(4123) Még több mozgósítás

Tibor bá’ fordítása online

(angol nyelvű orosz blogger)

Még több mozgósítás

The Slavland Chronicles.

(sz: 1933.02.11.)

Mindenki azt feltételezi, hogy Ukrajna a 17. mozgósítási hullámnál tart, mert elveszítette az előző 16 hullámot.Ez nem tűnik igaznak.Igen, vannak most videók arról, hogy férfiakat erőszakkal elrabolnak, hogy harcoljanak a hadseregben.

A kijevi rezsim összegyűjti a férfiakat, hogy erőszakkal besorozzák őket a frontvonalra. Egyetlen állam sem tenné ezt, hacsak nincs súlyos emberhiány.

De valójában ugyanezt csinálták a nyáron. Emlékszel, a strandokra jártak, és ott fogták el az embereket? Ez azt jelenti, hogy szó szerint mindenki meghalt, aki előttük szolgált? Hát nem. Ez nem logikusan következtetés.

És ha az ukrán hadsereget megszűnt, akkor az orosz hadsereg miért küzd továbbra is a győzelemért?

Emberek használjuk az eszünket!

Tudjuk, hogy a gyilkosságok egyik oldalon sem számítanak.De láthatjuk, hogy a frontvonal még mindig patthelyzet, nem?Tehát, ha az egyik fél 600.000 katonát veszített az elmúlt évben, miért van az, hogy ellenfelei akkor nem tudnak jelentős nyereséget elérni?

Próbálj meg logikusan gondolkodni! Saker nemrég bejelentette, hogy összecsomagol, így a továbbiakban a saját agyára kell hagyatkoznia!

Egy dolgot nem tagadok, hogy az áldozatok száma szinte biztosan drámaian megnőtt legutóbbi beszélgetésünk óta.

Wagner ma elküldte a negyedik teherautó-konvojt a Soledar-csatában harcoló ukrán katonák holttesteivel, a teherautót egy elfogott ukrán katona vezeti

Volt néhány költséges ütközet, amely mindkét oldalon jelentős áldozattal járt.Ez a szó szoros értelmében a lehető legrosszabb stratégia, amelyet reméltem, szemben azzal, hogy Oroszország elkerüli a lassú városi és lövészárok-koptató háború vívását.

És komolyan hiszi valaki azt, hogy Wagner úgy foglalta el Soledart, hogy nem fizetett érte? Miközben tucatnyi Soledar, azaz lepusztult poszt-szovjet rozsdaváros van még Donbászban.

Hogyan vezet ez jó eredményhez a továbbiakban?Még ha minden orosz után 10 ukránt ölsz meg, 1 millió ukrán férfi megölése 100 ezer orosz életbe kerülne.Ukrajna ezen felül még egy milliót mozgósíthat, ha erre kényszerül.Szóval, 2 millió halott 200 ezerért megéri?

Akkor mi maradna Ukrajnából?

És ott vannak akik azt mondják, hogy egyszerűen nincs más módja a háborúnak.Számítanak a tudatlanságunkra, mert ez egyszerűen nem igaz.Azok az emberek, akik ilyen hülyeségeket mondanak, nem értik a manőver-hadviselés, a bekerítés vagy a helyi erőfölény fogalmát – vagy legalábbis úgy tesznek, mintha nem értenék.

Röviden, kellene lenni egy orosz tervnek amiben az elsöprő számokkal előnyt szerezzenek, és ezzel legyőzzék Ukrajna hadseregét.A numerikus fölény lehetővé teszi, hogy egy ellenséget megszorítson, bekerítsen, legyőzzön, áttörjön, felülmúljon és kövessen.Ehelyett Oroszország lemondott az ilyen előnyök felhasználásáról, hogy frontálisan harcolhasson az ellenséggel, és azok feltételei szerint.Ez ahhoz hasonlítható, amikor az ember csípőjénél kard van, de úgy dönt, hogy eldobja és bokszolni kezd az ellenfelével.Ukrajna ismét megvédte a megerősített állásokat.Ezzel még Wagner ellen is elegendő esélyt adtak a harcra annak ellenére, hogy a profibb erők felülmúlták őket.A másik oldal, amely azt állítja, hogy Wagner az emberi hullám taktikája révén nyert, szintén téved.

Íme néhány alternatív ok, amiért Ukrajna jelenleg több férfit mozgósít:

  • Több férfi = több siker a csatatéren
  • Ukrajna valójában soha nem hagyta abba a mozgósítást
  • Egyszerűen időbe telt az újoncok betanítása és felfegyverzése
  • Ukrajna több fegyvert és pénzt kapott a mozgósítás folytatásához
  • Arra törekszenek, hogy visszaállítsák azt a számszerű előnyt Oroszországgal szemben, amelyet a háború nagy részében élveztek.

Az a vicces, hogy mindenkinek, akit Kijevből vagy Lvovból ismerek, sikerült elkerülnie a mozgósítást.Szó szerint minden fiatal vagy középkorú férfi, akit én vagy a családom ismer, nincs a fronton.Nem vagyunk oligarchák, ne feledd, és ők sem.Úgy jellemezném őket, hogy középosztálybeliek.És mivel mindegyiküknek van némi pénze, csak kifizetik a mentesítést.Az igazat megvallva, egy idősebb férfi önként jelentkezett a frontra, de váláson ment keresztül, és valószínűleg öngyilkos akart lenni.

Úgy tűnik, az ágyútöltelékként toborzott emberek között aránytalanul a szegényebb falvakból és városokból származnak olyan helyekről, amelyekről még csak nem is hallottam, vagy olyan helyekről, ahonnan korábban nem toboroztak ilyen nagy mennyiségben.Mint Odessza.

A háború elején a kenőpénz mértéke meglehetősen észszerű volt.Fogalmam sincs, mennyibe kerül most.Feltételezem, hogy biztos több.De ha egyszer lekerülsz a listáról, egy ideig lent is maradsz.Különben minek vesződni a kenőpénz kifizetésével?Valóban elég szegénynek kell lennie ahhoz, hogy ne tudjon megvesztegetni a szolgálatból való kilépést.

A lényeg az, hogy ennek a háborúnak még koránt sincs vége.

Ukrajna nem fogy ki a férfiakból.A háború nem ér véget, mert a katonai rendőrség szeret embereket elrabolni és szolgálatba kényszeríteni.És ha azt akarja, hogy a háború véget érjen, feltételeznie kell, hogy Kijev és a Nyugat továbbra is harcolni fog, így felvetődik a kérdés, mit tehet Oroszország a háború befejezése érdekében?

Egy lehetőség: adja meg magát és adja át Putyint, az országot pedig feldarabolják és megszállják.

A másik lehetőség: nyerd meg végérvényesen a háborút.

De a nagyobb probléma az, hogy Oroszországnak nincs stratégiai terve, és a szétesett katonai parancsnokság csak arra törekszik, hogy elfoglaltnak látszódjon.

Ha nem értesz egyet az értékelésemmel, akkor magyarázd el nekem a stratégiájukat.Mi a győzelmi forgatókönyve Oroszország számára?

Hány ukrán katonát kell még megölni?

Ha úgy gondolod, hogy a kijevi kormány elég érzéketlen ahhoz, hogy szó szerint mindenkit a halálba küldjön, akkor a válasz valójában az, hogy „mindenki”. Ennek ellenére a történelemben még soha nem vívtak ilyen háborút.Szó szerint egyetlen katonaság sem arra alapozta stratégiáját, hogy megsemmisítse ellenségei teljes férfipopulációját.

Mennyire kell retardáltnak lenni ahhoz, hogy azt gondolja bárki, hogy Oroszország ténylegesen tervezett stratégiája, valószínűleg sikeres lesz?

Nézd: Oroszország viszonylag épen akarta hagyni Ukrajnát.Egy pofont akartak adni a NATO-nak, hogy meghátráljanak.Mindennek gyorsan vége  legyen.

Ebből semmi nem jött be.

És most minden egyes nap kibontakozik a szó szerinti rémálom forgatókönyve, hogy ez a háború nem zárul le hatékonyan.Oroszország kinyír néhány nyugatról érkezett zsoldost, igaz, de többnyire csak szegény ukrán hadköteleseket ölnek meg.És közben elveszítik saját katonáinak egy részét.

Az emberek most arról beszélnek, hogy ukrán vezető tisztviselők kongatják a vészharangot az újbóli orosz offenzíva miatt. Igen, van okunk azt hinni, hogy ilyesmi valóban bekövetkezik. Az ukrán tisztviselők azonban a háború kezdete óta a végzetet és a riadalmat terjesztik, hogy több fegyvert és támogatást kapjanak a Nyugattól.  Más az, amit az ukránok külföldre exportálnak, és mit mondanak a saját népüknek. Itthon arról beszélnek, hogy nyárra visszaveszik a Krímet. De hallod a bánatos segítségért és segélyért könyörgő kéréseiket, és feltételezed, hogy mindjárt bedobják a törülközőt.

Hacsak valami drámai módon nem változik meg, ez a háború továbbra is hasonló lesz.

Szeretném, ha bebizonyosodna, hogy tévedek.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

37 gondolat erről: „(4123) Még több mozgósítás

  1. I.VH „érzésem” van ha a stratégiát nézzük. Nem csak nekem. Többen írtak már a bakhmuti vérszivattyúról. Tolja mindkét fél az emebert, hadianyagot a frontvonalra, viszont a front nem igazán változik. Az a 1-10km mozgás oda-vissza, arányaiban elhanyagolható az ország méreteihez és a veszteségekhez képest. Hány évig bírják a felek? Hogy végződött a I.VH. ?

  2. 1. Minato
    „Hogy végződött a I.VH.?”

    Mindkét oldal a végkimerülés határán volt, egyik sem tudott eredményt elérni.
    Erre várt az USA. Aztán belépett és győzött az ANTANT. Mellékesen mindig ezt csinálja.
    Csak a mostani helyzet más. Ha ismét belép személyesen és elkezdi gyepálni az oroszt, akkor az könnyen atomvillanással végződhet.

  3. A fene érti ezt. Kérdés, mennyire tudtak az ukránok a jól kiképzett, nagy harcértékű katonáikból megmenteni annyit, amennyit csak lehet, mert a kényszersorozozottaknak csak egyetlen célja lehet, a túlélés. A lelkes önkéntesek már valószínűleg rég elfogytak.
    Ehhez az állóháborúhoz gyalogság kell, abból meg sok. Logikusan gondolkodva jogos, ha kivéreztetést akarnak, akkor jó módszer az, hogy az egy objektumot ésszerűtlenül védő ellenséget hagyom pusztulni. Ha folyamatosan tolja be a darálóba az új áldozatotakat, akkor nekem csak meg kell várnom az új betöltést és tekerni egyet a darálón. De miért jó ez a darálót töltőnek? Valószínűleg azért, mert egyáltalán nem a népe, az országa érdekét nézi, hanem valamilyen feladatot teljesít. Ennyire gonosz nem lehet, nyilván nem is az, semmilyen kötődése sincs az ottani vegyes népességhez. Mikor állítanák le a darálót? Nem úgy néz ki, hogy sietnének, sőt, mostanában néznek új töltelék után.
    De miért jó ez az oroszoknak? A nyugati támogatás nélkül Ukrajna gyorsan összeomlana, tehát el kellene vágni az utánpótlási útvonalakat. Igaz, ehhez nagyobb erőt kellene bevetni, ami csak elhatározás kérdése.
    Így viszont Ukrajna helyén egy lepusztult, kiürült terület lesz, ami ütközőzónának megfelelelő, veszélyt hosszú ideig nem jelent.

  4. 2. Bendegúz
    A központi hatalmak a végén nem a fronton omlottak össze (bőven az ellenség földjén voltak), hanem a hátországban. A Monarchia is a caporettói áttörés után kötött fegyverszünetet. Talán erre számít a nyugat most is? De nemcsak az orosz hátország létezik, a túloldal is. Hol nagyobbak a tartalékok, hol nagyobb az elszántság? Ha nem lett volna olyan közeli a Jelcin időszak, akkor még esélyt is adnék rá, de így?

  5. 1. Minato
    Az a félő, hogy a fokozatosan generált eszkaláció miatt az I. világháborús „modell” átfordulhat egy II. világháborús modellbe, majd a következő (végső lépés) a III. világháború lesz. Az USA nem fogja az oroszt kiengedni ebből a satuból, Moszkvának döntenie kell és valóban vagy beleáll ebbe a háborúba full kontakt módon és rendezi Ukrajnát, vagy katonai vereséget szenved, visszavonul ennek minden egyéb következményével együtt. A végtelen ideig elhúzott korlátozott háború nem kifizetődő az oroszoknak sem, még akkor sem, ha mögötte egyéb nagyhatalmak érdekeit is sejtjük. Ráadásul nincs végtelen erőforrás egyik oldalon sem. Az is egy nagy kérdés, hogy az USA megengedheti-e azt magának, hogy „hagyja” az oroszokat nyerni Ukrajnában. Véleményem szerint nem, mert ebben az esetben meg az USA vezette világ hullik szét darabokra.

    2. Bendegúz
    Egy atomháborút nem igazán tud Oroszország megnyerni. Meg Európa és a NATO sem. Persze a túlélők majd kiadhatnak egy deklarációt, hogy ők nyertek, de ez már csak duma lesz annak, aki még hallja esetleg. Van nukleáris háborús veszély, de egy nagyméretű atomháborúban az első három helyezett pusztulás szempontjából Nagy-Britannia, Oroszország és az USA.

    3.-4. kakukk
    Nagy-Britanniában tavaly tízezer kapott, idén tervezetten húszezer ukrán katona kap gyorsított, 5 hetes képzést. Na most el lehet azon gondolkodni, hogy egy 5 hetes gyorsított képzés valójában mire elég. Papírt ad, az nem vitás.
    Ha Oroszország egymaga akarja megharcolni az egész Nyugattal szemben a maga „szabadságharcát”, akkor kevés az esélye. 140 millió orosz áll szemben nagyjából 900 millióval (USA + EU + Japán), amit ideig-óráig bírni fog, hiszen hatalmas tartalékokkal rendelkezik, de a számok számok, a végeredmény jósolható.
    Abban az esetben viszont, ha Oroszország valójában nem marad magára és például Kína és Irán nyíltan, India félig nyíltan, valamint néhány egyéb állam rejtve beáll mögé és különböző módokon elkezdik támogatni, megváltozik a felállás, méghozzá jelentősen.
    Azzal nem árt tisztában lenni, hogy ez viszont nagy valószínűséggel a harmadik világháború kitörését is jelenteni fogja, ebben az esetben ugyanis az USA-nak és a Nyugatnak szó szerint az egzisztenciális léte kerül veszélybe.

    Megjegyzés a poszthoz:
    A jelenleg folyó háború metodikája nagyon nehezen érthető és emészthető a klasszikus iskolák felfogása szerint. Divatosan persze nevezhetik ezt hibrid háborúnak, de ez csak arra jó, hogy a fel nem tett kellemetlen kérdéseket továbbra se kelljen se feltenni, se megválaszolni sem egyik oldalon sem. Az amúgy is zavaros helyzetre a média és a nagypolitika még rátesz egy lapáttal, így teljes a zűrzavar.
    Az adatok alapján azt látom, hogy Oroszország továbbra is korlátozott erőket használ fel és közben a Nyugat sem töri össze kezét-lábát, hogy Ukrajna elverje a benyomult orosz kontingenst, ad segélyt és támogatást, ami „jóllakni kevés, éhen halni” viszont sok.
    Nincs értelme a napi helyszíni katonai eseményeket még figyelemmel kísérni sem, a front gyakorlatilag egy éve áll, a hírek szándékosan torzítottak, a pusztítás mértéke a harci zónákban viszont elképesztő.
    Mindenki, aki ezt a háborút bármelyik oldalról is támogatja bűnös oldalt képvisel és nem számít, hogy ki milyen érvek alapján áll be a háború mögé. Erre nincs mentség.

  6. Az, hogy állni látjuk a frontot, az biztos, hogy azt is jelenti, hogy nem változnak az erőviszonyok?
    Adva egy elakadt lift, ez lenne a frontvonal, amit 12 darab drótkötél tart. A lift tele emberekkel nagy biztonságban. De hallják ám, hogy egyik kötél a másik után szakad el ami tartja a liftet. Ha külső szemlélőként csak a lift pozíciójára koncentrálunk, akkor azt látjuk, hogy a lift időnként egy picit elmozdul. A 12 tartó kötélből már csak kettő kötél tartja a liftet, de mi kívülről továbbra is azt látjuk, hogy a lift lényegében mozdulatlan. Itt tegyük fel a kérdést. A liftben rekedt emberek tényleg ugyan abban a helyzetben vannak, mint mikor az összes kötél tartotta a liftet? Igaz lenne az állítás, hogy a liftben rekedt emberek, mikor már csak két kötél tart, ugyan olyan biztonságban vannak, mint mikor az összes kötél ép volt?

    Ha lényegében ugyan ott van a front, de ezrével pusztul ember és fegyver mindkét oldalon, akkor nem a front mozdulatlansága adja az információt a harcoló felek állpotáról, hanem, hogy ki rendelkezik több és ügyesebb liftszerelővel.

    Pár hónapja írtam, csak idő kérdése, hogy Kína mikor küld a fegyvereket a háborúba. Akkor oknak azt írtam, azért mert ő sem akar kimaradni a nagy fegyvertesztelésből. E mellé jön, hogy amerika erőlteti ezt a velünk vagy ellenünk opciót, ezért Kína egyre nyíltabban támogatni fogja az oroszokat. Ennek meg az lesz a hozadéka, hogy amerikát nem szívelő kissebb államok is odaállnak az oroszok kínaiak mögé.
    Az „Egy övezet, egy út” vesztes oroszokkal nem valósul meg.

  7. 6. Károly

    Igen, gyakorlatilag leírtad a progresszív összeomlás folyamatát. Abban is teljesen igazad van, hogy egy gyakorlatilag beállt front nem azt jelenti, hogy közben nem hullanak tömegével az emberek és a technika és ettől még merül a hátország is rendesen. Sőt, ez még sok szempontból rosszabb, mint egy dinamikusan mozgó frontvonal, mert abban az esetben mindig kisebb adott lokációban a fajlagos pusztítás.

    Kína esetleges nyílt belépése a háborúba Oroszország aktív támogatásával már előre kiverte a biztosítékot Washingtonban, ez drámaian átrajzolhatja a háttérkapacitások mérlegét, arról nem is beszélve, hogy az európai államokat még csak-csak bele lehetett állítani az oroszokba, de ha Kína is sorra kerül, az olyan egyéb következményekkel járhat, amit már nem biztos, hogy Európa bevállal.

    Sajnos a folyamatok olyan irányba haladnak, ami a legjobb esetben is egy masszív új globális szintű hidegháborút eredményezhet majd és valóban, az USA-EU-Japán-Ausztrália tengellyel szemben itt bizony komoly és jelentős tömeg állhat össze a túlsó oldalon. Egyáltalán nem biztos, hogy az EU és úgy általában véve az egész transzatlanti világ ezt a fejleményt a jelenlegi formájában megússza. És akkor egy esetleges közvetlen katonai konfrontációról nem is beszéltünk.

    Szerintem le kellene viharos gyorsasággal állítani ezt az orosz-ukrán csörtét, mert a helyzet csak romlik és a tétek további emelése nem fog segíteni senkin.

  8. 4. kakukk
    Igazad van. Amit írtál, azz volt az elsődleges ok, amiért elvesztettük az I. Vh.-ut.
    Akik eleinte a kávéházakban és a sajtóban agitáltak a háború mellett teli torokból (azaz uszítottak), pár év elteltével azok lettek a legnagyobb háború ellenesek, békepártiak (persze csak színleg és a cél érekében). Rendesen felforgatták a háttérországot (tüntetések, katonák lenézése, stb.). Pont mint a mostani DK, Momentum, LMP, meg a többi USA nyalonc!

    5. MangaMonguz
    Ha nem lesz más választása Oo.-nak, akkor simán előveheti, mint végső megoldást. Feltéve, ha a jelenleg Oo.-ot vezető elit nem áruló! Mert akkor az van, hogy most Oo. kivéreztetésének és demoralizálásának vagyunk a tanúi.

    6. Károly

    Nagyon jó észrevétel, hogy az „Egy út, egy övezet” nem valósulhat meg Oo. nélkül. Ti. az USA nem fogja megengedni, legfeljebb gyarmatként működhetnek a mellette fekvő országok (Kazahsztán, Türkmenisztán meg a többi Isztán), plusz a tejes DKÁzsia is.

  9. 8. Bendegúz

    Véleményem szerint még elég sok lehetőség van a „végső érv” előtt mindegyik oldalon.
    Oroszország vezetői ugyanolyan árulók, mint Amerika vagy az EU vezetői.
    A Centrumok elitjei sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint az uralt népekhez, legalábbis gondolkodásmódban és egyéni érdekekben mindenképpen.

  10. MangaMonguz mondja:

    „Mindenki, aki ezt a háborút bármelyik oldalról is támogatja bűnös oldalt képvisel és nem számít, hogy ki milyen érvek alapján áll be a háború mögé. Erre nincs mentség.”

    Szerintem ez lehetne valami kiindulási állapot, itt a blogon, nem?
    Vajon egyetért ezzel a többség?

    Azért lenne fontos valami közös alap, mert anélkül lehetetlen bármerre továbblépni…akkor marad egymás hülyézése… Mit gondoltok?

  11. „Állítják ugyan, hogy Putyin nem vetne be atomfegyvert, de erre egy „így van és kész”-típusú érvelésen kívül más bizonyítékot az FT sem ad. Szintén politikai célzatú, vágyvezérelt üzenetként kezelendő a cikk fő tanulsága is, miszerint Putyin tulajdonképpen már csak arra játszik, hogy Oroszország tovább bírja a háborút annál, mint amennyire a Nyugat Ukrajnát támogatni hajlandó.

    A cikk egyik legfontosabb tanulsága tulajdonképpen nem is a leírtakban rejlik, sokkal inkább a sorok között. Érdemes megfigyelni, az elmúlt egy évben miként jutottunk el, „a Putyin őrült, mindenre képes”-szintű üzenetektől oda, hogy az orosz elnök előbb-utóbb belátja majd, nem boldogul Ukrajnával. Ma a fősodor, felhagyva a Putylerezéssel, már azt kommunikálja, nem lesz baj, támogassuk fegyverrel és pénzzel az ukrán háborús erőfeszítéseket, Putyin idővel simán feladja, nekünk csak ki kell várnunk a végét! Nos, mit lehet erre mondani?! Legyen így!”
    https://ma7.sk/nagyvilag/hogyan-lett-az-orult-putyinbol-szimplan-rossz-vezeto-akinel-eleg-ha-csak-kitartobbak

    Azt gondoltam, hogy a télen valamilyen fordulat áll majd be. Most tavaszra mondják, de már kétségeim vannak. Megy ez így tovább, az oroszok lassan haladnak előre, elérik majd a visszacsatolt köztársaságok határait. Akkor lesz majd igazán durva a háború, hiszen eddig azokat a területeket pusztították le kölcsönösen, amit majd az oroszoknak kell újraépíteni. A további területek már a pufferzóna részei lesznek.
    Arra azért kíváncsi leszek, hogy a moldovai raktárakkal mit csinálnak. Az nagy blama lenne, ha valamennyire épségben ukrán kézre kerülne, ha meg nem, az még rosszabb.

  12. 11 kakukk
    Mik ezek a moldovai raktárak, már többször előkerült itt, de fogalmam sincs, miféle raktárak, és kinek a raktárai?

  13. Reagálva szokja 10. hozzászólására:

    2022. február 24.-én a hadművelet megindítása az orosz vezetés döntése volt, tehát ez az ő felelősségük. (Most hagyjuk azt, hogy ki hol és hogyan provokálta ki ezt a lépést, a lépés megtétele akkor is orosz döntés volt.)

    Naftali Benet izrael akkori miniszterelnöke elég gyorsan tárgyalóasztalhoz ült az oroszokkal és az ukránokkal a gyors békekötés érdekében, amit mind az orosz, mind az ukrán fél elfogadott volna. Ennél a pontnál Washington és London közbelépett és az ukrán félen keresztül megakadályozták a békekötést.

    Innentől kezdve, ami azóta történt és ami még történni fog már nem csak orosz, hanem ugyanúgy amerikai és brit felelősség is, ez alól nem bújhat ki sem Nagy-Britannia, sem az USA. Minden lerombolt ház, minden megnyomorított család és minden eltemetett apa és fiú ugyanúgy az angolszászok lelkén is szárad, mint Putyinén.

    Amíg ezek a tények mindenféle ostoba érzelmi és álmorális indokra hivatkozva nincsenek alapként elfogadva, addig nincs továbblépés sem. Ha ezt elfogadjuk, onnantól majd lehet azon lamentálni, hogy melyik birodalmi érdek jobb a másiknál és melyik birodalmi módszertan a szimpatikusabb, illetve ki melyik birodalmi létet preferálná.

    Az orosz impérium gyakorlata mellett azért felhívnám a figyelmet a hidegháború vége és kimondottan 2001. szeptember 11. óta nyíltan meghirdetett amerikai neokon programokra és arra a katonai ámokfutásra, amit az angolszász nagyhatalmak produkáltak azóta.
    Hát nem tudom gyerekek, ez mennyivel frankóbb, mint a muszka csizma, ha csak annyiból nem, hogy eddig még épp nem a mi fejünkre hullottak az angolszász demokratikus bombák és fáradturán lőszerek.

    Na majd meglátjuk, hogy fog-e működni ez a fajta gondolkodás itt, vagy sem. Ha nem, akkor marad a süketek párbeszédje továbbra is.

  14. 12. hubab

    Moldovában a Dnyeszter-melléken egykoron az orosz 14. hadsereg segítségével létrejött az ún. Transznyisztriai Köztársaság, ami egy szakadár terület.
    Ezen a területen korábban az oroszoknak volt némi lőszer lerakatuk, úgy nagyjából 40 ezer tonna, jelen idő szerint az ott lévő készleteket 20 ezer tonnára becsülik és mintegy 1400 orosz katona állomásozik ott, mint békefenntartó egység.

    Katonai jelentések szerint a román haderő és az ukrán haderő Azov egységekkel kiegészülve a napokban csapat összevonásokat hajtott végre Moldávia határánál és felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy mind a román, mind az ukrán erők benyomulhatnak oda.

    A román nacionalisták régi stratégiai célja, hogy a Szovjetunió felbomlását követően Románia Moldáviával egyesüljön és létrejöjjön Nagy-Románia.

    Kábé ennyit érdemes tudni erről, illetve annyit, hogy Moldávia bevonása a háborúba konkrét földrajzi eszkalációt jelentene, pláne, ha a román haderő is belekeveredne a dologba.

  15. 12. hubab
    Állítólag hatalmas mennyiségű lőszert tárolnak ott. A volt szocialista országokból kivonuló kivonuló orosz csapatok készletei, amit azért tárolnak ott, hogy megsemmisítsék őket, de még talán a felét sem sikerült. Orosz békefenntartók őrzik, a szakadár moldovai területen található. Az ukránoknak nagyon jól jönne, mert szovjet fegyvereik még vannak, de ahhoz lőszer már sehol sincs (kivéve az oroszokat, de onnan már csak röptetve kapnak). Kétezer alatti a békefenntartók száma, de nincs az oroszokhoz semmilyen szárazföldi kapcsolatuk. Ha felrobbantanák a készletet, akkor állítólag hatalmas környezetszennyezés lenne. Ukrán és román csapatösszevonásokat is jelentettek a térségből. Eddig a harcok a NATO határától messze voltak, de ez esetben igen közel lennének. Kérdés, az oroszok milyen módon válaszolnának. A felhalmozott lőszerkészlet nagy csáberő de hogyan szerezhető meg?.
    „A Wizz Air légitársaság hétfőn bejelentette, hogy március 14-től felfüggeszti a Moldova fővárosába, Kisinyovba (Chisinau) irányuló járatait a légtér biztonságával kapcsolatos aggályok miatt. A felfüggesztés nemcsak a Budapestről indulókat érinti, a többi országból sem lehet jegyet venni március közepétől.”

  16. „Na majd meglátjuk, hogy fog-e működni ez a fajta gondolkodás itt, vagy sem. Ha nem, akkor marad a süketek párbeszédje továbbra is ”

    Valamit meg fogtok oldani ?
    Bocsánat,csak kérdezem.

    A nagyfiúk a mi seggünkről akarják lerágni a húst, és hogy mikor melyik azt még hidegvérrel beszéljük is meg..
    Nem csináltam még történelmet,de mi a jutalom ha bejön egy jóslat?

    Ez nagyon morbid…

  17. 14 – MM:
    Putyi döntése az egyetlen logikus lépés volt, amit tehetett. Puyin egyszerűen nem engedhette a NATO-t az orosz határhoz. Néhány rakéta percre Moszkvához.

  18. 17. ötlet

    Nem oldjuk meg a világ bajait, de ez sosem volt cél.

    A cél csak annyi lehet, hogy a saját bajainkat próbáljuk megoldani.

    A szándékosan megvezetett és becsapott társadalmakat lehet könnyen a saját vesztükbe hajtani. Az ilyen blogok és fórumok talán az utolsó végvárak abban, hogy szélesebb olvasó és blogoló közönséghez jussanak el olyan információk és gondolatok, amikre egyébként esély sem lenne.
    Ettől még nem menekülünk meg semmitől és nincs jutalom sem.
    Legjobb esetben is csak megértés és belátás lesz, valamint az, hogy nem lehet olyan könnyen hülyére venni mindenkit és minél több ember van, akit nem lehet hülyére venni, annál jobban csökken az esély arra, hogy vakon vágóhídra vigyenek.

    Mindenki eldöntheti, hogy látja-e értelmét ennek az egésznek, akár holnap reggeltől már meg sem kell nyitni ezeket a blogokat és tovább lehet lépni, magasról tojva az egészre.
    Én sem fizetést, sem jutalmat, sokszor még elismerést sem kapok itt sem semmiért, nem is ezért írtam vagy írok. híveket sem gyűjtök, mégis, mit kezdjek egy online felületen lévő nickhívekkel? Ez hol fog rajtam segíteni? Sehol. Viszi az időmet, viszi az energiámat és közben fél kézzel még vívhatok is adott esetben a személyeskedésekkel szemben.
    Qrvára megéri, elmondhatom.

    Tehát döntsetek, van értelme ennek?
    Van értelme itt diskurálni, van értelme a cikkeket elolvasni?
    Ezt nem én fogom megmondani nektek, hanem ti saját magatoknak.
    Azon sem sértődöm meg, ha azt kéritek, legyek kedves elhúzni innen és ne rontsam itt tovább a levegőt.
    Semmi gond, úgysem tudok sem segíteni, sem megoldást adni a saját problémáitokra.
    Ja, és nem szeretném, ha most néhányan nekiállnának arról győzködni, hogy el ne menj, milyen jó, hogy itt vagy satöbbi bla-bla-bla. Erre semmi szükségem.

    A helyzet az, hogy az armageddon meglehetősen közel van és ha bekövetkezik, akkor itt mindenki égni fog. Tök mindegy lesz, hogy kiben és miben hittél, melyik oldalt kedvelted és kinek adtál igazat, semmit sem fog számítani.

    Igen, nagyon morbid, amit itt teszünk, mert nagyon morbid helyzetbe raktak bele mindannyiunkat.

  19. 18. Tibor bá’

    Valamilyen szinten értem Putyin döntésének a hátterét és indokait, a végrehajtás módját nem annyira…, bár van egy meglátásom, de ezt most nem osztom meg.
    Valamilyen szinten értem a Nyugat fő céljait és stratégiáját, bár a módszereik eléggé kétesek szintén.
    Sok olyan egyéb tényező is van, amiről regényeket lehetne írni, de erre sem, idő, sem energia, sem kedv.
    Azt látni, hogy ha így mennek tovább a dolgok, akkor nagy jövő már valóban nem vár ránk. Az lesz, aminek törvényszerűen be kell következnie.
    Ezt meg lehet köszönni az Egyesült Államoknak és a Nyugatnak, az orosz impériumnak, Ázsiának és a félig vak nagyjából 8 milliárdnak.

  20. Ide rakom fel ezt a friss cikket, ideje lenne tényleg mindenkinek elgondolkodnia, mielőtt holnap esetleg végleg úgy dönt, hogy nem olvas tovább ilyen oldalakat és blogokat:

    „Míg a háború kezdetén egyáltalán nem tervezett fegyvereket küldeni Ukrajnába a német vezetés, addig ma már Washington azzal vádolta Olaf Scholz kancellárt, hogy Berlin zsarolta ki, hogy az Egyesült Államok tankokat küldjön Kijevnek.”
    https://hirtv.hu/hirtvkulfold/teljes-fordulatot-vett-a-nemet-vezetes-a-fegyverszallitmanyokkal-kapcsolatban-2564179

    Megpróbálom ezt magyarra fordítani:

    Tehát az Egyesült Államok és Nagy-Britannia először kiprovokált egy orosz katonai műveletet Ukrajna ellen, ezt felhasználva egész Európát szembefordította az olcsó nyersanyag beszállítójával, ezt követően kivégezték az NS2 gázvezetéket is, rávették Európát, hogy vigyen minél több fegyvert Ukrajnába, majd legvégül Washingtonnak van bőr a pofáján az egész szarkupacot Németországra kenni. Legalábbis a szar szétkenegetése elindult.

    Arra a Németországra, akinek egyébként az első számú katonai-biztonsági fenyegetése a bőszen fegyverkező szomszédos Lengyelország és akinek a fő szövetségese – pardon, megszállója – pont az USA.

    Van ennek egy diszkrét bája, meg kell hagyni.
    Szóval jó gondolkodást mindenkinek.

  21. 19 – MM:
    Minden értelmes ember szomjúzza az igazságot. Ezt keressük itt valamennyien. A posztok (és hozzászólások) olvasása intelektuális igényt elégít ki.

  22. 21. MangaMonguz.

    Ehhez aztán vastag bőr kell a pofájukra. Ezt a cinizmust, hát… Minimum tanítani kellene.
    És ezek után az USA a szent és békepárti. Mert ő ugye nem is akart tankot küldeni, csak a gonosz németek zsarolták. Megáll az eszem!

    A balfa@ németeknek pedig egy szavuk sincs erre.
    Nem is kár értük!
    Én már rég mondom, hogy 1000 év után, végre le kellene szállni erről a német vonatról. Ja, hogy elmegy a német befektetés.
    Melyik? Az amelyik pár év múlva amerikai lesz (akkor úgy is elmegy usankába)?
    Jó utat! Majd jön helyette távol és közel-keleti meg egyéb.
    Tudtommal nem csak nyugaton élnek emberek.
    Tudom, tudom. Ott nagyon jól és magas színvonalon élnek.
    De miből is?
    Ja, mások kifosztásából, ami úgy néz ki, hogy közelebbről véget fog érni (ezért a nagy vergődés Ukrajnában). És azt követően ott is úgy fognak élni, mint a világ más részein. Azaz keményen meg kell dolgozzanak a megélhetésükért (nem fognak, arról már leszoktatták őket, kihalnak és bekeverednek a feketékbe és barnákba).

  23. 19
    MangaM

    Látod ezért kezdek mindig elnézéssel,hogy ne értsen félre a címzett.
    „Nem kapsz ezért fizetést”
    Ki állította?Én nem.Sőt,türelmesen válaszolsz.Kevesen vannak akik ilyenek.
    Én az átjárásról a „megoldásról „és a két tábor érveinek megbeszéléséről rántottam le a bugyit.
    Ez nem Woodstock,peace meg a többi hippi mozgalom,nincs beleszólás,közös imádság.
    Ha az érv egyfelé mozdul az ember agyában,az maga a háború.
    Azokat lehet esetleg „sajnálni”úgy 7 milliárd embert,akik az egészról nem tudnak semmit,csak élnének.

    Mennyien foglalkoznak a napi hírekkel ebben az országban?
    Töredék,ha csak nem érinti közvetlen közelről,vagy nincs egy bújtatott politikai szervezet aki mozgósítani tud,de az is pár ezer.

    Erről az oldalról nézve tényleg mindegy.

  24. De hogy miért reagál hisztérikusan valaki,ha nem fogalmazok tűpontosan,ami FÉLREÉRTHETETLEN FEKETE FEHÉR,- mert ugye semmi sem az – azt meg én nem értem.

    Nézd,inkább én megyek,aztán talán lesz valaki aki hasonló kérdést tesz fel,vagy akinek tiszteled a gondolatát és érdemesnek tartod a válaszra,párbeszédre.

    Kirohanást nem értettem,de magyarázkodásból nekem is elegem lett.

  25. 24. ötlet

    Neked címeztem, amit írtam, de nem rólad, hanem általánosságban írtam le az elmúlt 15 év tapasztalatát blogolásról/fórumozásról.
    Nehogy magadra vedd, semmi baj veled!

    Abban teljesen igazad van, hogy sokat nem számít, amit írunk, max. csak annyit, hogy pár emberrel kevesebbet lehet simán hülyére venni egyes témákban. Esetleg…
    Azt sem kell elfogadni, amiket írok/írunk, már az is elég, ha valaki csak elgondolkodik a dolgon.

  26. Alább egy friss „hírcsokor”, egyre több jel mutat a konfliktus kiterjedésének az irányába:

    „Reuters: Az USA szövetségeseket keres a Kína elleni szankciókhoz”
    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230302-reuters-az-usa-szovetsegeseket-keres-a-kina-elleni-szankciokhoz

    „Elemzők szerint Európa lépésről lépésre sodródik bele egyre jobban a háborúba.”
    https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/03/02/lepesrol-lepesre-sodrodik-bele-a-haboruba-europa

    „Amerika gőzerővel fegyverzi fel Tajvant”
    https://www.vg.hu/kozelet/2023/03/amerika-gozerovel-fegyverzi-fel-tajvant

    „A RIA egy, a moszkvai honvédelmi minisztériumhoz tartozó lap, a Vojennaja Miszljben megjelent cikkre utalva azt írta, hogy a Kremlnek fokoznia kell a védelmi képességét egy esetleges amerikai agresszióval szemben.”
    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230302-meg-egy-lepessel-kozelebb-kerultunk-az-atomhaboruhoz

    „Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint nem csak az Oroszország, de az Irán vagy bármely más ország elleni szankciókat sem támogathatja a török állam.”
    https://www.startlap.hu/hir-szem/torokorszag-nem-csatlakozik-az-oroszellenes-szankciokhoz/

    Nem túl jó hírek, így hirtelen ma délelőttről a mainstreamből. Úgy látom, a populáció „megdolgozása” új fordulatszámra lépett.

  27. „Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határmenti területre és civilekre nyitottak tüzet” – jelentette ki Putyin…”
    https://hirtv.hu/hirtvkulfold/putyin-terrorcselekmeny-tortent-brjanszk-megyeben-2564293

    Na, itt azért álljunk meg szintén pár szóra.

    Az első, hogy nem hiszem el.
    Ennek semmi értelme, azon kívül, hogy szítsák az ukrán ellenes hangulatot.

    A második, ha ezt mégis ukránok követték el, akkor ezek tényleg debilek.
    Azon kívül, hogy ennek zéró katonai értelme volt, csak magukról állítottak ki bizonyítványt.

    A harmadik, hogy ez tényleg tenorakció volt. De ezek alapján akkor Putyin minek nevezné ukrán városok szétlövetését…, ja igen, különleges műveletnek.

    Tegnap Amerika azzal vádolta Németországot, hogy voltaképpen Berlin zsarolta ki(!!!) Washingtontól harckocsik küldését Ukrajnába.
    …. ééééés mindig van lejjebb!
    Ma Putyin elítélte a brjanszki támadást…, miután egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

    Gyerekek, ezek egyre gázabbak.
    A világ nagyhatalmait szociopata köztörvényes bűnözők vezetik kivétel nélkül, akik simán hülyének nézik az egész világot.
    Már az is eszembe jutott, hogy az orosz származású Zelenszkij voltaképpen Putyinnak dolgozik és az a feladata, hogy Ukrajnát kicsinálja végleg.
    Ma még röhöghetünk ezen a „poénon” de holnap kiderülhet, nem poén.

  28. Régóta mondogatom, bűzlik ez az egész „speciális rombolósdi”… Putyin is csak sváb tanítvány, a népességcsökkentés nem jött be eléggé a szurival, ezért nagyobb fokozatra kapcsoltak.

    Zavar van az erőben. Vagy sem.

    De olaszoknál se jobb a helyzet:
    @https://www.youtube.com/live/f3wqGLZPXmY?feature=share

    Végjáték van.

  29. 32. Vaszil

    Erre az egészre szavak nincsenek, komolyan mondom, lassan katasztrófaturisták vagyunk a geopol világában.
    Itt nincs tovább mit okoskodni és elemezni.
    Egyszerűen nem hiszem el, amiket olvasok napi szinten…

    Most nézem a videót, amit linkeltél…

  30. Most megy a Paramount Networkon a Snowden film, 2016-os. Eszement világ, amiről halvány lila gőzünk sincs hol tart a hírszerzés-műholdak-robotok szentháromsága…

    Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a simlis amik kettős játékot játszanak mindenkivel, az ukránokkal is. Persze Zs se kezdő brigád tagja…
    De a lényeg, hogy jó eséllyel egy olyan technológiát is használnak a front mögött (akár sokszáz km-ről) , amiről senki sem tud, még az ukik se. Ezzel tudnak rettentő érzékeny pontokon teljesen brutális veszteségeket okozni az oroszoknak. Izrael régóta páholyból irtja az irániakat. A front persze kiváló fedőakció…

    Több okból is vigyáznak rá, hogy túl sokszor ne használják, így nem is lehet felderíteni és kiismerni, pont megfelel a kavaráshoz.

  31. 32-33
    Belenéztem a videóba, de képtelen vagyok végignézni.
    Nem tudom mi az oka, de ez a nő olyan csapongó stílusú, és olyan sután fogalmaz, összességében egy kissé alulművelt benyomást kelt, hogy számomra emészthetetlen az előadása.
    Hogy ez csak azért van, mert már olyan régóta él külföldön, hogy leépült magyar tudása, vagy alapból ilyen, de számomra idegfűrész.
    Feladtam… 🙁

  32. Sokan nem értik az oroszok „különleges” hadműveletét.
    Egy orosz 11éves kisfiú elmondta nekem.
    Testvérnép. Mintha mi nekiállnánk csépelni a szabolcsiakat, mert szabolcsban valami gonosz klikk vette kézbe a kormányzást.
    Persze, hogy nem akarjuk kiirtani a szabolcsiakat.
    Putyin sem akar egy végítélet szerű, teljes erejű, valódi háborút.
    Biztosan nem így képzelte, hogy a nyugat a NATO ennyire beleáll a harcba.
    Amerikai felderítés, hírszerzés, percre pontos műholdas információk alapján történik au ukrán tüzérség, és rakéták célravezetése. Csúcstechnika.
    Ukránok így sem fognak nyerni, de az USA -nak nem is áll érdekében a háború gyors befejezése, sokkal nagyobb gazdasági hasznot hajt, hosszú időre háborúban tartani Orosszországot. Szokták mondani, az usákok az utolsó ukrán katonáig kitartanak. 🙁

  33. 36 – B.G.L.
    Ez a különleges hadművelet, azért tényleg nagyon külön leges. Putyin olyan döntéseket hoz, mintha nem akarna nyerni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük