(4180) Jön az El Nino

Tibor bá’ fordítása online

Húsz éve folyik az ijesztgetés a globális felmelegedéssel. Annyira meguntuk, hogy most, amikor a vész kezd komollyá válni, már senkit se érdekel. Pedig fel kellene rá készülni, mert sok múlhat rajta.  

CNN

Az óceánok akkor érték el rekord hőmérsékletüket, amikor az El Niño kezd kifejlődni.

 

Írta: Laura Paddison és Rachel Ramirez,
(sz: 1933.02.11.)

A tudósok megdöbbenve figyelték, amint az óceánok hőmérséklete az elmúlt néhány évben folyamatosan emelkedett, annak ellenére, hogy a lehűlést hozó La Niña jelenség határozottan kialakult a Csendes-óceánon. A tudósok januárban jelentették be, hogy az óceánok rekord melegek voltak az elmúlt négy évben. Aztán március közepén a klimatológusok megállapították, hogy a globális tengerfelszín hőmérséklete új csúcsra emelkedett.

A hihetetlen tendencia aggasztja a szakértőket, hogy mi várhat ránk, különösen, mivel az előrejelzések szerint az El Niño idén nyártól már beindul, és ezzel együtt olyan hatások, mint a szélsőséges hőség, a veszélyes trópusi ciklonok is beindulnak.

A La Niña és az El Niño a trópusi Csendes-óceán természeti jelenségei. La Niñát az átlagosnál hidegebb óceáni hőmérséklet jellemzi, míg az El Niño az átlagosnál melegebb hőmérsékletet hoz. Mindkettő nagy hatással van szerte a világon az időjárásra. Az El Niño-ra való átállás pedig szinte biztosan melegebb globális hőmérsékletet hoz magával.

Daniel Swain, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem klímakutatója elmondta, hogy a trópusi Csendes-óceánon már beindult a „drámai átmenet” a La Niña és El Niño között.

„Jelenleg a légkör és az óceán szinkronban van, és a következő néhány hónapban az El Niño gyors fejlődését jelzik” – mondta.

Az elmúlt három év a legmelegebbek voltak, még a La Niña hűsítő hatása ellenére is.

Nem világos, hogy az eljövendő El Niño milyen erős lesz. Egyes modellek azt jósolják, hogy elérheti a szuper erőt, mások szerint viszont ennél mérsékeltebb lesz. Az azonban világos, hogy az El Niño súlyos és példátlan hatásokat idéz elő a világ számos részén.

A világ először lépheti át a 1,5 fokos felmelegedést

Most az El Niño először emelheti a világ felmelegedését 1,5 Celsius-fok fölé az 1800-as évek közepén mért értékhez viszonyítva.

A világ országai a párizsi klímaegyezményben vállalták, hogy a globális felmelegedést jóval 2 fok alá, lehetőleg 1,5 fokra korlátozzák az iparosodás előtti hőmérséklethez képest. A tudósok a 1,5 fokos felmelegedést kulcsfontosságú fordulópontnak tekintik, amely felett drámaian megnőhet a szélsőséges áradások, aszályok, erdőtüzek és élelmiszerhiány esélye. Nem beszélve az emberi tűréshatás hivatalos 51°C-os érték átlépéséről.

Scaife szerint egy erős El Niño akár ideiglenesen is idáig melegítheti a bolygót.

„Valószínűleg 2024-ben lesz a világ legmelegebb éve” – mondta Josef Ludescher, a potsdami klímahatás kutató intézet vezető tudósa a CNN-nek. Az eddigi legmelegebb év 2016 volt, amit egy nagyon erős El Niñó váltott ki.

A világ már 1,2 fok körüli felmelegedést tapasztal, miközben az emberek továbbra is fosszilis tüzelőanyagokat égetnek el, és a bolygó fűtését okozó szennyezést okozzák. A La Niña három év hűtése ellenére a hőmérséklet veszélyes szintre emelkedett.

Európában 2022-ben volt a legmelegebb nyár, amikor a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. Pakisztánban és Indiában pedig égető hőhullám volt, ahol az ország egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 49 Celsius-fokot.

Végső soron az, hogy a 1,5 fokos küszöböt elérjük-e, vagy csak megközelítjük, „nem igazán számít” – mondta Scaife. „Ez az első alkalom az emberiség történetében, hogy ez az érték elérhető közelségbe kerül, és ez ami számít.”

Bármi legyen is az El Niño fűtésének pontos értéke, bizonyos hatásai – beleértve a szélsőséges hőmérsékleteket is – nagy valószínűséggel példátlanok lesznek, mondta Scaife. „Minden alkalommal, amikor bejön az El Niño, az egyre nagyobb globális felmelegedést eredményez.”

„Míg a La Niña történelmileg „szárazságkeltő” az Egyesült Államok kontinentális részén, addig El Niño „szárazságtörő”” – mondta Rippey a CNN-nek.

A Colorado folyó helyzetét, amely nagyjából 40 millió ember számára biztosít ivóvizet, öntözést és elektromos áramot Délnyugaton, a túlzott használat és az éghajlatváltozás okozta aszály sújtja. A vízválság annyira súlyossá vált, hogy a szövetségi kormány soha nem látott kötelező vízcsökkentést jelentett be az elmúlt két évben.

Jon Gottschalck, a NOAA Klíma-előrejelző Központjának vezető előrejelzője Rippey-t visszhangozta, megjegyezve, hogy egy erősebb és meghosszabbított csendes-óceáni futó áramlat (a felső légkör gyors légáramlatai) befolyásolják a napi időjárást, intenzívebb csapadékot okoz délen.

Szárazság, hőség és tűz máshol

A világ különböző részein az El Niño felerősítheti a szárazságot, a heves hőhullámokat és a veszélyes erdőtüzeket.

Dél-Afrikát és Indiát az aszály és a szélsőséges hőség fenyegeti, csakúgy, mint a Csendes-óceán nyugati partja közelében fekvő országokat, köztük Indonéziát, Ausztráliát és a csendes-óceáni szigetországokat, például Vanuatut és Fidzsi-szigeteket.

Ausztrália számára az El Niño valószínűleg sokkal szárazabb, melegebb időt hoz, különösen az ország keleti területein. 1900 óta az El Niño 27 évéből 18 kiterjedt téli és tavaszi aszályt jelentett, mondta az ausztrál Meteorológiai Iroda szóvivője a CNN-nek.

A közelmúltbeli áradások szintén növelték a félelmet egy különösen pusztító bozóttüzek időszakától, mivel a megnövekedett növényzet tüzekre vezethet, amint az időjárás szárazabbá és melegebbé válik.

India is készül az El Niño hatásaira, amely gyengítheti a monszunt, ami a víztartó rétegek feltöltéséhez és a növények termesztéséhez szükséges csapadékot hozza.

A monszunra leginkább akkor van hatással, amikor egy La Niña télről (amit most láttunk) átfordul egy El Niño nyárba, ami valószínűleg a 2023-as nyár lesz – mondta Raghu Murtugudde, az Egyetem Földrendszer-kutatója. Marylandből.

„A monszun csapadék teljes hiánya  akár 15%-ot is elérhet” – mondta a CNN-nek.

Az El Niño is megemelheti a hőmérsékletet Indiában, ahol már szokatlanul korai hőhullámok vannak. Ez „összetett veszélyt jelent, mivel a hőhullámok és az El Niño késleltetik a monszun kezdetét” – mondta Kieren Hunt, az angliai Reading Egyetem kutatója. A hónapokig tartó száraz időszak „iszonyatosan megterhelné a vízbiztonságot” – mondta.

Gottschalck szerint az El Niño egyik első ujjlenyomata nyilvánvaló lesz a trópusi ciklonok aktivitásának változásában.

A La Niñával ellentétben az El Niño csökkenti az atlanti hurrikánok aktivitását, de ezzel ellentétes hatást vált ki a Csendes-óceánon, ahol a meleg vizek intenzívebb tájfunokat okozhatnak.

„A trópusi ciklonok gyakran kialakulhatnak nyugatabbra a medencében, és tovább maradnak erősebbek, így a Hawaiira gyakorolt ​​potenciális hatások megnövekednek” – mondta Gottschalck.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(4180) Jön az El Nino

  1. Hogyan készüljek fel?
    Van napelem, fúrt kút, légkondi. Kaja, hogy a kieső termés miatti drágulást kompenzáljam.
    Valamiért mégis olyan érzésem van, hogy ez szép-szép, de nem lesz elég!

  2. 1.Áder 8 éve károg a klímaváltozásról,de ezen kívül nem tudom tett-e valamit.
    Ha megfigyeljük,történelmileg ,társadalom pszichológiailag most egy kegyelmi pillanat van.
    Orbán bármit csinál,élhetünk legszarabbul az unióban,neki mindent elnéz a fityeszes szavazó.
    Simán át lehetne vinni egy programot,ami mindent a felkészülésnek rendel alá,ami persze természetesen csak időnyerésre alkalmas.
    Öntöző rendszer fejlesztés,napelem dotálás,élelmiszer termelés csúcsra járatása.
    Egy dolog tűnt fel: az autóhasználattal szemben alternatívát nyújtanak a vármegye bérletekkel.
    De lehet a végén dajtásnak lesz igaza : ha rend lesz a fejekben,rend lesz a világban is.
    Magunk teremtjük ezt a vánnyadt valóságot?
    Mondjuk erről nem vagyok meggyőződve,de adhat némi kapaszkodót az orrvonalig a kakiba merült társadalom erre fogékony tagjainak.

  3. Amíg egy csepp elégethető kőolaj és földgáz még lesz, s ember él a Földön, itt változás nem lesz! Ha a civilizáció elpusztul, s milliók döglenek bele, akkor sem…

    1: Balázs:
    Vajmi kevés. Millió problémával fogunk szembesülni, olyanokkal, amelyekről máig nem is hallottunk.

    2: F.FI.:
    Az emberi fejekben sohasem lesz rend. Nem erre „jött létre”…

    A vármegyebérlet csak parasztvakítás, egy újabb verzió a szavazatszedésre azoktól, akik nem is használják. Cégek életét könnyíti meg, akik eddig befizettek a közösbe, de most majd jóval kevesebbet fognak. Őket támogatja valójában a projekt, cserébe, ha néha vonatra kényszerülsz, majd elcsodálkozol, hogy jé, az eü. és az oktatás után már ez szektor is hogyan legatyásodott?!

  4. Tudom, tudom, de hétfő reggel van és még nem volt KV: „… és akkor a növényeknek sikerült! Végre megteremtették, kinevelték azt a felsőbbrendű állatfajt ami visszajuttatta a számukra elengedhetetlen, eltemetett szenet a körforgásba. Nem lesz több szenvedés, nem lesz több hógolyó Föld, jégkorszak. Csak határtalan növekedés. A király és királyné: búza és rizs. Köszönjük meg nekik!” 🙂

  5. Melegedés kivédésére ott a klimatizáló, de ahhoz energia kell, ami nem lesz, ha sokan használják. Jó megoldás, ha szerelsz fel napelemeket, amik táplálják a klimatizálót. A nyári nagy melegben napfény biztosan lesz.

  6. Re:6 Tibor bá’

    Azt kell megnézni, hogy sivatagi klímában hogyan élnek túl az emberek, mert láthatóan élnek ott is emberek(nem túl sokan).
    Építészet, vízgazdálkodási rendszer, növénytermesztés mind „megoldott”, igaz nem tud annyi embert eltartani, de megoldható középkori technikai szinten is.
    Külön érdekes a sivatagi passzív klimatizáló épület technikák, net rogyásig van a régi és új implementációkkal, de a hazai passzív ház mozgalomnak van egy ilyen iránya is, hogy ne kelljen klímával hűteni az épületet. Igazából a régi paraszt házak is hasonló elvek alapján épültek, van is róla tapasztalatom, vígan be lehet gyújtani április végén, mert több 100t kő és vályog+veranda árnyékolástól a falazat nem akar egykönnyen felmelegedni… Ha még hőszigetelés is lenne rajta, akkor pláne nem.

  7. 2-3: Nekem a vármegyebérlet nagy segítség lesz, mivel a két nagyobb hétvégente ingázik a suli és az otthon között. Havi 30 eFt helyett 3800 Ft lesz az utazásuk. A különbözetet félrerakom, és veszek majd belőle napelemet! 🙂

  8. 8 – na, arra gyűjtögethetsz! Valami száz hónap alatt össze is gyűlik egy kisebb rendszerre való. Ha értelmesen fekteted be, mert a párnacihában megeszi az infláció. 🙁

  9. Ja és van egy fremen ruhám is.

    3. H.Cs.

    Nyilván.

  10. 11 Szerintem az elsivatagosodás, ami a rossz vízgazdálkodás és az ipari mezőgazdaság együttes következménye.

  11. „Húsz éve folyik az ijesztgetés a globális felmelegedéssel.”

    Ennyi biztos. A többit majd látjuk.
    Van baj bőven a világban, úgyhogy csak remélhetjük, hogy még legalább ugyanennyi ideig fognak ijesztgetni minket.
    Addig is lehet rettegni/rettegtetni vagy élvezni a hátralévő időben az életet. Ami paradox módon még soha nem volt ilyen kellemes úgy általában az emberiség számára.

  12. 13. „Ami paradox módon még soha nem volt ilyen kellemes úgy általában az emberiség számára.” – Tévedés! 1971 óta a nagy többség életszínvonala folyamatosan romlik.
    Itt van egy rakás grafikon, mindből ez derül ki:
    https://wtfhappenedin1971.com/

  13. Meglátjuk mi lesz.Már idén nyáron kaphatunk az el ninoból.Persze ha biztosra tudnánk hogy pár év múlva annyi lesz nekünk akkor úgy intéznénk a földi dolgainkat hogy a legkellemesebben töltsük a napjainkat.
    Vagyon felélése, esetleg pl. ház elad és annak az összegnek a felélése.Persze biztosra nem tudunk semmit ezért még nem lépne meg ilyet az ember.
    Eddig bírtam a melegeket, sőt nyáron kint voltam a napon egész nyáron tettem vettem az udvarban , nem bírtam bent ülni és tévézni. Hát majd meglátjuk mi lesz.Ha nagyon melegek lesznek nyáron plusz rájön majd az extrém UV sugárzás akkor
    azon gondolgodtam hogy majd veszünk egy mobilklímát és hétvégente bekapcsoljuk , lehúzzuk a redőnyt és tévézünk, beindítjuk az otthoni mozit..Sorozatokat nézünk, pihenünk , és nézzük a hírekben a lokális és globális gondokat a meleggel kapcsolatben , mert
    ha tényleg beüt a gebasz akkor pl. az M1 egész nap a klímával fog foglalkozni úgy mint régen az ukrán háborúval. Szóval beülünk a hűvös szobába és tévézünk , eszünk , iszunk , szürcsöljük a hideg teát, üdítőt és nézzük a közelgő katasztrófát, mert ha tényeg beindul a megfutás akkor tele lesz a hírek ezzel hogy épp hol mi történik a világban és pl. milyen hőmérsékleti rekordok dőltek meg stb…
    Este kimegyünk robogóval a határba egy kis tanulmányútra hogy hogy száradt el a határ.
    A klímamegfutást is meg lehet élni kellemesen legalábbis egy darabig 😀

  14. 17.Kemény velünk ez az Arctic news. Bele olvasva egy közelmúltban íródott cikkükbe,még 18 fokos emelkedést sem zárnak ki pár éven belül.
    Az IPCC pedig túl optimistának tartják.
    Ha ennyire rossz a helyzet, akkor hiába remeg izgatottan Áder bajsza,mikor diákok előtt beszél klíma vízióiról. Rá kell jönnünk,hogy talán elkéstünk.
    Én még mindig nehezen fogadom el.

  15. 1.:
    Erre nincs hogy felkészülni.
    A klímaváltozás nem attól lesz gyilkos hogy megsüt, megfőz.
    Egyszerűen a kajád nem fog megteremni.
    Illetve az emberiségnek nem lesz elegendő élelme.
    Be fog ütni egy sor probléma ami a kajaellátást célozza. Tengerekben halpusztulás, gabonatermő vidékek nem hozzák a kívánt termést, talaj vízkimerülése, plusz kisebb problémák garmadája.

    Nem gondolom hogy hőhullámok alkalmával összeomlik az áramszolgáltatás. Ha gond van akkor a haváriatervek szerint lekapcsolnak fogyasztókat és ennyi. A klímák menni fognak a hálózatról.

  16. 19. Dumburnyák
    Visszafejtve a gondolatmenetet nem az élelmiszerhiány miatt leszünk nagy bajban hanem az élelmiszerár drágulás miatt ami előbb be kell következzen.
    Már most is drága az élelem sok ember számára .Ha valóban kiesnek nagyobb gabonamezők és most nem arra gondolok hogy 2022 nyarán nagy aszály volt Mo-on hanem arra hogy a globális nagy mezők kiesnek és az élelem felmegy a mostani duplájára akkor már az embereknek csak élelemre jut pénz vagy sokaknak már arra sem.Így az ipari termelés összezsugorodik és akár a 2008-asnál nagyobb válság jöhet.
    Az olcsó energia és az olcsó élelemtermelés már a múlté és erre jöhet rá a hiány ami az egekbe emelheti az élelem árát.A világ úgy van struktúrálva hogy pl. a telefonomba a kis chpet pl. malajziában gyártják , de ha én nem veszek új telefont akkor a kis maláj munkást a chipgyárban kirúgják mert nem lesz megrendelés.De ugyanígy pl. kirúgják a magyar bosch gyárból a dolgozót mert nem lesz megrendelés mert az embereknek csak élelemre jut pénz.Így ez alapján előbb lesz mad max mint a klíma megfut (türelmetlen apokaliptikus embereknek egy jó hír 😀 )
    Persze mondhatjuk hogy kevesebb húst együnk meg van tartalék a rendszerben,DE a piacgazdaság nem biztos hogy ezt így reagálja le hogy majd az elküldött dolgozó kap az államtól egy kertet és termelje meg magának (eleve sok a városlakó). De ha kapna is akkor egy megfutó klímában mit csinál egy kezdő kertész a 45 fokos melegben amikor kiég minden? Persze mondjuk hogy a sivatagban is élnek írta itt valaki, de 500 millió európait nem lehet átállítani erre és amint írtam a piacgazdaság sem biztos hogy úgy reagálja le hogy jólvan drágácskáim most az állambácsi majd ad kaját a pofikádba mert nincs munkád és 1 kg kenyér lesz 3000 ft.2008-ban a válságban sem adott senkinek semmit az állam, akkor ne várjuk el hogy egy 2008-as válságnál 5x nagyobb válságban majd az állambácsi teletömi a pofikánkat hússal és finom kajákkal, főleg úgy hogy az államnak sem lesz bevétele semmiből mert beszarik minden.Ja lesz jegyrendszer mert nem lesz kaja.És akkor ha az állam ad napi 2 zsemlét mindenkinek akkor a tömegek miből fizetik be a rezsit , mitől futnak a most még futó vállalkozások ha nem lesz megrendelés, és milyen gazdaság lesz az ahol az állam ad fejenkét 2 db zsemlét hogy nem haljunk éhen.Ha már ide jutunk akkor kb. a 90-es évek albániája egy luxusparadicsom volt a majdani állapotokhoz.Megfutó klíma esetén ki mit tud megtermelni a házikertben? (pl 45 fok Mo-on 4 hétig ?) hiába locsolsz kiszárad minden nem is beszélve hogy majdan akkor nem lesz munkád és miből fizeted a napi 10 óra locsolás áramköltségét? úgy hogy vagy terem valami vagy feleslegesen locsoltál.Házikert : miből veszel palántaföldet, magokat, permetet stb…már ezek százezres tételek és a 45-50 fokban lehet semmi nem lesz belőle.Plusz az emberek milliói városban élnek nekik ez nem opció.
    Úgyhogy baj lehet már a megfutás előtti éveben de szerintem ez egy külön posztot megérdemelne kitárgyalni Tiborbá.
    Például most még növekszik a gazdaság vagy megy össze? Pl ez érdekes kérdés mert új gyárak nyílnak de közben halljuk hogy már gebasz van.Pl itt is 50 ember azt mondaná hogy növekszünk 50 pedig hogy kezd beütni a szar (pl ingatlaneladások csökkenése stb..)Szóval nem egyszerű a válasz.

  17. 20:

    Nyilván a hiány drágulást okoz.
    Én a következményeket úgy vonnám le, hogy vagyoni szelekció kezdődik, de nem pusztán a meglévő vagyon alapján hanem ezt árnyalva a vagyonteremtési vagy vagyonmegtartási képességekkel.
    Ahol lehet termelni ott a termelés fogja lassítani a népesség elszegényedését, aki tud az fog veteményezni.
    Ehhez egyébként nem kell nagy befektetés, eddig minden évben a megtermett zöldség vs befektetett pénz arány pozitívba jött ki úgy is hogy tavaj a nyár keményen kipusztított egy sor zöldséget.
    A hagyma, paradicsom, burgonya, leveszöldségek vonal masszívan nyereséges, és a tökfélék is szépen termeltek.

    Aki csak gyárban képes dolgozni az szívni fog, aki csak irodai munkára képes az is. A kaja mindenkinek egyre drágább lesz azaz a háztáji meg fogja érni megint ( már nem csak az egészségtudatosoknak lesz pozitív a szaldó).
    A jelen európai ember a világ leggazdagabb embere (felső 10% a leggazdagabb 800millió ember, ergo nem ő fog legelőször éhen halni.)

    Az első események már évtizedek óta láthatóak, az éhező és éhenhaló afrikaiak képében.
    De van ilyen délamerikában is, csak nem látjuk nap mint nap. Sőt Szabolcsban is vannak ilyenek (napi 1kg kenyér sincs egy-egy család asztalán).

    Az ipari termelés sem tud egyik napról a másikra leállni, nyilván lesznek vesztesek ott is és ahol nem tudnak használható értéket (amit még is veszel) előállítani ott nem lesz bevétel és csőd/éhhalál van. Viszont bizonyos termékeket akkor is veszel ha spórolsz a kaján, és lehet még más újabb dolgokat is fogsz ( pl napelem mánia, akkus mánia). Ez sem ennyire profán.

    Az ingatlan teljesen más ügy, bár nyilván a gazdaság része, de most ne keverjük bele.

    A gazdaság bármilyen furcsa úgy működik most hogy 10% legyártja a kaját, 10% legyártja az iparcikkek ez a többi 80% pedig körbeszolgáltatja a 100%-ot. Ez a 80% az amit úgy árazunk ahogy akarjuk és amihez kèpest olcsó a kaja és iparcikk.
    Ezek után hogy most nö vagy csökken a gazdaság nagyon jó kérdés mert az alapfelvetés egy bizonytalan valami.

  18. 21. Dumburnyák

    Ez a változás komplex, hozadékaival együtt viszonylag jól felmértük már 15 évvel ezelött is.
    Most úgy néz ki, hogy a lassú lecsúszás és a vagyoni alapú scenárió lesz.

    Jómagam pontosan ezért költöztem vidékre. A szentendrei teslás vevők sokáig meg fogják tudni venni a cuccaimat.
    Sőt üzletileg fejlődök és folyamatosan jönnek az új lehetőségek. Az infláció és egyéb változások(erre most nem térek ki) miatt a kézműves ilyen-olyan termelőknek jól megy.
    A kertészkedés,pár! állat(amit a közvetlen környezeted ellát) tartása, a falusi életmód lassan előrekúszik.
    Üzletileg és emberileg is kifizetődő már ezt az életvitelt propagálni.
    Sokan ki is használják pénzügyi értelemben.
    A meglévő mini rendszeremet ennek rendelem alá és szépen kezd muzsikálni. Az emberek akiknek ezeket elmondtam,nem igazán értették meg a koncepcióimat, mert inkább a szappanoperákkal vannak,
    voltak elfoglalva.

    Közösséget építeni nehéz, legfőképpen azért mert ezt hisszük.

    Ünnepélyesen kijelentem, hogy megtanultam a leckét!
    A koszrealitás hívőknek adok igazat, beálltam a sorba. Nem húgyozhatok árral szembe!
    Sajnos eléggé komplex a gondolkodásom, ahhoz, hogy lássam ennek a mentalitásnak a nem túl távoli jövöjét!
    A tizedemet azért összehozom a közvetlen környezetemben.
    Kajám, piám van és lesz is a végéig,
    ugyanis a
    klíma megfutása is szakaszos, a csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt.

    Ami a tömegeket hátrányosan érinti nekem lehetőségeket jelent, pusztán csak azért mert van egy tanyám és élelmiszerrel foglalkozom.
    Ha a kenyérbe is belekezdek akkor én a nyertesek kategóriába esek. Persze csak addig amíg mind le nem húzzuk a rolót!

  19. Fenntarthatóság:
    https://www.youtube.com/watch?v=NYhafgsqKpw
    na akkor ezt tisztázza mindenki magában!

    13%, max. fel lehet tornázni 20%-ra. Ezt kellene megérteni, felfogni, komolyan venni, ill. kellett volna úgy 10-20 évvel ezelőtt!

    A 20% ugye azt jelenti, hogy vagy csak minden 5. ember mehet tovább (Magyarországon valószínűleg úgy minden 10.), vagy nem felére, hanem minimum negyedére kell csökkenteni minden háztartásnak az éves energiafelhasználását.

    Különben nyakunkba szakad a fekália, amit 3 generáció halmoz a fejünk felett egy hatalmas tartályban, amiről csak azt lehet tudni, hogy hamarosan megtelik és akár egyszerre ránk zúdul, „váratlanul”. Jó mulatást hozzá! 🙂

  20. 23:

    A hordó már megtelt, és ereszt. Valamikor a nem csak a tartalma szakad ránk hanem maga a hordó is.

    A 20-13% akkor lenne igaz ha nem lesz pánik, de lesz pánik is. Az ember embernek farkasa lesz

    Egyébként stimmel ?

  21. Az élelmiszer hiányos kipusztulás, amikről értekeztek, akkor lenne reális, ha a globális átlag hőmérséklet növekedés szép lassú ütemben következne be, mondjuk 2100-ig. De nem ez a helyzet. Megfutásról beszélünk. Úgy néz ki, hogy 2026-ig több billenő ponton is átlép a klíma. Hirtelen olyan meleg lesz, amit az emberi szervezet nem visel el (>51°C). Ezt huzamosabb ideig kivédeni lehetetlen.

  22. Tologathatjuk a felelősséget a generációk között, de legyünk őszinték, ahhoz, hogy a folyamat megállítható legyen, ahhoz olyan áldozatokra kellene kényszeríteni a teljes népességet, hogy ha valaki megpróbálná kivitelezni, az első pillanatban elsöpörné a népharag, na meg az üzletileg ellenérdekeltek nem kis tömege.
    Nézzük csak azt, milyen reakciója lett Franciaországban csupán annak, hogy két évvel megemelnék a nyugdíjkorhatárt, azt is hosszú távon, csigamenetben csöpögtetve, miközben egész Európában már rég jóval magasabb, mint ez a megemelt szint…
    És lenne ez bármilyen ideális szándékkal, garantáltan megszületnének, és uralkodóvá válnának azok a narratívák, hogy az egész alaptalan, csak egyesek így akarják megszerezni a kisemberek vagyonát, kiépíteni a teljes kontrollt, stb.
    És ez igaz ma, de igaz volt tegnap és tegnapelőtt is.
    Kényszerpályán vagyunk, bármit is állítanak a hozzáértők, egy politikus sem fogja diszkvalifikálni magát, hogy megpróbáljon széllel szemben…
    Szóval balhé lesz, és ha balhé lesz, majd lesznek mindenféle bűnbakok, csak az igaziak nem…

  23. 25. Tibor bá’

    Nyár vége előtt (de jobb ha ősz végéről beszélünk) semmi pontosat nem mondhatunk. Addig minden csak találgatás.
    Lehet, hogy az lesz, mint 2017 (vagy 2018, nem emlékszem jól) rendkívül meleg (4 hőségriadó volt – ez eddig a legtöbb amire én emlékezem) nyara után, amikor is jött három olyan hideg nyár, hogy a pánikszerűen felszerelt klímámat, be sem kellett kapcsoljam.
    Elnézve az idei évet, mifelénk szép és normál értékeket hozót a tavasz. Zöld minden, nincs nagy forróság (sőt inkább hűvös van), egyenletes és elegendő csapadék.
    Na de majd meglátjuk milyen értékek lesznek az év végén. Csak azzal ne jöjjön senki, hogy bezzeg mi van máshol, mert ez is kb. olyan, mint amikor a COV19-el etették a népet. Mindig éppen ott volt a legnagyobb járványtombolás, ahonnan pont nem lehetett leinformálni, hogy valóban mi van ott. A média pedig azt etetett meg velünk, amit akart. Pl. belső Amazonia nagyvárosban oxigénpalackkal rohangáló embert. És még hány ilyen hamisított felvétel volt annak idején!!!

  24. 26: hubab:
    Felelős ebben mindhárom haszonélvező generáció.
    S valóban, ahogy 50 éve sem lehetett „megetetni” a sok nagyonokos emberrel, hogy tenni kell valamit, most sem lehet… De hát innentől kezdve minek sajnálkozni?!
    Mint a hitelcsődöknél. Majd az értelmes fizese ki a hülyének a veszteségeit. Na ez most, ebben az esetben nem fog működni!

    27: Bendegúz:
    Akkor, amíg nálad minden ok., mindannyian hátradőlhetünk?
    Valójában minden hamis lenne körülöttünk, s az az érzés, hogy minden egyre szarabb, csak egy kellemetlenül hamiskás illúzió, amin kizárólag a nagyonokos emberek látnak át, akiket semmilyen tudományos baromsággal nem lehet megetetni, mert jobban értik a világ működését?

  25. AMi jön az a modern kori Kis-Jégkorszak ciklusa. És sokkal pusztítóbb lesz, mint bármilyen minimális felmelegedés.

  26. 25:
    Vitatkoznék a megfutás okozta azonnali megfőléssel.

    1., Eddig 1,2 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet több évtized alatt.
    Ha az exponenciális függvényt veszem alapul akkor sem jön ki az hogy mitől ugrana mondjuk 5 fokot az átlaghőmérséklet rövid idő alatt mondjuk.

    2., Az 50 fok is túlélhető ha nem állandó és persze nem a napon. Általában ahol ilyen meleg van ott a páratartalom alacsony, azaz működik az izzadás. Plusz klíma, pince, veremház, természetes vizek, kút, barlangok, akár bányajáratok, katakombák, stb.
    Át lehet állni északai életmódra is.

  27. 30: Gianni:
    Akkor hátradőlhetünk. Kösz az infót!
    A biztonság kedvéért van még némi kőolaj és földgáz a föld alatt, amit elégethetünk.

    31: Dumburnyák:
    Nem érted a biológiát… Nem megy az 50C túlélése!
    Egyébként rövidtávon bármi túlélhető, szerencse kérdése is, csak az nem mindegy, hogy 1. pontosan meddig (napokban), 2. megéri -e?

    A megfutást egy fázishatár átlépéseként kell érteni! Nem tudjuk, hol van az a pont, de biztos, hogy nagyon közel járunk hozzá…
    Mintha melegítenénk a vizet egy lábasban, méricskélnénk, hogy 80C – 90C, stb., aztán vitatkoznánk, hogy nincs semmi baj, mert már 10C emelkedett gond nélkül, bármit kibír a rendszer. Aztán a 100C elérésekor jönne a kopp, amikor pillanatok alatt a folyékony víz vízgőzzé alakul. És hát onnantól egy vízi világban nincs értelme túlélési lehetőségekről beszélni…

  28. Valaki fordítsa le, mondjuk Ábel!
    The global oceans are extraordinarily warm right now–so much so that the *margin* by which current records are being broken is itself record-breaking. That is even more remarkable as #LaNina has just faded, and #ElNino is only now beginning to influence ocean sfc temperatures. twitter.com/RARohde/status…

  29. Én azt nehezen tudom elképzelni, hogy a felmelegedés az emberi szervezet működési feltételeit túllépné globálisan.
    Az emberi faj, valamint az előd főemlős fajok már túléltek pár durva felmelegedési és lehűlési ciklust az évmilliók alatt, és eszük ágában sem volt kipusztulni, részben alkalmazkodtak, részben elvándoroltak kellemesebb vidékekre.
    De az biztos, hogy a modern globális társadalmi rendszer fenntarthatatlan lesz, a kultúrnövények, és termesztési rendszereik hamarabb bedőlnek, mint az emberi szervezet.
    Jelenleg nincs a földnek olyan területe, ahol az ember ne tudna fennmaradni, alkalmazkodva a helyi körülményekhez.
    Azt el tudom képzelni, hogy a melegedéssel lesznek olyan halálzónák, ahol valóban nem maradnánk életben technikai segítség nélkül, de az biztos, hogy ez nem terjedhet ki a teljes földre.
    Arra viszont határozottan látok esélyt, hogy a migráció mértéke és lefolyása a világban olyan súlyos politikai konfliktusokhoz vezet, hogy abból káosz és világégés lesz…

  30. 35: hubab:
    Egyre több hőhullám lesz, egyre hosszabb ideig és egyre több helyen.
    Ezen események alatt nagyon sokan fognak távozni közülünk.
    Tudom, ez a covid óta egy elfogadott, járulékos veszteség, de a globális felmelegedés megfutásával egyre több olyan hely lesz, ahol a csúcshőmérséklet árnyékban és tartósan 45C fölé kúszhat. Ezen a billenőponton jönnek a Tiborbá által vázolt hőhalál kikerülhetetlen következményei. Azon vitázhatunk, hogy ez mikor köszönt be fájó veszteségeket okozva, de az az igazság, hogy ezt pontosan senki sem tudja. Ha viszont eljön az ideje, nem olyan lesz, mint a már megszokott nyári hőhullámok, amelyek már 2000-ben is rengeteg áldozatot szedtek Európa szerte!

  31. A tudósok mindössze 0,3%-a ért egyet azzal, hogy az emberiség okozza a klímaváltozást

    Hülyeség!

  32. 32:

    Kifejtenéd bővebben hogy miért halunk meg mind ha a hőmérséklet a felszínen eléri olykor a 50 fokot?
    Nem zavar hogy ilyesmi most is előfordul itt-ott?

    Konkrétan az eddigi max 56,7 fok volt amit 1913-ban mértek.

    37:

    Most akkor mindmeghalunk vagy lesznek veszteségek?

    Még az elmaradottnak mondott arabok is tudták hogyan kell olyan élületet építeni ami a sivatagos részeken is hűvösebb belső tereket eredményezett mint kint.
    Nulla árammal és nulla fosszilissel.

    Persze sokan belehalnak ha nagyon meleg lesz. Viszont a minket kiszolgáló emberi tervezte természet ( ültetvények, stb) előbb beadják a kulcsot.

  33. 39: Dumburnyák:
    „Most akkor mindmeghalunk vagy lesznek veszteségek?”
    – Fordítva, de ebben a sorrendben. Egyre nagyobb veszteségek lesznek, aztán ahogy fogynak az erőforrások is, mind megszenvedünk és meghalunk, ez az élet rendje. 🙂

    – Nem a földfelszín hőmérséklete lesz 50C, hanem a légköri hőmérséklet! Ez a lényeg, ezért nem tudsz ellene védekezni, csak ideig-óráig.

    – Persze, most elképzelhetetlennek tűnik az, hogy ennyire megfusson pár év alatt a felmelegedés, ahogy 10 éve elképzelhetetlen marhaságnak tűnt egy covid járvány (mármint a bekövetkezése), vagy a 600 Ft/l üzemanyagár. Hú, mennyit kaptam érte anno, de most senki sincs itt, hogy megköszönje az előrelátást, vagy elnézést kérjen, hogy hülyének nézett…
    Nem úgy fog végbe menni, mint a mesékben, egyesek elméje csak idáig terjed, hogy „mindmeghalunk”, hanem ugyanúgy, ahogy az elmúlt 5 év zajlott. Szépen, egyre gyorsuló ütemben lecsúszunk, miközben jóformán észre sem vesszük, hogy mibe kerültünk, hiszen „megszokjuk”. Megszokjuk a halált, a veszteségeket, mert mindent meg lehet szokni, ékes példa erre napjaink bármely hétköznapja…

  34. 40:
    Végülis aki megszületett az meg is fog halni, ezt senki nem tudja elkerülni. ?

    A földfelszín alatt azt a párszáz méteres sávot értettem ahol élünk, de szerintem érthető is volt.

    Nem vitatom hogy lesz káosz.
    Csak az nem megy a fejembe hogy mondjuk a tagja, tundra határán mitől lesz tartósan 50 fok amibe mindenki beledöglik?

  35. 40. Horváth Csongor

    Társadalmi értelemben mindig van egy billenőpont. Nem lesz lábosban béka.
    Ma Mo.-n a társadalmi nyugalom, mint Európában szinte mindenhol az anyagi jóléttel korrelál.

    A meleg fog végezni velünk, de csak átvitten. A szomszéd valószínűbb, hacsak nincsenek jó szomszédaid, mert akkor a meleg.?

    Teknyőkaparó, Nostredamus?

    Na vajon az hogy?

    Ezek a McPherson féle szakértők nem jósolnak a fentiekkel ellentétben, hanem extrapolálnak, de azt igen jól.

    A nagy titok, hogy a fentiek is ugyanezt teszik, csak a halmaz amiből merítenek sokkal nagyobb, magasabb szintű információik vannak, így pontosabban tudják a lehetséges verziókat.
    Nyilván az idő közeledtével ezek összeérnek.

    Az ilyen teknyőkaparók sok esetben mást is tudnak, mégpediglen, hogy hogyan lehetett volna elkerülni.
    Ez az út még most se késő senki számára, feltéve ha függetleníteni tudja kissé magát a tudattalan halálfélelemtől. Ami mivel tudattalan elég nehéz móka.
    ————————–
    Mindenkinek jó mókázást kívánok!
    McPherson nem hülye, csak itt-ott téved, de alapvetően ül amit mond. Inkább magatokkal foglalkozzatok!

  36. 41 – D:
    Most 1,3°C-nál tartunk és a klímások attól tartanak, hogy túllépjük az 1,5°C -t. Miközben egyesek szerint a megfutás után 18°Cal lesz több az átlag hőmérséklet.

  37. 43:

    Hogy jutunk el a 2 fokig?
    Még az 1,5-től rettegnek, és ahhoz is kellett egy évszázad.

  38. Pokolian forró időszak következik

    Erős El Niño kialakulására számíthatunk, ami már idén is a szokásosnál forróbb nyarat eredményezhet, de a bomba várhatóan 2024-ben robban. A világ egy része brutális szárazságot él majd át, Európára és hazánkra forróság és fojtogató pára telepszik, a Föld átlaghőmérséklete pedig jócskán 1,5 fok felett emelkedhet.

    https://24.hu/tudomany/2023/05/06/idojaras-nyar-meleg-hohullam-el-nino-klimavaltozas/

  39. 42. Balázs
    ” Ezek a McPherson féle szakértők nem jósolnak a fentiekkel ellentétben, hanem extrapolálnak, de azt igen jól. ”

    Kedves Balázs
    A félelmeinkre támaszkodnak, arra építenek és abból táplálkoznak.

    Idézetek a félelemről:

    * A gyávák minden nap haldokolnak, a bátrak csak egyszer.
    * A félelemnek van némi haszna, de a gyávaságnak nincs.
    * A félelem mélysége olyan mértékű, amennyire az elme megengedi magának.
    * A félelem egy ellenség.
    * Az az ember, aki minden nap nem néz szembe a félelmeivel, nem tanulta meg az élet titkát.
    * Soha ne hagyd, hogy a félelem távol tartson az élettől.
    * Mindannyiunknak szembe kell néznie a félelmeinkkel. Az, hogy ezt hogyan tesszük meg, az meghatározza azt is, hogyan éljük az életünket.

    * A félelem túloldalán a szabadság áll.
    * A változás kulcsa az, hogy a félelmet magunk mögött hagyjuk.
    * A félelem uralma a bölcsesség kezdete.
    A Greenpeace társalapítója Patrick Moore: „Hülyeség azt mondani, hogy „harcolok a klímaváltozás ellen””, vid

    Συνιδρυτής Greenpeace: «Ανόητο να λες “μάχομαι κατά της κλιματικής αλλαγής”», vid

    „Nem tudjuk megakadályozni, hogy a Föld klímája megváltozzon! És ez ( az éghajlat) az igazat megvallva nem sokat változik itt. A helyzet iróniája pedig az, hogy most a föld hidegebb mint az egész életének történelmében volt!! Ezért vannak ezek a hatalmas jégsapkák az Antarktiszon és az Északi-sarkon. Túl hideg van ott.”

  40. 46:
    „A helyzet iróniája pedig az, hogy most a föld hidegebb mint az egész életének történelmében volt!! Ezért vannak ezek a hatalmas jégsapkák az Antarktiszon és az Északi-sarkon. Túl hideg van ott.”

    NA KÉREM ÉN BEFEJEZTEM!
    AMÍG EZ ELFOGADOTT, ÉN NEM JÖVÖK IDE TÖBBET!
    Azért arra kíváncsi lennék a sok szagértőtől, vajon a megelőző jégkorszakokkal és a jéggolyó Földdel mi a helyzet?

    Tudod L.S. az a baj, hogy a Te hőseid keltik a félelmet és a balfasz közönséged ezt be is veszi, s pont a félelem miatt tart az én hazám ott, ahol, míg te a napsütötte Görögországból szabadon marhaságokat pofázhatsz, büntetlenül!

  41. 47 – H.Cs.
    Nem büntetlenül, mert két hozzászólása volt, a másokat egyből töröltem annyira marhaság volt. L.S,-t már többször kitiltottam, de akkor engem bombáz E-maileivel, amiben viszont elfogadható. Na akkor átengedem, erre megint marhaságokat ír. A baj az, hogy többen ragaszkodnak hozzá, mint „alternatívához”.

  42. 47 Horváth Csongor
    Már többször kifejtettem én is, hogy görög barátunk minden tabudöntögető agyrémet azonnal felkap, hitelesnek minősít és terjeszt, ahelyett, hogy kicsit elmélyedne a témában, hogy ellenőrizze, hogy mi szól ellene és mellette.
    Lehet, hogy életében még nem is hallott azokról a dolgokról, amiket felsoroltál, vagy hallott valamit róluk, de azt csak parasztvakításnak tartja a hiszékenyek részére, mert ő pontosan tudja, hogy az mind hamis információ…
    Vagy az a filozófiája, hogy az sem baj, ha később kiderült, hogy tájékozatlansága folytán nem volt igaza, viszont emberi szabadságfokának az a legfőbb mércéje, hogy megkérdőjelezzen minden tudományos állítást, és akár joga van tévedni is, de akkor is kikéri magának, hogy ezen egyesek élcelődjenek.
    Mert akár lehetett volna is igaza…

  43. 49: hubab:
    Na de ekkora baromságot leírni?!

    Tiborbá:
    Legalább magentázd ki! Hát ordító hülyeség. S majd lesz, aki innen, mint megbízható forrásból, tovább linkeli… Ekkora bakit komoly ember nem engedhet meg magának!

  44. 50 – H.Cs.
    A W-P. időnként frissít (sajnos) ilyenkor vannak változások. Pl. a hozzászólások sorszámozását imádnak megszüntetni . Ezt vissza tudom állítani, de például szinezéssel már nem tudok benyúlni a hozzászólásokba. Ezért nem tudok magentázni.

  45. 46: Balázs:
    Önmagában a jóslás (de nevezzük ezt a nevén: előre látás) nem nagy kunszt, csak kellően nagy léptékben és általánosan kell fogalmazni.
    A bibliai jelenések sem légből kapottak, szépen lekövethető egy ösztönös viselkedésű populáció és annak erőforrás felélése alapján. Csak azt ne kelljen megmondanom, hogy pontosan mikor következik be (az titkos! 🙂
    A Nostrodamus féle dátumokhoz kötött jóslás már más téma, de arra vonatkozóan meg nincs egyértelmű bizonyíték, hogy tényleg leírta előre, például a halálát. Utólag könnyű bármit meghamisítani, vagy akár csak kicsit hozzá igazítani… De vajon ilyenkor miért nincs SOHA tuti bizonyíték?!

    Egyetlen esetben vagyok csak hajlandó engedni, ez pedig a több, egymástól független esetben is megerősített, gyermekbeszámolók alapján született, valós, előző életre utaló bizonyítékok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük