(4192) El Nino

A cikket átvettem a Hu.24-től. A cikk lényegére én már hetekkel ezelőtt felhívtam a figyelmet. A hőmegfutás 2024-ben elkezdődhet.

 

24. HU

Pokolian forró időszak következik

 

(sz: 1933.02.11.)

Erős El Niño kialakulására számíthatunk, ami már idén is a szokásosnál forróbb nyarat eredményezhet, de a bomba várhatóan 2024-ben robban. A világ egy része brutális szárazságot él majd át, Európára és hazánkra forróság és fojtogató pára telepszik, a Föld átlaghőmérséklete pedig jócskán 1,5 fok felett emelkedhet.

Az elmúlt évek sajnálatos tapasztalata, hogy a „meleg nyár” már nem azt jelenti, hogy néhány napig, hétig jobban izzadunk a megszokottnál. A hőhullámok mára hazánkban is rendre meghaladják azt a szintet, amely egészséges az emberi szervezetre, sőt közvetve ezrek idő előtti halálát okozza a forróság. Ha pedig a statisztikákat nézzük, a hőhullámok száma egyre gyarapszik amellett, hogy összességében is melegebbek a nyarak: a mérések 1901-es kezdete óta például 2022 volt a legforróbb Magyarországon.

Reménykedhetünk ugyan abban, hogy az idei nyár majd jobb lesz, elmaradnak a hőségperiódusok, ám a klímaváltozás tükrében ez általánosságban is csupán hiú ábránd. Idén ráadásul egy bolygószinten ható időjárási jelenség kialakulása is arra utal, hogy 2023 minden rekordot meg fog dönteni – az utóbbi hetekben számos híradás számolt be erről az El Niñót nevezve meg „bűnösként”.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa is rendkívül meleg nyárra számít, és úgy véli, 2024 még durvább lesz. Miért? Honnan lehet ezt előre borítékolni, és mi benne az El Niño szerepe? Erről kérdeztük a szakembert.

ENSO: a fiú meleg, a lány hideg

Dél-Amerika északnyugati partjaitól nagyjából Indonéziáig húzódik az a tőlünk nézve messzi-messzi régió, amely az úgynevezett ENSO jelenségen keresztül az egész bolygó időjárását nagyon komolyan befolyásolja. A betűszó kibontva El Niño – Southern Oscillation, azaz El Niño – Déli Oszcilláció. Az oszcilláció váltakozást, ingadozást, eltérést jelent. És hogy tényleg érthető legyen:

Az ENSO a Csendes-óceán hatalmas, több millió négyzetkilométeres felületén kialakuló, tengerfelszíni hőmérsékleti anomália

Az anomália mozgatórugói a mindig keleti irányból fújó passzátszelek. Ha erős a légmozgás, az vertikálisan is „megforgatja” az óceánt, a dél-amerikai szárazföldnek ütközve hideg víz tör a felszínre. Logikusan minél erősebb a passzátszél, annál több hideg víz áramlik fel és annál nagyobb tengerfelszínt borít el a fent említett óriási területen. Amennyiben a szél gyenge, úgy ennek ellenkezője történik, azaz alulról érkező hűtés hiányában a víz felszín hőmérséklete egyre csak emelkedik. Hosszú, akár évekig tartó folyamatokról van szó, ezt a pozitív-negatív váltakozást takarja az ENSO betűszó.

A vízfelszín hőmérsékletét havonta regisztrálják, +/– 0,5 Celsius-fokos eltérésnél még semleges állapotról beszélünk. A pozitív irányban történt, fél fokot meghaladó eltérésnél viszont már létrejön az El Niño-hatás, ugyanilyen negatív változásnál pedig a La Niña. Előbbi Jézusra utalva „a fiú” jelentéssel bír, mivel a jelenség karácsony táján erősödik meg igazán. Ellentéte, 0,5 fokos negatív anomáliánál „a lány”, La Niña jelentkezik.

Túl a másfél fokon

Az elmúlt három évben, pontosabban 2020 májusától 2023 februárjáig az ENSO La Niña fázisban volt, jelenleg pedig semlegesben, ám több mint 60 százalék az esély, hogy júliusra pozitív irányban lépjük át a fél fokot, és elkezdődik az El Niño. Honnan tudjuk? Maga az „ENSO-terület” négy régióra oszlik, az egyes és a kettes egészen kicsi Dél-Amerika partjainál, de maga a folyamat e térségben indul, innen lehet előre jelezni.

Most ott tartunk, hogy a két régió olyan gyorsan melegszik, amelyre még soha nem volt példa. Ez indokolja a média ingerküszöbét is átütő izgatottságot, hiszen a meteorológus szakember szavaival: „történelmi jelentőségű folyamatról van szó, soha nem látott mértékű El Niño kialakulása várható 2023 őszén-telén”. Már az idei nyár is rekord meleg lehet, de a késleltetett hatás miatt valószínűbb, hogy jövőre robban a bomba:

A 2024-es év 1,5-1,7 Celsius fokkal lehet melegebb az átlagnál, míg az eddigi rekord 1,35 fok volt 2016-ban, amely szintén egy erős El Niño-szezon után következett be.

Tettünk róla, hogy így legyen

Hogyan befolyásolja a tengerfelszín hőmérséklete a globális éghajlatot? Minél melegebb a víz, annál intenzívebben párolog, és olyan irdatlan területről van szó, hogy a többlet a teljes földi légkör páratartalmát megnöveli. A vízpára pedig üvegházhatású gáz, a több nedvesség több egységnyi hőt tart vissza a légkörben.

Az eddigi „rekorder” El Niño 2015 őszén vette kezdetét, de csak a következő évre futott fel, a csúcson +2,6 fok volt az anomália, a bolygó átlaghőmérséklete pedig 2016-ban 1,35 fokkal volt a sokéves átlag felett. Ez ideig az volt a legmelegebb évünk. A jelenlegi adatok alapján idénre +2-2,6 fokos anomália szerepel az előrejelzésekben, azonban Molnár László kiemeli, ezt még valószínűleg felfelé fogják korrigálni. A „végállomás” pedig a becslések szerint 1,5-1,7 fokos átlaghőmérséklet emelkedés lehet, minderre több tényből is következtethetünk.

Egyrészt az elmúlt hét évben sem fogtuk vissza magunkat, még tovább emelkedett az üvegházgázok koncentrációja, amelyek hatását erősíti a megnövekedett mennyiségű vízgőz. Másrészt most eleve a bázis is sokkal magasabb. A La Niña rendszerint 0,2-0,3 fokkal téríti el lefelé a Föld középhőmérsékletét, míg az El Nino ugyanennyivel emeli meg. Az elmúlt La Niña szezonban ez csupán arra volt elég, hogy többé-kevésbé az átlagon maradjunk, így a következő másfél évben markáns, 0,4-0,6 fokos melegedésre számíthatunk a 2020-2022 években tapasztalt hőmérséklethez képest.

Forróság, pára, viharok Magyarországon

A következményeket tekintve sok jóra nem számíthatunk. Az ENSO-val érintett területen Dél-Amerikától Ausztráliáig, Kínáig, Indiáig a csendes-óceáni szigetvilágot is beleértve rettenetes szárazságot és brutális hőséget idéz elő egy erős El Niño, de a világ minden pontján komoly hatást gyakorol.

Európában az átlagnál melegebb és csapadékos, fülledt idő várható, a nyarat viharokkal intenzíven tarkított augusztus zárhatja le, majd enyhe, a szokásosnál jóval csapadékosabb ősz és tél követheti idén. A folytatást pedig majd meglátjuk, az anomália tényleges mértékén múlik, de 2024 valószínűleg még rosszabb lesz.

Ugyanez igaz hazánkra is: párás, forró, viharos nyár, majd enyhe, esős tél, a szokásosnál akár 20 százalékkal is több csapadék hullhat.

Összegzésként Molnár László kiemeli, hogy történelmi esemény kapujában állunk. Az El Niño várhatóan egy hónapon belül hivatalosan is „megszületik”, és gyors felfutású lesz, hiszen eleve magasabb globális bázishőmérsékletről indulunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

25 gondolat erről: „(4192) El Nino

  1. EDDIG engem csak annyiban érdekelt ez az időjárási anomália,
    hogy időnként megállapítottam, de qrva melegem van. —
    DE ezek után már most kezd főni a fejem az őszi, főleg a téli
    fokozottan csapadékos időjárástól, a mi ugye télen majd HÓ
    formájában mutatja meg a foga fehérjét. — Jó lesz időben
    gondoskodni valamilyen hóseprő masináról, mert hogy
    havat lapátolni már nemigen bírok, HA MÉG ÉLEK ADDIG —
    A nyarat meg a kertI kádban remélem valahogy átvészelem.

  2. 1: BM.:
    „A nyarat meg a kerti kádban remélem valahogy átvészelem.”
    – Ugye tisztában vagy azzal a ténnyel, hogy ez a szemléletmód és hozzáállás juttatta idáig az emberiséget?!
    Nyugi, a hólapátolást meg fogod úszni. Idén sem kellett…
    Ha jön is nagy havazás, az elsősorban tavasz elején várható, s másnapra-harmadnapra rögtön magától el fog olvadni. Télen inkább eső lesz.

    „párás, forró, viharos nyár, majd enyhe, esős tél, a szokásosnál akár 20 százalékkal is több csapadék hullhat”
    – Mielőtt valaki meglovagolná, a több csapadék a télre vonatkozik (esős telű zóna), nem az éves átlagra! Nyáron majd hiányozni fog ez a mennyiség is.

  3. Már 10-15 évvel ezelőtt is születtek ilyen cikkek, hogy mostmár aztán tényleg nagy baj van, mind meghalunk, stb.

    Aztán csak nem jött. Most sem fog. Ahogy atomháború sem lesz és covid-ban sem fog kihalni az emberiség.

    Egyesek nagy bánatára.

  4. 3:
    Ebben nincs mindmeghalunk.
    Csak az, hogy egyre szarabb lesz az élet, amit eszerint te valamiért észre sem vettél idáig. Na ez fog kicst, aztán majd egyre jobban gyorsulni. s a vége tényleg a hő/sokk.
    De ez az egész csak azért van, hogy addig is tornáztasd kicsit a buksidat… 🙂
    Figyeld a lényeget és az idővonalat! Nagy vonalakban évtizedes határon belül, olvshattál itt a múltban a jelenről. Akkor is sokan azt írták, nincs és nem lesz probléma… Aztán azért csak akadt némi szélsőség, vírus, válság, meg háború.

  5. 3 – Taz:
    A Római klub sokkal korábban (1968) jelezte, hogy nagy baj felé tartunk. Aztán senkik se csinált semmit. Ezért 10-15 éve (ahogy írod) még komolyabb figyelmeztetések láttak napvilágot. De sehol semmi reakció, mert a társadalom hatalmas hányada olyan balfasz mint te magad.

  6. 6. Tibor bá

    Nem, a jelek szerint te vagy a balfasz, aki hosszú évek óta riogat itt mindennel, aztán csak nem következik be egyik nagyívű jóslatod sem. Pedig érezhetően nagyon várod, hogy még a halálod előtt valamelyik megvalósuljon…Nem fog. Se klímakatasztrófa, se atomháború, se covid-ban mindmeghalunk.

    Annyira vicces ahogy mindig toljátok ki az évszámokat…Hogy most aztán tényleg…Ugyanezt mondtátok 10 évvel ezelőtt is, szerinted nem tűnik fel senkinek?

  7. A 20%-al több csapadék jöhet!

    Iszonyú vízhiány van az egész országban, minden cseppre szükség van. A gond csak az, hogy minden ilyen lélegzetvételnyi haladék az érdemi cselekvést késlelteti…

  8. 7: Taz:
    Ostoba módon abból indulsz ki, hogy Te eddig mindezt, amit felsoroltál, megúsztad!

  9. 9: Horváth Csongor:
    Őt legalább nem húzzák le a mocsárba az ilyen teljesen haszontalan, sehová sem vezető gondolatok, Te pedig élsz egy depressziós életet, a jelek szerint már évtizedek óta…

  10. Minél tetemesebbre nő az idő, annál nehezebb belátni, hogy felesleges volt az egész, és hogy valójában jobban járunk, ha mindenestül kidobjuk a kukába ezt a komfortzónát. (sohasem késő, senkinek sem)

  11. 7 & 10:
    Az IPCC köztudottan visszafogott, magyarul túlzottan optimista értékelése szerint is már 2018-ban közölte, hogy a folyamat már visszafordíthatatlan. Ez azt jelenti, hogy a Vég már elkerülhetetlen, csak az időpontja ismeretlen. A most beindult El Nino 2024 végén elég jó előrejelzést fog biztosítani. Ez azt jelenti, hogy kicsivel több mint egy év és kiderül kinek van igaza. A tények ismerete szerinted sehova se vezet. Szerintem pedig értelmes ember iparkodik a tényeket megismerni és alkalmazkodni hozzá. Még egy apró gondolat: Mi a picsának ártok ide évek óta?

  12. „Mi volt előbb isten vagy ősrobbanás” — engem az ilyen témák hoztak ide jó pár éve (a könyvet is olvastam), és nagyon sok, értékes gondolattal találkozhattam itt! (persze a megfelelő szűrőkkel felszerelkezve, főleg a hozzászólások olvasásakor)

  13. A városokban le lehet fedni az utcákat légkondizva, mint Milánóban itt-ott, vagy Dubaiban, ez semmi ahhoz képest ahogy a 19. sz. végégén húsz év alatt kiépült Budapest vagy Párizs.

    *Az ember ipariasítja a planétánk hőháztartását.*

    (ps: Ez a blog egy nagyon jó jegyzettömb a gondolataink rendszerezésére, tovább gondolására. Érdekes olvasni. Congrats.)

  14. Igen sok ember a klímás munkahelyről a hűvös otthonában megy a legmelegebb napokon is és melegben ki sem mozdul így érthető hogy nem érzik a helyzet súlyosságát.
    Eddig bírtam a meleget nyáron sokszor a legmelegebben a kertben ekéztem a paprikát kézzel félmesztelen.Izzadtam és nehéz volt de felért egy fiatalító kúrával.
    Most már 40 felé közeledve nehezebben bírom a meleget vagy az uv az erős nemtudom mert ha kisüt a nap tegnap is olyan diszkomfortérzetem volt, pdig csak 25 fok volt.Mondom mi lesz ha 45 fok lesz?
    A szobám déli fekvésű így a nyári melegben hamar felmelegszik.Eddig olyan hogy nyáron nem tudtam volna aludni talán pár nap volt.Este ajtó kinyit , félmesztelen aludtam.

    Ha más nem lesz lemegyünk a régi pincénkbe ahol nyáron is majdnem fázunk vagy teleengedünk a kútról egy hordót vízzel ami nyáron szintén olyan hideg hogy meg lehet fagyni benne.
    Persze más kérdés hogy a nagy meleget hogyan reagálja le majd a világgazdaság,élelmiszertermelés és az emberi viselkedés (megdrágult élelem miatti nem költekezés, válság, stb..)

    Ha tényleg bejönnek a nagy melegek akkor már úgy vagyok vele hogy veszek egy mobil klímát és bekapcsolom. Lassan olyan lesz mint amikor jön egy vihar nyáron vagy télen egy nagy hóvihar és csak bentről nézzük az eseményeket az ablak mögül 😀
    Jön egy hőhullám akkor : redőnyök le , mobilklíma be -> csak ez épp nem 1 óráig fog tartani mint egy vihar hanem 2-3 hétig. Ha mindez bejön akkor kábé tévé bekpacsol , jeges tea, kóla elővesz és nézzük a tévében a
    melegrekordok megdőlését mert kb. ezzel fog foglalkozni a média éjjel nappal Haha 😀 .Megnézem a kedvenc Bud spencner filmjeim, de ha nagy lesz a baj ugyis tudom hogy a net elé ragadok és olvasok a világban történt nagy hőhullámokról és eseményekről.
    Gyakorlatilag izgalmasabb lesz mint bármelyik katasztrófafilm mert élőben megy majd az adás és tényleg nem tudni a végkimenetelt Muhaha 😀
    Mondjuk nem hűtöm le a levegőt majd nagyon a szobában csak kb. 27 fokra hogy ne foggyon sok áram . Este esetleg kimegyek megnézni hogy hogy pörkölődtek szét a fák meg minden.

  15. 15.
    Sajnos az elektromos és vízhálozat nem fogja sokáig bírni az extrém hőt és az extra terhelést.

  16. 10: Tamás:
    Miből állapította meg a doktor úr, hogy depressziós volnék?
    Azért, mert nem hagyom, hogy vágyvezérelt csacsiságoktól harsogjon minden?
    Mert merek és tudok értelmesen hozzászólni, depressziós lennék?
    Tudod az a szörnyű, hogy bármilyen témában megkapjátok a magas labdát, vagy megnémultok, vagy toljátok a gyenge kis személyeskedéseket!
    Persze, hogy az ember legyint és lesajnál…
    Attól még én idehaza kifejezetten jól érzem magam, max. jó időre megint elkerülöm az ilyen embereket, pontosabban az általuk létrehozott, valóban roppant kellemetlen szituációkat…

  17. Az emberek tudatáig nem jut el a visszacsatolás hátrányos hatása 2024-ben fogjuk megtapasztalni igazán a földi poklot. Innentől fog beindulni a nagyon rázós élet,egy nagyon markáns földfelszíni vulkán kitörés segíthet pár évvel,de ez nagyon bizonytalan.

  18. 2./ Horváth Csongor.
    „” Ugye tisztában vagy azzal a ténnyel, hogy ez a szemléletmód
    és hozzáállás juttatta idáig az emberiséget?!””
    HUHhhh, most hogy mondod, Mea culpa … meg hamu a fejemre
    stb, stb. — Mi gyarló emberek többed magammal jól kiszúrtunk
    az emberiséggel. — Ki mertük rakni kádjainkat a kertbe ahelyett,
    hogy afenntartható fejlődés érdekében alapanyagként
    visszajuttattukvolna a termelésbe. — Ráadásul élvhajhász módon
    nyaranta több tízmilliónyi vizet párologtattunk el. —
    MEGBOCSÁJHATATLAN !!!

  19. 16 Benedekelek
    Idén nagy áramszünetekre még nem számítok.Pl tavaly felénk egész évben kb fél óra volt az is csak vihar miatt.A nagy áramszünetek még váratnak magára.De ha lenne is akkor kell egy generátor és arról menne a klíma
    amit még nem vettem meg.Pl klímát bekapcsolnám délután 3 órától este 7 óráig és csak picit hűtenék.Azért 2 hónapt ki lehet bírni pár 10 liter üzemanyaggal.
    Víz: Felén vízhiány sem volt.Olyan helyeken van ahol agglomerációban betelepült milliomegy új ember és a régi hálózat nem bírja a megnövekedett fogyasztást.

  20. 7,9,10
    Általában két fajta ember van akikkel találkozom .Van aki azt mondja hogy nem lesz baj a klímával belátható időn belül van aki meg azt hogy elhiszi nekem hogy akár 2026-ban már vége.(Na meg van olyan embertípus is akinek nincs véleménye annyira buta :D)
    Én pl nem depresszióban várom a klímaösszeomlást.Teljesen nyugodt vagyok,sőt jobb is tudni hogy nemsokára gebasz lehet (feltételes mód).pl. teljesen felesleges nagyobb házfelújítási projectbe kezdeni legyen akár egy szigetelés vagy bármi.
    Szóval én inkább izgalommal várom a jövőbenni eseményeket ami amúgy meg legjobb bármelyik film évadnál mert tényleg nem tudni mi lesz.Eddig persze az volt minden „évadban” hogy majd most jön a gebasz és mégsem jött de talán ezért is izgi mert
    mindig van érv hogy jöhet a baj.

    25 éve az utcánkban belehajtott egy audi az árokba és megtört .Gyerekként mint katasztrófaturista néztem az ablakból a kivontatását és a letört műanyagelemeket.Akkoriban nagy látvány volt.Ma egy ilyen vagy egy összetört kamion már semmi mert úgyis tudjuk hogy
    kivontatják , elviszik a beborult kamiont és kifizeti a fuvarozó cég tulaja azt a 8 millás kárt ami neki általában zsebpénz.Így ma egy ilyen esemény semmi.Na de egy klíma megfutás ami az egész emberiséget érintheti az már nem semmi és tényleg látványos lesz/lehet pl. egy kamion az árokban-hoz képest 😀 Persze geológiai szempontból a föld megsülése és az élet eltűnése semmi pl egy feketelyukhoz vagy egy csillag halálához képest. De a legnagyobb esemény/kár mégiscsak a klíma megfutás lehet amit élőben nézhetünk mint geoloógiai esemény 😀

    Igazából nem tehetünk semmit úgyis úgy lesz ahogy lesz.csak követni tudjuk az eseményeket persze mondhatja valaki hogy megkeseredett világvégevárók vagyunk de nem.Ez is egy ugyanilyen hobbi mintha pl. valaki
    videójátékokon játszik vagy sorozatokat néz vagy akármi.Van akiknek izgalmas van akinek nem.
    Tulajdonképpen az emberiség összességében egy nagy fasz.Nézzünk körbe hogy összességében mennyire aljasok lettek az emberek egymással akár csak 20 ével ezelőtti állapot hoz képest.Persze lehet mondani hogy a gazdagok és a top 100 ember tehet mindenről de NEM.
    Igazából mindenki kiveszi a részét ebből legyen csak pl. egy magasabb vezető : pl több pénzt keres többet költ , nagyobb az ökológiai lábnyoma.De én is szemét vagyok mert pl megveszek cuccokat, van automata mosógépem, autóm stb…
    Minden ember tehet erről nincs kibúvó hogy csak a gazdagok.Pl. az erdélyi önfenntartók szintjén kellett volna maradni mindenkinek.Aki ettől eltér az bűnös ilyen szempontból.Ja persze nem jött be senkinek sem az az életforma mert milyen vonzó volt a városiasodás anno.

  21. 19:
    Nem a kádadra, vagy a saját élethelyzetedre tettem megjegyzést, hanem arra a megállapításra, ami csak a saját kilátásaidat veszi számításba, mintha utána senki sem létezne tovább…

    A mea culpa arra vonatkozna, amivel ki-ki arányosan kivette anno a részét a széntelepek kibányászása és elégetése, majd az olaj féktelen felhasználása kapcsán, miközben fittyet hánytak minden értelmes figyelmeztetésre, ami a jövőről szólt, elódázva, majd ellehetetlenítve a köv.generációk cselekvési és túlélési lehetőségeit.

  22. Teljesen felesleges sopánkodni. Akár milyen óvatosan élne is az emberiség, legfeljebb lenne még 1000 évünk, vagy hasonló, de előbb vagy utóbb az út végére érnénk.

  23. 23 – ha még ezer évig fenn tud maradni az emberiség, akkor semmi okot nem látok arra, hogy utána ki kellene pusztulnia.

  24. Ma várható az idei év eddigi legnagyobb vihara.Kinéztem már mocorog a légkör , a fák lombjai enyhén mozognak.Indul az El nino viharest . Kezdés : este 8 óra. Első sor: déli országrész
    A viharest közben tombola is várható.
    Nyeremények:
    -200 db háztető ingyenes lebontás
    -400 db autó karosszéria alakítás
    -1000 darab ingyenes fakivágás
    -egyéb viharkárok 100 millió forint értékben
    Muhaha 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük