(4128) Hőhullám

Tibor bá’ fordítása online

(sz: 1933.02.11.)

Indiában a 2022-es rekordhőmérséklet után valószínűleg újabb hőhullám várható idén – figyelmeztetett az ország meteorológiai hivatala a héten.

Hőhullámok lehetségesek a következő két hónapban, az 1901-es feljegyzések kezdete óta a legmelegebb februárt követően.

A riasztás megújította az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy India képes-e megbirkózni a szélsőséges időjárással, valamint az élelmiszer- és energiaellátás miatti félelmek miatt – írja a The Independent újdelhi Stuti Mishra című lapja.

Indiában már most a legszélsőségesebb hőség tapasztalható a Földön, és a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez lehet az első hely, ahol túlélhetetlen lesz a hőmérséklet.2023-ban egy El Nino-jelenség is felmerülhet, amely még magasabbra tolná a globális hőmérsékletet.

A tekintélyes ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azt állítja, hogy a következő években gyakrabban és súlyosabb hőhullámok lesznek Indiában.

„A meleg idő marad, és normálisnak kell majd tekintenünk” – mondja Mahesh Palawat, a Skymet magán időjárási ügynökség meteorológusa.„Megfigyelték, hogy az elmúlt évek márciusában csökkent az esőzések száma.A klímamodellek idén is hasonló körülményeket jeleznek.”

A World Weather Attribution csoport 2022-es tanulmánya szerint az éghajlati válság 30-szor valószínűbbé tette a hőhullámok előfordulását Indiában és Pakisztánban, és a súlyos hatások valószínűleg tovább folytatódnak.

A 2022-es kánikula a búzatermelés visszaeséséhez vezetett, az indiai kormány pedig betiltotta az exportot, tovább rontva az ukrajnai háború miatt megszenvedett globális élelmiszer ellátást.

Indiában évente csak egy búzatermést aratnak, októberben ültetik, és márciustól takarítják be, így a rendkívüli hőség ebben a hónapban több veszteséget jelenthet, mondják a szakértők.Az indiai kormány a búzaexport tilalmának meghosszabbítását fontolgatja, mivel az állami tartalékok pótlására és a hazai árak csökkentésére törekszik.Ám, mint a világ második legnagyobb búzatermelője, minden olyan kihívás, amellyel India szembesül, valószínűleg hatással lesz a világ élelmiszeráraira.

A hőhullámok nemcsak a mezőgazdaságra, hanem az emberi egészségre, a vízellátásra, az energiaforrásokra és a természetre is pusztító hatással vannak.

India fizikai munkásainak a fele a szabadban dolgozik, kevés menedék lehetőséggel.Tavaly az indiai kormány bizonyos helyeken figyelmeztetést adott ki szélsőséges hőmérsékletekre, de szakértők szerint a legtöbb államban hiányzik az érdemi hőkezelési cselekvési terv (HAP).

„India országszerte már 23 hőhullámra hajlamos állammal működik együtt a HAP-ok kidolgozásán és bevezetésén. Azonban jobban kell összpontosítanunk az alapozásra, hogy ez a védelem azokhoz is eljuthat, akik nem férnek hozzá a hűtési intézkedésekhez” – mondja Kartigi Negi, a Climate Trends Delhi tanácsadó cég munkatársa.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(4128) Hőhullám

  1. Kíváncsian várjuk a dolgokat 2024-ben.Egy dolog jutott eszembe hogy ha nem is megfut a klíma de mondjuk legyen minden idők legynagyobb pokoli melege a földön.
    Múltkor belázasodtam megfázás miatt és muszály volt bevinni ismerőst a kórházba mert más nem tudta volna bevinni és előtte nap megígértem neki .Így lázasan kellett vezetnem és bevinni az ismerőst.Igaz hogy alig bírtam én is a lábamon állni de muszály volt megtenni.
    Namost az az érzés amikor vezetsz és folyik rólad a víz úgy hogy nem fűtesz a kocsiban és minden lépésnél diszkomfortérzet volt. Úgy érzed mindjárt megygyulladsz.
    Csak azért íram le ezeket mert majd ha igaz lesz akkor a fentieket mindenki át fogja élni mármint nem betegséggel és lázzal hanem csak egy laza nyári napon olyan érzéseket fog érezni ami fent írtam 😀
    Pokoli meleg , napfényen extra erős uv, strandra sincs kedved menni 50 fokban, árnyékban folyik rólad a víz, a lábaidban az erek kitágulnak és elnehezültnek érzed, kinti munkát nem tudsz végezni még este sem mert alig hűl vissza a levegő,
    ja és a napok elteltével belefáradsz majd mert mondjuk 5 nap kánikula még oké, nade pl. 50 nap egymás után már úgy kifáraszt mint vadász az vadállatot 😀

    A gyümölcsfákról lepörkölődik a gyümölcs.A kinti munkákat felfüggesztik.Az aszfaltutak megolvadnak ,de még a vasúti közlekedésben is fennakadások leszenk a deformálódó sínek miatt.
    Napközben nem leszenk emberek a városokban m ert elviselhetetlen lesz a hűség, de falun sem lesz jobb a helyzet, mert aki pl. nagy össszefüggő zöld terület mellett lakik ő sem részesül hűvösben ugyanis a fák levele leég
    és csak pár fokkal lesz „hűvösebb”.
    Áram nem mindig lesz így a klímázás sem lesz megoldás a tömegeknek. A tehetősebbek hobbija lesz nappaloknént beülni az autóba 1-1 órára és bekapcsolni a klímát.
    A boltok nyitvatartása átáll este 6 órától hajnal 2-ig , mert a melegben nem lehet sehová menni.
    A fű és a széna kiég mindenhol .Gyakorlatilag a 2022-es aszály csak egy bemelegítő látvány volt ami most jön, mert most már nemcsak a kukorica hanem a búza is kiég a világon nagyon sok helyen.
    Az élet sok területén váratlan fennakadás lesz.Például a gépjárművek nagy része egyszerűen túlhevül , mert nem a 55-65 fokos melegre lettek méretezve így gyakoriak a mororleállások, hűtővízfelforrások.
    A gondot nem csak a terményhiány jelenti majd hanem az is hogy a nagy állattartó telepeken is egyszerűen elhullonak az állatok, mert nem 65 fokos melegre lettek az épületek méretezve.Természetesen a háziállatok nagy része is elhullik az első évben
    mert körülbelül annyi túlélési esélyük lesz mint amikor egy kutyát zárt autóban hagynak egy sima nyári napon .Tehát a kutya, macska a nyár végére ritkaságszámba fok menni.
    A viharok felerősödnek és nagyon sok ház teteje megsínyli ugyanis nemcsak szélrekordok dőlögetnek meg , hanem hirtelen 30-40%-al nagyobb szelek keletkeznek az energia miatt.
    A nyár végére rengeteg a hallott és a túlélőknek csak a tél hoz egy kis megnyugvást amikor a nappali hmérséklet már nem haladja meg a 30 fokot.
    A világ élelmiszerellátása összeomlik , az ipari civilizáció és a termelés összeszakad ugyanis nem vesz senki semmit a kialakult helyzetben.Eleinte lesz egy két slágertermék mint a hűtőgép,fagyasztó és vízszivattyú, de már a 2024-es nyár eleján
    gigászi hiány alakul ki világszinten ezekből így ezen termékeket lehetetlen lesz megvenni világszinten. A helyzetet valamelyest enyhíti hogy rengeteg lesz a halott így pl.. egy használt fagyó könnyen beszerezhető lesz pl . az elhullott szomszédtól.

    Na írtam egy kis fantasyt.Kicsit nehéz elképzelni hogy így lesz , pedig ha igen akkor hasonló lefolyásra kell számítani 😀

    Tiborbá lényegében azon múlik minden hogy helyileg hol hány fok lesz és milyen páratartalom.Mondjuk osszuk fel a földet 30×30 kiliométeres kockákra. Ha minden igaz akkor ezeken a 30×30 kilométeres kockákon (az egész földön) olyan hőmérséklet és páratartalom kombináció jön létre ami beindítja a megfutást.Olyan mint amikor egy széfnél beütjük a négyjegyű kódot és nyílik is.

  2. 1 andrew
    Na, ez egy Kossuth-díjas mondat volt:
    „Kicsit nehéz elképzelni hogy így lesz , pedig ha igen akkor hasonló lefolyásra kell számítani”
    Sőt, pedig ha igen, akkor pontosan ilyen lefolyásra kell számítani.
    De ha nem így lesz, akkor másmilyenre… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük