(450) Tibor bá blogja – Műhold háború

önarckép2008. február 20-án éjjel, Robert Gates, az USA hadügyminiszterének mobilja a Hawaii felé tartó repülőgépen megszólalt. A hívók a Vezérkari Főnök helyettese,  James Cartwright tábornok, és  a Stratégiai Parancsnokság főnöke, Kevin Chilton, a légierő tábornoka voltak. Közölték a hadügyminiszterrel, hogy 23 év után megérett az idő a titkos, amerikai műholdelhárító kipróbálására. Még aznap éjjel az amerikai tengerészet Ticonderoga-osztályú rakétája telibe találta az USA 193 nevű kémműholdat. A SM-3 típusú rakéta 3 perc alatt érte el a 240 km-es pályán keringő műholdat, elzúgott mellette, megfordult, majd 40.000 km/ó sebességgel becsapódott a célpontba.

Egy évvel korábban a kínaiak fellőtték saját műholdjukat, amivel megkezdődött a titkos űrháború. Ezt az amerikaiak nem tűrhették, ezért aztán hónapokon keresztül a két ország titkos, de egyre elkeseredettebb vitába kezdett, hogy a fenében mertek a kínaiak űrfegyverhez nyúlni, ami Ronald Reagan elnök Csillagháborús elképzelésének a feladásával tabuvá vált a nemzetközi porondon. A titkos ütközet 2007.01.11.-én indult el, amikor Beijing meglepte a Világot – beleértve a Fehérházat is – ugyanis az egyik meteorológiai műholdját lelőtte egy ballisztikus rakétával. A Földtől 950 km magasságban keringő műhold megsemmisítése drámai módon demonstrálta, hogy Kína képes egy esetleges ellenséges műhold megsemmisítésére.

műhold

A Fehérházzal az élen, a Nyugat fel volt háborodva. A Beijingi amerikai nagykövet 2007.01.15.-én személyesen tiltakozott a helyettes külügyminiszternél. Az amerikai aggodalom lényegesen nagyobb volt, mint ahogy mutatták. Végül egy évvel később, 2008 januárjában az amerikai külügyminiszter asszony Condoleezza Rice már katonai akcióval fenyegetőzött egy nem publikus jegyzékben, hogy megvédjék az amerikai űreszközöket. Szó szerint a következőket mondta: „Az amerikai űreszközök szándékos zavarását az Amerikai Egyesült Államok jogainak megsértéseként fog értékelni. Éppen ezért az USA fenntartja magának a jogot, az ENSZ alapokmányában lefektetett, és a nemzetközi jogban foglaltak szerint, hogy megvédje űreszközeit a diplomáciai lépésektől egészen a katonai beavatkozásig.” A felszínen Washington a szétlőtt kínai műhold mintegy 2500 darabjára hivatkozott, amelyek a következő 100 évben a Föld körül fognak keringeni a 100.000 apróbb darabkákkal együtt. Ez az űrsiklók részére veszélyt jelenthet. Rice asszony arra is rámutatott, hogy Amerika ilyen tesztet 1985-óta nem végzett. Mivel azonban ez a kínaiak részéről süket fülekre talált, egy hónappal később 2008. februárjában úgy gondolták, hogy a diplomáciai erőfeszítéseket megtoldják egy rakétával. A műhold szétlövése 30 millió dollárba került. A szétlőtt műhold darabjai pedig visszahullottak a Földre. A nyilvánosság előtt ezt a szükséges, legkisebb rossznak tüntették fel. Az USA 193 lelövését a kínaiak „felháborodottan” vették tudomásul.

Aztán 2010 januárjában az amerikai titkosszolgálat egy új kínai műholdelhárító tesztet észlelt. De ez nem volt semmi. Ez alkalommal a kínaiak a Földtől 270 km távolságban műhold helyett az egyik rakétájukat lőtték le, egy másikkal. Az éppen megválasztott új külügyminiszter asszony, Hillary Clinton egy új tiltakozást küldött a kínaiaknak, amelyben követelte, hogy fedjék fel lapjaikat, „Mi a kínai ballisztikus rakéták elleni védelem programjának a valós célja?” Amihez hozzátették, hogy Rice külügyminiszter asszony hajdan volt fenyegetése még mindig érvényben van.

A kínaiak erre nem válaszoltak. Úgy gondolták, hogy teljesen felesleges, hiszen nyilvánvalóan a amerikai ballisztikus rakéták elleni védelemről van szó. Kínának sok ezeréves kultúrája van, nekik semmi se sürgős, de mindenre figyelnek. Pontosan tudják, hogy a megvénült oroszlán halála előtt utoljára még üvölt egy nagyot, ezt még kivárják.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

47 gondolat erről: „(450) Tibor bá blogja – Műhold háború

 1. Sajnos az a nagy budos helyzet, hogy amig barmely orszagnak / USA vagy barki / lehetosege van megnyomni par hidrogenbomba indito gombjat, addig a megvenult oroszlan kifejezes ertelmetlen. A hidrogenbomba koraban a megvenult oroszlanok is tudnak akkorat pukizni, hogy a Fold kipusztul… Ugyhogy szerintem jobb lenne, ha nem kostolgatnak egymast, hanem kina gyartana a plazmatevet, az amcsik meg megvennek, aztan ennyi.
  Fogalmam sincs mit akarnak bizonyitani ezek egymasnak, de komolyan…

 2. A világnak joga van megelőző csapást mérni a világ elpusztítására készülődő amerikai zsidókra!

 3. Beijing a magyar helyesírás szerint még mindig Peking.

 4. 3:
  A magyar helyesírással kapcsolatban a véleményem megegyezik Faludy Györgyével.
  Évekkel ezelőtt született egy egyezség itt a kommentelők között, hogy helyesírással kapcsolatban mindenki befogja a száját. Az indokokra – hely szűke miatt 😀 – nem térek ki.

 5. Kinát persze.hogy nem érdekli az amerikai ugatás 🙂 Amelyik kutya ugat az nem harap 😀

 6. A Kína-USA szembenállás egyik lényeges eleme a Kína által felhalmozott Dollár-Himalája. Drábik János így gondolkodik erről:
  „Ha a dollár kivezetésre kerül, akkor az euró is vele bukik. Valószínűleg az aranynak tovább fog nőni a világpénz szerepe és előbb-utóbb egy nemesfémmel fedezett világvaluta kerül bevezetésre. Mindezt nem lehet gyorsan végrehajtani, mert akkor Kína elveszítené 2.500 milliárd dollárnyi valutatartalékát. Ha a dollár túl gyorsan inflálódna el, és kerülne kivezetésre a nemzetközi kereskedelemből, akkor Kínát óriási veszteség érné, és ez nagyobb méretű háborús konfliktust is előidézhet. Mindezt megvitatták Dublinban, a Háromoldalú Bizottság ülésén, ahol a főtéma az új világrend és a hozzákapcsolódó új globális pénzügyi világrendszer létrehozása volt. A pénzügyi összeomlásnak és a nyomában járó gazdasági világválságnak nem sikerült meggyőzni a népeket arról, hogy a káoszból és az anarchiából a kiutat az egy központból irányított világrendszer, a globális unió mielőbbi létrehozása jelentheti. A válság előidézése tehát ezt a célját nem érte el.”
  És tovább:
  „A gazdasági világválsággal nem tudtak kialakítani olyan kaotikus viszonyokat, amelyekből természetes követelésként – a rend utáni vágyként – be lehetne vezetni az egy központból irányított világrendszert. Nem kizárt, hogy visszatérnek a történelemben már kipróbált és sikeresnek bizonyult módszerhez, egy nagyobb méretű háború kirobbantásához. Az euró-atlanti hatalmi elit számára a háború egyrészt lehetővé teszi az adósságcsapdából való kikerülést, másrészt felgyorsíthatja a világelit által régóta áhított globális integráció megvalósítását. Ennek a világstratégiának a része például a felmelegedés, s a klímaváltozás nyomán bekövetkező környezeti katasztrófával való riogatás, vagy a széndioxid-kvótákhoz kapcsolódó globális méretű spekuláció beindítása.”

 7. Rengeteg kínai tudós, diák viszi haza az infót az USA-ból, nem csoda, ha utolérik az amcsikat. Ez is a demokrácia hülyeségei közé tartozik, amibe az amik mindig beleesnek. Kitanítják/felfegyverzik a későbbi – gazdasági/katonai ellenfeleiket.

 8. 4-re. Tibor bá, erre gondolsz? 🙂

  Faludy György: Óda a magyar nyelvhez

  Most, hogy szobámban ér az est setétje,
  te jutsz eszembe, Szent Gellért cselédje,
  s ajkad, melyről az esti fák alól
  először szólt az ének magyarul.
  Arcod tatár emléke már ködös,
  de titkunk itt e földön még közös
  s a te dalod zsong minden idegemben
  itt, idegenben.

  Magyar nyelv! Vándorutakon kísérőm,
  sértett gőgömben értőm és kísértőm,
  kínok közt, gondjaimtól részegen,
  örökzöld földem és egész egem,
  bőröm, bérem, bírám, borom, míg bírom
  és soraimmal sorsom túl a síron,
  kurjongó kedv, komisz közöny, konok gyász:
  mennyei poggyász.

  Magyar szó! Ajkamon s gégém lazán
  vont hangszerén lázam, házam, hazám,
  almom-álmom, lovacskám, csengős szánom,
  és dal a számon, mit kérnek majd számon: –
  nincs vasvértem, páncélom, mellvasom,
  de Berzsenyivel zeng a mellkasom
  s nem győz le ellenség, rangomra törvén,
  sem haditörvény.

  Jöhetsz reám méreggel, tőrrel, ékkel,
  de én itt állok az ikes igékkel.
  Árkon-bokron kergethetsz hét világnak:
  a hangutánzó szók utánam szállnak,
  mint sustorgó füzesbe font utak
  fölött alkonykor krúgató ludak,
  s minden szavamban százszor látom orcád,
  bús Magyarország.

  Kihalt gyökök: tőzeggel súlyos rétek,
  ahol a fák, mint holt igék, kiégtek.
  Ős szók: a szemhatárról századok
  ködéből még derengő nádasok,
  gyepüs vápákon elhullt katonák,
  s ti bíbicek, bölények, battonyák,
  miket vadásztak vén csillyehajókról
  lápos aszókon.

  Magas hangok: szöcskék és tücskök rétje,
  mély hangok: alkony violasötétje,
  káromlások veszejtő vadona,
  mondatszerkesztés pogány pagonya,
  kötőszók: sok-sok illanó fodor,
  s hangsúly, te vidám, hangsúly, te komor,
  lelkünk dolmánya, szőtteses, világszép
  s búzavirágkék.

  Múlt T-je: történelmünk varjúszárnya,
  karók, keresztek és bitófák árnya,
  s melléknevek, gazdag virágbarázdák,
  busák, buják, burjánzók és garázdák,
  melyik vidám faeke nyomtatott?
  S ti mellérendelt, kurta mondatok
  mint paprika, ha füzére vereslőn
  lóg az ereszről.

  Ragok: szegények szurtos csecsemői,
  kapaszkodtok s nem tudtok nagyra nőni,
  és E-betűk serege: fekete
  mezőn zsellérek koldus menete,
  s ti kongó-bongó helyhatározók,
  kukoricásban jó irányt hozók,
  ban-ben-bim-bam: toronyból messze hangzó
  könnyű harangszó.

  Jelentőmód. Az aszály mindörökre
  ráült a szürke, megrepedt rögökre.
  Magánhangzó-illeszkedés! Kaján
  törvénykönyvvé Werbőczi gyúrt talán?
  Mi vagy? Fülledt ötödfél százada
  robotba tört paraszt alázata,
  vagy összhang, mely jövendő, szebb utakra
  messze mutatna?

  És főnevek, ti szikárak és szépek,
  ti birtokos ragokkal úri népek,
  országvesztők, elmozdíthatlanok,
  s ti elsikkadt, felőrölt alanyok,
  megölt vagy messze bujdosó fiak,
  Hajnóczyk, Dózsák meg Rákócziak –
  ó jaj nekünk, mi történt ennyi lánggal
  és a hazánkkal?

  Parasztok nyelve, nem urak latinja,
  nem grófok rangja, de jobbágyok kínja,
  magyar nyelv! fergetegben álló fácska,
  hajlongasz szélcibáltan, megalázva –
  s ki fog-e törzsöd lombbal hajtani?
  Te vagy jelenünk és a hajdani
  arcunkat rejtő Veronika-kendő
  és a jövendő.

  Magyar nyelv! Sarjadsz és egy vagy velünk
  és forró, mint forrongó szellemünk.
  Nem teljesült vágy, de égő ígéret,
  közös jövő és felzengő ítélet,
  nem hűs palackok tiszta óbora,
  nem billentyűre járó zongora,
  de erjedő must, könnyeinkben úszó
  tárogatószó.

 9. 8: Nem, kedves Ivett! Ennek ellenére köszönöm, hogy egy ilyen (férfi nép számára) tanulságos, gyönyörű verset bemásoltál. Erről van szó (Esőerdőből):

  Jegyzet a helyesíráshoz
  Az 1930-as években az ország lakóinak igen jelentős hányada ismerte a helyesírás szabályait. Ezt 12-14 éves iskolásoktól meg is követelték. A magyar helyesírás más nyelvekénél egyszerűbb és logikusabb volt. Tanítását az iskolákban könnyűnek, kellemesnek és eredményesnek mondták. Nyomdászaink és szerkesztőink a maguk értékesebb munkájával foglalkozhattak és nem kényszerültek idejüket azzal tölteni, hogy a kéziratokat az újabb és újabb akadémiai határozványokhoz igazítsák. Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula íróasztalán soha senki nem látta a helyesírás szabályait. Náluk jóval szerényebb tehetségű írók, értelmiségiek, mondhatni: minden könyv-, sőt újságolvasó fejből ismerte és pontosan tudta, mit kíván tőle a magyar helyesírás.
  1990-re megváltozott a helyzet. Tanítók, tanárok egyformán panaszolják: a helyesírás tanítása öröm helyett kín lett. A gyerekek elutasítják nyelvészeink újdonsült, megtanulhatatlan szabályzatait, önkényeskedő, zavaros, rosszul indokolt és fölösleges változtatásait. Nyomdászaink és szerkesztőink hajukat tépik, mert minden kéziratot A magyar helyesírás szabályainak 11., akadémiai kiadása szerint kell átjavítaniuk. Az ebben közölt újításokat senki sem tartja fejben, azaz nincs többé magyar ember, aki a magyar helyesírást ismeri.
  Örök törvénynek tekinthető, hogy a helyesíráson nem szabad változtatni, hacsak a kiejtés meg nem változik; és a magyar kiejtés nem változott az utolsó ötven év alatt. (A Francia Akadémia az utolsó, nagyobb változtatást 1718-ban eszközölte!) Ugyanekkor az ország szellemi egységének egyik elengedhetetlen követelménye, hogy nemzedék nemzedék után, igen kis változtatásokkal ugyanazt a helyesírást használja. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Bizottsága ezeket az alapelveket elismeri ugyan, de nem követi. Határozatait a nyilvánosság megkerülésével, az írók megkérdezése nélkül, kommunista napiparancsok módjára hozza és a legkevésbé sem törődik a káosszal, melyet ezáltal teremt.
  Ezért kényszerültem arra az elhatározásra, hogy könyvem hazai kiadásában nem veszem tekintetbe A magyar helyesírás szabályainak 11., akadémiai kiadásának mondvacsinált, logikátlan, keservesen kiagyalt, basáskodó és bosszantó újításait. Ezen az úton kérem meg nyomdászaimat és szerkesztőimet, hogy legyenek ebben segítségemre. Egyúttal felszólítok mindenkit: nyomdászt, tanítót, tanárt, írót, újságírót, minisztériumi és magántisztviselőt, képviselőt, jegyzőt, bírót, ügyvédet – minden magyart, aki naplót vezet, jegyzeteket készít avagy levelet ír, hogy tegye ugyanezt. Kétes esetben forduljon a Helyesírás régebbi, lehetőleg kilencedik kiadásához. Vagy, ami sokkal jobb, tulajdon józan eszéhez.
  Nyelvészeinktől pedig senki se féljen többé. A kommunista parancsuralom napjai lejártak; akadémikusaink nem tudnak karhatalmat küldeni ellenünk.
  F. Gy.

 10. Ez az egész műholdas dolog már hogy témánál maradjunk, a Húsvét szigeteki szoborépítésekhez hasonlít,mivel ott is a hatalmat kifejező okok miatt építették azokat.Épp most olvasom Diamond könyvét, hát nem lepődök meg már semmin, sajnos.
  Egyébként Tibor bá „jóslata” 🙂 ráérzése miszerint Tunézia csak az első volt igaz lett!! Már fél tucat ország lázban ég!
  Magyarországon meg az USA-ban meg még mindig a gazdaság élénkítését végzik.
  Egyébként az már tényleg jel nem ha én mint 22 éves „egyetemista” 🙂 ide járok folyamatosan 🙂 🙂
  Ma hallotam két fiatalember beszélgetését.
  Íme:
  – Bulizás, kocsmázás, szórakozás, mind csak pénz pocséklás
  -Hát jó az!
  -Hát igen csak ha jobban belegondolok, hogy a 4,5 milliós örökségemből vehettem volna egy kertes házat medencével, akkor jobb lenne most.

  Erre azt gondoltam, hogy minden csak nevelés kérdése. Akinek mindene megvan még többet akar.

 11. 12: Manapság nagy mázlista az, akinek a szülei odafigyeltek a gyerekükre. Ugyanis mostanában lettek szülők azok, akik annak idején lakáskulccsal a nyakukban egész nap lingtek-lógtak és a szüleikkel csak este találkoztak, akiknek egy percük se volt rájuk. — Holnap megint „jósolni” fogok.

  13: ASzért felhívnám a figyelmet egy „apróságra”. Ezek a lelövések az IMB emelkedő szakaszában történtek. Amikor az IBM rázuhan a célpontra másodpercenként minimum 22.000 méterrel halad és változtatja a röppályáját.

 12. Ha helytállóak az ismereteim, úgy az USA előtt már évezredekkel létező Kínában igen hamar felfedeztek ezt-azt, ami a haditechnikában jelentőséggel bírt: a lőport, a rakétatechnikát (tűzijáték), a mágnesességet (iránytű). Csak idő kérdése volt, hogy az új- és legújabb kori lemaradást felzárkózás, majd élre törés követi…
  Ha már az űrtechnikánál tartunk: néhány, a Holdra szállást cáfoló írást elolvasva, nem tartom lehetetlennek, hogy az űrkutatás alapvető célja (pénzügyi és katonai köröknek köszönhetően) nem az volt, hogy a Földről kifelé leselkedjen az emberiség, hanem egy szűk elit kívülről akart rálátni a földlakókra….

 13. Logikusan felmerül a lehetőség, hogy amikor Kína végleg átvenni látszik a vezéri stafétát, az USA elitjének egy része gombnyomogatással próbálná ezt megakadályozni. Tán erre készülnek a kínaiak.

  Faludyval nem mindenben értek egyet, ami hosszú és gyakran undorjtó életművét illeti, de ezzel a nylevművelős dologgla igen. Verse is szép amúgy, csak sajnos politizál benne és hamisan. Az elnyomó urakat szidja benne – joggal – a parasztokat dicséri – szintén joggal – valahogy a parasztokat külön és az urakkal együtt elnyomó zsidókra nincs egy rossz szava…

 14. 16: Azért azt már ne várd el tőle, hogy Mea Culpázzon. 😀

 15. 18: Ugyan Gedeon! Ha megteszi, akkor meg sunyi, és nem szeretjük és kész! 😀

 16. Ha Faludy-nak szabad, én is megpróbálom:

  Mi lesz velünk?

  Ugar lesz a jövő – megunt szántó,
  hit vetését kóróvá gyalázó
  reménytelenség. Fegyverkezzetek
  és röpítsetek hírt az új végzetek
  felöl kéjes izgalommal, s büszkén
  taposhattok port a lelkek üszkén!
  Rothadásba alázkodik a világ.
  Ősi istenekhez fohászkodunk imát
  új haláltól rémült bénaságban.
  Ma vihar előtti némaság van,
  de holnap már dermedt süketség jöhet –
  s nem dobunk a kígyó fejére követ…

  Csorba Tibor

 17. 20: Most már látom, hogy egy IRODALMI kategória megnyitása elkerülhetetlen. 😀

 18. Részemről nem hiányolom. Ha eltűrhető, hogy egy-egy témához időnként vers-alakzatba szedett saját gondolatokkal szólok hozzá, én azt is megköszönöm.

 19. 22: Én csak a bigott butaságot nem tudom elviselni, de azt nagyon nem. 😉

 20. 23. Ha a HAARP-mániámra gondolsz, a „bigott” jelzőt még csak-csak elfogadom (bár naponta képes vagyok a kályhától elindulni akár a HAARP-ot, akár a chemtrails-t tekintjük), a „butaság” már bántóbb lenne, ha nem szembesülnék időről időre a ténnyel: minél több ismeretre teszek szert (bármilyen téren), annál több ismeretlenbe botlom.

 21. 24: Amire én gondolok, az nem kerül fel a honlapomra. —- Nincs neked egy aprócska üldözési mániád? 😀 Különben már írtam neked. MINDENKINEK VAN MÁNIÁJA, ne akarj kitűnni azzal, hogy csak neked van. 😀

 22. 25. Jól érzed, van üldözési mániám, csak amikor az működik, akkor nem tudom, hogy éppen mi bajom van.
  HAARP-mániássá Tibor bá, Te avattál föl egy másik témában tett
  hsz.-csokrom miatt – ígérem, többé nem célzok rá. Erre a bejegyzésemre pedig nem fontos válaszolnod, inkább a 15.-re várnék megjegyzést Tőled (főleg az űrkutatással kapcsolatos sajátos nézetemre – bár lehet, hogy ez se az én nézetem?).

 23. 15: Az űrkutatás alapja a nagyhatalmak rivalizálása volt. A szputnyik 1957-es fellővése Amerikát sokkolta. mindenképpen többet kellet felmutatni. Azt minden gondolkodó elme tudja, hogy a Holdra szállásnak nincs semmi értelme. A holdbéli bányák és hasonlók a sci-fi tartományba tartoznak. Az oda-vissza út fantasztikusan sok energiát emészt fel. Ha ott lapátolni lehetne az arany rögöket, akkor talán megérné. —- Különben az erő fitoktatásnak a célja a háború elkerülése. Kína pontosan tudja, hogy Amerika a céljait mindig katonai erejével érte el. Erről nem szokott le, mert bevált. Kína és az USA gazdasági érdeke eellentétes és nagy tétben megy a játék. A háború elkerülése elaősorban Kína érdeke, mert ő van a felszálló ágban, az USA pedig a leszállóban. Kínának csak várni kell, nem háborúzni.

 24. 15: „néhány, a Holdra szállást cáfoló írást elolvasva, nem tartom lehetetlennek”

  Bocs hogy ebbe kötök bele, de cáfolni valamit, nem azt jelenti, hogy hitelt érdemlően bizonyítom az állítás ellenkezőjét?

  Márpedig a holdat meg lehet nézni egy nagyobb távcsővel, ott vannak a nyomok, hátrahagyott tárgyak, amik bizonyítják a Holdra szállást…
  Tehát Holdra szállást cáfoló írás nem létezhet 🙂

  Még egyszer bocs, hogy egy részlet dologba szóltam bele.

 25. A holdat is csak érzéki csalódás teremtésével vetjtik az égre. Egy illúzió… 🙂
  Szerintem inkább voltak fent, csak minek.

 26. 29.
  „Szerintem inkább voltak fent, csak minek.”

  Jesszus Maria, micsoda kerdes,de komolyan…
  A Holdra azert mentek fel az amcsik, hogy bebizonyitsak, hogy ha osszefognak, akkor meg tudjak csinalni. Megtudtak, bebizonyitottak. Ennyi az ertelme. Es ez egyaltalan nem keves.
  Szeretnek nehany peldat hallani arra, hogy mi magyarok miben tudtunk osszefogni es vilagraszolo teljesitmenyt felmutatni az elmult 50 evben… Nem egyetlen egy ember vilagraszolo teljesitmenyet, aki kinnal-keservvel – az „okos” kritizalok ellenszeleben eloallitott valamit, hanem egy magyar csapat, kutatok vagy akarki altal eloallitott sikert.
  Hogy „minek”, azt sok mas dologgal kapcsolatban sokkal inkabb meg lehetne kerdezni mint a holdraszallas, pl. hogy az emberek fociznak, de minek. Ezt mas emberek a TV elott ulve nezik, de minek. Kozben Colat es chipset esznek, de minek…
  Ugye milyen hulyen hangzik?
  Amit Magyarorszagon nagyon nehez elkepzelni, de en nap mint nap tapasztalom itt kint, az az, ahogy itt az emberek egy „szent” cel erdekeben ossze tudnak fogni es kuzdeni tudnak egyutt, amig az meg nem valosul es utana kozosen buszkek ra. Ez nagyon felemelo erzes tud am lenni. Ezt mi persze „okos” magyarok amerikai stupiditasnak tartjuk ugyebar…

  Sajnos nalunk Magyarorszagon azonnal van egypar kerekkoto, aki felteszi ezeket a „de minek” szinvonalu, elore egyaltalan nem mutato, viszont ezzel a koltoi kerdessel sajat magukat az okos megmondoember szerepebe helyezo ellenlabasokkal es a dolgokbol igy nem is lesz semmi. Itt kint en ezt a „de minek ” kerdest csak gyerek szajabol hallottam eddig, felnott fel nem tenne ilyen ertelmetlen kerdest, ok inkabb azt kerdezik: OK ez az IPAD egy fura otlet,nincs benne DVD lejatszo, nincs hozza fizikai billentyuzet, nincsan nagy hattertar, nincsen joforman egy csatlakozo sem rajta, emellett dragabb mint egy laptop, szoval irgalmatlan marhasagnak tunik, de megis nezzuk mar meg, mit lehetne kihozni belole, ha osszefogunk, csinalunk egy jo termeket es megnezzuk, kell-e az embereknek..” Ja, 11 milio eladott peldanyt es egy „kis” profitot lehetett kihozni belole…
  Jellemzo pelda, hogy Magyarorszagon szinte nem lehet egy bojkottot megcsinalni, vagy egy tarsadalmi osszefogast megszervezni, mert mindig van par ember, aki felteszi ezt a kerdest: de minek? Aztan emiatt a tobbi is hagyja a fenebe az egeszet, mert egy nagy hangu ellenlabas meg azokat az embereket is a kozos osszefogas ellen tudja forditani, akik egyebkent hajlandoak lettek volna kozosen letrehozni valamit.

  Egy dolgot kellene megerteni: a negativ kritika ertelmetlen, ezert haszontalan, ezert kerulendo.

  Arrol nem is beszelve, hogy megcsinalni valamit, vagy ehelyett „okosan” kritizalni valamit az egyaltalan nem ugyanolyan teljesitmeny. Elobbire ugyanis kevesen, utobbira meg szinte barki kepes…

 27. 30: Ez nagyon egysíkú meglátás, de majd Gedeon kifejti.

 28. 27.-re Az USA és a Szovjetunió rivalizálása szerintem inkább mítosz. Ezt az állításomat a két birodalom különös kapcsolatával magyarázom: a Szovjetunió megteremtésében történt amerikai részvétel (Trockíj és társai), a világháborús szövetség (a Szovjetunió felfegyverzése az USA által), az atomtitok átadása (Rosenbergék), a gyarmatbirodalmak szovjet közreműködéssel történt felszámolása Amerika érdekében, stb. Az űrkutatást is inkább közös irányítás alatt folytathatták, mint egymás ellenében (az egyik nem firtatta a Gagarin-féle űrrepülést, a másik nem tett fel kényes kérdéseket a Holdra szállás körüli rejtelmekkel kapcsolatban).
  28.-ra: Ha a keresőbe beírjuk: Kamu volt a Holdra szállás, órákra elegendő érdekességet és blődlit találunk.(Eltűntek a NASA fényképei – megkerültek a fényképek – felújították a fényképeket – a Holdon maradt egy kamera – lengett a zászló a Holdon – igen kis szögben forgott a kamera az ugráló űrhajósokat filmezve – túl éles a látóhatár vonala – hogy tudott „megvezető” állványzat nélkül felemelkedni a visszatérő berendezés – miért nem látszik nagyobb mélyedés a leszálló egység alatt, miért nem süllyedt be a Hold-talajba az egység talpazata, stb., stb.).
  Ki-ki döntse el, hogy az alábbi link tartalma hova sorolható:
  http://szentkoronaradio.com/ittechtudomany/2009_07_20_40-eve-lepett-az-elso-ember-a-holdra-vagy-megsem?page=2

 29. 33: Jesszusom! Nekem egy Gedeon elég! 😀 😀 😀

 30. 35.-re Hát ez érdekes – azzal a céllal jöttem át ide, hogy ezt a két szót beírjam – talán nem annyi felkiáltójellel.

 31. Érdekes módon az utóbbi időben több orosz műhold-program végződött kudarccal, ami elsősorban a pályára állítás sikertelenségét jelenti. Most napvilágot látott az oroszok találgatása az okokat illetően.

  Külföldi hatalmat vádol Moszkva katonai műholdjának kudarcáért

  Link
  (http://www.erdon.ro)

 32. Nekem nem megy a Link-beszúrás. (Tibor bá, lehet „basszázni”).
  http://bit.ly/hc5jLl

  Ezt üsd be: http://bit.ly/
  Megjelenik egy nagy világoskék felület. Kurzor oda, vágólapról bele az URL. Ez átváltozik és már rajta van az új URL a vágólapodon, nem kell csinálni semmit. csak lezárod.

 33. 33: Csak most olvastam vissza.
  Könyörgök, volt holocaust, volt gázkamra, volt krematórium, volt Holdra szállás, volt II. világháború, volt 56-os felkelés, volt rendszerváltás, még ma is lopnak, de már alig van valami. 😀

 34. 40.re Tibor bá, van amit hiszek, van amit nem!

  A hit

  Nagyapám a hittel egyidős volt –
  tejjel szopta, s véle egy napon holt.

  Apám veréstől készült folytatásra –
  hitetlenül tekint a nagyvilágba…

  Belém az eszmét tortaként tömik
  cukrászlegények: karddal feltörik,
  számba nyomják. „Edd az édeset” –
  és a gyomrom egyre émelyeg.

  Csorba Tibor

 35. Tibor bá’, a rakétát Ticonderoga-osztályú rakétás cirkáló indította, a rakéta típusa valóban SM-3.

  A zűrben robbantgatott műhódakkal csak az a baj, hogy ha túl sűrűn történik, vagy éppen egy nagyobb darabbal, láncreakciót indíthat el.
  A keletkező apróbb darabokat ember nem képes nyilván tartani, pályaszámításokat végezni hozzá stb.
  Ezek a kis bilimbaszok irdatlan sebességgel keringenek a Föld körül és ennek megfelelően ha bármit eltalálnak, a kinetikus energiájuk felér egy lövedékkel.
  Telibe találja, mondjuk egy öklömnyi darab a Nemzetközi Űrállomást…
  Szélsőséges esetben az ütközések következtében nem csak tömegesen mehetnek tönkre műholdak, de akár törmelékfelhő képződhet a földkörüli pályán, évekig lehetetlenné téve a felbocsátásokat.
  Szóval csak okosan…!

 36. 42: Talán a különböző sugarú pályák adnak valami biztonságot. Remélhetően a hülyéskedésre mindkét fél odafigyel, elvégre saját érdekük (is)

 37. 42: már nincs tétje. Pár éven belül amúgy is elveszti az emberiség a képességét a műholdfellövésre. Azon imádkozzunk, hogy az országos szintű áramszolgáltatásra ne veszítse el…

 38. 45: Szerintem, ha trendi akarsz lenni, akkor feltörsz egy mentőkocsit és kiszeded belőle a GPS-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük