(2165) Diktátorok figyelem! (tanulságos történet)

Tibor bá’ online

A médiatörvényben egy passzus egészen biztos nincs benne. Tiltani kéne a világméretű hírek agyonhallgatását is. Ha ez nem lehetséges, mert nem lenne euró-konform, és az Alkotmány Bíróság nem engedné át (ezek bármire képesek), akkor  viszont külön díjazni kellene azokat az internetes honlapokat (például az enyémet 😀 ) amelyek ilyeneket felraknak. Én mindenesetre megpályázok egy ilyen díjat, mert lehet, hogy az odaítélések érkezési sorrendben fognak történni.

Akkor íme az első próbálkozásom: Tunéziában egy 74 éves diktátor – bocsánat, államelnök, Zine al-Abiidine Ben Ali, áll a „nép” élén – megint bocsánat, állt a „népe” élén. A népe meg tűrte (valahogy úgy, ahogy nálunk is), aztán kissé megemelkedtek az élelmiszerárak, és a nép kitódult az utcára. Viszont a diktátorok nem szoktak gondolkodni, mert nekik mindig igazuk van (még a visszajelzések szerint is, mert ugyan ki mer nekik ellenszegülni, vagy mást mondani, mint amit hallani szeretnének), tehát kivezényelte a karhatalmat, akik lőttek is. Semmi laca-faca, azonosító szám, könnygáz, gumibot, gumilövedék. Kapásból élestöltény. Ötven halott. Száz, kétszáz, mit számít. De ez most nem jött be. A nép gyújtogatott, tőrt zúzott, amiről azért néhány képet itthon is láthattunk, de a folytatást csak én közlöm. He-he-he, Ben Ali és családja menekült. Egy Párizsba tartó repülőre szállt, aztán leszállt róla, a gép meg nélkülük szállt el, mert a francia elnök közölte vele, hogy nem kívánatos személy, gépe francia földön nem landolhat. Telefonált Obamának, de Washington fel se vette a kagylót. Líbiának, Máltának, Dubainak, stb. stb. Sehol se kellett.

Szóval diktátorok figyelem – tanulságos történet -, csak addig van rátok szükség, amíg hatalmon vagytok, amint ez megszűnik a barátok kifarolnak mögületek. Ben Ali pontosan úgy járt mint az iráni elnök, Mohammad Reza Shah Pahlavi, miután az iráni forradalom és népharag 1979-ben megdöntötte rendszerét, amíg kiszolgálta gazdáját, a Fehér ház mindenkori lakóját, ő volt a nagy barát. De utána a kutyának se kellett. Élete végéig meghúzhatta magát Egyiptomban, elszigetelve a világtól és minden emberi kapcsolattól.

Végül a tunéziai ex-diktátort és népes családja megvethette lábát a Vörös-tenger Jeddah nevű kikötőjében (hallott róla valaki?), ami történetesen Szaúd Arábiában van. A szaúdi kormány nem mondta meg meddig hajlandó fenntartani vendégszeretetüket. Mindenesetre az elszállásoló épületet körülvevő fal mind a hat kijáratához őrszemet állítottak, nem annyira a  vendégek biztonsága érdekében, sokkal inkább azért, hogy szó nélkül ne tudjanak távozni. Ha jól emlékszem egy Rákosi és Gerő nevű pasi is így járt 56-ban, és Orbán, Lázár, Rogán……stb. figyelmét felhívnám, hogy Rákosi apánk, és Gerő a hídverő egyetlen forintot se tudott átmenteni.

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

177 gondolat erről: „(2165) Diktátorok figyelem! (tanulságos történet)

 1. sajnos a diktátorok többsége menedéket lel. Különösképpen akik felhízlalták a bankszámlájukat

 2. Pedig nagyon tudnék örülni, ha az említett „urak” is erre a sorsra jutnának mielőbb. Már a hatodik x végén járok és nincs már olyan sok időm mint 20 évesen.

 3. 1:
  És viszik magukkal a stadionjaikat, meg a kisvasútjaikat is? 😀

 4. 3- ra:

  No meg a kettős határzárat is, akkor aztán lesz nemulass a többinek is!
  Már, aki nem szereti a shariát.

 5. Mi értelme a kettős határzárnak, ha egyszer már beengedjük a migránsokat?
  Április 30 óta tudjuk ezt.

 6. 3: Azokat nem. De a Mészáros és Mészáros Kft -n keresztül Svájcba v. valamelyik adóparadicsomba kilapátolt százmilliókat, milliárdokat azt viszik magukkal, hisz cipelni sem kell magukkal, csak a VIP bankkártyát.

 7. Rosszul tudod, nem engedjük be a migránsokat. Még a fiatalkorúakat sem.
  Volt erről szó, de mivel hogy az EU-nak ez nem lett volna elég, így ez sem lett. (Szerencsére)

 8. Először nekem is a külföldre kimentett vagyon, ingatlan jutott eszembe, mint valami mentsvár a diktátorainknak. De az emberi természet nem biztos, hogy ekkora zuhanást csak úgy csöndben el tudna viselni, még egy eldugott szép környezetben se. Ráadásul a magáningatlanokat is figyelni fogják, oda is lehet küldeni tisztogatókat, mint Trockij után. A diktátorok többsége nem lel menedéket és/vagy nem tud csak úgy csöndben éldegélni. Ne feledjük, hogy ezek az „emberek” soha, de soha nem dolgoztak a „civil” életben. Fogalmuk sincs, hogy mi az az órabér, mi a becsületes munka. A sok diktátor közül Ceausescu példáját hiányoltam még.

 9. 5, 8:

  Már nem engednek be semmilyen jöttmentet papírok, de minimum ujjlenyomat nélkül.
  A fiatalkorú meg megvárhatja a tranzitzónában menedékkérelme elbírálását.

  De mindegy, ki kéne már mondani:
  zemberek, a Főd nevű Petri- csésze megtelt és az általunk stabilnak ismert klíma is halódik. Ebben a helyzetben SENKIt nem tudunk pluszban etetni, ruházni, erőszakolni/ gyilkolni való nőt biztosítani neki, stb. Pont.

  Csakhát vannak ezek az ál- civilek, mint:

  http://imgur.com/a/xMZ1G

 10. Azért a diktátorkergetéssel jó óvatosan bánni…
  Mostanában minden elkergetett diktátor után SOKKAL rosszabb lett Iraktól Líbián át Egyiptomig…

  A franciák is megszabadultak végre egy teszetosza Hollande-től, (jó… nem kifejezett diktátor) aztán kaptak a nyakukban egy turbó globalistát… Ő már olyan odabaszósabb lesz.

 11. 11: „minden elkergetett diktátor”

  Nem mindegy, hogy hol lesz diktátor az ember gyereke… 🙂 Románok, németek viszonylag jól boldogulnak…

  Azok az országok, ahol a határokat a korábbi gyarmatosítók húzták meg kényükre-kedvükre, sokszor szándékosan évszázadok óta háborúzó népeket kerítve egy országon belülre, valóban jobban ‘teljesítenek’ egy diktátor keze alatt, mert az vasszigorral rendet tart. Ha a diktátort kipöckölik (általában külső erők), jön az anarchia, míg ki nem növi magát egy újabb diktátor.

  De ezzel a hozzászólással ugye nem ‘vitéz nagygéci és bözsefalvai orbáncs piktor, brüsszel legyőzője’ utáni idők miatt aggódsz? 😀

 12. 11 – Attila (PV)
  Csúsztatunk-csúsztatunk?
  A nevezett földrajzi helyeken nem csak a diktátort nyírták ki, de totálisan szétbombázták az egész országot. Abba pedig próbálj belenyugodni, hogy kedvenced és példaképed hatalmasat fog zuhanni.

 13. 7.Unicornis
  „Rosszul tudod, nem engedjük be a migránsokat. Még a fiatalkorúakat sem.
  Volt erről szó, de mivel hogy az EU-nak ez nem lett volna elég, így ez sem lett. (Szerencsére)”
  Humorérzéked kitünő.
  Rég nem nevettem ennyit és ilyen jól.

 14. 13:

  Nekem meg van egy tippem, hogy ez a Makarón- gyerök előbb fog megbukni, mint a Zorbán 😉
  A ballib sajtó szerint minden héten, többször is megbukik.
  Ahhoz képest, minden nagy diktátort túlélt eddig: Kim Dzsong Il, Szaddam, Hodzsa, Milosevics, Bush, Obama, Blair, Cameron, Renzi, Jelcin…

 15. 12. Observer

  „De ezzel a hozzászólással ugye nem ‘vitéz nagygéci és bözsefalvai orbáncs piktor, brüsszel legyőzője’ utáni idők miatt aggódsz? ? ”

  De bizony, aggódok, hogy itt is Ukrajnát csinálnak… milyen jól jártak az ejropéer kormánnyal, amit Soros gründolt nekik, ugye, meg hogy a fél parlament Amerikába jár haza…

  Nem bánnám ha menne a „nagygéci” de legalább mondjátok már meg, hogy ki jönne helyette?
  Ahogy elnézem Sorosnál jobb jelentkező nincs (jó, tudom, öreg már, de biztos ki tud nevezni egy kormányzót)…
  A jelenlegi hasznos idióták maximum ki tudnák kaparani a „magyar filantrópnak” a gesztenyét.
  VALÓBAN ez a vágyatok? Meg ami utána jön? Kerítésbontás, migránsáradat, 53+ nemi identitás ?

  Az viszont tuti biztos, hogy SENKI nem fog lopni… Minden mozdítható ingó és ingatlan vagyon szépen lepapírozva LEGÁLISAN fog kivándorolni az országból…

 16. 13, Tibor bá’

  „Abba pedig próbálj belenyugodni, hogy kedvenced és példaképed hatalmasat fog zuhanni.”

  Bele vagyok törődve… 7 éve minden hétfőn megbukik.
  De aki most Sorosnak szurkol, az maga alatt vágja a fát. (szerintem)

 17. 16: „lepapírozva LEGÁLISAN fog kivándorolni az országból…”

  Bevallom, nem látok különbséget a pénz „kivándorlásban”, hogy egy multi viszi ki az országból legálisan, vagy ‘Brüsszeli Győző’ stikában, hátizsákban, a svájci vonaton (mert ellentétben a repülővel, ott nincs csomagellenőrzés).

  Sőt, azt is megkockáztatom, hogy a multi valamilyen szinten legalább megdolgozott a pénzéért…

  Ez a fidesz módszerrel gründolt hazai tőkésosztály egyetlen percig nem lenne képes megállni a lábán egy nemzetközi versenyben. Nézd meg a közgépet, elvesztette a hazai „piacát”, lépett a külföld felé? Egy lófaszt, mert esélytelen.
  Fogd már fel végre, hogy a lopás nem nemzeti érdek, hanem magánérdek.
  Bár az is hülye, aki veled vitatkozik… 😀

 18. Attila 16.

  „Nem bánnám ha menne a “nagygéci” de legalább mondjátok már meg, hogy ki jönne helyette?”

  Már javasoltam neked a mélyszáros lőrincet a rendőr állam bejegyzésben indoklással, de Te inkább megfutamodsz a kihívások elől.

 19. 19. előforduló

  „Már javasoltam neked a mélyszáros lőrincet a rendőr állam ”

  Miért?
  Lőrinc indul? Mert addig meg hiába egyezek bele…

 20. 18. Observer

  „Ez a fidesz módszerrel gründolt hazai tőkésosztály egyetlen percig nem lenne képes megállni a lábán egy nemzetközi versenyben.”

  Nem is az a dolga.

  De szerintem valahogy ti is hagyjátok a valóságot elsuhanni…
  Se az eredeteti tőkefelhalmozás, se a mostani tőkésosztály kialakulása nem egy erkölcsi magaslat…

  De mi az alternatíva? A multiparadicsom, ahol a bangladési melóssal kell versenyezni a melóért?
  Szidhatjátok a Patást, meg a többi rablót.
  De valós működö alternatívát ti se tudtok.
  Ami lehetőség készen áll Orbán utánra, az mind sokkal rosszabb…
  Hát egyszerűen NINCS belső ellenzék aki egyáltalán egy választási kampányra gatyába tudná rázni magát…
  Persze ez is a „hülye” felcsúti idióta Orbán hibája, hogy a sok CEU-n képzett szellemi világítótornyoknak még Sorossal, meg az összes EU-s meg globalista liberál hátszéllel SEM sikerült se egy programot, se egy koncepciót, de még egy látszólagos egységet se összeszigetelőszalagozni… A frappáns ( de azért eléggé egykaptafás) transzparenseknél és az orbántakaroggynál 7 éve nem tudnak túljutni.
  Az az egy arc amit az utóbbi időben kiizadtak, mindenkinek Conchitát juttatja eszébe a csillogó szemeivel meg a trendi szakállával…

 21. 17 Attila (PV)
  Aki nem Viktor mellett áll, még nem kell feltétlenül Sorosnak szurkolnia.
  Előbbi két személyt a pénz köti össze, más talán nem (és Oxford Pembroke).

  22-höz: mindannyian tudunk jobbat. Én például a Dugin felvázolta jövőt szívesen elképzelem (4 fejedelemség Európában és most abbahagyom – nem a diktátoros poszt szák témája). A bangladesi melósnak esélye sincs egy nagyobb hozzáadott értékű munka elvégzésére, sokunknak nem versenytársa.

 22. 22: „Nem is az a dolga.”

  Hanem mégis mi? Egy olyan nyitott gazdaságú országban, mint a miénk?

  Zárkózzunk be teljesen? És a sót a mangalicapörihez honnan vesszük? 🙂

  „De mi az alternatíva?” A kemény munka, komám, a kemény munka. Meg a jó ötletek, innováció stb. Nem állami pénzek fosztogatásával kéne gazdagodni.

  „mindenkinek Conchitát juttatja eszébe” Nekem ez a „hasonlóság” nem jutott eszembe… Hát hiába, nem egyforma az ízlésünk… 🙂

 23. Na, itt a link:
  http://napimigrans.info/a-kompromisszum-nem-bizonyult-elegendonek-a-kormany-most-azt-mondja-eredmenytelenek-voltak-a-targyalasok-megsem-engednek-be-a-fiatal-bevandorlokat/
  Különben a más médiumokban is benne volt.
  Szóval, az egyedül utazó gyerekeket eddig is beengedték. De az EU-val folyó alkudozás alatt
  felmerült, hogy a 14-18közöttieket esetleg beengednénk.
  Szóval én amikor azt mondtam, hogy nem engedjük be a migriket, akkor azt csak MAGYARORSZÁGRA értettem,és nem másra.
  De Bálint, ha neked van valami hiteles egyéb információd, akkor rajta, mondjad, hallgatlak!

 24. 24. Observer

  „Zárkózzunk be teljesen? ”

  Ne csúsztass, ezt senki sem mondta.
  Egy egészséges egyensúly kell a hazai és a multi szektorok között, ami folyamatosan a hazai irányába mozog…
  Ugyanis minnél nagyobb arányban termelődik a haszon hazai cégnél, annál nagyobb az itthon maradó nyereség, és annál több forgatható vissz a gazdaságba… És igen, annál többet lophat a Patás…
  Ellenberger a multi alapú gazdaságban csak létminimum van a multinak nincs szüksége pörgő gazdaságra.
  Ezt már sokszor magyaráztam, de ideológiai okok miatt mindig lepereg.
  Azt se mondtátok még el, hogy magyar tőkésosztály nélkül hogyan képzelitek…
  Ha meg nem a fideszmutyi, akkor meg hogy, ugyanis a balosok ideológiailag alkalmatlanok, a liberáliok meg csak multiban tudnak gondolkodni.

 25. 26: „minél nagyobb arányban termelődik a haszon hazai cégnél, annál nagyobb az itthon maradó nyereség”

  Elméletben.

  „lepereg” Nem pereg le, csak te hihetetlenül idealista vagy ezen a téren. A „mi” tőkéseink semmivel sem jobbak, mint a külföldi tőkések. Egyetlen egy céljuk van, minél hatalmasabb vagyon megszerzése.
  Pl. a mangalicamester milliárdjaiból mi haszna van a „népnek”? Kb. semmi.

 26. Attila 20.
  Te nem fordítva ülsz a lovon, hanem a ló alatt, a hasán ülsz?

  Már tényleg meg kell kérdőjelezni, hogy érted-e a magyar nyelvet.

  Mert ami tetszőt írok, az elől megfutamodsz.
  Ha értetted volna, a gázszerelőt miért javasoltam, akkor nem írnál ilyen sületlenségeket.

  Mert azért már csak észre kellene venned magad, hogy a te beleegyezésedre senki sem kíváncsi, főleg nem egy miniszterelnök jelölt.

  Másrészt, ha a magyar módi eredeti tőkefelhalmozásnak annyira a híve vagy, miért nem dobod oda a családod teljes vagyonát, mert akkor legalább megtakarítanák annak az erőlködésnek a költségét, hogy elvegyék tőled.

 27. 24.

  biztosan az a dolguk, hogy a vezér hívó szavára ostort pattogtatva beálljanak a sorba sorosozni és felvegyék az apanázsukat, mert a lenyúláson kívül értékteremtő munkára – sajna -tőkés osztályunk nagyon kicsi hányada alkalmas.

  26.
  megint az idióta sztereotípiád, bár most egy pillanatra a sorost kifelejtetted. Rettegj hát gyorsan egyet.

  Szerinted csak a focicsászár litezik, meg a liberáltak ebben az országban?
  A maradék 6 millió ember neked semmi?

  Ja meg csápolj a fideszmutyi gazdasági programjának,ami rég megbukott; a költségvetést már elfogadása másnapján módosítani kell aztán folyamatosan; mert unjós pénz, lenyúlások nélkül már rég eltűntek volna a történelem süllyesztőjében, vagy a népharag vetett volna véget rémuralmuknak.
  Mert ugye senki más nem állított ki gazdasági programot szerinted?

 28. 27. Observer

  „A “mi” tőkéseink semmivel sem jobbak, mint a külföldi tőkések. ”

  Kimászhatnál már a rákosista brossúrákból.
  Ne legyen „jobb” egy fikarcnyival sem. Legyen csak olyan. Vagy csak próbálja megközelíteni… Mondjuk, mint az osztrák…
  De ha a magyar tőkés HELYETT a külföldi működik, akkor a hasznot kiviszi az országból, és annyival kevesebb marad… Tudod… EZ lenne az a GDP amitől a fejlődni lehet…ne… Ennek hiánya meg sima gyarmati státusz.
  Miért olyan nehéz ezt belátni?
  Ja persze… Azért, mert valaki fideszes, már genetikailag gazember, és csak lopni tud…

 29. 28. előforduló

  „miért nem dobod oda a családod teljes vagyonát”

  Az a baj, hogy csak szélsőségekben tudsz gondolkozni, és fárasztó így vitázni…
  Ezért hagytam abba neked a sűrű válaszolgatást.

 30. 31: ” valaki fideszes, már genetikailag gazember, és csak lopni tud…”

  Örömmel várjuk a pozitív példákat… 🙂

 31. 21. Tibor bá”

  „Bárki mondom BÁRKI”

  BÁRKI nevű jelentkezőzől nem tudok…

  TÁRKI-ről hallottam, de őszerinte a Fidesz a nyerő…

  Valahogy SENKI nem érzi magát alkalmasnak arra, hogy beálljon a mostani trónkövetelő társaságba…??? De a trónkövetelők is egymás hátában forgatják a kést.

  Tudod hol artunk?

  „…senki nem kormányzott eddig jobban, mint Orbán…
  …óriási luxusnak tartom, hogy a belpolitikai élet a magukat nemzetinek nevező politikusaink egymásra való sárdobálásáról szól. Mint Mohács előtt!

  Mondta Budaházy…
  Ezek szerint Budaházy szerint nem Orbán sara, hogy 13 évet kapott…

 32. Előforduló
  Olyan stílusban írsz, hogy még ha egy oldalon vagyunk is egy témában, nem lehet melléd állni. Egy-egy hozzászólásodból nem lehet kivenni a lényeget, az indulatot viszont igen. Ha értelmes eszmecsrerét szeretnél folytatni, ne kérdésekkel rakd tele a hozzászólásaidat, ne idiótázz le másokat, ne használj feleslegesen gúnyneveket, inkább nyugodtan, koherensen fogalmazzál. Egy-egy témában elfoglalsz egy álláspontot, és azt harcosan védelmezed, miközben az igazság valahol középen szokott lenni, már amennyire a saját szubjektív nézőpontunkból megállapítható. Te viszont olyan szélsőségesen véded az igazadat, hogy a középutas gondolkodás a másik végletnek tűnik, és az ördög ügyvédje szerepébe kerül a vitapartnered.

  Attilával (PV) való vitádban is sok igazságot leírtál, ennek ellenére a gazdaság talpon van, pedig 2010-ben azt mondták a „mértékadó” közgazdászok, hogy a Fidesz heteken belül csődbe megy, és azóta is állandóan a közeli bukásukat vizionálják. A pesti ballibek értelmiségi okfejtései azért nem hatnak az elmaradott vidéki parasztokra, mert a legutóbbi uralkodásuk alatt csődközelbe került az ország. Az egyszerű ember pedig úgy gondolja, hogy egyre több a munkalehetőség, a munkából élők gyerekvállalását támogatják, és még nemzeti a kommunikációjuk is, így jut is, marad is alapon elnézik a korrupciót, és leszarják a migránsok emberi jogaiért, és más, számukra lényegtelen dolgok miatt háborgó liberálisokat. A lámpavasat sokszor pont azok vizionálják, akik egy csirkét sem tudnának megölni, inkább internetes videókon keresztül néznék a lincselést.

 33. 31: „a hasznot kiviszi az országból, és annyival kevesebb marad”

  Hol marad annyival kevesebb?

  Tényleg nem értem. A külföldi tőkés idejön, beruház, fizetést ad a dolgozóinak, profitot termel, befizeti az adót, a különbségből él ő és esetleg a részvényesei, de ha érdemesnek látja, további beruházásokat is csinál. Esetleg pluszban Hévizen áztatja a bütykeit…

  Mennyiben jobb a magyar tőkés? Itt veszi a krumplit a CBA-ban és ezzel felpörgeti a gazdaságot? Szerinted ez mennyit számít? A Balatonon nyaral, és nem a Kanári szigeteken? Vagy mire gondolsz?

  35: „a gazdaság talpon van”
  Nézzük meg úgy is, hogy kivonjuk belőle az EU támogatásokat…

  „legutóbbi uralkodásuk alatt csődközelbe került az ország”
  Mintha lett volna egy 2008-as, globális hatású pénzügyi válság… Erről nem hallottál?
  Sőt, meg merem kockáztatni, hogy a válságkezelés, amit Bajnai csinált, lényegében stabilizálta az ország helyzetét. Ugyanis azok a bizonyos „csontvázak”, amiket a fidesz keresett utána, az istennek sem akartak potyogni a szekrényből.

  „Az egyszerű ember pedig úgy gondolja, hogy egyre több a munkalehetőség”
  Mert elment 600 ezer munkavállaló külföldre. Jobbára Orbán ideje alatt. Nem a munkahely lett több, hanem a rendelkezésre álló munkaerő fogyott el.

  Az emberek memóriája tényleg korlátozott, amin esetedben viszont komolyan meglepődtem. 🙁

 34. 36. Observer
  Látom, te is a másik oldal képviselőjének látsz rögtön. Ha egész mondatokat idéztél volna, nem lehetett volna így leszólni. 🙂 A gazdaság talpon van, pedig nem ezt mondták a szakértők. Ez szerintem hitelteleníti a szakértők jóslatait, függetlenségüket. A másik idézet kapcsán, nyilván a külső körülmények is közrejátszottak a csődközeli állapot létrejöttében, de azért kellett az MSZP kormányok teljesítménye is hozzá. Kezdve a száznapos programmal, majd folytatva mindazzal, amiről Gyurcsány beszámol az őszödi beszédben, és a világválság beütése idejére a lakosság jó része is devizában eladósodott. Szerintem ez nem egy sikertörténet. Ráadásul a vidéki népesség jellemző gondolkodásmódját próbáltam leírni az idézett mondatban, nem a saját véleményemet.

 35. 37: „te is a másik oldal képviselőjének látsz rögtön”

  Számomra teljesen mindegy, hogy kinek mi a véleménye, melyik oldal „képviselője”. Hozzáteszem, téged teljesen pozitívan értékellek továbbra is, mert jók a hozzászólásaid.

  Csak most olyan dolgokat hoztál elő, ami annál sokkal bonyolultabb, mint ahogy tálaltad.

  Pl. most a devizahitelesek – igazad van, elcseszték (vagyis elqúrták), hogy azt hagyták elfajulni.
  De miért hagyták egyáltalán ezt a hitelezési formát? Mert az első OV kormány államilag támogatott lakáshitele finanszírozhatatlan volt hosszútávon, valamit lépni kellett (ami nem kerül állami pénzbe), ugyanakkor segíti a lakásépítést. Bíztak benne, hogy erősödik a gazdaság, nőnek a bérek, az emberek kinövik a hitelt. Helyette jött 2008, amikor a bankok a normálisan működő cégeket sem voltak már hajlandók finanszírozni, még az is bedőlt, aminél nem volt indokolt.
  És én sem vagyok a „másik oldalon”, sosem leszek mszp szavazó, de nem azért, mert akkor elcseszték, hanem azért, mert semmit sem tanultak belőle.
  Számomra csak a tények az érdekesek, és azok a dolgok, melyek belőlük következnek.

 36. 38. Observer
  „Csak olyan dolgokat hoztál elő, ami annál sokkal bonyolultabb, mint ahogy tálaltad.”
  Igen, mert az egyszerű emberek gondolkodását próbáltam modellezni. 🙂

  „Bíztak benne, hogy erősödik a gazdaság, nőnek a bérek, az emberek kinövik a hitelt.”
  Én úgy gondolom, hogy felelőtlenül szerencsejátékot folytattak, mert nekik nem volt ezzel vesztenivalójuk, de a sok forgó tőkéből több morzsa hullott nekik, és nyilván rövidtávon politikai haszna is volt számukra a pénzosztásnak.

 37. 36 – Observer:
  Attilához intézett falra hányt borsokból kifelejtetted, hogy a 600.000 külföldön dolgozó magyar súlyos € milliárdokat küld évente haza, hogy a matolcsi-féle MNB-nak legyen miből alapítványokat gyártani.

 38. 40: Az MNB-be biztosan nem küldik. 😉 Az MNB „nyeresége” az a devizahitelesek megsarcolásából származik – bár valóban lehet olyan összefüggés, hogy a hazaküldött pénz egy (jelentős) része a devizahitelek törlesztésére fordítódik és ebből profitál Matolcsy.

  39: „felelőtlenül szerencsejátékot folytattak” UTÓLAG valóban így tűnik.

 39. 41. Observer
  Szerintem, az ország nagy részének nyilvánvaló lett az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor, hogy nem a mi érdekünket képviselő szakértői kormányunk van, pedig az jóval a válság előtt volt.

 40. Jani 35.

  Valahol igazad van, de Te-vélhetően-nem tudod, hogyan beszélnek és gondolkodnak fidesz berkeiben.
  Én megtévesztésem alatt évekig fidesz aktivista voltam és ne tudd meg, ott mi ment ott…… Azon már nem csak szégyenkeznél.

  Kérdésekkel azért rakom tele a mondanivalómat, hogy a kérdezettnek meghagyjam azt a felemelő érzést, hogy gondolkodás és érdeklődés által fedezze fel a valóságot. Sajnos ez sem megy.
  Másrészt ne érjen ismételten a vád, hogy meg akarom mondani a tutit.

  Azért azt még álmomban sem reméltem, hogy hangadó bölcselkedők a belinkelt cikkeket sem olvassák el (erre példa a paksi Aszódi teljes cikkekből emeltem ki részeket és aki védelmezni akarta az sem olvashatta el),
  vagy olyat másolnak be, amit a gugle kereső 10 másodperc alatt kidob és azt szentírásnak veszik és nem vizsgálják a hír forráshitelességét.

  Ez olyan, mikor elolvasol egy szocialista könyvet a magyar államvédelmi hatóság szervezeti felépítéséről, céljáról és eljárási rendjéről, amiről azt mondtad egykor jó ez az írás . De más szerző tollából, más értékrend szerint lehet pont az ellentettje igaz.
  Nézőpont?

  A másik; ha a vitapartner nem reagál a kérdésre, vagy belinkelt gazdasági cikkre sem, mi mást tudsz csinálni a fél..gyelműjével, mint hogy kimondod az igazságot róla?
  Vagy van jobb ötleted?

  „2010-ben azt mondták a „mértékadó” közgazdászok, hogy a Fidesz heteken belül csődbe megy” igen, ez a másik véglet -igazad van- de ami az emberi gondolat kivetülése a valóság; vagy divatosabban az alkotás, az ember teremtő ereje a gondolatokkal kezdődik, ami aztán materializálódik.
  Ezért is fontos lehet minden politikai irányultságnak a gondolatok birtoklása….így volt ez a náciknál is, Sztálinnál is. És ha kellett kikvidáltak a gondolatokért, azaz eszmékért.

  Látod, hiába hivatkozok gazdasági cikkekre – bármennyire is gazeberek voltak a 2010 előtti politikusok – Te sem akarsz tudomást venni a nemzetközi helyzetről, aminek a romlása nem 2008-ban, hanem 2005-ben kezdődött.
  Csak egy nagy rendszernek, mint egy ország gazdasága van tehetetlensége, ami nem hónapok alatt jelentkezik. Ebben igazad van, hogy túloztak a balos közgazdászok, pedig ők tudják a legjobban. (A gondolat ereje a fejekben)

  A devizahitelezést ne vard az mszp nyakába (bárhogy is nem szeretem őket sem) azt 2001 agusztusa végén varga jelentette be, ők fabrikálták össze a olyan szarul ahogy volt, az mszp meg nem nyúlt törvényileg hozzá. (de ennek a történelmét is számtalanszor leírtam ezen a fórumon… de minek?)

  Azért azt meg kell hagyni, hogy bármennyire is gazemberek voltak, a bajnai intézkedései alapozták meg a gazdasági egyensúlyt, pl. azzal, hogy elvette a 13. havi nyugdíjat és fizetést. Amit még ma sem adtak vissza!
  És a narancs ebbe a stabilizálódásnak indított rendszerbe ült bele. Semmi érdemlegeset sem tettek, hagyták, „hadd guruljon a szekér”.
  Meg is látszott, mert (ha megnézted azokat a gazdasági oldalakat-grafikonokat, amit belinkeltem) tisztán látható a gazd. növekedés diagramján, hogy 2013-ra nagyobb lett a „baj”; annak ellenére, hogy a többi környező ország gazdasága már konszolidálódott.
  Most is fenntartom a véleményemet, hogy ha nem nyúlják le pl. a magán nyugdíjpénztárak 3200 milliárdját, a devizahiteleseket, a brókerkárosultakat, az unjós pénzeket, nem gyengítik a forintot, devalválják az emberek megtakarítását, külföldön dolgozók nem utalnának haza a családnak, nem hazudnának a mutatókról, stb. már rég bedőlt volna a költségvetés.

  Már az ókori rómaiak is tudták, mi kell a népnek: kenyér és cirkusz.
  Hát most még mindig itt tartanánk? 2000 éve? Róma is elbukott……..

  Éppeg „jut is, marad is alapon elnézik a korrupciót”
  talán a korrupciót sehogy sem lehet elnézni, mert hol a határa?
  De nem mindegy, hogy a TV, a média, a plakát, „nemzeti” konzultáció mit ültet el a fejekben; (a gondolatok fentebbi okán).
  Attól, hogy a tolvaj jól érzi magát, a meglopottnak nem szükségszerűen kell jól éreznie magát, avagy attól, hogy a világról csupa szépet mondanak, az nem biztos, hogy úgy is van.

 41. 42: „nem a mi érdekünket képviselő szakértői kormányunk van”

  Na, ezzel most nem mondtál újat. GYF azért (is) bukott meg, mert képtelen volt kormányozni, nem „szakértően”, hanem sehogy. (Egyrészt ő is hülye volt, másrészt az mszp kifarolt mögüle, harmadrészt meg az szdsz-es farok csóválta a kutyát).

  Amit egyértelműen hibájukul lehet felróni, az a kamatszintek magasan tartásával kialakított pénzszivattyú – bár ebben erősen benne volt a keze a fidesztől örökölt jegybank elnöknek is. Hogy aztán ebben az esetben a szándékosság, vagy a hülyeség dominált, máig nem tudtam eldönteni.

 42. 25.Unicornis
  Elolvastam a belinkelt cikket, valami fura, kormánypropaganda ize volt.
  Ahogy régen nálunk Kolozsváron mondták volt, nesze semmi, fogd meg jól.
  …” De Bálint, ha neked van valami hiteles egyéb információd, akkor rajta, mondjad, hallgatlak!”
  Az én hiteles információim a hirelemzőinktől származtatnak.
  Ezek az emberek már 2015 decemberében- közvetlenül a hatalmas nyári migránshullám lecsengése után- már előhozták azt a tézist, miszerint az Unió Magyarország sikvidékeire tervezi az összes migráns áttelepitését, óriási sátorvárosokban, hatalmas uniós sátormegrendelésekről is hallottunk.
  Néha tudni kell olvasni a sorok között, vagy a hallomásból rátapintani a lényegre.
  Én akkor kezdtem hegyezni füleimet, mikor a hirelemzőink, akik nem ismerik Magyarországot, sem földrajzát, a magyar sikvidéket emlitik a tervezett sátorvárosok ideális helyszineként!!!!
  Honnan tudhatták, hogy Magyaro. alkalmas erre? Kitől?
  Azoktól Brüsszelben, akik Mo. kijelölték a vendéglátó szerepére.
  Akkor , az elején, 2016 folyamán, kissé hagyták elszunnyadni a témát,-valszeg mig előkészitették a talajt- hogy most annál nagyobbat robbanjon.
  N.B. kedves Unicornis
  Úgy tudom, hogy Szegeden vagy a környékén valami nagt lézerkutatóközpontot épit nektek az Unió. Egy része a létesitménynek a föld alatt lesz, ergo egy rakás munkagép van arrafele.
  Honnan tudod, hogy azok a gépek nem fognak majd további kis talajegyengetéseket is végezni a környéken.Ha már ott vannak a drága kis cuki gépecskék, hát nem?
  Tudomásom szerint Szeged tájékán sok a sikság, csak egész keveset kell egyengetni.
  Mit gondolsz?

 43. 45: „Honnan tudhatták, hogy Magyaro. alkalmas erre?”

  Nagyon egyszerű. Ezen a területen olyan magas az „ivóvíz” arzéntartalma, hogy sokszorosan meghaladja az EU szabványát. Ha kellő ideig itt tartják a migránsokat, a probléma magától megszűnik. 😉

 44. 36. Observer

  „35: “a gazdaság talpon van”
  Nézzük meg úgy is, hogy kivonjuk belőle az EU támogatásokat…”

  Nézzük… Már többször ki lett fejtve, hogy ez a nyugati cégeknek címzett segély úgy, hogy tőlünk várják, hogy hálásak legyünk érte. Ebből mennek azok a túlárazott gigaberuházások, amikből csak a nyugati multiknak van haszna… Jó, pár százalék lecsepeg, de nem jelentős, nem ez tartja életben a gazdaságot, hiába sulykoljátok…

  “legutóbbi uralkodásuk alatt csődközelbe került az ország”
  Mintha lett volna egy 2008-as, globális hatású pénzügyi válság… Erről nem hallottál?

  De igen… De az miért van, hogy pünkt Magyarország fogott a válságban legjobban padlót, pedig nem sokkal előtte még élcsapat voltunk, a legjobb esélyekkel?
  Pedig a kormány túlteljesítette az összes EU-s elvárást, liberalizációban, deregularizációban és privatizációban… úgy hogy a privatizáció elsősorban külföldi privátot jelentett…
  A csehek, lengyelek, szlovákok pedig megtartottak egy egészséges SAJÁT privát réteget, mert az ő kommunistáik nem kezdtek el sivalkodni, ha a honfitársaik közül néhány elkezdett gazdagodni…

  Bajnai meg nem stabilizált semmit, hanem feltette az i-re a pontot, és felvette az IMF kölcsönt. Erre ment ki az egész gyakorlat… Hálából Washingtonban kapott egy professzori állást… Gondolom, libatenyésztést tanít.

  Akik meg itthagyták az országot, azért „Orbán ideje alatt” mert ekkor járt le a 7 éves moratórium a külföldi munkavállalásra…
  Egyébként ez is erős csúsztatás, mert az „elmúltnyócév” alatt is jelentős volt a kivándorlás a nagy különbségek miatt. A fizetéskülönbségek ugyanis nem Orbán miatt alakultak, hanem a miatt az ideológia miatt, ami szerint úgy lehetünk „versenyképesek” a multivadászatban, ha a fizetések a környező országoké alatt vannak… És ebben Gyurcsányék profik voltak.
  És most gerinctelenül Orbán nyakába varrják az alacsony fizetéseket.
  Pedig Gyurcsányék csökkentették a fizetéseket meg a szociális támogatásokat, Orbánék meg növelik…

  De akkoris !! A fideszcsürhe lop! Jöjjön vissza BÁRKI, akár Bajnai Nemértettünkhozzá Gordon, vagy Gyurcsány Inkábbleszekszegénydebecsületes Ferenc…

 45. 43. előforduló
  „Valahol igazad van, de Te-vélhetően-nem tudod, hogyan beszélnek és gondolkodnak fidesz berkeiben.”
  Sejtem abból, amit a mandineren olvasok, de a másik oldalt sem kell félteni, mint a 444 hozzászólóit. Nehogy már a legalja legyen a léc, amit meg kell ugrani. Ennyi erővel Tóta W. vagy Bayer miatt bárki legitimnek érezheti az alpáriságot.

  „Kérdésekkel azért rakom tele a mondanivalómat, hogy a kérdezettnek meghagyjam azt a felemelő érzést, hogy gondolkodás és érdeklődés által fedezze fel a valóságot. Sajnos ez sem megy.”
  Azért, mert olyen lekezelő vagy. Ha már feldobsz egy témát, írd le e a te álláspontod, ne a másikat kérdezgesd. Nem sportszerű átpasszolni a támadási felületet.

  „Másrészt ne érjen ismételten a vád, hogy meg akarom mondani a tutit.”
  🙂

  „Azért azt még álmomban sem reméltem, hogy hangadó bölcselkedők a belinkelt cikkeket sem olvassák el (erre példa a paksi Aszódi teljes cikkekből emeltem ki részeket és aki védelmezni akarta az sem olvashatta el)”
  Minek ilyen cirkalmasan írogatni, hangulatot kelteni? Nem mindenki olvas el minden témában minden belinkelt cikket, van, aki nem is minden hozzászólást olvas el, vagy időnként csak a posztot. Túl komolyan veszed magad. Egyébként nem fogom megvédeni zsigerből egy „hangadó bölcselkedő” figyelmetlenségét.

  ”vagy olyat másolnak be, amit a gugle kereső 10 másodperc alatt kidob és azt szentírásnak veszik és nem vizsgálják a hír forráshitelességét.”
  Veled is előfordult már, hogy megalapozatlan állításokat tettél, mégis elég magas lóról beszélsz.

  „De más szerző tollából, más értékrend szerint lehet pont az ellentettje igaz.
  Nézőpont?”
  Érdekes. Én inkább nálad tapasztaltam, hogy felháborodottan elfoglalsz egy szélsőséges nézőpontot, majd amikor valaki egy másik nézőpontra felhívja a figyelmedet, akkor azon vagy felháborodva, hogy miért nem látod az ő nézőpontjából.

  „A másik; ha a vitapartner nem reagál a kérdésre, vagy belinkelt gazdasági cikkre sem, mi mást tudsz csinálni a fél..gyelműjével, mint hogy kimondod az igazságot róla?
  Vagy van jobb ötleted?”
  Esetleg megismétlem a kérdést. Ha fontos számomra a kérdés, akkor talán egy mondatban ismétlésként összefoglalom a tézisemet, és megjegyzem, hogy a hallgatás az érvek hiányára utalhat. Ez viszont ritka. A figyelmes olvasó úgyis el tudja dönteni, kinek az érvei hatottak rá igazán. Felesleges elvárni az ellenféltől, hogy beismerje vereségét. Élőben is így szoktad megbeszélni az eltérő nézeteidet? Csak mert akkor nem irigylem a baráti körödet. Én nem szoktam senkit leidiótázni, az nem segíti elő a konszenzuskeresést, csak bebetonozza a másikat az ellenséges lövészárokba. Minek így leszólni a másikat, miért kell mindent indulatból kitárgyalni? Csak, hogy én is kérdezgessek. 🙂

  Ne haragudj, de a hozzászólásod további részére nem fogok soronként reagálni, mert behozol még ezer témát, megint zokon veszel dolgokat, nem akarok tudomásul venni valamit, stb. Ha egy-egy tőlem vett idézetet cáfolnál tételesen, az más lenne.

 46. 47: „Gyurcsányék csökkentették a fizetéseket meg a szociális támogatásokat, Orbánék meg növelik…”

  Ennek azért fuss neki még egyszer. Ennyire nem sima a pálya.

  Medgyesi emelt a közszférában 48%-ot (50-nek mondták), az tény, hogy utána gyakorlatilag nem emeltek, csak a (minimális) minimálbéremelések voltak. Viszont a szociális támogatások (családi pótlék stb.) valamelyest folyamatosan emelkedett (kivéve a gazdasági válság idején).
  OV (jóval) határozottabban emeli a minimálbért (mondjuk ennek a hatásai vegyesek). A közalkalmazotti bértáblához viszont következetesen nem nyúlnak, „jutalomként” osztogatnak némelyik ágazatban béremelést, politikai tőkét kovácsolva belőle. Nyugdíjak dettó, Erzsébet utalvány, nagygéci Bözsi néni stb.
  Ugyanakkor viszont a „klasszikus” szociális juttatásokat drasztikusan visszavágták, a jogosultsági kört (fordítva) megtizedelték (10% maradt). Tudom, mert mi is érintettek voltunk.
  Családi pótlékot nem emeltek, a családi adókedvezményt növelték meg, ami kb. csak 130 ezer családot érint az 1, 3 millió gyerekes családból. (Talán a 444-en volt erről egy cikk nemrég).

 47. 47 – Attila:
  Ne haragudj, de ez egy undorító vitastílus.

  „Legutóbbi uralkodásuk alatt csődközelbe került az ország”
  Mintha lett volna egy 2008-as, globális hatású pénzügyi válság… Erről nem hallottál?”

  Vagyis, azt állítottad, hogy az utolsó nem Fidesz kormány alatt az ország csődbe került. Erre a vitapartnered azt válaszolta, hogy a csődbekerülés oka a 2008-as válság volt.

  Viszont válaszodban elismered, hogy igen, akkor volt egy világválság, aminek betudható a magyar csődközeli helyzet. És ezzel ez a vitapont le lett rendezve a te „vereségeddel” és akkor jön a szokásos húzásod.

  De az miért van, hogy pünkt Magyarország fogott a válságban legjobban padlót……..?

  Bedobsz egy új témát, és ezzel úgy érzed, megint te kerültél felülre, és lehet elölről kezdeni a fideszes propaganda elhárítását, rámutatni a csalásokra, a ferde beállításokra, az abszolút kifáradásig. stb. Ha egyszer egy témában megfogtak úgy, hogy te magad is elismered, akkor miért nem tudsz csendben maradni? Miért kell újból és újból kakaskodnod, amikor mindenki előtt világos, hogy nincs igazad. És nem azért mert a másik oldalon Gyurcsány, Bajnai, stb. hívők vannak, hanem azért mert a másik oldal egyszerűen ragaszkodik az igazsághoz, a valósághoz, ami neked nem megfelelő.

 48. Jani 48.

  Igen, biztosan eltérőek a gondolataink,
  de a cél az, hogy valamiféle közös felé közelítsen, hogy ez az ország „egyben maradhasson” és vigye valamire.

  A széthúzás eleddig sem volt célravezető.
  De bizonyos eszméket ki kellett gyomlálni és ma is ki kellene.. A maradékot pedig egy nevezőre hozni.
  Pl. ilyen a korrupció is. Mert -általad idézve- meg lehet szokni; akkor hol lesz annak vége.
  Szerintem -veled ellentétben- egyáltalán nem megengedett az ” elnézett ” korrupció, mert akkor a tartományt is, mértékét is definiálni kellene, amit senki sem tesz meg.

  Idézném egy valamire vitt politikus szavajárását: „egy egészséges korrupcióra azért szükség van”; megkérdeztem kinek az egészsége szerint…….?

  Valóban nem várható az „ellenféltől”, hogy beismerje „vereségét” (de az sem ritka egyes körökben), de talán annyi igen, hogy ugyanazzal a korábban megcáfolt képtelenséggel ne jöjjön elő újra és újra.

  „Ne haragudj, hogy nem reagálok minden” sorodra, de nem új témákat szoktam behozni ( de egy komolyat igen, vállalom), hanem valakinek az állítására válaszolni, reagálni, avagy cáfolni.
  A Tiédre is csak tételesen válaszoltam, új témát nem indítottam.

  Azért még megjegyzem; lehet, hogy hibás elvárás-e az, hogy ha valamit valaki belinkel állítása alátámasztására, akkor a link szövegtartalmát és környezetét legalább olvassa el előtte, ne csak nekem kelljen.
  És az is lehet-e elvárás és a másik iránti tisztelet, hogy elolvasom azt, amit neki „felajánlok”, vagy tőle kapok , nem pedig az első google találatokból idézek kiemelt szöveget úgy, hogy azt sem tudom honnan, kitől és milyen „nézőpont”-ból származik.

  És sajnos mindenki a saját nézőpontját érvényesíti, Te is.
  Mert pl. amikor a „nyelvészkedés”-i területen belinkeltem egy korai magyar szöveget, azzal a kérdéssel, hogy a „nyelvészkedők” közül ki mit ért meg belőle. Te is egyből azzal jöttél, hogy régóta ismered, mert nem új, hanem 1842-ben találták meg (úgy emlékszem).
  Talán nem világosan tettem akkor fel a kérdést, hogy ki mit ért meg belőle? Ugyanis csak ennyi volna a bizonyítás tárgya, hogy nyelvünk micsoda változáson ment át , nem pedig a megtalálása ideje.Arra, hogy mennyire érti senkitől, semmit. Lehet túl sokat várok el?

  Nem magamat, hanem a témát, az állításokat és a vélelmezett valóságot veszem komolyan.
  Mert ha nem így teszünk, akkor minek is vagyunk itt, ha nem ismereteink, tudásunk csiszolásáért? Szórakozni lehet egy vicchonlapon, vagy filmen, stb.
  Lehet kilógok a sorból, adott érdekes témában mindenki belinkelt infoját szokásom megnézni.

  De itt – szerintem- mindenki észrevétlen, a saját útján megy el legtöbbször a másik mellett, a saját igazát hajtogatva; és csak a személyét vagy eszmeiségét mélyében ért támadásokra hajlandó felfigyelni, reagálni.

 49. 35: „2010-ben azt mondták a „mértékadó” közgazdászok, hogy a Fidesz heteken belül csődbe megy”

  Te nagyon szépen benyelted a Fidesz meséjét…
  A mértékadó közgazdászok egyáltalán nem mondtak ilyet 2010-ben a kormányváltás idején. Varga kereste a csontvázakat Bajnai szekrényében, de nem találta őket. Aztán jött Kósa és Szíjjártó, akik elkezdték a „csődközelben vagyunk” szöveget, rögtön 10 Ft-ot gyengült a Ft, 280 fölé ment az euro árfolyam (Hogy örülnénk, ha most ilyen erős lenne! Talán a fizetéseink se lennének olyan gyászosak ilyen árfolyammal átkonvertálva).

  Ezután jelentette be a Fidesz az elő gazdasági akciótervét benne pl az évi százmilliárdos nagyságrendű bankadóval, amit 3 évre szóló átmeneti adónak mondtak, de azóta is beszedik… (Szerinted a bankok kiktől szedik be az államnak továbbadandó pénzt? Bizony az ügyfelektől, de így az ügyfelek a bankokat utálják ezért, nem az államot, aki végül zsebre teszi a tőlük elvett összeget.)

  Meg bevezették a 2 milliós bérplafont, ami az MNB-re is érvényes volt, de csak addig, míg nem a haverok kezében volt az irányítás, most már egyes főosztályvezetők is többet keresnek ott 2 misinél, az igazgatók 2,25-3,4 misit kapnak, az ügyvezető igazgatók, alelnökök és elnök úr 4,5-5 misit (+ évi fél misi cafetéria + a br.bér 3,8-5,5%-a önkéntes magánnyugdíjpénztári befizetés).
  (publikus adatok az MNB honlapjáról)

  No meg ne felejtsük el a manyup pénzek 2011-es „megvédését” se, de a beígért egyéni nyugdíjszámlákat azóta se vezette be a kormány…

  Kicsit bővebben, pár grafikonnal:
  http://y-gen.blog.hu/2015/07/13/_multhamisitas_fidesz

 50. 51. előforduló
  „Szerintem -veled ellentétben- egyáltalán nem megengedett az ” elnézett ” korrupció, mert akkor a tartományt is, mértékét is definiálni kellene, amit senki sem tesz meg.”
  Szerintem sem megengedhető, viszont én a közvéleményt próbáltam modellezni, amely megalkuvó. Nem akarom a népességre erőszakolni az akaratomat. Olyan modellt kell kialakítani, amely működőképes, a résztvevők többsége elfogadja, nem ideológiákból kiindulva utópiákat építeni emberi jogok alapjára. Orbán ráérzett, hogy mennek a dolgok Magyarországon, és ahhoz igazodva alakította ki a maffiáját. Elfogadja ezt e nemzetet olyannak, amilyen, és megpróbál a többség számára élhető országot produkálni. A ballib (és a radikálisok, fiatalok) ki van akadva, hogy hogy lehet ilyen igénytelen a vidék, hogy miért nem a versenyfutást támogatjuk, ahol a városi versenyképes kisebbség még jobban kihasználhatja a versenyelőnyét. Számukra a Nyugat a minta, aminek képére át kell alakítani (mit nem mondok, fel kell fejleszteni) ezt a csökönyös népességet. A magyarok viszont nem akarnak olyanok lenni, mint a belgák.

  „Valóban nem várható az “ellenféltől”, hogy beismerje “vereségét” (de az sem ritka egyes körökben), de talán annyi igen, hogy ugyanazzal a korábban megcáfolt képtelenséggel ne jöjjön elő újra és újra.”
  Ilyenkor meg lehet jegyezni, hogy ez már meg lett cáfolva itt: link, hozzászólás sorszáma. Felesleges hangulatot kelteni, főleg felesleges személyesen felkapni a vizet. Olyan benyomást keltesz, mint aki állandóan fel van háborodva valamin, miközben legtöbben szórakozásként írunk.

  „Azért még megjegyzem; lehet, hogy hibás elvárás-e az, hogy ha valamit valaki belinkel állítása alátámasztására, akkor a link szövegtartalmát és környezetét legalább olvassa el előtte, ne csak nekem kelljen.”
  El lehet várni, és rendszeresen csalódni, vagy nem elvárni, és örülni, ha mégis megtörténik. Őszintén szólva, most nem is tudom, miről beszélünk, Attiláról (PV), vagy Paksról. Attilának van egy megkövesedett világképe, aminek van alapja, de túldimenzionálja.

  „Te is egyből azzal jöttél, hogy régóta ismered, mert nem új, hanem 1842-ben találták meg (úgy emlékszem).
  Talán nem világosan tettem akkor fel a kérdést, hogy ki mit ért meg belőle?”
  Azt írtam, hogy nem újonnan felfedezett nyelvemlék, nem azt hogy régóta ismerem. Akkor olvastam róla először, mert utánanéztem, hogy milyen n+1-edik témát dobtál be. Ha konkrétan engem kérdeztél volna, azt írom, hogy nem sokat. Mivel általánosságban bedobtad, ezért nem jelentkeztem, hogy én nem tudom a választ, ilyenkor inkább csendben maradok. Ott is egyébként leírhattad volna a tézisedet, aminek az alátámasztásaként odaillesztetted, vagy a te olvasatodat, mert azóta sem tudom, mit akartál azzal mondani. Szerintem, nem olyan jól értelmezhető, mint a Halotti beszéd, de attól bekerülhetne a tankönyvekbe.

  „De itt – szerintem- mindenki észrevétlen, a saját útján megy el legtöbbször a másik mellett, a saját igazát hajtogatva; és csak a személyét vagy eszmeiségét mélyében ért támadásokra hajlandó felfigyelni, reagálni.”
  Szerintem meg azt veszed észre, amire ki van hegyezve az érzékelésed. Szerintem itt sokan az igazságot keressük, legfeljebb van egy kialakított képünk, amin már csak komoly érvekkel lehet változtatni. Itt is úgy szóltam bele, hogy nem voltam érintett, előtte nem vettem részt a vitában, és a legtöbb dologban nem értek egyet Attilával (PV), de zavart a hangnem, ahogy írtál neki, és rendszeresen teszed ezt. Próbálj nyugisan beszélgetni. Nem azért, mert az illető megérdemli, hanem mert mindenki megérdemli. Az sem egy utolsó szempont, hogy másokat is megsérthetsz, akik hasonlóan gondolkodnak, csak nincs kedvük veled végtelen divergens szócsatákba belemerülni. Vedd úgy, hogy a beszélgetőpartner lehet egy öregember, akinek nem mondod a szemébe, hogy hülyeséget mondott, hanem ha nem sikerül meggyőzni, akkor elengeded a témát.

  52. Avatar
  Hát én a Napkeltében, meg az ATV-n a kormányváltás időszakában folyamatosan azt hallottam az elemzőktől, hogy a Fidesz uralma alatt heteken-hónapokon belül csődbe megy majd az ország.

 51. Observer 49. – 47. Attila

  Legyünk pártatlanok és ismerjük el a narancs, Attila által preferált érdemeit is.

  A fidesz nem csökkentette a bruttó fizetéseket, csak sok esetben a nettót.

  Bár a versenyszféra fizetési szintjéhez semmi közük, csak a minimálbérhez, annak járulékaihoz, ami ugyebár költségvetési tervet érint.

  Bár ilyen feddés elhangzott fő-fő szájból a győri járműgyártónál, hogy ne emeljék tervezetten olyan sokkal a fizetéseket, mert akkor az Kecskeméten bérfeszültségekhez vezet.

  Ráadásul – ha következetesek akarunk maradni- a béreket nem nominálisan, hanem vásárlóerő paritáson érdemes mérni.
  Az mszp alatt is folyamatosan nőttek a fizuk, csak a libás bajnai elvette a 13. havit.
  Ez viszont csak a közszférát és a nyugdíjasokat érintette. Bár ez kihat a teljes gazdasági bérszerkezetre is. Elindult ezzel egy költségvetési kiadáscsökkenés, mi stabilitásnak indította az országot.
  Az igaz ezért nem sokunknak lehetett örülni és a gazdaság növekedését nem segítette, csak a felelőtlen költségvetési költekezésnek kezdett gátat szabni.

  Kérdés Attilának, mikor csökkentette gyurcsány a béreket?

  „a kormány túlteljesítette az összes EU-s elvárást” az mszp alatt, azt hiszem folyamatosan kötelezettszegési eljárás alatt állt az ország, a hiány miatt biztos. Sok jogszabályt meg az UNIO is folyamatában alakította ki, részben jogharmonizáció folyamatos volt.

  A Lengyelek szintén el vannak privatizálva csontig, a csehek-szlovákok pedig elherdálás helyett kuponos privatizációt csináltak.
  De ne legyenek illúzióid Attila, ott is a multik diktálnak.

  Hogy a „legvidámabb barakk”-ból hogyan lettünk, a legcsóróbb és legélhetetlenebb, legszomorúbb utólsók….? Hát megérne egy misét….
  Igen ez jó kérdés Attila, talán a fő privatizőr mdf, szdsz háza táján érdemes szétnézni és okot keresni. És persze vastagon az mszp, de ne hagyjuk ki a fideszt se! Mert ők is jócskán tettek rá egy lapáttal 1998-ban, meg most pl. a termőföldeladással,
  mert „amíg én Magyarország miniszterelnöke vagyok, egyetlen m2 termőföldet sem vehet meg külföldi”; nem is m2-t, hanem ezer hektár termőföldeket vettek az utóbbi években.

  A fizetésekkel ne favorizáld a narancsot, mert ami egyiknek előny, az a másiknak átok. A minimálbér emelés kinyírja-ta a magyar kisvállalkozásokat, a multik meg átveszik a helyüket.
  Ráadásul a szakmunkások fizetését csak minimálisan érinti a minimálbér emelés, mert azt már a kereslet-kínálat szabályozza, a sok elvándorolt miatt. A hivatalos felmérés szerint is hivatalosan 700.000 ezernél többen dolgoznak külföldön magyarok.

  A támogatási pénzeket -tényleg- nagy részben a nyugati multik viszik el, de talán a a magyar minisztériumok átgondoltabban is kiírhatták volna a pályázatokat. Nem akarták; meg a stratégiai szövetség…….meg egy kis ingatlanbiznisz , és minden rendben.
  De meglehet ez az ára, hogy a legnagyobb részt, az infrastruktúra fejlesztési támogatásokat zavartalanul és törvénytelenül dézsmálhassa a narancsos holdudvar.

 52. 50. Tibor bá’

  „Viszont válaszodban elismered, hogy igen, akkor volt egy világválság,”

  Persze, hogy elismerem…
  De azt nem hogy az ország vezetői arra használták, hogy még jobban lerongyolják az országot, hogy a végén a görögökkel versenyeztünk, hogy ki dől be előbb.
  Miért úszták meg a lengyelek, csehek SOKKAL jobban mint mi?
  Mert NEM volt a gazdaság túlnyomó többsége külföldi kézben, és amikor a globalista tőke leépített, hogy az értékesebb piacokat megtartsa, minket rúgott seggbe először.
  Ott ahol VOLT hazai gazdaság, nem szívtak akkorát.
  Egyébként tudom, hogy itt nekem nem lehet igazam… de azért leírom amit gondolok…
  Aztán parkoló pályára teszel egy időre…

  Erre mondod te, hogy én veszítem el a vitát…

 53. 54. előforduló

  „Kérdés Attilának, mikor csökkentette gyurcsány a béreket?”

  Bocs… Az Bajnai volt:

  Megszorítják a közszolgákat
  Nyugdíjkorhatár gyors megemelése
  A 13. havi nyugdíj elvétele
  Elhalasztott nyugdíjkorrekció
  Csökkentett táppénz
  A családi pótlék befagyasztása
  Gyes, gyed
  Lakástámogatások felfüggesztése
  Vége a gáz- és távhőár-támogatásnak
  Közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése
  Agrártámogatások és közmédiának nyújtott támogatások csökkentése.

  Igen… a kifogás a válság volt…

  Orbán meg úgy jött ki a válságból, hogy közben ezeket szépen visszaadogatta….
  (és közben még a holdudvarának is jutott)

 54. Jani 53.

  Csak mentegetni akarom magam,
  ha már szó érte a ház elejét ; nem dobtam be új témát, hanem a Gesta Hungarorum-ot hozta be a nyelvészkedésbe Avatar.
  A nyelv történelmi változására, módosulására feleltem azzal a beidézett szöveggel, amit természetesen én sem értettem meg és természetesen nem is elvárásom, hogy a tankönyvekbe kerüljön.
  Viszont vártam, hogy a „bölcs” finnugor nyelvészkedők miként reagálnak annak megértésével a nyelvek párhuzamba állítására, de sehogy.
  (Kicsit elnagyoltan fejezhettem ki magam, mert nem új felfedezés volt, csak nekem új, én találtam rá frissiben. Már ezért megérte nekem a téma.)

  „a link szövegtartalmát és környezetét legalább olvassa el előtte, ne csak nekem kelljen.”
  minden témára értettem……., a nyelvészkedéshez is, de Aszódit példázva akkor kimondottan az erőműhöz……

  Lehet maradi vagyok, de ezt változatlanul fenntartom: „….elvárás és a másik iránti tisztelet, hogy elolvasom előtte azt a cikket , amit neki “felajánlok”, vagy tőle kapok…”

  Nem tartom jónak ezt a megközelítést:
  „Orbán ráérzett, hogy mennek a dolgok Magyarországon, és ahhoz igazodva alakította ki a maffiáját”

  Mert ezt tette Hitler és Sztálin is, meg sokan mások….; és mindenki tudja hova vezetett.
  A jó politikai érzékkel megáldott diktátorok úgy építették ki teljhatalmukat, hogy a társadalmi elvárásokban megérezték a lehetőséget is és azt a saját céljukra hasznosították. ( ez saját hebehurgy megfogalmazásom)
  De idéztem korábban már mástól:
  ” a hatalom egy olyan társadalmi kapcsolatokban rejlő lehetőség , amikor egyik ember a másik ember akarata ellenére….” (goldeneye)
  szerintem magyarul teljesen érthető és nehéz precízebben megfogalmazni.

  Igaz, „A nép olyan mint a birkanyáj, vezérkosra van szüksége…”

  Egyszóval nem tudok azonosulni se azzal, hogy saját célra valaki hatalmat, maffiát épít, se a korrupció bármilyen formájával….
  A nemzet-nép érdekében már más dolog -szerintem-, no de itt erről sajnos nincsen szó…

  A világ jelenlegi „fejlődési” irányát tényleg nem tartom jónak; és a történelem már számtalanszor megmutatta, hogy a változást sohasem a meghunyászkodással, a hatalmon lévőktől önként belátással várhatjuk el, hanem a helyzettel elégedetlen változást akarók csikarhatják ki.

  Nem tudom a megoldást se, de szeretnék az útkeresésről értekezni, ami természetesen a hibás dolog kiértékelésének mibenlétével kezdődik -szerintem-….

 55. Attila 56.

  erről szeretnélek megkérdezni:
  „Orbán meg úgy jött ki a válságból, hogy közben ezeket szépen visszaadogatta….”

  Mi változott?
  1. A közszolgák még mindig el vannak maradva, természetesen a vezetőik sokszoroztak.
  2. Hol van 13. havi nyugdíj. Most se sehol.
  3. Hol tartott a nyugdíj korhatár, és hol most? Mert tudtommal most 65 év és további korhatár emelési előjelzéssel, nem csökkentéssel. Megkérdezhetnéd a hivatásosakat is (katona, rendőr, tűzoltó)
  4. Nyugdíjkorrekció? Semmit nem adtak vissza , de nem lett a beígért 14. haviból se semmi, se 13. havi és még az elismert infláció mértékével sem korrigáltak a nyugellátást.
  5. Csökkentett táppénz, igen az utóbbi években tovább csökkentették és az igénylést szigorították, az idejét lekorlátozták
  6. Családi pótlék ma sem sokat változott, hanem adókedvezmény– ezt talán még valahol díjazom is
  7. Gyes, Gyed csökkent úgy tudom az ismerősömtől, akit érintett. Ne tudd meg, mennyit matekoztak szülés előtti évben, hogy hogyan járnak a legjobban. Természetesen korlátozva volt és se annyi, mint 2010 előtt volt.
  8. Lakástámogatás. Most újraindították, csak kérdés miként. Vannak benne most jó elemek is, de rohadt sokba kerül a költségvetésnek és nem hozott szociális, népesedési eredményt.
  9. Az energiaár, igen jónak néz ki.
  De kérdés, hogy mi a szándékuk, mert a szektor szereplőit kinyírták. Netán a jövőben privatizálják maguknak, mint a gáztározást?
  10. Közösségi támogatás: mindenki igen is fizesse meg a piaci árat és ne utazgasson össze-vissza. Sajnos a járatsűrűség tovább romlik manapság.
  11. A közmédiának, főleg a mainak egy fillért se adjanak.
  Az agrártámogatásra nem tudom mire gondolsz, mert akkor még az unjós szabályozással korlátozva volt, azaz nem volt. A nincsből meg mit vettek el? Amit most adnak az nem az ő érdemük, hanem az unjós rendszer tőlük független belépésének.

  A válság nem kifogás volt, hanem tény volt.
  Minden sajnálatos következményével és velejárójával.
  És nem nálunk csak, hanem a világ szinte minden államában. Az összesben a Földön.
  Az igaz, hogy ehhez az indokhoz oda lehetett olyan felelősséget is söpörni, amit nem illett volna.
  De válság az volt és romboló hatását nehéz eltagadni.

  Tehát ha összevetjük a jelenlegi ” békebeli”állapotokat, megállapítható, hogy az utóbbi évek munkálkodása jóindulattal 2 estben hozott javulást öt pontban további romlás következett be. A többi semleges.

  Az utóbbi évek tipikus hibáit és lenyúlásait nem sorolom újra, már megtettük korábban és sokkoló a lista.

  És most még világválság sincs.

  Tételesen várom cáfolatod.

 56. 55 – Attila (PV):
  Az imént azt írtam, hogy „undorító” a vita stílusod. Amit 55. alatt csinálsz, az viszont aljasság. Parkol pályára helyezéssel vádolsz meg, amit az olvasók joggal hihetnek el, hogy igaz. Miközben egész nap rágod a szád, napi 20-30 hozzászólásban nyomod a propagandát, teljesen zavartalanul, hónapokon át, mindenfajta megszorítás, vagy ellenőrzés nélkül.

 57. 53: Akkor biztos úgy volt. Az „én úgy emlékszem”-mel nehéz vitatkozni.
  Az ATV honlapján viszont nem találtam ilyen írást 2010-ből, a csődre keresve előjött pl Szollár Domonkos szóvivő, aki épp azt mondja, hogy a következő kormánynak „Nem kell megmenteni az országot, hiszen a Bajnai-kormány válságintézkedéseinek köszönhetően nincs csődben”.
  A következő csődös cucc épp Kósa „A közvetlen államcsőd elkerülése a cél” nyilatkozatának cáfolata.

 58. „manyup pénzek 2011-es “megvédését” se, de a beígért egyéni nyugdíjszámlákat azóta se vezette be a kormány…”
  Csak 24 év nyugdíj befizetésemet nem találja a hivatal.
  Gyors körbe kérdezés az ismerősöknél, és hárman mondták vállalkozók, hogy évtizedek befizetéseit náluk sem találja a hivatal.
  Viszont a magánnyugdíj számlámat azonnal megtalálták.
  Tehát, amit egy magán biztosítóhoz fizettem, arról mindent tudtak, amit közvetlen nekik, sőt, évekig három havonta még flopin is ajánlottan be kellett küldeni a dokumentációt, erről a pénzről nem tudnak.
  A hiszékenységnek is vannak határai.

 59. 59. Tibor bá’

  „Amit 55. alatt csinálsz, az viszont aljasság. Parkol pályára helyezéssel vádolsz meg, amit az olvasók joggal hihetnek el, hogy igaz.”

  Ne mondd hogy nem történt meg jópárszor…
  Nemrég te is írtad, hogy időnként kitiltasz, aztán visszakönyörgöm magam…

 60. 58. előforduló

  „Tételesen várom cáfolatod.”

  Nem lesz tételes… Úgyis elutasítod, meg nem úgy látod.

  Igaz, nem mindet, nem teljesen ugyanúgy.
  13. nyugdíj nincs, de hányszor is emelték ?
  A családi adókedvezmény?
  A CSOK?
  A minimumbérek emelése, európa egyik legolcsóbb rezsije.
  A nyugati bérekkel persze nehéz versenyezni félgyarmati státuszból…
  És ekkora ellenszélben sokáig fog tartani.

 61. Atila 63.

  Sosem állítottam, hogy 2010 előtt is olyan hazánkfiai ültek hatalomban, akiket finoman fogalmazva ki nem állhattam.
  De talán most úgy jellemezhetném a helyzetet, hogy gyurcsány minden nap veri aa fejét a falba, hogy ezek mennyi ellopni valót találtak és lopnak el. Nagyságrendekkel többet, mint az ő idejében.

  Nem elutasítom, hanem reflektálok; mert úgy tűnik, neked fogalmad sincs arról, ami e hazában zajlik (azt nem várom el, hogy gazdasági és pénzügyi szakember legyél), csak azt nem értem, hogy akkor miért agitálsz itt és – gondolom – élsz a mások életére kiható- magyar szavazati jogoddal.

  Számítottam rá, hogy a mégoly rövid bűnlistád kielemezésére sem fogsz tételesen válaszolni, de azért az mszp-ről is írhattál volna vagy 5-ször ekkora tételt össze. A narancsról meg legalább 20-szor ekkorát. De hát ha ennyire futotta.

  Most kik és hányszor emelték a nyugdíjat?
  Mire gondolsz?
  Mert minden kormány alatt folyamatosan emelték.
  Egyébként a 13. havi nyugdíjat 2003-ban vezették be és majd 2009-ben vették vissza. Természetesen a válság alatt a kiadásokat vissza kellett nyírni. A narancsnak fingja sem volt hozzá, csak annyi, hogy ígérgetésük ellenére nem vezették vissza ma sem. Tudod, az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó…….Viszont az özvegyi nyugdíjakat a narancs vágta vissza 60%-ra. Meg lopta el a magánnyugdíj pénzvagyont.

  A családi adókedvezmény?
  Zseniális meglátásod, mert nem a legszegényebb nagycsaládosokon segít igazából, hanem a nem rászorult magasabb jövedelműeken. Ugyanis csak magas jövedelemnek van leírható SZJA tartalma, a közmunkásnak , minimálbéresnek csekély.
  Nesze semmi, fogd meg jól!
  A „o” bér adókedvezményéről meg nincs is mit mondani; kétségtelenül zseniális.

  Az otthonteremtésről írtam, hogy vannak jó elemei, csak se a szociális, se a népesedés politikára nem igen hat. Ellenben iszonyú sokba kerül az adófizetőknek, az elkövetkező évtizedekben. De hát úgyis utánuk a vízözön…

  Attila. Látom semmit sem értesz abból, amit a gazdaságról írtam neked is. A minimálbérek szabályozásába nem lehet és nem helyes központilag belenyúlkálni, mert kiszámíthatatlan a piac és olyan turbulenciát indít el, amitől a teljes bérstruktúra összezavarodik és a gazdaság tervezése kiszámíthatatlanná válik. Ők csak a költségvetés bevételeinek növelését látták beenne, azt már nem, hogy mely gazdasági ágakat, magyar kisvállalkozók tömegeit teszik tönkre és inflációs nyomást indítanak el, amit meg nem ismernek el.
  Olyan büszke se legyél rá, mert az alacsony bérek bruttója igaz nőtt, de a hazavihető nettó már csökkent. Hallelúja!
  A költségvetés minimálbér utáni bevétele meg megduplázódott. De a magas jövedelműek tényleg sokkal többet vihetnek haza.
  Nem rezsi, csak energiahordozó közműről beszélhetünk. És nem a -hangoztatott – legalacsonyabb, csak az egyik legalacsonyabb.
  A minap felraktak egy térképet a villamosenergia díjakról Európában. Ami meglepő volt, hogy 10-20%-al olcsóbb Németországban, mint Franciaországban. Magyarul a fogyasztói árak nem függnek össze az atomerőművek által termelt ” olcsó? ” árammal, vagy mégis? Azért magasabb a Franciáknál az ár?

  A nyugati bérekkel úgy lehet versenyezni, ha a mindenkori kormány olyan gazdaságpolitikát valósít meg és olyan szabályozó-ösztönző rendszert épít ki, ami a magyar nemzeti gazdaság perspektivikus, hosszan tartó növekedését eredményezi. És az nem a narancsos holdudvar és a gázszerelő lopással történő feltőkésítése.

  Egyébként már javasoltam, hogy a vagyonát évente 6-szorozó gázszerelő „kimagasló” gazdasági képességeit ideje lenne országos-nemzeti szinten is hasznosítani, de eleresztetted a füled mellett.
  Megtudhatnám az okát?
  Mér Te sem akarod népszerűsíteni lőrinc koma tehetségét?

  Attól tartok az országunkat gyötrő ellenszél- vihar a narancsfák felől fújdogál és nem az unjóból.

 62. 64: Hajrá, én neked drukkolok! De Attilán eddig még mindenki elvérzett. 🙂

 63. Kedves Előforduló!

  A személyeskedő hangvételt elhagyván, elképzelhető, hogy sokakban tiszteletet vívj ki magadnak. Ráadásul, jelentősen lerövidülnének hozzászólásaid, aminek következtében jóval többen olvasnák el azokat. Hidd el, erőből csak ellenszenvet váltasz ki másokból! Ne hagyd, hogy az indulat vezéreljen! Az sem degradál ám senkit, ha olykor másoknak is igazat ad. Vegyél be reggelente egy leszarom tablettát és próbáld észrevenni a felhők mögül kukucskáló Napocskát! Relax! 🙂

 64. 66 – NagyCsuri:
  Véleményem szerint (amit „illik” itt tudomásul venni) Előfordulónak köszönettel tartozunk (te is), nem pedig felületes, jól hangzó kritikával illetni. Azt pedig nem árt tudomásul venni, hogy egy hozzászólás nem csak azért lehet hosszú, mert írója össze-vissza csapong, hanem azért is, mert több tételt érint. Ha pedig azért baszogatsz egy rendkívül jól megfogalmazott, mindenre kiterjedő hozzászólást, mert te is Orbán hívő vagy, akkor kiragadhatod Attila kezéből a tollat, és te magad megválaszolhatod azokat, amire Előforduló felhívta a figyelmet. Az a legócskább propaganda, amit te művelsz. Nem hozol fel érveket, hanem higgadtságra inted a hozzászólót.

 65. Köszönöm a megtisztelő bizalmat.
  Amit hozzászólok nem elismerésért, hanem a vitapartner gondolataiért és gondolkodásra késztetéséért teszem.
  Sajnos látom, amikor érveket kellene ütköztetni, legtöbbször a” futásnak eredés” marad a kielégítő válasz………….

  Pechemre elég sok időm van olvasgatni, másrészt érdekel is, ezért napi sajtóból Attiláéknak és akiknek kevesebb az idejük a „témában”, komment nélkül:
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kihagyjak_a_magyarokat_az_orban-kormany_oriasprojektjebol.637027.html

  https://www.penzcentrum.hu/karrier/rossz_hirunk_van_megsem_emeli_a_kormany_a_csaladi_potlekot.1055405.html

  http://hvg.hu/kkv/20170510_Egy_ev_alatt_annyit_sem_adakozott_Meszaros_Lorinc_amennyit_egy_nap_alatt_keres#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

  66.
  Üzenem, hogy Frankie Goes to Hollywood számát sokszor hallgatom és nálunk fényesen ragyog a nap éppen. Tablettára már nincs szükségem; TE már biztosan jogosan belesápadnál mindabba, amit tőlem a fijjuk elvettek.
  A kedvem is ragyogó, mert éppen eszembe jutott, hogy készülsz a zacskó vasszöget nyeldesni. Vazelinnel, vagy anélkül?

  Egyéb iránt feleségedre figyelj, mert jobb föléje hajolni, mint feléje….
  Azt hiszem ez a „humor”még kijárt a korábbiért.

 66. Minden Orbán utálótól kérdezem:
  Mit javasoltok, ki lenne jó az ország élére aki nem fog lopni, akinél nem lesz korrupció, és akinek sleppje ma született ártatlan bárány lesz. A szocik mind az állampárt vagyonából lettek valakik, a fideszesek pedig uniós pénzből. A liberálisok pedig csak a külföldi cégeket akarnak kis hazánkban látni. Nyilván nem teljesen önzetlenül. Marad a jobbik, ami jobb híján Simicska pénzére vannak utalva. De hát a hatalom támogatása nélkül a Közgép sem megy semmire. Vona pedig nem csak cuki, hanem hajladozni is tud mint egy nádszál. Jelenleg nem tudható, hogy mi fogja motíválni ha netán ő lesz a befutó. Egy biztos, hamar rá fog jönni, hogy a pénz beszél, a kutya meg ugat. Attól, hogy Orbánék lopnak, a többiek nem fognak??? Lehet, nem ennyit, mert nem fognak ennyi pályázatot nyerni. Akkor mégis ki felelne meg nektek?

 67. Orbán véglegesen eljátszotta – a 2010 – ben szavazással is kimutatott – bizalmamat, gondolom, ezzel még legalább egymillió választópolgár ugyanígy áll.
  Akinek még most sem bűzlik erősen a jelenlegi hatalom a diktatúrákra jellemző jelenségek sorozatától, azt vagy megvették vagy nagyon buta.
  A korrupció rendszerváltás óta csúcsrajáratott, az állandó propagandacélú harc a változatos „ellenségekkel” a hatalomkoncentrálás folyamatos növelése, nos ezek megint tíz évre megpecsételték,ennek a sokat szenvedett nyomorult népnek a sorsát.
  Nem tudom ki kik lennének alkalmasak helyette, de egyszer azt olvastam valahol és tökéletesen egyetértek vele, bármikor delegálni lehetne egy működőképes kormányt
  az erre vállalkozó egyetemi tanárok közül.
  A Fidesz nagyon rossz irányba vezeti az országot, ebben ma már egészen bizonyos vagyok.
  Mindenféle reális reménység ott kezdődhet, ha minnél többen mondunk nemet, a tipikusan és vitathatatlanul pártállami jegyeket felmutató politikai gyakorlatot folytató elvtelen ex kollégisták uralkodásának.

 68. 69: „Minden Orbán utálótól kérdezem”

  Szerintem rossz helyen keresgélsz. Itt senki sem OV személyét utálja, hanem azt, amit „politika” címen művel.

  Én anno azt fogalmaztam meg, hogy ilyen hatékonysággal – vagy még talán jobban – egy kisvárosi gimnázium tanári kara is tudna kormányt alakítani.

  A fő probléma egyébként nem az, hogy ki, hanem a hogyan. A fidesz olyan mélységben belerágta magát minden szervezetbe, intézménybe, hivatalba, hogy egy „nem fidesz” kormány képtelen lenne bármilyen intézkedést végigvinni.

  Ez sajnos hosszútávon polgárháborút predesztinál, nem békés kormányváltást.

 69. 71

  Sokat tanultak elődeiktől a „kommunistáktól”

  „Vádoljad meg ellenfeleidet, a saját bűneiddel !”

 70. Indiánlány 69.

  Abban igazat adok, hogy az emberi történelem jó ideje, az ókortól át van szőve korrupcióval.
  Aztán azok a történelmi személyek, akik népükért tettek valamit, valami érdekes hirtelenséggel haltak meg. A kockázat megvan.
  Volt királyaink közt is számos példa. Talán Mátyásé a legközismertebb, de IV. László, vagy akár Zrínyi Miklós, stb.

  Szóval a mai világban sajnos már nem az Árpád vezéri hozzáállás a divat, mert a sereg vezére sem azt kiáltja, hogy utánam, hanem előre (te hülye). Csak ha futás van látni a hátukat, de nem a harcban.

  A” szocik a volt állampárt vagyonából”, de a privatizációból és folyó költségvetés nyúlásából lettek „valakik”.
  A fideszesek nem csak unjós pénz, hanem a költségvetés lenyúlásából, magánvagyonok -pénzek ellopásából, privatizációból lettek „kiskirályok”, földesurak.
  A liberálisok szót sem érdemelnek, mert eszmei elődük az érdemtelen szdsz.
  A jobbik is telve van hibákkal, de azért az a Simicskázás csak fideszes szleng, mert épp egyedül a bizonyíték hibádzik hozzá.
  Az kétségtelen, hogy a közös „ellenség” együttműködésre sarkall.

  És megjegyzem, hogy pártszínektől függetlenül mindegyikben akadnak még tisztességes, jóakaró emberek is.

  ” Akkor mégis ki felelne meg nektek?” mivel nem kimondottan narancs „gyűlölő” vagyok, a szegfűt is csak virágban kedvelem; de
  szerintem le kellene a meglévő beidegződésekről szokni és valami éltetőt kitalálni.

  Pl. elvem, hogy minél több kis szervezet tagja ülje körül az országgyűlés kondérját, mert akkor csak valaki rásóz annak a kezére, aki illetéktelenül kanalaz bele a húsosfazékba.

  Aztán sok új kezdeményezés mögé lehetne felsorakozni, itt pl. a Gémesié is.
  Vagy a Dr. Bene G. féle bölcsek tanácsa, ami a magyar múltba vezet vissza…. stb.

  Egy a lényeg, hogy ne legyen központi hatalom kontroll nélküli személyi ambíciójú egyének kezében.

  „Attól, hogy Orbánék lopnak, a többiek nem fognak??? Lehet, nem ennyit, mert nem fognak ennyi pályázatot nyerni.”
  Az első mondat igaz és érthető, de a másodikkal mit akarsz mondani?

 71. 70. Úgy tanultam, hogy a diktatúra az, amikor a népakarattal szemben ERŐSZAK-kal tartja fenn egy kisebbség a hatalmát. Én erőszakot utoljára a Gyurcsány kormány alatt láttam, ahol több ismerősöm is utcán volt (többek között a Jobbiknál) ünnepelni. Ott aztán volt erőszak. Kisebbség uralkodik jelenleg? Nézd már meg a közvélemény kutatásokat! A fidesz még mindig fölényesen vezet. Ha diktatúra lenne, a liberális média nem harsoghatna reggeltől-estig, hogy itt milyen diktatúra van, mert jönne éjjel a fekete kocsi….Csak Soros György, Martin Schultz, Junker és a bankárok lehetnek gazdagok? Mitől olyan jó a nyugati demokrácia? Hogy kizsigereltek számos országot és embert? Most is a nyakunkba akarnak varrni szerencsétleneket, akik az ő háborújuk miatt kénytelenek menekülni, illetve azokat akiket feltüzeltek, hogy milyen jó dolguk lesz Európában? (Az 1200 embert csak a hülyék hiszik el akik aztán hozhatják az összes feleségüket, szülőket, gyerekeket, egyből 10 ezerre ugorna a számuk! Látjuk mi volt Szerbiában és most Macedóniában! Ez az alternatíva Orbán helyett? Persze mindenki szeretne egy olyan világban élni ahol nincs korrupció, de ha megkaparod a nyugati politikusokat ők is bűzleni fognak.
  71. Ha történetesen Te lennél hatalmon, kikben bíznál meg? Lehet, hogy a saját embereidben, vagy inkább fideszeseket hagynál ügyködni? A polgárháborúval ne riogass, Mo. remélhetőleg nem Ukrajna. Bár tudjuk, hogy kik lőttek kikre.
  73.Szinte mindennel egyetértek amit írtál. A sok kis párt lehet sosem jutna dűlőre, mert ebben az országban mindenki mást akar. Talán alsóház és felsőház működhetne? Az utolsó mondatodra csak annyit, hogy ha tudnának ennyi pályázatot nyerni, akkor ugyanennyit lopnának.

 72. 74.

  Nem írtam pártot, hanem szervezet………. és bölcsek tanácsát, ami akár oktatási tantestület vagy akár közgazdászi vagy mérnöki csoport is lehetne.

  Pedig már reménykedtem, hogy arra gondolsz,
  azért nem nyernek annyi pályázatot , mert a „többiek” nem telepednének rá minden bizniszlehetőségre, tisztességesen írnák ki a közbeszerzéseket és a társadalom többi részét is hagynák élni.

 73. 74: „Te lennél hatalmon”

  Én egyre inkább úgy gondolom, hogy a pártok, illetve a pártokra alapuló választási rendszer elavult, a fejlődés gátjává vált.
  Gyakorlatilag a pártok mögött tényleges, komolyan gondolt ideológia már nincs, ha a kezdetekben van is ennek csírája, különböző érdekek mentén ez felhígul (lásd Jobbik).
  Innentől kezdve a „klasszikus” pártokra szavazásnak nincs igazán értelme, nem ideológiai, hanem gazdasági érdekcsoportként működnek (aminek viszont a ‘szavazó’ általában nem tagja).

 74. 74

  Iskolás módon híven felmondott kormánypropaganda, mindenre migránsozással válaszolni.
  A migráns probléma létezik , kezelni is kell amennyire lehetséges Magyarország érdekeit képviselni – bár természetesen, hogy ez mit is jelent, abban már nincsen egyetértés.
  De átlátszó ócska fogás minden kérdésre a „mert a migránsok” választ adni.
  Az embernek tényleg Goebbels jut eszébe, annyira profik a hülyeségek sulykolásában.
  A zelmútnyócévezés meg a szemkilövetős gyurcsányizás is elakadt lemez már.
  Mert azóta,megint a nyolcadik évben vagyunk és ez már elég sok idő ahhoz, hogy látni lehessen a fő konturokat,hogy azok mennyire termékenyek vagy sem.
  Nincsen még diktatúra, de aligha kétséges, hogy annyit közeledtünk már hozzá, hogy bármelyik nap arra ébredhetünk, hogy már az van.

 75. 74 – Indiánlány:
  „Bár tudjuk, hogy kik lőttek kikre.” Én nem tudom, elárulnád nekem?

 76. Megkövetem magam.

  64-es hozzászólásomat javítom:

  a narancs nem 60%, hanem 30%-ra vágta vissza az özvegyi nyugdíjakat.
  A 13. havi nyugdíjmegvonásról 2009-ben igaz bajnaiék döntöttek, a 2010 XIII. havi lett az első elvont 13. havi nyugdíj..
  A narancsos ígérgetők ezt a törvényt 2010 májusa után a 2/3-ukkal nem helyezték hatályon kívül, hanem pont ők voltak azok, akik lelkesen végrehajtották.

  Attila és elvbarátainak!

  Napi hír:
  https://www.agrarszektor.hu/foldpiac/vizsgaljak_hogyan_kerultek_allami_foldek_a_monsantohoz.7479.html

  A narancsos földtörvény így szól,
  hogy az állami földpályázaton a nyertes a nyert földet 20 évig el nem adhatja, hasznosításba másnak nem adhatja,
  saját magának kell 20 évig gazdálkodni rajta.
  + a magyar állam 20 éven belül bármikor, indoklás nélkül a nyertes áron visszavásárolhatja!
  Nem tudom, akkor ezt hogyan hozták össze és miért nem ül börtönben, aki ezt csinálta.
  Vissza kell venni és kész! A csalókat és segítőiket meg bebörtönözni, hogy a műanyag lakat rohadjon rájuk.

  Tudod Attila
  egy hatalom onnan már nem legitim, amikortól már a saját törvényeiket sem képesek önmaguk betartani.
  És ez már sokadik a sorban.

  Vagy Te másképp látod?

 77. 79: „A narancsos földtörvény így szól,

  + a magyar állam 20 éven belül bármikor, indoklás nélkül a nyertes áron visszavásárolhatja!”

  Ha ez igaz, akkor a pályázatok nyerteseinek kb 0 motivációja lesz a területen bármilyen befektetést, fejlesztést végezni, mert bármikor jöhet az állam és az utólag ráköltött befektetések kompenzálása nélkül visszaveheti a területet.
  Na persze nyilván a csókosoknak nem kell ettől tartani, amíg ki nem esnek a pixisből…

 78. Avatar 80.

  Ez pontosan úgy van, ahogy írtad.
  Ki is hangsúlyozták, hogy a földre költött bármilyen befektetést, költséget, se pályázati költséget, se ügyvédit, se ingatlannyilvántartási illetéket , semmit sem ismernek el visszavételnél.
  Csak a nyertes licitárat ismerik el…….20 évig.

  De termő-szántó földön nincs is nagyon mit befektetni, csak gazdaságosan, mennél nagyobb haszonnal megművelni.
  Szőlő, gyümölcsös, kertészet az más, de mindenki maga eldöntheti mit akar.
  A csókosok biztosan nem aggódnak.

  Egyébként a piacon, magánszemélyek közötti vásárolt földet sem lehet eladni 3 évig és a vásárlónak kell gazdálkodnia rajta legalább 3 éven át. A földtörvény szerint.

  Ezért nem értem, mit akarnak kínlódni az ügy kivizsgálásával. (valami kutyának lehet benne a szaros keze)
  Egyértelmű, hogy durva törvénysértés történt.

  Szóval legitim ez a hatalom?

 79. 81. előforduló

  Kik vizsgálják az ügyet? Nem az állam (FM)? Na, kb. így lehet csúsztatni.
  Azonkívül honnan tudod, hogy nem lesz az állam által indoklás nélkül visszavásárolva? Nyilván azt vizsgálják, hogyan tehetik ezt meg egy 3. féllel szemben.
  Egyébként mit keres a hazánkban a Monsanto??? Bizony a Fidesz engedte be, és 30 milliárdos támogatást is adtak nekik, ami a rendszerváltás óta minden szegény betelepülő multinak jár. Pár éve találtak is génmódosított kukorica táblákat, amiket azonnal meg kellett semmisíteni. Ez van… De azt még mindig nem tudom, hogy mégis – a realitásokat figyelembe véve – ki lenne jobb? Egy év alatt a jobboldalon nem lesz olyan erő, mint a Jobbik, amelyik viszont szintén köpönyeg forgató!

 80. 82 – Indiánlány:
  Véletlenségből nincs neked némi tartozásod felém?

 81. 84 – Indiánlány:
  Köszönöm.
  Ha olyasmire gondolsz, ami szembemegy a szajha média propagandájával, akkor – véleményem szerint – ezt explicit kell kifejtened, mert különben félreérthető.

 82. 82. Indiánlány

  Mit akarsz hallani, ki lenne jobb?

  Aki régen volt és közepeset lopott,
  vagy a mostani lopósok, akik veszettül sokat lopnak, pl Pakssal előre 70 évre és akik a saját törvényeiket sem tartják be.

  ” honnan tudod, hogy nem lesz az állam által indoklás nélkül visszavásárolva? „, onnan, hogy akkor nem az ellenzéknek kellett volna kiszúrni ezt az újabb törvénytelenséget, hanem az állam felügyeleti szervének; és ha akarnák akkor nem csak beszélgetnének róla, hanem cselekednének.
  + hogy ezt a törvénytelenséget meg merték tenni, azt jelzi, hogy valami csókos volt a „kivitelező”.

  Szóval adjunk a tolvajnak ezután is sanszot, mert esetleg más még többet lopna?
  Ragyogóan logikus és korrekt a hozzáállásod.

 83. 86
  „Aki régen volt és közepeset lopott” – Hol vannak? Kik voltak?

  Az MDF tönkretette a mezőgazdaságot és a ráépülő élelmiszeripart. Pedig még nem is voltunk EU tagok. (Almafák kivágása, tehenek leölése, cukor, konzerv és egyéb gyárak eladása.) Az MSZP eladta az energiaszektort, a vízműveket és kutakat, és folytatta amihez értett, az eladósítást és a nadrágszíj meghúzást. A liberálisok száján szinte csak hazugság ömlik ki, egy szavukat sem lehet elhinni, különben meg utálják a „mucsaiakat”.
  Nem tudom mennyit lop a fidesz, de azt látom, hogy mennyi minden épült és megújult. Kikerültünk a bóvli kategóriából is. Csak jelzem, hogy sosem voltam fidesz imádó, de úgy látom a többiek sík hülyék mellette.

 84. 87. Indiánlány

  Igaza van Observernek,
  hogy nincs értelme az „egyszerű gondolkodásúaknak” vagy narancsos pribékeknek bármi tényt is felhozni, mert úgy látszik nem értik, vagy nem akarják megérteni;
  de teszek még egy kísérletet veled.

  Szerintem aki lop, azt nehéz a lopás ténye alól felmenteni.
  És a meglopottnak sem illik dícsérnie a tolvajt,
  vagy szerinted igen?

  Nem csak az mdf tette tönkre a mezőgazdaságot (talán az akkorit, az antalt kérdezd meg mit akart és főleg miért engedte át a privatizáció kantárját szdsz-nek), hanem az a nemzetközi helyzet, amikor is a szovjetunió szinte éhen halt és nem volt mivel fizetni a terményekért.
  És az egész KGST szétrobbant, megsemmisült (megsemmisítették), benne a volt szocialista állam és társadalmi értéket, szocialista gazdaságot.
  Minden szocialista „vívmányt” pár év alatt a sírba küldtek, a „nyugatnak nevezett valakik” vezénylésével.
  Amiről írsz (cukorgyár, almafa, stb. ), az már később következett be, mondhatni a privatizáció következményeként.

  Az igaz, hogy szinte mindent elprivatizáltak, de folytatta még a narancs is 1998-tól.
  Pl. egy nagybankban meglévő 25% állami tulajdonrészt 2001-ben az I. orbán kormány adta el az eszközérték felén, a piaci érték kb. harmadáért és bevállaltak még 300 milliárd „rossz” hitelér állami garanciát, amit természetesen le is hívtak.

  Az állami-önkormányzati közműveket -igaz az mszp privatizálta el- de 2002 nyaráig lett volna lehetősége a mindenkori kormányzatnak , az I. narancsnak is aránytalan értékkülönbség jogi címen a privatizációs szerződést felülbírálni, megsemmisíteni.
  Nem tették.
  Ugyan miért nem?

  Az állami energia hatóságnak minden évben feladata volt a szolgáltató energiaárának felülvizsgálata, engedélyezése. Nem kellet volna ide rezsiharc, csak tisztességesen a munkájukat végezni.
  Ezt sem tették.

  Az mszp az energiaszolgáltatóknak törvény szerinti 8 % eszközarányos nyereséget engedett meg.
  Az I. narancs ezt ezt a törvényt nem módosította és nem is tartotta be, mert az áramszolgáltatók 15% eszközarányos nyereséget tehettek zsebre, az I. narancs bábáskodása mellett!
  Ez a narancs tisztessége.

  Ja, hogy ezeket, stb. nem is hallottad?
  Nem én tehetek róla. Talán érteni is kell amit az ember olvas, nem csak látni…. rózsaszínben, vagy szegfűvörösben.

  Mennyit lopnak manapság narancsék.
  Talán ha nem csak eco TV-t néznél, nem csak polgári körös ülésekre járnál, ha olvasnál újságot és értelmezni is próbálnád, talán- —esetleg neked is feltűnne…….

  Mi épül szerinted? Minden csak az unjós pézből. Nincs olyan beruházás ma Magyarországon amiben ne lenne unjós pénz.

  Hogy miből épülnek a stadionok, térkövesített utcák, sikert hirdető óriásplakátok, stb. megpróbálom újfent neked is elmagyarázni:

  Meglopták-lopják az embereket, az infláció alatti kamattal – alacsonyabb nyugdíjemeléssel-, a pénz elértéktelenítésével – inflációval- a nemzeti valuta leértékelésével(270-310 Ft/ejró), a változatlan szintű minimál nyugdíjjal, egészségügy kinyírásával, oktatás lezüllesztésével, a szociális rendszer leépítésével, adóteher növeléssel, a 3200 milliárd magán nyugdíjpénz elsikkasztásával, stb. hosszú a sor, nem részletezem. Tibor bá’ hozzáadása: 27 %-os, világrekord ÁFA bevezetése. Útdíjak bevezetése. Önkormányzatok legatyásítása mellet megengedni nekik, hogy vezessenek be olyan adót, ami eszükbe jut. Évtizedek óta bérelt legelők átjátszása Fideszes oligarcháknak, nem törődve azzal, hogy mi lesz az állatokkal és gazdáikkal. Trafik mutyi után a haszonkulcs felemelése…..

  Ömlött be 2012-től (mszp töketlenkedés miatt) az unjós „segíly”, ami 8700 milliárd forintot tett ki, (mint utóbb kiderült; a befizetés, „tagdíj” 2700 milliárd forint volt)
  Eladtak olyan állami jogdíjakat 2033-ig előre, mint frekvenciadíjak vagy telekommunikációs jogok, stb.
  Most – már nem aprózzák el, mint a legnagyobba paksi orosz hitel megcsapolására készülnek– ami sok ezer milliárd forintot jelent most, de az ország 70 éven át fogja fizetni és nyögni.

  Nem azt állítom, hogy az EKÁER, online pénztárgéppel ne értenék egyet, csak az a baj, hogy ez a sok 1000 milliárdos pluszbevétel sem látszik meg az országon.

  A teljesség igénye nélkül.

  Szerinted az ország gázszerelőjének miből lett egy év alatt 100 milliárdja elismerten? És sokan másoknak?
  Tisztességes, napi 24 órás megfeszített munkából?…….. KAC. KAC,.

  A bóvlikategóriából – már számtalanszor én is leírtam ezen a blogon- a kedvező nemzetközi környezet hatására kerültünk ki és nem kormányunk tevékenységének köszönhetően.

  Ha nem értesz egyet, indokold meg számadatokkal az állításod, már ha tudod!

 85. 87: A bóvli kategóriába 2011 novemberében léptünk be, amikor már másfél éve a Fidesz kormányzott, és 5 évig tartott, míg kikormányozták az országot belőle… Nálad ez a siker?

 86. 89. Avatar
  Igazad van, hagyjuk is ezt a bóvli kategóriát. Hiszen tudjuk, hogy a Goldmann Sachs-ot az összeomlás előtt AAA -ra értékelték a hitelminősítők. Persze jó pénzért. Úgy látszik az Orbán kormány 2011-ben nem tudott nekik fizetni, most meg már tud! Ez utóbbi megjegyzésem természetesen cinikus.

 87. 88. előforduló
  Valóban felesleges vitatkozni veled, mert a lényegi kérdésemre egyszerűen nem tudod a választ!! A realitásokat (háromszor aláhúzva!) figyelembe véve akkor ki jöhet számításba?
  Felesleges egy-két emberre hivatkozni, mert az az ábrándvilágba tartozik.

  Egyébként a hozzászólásod tele van csúsztatással. Pl. a Horn kormány nem 8 % nyereséget engedélyezett, hanem ennyit garantált. Talán van egy kis különbség, nem?
  Vagyis, ha szegény multi csak 3 % nyereséget ért el, akkor a te és az én zsebemben kotorászva lett kiegészítve 8 %-ra.
  Az inflációnak meg nézzél már utána!! Mikor lódult meg?? http://mandiner.hu/cikk/20150121_igy_alakult_az_inflacio_a_rendszervaltas_ota

  Nem tudom te hol élsz, talán segélyből szeretnél jól élni, hogy ilyen fekete szemüveget hordasz.
  Mégis a görög szintről jutottunk el 7 év alatt eddig! Talán a 6000 milliárdos únjos segíjből már Ausztriát is le kellett volna köröznünk?

  Mennyivel jobb volt, amikor infláció feletti terheket raktak ránk!! Lehet a kamattal megtartottad a pénzed reálértékét, de akinek nem volt tartaléka? Az szívott rendesen. Emlékszel Gyurcsány ingatlanadó tervezetére? A 2. ker-ben egy alagsori lakás nm-re eső adója ugyanúgy 400 Ft lett volna, mint a rózsadombi villáké.

  Az únió miért ad pénzt a 120. stadionra?? Nyilván sportlétesítményekre lehet pályázni, mert ezzel nem zavarjuk az ipari köreiket.
  A sok negatív felsorolásod mellé miért nem említed meg Kolontárt, vagy hogy a kormány 600 miliárd adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, vagy hogy a családoknak is juttat elég szépen.
  A magánnyugdíj pénzek (amit kötelezővé tettek a szocik) lenyúlása után garantált lesz az állami nyugdíj. Azt miért nem említed, hogy millióknak úszott el a magán nyugdíja a 2008-as válságnál?
  Nem én tettem a világot ilyenné, hogy mindenki lop…. még az IMF vezetőket is elkapták korrupció miatt, pedig szép fizetést kapnak. Nem tudom honnan veszed, hogy nekem tetszik a lopás.

  Egyébként csak azt kérdeztem tőled, hogy szerinted ki lenne a jó választás, de a „pribékezés”-sel kiállítottad a bizonyítványt magadról! Úgyhogy a stílusoddal sikerült elérni, hogy egy ilyen ember véleményét figyelmen kívül hagyjam.

 88. 88. előforduló

  „Az I. narancs ezt ezt a törvényt nem módosította és nem is tartotta be, mert az áramszolgáltatók 15% eszközarányos nyereséget tehettek zsebre, az I. narancs bábáskodása mellett!”

  Azért azt tegyük hozzá, hogy az ország akkor pedálozott az EU tagságért, és minden elvárást, vagy „ajánlott” elvárást igyekezett túlteljesíteni, abban reménykedve, hogy az EU-ba való belépés után majd busásan kompenzálva leszünk… (cukrászda Bécsben stb…).

  A Fidesznek meg nem voltak meg azok a háttérinfói, amik megvoltak az elvtársaknak, amit még Kádár alatt lezsíroztak a szabad és demokrata Nyugat üzletembereivel.
  Orbán akkor még nem tudta, hogy a szabad világ szivesebben üzletel a régi komcsikkal, mert ők tudják hogyan kell szolgálni.

  Legyen itt példaként Bogár László visszaemlékezése:

  …1996-ban Jacques De Larosier bankelnök személyesen mesélte el nekem annak az 1981-ben lezajlott beszélgetésnek a történetét, amelyet Kádár Jánossal folyatott Budapesten. Ahová akkoriban a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójaként azért jött, hogy közölje Kádárral: a játszma véget ért. Sikeresen adósságcsapdába csalták Magyarországot, így, bár a szocializmus és a szovjetfüggés színpadi díszletei egy darabig még a helyükön maradnak, Kádár a továbbiakban lesz szíves az ő Washingtonból érkező diszkrét utasításait követni, ha nem akarja, hogy országát kirobbantsák alóla. Legnagyobb megdöbbenésére Kádár cinikusan vigyorogva közölte, hogy ebben semmi meglepő nincs, és mivel évszázadok óta mindig elsőrendű birodalmi seggnyalók voltunk, így most is várjuk az új „gazda” parancsait, és ő, mármint Kádár, garantálja, hogy nagyon elégedettek lesznek majd velünk e parancsok végrehajtását illetően. Sőt, annak érzékeltetésére, hogy nem a levegőbe beszél, azt is jelezte, hogy Nyers Rezsőt és Tardos Mártont (lám-lám, az »MSZP–SZDSZ nagykoalíció«) már meg is bízta azzal, hogy hozzanak létre vezető jogászokból egy olyan munkaközösséget, amely néhány év alatt kidolgozza Magyarországnak a globális kapitalizmus intézményi rendszerébe való visszaillesztésének jogi kereteit. Ez a grémium 1986-ra el is készült a munkával, Tardos pedig a Fordulat és reform című dolgozat »szamizdatként« való terjesztésével el is kezdte ennek az informális politikai térben való tesztelését. Az ultraliberális értelmiség azóta is »szabadságharcként« ünnepli mindezt, holott evidens módon ennek éppen az ellenkezője ment végbe.

  Az ezáltal felépített új birodalmi függés és kifosztás sokkal brutálisabbnak bizonyult az elmúlt harminc év során, mint a szovjet rezsimé volt. És miután a teszt igen sikeresnek bizonyult, Kádár még bukása előtt utasítást adott az ezzel összhangban lévő törvényjavaslat benyújtására, amelyet a parlament 1988 őszén el is fogadott, és az már csak »hab a tortán«, hogy azóta is ez van érvényben 1988-as VI.-os törvényként. Vagyis az akkor még nyíltan nem létező, mert a struktúra mögé »bújó« MSZP–SZDSZ nagykoalíció meghatározó szerepet játszott már az ország tudatos és katasztrofális eladósításában is 1972-82 között, majd az adósságcsapdára alapozódó újabb birodalmi kifosztás végrehajtásában. Amit az úgynevezett első szabad választások után vitt véghez, az inkább csak a kegyetlen végjátszma, Magyarország végső felszámolása, aminek a formálisan kormányon lévő Antall-kabinet legfeljebb tehetetlen szemlélője lehetett.”

 89. Attila 91.

  Sok mindennel adós vagy, mert nem válaszoltad meg a feltett kérdéseket,
  aztán jössz elő az újabb megalapozatlansággal.

  Lennél szíves netalán , a korábban feltett kérdéseket sorban megválaszolni?
  Vagy már kifogytál megalapozatlan érveidből?

  Nem erőlködj, törvényben határozták meg az elvárt 8% eszközarányos nyereséget, „minden részes ” megelégedésére.
  (Az unjót ne keverd össze a háttér hatalommal, az unjúnak akkor még inkább nem volt beleszólása. Nem is fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban elvárást. Most sincs, mert nemhiába most, unjós tagként is tisztességtelenül kipicsázták a szolgáltatók tulajdonosait és ezért még „nem kaptunk” ki. Akkoriban elég lett volna, csak törvénytelenség okán megtámadni a privatizációs szerződéseket.)

  Az I.orbán kormány alatt a szektor nyeresége rendre 15% és felette volt.
  Az energiahatóságon keresztül az államnak minden évben energia ármegállapító, és vétójoga volt, törvény szerint. Nem éltek a lehetőséggel a fijjuk.

  Észrevetted?
  A a 8% konszenzus és a 15% elég messze esik egymástól, a magyar emberek és cégek kárára. És mint leírtam, nem lehetett akkor még az unjóra hivatkozni!

  „abban reménykedve, hogy az EU-ba való belépés után majd busásan kompenzálva leszünk… (cukrászda Bécsben stb…)”
  A buta ember reménykedik, az okos meg gondolkodik.

  Minek kellenek jól fizetett „szakembereink” ha csak a” reménykedésre” képesek, modellezni, hatástanulmányt készíteni, elemezni már nem?

  „Fidesznek meg nem voltak meg azok a háttérinfói”
  Ugyan már.
  Elég lett volna az apáiktól megkérni az infot, hiszen szinte mindegyik volt állampárti csemete, vagy volt állampárti tag……….

  Bogarat valamikor még tiszteltem, de amióta sűrű nyelvcsapásokkal hajtja magát a narancsfák árnyéka alá; és betelefonálós tévéműsort vezetett a háziasszony Mari nénéknek az eco TV-n, azóta mellőzöm, mert nem tudom, (nagy tudása ellenére) mikor szolgál pártpolitikai érdekeket észrevétlenül, ömlengős gazdasági maszlagba csomagolva…….

  Különben is a fijjuk szeretnek szabadság harcoskodni (idáig az összeset elbukták), eggyel több bukott szabadságharc már igazán nem osztott-szorzott volna.

  De visszatérve az idézethez, önzetlenül senki sem árul „hazát”, akkor jó lenne a vádak mellett nevesíteni az illetőt és hogy milyen hasznot vágtak zsebre árulásukért cserébe.
  Az mszp-szdsz-t meg nem illik a Bogárnak sem összemosni 1972-82 idejével, mert akkor MSZMP volt, azaz a tyúk volt előbb és nem a tojás.

  De visszatérve, az országnak azért választunk vezetőt, hogy az ország és polgárai érdekeit védje meg, nem pedig azért, hogy berezeljen és amit elé tesznek minden papírt gondolkodás nélkül aláírjon és pecsételjen, akár 2001-ről, akár 2017-ről is légyen szó.

  Változatlanul várom, hogy a korábbiakban feltett kérdéseket megválaszold.

 90. Indiánlány 90.

  Te sem akaródzol állításod alátámasztására számadatokkal előrukkolni, biztosan okod van rá…………..
  De azért reménykedem.

  Cinikus megjegyzésedet megfordítani érdemes, hogy minek higgyünk annak a hitelminősítőnek, amelyik hazudik, csal;
  Csak tudod akkor a hazugra semmikor sem kell hivatkozni rá és mellett döngetni, még a szíjjártónak, a debilnek se, ha éppeg nekik tetsző dologról van szó.

  De mielőtt még transzba esnél, mekkora is volt év elején a nyugdíjemelés mértéke?
  És mekkora a tervezett infláció?
  És miért csak 3.5% gazdasági növekedés felett akarják a különbözetet kifizetni.?
  Hiszen a boltban GDP% ide-oda valósan minden drágább lett és nem a 3,5 %-tól függ az áremelés.
  És azt is Erzsébet utalványban akarják adni, hogy ne épülhessen be a nyugdíj alapjába.
  Ez ugye a tisztesség?

  Egyébként elismerem, hogy nagyobb mértékű lehet a GDP növekedés, mert a narancs most 2017-18-ban ki akarja szórni, a teljes 12.000milliárd forint unjós támogatást, ami arányosan évente 6.000milliárd Ft; ez pedig az évi kb. 35.000mld Ft éves magyar GDP-nek 5,83%-a, azaz, ha nem éri el a GDP növekedése idén minimum az 5, 83 %-ot, akkor valamit nagyon elszarnak……….

  Tehát tőled is várom állításaid alátámasztására (üres lózungok helyett) a számadatokat.

 91. 94: Nemrég olvastam – többszörös áttéttel – egy „tipikus” klasszikus fidesz szavazó ‘véleményét’.

  Tartalmilag idézve – ‘leszarjuk a tényeket, leszarjuk, hogy mennyit lopnak, leszarjuk a demokrácia lerombolását stb. – DE végre van egy kormány, aki a MAGYAROKÉRT (!!!!) tesz valamit, és emiatt mindig a fideszre fogunk szavazni’.

  Ez kutya keményen vallásos meggyőződés. Tényekkel, számokkal akarsz ez ellen érvelni? Nincs esélyed… 😀

  Mostani statisztika, hogy a magasabban képzett emberek szépen kikoptak a fidesz mögül, maradt, ami maradt.

 92. 95.

  Akkor narancs helyett már jobb a templomi vallási áhítat,
  mert abból még a templomon kívül maradóknak se anyagi, se erkölcsi, se „demokratikus”se semmilyen kára nem származott mostanában.

 93. 88. előforduló

  Mit lehet kezdeni az ilyen „okos” fejtegetésekkel, mint:

  – „Nem csak az mdf tette tönkre a mezőgazdaságot…… hanem az a nemzetközi helyzet”
  – „Az igaz, hogy szinte mindent elprivatizáltak, de ….”
  – „Az állami-önkormányzati közműveket -igaz az mszp privatizálta el- de….”

  – „Az mszp az energiaszolgáltatóknak törvény szerinti 8 % eszközarányos nyereséget engedett meg.”
  Hoppá! Az mszp a 8%-ot nem megengedte, hanem GARANTÁLTA. Vagyis ha csak 3 %-ot ér el szegény külföldi, akkor majd a mi adóforintjainkból kiegészítik 8 %-ra! ( Ez meg a te tisztességed.)

  – Hogy miből épülnek a stadionok, térkövesített utcák…
  már meg is válaszoltad: „Minden csak az unjós pénzből. Nincs olyan beruházás ma Magyarországon amiben ne lenne unjós pénz.”
  Ezek szerint a 6000 milliárd uniós „segélyt” mégsem lopták el??

  – A magánnyugdíjak ellopásához csak annyit, hogy aki akart az maradhatott volna. Érdekes, hogy amint megszűnt a kötelező jelleg, 99 % inkább állam bácsihoz pártolt. Ehhez persze tudni kellett, hogy a 2008-s válságnál, több magánnyugdíjpénztár is tönkrement a károsultak pedig ott maradtak nyugdíj nélkül.

  – Tibor bá’ : a 27 %-os Áfa emelés volt az ára annak, hogy ne kelljen szolgai módon az IMF utasításait végrehajtani. Pl. nem lett bevezetve az ingatlanadó, pedig gyurcsányék már milyen szépen előkészítették. Most, hogy elkezdték visszacsökkenteni, talán megérte ez a pár év + 2 % a viszonylagos függetlenségünket.
  Az önkormányzatok le voltak gatyásodva a kormányváltás idején, tudtom szerint az állam átvállalta a tartozásukat, így tiszta lappal indulhattak. Kíváncsi lennék milyen új adót eszeltek ki a megnyomorításodra? A kórházak adósságait is átvállalta ez a kormány, és a vidéki kórházak több mint 70 %-át bővítették ill. felújították.

  Soha nem írtam azt, hogy a fidesz milyen nagyszerű, vagy hogy egyetértenék a korrupcióval, és minden egyes intézkedésükkel.
  Csak azt az egyszerű kérdést tettem fel, hogy akkor mégis kit?
  Erre nincs válasz, viszont megkaptam a végső érvet, hogy narancsos pribék. Nekem soha eszembe nem jutna a vitapartneremet lehülyegecizni, még akkor sem, ha esetleg úgy gondolom.

 94. 97: “aki akart az maradhatott volna” Azért olvass utána, hogy is volt ez “lebonyolítva” – a szó szoros értelmében.

  ” a 6000 milliárd uniós “segélyt” mégsem lopták el” (Nem ennyi, hanem jóval több, amit kaptunk.) Senki nem képzeli azt komolyan, hogy egy az egyben nyúlnak le elnyert projekttámogatásokat (bár ilyen is előfordul). A tuti megoldás a túlszámlázás.
  Mellettünk levő kisváros lámpacseréjénél pl. háromszoros áron számlázták a lámpatesteket, mint a valós piaci ár volt…

  Ajánlott olvasmány a témában (fujj, büdös libsi médium ? ):
  http://24.hu/poszt-itt/2017/05/15/a-fidesz-nem-lop-a-lopas-maga-a-rendszer/

 95. 97 – Indián lány:
  Adózott (és nem lopott) pénzből építettem fel a házam. A közműveket csak úgy kötötték be, ha kifizetem a vezetékek rám eső részét. Ez több százezer forint volt 25 évvel ez előtt. Erre az önkormányzat most kivetett évi 130.000 Ft épületadót, mert az iparűzési adóból, a súlyadóból nem képes fenntartani a falú életét (iskola, óvoda, hó eltakarítás, közvilágítás, stb.) A korábban ingyenes szemét elszállításért fizetni kell, a korábban ingyenes kéményseprésért fizetni kell. Készülnek bevezetni a kutyaadót. Kíváncsi vagyok mikor teszik kötelezővé az öblítő tartály bekötését a NAV-hoz, és ahányszor lehúzzuk a vécét, annyiszor kell befizetni 100 forintot. Fantáziájuk határtalan, hazudozásuk úgy szintén. Ideiglenesen (mint az itt tartózkodó orosz csapatok) megadóztatták a csúnya bankokat, akik egyből felemelték a szolgáltatások árát, vagyis Orbán és bandája minket adóztatott meg. Nem fogom azt írni neked, hogy hülyegeci, de annyit elárulok, hogy ilyen ügyesen megtévesztett emberekkel semmi kedvem vitatkozni. Tapsoltok Orbán eredményeinek, de az eszetekbe nem jut, hogy a nyomor elől már 700.000 fiatal hagyta el az országot (56-ban a kommunizmus elől csak 200.000 ember menekült el), és küldi haza a milliárdokat, hogy az itthon maradottaknak legyen miből fizetni az újabb és újabb adókat ugyanis a gazdasági sikernek két oka van, az uniós, és a haza küldött pénzek.

 96. 97: „aki akart az maradhatott volna” Azért olvass utána, hogy is volt ez „lebonyolítva” – a szó szoros értelmében.

  ” a 6000 milliárd uniós “segélyt” mégsem lopták el” (Nem ennyi, hanem jóval több, amit kaptunk). Senki nem képzeli azt komolyan, hogy egy az egyben nyúlnak le elnyert projekttámogatásokat (bár ilyen is előfordul). A tuti megoldás a túlszámlázás.
  Mellettünk levő kisváros lámpacseréjénél pl. háromszoros áron számlázták a lámpatesteket, mint a valós piaci ár volt…

  Ajánlott olvasmány a témában (fujj, büdös libsi médium 🙂 ):
  http://24.hu/poszt-itt/2017/05/15/a-fidesz-nem-lop-a-lopas-maga-a-rendszer/

  „A Fidesz nem lop. Mészáros Lőrinc nem lop. Rogán Antal nem lop. Tiborcz István nem lop. Lopni a szocialisták loptak annak idején. Talán néhány vidéki polgármester még most is lop, de ennyi.”

  Bocs a duplázásért…

 97. 91 – 97. Indiánlány

  Egy kissé alaposan, tételesen és nem vitatkozok……hanem tényeket sorolok.

  —A magyar infláció; igen, nemzetközi trenddel korrelációban változott. A grafikonod alapján is látszik, hogy a 2010 utáni „erdményes” ténykedés után, a nemzetközi csökkenő trend ellenére egy kis növekedéssel sikerült állampolgárainkat „megörvendeztetni”..
  Aztán a churchilli idézet: ” csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam.”

  A görögök szintjét -szerencsére- sohasem ütöttük meg.

  Korábban 8.700 mrd Ft volt a segílyke, nem évi 6.000 mrd Ft.

  A kamat Magyarország 1990 év utáni történetében -sajnos- még sohasem tartotta meg a pénz vásárlóértékét.

  Igen, az ingatlanadó bevezetés tervezete kényes és elég rosszul kidolgozott volt , de azért az 1000 m2 villák után csak többet fizetek volna.

  „sportlétesítményekre lehet pályázni”
  rosszul tudod, mert a mindenkori kormány fogalmazta meg a nemzetfejlesztési stratégiát, fejlesztési irányelveket, adott fejlesztési projecteket és mint a narancs tette, még 2015-ben is kért módosítást az unjótól 2007-2013-ra és kapott.
  Szóval lehetett volna kórházat, utat, közlekedést, iskolát, energiahatékonyságot, civil-szociális feladatokra, stb. bármit kérni, még gazdaságfejlesztést is. Csak ők stadionokat akartak.
  Hát kaptunk.

  Nem úszott el milliók magánnyugdíja 2008-ban, hanem csak akkor, amikor 2011-12-ben elsikkasztották a 3200 mrd ft-ot.
  Egyébként az állami nyugdíjjal boldog lehet az is, aki 28.500 Ft öregkori minimumnyugdíjat kap, évek óta változatlanul -szerinted-.

  Igen, IMF vezetőn is számonkérték a lopást, na de nálunk mikor?
  Nem volt véletlenül 2002-ben és 2010- ben választási ígéret?
  Az elmúlt 27 évből, benne az utóbbi 7 évből mikor?

  Mivel a lopással, „trükkökkel” nincsen bajod, csak 2010 előttről, egy kissé szelektívnek tartom a hozzáállásod rövidtávú helyett csak hosszabb távú lehet a memóriád.

  Mivel állandóan a narancs ténykedését mentegeted, egyetlen hibáját még meg nem nevezted nevén (pedig akad bőven), ellenben azt is a szocikra kened, ami a narancs „bűne”, akkor hova tartozó „pártatlannak” tartod magad?

  A mindenkori kormánynak kell az aktuális hibáiért a kritikát elviselnie és nem a tatárdúlásig, vagy akármeddig visszamutogatnia.

  És nem kértem, hogy a véleményemre reagálj, hanem csak a száraz tényekre;
  mivel én gazdasági téren tényeket hozok elő és nem kimondottan a véleményemet.

  De jobb pribékezés helyett „lehü..egec.zni” a szavaiddal,
  de jó is lenne, ha megmutatnád hol írtam le ilyen csúnyaságot, hogy abban az esetben elnézést kérhessek,
  ellenben ez szimpla rágalmazás ténye .

  Ellenben aki a tolvajt indokolatlanul védi, azt affélének is tartom, legalább is erkölcsileg.

  97.

  Olvasd már végig a mondatot, ne csak azt ragadd ki, ami tetszik neked!

  ——-A magyar mezőgazdaság nem „csak” belülről lett szétverve a feldolgozóipar és kereskedelem magánosításával, hanem főleg a KGST piac azonnali összeomlásával, fizetésképtelenségével. Ez nem nemzetközi helyzet? Akkor mi?

  Mi a bajod azzal, hogy párthovatartozás nélkül célzok a „bűn”elkövetőkre?

  ——–„Az igaz, hogy szinte mindent elprivatizáltak, de ……..
  folytatta még a narancs is 1998-tól. Pl. egy nagybankban meglévő 25% állami tulajdonrészt 2001-ben az I. orbán kormány adta el az eszközérték felén, a piaci érték kb. harmadáért és bevállaltak még 300 milliárd…”

  Mi a bajod ezzel? Az hogy igaz a mondat második fele is?
  Pártállástól függetlenül?
  Nem tudsz mit kezdeni vele, mert se a narancsot, se a szegfűt, meg a galambot sem védem? Hanem mindegyik mulasztását kritizálom?
  Nem vettem egyik „gengsztert” sem a védelmem alá, ezért nem tudsz már mibe belekötni?

  És egy újabb torzítás:
  ———-„Az állami-önkormányzati közműveket -igaz az mszp privatizálta el- de 2002 nyaráig lett volna lehetősége a mindenkori kormányzatnak , az I. narancsnak is aránytalan értékkülönbség jogi címen a privatizációs szerződést felülbírálni, megsemmisíteni.
  Nem tették.
  Ugyan miért nem?”
  A hangsúlyt a mondat második részére helyeztem- szerintem- ismét pártatlanul.
  Szerinted nem igaz?

  Már nem tudom mit gondoljak rólad……
  ————„mszp az energiaszolgáltatóknak törvény szerinti 8 % eszközarányos nyereséget engedett meg”, -amit tényleg garantáltak-,
  igen, ezt állítottam, de ez nem azt jelenti -amivel gyanusítasz- , hogy adóforintjainkból pótolják ki;
  – mert ilyen butaságot nem írtam – hanem azt jelenti, hogy olyan végfelhasználói árképzést enged meg az energiahivatal – állam az áram szolgáltatónak, hogy az elvárt 8%- os eszközarányos nyereség a szolgáltatás díjából összejöjjön.

  Ez a durva csúsztatás, meghazudtolás „meg a te tisztességed”.

  „Ezek szerint a 6000 milliárd uniós “segélyt” mégsem lopták el??”
  Helyettem Observer korrektül megválaszolta:
  „Senki nem képzeli azt komolyan, hogy egy az egyben nyúlnak le elnyert projekttámogatásokat (bár ilyen is előfordult)”
  azzal kiegészítem; a trükkös tolvaj, aki nem mindent lop el egyszerre, csak annyit lop, hogy az ne tűnjön fel, így évek alatt többet lophat, mintha egyszer alaposan megtömné a zsákját.
  (a 6.000 mrd Ft-ot 2017 és külön 2018 gazd. évre évenként értem, a terv-jükből származtatva.)
  A mi településünk közvilágítás korszerűsítését is a piaci ár kb. 3-4 szereséért csinálta meg a vejko cége.
  Örüljünk?

  —-„A magánnyugdíjak ellopásához csak annyit, hogy aki akart az maradhatott volna” nézz utána, mert amit leírtál róla, nem igaz….
  Magánnyugdíjpénztár csak úgy tud tönkre menni, ha a felhalmozott vagyon és folyó befizetés nem fedezi az aktuális költségeiket, mert még magánnyugdíj kifizetésre addig még nem került sor.

  —————„Tibor bá’ : a 27 %-os Áfa emelés volt az ára annak, hogy ne kelljen szolgai módon az IMF utasításait végrehajtani”
  tudod mennyi az a 2% ÁFA?
  2016-ban kb 66 mrd Ft.
  Ennyit a nemzeth gázszerelője egy építkezésre képes pluszban rászámlázni.
  Magyarul ennek a „pitiáner” összegnek semmi köze az IMF-hez és annak hiteléhez.

  Inkább az ingatlanadó, csak akkor zseléhajúnak is , meg a többi élősködőnek is mélyen a zsebébe kellett volna nyúlnia.

  ———-Azzal, hogy a rosszul gazdálkodó önkormányzatokat „feltőkésítették”, csak további „fejetlen költekezésre ” buzdítottak, a konzekvensen gazdálkodókat meg büntették; ezért ezt a megoldást ebben a formájában sem tartottam jónak.
  Valószínűleg ott „segített” a kormány a legtöbbet, amelyik önkormányzattól a legtöbb megbízást kapták a „családtagok” cégei.
  Mert ez így tisztességes.

  ——-Milyen adót eszeltek ki? Hát nálunk folyamatosan emelik a meglévőket.

  ——„kórházak 70 %-át bővítették”,
  csak nem mindegy, hogy egy tüzifa tárolóval, vagy kerekesszékkel, avagy egy teljesen új szárnnyal. És a kérdés mennyiért. Erről mindenki mesélhetne. (pl. nálunk a mentő nem fér a tető alá, ezért a beteget-ággyal alkalomadtán a záporozó esőn tolják be.)

  Jó a kérdés, hogy kit.
  „Bárki mást”.
  Mindenki maga döntse el!
  És nem szükséges pártatlanságról hadoválnia annak, aki a narancs hibáit is eltagadja és „színesben ” vetít.

 98. 90: A bóvli minősítést te hoztad fel, most épp a saját korábbi érvedet minősíted értéktelennek.

  91: „Mégis a görög szintről jutottunk el 7 év alatt eddig! ”
  Sose voltunk a görögök szintjén, erről nemrég linkeltem be részletesebb anyagot.

  „Emlékszel Gyurcsány ingatlanadó tervezetére? A 2. ker-ben egy alagsori lakás nm-re eső adója ugyanúgy 400 Ft lett volna, mint a rózsadombi villáké.”
  Én úgy emlékszem, hogy értékalapú, nem területalapú ingatlanadót terveztek.

  „Azt miért nem említed, hogy millióknak úszott el a magán nyugdíja a 2008-as válságnál?”
  Talán mert nem igaz, eleve elég kis részt tarthattak a pénztárak részvényekben. Utólag kiszámolva pedig messze jobban járt, aki a zsarolások ellenére is a manyup rendszerben maradt, mint aki visszalépett.
  https://www.vg.hu/penzugy/magannyugdij-megerte-maradni-516210/
  Az állam viszont azóta se vezette be a visszalépőknek akkor beígért egyéni nyugdíjszámlákat, sima átvetés volt részükről, hogy lesz olyan.

  92: „az már csak »hab a tortán«, hogy azóta is ez van érvényben 1988-as VI.-os törvényként”
  Ez a szöveg Bogár 2015.02.05-án megjelent cikkéből van átemelve. Hogy ki mit mesélt, azt persze nem tudom ellenőrizni, de a jogtár szerint a 1988. évi VI. törvény a gazdasági társaságokról-t 1998. VI. 16-tól hatályon kívül helyezte a 1997. évi CXLIV. törvény 320. § c). pontja.
  Aztán a 1997. évi CXLIV. törvényt a 2006. évi IV. törvény, majd pedig azt a 2013. évi CLXXVII. törvény helyezte hatályon kívül.
  Kicsit el van maradva Bogár úr a jogi változások terén. A hab már majd 20 éve nincs a tortáján, de nem vette észre.

 99. 97: „A magánnyugdíjak ellopásához csak annyit, hogy aki akart az maradhatott volna. Érdekes, hogy amint megszűnt a kötelező jelleg, 99 % inkább állam bácsihoz pártolt.”

  Aha, mert az volt az épp hatályos álláspont, hogy aki a manyupban marad, az az államtól semmilyen nyugdíjat nem fog kapni, hiába fizette korábban az állami alapba a nyugdíjjárulék _nagyobbik_ felét.
  De azért volt, aki jól járt a manyup beszántással:
  https://tldr.444.hu/2017/04/24/orban-kincstarnoka-300-milliot-keresett-az-ellopott-magannyugdijvagyonon

  „Ehhez persze tudni kellett, hogy a 2008-s válságnál, több magánnyugdíjpénztár is tönkrement a károsultak pedig ott maradtak nyugdíj nélkül.”

  Na sorold! Melyikek mentek tönkre 2008-9-ben?

 100. 103

  Egy jobb kiállású „demokráciában” a benfentes kereskedést nem forintban mérik, hanem években.

 101. Tiborbá, „nyomor elől már 700.000 fiatal hagyta el az országot ”
  Indiánlány,
  .., ha ők is szavazhatnának levélben, mint egyesek, akkor most nem2/3-uk lenne, hanem némi túlzással izgulhatnának a DK-al együtt, hogy 2018-ban is megugorják a bejutási küszöböt.
  Szemezgetve.
  1 Ft-ért eladott székház, Joszif Tot, Kaja Ibrahim, Anker-köz-i lakás, olyan törvényt hoztak, hogy csak az apja szállíthatta az autópályához a követ, és százával lehetne sorolni a több, mint gyanús ügyleteket.
  De ami aggasztó, az a folyamat, ahogy egyre jobban elkapja őket a gépszíj.
  Vajon mit jelenthet az a győzelmi Fidesz híradás, egy fideszes látószögéből átgondolva, hogy 2016-ban annyi adót sikerült beszedni, mit ezelőtt még soha?
  Az pedig, hogy az unióban hátulról a harmadik legalacsonyabbak a bérek nálunk, minden kommunikációs trükkjüket annulálja.
  Van egy másik adat is amit nem szívesen lát a Fidesz. Ez azt jeleníti meg, hány napot dolgozunk az államnak és hány napot magunknak. Az unió országai közül ebben is dobogós helyen vagyunk, ezüst éremmel a másodikak, de hátulról. Nagyjából hét hónapot az államnak, öt hónapot magunknak dolgozunk. Ezt sikerként eladni, na az profi munka.

 102. 107: Te most mit és hogyan számoltál?

  „Az adó mértéke 1000,- Ft/m2/év.”

  Miért ne lehetne 130 m2-es egy családi ház „nettó” területe?
  Tibor bá’-é meg ennél jóval nagyobb, tehát ha a lehetséges kedvezményeket levonod, akkor is adózik rendesen…

 103. 105: Én csak ÁFÁT fizetek, SZJA-t gyakorlatilag 0-t a három gyerek után. Hol van még ilyen Európában? Ráadásul nemsoká az állam pénzéből házat építek, amivel jópár évi áfabefizetésemet is visszakapom.

  Pedig nem vagyok a patás zorbán unokaöccse. A lehetőség bárkinek adott.

 104. 105. Károly

  „2016-ban annyi adót sikerült beszedni, mit ezelőtt még soha?
  Az pedig, hogy az unióban hátulról a harmadik legalacsonyabbak a bérek nálunk…”

  Az adóbeszedés sikere azt jelenti, hogy fehéredik a gazdaság. Egyre nehezebb kibújni az adózás alól. Egyre kevesebben dolgoznak papírok nélkül okosba’.

  Az alacsony béreket annak a koncepciónak köszönhetjük, hogy annál versenyképesebb az ország, minnél alacsonyabbak a bérek. Így vonzották a balliberálisok az országba a multikat.
  Ügyes taposóakna, mert lehet Orbánt hibáztatni érte, meg a kivándorlást, de ameddig ki nem alakul egy erős magyar kis és középvállalkozó réteg, addig nem lehet jelentősen emelni a béreket, mert a multik felpakolnak és elmennek, hatalmas munkanélküliséget hagyva maguk után, amit persze megint Orbánra lehetne kenni.
  Tehát a bérek csak abban a mértékben emelkedhetnek, amennyire a kis és középvállalkozások erősödnek. Ennek meg nagy az ellenszele itthon is meg Brüszelben is. De azért már megvoltak az első minimálbér emelések, ami ellenpersze megint visongott az ellenzék….

 105. 109.

  Persze bárkinek, aki 18 -40 év között van ebben az országban.

  Te jól jártál, meg pár tízezer „sorstársad”. Használd ki. Van rá még 2 éved a programból?
  És az ország többsége? Mert ők csak fizethetnek.
  És ezt az országot nem az a kedvezményezett 100.000 ember jelenti, hanem az a másik 9.700.000 fő.

  Aztán a mai modern világunk kellemetlen mellékhatása a biológiai meddőség.
  Biztosan hallottál már róla; hogy fiatalok tömegei próbálkoznak és próbálkoznak és próbálkoznak ……. meg a „hálás” állami egészségügy is teszi a dolgát a műhibák tömegével.

  És az a kormányzati indok, hogy a sok gyerek teremti meg a jövő társadalom adó és nyugdíjalapját; erősen kétséges, mert már ma se akar a fiatalok többsége idehaza dolgozni és „megöregedni”, max. szakmát szerezni.
  Azaz a „jóindulatú” szociális-családpolitika megint lehet a „fricceknek, angélusoknak, stb.” fog hasznot hajtani.

  Na de a ” 0″ SZJA.
  „Hol van még ilyen Európában? ”

  A minimálbérre hallottunk ilyet Magyarországon is 2010 előtt és a nyugati országokban tömegével jelenleg is. Szociális alapon, ami nem csak nagycsaládot jelent. És egyéb segítő szociális programokról is. (nem csak az 500 ejroig)
  De gondoltál arra, hogy 100-150 ezret keresők mennyit adóznak és a havi pl. 8 milliós kegybankárok, politikusok, gázszerelők?
  Ez a 16% egységesített SZJA lényege. Mert főleg az ő zsebükben marad meg az az évi 450 milliárd Ft kieső SZJA és nem az 1-300.000 -ret keresőknél.

  Te házat építhetsz kedvezménnyel, míg a serpenyő másik oldalán több százezer volt devizahitelestől meg elvehetik a felépített otthonát.
  Kimondottan az igazságosság és esélyegyenlőség jegyében.

  Ne érts félre, jól teszed, használd ki a lehetőségedet.
  Csak a vezetésnek a maradék 9.700.000. ember életére is gondolnia kell. (jó a csókosok és drukkerek kivonandók )

  108.

  Nem tudhatjuk Tibor’ bá és faluközössége körülményeit, pl. ha nem állandó lakosok, vagy gyerekek nevén van, akkor egy átlagos 80 m2 ház + pince + teraszra is lazán összejöhet a 130 ezres „dézsma”.

  Megint exkluzálom magam:
  A 94. bejegyzésben valamit elírhattam, mert a 2017-ben (a fijjuk által megszellőztetett unjós pénzlehívási terv szerint) várható 6.000 milliárd forint unjós támogatás egy évi elköltése a GDP növekedésében nem 5,83%, hanem akár 17%-os GDP növekedést is generálhat.
  Persze általánosan a fejlesztések kb. egyharmada zárulhat le tárgyévben;
  tehát az éves minimum 5,5-6% os gazdasági növekedési ütem alatt csak úgy lehet, ha valamit
  kegyetlenül elfuserálnak.

 106. Attila 110.

  ‘“2016-ban annyi adót sikerült beszedni, mit ezelőtt még soha?
  Az pedig, hogy az unióban hátulról a harmadik legalacsonyabbak a bérek nálunk…”
  Válaszod: Az adóbeszedés sikere azt jelenti, hogy fehéredik a gazdaság.’

  Hát nem éppen.
  Azt is jelenti, hogy esetleg fehéredik, vagy azt is hogy a kivetett adóteher jelentősen növekedett, új adók és adó jellegű terhek kerültek bevezetésre (út, EKÁER,+ ÁFA, stb.)és jelentős unjós pénz és nyugaton dolgozó magyarok hazautalása.
  Mert azért mindet ellopni nem lehet, azokból a beruházások költségeiből az állam is bőven kap.
  A dolgozói bejelentés alól, még ugyan úgy kitrükközhetik manapság is magukat. Sőt…..

  Az alacsony béreket a piac állítja be, annak megerőszakolása nem vezet eredményre.
  Pl. Szingapúr nem az alacsony bérekről híres, mégis a balliberál tőke áramlott oda.
  De a szlovákokhoz is jobban, pedig ott 30%-al magasabb az átlagbér.

  „ki nem alakul egy erős magyar kis és középvállalkozó réteg”
  Ugyan kire gondolsz?
  A ” kicsi vállalkozó mindent visz” lőrinc komára, garancsira, vajnára?
  Mert STAT szerint 6.000 kis családi bolt ment tavaly tönkre és vagy 150.000 Bt., kft., persze nem a nagyokból.
  És helyüket a multinacionális cégek vehették át.
  És a stratégiai partnerek, akik milliárdokat is kaptak. Aztán sokan „azonnal” össze is pakoltak és leléptek.
  És ennyi kis magyar vállalkozás tönkrement az átgondolatlan minimálbéremelések és adóteher növelés miatt.
  Ez több százezer ember. De munkájuk lesz. Mert hát kell a multiknak az ócsó munkaerő.
  Hallelúja.
  Mert ezt akarták. A fijjuk.
  Még a munka törvénykönyvét is a multik igényeire szabták át.

  Már Mária Terézia megmondta ” a juhot előbb hizlalni kell, hogy nyírni lehessen.”
  A fijjuk nem nyírták, hanem elvágták a birkák torkát. Sokukét véglegesen.

  „a bérek csak abban a mértékben emelkedhetnek, amennyire a kis és középvállalkozások erősödnek”
  nem így van, hanem egészséges környezetben olyan mértékben, amennyire a piac önszabályozó módon szükségletei szerint beárazza.

  A multik és a fijjuk offshore cégei tudnak a közterhek elől legkönnyebben a nagyvilágba menteni, nem a kicsik.
  Meg pl. a jó lőrinc koma, aki az eszéki futballcsapat kivásárlásával, eszéki stadion építésével segíti a magyarországi munkaerő foglalkoztatást?

  Áruld már el Attila, miért nem segítesz megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, miért csak Károlynak?
  Apropó.
  A korábbiakban neked feltett kérdéseimre mikor kapok válaszokat?

 107. Emberek, mi akar lenni ez az ” ingatlanadó” nálatok?
  Itt is létezik városi / községi adó, ami a helység ugymond élhetöségét van hivatva biztositani, azaz közvilágitás, parkositás, játszóterek, szemételhordás, stb., mindez érthető, logikus és világos, nem?
  De azonkivül, ráadásul még INGATLANADÓT???? fizetni??
  Kinek? Miért? Milyen ratio alapján?
  Az egyszer már megadózott pénzedből felépitett házad után?
  Hacsak, azon esetben, ha nálatok NINCS városi / községi adó, akkor esetleg az ingatlanadó ezen közköltségeket volna hivatott fedezni, de akkor meg miért nem hivják rendes nevén a gyereket, mint nálunk: városi adó.

 108. Bálint 113.

  Nálunk gyűjtőnév alatt többféle adót szednek be és egy tól-ig forint értékhatárig teszi lehetővé a törvény az önkormányzatoknak a kivetését. De van amitől el is tekinthet.

  Nálunk nincs vagyonadó, vagyonnövekedési adó. Viszont pl. autóvásárlásnál vagyonszerzési adó van.

  Szóval az önkormányzat szedhet évente garázsadót (nálunk 6.000 Ft/db., máshol lehet m2), lakásadót (m2 után), nyaralóadót, „sufni”adót, nyaralóterület-konyhakert ( m2- enként ) adót, szántóföld (10.000 Ft/ha), boltadót (600Ft/m2 ) és ingatlanhoz tartozó közmű fejlesztési adót (pl. csatorna, gázvezeték az utcán, de ezt elköltik a kivitelezésre alkalmanként több tíz-százezer forint.), aztán medenceadó(terv?)

  Ez a teljesség igénye nélkül, ennyi jutott eszembe hirtelen.

 109. Mindenkinek!
  130 m2 a ház hasznos területe és 1000 Ft/m2 az adó. 65.000-t már befizettem. És mert van kb. 400.000 tartozásunk. Ugyanis éveken át nem fizettem, mert nem szóltak, azaz nem vetettek ki adót. Nincs semmi kedvezmény, de ezt tették másokkal is. Hangzatos a kedvezmény, csak éppen nem létezik. Ha befizetném a 400.000-at, akkor 40.000 körül lenne az évi adó. Spórolnék kb 90.000-et. De ehhez az kellene, hogy 5 évig ne változzon semmi, ami gyakorlatilag nem létezik, mert állandóan változtatnak valamin.

 110. 115: Ilyen van, hogy nem vetik ki az adót, aztán évek múlva utólag kivetik, és rádraknak többszázezer forint adótartozást? Ez tényleg vérlázító.

  Nálunk is van valami építményadó, meg a kert lebetonozott része utáni adó, ami összesen évi pártízezer. Ez is bosszantó, de elviselhető, és lehet vele számolni. Végülis az önkormányzatnak is meg kell élni valamiből.

  De ilyet, hogy utólag kivetni… ez nem jogállami!

 111. 116: „utólag kivetni”

  Nem ismerem a részleteket, de a magyar adórendszer az „önbevalláson” alapul.
  Vagyis az önkormányzat hoz egy rendeletet, hogy milyen adónemet vet ki, milyen tarifával.
  Aztán erről a rendeletről a polgár vagy tudomást szerez, vagy nem. (Kérem, a rendelet ki volt függesztve a focipálya női WC ajtajának belső oldalára, tehát mindenki olvashatta… 😉 )

  Ha tud róla, akkor elkészíti az adóbevallását, ami alapján kivetik rá az adót.
  Ha nem tud róla, akkor nem fizet, viszont ha később készít adóbevallást, vagy az önkormányzat lekéri az ingatlannyilvántartásból, hogy ki a tulajdonos, akkor kb. öt évig visszamenőleg követeli az önkormányzat az adót, esetleg némi büntivel megfejelve.
  Kellemetlen, de nem jogtalan.

  115: „nem szóltak”
  Nem kötelességük, mert önbevallás van, de persze akár szólhatnának is, hiszen az önkormányzat érdeke is, hogy mindenki időben fizessen. Csak ennyi eszük már nincs. Pedig úgy rémlik, hogy a helyben beszedett adók után állami támogatás is jár a településnek.

 112. 113: „Az egyszer már megadózott pénzedből felépitett házad után?”

  Muhaha…. Nem érted te a magyar vircsaftot.
  Az egyszer már megadózott pénzemből bármire költök, abban ott van az újabb adó, 27% áfa. No és ha autót vettem, akkor vagyonszerzési illeték néven is lehúznak, pedig a vagyont nem a kocsi megvásárlásával szerezted, csak a pénzvagyonod transzformáltad járműben megnyilvánuló vagyonná. Aztán ettől kezdve gépjármű adót is kell fizetni. Meg kötelező felelősség biztosítást is, akkor is, ha semmilyen balesetet nem okoztál. És a KGFB-re jön még baleseti adó!
  Aztán a benzin árának a nagyobbik része megint csak adó: Az ÁFA mellett jövedéki adót is szednek utána. És ha még az adóidból megépített sztrádákra is fel akarsz hajtani, akkor autópálya matricát is vásárolnod kell.

 113. 115 Tibor bá’

  Ha utólag kell bevallanod a korábbi éveket, azokra is járt a kedvezmény, legfeljebb kamatot számolnak rá. Ha állandó lakos vagy 63 %, ha nyugdíjas is akkor még 25 % kedvezményt vehetsz igénybe.
  Nézzél utána az interneten (belinkeltem 11/2016 önk.rendelet) , vagy tedd személyesen a tiszteleted az ügyintézőnél. Általában toleránsak szoktak lenni. Lehet meg tudsz egyezni velük, és a befizetett 65 ezredet betudják a tartozásba, az ideit pedig lecsökkentik a tartozás mentes összegre. Egyébként nálunk kommunális adó van, évi 9000 a lakásokra és a lakóházakra. A többi épületre az építményadó 1600 Ft/nm, amit a vállalkozások fizetnek és elszámolhatnak költségként, ahogy az iparűzési adót is.

 114. 112. előforduló

  „Áruld már el Attila, miért nem segítesz megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, miért csak Károlynak?”

  Azért, mert téged annyira nem érdekel… Minden válaszomra, „magyarázatomra” ugyanazzal a zsigeri elszántsággal reagálsz.
  Úgy veszem észre, nem nagyon közeledik az álláspontunk, ezért inkább feladom.

  Többször mondtam a véleményem, hiába…

  Na még egy próba…

  A szlovák bérek azért magasabbak 30%-al, mert a privatizációt és az EU-s csatlakozást nem ugyanzok alkudták ki, mint nekünk. Itt az volt a cél, hogy MINDENÁRON ide vonzzák a multikat, és ezért igértek mindenki alá. Ennek a levét isszuk most, és olyan csapda, amiből nehéz kimászni. Viszont jót lehet vele Patásozni… Szerintem ezt az ellenzék is világosan látja, de nem hagyja ki a ziccert. Ilen alapon nem szeretek vitázni.

  Én próbálom meglátni a rációt a kormány akcióiban.
  És próbáltam Gyurcsányék idején is… Akkor lehet, hogy jó ötletnek látszott a Nyugat és a multik kritika nélküli kiszolgálása. Még a családommal is összetűzésbe kerültem, amikor azt montam, nézzük meg, hogy szocialista „beütéssel” tudnak-e élhető kapitalizmust csinálni. Aztán kiderült, hogy a szocialista cimke csak egy maszk a globalizáció előtt.
  Most úgy tűnik, hogy nincs kormányképes alternatíva, ez a kormány meg építgeti a kapitalimust, ahogy tudja., hatalmas külső és belső ellenszéllel… Nyilván több energiát fordít önvédelemre egy ilyen aggresszív ellenzékkel szemben.

  Akármennyi hibája is van, mert elismerem, sokminden, amit felhozol nem teljesen alaptalan, de ha a közeljövőben megbuktna a kormány, akkor Ukrajna sorsára jutna az ország.
  Látod, Sorosnak van a legnagyobb frakciója Brüsszelben is…
  Ha itt kormányváltás lesz, tuti, Magyarországra tenné az európai migránselosztót…
  Aztán itt lenne a Nyílt Társadalom első kisérleti telepe az 53 nemi identitástól a kábítószer liberalizásáig…

  De ezeket már leírtam többször.
  És mindig oda lyukadunk ki, hogy Soros vagy Orbán…
  Én úgy vagyok vele, hogy hibáival együtt is inkább Orbán.

  A piac meg soha sehol nem volt önszabályozó…
  Ezt a dogmát el kellene felejteni. Ez volt a mese, hogy pepalizzák az újoncokat.
  Az autóipartól a bankokon keresztül a mezőgazdaságig minden állami bábáskodással, lobbizással, politikai, katonai zsarolással működik…
  Lásd a híres európai cukorkvótát…

 115. 118.Avatar
  ” Muhaha…. Nem érted te a magyar vircsaftot.”
  Tényleg nem értem, csak tudomásul veszem amit te és a többiek irnak.
  Háát…mit is mondjak…
  Izrael sem egy adóparadicsom, adók itt is vannak, de valahogy nem tünnek oly logikátlannak, hogy igy fejezzem ki magam, mint ahogy nálatok.
  Áfa itt is van, hogyne, de nem 25%, hanem 17, azonkivül zöldség-gyümölcs, továbbá alapélelmiszerek mentesitve alóla.
  A benzinbe itt is be van épitve valamiféle uthasználati adóféleség, de nem sajnálom , mert a mi autóutjainkat aztán megnézheted, tehát meg van az értelme és senki sem pofázhat az utakat illetően.
  Matrica nincs, egyetlen, teljesen magánkézben levő gyorsutat leszámitva.
  De ” ingatlanadó” ???
  Milyen jgcimen, milyen alapon?

 116. Ehhez mit szóltok?

  http://valasz.hu/itthon/jon-a-rendkivuli-allapot-a-magyar-milliardos-szerint-veszelyben-a-2018-as-valasztas-123897

  Nekem már kb. 1-2 éve az az érzésem, hogy ezek nem fogják átadni a hatalmat. Egyszerűen annyi van már a rovásukon, hogy ez számukra élet-halál kérdése is könnyen lehet. Paloták, kastélyok, hatalmas bírtokok, szállodák, százmilliárdok…

  Ha felméri Orbán, hogy nagy eséllyel bukná a választást, akkor ki fog találni valamit, hogy ne kerüljön rá sor.
  Ha pedig megtartják, akkor a politikai garnitúra megállapodott, hogy bárki nyer, a rablott a vagyonokat nem fogják komolyabban firtatni.

 117. 122. Gyarmathy

  Mese, kis riogatás, szenzációkeltő, lejárató propaganda, nem egyéb. Figyelmes szemlélők látják, hogy a 89 utáni „rendszer” változás a 89 előtti vörös bárók (rossz) vagyon kezelői pozícióját váltotta (rossz) tulajdonosi státuszra. Az egész jogrendszer a lepapírozott, törvényes lopások rendszerének formája.
  Persze ezek a részben gumi paragrafusok alkalmazhatók a kivülálló lopósok ellen is. Pl. Cimbi eladja hajléktalannak a hatalmas közteher, banki, és beszállítói tartozást felhalmozó cégét egy hajléktalannak, vagy a külföldi Joszip Totnak, ez törvényes, (lopás) hiszen az új tulaj „átvette” a cég kötelezettségeit. Ha én teszem ugyanezt, nyilvánvaló a csalás, hiszen a hajléktalan nem tudja vállalni a cég kötelezettségeit.
  Minden lopós politikus és oligarcha erősen rajta akarja tartani a kezét az államhatalmon, hogy a lopásai fedve maradjanak. Jelenleg minden számottevő fő politikai párt erősen benne van a lopások rendszerében, vagy bele akar kerülni.
  Tehát nagy leleplezés, törvény szerinti felelősségre vonás nem várható, hiszen annyira értelmesek a mi tolvajaink, hogy sem a lopások rendszerének megszüntetését, sem a lopósok felelősségre vonását nem kívánják, hiszen akkor magukat is besároznák, hiszen oda-vissza ismerik egymás cselekedeteit.
  Persze a propaganda szólamok az nem jogi kategória.

 118. 122 – Gyrmathy:
  Én már a 2014-es választások előtt gondoltam arra, hogy több választás nem lesz, mert Orbánnak semmi kedve veszteni. Aztán csinált megint két harmadot. Orbán a nyeregben van, úgy packázik ezzel a hihetetlen buta néppel, ahogy akar, és annyira ostoba az ellenzék, hogy az már hihetetlen. 2018-at is simán meg fogja nyerni, ahogy Ferenc József és Horthy alatt is minden választást simán megnyertek a tőkések/földbirtokosok/gyárosok.

 119. Attila 120.

  Maradjunk abban, hogy nem zsigeri elszántságból, hanem statisztikai és gazdasági tényszámokkal reagálok.
  Örülnék, ha a mesék mellett érveidet számszerűsítéssel is megtámogatnád.

  Most én is csak mesélek:
  A véleményt nem a jaj de szép bajsza van (kuncéra ezért is szavaztak), vagy olyan helyes fiú(gyurcsány), vagy olyan jól beszél (orbán), hanem az általuk képviselt politika és gazdaságpolitika és annak a gyakorlatban megvalósítása kellene, hogy motíválja a választókat és nem a zsiger.

  A szlovákoknál ugyan úgy, mint nálunk a multik a gazdaság motorjai; pl. a világon ott a legmagasabb az egy főre jutó legyártott autók száma.
  Csak talán a vezetésük volt mindig tisztességesebb, mint a mienk.

  Én pl. se gyurcsány, se antall, se horn idején sem örültem a privatizációnak, a multik „behívásának”. De ez lett.
  Most mi van?
  Mostanában a kisvállalkozókkal kötötték meg büszkén azt a kb. 52 stratégiai megállapodást?
  Hát nem Attila, a multikkal.
  A multik sok esetben 10-20 millió forint támogatást is kaptak 1 fő munkahely teremtéséhez.
  Szerinted a magyar kisvállalkozók ugyanakkor mennyit?

  És most megint ne az unjós parancsra hivatkozzál, mert sok okból indítottak már kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, de azért, mert a külföldi vállalkozások kevesebb támogatást kapnának mint a hazaiak, még sose.
  Pedig ezért a szabadságharcot még támogatni is tudnám.

  Beláthatod, manapság is milliárdokkal kényeztetik a multikat a fijjuk és nem azokat a tisztán magyar kisvállalkozásokat, akikből csak tavaly 150.000 tönkrement és felszámolták.

  Jól láttad (utólagosan) a szocialista jelző csak egy ugyanolyan maszk volt, mint manapság a nemzeti.
  Talán kérdezd meg a határon túl élő nemzettestvéreket, hogyan érvényesül a Kárpát Medencében a kultúrális, nemzeti és egyéni szabadság unjós értékrendje! Bunkósbottal.
  És Bíróságokon.
  (soha ennyi magyar ellen még nem indítottak koncepciós eljárást Romániában, mint az utóbbi években. Ez a magyar külpolitika sikere? Igaz?)
  Miközben „soha jobb nem volt a kapcsolat…” megy a kormányzati kommunikációban. mszp-től nem is vártuk és nem is mondta, mert ők liberális kozmopolita értékrendet vallanak.

  Tudod miért nincs „kormányképes alternatíva”? -szerintem meg van-
  Azért, mert a jelenlegi narancsos hatalom, mindenkit kicsinál.
  Ez még valahol érthető is, mert az egész világon ez a módi.

  Na de ők a testvéreket és kormányzati partnereiket is kivégzik, bedarálják, ha beintegrálni nem megy, akkor megsemmisítik, mint ahogy tették az mdf maradékával, a csurkával, a torgyáni kisgazdákkal és most teszik a kereszténydemokratákkal is.

  Ha mindenkit elkaszálnak, aki potenciális kihívójuk lehet és még kormánykommunikációban hangoztatják is, a tv csatornákat , médiákat megszállják, hogy lehetséges kihívónak ismertsége se legyen, akkor az egyszerű gondolkodású embereket könnyedén manipulálhatják és manipulálják.
  A jelenlegi ellenzék meg nem eléggé agresszív, mondhatni puhány….

  Ezen a blogon is olvashattál Ukrajnai történésekről, de elment a füled mellett. Az ukránok lettek az orosz és amerikai érdekek ütközőövezetei.
  Megnyugtatlak. Ha ez a törésvonal nyugatabbra húzódik, Magyarországon is lesz bál. Attól függetlenül, hogy vezetésünk éppen melyik segget nyalja.

  Aztán megint a gyuribácsis fóbia, meg a migránsok.
  Igen, ez tény és együtt kell a tudattal élni. És okosan cselekedni.
  De nem felállni a lövészárokból és az ellenség felé kiabálni, hogy utálunk benneteket, ide lőjetek…!

  Minden hatalomnak ellenségképre szüksége van, hogy hibáiról elterelje a figyelmet.
  Ha nincs ellensége, akkor szerez magának legalább egyet.
  Na de minden bajt rájuk fogni, még azt is, hogy viktorunknak ma székrekedése volt, az azért már túlzás és tisztességtelen.
  Sorosnak sosem volt frakciója brüsszelben és sehol, mert hivatalosan „csak” gazdasági háttérember és nem politikus.
  Ami nem jelenti azt, hogy az általa képviselt és testet öltött rejtőzködő háttérhatalomnak ne lenne elegendő befolyása a napi politikusokra, gazdasági életre.

  „ez a kormány meg építgeti a kapitalimust, ahogy tudja” rosszul, hatékonytalanul és a magyar kultúra és lakosság megsemmisítésével.

  „A piac meg soha sehol nem volt önszabályozó…” elszomorítalak, mert igen és mindig.
  Csak az a kérdés, hogy a piac paramétereit, működési feltételeit a döntéshozók törvényileg miként szabályozzák .
  ( A káoszra, háborúra is van a piacnak önszabályozó működési modellje. A múltban vastagon profitáltak is egyesek belőle, míg mások meghaltak.)
  Az unjós cukorkvóta?
  Igen, a piac a brüsszeli politika által alkotott szabályokon belül mozog.
  Ha majd az árat is a politikusok határozzák meg, akkor még kisebb lesz az önszabályozás mozgástere.

  De hogy felderítselek, sose a narancs némely jónak látszó döntését hozod fel, hanem mindig a rosszat és könnyen cáfolhatót.
  pl. a MOL 25%-os pakettjének a megvásárlását (amiben persze benne van a saját érdekük is, de talán kevesebb lopással), a közművek kivásárlását a külföldiektől (aminek még lehet önös célja a jövőben, és érdekes, hogy a tulajok mennyi pénzt kaphattak, mert a németek sem panaszkodtak az üresen álló gáztározók visszavásárlása miatt), vagy a hulladékkezelő cégek kivásárlása miatt, amiért megint csak nem panaszkodtak a külföldi tulajok.

 120. 124.

  2.2 millió szavazatból (összesen 5 millió szavazat volt) csináltak kétharmadot mindenféle trükkökkel, ha most még 2 millió szavazatuk sem lesz, akkor abból vajon mi jön ki, ki tudja.
  Valaki úgy fogalmazta meg a nép butaságát(legalábbis egy nagy részéét), hogy a fidesznek van kb. másfél millió szavazója, aki ha élő adásban látná, hogy Orbán leturmixol egy csecsemőt és felszívja szívószállal, akkor is rá szavazna.

  Attila és Indiánlány,

  látva Mészáros Lőrinc egy év alatti bevalott 100 millirdos (száz ezer millió forint) gyarapodását, ráadásul ránézve erre a kb. 80 IQ-val rendelkező emberre, nem érzitek, hogy itt valami nagyon nagyon nincs rendben?
  Mikor áll meg a fidesz kis gömböc?

  Ha jövőre nyernek, ezek nem állnak meg, amíg az egész ország összes földje, erdeje, vállalatai és úgy szinte minden jelentősebb vagyon, amit el lehet venni mástól, az övéké nem lesz és utána a hatalmat többé elvenni tőlük nem lehet, bár már most is lehetséges, hogy túl vagyunk ezen a ponton.

 121. 126 – Gyarmathy:
  Azért a forradalmat, felkelést, mint távoli lehetőséget, ne hagyd ki teljesen a képből.

 122. 127.
  Látva a sok fidesz fant és az elvakultságuk mértékét, inkább polgárháború lenne az, vagyis abba torkollna. A fidesznél vannak a fegyveres erők és a náluk lévő médiahatalom által a híveik százezreit is simán fanatizálni tudják, utána már csak fegyvert kell adni nekik és a felkelésnek hamar vége.
  Néhány ezer vagy tízezer áldozat nem túl nagy ár, ha a hatalmuk és a megszerzett mérhetetlen vagyon megtartásáról van szó. Felkelés esetén pedig kutyaszorítóba kerülnének, mert vagy megtartják helyzetüket vagy kicsontozzák őket.
  Ráadásul a fiatal és értelmes, tetterős emberek nagy része már külföldön van, így egy felkelés nem hiszem, hogy összejönne, legalábbis belátható időn belül nem valószínű.

  Addig van némi esély Orbán megfékezésére, amíg az EU tagjai vagyunk. Ha kidobnak, akkor kőkemény diktatúra jön és Orbán számára nem lesz drága a hatalom megtartása magyarok ezreinek vére árán sem. Főleg ha Európában nő a káosz bármilyen okból, akkor meg végképp azt fog csinálni az országban, amit akar. Szerintem.

 123. 128:
  Komoly esély van rá.

  56-ban az első nap az AVH hősiesen védte a proletár diktatúrát. A második naptól kezdve dekkolt. November 4-ig nem hoztak döntést (ki-ki a maga posztján) mert nem tudták merre dől el a játszma. Ha én a készenlétieknél lennék alkalmazva igen jó pénzért, egy polgárháború idején hazamennék és hívó szóra se mennék be a törzshelyre. Mit tudom én, melyik oldal fog győzni. Megdögleni meg végképp nem akarok.

 124. 129.
  Ebben biztos, hogy van valami. Erről jut eszembe, most pár hete a tízezres tüntetéseken láttam, hogy a rendőrsorfalban némelyek arcán mennyire kiült a rettegés. Pedig hol volt még ez egy komolyabb felkeléstől.

  Az is egy érdekes kérdés, hogy látva a mérhetetlen fidesz disznóságokat, a különböző fegyveres erők tagjai közül hányan törölgetik meg a fegyvereiket és mire gondolnak közben. Főleg ha a szeretett nagymama az egészségügy lepusztulása miatt szenved vagy halt meg, a barátaik meg külföldre menekültek az éhenhalás elől.

 125. Más is megfogalmazta:

  „Magyarországot végképp eladósítja a harmadik Fidesz-kormány!

  Jelenleg is brutális az államadósság! Jövőre meg kell kezdeni a Letelepedési kötvények visszavásárlását, azt ugyanis öt év után az adófizetőkkel kamatokkal terhelten vásároltatják vissza. A bevételt elvitték a Rogán Repülős Tóni-féle kör offshore lovagjai. Az államadósságunk is nagyon jelentős! Igaz, nem az IMF-nél, hanem egyéb bankoknál és a magyar állampolgároknál vagyunk eladósítva.

  Paks II-re az oroszoktól, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására, illetve kiépítésére Kínától összesen 4500 milliárd forint körüli hitelt vesz fel a harmadik Orbán-kormány. Ezzel évtizedekre eladósodik az ország. Hozzáértők szerint a Budapest-Belgrád vasútvonalnál történő építkezés soha nem fog megtérülni. Paks II. évek óta haveri kifizetőhelyként is funkcionál, nemsokára belép ebbe a körbe a Budapest-Belgrád vasútvonal is. A kereskedőházak is a haverok jólétét szolgálják, az adófizetők nem győzik kifizetni a számlájukat.

  A következő kormány, akár negyedik Orbán-kormány, vagy más kormány lesz, nagy bajba fog kerülni a hatalmas fizetnivalók miatt. Az uniós pénzek nem fognak tovább ömleni, mert 2021-től az unióban új költségvetési hét év következik. Ráadásul özönlenek a migránsok is, ami szintén jelentős kiadást okoz. Nagy-Britannia az új költségvetési időszaktól már nem lesz befizető. Ezért a jelenlegi kormány 2018-ig le akarja hívni a 2020-ig járó uniós pénzeket, és félő, hogy le is nyúlják. Odalett a magán-nyugdíjpénztári pénz is, mintegy 3000 milliárd forint. Akik visszatértek az állami nyugdíjalaphoz, rosszul jártak, mert még mindig nincs meg a beígért egyéni számla, és nem kaptak még csak egy igazolást sem arról, mennyi pénzük tűnt el a nagy kasszába.

  A Letelepedési kötvények haszna a Rogán-féle offshore lovagokhoz került (140 milliárd forint körül), jövőre viszont meg kell kezdeni a visszavásárlásukat kamatokkal megterhelten. Ezt a kötelezettséget viszont nem az offshore lovagoknak, hanem a magyar adófizetőknek kell teljesíteni.

  Mivel az ország összeszerelő üzemként funkcionál, és a haszon kikerül az országból, vajon mennyi esély marad a talpon maradásra? A magyar társadalom egyre rosszabb, a haveri kör egyre jobb helyzetbe kerül. „

 126. Amikor nyerésre áll Magyarországon az i-gazság:

  „A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina az Index érdeklődésére megerősítette, hogy „váratlanul és tragikusan fiatalon” meghalt a Quaestor-ügyön dolgozó háromtagú ügyészcsoport felettese, „a Fővárosi Főügyészség egyik kiemelkedő tudású és munkabírású csoportvezető ügyésze”.
  A Fővárosi Főügyészség szerint a mostani haláleset „a Questor ügy ügymenetét közvetlenül nem befolyásolja.”
  A Quaestor-ügyben egyébként április eleje óta civakodik a Fővárosi Főügyészség és a Fővárosi Törvényszék: az utóbbi szerint hiányos a vádirat, az előbbi viszont nem hajlandó a hiányt pótolni.

  Ha nem változik a helyzet, a bíróság május 31-én megszünteti a büntetőeljárást, Tarsoly Csaba és társai pedig mehetnek, amerre látnak. Az ügyészség jelezte, egyelőre nem tudnak mit mondani a bíróság legutóbbi végzésére, de dolgoznak rajta. ”

  És minden kezdődhet elölről: haverok, buli, foci….

 127. Az alábbi ábrán látszik:
  http://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde410.html

  hogy a narancs brigantinak 2011-2012-ben sikerült a GDP arányos államadósság további növekedését megállítani, vélhetően a nyugdíjpénztári magánvagyon (GDP 9 %-a) lenyúlása árán.

  Azt követő években mindössze 1-2 %-al sikerült lejjebb küzdenie a GDP arányos adósságot (nominálisan azóta is folyamatosan nő), ami viszont csak elsődlegesen a beáramló unjós támogatások évi kb. 1000-1500 milliárd Ft (GDP 3-4 %-a) következménye lehet.

  A magyar GDP változása:
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html

  szerint látható, hogy az utóbbi években a beáramló unjós támogatás összegének nagyságával sem nőtt a magyar GDP, vagyis a nyugati segílyke nélkül – az arrogáns győzelmi jelentések ellenére – sajnos alaposan visszaeső lenne a magyar gazdaság. (pedig a bejövő támogatási pénzt elköltötték, még ha lőrinc koma is, az benne van a „fogyasztásban”.)
  És akkor még nem beszéltünk a külföldön dolgozó magyarok hazautalásairól, ami évente 1000-1200 milliárd Ft-nál is több, azaz évente a GDP 3-3,5%-a, aminek nagy része itthon elköltésre kerül.

  Szóval örömködés helyett, sírnunk kellene, mert az ország 3+ 7 uniós év lehetőségét szalasztotta el idáig.

  Attilának,

  mert 125. beírásomból lemaradt:

  Arra a szimpatikus felvetésemre sem reagáltál, hogy legyen miniszterelnök, vagy pénz-gazdaságminiszter, a lőrinc koma,
  mert aki évente meghatszorozza a vagyonát,
  aki remekül tárgyal,
  ragyogó az üzleti érzéke,
  jó a stratégiája,
  munkamániás-szorgalmas és
  okosabb mint Mark Zuckerberg ,
  annak a tehetségét az állami vagyon gyarapításában kellene kamatoztatni mindannyiunk megelégedésére.
  Ha megtenné, hogy a maradék több 10.000-100.000? milliárd Ft magyar állami vagyont évente megtöbbszörözné – hidd el nem sajnálnám tőle – nem a 100, hanem a 10.000 milliárd Ft jutalmat is megérdemelné a növekményből.

  Szóval itt egy „ideális” jelöltem.
  Ugye Te is megszavazod?

 128. 133 – előforduló:
  Addig nyomd, amíg az ilyen szarháziak, mint Attila és Indiánlány be nem dobják a törölközőt.

 129. 131-133.
  Na basszus, eddig is elég sötéten láttam a magyar közeli jövőt, de így meg aztán végképp. Vidéken egyre több helyen afrikai állapotok vannak, a cigányság bontja le a falvakat, sőt kisvárosok széleit is tépik szét a magára hagyott házak kirablásával és lebontásával, az ott élő normális emberek elűzésével.
  Nem kellenek ide muszlim migráncsok sem, a cigányság már elkezdte felszámolni a vidéket. A számuk 1 millió felett és rohamosan nő.

  Egy kis ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=RltKb7U49Uc

  De nem csak filmen, hanem saját szememmel látom sokszor, hogy mi történik vidéken.
  A fidesznek kedvez ez a helyzet, mert meg lehet venni a szavazatukat egy tál gulyásért négyévente. Önvédelmi jogot, fegyverhasználati jogot nem ad az embereknek, mert retteg attól, hogy a lakosságnál fegyver legyen. A ‘jog’ a bűnöző, antiszociális elemeket védi.
  A helyzet hónapról hónapra romlik.

  Vajon meddig lesz az általad vázolt pénzügyi helyzetben forrás a segélyekre, közmunkára, meg rendfenntartásra. Bele sem merek gondolni, mi fog történni, ha tovább nyírbálják a szociális ellátásokat, vidéken sok helyen teljesen elszabadulhat a pokol.

 130. 136: Jövőre 100 milliárddal kevesebbet, 225 milliárd Ft -ot szán kormányunk a közmunka programra. Hiába, választási év lesz, és kellenek a források az osztogatáshoz.

 131. 135

  Na, az ilyen vén kecskétől óvja meg az országot a Jóisten!!

  Szeretnél vérfürdőt látni az országban, egy jó kis polgárháború révén? Nem szégyelled magad? Vigyázz mert még megbetegszel a sok gyűlölködéstől!

 132. 138 – Indiánlány:
  A polgárháborús veszélyt nem az ilyen vén kecskék jelentik, hanem azok, akiknek száz milliárdos lopások se elégítik ki az étvágyukat. Tudod te mennyi 100 milliárd? Ennyi: 100.000.000.000 Ezt 20 ezresekben se tudod elvinni egy bőröndben. Ennyi 20 ezrest egymásra helyezve a torony 5 km magas lenne. És ez se elég nekik, még, még, még, már a fél ország az övék és még mindig több kell, például Paks 2 és a belgrádi vasútvonal segítségével. Annyit lopnak, hogy az ország 70 év alatt se tudja majd visszafizetni, mert nem a meglévőt lopják, most már a kölcsönöket lopják el. Ennek a felfogásához persze ész kellene, de a ti eszeteket az Orbán imádat már rég elvette.

 133. A lopás mértékegységét, az ellopható mennyiségi értéke határozza meg. Ki kicsiben lop, ki nagyban teszi ezt. Az emberek ilyenek. Mészáros Lőrinc egy hatalmas tolvaj, de mivel törvényesen teszi ezt, megteszi. Ki ne tenné???Lázár János is tolvaj, Andy Vajna is az. Ők a kiválasztottak akik szabadon lophatnak a jelen kormányzat védőszárnyai alatt. Ha majd nem csak bohóckodni fog a pár százezres tömeg az utcákon, hanem kirángatják ezeket a parlamentből és fákjaként gyújtják fel, akkor azt mondom volt értelme a szócséplésnek. Viszont így semmi értelme.

 134. 140 – Dan:
  Megmondanád a nyolcvanötödik évemben mi a picsát tudok a szócséplésen kívül tenni az elkopott térd ízületeimmel ?

 135. Tibor, elnézést. Nem feltétlen neked szolt, és úgy általában sem a nyugdíjas korosztálynak. A fiatalok inkább kimenekülnek, mintsem lázadnának. Akik itt maradnak azok vagy be vannak szarva, vagy érdektelenek, vagy segg hülyék. Engem is beleértve.

 136. 138.
  Szerintem meg a mészáros lőrinc és fidesz maffia jelenségtől kéne, hogy megóvva legyen az ország.
  Tevékenységük és lopásaik nyomán ezrek pusztultak már el, mivel a rendelkezésre álló források nem az alapvető ellátórendszerekre fordítódnak, hanem ellopják vagy hülyeségekre költik.

  Játszunk egy picit ezzel a száz milliárddal.
  Lőrinc egy év alatt ennyit keresett BEVALOTTAN.

  havi jövedelme : 8333 000 000 (nyolcezer háromszázharminchárom EZER millió

  Naponta: 274 millió forint

  Óránkénti keresete: 11 millió 415 ezer forint

  Percenként: 190 258

  MÁSODPERCENKÉNT: 3171 forint.

  Ezt a hozzászólást 6 perc alatt írtam le, ez alatt Lőrinc közel 1 millió és 200 000 forintot keresett.

  Lőrinc csak egy a sok fideszes kiskirály oligarcha között. Lehet őket támogatni ezután is kedves Indiánlány és Attila.

  De vigyázzatok, mert ha nem vagytok közel a tűzhöz, ti is csak jobbágyok lesztek a gyerekeitekkel együtt az új fidesz feudalista magyar oligarhisztánban.

 137. 138: Indiánlány van egy rossz hírem: Tibor bátyám az élettapasztalataiból indul ki. A nem rég rendezett (1,5 hete ) konferencián Tölgyessy Péter előadásában is arról értekezett, hogy van még potenciál a NER -ben, de…:

  „Ahogy a gazdaságban a pénz, úgy a demokratikus vitákban a tény az a csereeszköz, amit mindkét fél elfogad, amelyekből kiindulva lehet egyáltalán párbeszédet folytatni. Ám a tények elutasítása miatt a mostani politikai közegben nincs ilyen alap.
  És így beszélni sem lehet, maradnak a minősítések, a szavak helyett a képek, a fütty, a gesztusok. Ezek egymást gerjesztik, mert akit nem érvekkel támadnak, az nem tud érveléssel visszavágni, és a helyzet ettől egyre csak romlik. A gyűlölet erősödése miatt Tölgyessynek könnyebb elképzelnie, hogy a helyzet rosszabb lesz a mostaninál, és ugyan most nincs polgárháborús hangulat még, errefelé is fajulhatnak a dolgok. Ezért kell szerinte „ellenállni az ördögnek”, és indulatainkat fékezve minél többet racionálisan érvelni.”

  Erre mondom azt már rég, hogy a ’18-as Fityesz 2/3 majd oda vezet 3-4 év további, akkor már teljesen mértéktelen lenyúlás, főleg az EU -s források ’18 -ig történő teljes lehívása után fog csak igazán érzékelhetővé válni a széles tömegek számára, hogy majd nem 3-4 milliónyi honfitársunk fog a létminimum szintjén vagy az alatta élni, hanem 5-7 millió fő. És a milliónyi éhes szájnál, a lecsúszó „középosztálynál” (persze idehaza a klasszikus tankönyvi értelemben vett middle class sosem létezett) veszélyesebb elegy nincs a mindenkor regnáló hatalom számára, főleg ha olyan népszerűtlen mint OV féle elvtársak gyülekezete. Hisz a Fidesz nem párt, ez már egy modern hit…! Az már egy technikai kérdés, hogy az agymosott 1,5-2 millió törzsszavazó elegendő az újabb 2/3 -hoz a jelenlegi választási rendszerben.
  Ha bárki is érteni akarja, mi is zajlik a háttérben az nézze meg a V mint Vérbosszú c. filmet. Az épp aktuális dolgok igen jól behelyettesíthetőek a sztoriba, és a film klasszikusan visszaadja azt, mit tesz az abszolút hatalom azt azt élvezőkkel és azokkal akiken alkalmazzák azt.
  http://www.online-film.club/v-mint-verbosszu-online-teljes-film/filmnezes/409328?_lbGate=1000266

 138. Indiánlány 138.

  Csak sajnálni tudlak.

  Tipikus példája vagy egy mai társadalmi jelenségnek:

  ” az igazság fáj és nem az, hogy hülyének nézik”

  És mint „egyszerű gondolkodású” megtévesztett, avagy vérmes pribék.
  Az a te gondod, hogy melyiknek tartod magad.

 139. Dan 140.

  A változást csak az elégedetlenek vívhatják ki, a helyzetükkel elégedettektől, a haszonélvezőktől nem várható el.
  Az emberek többsége békepárti, inkább megfut, mintsem konfliktushelyzetbe kerüljön. És ameddig a hatalom csak a saját népével húz „ujjat”, addig kívülről nem várható „beavatkozás”

  Valahol el kell kezdeni a változást; az igazságot mindenkinek megismerhetővé, elérhetővé tenni.
  Aztán egy” kritikus” tömeget elérésével „demokratikusan” , békésen lehessen változást elérni.

  Az már mindenkinek rossz lesz, ha bunkósbothoz kell nyúlni.
  És az be is fog következni, amint a „nincs mit vesztenivalóval” szemben felragyog a minden más jobb lehetősége és a hatalom meg tíz körömmel kapaszkodik.
  Alakul már……….

 140. 146 – előforduló:
  Hogyan is mondták régen? A proletár csak a láncait veszítheti el.

 141. 139 – -Tibor bá’

  Az az 5 km véletlenül nem 500 méter ? A 15 ezer Ft-os építményadóból is 130 ezret kreáltál! Ja, hogy nem fizettél évekig? Erről is a hülye 2 millió „fideszes” tehet, meg OV.
  Hogy lehet hinni nektek, ha még kicsi dolgokban is ennyit hazudoztok.

 142. „Akkor íme az első próbálkozásom: Tunéziában egy 74 éves diktátor – bocsánat, államelnök, Zine al-Abiidine Ben Ali, áll a „nép” élén – megint bocsánat, állt a „népe” élén. A népe meg tűrte (valahogy úgy, ahogy nálunk is), aztán kissé megemelkedtek az élelmiszerárak, és a nép kitódult az utcára. Viszont a diktátorok nem szoktak gondolkodni, mert nekik mindig igazuk van (még a visszajelzések szerint is, mert ugyan ki mer nekik ellenszegülni, vagy mást mondani, mint amit hallani szeretnének), tehát kivezényelte a karhatalmat, akik lőttek is. Semmi laca-faca, azonosító szám, könnygáz, gumibot, gumilövedék. Kapásból élestöltény. Ötven halott. Száz, kétszáz, mit számít. De ez most nem jött be. A nép gyújtogatott, tőrt zúzott, amiről azért néhány képet itthon is láthattunk, de a folytatást csak én közlöm. ”

  Tibor bá:

  Hiányolom a történetből a CIA ármánykodását.

  Mint számtalan alkalommal felhívtad rá a figyelmünket ( nem csak Te, mások is), az ilyen felkelések szervezésére a nép önállóan nem képes, hisz önálló akarattal nem bír. (Arab tavasz, Ukrajna stb.)

  Különben is akik kint voltak az utcán azokat mindenkit a Soros fizette….

  A nép alapvetően mindig jól elvan, az áremelkedés és már érdeksérelmeket csak nyugati propaganda hirdeti.
  Nem de bár?

  Ettől eltekintve a cikkel egyetértek.

 143. 148 Piton:
  „a pedig elfogynak a közösségi pénzek, fennáll a lehetőség, hogy a kormányfő kivezeti az országot az unióból”

  Ha ez így lesz én is az ellene tüntető tömeg része leszek…

  Zsiday jó fej, korábbról ismerem, érdemes figyelni rá, mint mond, mert nagyon értelmes és észérvek mentén állít valamit …

  Nem dogmatikus, sokoldalúan közelíti meg a valóságot, valamint észérvek mentén hajlandó módosítani az álláspontját.
  Az ilyen ember és vitapartner sajnos manapság nagy hiánycikk…

 144. 149: „Hogy lehet hinni nektek”

  Látom, sikerült megfognod a lényeget. 😀

 145. Olvasom a poszt alatti kisregény hosszúságú vitát, még nem értem a végére.

  Azt látom, amit magam is tapasztaltam már ilyen vitákban, hogy a vitapartner, aki vagy túlságosan fidesz párti vagy túlságosan orosz barát, az egyszerűen kijelentésekkel érvel.

  Tőlem rendszeresen megköveteli a linkeket, a véleményem alátámasztására, de ezt már maga nem teszi meg.
  Egyetértve pl. előfordulóval a kapott érveket nem olvassa el, vagy pártos alapon an block elutasítja.
  Az ember egy idő után feladja a vitát, mert kissé kezd unalmasan egyoldalúvá válni.

  Racionálisan merő időpocsékolásnak tűnik ilyen vitákban részt venni,
  de van amikor az érzelmi alapon az ember mégis belemegy.

  Az ilyen vitákból ettől függetlenül sokat lehet azért tanulni, ha az észérveket, belinkelt dolgokat is elolvassa az ember, vagy mert vita miatt utána kell nézni dolgoknak.

  Kérdés, hogy megéri-e?

 146. Indiánlány 149.

  Hát megint szép szegénységi bizonyítványt állítottál ki magadról.

  Sértegetés helyett, ha megnézted volna az önkormányzat honlapját, tényleg – ahogy Tibor’bá mondta- 1000 Ft/m2 a kivetett ingatlanadó mértéke. Ha tovább olvasnád, a kedvezményekről is tájékozódhatnál…
  Őszintén remélem, hogy nincs már „hülye 2 millió “fideszes” ” ebben az országban.

  De tényleg igazad van. Magyarországon már nem csak kis dolgokban szokás hazudozni, pepecselni manapság, ezért – aki teheti – szokás az száz -ezermilliárdokra rástartolni.
  Ugye Indiánlány?

 147. 153 – PZuj:
  Most te eljátszod a tanító bácsit.
  A vitázást nem lehet ilyen egyszerűen elintézni. Vannak olyan szélsőséges Fidesz hívők, akikkel nem lehet mit tenni. Csak egy példa. Arra adtam egy mankót a megértéshez, hogy amennyit ellopnak az 20 ezres bankókat egymásra rakva 5000 méter magas oszlopot ad(na). Erre a válasz, az csak 500 méter lenne. Most ez mit jelent? Hogy tévedtem, tehát a Fidesz nem lop. Vagy ha csak 500 méter 5000 helyett, akkor az rendben van? Ez egy abszurd válasz, aki ilyet leír az annyira meg van fertőzve, hogy elmegyógyintézetbe kellene zárni.

  Szerinted az OK, ha belinkelek valamit. De ha „csak” kijelentek, akkor az nulla. Na nézzük: 10 éven belül a klíma végez az emberiséggel. Belinkelem McPherson videóját. Hurrá, de McPherson a videójában senkit se linkel be, hanem kijelent. De mondjuk belinkeli Sam Caranát, aki belinkeli Wadhams-ot, aki persze kijelent, mert 20 éven át ezt tapasztalta a Északi-sarkon. A végén valaki mindig „csak” kijelent. Akkor most neked az a bajod, hogy én vagy más kijelent? Miért lenne szar az, amit én jelentek ki? Nekem nem lehet akkora tapasztalatom, ismeretem, hogy kijelenthetek. Ismerem az emberi természetet, ismerem a diktátorok működését, miért ne tudnám én jobban, de legalább olyan jól, hogy mi jár Kim fejében, mint egy divatos TV celeb, aki jó pénzért osztja az észt? Observer fentebb kijelentette hogy az amerikai vezetők vadnyugati módra csak az erőben hisznek. Egyetértek vele, pedig nem linkelt be semmit.

  Te azt nem akarod észrevenni, hogy vannak tények, amiket nem kell alátámasztani, mert gyakorlatilag köztudottak. Viszont vannak elvakult emberek, akik tagadják ezeket a nyilvánvaló tényeket. Ezekkel a vita során mást nem lehet tenni mint újra és újra kijelenteni a nyilvánvaló tényeket, vagy leszarni őket.

  Végül pedig a világ teli van propagandával, csalással, hazudozással. A felelhető információk talán egy százaléka valós. Irgalmatlan sok belinkelés simán csalás vagy hülyeség. Én kimondottan belinkelés ellenes vagyok. A véleményedre, a másik és harmadik véleményére vagyok kíváncsi, nem arra, amit itt vagy ott olvasott, és nem azt linkeli be, ami előrevisz a megismerésben, hanem azt ami alátámasztja az ő nézetét.

 148. Tibor bá’:

  Azt hiszem félreértettél.

  Alapvetően az ilyen, mint fenti politikai vitákra értettem, amit Attila meg indiánlány kontra „maradék” fórum folytat a poszt alatt.
  Ha megnézed, hogy pl. előforduló vagy Observer linkekkel támasztja alá a mondanivalóját, a vitapartnerek azonban nagy ritkán.

  Én ezt hiányolom.

  Meg azt is, ha valaki véleményt nyilvánít, kijelent valamit akkor kérésre se támasztja alá a kijelentését hivatkozásokkal.

  Véleménye mindenkinek lehet, a vélemény szabad.
  Azonban a vitához érvek kellenek, amit, nem árt tényekkel (linkekkel, hivatkozásokkal) alátámasztani.

  Ahogyan pl. a tudományos cikk írásnál is ajánlott, ha azt akarja az ember, hogy komolyan vegyék.
  Oka van annak, hogy ezt alapvető követelmény.

  500m:
  Indiánlány érvelése ebben az esetben igaz, de a téma szempontjából jelentéktelen dolgot kritizál.

  A 100 milliárdos vagyon gyarapodás akkor is lopás, ha ezen szemléltetésben hibáztál.
  Erre érdekes módon indiánlány nem reagált.

  McPherson :
  https://guymcpherson.com/climate-chaos/climate-change-summary-and-update/

  Nézd meg az oldalát. egy rakás hivatkozás van benne.
  Könnyen ellenőrizhetőek az állításai, a kijelentéseinek alapja van.
  Látszik, hogy a fickó a tudományos életből származik.
  Ismeri az ottani normát.

  Egy politikai vitában egy indiánlánynak egy Attila(PV) nem ebben a súlycsoportban utazik.
  Nekik gyengébb, még nem igazolt szavahihetőségük okán nem árt sűrűn hivatkozásokkal alátámasztani a mondanivalójukat.

  „A végén valaki mindig “csak” kijelent. ”
  Nem.
  A végén valaki megmért valamit, amit egy tudományos lapban leközölt.
  Úgy, hogy az adott eredmény mások által reprodukálható.

  Egy politikai vitában az linkek végén szintén számok szerepnek.
  Gazdasági adatok, statisztikák, közvélemény kutatási adatok stb.

  Olyan adatok, amik mindenkinek a rendelkezésére állnak.

  Mindenki ebből dolgozhat, ezeket az adatokat lehet logikus érveléssel összefűzni, ezek alapján lehet valamit állítani valamit.
  A logikai összefűzést, állítást aztán lehet LOGIKAI alapon cáfolni.

  „Miért lenne szar az, amit én jelentek ki? Nekem nem lehet akkora tapasztalatom, ismeretem, hogy kijelenthetek. ”

  Ki lehet valamit jelenteni, a vélemény szabad.
  Csak főleg a jóslásokban nagyokat is lehet tévedni…
  Aztán lehet utólag elemezni, hogy hol tévedett az ember.

  Nem a tévedést bírálom, hisz az emberi dolog.

  Ha egy kijelentés logikai úton le van vezetve meglévő adatokból, akkor ha ezt nyilvánossá teszed, könnyen lehet a közösség által korrigálni, megelőzve a hibás következtetéseket.
  Open source analógia.

  Azt is megértem, hogy egyszerű posztokban ezt nem így írja le az ember.
  De kérésre, azért illik logikai úton levezetni a kijelentéseket, ha lehet.

  „Te azt nem akarod észrevenni, hogy vannak tények, amiket nem kell alátámasztani, mert gyakorlatilag köztudottak. Viszont vannak elvakult emberek, akik tagadják ezeket a nyilvánvaló tényeket.”

  A nyilvánvaló tényeket is le lehet vezetni a fenti úton.
  A fenti példákban előforduló vagy Observer ezt tették. Érveiket végső soron adatokkal alátámasztották.

  Ha erre nincs érdemi cáfolat, vagy láthatólag elsiklottak felette, akkor pár figyelmeztetés után ejteni kell a témát, mert meddő a vita.

  Ha van viszont logikus ellenérv, akkor erről lehet vitát nyitni és logikus, végső soron adatokon nyugvó módon lehet cáfolni vagy igazolni.

  ” A véleményedre, a másik és harmadik véleményére vagyok kíváncsi, nem arra, amit itt vagy ott olvasott, és nem azt linkeli be, ami előrevisz a megismerésben, hanem azt ami alátámasztja az ő nézetét.”

  Mindenkinek a véleménye az olvasottakon és/vagy a tapasztalatain alapul.
  Azonban a felejtés, a rosszul való emlékezés, az érzelmek, elég sok szubjektivitást visz ebbe bele.

  Ezért kell, ha kérik levezetni az adott véleményt, kijelentést.
  Lehet hogy a levezési próbálkozás során magad is meg fogsz lepődni.

  A fentebb általad említtet hatások ellen (propaganda, csalás , hazudozás stb.) csak a folyamatos kételkedés (magadban is!), több oldalú megközelítés, valamint tudatos harc a saját magad által végrehajtott cherry picking ellen

  hu.wikipedia.org/wiki/Meger%C5%91s%C3%ADt%C3%A9si_torz%C3%ADt%C3%A1s segíthet.

  Az eredmény valószínűleg így se lesz tökéletes, de jobb lesz, mint e nélkül.

  Már ha a cél az objektív valóságleírásra való törekvés.

  Ehhez sok idő kell, érdeklődés kell és megértem, ha sokaknak nincs lehetőségük erre.

  Így marad a könnyebb út, az olvasottak gátlástalan vagy nem kielégítő kontroll által való befogadása.

 149. 156 – PZuj:

  Van ennek a szépen összehozott kioktatásnak némi hibája, amire mindjárt rátérek.

  Immáron 54 éve fordítok tudományos esszéket, cikkeket, szóval publikációkat. Valószínűleg van némi gyakorlatom abban, hogy mi a háttere a jelenségnek. Először is az akadémiai előrejutásnak majd egyetlen kritérium a publikálás. Publikálj! Publikálj! Publikálj! Aminek meg vannak a maga szabályai. Először is legyen benne minél több hivatkozás (irodalom). A hivatkozások szerzői legyenek minél ismertebbek, híresebbek. A tartalom többnyire lényegtelen…. tudományos szempontból. Először is, az eredménynek olyannak kell lenni, amit a kutatást finanszírozó olvasni szeretne. Másodszor nem lehet olyan az eredmény, ami szembe megy a paradigmával. Egyéb elemzések nem mehetnek szembe a PC-vel, stb. Ezen kívül a Nett teli van propagandával, szándékos csalással. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Netten fellelhető hivatkozásra alkalmas anyag 99 százaléka értéktelen, hamis, amelyek kiszűrése nem kis feladat. Ez a véleményem, és ezen te nem fogsz tudni változtatni, mert óriási tapasztalat van a hátam mögött, és pontosan tudom, hogy miről beszélek.Őszinte, tudományos berkekben ez közismert. De azért bemásolom ide Szendi Gábor legutolsó cikkének egy részét. Szem nyitogató.

  „A tudományban két dologgal lehet híres az ember. Vagy azt szajkózza, amit szponzorai várnak, vagy olyat tud mondani, amitől mindenki elképed. Ha tehát valaki váratlanul azt kapja elemzéséből, hogy az alkohol védőital, az absztinencia meg halálos, akkor ez szenzáció. A szerencsés kutató sztár lesz, a média a vállán hordozza, ő az újító, a hírcsináló. Hír az, amit senki sem várt. Hír az, amiről beszélnek, és amiért megveszik az újságot. Ez a hír abszurd, de ettől érdekes.
  A tudomány tele van sikeréhes szürkeéletű kutatóval, akik az ilyen hírre felkapják a fejüket. A siker hullámain ők is szeretnének a hírnév felé szörfölni. Ez az, amiért a kutatók tekintete elhomályosodik, és dózisfüggő mértékben kritikátlanokká válnak. A prekoncepció olyan szemüveg, amelyen keresztül mindig azt látják, amit szeretnének. Ha valaki a józan ésszel ellentétes eredményt kap, két dolgot tehet. Vagy elgondolkodik, vagy a New York Timesban közli eredményeit. Ez utóbbit szokták tenni. A „korrekt legyek vagy híres” dilemmája ez. A tudományos csalások jó része abból áll, hogy a szerzők nem akarják észrevenni vizsgálatuk hibáit, tudatosan nem törődnek az eredményüknek ellentmondó tényekkel, összefüggésekkel, kihagynak zavaró adatokat, csakhogy kijöjjön az eredmény, szelektíve olyanokat idéznek, akik alátámasztják az ő eredményüket. A statisztikai kozmetikázást, a minta módosítását, a torz idézést bocsánatos bűnnek tartják, mert nagyon akarják hinni, hogy valami zseniálisat találtak.”

 150. 157: „szépen összehozott kioktatás”

  Ez a „kioktatás” egyáltalán nem neked szólt, véleményem szerint.
  /A lányomnak mondom, hogy a menyem is értsen belőle… 😉 /

 151. 158 – Observer:
  Akkor egészen specifikus leszek. Belinkelni azt szabad és annak, akinek meg van a képessége ahhoz, hogy szét választja az ocsút a búzától. Itt ez a képesség csak keveseknek adatott meg.

 152. Nem vagyok narancs étvágyú.
  Nekem fém 20-asokból s elég lenne ” csak” 500-es torony évente. ( és lapjával egymáson, nem az átmérőjére állítva, mert a 20.000 ezreseket is lehet hosszanti oldalával összerakni)

 153. Emlegettük az egyéni nyugdíjszámlák hiányát… Hát van egy még érdekesebb elmaradás. Az állam ugyanis nem alkotta meg a manyup tagok számára a pénztárak által teljesíthető nyugdíj-járadékra vonatkozó szabályokat, így jelenleg a manyup tagok nem tudnak semmilyen formában a felhalmozott pénzükhöz jutni, holott hamarosan nyugdíjas korba ér a tagság öregebb része.
  Jelenleg az egyetlen lehetőségük, ha megdöglenek, akkor legalább az örökösök hozzájutnak a pénzhez.
  Vagy visszaléphetnek állami rendszerbe, de akkor a felhalmozott összegről le kell mondani…
  http://magyarugyved.blog.hu/2017/05/22/magannyugdijpenztarak_harc_az_utolso_Leheletig

 154. jah, még1 apróság:
  „…az a pénztártag, aki átlép az állami rendszerbe, valamennyi megtakarítását magával hozza, ezt az egyéni számláján írja jóvá az állam. Az állami nyugdíjszámlán megtakarított összeg pedig örökölhető lesz – fogalmazott Matolcsy.”
  http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101124-a-kormany-elfogadta-a-nyu8gdijrendszer-atalakitasarol-szolo-csomagot.html

  Aha… már el is felejtettem, hogy nem csak egyéni nyugdíjszámlát ígértek, hanem örökölhető megtakarítást az állami rendszerben is…

 155. 161: „az egyetlen lehetőségük, ha megdöglenek”

  Pártunk és kormányunk egy kicsit sem bosszúálló, de nem ám… 😀

  Nekem akkor világos volt, hogy széllel szemben nem érdemes pisálni, pedig sokat buktam.
  Ennek az állami „megoldásnak” egyébként az a neve, hogy mulasztásos törvénysértés. Be lehetne perelni emiatt az államot, de az nem érdeke a pénztáraknak, mert bizonyára úgy gondolják, hogy a pénz egyelőre őnáluk van a legjobb helyen…

 156. 157. Tibor bá’:
  Nem tagadom, hogy a Szendi-féle anomáliák léteznek.
  Mondjuk egy kis önreflexióval magára is alkalmazhatná az elmondottakat, lehet, hogy magára is ismerne…

  Ettől függetlenül, nincs jobb módszer az érvek, az érvelés alátámasztására, mint a szikár tények. ( Ha tudsz ilyenről szóljál. )
  Azok meg valahol számokban végződnek.
  A tekintélyre való hivatkozás meg egy érvelési hiba.
  hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_verecundiam
  Úgy hogy én maradok az unalmas számoknál.

 157. 163: Nem is a pénztáraknak kéne perelni, hanem a tagoknak, mert őket fogja érdeksérelem érni, ha nem juthatnak hozzá a megtakarításaikhoz. Ha jól tudom, kb százezren vannak, ami azért nem elhanyagolható létszám…
  A pénztárak már csak azért se ugrálnak, mert a maffiaállamban bármikor kb 1 nap alatt elfogadhatnak egy számukra még kedvezőtlenebb környezetet teremtő szabályozást(, amit mondjuk Semjén Budapesti keltezéssel ír alá, miközben épp Iránban van a keltezés szerinti dátumon…)

 158. 166: „Nem is a pénztáraknak kéne perelni, hanem a tagoknak”

  Alapvetően igazad lehet a gondolatmeneted második részében, de azért én ‘jogilag’ ezt máshogy látom. Az államnak a pénztárak ügyrendjét/működési rendjét kell szabályozni elsősorban.
  Az államnak van illetékes szerve (MNB), ami felügyeli a pénztárak működését, kvázi jogviszony van a pénztárak és az állam között. Az állam és a pénztártagok között nincs semmilyen (ideillő) kapcsolat.

 159. Megdöbbentő, hogy mennyire reprezentálja Indiánlány az egybites FIDESZ pártiakat.
  Számomra teljességgel érthetetlen, miért nem látják át mások, hogy mennyire ártalmas az ország, a magyarság továbbélése szempontjából az Orbán-klán. Kontraszelekció…

 160. 168 – Kata:
  Bizony, ilyen sötétség is tud uralkodni egyes fejekben. Ha az ember nem találkozik vele, el se hiszi. De van ennél rosszabb is. Például Attila (PV), ő meg is magyarázza miért jó az, amit Orbán csinál.

 161. A mai magyar állam közállapotairól, meg a mindennapi állami propagandáról, ami a felelős kormányzás helyett folyik, mindez TGM tolmácsolásában. Párhuzamokat vél felfedezni a ’30-as évek végi Szovjetunióbeli állapotokkal, csak itt nincs gulág, terror, stb.; csak egy hasonlóan működésképtelenné váló magyar államapparátus, és közigazgatás.

  A politikát felváltotta a propaganda, és még saját választóival is a propagandagépezeten keresztül érintkezik a kormány. A pártközpontból érkező cikkek mögött már szerzők sincsenek. Friss írásában a többi között ezzel is foglalkozik a filozófus-közíró, Tamás Gáspár Miklós.

 162. Megyünk lopni, megyünk lopni, a Pityinger meg a Váradi…! 😛 😉

  Az LMP társelnöke szerint a korrupció évente 500-600 milliárd forintot tüntet el az államkasszából.

 163. Az Országos Roma Önkormányzat szerződéseiről:

  Haverok, kamuszámlák, eltűnt milliárdok. Süllyesztőbe ment a roma felzárkóztatás.

 164. Dél-Békés kiskirálya, Simonka György.
  Egyébként Mengyi „Voldemort nagyúr” Roland nagy haverja…! 😛

  Simonka György fideszes képviselő a Parlamentben nem nagyon szólal fel választókörzetéért. A kapcsolatait azonban kiválóan használja, ezzel persze ő is vastagon jól jár.

 165. Minden kormánypropagandáért rajongónak
  ajánlom figyelmébe a szomorú valóságot:

  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/veszesen_fogy_a_magyar_friss_adatok_jottek.639251.html

  Sokunk által nem kívánt ” kormányunk” elbaltázott népesedési helyzetet javítandó szociális pótcselekvései rendre megbuknak,
  a legújabb statisztika szerint tovább csökken a születés és a „megreformált egészségügynek” hála tovább emelkedik a halálozások száma.
  Immár 7. éve folyamatosan és folytatólagosan.

  Miközben ezen az arányon belül a sáskák messzemenő számban árasztják el és legelik le az ország egyre több tájegységét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük