(4202) USA $

Tibor bá’ fordítása online

Paul Craig Roberts

Az amerikai dollárnak annyi

Készen állsz a magas inflációra és a zsugorodó életszínvonalra?
(sz: 1933.02.11.)

Az Egyesült Államok hatalma a második világháború óta azon a pénzügyi dominancián alapul, amely abból ered, hogy arany helyett a dollár a központi bankok tartalékvalutája. Mivel a dollár volt a nemzetközi kereskedelmi elszámolások pénzneme, minden országnak dollárra volt szüksége. Ez biztosította a dollár iránti nagy keresletet, ami elnyelte az Egyesült Államok növekvő költségvetéséből és kereskedelmi hiányából származó a dollárkínálatot. Valójában a dollár, mint a világ tartalékvalutája lehetővé tette az Egyesült Államok számára, hogy számláit pénznyomtatással fizesse ki.

Az elmúlt évek során Washington visszaélése az Egyesült Államok pénzügyi erejével, mint például Oroszországgal és más országokkal szembeni szankciók, valamint az orosz jegybanki tartalékok ellopása, arra tanította a világot, hogy Washington a dolláralapú rendszert kényszerítő célokra használja, hogy megtámadja más országok függetlenségét. Következésképpen, amint Pepe Escobar kifejti, gyors elmozdulás történt a dollár tartalékvalutaként való használatától. Más szóval, a dollár iránti kereslet csökken. https://www.lewrockwell.com/2023/04/no_author/de-dollarization-kicks-into-high-gear/Az amerikai költségvetési hiányok billió dollárokra rúg. Közben a Federal Reserve csökkenti a gazdasági növekedést és az adóalapot, és semmit sem lehet tenni az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya ellen. Az amerikai gyártás offshore-ra vonatkozó döntése gazdaságromboló döntés volt. Az Apple, a Nike, a Levi és az összes többi Kínában és Ázsiában gyártott áruk importként kerülnek az Egyesült Államokba. Az USA-nak, miután a gyártást offshore költöztette, alig van exportja, hogy fedezze az importból eredő kereskedelmi hiányt. Azáltal, hogy az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi többleteiket az amerikai kincstárjegyek megvásárlására használták fel, vagyis külföldiek finanszírozták az Egyesült Államok költségvetési hiányát, ténylegesen az Egyesült Államok háborúit. Ahogy az országok egyre inkább egymás valutáikkal rendezik kereskedelmi tevékenységüket, az Egyesült Államok adóssága iránti külföldi kereslet csökken.

Ennek az a következménye, hogy a dollárkínálat növekszik, de a irántuk a kereslet csökken. Ez a dollár árfolyamának csökkenését jelenti, ami az importárak emelkedését jelenti. A legrosszabb inflációt egy valuta árfolyamának csökkenése okozza. Ez egy olyan infláció, amelyet a jegybank nem tud leküzdeni azzal, hogy munkanélküliséget generál.

Ez Amerika jövője, és nem tíz éves távon. Figyelmeztettem erre a fejleményre, de a szajha média nem közöl semmilyen, a hivatalos narratívával ellentétes tényt, amelyek mindegyike hazugság. Az Egyesült Államok még egy ideig kitarthat, ha a japán, az európai és a brit központi bank nyomtatott valutáján amellyel dollárt vásárol és ezzel tompítva a dollár hanyatlását. De ennek az a következménye, hogy ezeknek a valutáknak az értéke is csökkenni fog a dollárrendszeren kívüliekhez képest. Más szóval, a dollár sorsa az egész birodalomra kiterjed.

A Wall Street, a kapzsi vállalati vezetők és igazgatóságok, valamint az inkompetens washingtoni politikai döntéshozók kihelyezték az amerikai gyártást, és importfüggővé tették az Egyesült Államokat. Ezután megsemmisítik a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját, és ezzel a dollárt más valutákkal szembeni leértékelésre ítélték, ami meg fogja semmisíteni az Egyesült Államok hatalmát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

10 gondolat erről: „(4202) USA $

  1. Volatilitás, convertibilitás. Ezt a két szót nem ismeri a szerző? Sok helyen használnak már eurót amugy. A dollárt mindaddig nem fogják lecserélni míg nincs egy hasonlóan volatilis és konvertibilis valuta. Miért tennék? Elvek miatt? Öntökönszúrás gazdasági szempontból.

  2. 1 – Minato:
    Helyettes pénzügyminiszter volt 1981-ben. Annyit mit te, bizonyára ért a közgazdasághoz. A dedollarizációs cikkek egyre gyakrabban jelennek meg. Ez most vezető téma. Nem zörög haraszt, ha a szél nem fújja.

  3. Lehetett ezt tudni, hogy előbb utóbb ez bekövetkezik, de ahogy a klíma ez sem egy gyors folyamat.
    Az orosz embargók előrehoztak egy sor intézkedést , és felgyorsították az euroatlanti régión kívüliek összefogását.
    Kína már régóta igyekszik kitárazni a dollárt, de ekkora mennyiséget nem egyszerű eladni a piac bedöntése nélkül.

    Viszont a dollár bedőlése mindenhogyan globális gazdasági válságot fog okozni, olyat amilyet még nem láttunk.

  4. 3. Dumburnyák

    „Kína már régóta igyekszik kitárazni a dollárt, de ekkora mennyiséget nem egyszerű eladni a piac bedöntése nélkül.”

    Ezért nem kapkodnak és nem mellesleg nem is hinné senki-szerintem-, hogy a piacok nem fognak bedőlni. Be fognak, de lépni akkor is kell és ennek van most itt az ideje. Már így is eléggé begyalogoltak a sártenger közepére a piac bedöntése miatti félelmükben.
    Már nincs tovább.

    Pl. a bátyám szerint én totál hülye vagyok, de ő minden fizetését rögtön átváltja dollárba…….
    Mindig az eltérő világképek okozzák a különbséget.

    Pl. Te miért gondolod, hogy biztosan hosszú elnyúlása lesz a dolgoknak? A hosszú alatt min.8-10 évet értek. A történelmi és egyéb példák számomra azt mutatják, hogy majd mindenben -a halmazati hatások miatt is- mindig van egy „villámgyors” váltás, egy un.reccsenés.

    Bár az is igaz, hogy én ennyi időt sem adtam volna neki és lám-lám még mindig talpon.
    A folyamatok megfutása tart, a tendenciákban semmit sem tévedtünk.
    A kényelmet használni kell ameddig van, de ha ez azt eredményezi, hogy a” nem tudjuk mikor és egyáltalán mi” mentalitás
    miatt nem is teszünk semmit sem, akkor gyakorlatilag nincs különbség és teljesen lényegtelen mi és hogyan történik.
    Ez a gyakoribb.

  5. 4:
    A világ pénzpiacán már jelentősen csökkent a dollárhasználat és hallunk róla bármit? Lehet látni az árfolyamon?

    Ha a klíma eseményekhez hasonlítjuk akkor ott is eltelt 8-10 év mire közbeszéd tárgya lett mostanára a klímahelyzet és most a who szerint ugyan az el Nino miatt átlépjük a 1,5 fokot de ez stabilan majd a 2030-as évekre áll be.

    Ugyanígy a dollárból előbb kiszállnak a benfentesek, a nagybefektetők, stb. Aztán amikor már a háziasszonyok is menekülnének akkor lesz az összeomlás/nagy esés, persze pár újraemelkedéssel ahol kitömik a reménykedőket.

  6. „A világ pénzpiacán már jelentősen csökkent a dollárhasználat és hallunk róla bármit?”

    Nem, de a lényeget leírtad és az nem az, hogy hallunk e róla bármit is.
    De legyen igazad! Én is úgy gondolom, hogy részben még elketyeg az óra, de egyre szarabb lesz.
    Ez valahol rosszabb, mert lassan fő a béka míg le nem málik a húsa a csontjáról és akkor nem ugrál már a háziasszony sem.

  7. 1. Minato

    Pénzügyi kérdésekben – pláne az amerikai pénzügyeket illetően – beleállni egy P. C. Roberts-be azért elég vicces.
    De, hallott a konvertibilitásról és a volatilitásról is, sőt, valószínűleg még egy csomó olyan dologról is, amiről itt senki, de lehet, még egyszer figyelmesen el kellene olvasni az írását (sőt, az írásait), hogy valójában miről regél.
    Miután az 1980-as években aktív tagja volt az akkori amerikai elnöki adminisztrációnak – ráadásul pont a pénzügyek terén – talán nincs annyira rászorulva senkitől az oktatásra…

  8. 6:

    Valahol így van, de ez még simán lehet 10-20 év is.
    Addig pedig akik dollárt vesznek még nyerhetnek is rajta.
    Majd ráfogják valamire hogy miért értékelődik le, meg miért nem fogadják el, aztán pénzcsere. De előtte próbálnak még nyerni rajta.

    Annyi minden fog itt az elkövetkezendő 30 évben történni, hogy csak győzzük lekövetni.
    (klíma események, nyomtatott pénzek inflációja, dedollarizáció, háborúk a nyersanyagokért, vízért, éhínségek, energiaválságok, gazdasági válságok, stb)

  9. Semmi gond sem lenne, csak 1 dolog ami zavaró, mégpedig a túlnépesedett Föld nevű valami.
    Ha max 1 milliárd-os népességet tűzzel-vassal tartana, meghozná a maga jóságát, jövőképét. Ez lenne igazán a béke záloga!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük