(4194) Dollár

Tibor bá’ fordítása online

Menekülés az amerikai dollártól

Szerző: Ted Snider
(sz: 1933.02.11.)

Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.A találkozót megelőzően az orosz médiában megjelent cikkben XI. lelkesedett, hogy „a kínai-orosz kereskedelem tavaly meghaladta a 190 milliárd amerikai dollárt, ami 116 százalékkal több, mint tíz évvel ezelőtt”. Noha a kereskedés elérte a 190 milliárd dollárt, ténylegesen nem mindegyik tranzakció elszámolása történt dollárban.Putyin a kínai médiában megjelent cikkében azt mondta, hogy „növekszik a nemzeti valutában történő elszámolások aránya”. A Kína-Oroszország kereskedelem 65%-a jelenleg az orosz és kínai valutában folyik.

Noha az Egyesült Államok Oroszországot és Kínát tekinti a legnagyobb fenyegetésnek, nem csak Amerika ellenségei menekülnek a dollártól. XI-vel Kínában folytatott találkozót követően Emmanuel Macron francia elnök valószínűleg megdöbbentette és feldühítette az Egyesült Államokat azzal, hogy felszólította Európát, hogy csökkentse függőségét az „USA-dollártól.

Az amerikai Dollártól való menekülésre vonatkozó felhívások nem pusztán gazdaságiak, hanem geopolitikaiak is. Arra szólítanak fel, hogy alakítsák át a világrendet az Egyesült Államok hegemóniájának kihívásával és a multi polaritás támogatásával. A Dollár monopóliuma nemcsak az Egyesült Államok gazdagságát, hanem az USA hatalmát is biztosította. A legtöbb nemzetközi kereskedelem dollárban zajlik, és a legtöbb devizatartalékot dollárban tartják. Ez a dollárdominancia gyakran lehetővé tette az Egyesült Államok számára, hogy ideológiai igazodást diktáljon, vagy gazdasági és politikai strukturális kiigazításokat kényszerítsen ki más országokból. Azt is lehetővé tette, hogy az Egyesült Államok a világ egyetlen országává váljon, amely hatékonyan szankcionálhatja ellenfeleit. A dollár hegemóniája alóli emancipáció egyben az USA hegemóniájából való emancipáció. Az amerikai dollártól való menekülés egy olyan mechanizmus, amely az Egyesült Államok által vezetett egypólusú világot egy többpólusú világgal helyettesíti.

Ahogyan az USA nemrég Kubában, Venezuelában, Afganisztánban, Iránban és Oroszországban is bebizonyította, a dollár monopóliuma lehetővé teszi, hogy nagyon erőteljesen és gyorsan fegyverré tegyék.Az országok pénzeszközeit túszul ejthetik, és szankciókkal kényszeríthetik az országokat a sorba rendezésre.Ennek a hatalomnak a közelmúltbeli demonstrációi sok országot saját sebezhetőségére ébresztettek.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a közelmúltban kijelentette: „Fennáll annak a veszélyre, hogy ha dollár szerepéhez kapcsolódó pénzügyi szankciókat alkalmazunk, ez idővel aláássák a dollár hegemóniáját.”Kifejtette: „Természetesen ez felkelti a vágyat Kínában, Oroszországban és Iránban, hogy alternatívát találjanak.”

És ez pontosan az, ami megtörtént. De nem csak Kína, Oroszország és Irán próbál most kibújni a nyomás alól. Amerika barátai is fontolgatják, hogy elmenekülnek a dollár elől.

A NATO-szövetséges Franciaország is ezt kéri Európától.Az el nem kötelezett országok is vagy beszélnek róla, vagy már csinálják.

India növekvő gazdasági hatalom.És Kínához hasonlóan India is jelentősen növelte kereskedelmét Oroszországgal.India és Oroszország most megkezdte a tárgyalásokat az India és az orosz vezetésű Eurázsiai Gazdasági Bizottság közötti szabadkereskedelmi megállapodásról.A két ország most „előrehaladott tárgyalásokat” folytat egy új kétoldalú beruházási szerződés megkötéséről.Oroszország érdeklődését fejezte ki a „nemzeti valuták és a baráti országok valutái” kereskedelme iránt.India is „nagyon törekedett” a dollár hátrahagyása felé azáltal, hogy „növeli rúpia valutáját az Oroszországgal folytatott kereskedelemben”.India pedig a közelmúltban megkezdte az orosz olaj vásárlását orosz rubelben.

Az USA-dollár hegemóniája is veszélybe került Amerika hátsó udvarán. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök azt javasolta, hogy „egy latin-amerikai valuta létrehozásával” meneküljenek meg a dollár ellenőrzése alól. Miközben Kínában XI-vel találkozott, Lula megkérdezte: „Ki döntött úgy, hogy a dollár lesz a [világ] valuta?” Ezután saját kérdésére válaszolt. Márciusban Brazília és Kína kibújt az amerikai dollár alól azzal, hogy egy-egy bankját bízta meg a brazil reál és a kínai jüan kétoldalú kereskedelmével.

Pakisztán immár saját pénznemében is kereskedik Kínával. Irán és Oroszország elmenekült a Dollártól, és most Riálban és Rubelben számolják el a kereskedelmet. Nemrég bejelentették, hogy kijátszották az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét azzal, hogy bankrendszereiket a SWIFT alternatívájaként összekapcsolták az egymással folytatott kereskedés érdekében. Szaúd-Arábia kijelentette, hogy „nincs probléma” az olajjal az amerikai dolláron kívüli pénznemekben való kereskedésben. Robert Rabil, a Floridai Atlantic Egyetem politológia professzora szerint az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Izrael mind elmozdult az amerikai dollártól.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió megállapodott egy „szakaszos átállásról” a „deviza” kereskedelemről a „Rubelben történő elszámolásra”.

Talán még meglepőbb volt az Egyesült Államok számára a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek március 30-31-i ülésén hozott döntés az amerikai dollártól való függés csökkentéséről.Az ASEAN-t Indonézia, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar és Brunei alkotja.Az ülésen közös nyilatkozat született a „pénzügyi rugalmasság erősítésére a helyi valuta használatával”.De ami a leginkább nyugtalanító lehetett az Egyesült Államok számára, az indonéz elnök, Joko Widodo döntésének magyarázata volt. Widodo azt mondta, hogy a lépésre azért van szükség, hogy megvédjék magukat a „lehetséges geopolitikai következményektől”. Mit akart ezzel mondani?– Legyen nagyon óvatos – magyarázta.”Emlékeznünk kell az Egyesült Államok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra.”

Yellennek igaza volt.Widodo szerint az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni szankciói rávilágítottak arra, hogy mennyire sebezhetőek az országok, ha amerikai dollárokra és külföldi fizetési rendszerekre támaszkodnak.Azt mondta, hogy az ASEAN helyi valutával történő tranzakciós rendszerének alkalmazása a helyi valutákkal való kereskedéshez segítene kezelni Indonéziának azt az igényét, hogy felkészüljön arra a lehetőségre, hogy az Egyesült Államok hasonlóképpen szankcionálhatja.

Nem az EEU és az ASEAN az egyetlen olyan szervezet, amely feltérképezi az USA-dollártól való menekülését. A BRICS egy hatalmas nemzetközi szervezet, amelynek elsődleges célja az Egyesült Államok hegemóniájának kiegyensúlyozása egy új, többpólusú világban. Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából áll, és a világ népességének 41%-át teszi ki. A BRICS is arról beszél, hogy a tagok valutáival, vagy akár egy új BRICS valutával kereskedjenek.

Lula a közelmúltban azt javasolta, hogy „a BRICS-banknak van egy valutája Brazília, Kína, és más BRICS-országok közötti kereskedelem finanszírozására”, hogy az országok ne legyenek kénytelenek „dollárokat kergetni az exportra, amikor saját valutájukban exportálhatnak”.”Alekszandr Babakov, az orosz Állami Duma alelnöke a közelmúltban szintén azt mondta, hogy a BRICS saját valuta létrehozásán dolgozik.

Egy BRICS-valuta kihívást jelenthet a dollárnak a BRICS-országok határain túl.”Mivel a BRICS-csoport minden tagja gazdasági nehézsúlyú a saját régiójában, a világ országai valószínűleg hajlandóak lennének üzletet kötni” ebben a pénznemben – utal a Financial Post egyik jelentése.

Az egyik ilyen régió Afrika.Júliusban Szentpéterváron tartják az orosz-afrikai csúcstalálkozót. Olayinka Ajala, a Leeds Beckett Egyetem politikájának és nemzetközi kapcsolatainak adjunktusa, és a „Semlegesség esete: Az afrikai álláspontok megértése az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban” című könyv szerzője egy közelmúltbeli levelezésben azt mondta nekem, hogy „Oroszország és Kína fő hangsúlya Jelenleg az a cél, hogy rávegyük az afrikai országokat a javasolt BRICS-valuta támogatására.”Azt mondja, hogy „ez a következő konferencia egyik fő témája lesz”. Ajala kifejti, hogy „Afrika fogyasztó kontinens, ami azt jelenti, hogy rengeteg árut és szolgáltatást importálnak.”Azt mondja, hogy „a több mint 1,4 milliárd lakosú Oroszország és Kína meg tudja győzni az afrikai országokat arról, hogy el kell vetni a dollárt, ami óriási csapás lesz az Egyesült Államokra”.

Afrikától Délkelet-Ázsiáig és Latin-Amerikáig, Oroszországtól és Kínától Indiáig, Iránig és Szaúd-Arábiáig az országok feltérképezik útjukat az USA-dollártól való repülés irányába. Az Egyesült Államok hegemóniájából a többpólusú világba való átmenet mechanizmusaként a gazdasági hatások nagyszerűek lennének, de a geopolitikai hatások még nagyobbak is lehetnek.

Ted Snider az Antiwar.com és a The Libertarian Institute állandó rovatvezetője az Egyesült Államok külpolitikájával és történelmével kapcsolatban. Emellett gyakori munkatársa a Responsible Statecraftnak és a The American Conservative-nak. í/i>

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(4194) Dollár

  1. Érdekes ez a cikk: https://www.portfolio.hu/global/20230509/osszerugta-a-port-oroszorszag-a-mentsvarat-jelento-nagyhatalommal-613936
    Arról van szó, hogy dollár/euro helyett rúpiában számoltak el az oroszok felé. Az oroszoknak jó sok rúpiájuk balmozódott fel, de a világpiacon elkölteni nem tudják.
    Hasonló elődordulhat a jüannal, rubellel, harmadik világbéli petákkal. Ez mit jelent? Azt, hogy gyakorlatilag nem konvertibilis, mivel nincs akkora értéke. Indiai piacon el tudnák költeni, de az Oroszoknak nem kell annyi curry Nincs aki beváltana ennyi rúpiát jó áaon, nem éri meg.
    Próbálkoznak, próbálkiznak, de nem fog összejönni, vagy nem eléggé volatilis vagy konverziós veszteségek miatt rohadtul nem éri meg dollár/euro helyett. Kivéve ha az „elvek” előrébb valók a financiális hátrányoknál. De ez nem szokott sokáig tartani .

  2. Ez a cikk most nem a dollár összeomlásáról, hanem arról a tényről szól, hogy a dollár szépen lassan, de biztosan veszít tartalékvauta szerepéből.
    S közben minden papír alapú készpénz is veszít vezető szerepéből, hiszen a készpénz is pénzbe kerül (ráadásul sokszor elég sok pénzbe, akár így tartod jelen infláció mellett a megtakarításodat, akár pl. muszáj így fizetned valamiért)!

    Minato:
    Éppen ezért én azt gondolom, hogy működhetne a dolog, de kizárólag digitális konvertibilis valutával. Ezt viszont a dollárral is meg lehet csinálni, tehát valószínűsítem, hogy előbb fognak ebbe az irányba lépni az USA-ban, így végül a digitális valutapiacot is leuralhatják. Ráadásul úgy, hogy közben megmaradhat az öröme a többieknek is, mert lényegében bármiben elszámolhatnak, hasonlóan, mint ahogyan a Wise, vagy a Revolut működnek, de nem alkalmaznának átváltási költséget, csak és kizárólag virtuális konverziót.
    A platformot és a technikai elszámolás részleteit kell csak kidolgozni hozzá, nomeg megvárni azt a pillanatot, amikor széles tömegek lennének hajlandóak erre átállni teljesen önszántukból. Még az sem kell így, hogy egy új, virtuális pénznemet bevezessenek… Aki elsőként megcsinálja hozzá a mindenkinek tetsző technikai platformot, az lesz a nyerő (mint anno a Facebook a közösségi médiában)!

  3. 4. Horváth Csongor

    Lehetnek akik nem ismerik, hogy ezeket a bankokat milyen tapasztalás hívta életre.
    Angol cég munkatársa Németországban dolgozott és a fiztésének átutalása brutális tranzakciós összegbe került. Hogy ezt elkerüljék,
    írtak egy programot, ami Németországban keresett olyan embereket, akik meg Angliába akartak utalni, szintén brutális banki tranzakciós díjat megfizetve.
    A programot író páros a szoftverük segítségével összehozta a külföldre utalni szándékozó ügyfeleket és berobbant az új banki szolgáltatás. Ma már 20 milliónál több ügyfelük van.

    Mivel minden ország törekszik a kereskedelmi mérlegét egyensúlyban tartani és ez többé kevésbé sikerül is, ezért ténylegesen az országok közötti pénzforgalom az alacsony szaldó miatt minimálisra csökken. Mint a körbetartozás, csak ez vírtuális körbeutalás. Ezzel a rendszerrel eljuthatunk odáig, hogy a világon az összes ország pénznemeinek összessége maga lesz az, ami most a dollár.

  4. 5: Károly:
    Bingó, pontosan erről beszélek.
    Önként és dalolva, egységben tovább a hamburgerzabálás a colafogyasztás és a facebookozás rögös útján! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük