(4178) Felgyorsuló melegedés

Tibor bá’ erősen szerkesztett fordítása online

Arctic News

2023 márciusában Gyorsan emelkedett a hőmérséklet

Az El Nino és a napfoltok több mint 5°C-os emelkedést idézhetnek elő 2026-ra.
(sz: 1933.02.11.)

Az üvegházhatású gázok koncentrációja folyamatosan emelkedik.

A károsanyag-kibocsátás csökkentése a helyes lépés, még akkor is, ha ez az aeroszol maszkoló hatásának elvesztésével jár, amely veszteség a hőmérséklet emelkedését okozza. A politikusok ígéretei ellenére az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben folyamatosan növekszik.

A szén-dioxid (CO₂) Mauna Loában 424,83 ppm volt 2023. április 17-én, ami a hawaii Mauna Loában végzett mérések során rekord értékű.

Az átlagos CO₂ 422,88 ppm volt a 2023. április 9-ével kezdődő héten, ami szintén rekord magas a hawaii Mauna Loában végzett mérések során.

A havi CO₂ ez év márciusában 421 ppm volt, ami szintén új rekord.

Lényeges, hogy csökkenteni kell a metánkibocsátást. Az 1200 ppm CO₂e-nél (CO2 egyenérték) lévő Felhők Billenőpontján már 2027-ben át lehet lépni, pusztán a metán emelkedése okozta kényszer (forcing) miatt, és ennek a fordulópontnak önmagában történő átlépése további 8°C-os emelkedést eredményezhet. Ha a pusztán metánból származó kényszert is figyelembe vesszük, akkor ez akár korábban is megtörténhet, mint 2027.

El Niño és további változók

Közben egy El Niño belép az időjárás formálásába.

Ha egy La Niña aljáról egy erős El Niño csúcsára haladunk, az több mint fél Celsius-fokkal megemelheti a Föld átlag hőmérsékletét.

A NOAA kiadott egy El Niño jelentést, ami szerint az év vége felé a lehetőségek között szerepel egy erős El Niño is.

A hőmérséklet különbség 2022 novembere és 2023 márciusa között már körülbelül fél Celsius-fok, és még nem is vagyunk El Niñóban.

Az El Niño várhatóan néhány éven belül eléri teljes erejét, maximum 2026-ban lehetséges.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy a napfoltok éveken belül elérik a tevékenységük maximumát, és a 2022-es Tonga tengeralatti vulkánkitörése hatalmas mennyiségű vízgőzt juttatott a légkörbe.

Óceánhő, visszacsatolások és fordulópontok

Idén (2023) a tenger felszínének hőmérséklete (60°S-60°N között) már 25 napja 21°C felett van. Ilyen hőmérsékletekre nem volt példa az 1981-ben kezdődött NOAA feljegyzésekben.

Idén hatalmas mennyiségű óceáni hő áramlik az Északi-sark felé. A tengeri jég további olvadásával és az örök fagy olvadásával a Jeges-tenger várhatóan egyre több hőt kap az elkövetkező néhány évben. Több hőt kap a közvetlen napfénytől, több hőt a hőhullámoktól, és több óceáni hőt az Atlanti-óceántól és a Csendes-óceántól.

Tavaly, szeptember elején az észak-atlanti tenger felszínének hőmérséklete rekordmagasságot, 24,9°C-ot ért el. Az emelkedő hőmérséklet a tengeri jég tömeges elvesztésével (tehát az albedó elvesztésével) és a Jeges-tenger fenekéről metánkitörésekkel fenyeget.

Ez azzal fenyeget, hogy a Jeges-tenger fenekén lévő metán-hidrátok gyors destabilizálódását okozza, ami robbanásszerű metánkitörésekhez vezet, mivel térfogata 160-180-szorosára nő, amikor a hidrátbol légneművé válik.

Következtetés

A következő néhány évben tehát hatalmas hőmérséklet-emelkedés fenyeget. Összességében az iparosodás előtti időszakról 2026-ra több mint 18°C lehet.

Eközben az emberiség valószínűleg kihal a 3°C-os emelkedés hatására, és az élőlények nagy többsége is eltűnik a Földről az 5°C-os emelkedés hatására.

Hamarosan több mint 5°C-os emelkedés következik be valószínűleg 2026-ra.

A posztot április 14-én tették fel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(4178) Felgyorsuló melegedés

  1. Vajon most igazuk lesz? Ez a „nagy megfutás” már évek óta porondon van, fel-felröppen folyamatosan hogy a következő 1-2-3 évben megszalad a rendszer. Eddig nem történt meg, ezért kíváncsi vagyok hogy a napfoltok elhozzák-e az armageddont.

  2. 1 – Minato:
    A figyelem felkeltő poszt kulcs mondata: „A következő néhány évben tehát hatalmas hőmérséklet-emelkedés fenyeget.” Hogy ez elég lesz-e a megfutáshoz az a jövő nagy kérdése.

  3. 2. Tibor bá’: Szerintem értelmezhetjük ezt a mondatot úgy: „A következő néhány évben tehát megfutás fenyeget.”

  4. Egy magas rangú ENSZ-tisztviselő feltárja az ENSZ sötét titkait – Ez mindenkit érinteni fog!

    Hamis híreket nem engedek terjeszteni.

  5. 1: Minato:
    A naptevékenység biztosan nem hoz armageddont.
    Az évtized végére várható csökkenő tendenciája azonban elég lehet ahhoz, hogy még egy kis haladékot kapjunk…

    A megfutásnál tisztáznunk kell, hogy a Föld ökoszisztémája egy hatalmas egyensúlyi rendszer. Képzeljük el egy mérleghintának. Ahogy az ember egyre nagyobbakat lendít a valagával az egyik oldalon, az egyensúly megtartása érdekében egyre nagyobbakat vág alá az egyensúly helyreállítására törekvő folyamatok sokasága. Ezért van az, hogy bármihez nyúl az ember/emberiség, mindig nagyobb bajt hoz magára, mint amit orvosolni próbált, csak másként érkezik a probléma, rendszerint onnan, ahonnan még nem is számítottunk rá.

    Óriási rendszerekről beszélünk, egy milliós embertömeg ellensúlyozását kisujjal is elvégzi. De 10 milliárd sáska tevékenysége, ráadásul folyamatosan, lassan egy évszázad alatt lestrapál minden rendszert, s ahogy túlnövünk/túlnőttünk a kereteken leszakadhat a mérleghinta alattunk. Aztán annak egyfelől totálisan ismeretlenek a következményei, lehet kicsit is esni és bele is halhatsz, valamint ismeretlen az is, hogy pontosan mikorra sikerül akkora ellensúlyt képeznünk, hogy a szerkezet összeroskad egy pillanat alatt. Függetlenül attól, hogy korábban meddig bírta…

    És a sok „majom” csak hintázik, hintázik tovább, löki a seggével, mintha minden örökkévaló volna, pedig a világunk és az életünk nagyon is véges, s olybá tűnik, hogy ez így is marad az idők végezetéig. 🙂

    4: L.S.:
    Ezekkel a sötét titkokkal tele van a hócipőm…
    Álljatok már elő az örökmozgóval és mentsétek meg a világot, elég legyen a süketelésből!

  6. 5. Horváth Csongor
    ” Álljatok már elő az örökmozgóval és mentsétek meg a világot, elég legyen a süketelésből!”

    «Tα πάντα ρει»
    Ηράκλειτος

    4181-xbb-1-16
    12.L.S.
    „NINCS MÁS LEHETŐSÉGÜNK, MINT AZ ELLENÁLLÁS.
    AKKOR BUKNAK MEG, AMIKOR MÁR NAGYON SOKAN ELLENÁLLUNK.”

  7. «Tα πάντα ρει»

    Az egész Világunk és annak a legapróbb részecskéje is egy örökmozgó!

    Nem tudod mi az örökmozgó

  8. 7. L.S.

    Tibor bá’
    ” Nem tudod mi az örökmozgó ”

    Ha azt hiszed, hogy nem tudom…igazad van!

    Az egész Világunk és annak még a legapróbb részecskéi is úgy mint például a neutron egy örökmozgó – perpetuum mobile!

  9. Épp most hallgattam Stumpf Balázs egyik előadását.Egyik mondatában mintha 3-4 fok hőmérsékletemelkedésnél -30 % terméskiesést mondott volna ami nem tűnik soknak.
    Meg azt is mondta hogy 2060-ra már nem lesz aratás sehol a földön mert kimerülnek a termőföldek. Bár gondolom előbb merülnek ki nem úgy hogy 2059-ben még van termés 2060-ban pedig 0
    Persze hogy honnan , milyen csatornákról vette át ezeket az infókat Balázs nem tudni és azt sem tudni mennyire pontosak.
    Nekem 4 fok átlaghőmérsékletemelkedésre 30% gabonaterméscsökkenés kevésnek tűnik.
    Azt hogy hogy számolták ki hogy 37 év múva nem lesz termés a föld kimerülése miatt nem tudom.
    Mondjuk nem mindegy hogy 3 év vagy 30 évünk van még 😀

    Akit érdekel az előadás: #https://www.youtube.com/watch?v=SP7x_NPpxy8
    Bár sok hasonló előadása van de érdemes meghallgatni kollapszistáknak 😀

  10. Kb. 20 éve voltam Bàbolnán egy kombájnbemutatón, már akkor volt autonóm kombájn, jelenleg már nem kell ember az aratáshoz…

  11. 9. Nem pontos a kimerülés szó,mert egyéb nyalánkságok is hatnak a talajra, pl a szélerózió lassú, de állandó növekedése.
    Ha a csapadék rendszertelenül érkezik,akkor az özönvíz lemossa a domboldalakról a földet,míg a száraz időszakban a forgószelek milliméterenként hordják el és rakják mondjuk a tengerekbe.
    Szinte alig hihető adatot olvastam : percenként 8 hektár tűnik el, és természetesen nem kell 2060-ig várni,mert jóval előbb beindul a globális öldöklés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük