(3942) Ukrán ellentámadás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

szerző: James Beardsworth

 j.beardsworth@themoscowtimes.com

 

Az ukrán déli ellentámadás „valószínűtlen”, miközben Oroszország megerősíti erőit

 

89. útban a 90. felé

A szakértők egyre valószínűtlenebbnek tartanak egy jelentős ukrán offenzívát az oroszok által megszállt területek visszafoglalására a déli régióiban, mivel Moszkva a térséget megerősítette. Kijev pedig újra az orosz katonai létesítmények megcélzására helyezi a hangsúlyt.

Ukrán tisztségviselők ismételten fenyegetőztek egy küszöbön álló kísérletről, Herszon városának visszafoglalására, amelyet az orosz csapatok röviddel az invázió februári kezdete után foglaltak el, de még mindig kevés jele van annak, hogy egy nagyobb gyalogsági rohamra felkészülnének.

„Ha ebben a régióban néhány héttel ezelőtt megvolt a lehetőség arra, hogy megtámadják az oroszokat, akkor ez mostanra elmúlt” – mondta Konrad Muzyka, a lengyelországi székhelyű Rochan Consulting ügynökség munkatársa.

Az elmúlt hetekben egyik fél sem ért el jelentős területnyerést, mivel az ukrán és az orosz hadsereg is áthelyezi csapatait, és logisztikai problémákkal küzdenek. Egy ukrán támadás megfékezésére tett látszólagos kísérlet részeként Oroszország az elmúlt hetekben katonák ezreit szállította át Kelet-Ukrajnából Dél-Ukrajnába, köztük néhány elit légideszant erőt, amelyek a stratégiai fontosságú Szlovjanszk város közelében harcoltak.

„Az oroszoknak, körülbelül 10-15 zászlóalj taktikai csoportja volt Herszon környékén. Most, ezt megduplázták” – mondta Muzyka. Minden orosz zászlóalj taktikai csoportja legfeljebb 1000 főből áll. Elemzők szerint, jelenleg körülbelül 20 ezer orosz katona tartózkodik Herszonban.

Az ukrán erők a hónap elején egyre nagyobb sikereket értek el Herszon környékén, visszafoglaltak számos falut, és használhatatlanná tettek három stratégiai hidat a közeli Dnyipro folyón, ami az orosz csapatok egyetlen utánpótlási útvonala a városhoz. Ezért, ponton komp szállítja a járműveket a Dnyipro folyón a Herszon régióban.

TASS: Nyilvánvalóan attól tartva, hogy Hersont elvághatják, Oroszország állítólag lelassította a kelet-ukrajnai offenzívát, annak érdekében, hogy embereket és anyagokat tudjon áthelyezni Herszon térségébe.

A Hersonban tartózkodó orosz katonák jelenleg két ponton-komp átkelőhelyétől függenek az utánpótlás szempontjából, miután az ukrán rakétatámadások súlyosan megrongálták a kulcsfontosságú hidakat – közölte a brit védelmi minisztérium hétvégi hírszerzési értékelésében.

Ahelyett, hogy előretört volna egy jelentős szárazföldi támadással, Kijev átállt arra a stratégiára, hogy a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel támadja meg Oroszország katonai infrastruktúráját a frontvonalak mögött, mind a megszállt Dél-Ukrajnában, mind a Krím-félszigeten. „Olyan stratégiát alkalmazunk, hogy tönkretegyük a készleteiket, tönkretesszük a raktáraikat, tönkretesszük a főhadiszállásukat, a parancsnoki szállásukat. Ez a mi válaszunk a húsdarálós taktikájukra” – mondta a héten Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter a The Washington Postnak.

Kedden több, állítólag ukrán szabotőrök által végrehajtott robbantás megsemmisített egy orosz lőszerraktárt és energia infrastruktúrát a Krím-félszigeten. A Mash Telegram csatorna által közzétett felvételek azt mutatják, hogy a közeli vasúti sínek a robbanásoktól esérültzek. A robbanások napokkal azután történtek, hogy a nyugat-krími Saki légitámaszpont is több robbanást szenvedett el, amelyek súlyos károkat okoztak katonai repülőgépekben és egyéb felszerelésekben.

„Úgy tűnik, Ukrajna rájön, hogy ezzel az új fegyverrel valóban hátráltathatja Oroszország utánpótlását, és megpróbálhatnak közvetetten helyzetet teremteni, ahol a 20.000 orosz katonát Hersonban el  tudják szigetelni” – mondta Robert Bell, a NATO egykori tisztségviselője és a Georgia Műszaki Egyetem professzora.

Egyes megfigyelők, mint például Bell, úgy vélik, hogy Kijevnek egyáltalán nem állt szándékában jelentős offenzívát indítani délen. Ehelyett azt javasolják, hogy az ukrán tisztek egy küszöbön álló támadás lehetőségét beszéljék meg annak érdekében, hogy elcsábítsák az orosz erőket az ország keleti részéből.

„A Donbászban zajló tüzérségi támadások jelentősen megviselték az ukrán hadsereget” – mondta Bell. „Tehát, a morál és az orosz tűzerő Donbászba való koncentrációjának csökkentése szempontjából fontossá vált, hogy délen sikeresek legyünk.”

A kelet-ukrajnai Luhanszk régió július eleji elfoglalása után az orosz erők tovább nyomultak Kramatorszk és Szlovjanszk stratégiai városok felé. Előrenyomulásuk üteme azonban jelentősen lelassult, kevés jelentős területi nyereséggel. Az orosz hadsereg jelentős személyi veszteséggel is szembesül, az amerikai becslések szerint a harcok februári kezdete óta 75 ezer orosz katona sebesült meg , vagy halt meg Ukrajnában.

Dara Massicot, az egyesült államokbeli RAND agytröszt vezető kutatója és a Pentagon korábbi vezető elemzője szerint, a megfogyatkozott, több fronton szétszórt orosz hadsereg megkérdőjelezi a Kreml Donbász „felszabadítására” irányuló céljának megvalósíthatóságát. „Nem világos számomra, hogy Oroszország megmaradt erői teljesíteni tudják-e a Kreml felülvizsgált és korlátozottabb céljait, a dél- és kelet-ukrajnai régiók megszállását és potenciális annektálását” – mondta Massicot.

Muzyka szerint azonban a jelenlegi patthelyzet, amikor Ukrajna vissza akarja nyerni a megszállt területeket, Oroszország pedig megpróbál behatolni az ország déli részeibe, nem tarthat örökké. „A helyzet megoldásának a következő hetekben kell megszületnie” – mondta.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(3942) Ukrán ellentámadás

  1. Miután Oroszország nem tud győzni, de veszíteni sem, marad a végeláthatatlan csetepaté és ellenség hibáztatás. Sztálin óta úgy tekintenek a világra, mintha az egész az ő játszóterük lenne és a feladatuk a „kommunista” eszmék terjesztése, persze ez csak a fedőneve a terjeszkedési törekvéseiknek.
    Így volt ez Koreában, majd kínai segítséggel Vietnamban, azután következett Kuba, Nicaragua, Egyiptom, Líbia, Irak, kubai segítséggel Angola, a sikertelen afganisztáni küldetés, de mindenekelőtt a világháború végén Közép-Kelet-Európa megszállása. Most újra erősnek érzi magát, már megint nem elég a státusz quo, újra Kelet -Európára feni a fogát. Rövid távon eredmény nélkül, de ha összeáll a Diktátor Klub értelmi fogyatékosaival, akkor hamar itt lehet a világ vége.

  2. 2. Kacor,

    Én nem látok összefogást, pedig pl. a kínai vezetővel a háborút megelőző pár évben huszonvalahányszor találkozott Putyin.
    Kína, India csak kihasználja Oroszország szorult helyzetét és olcsón megveszi tőle, amit tud, pl. az energiahordozóit.

    Nem lehet tudni azt sem, hogy az orosz hatalmi eliten belül mi folyik. Hogy a tegnapi, Dugin autójának felrobbantása (melyben nem ő, hanem a lánya ült) mit jelent még nem világos. De valamit egész biztosan jelent.

  3. Gyarmathy :
    „Hogy a tegnapi, Dugin autójának felrobbantása (melyben nem ő, hanem a lánya ült) mit jelent még nem világos. De valamit egész biztosan jelent.”

    Egész pontosan tudjuk, hogy mit jelent. Az ukránok kiterjesztették a terrortámadásokat orosz földre. Hamisitatlan ukrán tempo, összhangban azzal, ahogy kelet ukrajnában csinálták a robbantásos merényleteket. Ők azok, akiknek az ideologusuk nyiltan Iszlám Állam rajongó, ők azok, akik még saját tárgyalódelegációjuk tagák is kivégzik, ha tzúlzottan békülne az oroszokkal. Ők azok, akik saját civil lakosságukat is lövik, ők azok, akik saját katonáikat is legyilkolják hátolrúl, ha netán megadnák magukat. Ők azok, a tisztogatás sorn az elmúlt napokban vezető titkosszolgálati tiszteket nyirnak ki, ők azok, aki elmebeteg módon hullákat raknak egymásra Buchában, hogy az oroszakat vádolják. Ők azok, ön és közveszélyes módon atomerömüvet lönek.

    Tudjuk mi történt. Az atlantista sajtó persze majd „partizánokról”, meg szabadságharcról csacsog majd. Holott a banderista hagyományokat követve csupán folytatják, amiben szocializálodtak az elmúlt évtizedben.

    Megelepő módon, az oroszok – akiket persze az atlantitsa mainstream állandóan különféle személyek elleni támadásokkal vádolt Szkripáléktól Navalnijig – nem gyakorolták eddig az un. „célzott likvidálásokat”. Holott az atlantista vagy izraeli gyakorlatot ismerve Aresztovics, vagy éppen Igor Kolomojszkij már rég elpukkant volna.

    De lehet, ez most változni fog.

    Ngay taps az ukrán terroristáknak.

  4. Ukrán ellentámadás? Konkrétan hol?

    Igen, már jó ideje bejelentették, hogy „Chersóóóónra!!!” – s miután az ukrán katonai vezetés eleget téve a politikai megrendelésnek átcsoportosítottak néhány ukrán egységet és haditechnikát a Donbászról délre, majd sokukat „visszacsoportosították”, miután Zaluzsnij és csapata rájött, hogy így sincs elég erő, hogy ezt a bizonyos ellentámadást megindítsák.

    Tehát, aki itt ukrán offenzíváról akar beszélni, azt kérem, hogy a jövőben pontosan jelölje meg a helyet, esetleg az előrenyomulás irányát és ne a lázálmait vetítse ki a nagy semmire!

    Én konkrét leszek, lássuk, hogy mi a helyzet az frontvonalakon:

    1. Tény, hogy az ukránok elérték a nagy pofázásukkal, hogy az oroszok megerősítették a déli egységeiket. Hiába a sok hídrongálás, ez nem akadályozott meg semmit.

    2. Az egész frontvonalon „bruszilovi” üzemmódba kapcsolt a héten az orosz hadsereg. Ez igazából azt jelenti, hogy az egész frontvonalon aktívak az események, tehát már nem az van, hogy miközben a donbászon kemény harcok folynak, addig délen az orosz katonaság „nyaral” a fekete-tenger partján.
    Az ukránokat mindenhol kóstolgatják és nem lehetnek biztosak abban, hogy melyik irányban valósul meg a fő orosz csapás.

    3. A Donbászon Soledar keleti, ipari városrésze már az oroszoké, a centrum felé haladnak utcáról utcára. Megérkeztek az első egységek Bachmut külső pereméhez, harcol zajlanak már Kodema közelében is.
    Avdejevka erődítményrendszere kemény tűz alatt, a tőle közvetlenül északra levő, szintén ukrán erődítményrendszerrel rendelkező Peszki már orosz kézen van. Ott is szorul a hurok, ebben az igazi darázsfészekben.

    4. A múlt hét legsúlyosabb harcai a frontvonal legészak-nyugatibb csücskénél, Charkovtól (Harkiv) északra zajlottak. Miután az oroszok elfoglalták Udi települést, a fontos Zolocsov térségében folynak nagyon kemény harcok. Igazából ezt azt jelenti, hogy elkezdődött Charkov lassú körbekerítése.

    5. Délen meg, ahol állítólag az ukránoknak támadniuk kellene, hogy visszafoglalják legalább a Dnyeper jobb partját, tehát a chersoni régió kb. felét, nos, nemhogy semmi nyoma előrenyomulásnak, de az oroszok támadnak itt is. Konkrétan Blagodatnoe térségében nyomulnak éppen előre, Pervomajszkoe irányába. Az meg már nagyon közel van Nyikolajev városához.
    Szóval nincs semmiféle ukrán chersoni front, hanem viszont van egy orosz cherszoni-nyikolájevi helyette.

    Ha ezt az ukránok offenzívának hívják, akkor csak nyugodtan nevezzék annak! Csak akkor kíváncsi vagyok arra, hogy mit fognak visszavonulásnak nevezni…

  5. 3.- Gyarmati –
    Valamit benéztél, de nagyon. Én azt írtam, hogy a vietnami háborút a SZU kínai segítséggel vezényelte le. Ennyi.
    A mostani helyzetben Kína és India is kihasználja a lehetőségeit és nem áll be senki mögé. Mindkettő nagyhatalom, tehát egypólusú meg kétpólusú világról beszélni nem helyénvaló, inkább három vagy négy van.

  6. 4 – Fényhozó Kerub

    Ennek a merényletnek lehet még egy olvasata.

    Nyugaton az embereket jobban izgatják az árak és a várható nehézségek ősszel és télen. Az ukrán események egyre kevésbé érdekli a köznépet, márpedig ez baj az ottani politikusok szempontjából.

    Azt találhatták ki, hogy újra felhevítsék a hangulatot a háború iránt, hogy beáldozzák Zelenszkijt. Mégpedig úgy, hogy felrobbantanak egy jelentős orosz személyiséget, utána meg maguk merényletet követnek el az ukrán elnök ellen és azt természetesen ráfogják az oroszokra, hogy ez volt a bosszújuk. Rendkívül heves reakciókkal a médiában plusz a franc tudja hányadik szankciócsomaggal megspékelve, az nem maradhatna el! A németek újra a Nord Stream 2 megnyitásáról álmodoznak, magas szinten voltak nyilatkozatok e témában a héten. Ezt a témát újra jegelni lehetne, ha Zelenszkij „mártírhalált” hal.

    Csak hát Dugin él, a lánya meg halott. Hiba csúszott a történetbe.

    Zelenszkij nem véletlenül van olyan idegállapotban, amilyenben van. Sejti, hogy nyakig áll a trutyiban.

  7. 6. Kacor,

    „de ha összeáll a Diktátor Klub értelmi fogyatékosaival, akkor hamar itt lehet a világ vége.”

    Azt hittem itt pl. elsősorban Kínára gondolsz, akivel összeállhat. Iránt kihagytam – aki az e heti hírek szerint drónok ezreivel segítené az orosz haderőt – de szerintem ez sem fog összejönni, nem borul egymás karjaiba Irán és Oroszország.
    Az észak kóreai „önkéntes” sereg meg egy vicc.

  8. Zsolt 7.

    A merénylet sikertelensége azt igazolja, hogy nem az oroszok voltak ( hiszen a feltevések között ilyen is akad )

    Ha az oroszok Dudint , bármilyen okból is el akarták volna tüntetni, akkor sikerrel járnak, hiszen a hazai pálya olyan előny, amivel mások nem rendelkeznek, igy szükségszerüen lépéshátrányban vannak. Hazai pályán a szakszolgálat minden pillanatban rajta van a célszemélyen, igy ha az ugy dönt, hogy nem fog a kiszemelt kocsiba ülni, akkor az akciót azonnal lefujják.

    Ellenben az, aki idegen területen van, nem rendelkezik ilyen erőforásokkal. A célszemély mozgása, magatartása alapján profiloz, és annak megfelelően próbál tevékenykedni. Nem tud azonnal reagálni egy váratlan helyzetre anélkül, hogy dekonspirálodna.

    Az bizony lehet, hogy nem maguk az ukránok voltak, hanem más csapat – de nem az oroszok. De elgondolkodtató: egy sikeres merénylet után melyik ukrán észkombájn gondolhatta volna, hogy nem kap igen csúnya választ?

    A kocsirobbantás tipikus SZBU védjegy. Tán túlzottan is egyértelmü, mint a Novicsok, vagy a polonium az orosz esetében, amikor rájuk akartak kenni valamit.

  9. https://twitter.com/i/status/1561114291377283072
    Alekszandr Duginnak abban a járműben kellett volna ülnie, amelyet a lánya vezetett, de az utolsó pillanatban egy másikba ült.
    Dugin közvetlenül a lánya mögött követte, és figyelte, ahogy a kocsija felrobban. A Baza által megosztott fotók azt mutatják, hogy Dugin kétségbeesett a helyszínen, a fejét két kezében tartva a tüzes roncs előtt állt.

  10. Szerintem még várni kell, hogy kiderüljön, pontosan mi is történt, történik az orosz elit körül.

    Putyin birodalma össze fog omlani (természetesen véleményem szerint). Az ukrán fronton való orosz katonai sikertelenség és egyre nagyobb bajok ki fogják kezdeni a putyini diktatúra tákolmányát.
    Arra leszek kíváncsi, hogy ennek egy epizódját láthattuk – e a Duginnak szánt pokolgépben vagy sem.

    Ha az ukránok voltak, akkor pedig kijelenthetjük, hogy a háború a maga valóságában elérte Putyin legbelső körét is!

  11. 12. Gyarmathy
    Ha a nyugatiak keze is benne van a dologban, és a helyedben nem vennék tartós élelmiszert. Mi sem kell vegyünk, ha ez megnyugtat.

  12. Amerikai B-52-es bombázók települnek a héten Sévdországba.
    Az oroszok elrendelték Kalinyingrádban a Kinzhalok folyamatos (24 órás) teljes készültségét, ami „normál” esetben azt jelentené, hogy mindig a levegőben van egy 31-es Kinzhal-al felszerelve.
    Nagy-Britanniában a sajtó lehozta egy brit katona „üzenetét”, hogy a katonák kezdjenek a családtagjaikkal egyeztetni, mert rövidesen európai hadszíntérre kell menniük egy Oroszország elleni háború miatt.
    A Darja Dugina elleni merénylet miatt több katonai elemző szerint véget érhet az ukrajnai „korlátozott művelet”, mozgósítás jöhet és teljes körű háborúvá szélesedhet a dolog. Az orosz nacionalista körökben hatalmas a felháborodás és követelik a háború kiterjesztését.

    Vagy zajlik az európai lakosság további „megdolgozása” (a félelem fokozása a tömegmanipuláció hatékony eszköze) , vagy valóban háborús eszkaláció előtt állunk. Annyi biztos, hogy a média hírei és a politikai lépések nem igazán a béke irányába mutatnak, ami nem egy jó hír.

  13. 14 – MangaM
    Tudod te is nagyon jól, hogy a háborús felkészülés addig fokozóik, amíg a háború ki nem tör. Nincs visszalépés. Lásd az i. vh. Vagy a II.

  14. 15. Tibor bá’

    Igen, minden keleti és nyugati lépés a világháború kirobbantása felé megy. Nagyon kicsi az esély arra, hogy megússzuk, de azért még reménykedni lehet egy kicsit.
    Ha beindul a verkli, akkor nagyjából úgy is tök mindegy lesz, hogy mit okoskodtunk erre egykoron.

  15. 17. ötlet,

    „és abban a házban bérelt lakást, ahol Dugina lakott, hogy információkat gyűjtsön róla.”

    A Putyin legbelső köréhez tartozó Dugin lánya egy olyan helyen lakott, ahol akárki bérelhet egy lakást?

    Egyébként mégis mit mondhatnának az oroszok, hogy ki volt?
    Semmi más jó opciójuk nincs, mint az ukránokra fogni. Talán ezzel próbálják meg eszkalálni a háborút, hergelni a közvéleményt, hogy egy elrendelt mozgósítás ne verje ki a biztosítékot.

    Persze ettől még lehettek az ukránok, csak ez a történet túl egyszerű és átlátszó ahhoz, hogy komolyan lehessen venni.

  16. Ezt írták.

    12 éves lányával bérelt lakást a feltételezett elkövető ahol Dugin lánya élt,egy hónappal ezelőtt.

    A sunnyogást nem írták meg,és valószínű Te se fogod megtudni soha , ha volt ilyen.

    Most ez a hivatalos.

  17. 19. ötlet,

    Igazából nem is érdekel, hogy az említett részlet igazságtartalmát megtudjam. (Szerintem nem életszerű, de ez mindegy).

    Az érdekel inkább, hogy ennek a történetnek a bedobása az orosz sajtóba, közvéleménybe mi a célja és hogy azt eléri – e.

    Az ukránok attól tartanak, hogy holnapután, az ukrán függetlenség napján (1991 aug. 24-én nyerték el függetlenségüket a nagy testvér Szovjetúniótól) durva orosz megtorló akciók lehetnek.

    Ha így lenne, akkor a megtorló akciók erkölcsi indoklására, esetleg részleges vagy tömeges mozgósításra, a háború eszkalálására kiváló ürügy.

  18. „A Nyugat leváltja Ukrajna éléről Zelenszkijt” – állítja egy hazaárulással vádolt volt ukrán képviselő

    https://mandiner.hu/cikk/20220825_haboru_ukrajna_oroszorszag_zelenszkij_levaltas?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    „Az év végén, az ukrán hadsereg frontokon elszenvedett veresége és az ország délkeleti felének elvesztése után az egészet a bohócra kenik” – mondta Zelenszkijről, majd azt is hozzátette, hogy Zsaluzsnyij mellett szerinte még Petro Porosenko volt elnök, Arszen Avakov volt belügyminiszter, valamint Vitalij Klicsko kijevi polgármester is vezető pozíciókba kerül.

  19. Aki mandínert olvasgat, az meg is érdemli. 🙂

    Inkább hallgassatok valódi szakértőket:

    #https://www.valaszonline.hu/2022/08/25/oroszorszag-ukrajna-haboru-felev-jojart-krisztian-racz-andras-podcast-hetivalasz138/

    #https://www.youtube.com/watch?v=eXzXgF-vvwo

  20. 22. Gyarmathy

    Mi a baj a Mandinerrel?
    Rácz András nem katonai szakértő, hanem egy nyíltan atlantista vonalat képviselő történész, ettől függetlenül meg lehet hallgatni a véleményét, de bizonyos – főleg katonai – kérdésekben nem igazán ő a releváns szakember.
    A hivatkozott cikkben leírtak a Telegrammon jelentek meg, esetleg a Telegrammal is baj van?

  21. 23. MangaM,
    Rácz András nem katonai szakértő, hanem egy nyíltan atlantista vonalat képviselő történész”

    Iszonyatosan el vagy te tévedve.
    Aki nem az orosz narratívát tolja, az nyílván csak atlantista lehet.
    De legyen, olvasgasd csak a mandínert, Spöttlét, Stiert, Demkót, Fődit, Somkutit és a hasonló… na mindegy.

    Az pedig, hogy egy ukrán ki tudja ki mit hadovál össze, az hol érdekeljen? A mandíner rácsapott, mert beleillik az orosz narratíva tolásába.

    De ha Zelenszkij-t tényleg leváltja valaki a következő hetekben vagy 1-2 hónapban, akkor neked lesz igazad.
    Majd visszatérünk rá.

  22. 24. Gyarmathy

    Én nem fikáztam az általad ajánlott szakértőt, csak jeleztem, hogy se nem katonai szakértő, se nem pártatlan. Szerintem erről a vonalról Sz. Bíró jobb, de ez lényegtelen.
    Akiket viszont fikázol…, hát ez elég gáz. Gyuriczát, Horváthot, Respergert és Castelt is kihagytad a szórásból…
    Nyugodtan sértődj meg, de szerintem te pehelysúlyú vagy katonai és geopol témában, ez már régóta kiderült. Persze lehet, hogy tévedek, de akkor avass már be minket a nagy titokba, esetleg te melyik releváns területnek vagy a szakija…, meg mi alapján, gondolom valami végzettséged és szakmai relevanciád van ezen a területen, már ha vetted a bátorságot és kilistáztad a fenti névsort. Ha nincs, az vér ciki.

  23. 25. MangaM,

    Bogár urat kihagytam.
    #https://www.youtube.com/watch?v=P0AUDsn9dZ4&t=20s

    Egészen szórakoztató így 6 hónap távlatából nézni a február 22-én feltett elmélkedését.
    No ez a vérciki. Pedig neki aztán biztosan van mindenféle a témába vágó végzettsége.

    Egyébként mi ez a személyeskedés? Hogy az itt blogolók közül kinek a meglátásai voltak jobbak, azt meg eldönti az olvasó, de vissza is lehet olvasni.

  24. 26. Gyarmathy

    Nevesítve tettél megjegyzéseket szakemberekre, Demkó Attilát olyan oldalra sorolod, ami nettó hülyeség, olyan szakértőre hivatkozol katonai témában, aki pont nem az és kiborulsz, ha az atlantista vonalra mutatok. De ha egyszer az, akkor az, ez miért baj neked? Vannak atlanti párti szakértők, vannak oroszpártiak, vannak köztesek, a lényeg, hogy tárgyilagos-e vagy sem. Ez a blog pedig nem népszerűségi indexnövelő vagy like gyüjtögető platform, az máshol van. De ha veszed a bátorságot csípőből leszólni fél tucat szakit, akkor gondoltam már rákérdezek, hogy mellesleg milyen alapon. Van szakmai alapja, vagy nincs? Ha nincs, az se baj, de akkor legyen bátorságod ezt felvállalni, ettől még nem veszted el a jogod a magánvéleményhez, akár megalapozott, akár nem. Sőt, az is lehet, hogy neked lesz igazad végül, ez is simán benne van a pakliban. Én együtt tudok élni ezzel a lehetőséggel is.

  25. Gyarmathy

    Bogár Lacit is lehet fikázni (omg), de ő – azon kívül, hogy mellesleg fényévekkel előtted jár egy csomó területen – folyamatosan elismeri a tévedését és fenntartja a jogot a további tévedésekre is, mindezt nyíltan felvállalva ország-világ előtt.

    Gondolom az általad felsorolt szakemberek eddigi munkásságát akár egyes részletében, akár egészében tudod értékelni és képes vagy akár cáfolni őket minimálisan szakmai oldalról…
    … mert ha nem, akkor a veled való vita szimplán egy hitéleti árnyékboksz és ezt nem erőltetném túl sokáig.

    Természetesen nyitott vagyok olyan vitára, ahol adott a minimális tiszteletet és van törekvés egy minimális szintű tárgyilagosságra. Ha ez megy, akkor oké, ha nem, az is.

  26. 28. MangaM
    Gyarmathy a Partizánból tájékozódik.
    Azok pedig tudjuk milye pártatlanok!
    Bogárral csak az a baj, hogy a megoldásokra soha nem tesz javaslatokat. Feltárja a problémát és annak mélyszerkezetét, ott a nyelve hegyén a megoldás, de nem mondja ki. Egyesek szerint ő is vakoló! Az a szerepe, mint Hofi G.-nek.

  27. 29. Bendegúz

    Gyarmathy onnan tájékozódik, ahonnan akar, az az ő dolga, ha viszont beleáll egy „vitaestbe”, akkor tudjon is megfelelni annak. De ezen lépjünk is túl, totál mellékes szál per pillanat, van ennél nagyobb gondunk is.

    Bogár László amellett, hogy egyetemi oktató, anno a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára volt, országgyűlési képviselő, az MSZMP után MDF tag lett, a lakiteleki alapítók egyike, az első Fidesz kormányban pedig a Stratégiai Elemző Központ vezetője.
    Tehát bőséggel van szakmai alapja, kapcsolati rendszere és konkrét rálátása/tapasztalata abban, hogy hogyan is működik ez a világ.

    Szabadkőműves? Na és?
    A szabadkőművesség sem egy egységes hálózat és ott sem mindenki rosszindulatú gazfickó.
    A szabadkőművesség eredetileg egy nagyon is pozitív dolog volt, amikor a tudósokat még máglyára küldte az egyház, akkoriban ilyen módon védekeztek ellene, az eredeti szabadkőművesség még isten létét sem tagadta, a világegyetem Nagy Építészeként aposztrofálták.
    Bogár nagyon sok valós részinfót „ejt el” annak, aki valóban figyelmesen hallgatja és követi a munkásságát – onnantól kezdve van még egy iránytű, hogy milyen területen is érdemes még utánaolvasni dolgoknak, már persze akkor, ha van rá igény és érdekel valakit.

  28. 30. Jövőnk

    Svéd légtérben gyakorlatoztak, ha jól tudom összesen 4 db Stratofortress érkezett. Igaziból 4 db B-52 kábé pont annyi, mint 3 db MIG-31+Kinzhal, önmagában jelképes. Az orosz légvédelemnek 4 db B-52 nem jelent gondot, egy támadás során figyelemelterelésre jók, ha közben jönnek a B-2-esek is. Igaz, képes lehet egy BGM-109 szalvóra, ami azért nem lebecsülendő tűzerő, de 4 B-52-vel maximum kirobbantani lehet egy világháborút, megnyerni nem.

    A másik, hogy az USA bajban van az Északi-sarkivdéken, gyenge katonai erő és szinte nulla logisztikai képesség, miközben mind katonai, mind gazdasági oldalról egyre fontosabbá válik a terület – ergo valahogy erőt kell mutatni ott.
    https://hellomagyar.hu/2022/08/25/van-egy-hatalmas-terulete-bolygonknak-ahol-oroszorszag-legyozhetetlen/

  29. 31. MangaM
    Egy szóval sem mondtam, hogy annak idején rossz volt a szabadkőművesség, csak napjainkra elfajult. Vezetőváltás történt vagy 100 éve, és azóta minden más.
    Az is igaz, hogy a farancia eredetű Nagy Oriens páholy a kezdetektől libertariánus eszméket vallott, szemben a Skót rítusúval. Utóbbiba, a mai napig csak a Bibliára tett esküvel lehet belépni.
    És az is tény, hogy rengeteg karitatív tevékenységük volt errefelé is. Hogy csak egyet említsek, az Országos Vakok Intézetét is ők építették és működtették!
    Hogy egy kőműves lehet jó ember, az nem vitás, de megnyilvánulásaiban egyértelműen kötve van a rend utasításaihoz!

  30. 33. Bendegúz

    Érdekes a téma, de mostanra úgy látom, hogy túl vannak kicsit hype-olva a szabadkőművesek, távolról sincs akkora hatalom a kezükben, mint amit tulajdonítanak nekik, bűnbakoknak viszont pont jók lehetnek.

    Neked is csak azt tudom javasolni, hogy kritikátlanul senki véleményét nem szabad elfogadni!

    Közismert trükk, hogy egy előadó például a hallgatóságnak elmond tíz dolgot, ebből kilenc olyan lesz, amivel szinte mindenki egyetért, képes vele azonosulni, szinte már azt fogják érezni, hogy az előadó egy közülük. Tizediknek bedob egy olyan tételt, ami pont ellentétes a hallgatóság véleményével, de ebben a pillanatban a hallgatóság egy része egyből elfogadja, a másik része elbizonytalanodik, egy kis része lesz, aki csípőből elutasítja a 10. tételt. Ha egyből a 10.-el kezdte volna, azonnal masszív ellenállás lett volna, így viszont, hogy ezt hagyta a végére, a hallgatóság egy része már nem fog ellenvetéssel élni, sőt, egy részük elkezdni magáévá tenni a gondolatot.
    A médiában az ügyes szakértők és megmondó emberek egy része szintén ezt a sémát követi, a populista közhelyek közé becsomagol valami mást is és nyert ügye van.

    Tehát maradj észnél, és igenis, mindegyik oldalt hallgasd meg!
    Hogyan tudod majd eldönteni, hogy egyetértesz-e valamivel vagy sem, ha eleve meg sem hallgatod, ergo meg sem értheted, hogy miről beszél a túloldal?

  31. Na, lezupált egy amerikai AGM-88A radar elleni cirkálórakéta Ukrajnában, amelyiket még 1988-ban gyártottak és 1991. júni 30.-ig vállalt rá a gyártó garit.
    Ukrán források szerint – persze nagy eséllyel ez is csak rosszindulató pletyka – más nyugati cuccokkal is vannak gondok, például nem használhatóak.
    Emlékeztetőül: Biden bő 50 milliárd dolcsit tolt be a katonai-ipari komplexumnak „Ukrajna katonai megsegítése” címen (igaz, pár államban az alapellátással is gondok vannak már), ehhez képes enyhén lejárt szavatosságú cuccok érkeznek a tűzvonalba. Nyilván arról szó sem lehet, hogy ez az összeg esetleg máshová folyik el…, korrupció és lopás az nincs!
    https://kepkuldes.com/images/43a0e9701776521d601c64135f5e50f5.jpg
    https://kepkuldes.com/images/6d7c864e5d650ea1f50ddde0599c4b6c.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük