(4200) Kinzhal

Tibor bá’ fordítása online

Még nem volt háború a Földön, ami iránt a  világ érdeklődése ilyen nagymértékű lett volna. Ennek ellenére az összecsapásról érkező információk szinte használhatatlanok, mert Moszkva és Kijev ugyan arról az eseményről merőben eltérő jelentést ad ki. Ennek egyik példája a két nappal ezelőtti orosz rakéta támadás, amiről az alábbi beszámoló a műszaki paraméterek miatt igen  valószínűleg megfelel a valóságnak.

Az orosz fegyveres erők a „Kinzhal” hiperszonikus rakétával megsemmisítették a Patriot amerikai légvédelmi komplexumot Kijevben. A támadás során az ukrán légvédelem több tucat Patriot rakétát használt el, de nem sikerült megakadályozni az orosz csapást. Különlegessége, hogy ez esetben az egységhez a szokásos 2-3 helyett nyolc kilövőrendszer tartozott.

A Patriot radarját az oroszok bemérték és indítottak ellene egy hiperszonikus Kinzhalt. Ezt a Patriotot kezelő ukránok észlelték  és kétségbeesetten próbálták megsemmisíteni a feléjük repülő „Kinzhalt”. Az összes rendelkezésükre álló ellenrakétát elhasználták. A 32 ellenrakéta elrepült, de egy se talált. Ennek eredményeként a „Kinzhal” elpusztította ennek a Patriotnak a szívét, a radart és az irányító központot.

Ez azt bizonyítja, hogy a Patriot radar nem tudta meghatározni a Kinzhal közeledését. És csak amikor világossá vált, hogy a Kinzhal feléjük tart, akkor kezdtek el visszalőni. De a Patriot nem tud lelőni egy Kinzhalt. Az elpazarolt 32 ellenrakéta nagyon sokba kerül. Az eset a Patriot teljes hatástalanságát jelzi a hiperszonikus komplexussal szemben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(4200) Kinzhal

  1. Felmerül az emberben, ha a MoA beismeri (vagy a kéket Tibor bá írta? – mindegy), hogy nincs semmilyen hiteles forrás arról hogy valójában mi történt, akkor amit a MoA által közöltek is csak találgatások vajon? Nyilván van benne egy szemernyi logika, de az hiteltelenné teszi hogy saját magát állítja be hitelesnek, ki is jelenti. A számok alapján az is történthetett – és logikusan hangzik – hogy a sok egyszerre érkező rakéta, Kindzhal, meg drónok túlterhelték rendszert, mivel az bizonyos hogy mem egyet küldtek az oroszok, hanem tucatnyit. Ez is elfogadható érv?

  2. A Patriot – Nasams alapú összeurópai légvédelmi rendszer is ezek szerint hatástalan lehet az orosz hiperszonikus rakétákkal szemben.
    Költséghatékony megoldás, főleg hogy egyes alkatrészei az Iszkanderrel csereszabatosak.

    Lehet továbbgondolni ezt a logisztikai-gyáripari kisháborút.
    Gondolni most arra is, ha végigmegy a front, akkor az elásott rejtekekből dolgokat előszedve az ellen utánpótlását folyton zavarni lehessen…

  3. Azt hinnéd, hogy ez az orosz csodafegyver, na meg a csirkeháló…:-)
    De nem, ez is csak hazugság. Ahogy a csodafegyverek szoktak lenni.

    Vannak ezzel kapcsolatban jó cikkek is a neten.
    A 444 en arról írtak tegnap, hogy hazaárulással vádolják a kindzsal három tervezőjét… Biztos jól állnak a dolgok, ismerjük az ilyet a szovjet időkből:-)
    A Kard-on még szakmaibb elemzés van, szintén tegnapi, az még lesújtóbb képet fest az egészről…

  4. Ennek a MoA – nak soha nem volt még egy cikke sem, ami összességében ne hazugság lett volna.
    Egy sem. Soha.

    Biztos ezeket érdemes megosztani?
    Lehet, de akkor ne csodálkozzunk, hogy eltűnik az olvasó tábor…

  5. 1 & 4:
    A Moon of Alabama egy híres bloger. Rengeteg olyan hozzászólója van, akik pozíciója lehetővé teszi autentikus hírek közlését. A kék előszóba megírtam, hogy mindkét oldal hazudik, de ez a vélemény (nem hivatalos) viszont igen valószínű.

  6. 4 – Szokja:
    Honnan veszed, hogy az olvasók tábora eltűnik? Ami az olvasók táboráról elmondható érdekesség az, hogy sok száz olvasó külföldön élő magyar. A magyar bunkóságot sokan csak külföldön képesek levetni. Ott jönnek rá, hogy ez a blog miért érték, miért érdemes ide látogatni, és miért „illik” támogatni. Hát igen, a magyarországi támogató olyan ritka mint a fehér holló. Íme az egy hetes látogatók száma (akik valamiért nem akarnak eltűnni): • Szlovákia 1 818, • Románia 238, • Németország 144, • Ausztria 104, • Svájc 93, • Európai Unió 88, • Csehország 76, • Szerbia 70, • Izrael 68, • Egyesült Államok 56, • Ausztrália 52, • Spanyolország 45, • Egyesült Királyság 34, • Kanada 33, • Svédország 30, • Dél-afrikai Köztársaság 27, • Görögország 18, • Thaiföld 13, • Finnország 6, • Lengyelország 4, • Ciprus 4, • Horvátország 4, • Luxemburg 3, • India 3, • Laosz 2, • Marokkó 2, • Hollandia 2, • Belgium 2, • Brazília 2, • Szlovénia 2, • Írország , 1 • Oroszország 1, Olaszország 1, • Franciaország 1, • Ukrajna 1, • Új-Zéland 1.

  7. 8 – Tibor bá´

    Magyarországnál mennyi ez a szám, ha nem titok?
    15.000 felett.

  8. 8 – Tibor bá´

    A fenti számok alapján valamiért messze a legtöbben – persze Magyarországot leszámítva – a Felvidéken kísérik figyelemmel a blogodat. Vajon ez miért lehet így? Hiszen Erdélyben jóval több magyar él, talán az lenne a logikus, ha Románia lenne az ezüstérmes a belföldi olvasótáborod mögött.
    Te ezt mivel magyarázod? Vagy csak ez ezen a héten volt így? Havi lebontásban azért más lenne a helyzet?

  9. 10 – Zsolt:
    A Felvidéki magyarok roppant aktívak, és ez nem új jelenség. Az ok valószínűleg a szlovák nemzetségi politikában keresendő. A szlovákoknak magyar történelmi múltjuk van. Az erdélyi románoknak nincs.

  10. Tibor bá’ ezek egyedi látogatók vagy oldal kattintások, nem mindegy. Izrael miatt kérdezem, mert onnan ugye egy kedves blogtársunk szokott rendszeresen hozzászólni, a 68 nekem inkább oldal kattintásnak tűnik. (Azért is kérdezem, mert anno nálam bő tíz éve nagyon részletes statisztikákat adott a szolgáltató: egyedi IP cím alapjáni látogató, oldalkattintás stb. plusz minden IP címnél jött az utca, és minden, milyen OP-rendszer, milyen böngésző… ez akkor volt például hasznos, amikor Angolában dolgozó brazil orvosnővel csevegtem máshol és a weboldalammal ellenőriztem, hogy kamu-e; nem volt, amint kattintott élőben jött is a „ping”. Aztán valamiért a statisztikák leszűkültek, de nagyon: egyedi látogató, oldalkattintás, de országok már nem, csak annyi, hogy honnan* (térképen) – pl. innen – és mivel, teló, tablet, laptop/gép… és az akkori ingyenes számlálók, amiket telepíteni lehetett a weboldalra, hát a botokat úgy számolták, hogy a kétszeres érték jött ki. 😀
    *Például érdekes volt, amikor orosz tiszt nézette meg a weboldalt és aznap minimum 30 magyar település pinggelt egyet, de nulla orosz; spájzban vannak tényleg. Meg akkor volt érdekes, amikor ismeretlen műholdas szolgáltató… erre az ügyfélszolgálatos amerikai srác annyit mondott, hogy óvatosan, bármiről is szól az oldalam, mert semmi jót nem jelent. 😀 )
    Nem kötekedés!!! Elnézést az off topicért!

  11. 12 – Jövőnk:
    Ezek a számok egyedi látogatót jelentenek. A megtekintések száma ennek kb 4-5-szöröse. De mivel ez egy heti statisztika. El kell osztani héttel, hogy megkapd kb. a tényleges látogatók számát, hiszen valószínűleg minden nap jönnek.

  12. Tibor bá,

    „Honnan veszed, hogy az olvasók tábora eltűnik?”

    Az tűnt fel, hogy 5-10 re csökkent a hozzászólók száma, mindig ugyanaz az 5-10 arc… Maximum 15…
    Régebben több volt, úgy emlékszem.
    Inkább csak elmenni látok embereket innen, akik régen „törzsvendégek ” voltak, kvázi a barátaid ( Gyarmathy, Python stb. sokan mások) azok ma már sehol…. Talán megunták, hogy atlantista ügynököknek hívod őket 🙂 ki érti ezt? 🙂
    Jönni nem nagyon jön új arc, ahogy látom..
    Még az tűnt fel, hogy a 90. szülinapodra ( ami azért nem mindennap van) is alig páran köszöntöttek téged, szerintem ez is jelent valamit, mindegy , nem az én dolgom…

    A látogatók száma amit írsz szerintem önbecsapás, nagy része robot illetve program lehet, mint minden más oldalnál… Nagyon sokkal kell osztani azt a számot amit írsz, hogy „igazi” látogatókat kapjunk.
    Mindegy , ez nem az én dolgom. Szerintem, sokakat taszít az orosz propaganda ( hazugság). Ebből is gondoltam, meg a fentiekből, hogy ez kevésbé menő, azaz csökken a szám.
    Ha nem így gondolod, látod , akkor oké, a te blogod, a te dolgod.

  13. A hmelnickij-i robbantás napján gondolkoztam, hogy pár hónapig nemigen kellene venni olcsó lengyel uht tehéntejet…

    Erre látom a http://www.umcs.pl oldalon, hogy mégiscsak problémák vannak a megnövekedett lengyelországi alfasugárzással.

    FFP3 porálarcot fel, minden ukrán – és lengyel kisgyerekre, szerintem.

  14. Az alfasugárzó anyag por formájában letüdőzve, vagy elfogyasztva elég kellemetlen tud ám lenni…

  15. Hali mindenkinek, a nézettség boncolgatása mián kilépnék – ismét! 😛 – a 89 %-nyi kószák táborából, hogy átálljak a 9 %-os „olykor-olykor” hozzátevők kis csapatába… 😀
    A kérdéseitek lényegét – kik, honnan, mennyien jönnek ide, a blogra – már rég felboncolták, analizálták.
    Pareto elv/principle a kulcsszavak, ha Kugli barátotokat kérdeznétek… 😉
    Mivel a 24 nyelvből, amin a wikilap elérhető, a magyar nincsen ottan… 😛 (érdektelenség…? 😛 ) valahogy csak megoldjátok… 😀
    Tehát: https://en.wikipedia.org/wiki/1%25_rule
    Szenyor Staltz szintén körberágta már a témát: staltz.com/the-myth-of-mass-collaboration.html
    Szándékosan nem tettem oda a link elé a protokolt – ha nem lesz link belőle, akkor kékre meszelést, kopi-pészt huszárkodást javallok… 🙂
    Jó hétvégét, szórakozást és szurkolást! 😛

  16. „KARD
    ·
    Az oroszok lőtték ki a Patriotot, vagy a Patriot lőtte ki az orosz hiperszónikus rakétát?
    Első ránézésre a vita csak a háború egyik ki-ki vitájának tűnik a sok közül, valójában azonban a problémakör megoldása sokkal messzebbre mutat, egészen a Csendes-óceán térségébe, Kína és az USA versengésének színterére. Mielőtt azonban erre kitérünk, röviden emlékezzünk meg az orosz hadsereg csodafegyvereiről a konfliktusban. Illetve inkább azok hiányáról, vagy használhatatlanságáról.
    Oroszország nagyhatalmi státusza odáig tartott, amíg Putyin össze nem törte az illúziót Ukrajna lerohanásával. A világ nagy része (ezen sorok írója is) meg volt róla győződve, hogy az ukrán szuverenitásnak legfeljebb néhány hete maradt hátra. Annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor az oroszok először kikaptak Kijevnél, majd Harkivban és Herszonban is. Az orosz hadsereg legyőzhetetlenségének mítosza szertefoszlott az ukrán sztyeppén.
    Az orosz alapvetően egy gépesített hadsereg, amelynek állandó mozgásban kellene lennie, gyorsan mozgó egységekkel áttöréseket és átkarolásokat végrehajtania, manőverező hadviselésben felőrölve az ellenséget. Már a háború elején kiderült, hogy a doktrínájuk szerinti hadviselésre alkalmatlanok. A logisztika nem tudta ellátni az alakulataikat, a harceszközeik java odaveszett a nyugati tankelhárító rakéták zápora alatt. Az Abrams-gyilkosnak kikiáltott T-14 Armata tankok fel sem tűntek a harctéren, a városi harc királyának szánt BMPT Terminátorok leszerepeltek Szeverodonyeckben.
    A légierejük sosem volt döntő tényező. A légifölényt el tudták érni, de a légtér teljes uralását legfeljebb lokálisan. Az ultramodern Ka-52 támadóhelikopterek tucatjával hullottak a sztenderd nyugati légelhárító eszközök csapásaitól. A Szu-57-es vadászbombázókat leginkább csak az orosz hírügynökségek látták Ukrajna egén, a nyugati légierőnek mattot adó Szu-75 Sakkmatt harcirepülő csak maketteken létezik.
    Itt érünk el a Kinzsal hiperszónikus rakétához, amely az egyetlen olyan orosz wunderwaffe, amit a háború alatt többé-kevésbé folyamatosan láthatunk bevetésen. A marketing szerint a fegyver megállíthatatlan és minden nyugati légvédelem hatástalan vele szemben. Ez komoly állítás és ha igaz, az súlyos stratégiai kérdéseket vet fel az atlanti térségben.
    Képzeljünk el egy fegyvert, ami a hangsebesség tízszeresével repül, 2000 kilométer a hatótávolsága és nem lehet ellene védekezni. Ha ez a fegyver tömegével áll rendelkezésére valakinek, akkor azzal nagyon hamar semlegesítheti az ellenfél haderejének nagy részét, vagy akár csapást mérhet a nukleáris létesítményeire. A rakéta hadrendben tartása már önmagában is stratégiai elrettentő erővel bír, különösen ha atomtöltettel is felszerelhető.
    Az oroszoknak voltak ilyenjei, de nem tömegével. Azokat is elszórták az ukrán játszóterekre, kórházakra és lakótelepekre. Aztán megérkezett a Patriot Kijevbe, a mérkőzés lejátszása pedig elkerülhetetlennek tűnt.
    Mi van akkor, ha egy alapjaiban közel 50 éves nyugati légelhárító rendszer képes elfogni az oroszok szupermodern, a háborúk menetének eldöntésére alkalmas csúcsrakétáját?
    Ha ez bekövetkezik, akkor azzal az utolsó eszközét veszíti el Moszkva, amelyről azt állította, hogy felülmúlja a nyugati haditechnikát. Ezzel végérvényessé válik az oroszok haditechnikai csődje és nem lesz semmilyen mentségük arra a valóságukra, amelyekben 70 éves T-55-ösökre szerelnek csirkehálót, 60 éves T-62-eseket modernizálnak és T-54-es alvázra heggesztenek 75 éves, hajókra tervezett gépágyúkat.
    Oroszország jövőjét ez a technológiai összeomlás végérvényesen megpecsételi. A Kínai Kommunista Párt árgus szemekkel figyeli a háború menetét, hogy levonja a tanulságokat a saját képességeire vonatkozóan. Ezek a képességek pedig szovjet alapokra épülnek. A hadseregének lebőgése önmagában is alárendelt szerepre kárhoztatja Oroszországot Kínával szemben, hiszen itt élőben, a szemünk előtt válik nyilvánvalóvá, hogy a Kreml már semmit nem tud adni Pekingnek az olajon kívül. Ehhez pedig nem kell stratégiai partnerség, elég a jüan és az oroszok a lábhoz igazíthatóak.
    A Kinzsal hattyúdala különösen fájdalmas Kínának. Az amerikai repülőgép-hordozókkal szemben a legkomolyabb (nem nukleáris) esélyük épp a hiperszónikus technológia volt. Ha a Patriot ezt el tudja hárítani, akkor annak az lehet a következménye, hogy alapjaiban kell átértékelniük a csendes-óceáni stratégiájukat.
    A repülőgép-hordozókat pedig még csak nem is ilyenek védik. Ezek a hajókat komoly kíséret követi, melyeknek a feladata nem más, mint a hordozó megvédése rakéták, tengeralattjárók, más hajók ellen. A légvédelemre külön hajókat építenek, melyeket az AEGIS rendszerrel szerelik fel, ez pedig a Patriotnál még fejlettebb is.
    Az oroszok számára tehát az egyik végső haditechnikai presztízs kérdés a Kinzsal és a Patriot csatája. Azt, hogy ebben mennyire állnak jól, talán megfelelően illusztrálja, hogy a szovjet hagyományoknak megfelelően hazaárulással vádolnak három mérnököt, akik részt vettek a rakéta fejlesztésében.
    Na de kilőhető-e a Patriot? A legutóbbi támadásban megsérült egy üteg, de a jelentések szerint működőképes maradt. Ez nem is nagy csoda, hiszen a rendszer moduláris felépítésű. Az egyes alegységei egymástól távolabbi pontokon helyezhetőek el. Adott elemei megsérülhetnek, akár meg is semmisülhetnek, de annak a pótlásával ismét üzemel a védelem.
    A dolog tehát nem úgy néz ki, hogy jön a mindenható orosz rakéta eltalálja a gonosz amerikai légvédelmi egységet és meg van oldva a probléma. Az üteg teljes kiiktatásához akár tucatnyi sikeres találat is szükséges lehet. A hangsúly a sikeresen van. Így ha valaki olyan cikket lát a hazai csinovnyik médiában, hogy a Kinzsal felrobbantotta a Patriot rendszert, akkor nyugodtan mosolyogjon. Ahogy a többi orosz hazugságon.”
    Kard blog FB

  17. Nostradamus: a Kinzsal 3 km/s sebességgel halad, a Patriot radarja pedig 150km-re “lát”. A Patriot reakció ideje 3 másodperc, és utána még kell kb 3-10 másodperc az elfogásra. Ezekből az következik, hogy ha 5 km-nél közelebbről lövik ki a Kinzsalt, akkor a Patriotnak nincs esélye, ha távolabbról lövik ki, akkor jó eséllyel elfogja a Kinzsalt.

  18. 21: Vágyvezérelt, komolytalan bullshit, dagályosan előadva.

    „Az oroszoknak voltak ilyenjei, de nem tömegével. Azokat is elszórták az ukrán játszóterekre, kórházakra és lakótelepekre.”

    Ki az, aki elhiszi, hogy ezt a baromságot bárki is beveszi ?

  19. 21 – Nostredamus:
    Csődöt mondott az amerikai szuperfegyver, nagy bajban az ukránok, eldőlhet a háború
    Origo
    2023.05.19. 17:08
    Az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétaindító-rendszerből összesen 32 lövedéket indítottak útjára az ukránok, de így sem sikerült megakadályozni, hogy az oroszok által gyártott Kinzal hiperszonikus rakéta elérje a célpontját Kijevben – számolt be róla az MWM katonai szakportálra hivatkozva a Lenta.
    A lap kiemeli, hogy a 32 lövedék elhasználásának költsége meghaladja a 96 millió dollárt. A Patriot rendszert az ukránok azért hagyták Kijev környékén, hogy a beérkező orosz rakéták ellen nyújtson védelmet, ez viszont úgy tűnik, hogy nem sikerült.
    Kiemelik, hogy a Patriot rendkívül korlátozott a mozgathatóság tekintetében, ezen a területen még a szovjet korszakban gyártott S-300-as is jobban teljesít. Ez is az okok között szerepelhet, hogy miért nem a frontra szállították az 1 milliárd dollár értékű rendszert.
    A Patriot-rendszer hatástalannak tűnik a Kinzal rakéták ellenForrás: AFP/Sam Yeh
    Május 16-án az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a célzott támadás következtében öt Patriot-rendszert sikerült megsemmisíteni. Az amerikaiak ezzel szemben csak arról adtak tájékoztatást, hogy egy ilyen rendszert ért találat, viszont sikerült azóta megjavítani.
    Volodimir Zelenszkij a történet egy harmadik változatát adta elő nemrég. Ő azt közölte, hogy az ukrán légvédelem az összes beérkező orosz rakétát, összesen 18-at semmisített meg. Sabrina Singh, az amerikai védelmi hivatal szóvivője viszont beismerte, hogy az egyik rendszer valóban találatot kapott, Washington segített az ukránoknak újra harcképessé tenni.

  20. A Kinzhal vs Patriot témával kapcsolatban néhány észrevétel azoknak, akiket nem a keleti/nyugati ócska médiapropaganda érdekel.

    A többiek ne olvassák tovább.

    Több videót/képet is linkelni fogok a mesedélután után.

    I. rész:
    Az első dolog: A Patriot rendszer eddig két háborúban vett részt, mindkét esetben részleges, igen alacsony sikerességi rátával. Az első az 1991-es Sivatagi Vihar hadművelet volt, ahol élesben mutatkozott be az amerikaiak akkori fő légvédelmi rendszere. Az Irak által indított Scud-B rakéták ellen igen alacsony hatásfokú volt a Patriot rendszer, ezt a helyszínen szolgálatot teljesítő magyar (amerikai, izraeli stb.)katonák is meg tudják erősíteni. A valós elfogási arányról nincs pontos információ érthető okokból, de 10-20% körüli érték lehet a valós.
    A Scud-B robbanófeje előre számolható ballisztikus pályaíven érkezik szuperszonikus sebességtartományban – ez tehát nem manőverezik és nem hiperszonikus, ergo jóval „könnyebb” célpont, mint egy Kinzhal.
    A második megmérettetés Szaúd-Arábia és Aramco: az érkező iráni gyártmányú cirkálórakéták és drónok szó szerint átsétáltak a Patriot-üteggel védett területen és telibe verték a finomító tartályait.

    Ezekből azt a következtetést levonni, hogy a Patriot-rendszer ócska igen nagyfokú ostobaság lenne bárki részéről is, erről ugyanis szó sincsen.
    Azt kell tudomásul venni, hogy a Patriot-rendszer alapvetően helikopterek és repülőgépek ellen rendkívül hatékony és kiváló rendszer, de hiába van dedikáltan ABM (anti ballistic missile – ballisztikus rakéta elleni) képessége is, ez inkább csak papíron igaz, ritka esetekben összejöhet, de valójában ez a rendszer nem kifejezetten rakétavédelmi rendszer.
    Az alacsony magasságon és manőverezve közeledő szubszonikus cirkálórakéták és drónok esetében (Szaúd-Arábia és Aramco) pedig a helyzet ugyanaz, mint bármely másik hasonló (pl. SZ-300) rendszer esetében: nem ezek ellen van kitalálva. Az orosz SZ-300 rendszer sem tudna mit kezdeni kis fikányi drónok ellen, jó esetben nem is érzékelik őket.

    Kábé egy hete rendkívüli katonai incidens volt Ukrajna légterében, amit ugyan a média lehozott, tehát nem titkolta, de érdekes módon elmaradt a szokásos üdvrivalgás és ukrán ünneplés. Márpedig nem kisebb dolog történt, minthogy ugyanazon a napon, viszonylag rövid időintervallumon belül lelőttek Ukrajna felett 2 db rádióelektronikai harcra specializált Mi-8-as helikoptert, egy SZU-34-es vadászbombázót, illetve egy SZU-35-ös vadászgépet. Nem semmi trófea egyetlen nap alatt. A lelövések ráadásul – légi harcászat szempontjából – egymáshoz közeli légtérben történtek.
    Innen már nem nehéz kitalálni, hogy 99,99%-ban a Patriot-rendszer dolgozott rá az orosz csúcsgépekre és láss csodát: arra, mire a Patriot-rendszert kitalálták abban tökéletesen működött.
    Innentől kezdve az sem csoda, hogy mély csend volt ukrán oldalon a hangos ünneplés helyett, főleg, mert ezeket a rendszereket nem ukrán sorkatonák üzemeltetik.
    https://24.hu/kulfold/2023/05/13/orosz-lap-csernyihivet-bombazta-volna-a-szombaton-lelott-ket-orosz-vadaszgep/
    (Tibor bá’ légy kedves a #-et a link elől majd eltávolítani. Köszönöm!)

  21. II. rész:

    A 4 db orosz harci repülőeszköz lelövését követően pár napra zajlott le a híres Kinzhal-Patriot incidens, a közvetlen képi és videófelvételek, valamint a közvetett jelek és nyialtkozatok alapján szinte biztosra vehető a Patriot kudarca.

    Előzetesen az ukrán média jelentette, hogy sikerült lelőniük egy Kinzhalt, amit a Pentagon is csak napok múlva és igen csendben „erősített meg”. A probléma ezzel csak annyi, hogy az ukrán videó és képfelvételeken nem a Kinzhal rakéta maradványai láthatóak, hanem jó esetben egy H-22-es cirkálórakéta fejrésze. Nyilván a haditechnikában teljesen laikus olvasóknak aztán tök mindegy, hogy mit mutogatnak, de nem árt tudni: az ukrán média által Kinzhal-ként bemutatott rakétafej nem Kinzhal, hiába állt mellé Vlagyimir Klicsko is személyesen egy szelfi erejéig. Ha valakit érdekel, akkor külön felrakom azt a fotót is, de a lényegen nem változtat: az ukránoknak nincs egyetlen egy fényképes bizonyítékuk sem lelőtt Kinzhalról. Az már csak hab a tortán, hogy pár nappal később a médiában már 6 db (!!!) Kinzhal lelövéséről regéltek, ami azért is érdekes, mert az orosz haderő eddig nem indított összesn 6 db Kinzhalt Ukrajna ellen a másfél év alatt.

    Ezen tovább lépve lássuk azt a bizonyos estét, amiről sok videó és fotó is elérhető a neten és a szakmai fórumokon. A lényeg röviden: elképesztő Patriot indítási sűrűség Kijev felett néhány perc alatt. Ilyet az izraeli Vaskupola rendszer sem művel még akkor sem, amikor tömeges rakétaeső érkezik palesztin oldalról.
    Szakmai oldalról többen „suttogják”, hogy ilyen tömeges indítás csak egy esetben lehet, ez pedig a vészindítás. Ez pedig akkor következik be, ha az érkező támadó egységet nem tudják elfogni és inkább kilövik az ütegekben lévő rakétákat (majd az önmegsemmisítő rendszer jó messze és jó magasan megoldja a kérdést), mert a beérkező támadó fegyver így kisebb kárt okoz, ugyanis, ha egy elfogó rakétákkal telepakolt indítót verne telibe egy Kinzhal, akkor a robbanás a fél környéket lebontaná. Hozzáteszem, így is komoly robbanást detektáltak a becsapódáskor.

    Az incidenst követően az amerikai fél először hallgatott, majd kicsit később elismerte a találatot, majd ezt követően már arról jöttek a hírek, hogy „csak kisebb sérüléseket” szenvedett a rendszer, de az a helyszínen is javítható.
    A valóság 99,99%-ban ellenben inkább az, hogy bizony telibe verték a rendszert, de nem az indítókat, hanem vagy az irányítóközpontját, vagy a lokátorát. (Az üteg térben szét van telepítve, nem egymás hegyén-hátán vannak az elfogók értelemszerűen, de a fő cél mindig a rendszer „szeme” vagy „agya”.)
    Az alig megrongált Patriot komponensről a mai napig egy árva elmosódott fotó sem került elő, ami igen érdekes abban a háborúban, ahol egy kilőtt harckocsit sokszor több oldalról is lefotóznak, sőt, néha átvontatnak más helyre és ott újra fotózzák, növelve a dezinformációt. Tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem láthatunk egyetlen képet sem az alig megkarcolt rendszerről. Talán azért, mert a rendszer célkomponensét valóban telibe kapták és nem nagyon maradt mit lefotózni.

    Videó 1: a becsapódások azon az estén
    https://files.catbox.moe/m6ruh6.mp4
    (Tibor bá’ légy kedves a #-et a link elől majd itt is eltávolítani. Köszönöm!)

  22. III. rész:

    (Tibor bá’-t ismét megkérném, hogy a # jeleket a linkek elől távolítsa el, így egyszerűbben kezelhető a dolog. Köszönöm!)

    Szaúd-Arábia elleni támadás (fénykép) – a Patriot nem védte meg a helyszínt:
    https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/03/2022-03-25T191514Z_617624702_RC2U9T9W57H7_RTRMADP_3_YEMEN-SECURITY-SAUDI.jpg?resize=770,513&quality=80

    A közel 30 db Patriot indítás alig 3 perc alatt:
    https://imgur.com/dSkRXTv

    A sorozatos Patriot indításról videók:
    https://t.me/oroszhirek/12529
    https://t.me/oroszhirek/12531?single

    Fotó:
    https://t.me/oroszhirek/12530?single

    Videó: az ukrán fél által Kinzhal-ként bemutatott roncsok
    https://twitter.com/i/web/status/1656289377129988096

    Megjegyzés:

    Javasolt erős kritikával fogadni az orosz, az ukrán, a brit és az amerikai média hangzatos állításait minden esetben, mert számtalan egyéb dolog azt mutatja, hogy a hazudozásban fej-fej mellett haladnak. A korábbi hozzászólásokban jelzett Kard facebook bloggal és cikkel (véleménnyel?) kapcsolatban pedig annyit, hogy a leírtak fele igaz, a másik fele viszont finoman szólva is nettó tárgyi tévedés, de ezek részleteibe most nem mennék bele.

    Azon azért mindenki gondolkodjon el szimpátiától függetlenül, hogy miért kell immár másodszorra(!!!) is tankokat kunyerálni Ukrajnának Nyugatról, ha minden olyan jól megy arrafelé, mint ahogy a média állítja.
    Sőt, ha a média állításai igazak és az orosz haderő már csak alig-alig létezik, akkor miért van szükség most már az F-16-os vadászgépek és a brit Storm Shadow cirkálórakéták átadására is?

    A félreértések elkerülése végett jelzem, nem értek egyet az orosz háborúval (ezt első perctől kezdve hatalmas hibának tartottam), de nem értek egyet a Nyugat viselkedésével sem, ami még nagyobb bajt hoz a világ fejére. Itt már nincs „jó oldal”.

  23. Nehogy má´valakinek kitörjön a nyelve – egyszerűen csak Kinzsal! Úgy, ahogy Pegasus fórumtárs használta egyedüliként helyesen!

    Igen bírom azt, hogy sok magyar újságíró is az angolból átírt neveket, elnevezéseket használja (és nem csak szláv viszonylatban!), ilyet is láttam valahol: „Tsichanovska” – mintha a magyarban nem létezne „c” betű!

  24. 28 Zsolt
    Na várj, majd ha a Mariskát is olyan németesen Marischkának írjuk… 🙂

  25. Nekem az nem világos, hogy miért akar az ukrán elnök régebbi gyártású F-16-os repülőt, ha a légvédelem már Kijev fölött sem működik tökéletesen? Jó lesz a hírneve a Szuhojokkal folytatott légiharcokban, így majd a Lockheed Martin-nak?

    Honnan fognak ezek a vadászrepülők fel-és leszállni? Ki fizeti majd az üzemóra költségeket?

    Lopakodó műszaki jellemzők nélkül ezek a gépek vajon hamar megsemmisülnek?

    Hogy tudták ilyen hamar (tavaly nyár-ősze óta kezdték a fejtágítást) az ukrán pilótákat átképezni erre a típusra?

    ((Az AEGIS hajókat mikor kezdik óvni amúgy a jenkik?))

  26. 30. Gumihuszár

    A helyzet az, hogy az ukrán légvédelem elég jól működött, az orosz légierő is ebbe szaladt bele a háború első két hónapjában.
    Bármennyire is paradox a helyzet, de az ukrán légvédelem pontosan olyan szisztéma szerint épül fel, mint az orosz, lévén mindkettő exszovjet struktúra. Márpedig amiben mindig is jók voltak a szovjetek, az a rétegzett légvédelmi rendszerük, sőt, igaziból a világ legjobban összerakott légvédelme volt az övék a hidegháború idején (légierőben pedig az USA vitte a prímet).
    További érdekesség, hogy nyugati légvédelmi rendszer az utóbbi időszakig csak mutatóban volt Ukrajnában, tehát az elmúlt másfél év zömét az exszovjet légvédelem vitte a hátán, emiatt nem tudott az orosz légierő nagyon berepülni Ukrajna fölé, mélységi csapásmérés során jobbára csak orosz légtérből indítottak cirkálórakétákat és drónokat.
    Nem véletlen, hogy a Pentagon a mai napig komolyan veszi a komplex orosz/exszovjet honi légvédelmi rendszert, a lopakodó/alacsony észlelhetőségű technológia fejlesztése is ezért kapott prioritást, mivel a 3. és 4. generációs nyugati vadászgépek is hatalmas veszteséget szenvedtek volna egy hipotetikus NATO-VSZ konvencionális összecsapás esetén, ha a Szovjetunió felett kellett volna nagy fegyverterheléssel berepülniük.

    Megjegyzés 1:
    Az 1987-es Mathias Rust-féle moszkvai berepülés és a Vörös Téren történő landolás után is hatalmas urban legend lett abból, hogy simán be tudott repülni Moszkva szívéig, igaz, szegény Rust elmondta/leírta, hogy a finn-szovjet határ átlépése után kétszer is rárepültek szovjet vadászok és kísérték egy darabig, majd leváltak róla és hagyták Moszkváig repülni. Rust története a neten magyar nyelven is elolvasható, csak ez egy kicsit rombolja a jópofa mítoszt, amit akkor köré szőttek.
    Arról már nem mesélt a sajtó, hogy Gorbacsov ezt a történetet kihasználva komoly tisztogatást hajtott végre a szovjet légierő és PVO felső tiszti karában, eltávolítva minden olyan tábornokot, akik addig sem nézték jó szemmel a Kreml peresztrojkáját. Ezt is csak azoknak írom le, akiket a mítoszok helyett a valóság megközelítése jobban érdekel.

    Visszatérve a kérdésedre:
    Az SZ-300PMU1, PMU2, SZ-400, BUK-M1 és BUK-M2 számára egy 10-15 évvel ezelőtti szinten lévő F-16 nem jelent komoly problémát.
    Csak emlékeztetőül: 2018-ban Szíria felett egy BUK-rendszer leszedett egy izraeli F-16-os vadászgépet, amelyik ráadásul nem olyan kategóriájú volt, amint amilyet Ukrajna esetleg kap majd.
    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-43014081
    Ha a leendő ukrán F-16-os vadászgépek bemennek az SZ-300/400 vagy BUk rendszerek EDZ-jébe (effective destruction zone, azaz hatékony megsemmisítési zóna, HMZ), akkor jó eséllyel leszedik őket.
    Ugyanígy veszélyes ellenfelek lehetnek a PVO vadászgépei, első sorban a SZU-30 és SZU-35-ös vadászgépek, pláne, hogy mostanában már RVV-AE/R-77-1 aktív radaros légiharc rakétákkal is fel vannak szerelve.

    Megjegyzés2:
    Azt tudni kell az orosz légvédelemről, hogy ellentétben az USA légi és légvédelmi doktrínájával, az orosz légvédelem (ugyanúgy, mint egykoron a szovjet) a több rétegű légvédelmi rendszerek és a velük párhuzamosan bevetett elfogó vadászgépek kombinációjára épül. Az amerikaiak ellenben a vadászgépekre bízták a honi légvédelmet is, de ez a különbség látszik a két fél légiereje között is: az orosz elfogók földi irányítással vannak rávezetve a célpontra, az amerikai gépeknek viszont sokkal rugalmasabb a taktikai önállóságuk. Eltérő filozófia, eltérő technológiai szint, eltérő rendszerek.
    Nyilván az amerikai légierőnek alapesetben csak a kanadai vagy a mexikói (esetleg kubai) légierő ellen kellett volna fellépniük, gondolom nagy titkot nem árulok el, hogy mindhárom légierő a futottak még kategóriát sem érnék el az amerikai légierővel szemben.
    A szovjeteknek/oroszoknak viszont hatalmas terület felett kell a légvédelmet biztosítani, annyi vadászgép a világon összesen nincsen, hogy az európai, a kaukázusi és közép-ázsiai, a kínai, valamint a távol-keleti/csendes-óceáni légtérben szimplán csak vadászgépekkel tudják megoldani a honi légvédelmet, ráadásul sokkal komolyabb potenciális katonai ellenfelekkel szemben, mint Kanada vagy Mexikó.

    Az ukrán pilóták egy részének átképzése már tavaly óta tart, nem most kezdték el, ergo már egy jó ideje eldöntött dolog volt, hogy mennek majd nyugati vadászgépek az ukrán frontra.

    Az AEGIS rendszerrel felszerelt hajókkal kapcsolatban nincs a kérdésedre releváns infóm, de remélem, a többi azért elég részletes és használható ismeretet adott.

  27. F-16, egy repült órára nyolc óra karbantartást igényel. A karbantartáshoz valószinűleg el kell repülni egy NATO országba, majd vissza ukrajnába. Ha ez az út oda vissza egy óra, akkor egy óra bevetés után 16 óra karbantartás következik.
    Ez viszont nagyon necces. Mert egy NATO országból felszálló gép, ha nem veszi a fáradságot, hogy támadás előtt ukrajnai reptéren legalább restartoljon és csak ezután támadja az oroszokat, majd visszatérjen a NATO ország repterére, akkor ez további eszkaláció a javából. Arról nincsenek hírek, hogy a szervízhátteret kiépítették volna ukrajnában és ukránok végznék a kötelező karbantartást is.

    Talán ez lesz ebben az F-16-ban a lényeg. Véletlen egy NATO légtérben lelőnek egy F-16-ost és, ha a méregkeverk gy akarják már benne is vagyunk a háborúban.

  28. 32. Károly

    Pontosan, most arról ne is beszéljünk, hogy milyen háttér és logisztika kell ahhoz, hogy egy 4. generációs amerikai vadászgépflottát üzemeltess. Nem csak pilóta kell, hanem műszakiak, alkatrészek stb., ráadásul nem az európai SI mértékegység szerint kalibrált és működő fedélzeti rendszerekről és alkatrészekről van szó.
    Ez nem fog konkrét nyugati szakember támogatás nélkül menni, ergo ettől is jelentősen nő az eszkaláció esélye.

    Az utolsó mondatod is így igaz, azt meg külön hozzátenném, hogy 10-15 db F-16 nem csinál nyarat. Elhúzni egy kicsit még a háborút és eszkalálni viszont tökéletes.

  29. Azt gondolom, hogy nem árt meghallgatni Christopher Cavoli amerikai tábornokot sem, aki az Egyesült Államok haderejének európai főparancsnoka és nem mellesleg az orosz hadsereg szakértője.

    Íme a kábé 2-3 héttel ezelőtti szenátusi meghallgatása, magyar felirattal is nézhető:
    https://www.youtube.com/watch?v=_eem5YZma4w

    Előre szólok, sokaknak nem fog tetszeni, amiket mond, de nekik üzenem, hogy ne velem vitázzanak, hanem az amerikai hadsereg aktív állományú tábornokával.

    https://www.portfolio.hu/global/20230427/figyelmeztet-az-amerikai-tabornok-az-orosz-hadsereg-most-mar-nagyobb-is-mint-a-haboru-elejen-611920

  30. 34 – MM:
    Mi (néhányan) pontosan tudjuk ezt, de ehhez nyitott észjárásra van szükség, és ez keveseknek van. Például ezt tapasztalhattuk Gyarmathy esetében, aki egy az egyben átvette a nyugati propagandát, és őszre várta az orosz összeomlást.

  31. 35. Tibor bá’

    Nem akarok senkit sem bántani, nem csak Gyarmathy az egyetlen, egyébként sok más fórumon (még a szakmai fórumokon is) elképesztő viták mennek a mai napig.

    Mivel sok egyéb szempontból is bűzlik itt mindegyik oldal (most csak a háború lejátszástechnikájáról beszélek), így nem formálnék véleményt és nem jósolgatnék arra vonatkozóan, hogy mi lesz ennek a vége, mert azt sem látni tisztán, hogy valójában mi zajlik sokszor.

    Az biztos, hogy a média és a propaganda elképesztő ökörségekkel eteti a világot és tömegeket téveszt meg, amire ráadásul a tömegek vevők is, szimpátiától függően. Csakhogy ez önbecsapás és a vége keserű csalódás lesz.
    Ha mégis jósolnom kellene, akkor azt mondanám, hogy végül egyik oldal sem lesz elégedett, sem az orosz (keleti) párti, sem a nyugati párti. Egyik sem azt kapja majd végül, amit gondolt vagy amit elhitettek vele.

    Egyelőre marad annyi, hogy a legjobb tudásom szerint igyekszem a valós helyzetet megközelíteni és ezen a blogon is ezt közzétenni, természetesen a tévedés joga fenntartva. De bizonyos kérdésekben akkora baromságokkal etetik a világot, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette.
    Akinek meg nem tetszik, amiket írok, az sz@rja le magasról nyugodtan, ne foglalkozzon vele, de ha végül majd csalódott lesz, akkor ne rinyáljon, hogy nem szóltak neki előre.

  32. A USS Gerald R. Ford hordozó a kísérő rombolóival a norvég tengerek felé tart, elrettentésül.
    Majd jól elretten az Orosz Föderáció.
    Csak fokozódik a nemzetközi helyzet az F-16-os repülők lebegtetésével.

    Érdekes nyilatkozatot tett amúgy Biden elnök az európai eszkaláció lépéseiről Hiroshimában a G7 találkozón (Remarks by President Biden in a Press Conference, címmel, **https://www.whitehouse.gov/**).

  33. 37. Zsolt

    Köszönöm a cikket, végigolvastam, nem egyszerű a cikk, de a helyzet sem.

    A Zsolt által feltett cikk több olyan részletet is megemlít, amit hosszú évek során több független forrás is már megerősített, tehát hiteles szakmai véleménynek tekinthető. A hiperszonikus fegyverek ismertetője kimondottan példaértékű, ergo nem egy gagyi hatásvadász írás, ez egyértelmű.

    A lényeg viszont annyi – annak, aki nem akarja végigolvasni az egészet – hogy a helyzet Patriot szempontjából rosszabb, mint eddig hittem/hittük volna.

    Török katonai források is megerősítik, hogy az ukrajnai Patriotok – ráadásul Ukrajnában mindkét üteg a legfejlettebb PAC-3 verzió – kudarcot vallott a Kinzsalok ellen, sőt, előtte nem sokkal a Lengyelországban telepített szintén Patriot PAC-3 és AEGIS Ashore rendszerek ellenére oda is simán berepült egy H-55 orosz cirkálórakéta, ami egyébként két generációval van lemaradva a Kinzsalok mögött. Ennek ellenére sem a Patriot, sem az AEGIS nem csinált gyakorlatilag semmit.

    A NATO zárt ajtók mögött megkongatta a vészharangot, ugyanis a PAC-3 rendszer a NATO légvédelmi rendszerének a gerince.

    A cikk megerősíti a gyanút, hogy a villámgyors tömeges indítás oka valóban vészindítás lehetett, mert mire a Patriot detektálta az érkező célt, már esélye sem volt rádolgozni. Ráadásul nem egy, hanem egymást követően két nagy erejű robbantás detektáltak, méghozzá a vészindításokkal megegyező helyen.

    Megjegyzés:
    Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért nincs még mindig egyetlen fotó sem a „csak kissé megrongálódott, de javítható” Patriot rendszerről. Amit telibe vertek a Kinzsalok, abból nem sok fotózható maradt.

    Tavaly tavasszal egy TU-141-es ukrán drón Romániából érkezve átrepült Magyarország felett és becsapódott Zágrábban. Erre reagálva több katonai elemező is felvetette a NATO légvédelem valós állapotát (R. C. Castel odáig ment, hogy olyan gyakorlatilag nincs is, nem teljesen alaptalanul…), de ami ennél is cikibb, az egy meg nem erősített hír. Ez pedig arról szól, hogy ugyan két (???) Gripen vadászgépet ráemeltek a drónra, de a Gripen(ek) radarja(i) nem voltak képesek befogni a célt. Amiről beszélünk, az egyébként egy jó nagy méretű, több, mint 5 tonnás sugárhajtású szovjet gyártmányú robotrepülőgép az 1970-es évekből, amelyet a legnagyobb jóindulattal sem lehet még csak részlegesen sem stealth eszköznek tekinteni.

  34. 39, Mangamonguz

    Köszi, hogy részletesen válaszoltál a 30. hsz.-ra.
    Ezért kérdeztem, hogy az AEGIS kommunikációs hajóikat mikor kezdik el félteni a jenkik szoftveres szempontból…pláne, hogy a félpótkocsikra szerelt Patriot rendszerelemet is kiütötték a szárazföldön.
    Azelőtt meg #János# írta, hogy egy földalatti nagy mélységű irányítóközpontnak pörköltek oda bemutatkozásképpen szintén a Kinzsal-lal.

  35. 40. Gumihuszár

    Nincs mit, szívesen.
    A másik kérdésedre nem tudok válaszolni, én az amerikaiak helyében több dolog miatt is aggódnék és ez nem csak Oroszország.

  36. Találtam egy jó cikket az F-16 ukrajnai használat esélyeiről:

    #https://threadreaderapp.com/thread/1659757656997871619.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük