(4121) Wang Wenbin

Tibor bá’ fordítása online

 

Wang Wenbin (a kínai külügy) véleménye

(sz: 1933.02.11.)

Igazán aggasztó, az USA pusztító szerepe a világ békéjében és stabilitásában.

Az USA a világ első számú háborús gyújtogatója. Az USA több mint 240 éves történelme során mindössze 16 évig nem volt háborúban. Az Egyesült Államok a második világháború utáni összes fegyveres konfliktus mintegy 80 százalékáért felelős.

Az Egyesült Államok a szuverenitás első számú megsértője és más országok belügyeibe való beavatkozója. A jelentések szerint a második világháború vége óta az Egyesült Államok több mint 50 külföldi kormányt próbált felforgatni, legalább 30 országban durván beavatkozott a választásokba, és több mint 50 külföldi vezető ellen kísérelt meg merényletet.

Az Egyesült Államok az antagonizmus és a blokk-konfrontáció első számú forrása is. Az Egyesült Államok vezette NATO felelős az Afganisztán, Irak és Szíria elleni háborúkért, amelyekben több mint 900 000 ember halt meg és 37 millió ember vált menekültté  Az eurázsiai kontinenst is kevésbé stabil hellyé tette. Az Egyesült Államok által kezdeményezett Quad és AUKUS ázsiai és csendes-óceáni biztonságra és stabilitásra gyakorolt hatása szintén figyelmet igényel.

És ezek után az atlantista narratíva szerint Putyin háborús bűnös.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

158 gondolat erről: „(4121) Wang Wenbin

  1. Putyin háborús bűnös, ez nem kérdés! DE! Miért relativizálunk? Sokszor el lett mondva, sokak által leírva, hogy az USA adott háborús időben regnáló kormánya, a parancsnokok, is az(ok) Irak, Vietnam, és a többi, ahol elkövettek háborús bűnöket 🙁 mindkét fél nyakig saras.
    Wang Úr így felhozta a témát, hogy az USA így-úgy, akkor mi a helyzet Tibet-el, vagy a kínai átnevelő, munkatáborokkal, ahol a több milliós belső kisebbséget kínozzák? Az, hogy mekkora pusztítással és talán a civilizáció megszűnésével is járna a mostani nyugati-atlani status-qouo katonai erővel történő megtörése, megvan? Nem gondolom hogy kicsivel. Fel kellene tehát tenni a kérdést: megéri küzdeni érte és milliárdok halálával egy kaotikus világrendbe csöppenni? Elképzelhető, hogy Kínának nem lesz más választása?

  2. 1. Minato

    Ha megütnek és én visszaütök, akkor mind a ketten verekszünk, tehát verekedők vagyunk.
    Vagyis nincs különbség?
    ——————————–

    Annyira idegesít, hogy az emberek használják a fogalmakat, de teljesen kesze-kuszán gondolkodnak. A jogban is van un. jogos önvédelem, meg szándékettikai mérlegelés.
    Sőt! Az isteni megítéltetésnél is.

    Aki hülye, az nem igazán tudja mit miért cselekszik, ha tudja és mégis teszi, akkor hívják gonosznak.
    Kevés igazán gonosz ember van, nyugodtan kijelenthető, hogy az emberek 99%-a egy demagóg, előítéletes, hülye. Azomban az USA gonosz, a velejéig. Nyilván az USA az a sziáé ebben az esetben.

    Ebben az értelemben persze az oroszok is azok. Sőt, minden hatalom , ami öncélú és hatalomtechnikája etzikai szempontból óvódás alapokon nyugszik, technikaiag hiába műholdas!!!

    De! a hagyományos-itt előszeretettel használt- narratívák(tehát pusztán nemzetállamok érdekkörében gondolkodva) szerint biztosan az USA a nagyseggrendekkel nagyobb „feketeseggű”.

    Szerintem meg ez egy óriási show ami mostanában kulminál és nemsokára 3000 ft lesz egy kiló döghús-párizsi.
    Mivel úgy érzitek semmit nem tudtok tenni, ezért levezetésképpen jól elvitakoztok a marionettbábuk helyzetéről és a nekik tulajdonított ettikájukról.(teljesen hadzontalanul).
    Nem is járhatnánk messzebb az igazságtól-szerintem.

    Amit Tibor bá’ leírt, azok a még leellenőrizhető történelmi tények kategóriájába esik.
    Persze vitatkozhattok ezekkel és könnyen előszedhettek az orosz barbarizmusra példákat, de akkor olybá tűnik, hogy nem értitek igazán a mai helyzetet.

    További kellemes szellemi f@szverést kívánok! Lehet dugni is ám! Igaz ahhoz kell még valaki más is magunkon kívül.

  3. Mikor Irakot hazug indokok alapján megtámadták az amerikaiak, akkor a nyugat nem szankciókat vezetett be ellene, hanem annyit préselt ki az ajkai közül, hogy helytelen döntés volt. Pedig ott nem is bombáztak az irakiak amerikaiakat, mint ukrajna esetében a szakadár területeken élő orosz nemzetiségűeket az ukránok.
    Ha az lett volna az érdekük Ukrajna kapcsán az amerikaiaknak, mint Szerbia Koszovó esetében, akkor maguk kezdték volna puhítani a világ közvéleményét és utána bombázni ukrajnát, mint agresszort és most az ukránok mellett kiállók fújolnák a náci ukránokat.

    Balázs, mégis mit lehet tenni aminek elvárása nem az utópia kategóriájába esik, mint elvitatkozni az elénk tálalt eseményeken?
    Mikor a föld népességének tízmilliomod része bírtokolja az anyagiakon keresztül a döntéshozatal 100%-át csekély az esély a változtatásra. Ráadásul ez még a kissebbik akadály.
    Vaszil leírta a helyzetünket, miért lehetetlen nekünk droidoknak megváltoztatni a szemléletünket. A korai kognitív elköteleződést nem tudjuk átírni. Az idegrenszer nem engedi. Ahogy írta, néhány légy kirepülhet a a rászabott élettérből, áttörheti a gátat, de a döntő hányad azt sem tudja miről beszél az a néhány kirepült légy.

    Maradva a befőttesüveg és légy analógiánál, a kirepült légy honnan tudja, hogy ő már a valóságot látja és nem csak egy nagyobb befőttesüvegbe érkezett és a korai kognitív elkötelezdésből eredően idegrendszere nem engedi, hogy meglássa a valóságot.
    Így nem marad másunk, mint a vita az elénk tálalt befőttesüvegen belüli világról. Te ennek értelmét kérdőjelezed meg pedig nagyon valószínű, hogy a kirepült legyek sem láthatják meg a függőleges csíkozást, illetve sosem tudhatják meg, hogy amit látnak az mi is pontosan.

  4. Magyarország elveszett, itt az emberek fejében sosem lesz rend, csak trend, amit követhetnek, amit adnak nekik.

    A világ olyan, amilyen. Befolyásunk a világ alakulására jelenleg a nullához közelít. Nem, mintha korábban nagyobb esélyeink lettek volna, bármennyire is trendi most a monarchiabeli „nagyságunkra” visszaemlékezni. Valójában Mátyás király a kivétel, a magyar történelmi idők zivataraiban. A bevándorló magyarok is csak addig kacérkodhattak, amíg Európa rajtuk felülkerekedett, s egyetlen választás már csak a „megszoksz, vagy megszöksz” maradt Istvánunknak.

    Az orszok háborús bűnei megbocsáthatatlanok, semmilyen érvrendszerrel nem védhető okozatot képviselnek és ezekért a bűnökért fizetni fognak az elkövetkező 100 évben.

    Az USA domináns katonai szerepe nem látszik megtörni, én speciel tőlük sokkal jobban tartok, mint az oroszoktól, vagy a kínaiaktól, noha választanom lehetne, inkább maradnék az USA „demokráciánál”, mint akár Putyin, akár Hszi, és akár Orbán diktatúrájánál. Az EU jelenlegi katonai-politikai mozgástere is körülbelül ennyi…

    Kína érdekes kérdés, az biztos, mert nem lehet tudni, hogy valóban megfontolt, értelmes döntések húzódnak -e meg a kivárásuk mögött, vagy egyszerűen csak szimplán kivárnak, nem pazarolják ész nélkül sem a katonai, sem a gazdasági erőforrásaikat.

    A jelenlegi orbáni nagy magyarkodásnak is meglesz a következménye. Ugyanúgy, ahogy a demgráfiai mutatók meghamisítatlanul jelzik a kijelölt pálya sikertelenségét, ti., hogy nem az történik, aminek történni kellene. Még el lehet menekülni a következmények elől, mert az erővisznyok és a valós lehetőségek alapján nagyobb az esély egy második magyar trianonra, mintsem akár az USA, akár az oroszok, akár a kínaiak győzelmére. Idehaza egy ál-világban élünk, mondhatnám alviláginak is, s nem vesszük észre, hogy amíg letűnt korok nacinalizmusának lila gőzeiben fuldokolunk, addig a világelit igazán gazdagjai, nációtól függetlenül, nevetve kihúzzák lábunk alól a talajt és repülő szőnyegen sodornak el bennünket a néhány évtizede megálmodott új világrendjük felé, amiben ránk, egyszerűen nem lesz szükség. És a gyerekeinkre sem, a mai formában semmiképpen sem. Érdemes lenne átgondolni ilyen szempontrendszer alapján is a történéseket, s lehet, hogy az ukrán fronton elesett katonák szenvedése eltörpül majd azon kínok mellett, amit a jövő generációinak Európában át kell élniük (s főleg a lealjasodtt Mo-n), akár atomháború nélkül is!

    Bízzunk a Föld erejében és a föld erejében, más nem nagyon maradt…
    Üdvözletem!

  5. A hozzászólásokban elvesz a lényeg:
    1) Az USA joggal mondhatja-e, hogy Putyin háborús bűnös? Szerintem NEM.
    2) Agresszor-e Putyin? Szerintem nem, mert nem tehetett mást.
    3) Ki kezdte az ukrán/orosz háborút? Szerintem az ukránok Kelet-Ukrajna ágyúzásával.

  6. A gondolatmenet folytatása Grimm-testvérek stílusában:
    Jancsi és Juliska, a két rosszcsont megszökött szerető apjuktól és elcsavargott. Egy idő után észrevesznek egy magányos kis házikót, majd közelebbről az is feltűnik, hogy az mézeskalácsból készült. Mivel már hesek voltak, elkezdik eszegetni a cserepeket, amikor egy öreg anyóka jön elő a házból és kérdőre vonja őket. Na, ennek a két gézengúznak sem kell több, fogják az anyókát és bedobják a kemencébe. Itt a mese vége, vagy mégse?

  7. 3. H. Cs.
    Igen, az USA-tól jobban kell tartani, mint a többitől!
    Ha az oldalán maradsz, be kell fogadni és integrálni a társadalomba a sok agyament felforgató és ember és Isten ellenes ideológiájukat (LMBTQ, Woke, korlátlan migráns betelepítését és kit tudja mi jönne még). Vagyis ez egyenlő a nemzethalállal.
    Ha nem maradsz az oldalán, akkor előbb utóbb bosszút fog állni, akár az ország tönkretételével, és igen egy második Trianon megcsinálásával. Nem lesznek gátlásai az ukránok vagy románok nekünk kergetésében. Vagyis ez az opció is nemzethalál, csak gyorsabb és usánka is kimutatná a foga fehérjét.
    Egyetlen esélyünk az lenne, ha belátható időn belül Oroszország legyőzné Ukrajnát és eljönne a magyar határig, így egy ellenünk irányuló nyugati akció esetén lehet hogy segítségünkre lenne. Szerintem a fentieket OV is látja, ezért tett mindent a keleti lapra. Aztán. Vagy bejön vagy nem.

  8. 3 – Károly

    Megkérdezhetem, hogy szerinted annak alapján, amit tudsz, látsz, gondolsz a világról, emberiségről – szerinted mi a Földön jelenleg zajló legfontosabb globális folyamat? Amely kerete minden más, szintén fontosnak látszó folyamatnak? Tehát nem egy felsorolásra gondolok (pl. deindusztralizáció Európában, depopulációs kísérletek világszerte stb.), hanem egyre, amely ezek felett áll és egy mondatban vagy akár egy szóban is megnevezhető, leírható.

    Ha meg tudod nevezni ezt a fő folyamatot, akkor milyen érvekkel tudnád alátámasztani a részedről ezt?

    Neked tettem fel a kérdést, de természetesen más fórumtársak meglátásait is szívesen fogadom ez ügyben.

    Nekem van saját véleményem, de szeretném, ha előbb más értelmes emberek is kifejtenék itt a sajátjukat! Téged is mindenképpen közéjük sorollak.

  9. 5. Tibor bá’.

    A hármas ponttal tökéletesen egyetértek mert tény.
    Vagyis: „3) Ki kezdte az ukrán/orosz háborút? Szerintem az ukránok Kelet-Ukrajna ágyúzásával.”.
    Sok ártatlan civil meghalt.
    Putyin értékelésébe ha lehet, nem megyek bele.
    Kelet-Ukrajna (DNR, LNR) elszakadásakor már pár napra rá el lehetett volna a 2 szakadár köztársaságot ismerni függetlennek (Oroszország részéről). Ők ezt akkor nem tették meg ami szerintem hiba volt (jelzem: szerintem).
    Remélem az oldalról nem vagyok kitiltva (nem tudom) és szeretném ha a kommentem megjelenhetne. Rég írtam mert azt vettem észre, hogy „nemkívánatos” személy vagyok itt. Remélem nem, de ha igen akkor tudomásul veszem.

  10. Azt mondja a Wang úr, hogy az USA a legfőbb agresszor. Innen indulunk, eddig érteni is vélem…
    Ebből hogy is jön ki , hogy putyin nem agresszor, nem háborús bűnös? ? Legalább a látszatra nem kéne egész picit odafigyelni?
    Aztán meg jön a sértődés, hogy ” orosz bérenc, méghogy én, kikérem magamnak”. 🙂

  11. 1. „Az, hogy mekkora pusztítással és talán a civilizáció megszűnésével is járna a mostani nyugati-atlani status-quo katonai erővel történő megtörése”
    A status quo-t véletlenül nem a NATO rúgja fel állandóan ?
    A rendszerváltás után a nagy nyugat eufóriában mi is be lettünk szipkázva, de mégis más világ volt, a 68-as mozgalmak hatása még nem múlt el, rendre születtek a háború ellenes filmek (Született július 4-én). Most azon csodálkozom hogy nincsenek békedemonstrációk, nyilván mert a tömeg a netflix előtt csücsül 🙂
    A béna tömeget már nem érdekli mi van azokkal a lábatlan, kezetlen ukrán katonákkal (akiket kihajtottak akaratuk ellenére az ukrán frontra) mit is gondolnak erről az egészről, miféle szabadságért harcoltak ? Nem, most a bolygó megmentése érdekében azt propagálják, hogy spóroljunk a vízzel (miközben az elit golfpályáinak öntözésére annyi vizet használnak el, ami 4,7 milliárd ! ember napi fogyasztására elég).
    GIVE PEACE A CHANCE. (mára üres szólam lett)
    /https://www.youtube.com/watch?v=C3_0GqPvr4U/

  12. Szokja, te magyar anyanyelvű vagy?

    László, vannak békedemonstrációk, csak nem írnak róla…

  13. 8: Zsolt

    EZ AZ IGAZI KÉRDÉS! (5 csillag)
    „Megkérdezhetem, hogy szerinted annak alapján, amit tudsz, látsz, gondolsz a világról, emberiségről – szerinted mi a Földön jelenleg zajló legfontosabb globális folyamat? Amely kerete minden más, szintén fontosnak látszó folyamatnak?”

    Nos nekem is van válaszom évtizedek óta, de nem fogom leírni, mert mindaddig amíg a többség magától nem jön rá, addig csak szócsaták lesznek belőle.
    Az is lehet, hogy úgy távozunk mindannyian erről az árnyékvilágról, hogy nem jött rá a többség.
    Akkor majd legközelebb…

    Annyit elárulhatok, hogy már vagy 200 éve volt magyar, aki leírta a lényegét. 🙂

  14. 10: László:
    Erről beszélek én is!
    A háború, a covid, a mit tudom én még mi jön majd csak a végrehajtás biztos sikeréhez kell, mert az embereket ezek a történések lefoglalják, s onnantól tudatuk és figyelmük beszűkül, ill. várják a náluknál bölcsebbek védelmét és döntését. Meg is kapják! 🙂

    7: Bendegúz:
    Nem az oroszok kellenek ide, hanem Kína. Hidd el, az oroszok a világból ki vannak már írva, max. még Kína elszipkázza a maradék fosszilis nyersanyagaikat a gyorsabb növekedéséhez… Ha a gazdasági érdeke úgy kívánja, tényleg meg fog védeni, de nem minket, hanem saját magát, ill. a saját elitje érdekeit!
    Ha azt vesszük, ennek az ára az ujgurkéhoz hasonló sors Európában, valamint a most épülő akkumulátorgyárak és ami még jön utánuk…

    5: Tiborbá:
    Kicsit árnyaljuk a képet!
    – Az USA joggal mondhatja -e, hogy Putyin agresszor?
    Természetesen, hiszen az.
    – De az USA joggal mondhatja, hogy ő nem agresszor?
    Természetesen nem, mert Putyinnál is nagyobb agresszor! Más kérdés, hogy a diktátorra könnyű rámutatni, Ő a felelős mindenért, pedig a valóságban nem egészen így van. Az USA demokráciájában ellenben könnyebb megbújni, mert ugye pontosan ki/kik is a feelősek a háborús gaztetteikért?!
    – Agresszor -e Putyin?
    Nyilvánvalóan, ráadásul ostoba is. Ez egyébként sztem. felesleges kérdés, mert ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, hogy Orbán jót akar -e Magyarországnak? Igen? Nem? Nincs jelentősége, látható és érezhető, mit tett, mit tesz, mi a tevékenységének eredménye!
    – Ki kezdte az orosz – ukrán háborút?
    Az USA.
    Szerencsétlen ukránokat hibáztatni ezért… Megvezetett hülyék, hasznos idióták mindenhol vannak, s egyre nagyobb számban. Ez nem jelenti azt, hogy önmagukban bármit kezdeményezni tudnának! Gondolj csak bele, mi lenne például velünk, ha LS-ék többségbe kerülnének? De ehhez „valakinek”- valahogyan el kell intéznie, hogy többségben legyenek (lásd oktatás)!

  15. 8. Zsolt
    Röviden, többről van szó mint tisztán ember ember elleni küzdelemről.

    9. Szokja
    Igazad van az orosz háborús bűnös, meg kell büntetni a vezetőit.
    DE akkor az USA-t sem szabad kihagyni a nemzetközi biróság általi számonkérésből! Még sokan élnek azok közül a vezetők közül akik elkövették az Iraki, Szíriai, Szomáliai és egyébb népirtást és országok tönkretételét (sokkal többet mint Oo.!).
    Vagy ezek nem voltak emberiség ellenes bűncselekmények?

    13. Horváth Csongor
    Igen, Kínában sem lenne köszönet. Kb. mint az USA csak más módon.
    Oo. ha csak szét nem szedik, megmarad gazdasági tényezőnek. Túl sok nyersanyagon csücsül, hogy kizárhassák. Egyébként, ha bukja az ukrán háborút akkor szét lesz szedve vagy 10 USA befolyás alá tartozó államra.

  16. Ukrajna harmada immáron amerikai magántulajdonban van ( Cargill, Monsanto, Dupont) . Ezt a szerepet is szánják neki, ömöljön az olcsó glifozátos hulladék gabona Európába.
    Az amerikai szenátusban nyilvánosan bejelentették (csak nem kapott elég figyelmet) így szó szerint : Ukrajna támogatása „közvetlen befektetés a kőkemény, hideg, amerikai érdekeken mentén”.
    Na ilyen érdekek miatt válik a rengeteg ukrán nyomorékká.
    De „a kőkemény, hideg, amerikai érdekek” szerint csicskázik az egész EU.

  17. Hogy kicsit képben legyünk, miként ” müködik” az USA politika, elevenitsük fel a néhai.rosszemlékű Tom Lantos szavait;

    Lantos a Háárec c. izraeli lap szerint az elsők között (már 2002 szeptemberében) szorgalmazta Irak amerikai megtámadását, amikor Colette Avital izraeli képviselővel folytatott beszélgetésén a következőket mondta: „Kedves Colette, Szaddámmal semmi problémájuk nem lesz. Nemsokára megszabadulunk tőle, és a helyébe ültetünk egy Nyugat-szimpatizáns diktátort, aki nekünk is és Önöknek is jó lesz.”[

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Tom_Lantos

    Természetesen késöbb letagadta a történténteket, S a kuvaiti lányka féle csalásért sem vonták felelösségre. Lantos nak ma szobra van Bp en.

    Nos, ha az ukrajnai történésekböl kívánjuk ezt a fajta USA politikát, nem okoz nehézséget eljutni oda: nem lett volna sem majdan, sem háború.
    Ukrajna sokkal jobban járhatott – volna.

    De a ” volna” persze nem tényező, ám ami van, abban értelmes ember nem csupán Putyinlnra mutogat.

  18. Tény, ami tény. Putyin nem tehetett mást. A helyében én is ezt tettem volna (csak jobb katonai tervezéssel).

  19. „akik elkövették az Iraki, Szíriai, Szomáliai és egyébb népirtást és országok tönkretételét..”

    Bendegúz,

    Bocsi, de itt összemosódnak dolgok.
    Irak? Szaddam, aki elfoglalta Kuvaitot,előtte ciánnal követett el népirtást? A diktátor? Legyen igazad, és tekintsd USA agressziónak amikor legyőzték és kivégezték , azért mégis jól esett sok 10 millió embernek. Putyin szintű szarféreg volt, sajnos halálával nem lett jobb hely a Föld.
    Szomália? Elképesztő terror , kegyetlenség, polgárháború, az egész világ követelte, hogy hagyják abba a népirtást. Amerika rakott rendet, ezért agresszor? Lehet, ha azt mondod, én nem vitatom.
    Szíria? Nekem Aleppo képei és Putyin népirtása égett be örökre … Az rettenetes volt. Biztos Amerika tehet róla, igazad van.

    Leszarom Amerikát, a bűnösek szenvedjenek!
    Egy nagy különbséget látok én, hogy amikor az általad felsorolt USA bűnök történtek, mégse az volt, hogy például ha a vietkong nem adja meg magát, akkor atommal szetb@assza valamelyik amerikai elnök az egész világot. És ez az én tyukszaros kis életemben fontos szempont.
    Most meg hetente azt találgatjuk itt (is) hogy putyin ledobja e az atomot.
    Közben még nem is az ő hibája, csak Amerika rákényszerítette…

  20. 17: Tiborbá:
    Nincs ezzel semmi gond! Megtudtuk, hogy Te is egy agresszor vagy. Pár atombomba már elsült volna, ha Te ülsz Putyin székében, ezt korábban több esetben is kinyilatkoztattad. (Ankara, London, Kijev) 🙂

  21. Zsolt

    „Megkérdezhetem, hogy szerinted annak alapján, amit tudsz, látsz, gondolsz a világról, emberiségről – szerinted mi a Földön jelenleg zajló legfontosabb globális folyamat?”

    Remélem, nem egy sima blöff az egész, hanem villantasz egy nagyot!

    Nem nagyon mer majd amúgy senki válaszolni, nehogy rosszat mondjon, szóval én elkezdem:

    Amerika, a Sátán!

    Na?

    Többiek is, tessék, csak bátran, annál hamarabb tudjuk meg a választ.

  22. Ha szabadna még egyet tippelni a legfőbb trendre:

    Kipusztulunk, világvége jő. Hamarost.
    Elfogy minden erőforrás, nem megy így tovább.
    Stb., Stb.
    (Plusz még a sejtán).

  23. Az USA régebben csak kifosztotta a világ többi részét, ezt még, ha nem is szívesen, de elfogadták, hiszen az erősebb ….
    De az utóbbi időben erőszakos hittérítésbe kezdett, olyanná vált, mint a Szovjetunió. Annak még hangzatos céljai voltak, szóban a nép jólétéért, a világbékéért harcolt, ennek sokan bedőltek. A mai amerika csak hülyeségeket terjeszt, amit először kiröhögnek, majd elutasítanak. Nem csoda, hogy a világ még meg nem dolgozott része kárörvendve figyeli a történéseket.
    Viszont sokan vannak azok, aki nem vették észre a változást és még mindíg úgy tekintenek amerikára, mint aki elhozza a szabadságot és jólétet.

  24. 19 – H.Cs.
    Ankara után nem lett volna szükség további atomra. Nem lett volna 2014-Kijjervi puccs. Nem robbantották volna fel a ÉÁ csőveket, stb.
    Ha én agresszor vagyok, akkor Árpád apánktól kezdve, Szent Istvánon át mindenki az volt Kossuthig bezárólag.

  25. 13. Horváth Csongor

    Ahelyett , hogy csak úgy firkálnál ellenem miért nem veszel be még egy újabb oltást magadnak?
    Oltatlannak számítasz, többszörösen rosszabb és veszélyesebb a természetes oltatlannal szemben.

  26. 3. Károly

    Szeretem a hozzászólásaidat, mert értelmesnek találom őket!

    Természetesen egy marionett bábuban csücsülünk, hogy épp melyikben a sorozatban az tulajdonképpen mindegy is.

    Én nem szólok le senkit, teljesen megértem az enyémnél alacsonyabb perspektívájú látásmódokat. Igazából azt
    elég könnyű, lévén, hogy ‘lefele’ mindenki kompatibilisebb. A szellemi fejlődés qrva hosszú útján két lépés ‘előny’ nem nagy differencia. Senki sem fényezheti magát emiatt.

    Azt még sem lehet mondani, hogy haj de jól csináljátok, így tovább, nincs tovább, a topon vagytok, elértétek a pózna tetejét.
    A feladatunk pontosan ez. Kúszni egyénileg felfele és húzni magunkkal akit tudunk. Ha meg frlülről leszólnak, elgondolkodni.

    Egy mintázat uralkodik az általános gondolkodásmódban. Ráadásul rossz. Mivel emberek vagyunk, tehát a potencialitásunk megvan, felfedezhetjük, hogy nincs tető az üvegen.
    Ezért kell pofázni, hogy: hahó! Nincs tető az üvegen. Nézzétek! Itt repülünk! Ha többen kijöttök megnézhetjük, hogy ez is egy üveg-e?
    Mindenesetre innen az látszik, hogy nem megoldhatatlanok a problémák amik onnan annak látszanak. Bár ha így folytatjuk,
    tényleg elfogy a levegő az üvegben(pedig még a tető sincs rácsavarva.?

    Mi a közös halmaz Zsolt, Vaszil és az én szövegemben? Tényleg érdekelne.

    1.Nem lehet rosszul válaszolni Zsolt kérdésére!
    2. Nagyon sok mindent lehet tenni a helyzet konstatálásán túl is ,úgy szellemi, mint fizikai szinten.

    Zsolt felvetése azért jó, mert a válaszok segítenének itt definiálni
    az alapproblémát, hogy ne csa egy megfoghatatlan kupac legyen konkrétum nélkül.

  27. 25. Balázs

    „Természetesen egy marionett bábuban csücsülünk..”
    ×javítva
    Matrojska babában csücsülünk

  28. 18. Szokja

    „Bocsi, de itt összemosódnak dolgok.
    Irak? Szaddam, aki elfoglalta Kuvaitot,előtte ciánnal követett el népirtást? A diktátor? Legyen igazad, és tekintsd USA agressziónak amikor legyőzték és kivégezték , azért mégis jól esett sok 10 millió embernek.”

    Ha az amcsikat annyira zavarta volna a zsarnok, diktátor Szaddam tettei, akkor már az iraki–iráni háború és halabdzsai mészárlás miatt komolyan fel kellett volna lépniük ellene. Miért nem tették? Miért lapultak?Ja, h a 80-as években még hasznos volt nekik.

    A második iraki háborút hazug indokokkal követték el. Félrevezetések, hamisítások és több százezer halott. Hosszú távú következményeiről ne is beszéljünk. USA nagybetűs agresszor volt. Ez nem vélemény, hanem tény. Következmények? Szankciók, tiltások, pária állam? Dehogy! S a mostani helyzetet nézve, mit üzen a demokratikus, magát sokkal jobbnak tartó Nyugat?: „Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.” Vicc.

  29. „Ha az amcsikat annyira zavarta volna a zsarnok, diktátor Szaddam tettei, akkor már az iraki–iráni háború és halabdzsai mészárlás miatt komolyan fel kellett volna lépniük ellene. Miért nem tették?”

    Ha hamarabb fellép, akkor nem lenne agresszor, ugye? 🙂 vicc

    „USA nagybetűs agresszor volt. Ez nem vélemény, hanem tény.”

    Tudom, tapasztalom, hogy itt tényből sokkal több van, mint véleményből:-)

    Amerika, a Sátán , nem gond.
    Beleívódott a magyarokba, a lakosság nagy része hiszi ezt ( tényként).
    (Érdekes, hogy Európában, főleg közvetlen szomszédainknál, inkább ezt az oroszokról gondolja a lakosság.
    Ez is tény).
    Amit én végig akartam mondani, hogy függetlenül attól ,hogy Amerika mekkora agresszor, attól putyin halála még ünnepnap lesz száz milliók részére.

  30. 28 – Szokja:
    Azokat a „száz milliókat” a szajha média irányítja. A nyugati állampolgároknak legfeljebb 10 százaléka gondolkodik. A többi ül a TV előtt és „informálódik.

  31. 29. Tibor bá,

    Ha el is fogadjuk, hogy a haláltusáját vívó nyugaton mindenki hülye:-) akkor is maradna elemezni való a fenti állításon.

    Szóval, hogy is lehetséges, hogy a lengyelek, románok, csehek stb, finnek szóval mindenki, akinek köze volt valaha az „orosz szabadsághoz” az zsigerből tudja, hogy soha többé?
    Ukránokat nyilván most hagyjuk, de akikkel valaha Oroszország unióban volt ( akiket elnyomott) a lettek, litvanok, grúzok, észtek, ja igen a beloruszok is, stb, stb. szóval mindenki szerint Putyin agresszor, Oroszország agresszor.
    Csak mi, magyarok nem hagyjuk, hogy megtevesszenek minket:-)
    Hogy van ez? Nem inkább arról van szó, hogy a szocializmus agymosása után az Orbani agymosás együttesen kicsit mentálisan összezavarta ezt az országot??
    Nehéz kimondani, hogy hülye a magyar, de legalább magunkban muszáj…

  32. 28 szokja

    „(Érdekes, hogy Európában, főleg közvetlen szomszédainknál, inkább ezt az oroszokról gondolja a lakosság.
    Ez is tény).”

    Ami tény, az a következő: a nyugaton lévő atlantista média szabályos agymosásnak veti és vetette alá az embereket. Ennek ellenére a net népe pl. nem rég az usát nevezte meg, mint amely ország a legveszedelmesebb a világbékére ( nem Iránt vagy É Koreát. )

    https://twitter.com/timand2037/status/1628637402314194944/photo/1

  33. 8. Zsolt
    ” – szerinted mi a Földön jelenleg zajló legfontosabb globális folyamat?
    – Ha meg tudod nevezni ezt a fő folyamatot, akkor milyen érvekkel tudnád alátámasztani a részedről ezt?”

    Szerintem – egy Új Globális Világrend létrehozása.
    Ahol a Gépek, a Számítógépek és az emberi KLÓNOK HELYETTESÍTIK majd a mai embereket”!
    Valamikor „összeesküvés elméletnek” tartották.
    Ma a mesterséges intelligenciát, arra készítik, hogy az emberi tevékenység minden területét átvegye.
    Schwab: az akinek az ellenőrzése alatt vannak mindezek az eszközök az fogja birtoκοlni az Új Globális Világrendet is.

    Harari: „Nincs szükségünk emberekre még fogyasztóként sem”!!!

    Az „Atlas” egy fejlett humanoid robot
    Boston Dynamics : 40 éves fejlesztés (1983-2023) | Atlas / https://www.youtube.com/watch?v=E7qJQ2i47ZY&t=383s/

    Az Eurázsiai Csoport vezetője, Ian Bremmer kijelentette, hogy a nacionalizmus, ahogyan ma az államok etnocentrikus-tradicionális politikájának nevezik, úgy mint Oroszország, ez az akadálya a Globalizáció megvalósításának és az „Új Világrend”-nek!

    Február 13. és 15. között az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett „Global Governance” konferenciáról:
    – Világsokkra van szükség az emberiség számára ahhoz, hogy a dolgok előrehaladjanak, ahogy azt internacionalisták képzelik, nagy valószínűséggel egy világkormánnyal!!!

    Emberek reszkessünk a félelemtől!
    – Mitől féljünk?
    – Majd időben kitalálunk valamit.
    Addigra is
    ” Világ proletárjai egyesüljetek és félve reszkessetek! „

  34. 30 – Szokja:
    El szoktad olvasni a hozzászólásaimat?
    Végig éltem a Rákosi rendszer, ami a sztálinizmus tükörképe volt. Annál nem kellett nagyobb elnyomás. Orbánt azóta utálom, amióta miniszterelnök. Egyetlen egy dumáját se kajáltam meg. De,de, de migráns és ukrán háború témában 100% igaza van. Kedves Szokja a hiba a te készülékedben van. Oroszország nem egyenlő a SzU-val, Putyin nem egyenlő Sztálinnal. Az egy pólusú világát féltő USA el akarja tiporni Oroszországot. Ezt tessék észre venni.

  35. Szokja

    Te magad is egy vicc vagy. Annak nem ahhoz van köze, h agresszor vagy sem. Tök fölösleges olyannal beszélgetni, aki még értelmezni sem tudja a leírtakat. Utána meg összevissza beszél.

  36. Pont ezért kérdeztem, hogy magyar-e az anyanyelve…, ezekszerint nemcsak nekem tűnt fel…

  37. 8. Zsolt
    – Duvalt, és a hozzá hasonló emberek mind szerencsésnek, hitték magukat, és úgy gondolták, ők az egyetlenek, akik birtokosai a gondolatmódosítónak, az istennéválás eszközének.

    Kétféle életet lehet élni. Biológiait és tudatit. A biológiainak el kell viselnie az adott környezetet. A teremtő tudat megteremti a környezetet amiben él.

    – Miket hordasz itt össze, még hogy gondolatolvasás? Ti mind őrültek vagytok! Hogy merészeltek az agyunkban turkálni! Ehhez nincs jogotok! Takarodjatok az agyunkból, és ne merészeljetek benne matatni többé, megértettétek?,- Szajmon Earl őrjöngött.

    Újságíró voltál, miért is kutatod mások titkait? Látom nem mered kimondani a választ, pedig ott lapul nem messze a felszín alatt. Szeretnéd, hogy kimondjam helyetted? Azért, mert a titok birtoklása hatalom mások felett a biológiai életünket hangsúlyozó világban. De ebben a világban, amit itt látsz nincs értéke a titkoknak, mert hogy nincs titok.

    A kérdésedre a válaszom. Most, hogy már a föld anyagi javaiból korlátlan részt uralnak, a most az utóbbi ötven száz évet jelent, így innen ezen a vonalon már nincs tovább. A továbblépéshez a technológia adja az alapot.

  38. 8. Zsolt
    folyt.
    Nem elég, hogy szimplán droidok legyünk. A tudatunkat akarják bírtokba venni. Az anyagi világ felett már meg van a hatalmuk, most bennünket is bírtokba vesznek. Vírtuális valóság, metaverzum, agyi chipek, kontról az elménk felett.

    – Nem akart hinni a szemének, az ember a partról egyenest megindult neki a tengernek gyalogszerrel. ,-na nem, mi jön még? ,- ússzál már az istenedet! Sehogy sem akaródzott neki lesüllyedni és mint mindenki más úszni a vízben, de nem járni rajta!?
    Nem tudom, hogy csinálja, de nem gáton jön.
    – Akkor micsodán?
    – Min, min, hát a vízen, azon! – Azt mondja ne hajózzunk el, várjuk meg, ezt most nem értem ki akart elmenni?
    – Én akartam. ,- vallotta be Grauth.
    – Mit akart?
    – Én akartam javasolni hajózzunk el mielőtt ideérne, de csak gondoltam rá! Az istenért, csak gondoltam! Ez őrjítő. Itt van a fejünkben és azt tesz velünk amit akar.

    Amit látunk, azok fájdalmas részletkérdések a cél érdekében. De nekünk fontos részletek.

  39. Re:37 Károly
    Páran már kezdenek ki-kirepülni a lecsavart tetejű befőttes üvegből. 🙂
    Egy dolgot kell megérteni, hogy ez embernek nemcsak fizikai, hanem mentális energiái is vannak, és ha már a rabszolga azt csinálja, amit hagyunk neki, akkor a következő stáció az, hogy azt is gondolja és teremtse, amit a gazdái akarnak.
    Arról nem is beszélve hogy ezek a mentális energiák mire, kihez, és hová csatornázódnak. Tudjuk hogy egy csoportos ima ereje mekkora lehet.
    És egy tömeges rettegés hullám mit teremthet?
    Annyit elárulok, semmi jót…
    (Még szerencse, hogy a béka segge tudati perspektívában élők mentális ereje nagyon kicsi, ezért óriási tömegek kellenek, hogy célt el tudják érni, miközben azért dolgozik az ellen oldal is)

    Tőlem nem egyszer hangzott már el az, hogy tudati mezők harca folyik, most direkt valós időben élhetjük meg ezt, persze le lehet ragadni a bugyuta narratívákon is, de akkor még csak a bábszínház előadás büféjénél sem tartunk.

  40. 18. Szokja

    Vegyük szép sorba az általad felvetetteket.

    1. Kuvait lerohanására adott USA válasz. Jogos és ENSZ által jóváhagyott volt.
    2. Irak második lerohanása teljes mértékben a nemzetközi jogba ütközött, ENSZ felhatalmazás sem volt. Nem mellékesen egy mondva csinált ürüggyel. Éredkes módon, akkor kerültek elő a vegyi fegyveres vádak, amikor Szadám H. elkezdett konkrét lépéseket tenni, hogy mellőzi a dodot az olajkereskedelem során.
    3. Líbia. Na az egy érdekes eset. Kadhafi kibékült a nyugattal, kifizette a felrobbantott civil repülő károsultjait. Ezek után – a kis hiszékeny – vissza akarta kérni az USA-ban leledző Líbiai aranyat, illetve ennek segítségével az Afrikai Unión belül kereskedelemhez be akarta vezetni az aranydinárt (fizikai aranyból verette volna). És láss csodát, hirtelen kitört a szabadságvágy az arabokban és lettek szép nagy lázadások, stb., stb. Ha jól figyelünk,észrevesszük, hogy megint ott a dodo védelme a háttérben. Aztán szépen őt is kiiktatták, hogy maradjon minden a régi megszokott USA vezette rendben. Az egész polgárháború, amolyan Majdanosan lett megrendezve, Klintonné külügyminiszterként volt a főkarmester.
    4. Szíria. Ott is az arab tavasz éledt fel, egy kis segítséggel (rizs és egyéb gabonák piacról való kivonásával). Itt kivételesen nem a dodo volt a tét. Sokkal inkább az USA energetikai érdekszférájának a védelme. Ti. Európa a közel keleti gázt Szírián keresztül akarta, csővezetéken behozni. Ebben a játékban, azaz a terv megakadályozásában, kivételesen egyetértett Oo. és USA (nem véletlen, hogy olyan sikeres volt az orosz hadművelet arrafelé és az USA egyáltalán nem akadékoskodott a szükséges mértéken túl). Szépen felforgatták a területet, teljes bizonytalanságot alakítottak ki, hogy egy jó ideig ott ne épülhessen EU vezeték. Ezzel az USA lépéseket tett, hogy a jövőben rajta tudja tartani a kezét az EU energia ellátásán, az orosz pedig azt remélte, hogy majd csak tőle vagy rajta keresztül megy pl. a földgáz (nem így lett, az USA átcseszte az ÉÁ felrobbantásával – most már csak és kizárólag Amerika ellenőrzése mellett jut az EU gázhoz). Szóval ez a háború is szépen fel volt építve, nagyhatalmi egyetértéssel.

    Egyébként teljes mértékben megérthető (sőt csodálandó) hogy az USA mennyire előrelátóan és következetesen védi a jól felfogott érdekeit. És mindezt úgy csinálja, hogy ha más tenne ilyent, rögtön tömeggyilkost kiáltana az 1/3-d bolygó! Csak az egészben az a cinikus, hogy ugyanezen érdekek mentén (és hasonló gátlástalansággal) ténykedő másik hatalmat, azonnal pellengérre állít. Mint most pl. az oroszt, aki éppen azért szállt harcba, mert az előkertjében kezdett garázdálkodni a nyugat. Mert, hogy Ukrajna az előkertje, éppen úgy ahogy Mexikó az USA-nak – nem hiszem, hogy magyaráznom kéne neked. Mi mást tehetett volna, ha már ilyen ravaszul, több évtizedes munkával létrehoztak a nyakában egy ellen-Oo.-ot? Akit még rendesen fel is fegyverezte és készítették az Oo. elleni nagy háborúra. Az USA eltűrte volna az oroszok hasonló akcióját, mondjuk Mexikóban? Szóval Putyin (hülyesége, tehetetlensége vagy naivsága miatt, esetleg mindhárom) be lett szorítva Ukrajna kapcsán. A jenkik olyan szépen felépítették a medvecsapdát, hogy ha lép Putyin az sem jó, ha nem lép az még rosszabb. Most most a terveknek megfelelően bele ragadt az ukrán mocsárba (igaz az atlantisták is). Hogy mi lehet, abba nem megyek bele, a lényeg, hogy a macit szépen beterelték a csapdába. Amit a nyugat is elszámolt, hogy nem döglött meg egy év alatt sem, így a nyugat is ott találta magát a végtelen ukrán mocsárban.
    Ezek tükrében, mennyire hibás Putyin az ukránok megtámadásában, azt mindenki döntse el maga.

    Persze kérdezheted, hogy miért is lett volna érdeke a békés USA-nak ez a háború. De nem kérdezed, mert valószínű te is tudod.
    Ennek ellenére leírom, hogy nagyjából mit gondolnak az aránylag pártatlan elemzők erről az Oo. vs. USA háborúról.
    Az USA már egy jó ideje azon dolgozik, hogy ne jöjjön létre egy Oo.-No. gazdasági szövetség, mert az számára nem egy életbiztosítás (erről több nagy stratégájuk nyíltan is beszél, hogy csak egyet említsek, G. Friedmann). Többé kevésbé sikerült is, de közben előjött egy hasonló vagy még nagyobb fenyegetés a Kína által kezdeményezett EuróÁzsiai Gazdasági Övezet képébe. Na ez ha létrejönne, végképp betenné az USA globális vezető szerepének a kaput. Egy ekkora gazdasági övezet, mely még nem is használja a tengereket (USA tengeri erő semmire sem lenne jó ellene) és még pluszba bilaterális megállapodásokon nyugodna és nem holmi szabad-kereskedelmi diktátumokon, az annyira hiányzott volna az USA-nak, mint tótnak a hanyatesés. És döntöttek. A 24 órában megindították ezt az ukrán eseménynek látszó folyamatot (mert, hogy folyamat, abban senkinek se legyen kétsége). Hideg fejjel gondolkodva, ebben sincs semmi elítélendő, az USA csak a globális elsőbbségének megőrzésért (vagyis a létéért) küzd. Ha Ukrajnát megnyeri, Oo. szétesik darabokra, Kína pedig az ölébe hullik. Talán még háborúznia sem kell vele, elég csak ha elzárja az Oo.-ból menő vezetékeket, tengerről blokád alá helyezi és szépen messziről nézi, hogy múlik ki a sárkány. Legrosszabb esetben rájuk kergeti az orosz-ukrán népből összehajtott sereget (ő csak megint a fegyvert adja).

    Végezetül az EU. Bár mi is történik ukrán ügyben, az USA az EU-val szemben, hosszú távon nyert.
    Mert, hogy ez a háború EU-ról is zsól!
    Ezt is szépen lemecselte az USA.
    Első lépésben felbiztatta, hogy tegyen rendet Líbiában, hogy ezzel megmutathassa, meztelen a király, azaz semmire sem képes az Európai „nagyhatalmak” hadereje. Nekik kellett szégyen szemre „kisegíteni” az Európaiakat a háborúban, mert egy hét alatt kifogytak pl. a bombákból.
    Aztán második lépésben, ránk próbálta nyomni a migriket (egyelőre nem teljes sikerrel) gyengítve ezzel az EU társadalmait, szociális ellátórendszerét.
    Harmadik lépésben rávette az EU-s idióta/komprádor vezetőket erre a zöldüljün ki hülyeségre, amivel kinyírja a hagyományos európai ipart (érdekes az USA-t valahogy nem izgatja ez a felmelegedés ügye és nem is akar nagyon zöldülni, megy a palaolaj ezerrel).
    Negyedik lépésben a teljesen felbolydult és megzavarodott EU-s társadalomra rátolta a háború viselésének terhét. Ezenkívül elérte, hogy leválasztotta Európát az olcsó nyersanyag és energia forrásról, ami biztosította a tulajdonképpeni versenyképességét.
    Ötödik lépésben pedig, szépen kiszippantja az EU iparát (találmányaival és szabadalmaival együtt) és a hozzá kapcsolódó képzett szakembergárdát.
    Majd a nagy mű befejezéseként újból megindítja a bevándorlók áradatát. Bebiztosítva ezzel, hogy a jövőben Európa soha ne legyen vetélytársa gazdaságilag.

    Szóval el kell ismerni az eddig lépései alapján, hogy zseniális stratégái vannak az USA-nak. Tény, hogy nem válogat a módszerekben, ha a hatalma megőrzéséről van szó.
    „Röviden” ennyi.

  41. „A nyugati állampolgároknak legfeljebb 10 százaléka gondolkodik”

    Ha annyi akkor annyi. Lehet.
    Nem pusztán Károly bá két bejegyzése mondatja velem, hogy azért a jólétben ( =nyugaton) felnőni sokat hozzátesz az emberek mentális és fizikai állapotához… Egy 80 éves ír ÁTLAG-nyugger ( írtam róla nemrég) még kitűnő szellemi és fizikai állapotának örvend.
    Nálunk ? Elképesztő gyakori a leépülés, minden téren. Eleve az átlag életkor is kb 7-8 évvel alacsonyabb, de azon belül is iszonyat riasztó a helyzet.
    Fokozottan érvényes ez a legszerencsétlenebb falusi, tanulatlan rétegekre.
    Nem tudom ennyire nincs még orvosság vagy kezelés a problémára vagy csak mindenki elforditja a fejét, és szomorúan megjegyzi , hát. (X.Y. ) bácsi is ide jutott…
    Sok mindent megérteni ezen az oldalon, miért tart itt ez az ország.

  42. Bendegúz,

    köszönöm, hogy leírtad a válaszodat.
    Nyilván véleményed egy részével teljesen egyetértek, a többivel pedig részben vagy teljesen nem . Ha többet írnék, túltolnám.
    Legjobbakat neked.
    Üdv.

  43. Dajtas,

    „Tudjuk hogy egy csoportos ima ereje mekkora lehet.”

    Nem tudjuk. Illetve úgy tudjuk, hogy semekkora. Nulla.
    Mekkora? Mondanál például egy két példát? Vagy ez is tény, és kész, pofa be?

    „Tőlem nem egyszer hangzott már el az, hogy tudati mezők harca folyik, most direkt valós időben élhetjük meg ezt, persze le lehet ragadni a bugyuta narratívákon is, de akkor még csak a bábszínház előadás büféjénél sem tartunk.”

    Aki itt nem használ bullshit- generátort, annak annyi? Fullba kell tolni a kretént teljesen?!
    Egy jobb (rosszabb)kocsmában azért ne állj elő ezzel a szöveggel…:-)

  44. 20./ Szokja.
    100 %-ig egyetértek veled, de ehhez pluszban huzzájárul,
    az amerikai politikától függetlenül az amerikai életfomát,
    polgáfi CIVIL gondolkodásmódot, azt a fajta demokráciát
    sem tudom elfogadni. — TEHÁT, csípőböl amarika ellenes
    vagyok Hiroshima óta, pedig akkor még gyerek voltam.
    A 21.-hez csak annyit, hogy fenntartható fejlődés mindig
    is a vesszóparipám volt. — Értem ezalatt a véges mennyiségű
    nersanagból nem leheta végtelenségig bármit fenntartani.

  45. 42. Szokja

    Nincs tető a befőttesüvegen!?

    40. Szokja

    „Sok mindent megérteni ezen az oldalon, miért tart itt ez az ország.”

    Jó valamiben egyetérteni

  46. 44 – Balázs:
    Ez az ország azért tart itt, mert az egyedek hülyék. Mondjak egy példát? Nos, volt egy munkatársam, aki mindent olyan erősen (csípősen) evett, hogy folyt a homlokáról a víz. Hiába figyelmeztettem, 30 éves korában elvitte a gyomorrák. Én meg még éltem 60 évet.

  47. Kapszaicin hatására a szervezetünk endorfint szabadít fel. Ez ugyanaz az anyag, ami izgalmi állapotban vagy szex közben termelődik az agyalapi mirigyben, és eufórikus állapotot vált ki. Ezért esszük a csípőssége ellenére. Gondolom, minél csípsebb a paprika, annál több a felszabaduló endorfin.

  48. Azt hiszem, hogy egy David Percy nevű angol pasas vette annak idején észre, hogy a gízai piramisok árnyékában ülő Szfinx arcmintázata hordozza mind a cro-magnoni ember mind a neandervölgyi ember arccsontozatának a felépítését. Mintha a hibrid fogalma nem csak az emberi arc és állati testre vonatkozna (ami megszokott jelkép volt az ókori Egyiptom kultúrájában), de igazából magára az emberre is, amelyet tehát maga a szobor arca jelképez. Ez egyébként már önmagában is tengernyi érdekes kérdést vet fel…

    Ez csak az egymást követő hozzászólásokat olvasva jutott az eszembe. Két külön világ, amelyek között – legalábbis jelenleg – nincs vagy minimális az átjárás.

  49. Tibor bá’: Tudod, az az érdekes, hogy mi, magyarok vagyunk a világ esze, és nem sokára már a harmadik világháborút fogjuk elveszteni!
    El nem tudom hinni, hogy egy ilyen értelmes blog, hogyan tudott Orbán-Putyin propaganda szintjére lesüllyedni! Egyszerűen megáll az ész, hogy kifejezetten értelmes emberek be tudták szopni ezt a primitív propagandát, ideológiát. És ha valkinek más a véleménye, az vagy sötéthülye, vagy atlantista.Nem olvastok történelmet, nem érdekelnek az értelmes hozzászólások (itt nem magamra gondolok). Minden hozzászólásotokból süt a KGB propaganda, de miért? Azért, mert Orbán nem kellett a lkiberális oldalon, nem kellett a konzervatívoknak és most elment szélsőjobbra: és ti megtaláltátok a bölcsek kövét (Orbánnal, Putyinnal együtt). Ha valaki úgy gondolja, hogy ott az igazság, miért nem nézi meg közelebbről? MIt tettek az oroszok a második világháború óta? Megmondom: fegyverkeztek. A nép meg középkori módon él. Na, nem Moszkvában és Szentpéterváron, hanem ezektőla városoktól kétszáz kilométerre. 1965-ben előálltak a Zaporozsec autóval, a kelet-európaiak pedig a Trabanttal, miközben a hanyatló nyugaton már a Volkswagen Bogár és a Ford Taunus volt a divat, de volt már Mercédes, BMW, Audi, hogy csak a németeket említsem. Tíz évet kellett várni egy autóra a szovjet rendszerben, odaát ha volt pénzed, vehettél kp-re a szalonból.
    Néha az az érzésem, hogy fogalmatok nincs a világról, legalábbis ami a vlág keleti részét illeti. Azt mondtátok 2002 elején, micsoda barom, aki azt hiszi, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát. Február 24-ke után pedig azt, hogy az ukrán nácik miatt kell megvédeni Donbaszt! Azért kellett megtmadni Kijivet? Minden héten újabb és újab fazságot hoztok fel, hogy miért kell háborúzni és miért kell az ukránoknak megadni magukat. És ti büszként írjátok felül az előző hét hazugságait.
    OK! Ti így gondoljátok, de egy percig ne higgyétek, hogy hazugságból ti igazságot tudtok csinálni. Ez még nektek sem fog sikerülni!

  50. 50. Kacor

    Amikor az USA elkezdte mondani, hogy támadni fog az orosz, akkor már biztos voltam benne, hogy igaz lesz.
    Főleg az előzmények tükrében. Akkor értettem, meg, hogy az USA nem azért jött ki Afganisztánból, mert kikergették, hanem mert nem akart több tízezer USA katonát kitenni egy Tálib támadásnak, amit az oroszok felbujtására és hathatós támogatásával indítottak volna. Továbbá az is intő jel volt, amikor Bálint fórumtárs arról írt, hogy éjszakánként mennyire zajos az ég felettük a nagy szállító gépek miatt, amik észak felé repülnek. Ezeken a jeleken kívül az is megvilágosodott, hogy 2021-ben miért volt annyi égi vonat az esti égen (Star Link műholdak fűzére). Az idő tájt lőtték fel őket. Mindezen jelekből már egyértelműen lehetett gondolni, hogy valami nagy buli készül.
    És igen, Tibor bá’ most is azt állítja, hogy csak ukrán propaganda, hogy az orosz nem fog megállni a NATO határánál. Lehet, hogy ez esetben nem lesz igaza?

  51. A realista álláspontok módszeresen vannak letiltva, megbélyegezve, kigúnyolva..

  52. Oroszországnak nincsenek katonai támaszpontjai szerte a világban. A SZU-nak voltak, de közel se annyi, mint USA-nak. USA támaszpont kb. kismillió van, szerteszana.

  53. USA: a világtörténelem valaha volt legaljasabb lator-terror birodalma. Megalakulása óta holokausztok, szörnytettek tömkelegét követte el, mégis nagyon ritka ezek nyilvános szóvátétele.Jelenleg is 9-12 ország ellen visel háborút természetesen agresszorként.

  54. 50. Kacor „Egyszerűen megáll az ész, hogy kifejezetten értelmes emberek be tudták szopni ezt a primitív propagandát, ideológiát.”

    Talán Noam Chomsky is beszopta ? A legutóbbi vele készített interjúban már sokkal keményebben fogalmaz.
    „Ismert és nyilvánvaló okokból a kelet-európai elit hajlamosabb az Egyesült Államok propagandájára, mint általában…” 🙂
    „Valahogy hiányoltam a baloldali felhívásokat a Varsói Szerződés újjáélesztésére, amikor az Egyesült Államok megtámadta Irakot és Afganisztánt, Libiát – az biztos, hogy mindig ürüggyel….”
    Ukrajna növekvő pusztítása elég szörnyű, még akkor is, ha közel sem olyan mértékű, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság iraki inváziója…”
    Érdemes elgondolkodni azon, hogy a NATO mit csinál jelenleg, és azon is, hogyan ábrázolja magát a NATO. A legutóbbi NATO-csúcs az Atlanti-óceán északi részét kiterjesztette az Indo-Csendes-óceánra, vagyis az egész világra. A NATO szerepe, hogy részt vegyen a Kínával vívott háború megtervezésére irányuló amerikai projektben, amely már egy gazdasági háború, mivel az USA elkötelezi magát (és kényszerből szövetségeseit) a kínai gazdasági fejlődés megakadályozásának, a lehetséges katonai konfrontáció felé tett lépésekkel …”

  55. Kedves Atlantisták!
    Én csak tényekkel, bizonyítható történelemmel foglalkozom. Ha ezt valahol megszegem mutassatok rá.
    P.S. Hogy annak idején 5 évet kellett várni egy Trabantra, az semmit se bizonyít. Ellentétben a ténnyel, hogy Irakban az amerikaiak megöltek 900.000 embert.

  56. 59. -Tibor bá’-
    Ha tetszőlegesen kiválogatod a történelmi tényeket, az nem válasz.
    Hidd el, én is tudok ilyeneket mondani és még te is tudnád sorolni. Akkor ne a Trabantot hasonlítsuk össze, a Volvoval, hanem nézzük azt, hogy ugyanakkor kezdtük újjáépíteni az országot, mint bármelyik nyugat-európai ország. Ha ott lenne a rosszabb, akkor nem ment volna ki 56-ban 200 ezer, a 2000-es években még nyolcszázezer magyar! A haldokló, hanyatló Nyugat, a rothadó kapitalizmus nekem ismerősen hangzó szlogenek, neked nem?
    Már több mint 78 éve rothadnak, aztán mégis jobban szuperálnak!
    Mindig is tiszteltem, az eszedet, a tudásodat, de a politika az egyetlen dolog, amiben nem értünk egyet. Nem vagyok atlantista, nem utálom az oroszokat, de bármennyire is görcsösen azt próbáljátok bizonygatni, hogy van egy gonosz és másik pedig angyal, nem hiszem el. A világ nem ilyen: érdekek vannak, a nagyhatalmaknak pedig nagyok az érdekei. DE: nem csak Amerikának!
    A cári birodalmat sem a tyúk kapta össze, úgye? A Szojetunió pedig még hozzácsapta Kelet-Európát és hozzá akarta, Koreát és Indokínát is, ezek csak részlegesen sikerültek, de felfegyverezte Kínát (Mao Ce Tungot), aki továbbvitte a „kommunista” zászlót. Próbálkozott továbbá Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Közel-keleten. Tehát Ők sem angyalok.
    Be is fejezném, eddig sem szóltam volna hozzá, mert nem óhajtok senkit átnevelni, legfeljebb gondolkodásra késztetni!

  57. A történelem és a jelenlegi világpolitikai események ismeretében, teljesen fölösleges szószaporítás, és értelmetlen vita, hogy melyik nagyhatalom a gonoszabb. Aki nem látja a nyilvánvaló tényeket, nem érti a világ folyását, az csak az általa befogadott propagandát terjeszti. Erre nincs szükség.
    A főkérdés szerintem kettős, az első már taktikai sürgősségű, a második még stratégiai szinten van:
    1. Hogyan tudunk kimaradni az UKR/RU + 3. VH-ból, 2. Trianon nélkül?
    2. Hogyan tudjunk megőrizni emberi méltóságú életünket a tervezett globális-totális kontroll ellenében?
    Nyilvánvalóan nem tudom megválaszolni a kérdéseket, de foglalkoztatnak és gondolkozom rajtuk, mint sokan mások is itt.
    Nem elemezném, most a nagyhatalmak politikáját, mert az nem a mi ligánk, viszont a hazai és a szomszédaink helyzetét már közelebbről érezhetjük, mert hasonló cipőben járunk. A rendszerváltozás óta minden kormányt súlyos történelmi felelősség terhel azért, hogy nem a nép szolgálata és jólétének, egyre jobb létének biztosításával voltak elfoglalva, hanem a saját és párt érdekek szerinti harácsolással.
    Ha egy kicsit is foglalkoztak volna az ország és lakosainak, ebben az esetben hosszútávú érdekeivel, (ami szerintem a semlegesség lehetett volna, tudom utólag mindenki okos, de nekem akkor is ugyanaz volt a véleményem, és most is ez) akkor most nem lennénk ekkora slamasztikában.
    A teljesség igénye nélkül, pl.:
    Az első ponthoz annyit fűznék hozzá, hogy a jelenlegi semlegesnek tűnő kormányzati állásponttal egyetértek (mindazok ellenére, hogy a jelenlegi kormány politikájának 98%-ával nem értek egyet, és teljes mértékben osztom Tibor bá’ álláspontját, hogy a migránshelyzetet jól kezelték, vagyis a „béketábor” és migráns kezelés a pozitív 2% nálam is). Napi 10-12 ezer fő érkezik hozzánk, akiknek segítséget nyújtunk, ez akkor is helyes, ha a többségük tovább megy nyugatra. Ez méltányos támogatása a rászoruló szomszédainknak. Bármilyen katonai segítség nyújtása a háborúba való belesodródás kockázatát, valamint a jövőbeli „békepárti” pozíciónk aláaknázását jelentené.
    A második ponthoz a véleményem, hogy amennyire tudunk önfenntartó mezőgazdasági országgá kellene válnunk, a mezőgazdasági adottságaink ezt lehetővé tennék, főleg, ha a nagyüzemi, gabonára alapozott monokultúrás gazdálkodás helyett, egészséges (vegyszermentes, GMO mentes, főleg bio) változatos terményeket tudnánk előállítani. Legeltető állattartás visszaállításával (mezőn-erdőn vígan megél a ló, marha, disznó, juh, kecske, baromfi, vízközelben liba, kacsa), egészséges hústermelés biztosításával, ártéri gazdálkodással hal biztosítása, pl.
    Ehhez politikai akarat is szükségeltetik, amennyiben az nincs jelenleg, akkor a választóknak kell eldönteni a következő alkalommal, hogy legyen.

  58. 61 Uldin
    A nyugatbarát oldal nyilván úgy közelíti ezt a túlzottan óvatos magyar álláspontot, hogy vajon miért tüntet Magyarország a fegyverszállítás tilalmával, mikor az összes Ukrajnával szomszédos ország nem ezt teszi, és mégsem sodródtak bele a háborúba, amivel Orbán állandóan érvel…

  59. 43.
    „Dajtas,

    „Tudjuk hogy egy csoportos ima ereje mekkora lehet.”

    Nem tudjuk. Illetve úgy tudjuk, hogy semekkora. Nulla.
    Mekkora? Mondanál például egy két példát? Vagy ez is tény, és kész, pofa be?”

    Erre kiváncsi lennék én is! 🙂

  60. 62. hubab

    Úgy tudom, hogy Románia sem ad fegyvereket, csak átenged. Ez olyan, mint a mesében a „hozott is ajándékot, meg nem is”. Később lehet így is, meg úgy is értelmezni, amikor szükség lesz az álláspont megmagyarázására.

    A többiek meg nagyon a kés élén táncolnak, szerintem.

  61. 65. Tibor bá

    Látod, minden megy tovább a megszokott hétköznapi kerékvágásban,
    mintha mi se történt volna. Egyik nagyotmondás’ után jön a másik! 🙂

  62. 55. dajtas siráma : ,,Tibor bá ,beragadt egy kommentem,,.
    Haver, neked meg egy szeánszod ragadt be valahol,ha jól emlékszem!
    November óta várjuk,de csak az ezo szart akarod megint teriteni.
    Könyörgök állj le vele,mert itt nem óvodásokkal állsz szemben

  63. 60 – kacor:
    Az, hogy egy ember, egy ország az érdekeik mentén tevékenykedik, az természetes addig, amíg ez nem lépi át a törvényes kereteket. Nos ezt leginkább az USA nem tartja és tartotta be. Rakéta kilövő állásokat állítani be a román-orosz, lengyel-orosz határon (ami egyértelműen orosz ellenes lépés) alapját képezheti az ellenségeskedésnek. Volt már ilyen, amit úgy hívnak, hogy „kubai válság”, amit az SzU követett el, és az USA-nak nem tetszett. Ezt most az USA követte el, és az csak természetes, hogy Moszkvának nem tetszik. Annak idején Moszkva visszalépett, most az USA nem lépett vissza, hanem felfegyverzi Ukrajnát, és elvárja az egész világtól, hogy mellé álljon. És ezt ti elfogadjátok olyan alapon, hogy ott nagyobb az életszínvonal, és Trabant helyett Volvóval járnak az emberek. És ebben a vitában azért van neked igazad, mert 56-ban 200.000 magyar elhagyta a hazáját. Kissé sánta érvelés.

  64. Most látom, Tibor bá már reagált.
    sorry

  65. 64 Uldin
    A lényeg az, hogy az összes ukránnal szomszédos határon át mennek a fegyverek, kivéve Magyarország, mi meg kijelentettük, hogy arra sem vagyunk hajlandók.
    Én is törtem már a fejem, hogy mi lehet az oka ennek az óvatosságnak, ami kiveri a biztosítékot az összes többi országnál, és hogy vajon azok mért nem hozzánk hasonlóan kezelik a dolgot.
    Az már látszik, hogy ezen elvérzett már a sokat büszkén emlegetett visegrádi alakzat is, már fújnak ránk durván a szlovákok, sőt a nagy barát lengyelek is.
    Gondoltam arra is, hogy Orbán fél, hogy a Kárpátalja veszélyeztetett zónává válna a szállítások kapcsán, ami jelenleg békés zuga Ukrajnának.
    De Ukrajna peremvidékein ugyanúgy élnek kisebbségek a többi szomszéd országból is, azokat nem aggasztja a kisebbség sorsa?
    Én úgy gondolom, nem ezen múlik, hogy kiszélesedik-e a háború, az nélkülünk is kirobbanhat, akkor meg hiába voltunk jófiúk, ugyanúgy bele leszünk sodorva így- vagy úgy.
    Csak oda lyukadok ki, hogy az oroszokhoz fűződő gazdasági kapcsolatokat félti Orbán, mert nagyon sok szálon függünk tőlük, és nem akarja feladni ezt a vonalat, mert sokba kerülne.
    Mindez persze addig érvényes, míg ki nem tör valami nagyobb balhé, mert akkor úgyis mindegy…

  66. 68 Tibor bá’
    A narratívát mindenre meg lehet találni, hogy a felelősséget másra kenjék.
    Itt is lehet azt mondani, hogy „ugye milyen jó, hogy odatettük a NATO rakétákat? Látjátok hogy jártak szegény ukránok, a medve már le is akarja nyelni őket, mert ők nem rendelkeztek a mi védőernyőnkkel…”

  67. Re: 63 moda
    47-ben beraktam a linket, csak el kell olvasni…

    Re:67
    Ha nem tetszik amit írok, tovább lehet görgetni.
    Az pedig hogy mikor adok választ, kb nulla relevanciája van ebben a kérdésben, mert beraktam erről egy tanulmányt, persze ahhoz el kell olvasni.

    Megnyugtatásod kedvéért, első körön túl vagyunk, de mivel sok kérdésben nagy a szórás, ezért kell még keresztvalidáció. Legnagyobb sajnálatodra mindenki ingyen a saját kis szabadidejét áldozza be erre, és így minden nyögvenyelősen megy. Persze a szkeptikusok mindent azonnal akarnak, mert kritizálni könnyebb, mint csinálni bármit, de a világ már csak ilyen… 😉

  68. 71 – hubab:
    Ne keverd össze az okot és az okozatot!

    72 – dajtás:
    Eggyel feljebb, 71. alatt kiderül, hogy a narratívát mindenre meg lehet találni. 😀

  69. Re:74 Tibor bá
    Ebben maximálisan igazad van, de a számon kért dolog (ima vs. bűnözés csökkenése) be lett linkelve.
    Ha valaki fenn akad, hogy az anyag meditációról szól és nem imáról, akkor nincs miről beszélni, mert menthetetlen. 🙂
    Nem offolok tovább…

  70. 68. – Tibor bá’ –
    „Sok van , mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb……”
    Lehet, hogy rosszul idéztem fejből, akkor elnézést.
    Érdekes módon, az egyik ember elfelejti, hogy mit tettek az oroszok, a másik pedig nem. Aztán a másik ember csak azt tartja észben, hogy mit tettek a németek 85 évvel ezelőtt. A harmadik meg csak arra emlékszik, hogy az amerikaiak ledobták az atomot.
    Idáig értem, mert nem vagunk egyformák (hálistennek). A németeknek meg tudják bocsátani a II. világháborút, de Amerikának nem, hogy segített legyőzni őket. Az oroszoknak meg bocsájtották, hogy 45 évig ültek a nyakunkon és atomtöltetű rakétákat telepítettek Magyarországra. Sokan örültek is neki, sőt örülnek is, hogy újra ütközőzónának akarja használni a muszka Kelet-Európát. De miért nem tudjuk elfogadni, hogy minden nagyhatalomnak van sara. A legtöbbnek hegyeket lehetne belőlük építeni. Himalájákat! Miért kell nekünk mindent fekete-fehérben látnunk! Aki pedig színeket lát: menjen szemorvoshoz.
    Ami a legfurcsább azz egészben: hogy azok hülyéznek le folyamatosan, akiknek ugyanaz a véleménye, mint Orbánnak! ÉS MINDIG UGYANAZ!
    Tibor bá’! te is csak mondod a magadét. Csak a 200 ezer disszidens és a Trabant- Volvo hasonlatra reagáltál. A 800 ezer az elsikkadt. Ezek már nem kalandvágyból mentek el, hanem a megélhetési válságot akaják elkerülni, amire itthon semmi esélyük nincs. Még valami eszembe jutott: a magyar GDP 4%-át EU + 1% , amit a kinti magyarok küldenek haza, vagyis 5%-ot a rothadó Nyugattól kapunk. Mivel a GDP-nk ritkán haladja meg a 5%-t, tehát nélkülük, már régen totális csőd lenne itthon! DE hát ezt is ugyanúgy tudjátok, mint én!

  71. 58. – László –

    Jól látom, hogy te ott voltál Irakban is meg Ukrajnában is? Vagy csak túlteng a képzeleted?
    Ehhez annyit, hogy én voltam Afganisztánban az orosz megszállás alatt és Kuwaitban az Öböl-háború után. Nyugodtan mondható, hogy szép háború nincs! Nem volt és nem is lesz!
    De az miért van, hogy az atom megölt kb. 200 ezer japánt, a németek pedig 5-6 millió zsidó és nem zsidó civilt és mégis az atomot emlegetjük sűrűbben.
    Vagy miért nem emlegetjük mostanában, hogy Hitler és Sztálin fölosztotta Európát egymás között. Az ördög meg az angyal szövetségre lépett?

  72. 68. – Tibor bá’ –

    A Szovjetunió, mint a Varsói Szerződés vezető hatalma Magyarországon rakétabázist épített ki és atomtöltetű rakétákat tárolt 1990 előtt. Tudtál róla, Tibor bá’? Ja, nem! Akkor az jó, amiről nem tudunk, az nincs is!
    Szóval az az igazi baj, hogy bejelentették, hogy védelmi célú rakétákat telepítettek. Az oroszok hová telepítettek védelmi célú rakétákat?

    Egy hozzászólásom nekem is lemaradt! Túl sokat írtunk ma!

  73. 2023-ban brutál olcsó demagógia a 40 évvel ezelőtti világra hivatkozni, hogy mennyit kellett egy autóra várni a cucialista táborban. Ennyi erővel elő lehet venni az ellenoldal demagógiáját is, hogy helyette volt ingyen iskola meg ingyen egészségügy. Mindegyik igaz lesz.
    És?
    Ma ez kábé kit érdekel és hol befolyásol itt bármit is?

    Az is tök lényegtelen, hogy valaki „atlantista” szimpatizáns vagy russzofil, egészen addig, ameddig józanul gondolkodik.
    Utána is tök mindegy, csak egy másik előjellel.

    Itt a lényeg a következő:

    Az oroszok bementek Ukrajnába, ahol nemcsak az ukránok, hanem az USA/NATO várta őket. A két oldal által bevetett erők egyelőre egyik oldalt sem viszi győzelemre, ahhoz jóval nagyobb erők bevetése kellene valamelyik oldaltól. Ez egyelőre várat magára.
    Közben Ukrajna elvérzik, az oroszok gyengülnek, Európa gyengül, az USA egyes körei gazdagodnak, viszont messze a legnagyobb nyereményt Kína zsebeli be.

    Kína olcsón jut tengernyi nyersanyaghoz, az USA/NATO erők és képességek egy jelentős része viszont ugyanúgy lekötve van Ukrajnában, mint az oroszoké, így a Kína elleni „kerítés zárása” késik.
    Kína összes riválisa gyengül (az orosz rivális lassan kínai alvállalkozó), a Nyugat globális szinten folyamatosan teret veszít, miközben a ruszkikkal szkanderoznak. Mivel csak nagyon rövid ideig van hatalmi vákuum, így ahol a Nyugat teret veszít, ott Kína benyomul.
    India szintén jól jár, a G20-as csúcstalálkozón India bele sem akarta venni a programba az oroszok elítélését, Kína pedig a végén lesöpörte az asztalról az egész témát, így G20 zárónyilatkozat sincs.

    Hova lett az Obama által meghirdetett Grand Strategy, ami szerint Dél-Kelet Ázsia a XXI. század fő színtere, ahová az USA-nak első helyen koncentrálnia kell?
    A neokonok lehúzták a vécén, beleugratták Putyint az ukrán mocsárba, de nagyon úgy fest, ebbe a Nyugat is készül szépen beleragadni. Az északi félteke fehér és keresztény gyökerű civilizációs központjai (Oroszo., EU és USA) szépen egymás ellen fordultak mostanra.

    Gratulálok, csak így tovább!

  74. Nem kéne ghostingolni engem Tibor bá’! Mosógépszerelő hol van??

  75. 78. – MM –

    Szövegértési problémáidat nem tudom orvosolni, inkább elmondom, hogy az elmúlt 10 évben 800 ezer honfitársunk volt kénytelen elhagyni hazáját a kilátástalan helyzete miatt. Ez is ott volt, közvetlenül a 200 ezer mellett. Biztosan láttad is, csak ebbe nem tudtál belekötni, ugye? Csak szemezgetsz, és ezzel akarsz megcáfolni? Gyerekes dolog volt!

  76. 79. Kacor

    Nem cáfoltalak sehol semmiben, csak jeleztem hogy az itt és a most lényegi problémáira hol ad bármilyen választ a 40 évvel ezelőtti múlt egy kiragadott baromsága?
    Nem akartam belekötni azokba, amiket írtál, ne legyél már te is paranoiás.

    Igen, rohadt nagy bajok vannak és egyre kevésbé akarja ezt bármelyik oldal normálisan rendezni, akár keleti, akár nyugati oldalról beszélünk.

  77. 75. dajtás
    OFF a téma, egy másikba át kellene vinni!

    Azért azzal egyetértesz hogy ilyen kísérleteknél illene egyidejűleg egy kontroll csoportot is indítani?
    Tehát ebben az esetben mondjuk városokra bontani és úgy vizsgálni a statisztikát hogy ahol meditáció folyik a bűnözés csökkenéséért ott mennyi. És ahol nem, ott hogy változik!
    A vizsgált időszakban 2008 sept-ig gazdasági fellendülés volt, ami alatt valószínűleg minden ráhatás nélkül is csökkent a bűnesetek száma. Utána jött a válság.

  78. Kacor!
    Hazánk és a nyugati országok életszínvonala közötti különbség nem képezi vitánk tárgyát. Erre hivatkozni az ukrán konfliktussal kapcsolatban nevetséges. A vitánk tárgya az orosz „agresszió”. Álláspontom szerint az Orosz Federáció rá volt kényszerítve a 2022.02.24. támadásra. És az „ellenségeskedés” 2014-ben kezdődött. És a Minszki egyezményt Ukrajna nem tartotta be, ami miatt a háború nem volt elkerülhető. Ezek a kemény tények. Ezeket cáfolhatod a kitelepült magyarok haza küldött pénze helyett.

  79. 82. -MM –
    Nem vagyok paranoiás, de minden bizonnyal szubjektív, mint midenki más. Neked és itt még sokaknak 2014-től kezdődik Ukrajna történelme. Ez legalább olyan ferdítés, mint a 200 ezer disszidens.

    Azt írod: „Az oroszok bementek Ukrajnába, ahol nemcsak az ukránok, hanem az USA/NATO várta őket.” Ezzel kapcsolatban van egy kérdésem, hogy 45 év megszállás után miért ragadtuk meg az első lehetőséget, hogy NATO-tagok legyünk? Megmondom: mert féltünk az oroszoktól! Az ukránoknál nem 45 volt, hanem 69. Csak azt tudom mondani, hogy bölcsek voltak és előrelátóak. Ha nem így tettek volna, már csak ismét múlt időben beszélhetnénk Ukrajnáról.
    Még egy kérdés: Jártál valaha „szocialista” országban: Szovjetunió, Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Kuba, Irak, Szíria, Afganisztán. Vagy Európában: Bulgária, Lengyelország, Csehszlovákia, NDK és Jugoszlávia, ez utóbbi lelépett a sztálini útról, de szocialistának vallották magukat. Ha például össze tudod hasonlítani Magyarországot Jugoszláviával, akkor érted, mire gondoltam, ha nem, akkor fotelból és a TV-ből szerezted az ismereteidet, vagy azt is jelentheti, hogy sokkal fiatalabb vagy nálam.

  80. 84. Tibor bá

    Nem vagyok háborús szakértő, nem is tudom mondani a tutit, de nekem úgy tűnik hogy a ruszkik a geopolitika térképen sakkot kaptak pár éve! Észlelték is hogy még három lépés és mattot kapnak! Ekkor felborították a sakktáblát!
    A kubai válság alatt mindkét félnek volt hova visszatáncolni. USA leszerelte a Törökországi/Olaszországi rakétáit, a SZU pedig nem telepítette kubába a rakétáit.
    Most a ruszkiknak nem volt mit felajánlani ellentételezésként.
    Számomra érthetetlen hogy a ruszkik miért NEM tiltakoztak elöbb, jóval elöbb!
    Gorbacsov feltett kézzel kihátrált a fegyverkezési versenyből, minden biztosító szerződés nélkül, arra számítva hogy majd az usa respektálja a szu béke iránt tett lépéseit, és az usa is csökkenti a fegyverkezését. Aztán nem így lett!

  81. 84. – Tibor bá’ –
    Azt mondod, hogy az életszínvonal különbsége nem képezi vita tárgyát. Hát pedig lehetne! Miért nem tudtuk felvenni a Mashall-segélyt? Válasz: mert Sztálin nem engedte! És itt már szorosan összefüggaz életszínvonal és a megszállás!
    Egy évvel ezelőtti álláspontod szerint az oroszok csak az ukrán nácik miatt kezdték a háborút. (Csak akkor Kijevet miért támadták?)
    „az „ellenségeskedés” 2024-ben kezdődött”.(2014-et akartál írni)De miért 2014-ben? Csak, mert a náci dolog nem jött be!
    Miért nem 2012-ben amikor a KGB/SZBU az oroszbarát Janukovicsot megválasztatta? Az Oroszok a budapesti Egyezményt felrúgva és az adott szavukat megszegve támadták meg Ukrajnát. Nem így volt?

  82. 81. Kacor
    „az elmúlt 10 évben 800 ezer honfitársunk volt kénytelen elhagyni hazáját a kilátástalan helyzete miatt. ”
    Így is fel lehet fogni, de az ok teljesen más. A Nyugat mesterségesen tartja fenn az életszínvonalbeli különbséget, mert csak addig tudja kiszivattyúzni innen a számára szükséges munkaerőt, ami nélkül ma már működésképtelen lenne. Ebben a magyar létszám elég kicsi a többi Kelet-Közép Európai országokhoz képest.
    Én a kilátástalan helyzetet ellentétesen látom, nagyon figyelni kell arra, hogy mikor kell onnan lepattanni, nehogy későn legyen. Rövid távon még megéri (már nem mindenek). Aki viszont most gondolkodik a kimenetelen, az már elkésett. Nem az itteni szint nő meg hirtelen, hanem a kinti esik vissza. A jóléti társadalomnak vége.

  83. Kacor és Moda olyan mint egy jól felkészült,ám naívnak tűnő riporter.
    Belekérdez a közepébe,és kimondatja mással.

    Ez valami teszt? Vagy „kérdőív”?

    Nemrég volt egy topic ami hasonló jelenséget feszegetett.

  84. 89. ötlet

    Valami konkrétum esetleg?
    Vagy csak a levegőben rajzolgatsz?

  85. Két markáns csoport meggyőződése között nincs átjáró, mindegyik bőven megtalálja a korai kognitív elhatárolódáshoz szükséges munícióját… A média buzgón szállítja ehhez az egymásnak is ellentmondó híreket és infókat (ebből él).
    A társadalom ősidők óta nem egységes, ezt jól tudják és ki is használják most is a hatalom emberei. Ők meg ehhez értenek.

    Ma is jelen van egy markáns, anyagiakat előre helyező réteg, részletkérdések nem érdeklik. És van még mindig egy erkölcsi elveket és ídeákat kergető szerencsétlen kisebbség. Egyre fogyóban. Azt, hogy az utóbbi fogja eldönteni a sorsunkat, a tömeg soha fel se fogja. Csak amikor már eljött a kiprovokált pusztítás.

    Így pontosan ugyanúgy mehet a buli, mint a kovidnál is: „divide et impera!”

    Hogy mi a valóság, és mik a következmények? Az kit érdekel? The show must go on…

    A halál meg majd úgyis mindig mindent megold, ahogy a kovidot is…

  86. Nem akartam külön említeni,de

    „Gorbacsov feltett kézzel kihátrált a fegyverkezési versenyből, minden biztosító szerződés nélkül, arra számítva hogy majd az usa respektálja a szu béke iránt tett lépéseit, és az usa is csökkenti a fegyverkezését. Aztán nem így lett!”

    Viktor Silov másként emlékezik,

    https://www.szabadeuropa.hu/a/szovjet-katona-kivonulas-viktor-silov-tortenelem-evfordulo/31314879.html

    Ebben,vagy egy másik videóban elmondja,hogy a szovjet hadsereget inkább Raissza Gorbacsova „irányította” a köré hemzsegő hazai és nyugati befolyásos nyaloncok által. ( ha nem ez,mert nem néztem vissza,de biztos hogy ideteszem amiben elhangzik )
    Furcsán hangzik,de biztos tudja miről beszélt.
    Aztán a piás Jelcin,és Oroszországnak majdnem ott jött el az,amit most újra megpróbálnak.

  87. 88. – kakukk –
    Végre valaki nem a putyini propagandát mondja itt fel!
    ” az ok teljesen más. A Nyugat mesterségesen tartja fenn az életszínvonalbeli különbséget, mert csak addig tudja kiszivattyúzni innen a számára szükséges munkaerőt, ami nélkül ma már működésképtelen lenne.” Egyéni és egyben zseniális megállapítás! Kár, hogy nem Rákosinak, Sztálinnak, Hruscsovnak, Kádárnak jutott eszébe: Pedig milyen egyszerű: Megfizetni a melóst és jólétben tartani. Ez miért nem sikerült nálunk? Talán azért, mert 100 éve nem növekedett a munkatermelékenysége Magyarországon, Talán azért, mert a politikából jobban meg lehet élni, mint a munkából? Érdekes módon minden szar begyűrűzött Magyarországra, csak pont a jólét nem! Kedves kakukk: számomra ez érthetetlen és elfogadhatatlan hogy, van mézesmadzag, de nincs korbács, csak dolgoznod kell és lesz pénzed kocsira, nyaralásra és karácsonra még kapsz 14. havi fizetést is! Ezt nem Lenin találta ki, hanem a kizsákmányoló, rothadó kapitalizmus?

  88. Bendegúz MangaM Tibor bá : kitűnő helyzetértékelés!

    Kacor: Igaz, hogy nem tőlem kérdezted, de én válaszolok.
    “ Azt írod: „Az oroszok bementek Ukrajnába, ahol nemcsak az ukránok, hanem az USA/NATO várta őket.” Ezzel kapcsolatban van egy kérdésem, hogy 45 év megszállás után miért ragadtuk meg az első lehetőséget, hogy NATO-tagok legyünk? Megmondom: mert féltünk az oroszoktól! ”

    Nem féltünk az oroszoktól. Ugyanazért léptettek be minket a Nato-ba, amiért az Eu-ba : a könnyebb felügyelet és kifoszthatóság miatt!
    A mocskos amerikaiak már a gengszterváltás hajnalán itt voltak. Rárepültek a legzsírosabb falatokra. Ingyért- fingért kilopták a magyar nemzet legértékesebb vagyonelemeit. Az angolszász világnak, csak egy nyomorult, elnyomott gyarmatnak kellettünk és most is azok vagyunk a szemükben. Senki ne higgye, hogy bármitől is megment minket ez a atomdobáló társaság!
    Az oroszokkal is ezt akarták tenni, de betelt a pohár!

  89. 92. 93. ötlet

    És ez miben mond ellent amit én írtam?
    Kihátráltak ÉS NEM tiltakoztak!
    Ennyi a lényeg!

  90. 95. Hanyi

    Azért befigyel nálad az első „rendszerváltó magyar” kormány?
    Antall meg a sleppje?
    „A vagyonommal elszámolok, csak az első egymilliót ne kérdezzék!”
    Ez felhívás volt a keringőre, és a továbbiakban az összes politikai szereplő csak a lopásra koncentrállt!

  91. Silov véleménye nem tiltakozás?

    Akkor bocs félreértettem.

  92. 97. moda
    Ezért fogalmaztam úgy : “gengszterváltás”
    Sajnos csak a nyalandó hátsó cserélődött, az elvtársak pedig megfordították a köpönyeget és zavartalanul folytatódhatott az előző “gengszterben” megszokott műsor.

  93. 94. Kacor
    Távol áll tőlem a személyeskedés, de le sem tagadható a valamikori munkakörhöz szükséges politikai végzettség megléte és hatása.
    Valóban egyszerű a megoldás, csak szólni kellene az itt lévő multiknak is, hogy ugyanazt a munkabért fizessék ki az itteni foglalkozottjaiknak, mint a nyugatabbra lévő társaiknak, hiszen ugyanazt a munkát végzik el, így lenne igazságos (mert a világ már csak ilyen). Persze akkor azoknak a szolgáltatásoknak az árát is meg kellene emelni, ami itt valamiért jóval olcsóbb. Akkor nem „menekülne el” innen a 800 ezer magyar (meg a nagyságrenddel több lengyel, román, bolgár, szerb…), igaz, akkor ki végezné el helyettük ott a munkájukat. Bizonyára az importált magas képzettségű, szorgalmas új európaiak, mert az elöregedő őslakosság ehhez már kevés.
    De a poszt témája nem ez.

  94. 85. Kacor
    Számomra nem 2014-től kezdődik Ukrajna történelme, de a mostani háború konkrét nyitánya igen.
    A Szovjetunió bukása után a NATO bővítése legalább annyira volt amerikai érdek is, mint az akkori kelet európai államok érdeke, bár ennek háttere ennél kicsit bonyolultabb, most ne menjünk bele, messzire visz.
    Ennek az őrült háborúnak a végén annak „végeredménytől” függetlenül mindenképpen múlt időben fogunk beszélni a jelenleg ismert Ukrajnáról, mert az eddig ismert Ukrajnát végleg tönkretették. Ez Putyin és a Nyugat közös bűne, mert az egyik uszított, a másik ugrott.
    Az egykori Jugoszlávia messze az akkor Magyaroroszág előtt járt sok dologban, ez nem kérdés. De sajnos a vége is ismert a történetnek, ami mindenképpen felkiáltójel kellene, hogy legyen a jövőre nézve. Szerintem érted, mire gondolok. Csehszlovákiában és Lengyelországban jártam anno, a többi felsorolt egzotikus vagy kevésbé egzotikus országban nem. Kuba izgalmas lett volna. Nem tudom hány éves vagy, de lehet, fiatalabb vagyok nálad.

    86. moda
    Sokan magyarázzák – és biztosan igazuk is van – hogy Gorbacsov idealista volt és naiv. Az oroszok világhatalmi pozícióját ő adta fel egyetlen puskalövés nélkül, hozzáteszem, a világ és Európa nagy szerencséjére egyébként. Hogy miért így tette, erre sokféle elmélet és magyarázat létezik, de a Szovjetunió ilyen gyors és viszonylag vértelen lebontása nem ment volna belső munka nélkül, ez egyértelmű.
    Hogy ez jó volt vagy rossz…, volt egy napsugaras és reményteljes évtized, úgy nagyjából 2001. szeptember 11.-ig, onnantól érkezik az árnyékosabb oldala a dolognak.

    91. Vaszil
    Pontos kórkép.

    95. Hanyistók
    Globális átrendeződés zajlik, változik a nyugat európai és az amerikai társadalom is belülről (vagy változtatják, ez most tökmindegy), a kaukázusi rassz születési rátája mindenhol szar, de a sárga világban is már látszanak a bajok, csak demográfiai oldalról nézve Oroszország hanyatló birodalom, Kína rövidesen fordul hanyatlásba, Európa szintén zenész, az USA születési rátája sem dicsekvésre okot adó, de például Japán és Dél-Korea pedig szó szerint katasztrófa.
    India, Irán és Törökország viszont elképesztően jó korfával és rátával rendelkezik, a XXI. század közepére – ha addig ki nem halunk – már mindenki érzékelni fogja, miről beszélek most. A színeseké a jövő, a fehérek ideje lejárni látszik.
    Ebben a közegben keresik a ma nagyhatalmai a saját helyüket és pozíciójukat, mert a változás elkerülhetetlen, de mindegyik szeretne minél többet „átmenteni” magának egy új korszak kezdetére. Ez a rövid lényege a folyamatoknak.
    A nagyhatalom definíciója ebben az esetben lehet nemzetállam vagy akár egy multinacionális konglomerátum is, ez most részletkérdés.

  95. 85 Kacor
    „Ezzel kapcsolatban van egy kérdésem, hogy 45 év megszállás után miért ragadtuk meg az első lehetőséget, hogy NATO-tagok legyünk? Megmondom: mert féltünk az oroszoktól!”
    Ha az emlékezetem nem nagyon csal, akkor azért lettünk hirtelen fontosak a NATO számára 1999-ben, mert folyt a koszovói háború. A belépési tárgyalások már régóta mentek, de hirtelen felgyorsultak és a négy országot felvették tavasszal. Majd nemsokára megindultak a bombázások Taszárról (az amerikaiak által kért szárazföldi támadásba Orbán nem ment bele). Akkoriban Oroszországban Putyin nemrég került hatalomba, egyáltalán nem volt még a „gonosz” megtestesítője, sőt, az első Orbán kormány után következők kedvence volt. A történelmet visszafelé a mai helyzethez igazítani az elvtársak szokása volt.
    Az más kérdés, hogy miért volt jó a csatlakozás. Független államként egy kifosztott országban nagy haderőt létrehozni és fenntartani lehetetlen volt. Később alaposan le is építették, a forrásokat onnan kivonták, eltüntették, hiszen nincs rá szükség, majd a NATO megvéd bennünket.
    Ez mára kiderült tévedés volt, ha megtámadnának bennünket, akkor sem automatikus a többiek beavatkozása, azt előbb mindenkinek meg kell szavaznia, elég egy nem.
    Akkor avatkoznának be fegyveresen, ha az érdekük úgy kívánná, különben lehetséges, hogy csak egy „ejnye-bejnye, ez csúnya dolog, felszólítunk, hogy ne csináld” lenne a segítség.

  96. 91 – Vaszil

    „Ők meg ehhez értenek.”

    A „nyáj terelgetésének” mikéntjéről hosszan lehetne írni, órákon, napokon talán heteken keresztül.
    Igen, értenek hozzá. Ki van találva, hosszú, nagyon hosszú idő állt rendelkezésükre a megfigyelésekre, gondolkodásra és az alkalmazásokra is.

    A következő kép tényleges megértése segít megvilágítani a „hogyan” egyik módszertanát. Máig alkalmazott módszer, aminek eredményeként még az okosabb köznép is csak kapkodja a fejét, nem érti a logikát a dolgok mögött, hülledezik stb. Meg persze meghal, ha úgy adódnak a dolgok. Ma is olajazottan működő „kis trükk”. A magabiztos ostobák persze észre sem veszik a szemükbe szórt homokot… Vakon és hülyén távoznak eme árnyvilágból.

    https://i.ytimg.com/vi/rG3Bk4FQN8U/maxresdefault.jpg

    Ez egy példa, rengeteg más minden is van ez ügyben.

  97. 101. MangaM
    Így van, nagy átrendeződés zajlik, de a kiváltó okot kevesen látják!
    „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”
    Robert Schuman (1886 -1963)
    Sajnos a fehér civilizáció nagyrészt elvesztette azt a legfontosabb tulajdonságát, ami az erejét adta és aminek a felemelkedését is köszönhette : az ember szellemi lényegét, a hitet. A szellemi keretben zajló életet lecserélték egy eldobható, anyagias, sehová sem vezető nihilre!
    Az általad felsorolt országok, mind-mind erős hittel bírnak, az iszlám ráadásul hódító jellegű is. A felszín alatt, vallásháború és szellemi összeütközés is zajlik és ha nem ébredünk, akkor Európából rövidesen iszlám kalifátus lesz.

  98. A 40. pontban ezt írtam:
    „Végezetül az EU. Bár mi is történik ukrán ügyben, az USA az EU-val szemben, hosszú távon nyert.
    Mert, hogy ez a háború EU-ról is zsól!
    Ezt is szépen lemecselte az USA.”

    Azonban elfelejtettem egy nagyon lényeges dologról írni, ami ismét elkerülte a nagyérdemű figyelmét.
    Ez pedig Afrika és az abban lévő európai érdekeltségek (áttételesen a franciákon keresztül).
    Ha figyelünk észrevesszük, hogy éppen most takarítja ki az USA a fekete kontinensről Európát. A franciák fél év alatt két állásukat is kénytelenek voltak feladni. Senki ne gondolja, hogy uanga-bungáék önerőből verik ki a Légiót. Szépen meg vannak támogatva mindennel, ami kell egy ilyen „függetlenségi” háborúhoz. Logisztika, fegyver, felderítés. Ahogy kell ezt csinálni, mint pl. Ukrajnában. Szóval a jövőre nézve Európa elfelejtheti Afrikát. Helyére benyomul az USA, aztán ott is elkezdi kavarni a fekáliát a kínai és orosz érdekeltségek ellen, és ha az ördög is megsegíti őket, akkor eljöhet az idő, hogy csak ők maradnak egyetlen úrként a kontinensen.
    Szóval, nem elég, hogy Európára szabadították:
    – a migrációt,
    – a zöldülési idiótizmust,
    – a COV19 hisztériát,
    – az ukrán háborút,
    – drága nyersanyagot és energiát,
    – szellemi retardációt (LMBTQ, Woke, Black Live Matter, migri-imádatot, vallás és egyéb értéktagadást, stb.),
    – a fentiek együttes hatásaként a prosperáló és világelső ipar elsorvasztását.
    Ennek tetejébe, még a kinti érdekeltségeitől is megfosztják.
    Na jó, nem teljesen. Megosztoznak becsülettel. Afrika lakosságának nagy részét Európának fogják adni (áttelepítik, hadd színesedjen a nyugat-eu), a területet pedig megtartja az USA magának (persze nem foglalja el, mert ő úriember, nem mint az orosz, hanem csak beültet egy szófogadó bábot a vezetői székbe, aki aztán simává teszi az országa kifosztását).

  99. 102. – kakukk –

    Ollóztam a Wiki-ből: „1997. július 8-án a NATO meghívta Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot a szövetségbe”
    majd valóban 1999-ben lettünk tagok. De egyébként ne zavarjanak a tények, mert eddig sem volt gond ezzel. Majd átírjátok, ahogy kedvetek akarja!

  100. Egy kérdésem lenne.
    Tegyük fel rossz irányba mennek a dolgok, kiszélesedik a háború, közeledik a front, menekülni kell a lakosságnak, ki merre indulna?
    Ki menne Oroszország irányába?

  101. 106 TruRMS

    „Tegyük fel rossz irányba mennek a dolgok, kiszélesedik a háború,” .de facto a NATO és Oroszország már háboruban áll egymással..csak még nincs Atomvillanás.. majd lesz..

  102. A képeket látva, azok jártak jól, akik elmenekültek.

  103. 107 TruRMS
    Mi köze van ennek ahhoz, hogy kinek van igaza?
    Attól, hogy nem szeretnék egy országban élni, még nincs jogom rákényszeríteni, hogy feladja saját kultúráját, kitegye magát idegen hatalmak érdekeinek.
    Én Irakban, meg Algériában sem szerettem volna élni, de még Libanonban sem, de azért, amit velük tettek, az sem hozott semmi jót az ott lakóknak, valakiknek viszont igen…

  104. 111 hubab

    Azt sugallod, hogy ez a háború az Orosz nép érdekében tört ki?
    Megkérdezte őket valaki?
    Szép jövőt intézett nekik a kedves vezetőjük, évtizedek alatt sem heverik ki ezt a háborút.
    Önnön nagyságától megszédült vénember háborúja zajlik, és a fiatalságnak kell adnia az életét, jövőjét, de biztos neki van igaza, és ez szolgálja az orosz nép hosszútávú érdekeit.
    A gond az, hogy már az egész emberiség jövője a tét, jól látják nyugaton.

  105. 112. TruRMS

    „Önnön nagyságától megszédült vénember háborúja zajlik”…

    Nem a háború elítélésével van itt a gond, hanem a megítélésével.
    Azt gondolom, a legtöbb konfliktus ezen az oldalon a fórumozók között ebből ered.

    Nem egészen emiatt zajlik ez a háború és amíg végtelenül leegyszerűsített módon közelíti meg a Nyugat propagandája is ezt a kérdést, addig nem lesz megoldás, pláne nem olyan, ami mindegyik oldalnak elfogadható. Ha viszont nem lesz ilyen megoldás, akkor a számlát mindenki fizetni fogja kivétel nélkül.

  106. 107. TruRMS

    Magyarországon ki az a hülye, aki a támadó(!) (és semmi közöm hozzájuk) iránya felé indulna el?

    Viszont, ha Putyin kerülő úton kivisz a villájába és átadja nekem a hatalmát, akkor talán…

  107. 114 – SZVP

    „Magyarországon ki az a hülye, aki a támadó(!) (és semmi közöm hozzájuk) iránya felé indulna el?”

    A kapruni katasztrófánál ki volt az a hülye, aki a tűz felé indult el?

    A túlélők…

  108. 114. SzVP

    És nyugatra hová mész?
    A NATO tag európaiak kiadnának, és másnap már a nagy ukrán prérin robogna veled egy IVECO platós a kijelölt lövészárok felé?. Ha pedig semleges országba mennél, oda nem fogsz tudni menni, mert egyszerűen lezárják a határokat (Svájc és Ausztria is).
    Vagy esetleg az USA, Kanadában gondolkodol? Ők is kiadnak, és másnap már a nagy ukrán prérin robogna veled egy IVECO platós a kijelölt lövészárok felé?.
    Ha maradsz és ide ér a front, akkor besoroznak és másnap már a nagy ukrán prérin robogna veled egy IVECO platós a kijelölt lövészárok felé?.
    Gondolom sokan Dél Amerikán gondolkodtok.
    Mivel mentek el oda? na jó repülővel. És ha már ott vagytok? Álltok hat bőrönddel a reptéren egy olyan országban, ahol angolul csak a reptéren beszélnek. Lakás, munka, nyelvismeret? Pillanatok alatt a helyi „szakosodott” bandák prédái lesztek. Aztán fel lehet ülni a vissza repülőre, és érkezés után másnap már a nagy ukrán prérin robogna veled egy IVECO platós a kijelölt lövészárok felé?.

  109. Bendegúz – A megoldás: meg kell tanulni IVECO platóst vezetni. Akkor talán van esélyed visszafele is jönni 😀

  110. 115. Kálmánka

    Akkor már csak túlélők és halottak lesznek mindenhol.

    116. Bendegúz

    Mondtam, h én személy szerint bármelyik irány fele elindulnék? Fogalmam sincs, h ezt miért nekem írtad.

    Elolvastátok egyáltalán, amire reagáltam?

  111. 16. Bendegúz

    Én biza a múlt héten elhagytam az orszàgot. Nem titok, hogy otthon sem éltem rosszul, úgyhogy engem egyedül a hàború motivàlt ebben. Ausztria mellett döntöttem a semlegessége miatt és mert nem NATO tag. Bàr itt is vannak màr olyan lefizetett politikai hangok, aki szerint fel kellene adnia a semlegességét, de ezek még nem túl hangosak. A csalàd egyenlőre otthon. Ugye ők könnyebben mozognak majd, amikor lezàrjàk a hatàrokat.

  112. Fiúk!
    Csak semmi hisztéria. Ha nem nyúlnak az atomhoz, nyugodtan maradhattok itthon (Mo.). Ha az atomhoz nyúlnak, akkor pedig mindegy.

  113. 20. Tibor bà’

    Kicsit koràn léptem ez tény. Vagy inkább időben? Ez a védjegyem az egész életemben. Amikor én valahonnan leléptem ott utàna mindig beütött valami komoly. Lehetne patkàny is a becenevem. 🙂 Nem nyúlnak stratègiai atomhoz, de a front át fog menni rajtunk. Az is épp elég lesz. Mindegy melyik oldalra àllunk ebből a szempontból. Keletről és Nyugatról nézve is mi vagyunk a làndzsa hegye. Ez a véleményem és eszerint intézem a dolgokat.

  114. 121. Kaminos.

    Megsúgom neked, hogy Ausztria, ha kitörne egy háború, simán ki fog adni a NATO-nak, mint szökött NATO országban behívott (addigra meg lesz a behívó leveled is). Ez nem lesz kérdés. Semlegességének zsarolása okán Ausztria megteszi. Nehogy a nyugat elnézze, hogy a gyűlölt magyarok mind Östereichba menekülnek, oszt szépen elvannak. Még a cseh és szlovák menekültek kapcsán csak csak félrenéznének, de esetünkben nem fognak. Elégtételt vesznek a kiadatásunkkal. Ha csak nem vagy valami kiválasztott helyzetben lévő személy, ki leszel paterolva. És talán nem is Mo-ra, hanem mondjuk Pozsonyban fogod megkapni a töltényes táskát és sisakot.
    Ezen kedvezőtlen kilátások ellenére, kívánom neked, hogy sikerüljön az Ausztriában való meghúzódásod.

    Az, hogy a front átmegy-e rajtunk, az még egyelőre kérdés. Nyugat már itt van.
    A front akkor jönne nyugatabbra, ha Oo. kiszorítaná a nyugatot Ukrajnából, illetve nem állna meg a NATO határán.
    Másik eset, ha – feltéve, de meg nem engedve – győzne Ukrajna Oo.- ellenében, és aztán nekünk esne bosszúból.
    Előbbinél meg kell fontolni, hogy hová állunk, utóbbinál nem kérdés, hogy védekezni kell. Remélem addigra felújítjuk azt a hetven egynéhány T-72-est, meg bejön a 44 leo 2A7 , na meg a többi, hogy visszatartsuk őket, amíg a NATO színt nem vall. Vagy belép és segít és kikergeti a kaprokat, vagy nem lép be, de akkor annyi a szövetségnek, elveszíti minden hitelességét. Tény, hogy ez nem izgatja a nyugatot, mert a jelen szövetséggel csak az ukrán háború végéig számolnak, aztán egy újat alakítanak – de az már nem védelmi szövetség lesz, hanem „csak” katonai szövetség (mindenki azt ért alatta amit akar).

  115. 119 Kamionos
    Becsülöm a döntésedet, de nem tudom, hogy Ausztriában mitől biztonságosabb, mint itt. Ausztria semlegessége látszatsemlegesség, ő is a Nyugat része, ahogyan Svájc is, csak annak nagyobb a hagyománya. A semleges svédek és finnek is pillanatok alatt feladták és jelentkeztek áldozatnak.

  116. 123. kakukk

    Jó meglátás.
    Ausztria is fel fogja adni semlegességét, ha arra „kéri” a békeszerető USA. Aki nem mellékesen meg is mondta, hogy a jövőben nincs olyan, hogy semleges (mert az egyenlő az ellenség pártolásával) színt kell vallani és oldalt kell választani.
    Úgy, hogy idő kérdése, mikor tér jobb belátásra az osztrák.

    Kakukk. Egyébként mi a becsülendő Kamionos döntésében? Hogy elfut a hazájából, amikor az esetleg bajba kerülhet? Ha az őseink is így gondolkodtak volna, ma nem lenne olyan hogy Magyarország. Egyébként, van egy magyar mondás: Gyáva népnek nincs hazája! Ez személyre is vonatkoztatható. Szó szerint. Mert aki elmenekül annak lehet, hogy megmarad az élete, de, hogy soha nem lesz hazája az is biztos (talán az unokáinak, de azok már nem lesznek magyarok).

  117. 123 kakukk

    Teljesen egyetértek.

    Európában sehol, ami szóba jöhet – erősen befolyásolja, hogy él-e rokon vagy a társ az adott ország állampolgára-e – az Dél-Amerika déli része, egy-két Ázsia ország – ha a fentiek érvényesek – és kb. ennyi. Ausztrália bezárkózott, Új-Zéland dettó. Utóbbi esetében pár évvel ezelőtt 2 mrd HUF – hosszútávú befektetés, nem költség! – és másnap állampolgár lehetett az ember plusz családja, csak az alap orvosi kellett, míg 400 millió HUF esetében 3 év kellett már… na ez komplett megszűnt. Paraguay pár éve 5000 USD bankszámlára, szomszéd épületben személyi, onnan vissza és 4990 USD kivesz, és Paraguay nem igazán jó.

  118. 124 Bendegúz… ez azért elég nagy csúsztatás. Ha a haza egy élhetetlen jövőt mutató ország, akkor senki nem törhet pálcát a felett, aki elmegy. Ha a teljes pusztulás egy reális veszély, akkor meg konkrétan hülye az, aki nem lép, így vagy úgy, azaz akár lelép.
    Nekem semmi bajom Kamionos döntésével. Nem szégyen a futás, hanem hasznos, ugyebár szintén magyar mondás.

  119. 124 Bendegúz
    Maga a döntés, ilyet nem könnyű meghozni. Remélhetőleg nem teljes elszakadás, mert az senkinek sem jó. A vélt túléléshez egy lépés, a többi majd kiderül. Értem, hogy miért Ausztriát választotta, az a kérdés csak, hogy a kívánt célt ezzel eléri-e? Ha igen, jó, ha nem akkor is az ő döntése volt, nyilván úgy véli, hogy ez a helyes most, ki akarna magának rosszat?

  120. 125. Jövőnk

    Dél Amerika államainak nagy részében, ha nincs egy konkrét hely ahová behúzódsz már az első naptól, hanem bolyongsz a léted beindítása miatt, kb. semmi esélyed. Pillanatok alatt az erre szakosodott bandák hálójába kerülsz (a beszervezett bevándorlási ügyintéző fogja leadni az elérhetőséged), akik jól kicsalják a pénzed, s ha okos vagy, átlátsz rajtuk, akkor erőszakkal elszedik amid van (és még örülhetsz is, hogy nem nyiffantanak ki). Aztán reklamálhatsz a rendőrségen, ahol eleve nem is beszélnek csak spanyolul (portugálul) és nagy valószínűséggel a rendőrfőnök is érintett a menekültek lenyúlásán nyugvó „üzletben”. Szóval sok sikert annak aki Dél-Amerikába megy. Kivétel részben Uruguay.
    Patagóniában egy átlag magyarnak mit lehet csinálni? Arrafelé kő kemény az élet (hosszú és rendkívül hideg tél, rövid nyár, pont mint szibériában. Nem véletlen, hogy nem tolongnak arrafelé a bevándorlók (leszámítva egy két edzettebbet). Egy előnye van. Hogy valószínű nem kapna atomot egy nukleáris háború esetén.

    126.
    Igen, aki egyszer él, annak opció az elhúzás. Régen nem így gondolkodtak az emberek. A halált nem tekintették a lét végleges lezárásának. Sokkal inkább egy kapunak amin átlépve el kell számolni földi tetteinkkel. hogy annak megfelelő jutalomban vagy büntetésben részesüljenek. na ennek tükrében tartottak ki és maradt meg pl. Mo.-is. Most már hála a „megokosodott” embernek, ilyen már nincs. Mindenki menti a szaros életét. Ezért sem fog tudni a nyugat egy komoly haderőt felállítani a kelet ellen, mert teljes mértékben bedeszkázta az eget és azt hiszi, hogy csak ő van az univerzumban. Aki ebben hisz, annak érthető és logikus döntés a menekülése. csak a végén nehogy csalódás érje.
    Na de hagyom, mert Tibor bá’-nál kiverem a biztosítékot.

  121. Fiúk! (folytatás)
    „Zűrös” időkben a túlélés fontos tényezője a „dörgés” időben történő beszerzése. Ez sehol se lehet olyan jó, mint a hazádban. Külföldön te leszel a utolsó, aki értesülni fog a legfontosabb tényekről. Vagyis a túlélés a legnagyobb eséllyel itthon lehetséges.

  122. A magam élete nem érdekel! Töröm az utat a csalàdnak, hogy ne hàborús menekültként kelljen vergődniük egy sàtortàborban, miközben én a fronton harcolok.
    Ha minden kelet-európait kitoloncolnànak, akkor itt megàllna az élet. Vagy senkit nem fognak, vagy mindenkit, mert itt nem attól függ a jog, hogy Orbàn bal vagy jobb làbbal kelt-e fel aznap. Szeretik a szabàlyokat és a kiszàmíthatósàgot.
    29. Tibor bà’
    Sokàig én is így gondoltam. De, ahogy màsik posztban írta Jövőnk sem egyénileg, sem közösségben nem megoldható a túlélésre való felkészülés. Rajta voltam tisztességesen mindkettőn évekig. Elfogyott az idő és nem vagyok elégedett az elért eredménnyel.
    Az a kis hazai többletinfó szerintem annyit ér, mint halottnak a csók.

    Az orszàgok semlegességét tiszteletben fogjàk tartani. Lesz kivel foglalkozniuk mindkét oldalnak nélkülük is.

    Ha mégsem, akkor majd reagàlok arra is időben. Nem vagyok hajlandó tétlenül vàrni, hogy màsok döntsenek a csalàdom sorsa felől, miközben kifogàsok mögé bújok. És ha megélem, akkor büszkén fogok erről az időről az unokàimnak mesélni.

  123. 131. Kamionos
    Tulajdonképpen ki ellen akarsz harcolni?
    Azért kérdezem, mert akik ellen igazán kellene, azok nem a fronton és annak közelében keresendőek! 🙂

  124. Tibor bá’
    Te ’56-ban miért Ausztria felé mentél? Miért nem a SZU felé? És egyáltalán miért 56-ban? miért nem 55-ben, vagy 54-ben? Most voltál 90, akkor már 54ben 21 voltál. Felnőtt ivarérett férfi voltál, mehetté volna bármerre, de nem mentél. 56-ban mentél, mert nyugat felé csak akkor lehetett, mert az útlevelünkkel csak a SZU-ba, vagy a SZU által megszállt országokba mehettél. Tehát 56-ban őrizetlenek lettek a határok és nemcsak te, hanem mindenki arra ment. Senki nem vágyott A nagy SZU polgára lenni!
    Nekem nem mondja senki, hogy ez az ország nem ugyanaz. Pedig a cári Oroszország, a Szovjetunió és az Orosz föderáció ugyanaz, csak a nevük változott! Az nem változás, hogy a bojárok helyett párttitkárok majd oligarchák uralkodnak! Szerencsétlen barom nép, akinek csak fkete kenyér, káőoszta és vodka kell, meg egy idióta, hatalomvágytól duzzadó uralkodó! Ebben nagyon hasonlít a magyar is!

  125. 133 Kacor
    Mert 56-ban még nem kérdezték meg tőle, hogy fiúnak, vagy lánynak gondolja magát, esetleg kiscicának. 🙂

  126. 32. Hanyistók

    Pont ezért kerülöm a harcot! Aki ellen lehet, azokkal nincs semmi bajom. Aki ellen kellene, azok nem elérhetőek. Marad a szűk fizikai valósàg és a miért, kiért kérdés. A csalàdomért. De harcolni nem csak fegyverrel lehet àm!

  127. Kamionos, amit itt leírok kevesen értik majd meg.
    A magyar nép történelme során felnőtt arra szintre, hogy nem a földrajzi határok számítanak, hanem szellemében él a nemzet (hiába csatoltak el hatalmas területeket).
    Ezért sem akar háborút, és nem támogat fegyverrel senkit .
    Carl Jung memoárjában leírja, hogy amerikai útja során egy hopi indiánnal való beszélgetését, aki nem értette, miért kerítik körbe a földeket a pionírok. Egyszerűen az ő tudatában birtoktudat nem létezett.
    Nézd csak, mondta Ohvie Biano, milyen förtelmesek a fehérek. Vékony az ajkuk, az orruk hegyes, arcuk torz és ráncok barázdálják, a szemük pillantása merev, örökké keresnek valamit. Mit keresnek? A fehérek örökké akarnak valamit, örökké nyugtalanok és nyughatatlanok. Nem tudjuk, mit akarnak. Nem értjük őket. Úgy véljük, bolondok. Megkérdeztem, miért gondolja, hogy a fehérek bolondok.– Azt állítják, hogy a fejükkel gondolkodnak – válaszolta.– Természetesen. Miért, te hol gondolkozol? – kérdeztem.– Mi itt gondolkodunk – felelte, és a szívére mutatott.
    Az emberiség mintha nem tanult volna semmit nem értett meg semmit ittléte alatt, pedig csak néhány évtizedes átutazóban van itt a Földön.
    Zelenszkij szívtelen gyökértudatával vágóhídra vitte egész nemzetét olyan illúzióért, ami valójában csak az ő fejében létezik. Persze az oroszok és az az amerikaiak sem különbek.
    Még az az egyszerű édesanya is jobban érti, akihez a gyereke odafut a játszótéren. – Anya! Az ott el akarja venni a játékomat. Mire az : – Add oda neki, és akkor nem veszi el.
    Még mielőtt minden megy a levesbe , erre a tudatszintre kéne feljutni, amire csak kevesek képesek.

  128. 131 Kamionos maximálisan megértelek. Nálam Uruguay annyira volt már előkészítve, hogy egy telefon és mehettünk volna. A nejem nemet mondott, és nemet mondana ma is, így – már akkor lét lurkóval – nyilván nem mentem, hiszen miattuk mentem volna.
    De, ma is bánom, hogy nem mentünk. Így kishazánkon belül költöztünk, azonban, amit nyertem a réven, azt a vámon, sokkal jobb helyzetbe nem kerültem, legfeljebb annyi az előny, hogy itt fel tudnám fogni az első zombi rohamokat.

    Ahogy hivatkoztál rám: ma már nem lehet felkészülni, számos okból, de leginkább azért mert képtelenség a szükséges eszközök beszerzése. Anno a saját közösségi felkészülésünk során minden le volt egyeztetve a helyi polgármesterrel – turisztikai beruházás lett volna a polgári funkció – és mindenkivel megvolt a „nemzeti minimum”, ma már ebben is csak viták lennének, hosszan lehetne sorolni, de például folyamatban volt egy BVP-1VPV lánctalpas beszerzése is, Uralok mellett. Mélyebben itt nem mennék bele, hogy fejesek is mutattak érdeklődést. Próbálj ma ilyet, lerohan a TEK 😀 😀 😀

    Egyéni is gyakorlatilag ellehetetlenült. Persze lehet, csak az elérhető „pontszám” sokkal kevesebb lesz, mint fél évtizede.

    Azt viszont ki kell hangsúlyozni – ebben Tibor bá’-nak és másoknak igazuk van sokszor, mégha nem is konkrétan erre utalnak néha -, hogy gyors geddonra lehet csak felkészülni, lassú bukásnál így is úgy is megy mindenki a levesbe. Márpedig a lassú van jelenleg terítéken.

  129. 133 – Kacor:
    20-23 között sorkatona voltam. Lehetőségem külföldre menni 1956 végén lehetett. 23 év környékén van az a kor, amikor egy férfik hagyományosan kalandozik és világot lát. Ausztráliát azért választottam, mert világnyelvet akartam megtanulni. Anglia és az USA társadalmi berendezkedése nem volt szimpatikus. Kanada túl zord volt. Dél Afrika teli négerrel, Új Zéland túl konzervatív volt, maradt Ausztrália, ahol szembesültem a kapitalizmus „áldásaival” (írtam róla egy könyvet).

  130. @136 László: „… Add oda neki, és akkor nem veszi el….”

    Ritkán szólok hozzá, de ez kiverte a biztosítékot.
    Akkor jöhet is a szöveg, hogy én megmondtam, hogy kevesen értik meg, de nekem a fenti mondat/szemlélet nettó baromságnak hat. Amennyiben te érted, amit leírtál, akkor pattintom is a bankszámlaszámomat utalás végett, nehogy már nekem kelljen elvenni a pénzed.
    Hányingerem van Zelenszkíjtől, de a magasabb rendűnek gondolt szemléleted alapján már a háború másnapján fel kellett volna kínálnia fél Ukrajnát az oroszoknak. De Orbán is tehetne egy szívességet a románoknak a Tiszántúllal, viszont a románok is felajánlhatnák Erdélyt. Akkor mi is legyen?
    De az anomáliák felsorolását a végtelenségig lehetne sorolni, bár lehet, hogy az én tudati szintem túl alacsony 🙂

    Még egy kérdés így a végére:
    Ugye nem zárod a lakásod/házad/kocsid?
    … és akkor jöhet a kontra, hogy épp az ilyen emberek miatt tartunk ott, ahol és emiatt mégis zárom a cuccaimat. Jah, persze, mindjárt gondoltam…

  131. 139. Sarkítasz. Még bizonyos esetekben Szun Ce is ír hasonlót.
    „háború másnapján fel kellett volna kínálnia fél Ukrajnát az oroszoknak” – igen, szerintem felvetődött benne, csak nem hagyták neki. Az idő neki dolgozott volna (ahogy Gandhi is a passzív ellenállásával többet ért el). A vak gyűlölet viszont vak döntéseket szül.
    „… Add oda neki, és akkor nem veszi el….” Egyszerűbben már nem lehet fogalmazni , ez a világ itt tart: az anyagelvű én és a hozzátartozó birtoklás rendkivül erős, amelyből következik a veszteség illúziója, és az attól való állandó félelem – nem véletlen a sok (ön)gyilkosság, meg a fegyver, gyógyszer, kábítószer szuperpiaca .

  132. Öntsük tiszta vizet a pohárba!
    Marhára be vagytok szarva, de miért?
    1) Nagyon kis eséllyel (talán 1 %) Putyin és Zelenszkij fegyverszünetet kötnek á la Korea, ahol 70 éve nem kötöttek békét, de békében élnek. Ettől nem kell félnetek.
    2) Nagyon nagy eséllyel (talán 99%) a végén termonukleáris háború lesz. Ezt akarod túlélni? Minek? Kő kövön nem marad. Amit ismertél az nem lesz többé. A romok között akarsz élni az emlékeiddel? Szerencsére te se fogod túlélni. Élj ameddig lehet szeretetben, békés kényelemben, mert okosabbat nem tehetsz.

  133. A termonukleáris háborúban – tegyük fel, hogy Budapest kap egy 800kt töltetet és ennyi -, akkor lesz kapásból félmillió halott, akit követ újabb félmillió ellátatlan sebesült. Az EMP miatt az egész ország leáll, szó szerint. (EMP kapcsán páran az autójukkal rohannak fának…)

    A maradék nyóc’ millió ott fog nézni ki a fejéből, aztán hat nap után már csak dereng valami fény és zuhan a hőmérséklet… nyóc’ millió éhes ember lesz rövidesen, akik egymást beleznék ki, imitt-amott megpróbálnák fenntartani a rendet.

    Nem halsz meg a termonukleáris háborútól, hanem kibelez a szomszédod, ha szerencséd van holtodban süt meg nyárson, ha nincs, akkor élve darabol fel és zabál meg.

    Ez van a pohárban, illetve palackban.

    De ha semmilyen töltetet nem kap kishazánk, csak EMP hatást, akkor idővel érkeznek a menekültek nyugat felől… majd a sehol nem működő állami szervek – rég lépett mindenki haza a családhoz gyalogosan az M-akárhányason – helytállva… és jön a zabálás ugyanúgy.

  134. Már bocsánat, de szerintem kb. senki sem érti, mi lesz másnap.
    Nem az, ami a filmekben (Threads, The Day After és társai).

    Na ez az ijesztő igazán.

  135. 143 – Jövőnk:
    Se víz, se áram, se gáz. Lesz viszont radioaktív fall out. Járványok. Majd rohadó hullák. Megfagyás vagy hőguta az évszaktól függően.

  136. 144 Tibor bá’ igen, ez mind lesznek, meg az éhes emberek és nuku kaja. (Fall out helyfüggően.)

  137. 141,142

    Igazából azt lenne jó megtudni hogy nagyjából mikor? Én csak akkor hallgatom Nógrádi meg az ATV-s, hírtv-s háborús műsorokat ha van időm és épp érdekesebb téma van plusz már nincs kedvem a gép előt ülni 12 órát.
    Igazából sok esetben hablatyolnak össze vissza , bár néha érdekes a nagyobb eseményeket hallgatni vagy ha nagyobb történés van (ilyenkor felér egy jó filmmel amit még nem látott az ember)

    Namost továbbhaladva kérdezném Tiborbát vagy Jövőnket vagy a többieket a lehetséges mikorról? Én nem hinném hogy elhúzzák évekig a háborút és majd csak pl.3 év múlva vetik be az atomot.
    Viszont most jelen pillanatban azt sem látom hogy Oroszo. léte veszélyben lenne az odaküldött nyugati fegyverek miatt.Nem tudom hogy küldönek e további fegyvereket nagy mennyiségben de az Orosz konvencionális fegyverekkel bírja.(ha akarja)

    Vajon mi lehet az a meghatározó pont amikor Oroszo. beveti az atomot? Szerintem nem hinném hogy az év végénél tovább fogja húzni a bevetést.esetleg még gondolkodik rajta hogy bevesse e ? Mármint olyan szemszögből hogy akkor ő is kapna cserébe atomot és ennek tudatában még inkább próbálja lerendezni konvencionális fegyverekkel a dolgot, mert azért 100 nyugati tank meg pár rakéta még nem a világvége neki.

  138. „Az amerikai hegemónia és veszélyei” című rövid tanulmányt ajánlom szíves figyelmébe a fórumozóknak, amely 2023. február 20.-án jelent meg a Kínai Népköztársaság Külügyminisztériumának a hivatalos honlapján, angolul is olvasható.

    Tömören és velősen összefoglalja az Amerikai Egyesült Államok működési elveit; ez tehát Kína hivatalos véleménye az USA-ról.

    Rövid idézet a Bevezetőből:

    „Ez a jelentés a vonatkozó tények bemutatásával arra törekszik, hogy leleplezze az Egyesült Államok hegemóniával való visszaélését politikai, katonai, gazdasági, pénzügyi, technológiai és kulturális területeken és felhívja a nemzetközi figyelmet az Egyesült Államok gyakorlatának a világbékére és stabilitásra, valamint minden nép jólétére gyakorolt veszélyeire.”

    http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjbxw/202302/t20230220_11027664.html

    Nem túl hosszú anyag, érdemes elolvasni akár fordító segítségével!

  139. 148 – Tibor bá´

    Csak nyugodtan, ha úgy látod jónak.

  140. 149 – Zsolt:
    „Érdemes elolvasni.” Valóban érdemes, de alapos angol tudás kell hozzá. A gépfordítás ilyen nehéz szövegnél totálisan alkalmatlan. – Szerinted a haditudósításnál a „theater” szót mire fordítják? Naná, hogy „színházra”.

  141. 147 Zsolt, ezt tényleg érdemes volt elolvasni. Köszönöm!

  142. 137.Jövönk
    …és bárki, aki kivándorlást latolgat:
    Felejtsétek el, de gyorsan. Az elvándorlások kora már rég befejeződött, a világ élhető országai dugig vannak. Bárhova menne , bárhova érkezne manapság egy frissen jött idegen, sehonnai jött-ment lesz a helybeliek szemében, megtürt valaki, az is csak addig, mig nem borul ott is a bili. Mig meg nem tanulja tökéletesen a nyelvet, mindig rajta lesz az idegenség billoga , és a zürös idők első napján megtapasztalja, mennyire egyedüli és magárahagyatott lehet rossz időkben egy idegen, bárhol a világon.
    Ha mégis vándorolni akar valaki, csakis néptelen helyeket ajánlhatok.
    Grönland, Észak-Alaszka, a két sarkvidék valamelyike…lehet halászni, vadászni…

  143. 152 – balint:
    Tökéletesen egyetértek veled, de úgyse hallgatnak ránk. Ők jobban tudják.

  144. Először is nem megyek sehova. 😀
    Másodszor, teljesen igazatok van. 😀
    De azért Uruguay kapcsán előbb informálódni illene. 🙂 ott kicsit más a felállás, mint azt sokan gondolják, így elsőre. Pl. a mezőgazdaság a 3,3 milliós országban 60 millió embert tudna etetni, de mivel a lakosság fele a fővárosban él, míg az észak-nyugati országrészben szinte senki, ott szinte semmiért kapsz akkora földet, hogy egy nap alatt sem járod be – és éppen imitten zéró a bűnözés mellesleg -, jogszabály, aranykalászos f@szság? Nincs… ha gebe a ménes, akkor cumi van és bírságolnak vagy lecsuknak, ha viszont nem, senkit nem érdekel hány marhát vagy lovat tart az ember. Nyelv… volt pár helyi kapcsolatom, konkrétan leszarják, ha beszéled a spanyolt – menetben tanulod – akkor egy teljesen befogadnak – az egész ország európai bevándorló kábé -, a gyerekeket egy az egyben urugayo-nak veszik, ahogy anyanyelvi szinten beszélik – ahogy beszéltem a németet gyerekkoromban Bécsben, zéró akcentussal, senki nem vette észre, hogy magyar vagyok, ha megtudták, akkor bezzeg szar magyar voltam nekik -, egyetlen egy örmény zsidó családról meséltek, akik nem tanulták meg a spanyolt, nem rajongtak értük – a nyelv miatt!!! -, de nem is néztek rájuk csúnyán.

    A többi ország esetében abszolút igazatok van, Uruguay picit más. (Egyébként Bálintnak az időzítéssel is igaza van, ma már nem ugyanaz Uruguay, mint 2015-2017 során volt, amikor mentem volna.)

  145. 153 – Tibor bá’

    Nem arról van szó, hogy hallgatunk-e Rád, vagy sem. Amit állítotok bálinttal, abban van igazság, de minden eshetőségre kell egy terv, bármennyire homályos is.

    Egyetértek Kamionossal is, nekem is van egy tervem Ausztriával kapcsolatban. És a Balatonnal is. Bendegúznak hála, ma már nem vagyok fogalmatlan, ha Románia felé kéne indulni. Jövőnkkel is egyetértek Uruguay kapcsán, és ha ez látszik majd a legjobb menekülő útnak, megpróbálom kihasználni.

    Ha nem lesz más lehetőség, hagyom, hogy elvigyenek katonának. Mégis mi mást tehetnék? Lövessem főbe magam a helyszínen? Arra is kell egy terv, vagy elképzelés, hogy lehet túlélni a fronton.

    Nagypapámat elvitték a Don-kanyarba, utána orosz fogságba került, és túlélte. Élt még utána negyven évet. Ha nagyon ellenkezett volna, helyben lelőtték volna, az utódai pedig meg sem születtek volna.

    Improvizálni kell, és persze kell egy nagy adag szerencse.

    És azzal is egyetértek, hogy valószínűleg jobb lesz elégni egy másodperc alatt, de mégis szövögetem a terveket, aktívan készülök sokmindenre, próbálok pozitívan tekinteni a jövőre, és élvezni a jelent.

    És mégegyszer, köszönöm mindenkinek az ezekkel kapcsolatos pozitív hozzászólásait 🙂

  146. Visszajönni valószínűleg bàrmikor lehet, de kimenni nem biztos.

    Jövőnk: Az én dél-amerikai célorszàgom Chile volt. És a „B” terv még mindig az, ha Ausztria is forró lesz. Van magyar kontaktom, aki mindenben segít. Még szàllàst is ad rövid időre, ha annyira gyors lenne az érkezésünk.
    Gazdasàgi fejlettsége hasonló a miénkhez. A magyarokat kedvelik, mert anno 200ezer chileit fogadtunk be, amikor arrafelé zűrös idők voltak.
    Csapadék viszont iszonyú kevés, úgyhogy nem egy önellàtó tanyàra elvonulós hely.
    A földrengéseket szokni kell.

  147. 156: Kamionos:
    Ha menni kívánsz, most lépj!
    Azért mondom ezt, mert a dolgok olyan hirtelen és váratlanul tudnak kaotikussá válni, hogy amikor azt mondod azonnal indulsz, már nem lesz lehetőséged rá. Hacsak nem egy tutajon képzeled el az óceán átszelését…

    Bejött szinte minden, amit az ezredfordulón vizionáltunk. Bejött, mert nem lehetett másként! Az emberek nem változnak, nem alakítják a körülményeiket, helyette a körülmények alakítják az emberek lehetőségeit és így magukat az embereket is…
    Annyi szépséghibája volt a dolognak, hogy egy évtizedet tévedtünk, mert már 2012-re vártuk azt, ami végül 2020-ban következett be.
    Most is az a helyzet, hogy látszik mi lesz velünk kényszerűen, de azt, hogy pontosan mikor fog bekövetkezni, nem lehet megmondani. Annyira lehet holnap is és évtizedek múlva is, hogy nincs értelme találgatni sem. De, akinek van lehetősége, ne tököljön, menjen! Inkább szívd a fogad, hogy lett volna még 10 év, mintsem lemaradj…

  148. 147: Zsolt:
    Kínára oda kell figyelni. Viszont, ha ennyire tisztában vannak a jelenlegi világrend kóros működésével, miért nem csinálnak egy jobbat helyette?! Alternatíva nélkül, ill. a kommunista kína alternatívájával sehova sem jutunk, s ez itt a baj! A lehetőségük megvan, kérdés, hogy élnek -e vele, avagy a diktatúrák kényszeredett lépéseként inkább beállnak majd az oroszok mögé? Én akkor nagyot csalódnék, de lassan nem lesz más választásuk, s aztán lehet majd szájalni megint, hogy senki nem tehetett róla, csak az USA a hibás.
    Pedig nem, mert az ördög mindenhol ott van, csak későn veszik észre azok, akik pedig mindenhol keresik/keresték!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük