(4189) Helyzetjelentés

Tibor bá’ fordítása online

 

Helyzetjelentés: Kétségbeesett támadás – Nincs párbeszéd – Társadalmi összeomlás.

(sz: 1933.02.11.)

Április eleje óta, amikor a Pentagon tájékoztató diákjai az ukrán hadsereg helyzetéről az Internetre „kiszivárogtattak” a nyugati médiában a sokat vitatott ukrán ellentámadásról szóló írások borúsabbá váltak. Három nappal ezelőtt a London Times egy írással szolgált ebben a kategóriában:

Ukrajna még nem áll készen a nagy offenzívára, de nincs más választása. Kijev be van zárva egy tavaszi, vagy nyári lépésre, annak ellenére, hogy olyan gyorsan használja el a lőszert, hogy azzal a Nyugat nem tud lépést tartani. Szerencsére Oroszország is kifogyott az ötletekből.

Miközben az ukránok gyorsan igyekeznek alkalmazkodni a 230 új és felújított nyugati harckocsihoz, és 1550 páncélozott járműhöz, még mindig hiányzik nekik a megfelelő légvédelem egy nagy offenzív hadművelethez. Ugyanis, veszélyezteti őket az orosz légierő. Nyugati védelmi források is bizonytalanok abban, hogy a magas rangú parancsnokok, valamint katonáik a helyszínen képesek-e alkalmazkodni az új rendszerekhez.

Kijevnek azonban nemigen van más választása, mint egy nagy tavaszi vagy nyári offenzíva beindítása. Vezetői egyre inkább beskatulyázódnak. Ahogy egy amerikai védelmi tisztviselő fogalmazott: „Az ukránok a múltban Putyin mellett minket is megleptek, de most sokkal kevesebb mozgásterük van, amit az oroszok tudnak.”

Zelenszkij elnök nagy szakértelemmel irányította a Nyugatot, de támogatásának fenntartásához be kell valamit mutatnia, amit washingtoni bennfentesek ízléstelenül „a befektetés megtérülésének” neveznek.

Zenemszkijnek a belpolitikát is egyensúlyoznia kell.Az olyan vész madarak, mint Kyrylo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke, megakadályoznak minden érdemi tárgyalást, noha a kormány egyes tagjai úgy gondolják, hogy itt lenne az ideje.Egy kijevi nyugati diplomata „szürreális párhuzamos tapasztalatot” írt le, amikor beszélgetőpartnerei „egyik este megbeszélik a tárgyalások lehetséges formátumait”, majd másnap a nyilvánosság előtt „kiáltják, hogy Oroszországgal nem lehet tárgyalásokat folytatni”.

A háború alatt Kijev először felégette a reguláris hadseregének személyi állományát.Ezután nagy mennyiségű szovjet kori felszerelést kapott a Varsói Szerződés egykori tagjaitól, amit felégetett.Mostanra „nyugati” fegyvereket kapott egy második hadsereg számára, amely nagyrészt mozgósított, kevés katonai tapasztalattal rendelkező civilekből állt.Miután az ellentámadás lefutott, az eredménytől függetlenül a második hadsereg nagyrészt megsemmisül.Nem lesz több anyag és személyi állomány egy következő hadsereg számára.

Ezzel szemben az orosz hadsereg nagyrészt sértetlen. Mondja ezt Cavoli tábornok, az Egyesült Államok európai parancsnoka:

Az orosz szárazföldi erők jelentős veszteségeket szenvedtek Ukrajnában. E kudarcok, valamint a felszerelés- és hadianyag-készleteik csökkenése ellenére az orosz szárazföldi erők még mindig jelentős képességekkel és kapacitással rendelkeznek, és továbbra is képesek veszteségeiket regenerálni.

Oroszország továbbra is félelmetes és kiszámíthatatlan fenyegetést jelent, amely a belátható jövőben kihívás elé állítja az Egyesült Államok és Európa érdekeit. Az orosz légi, tengeri, űr-, kiber- és stratégiai erők nem szenvedtek jelentős leépülést a jelenlegi háborúban. Sőt, Oroszország valószínűleg újjáépíti jövőbeli hadseregét egy jelentős és erősebb szárazföldi haderővé. Oroszország hatalmas raktárkészletet tart fenn telepített és nem telepített nukleáris fegyverekből

Oroszország katonai modernizációs programot folytat, amely a fejlett hagyományos, hibrid és nukleáris képességek sorát helyezi előtérbe a Nyugat kényszerítésére. Ezek a fegyverek aszimmetrikus fenyegetést jelentenek a NATO számára, akiket új kihívások elé állítják.

Még nyitott kérdés, hogy az ukrán ellentámadás megkezdődik-e, és mikor. Az időjárás a fő tényező:

A tavaszi esőzések idén a szokásosnál sokkal intenzívebbek voltak. Az elmúlt hetek heves felhőszakadásai Zaporizzsjában sűrű levessé változtatták a csatateret.

„Szokatlan tavasz volt” – mondta a dandár egyik parancsnoka. – Még soha nem volt ennyi eső.

Természetesen felmerül a lőszer kérdése is.Ukrajnának már most  hiányzik elegendő számú tüzérségi töltet.Minden nap többet használ fel, mint amennyit kap, és amit kap, az több, mint amennyit a „nyugat” elő tud állítani. Az ellentámadás a megmaradt lőszert elfüstöli.Akkor mi van?

A brit védelmi minisztérium ajánlatokat kér az iparágtól néhány konkrét felszerelésre. Ezek között megtalálhatóak a harckocsikhoz való aknatörő felszerelések.

A körülbelül 40 tonnás szovjet tankok lényegesen könnyebbek, mint a „nyugati” harckocsik, amelyek tömege elérheti a 70 tonnát. Az újonnan leszállított Leopárd és más tankok nem tudnak áthaladni a tipikusan ukrán hidakon anélkül, hogy azokat ne rongálnák meg súlyosan. A szükséges infrastruktúra és támogató berendezések nélkül a „nyugati” harckocsik nagyrészt használhatatlanok. Ilyen felszerelés nélkül nem igazán lehetséges ellentámadást indítani a megedzett orosz védelmi vonalak ellen.

De várni sem lehet.Nemcsak Washington és az ukrajnai háború támogatói gyakorolnak rájuk nyomást, hanem állandóan fennáll az orosz csapások veszélye is a felhalmozott készletekre.Minél tovább tartózkodnak a felkészülési területen, annál nagyobb az esélye, hogy felderítik és megsemmisítik őket.

Az elmúlt két hétben Oroszország a Herson és Pavlograd régióban megsemmisítette az ukrán légvédelem nagy részét.  Ezeket a rendszereket nem lehet helyettesíteni.

Ennek ellenére a brit védelmi minisztérium azt hiszi, hogy a háború még néhány évig folytatódik.

100-300 km hatótávolságú rakéták szállítását kérik az  ukránok, amelyek szárazföldi, tengeri vagy légi kilövésre lennének alkalmasak, és amelyek terhelhetőség 20-490 kg lenne.

Ennek a kérésnek a zárónapja május 4. Ha véletlenül van néhány rakéta a közelben, vagy ha sikerül előállítani azokat, akkor még két napod van az ajánlat megtételére.De reálisan az ilyen rakéták lehető legkorábbi szállítása valószínűleg 2024/25-ben lesz.Kíváncsi lehetsz, hogy Ukrajna ott lesz-e még akkor is.

Yves Smith az az ellentámadás lezajlása utáni a tűzszünet esélyeiről tárgyal. Úgy találja, hogy Oroszország nem valószínű, hogy beleegyezik anélkül, hogy jelentős engedményeket ne kapna:

Nem értem, hogyan jutnának el bárhová a béketárgyalások. A vészmadarak még mindig a vezetőülésben ülnek, és vagy visszautasítják a tárgyalásokat, vagy előfeltételeket állítanak fel. Emlékezzünk vissza Oroszország korábban elutasított előfeltételeire. Még ha most bele is mennének, nagyon nagy az esély, hogy a Nyugat kezdeti követeléseit, például az azonnali tűzszünetet elutasítanák, vagy gyorsan ellen követeléssel

állnak elő: „Csak ha felfüggeszti a szankciókat”. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz visszacsatolás a csatornán, de ne várd, hogy messzire menjen.

Mindezek ellenére jótékonyan tételezzük fel, hogy a Nyugat valóban felkéri Oroszországot, hogy tárgyaljon.Hacsak a kérés nem nyilvánvalóan elfogadhatatlan módon történik, Oroszországnak eleget kell tennie.

De nem értem, hogy ez hogyan megy végbe, amíg a nyugati vezetők valóban be nem vallották, hogy Oroszország nagyszerűen tartja magát, és nincs jó oka a leállásra, amíg nem igázza le Ukrajnát.

Oroszországnak pedig csak annyit kell tennie, hogy érdemben szabotálja a tárgyalásokat, hogy elővegye azt a követelést, amelyet Putyin a 2007-es müncheni biztonsági konferencia óta különböző formákban megfogalmazott, vagyis a biztonsági garanciákat.

Ki adja nekik?A Minszki Megállapodásokkal kapcsolatos kettősség vidám francia és német beismerése azt jelenti, hogy egyetlen NATO-államban sem lehet megbízni, kivéve talán Törökországot (és ha Erdogan túléli, valószínűleg túl közel kerül Oroszországhoz ahhoz, hogy elfogadható legyen).Az USA-ban egyértelműen nem lehet megbízni.Kína nem lenne elfogadható, és nem is alkalmas a szerepre (nem szárazföldi hatalom, és nincs jelen a helyszínen).

Tehát hacsak nem történik néhány rendkívüli esemény (és Taleb arra figyelmeztet, hogy erre nincs sok esély), továbbra is az áll fenn, hogy Oroszország a háborút választja, amíg nem szab ki feltételeket Kijevre.

Eközben Ukrajnában a társadalmi-gazdasági helyzet egyre rosszabb:

A zálogházi forgalom az ukrajnai növekvő szegénység válságát szemlélteti, amelynek valósága ellentétben áll Kijev éttermeinek és bárjainak felszíni nyüzsgésével, ahol gyakran nehéz asztalhoz jutni, miközben sokan bizonytalan életet élnek.

Ukrajnában, 2022-ben a szegénység 5,5%-ról 24,2%-ra nőtt, ami 7,1 millióval több embert taszított a szegénységbe, aminek a legrosszabb hatást a vidéki falvakban észlelhető, derül ki a Világbank friss jelentéséből.Mivel a munkanélküliség nem hivatalosan 36 százalékos volt, az infláció pedig 26,6 százalékot ért el 2022 végén, az intézmény kelet-európai regionális igazgatója, Arup Banerji arra figyelmeztetett, hogy a szegénység szárnyalhat.

Sztyepanov a Kincsem ablaka mögött leírja azokat a nehézségeket, amelyeket még azok is átéltek, akiknek van munkájuk. „Mindennek felment az ára. Az élelmiszer a legdrágább, aztán az autók üzemanyaga. Néhány dolog 40-50%-kal emelkedett. „A háború előtt a feleségem a szupermarketbe járt vásárolni, és 200 hrivnyába került, most ugyanez a bolt 400-500.”

Az Ukrajnának „nyugat” által biztosított dollármilliárdokat és eurókat lefölözik azok, akik Kijev díszes éttermeibe és bárjaiba látogatnak. Azoknak, akik nem vesznek részt a kenőpénz-fogadó körökben, hozzá kell szokniuk az éhezéshez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(4189) Helyzetjelentés

  1. Ukrajnának nehéz dolga van, ne legyenek kétségeink. Dávid és Góliát. Oroszország ürügyet kerese a szélesebb körű mozgósításra, a tegnapi „saját zászlós” „támadás” a Kreml ellen is ez, senki sem látta a drónok roncsait, Moszkva légvédelme pedig magas szintű. Remélem mindenki tudja, hogy az előre beharangozott, hónapokig szellőztettett nagy támadások eredménytelenek lesznek, mivel „Az elg. is hallja!” – erre fel kell készülni. Vagy nem lesz, vagy kudarcba fullad. Nincsenek kétségek. Nagyobb áttörés csak széles spektrumú, NATO erők tudnának elérni, nagy számú taktikai atomfegyver bevetésével – de ez már más tészta.

  2. A „globaltimes” szerint, ami a (kínai kormány egyik szócsöve) a helyzet elmérgesedéséhez vezetnek az ukrán politika terrorcselekményei.

    Ez az év döntő lesz azon meghatározó EU országokban is – nemcsak az ukrán csatatéren – ahol többpárti koalíció van, ill. az európai utcai zavargások szempontjából is.

    Vajon az EU jogvédő szervezetei mikor tiltakoznak majd, hogy amíg az ukrán munkavállalók a zaporozsjei körzetben a logisztikával erősítik az állásaikat, addig miféle törvényt készített elő a Verhovna Rada a BlackRock-kal egyetértésben nekik – a háborús vészhelyzetre hivatkozva?

    (Szerencse, hogy nem az Orosz Fegyveres Erők Főtemplománál próbálkoztak a drónokkal.)

  3. 2.
    „Vajon az EU jogvédő szervezetei mikor tiltakoznak majd, hogy amíg az ukrán munkavállalók a zaporozsjei körzetben a logisztikával erősítik az állásaikat, addig miféle törvényt készített elő a Verhovna Rada a BlackRock-kal egyetértésben nekik – a háborús vészhelyzetre hivatkozva?”

    „(Szerencse, hogy nem az Orosz Fegyveres Erők Főtemplománál próbálkoztak a drónokkal.)”

    Ez mi a szar, bullshit-generator???
    Ért ebből bárki bármit is?

  4. 4. Dajtas,

    Nem a Google-t kezelem nehezen, hanem a hülyéket…
    Szóval: nem az a kérdés, hogy mi az a fotemplom, hanem hogy miért szerencse, hogy abban nem esett pont annyira semmi kár, mint a Kreml-ben??
    Miért, ha azt támadta volna bárki, akkor mi lenne?

    A másik ( az első) megjegyzésnek bármi értelmet adni meg sem próbálkoztál?
    Köszönet érte, nem hiszem , hogy lehetséges lenne…. Köszi azt is, hogy legalább a Wiki – ből nem linkeltel egy képet az ukrán parlamentrol..

    Amúgy meg: nem értem, de nem is érdekel…

  5. Re:5 Szokja
    Kicsit ez olyan az oroszoknak, mintha pl nálunk valami idióta fel akarná robbantani az Esztergomi bazilikát.
    Egyébként Orosz Fegyveres Erők Főtemploma név miatt is célpont lehetne, mert ez az orosz hadsereg hivatalos temploma(javítson ki nyugodtan egy oroszokat jobban ismerő)

  6. 3 Szokja
    Ez úgy néz ki, gumihuszár monológja, saját magával beszélget, mert ő tudja egyedül, miről szól, mi csak széttesszük a kezünket… 🙂

  7. Zelenskij bejelentette: Bakhmut már csak a szivünkben a miénk.
    *https://www.euronews.com/2023/05/20/russian-private-army-head-claims-control-of-bakhmut-but-ukraine-says-fighting-continues
    De persze ezt rögtön meg is cáfolták…
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  8. 7, hubab:

    Tehát az Open Society Foundation, Blackrock és a hazai pályán „guruló dollárok” mind-mind ugyanannak a nyugati kutatóintézetnek a leányvállalatai, amelyek Európa destabilizációján hatékonyan munkálkodik már pár évtizede.

    Chatham House a szövetség neve.

    A destabilizáció ördögi tervét kiengedték a szelencéből (pontosan akkor, amikor megtagadták Oroszország felvételét a Nato-ba), visszaút az EU számára már nincs.

    Keleten zajlik tovább a proxyháború a mesterséges intelligencia technikáját és a kelet-európai népek emberanyagát felhasználva, nyugaton meg a KHORASAN ISIS – sejtek fogják a nyugati népeket agyba-főbe gyötörni.

    Betonacélháló kell majd Magyarország nyugati határaihoz is.

  9. Gumihuszár
    A többség nevet és lubickol a globalisták teremtette pocsolyában és onnan brekegi le a különvéleményt megfogalamzó embereket.
    Keserű lesz az ébredésük!
    Már ha egyáltalán felébrednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük