(4203) USA hajléktalanság

Tibor bá’ fordítása online

Egy év alatt közel egyötödével nőtt a hajléktalanok száma Washington D.C-ben

Szerző: Pete Salmon
(sz: 1933.02.11.)

A Washington D.C. nagyváros körzetében a tavalyihoz képest 18 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma  – derül ki a Metropolitan Washington Council of Governments által közzétett új jelentésből.

A város hajléktalan lakosságának egyetlen éjszaka alatti, 2023 januárjában lezajlott számlálása alapján a környéken a hajléktalanok száma 8944-re nőtt az előző évi 7605-ről.

A jelentésben szereplő mind a kilenc joghatóság – a District of Columbia; Montgomery, George herceg és Frederick megye Marylandben; valamint Arlington, Fairfax, Loudoun és Vilmos herceg megyékben, a szomszédos független városokban ezeken a megyéken belül, valamint Alexandriában Virginiában – növekedést tapasztaltak, Columbia körzetében és Montgomery megyében pedig a legnagyobb számbeli növekedést. D.C.-ben a hajléktalanok száma 4922 főre nőtt a tavalyi 4410-hez (11,6 százalék) szemben. A virginiai Arlingtonban a jelentés 110 százalékos növekedést figyelt meg a nem védett hajléktalanok számában, és 32 százalékkal a családok sürgősségi menedékhelyeinek növekedésében.

A tanulmány összesítette a régióban a menedék nélkül élők számát, valamint azt, hogy hányan vettek igénybe téli menedékhelyet, egész évben igénybe vehető menedékhelyet, menedéket, átmeneti lakhatást és számos más kétségbeesett lakhatási megoldást.

A jelentés összefoglalója, arra a következtetésre jutott, hogy bár a régió ellátási politikája „hatékony volt a hajléktalanság megelőzésében és felszámolásában”, a COVID-19 közegészségügyi vészhelyzet kezdete óta végrehajtott egyes programok – például a kilakoltatási moratóriumok – leállítása; a munkanélküli segély; a kiterjesztett gyermek jövedelemadó kedvezmény és a rendkívüli lakhatási segély – nagymértékben megnövelte a hajléktalanok számát az Egyesült Államok fővárosában és környékén.

Ezeket a programokat a Biden-kormány hagyta hatályon kívül helyezni, sok családot elzárva a segélytől, és a munkásosztály lakosságát tömeges kilakoltatásnak és szegénységnek téve ki.

Azok, akik arról számoltak be, hogy 2022-hez képest először tapasztalt hajléktalanság, 37 százalékkal nőtt. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez nagyrészt „mind a pandémiával kapcsolatos segítségnyújtás, mind a kilakoltatási moratórium megszűnésének köszönhető”.

Az ország számos részén és szerte a világon a munkásosztálybeliek egyre nehezebben élnek városokban, mivel a bérleti díjak folyamatosan emelkednek, ami komoly mértékben rontja megélhetésüket. Washington D.C. környéke sem kivétel. A jelentés szerint az adatok „megerősítik, hogy a hajléktalanság megszüntetésének egyik legmakacsabb akadálya közösségeinkben a megfizethető és elérhető állandó lakhatási lehetőségek elégtelen száma a legalacsonyabb jövedelmű háztartások számára”.

A Smart Asset pénzügyi tanácsadó cég 2019-es jelentése szerint a jövedelem 28 százalékos bérleti korlátját feltételezve egy D.C.-ben élő munkavállalónak évente 132 857 dollárt kellene keresnie ahhoz, hogy megengedhessen magának egy két hálószobás lakást átlagosan havi 3100 dolláros bérleti díjjal. A fővárosi háztartások medián jövedelme az elemzés szerint 82 372 dollár. Csak San Francisco (196 843 dollár 4593 dolláros átlagos bérleti díjért) és New York (162 857 dollár 3800 dolláros átlagos bérleti díjért) végzett magasabban.

Két napos hír: Budapesten egy 54 m2-es lakás bérleti díja meghaladja a 200.000 forintot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(4203) USA hajléktalanság

  1. Washington dc lakosainak száma 710 000.
    1.2% a hajléktalanok aránya.

  2. Jöhetnének hozzánk tanulni hajléktalan kezelést.

    Magyarország alkotmányába foglalták, ezentúl tilos a hajléktalanság, indok, a méltóságuk érdekében hozták ezt az alaptörvényt.
    „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás” Közigazgatási bírsággal súlytható, aki életvitelszerűen közterületen él.
    Csiribú csiribá, volt hajléktalan, nincs hajléktalan.

  3. Durva. Ez is a helikopterpénz következménye.

  4. Mindig is nehéz volt lakáshoz jutni: sok év munkájának az eredményét kellett beletenni. És mindig volt a lakáspiacban egy kb. 10 éves ciklus: hol kicsit olcsóbbak voltak a lakások, hol még drágábbak.

    De amit ma látunk, az tényleg extrém, és van egy konkrét oka: hogy 2008 után főleg az amerikai, de az EU-s nemzeti bankok is, úgy akarták „kezelni a válságot” és „elejét venni” egy újabbnak, hogy elkezdtek még a korábbinál is nagyobb mennyiségben pénzt nyomtatni, és ezt „befektetni” a gazdaságba. Ennek az lett a következménye, hogy egy szűk kör, ami ezeket a befektetéseket kezeli, vállalkozók, akik pályáztak rá, nagyon meggazdagodtak, de a pénz az alsóbb osztályokba csak nagyon korlátozott mértékben folyt le, és ott is körülbelül ugyanakkora inflációt okozott, tehát reálbérnövekedés nem lett belőle a 90% számára.

    Viszont ez a vagyonos réteg, aki jól járt, igyekszik valós értékbe befektetni a könnyen jött pénzt, aminek egyik módja az ingatlan. Felvásárolnak mindent, ami csak elérhető, pénzük van rá, ettől felmennek az árak. A bérleti piacon megjelent az AirBnB, ami lehetővé tette, hogy nagyobb haszont érjenek el a lakásokon, csökkentette a lakás céljára kiadott ingatlanok számát, így a bérlemény árak is elszállhattak.

    Azt gondolom, ez egyike azoknak a helyzeteknek, amikor egyértelmű, hogy az állam feladata lenne szociálisan beavatkozni. Például úgy, hogy szabályokat hoznak arra, hogy aki bérbe ad lakást, vagy társasházat épít, azt kötelezze rá, hogy a lakások 20%-át szociális alapon, szabott alacsony áron adja ki rászorulóknak. De akár szociális bérlakások építésével/vásárlásával is, ha a helikopterpénzből számolatlanul jut a szupergazdagoknak, mért ne juthatna a rászorulóknak is? És nem is kellene minden munkásosztálybelinek ilyen módon olcsó lakást adni, mert ha elég széleskörűek lesznek ezek az intézkedések, akkor normalizálni tudják a piaci lakás- és bérleményárakat is.

  5. 5 – Ábel:
    A hajléktalanság legnagyobb átka a csapadék (eső, hó). Ez ellen csak az aluljáró véd, az erdő nagyon nem.

  6. 6 – Az tény, de akkor már inkább építenék pár óra alatt egy kis tűzhelyet sárból a kunyhómban, és fűteném rőzsével…

  7. 8. Ábel: Biztos, hogy nem. A sár nedves. Tűzhelyet – mi gyakorlott indiánok – kövekből építünk, mert a kő a tűz kialudta után is meleg. Rőzsével lehet tüzet gyújtani, speciális rakétakályhában fűteni is, de sártűzhelyben fűteni… próbáld ki. Erdőben tuzet gyújtani pedig tilos.

  8. 8. Ábel

    Az emberekből élnek és beb@szva már nincs kedvük „hazavánszorogni” egy-egy lejmolós nap után.
    Én sokat beszélgettem hajléktalanokkal. Volt benne töritanár, kőbányai melós, dunavarsányi sódertelepes stb. Hihetetlen élethelyzetek vannak.
    Nem indultak ők se csövesnek. Ráadásul a párom-lévén szociális munkás- dolgozott vagy 2-3 évet hajléktalan szállón is Győrben. Jó kis sztorijai vannak.

    Sajnos nem lehet sárkunyhóban túlélni, mert keresni kell pénzt. Még „hajlékonyként” is a rendszer szolgája vagy- igaz a legalján, kevés felelősséggel és lehetőséggel-,nemhogy 3 gyermekes apaként.

    9. infos

    Így-így. Kis száradás után berepedezik, majd szétesik egyből a sártűzhely. Ha töreket vagy egyéb kötőanyagot teszel bele, akkor meg kettőből. Sárgaföldből lehet, de ahhoz is kell tégla vagy kő stb. És viszonylag sűrűn kell újracsinálni.

  9. Na kérem szépen egy pár gondolat:
    1.
    Ha úgy nézzük hogy pesten 200 eft egy albérlet az rohadt sok egy tanulónak vagy egy egyedülállónak.DE ha úgy nézzük hogy egy pár költözik be aki mondjuk egy egyszerű pénztáros a lidlben és ketten keresnek tisztán 350-350 eft-ot akkor havi 700 eft-ból 200 eft az albérlet, így 500 eft marad havonta egyébre ami még bőven luxus.

    2.
    Kérdés hogy a növekvő hajléktalanoknál az új hajléktalanok pl. a fekák közül kerülnek e ki vagy az alacsony pénzügyi képzettségűek közül? Mert szerintem ahogy nő a hajléktalanok száma az pl. lehet a drogos 6 gyerekes feka rétegből kerül ki először aki pénzügyileg fejletlen és elszórja mindenre.Nem hiszem hogy a rendesen dolgozó rétegből kerülnek ki az új hajléktalanok.

    3.
    Eddig voltam optimista.Most pesszimistára váltok:
    Majd az lesz az igazi lecsúszás ha a rendesen dolgozó tömegek lesznek hajléktalanok.Amúgy nem sok kell hozzá, mert amerikában alig van megtakarítás az embereknek és ha beindul egy válságbuli vagy nagyobb munkanélküliség akkor igen egy sima dolgozó is pillanatok alatt lehet hajléktalan.És majd akkor lesz a gebasz ha nem egy hanem sok-sok ember jut erre a sorsra.Mondjuk usa lakosság 10%-a, a többi 40% pedig lefelezi az életszínvonalát stb…De mondjuk ha ilyen lenne
    ugyis jön a helikopterpénz és osztják az ingyen élelmet és mennek az amcsik az 5000 köbcentis dzsippekkel felvenni 😀 . Na jó amúgy nem olyan fényes egy dolgoozó élete amerkában főleg ha bejön a válság.

    4.
    De a sok sátor hasonlít egy jurtatáborhoz.Innen már csak egy lépés van : ki kell csusszanni a mezőkre és mindenkinek megtermelni az élelmet.Ne uralkodjon senki a másikon Muhaha 😀

    5.
    Kérdés hogy a hajléktalan ráta mondjuk most megemelkedett pl. 1%-ról 1,3 %-ra vagy majd jön egy exponenciális emelkedés mint a klímamegfutásnál és 2026-ra pl elérjük 18%-ot mint a klímánál .PL összeomlik az ipari termelés .Hihi, Muhaha 😀
    Vajon van e esély rá vagy csak egy kis átmeneti emelkedés a jelnelegi?

  10. 9-10 – hát akkor sárral összetapasztott kövekből. Ha elsőre nem jól muzsikál, újra lehet rakni. Ha nincs az embernek állása, el lehet tapicskolni vele akármeddig, míg aztán jó nem lesz.

  11. 11 „Hihi, Muhaha ?” – Nekem is nehezemre esik együttérezni a szenvedőkkel, de tudom, hogy azt kellene, úgyhogy azért többnyire legalább megpróbálok úgy tenni, mintha… De ki tudja, lehet, hogy neked van igazad, hogy nyíltan röhögsz mások nyomorán…

  12. 13. Ábel
    Nem mások nyomorán röhögök hanem azon hogy mi lenne ha tényleg megfutna a hajtléktalansági ráta úgy minta a klíma 2026-ra 18 fok, 18%. Plusz az ipari termelés összeomlásán röhögtem/röhögnék. Igen az emberiség nagy része megérdemelne egy ilyen összeomlást főleg aki uralkodik a másikon és nem a szupergazdagok hanem sok ember.Persz a mai kor és ipar ezt megkívánja hogy legyen „felsőbbvezető”, meg ez meg az,…A normális emberekkel semmi bajom sőt tisztelem őket de elkorcsult világunkban nagyon kevés egyed él belőlük 😀 .Amúgy meg pont az ilyen élősködők mennének a levesbe egy ilyen összeomlásnál pl. a székely paraszt meg ugyanúgy megtermelné magának az élelmet.Na de ne menjünk bele mélyebben most.Lehet csak én vagyok körülvéve ennyi „áldott” emberrel:S:

  13. Az ingatlanárak amúgy tényleg az egekben vannak.Nem reális hogy közepesen frekventált helyen egy telek 10 millió.Mintha Magyarországon 200 millióan laknánk és nem lenne hely.Hát igen mindenki nagyot akar durrantani az eladással.Csak sok nem fog
    mert pl utcánkban 2 éve 10 millióért árulják a telket és nem fog elkelni.Ja még építs rá házat és rendszd be laza 60-70 millióba belecsusszansz.
    Nagyanyáimnak kb. huszonévesen volt kockaház ,betonozott udvar , melléképületek meg minden és nem nyögték a hitelt…….Hát igen fos lett minden, az ember érzése az hogy egy kalap fing lett minden 😀
    Pl. unokatesóm épített házat.Igen úgy hogy szülei adtak bele milliókat, férje szülei is adtak pár millát , ő meg manager egy cégnél és 40 évesen(férje is viszonylag jól keres) most lett kész az ingatlana.Ja és még anyucikától kért kölcsön 7 milllát hogy be tudja fejezni mégegyszer mondom 40 évesen!!!
    Hát röhej hogy milyen árak vannak.Ez az amikor lassan főznek minket a fazékban -> ugye fenti eset -> nagyanyámék 20 évesen ház , gyerek stb… most onokatesóm 40 évesen hogy épített házat(ja és ő egyedi eset mert szüleik is tele vannak pénzel meg manager- az átlagember meg bőven nem rendelkezik ezekkel a paraméterekkel ….és sok 40 éves nem épít itt körülöttem is csak possadnak az emberek nemhogy építenek (pl szülői házban laknak vagy szülőkkel vagy albérlet) Ja és a helyzet csak romlani fog Muhahha 😀 . 10 év múlva lehet levegőért is fizetni kell,meg nem lehet vegyestüzeléssel fűteni, meg lehet nem lehet majd 2m2-t lebetonozni otthon csak úgy meg ilyenek..
    Na nem is lenne baj ha omlana ez a foskupac 😀

    Amúgy azt hozzá kell tenni hogy ha pl olcsó lenne az ingatlanhozjutás pl. egy párnak mondjuk 2 évi munka lenne akkor meg az lenne a baj hogy a további 45 évükben megkeresett pénz utazásra, luxusra, iphonera, bmw-re meg minden szarra költenék ami
    2 milliárd nyugati ember esetén brutál környezetszennyező!!! Így végül az ingatlan kifizetése visszafogja az embereket a fogyasztásban .Bár így is brutál sokat fogyaszt egy ember élete során, nézzétek csak meg hogy most mikor oly drága minden
    a lidl parkoló és az utak fosásig tele vannak 5-6 millás autókkal. Mi lenne ha egy lakás csak 10 milla lenne és a fennmaradó jövedelmüket az emberek csak költenék és költenék .Szétpukkadna a föld 😀
    Amúgy a baj a vagyoni egyenlőtlenség amit mondani szoktam az egymáson uralkodása az emberekenek.
    A jobban kereső réteg kizsákmányolja a rosszul keresőt , persze jöhettek azzal hogy ő is tanuljon és leegyne programozó, manager stb…Lehet ezt elsőre nem értitek , de a mai világunkban igen a jól kereső a rosszul keresőn él mert a bázishoz viszonyíva
    ő kiszipolyozza a kiskeresetűt.Persze megértem hogy hajléktalan Józsibának hiába mondanád hogy programozza le a webshopom Javaban , nyilván a gépet nem tudná bekapcsolni így érthető hogy pl. egy programozó jól keres.
    Ezzel csak azt akartam mondani hogy az egyenlőtlenséget pl. a társadalmi rendszer tartja fenn mert most jelnleg kell maanger, programozó stb….A régebbi világban meg nem volt ilyenre szükség akár még 50 éve sem így nagyjából mindenki annyit ért ait
    előállított.
    Pl látom ahol dolgoztam.Managerek nagy többsége új ház 2 gyerek stb…. a szalagosak meg lakáshitel stb……Igen a manager kiszipolyozza a sima munkást. Persze nem közvetlen hanem a cégnek jön a bevétel az adott gyártásból majd
    leosztja a vezetőknek 10 szál hurka a melósnak meg 2 szál. Persze mondhatjuk hogy mindenkinek lehetne jó anyagi lét,NEM mert így is fullra van járatva az emberiség ->minimálsi munkanélküliség van és több anyagi , gyártásbeli kapacitást nem
    tudna ergo mindenki nem élehet jól……Ugye a piramidális felépítés….Mindenkinek nem lehet új ház és 2 q7-es audi mert nincs embertömeg aki legyátrsa.

    -A hajléktalanok között van aki piál cigizik lecsúszott stb….
    -De van olyan is aki már bekopogott a 20 -ik álláslehetőségre és nem kell senkinek.Pl matematikai statisztika alapon mindenhonnan elküldik.rendes ember volt állással csak akarítán kívül oda jutott

  14. 15:
    Ennyit fosni a szót az ingatlanpiacról. ?

    A kereslet kínálat lövi be az árakat, a helikopterpénz keresi a helyét. Amíg 10-15 éve 10-15mFt volt egy lakás bp-en az most 40-70mFt.
    Az infláció meg mindenben jelentkezik, ha nagyon drágul a kaja akkor utána megy az ingatlan is. Egyszerűen a hamburger index alapján is (egy ingatlan kb x hamburger/kenyér/kg hús/stb).

    Egy ingatlanra szüleink is sokévre vettek fel hitelt és a gyerekeink is ezt kénytelenek tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük