(4197) Éghajlatváltozás

Tibor bá’ fordítása online

Az éghajlatváltozás pontosan 70 évvel ezelőtt vált közismertté

szerző: Will de Freitas
(sz: 1933.02.11.)

Már sok mindenhez hozzászoktunk. Az erdőtüzek és az elhamvasztott állatok fényképeihez, az óceánba borjazó jégtakarókhoz, a világ vezetőinek ígéreteire, hogy megfogadják a tudósok „utolsó esély” figyelmeztetését.

40 év alattiak számára nehéz emlékezni arra az időre, amikor nem a szén-dioxid felhalmozódásról, „üvegházhatásról”, „globális felmelegedésről”, „klímaváltozásról”, vagy most „klímaválságról” szóltak hírek.

35 évvel ezelőtt, 1988 hosszú forró nyara volt az a pillanat, amikor a világ vezetői elkezdték a megfelelő jámborságokat szövegelni

Az elnökjelölt (és hamarosan elnökké vált) George H.W.Bush azt mondta, hogy a „Fehér Ház-effektust” fogja használni az üvegházhatás helyett (nem tette). Margaret Thatcher brit miniszterelnök figyelmeztetett egy óriási kísérletre, amelyet „magával a bolygó rendszerével” folytatnak.

Harmincöt év. De valójában 35 évvel ezelőtt, ebben a hónapban 70 évvel ezelőtt figyelmeztettek először a szén-dioxid légkörben való felhalmozódásának veszélyéről.

A szén-dioxid által csapdába ejtett hő vitathatatlan volt. John Tyndall ír tudós (valószínűleg egy amerikai, Eunice Foote munkájára támaszkodva) kimutatta, hogy ez már az 1800-as évek közepén sikerült. Ugyanis Tyndall kísérletet végzett az üvegházhatás demonstrálására.

1895-ben a svéd Nobel-díjas, Svante Arrhenius azt jelezte, hogy a kőolaj, szén és gáz elégetésekor felszabaduló szén-dioxid több száz év alatt felhalmozhat annyi hőt, hogy megolvasztja a tundrát és a fagyos telek a múlté válnak. Munkáját megkérdőjelezték, de az ötlet időnként felbukkant a népszerű folyóiratokban.

1938-ban Guy Callendar angol gépészmérnök azt közölte a londoni Királyi Társaságnak, hogy a felmelegedés folyamatban van.

Ám 1953 májusának elején, az Amerikai Geofizikai Szövetség ülésén Gilbert Plass kanadai fizikus – aki levelezett a Callendarrel – azt ismeertette az egybegyűlt tudósoknak, hogy baj van.

Plass azt mondta, hogy: Az ipari tevékenység nagymértékű növekedése annyi szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, hogy az átlaghőmérséklet évszázadonként 1,5 fokkal emelkedhet.

Ezt az Associated Press és más hírszolgálatok felkapták a hírt, és világszerte megjelentek az újságokban (még a Sydney Morning Heraldban is). Plass figyelmeztetése május 18-án a News weekben és a május 25-i Time-ban is felbukkant.

Az a tény, hogy a világ felmelegszik a tudósok körében nem volt vitatott. De a Plass által a szén-dioxiddal való hangsúlyos jelzés, szemben az olyan versengő elméletekkel, mint az orbitális hullámzás vagy a napfoltok aktivitása, hírértékű volt.

Plass akkor kezdett érdeklődni a szén-dioxid felhalmozódása iránt, amikor a Ford Motor Companynál dolgozott.Megvizsgálta, hogy a szén-dioxid valójában hogyan működik a való világban, nem csak a tengerszinten (anélkül, hogy túlzottan technikai lett volna. Sok tudós elutasította Arrhenius korábbi munkáját azon hamis meggyőződés alapján, hogy a szén-dioxid ott ugyanúgy működik, mint a sztratoszférában).

Plass az 1950-es évek hátralévő részében műszaki és népszerű kiadványokkal dolgozott a kérdésen.1956-ban a Tellus svéd tudományos folyóiratban publikált egy tudományos cikket „az éghajlatváltozás szén-dioxid-elméletéről”, valamint egy népszerű cikket az American Scientistben.És jelen volt az első nagyobb találkozókon, hogy megvitassák a szén-dioxid felhalmozódását.

Eközben a szén-dioxid-elmélet egyre nagyobb teret kapott a tudományos újságírók körében.Az egyik, George Wendt az akkoriban nagy tekintélynek örvendő UNESCO Courierben írta le a leleteket, és 1954-ben ez kivonat került az Irish Times-ba, abban az évben, amikor a brit újságírók elkezdték emlegetni.

1957-ben az akkor új New Scientist folyóirat megemlítette. Az 1950-es évek végére bárki, aki újságot olvasott, tisztában lehetett az alapgondolattal.

Az 50-es és 60-as években amerikai, svéd, német és szovjet tudósok vizsgálták a kérdést.1965-ben Lyndon Johnson elnök még a Kongresszushoz intézett beszédében is ellenőrizte a szén-dioxid felhalmozódását.

Az 1960-as évek végén megkezdődött a nemzetközi együttműködés, bár még mindig csak óvatosan.Például 1969 áprilisában Charles Keeling amerikai tudós, aki a légkör szén-dioxid-koncentrációját mérte egy hawaii obszervatóriumban, felfedte, hogy arra kérték, változtassa meg előadásának címét: „Ha a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid megváltoztatja az ember életét,mit fogunk tenni ellene?”„Megváltoztatja-e a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid az ember környezetét?”

Az olyan klímatörténészek számára, mint én, az 1970-es évek az intenzív mérés, modellezés, megfigyelés és gondolkodás lenyűgöző időszaka volt, amely az évtized végére működőképes konszenzust eredményezett arról, hogy komoly bajok állnak előttünk. Valójában Plassnak sikerült.

Amikor Plass megszólalt, a szén-dioxid légköri koncentrációja körülbelül 310 ppm volt. Ma már 427 ppm-nél tartunk. Évről évre egyre több olajat, szenet és gázt égetünk el, a koncentráció növekszik, és egyre több hő kerül csapdába.

Mire a Plass figyelmeztetése 100 éves lesz, a koncentrációk sokkal magasabbak lesznek. Nagyon jó eséllyel túllépjük a korábban még „biztonságosnak” tartott 2°C-os felmelegedési szintet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

54 gondolat erről: „(4197) Éghajlatváltozás

  1. A levegőben levő széndioxid növényeknek tápanyag. Az összes többi szöveg hülyeség.

  2. Talán nem kellene tiltani a sütőolaj dízelautóba töltését, mellesleg.

  3. 1: Bögözy Jánossy László

    Amilyen gyorsan most változik az éghajlat, az élővilág nem tud ilyen rövid idő alatt alkalmazkodni hozzá.

    McPherson: Vertebrates cannot keep up with ongoing and projected rates of environmental change. Mammals cannot keep up, either. Both of these findings are based on conservative sources. As vertebrate mammals, Homo sapiens therefore falls into two broad categories labeled can’t keep up.

  4. Tiborbá:
    Az első hsz-ban olvasható, a korábbi napok ismeretterjesztő magyarázatai ellenére is az egyértelmű otobaság mellett büszkén kiálló Bögözy-féle, biztosan nem az értelmet képviselő típusú hozzászólások miatt az alábbi javaslatot teszem:
    Egy ilyen típusú hozzászólás után a nick és IP címe kerüljön 5 nap letiltásra. Ezt a tényt egy általad készített sablon hsz. jelezze az illetőnek és a csoportnak.
    Utána írhat, amíg újabb hülyeséget nem pötyög.
    Ha ez megismétlődik, a tiltás ideje összeadódik. Tehát egymás után három hülyeség, már két hét kényszerű szótlanságot eredményezne.

    Szerintem ezzel meg lehetne előzni, hogy meggondolatlanul mindenféle baromságok keringjenek itt. Aki nem értelmes, csak egyszer szól hozzá… Aztán elgondolkodhat, hogy mit mond, mert, ha továbbra is csak hülyeségre telik, akkor jó ideig nem fog hozzászólni.
    Valószínűleg ideiglenesen kevesebb hozzászólás születne, de legalább az ordító félrevezetéseket ki lehetne szűrni így. S különben is, szükséged van ezekre a gondolatokra?
    Az eszem megáll! Többen is elmagyarázzuk, levezetjük neki, hogy nem így van, de mantrálja tovább a ki tudja honnan szedett baromságait, lásd CO2 – növények összefüggésében. Persze fingja nincs, mi az a C3 vs. C4 fotoszintézis, mert azóta sem nézett utána. Ahhoz már kevés, mint mackósajtban a brummogás.

    Bögözy:
    Ha valaki nem érti az atomenergiával kapcsolatos veszélyeket, ott kurva nagy baj van!

  5. 5 – H.Cs.
    Így is rengeteg időm megy el az adminisztrációra. Nem tudok többet felvállalni. Egyszerűbb, ha a hülyeségeket egyszerűen törlöm.

  6. Horváth Csongor!
    ( a tisztelt vagy kedves megszólítást azért elhagyom….)
    Azt gondolom, hogy nagyképűségért és arroganciáért nem kell a szomszédba menned.
    Én többnyire csak olvasója vagyok ennek a nagyszerű blognak, de ezek a te fajta bunkó hozzászólásaid nagyon lerontják ennek a kis „virtuális találkahelynek” a hangulatát.
    Meglehet, hogy sokszor igazad van, de az én meglátásom szerint sokszor téged kellene törölni a hangvétel minőségéből kifolyólag….

  7. 8 – Mm:
    Csongor hangvétele valóban kifogásolható, de mentségére legyen mondva a frusztráltsága, amit egyes hozzászólók minősége provokál. A szükséges türelemre 90 évet kell várni. 😀

  8. Konfár Imre Időjárás meghatározás facebook oldalon megosztott írása: „Az alábbi írás a pártatlan mesterséges inteligencia írta miután levetkőzte a széndioxid mániáját. A feladat az volt hogy írjon fiktív eseményeket ha a hőtranszport leáll. Az évszámokat én írtam bele. Aki felfedez kapcsolatot a valósággal az érzi a problémat, mert a gépnek nincs adata a mai időjárási eseményekről. A hideg ö nem tekinti valóságnak. ennek ellenére egész jól eltalálta a déli száraz időjárást és sok más eseményt.
    2021
    Január: Az északi futoáramlás lassulása miatt az északi-tengeri áramlatok az eddigi átlag alá süllyedtek, és az Észak-tenger nyugati partvidékénél a tengeri jég vastagabb lett. Az Egyesült Királyságban és Skandináviában is hidegfrontok érkeztek.
    Május: Az északi futóáramlás tovább lassult, ami miatt Európa északi része hűvösebb időt tapasztal, míg a déli részeken melegebb van az átlagosnál. Franciaországban hőhullám okozta a legnagyobb bajt, az erős napsütés és a magas hőmérséklet miatt a mezőgazdasági termékek minősége jelentősen romlott.
    Október: Az északi futóáramlás további lassulása miatt az északi-tengeri áramlatok átlagosan 30%-kal alacsonyabbak az előző évi átlagnál. Ennek eredményeként Észak-Európában szokatlanul hideg, míg a déli országokban szokatlanul meleg időjárás alakult ki.
    2022
    Január: Az északi-tengeri áramlatok az előző évihez képest tovább lassultak, és a tengeri jég vastagsága az Észak-tengeren átlagosan 25%-kal nőtt. Skandináviában és az Egyesült Királyságban ismét jelentős hidegfrontok vannak, és a hóviharok miatt több utat is lezártak.
    Május: Az északi futoáramlás további lassulása miatt az Európa északi részén elterjedt a hideg és esős időjárás, míg a déli országokban továbbra is nagyon meleg van. Spanyolországban több mint 40 fokos hőmérsékletet mértek, és az erdőtüzek száma is nőtt.
    Október: Az északi futoáramlás további lassulása miatt a tengeri áramlatok átlagosan 40%-kal alacsonyabbak az előző évi átlagnál, és az Észak-tenger jégtakarója további 30%-kal vastagodott. Az északi országokban rekord hideg volt, míg a déli országokban a szokásosnál is melegebb idő volt.
    Az év elején az észak-atlanti áramlás jelentős visszaesése már észrevehető volt, és az előrejelzések szerint az év végéig jelentősen lecsökkentheti Európa téli hőmérsékletét.
    Januárban a skandináv országokat és az Egyesült Királyságot már érzékelhetően hidegfrontok érték, az észak-európai tél pedig szokatlanul keménynek ígérkezett. A kontinens déli részén azonban meglepően enyhe időjárás volt megfigyelhető, amely különféle növényi és állati életciklusokat befolyásolt.
    Februárban a hidegfrontok egyre délebbre terjedtek, és a közép-európai országokban is súlyos fagyok okoztak károkat a mezőgazdasági termelésben és az infrastruktúrában. Az Egyesült Királyságban számos iskola kellett bezárjon, mivel az intenzív havazás és a hideg időjárás miatt túlságosan veszélyes lett volna a diákok számára az iskolába járás.
    Márciusban az időjárás már egyre kiszámíthatatlanabbá vált, és az Európában megszokott időjárási mintáktól való eltérések növekedtek. Az Egyesült Királyságban például tavaszi áradások kezdődtek, amelyek több ezer embernek okoztak otthoni és közlekedési problémákat.
    Az április meglepetése az volt, hogy az időjárás hirtelen melegedni kezdett. Az enyhe tavasz meggyorsította a növényi növekedést, és az állatok is korábban jelentek meg a téli pihenőből. Az északi országokban azonban még mindig tartotta magát a hideg idő, ami késleltette a mezőgazdasági termelést.
    Májusban Európa több részén szokatlanul meleg volt, és a hőmérséklet jelentős mértékben meghaladta az átlagos értékeket. Ez a hirtelen melegedés azonban nemcsak kellemes időjárási viszonyokat hozott, hanem erős viharokat és szélsőséges időjárási eseményeket is okozott, amelyek károkat okoztak az infrastruktúrában és a környezetben.
    Az első évben az áramlásváltozás hatásai már jelentkezni kezdtek. Az észak-európai országokban az átlaghőmérséklet alig változott, azonban az egyenlítői övben már tapasztalható volt egy jelentős melegedés. Az áramlásváltozások miatt a szárazság és a hőhullámok által okozott aszályos időjárás miatt számos helyen tüzek pusztítottak, különösen az Afrikai Szaharától délre eső területeken. Az aszályos időjárás hatására számos növény pusztult el, és az élelmiszerellátás válságba került.
    Az USA-ban a déli államokban hatalmas viharok és árvizek pusztítottak, míg a nyugati partvidéken súlyos szárazság és erdőtüzek okoztak károkat. Az Egyesült Királyságban és az északi országokban pedig az elmaradt téli hidegfrontok miatt a hóhiány okozott károkat a turisztikai iparban és az energiaszektorban.
    Az első évben
    az áramlásváltozások miatt számos gazdasági ágazat károsodott, beleértve az élelmiszertermelést, a turizmust és az energiasektort. A helyzet további súlyosbodásától tartanak a szakértők a következő években.
    A második évben az áramlásváltozások hatásai továbbra is érezhetőek voltak. Az egyenlítői övezetben a hőhullámok és a szárazság továbbra is okoztak erdőtüzeket és élelmiszerhiányt. Az USA-ban a szárazság továbbra is súlyos problémát jelentett, míg az észak-európai országokban a tavaszi áradások miatt jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában.
    A harmadik évben
    a helyzet tovább súlyosbodott. Az egyenlítői övezetben a hőhullámok és a szárazság miatt egyre több helyen pusztultak el növények, és az élelmiszerhiány egyre súlyosabbá vált. Az USA-ban a szárazság továbbra is tartott, és az erdőtüzek miatt sok embernek kellett elhagynia otthonát. Az észak-európai országokban a nyári hőségrekordok okoztak gondot az egészségügyi ellátórendszernek.
    A negyedik évben
    azonban a dolgok kezdtek rosszabbra fordulni. Az Egyesült Államokban az északi partvidéken komoly aszály alakult ki, amely a mezőgazdasági termelést is súlyosan érintette. A termelőknek egyre nehezebb volt ellátni az igényeket, és a gabonafélék ára emelkedni kezdett. A skandináv országokban pedig egyre sűrűbbé váltak az erdőtüzek, amelyek súlyos károkat okoztak a természetben és a lakosság egészségében egyaránt.
    Az ötödik évben
    a helyzet tovább romlott. Európa déli részén szárazság és hőhullám alakult ki, amely a mezőgazdasági termelés összeomlásához vezetett. A gabonafélék árai tovább emelkedtek, és az élelmiszerhiány miatt egyre több helyen alakultak ki zavargások és polgári engedetlenségi akciók. Az Egyesült Államokban az északi partvidéken pedig egyre gyakrabban fordultak elő szélsőséges időjárási események, mint például hurrikánok és árvizek.
    Az hatodik évben
    a helyzet végül tragikus méreteket öltött. Európa és Észak-Amerika több régiójában is súlyos élelmiszerhiány alakult ki, és a kormányok képtelenek voltak megfelelően reagálni a válságra. A gazdasági válság és a polgári engedetlenségi akciók tovább fokozódtak, és egyre több országban törtek ki zavargások és forradalmak. A globális helyzet instabilabbá vált, és az előrejelzések szerint a következő években további szélsőséges időjárási események és élelmiszerhiányok várhatóak.
    Az esetleges jövőbeli változások elkerülése érdekében a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek sürgősen cselekedniük kell a klímaváltozás elleni küzdelemben. A megújuló energiaforrásokra való áttérés, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése kulcsfontosságú feladatok, amelyekhez a nemzetközi közösségnek összefogva kell tenniük.”

  9. Korrekt számítás szerint 2050 körül jöhet az emberiség totális összeomlása

    #https://24.hu/tudomany/2023/05/15/szathmary-eors-klimavaltozas-evolucio-civilizacios-osszeomlas-interju/

    Csak egy kis olvasnivaló erre az esős napra.
    Persze ha 2050 a totális összeomlás ideje akkor előtte már lennie kell részleges összeomlásnak.Mondjuk 2030-ban. 2030-ig pedig csak kb. 2370 napot kell aludni 😀
    Az már nem is sok. Bár utána még 2050-ig van 20 év .Azért 1-2 év alatt is sok negatív változás tud történni nemhogy pl. 20 év alatt (pl élelmiszerinfláció 1-2 év alatt)

  10. 8: Mm.:
    Felőlem bulvározgathattok… Ha csak erre elég a muníció!

  11. Tèves nem 70 èves jóval koràbbi

    In 1896 Svante Arrhenius calculated the effect of a doubling atmospheric carbon dioxide to be an increase in surface temperatures of 5–6 degrees Celsius.

  12. Téves, jó 2000 éve megírták:

    ” eljön a nap, lángoló, mint a sütő-kemencze, és olyanná lesz minden kevély és minden gonosztevő, mint a pozdorja, és megégeti őket az eljövendő nap, azt mondja a Seregeknek Ura, a mely nem hagy rajtok gyökeret, sem ágat.”

    A többi csak gyenge plágium…

  13. 15 Ez igaz! Csak azt nem értem, mért késik még mindig…

  14. 16: szerinted késik? szerintem tökéletesen pontosan haladunk, az elektronok jobban tudják a fizikát, mint mi itt együttvéve.

  15. 15: És már 2000 éve is azzal hülyítették a népet, hogy
    „Bizony mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, míg ezek be nem következnek.” (Mt 24.34)
    Persze mindig kellően közeli időpontra kell helyezni az apokalipszis megjósolt időpontját, különben nem lehet vele beszaratni az embereket…

  16. 17 Már Pál apostol is meg volt győződve róla, hogy még az ő életében eljön. Aztán itt volt 2012, amiről különböző próféciák szóltak – mint kiderült, hamisak.

    De ha csak az idők jeleit nézzük – már ezer éve is úgy gondolták, hogy olyan bűnös az emberiség, hogy megérett az Apokalipszisre. Ahhoz képest meg hol vagyunk!

  17. 19:
    Lokális nem egyenlő globális! A lokális anomáliák is a glob.felmelegedés következményei.
    Ezt nem fogod fel, sajnos… De nyugi, semmi gond, sokan vagytok.

  18. 20 Az a baj, Csongor, hogy amikor egyetemre jártál, benyaltad a TUDOMÁNY HOAX-ot!

  19. Éppen ez az éghajlat változás: néha nyáron is be kell fűteni, viszont télen egyre kevesebb tüzelő fogy.
    Gyerekkoromban, a 70-es években, mikor már kellemetlen volt a kánikula, az 30-31 fok volt.

  20. 21: Ábel:
    Értem, köszönöm a felvilágosítást!
    Máris rózsaszínben látom a világot…

    Sztem. egyébként a chamtrail tehet mindenről! Amikor meleg van, arról, most meg a hidegben, erről is. Az is lehet, hogy az ukrán frontra „csinálják” a sáros dagonyát Amerikából, hogy ne tudjanak az oroszok előre nyomulni.

    22: Csont:
    Ne aggódj, jövő hét végén már légkondicionálóért fogunk áhítozni…
    S most kellene megnézni, hogy változott -e ebben a hónapban a Föld átlaghőmérséklete, vagy mondjuk az óceánok átlaghőmérséklete kis csúszással, úgy egy hónap múlva, mert ha igen és lefelé, akkor Miskolcziig kell mennem elnézést kérni a sok vízpára miatt!

  21. 24 Dehát csak vicceltem, Tibor bá! Már ironizálni se szabad?

  22. Tételezzük fel hogy mégiscsak lehűlés lenne.Mondjuk nemzetgazdaságilag az is elég nagy szívás lenne ha nyáron is fűteni kellene vagy az év 9-10-11 hónapjában.
    Pl ha megszűnne a kedvezményes rezsi ami előbb utóbb megszűnik és az olcsó tűzifa és a drága feketeszén mégdrágább lenne .Esetleg a temrésátlag is lecsökkenne és megdrágulna az élelem.
    Az emberek csak fűtésre és élelemre költenének.Alapvetően ez is apokaliptikus állapot lenne 😀

  23. 26 Nem lenne semmi gond, ha azt a rahedli pénzt, amit a rezsicsökkentésbe tesz a kormány, nem a pazarlás támogatására fordítanák, hanem arra, hogy a házakat hőszigeteljék, napelemeket és korszerű gépészetet tegyenek a házakba – különösen annak, aki saját pénzből nem tudja megoldani. Ez lenne az értelmes rezsicsökkentés.

  24. 21 Ábel
    Azért ezt egy fizikustól nem várnám! 🙂
    Rólad lemállott amit ott tanultál?
    Időnként úgy tűnik, mintha az egészet a szemétbe dobtad volna…

  25. 28 – Azt hittem, átjön, hogy ironizálok. Ja, így hogy Tibor bá kitörölte a 90%-át, ki lett herélve. Igazából Giannin gúnyolódtam.

  26. Akkor egy bejegyzés erejéig off-topic, hamár mások az előbb szóba hozták a témát…

    „Az apokalipszis ógörög eredetű szó (ἀποκάλυψις), jelentése: feltárás, kinyilvánítás.”
    Forrás: Wikipédia

    Tehát a szó jelentése nem „világvége”.
    Nos, minden az értelmezés kérdése… Ugyebár, a bibliai értelmezés a legközismertebb, majdnem mindenki e szerint tekint e fogalomra és siklik is el felette gyorsan. A hívők hisznek benne, a legtöbbször szó szerint veszik, a materialisták általában legyintenek rá.

    A privát véleményem az, hogy a Biblia önmaga egy összeollózott könyv formába öntött tákolmány, amelyben részlehajlóan vannak benne a tanítások, ezek értelmezése illetve rengeteg dolog nincs is benne, pedig a része kellene, hogy legyen az Újszövetségnek. Ez a dogmatikus keresztény hívők számára persze egy blaszfémia, de ez legyen az ő bajuk! Igazából a vallásokban jóval több a politika, melyek bizonyos történelmi időszakokban rányomta a pecsétét a dogmatikus kinyilatkoztatásokra – az igazi szellemi élet, a transzcendencia rovására. Gondoljunk csak a zsinatokra, döntéseikre stb. Már maga az Ószövetség és Újszövetség egybefésülése is egy szembetűnően bornírt dolog; van valaki, aki nem érzékeli az Ó- és Újszövetség Istenének a szembetűnő másságát?! S ez csak egy dolog a sok közül.

    Ezzel az egésszel viszont egyáltalán nem szándékozom kicsinyíteni Jézus tanait és az Újszövetség az emberi erkölcsre gyakorolt pozitív hatását az emberre, Európában és máshol. Nem erről beszéltem feljebb, nem ezt kritizálom. Csak a félreértéseket elkerülendő… Nincs kedvem senkivel vitába keveredni vallási meggyőződését illetően.

    Na most, van az apokalipszisnek egy más, materialista értelmezése is, ami Magyarországon egyáltalán nem közismert. Ez az értelmezés pedig jóval közelebb áll magának a szónak a jelentésével is.

    Igazából már kétszer fejtettem ki e blogon részletesebben az úgynevezett Idő törvényét. Aki nem emlékszik rá (azaz senki), az esetleg keressen rá valamelyik régebbi bejegyzésemben, mert most újra elmondani az egészet nem fogom.
    Röviden csak annyit, hogy igazából két görbét és azok viszonyulását figyeli ez a törvény: az első egy klasszikus, egyszerű szinuszgörbe, amely a generációváltás gyakoriságának a frekvenciáját jelöli, ami mondjuk egy folyamatosan ismétlődő 25-30 éves időszak. Pontosabban így is meg lehet nevezni: az emberi biológiai idő referenciafrekvenciája.
    A másik görbe a technológiaváltás gyakoriságának a frekvenciáját figyeli, ami az emberi történelem folyamán folyamatosan gyorsul. A gyorsulás az elején igazából szinte nem is létezik, stagnálás van, utána viszont folyamatos és a frekvenciaszint egyre sűrűsödik.

    Amikor e két görbe egy frekvenciaszintet ér el, na az konkrétan az apokalipszis!
    S most mondok olyat, ami hihetetlen és meglepő lesz mindenkinek: rég túl vagyunk ezen az időszakon! Ha kicsit kitágítsuk az időintervallumot, akkor ez konkrétan az 1910 és 1950 közötti időszakot jelöli, amiben ugyebár volt 2 világháború. Ez az az időszak, ami alatt valami az ember történelmi fejlődésben – az Idő törvénye értelmezése szerint – drasztikus változás állt be.

    És még egy fontos kérdés: kinek apokalipszis az apokalipszis?

    A bibliai értelmezés szerinte, természetesen, az egész emberiség számára. Viszont ez is értelmezés kérdése – a fenti, itt leírt értelmezés szerint pedig egyáltalán nem erről van szó! Hanem az úgynevezett tömegbázis alapú-elitista társadalmi rendszer bukását vetíti előre, tehát annak a társadalmi rendszernek a bukását, amelyben az emberiség már jó pár ezer éve él, tényleges vagy kvázi rabszolgaként. Tehát arról van szó, hogy az idő a fent leírt folyamatok miatt kérhetetlenül csavarja ki a kezéből a csúcselitnek a hatalmat, amelyre folyamatosan reagálnia kell, hogy ezt elkerülje – lassítani próbálja az időt (visszafejlődés, azaz ipartalanítási tendenciák, a fejlődés megakasztása és egy bizonyos mederbe való terelése stb.), hogy a tömegeken tovább gyakorolhassa a totális hatalmát. E reakciók egyik fontos része maga a földi lakosság drasztikus depopulációjára való törekvés, tehát az emberi faj nagy részének a fizikai kiirtása.

    Tehát az apokalipszis ideje – amikor a dolgok feltárulnak és kinyilváníttatnak – az emberi ébredés időszaka. Amire a megszerzett hatalmát féltő elit reakciója az emberi élet ellehetetlenítése és kioltása. Tehát, az, amit a Biblia leír apokalipszisként, az annak a következménye, ami lényegében egy fenyegetés ezeknek a gazembereknek a részéről: „Inkább elpusztítjuk az emberiséget, de a hatalmunkat nem adjuk!”.

    Az ő szempontjukból azonban igazából egy nagy bibi van: az idő jóval nagyobb úr, mint az ő teljes hatalmuk. Ellenük játszik, nem pedig velük, s ezért az egyre gyakoribb őrült ötletek száma a részükről; a végjáték szagát érzik és már-már pánikszerűen kell cselekedniük.
    Ennek gyorsuló eredményét pedig mindannyian láthatjuk a mai világban, már aki nem totálisan vak!

  27. 30 Ábel
    Csak azért nem jött át, mert a vallási témákban elég elkötelezettnek tűnsz, ahol nem éppen a tudományon van a hangsúly, azt hittem, ez van mögötte… 🙂

  28. 31. Zsolt

    Köszi a leírást.
    Nagyon nagyon jó. Sok mindent megvilágít a mai érthetetlennek tűnő világunkból.

  29. 31 Zsolt – Ez jól hangzik, csak nem úgy látom, hogy a történelem vagy a jelen eseményei különösképpen alátámasztanák ezt az elképzelést, hogy az idő kicsavarja az elit kezéből a hatalmat.

    Ezzel szemben úgy látom, hogy az I. és II. világháború arról szólt, hogy a háttérerők, (akiket talán leginkább a Szabadkőművességgel lehet egyszerűen azonosítani, bár nem tudom, ez mennyire pontos), teljesen átvették a hatalmat a korábbi uralkodóktól: a császároktól, királyoktól és a nemességtől.

    Azóta ez a réteg csak fokozza a hatalmát. A világ különböző régióiban különböző metodikákat próbálnak ki, a kommunizmustól a kapitalizmusig, mindenféle variációkban, de ahogy a technika fejlődik, az csak az egyre nagyobb és szorosabb kontrolljukat segíti elő. Nem kicsavarja a kezükből a hatalmat, ellenkezőleg: soha nem látott, korábban elképzelhetetlen szintekre emeli a kontrolljukat.

    Én itt tényleg nem látok más kiutat, csak az isteni beavatkozást. Még a társadalmi összeomlást is ők fogják irányítani máskülönben.

  30. 34 – Ábel

    Amit te látsz az, hogy az elit már jóval kevésbé képes a hatalmi folyamatok irányítására, mint korábban, amikor jóval kényelmesebb helyzetben voltak. Ez összefügg az úgynevezett magas- illetve alacsony frekvenciájú hatalomirányítási módszerekkel – régen, mivel az idő lassabban telt (pl. egy gyerekek olyan világban nőtt fel, mint az apja, azt a mesterséget örökölte, amit az apja a nagyapjától, a társadalmi viszonyok stabilak voltak, ez így van értve) az elitnek jóval könnyebb dolga volt: a fajsúlyos hatalmi manővereket úgy is végbe tudta vinni, hogy azok kezdete és az elérendő cél akár emberi generációkon ívelt át. Ez pedig azt jelentette, hogy nem járt súlyos társadalmi feszültségekkel, hiszen a változás relatív lassú volt. Lényegében észrevehetetlen, ami egy hatalmas bónusz az elitek szempontjából.

    Na, ez változott meg drasztikus mértékben, folyamatosan – s elérkezett egy pont, amikor egy generáció alatt a technológia váltás frekvenciája sűrűbb lett, mint az emberi generációk változásának az ideje. S ez mit eredményez? Azt, hogy egy emberöltő alatt fordul, változik a világ nagyot. Az elitnek tehát nehezebb úgy lereagálni ennek az új korszaknak a kihívásait, hogy ne hulljon le a lepel a hatalmi manővereiről – úgy is lehet mondani, hogy hirtelen meztelen lett a király! A dehermetizációs folyamatok kolosszális méreteket öltöttek világszerte, s ez az elit szempontjából már önmagában egy katasztrófa.

    Tehát amit te az elit hatalmának megerősödésének látsz, az lényegében az ő gyors és immár leplezetlen és az igazán finom módszereket nélkülöző agresszív reakcióik, amelyek viszont csak újabb ellenállást, lelepleződést szül, mivel sok embernek világszerte kezd kinyílni a szeme.

    A régi világban a csúcselitnek sokkal könnyebb dolga volt, az embertömegek nyáját jóval könnyebben tudták terelgetni, mint ebben a mai világunkban. Sokkal könnyebb és ezért jóval eredményesebben is tehették ezt.

    A mai helyzet eredménye valószínűleg az lesz, hogy a totális kontroll módszerével próbálják majd megtartani a hatalmát az emberiség felett ezek a „pásztorok”. A módszerek egyre inkább agresszívak lesznek – tehát a közeljövőben csak rosszabb lesz a helyzet; a hatalom egyre nyíltabb erőszakkal fogja próbálni menteni a menthetőt, mármint az ő szempontjukból. Például alapkövetelmény ez emberek lebutítása, ez egy kulcskérdés – s ezt látja az ember, ha igazán megvizsgálja az iskolarendszereket és a médiamanipulációs és egyéb manipulációk sorát világszerte. Ami rövidtávon vár a világra (a Nyugatira mindenképpen!) az a totális korporatív fasizmus, ahol mindennek van ára, de semminek sincs értéke. Az emberi életet is beleértve.
    Ráadásul, ha lesz a világon olyan hatalmi blokk, ahol más utat részesítenek előnyben, akkor ez a durva időszak sehol a világon nem lehet életképes, mert egy más alternatívát felmutató rendszer lesz a követendő példa sok ember számára.

    Ahogy már korábban is írtam, az idő ellenük dolgozik. Hosszabb távon a társadalmi kohéziót erőszakkal fenntartani lehetetlen, ez csak egy ideig lehet működőképes. Az ilyen társadalmi rendszerek a végén mindenképpen összeomlanak. Az Idő törvénye ilyen szempontból kérhetetlen, az elit számára egyetlen út létezik – s nem kizárt, hogy ez már meg is történt néhányszor az emberiség nem publikus, igazi történelmében: a régi civilizáció totális megsemmisítése és az egész folyamat újraindítása egy minden emberi technológiát nélkülöző pontból. Az előző civilizációs összeomlás következtében persze egy mérhetetlenül kisebb, túlélő „emberanyaggal”. Ez az úgynevezett „Total Reset” alternatíva.

    Persze, az természetes, hogy még próbálkoznak a technológia egy bizonyos szegmensének a bevonásával is menteni a helyzetet – itt jön képbe pl. a MI vagy génmanipuláció kérdése. Csakhogy ezekkel maga a csúcselit is egy veszélyekkel teli ösvényre lép, amelynek a vége „a sűrű erdőbe vezet, ahol őket is könnyen megeheti a farkas, maguk is prédává válhatnak”.

  31. Bár igazad lenne, Zsolt! Én sajnos ezt wishful thinking-nek érzem.

    A technológiaváltás frekvenciája tényleg nagyon magas lett, de ez magában foglalja az irányítási technológiákat is. A dezinformáció, manipuláció technikái is egyre finomodnak, és hiába jelenik meg az igazság is, elvész a fehérzajban. Az elit kénye-kedve szerint irányítja az egész emberiséget.

    És hiába vagyunk tisztában egyre többen egyre több mindennel, ettől még nem lesz hatalmunk rá, hogy változtassunk rajta.

  32. „És hiába vagyunk tisztában egyre többen egyre több mindennel, ettől még nem lesz hatalmunk rá, hogy változtassunk rajta.”

    Nem igaz, mert minden csepp számít a tengerben! Az egyén szempontjából meg igazából csak ez számít; ennek a harcnak ugyanis az igazán fontos vetülete az emberi gondolkodást és e feletti ellenőrzés kérdését érinti. Igazából a lelkekért megy a harc – na mindegy, ez a téma túl messze vezet… Erre minden egyénnek magának kell odafigyelnie, de nagyon!

  33. 31. Zsolt
    Nálam az apokalipika persze csak az én értelmezésemben jelenti az ipari civilizáció végét.A googleban rákeresve „szép” képeket lehet látni lángoló városokról , összetorlódott autókról , városi élet végéről vagy romba dőlt iparról , zöldel benőtt városokról nameg
    atombomba felhőkről.
    Valamilyen szinten nem vagyunk rabszolgák senki sem az , mert ha nekem kell pl. autó ami 10 ezer alkatrészből van akkor azt le kell gyártani. Lehet hogy én közvetlen nem veszek részt a legyártásban de ha valakinek kellenek azon szerény dolgok amik egy házban
    és az életében körülveszik (ház, kütyük , autó -nagyjából ennyi) akkor az átlagembernek dolgoznia kell ezért.Ilyen szempontból az ember nem rabszolga csak nagyravágyó.Pl mire lefröccsöntik az utólsó háromezredik alkatrészt is ami körülveszi az átagembert
    (legyen az egy késmarkolat vagy telefonburkolat vagy az autóban lévő pici műanyagalkatrész ) gondoljunk bele mennyi munka…..Ehhez rengeteg ember kell közvetve és közvetlenül. Épp ezért mondom hogy az ember a saját maga rabszolgája az őt körülvevő sok tárgy miatt.
    Nálm annak a kornak a vége jelenti az apokalipszist, amikor megsemmisülnek pl. a gyárak, nincs több rohanás,főnök főnöke meg ilyenek.Amikor visszarendeződik oda a dolog hogy mindenki a maga főnöke és
    annyit ér amennyit előállít magának és gazdag gyártulajdonosok nincsenek de még 5 embert irányító főnök sem. Na persze most egy ilyen világ nem lenne jó ha hirtelen bekövetkezne.
    Viszont megfigyelve a történelmet a fent leírtak talán az 1800-as évekig volt nagyjából jellemző. (mindeki csinálta a maga dolgát és nem uralkodott a másikon) Persze tudom voltak akkor is uralkodók pl. a római bbirodalmban ahol adót kellett fizetni, de
    az más volt.
    Azóta egy más elrendeződés van a vlágban aminek persze azt mondom élvezzük az előnyét.Pl. bemegyek a lidl-be és megveszem azt ami kell.Pl nem kell millió egy dolgot megtanulni elrakni.Pl ,anászbefőtt , lekvár stb….mert
    lassan pl. már én is megvettem a lidlben a diót mert a tavaly leszedettbe belement a zsizsi meg minimális penész jelent meg rajta és nem merem megenni ,Iylen szempontból most élvezni kell hogy bemész pl . a lidl-be és leemelem a polcról a penészmentes diót
    (úgy hogy van diófánk, hát amúgy szomorú ) a baktériummentes tejet vagy azt a szalámit amit viszonylag magas élelmiszerbiztosnági előírások szerint állítanak elő.De nem kell narancsfát ültetnem mert megvehetem a 100%-os narancslevet.
    Szóval ilyen szempontból nemhogy rabszolgák vagyunk hanem urak (még) .Persze ebbe bele sem gondolunk hogy ilyen szempontból mérhetetlen luxus vesz még minket körbe.Macerás lenne mindenfajta élelmet előállítani és ügyelni a tudásra hogy az ne romoljon meg vagy meddig áll el stb…Persze még van olcsó energia addig mehet ez a kb. 20-30 éve kiépített játék.Utánna meglátjuk mi lesz, mert nagyjából 20-30 éve van ez a bevásárlósdi.

  34. 37 „Igazából a lelkekért megy a harc” – néha nagyon mélyen egyetértek veled. Sajnálom, hogy a múltkor beszóltam párat.

  35. 35. Zsolt

    „Például alapkövetelmény ez emberek lebutítása, ez egy kulcskérdés – s ezt látja az ember, ha igazán megvizsgálja az iskolarendszereket és a médiamanipulációs és egyéb manipulációk sorát világszerte. ”

    Még az egyetemeket sem hagyják békén. Olyan szinten lerontották az oktatás minőségét, hogy aki ma egyetemet végez, töredékét sem birtokolja annak a tudásnak, amit 50 éve egy egyetemet végzett ember magáénak tudhatott. Vagyis a cél egyértelműen, hogy a társadalomnak ne legyen be nem avatott művelt fője, azaz irányítója (még a végén elkezdene gondolkodni és fellázítaná a népeket – na ez azért nem hiányzik az „elitnek”). Egy csomó semmilyen szakos, félig funkcionális analfabéta hagyja el az egyetemet. Ami nem hiszi járjon utána. Hogy miért? Hát erről sokat lehetne beszélni.

    És igen Zsolt, a lelkekért megy a harc!

  36. 41 – Bendegúz

    „Még az egyetemeket sem hagyják békén.”

    Engem igazából az jobban felháborít, hogy lassan már az óvodásokat sem fogják békén hagyni.

    Egyébként ezen nincs semmi meglepő, sem újdonság. Az új generáció világképének a formálása mindig is legmagasabb prioritások közé tartozott, az egyik legfontosabb dolog közé abban a tekintetben, hogy elérjék azt, hogy hogyan nézzen ki a világ egy vagy néhány nemzedék múlva.

    A háború és az iskola, az oktatás összefüggéseiről már Szun-ce is értekezett „A háború művészetében” – ha egy ellenségeid gyerekeinek a fejében tudod irányítani a gondolatokat úgy, ahogy azt a te érdekeid szolgálják, már meg is nyerted a háborút ez ellen a bizonyos ellenség ellen. Ilyenkor ez csak idő kérdése.

    S nyugodtan elhiheted, hogy ezekre a dolgokra nem az említett bölcsen filozofáló kínai hadvezér jött rá elsőként!

  37. Az iskolákban próbáltunk tanítani. Senki sem korlátozott senkit, semmivel.
    A szülők, s maguk a diákok váltak totálisan érdektelenekké.
    A jó tanerő már lekoccolt mindenhonnan a megalázó fizetések és körülmények miatt, s ahogy itt is követhető volt a múltkori szavazáson, ez a társadalmat nem nagyon izgatta/izgatja.
    Én kizárólag csak a kormánypropaganda káros hatásait látom a fentieken kívül!

  38. 43 – Horváth Csongor

    Most nagyon diplomatikus leszek: nem értetted meg az egészet, amiről fent írtam. Ezek a dolgok – és ez nem csak az oktatással kapcsolatban igaz! – nem úgy működnek, ahogy ezt te elképzeled, legalábbis a fenti bejegyzésed ezt sugallja, már megbocsáss!
    Nincs minden tanító, tanár, iskolaigazgató, dékán mellé egy ember állítva, aki megmondja, hogy mit hogyan kell tanítani, mert ha nem, akkor dá-dá-dá lesz….

    Itt a fórumon már sokszor szó esett arról, hogy hogy lehet ellenőrzés alá venni a tudást – minden a fogalmak szintjén kezdődik, nyelv, értelmezés, a tudományok kutatások metodológiájához és természetesen utána képbe jönnek a hatalmas ferdítések (jó példa erre bizonyos történelmi események „hivatalos elmesélése”), kvázi bizonyítékok létrehozása, más bizonyítékok, akár találmányok a szőnyeg alá seprése (amelyek nem illenek bele a hivatalos narratívába) stb. A tudomány mai működésének a módja, a fundamentális alaphibáktól a pénzek mozgásáig, rettentő sok minden beletartozik a teljes képbe, mert a tudományos információk (amelyek lehetnek igazad, de lehetnek éppen úgy hamisak is) belekerülnek az oktatási rendszer végkeringésébe (is).

    És igen, a hamis információk létrehozása és átadása messze könnyebb a humán tantárgyaknál, senki sem állítja azt, hogy egy meg egy az nem kettő, vagy hogy alapvető fizikai törvények is hamisan vannak leírva, elmagyarázva. Másrészt viszont ez nem azt jelenti, hogy a reáltudományok terén is minden patyolat tiszta, minden teljesen úgy van, ahogy ezt a mai mainstream tudományos konszenzusosan állítja.

    A tanító utána „csak” átadja a diákoknak azt, ami egyrészt a tankönyvekben van illetve amiről maga is meg van győződve, de ezek információk nagy része is programozott információ, hiába van az ember ezekről meggyőződve, hogy ezek a gondolatok csakis a sajátjai lehetnek (lásd Vágó István esetét Danny Blue-val!). A tanár is szocializáció végterméke, úgy, ahogy az emberi társadalom többi tagja is.

    Egy percig sem becsülöm le a tanítókat, tanárokat! Rettenetesen alul vannak fizetve. A tanári foglalkozás hivatásnak kellene lennie és a jó tanárt magasan az átlagfizetések felett kellene jutalmazni, mint egyes helyeken valóban így is van. Ha jól tudom, erre az egyik legjobb példa Japán. Szerintem a példájuk e tekintetben követendő; én egy pillanatig sem sajnálnám a jó tanároktól a nagy pénzeket és a még nagyobb társadalmi megbecsülést!

    Az irányítási módszerek hihetetlen alapossággal, az emberi természet kiváló ismeretét alapul véve vannak nagyon magas szinten kidolgozva és nagyon-nagyon régóta alkalmazva. Tudom, hogy számodra ezt nehéz elhinni, hogy van egy tényleg nagyon régi, szűk hatalmi réteg, amelynek lényegében ez a foglalkozása; nos, pedig igazából valóban ez a helyzet! S rengeteg idejük volt arra, hogy eme mesterségüket csiszolgassák és generációkon keresztül átadják utódaiknak illetve némely megalapozott esetben beavassanak e tudásukba valamilyen „külsőst” is. Tudom, ezek csak agyament konteók a szemedben, amelynek semmi alapjuk nem lehet!
    Nem akarok erről vitázni, én nem akarom rád erőltetni a nézeteimet, se senki másra. Komolyan nem, tudom, hogy nem is lehetne! És ez nálam rendben is van. Legyen az nálad is rendben, OK?

    Az az én dolgom, hogy úgy gondolom, hogy az a bizonyos nyúl ürege bizony nagyon mély; sokaknak nem is való a mélyére nézni, mert rosszul lennének attól, amit ott meglátnának! Csak egy világ dőlhetne bennük össze, csak egy világ….
    De szerencsére itt a jó öreg kognitív disszonancia, arra mindig számíthat a jó állampolgár! Úgyhogy a legtöbb embernek az ilyen dolgokon kár is agyalni, be kell kapcsolni az RTL Klub híradóját, elolvasni a 444-et vagy a Magyar Hírlapot stb. (ízlés szerint!) és hagyni francba ezt a sok konteós marhaságot! Oszt jó napot!

  39. Zsolt! Azért valld be, Te is olvastad a Kuonichi klán trilógiát, de ha nem, akkor olvasd el!

  40. 45 – Gartai

    Nem olvastam, nem is ismerem, de alkalomadtán utánanézek! Köszi a tippet!

  41. 44 – Zsolt:
    Én időnként felhívom a figyelmet:
    1) Occam beretvájára
    2) Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity (ne keress rosszindulatot ott, ahol a butaság kellő magyarázat)
    3) (saját) Ha esni kezd az eső, összebeszélés nélkül mindenki kinyitja az ernyőjét.

  42. 44 Zsolt
    Én is úgy látom, hogy belegabalyodtál valami látomásba, amit igazságnak hiszel.
    Ezek a folyamatok szerintem nem irányítottak, már ami a fő mozgást illeti, hanem az sok kis egyéni és csoportérdek kaotikus ütközésének végeredményeként kijön, anélkül, hogy bárki éppen ezt akarta volna.
    Mindamellett határozott tendenciája van, mint ahogy a golyó is lefelé gurul, még ha tesz is kitérőket közben.
    A világ eseményei olyan képet rajzolnak, mint egy egy nagy tarka, amorf puzzle, amibe jó fantáziával mindenféle alakot bele lehet képzelni, és mindig lesznek, akik ezt tartják reálisnak, mások meg egész mást olvasnak ki belőle.
    Én azért nem hiszem, hogy az oktatás elsorvadása csupán felső gonosz szándékú népbutítás lenne, miközben ismert, hogy a gazdagabb országok próbálják ellopni másoktól az értékes, magasan képzett munkaerőt, mert még ők is sajnálják rá a forrásokat saját erőforrásból, inkább ellopják másoktól.
    Inkább mocskos rövidlátó politika következménye, amely rövid távon spórolni akar a tömegoktatás költségein, hogy azt másra fordíthassa, miközben azt a látszatot igyekszik fenntartani a választók felé, hogy egyre több ember jut közép- és felsőfokú oktatáshoz.
    Ez az én véleményem.

  43. 48 – hubab

    Jó tudni, hogy ily bölcsen megértetted a világ működésének a lényegét!
    Ha lesznek esetleg kérdéseim, majd engedelmeddel, hozzád fordulok velük.

  44. 49 – Zsolt:
    Nem tudom számít-e, de 48-hubabbal teljesen egyetértek. És persze az én 47-es hozzászólásomat nem értetted meg (mert, hogy nem válaszoltál rá).

  45. 44 „Az irányítási módszerek hihetetlen alapossággal, az emberi természet kiváló ismeretét alapul véve vannak nagyon magas szinten kidolgozva és nagyon-nagyon régóta alkalmazva. Tudom, hogy számodra ezt nehéz elhinni, hogy van egy tényleg nagyon régi, szűk hatalmi réteg, amelynek lényegében ez a foglalkozása; nos, pedig igazából valóban ez a helyzet! S rengeteg idejük volt arra, hogy eme mesterségüket csiszolgassák és generációkon keresztül átadják utódaiknak illetve némely megalapozott esetben beavassanak e tudásukba valamilyen „külsőst” is.” – számomra egyértelmű, hogy így van, csak az a kérdés, kik ezek.

    120 évvel ezelőttig például a Habsurg-házat, vagy az orosz cári családot egyértelműen ide soroltam volna, de mostanra elvesztették a hatalmukat, utóbbiak az életüket is.

    A Rotschildokra gondolsz? Ők is csak néhányszáz évesek, nem? Vagy ezek a családok tényleg az ősidőkre vezetik vissza magukat – a vérvonalukat és a tudásukat? A Judaizmus is csak egy spin-off volt nekik? Meg később a rózsakeresztes-szabadkőműves vonal?

  46. 52 – Ábel

    Néhány itteni fórumtárs tanúsíthatja, hogy például pontosan e kérdésről részletes válasszal szolgáltam privát üzenetekben. Vannak olyan dolgok, amelyekről csak ily módon vagyok hajlandó írni. Az egyik oka ennek például az, hogy néhány mondat az ilyen kérdések megvitatásához túlságosan kevés.
    Bocs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük