(435) Darwinnak igaza volt

Tibor bá’ online

 

Az amerikaiak a majomtól származnak, más magyarázat nem létezik – Írta: Fred Reed – amerikai újságíró. Lefordította, majd alaposan átdolgozta, és kibővítette: Tibor bá’ a magyar kötekedő 😀 .

~q191Tinédzser koromban vasárnap délelőttönként matinéra jártam – aki nem tudja mi az, nézze meg a Googlit. Ezek az előadások általában több rövid filmből álltak. Emlékszem egy majmokkal végzett kísérletre, illetve egy majom befogásra. Egy kókuszdión fúrtak egy apró lyukat és vele szemben egy kábé 4 centist. Aztán átfűztek rajtuk egy erősebb zsineget, aminek a végén volt egy nagy csomó, ami nem fért át a kisebbik lyukon, hanem megakadt. A zsineg másik végét pedig a fához erősítették. A kókuszdiót tehát nem lehetett elvinni, mert a zsineg egyik vége a fához volt kötve, a másik vége pedig nem bújt ki a lyukon. Ezt követve a kókuszdió belső üregébe valami majomcsemegét, olajos magot tettek. Jött a majom, benyúlt a kókuszba, éppen hogy átfért a lyukon a keze és megmarkolta a majomcsemegét, majd kihúzta volna az öklét, de az nem fért át a lyukon. Ekkor előjöttek a vadászok és megfogták a majmot. Persze, ha a majom elengedte volna a majomcsemegét, akkor ki tudta volna húzni a kezét, de a majom görcsösen ragaszkodott a megmarkolt zsákmányhoz. Ezt a filmet láthatta Fred barátunk is, és erre emlékezett, amikor megírta a „Darwinnak igaza volt” című cikkét. Ez természetesen Magyarországon nem hangzik szenzációsnak, de az amerikaiak nagyobbik hányada biblia-centrikus és tagadja Darwin tanait éppen azon az alapon, hogy az intelligenciával (és lélekkel) felruházott ember nem származhat a majomtól. Fred Reed fejtegetésében pedig arról van szó, hogy az amerikaiak olyan csökönyösen ragaszkodnak a zsákmányukhoz, mint a majmok, tehát „bizonyítva” látja Darwin tanait. No lássuk!

Amikor az amerikaiak rádöbbentek, hogy saját jövedelmükből nem tudják etetni az SUV járgányukat, és nem tudnak úgy konzumálni, ahogy a szomszéd, akkor hitelkártyákra kezdtek vásárolni, mert képtelenek voltak elengedi azt, ami a markukban volt.

Az amerikai kormány fél évszázada harcol, a különben gyakorlatilag ártatlan marihuána ellen, a legkisebb eredmény nélkül, de a majom nem képes kinyitni az öklét, mindegy mibe kerül, mennyire eredménytelen, csökönyösen markolja a csemegét.

Amerika a világuralomból fokozatosan regionális hatalommá válik katonailag, gazdaságilag és diplomáciailag. Hacsak valami csoda nem történik, amik nem szoktak történni – akkor az USA hamarosan a második helyre kerül. Ez ellen semmit se lehet tenni, de az ország inkább csődbe hajtja magát, mintsem belenyugodna az elkerülhetetlenbe. Képtelenek elengedni a csemegét.

Kínai léptékkel mérve az USA egy apró ország, lakóinak száma mindössze egy ötöde az övéknek. Gazdasági növekedésük 10 % körül van. Igen, lehet, hogy le fog lassulni, de az is lehet, hogy nem. A kérdés nem az, hogy le fogják-e hagyni Amerikát, hanem inkább az, hogy mikor? Na már most, valójában a gazdaság számít, minden attól függ. Miközben Amerika hanyatlik, Kína az összes földrészen beruház. Nincs ebben semmi kivetnivaló, megfontolt gazdaságpolitika. Nem szabad ezeket a ferde szeműeket alulbecsülni, mert okosak, fegyelmezettek, figyelmesek és gyakorlatiasak, miközben nacionalisták és tudatában vannak etnikai másságuknak. És ne feledjük, kormányuk közel tökéletes. Ez kérem egy intelligens diktatúra, amely előre akarja vinni az országot. Ezzel szemben az amerikai kormány önérdektől hajtott lobbistákból és Wall Street-i rablókból áll. Kínát mérnökök irányítják, míg Amerikát ügyvédek. Amerika az öngyilkosság elkövetésén mesterkedik, mert az ország nem gyárt semmit, nincs valós gazdasága, mert a gyártó kapacitása tengerentúlra költözött. A hajóépítés, acél gyártás, szórakoztató elektronika gyártása, vasúti szállítása megszűnt. Ez van! Azaz ezek nincsenek!

A USA lakósságának fogalma sincs a valós helyzetről. Amerika a világ legnagyobb adósa, míg Kína a világ legnagyobb hitelezője. Amerika nem lesz képes visszafizetni azt, amivel tartozik, tehát vagy csőd vagy infláció. Ennek ellenére a kormány csak költ, költ és költ, amihez kölcsönt vesz fel, kölcsönt vesz fel, és kölcsönt vesz fel. Láthatóan senkit nem érdekel, mivel a vezetők teli tömik a zsebüket. Normál körülmények között ilyenkor abba szokták hagyni a luxus költekezést. De nem. Amerika tovább vásárol olyan dolgokat, amikért nem tud fizetni, nem tudja fenntartani, de mégis igényt tart rá, mert ő a legerősebb fiú a játszótéren. A majom nem képes elengedni azt, amit megragadott.

A Pentagon egy Amerika nyakára kötött kő, mert éves költsége meghaladja az 1000 milliárd dollárt. Oroszország, Kína, a muszlim világ, Latin Amerika és mindenki más, aki utalja Amerikát, élvezettel nézik a látványt. Csak költsetek többet és még többet, idióták.

Nemzeti hiúság. Nem azért vannak amerikai csapatok jelen Dél Koreában 60 éve, mert félő, hogy Piong Jang átlépi a nem létező határt és megtámadja Arkansast. Azért vannak ott, mert Amerika azt hiszi, született joga uralkodni a világ felett. A majom azért se engedi.

Amerika választhat, visszavonja csapatait vagy belebukik, de a csapatok visszavonása lehetetlen, mert az amerikai gazdaság az állandó háborúzásra van ráépítve, amit nem lehet abbahagyni. Az ésszerűnek tűnhet, hogy Dél Koreából kivonnak 30.000 katonát, de ezzel a hazai munkanélküliek számát növelnék, amikor az már eleve veszélyesen magas. Ha az országba beeresztenek leszerelt katonákat, az egészen biztos fegyveres lázadáshoz vezet.

Nincs értelme úgy tenni, mintha a jelenlegi recesszió ideiglenes lenne, és nem pedig az amerikai jólét halálának a nyilvánvaló jele, ahogy a kiöregedett nő is hiába ken fel magára fél kiló kozmetikumot, remélve, hogy a férfiak nem veszik észre. Amerika költ még egy darabig, miközben mások felfejlődnek, és termékeiket eladják az amerikaiaknak. A majom nem enged.

Ez már így van, Amerika által kezdeményezett szabadpiac, olyan mint a forradalom, megeszi gyermekeit. A nagyszerű, önszabályozó szabadpiac szabályai szerint – előreláthatóan – a világ termelésének zöme átment oda, ahol a legolcsóbb a munkaerő, de nem fegyelmezhetetlen és tanulatlan négerek. Ez pedig Kína és India. De mi van Európával? Köszöni, nincs jól. Európát gyakorlatilag a 82 millió német cipeli a hátán. Illetve a német export. Ugyanis a német precíziós termékek, például speciális szerszámgépek legyártásához és összeszereléséhez német munkáskéz kell, még akkor is ha az órabére meghaladja a kínait. A legnagyobb vásárló természetesen maga Kína, amíg nem tanulja meg ezt is maga gyártani. Európa tehát kapott egy kis haladékot, de nem csak ezért, hanem a kelet európai rendszerváltásért is, mert elég szép kis piacot kaptak, jól kihasználható olcsó munkaerőt és szabad rablás lehetőségét. Amikor a dáridónak vége, Európa megy Amerika után. Kis hazánk pedig egyszerűen lenullázza magát – hacsak nem lép ki a buliból és nem válik önellátóvá.

________________________________________________________
________________________________________________________
_______________________________

21 gondolat erről: „(435) Darwinnak igaza volt

 1. A jelenség leírása korrekt. Több mint két év után idén jöttem el egy „nagy német multitól” – szerintem már az sem tart sokáig. A szlogenek még őrzik, de az emberekben már nem láttam azt a bizonyos „német precizitást” (high tech terület, üzletág/globális informatikai vezetés).

  A történetnek ott van vége, hogy teljes gyárakat adtak el a működtető emberekkel és a kudarcba fulladt kísérletek jegyzőkönyveivel együtt, ahogy ezt egyébként sok évvel ezelőtt „megjósoltam” (ez volt a „nyugat” versenyelőnyének záloga).

  A jelenség okául hozott „majmok ezek” állítás azonban felületes és érzelmi töltetű. A „nyugati gondolkodás” belső motivációit követve kötött pályán sodródik, a valós okok felismerése nélkül nem képes letérni róla.

 2. Az írás nagyon igaz.
  Azzal is egyett értek, hogy a német iparnak is lassan be fog fellegezni.
  Kína előbb utóbb a német autó gyárakat kirakja vagy államosítja.

 3. Önellátóvá? Hogy? Épp egy barátommal beszéltük, ha egy magyar paraszt nyer egy kis uniós támogatást, vesz egy új terepjárót ahelyett hogy a technológiát cserélné le. Így Szlovák meg Lengyel tejet iszunk mert e hazai nem piacképes.

 4. A leírás jó, csak Darwin-hoz nincs köze. Az egyén hiába ismeri fel a problémát, a tömeg erre nem képes hirtelen. A rendszer már önjáró szerintem. Hatalmi pozícióba csak az kerülhet, aki az elit igényeinek megfelelő döntéseket hoz, ami a profit. Az oktatás célja sem az, hogy gondolkodó, boldog embereket neveljünk, hanem engedelmes nyersanyagot az ipari civilizációnak.

 5. 3 Feco

  Biztos van ilyen is. De sajnos csak volt jó példa is: Kishantos, amelyet országos közöny mellett vertek szét a választások előtt (tehát még akár témává is emelkedhetett volna). Ez nem a gonosz háttérhatalom, hanem a sekélyes közgondolkodás „sikere”… A magyar tej tudtommal piacképes: tartálykocsikkal Olaszországba viszik, hogy aztán sajtként vásároljuk vissza a Tacskóban. 😉

 6. Az a baj, hogy Magyarország önellátó csak a trianoni területen tudna lenni. A jelenlegi geopolitikai helyzetben esélyünk sincs. Nem azt mondom, hogy kell a revízió, mert ez már nem ugyanaz lenne, mint volt Trianon előtt. Ha meglenne a régi területünk (nem most kapnánk vissza) akkor önellátók lehetnénk teljesen, és regionális nagyhatalommá váltunk volna.

 7. A kínaiak – „tudatában vannak etnikai másságuknak”…
  Ez olyan szinten jelen van a kínaiaknál, hogy tudományos elméletük van arra, hogy a kínai ember nem is ugyanahhoz az emberfajhoz tartozik, mint a többiek. Nagyratartott tudósuk azt hirdeti, hogy a kínaiak nem a Homo Sapiens faj tagjai, hanem a Homo Erectusból más irányban kifejlődött külön ág.
  Várjunk csak, lesz itt még fajelmélet… 🙂

 8. Szintén hiánypótló írás. Sokat lehetne dicsérni és köszönet érte. Mindössze a kínaiakkal való példálózást nem szoktam érteni. Ebben az írásban rendben van és összehasonlításnak, kontrasztnak kiváló, noha annak a 10 %-os gazdaságnövekedésnek a cáfolatát is olvastam már. A mérnökökkel történő országvezetés éppannyira a kényszerpálya része, mint a jogászokkal történő bravúroskodás. Mikor lesznek a természetvédelmi mérnökök pozícióba emelve? Mert csak akkor lenne esély önfenntartó gazdálkodásra. A mérnökök éppúgy kiveszik a természeti kincseket a földből, és éppúgy el fog előbb-utóbb fogyni a nyersanyag, mintha a jogászok ítélkeznének. Legfeljebb nyertek 20 évet.

 9. Szerintem összetettebb kérdés ez ennél, mert ha ilyen egyszerű lenne – amit mindannyian látunk -, akkor az USA vezetése próbálna valamit lépni. Amiben ők bíznak az szerintem egyrészt a (magán)tőke, hiszen az náluk van, és lehet hogy Kínában állítják elő a termékeket kínai tulajdonosok kínai alkalmazottai kínai gépekkel, de az USA-beli tőkés csak megveszi tőle és továbbadja drágábban. Ugyanez megy Európában is, hiszen bár valóban vannak olyan termékek, amit jelenleg mondjuk csak a németek tudnak megfelelő minőségben előállítani, túlnyomórészt már náluk is az megy, hogy kiadják a munkát, ők meg lefölözik a hasznot (most is ilyen helyen dolgozom, mármint akinek a munkájából lefölözik). Ahányszor kint voltam, azt láttam, hogy szinte semmi értéket nem tesznek hozzá a keletről beérkezett termékhez, sokszor már a minőség-ellenőrzést sem végzik el, hanem ha a vevőjük reklamál, akkor egyszerűen továbbhárítják azt a gyártókra.
  Tehát igaz, amit írsz, csak nem biztos, hogy olyan rossz út ez, hiszen a tőke ezek kezében van, ráadásul azt hallani mindenütt, hogy mi milyen sz@rok vagyunk, miközben tulajdonképpen jelentős hányadban tartjuk el a német munkanélkülieket és a szociális hálójukat.
  A másik amiben bízhat az USA, az pedig a hadereje. Persze az már gáz, ha erre kell hagyatkozni, de szerintem bevetésre kerülne, ha odáig fajulna a dolog, hogy a hitelezőik követelőznek. Viszont egy jó darabig szerintem ez még nem fog bekövetkezni, mert a haderő elsődleges célja a megfélemlítés, hogy még csak meg se forduljon a hitelezők fejében valami okosság.

  „Önellátóvá? Hogy? Épp egy barátommal beszéltük, ha egy magyar paraszt nyer egy kis uniós támogatást, vesz egy új terepjárót ahelyett hogy a technológiát cserélné le. Így Szlovák meg Lengyel tejet iszunk mert e hazai nem piacképes.”

  Szerintem az uniós pénz felhasználásának módja meg van kötve, amiben nem tudom mennyire tartozik bele egy terepjáró (lehet). Persze az is lehet, hogy az uniós támogatás által felszabadul egyéb forrás, vagyis áttételesen valóban olyasmire költi, ami nem térül meg. Mondjuk én a környezetemben nem ezt látom, inkább azt, hogy aki kiaknázza az uniós forrásokat, az terjeszkedik, földet vesz, gépparkot fejleszt stb.
  Én azt sem látom, hogy a magyar tej ne lenne piacképes, én is magyart iszom és nem lokálpatriotizmusból, hanem mert ugyanannyiba kerül, mint a szlovák, vagy a lengyel, és a minősége is jó. Vannak persze drága magyar tejek is, de gondolom így van ez a világ minden táján.

 10. Jó a cikk, köszönjük.

  Csak egyre válaszoljatok még: akkor a kínai nem a majomtól származik, ő Isten teremtménye?

 11. 11:
  Ők is a majomtól származnak, csak valahol a múltban leszakadtak a fővonaltól, aminek a vége a homo sapiens (szerintük).

 12. Nem csak a menekült dologról beszélnek. Nógrádinak volt egy elejtett mondata: Nem szó szerint idézve – „Az ENSZ BT felhatalmazást az Oroszok nem adják meg a Földközi-tenger -i akcióhoz. Persze, hogy nem adják meg, hisz az USA két napja kijelenti, hogy új világháború szélén vagyunk.” – Gondolom a héten megjelentetett új amerikai „Fehér Könyv” -re gondolt.

  A kerítések csak eltérítik a menekülteket, ha az egyik helyen falat építenek, akkor egy másik helyen emelkedik a migránsok száma, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő ezért nem hisz a kerítésekben, mint mondta, amikor Spanyolországban kerítést építettek, akkor Olaszországban nőtt meg hirtelen a migránsok száma. Nógrádi György szerint viszont a kerítések mindenütt megfogták a menekült áradatot. Szerinte azért is kell a kerítés, mert az EU csak hónapok alatt tudja megoldani a bevándorlás kérdését, de Magyarországnak addig is tennie kell valamit, hogy valahogy megfékezze a tömeges bevándorlást. Tálas Péter szerint ez egy olyan probléma, amit az egyes nemzetállamok nem tudnak kielégítően kezelni, európai, sőt globális szinten kell megoldást találni. Nógrádi viszont a biztonsági kockázatokra hívta fel a figyelmet, szerinte minden európai országban létezik olyan kimutatás, ami szerint jelentősen nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy bűncselekményt bevándorló követ el, mint az adott ország állampolgára. A biztonságpolitikai szakértő szerint Európa nem tudja egységesen megoldani a problémát, a nemzetállamoknak kell azt külön-külön kezelniük.
  http://www.atv.hu/videok/video-20150703-talas-peter-es-nogradi-gyorgy

 13. 13:
  Tálas Péter egy usraeli ügynök. Nógrádi egy tisztességes szakember és tökéletesen igaza volt. Simon András pedig iparkodott tompítani Nógrádit.

 14. Tálason én csak is pislogtam, mert vagy álomvilágban él az egyetemi katedra mögött, vagy direkt ennyire „hülye”…, hogy PC -n fogalmazzak. 😉

 15. EU-s támogatások nélkül a magyar mezőgazdaság nagy része nem lenne képes fennmaradni.

  Nógrádi igazi realista:amit megtudunk tenni egy probléma kapcsán tegyük meg ,pláne akkor ha többé kevésbé bizonyítottan az már bevált amilyen gyorsan csak lehet amit pedig nem áll módunkban arra nem érdemes időt,energiát vesztegetni.

  Ha nem tudjuk megállítani őket a határnál akkor itt fognak maradni mert nyugatra nem mehetnek és ezt ha megtudják mit fognak tenni?Táborokba zárunk több tízezer vagy százezer embert?Milyen következményekkel jár ez-miközben 600 000 magyar már elment az országból ,mert olyan itt a helyzet?

  Mondjuk nem lesz a fővárosban meleg felvonulás a muszlim bevándorlók miatt, kíváncsi vagyok erre mit fognak majd mondani Alföldi-ék stb……………….és ha majd szavazati jogot is kapnak vajon kire fognak szavazni?

 16. 6. Proton

  Tanulság… Ha nem lesz víz, legyen nálatok mindig só és majom.

 17. Köszönet és gratuláció Tibor Bátyám, reális plasztikus leirás. S a hogyan tovább USA lehetöségeire…implózio. Visszakerül minden oda,ahonnan megvették,elvették, elszedték.

  Texas, Florida Kalifornia,etc – Mexico,
  Alaszka – Oroszország.

  És szétesés.Menetrend szerint, lásd:
  Gustav Le Bon A tömegek lélektana

 18. Amerika nagyon furmányos, hatalmas kölcsönöket vesz fel, amelyből részben jól élnek, a kölcsönök nagy részét viszont fegyverkezésre költik. Ha bármelyik szédült hitelező kérné vissza a pénzét, a saját pénzéből vásárolt fegyverekkel csapnák le.

  Szóba került a magyar tej. Undorító játékot folytatnak velünk a kereskedők. hazafiságra és a magyar tej jobb minőségére apellálva a magyar tejet sokkal drágábban árusítják rendszerint mint a külföldit, pedig az előállítási költség azonos, illetve nálunk még olcsóbb, ha magasabb munkabérű országokkal hasonlítjuk. Extra profitot szednek.

  A termelés külföldre helyezése csak a gyárosoknak hoz nagyobb hasznot az olcsó bérű külföldiek foglalkoztatása révén. A helyi népességet elszegényíti, elzülleszti a munkanélküliség.

  Kínaiak nagyon praktikus gondolkodású szorgalmas nép. Rengeteg kínai közt élek jelenleg. Reggeltől estig nyitva vannak, udvariasak, segitőkészek, volna mit tanulni tőlük. Kína jó példa rá, hogy a szocializmusból finoman át lehet csusszanni a kapitalizmusba, az ország tönkretétele nélkül is. Ha hazafias gondolkodású, becsületes vezetőink lettek volna 1989 tájékán, nekünk is összejött volna, simán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük