(4206) Az 500 éves „felemelkedés” vége

Tibor bá’ fordítása online

Newsweek

„Az 500 éves euro-atlanti globális felemelkedés véget ért”

(sz: 1933.02.11.)

Chas Freeman, egy veterán amerikai diplomata: morgunk, fenyegetőzünk, szankcionálunk, elküldjük a tengerészgyalogosokat, bombázunk, de soha nem használjuk a meggyőzés művészetét.” Ez Freeman volt Richard Nixon elnök fő tolmácsa volt 1972-es kínai látogatásán. Most azt mondja a Newsweek-nek, hogy Washington „diplomáciai dicsőségének pillanata” már rég elmúlt. „Az történt, hogy az amerikai kényszerítő képesség hanyatlik” – mondja. „Szerinte, úgy közelítünk a világhoz, mintha még mindig megkérdőjelezhetetlen tekintélyünk lenne, amelyet a hidegháború végén elképzeltünk.”

Sok nemzet a saját útját járja, amit „stratégiai autonómiának” neveznek. Ez a koncepció továbbra is az el nem kötelezett indiai külpolitikát fémjelzi, még akkor is, ha javítja az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokat. Az egykori amerikai barátokkal, például Szaúd-Arábiával is egyre nagyobb teret hódít, és megjelent Emmanuel Macron francia elnök áprilisi találkozóját követő megjegyzéseiben Pekingben.

Freeman, aki valaha az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagyköveteként szolgált, azt mondja: „A világ változik; a kaleidoszkóp mozgásban van. Igyekszünk minden alkatrészt a helyére tenni” – mondja. „Külpolitikánk alapvető célja az elsőbbség megtartása, de ez lehetetlen. Semmi sem örök. Egyetlen nagyhatalom se tart örökké.”

„Nem csak arról van szó, hogy a Pax Americana, az American Century, amely körülbelül 70 évesnek bizonyult, véget ért” – teszi hozzá – hanem az 500 éves euroatlanti globális felemelkedésnek is vége.

Kína már régóta pozicionálja magát, hogy kihasználja a váltás előnyeit. „A reform és az 1970-es évek végén történt nyitás óta Kína a kölcsönös előnyök és egymás tisztelete alapján fejleszti és elmélyíti kapcsolatait más országokkal” – mondta Hongda Fan, vezető kínai szakértő és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem Középtudományi Egyetemének professzora.

„Kína évtizedek óta nem provokált aktívan konfliktusokat más országokkal” – teszi hozzá Fan. „Ezáltal Kínának kevés ellensége marad a világon, és lehetővé teszi számára, hogy jó fejlesztési környezetet szerezzen.”

Bár Kínának számos területi vitája van kulcsfontosságú szomszédaival, a Népköztársaság közel 130 ország legfőbb kereskedelmi partnerévé vált. Elősegítette gazdasági és diplomáciai befolyását a globális déli országokban, beleértve Afrikát és Latin-Amerikát is, olyan vállalkozásokkal, mint a Xi által  vezérelt Belt and Road (övezet és út) kezdeményezés, amely közel 150 országot felölelő infrastrukturális projektek hálózata.

A Közel-Kelet udvarlása különösen értékesnek bizonyult Kína, a világ első számú olajimportőre számára. Irán és Szaúd-Arábia egyaránt helyet szeretne kapni a BRICS Plusz és a Sanghaji Együttműködési Szervezet kereskedelmi és biztonsági tömbjében. Tagságuk lehetőséget adna Pekingnek arra, hogy ellenálljon egy esetleges amerikai szankciós kampánynak, mint amilyen az Oroszország elleni ukrajnai háború miatt kiszabott kampány.

Az olaj a második világháború utáni stratégiai partnerség középpontjában állt az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között. De Joe Biden elnök Mohammed bin Szalmán koronaherceget „páriának” minősítése, valamint a Szaúd-Arábia által vezetett jemeni háborús erőfeszítésekhez nyújtott csökkentett amerikai segélyek és az Iránnal kötött nukleáris megállapodás újjáélesztésére tett kísérletek jelentős szakadást okoztak Rijáddal.

„Az Egyesült Államok valóban figyelmen kívül hagyta a közel-keleti országok sürgős fejlődési igényeit” – mondja Fan -, „vagy nem fordított erre kellő figyelmet.”

„Washingtonnak meg kell értenie, hogy az ilyen kihívások nemcsak Kínából, hanem sok más országból is érkeznek” – teszi hozzá Fan. „Egyre több ország, köztük Kína is abban reménykedik, hogy irányítani tudja saját sorsát, és abban reménykedik, hogy többpólusú világ fog kialakulni.”

Szaúd-Arábia esetében ez azt jelenti, hogy az energia befolyást geopolitikai tőkévé kell változtatni. Washington óvatosan fogadta ezt az elmozdulást, ahol Biden a „következményekre” figyelmeztetett, miután Rijád dacolt az Egyesült Államok olajkitermelésének növelésére irányuló felszólításával, és ehelyett tavaly októberben csatlakozott az OPEC Plusz többi államhoz, köztük Iránhoz és Oroszországhoz a kitermelés csökkentésében.

Mohammad al-Sabban, a szaúdi energiaügyi miniszter volt vezető tanácsadója a Newsweek-nek azt mondta: „Az Egyesült Államok továbbra is azt gondolja, hogy ő az egyetlen pólus a világon, ami nem igaz.”

„A világ többpólusú lett. Van Kína, van Oroszország, van az Egyesült Államok, van az Európai Unió és ott van a Szaúd-Arábiai Királyság is.”

Nem csak az olaj növeli a szaúdi befolyást. Szaúd-Arábia egyedülálló státusszal rendelkezik a muszlim világban az iszlám két legszentebb helyének őrzőjeként, a Királyság pedig, a világ leggyorsabban növekvő gazdasága, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet vezető tagja.

Sabban azt mondja: „A Szaúd-Arábiai Királyság saját érdekei szerint hozza meg döntéseit, különösen a gazdasági és politikai érdekei szerint. A Szaúd-Arábiai Királyság nem törődik semmilyen más véleménnyel.”

Egyes diplomaták aggódnak amiatt, hogy a közel-keleten és másutt történt események, 30 évvel a Szovjetunió bukása után azt mutatják, hogy az Egyesült Államok katonai, pénzügyi és kulturális ereje elvesztette vonzerejét a világ nagy része számára. Jack Matlock, az Egyesült Államok utolsó Szovjetunióbeli nagykövete azt mondja: „A példa, amelyet ma a világnak kínálunk, nem olyan vonzó, mint 1991-ben lehetett.”

Míg Washington a demokráciák és a tekintélyelvűek közötti harcként ábrázolja a világot (amelyben az olyan létfontosságú partnerek, mint Szaúd-Arábia nem férnek kényelmesen el), Matlock szerint „az ideológiának és a kormányformának nem szabad számítania”.

„Hogy egy békés, virágzó világ képes megbirkózni az olyan példátlan kihívásokkal, mint a környezetromlás, a terrorizmus és mindenféle erőszak, a tömeges népességáramlás, a világjárványok veszélye, a nukleáris háború elkerülése vagy más tömegpusztító fegyverek használata, ahhoz országgal tisztelettel kell bánnunk” – mondja.

Figyelmeztet, hogy a pusztulásra ítélt Szovjetunióhoz hasonlóan az Egyesült Államok megközelítése arra az elavult meggyőződésre támaszkodik, „hogy az Egyesült Államoknak megvan a tudása és ereje a világ átalakításához, ha katonai és gazdasági dominanciáját használja más társadalmak megváltoztatására”.

Matlock szerint ez a gondolatmenet azt az elképzelést terjeszti, hogy „megnyertük a hidegháborút”, hogy a Szovjetunió felbomlása jelentette a hidegháború végét, Oroszország pedig a legyőzött fél. A rendszer bebizonyította, hogy a kapitalizmus és a „demokrácia” az emberiség elkerülhetetlen jövője, hogy az atomfegyverek legyőzhetetlenné tettek bennünket, és ezért a mi vezetésünk szükséges volt a világ átalakításához.” „Ezek azonban hamis feltételezések és lehetetlen célok voltak” – érvel Matlock.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

55 gondolat erről: „(4206) Az 500 éves „felemelkedés” vége

  1. „Az 500 éves euro-atlanti globális felemelkedés véget ért”

    Számoljunk csak egy kicsit!
    2023 – 500 = 1523

    Tud valaki kapásból egy világrengető eseményt mondani 1523-ból? Itt, a mi kultúrkörünkben használt naptár szerint, természetesen. Nem hiszem, semmi ilyen eget rengető esemény nincs. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha valaki az euro-atlanti globális felemelkedésről beszél, akkor körülbelüli 500 évre kell, hogy gondoljon! Fogadjuk el tehát ezt a kitételt és keressünk egy dátumot, amely a lehető legközelebb van az említett 1523-hoz és tényleg nagy horderejű esemény az „euro-atlanti civilizáció”, tehát a Nyugat (mint kultúrkör) életében!

    Van itt valaki, akinek nem 1492 jut elsőként az eszébe? Az sok mindent megváltoztatott, ugye? Itt van hát az a pont, ahol a Nyugat felemelkedését számolni akarjuk, ha már valaki 500 évet emleget ebből a szempontból! Mert ugyebár emlegethetne 2000 évet is, de az egy teljesen más történet, abba valóban nem illik bele az „atlanti” fogalom plusz valóban voltak más, a miénktől magasabb szinten álló kultúrák a Földön, ami a fejlettségi szintet illeti.

    Na most, kedves fórumtársak, van itt egy olyan állításom, hogy a hivatalos történelem nagyipari módon van hamisítva illetve elbeszélve. Ha az „euro-atlanti civilizáció” 1492-től számolja a saját születését, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ez a civilizáció a hazugságon épül! Mármint, hogy az a narratíva, ami a tömegeknek tényként van beállítva egy szemenszedett hazugság!

    Ha valami ezen a fórumon ki tudja provokálni az embereket egy kis aktivitásra az a meglátásom szerint már nem az, hogy ilyen vagy olyan módon fogunk kipusztulni meg ilyen-olyan veszélyeket rejteget ez a mai világ (ami persze tény!); nem, ez már unalmas és az emberek fásultak, hogy ilyen hírek, amelyeket máshol is láthatnak, olvashatnak akármennyit, annyira felizgatnák. Viszont az, hogy valaki meg meri kérdőjelezni a saját tudását, méghozzá olyan kérdésekben is, amit nyilvánvalónak tartott és tart az életben, na az igazán felháborító! Ugyanis ez felveti azt a kérdést, hogy akkor igazából mit tud jól a világ dolgairól, annak működéséről, ugyebár?!

    Felhívással fordulok tehát a tényleg értelmes fórumtársakhoz: az állításom az, hogy az, ahogy az iskolákban a tanárok tévesen elmondják az 1492-es év történéseit, okait és következményeit, s amelyekre ráerősít a mainstream „történelemtudomány” , a média és más tudatformáló létesítmények (pl. Hollywood), nos, az egyszerűen téves!

    Itt ezen a példán, ahol nincsenek jenkik, oroszok még csak kínaiak sem, jól be lehet mutatni annak a hazugságnak a mélységeit, amit az egyszerű embernek, aki az „euro-atlanti” kultúrkörben civilizálódott, el kell viselnie nap, mint nap!

    Ez továbbá egy jó példa arra, hogy az embereknek elmondanak valamit, amit, – ha csak a saját józan eszükre támaszkodnak! -, saját maguk is képesek cáfolni, de legalábbis kétségbe vonni. Mert ebben az esetben nem kell titkos dokumentumok után kutatni (vannak, de azok nem publikusak a közvélemény előtt), hanem nyílt, mindenki által hozzáférhető információk által cáfolni lehet! Hogy a dolgok nem úgy történtek, ahogy ezt gyerekként elmondták nekünk és felnőttként további megerősítést kaptunk e hazugságokra! Hogy az infók ott vannak az orrunk előtt, de nem is látjuk őket, mert hiszen már elmondták a tanító bácsik anno a lényeget! Meg hát, ez így volt, „ez az igazság”, ezek a tények”… Egy lófaszt ezek a tények, már bocsánat! A tények ott hevernek előttünk, de mivel homokot szórtak a szemünkbe, nem látjuk még a nyilvánvalót sem! Kevés a kivétel.

    No tehát, két alapvető kérdésem van az erre nyílt, itteni emberek számára:

    1. A lényegét illetően – ez aláhúzva! – mi történt 1492. október 12.-én?
    Tehát, hogy a kevésbé értelmesek számára tudatosítsam, nem az érdekel, hogy Kolumbusz Kristóf és társai valóban kikötöttek egy szigeten, amit San Salvadornak neveztek el! Nem állítom azt, hogy ez nem így volt! Hanem, hogy mi a lényege e eseménynek!

    2. A második kérdés pedig nem is lehetne más: miért történt ez? A „miért” a kérdések királya (ezt minden gyerek tudja!), ez ebben az esetben is érvényes, természetesen!

    Ki tudja rakni valaki ezt a kirakójátékot?

    Mert az, hogy a meglévő téveszméket még Vangelis egyébként valóban fülbemászó és gyönyörű zenéje segítségével is csak megerősítik az emberi fejekben, na az a tény! Csakhogy ez messze áll az igazságtól, ebben a konkrét esetben is!

    http://www.youtube.com/watch?v=aCynyt9z8CQ

  2. A Szovjetunió felbomlásáról jut eszembe.
    Az Amerikai Egyesült Államok gazdag és szegény tagországokból áll. A hatalomvesztési spirál szakértők szerint már a jelen. Ilyenkor növekedhet az ellentét a gazdag és szegény tagok között.
    A gazdag tagországokban felmerülhet az elszakadás igénye. Ha már csak koloncok lesznek a szegény tagok a gazdagok nyakán, a világhatalmi státusz elsőségéhez sem járulnak hozzá, a gazdagabb régiókat visszafogják, akkor az összetartó erő elpárolog és beindulhat egy bomlási folyamat.

  3. Az Újvilág nélkül az erőforrások végleg kimerültek volna Európában.
    A hódítók lévén hihetetlen könnyű megoldást találtak erre az égető problémára, mintha most megalkotnák a tökéletesen üzemelő fúziós atom-energiaforrást. A hatásai is ugyanezek lennének. Nem tudom mi rosszabb, elszenvedni a természet kötelező érvényű törvényszerűségeit, vagy mindig kitolni a vég időpontját, közben egyre nagyobb „adósságot” felhalmozva és egyre komolyabb „végítéletet” kiprovokálva.
    Amerika felfedezése egy lehetőség volt, nem előre megtervezett folyamat. De nyilvánvaló, hogy „az embernek evés közben jön meg az étvágya”…
    Kolumbusz érkezése nem bír nagyobb történelmi jelentőséggel. Az őt követő, már tudatosan a kizsákmányolás lehetőségét kihasználó hódítók végezték a legnagyobb pusztításokat, s aknázták ki elsőként a lehetőségét az indián civilizációk által megteremtett értékek elrablásával, ill. annak fedezetével működő, gyarmatosító gazdasági modellnek.
    Az Amerikából betelepített mezőgazdasági növények euópai termesztése, ill. ennek sikere löketet adott az európai éhezés felszámolására, egyfajta élelmezési krízis orvoslására is.
    A szabadkőműves páholyok eztán alakultak meg az Újvilágban. Tévedsz, ha úgy próbálnád beállítani, hogy oka volt a megjelenésüknek, ill. titkos terveik alapján indult el maga Kolumbusz is… Az ok épp a fenti modell beindulásából következett, nem hagyhatták ki a csalódottak, hogy ne hozzanak létre egy új erőteret, amelyben saját magukat akár az Óvilág uralkodói fölé emelhették.

    Tudom, csak visszaböfögtem az elavult történelmi emlékezetet…
    De halljuk akkor kedves Zsolt, mi van a tarsolyodban!
    Óva intelek attól, hogy Dajtáshoz, vagy L.S-hez hasonlóan belegubancolódj ebbe a modern kori „azinternetmindenttud” útvesztőbe!

  4. 1 Azért ott van még 1517 okt. 31 is.
    A kettőhöz együttesen szokták kötni az újkor kezdetét.

    Egyébként mi a bajod Amerika fölfedezésével? Mi olyan végletesen téves benne?

  5. 1: Zsolt

    Jó helyen kapiskálod a lényeget, de ez is csak egy lépcső a hazugságok Bábel-tornyának építésében, nagy lépcső, az anyagi hátteret meghatározó lépcső. Ahogy Ábelnek is igaza van a reformációval, ami a szellemi-tudati szinten egy hatalmas ugrás a status-quo terén, de ettől még nem szabadultunk a cézárok által konstruált ketrecből, csak többen lettünk a ketrecharchoz…

    Még előttünk van a reveláció és a katarzis.

    They are programmed to think and react to certain stimuli in a certain pattern. You cannot change their mind, even if you present them with authentic information. You cannot change the basic percepcion and logic of behaviour. The process of demoralization is complete and irreversible.

    „Arra vannak (az emberek) programozva, hogy bizonyos minták szerint gondolkodjanak és reagáljanak bizonyos ingerekre. Nem tudod megváltoztatni a véleményüket, még akkor sem, ha hiteles információkat mutatsz be nekik.
    A viselkedés alapvető felfogásán és logikáján nem változtathatsz. A demoralizáció folyamata teljes és visszafordíthatatlan.”
    (Jurij Bezmenov egykori kgb)

    https://www.2ndsmartestguyintheworld.com/p/repost-technocommunism-pandemics?publication_id=400535&isFreemail=true

    They are programmed to think and react to certain stimuli in a certain pattern. You cannot change their mind, even if you present them with authentic information. You cannot change the basic percepcion and logic of behaviour. The process of demoralization is complete and irreversible.

    „Arra vannak (az emberek) programozva, hogy bizonyos minták szerint gondolkodjanak és reagáljanak bizonyos ingerekre. Nem tudod megváltoztatni a véleményüket, még akkor sem, ha hiteles információkat mutatsz be nekik.
    A viselkedés alapvető felfogásán és logikáján nem változtathatsz. A demoralizáció folyamata teljes és visszafordíthatatlan.”
    (Jurij Bezmenov egykori kgb)

    https://www.2ndsmartestguyintheworld.com/p/repost-technocommunism-pandemics?publication_id=400535&isFreemail=true

  6. 1: Zsolt Jó helyen kapiskálod a lényeget, de ez is csak egy lépcső a hazugságok Bábel-tornyának építésében, nagy lépcső, az anyagi-fizikai hátteret – hatalmat meghatározó lépcső. Ahogy Ábelnek is igaza van a reformációval, ami a szellemi-tudati szinten egy hatalmas ugrás a status-quo terén, de ettől még nem szabadultunk a cézárok által konstruált ketrecből, csak többen lettünk a ketrecharchoz… Még előttünk van a reveláció és a katarzis.

    „Arra vannak (az emberek) programozva, hogy bizonyos minták szerint gondolkodjanak és reagáljanak bizonyos ingerekre. Nem tudod megváltoztatni a véleményüket, még akkor sem, ha hiteles információkat mutatsz be nekik. A viselkedés alapvető felfogásán és logikáján nem változtathatsz. A demoralizáció folyamata teljes és visszafordíthatatlan.”
    (Jurij Bezmenov egykori kgb)

    https://www.2ndsmartestguyintheworld.com/p/repost-technocommunism-pandemics?publication_id=400535&isFreemail=true

  7. Nem látom, hogy Amerika felfedezésének körülményeit átértékelve, mi változhatna érdemben és jelentősen bármelyikünk világnézetének alakulásában…
    Ennyi erővel visszamehetünk az ókorba, vagy róma bukásához is, ahova remélem nem vezeti senki sem vissza a jelenkor uralkodó eszmerendszerét, vagy a regnáló „hatalmasainak” szerepére vetített uralmi hátterét. Bár összefüggéseket nyilván találunk, azonban azok kizárólag az emberi természetből erednek, nem különleges csoportok érdekein alapulnak.
    A világnézet átalakulásához, a szemléletváltozáshoz információk kellenek, konkrétumokkal, nekem a … oldalon van egy forrás, meg … fake nyilvános oldalon elolvashatod, vagy a nemmondommegmertszupertitkos, kevés.

  8. 3 – Horváth Csongor

    „Kolumbusz érkezése nem bír nagyobb történelmi jelentőséggel.”

    De igen! Azzal bír, csak kicsit máshogy, mint azt ahogy azt a nebulóknak a tanító bácsik és nénik elmesélik!

    „De halljuk akkor kedves Zsolt, mi van a tarsolyodban!
    Óva intelek attól, hogy Dajtáshoz, vagy L.S-hez hasonlóan belegubancolódj ebbe a modern kori „azinternetmindenttud” útvesztőbe!”

    Nos, nem csinálok a számból segget – a felhívást komolyan gondoltam, ha egy ember is van, aki esetleg maga szeretne jobban utánanézni a dolgoknak, akkor ezt tiszteletbe fogom tartani és várni fogok egy kicsit. De nyugodt lehetsz, hallani fogod azt is, hogy mi van az én tarsolyomban.

    A múltban lett volna mód saját vendégposztot is írni itt a blogon, egyszer talán maga Tibor bá´ bátorított erre valamilyen témában, de hogy mi lett volna az, arra már nem emlékszek. Itt viszont lehet, hogy majd kénytelen leszek élni a lehetőséggel, merthogy ha lesz alkalmam megmagyarázni a dolgot, akkor elég hosszú történet lesz az, amire jóval alkalmasabb egy poszt, mint mondjuk 20 darab hosszú hozzászólás. A lényeget persze 2 mondatban is el lehet intézni, de indoklás nélkül ez komolytalan lenne.

    Tehát, ha garanciát kapok arra, hogy a cenzúra legkisebb veszélye nélkül teljes terjedelemben válaszolhatok a jövőben, akkor ezt meg fogom majd tenni. Időpontot nem ígérek, de annyit igen, hogy messze nem kell majd annyit várni e válaszra, mint dajtás esetében tettük. Ez maximum hetek kérdése lehet, nem hónapoké.

    Apropó dajtás és L.S. fórumtársak, akiket feljebb felemlegettél…
    Nos, én tőled eltérően nagyon tisztelem mindkettőjüket, töredelmesen bevallom kínzás nélkül. Szeretem a hozzászólásaikat olvasni függetlenül attól, hogy igen, vannak dolgok amelyekben akár nem is értek velük egyet – erre nem is olyan régen volt egy vagy több példa dajtás esetében, ugyebár….

    Amennyiben azonban terjedelmesen és határozottan cenzúra mentesen válaszolhatok e Kolumbusz ügyet illetően, azt megígérhetem Tibor bá´-nak, hogy nem lesz a válaszban ezotéria, gyíkemberek, földönkívüliek, asztrál testes utazások stb. Viszont lesz a válaszban nagyon nagy számmal minden fórumtárs által ellenőrizhető adat, emberek, évszámok, ilyen unalmas, száraz dolgok. De azt garantálom, hogy a történelem iránt érdeklődők számára a poszt egyáltalán nem lesz unalmas! Legalább számukra biztosan nem!

    Úgyhogy kedves Csongor, nem kell idegeskedned, nem kell türelmetlenkedned, választ fogsz kapni e kérdésekre – jobb esetben, akár más kutakodó fórumtárstól is, aki beleássa magát ebbe a témába! Nem fogok eltűnni, ha más nem ad releváns választ, én majd megteszem.

    Amennyiben viszont cenzúra lesz, bármi okból, akkor persze esetleg néhány, az általam kimondottan kedvelt fórumtárs fogja csak az infókat megkapni e-mailben. De azt se a napokban, mert mindenképpen időt igényel papírra vetni a gondolataimat és persze van az embernek más dolga is a fórumozáson kívül.

  9. 5, 6 – Ábel, Vaszil

    Bocsánat, ha félreérthető voltam: nem állítom azt, hogy más történelmi események (akár az említett időszakban), ne lennének fontosak más és más okból!

    Én csak azt állítom, hogy Kolumbusz utazása ügyében hazugsággal traktálják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt illetve még több az olyan dolog, amit egyáltalán nem mondanak el, pedig lényegesek és teljesen más megvilágításba helyezik az akkori eseményeket!

    Ennyi. Nem azt állítom, hogy ezt volt minden idők egyik legfontosabb eseménye, ha az emberi történelmet vesszük alapul! Hanem azt, hogy nagyon fontos esemény volt a maga idejében és hogy féligazságokkal és hazugságokkal van tele ez az egész história is! Ezen a példán jól lehet érzékeltetni, hogy mennyire félre vannak tájékoztatva az emberek! A történelmi tudat csak egy dolog a sok közül, amivel ez így van, de nagyonis fontos! Ezt éppen a magyaroknak nem kell nagyon sokat magyarázni!

    Ennyi a mondandóm lényege: a hivatalos történelem narratívája sok esetben hazug. És a dolog nem csak a történelemtudományt érinti, hanem más tudományágakat is. De itt és most, Kolumbuszról és a történetéről van szó, nem másról.

  10. 9 – Zsolt:
    Még senkiktől se tagadtam meg a lehetőséget, hogy vendégposztot írjon. A te esetedben se fogok élni ezzel a lehetőséggel. Azonban, egyszer már belementem ebbe a zsákutcába, többé nem fogok, a korlátlan szólás szabadság nem járható út, mert káoszhoz, L.S. szerű ámokfutáshoz vezet.

  11. 12 – Tibor bá´

    Rendben, Tibor bá´!
    Ha valaki más érdemben nem válaszol itt a hozzászólások keretében ezt a témát érintően, akkor majd én nálad jelentkezek a vendégposzt ügyében! Előre szólok, hogy nagy valószínűséggel jó hosszú lesz! 🙂

    Ha már a cenzúra szóba került: L.S. feketelistán van?

  12. 11 – Ábel

    Ha úgy adódna, akkor neked is elküldöm majd.

    Ami a térképet illeti: no comment, nem barkóbázok. Hagyjuk, hátha lesz egy vállalkozó szellemű fórumozó, aki bővebben kifejti a véleményét!

  13. 13 – Zsolt:
    L.S.-sel sok fordulós vitám volt. Legtöbbször néhány napig visszafogta magát, majd megint beindult. A legutóbbi alkalommal még pimasz is volt Ez végképp betette az ajtót. Azóta is kapok tőle pimasz E-maileket.
    dajtás egy másik eset. Hallatlan ravaszsággal az olvasok 90 százalékát meggyőzte arról, hogy bizonyos titokzatos dolgok birtokában van. Veszélyes (és eredményes) ezoterika hirdető, amihez több lehetőséget nem adok neki.

  14. Tibor bá: Nekem az volna a javaslatom, hogy az olyan írásokat, amiket vendégposztkén nem jelentetnél meg, mert nem akarsz olyan szinten azonosulni vele, vagy terjedelmük miatt vagy bármi, annak a csak jelenjen meg posztként a címe + az írója adjon egy linket, ahova feltöltötte. Ez olyan itt is van meg nem is. Aztán aki akarja olvassa, Te is, más is kommentelheti. És nyilván így is Te határozod meg, melyik írás kerülhet ebbe a körbe vagy ebbe sem! Ez csak egy technikai ötlet, de lehet, neked jobb is van. 🙂

  15. 16 – Csont:
    Az nem ok az elzárkózásra, hogy nem azonosulok vele. Csak a szélsőséges marhaságot, és természettudományosan elfogadhatatlant nem patronálom (pl perpetuum mobile).

  16. Re: Tibor bá’
    Ezek szerint ki lettem tiltva?
    Pedig becs szóra semmi ezoterikus maszlagot nem lett volna belőle, Kindzsal témában írtam volna Mangának.

  17. Ha bárkinek van saját honlapja, vagy oldala, a hsz-ban is hivatkozhat rá, sőt a nicknév megadása alatt be is illesztheti! A cenzúra így kizárt. Maximum, akit nem érdekel nem olvassa, aki nem ért egyet vele itt párbeszédben jelzi, s ennyi.
    Egyetértek azzal, hogy bármi érdeklődésre adhat okot, ami nem ellenkezik ordítóan természettudományos törvényszerűségekkel.
    Történelmi témákban ez ritkán szokott előfordulni. Lásd, voltak itt már komolyabb elemzések, amelyek sok érdeklődő örömére voltak olvashatók, pl. a gnoszticizmus kapcsán…

    Zsolt:
    Csak ne ilyesmivel kapcsolatos állítások legyenek (pálos szerzetesek), mert azokat alapból cáfolni lehet!
    /https://www.magyarkurir.hu/hirek/az-ujvilag-passio-margojara-megjegyzesek-egy-artatlannak-tuno-hirhez
    Azonban az alábbihoz hasonló szemlélettágítók nálam abszolút beleférnek:
    /https://hold.hu/holdblog/kolumbusz-kristof-sotet-oldala/

  18. Nincs, nem szokott azzal gond lenni, ha valaki másképp tudja a történelmet/matematikát/ evolúciós elméletet stb, stb. . Másképp, mint a szaktudósok.
    Addig legalábbis nincs, amíg csak gúnyosan lenéző/elnéző mosollyal célozgat arra, hogy azok akik ezen kutatásokra rátették az életüket, mind rosszabbul tudják, mint ő.
    ( Mint ő, aki ugyan legjobb esetben is csak négyes volt az adott tantárgyból, de ez inkább szerencse, mert úgyis hülyeséget tanítottak – volna).

    Gond mindig utána szokott lenni csak, amikor az illető önjelölt tudós tényleg előáll a farbával….és bebizonyítja… Hogy mekkora idióta.
    Mást nem szoktak, legalábbis elenyészően ritkán.

    Szóval , gondold át ezt még egyszer alaposan. Kérdezz meg legalább egy gimnáziumi tanárt, vagy bárkit, akinek van egy csepp esze.

    Ha ők támogatnak, akkor publikáld.
    Kár is lenne a sírba vinni a tudást.

  19. Re:20 Szokja
    „Kérdezz meg legalább egy gimnáziumi tanárt”
    Nem lebecsülve a gimis tanárokat, de nekik az a feladatuk, hogy a „dogmákat” tanítsák…
    Gyakran a egyetemi/főiskolai tanárok is vaskalaposak. Pl az egyik volt tanárommal vitatkoztam a szélerőművek EROEI értékéről(konkrétan hülyeséget mondott), és kellett neki bő 1 év, és egy német szakmai továbbképzés, mire revideálta az álláspontját.

    Ha releváns ellenőrzést akarsz, akkor az adott téma kutatói szinten mozgó emberét kell megkeresni, mert csak ők up to date-ek. Erre ékes példa az orvoslás, Tibor bá’ is ostorozta eleget őket, hogy évtizedes tévképzetekkel „operálnak” még most is.
    Szóval egy gimis tanár 99%-ban kevés erre, nagyon ritka az, aki önműveli magát, és friss eredményekkel tisztában van. Megjegyzem 70 éve még az is necces elmélet volt, hogy más naprendszerekben is lehetnek bolygók, és ez nem volt a fősodor tudományos álláspont. Ma viszont teljesen triviális, hogy vannak exobolygók.
    Hasonló tudományos dogmák évszázadok során sorra dőltek meg, ahogy a mai dogmák jelentős része is meg fog dőlni, ez a normális, és aki ezt fékezni próbálja(ne tegyünk úgy, mintha ma nem így lenne), magát a tudományos fejlődést akadályozza.

  20. Dajtás,

    1. olyan gimnáziumi tanárt kell megkérdezni, aki elismerten képzett, értelmes stb. Kell még lenni párnak, remélem. Ha ilyen még sincs, akkor is lehet találni egy konzulenst valahogy.
    2.
    Nem kérdés, hogy dogmák dőlnek, a tudomány folyamatosan fejlődik. Fog is.
    De azt hiszem, jellemzően a tudósok maguk döntik meg a téziseket, ritkán az átlag idióták.

  21. 22 Szokja
    Előfordul, hogy egyes átlag idióták is éppen jó lóra tettek, kinek higgyenek, de véleményük semmivel sem megalapozottabb, mint azoké, akik a többségi véleményt osztják.
    Esetleg alapelvük, hogy mindig annak kell hinni, aki szembemegy a hivatalos állásponttal, mert az olyan unalmas és közönséges.
    És ezer esetből egyszer mondhatják, na ugye, hogy igazam volt!

  22. 9.Zsolt

    Én érdeklődve várom. Ha itt nem is, akkor e-mailben. Tibor bátyánknál van az e-mail címem.
    Kérlek küldd el, ha úgy alakul, hogy itt nem jelenik meg!
    Köszönöm!

  23. Re:22 Szokja
    Én is ismertem nagyon korrekt és naprakész gimis tanárt, el is ment a verseny szférába, pedig nagyon szeretett tanítani, és az ellenkezőjét is láttam, de a szellemi jómunkásemberek vannak többségben, nekem ez a tapasztalatom.

    Teljes outsider ritkán, ki is veti az adott tudomány terület, mert nem a saját kölyke.
    Ellenben más tudomány területen dolgozók sokszor nem szenvednek szakmai vakságban, és tudnak nagyot alkotni. Meg persze vannak olyan dajtás félék, akik mindennek a fonákját nézik, és „mindent” is meg akarnak cáfolni(közel sincsen így), ezért látens lázadóknak tűnnek.

  24. Tibor bá’!

    Légy oly kedves tiltsd, már ki „Sátjad” kollegát! Nagyon tekergeti az agyamat a nickneve. Jobb lenne helyette Dajtást visszavenni! Bonyolult a faszi, de a fogad között szigorúan átszűrve azért lehet sok értékes dolgot találni a hozzászólásaiban. Nem akarok százalékot mondani, mert megsértődne, de akárhány százalék valóság is nagy érték a mai, mindenhonnan áramló szartengerben.

  25. 28 Tibor bá’

    Köszönöm, mindenki más nevében is!

  26. Ez a sátjad nekem nagyon gyanús, miután elolvastam Tibor bá’ legújabb posztját a sátánizmus kapcsán.
    Biztos itt is valami okkult sátáni nyomulásról van szó…
    Demonstrálandó, hogy születnek az összeesküvés-elméletek sátánista ügyekben. 🙂

  27. Zsolt,

    Senki nem fog érdemben reagálni a felhívásodra.
    Két dolog miatt. Az egyik, ha nem tudja az igazságot, akkor azért, ha meg tudja, akkor ő is csak olyan hosszan tudná közzétenni, mint te. Mivel az ő feltáró írása is nagyon hosszú lenne, ezért nem írja le, előzékenyen megvárja, hogy leírd.
    A hosszú írás közzétételével sem jut az ügy előrrébb.
    Mivel gyerekkortól vagyunk gondícionálva arra, hogy mit higgyünk el és mit ne, ezért kétlem, hogy bárkinél átlehetne a kapcsolót fordítani. Nem fogjuk megérteni.
    Az üvegünkön kívüli információt nem érthetjük meg.
    De azért próba szerencse.

  28. 32 – Károly

    Igazad van. És egyáltalán nincsenek illúzióim. A dogmatikus gondolkodással nem lehet harcolni – mindegy, hogy ez vallásos vagy áltudományos köntösbe jelenik meg. Aki a hivatalos, mainstream információknak (itt nem messze nem csak a média van ez alatt értve!) ad hitelt, méghozzá minden esetben, az már eldöntötte, hogy nem lehet egy cseppnyi igazság, amit írni fogok. Eleve a „kákán is a csomót keres” hozzáállással fogják majd olvasni az ilyen emberek azt, amit majd leírok, ha egyáltalán lesz hozzá türelmük. De ha azt hiszik, hogy egy pillanatig is zavar az ilyen hozzáállásuk és az ítéletük, amelyet hamarabb meghoztak, mielőtt bármi történt volna, akkor nagy tévedésben élnek. Nem nekik fogom leírni a gondolataimat. Ugyanis szerencsére akadnak itt olyanok is, akik legalább megfontolják majd a mondanivalómat, legalább elgondolkoznak néhány furcsaságon és körülményen. Nekem pedig ez már bőven elég!

  29. Meg van írva az anyag Zsolt?
    Én is kíváncsi lennék rá, hogy mi az alap kiindulási pontod.
    (Köszönöm Tibor bá’! ) 😉

  30. 33 – Zsolt:
    Itt mindenki tudja, hogy a szajha média a politikát szolgálja ki és nem lehet minden szavát kritika nélkül elfogadni.

  31. 34 – dajtás

    Bakker, ne sürgess! 🙂

    Csak júniusban leszek kész, és fogalmam sincs, hogy mikor a hónap folyamán.
    Kicsit türelmesebbnek kell lenned! Tudod, itt nem is olyan régen igazán sokat vártak a te produkciódra! 🙂

    Nyugi, megcsinálom és akkor majd felveszem a kapcsolatot Tibor bá´-val.

  32. Re:34 Zsolt
    Én ugyan nem sürgetlek, csak azt kérdeztem megírtad/megírás alatt van a téma. ?

    Re: Csongor
    Jót nevettem a viccen.?

  33. 32. Károly
    33. Zsolt

    Át lehet fordítani. Hiszen -láthatóan- itt is átfordították néhányan.

    Véleményem szerint inkább az egyensúlyt nehéz megtalálni az információk gondolkodásunkba integrálásánál, különben a költözésből iraki háború lesz, meg laposföld.

    Meg kell tanulni gondolkodni és fókuszba a gondolkodást kell állítani. A gondolkodás tárgya maga a gondolkodás kell, hogy legyen és nem mindenfélén kell vitatkozni, mert úgy -szinte bizonyosan- elcsúszik a beszélő lényegi mondanivalója és gyerekeket evő piros cipős bohócokon fogunk vitázni. Ami -nem mellesleg- simán igaz lehet, akár a sátánista elit is. Sőt! De ebben az esetben-hogy egy nagy klasszikust idézzek-, tudtam, tudtam, csak nem sejtettem.?

    Azért várom Zsolt írását, mert ő több érthetőségi szinten is rá szokott világítani társadalmi anomáliákra, a hagyományos narratíváktól eltérő elképzelésekre ld.pl.összeesküvés.
    Így lehúzza- nagyon okosan- egy szélesebb kör számára is érthető szintre.
    L.S. is hasonlót csinál, de ő inkább belevágja az arcokba a puszta információkat logikai magyarázat nélkül. Sokszor az egyensúly is hiányzik és ez „végzetes”, vagyis a meggyőzés szempontjából nagyon is kontraproduktív hozzászólásokat eredményez részéről, amit könnyű lecsapni.

    Egy logikai felépítménynél -mindegy, hogy ez igaz-e vagy sem- egy olyan szinten kell kezdeni a magyarázatot ahol még megvannak a közös viszonyítási pontok mindkét beszélő fél számára. Onnan a nyomonkövethetőség, a logikai levezetés okán talán van esély a valódi beszélgetésre.
    Különben csak egy katyvasz lesz.
    Ehhez egy fajta tudati nyitottság szükséges, különben vagy panelbeszélgetés vagy dogmák, egyedi gondolkodási mintázatok, világnézetek ütközése lesz, ahogy többször írtuk is már.

    Nagyon nehéz, mert egy ilyen beszélgetéshez viszonylag magas „viszonyítási kiindulópont,” vagyis közös nevező kell és ez nem feltétlenül az iskolázottság, hanem a minél „helyesebb” gondolkodás. Nyilván az iskolázottság- információhalmozása okán-közelebb van a minimum egy ilyen jellegű beszélgetés szellemi szintjéhez, de nem biztos, hogy ez elég.
    Pl.egy szinte beszélni sem tudó zsigule-bigule majomemberrel nem lehet ilyen dolgokról beszélni, mert már az alap viszonyítási pont sincs meg, vagyis a kommunikációs minimum.

    Ennek még sok vetülete van, de abba nem megyek bele, mert az már ezotériának minősülne és kiindulásnak ide(nem rátok gondolok és legfőképpen nem pejoratíve) már ez a szint is bőven elég.

  34. Kedves ezoterikusok!
    Számunkra csak az van, amit az érzékszerveinkkel, vagy műszereinkkel detektálunk. Ami csak a gondolatainkban van spekulatív alapon, az NEM LÉTEZIK, „egyesek” akárhogy csűrik-csasvarják.

  35. 40. Tibor bá: Na, megyek, akkor csináltatok egy EEG-t…

  36. 40 – Tibor bá´

    Ezt most nem veszem magamra, mert amit prezentálni fogok (dolgozok rajta) abban zéró ezotéria lesz. Ezért remélem, hogy szkeptikus hozzáállásod ellenére is aprólékosan áttanulmányozod majd az írásomat – látni fogod, hogy nem minden olyan egyértelmű ebben a témában, mint azt az iskolai tanulmányaid és jelenlegi ismereteid szerint azt gondolod!

    Egy technikai kérdésem van: a poszt tekintetében ugye nincs megkötés a hosszát illetően (karakterszámok). Remélem, hogy így van! Ha igen, akkor nem kizárt, hogy a blog történetének a leghosszabb posztja lesz, bár persze nem tanulmányoztam itt át mindent „alfától omegáig”.
    Köszi a választ!

  37. 42 – Zsolt:
    A poszt hossza nincs korlátozva, de gyakorlatiasságból előnyös I. II. esetleg III. részre felbontani.

  38. Nem szeretném részekre bontani!

    Az írás ugyanis koherens és lesz csattanó a legvégén is.

    Ugyanakkor értem, hogy mire gondolsz. A poszt tele lesz tényadatokkal, méghozzá nagy mennyiségben. Ezért azt csinálom, hogy közbe-közbe egy-egy része az írásnak könnyed, humoros hangvételű lesz – ez nem megy majd a téma komolyságának a rovására, hanem arra próbálok majd ezzel megoldást találni, hogy azoknak, akiknek esetleg túl sok lesz az egész szöveg, azoknál is próbáljam megtartani a figyelmet. Aláhúzom ugyanakkor, hogy a lazább fogalmazás ezeken a részeken nem lesz senkire sértő netán vulgáris.

    Szeretném, ha majd az írás egyetlen részben menne le.
    Köszönöm megértésedet!

  39. Offolok, mert nincs hova bebiggyeszteni :
    az esti hirekben ismét megjelent egy hazajáró lélekként vissza-visszatérő európai probléma: a betolakodott migránstömegek ELOSZTÁSA a tagállamok között. Annakidején, ha emlékeztek, élénk vita volt a blogon az únió azon terve, hogy egy helyen ősszegyüjtenék a migránsokat, és bizony, ahogy szó volt róla, azon hely bájos országotok lett volna, elmzőink szerint Magyarhon természetes adottságai mián, értsd, sok nálatok a sik, táborok, sátorvárosok épitésére ideális hely.
    Hogy mennyire nem halt meg a terv, hanem kissé átrendeződőtt a célország, az látszik a lengyel politikai figura kirohanásából is, akit a tévében láttunk ádázul tiltakozni azellen, hogy országa befogadna akár egyetlen árva migránsot.Ebből nekem az jön le, hogy vagy Magyarország védekezett az eredeti , csak Magyarhont illető terv ellen sikeresen, vagy az unió,megosztani akarván a csapást, most a lengyelek torkán akarná lenyomni őket-az összest, vagy egy részüket- vagy országotokat akarná azzal vigasztalni, hogy ime, a lengyelek is kapnak belőlük, azaz szétosztjuk a szart, más is kap belőle.
    Arról is szó volt annakidején, hogy a befogadni hajlandó országok valamiféle fejpénzt kapnának befogadásukért.Elhiszem, hogy egy nehéz gazdasági helyzetben levő ország számára jól jönne a pénz, de ezzel tulajdonképpen a nemzeti otthon van árúba bocsátva.
    Ugyanis a pénz előbb-útóbb elfogy, elapad, egy része, vagy nagyrésze amúgy is a migránsok ellátására megy el majd, ez holtbiztos, a migránstömegek viszont maradnak.
    Mi lesz akkor?

  40. Már teljesen összezavarodtam.
    Akkor most a piros cipellős gyerekevők vagy a kazah gyerekevők vették át a háttérhatalmat? (by L.S.)
    Vagy még mindíg a szabadkőművesek vagy a gyíkemberek irányítanak?
    Irigylem a konteosok logikáját, saját levezetéseikben sehol nem találnak ellentmondást! 🙂

  41. 46: balint:
    A migránstömegek nagy része nyugaton leledzik.
    Nem tudok olyan tervről, ami nyilvánvalóan erőszakkal egyetlen EU tagállam területére gyűjtené a migránsokat (mit is csinálni?).

    Azt viszont tudom, hogy Mo. önként gyűjtötte össze a migránsokkal kapcsolatos mindennemű bűnözőket és most, hogy már az ő fogvatartásukra sincs pénz, rendkívül elegánsan kiborította őket Európára.

    A migráció Mo-on soha nem látott mértékben működik, próbálnak törvénykezni az ellen, hogy a beengedett keleti vendégmunkások ne maradhassanak, de tudjuk, hogy ez csak látszatintézkedés, ki tudja most, hogy 10 év múltán mit lehet érvényesíteni majd belőle. Arra jó, hogy az ökröket megnyugtassa.

    Egyébként ezt a migránsgyűjtést is Mo. kezdte el, s én soha nem is értettem, minek költ az ország ennyit egy fingalóci határszakasz védelmére, amikor a nyugatra éhező, egytől-egyig nyugatra tartó migránsokon keresni is lehetett volna egy átutazási folyosó/lehetőség biztosításával. Jó kiszúrás lett volna az EU-val is, már biztosan befolytak volna a szükséges összegek ennek leállítására/ért. Ám a különutas és értelmetlen, kizárólag egy biz. kör érdekeit kiszolgáló politika ezt nem tette lehetővé. Meggyőződésem, hogy az innen kivándorolni kívánó fiatalok aránya jóval nagyobb, ill. jóval nagyobb lesz, mint az ide érkezni kívánók aránya, kivéve a kínából idevezényelt gyártósori beüzemelőket, akik szintén nem kifejezetten önszántukból jönnek ide.

    Ráadásul mára elfogyottt a környező országokból magyar nyelvtudással itt is érvényesülni tudók és kívánók áradata is, lévén, hogy odahaza több joguk és lehetőségük van már, senki sem akar egy erkölcsileg és környezetileg is kivéreztetett országban élni. Jó, az elsősorban vidéki nyugdíjas korosztály tagjainak nagy része szerint minden a legnagyobb rendben van, mi mindent megúszunk, de a valóság az, hogy nem ők fogják a jövőt sem megírni, sem megélni. Az új generáció pedig siralmas jövő előtt áll, nulla munícióval, hála az évtizedes nemzetinek hazudott, ám valójában pont nemzetvesztő politikának!

    Ezek után lengyel migránstáborokról konteózni szerintem abszurd, mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok a migráció okaival, hátterével és legjobban annak örülnék, ha Európa ráébredne arra, hogy az igazi migránshullámok csak most fognak megindulni, már nem csak a jobb élet reményében, hanem kifejezetten bosszútól vezérelve. S ennek megállítása nem a magyar határkerítéssel, hanem az EU teljes határszakaszának azonnal kiépítendő fokozott védelmével, akár folyamatosan érvényben lévő tűzparancs mellett lesz csak lehetséges…

  42. 49,Csongor
    …”Ezek után lengyel migránstáborokról konteózni szerintem abszurd”
    Csongor barátom, én soha életemben nem konteóztam semmiben, csak az információkat osztom meg, amit a tévében látok, és esetleg benneteket is érint, rátok is vonatkozik. A hireket gondolom, te is nézed, ugyhogy pontosan azt láthattad, amit én is, hacsak nem teljesen más nálatok a hiranyag. A lengyel politikus nem hinném, hogy csak úgy, a lebegőbe beszélt volna, az sem valószinü, hogy éjszaka valami migránsokról álmodott volna, és ezzel megjelenik a tévében, valami alapja kell legyen.
    Én csakis arról irok, amit a hirekben látok, semmi konteós hajlandóság nélkül.

  43. 50: balint:
    Értem. Nincs fenn ez a hírforrás a neten? Megnézném pontosan miről van szó!

  44. 50. 51. balint, Csongor,

    Egy rövid hírt olvastam arról, hogy a fogyatkozó ukrán katonai utánpótlás élőerőt fizetett migráns zsoldosokkal pótolnák. Talán kiképző táborok lesznek ezek a migráns táborok.
    Nyugat így két legyet ütne egyszerre, megoldódna az ukrán fronton harcoló katona hiánya és törvényesen vágóhídra hajthatják a menekülteket. Az sem mellékes, hogy kevesen fognak nyugaton könnyet ejteni értük.

    Ha ez a migránsból ukrán zsoldos elképzelés igaz, akkor egy sor nehézséget meg kell oldaniuk. Nyelvek bábeli zűrzavarát és az eltérő kultúrák kérdését.

  45. 53,SZVP
    Pontosan!Ezt láttam a hirekben is. A „megint” szó viszi a primet. Ezek nem fognak leszállni erről, mig szét nem szórják Európa-szerte a könnyelmüen beengedett szemetet.

  46. SZVP:
    Köszönöm!

    balint:
    Én ebből pont azt hámozom ki, hogy a lengyelek hozzánk hasonlóan sem migránsokat nem akarnak, sem pénzbeli hozzájárulást. Az EU köti az ebet a karóhoz, de ez az ötlet régi, már 2 éve ezen vajúdnak, hogy, vagy osszák szét a migránsokat, vagy fizessenek, akik nem hajlandóak erre. A lengyelek jogosan teszik fel a kérédst, pontosan mit csináljanak, hiszen a migránsok 99%-a tovább akar menni nyugatra, hogyan tartsák őket helyben, ha nem fogvatartó táborokban?
    Szóval ez nem új dolog, ellenben teljesen jogos és logikus kérdés a lengyelek részéről, mert a migráció alapvetően nem Kelet-Európát, hanem Dél-Európa egyes részeit, és Nyugat-Európát veszélyezteti. Az, hogy még most sem látják ennek mélyebb öszefüggéseit a „nagy nyugati államok” számomra döbbenet, mint ahogyan a Károly által leírt új megközelítés is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük