(4179) Rekordok

Tibor bá’ fordítása online

CNN

Ázsia nagy területein hőmérsékleti rekordok születnek

(sz: 1933.02.11.)

Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg Ázsia országaiban, mivel a brutális áprilisi hőhullám, kevés megkönnyebbüléssel továbbra is sújtja a kontinens nagy részét.

Délkelet-Ázsiában néhány országban a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet értéket mérték ezen a héten, és az indiai szubkontinensen a rekkenő hőség több mint egy tucat ember halálát okozta.

Maximiliano Herrera időjárás történész szerint Laosz a legújabb ország, ahol minden idők új rekordját állították fel, mivel Luang Praban 42,7 °C-ot mértek kedden.

A hétvégén Thaiföldön története során a hőség először haladta meg a 45°C-ot  a thaiföldi meteorológiai osztály adatai alapján. Az északnyugati Tak városában a hőmérséklet szombaton elérte a 45,4 °C-ot, míg az ország nagy része március vége óta az alsó 40-fokok környékén mozog.

Az óceánok éppen elérik a rekord hőmérsékleteket, amikor az El Niño bejelentkezik.

A hónap elején a thai hatóságok egészségügyi riasztást adtak ki több tartományra, mivel az előrejelzések szerint a hőindex eléri az 50°C-ot a főváros Bang Na kerületében. A hőindex az, amit az ember „érez”. Ez a levegő hőmérsékletét és páratartalmát egyaránt figyelembe veszi.

Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnök kedden aggodalmának adott hangot a „Thaiföld különböző részein tapasztalható veszélyesen magas hőmérséklet” miatt, és azt mondta Bangkok Bang Na területén, a miniszterelnöki nyilatkozat szerint a hőmérséklet „elérheti az 52,3 °C-ot” .

A szomszédos Mianmar áprilisi hőmérsékleti rekordot döntött hétfőn, amikor a Sagaing régió középső részén fekvő Kalewa elérte a 44 °C-ot  – írta Herrera a Twitteren.

Április és május jellemzően az év legmelegebb hónapjai Dél- és Délkelet-Ázsiában, mivel a hőmérséklet a monszun esők kezdete előtt emelkedik.

A thaiföldi hőséget tetézi az intenzív szmogos évszak, amit a szennyezés-szint megugrását okozott.

Az északi Chiang Mai turisztikai központja hét napig a világ legszennyezettebb városa volt, mivel az erdőtüzek füstje és a széles körben elterjedt terméségetés rontotta a levegő minőségét. A városban legalább egy kórház azt mondta, hogy elérte a „teljes osztálykapacitást”, mivel a betegek légzési problémák miatt fordultak orvoshoz.

A perzselő hőmérséklet Kínában is széles körben elterjedt.

Herrera szerint kedden 42,4 °C-ot  mértek az országban a délkeleti Yuanyangban, ami csak 0,3 °C-al marad el az országos áprilisi rekordtól.

Jim Yang klimatológus szerint hétfőn 12 tartomány több mint 100 meteorológiai állomása döntötte meg áprilisi hőmérsékleti rekordját.

Bár a legtöbb esetben nem rekordot döntött, a hőség Dél-Ázsiában is elterjedt – és halálos. Pakisztánban, Indiában, Nepálban és Bangladesben napok óta meghaladta a 40°C-ot.

Az indiai meteorológiai osztály szerint 48 meteorológiai állomás 42°C feletti hőmérsékletet mért kedden, a legmagasabb hőmérséklet 44,2°C volt a keleti Odisha államban.

Maharashtra állam nyugati részén legalább 13-an haltak meg hőguta következtében, miután részt vettek a vasárnapi állami díjátadón. A városi rendőrség illetékese szerint több mint 1 millióan vettek részt a Navi Mumbaiban tartott eseményen, amiből 50-60 ember került kórházba.

Eközben legalább két állam, az északkeleti Tripura és a keleti Nyugat-Bengália elrendelte az iskolák bezárását ezen a héten, mivel a hőmérséklet több mint 5 Celsius-fokkal a normális fölé emelkedett – közölte a Reuters.

Az indiai munkaügyi minisztérium tanácsot adott ki minden államnak és régiónak, hogy biztosítsák a dolgozók biztonságát – különösen a szabadtéri munkásokat és a bányászokat – a szélsőséges hőségben. Ez magában foglalja a megfelelő ivóvíz biztosítását, a jégcsomagokat és a gyakori pihenőket.

Indiában a hőhullámok általában március és július között zajlanak, de az utóbbi években ezek a hőségek intenzívebbé, gyakoribbá és hosszabbá váltak.

Tavaly Indiában égető hőhullám volt, ahol az ország egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 49 °C-ot. Ahogy az ember okozta klímaválság hatásai felgyorsulnak, és a globális hőmérséklet tovább emelkedik, a tudósok szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak lesznek.

Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy a veszélyes hőhullámok a századfordulóra háromszor-tízszer gyakoribbak lesznek.

A tanulmány megállapította, hogy az Ázsia nagy részét felölelő trópusokon az emberek az év legtöbb napján veszélyes hőségnek lehetnek kitéve. A „rendkívül veszélyes hőség” napjai – amelyet 51 °C-ban határoznak meg – megduplázódhat, és a szakértők szerint ez a hőség az emberi túlélés határait feszegeti.

A rendkívül meleg hőmérséklet Dél- és Délkelet-Ázsiában várhatóan folytatódik.

A CNN Kocha Olarn Thaiföldről, Manyeena Suri New Delhiből tudósította a CNN-t

A felsorakoztatott rekord értékek világosan jelzik, hogy mire számíthatunk a következő né-hány évben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(4179) Rekordok

  1. Közben India lett a világ legnépesebb országa.

  2. Ábel. 1.

    A nagy meleg ellenszere : Bebulynak egy kepelyukba , és gyereket kreálnak.

  3. A hozzászólásokból következtetve mindenkik be van szarva az atom háborútól. Pedig az atom hatalmak kényesen vigyáznak rá, ki ne törjön. Ezzel szemben a Föld globális felmelegedésének megfutása már a spájzban van. Már a média is foglalkozik vele, ami korábban nem volt jellemző. Ráadásul ez ma már nem elkerülhető.

  4. Kepelyuk: a gabonakereszt vállkévéi közti üres hely.

  5. Infos.

    Ezt
    városiak közül kevesen tudják, köszönöm.

  6. 3. Tibor bá: Igazad van, milyen jól esne már néhány megnyugtató szó, hogy mindez csak klímahiszti. Nem is olyan meleg az, csak úgy érzik! Pedig könnyen védekezhetnének is, elég lenne egy kis gúnyolódás „Grétácskán” , hogy nem elég tisztelettudóan veszi át örökségét. (De tényleg, milyen felháborító, hogy azoktól várja, hogy csináljanak már akármivalamit, akik kezük-lábuk törik, hogy vezethessenek!)

  7. 5.-6.: Fiúk, lehet, felértékelődik ez a tudás, hogy kell szólítani a két gabonakéve között a semmit! Hiszen ha nem volna gabona, milyen hatalmasra nő a kepelyuk és vele a jelentősége! A kepelyuk betöltheti az univerzumot, míg a gabona max. gyomrokat.

  8. 7: Grétáról jut eszembe, Tibor bá’ írta nekem e-mailben, szerintem most is ez a véleménye. Szóval én azt írtam, hogy az idén januárban 20-ik életévét betöltő Greta Thunberg meg ugye már 5 évvel ezelőtt felháborodott, hogy elcsesztük a jövőjét. Tibor bá’ ezt válaszolta rá:

    „Ezt a jövőt vele együtt csesztük el. Puszta létünk fenntarthatatlan, amióta feladtuk a gyűjtögetést-vadászást. Most értünk a végére. Egyszer el kellett ide jutnunk. Hát ez most van. 20 évesen nem így láttam a világot. Akkor úgy tűnt, az emberi élet végtelen.”

  9. 10: Tibor bá’

    Én is így gondolom.

    Megnéztem Stumpf-Bíró Balázs több beszélgetését is, és többször is elmondta, hogy az ipari forradalom kezdete óta az összes elégetett üvegházhatású gáz közel 50%-át 1990 óta engedtük a légkörbe, aminek a hatásait igazán csak a következő években, évtizedekben érezzük majd, mivel a CO2-nak kell 30-50 év, mire kifejti teljes hatását.

  10. 11-12:

    Mondjuk nagyon nem mindegy hogy 30 vagy 50 év mint ahogy az sem lineáris hogy 90 óta melyik évben mennyit tüzeltünk.

    Összességében most még a várható következmények alsó decilise kezd még csak bekukkantani.
    Amit korai lenne a végnek aposztrofálni, max a vég kezdete.

    Ha összepárosítjuk a korábbi el Nino – la Nina poszttal akkor valószínű a 2023- 2024 tele és 2024 nyár lesz a következő lépcsőfok.
    Az idei nyár „csak” olyan lesz mint a korábbiak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük