(4185) Dollártalanítás

Tibor bá’ fordítás

Bloomberg

A dollártalanítás „lenyűgöző” ütemben zajlik

A dollár tartalékvaluta státusza rohamosan esik:
A zöldhasú a tartalékok 58%-át teszi ki, a 2001-es 73%-hoz képest.
(sz: 1933.02.11.)

Stephen Jen szerint a dollár az általánosan elfogadottnál gyorsabb ütemben veszíti el tartalékos státuszát, mivel sok elemző nem tudta figyelembe venni a tavalyi vad árfolyammozgásokat.

A zöldhasú részesedése a globális tartalékokból tavaly az elmúlt két évtized átlagos sebességének tízszeresére csökkent, mivel számos ország alternatívát keresett, miután Oroszország ukrajnai inváziója szankciókat váltott ki – írta Jen és kollégája, az Eurizon SLJ Capital Ltd., Joana Freire jegyzet. Az árfolyamváltozásokhoz igazodva a dollár 2016 óta mintegy 11%-ot veszített piaci részesedéséből, 2008 óta pedig ennek a dupláját – közölték.”A dollár 2022-ben elképesztő összeomlást szenvedett tartalékvalutaként való piaci részesedésében, feltehetően a szankciók izmos alkalmazása miatt” – írta Jen és Freire. „Az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszország elleni kivételes lépései megdöbbentették a nagy tartalékot tartó országokat”, amelyek többsége az úgynevezett globális dél feltörekvő gazdasága.

Tavaly a Bloomberg zöldhasú mérőszáma 16%-ot emelkedett, mivel a konfliktus elősegítette a globális infláció növekedését, amely széles körű kamatemeléseket indított el, amelyek a kötvény- és devizapiacokat egyaránt lerombolták.

A kisebb nemzetek a dollárcsökkentéssel kísérleteznek, míg Kína és India igyekszik nemzetközivé tenni valutáikat a kereskedelmi elszámolások érdekében, miután az Egyesült Államok és Európa kivonta az orosz bankokat a SWIFT néven ismert globális pénzügyi üzenetküldő rendszerből. Az is aggodalomra ad okot, hogy a dollár állandó politikai eszközzé válhat, vagy egyfajta gazdasági államformaként használható fel arra, hogy extra nyomást gyakoroljon az országokra olyan szankciók végrehajtására, amelyekkel esetleg nem értenek egyet.

Az Eurizon-páros szerint az amerikai fizetőeszköz jelenleg a globális hivatalos tartalékok mintegy 58%-át teszi ki, ami 2001-ben 73% volt, amikor még „vitathatatlan hegemón tartalék” volt.

Ennek ellenére a dollár nemzetközi fizetőeszközként betöltött szerepe nem lesz egyhamar megkérdőjelezhető, mivel a fejlődő országoknak még nincs lehetőségük arra, hogy a nagy, likvid és jól működő pénzügyi piacaik miatt megváljanak a zöldhasútól a tranzakciók érdekében, Jen és Freire. írták.

Ennek ellenére ezeknek a feltételeknek a fennmaradása „nem előre elrendelt”, és eljöhet az idő, amikor a világ többi része is aktívan kerülni fogja a dollár használatát – írták.

„Az amerikai dollárról mint tartalékvalutáról „nincs itt semmi látnivaló”, az uralkodó nézet túlságosan ártalmatlannak és önelégültnek tűnik” – írták. „Amit a befektetőknek értékelniük kell, hogy míg a globális dél képtelen teljesen elkerülni a dollár használatát.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(4185) Dollártalanítás

  1. Ha hiszünk a futóbolondnak, és 2026 ra kihalunk, akkor ez ( meg minden is) igencsak piszlicsáré dolog, semmi más… Dollár, piha.

    Na de a lényeg: azt tudjuk, meg merte kérdezni már valaki, hogy 2026 ban MIKORRA várható az esemény? Mert nagyon nem mindegy, hogy már tavasszal kihalunk, vagy nyaralni még elmehetünk? 🙂 azért nyerhetnénk még egy fél évet, ha szerencsénk van:-)

  2. 1 – Szokja:
    A posztnak nem témája 2026. De ha már itt tartunk akkor 2026-ról: „Humans may be extinct in 2026”. Vagyis may be, ami a mondatot feltételes módba taszítja. Kihalhat. Hogy mekkora valószínűséggel, azt senkik se tudja.

  3. Gondolom Usa nem fogja hagyni,hogy a valutája semmivé váljon….akár háboru árán is kész fenntartani a dollár uralmát..ja ,hogy ebbe hányan döglenek bele kit érdekel…

  4. 2: Tiborbá:
    Vettem egy lottót, pedig nem szoktam, mert annak a nyereménynek nagyobb esélyt adok!
    De a 2036-os esztendőbe nem vágyakozom, mert kurva szar világ lesz az, a mostani énemnek igen nagy valószínűséggel rendkívül idegen, élhetetlen világ…, s szintén 50%-nál valószínűbb, hogy sokan leszünk még így a 2026-os kihalást még nem előidéző, de 99%-osan várhatóan bekövetkező események miatt.

    Egyébként ez olyan, mint az atomháború. Lesz, nem lesz, hol áll a Bulletin?
    Nincs jelentősége, mert, ha tényleg bekövetkezik, úgyis mindegy (mint amikor elüt egy autó a zebrán).
    Viszont annyit várjuk a legrosszabbat, hogy kifejezetten üdítően hathat majd, amikor a z ezredik világvégét is túléljük! Csak az a rossz ebben meg, hogy egyszer tényleg bekövetkezik, mint ahogyan biztosan tudjuk, hogy az egyetlen biztos dolog ebben az életben a megszületettek számára, a halál.

  5. Két hete maradt Bidennek az amerikai államcsőd elkerülésére

    #https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/k%C3%A9t-hete-maradt-bidennek-az-amerikai-%C3%A1llamcs%C5%91d-elker%C3%BCl%C3%A9s%C3%A9re/ar-AA1bj9Oy?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=76b8eec9b63b4da1b52a13f7200da0ed&ei=21

    Az adósságplafon emelése1960 óta folyamatos, eddig 78 esetben kellett módosítani (felfüggeszteni vagy emelni) azt az Egyesült Államokban.

    Szóval ha 78-szor megemelték akkor nem hinnem hogy ne emelnék meg 79-szerre vagy századszorra.Úgy néz ki ettől nem kell félni hogy baj lesz.

  6. 6. andrew

    Akkor fogják engedni a dollár bedőlését (és agy Amerika gazdaságának megomlását) ha:
    1. működni fog az új egységes globális digitális valuta,
    2. sikerül megállapodni az új világközpont helyéről. Ha azonban ez a hely továbbra is az USA-ban lesz, akkor nem omlasztják be az USA gazdaságát, ergo, a dollárt is szép lassan vezetik ki, hogy ne legyen krízishelyzet. Amennyiben nem ez a scenárió fog megvalósulni, akkor az USA is mint birodalom és nemzetállam megy a levesbe.
    Csak az a kérdés, hogy melyik ország felelne meg az új birodalmi központnak. Ti. egyik sem bír az USA adottságaival. Azaz:
    – nem képes a teljes önellátásra (Kína főleg nem, Oo. igen, de azzal más a baj – majd lejjebb megírom),
    – nincsenek könnyen védhető határai (az USA-t óceánok veszik körül és mindentől messze van, így megszállni is nehéz),
    – nem olyan személyek lakják, akik kevertek és nem rendelkeznek erős nemzeti identitással (Oo. és Kína is erős nemzetállamok, melyben az idegen elem nehezen boldogul, főleg úgy, hogy hatalmi tényező legyen, márpedig az USA-t esetlegesen elhagyni kívánó elitek pont azok akarnak lenni).
    A fentiek alapján az elitek részéről nagy valószínűséggel (megfelelő hely hiányában) nem lesz lokalitás-váltás. Ezért törekedni fognak az USA stabilitásának megőrzésén (ezt az ipar felélesztésével /EU ipar lenyúlása, tokkal vonóval/ és a társadalom megerősítésével /európai képzett munkaerő beáramoltatásával és jelenleg tomboló devianciák kiiktatásával/ fogják elérni). Ha lesz világvaluta, annak központja az USA lesz és a FED (esetleg más néven) fogja felügyelni.

  7. Amerika beteg. Nagyon beteg. Ezt a hatalmas országot, a több, mint egy évszázada a világ legerősebb hatalmát valami rettenetes belső kór rágja-pusztitja szakadatlanul, lassan, de biztosan ellehetetlenitve egy normális, mindennapi közéletet.
    Egy rövid kis videó a ma esti hirekből:a nemrég lecsengett Black Lives mozgalom nyomán, annak inspirációjaként, egy új, ijesztő, elmebajos divat terjedt szét a négerek körében:a spontán, randomális , fényes nappal, avagy csillagos, holdvilágos este áruházi rablások ismételt, visszatérő esetei.a NÉGEREK MEGROHANJÁK VALAMELYIK, AKÁRMELYIK NAGYÁRUHÁZAT, ÉS KIFOSZTJÁK!
    Csak úgy! Mert megszokták, mert lehet, mert nincs azonnali retorzió!
    Élőben mutatták, hogy lövi agyon az egyik fosztogató a Woolmart egyik üzletében a beavatkozni akaró biztonsági embert!
    Nagy érdeklődéssel néztem a beszámolót:igy néz ki egy rothadó, pusztuló, széteső ország, igy néznek ki egy haldokló társadalom testén a gennyes sebek.
    És csak belegondolni, mennyire vágytak valamikor a világ szegényei Amerikába jutni.

  8. 8, Bálint

    Kedves Bálint, ezek amikről Te írsz, nem spontán folyamatok. Irányítottak, valamire a választ (vélt megoldást) képviselik. Te sem hiszed el, hogy egy olyan USA-ban, ahol évtizedekre előre elterveznek mindent, az irányító eleitek csak úgy spontán engednek ilyen eseményeket megtörténni. Ahogy a történelem sorén forradalmak sem törtek ki csak úgy maguktól, spontánul (s ha igen, akkor nagyon hamar el is haltak), úgy egy ilyen zavargásláncolat sem magától indul be és fejlődik fel. Az USA elitnek ezekkel a felforgatásokkal célja van. Ha eléri leállítja. Lásd az LMBTQ utcai randalírozásait az elnökválasztás előtt, mely zavargások, érdekes módon, a választás után, varázsütésre, le is álltak. Véletlen volt ez?
    Hogy mi a cél az ilyen felforgató, káoszt keltő akciókkal. Leghamarabb a gondolkodni és szervezkedni képes fehér középosztály megfélemlítése, cselekvéstől elriasztása. Ti. ez az egy olyan csoport, mely képes szervezett ellenállást kifejteni az erkölcsi rendet felrúgó elitekkel szemben. És ezt ők nagyon jól tudják. Na őket kell elhallgattatni. Hosszú lenne és fölösleges is ezt újból kivesézni (miért is lett hirtelen migráns-válság, klímahiszti, COV19, ukrán háború – mindezek 2 éves ütemezéssel /véletlen lenne?/). Zsolt fórumtársunk a tegnap az „Éghajlatváltozás” poszt alatti bejegyzésében tömören leírta a lényeget. Annál jobban nem lehet az események hátterét és mozgató rugóit megfogalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük