annyit elárulok neked, hogy nem egy kolostorban élő szerzetes vagyok, aki tömérdek szabadidejében marhaságokon agyal, egymagam tartom el a családomat(2 kis gyerek, 1 feleség :), 2 autót, 2 vállalkozást, és még „dolgozni is kell néha”, mert vatikáni valutára nem adnak kenyeret.
  Ezen felül agyalok hasonló témákon, de ez is csak egy mellékvetület, mert ha alapjaiban akarja megismerni az ember a világot, akkor nem a végével kell kezdeni(teremtési folyamat legvége a lélek és az anyag/földelem).
  Más kérdés, hogy a furcsa világlátásom azt eredményezi, hogy olyan problémákra is tudok válaszolni, amire nagyon nagy többség nem, és ezt a fajta becsípődést egy ideje műszaki területekre is átfordítom, ami inkább megerősít a „hitemben”, mint megcáfol.
  Szkeptikusok nagyon nehezen eszik meg azt a kását, mikor „ezos” gyökerű elméletből valós műszaki megoldás születik, annyit elárulhatok…
  Ne aggódj, nem indítom el a lélekgyárat a sufniban, túl bonyolult megcsinálni 😉

 105. Re:109 bálint
  Kis kikacsintás feléd: Frigyláda ma Axúmban van, de nem viheti el senki onnan, mert ma már nincs jogosultsága elvinni senkinek sem, még nektek sem. Németek megpróbálták a 40-es években ellopni, ahogy a megpróbálták a Szent Grált megtalálni, és ahogy el is vitték Longinus lándzsáját, mert azt remélték, hogy ennek a három tárgynak a birtokában legyőzhetetlenek lesznek(nem álltak távol az igazságtól), de mint tudjuk nem lett meg a „csecse-becse” gyűjtemény, és el is veszítették a háborút 🙂
  Igazság az, hogy a náci németek okkultista becsípődése nem véletlen volt. 30-as években feltúrták fél Indiát és Tibetet ősi vallási iratokért és tárgyakért(szvasztika is innen származik, amit plagizált és lejáratott Hitler), mert rájöttek arra, hogy az ősi tudások rejtenek olyan technikára átfordítható megoldásokat, amikkel hatalmat és dominanciát érhetnek el. Ha nem szaladnak bele egy erőforrás korlátba(szerencsénkre), akkor a mai világ nagyon másként nézne ki…

 106. Re:111
  Köszönöm ezt a videót, nagyon szépen elmondott mindent Jankovich úr, ritka az ilyen hiteles ember. Emelem süvegemet ha él még, ha nem!

 107. 113. dajtás
  Tudnál mondani egy példát arra, amikor „ezos” gyökerű elméletből valós műszaki megoldás született, tehát valami olyasmi, amit bárki megvehet a boltban?

 108. Re:115
  Igen, született már eszköz ebből az elméletből, pl gravitációs távcső, ami már képpé alakítja az objektumok jelét, jelenleg folyik egy kutatás atomenergetika témában, volt anno egy nem konvencionális hajtómű is,amire a NATO rátette a kezét,és a fene se tudja mi lett belőle… Biztos sokkal több minden született az elméletből,de én se tudhatok mindenről…

 109. 113. dajtás
  „Igazság az, hogy a náci németek okkultista becsípődése nem véletlen volt. 30-as években feltúrták fél Indiát és Tibetet ősi vallási iratokért”

  Volt egy dokumentumfilm amiben a náci okkultisták voltak hogy építettek is egy központot némrtországban azthiszem himler vezetésével.Voltak gyűléseik is.És egy giga komplexumot terveztek vhol németországban ami nem épült meg.

  A végén kiderült himlert beetették az egésszel az alattalévők.Himler elhitte mindezt, őt a tisztek meg kiröhögték.A végén kiderült hogy mindent azért csináltak hogy addig se kelljen a frontra menni harcolni. Lehet fél indiát is emiatt járták be az alattvalók: addig sem kelllett a fronton harcolni hanem indiai körutazásokat tettek.

 110. 117. dajtás
  Ha jól értem, akkor nem tudsz olyan “ezos” gyökerű elméletből származtatott műszaki eszközt mondani, aminek a meglétét bárki ellenőrizheti. A „valakik megcsinálták, csak eldugták és nem mondják meg” típusú eszköz nem ér.

 111. Bocs, nem azért nem írok, mert „nem akarok nyilatkozni”, hanem mert nem járok annyit ide.

  2009 óta olaj a bioüzemanyag, az LNG és a finomítói nyereség is, előtte csak a könnyűolaj számított. Ez úgy szőrmentén kihüvelyezhető az IEA éves jelentéseiből. Campbell, Hubbert és magyar kis hívük (én) először 2008-2012 közé tettük, sőt Campbellék 2006-ra a kőolakitermelés csúcsát. Mondván, nem lehet a kitermelést még szinten sem tartani. Hát lehet. Iszonyú áron (palakitermelés 3-as EROI-val, Alberta letarolásával stb.) lehet. Ennek ára van. Ez 60-80 dolláron térül meg.

  De az OPEC+USA azt szeretné, ha a többiek (a gonosz tengelye, Venezuela és az oroszok) kifeküdnének. És ezért szinte bármit megtesznek, így marad alacsony az olajár. A fejlődők igénye nem nőtt úgy, ahogy a pro-peak kutatók várták, így aztán az OECD-ben fellépő maradvány, mivel 10% körül esett vissza a kereslet és közben az USA majd belefulladt a palába, több, mint a kereslet felfutása a fejlődő országokban. És a számítás majdnem bejött. AZ oroszok szenvednek, Venezuela bedőlt végleg, de Kanada hagyományos olaj és palája is bedőlt, és majdnem bedőlt az USA palája is.

  De ha megnézi az ember darabonként az OPEC+RUS kitermelést, azt látja, hogy abban csak az USA-é és az oroszoké nőtt 2010 óta. Közben az alacsony ár érzékenyen érinti az oroszokat és az USA-t is, a pala bedőlögetése (még nem tömegesen) miatt az USA kitermelése 2015 óta ismét csökken, beteljesítve azt a – különben matematikailag bizonyított – tételt, hogy alacsonyabb EROI-jű termékkel nem szárnyalható túl egy korábbi, jobb EROI-s termékkel elért csúcs. 2013: 7,5 mbpd, 2014: 8,7 mbpd, 2015: 9,4 mbpd, 2016: 8,8 mbpd. És nem érte el azt as szintet, hogy ne szoruljanak importra. Még 2015-ben sem. pedig mindenki erről beszélt 2011-ban, amikor megindult felfelé, csak a pro peak kutatók nem osztoztak a hurráoptimizmusban.

  A könnyűolaj tekintetében az USA és az oroszok nélkül a világ kitermelése nagyon lassan esik 2009 óta, velük együtt platón van 2015 óta. Azt hiszem, hogy nem tévedtünk túl sokat, csak pár évet. A pala ezen az áron sosem fog megtérülni, és soha nem lehet felskálázni 8-10 mbpd fölé.

  Most nem érek rá jobban, de ha valamit rosszul tudok, vagy valamit kérdez valaki, igyekszem válaszolni.

 112. 120. Hetesi Zsolt

  Nagyon nehéz olaj fronton jóslatokba bocsátkozni, mert a politika bármikor, érdeke szerint képes felülírni a józan észt és gazdaságosságot.

  Azért nagyon kíváncsi lennék a statisztikákra, hogy a világ jelenlegi szénhidrogén fogyasztása miként oszlik meg a felhasználási területek,
  gazdasági ágazatok között
  és esetleg a lakossági felhasználáson belül is.

  Tudom sokat kérek, de kérném azt is, hogy egyes ágazatok esetében mennyiben nem helyettesíthető a szénhidrogén (Pl. műtrágyagyártás, műanyagok, stb.)

  Köszönettel

 113. 121: Hú, hát ez elég nehéz, szerteágazó kérdés. Úgy 70% energetikai célú az olajból, a többi petrolkémia. Gáznál egy része, ennek most nem néztem utána, úgy 5-10% LNG, a többi direkt energia, egy kisebb részből szintetikus üzemanyag és H2 lesz. A szén teljes egészében energia, iparban is használják, a gázt is. Pontos statisztikákhoz nagyon sokat kellene kotorászni a régi és a mostani tanulmányok közt, amik a must read mappámban várják türelemmel sorsuk.

  Műanyagok: gyk 10% körül lehet természetes alapanyaggal pótolni, de az meg termőterületet vesz el. A műtrágyát megújuló energiával is elő lehet állítani, de nem annyit, amennyit ma használunk. Itt sem tudok fejből pontos arányokat.

 114. 119. Hetesi Zsolt
  Köszönjük a nyilatkozást, ez is segítség nekünk.Nem arról van szó hogy rágalmazunk, csak szeretnénk (legalábbis én) tisztább képet látni arról hogy mikor várható nagyobb gebasz,nem mintha várnánk, de gondoljuk hogy örökké nem tartható fenn a 100$ alatti olajár.Habár az egyik hírportálon olvastam egyik nagy elemzőtől hogy 2020-ra is még 60-80$-os olajárat várnak.

  „AZ oroszok szenvednek, Venezuela bedőlt végleg, de Kanada hagyományos olaj és palája is bedőlt, és majdnem bedőlt az USA palája is”
  Ezt hogy érted? Ha esetleg 100$ fölé megy az olaj akkor lesz még palaolaj Kanadában kitermelésre ? Ha jól olvastam elég sok pala van még.Persze rossz az EROI-je, de talán a hagyományos olaj lefutását tudja egy pár évig kompenzálni a pala.Nem értek hozzá csak feltételezem.
  Szerinted USA kb. hány évig tudja még lenn tartani a nyomott árakat?

  Illetve mi a helyzet a földgázzal?Mert mondják azt is hogy ha fogy az olaj akkor abból „még” van így a lefutó olaj helyettesíthető LNG-vel.

  Illetve mit gondolsz az elektromos autókról? HA nagy darabszámban elterjednek gond lehet az elektromos töltésük hálózatról. Illetve a lítium akksi.Ugyan pár darabot ami most van az utakon még le lehet gyártani de tömegesen pl. az autópark 50%-át lecserélni már szerintem gond lehet.Habár olvastam valahol hogy cseheknél és bolíviában találtak lítiumlelőhelyeket kiszáradt tavaknál valami 40 millió tonna-nem tudom igaz e….

  Összefoglalva: nem akarlak felesleges munkába taszítani a kérdéseimmel:D. Csak jó lenne látni egy körképet hogy akkor kb. mikorra lehet nagyobb gond az olajból illetve lehet e gond az elektromos autók átállásával(töltői kapacitás+lítium)?

  Mert most mindenki hurráoptimizmusban szenved a megújulók miatt, de a német hadsereg is adott ki egy tanulmányt ami említi hogy ebből komoly gond lehet ,gondolom hogy nem egy gagyi tanulmány volt az sem.
  Mindemellett még ezek a forgatókönyvek is bejöhetnek:

  „Leegyszerűsítve a globális olajpiaci előrejelzést, két forgatókönyv a lehetséges:

  1. 2025-ig kis mértékben csökken az olajkínálat, 2015-2025 között kb. 10%-al, ez a legjobb forgatókönyv és kicsi a valószínűsége.

  2. 2020-ig lényegében nem csökken, hanem 90-95 millió hordó körül ingadozik, majd 2020 után beszakad. Ez a legrosszabb és a legvalószínűbb forgatókönyv.”

  Legfeljebb a pala és a megújulók és esetleg válság miatt pár éves késéssel.
  De mindemellett pedig :
  „Kína olajimport szükséglete 2020-ig. A 2014-es 6-7 millió hordó/nap 2020-ra 11 millióra emelkedik”
  ami óriási mennyiség,és nyugtalanító még a nagy Kínai megújulós beruházások ellenére is.

  3 forgatókönyv: lineáris gazdasági visszaesés, rendszertelen-ciklikus gazdasági visszaesés és teljes gazdasági-társadalmi összeomolás.A legvalószínűbb végeredmény a teljes összeomlás.

  Az pedig valószínű hogy 10 év múlva nem lesz átalgbélának egy teslaautója napelemes töltővel…

 115. 123: „Habár az egyik hírportálon olvastam egyik nagy elemzőtől hogy 2020-ra is még 60-80$-os olajárat várnak.” Ezek gyakorlatilag sosem jönnek be.

  A pala kitermelése még sokkal több beruházást igényel, mint a hagyományos mezők. Ezért nem úgy megy, hogy ha ismét nő az ár, akkor megint elkezdik kitermelni. Oda kell települni ismét, fel kell frissíteni a közműrendszert, és 2-3 év csúszással nekiállni.

  Birol bácsi, az IEA egyik főmuftija, mikor az NFM-ben volt szerencsém találkozni vele 2010-ben talán, már verte az asztalt, hogy alacsony az ár, és ezért nincsenek nagyberuházások, azaz a jövő olaját nem készíti senki elő kitermelésre. A ma termelő könnyűolaj-mezők évente átlagosan olyan 3-4%-al adnak kevesebbet, mint előző évben. Így csak a szinten tartáshoz is kellenek új mező beruházások, de ezek sorra halasztódnak.

  A Bundeswehr tanulmányáról én írtam először magyarul, másnap már a miniszterhez kellett mennem, négy napra rá valaki feltörte minden postafiókomat. Aztán kiküldtek hozzájuk tárgyalni Berlinbe. Figyelemre méltónak találták a könnyűolajos modellünket, ami egyébként egészen nagyjából mostanig jól hozta a kitermelési adatokat, nekik akkor olyanjuk nem volt, a tanulmány súlyozva átlagolta 8-10 nagy előrejelző csoport adatait és 2010-2020 közé tette ez alapján a csúcsot, 2010-hez közelebbi dátummal. A kormány aztán elbalf*szkodta a további együttműködést, saját pénzen meg nem tudtam akkor a 134 ezres fizetésemből Berlinbe mászkálni.

 116. 114. dajtás

  „Igazság az, hogy a náci németek okkultista becsípődése nem véletlen volt. ”

  Lehet.
  Nekem szöget ütött a fejembe, hogy az első világháború utáni bojkottban 900 000 német halt éhen, és a folyamatos jóvátétel miatt nehezen lehetett talpra állni.
  A ’29-es pénzügyi válság is rájuk volt szabva…
  Szóval, ha nem is technológiai előnyökre lefordítható okkult tudást szedtek össze, mindenesetre tömegmanipulációban, lelkesítésben, az emberekből a maximum kihozásában az átlagnál sokkal jobbak voltak, hogy vert helyzetből, lerongyolódva, Európát tokkal-vonóval le tudták volna nyelni ha az USA nem száll be.
  Valahol azt is hallottam, hogy a modern rock koncertek sok elemet felhasználnak a hitleri beszédek stílusjegyeiből, szinpadképből, hatásmechanizmusokból…

 117. 125.

  Azért ha Amerikából nem pénzelték volna annak a kis bajszos emberkének az ideológiáját és ténykedését, ha az amerikai tőke az európait (0, mivel az angolok éhen akarták veszejteni őket) sokszorosan lekörözve nem jelenik meg Németországban, cseszhették volna attól az okkultizmusukat…..

 118. Németország az elvesztett első világháború, a hatalmas jóvátételi kötelezettsége, majd a gazdasági válság ellenére, rakéta sebességgel a világ élvonalába ugrott.
  Ez a nemzetiszocialista gazdaság irányítás következménye volt.
  Kivonták magukat a nemzetközi pénzügyi világ bilincséből. Ez nagyon nem tetszett az akkori világ vezetőinek. Jól nyomon követhető, mindent megtettek Németország provokálására, belecsalogatták egy olyan háborúba amely nyerhetetlen volt.
  Igen, ehhez kellett az őrült Hitler és bandájának remek propagandája is.
  A munkaalapú társadalmat hirdették és gyakorolták.
  Vitya is elkezdte ez mondogatni, de hirtelen teljesen abbahagyta. Szerintem rászóltak! Olyan emberek akiknek a szava nagyon súlyos, akikkel szemben nem lehetséges kapálózni.

 119. 122. Hetesi Zsolt

  Köszönöm a választ.
  Szóval akkor mégsem olyan nagy a baj, csak az emberiségnek a meglévő energiapotenciálját ügyesen kell felhasználnia, hogy egy újabb fajta, bőséges energiahordozóra álljon át, ameddig megvan rá az ” energia fedezete”, képessége.

  Ha a politikusok ezt a szűk pár 10 évet is (jó szokásaikhoz híven elveszejtik, mert nem a gazdaságosság és mérleg a döntő, hanem a politikai célok és akarat megvalósulása),
  akkor az emberiség akár vissza is térhet a szénalapú társadalomra?

  Azért az megnyugtató, hogy a szénhidrogének több mint 70%-ban csak energiát szolgáltatnak,
  azaz kiváltásuk kimondottan szinte csak energetikai probléma,
  amit az értelmes ember képes megoldani, már ha a vezetőik hagynák.

 120. 127.

  már alig várom, hogy a vitya is olyan frappáns kis bajszocskát növesszen……..

 121. 123. Hetesi Zsolt
  Az én nézetem kb ez akkor most:
  Akkor összességében elmondható és ami fix adat a fő forrás azaz a hagyományos mezők kiürülése évi 3-4%-al.A palaolaj az hab a tortán ideig óráig(pár évig) lehet bányászni.
  A napi felhasználás 90 millió hordó, nagyjából ez évi 3-4%-al csökken azaz évi 3 millió hordóval kevesebb termelhető ki napi szinten.Tehát a példa kedvéért jövőre már 90m helyett kb 87 millió termelhető ki napi szinten. Amíg a napi 3 millió hordó helyettesíthető palával vagy megújulóval addig nincs gond.Sőt még lehet utána sem mert ha az ár egy picit megy fel(átlagember számára még elviselhető szintre) akkor a kereslet visszaesik.Habár megnézve pl Pestet vagy kínát kocsi kocsit ér….
  Összegezve tehát véleményem szerint az olajválság még beköszönthet 2020 körül és utána, főleg 2025 után… (addig van 7 év , elvileg a hagyományos mezőkből már csak durván 25-30%-al kevesebb olaj jön!!)
  Mindez csak azért mert ez adja a munkahelyek nagy részét még most…
  Átállnék én részleges önfenntartásra ,de ma még nem éri meg 5 kecskével meg 20 tyúkkal kínlódni főállásban , mert ma itt átlagban havi 200eft megkereshető.De ha beüt egy nagyobb gebasz akkor aktuális lesz az átállás, ezért lenne jó tudni hogy várható e nagyobb gebasz világszinten.
  Itt nem arra gondolok majd hogy felmegy 1 év alatt 20%-ot az élelmiszer ára, hanem majd sokkal nagyobb felfordulásra..Például mi van ha 2025 környékén az autóipar beszarik és csinálnak egy 50%-os leépítést ami öngerjesztő lesz.Persze most még ezt nem látjuk ,mert országunkban is megy a termelés és kacatgyártás ezerrel ,de ez átfordulhat hamar ….
  Az egyenlet sokváltozós nehéz a válasz.

 122. 120. Hetesi Zsolt

  Úgy tunik, hogy a prognosztizáló számítások a mai energiafelhasználást veszi alapul.

  Vannak számítások, amik figyelembe veszik a gigantikus pazarlást?
  Tele van az EasyJet, csak mert olcsó…
  A hétvégeken kb annyit autóznak a népek, mint a héten összesen (munkábajárás 10-20 km) de a hétvégén elugranak megnézni a nagyit az ország másik végében…
  És ott van a holland paradicsom szállítása Spanyolországba, meg viszont, és új zélandi almával ócsítják a borsodit…

  Emlékszem, amikor pár éve megugrott az üzemanyag ára, alig láttam az autópályákon valakit gyorsabban hajtani, mint 100 km/h…

  Nekem az az érzésem, hogy gigantikus tartalékok vannak a pazarlásban, és ez valamelyest lassíthatná az összeomlást.
  Ahogy körülnézek, úgy tunik, fele olaj is elég lenne…
  Volt a TED-en egy eloadás arról, hogy a megtermelt élelmiszer több mint fele a szemétbe kerül.
  Tehát a megtermeléséhez sükséges energia is fölösleges veszteség.
  És még beszélhetünk a divatról, a 4 évenként kötelezoen lecserélendo autókról….

  Szóval újra a kérdés: Van olyan számítás, ami a pazarlás felszámolásával igyekszik az energiahiányt enyhíteni?

 123. 131 – Attila:
  Kár siránkoznod. Az emberiség így él, és ebből egy jottányit se enged. Kénytelen vagy a „business az usual” állapotot tudomásul venni. Vagyis tök felesleges mutogatni ezeket az adatokat.

 124. 131, 132: Szerintem Attilának igaza van.
  És be is következik önszabályozás, amint nőnek az árak.
  Pontosabban az önszabályozás folyamatosan működik, a kereslet-kínálat törvényeinek megfelelően.

  Attila írt is egy személyes megfigyelést a közlekedésből.

 125. 2009-ben 12%-al esett itthon a benzi és gázolajfogyasztás és ez jórészt az egyéni közlekedésből hiányzott. Most pörög a gazdaság, – ez nem politikai megállapítás, tényleg – és nő is a hazai energiafogyasztás, főként az ipari és a szállítási szektor nőtt a pár évvel ezelőttihez képest.

  Azt gondolom, hogy ha megint gazdasági növekedést akar valahol a világ, meglesz az olajhiány is.

 126. 131 Tiborbá
  Most akinek van pénze az nem tud visszavenni a fogyasztásból, főleg azért mert a net által pörög minden.Mindenkinek az kell(ene) amit a neten lát , design cuccok stb….

  A fogyasztásból majd csak a pénz szűke vesz vissza. Pl nincs pénzed wellnessezni.

  Régen nagyanám kimost a zacskót , nagyapám kiegyenesítette a görbe szögeket. Az akkori korban ez jó volt mert nem volt net és 90 tv csatorna ami azt sugalta hogy fogyassz. A világ nyugis volt , ma felpörgött , ezt magamon is észreveszem.

  Múltkor bontott fakonténereket hozattam és kivágtam belőlük a osb lemezt . Gondolkodtam mint a régi öregek hogy majd jó lesz valamire mart csak 15 eft volt és sok kijött belőle.A végén miután 2 napot szarakodtam vele azon gondolkodtam mi a szarnak kínlódok ezzel, inkább egy jobb munkahelyre kell menni ami havi 50-100 ezerrel többet fizet . De sajnos ez sok mindennel van így manapság, hogy nem éri meg nekiállni mint nagyapáink idejében , valahogy akkor más volt .

 127. 135 – andrew:
  Az értékek átrendeződtek. Ma 1 percnyi időd sokkal többet ér, mint 5 rozsdás szeg kiegyenesítése. – Különben megfigyeléseim szerint (családon belül) „ez még jó lehet valamire” alapon eltett dolgok az egyén haláláig gyűlnek, amikor is az örökösök mind kihajítják. Ez volt nagyapámnál, apámnál és velem is ez lesz.

 128. Na ez pl. egy érdekes cikk, ami hozhat fordulatot késést az energiaválságba:
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/gigantikus_afrikai_naperomu_taplalhatja_europa_elektromos_autoit.3.258767.html

  7 millió elektromos autó töltésére lesz elegendő,ami nem kevés , de EU szinten talán nem sok . De a majd kieső olajat tudja kompenzálni(?)
  Persze ez egyben kérdés is lenne Hetesi Zsolthoz hogy röviden mi a véleménye az ilyenről? Megmenthet minket vagy csak kitolja az összeomlást?

 129. 132. Tibor bá’

  „Az emberiség így él, és ebből egy jottányit se enged.”

  Hogy hogy él az „emberiség” és hogy miből mennyit enget, az NEM tőle függ, hanem a vezetőitől.
  A középosztály szerinted önként számolja fel magát?
  Önként adósodik el majdnem mindenki?
  Önként esznek ipari hulladékot?
  Nyilván nem… Urai ebbe a helyzetbe lavírozták őket, hogy választhatnak a Coca Cola meg a Pepsi Cola között, de friss tiszta vizet már nemigen…

  Hidd el, ha a világ urai az életüket féltenék attól, hogy mennyi energiát használunk, akkor nem férne bele az olaj árának alacsonyan tartása csak azért, hogy az oroszokat szivassák.

  Nézd meg… Ugyanezek rászabadítják a fekete migránsokat Európára, és szinte SEMMI ellenállás…
  Valóban úgy tűnik, hogy a „modern” és felvilágosult emberekkel azt csinálnak amit akarnak.

 130. 138. Attila (PV)

  Teljesen egyetértek veled.

  A mesterien megfont propaganda hálójában vergődik az emberek nagyobb része.

  Nem számít az iskolai végzettség, a doktor urakat ugyanúgy befonják, mint a prolikat. Legfeljebb az értelmiség csúcsait megvásárolják.
  A nem eléggé „felvilágosult” munkásnak meg a fejére csapnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük